Öppet Spår – uppsamlingsheat

Hahaha… Maj, Maj måne – jag kan lura dig ända till Skåne!
Tidsintällt på 20.01 för att få er att tro att jag glömt idag också men ICKE!!! 😉

Eftersom jag undanbett mig OT-kommentarer på övriga inlägg så lägger jag in ett litet uppsamlingsheat så här mitt i veckan för era allra mest akuta kommentarer. ?
Givetvis kommer det ett kl 21-inlägg i vanlig ordning så det här är bara som en liten bonus.
Ingen blir utan…

So get it all out of your systems!!
GO!

586 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Beskriv känslan av att vara kär.

      Varför?

        Vadå varför? Personen kanske vill läsa beskrivningar av hur folk upplever kärlek 🙂 måste man motivera alla frågor man ställer?

        När jag är kär så känner jag mig glad när jag tänker på den personen och kan börja tänka på honom i varenda situation jag är i 🙂 det tar över hjärnan ?

          Var nyfiken på varför personen ville veta.

            Varför?

        Konstigt att känna så när man är kär, ”varför” är väl snarare vad man brukar känna och fråga sig efter det tagit slut. ?

      Nej 🙁

      Oj. Värme, en otroligt stark känsla av gemenskap och samhörighet. Men värme, i hela kroppen när jag ser på den jag är kär i. Inser nu att jag inte har varit kär på 3 år, men det är så jävla fint att vara kär i någon som är kär i en tillbaka. Jag hade nog kunnat göra allt för den jag är kär i, offrat mig själv alla dagar i veckan för honom.

      För mig kan känslan av att vara kär vara det bästa som finns och det absolut värsta.

      En känsla av trygghet som ger ett lugn samtidigt som jag känner en inre upprymdhet. Jag älskar att vara kär och är så glad att jag fått vara det i nu sju år med min kille. Att ha haft en partner att dela livets bergochdalbana med är jag väldigt tacksam för.

      Trygghet. Värme. Pirr. Känslan av att höra ihop och vilja vara med den personen för resten av livet.

      Att vara kär är som en oragsm.
      You know when you know! ?

      För mej gör kärlek mest ont. Bara av att se människan så får jag nån typ av smärta i kroppen o blir ”fånigt glad”.. hatar den känslan och har istället gått in i nån typ av relation där vi helt enkelt bara tycker om o umgås med varandra.
      Samhällsmässigt så är ”tillsammans”, men för oss är det mer trivsel och sen om en av oss blir less på upplägget så slutar vi umgås så tätt och går vidare till andra personer utan ”hard feelings” ?
      Summasumarium, jävligt skönt o slippa vara kär men ändå få ”samhörigheten” med någon ?

        Samma här. Tycker det känns tryggt och stabilt, vilket jag behöver. Det är också mysigt och roligt och härligt eftersom vi tycker om varandra utan krångel.

    tycker ni apan satt i granens tatueringar är snygga?

      De faller mig inte i smaken men syns att de är välgjorda! Så svaret är väl att ja, de är snygga rent objektivt men passar inte mina personliga preferenser 🙂

        Håller med här

      Förstår inte logiken i att täcka över en gammal tatuering (tribal) man bara haaatar med en ny och större… utan en tanke på att man kanske tröttnar på den nya också.
      Hennes gamla tribal var antagligen också såååå cool och såååå henne när hon gjorde den…

      Verkligen inte!

      Jag undrar hur det är med risker för typ cancer, allergier osv när man tatuerat 1/3 av kroppens hud.

      Är det helt ofarligt med tatueringar eller finns det riskerar?

        Vi andas in avgaser och skit varje dag så… ?

        Man vet inte men man har börjat att fundera på det iom att de flesta säger innehåller tex tungmetaller och att de vandra runt i kroppen till andra organ, men det är då i nanostrolek så kommer det ta ett tag till innan man säkert vet.

        Sedan om vi ska ha lite fördomar, så kanske flera med tatueringar inte lever det mest hälsosamma livet med tex tobak mm, så det kommer ta ett tag innan man med mikroskop för nanoformat kan komma att börja mäta på det för att bara jämför en grupp med en annan tror jag kommer att ge ca noll tillförlitligt svar (som nästan alltid annars också).

          suck

          säger skulle vara ”färger”

          Tack för ditt svar!

          Det här stod på DN:

          Tusentals svenskar låter tatuera sig varje dag, enligt Sveriges registrerade tatuerare. Många av dem känner inte till riskerna. En tredjedel av alla tatueringsfärger som sprutas in i kroppen innehåller förbjudna ämnen som kan orsaka cancer, försämra fertiliteten och påverka arvsmassan

            Från nyheter 24:

            Forskare har i en ny rapport uttryckt oro för att bläcket färdas genom kroppen och samlar sig vid viktiga organ.
            Ofta beskrivs svenskarna – och särskilt stockholmarna – som ett av världens mest tatuerade folk. Nu visar ny forskning att tatueringar kan vara kopplade till bland annat en högre risk för cancer. Framför allt om du använt en speciellt färg.

            Forskare vid franska European Synchrotron Radiation Facility har kommit fram till att bläcket som används i tatueringar kan via blodomloppet ta sig till lymfkörtlarna för att sedan ackumulera, eller samla, sig där. Det innebär kort sammanfattat att det blir svårare för kroppen att skydda sig mot infektioner.

            I forskningsrapporten, som publicerades i Scientific Reports, framkommer att bläcket kan innehålla små partiklar av tungmetaller som nickel, krom, mangan och kobolt. Mer av dessa partiklar hittades, givetvis, i huden på personerna som deltog i studien och det var ytterst lite som transporterades till lymfkörtlarna som sitter vid armhålorna, vid nacken och vid ljumskarna.

            Men faktum kvarstår att bläcket färdas genom hela kroppen där de till slut kan bilda små ”fickor” i kroppsliga organ. Det finns bevis för att pigment färgar lymfkörtlarna i den färg som tatueringen innehåller, förtydligar Bernard Hesse, en av forskarna bakom studien, för australienska nyhetssajten news.com.au.

            Slutsatsen är att forskarna inte riktigt vet vad det här innebär – eftersom det sker i vad som kallas nanoform, istället för mikroform. Alltså i en mycket mindre form och det faktumet vill forskarna fortsätta lägga tid på för att hitta ytterligare eventuella risker.

            Forskarna kom fram till att bläck med färgen vit innehåller titandioxid – som används som färgpigment i målarfärg och förekommer till viss grad i solskyddsprodukter. I rapporten kommer forskarna fram till att den vita färgen tar längre tid att läka – och titandioxid har vid tidigare forskning varit kopplat till förhöjd risk för cancer.

            I rapportens slutsats skriver forskarna att de kommer fortsätta kolla på hur bläcket transporteras till – och hur tungmetallerna påverkar – övriga organ i kroppen.

        Ett ca svar i modd

          Otippat. Är du expert på tatueringar nu också?

            Självklart!

          Ok inväntar ditt svar..

          Jag har nämligen tänkt tanken en del gånger när jag sett människor som inte är särskilt lastgamla fått cancer och som har mycket tarueringar.

            Jag fick cancer när jag var 25. Hade inga tatueringar då, men skaffade ett gäng när jag blev friskförklarad. ÅNGESTEN när någon säger att jag kanske givit mig själv cancer igen :O

              Tror inte du ska oroa dig. Ingen som vet idag och jag skulle ändå gissa på att risken om den ens finns är otroligt liten.

                Gissar? Var är dina googlelänkar? ?

      Ja, det tycker jag. Jättefina!

    När ni köper kaffe på Pressbyrån, betalar ni före eller efter att ni har tagit?

      Efter. Går in och tar mitt kaffe, ställer den på disken och betalar ?

      Efter!

      Ja självklart, de borde väl alla göra, vad är det för fråga, menar du att du stjäl kaffe?

        Läste du frågan rätt nu?

          Swoosh

          Jadå man betalar innan man tar något ??

            Går du fram till kassan och säger att du ska ha en kexchoklad, betalar för den och tar chokladbiten på vägen ut? Eller TAR du chokladbiten med dig till kassan och betalar för den?

            Går du och betalar innan du handlar mat i butiken?

      Jobbar på Pressbyrån och kan säga att typ 99% betalar efter.

      Före

      Betalar alltid före, men det beror på att jag köpt 95 % av mitt Pressbyrå-kaffe på en Pressbyrå där de har locken bakom disk – vill inte riskera att spilla i kön eller behöva stå och krångla med att få dit locket i kassan

        Varför har de locken bakom disk?

          Det hade ju varit ett smart sätt att se vilka som har betalat för sig (säger inte att det är därav de gör så).

        Samma här så jag trodde att det var så man skulle göra. Pressbyrån i Bromma hade så i alla fall för ett par år sedan och även Slussen. Antar att det var för att folk bara fyller på å går ut. Inte så lätt för de i kassan att se i morgonrusningen.

      Före ?

      Före. Edtersom var sjunde är gratis och eftersom jag inte håller koll själv så kan jag ta en större om den e gratis

    Hur stort bor ni och tillsammans med hur många? Bor själv på ca 115 kvm med en sambo och två barn. Vill gärna ha ett till barn men fortfarande bo kvar. Verkar som att folk tycker man är galen som tänker att det borde gå att bo lite mindre ?

      Jag och min katt delar på 125 kvm.

      60 kvadrat. En hund, två katter, två vuxna.

      På 30 kvm ensam. Å andra sidan kostade lägenheten 2miljoner. Så hade bott större om jag varit rikare :’)

      Ca 80 kvadrat, två vuxna och två barn. Tycker vi har mycket plats.

        Åh, samma här! Enda jag hade önskat var väl att lägenheten låg på markplan, annars klarar vi oss extremt bra på 77 kvm.

        En bekant bor på 87 kvm lgh med man och 4 barn.

        En annan bor på 198 kvm villa med man och snart 3 barn.

      En person på 65 kvadrat

      270 kvm med sambo, 1 barn + 1 bebis i magen och en katt 🙂

      Nu 104 kvm med man och två barn, om ett par veckor 136 kvm med samma familjemedlemmar.

        Är du gift med en syrian? I så fall vet jag vem du är. ?

      105 kvm + stor balkong. Bor med sambo & en liten katt.

        I malmö kanske ??. Då bor vi kanske grannar

      5 katter och jag har 80 kvm plus en enorm skog att leka i utanför dörren ?

        5 katter??!

          80 katter på 5 kvadrat.

          ???

          Japp ?????

      Vi bor på 70 kvm i stan och så ett litet hus på 80 kvm på landet med stor trädgård – två vuxna ?

      Vi bor två vuxna, två barn och en katt på 55kvm ? Ungarna delar på ett större rum och vi vuxna har ett sovrum med enbart säng och garderob. Bor i centrala Göteborg.

      77 kvm, make och två barn. 🙂 Alla har eget rum, extremt bra planerad lägenhet!

      90 kvm. Jag och mina böcker.

      Två vuxna och en katt på 65 kvm, funkar fint 🙂

      86 kvm + balkong och uteplats. 2 vuxna och 2 barn.

      200m2 (Men då har vi ett omgjort garage till allrum) 2 vuxna och 2 barn. Bott på 78m2 med ett barn och varit gravid, tanken var att vi skulle bott kvar i den lägenheten när babyn kom men blev inte så pga flytt till annan stad

        Vem lyfter på kattens svans om inte katten själv ?

      300 kvm med man och två hundar ?

      Bor på 100m2 med man och två barn, tycker det är stort…

      90 kvm med tre katter. Älskar våran bostad.

      52 kvm med min katt 🙂

      Just nu 39 kvm med 2 katter. Om 25 dagar 68 kvm med 2 katter 🙂

      78kvm + inglasad altan. Jag och tre cats just nu.

      Med mina föräldrar och min hund i radhus.

      70kvm, jag och katten. Skönt med utrymme, men har bott två pers på 20kvm innan och det funkade förvånansvärt bra det med!

      1 person på 108 kvadrat i stan, 160 kvadrat på lantstället där jag tillbringar minst tre dagar i veckan. Älskar att leva ensam och ha gott om plats för mina böcker.

      Väldigt många som har katter här ?

        ?❤️

        Ja vi är tokiga katt tanter allihopa ?

      Bor själv i min lägenhet på 52 kvm med balkong. Kunde inte trivas bättre! Älskar att kunna öppna upp så det känns ännu rymligare.

      Hus på 190 kvadrat, med min man och två hundar.

      alla ni som bor på större än 50kvm, vad gör ni med all yta? Har ni hobby-rum?

        själv på 44 kvm och använder all yta

        Inte i huset men i garaget ? har många rum men alla har ett syfte såklart. Hade aldrig velat bo större om inte behovet fanns.

        Ja, jag har faktiskt ett hobbyrum. Vårt hus består av kök, matsal, vardagsrum, två badrum, kontor, gästrum, hobbyrum, två sovrum, vind och källare.

        Nej, dock stort kök och vardagsrum i ett

        Tycker inte mkt utrymme är nåt problem så… ?
        Vi har ett rum med skrivbord och bäddsoffa (så typ pyssel/gästrum), en öppen yta som är ett slags kontor och ett rum som används som är som en walk in closet ?
        Vi hade väl tänkt skaffa barn här men ångrade oss ?

        Bor alltså själv på 125 kvm, vilket rymmer 1 sovrum, 1 gästrum, bibliotek, vardagsrum, kök, toalett och badrum, klädkammare, hall, tvättstuga. Plus altan och trädgård. Tycker det är alldeles lagom för en person, skulle inte vilja bo mindre ?

          Vilket slöseri på resurser!

          Och jag bor ensam på 45 kvm och tycker att det är lite väl stort när jag bor ensam?

        Vi har två vardagsrum som vi chillar i, matsal bortsett från köket, ett tv-rum/chillrum utöver vardagsrummen samt 4 sovrum. Det ena är vårt, ett annat är kontor och två är gästrum bara för utfyllnad(jag vill inte ha gäster). Innan katterna gick bort hade dom nuvarande gästrum som varsitt sovrum

      135 kvm med sambo, ett barn, en hund och en katt.

      327kvm. Två vuxna o två barn.

        Tänk på miljön!

          Vad har storleken på ett hem att göra med miljön? Så för att vara miljövänlig så bör man bo i en skokartong? Detta ständiga fingerpekandet till andra att de skall vara miljövänliga, att ni orkar.

            Storleken på hemmet har i allra största grad påverkan på miljön (om än marginellt sett till det enskilda hemmet). Exempelvis större yta att värma upp, högre elförbrukning osv. Obs! Jag menar absolut inte att folk ska bo mindre eller skamma de som bor stort. Vill bara svara på din fråga angående hur storlek på hus påverkar miljön. (Och to be honest, i princip ALLT vi gör påverkar miljön..) ?

              Tillägg: det var alltså inte jag (23:41) som skrev ”Tänk på miljön”, det var en annan anonym ?

          Vi har bergvärme. Och stora glasväggar = använder knappt bergvärmen för solen värmer huset. Tillbyggt från en sommarstuga av en firma som jobbar mkt med att minimera spill och använda lokala material.
          Installerat pump så all vår bevattning sker från sjön som vi bor vid. Japp vi har strandtomt ?

      45 kvm. Två vuxna, men min man är så jävla stor att han nästan räknas som två.

      21 kvm och en person, konstigt nog tappar man bort saker ändå

      Bor ensam med mina växter i en liten studentlägga på hela 17 kvadrat.

      Just nu – 2 vuxna, 2 hamstrar och en orm på 39kvm
      Om några veckor – samma familjemedlemmar men på nästan 57kvm istället!

      Bor på 300 kvm tillsammans med tre personer (man och två barn). Äldsta har flyttat hemifrån.

      72 kvm, två vuxna och ett barn. Vi har gott om plats ?

      54 kvm, jag och min sambo. Nu har vi dock fått större balkong och inglasad så det känns som 61 kvm ☺️

      108kvm
      2 vuxna
      3 barn
      Jag tycker de e lagom. Saknar bara att kunna ha ett gästrum. Just nu sover farfar i tvättstugan! ?

      Jag plus sambo delar en 2:a på 70kvm i Sthlm.

      77m2, 2 vuxna, en bebis och en liten hund. Balkong, uteplats och skog utanför dörrn ?

      Bor på ynka 25 kvm med min lilla vovve. Vi spenderar därför extra mycket tid ute på promenader! Går ingen nöd på oss, men vi drömmer lite om hus och egen trädgård.

      Bor med sambo på 39kvm

      Har ett rum på 12 kvm men delar en lägenhet med fyra andra! Betalar ca 8000 kr för detta rummet. Livet i London ?

        Hur nära centrala London bor du?

          Ganska centralt, i zon 2. Ungefär 10 minuter med tuben till Oxford street, piccadilly circus osv.

      Ett hus på 330kvm, och under sommaren flyttar vi till sommarhuset som är ca. 130kvm? Bara ett par veckor till det nu?
      Vi är två vuxna, en kisse och en bebis i magen??

      Har en liten lägenhet på 28kvm.. är mysigt men ser fram emot att flytta till större. Har svårt att skiljas från min sex meter långa balkong i söderläge bara..

      61 kvadrat, 2 vuxna, 1 barn, 1 katt. Utmärkt trea 🙂

    Nå mer som känner sig ängslig, beslutsam, omhändertagande, egocentrisk, rolig, bitter, ja, liksom allt i båda dikena. Tror jag har nån 30-årskris och försöker lära känna mig själv igen.

      Oh ja, har alltid haft lite svårt att hantera det hela. Har börjat fundera på det mer efter att min sambo har påpekat det och sagt att ”det är svårt att hänga med i svängarna”.

    jag bor själv i en etta på 37 kvm

    Hallå! Blondinbellas nya kock, ör det Anna barkman som vsr med i Sveriges mästerkock? Såg lite ut som henne i dagens inlägg.

      Stämmer

    En fråga till dig CamCam, om ngn influencer hade bett dig att sluta skriva om dem, att de helt enkelt inte vill vara innehåll till din blogg, hade du respekterat den önskningen? Nyfiken

      Nej, varför skulle jag göra det?
      Kan någon annan offentlig person be en publicistisk sida sluta skriva om dem?

        Finns det någon som har bett dig sluta skriva om dem?

        Varför skulle du inte kunna göra det, om någon önskar.

          Logiken i det?

            Måste du alltid svara med motfrågor?

        Kimi Räikkönens fru försökte det men det gick inte så bra. Hon ville att en kvällstidning skulle sluta länka till hennes Instagrambilder och sluta skriva om henne vilket tidningen förstås inte gjorde. Så hon ändrade sitt Insta privat. Nu är hennes konto öppet igen, kvällstidningen skriver om hennes Instabilder igen och allt är frid och fröjd.

    Jag bor själv i en 2:a på 43m2….nära Sthlm city men saknar balkong!
    Lyllos er som har en.

    Det är två namn på arbeten som jag söker, men kommer ej ihåg vad de heter. Om någon vet – snälla hjälp!

    Jobb 1) man planerar och styr med arrangemang/tillställning/event/släpp* och sköter allt som hör till med bl.a. göra reklam för det, ha kontakt med samarbetsföretag som fixar mat m.m, beställa allt som behövs osv.

    *innebär alltså nysläpp inom vilken bransch som helst.

    Nu kommer jag inte ihåg vad jag skulle skriva på jobb 2 men det faller lite in på samma arbetsuppgifter som jobb 1, fast på ett annat sätt.

    Jag skulle bli så tacksam för hjälp, trots den här lite röriga kommentaren. Ha en fin kväll 🙂

      CamCam – du får gärna hjälpa också om du kommer på 🙂

      Eventplanner?

        Tack!! Ska se om man kan hitta någon kurs/utbildning för det. 🙂

      Bröllopskoordinator ingår kanske in din kategori?! Eller projektledare inom event?

        Ja, det gör det. Tack, Ellun! 🙂 får kolla upp hur man blir det helt enkelt. Och hur man blir projektledare, ifall man kan plugga till det.

          Projektledare är en utbildning Berghs har i Stockholm 🙂 Jag jobbar som event marketing manager och har de uppgifter du beskriver. Pluggade marknadsföring, dock inte på Berghs, och halkade in i eventsvängen på ett bananskal.

      Produktionsledare på en reklambyrå eller event planner ?

    Någon som vet hur man fixar på sin fb-profil att det står ”tagit examen vid xx” istället för bara ”har studerat vid” trots att man har fyllt i att man tagit examen & fyllt i datum?

    Önskar tips på bra bjudrätt. Har bjudit hem 17 personer på lördag och har total idétorka på vad jag ska bjuda på. Någon som har tips på lättlagad rätt som gärna går att förbereda?

      Jag tycker lasagne är tacksamt, och det går enkelt att variera med bönor/linser/grönsaker etc ?

      Paj, lasagne, pulled pork,

      Ooh denna är god! https://www.ica.se/recept/dubbelmarinerad-flaskfile-714796/. Kan göras typ vitlök och kapris du inte är sugen på ”karibiska smaker”. Byt ut till abourgine om du eller någon är vego! Ät med ugnsrostad potatis eller potatisgratäng ? annars är ju pajer i olika smaker nice att göra till många gäster.

      Soppa/gryta!

      Jag hade bjudit på en buffé med plockmat (pajer, sallader, focaccia, ostar, röror, skuren frukt, kanske något kallskuret och/eller lax och kanske någon mat i långpanna). ”Fyll ut” med lite olika sorters hårt bröd och kex.

      På så sätt undviker du krångel med människor som inte tycker om eller äter ditt eller datt. Man tar det man gillar helt enkelt. Lätt att förbereda också. Och lätt att anpassa efter budget och plånbok – kan vara hur billigt eller dyrt som helst.

      Tycker buffé är ett bra alternativ, mkt går att förbereda i förväg och så är det trevligt. Gott bröd, ost/färskostar, stor matig sallad, kallskuret, kanske en god tomatsoppa, gör rostad potatis och rotfrukter i ugnen (om du har varmluft) eller gör egen potatissallad, pajer med någon god sås, uppskuren frukt, den typen av mat. Det mesta går att förbereda dagarna innan eller köpas färdigt.

        Haha, två själar – en tanke ♡

        (Orkar inte att vi t. o. m lyckades få in uppskuren frukt båda två!)

          ????

      Koka spaghetti, stek frysta köttbullar och he på färdig arrabiata-sås. Servera med mozzarella och färsk basilika.
      Hahahaha nä ba skoja. Fast det är asgott när man är själv och ej pallar laga mat.

        Åh det där ska jag testa nån gång!

        Kanske inget för festen men kommer helt klart göra det någon vardag ?. Tack för tips ??

      Buffémat helt klart när det är så många. Någon sallad, pastasallad kanske, minst två sorters pajer, lite olika röror… Tänk tapas eller libanesiskt. Se till att ha två eller tre sorters bröd och olika ostar vid sidan om.

      Tacos!!

      Italiensk buffe ?

        Jag har bjudit på pastasallad ett par gånger när vi är många. Delar upp allt för sig som en buffé med olika tillbehör till. Massa grönsaker och annat så som skinka, köttbullar, tonfisk mm. Just för att alla ska kunna äta något 🙂 det har varit mycket uppskattat

        Tack alla som tipsat ??

    Är inte denna säsong av Paradise den bästa nånsin?!?

      Vill verkligen att Emma ska vinna! Hon förtjänar vinsten.

        Hejar också på Emma ??? Och ja, detta var en ovanligt bra säsong!

          emma ja!!

          men också så episkt avsnitt när erica kom tillbaka och allt gick åt helvete. typ en norén-pjäs eller ett grekiskt drama!! vet inte om dom lyckats extra bra i klippningen i år också men alla är så tydliga och starka karaktärer.

      Tycker den är väldigt bra för det är inga uppe bara pakter. Har alltid varit två grupper tidigare men nu kör alla mot alla. Mycket roligare att titta på för blir lite mer oförutsägbart 🙂

      Näää. Ganska dålig säsong faktiskt, bara den här veckan som varit bra. Hejar på Emma och Ludde. Glad att Arvid och Markus åkte 🙂

    Ni som lever med en partner som inte äter griskött, hur planerar ni matbiten? Jag har tre barn sedan tidigare som äter ca 50% gris och 50% nöt. Vi flyttar snart ihop i en gemensam lägenhet, och jag är nyfiken på hur andra gör. Lagar ni två måltider ibland för barnens skull eller äter ni alla samma mat? =) Vi planerar även ett gemensamt barn som förmodligen kommer växa upp utan griskött.

      Vi utesluter gris bara. Ingen i familjen har saknat det.

        Jag tror det enda de kommer sakna är köttbullar, falukorv och bacon. Men det rör sig om max 2 gånger i veckan så det kanske löser sig smidigt ändå =) På skolan kommer de ju fortfarande serveras kost som tidigare.

          Jag gör alltid köttbullar på bara nötkött – inga problem!

            prova anammas formbara färs!! så otroligt gott, och det går hem även hos den mest inbitne köttisen, jag har provat!

              anammas formbara färs innehåller E461: METYLCELLULOSA som kan orsaka svåra allergiska reaktioner. Tarmstörningar. Innehåller dioxin, en kemikalie som orsakar fosterskador. Cancer.

              Du rekommenderar alltså heller ett halvfabrikat med ingredienser som vi i naturen inte skulle ätit istället för en produkt helt untan tillsatser?

                Hon kanske helt enkelt inte visste om att anammas färs innehåller metylcellulosa ? 🙂 Varför anta att hon med flit rekommenderar något som är direkt hälsofarligt?

                  Nu är ju inte anammas färs ”direkt hälsofarlig”.

                    Nej men på kommentaren ovan får hen det ju att låta så.. 🙂

                  Maria: För att jag tycker att det pågår en propaganda att allt vegansk är stört och bäst även om det är ett halvfabrikat.

                  Men tack för din mycket vänliga ton. ?

                    Du bedriver en sjuk köttpropaganda här genom att sprida rena lögner om vegetarisk kost.

                du har gjort det tydligt ikväll att du älskar kött. Du får äta vad du vill och andra får äta vad de vill.

                Kött är en carcinogen så lägg av.

                https://en.m.wikipedia.org/wiki/Methyl_cellulose
                Du klan ju läsa på. Det är inte en allergen, den används i tablettkapslar för näringstillskott, används mot förstoppning (vilket inte innebär att det lilla som är i en färs är laxerande herregud). Med mera.

                Ingredienser: Vatten, SOJAPROTEIN (23%), rapsolja/-olie, lök, salt, kryddor, naturliga aromer, karamelliserat socker, stabiliseringsmedel (metylcellulosa)

                Dioxin var? Sluta sprid skit.

                  Nej kött är inte cancerogent.

                  JAG behöver inte mer info ang Metylcellulosa. 🙂

                    https://www.cancerfonden.se/nyheter/who-klassar-korv-och-bacon-som-cancerframkallande

                    Gör första gången klassa WHO ett livsmedel som cancerframkallande.
                    Så jo det är det.

                      Läs igen. Är det verkligen köttet som är orsaken eller är det tillsatsen? Och vilken är det de pratar om.

                      Gick in och läste nu. Omg vilken dåligt sammanställning.

                      Det är inte köttet i sig. Det är nitriterna. Och du kan göra korv och bacon utan dem men de används fortfarande ofta pga vackrare färg på köttet. Går dock att hitta om du letar lite i disken eller frågar efter det.

                      Vidare så är riskökningen från att du har den genetiskt, låt oss säga 1 % till riskökningen om FU äter nitriter , och då ska du dessutom äta mycket nitriter, inte mer än att du ökar till ca1,5% risk.

                      Jämför med rökning. 1 % genetisk risk att du får lungcancer utan rökning men med rökning har du ökat risken till ca 20%.

                      Går att hitta utan dem…

                      Här har du en kul länk till hur du själv kan börja att undersöka på egen hand alla påståenden om kött.

                      Och glöm inte, ofta de som äter mycket kött glömmer grönsaker, så frågan blir också beror cancer pga att de äter kött eller avsaknad av grönsaker. ??

                      https://examine.com/nutrition/scientists-just-found-that-red-meat-causes-cancer–or-did-they/

                      Orkar inte läsa sidor på engelska och tycker inte att jag behöver göra det heller för här finns fakta på livsmedelsverket som du kan läsa
                      ”Man vet ännu inte vad det är i rött kött och chark som ligger bakom den ökade risken för cancer i tjock- och ändtarmen. Det är troligen flera faktorer som samverkar.Det som diskuteras är bland annat så kallat hemjärn, alltså den form av järn som finns i kött, fett, nitrit, nitrosaminer, salt och virus.

                      Även om orsaken är oklar är det ingen tvekan om att det finns en tydlig koppling mellan rött kött och chark och risken att drabbas av denna cancerform. I de studier som har gjorts har man tagit hänsyn till andra faktorer som kan öka risken för cancer, som rökning, alkohol, övervikt och låg grönsakskonsumtion, och ändå sett ett tydligt samband mellan rött kött, chark och cancer i tjock- och ändtarmen.”

                      Så. Där har du som du kan läsa.
                      Och för info så är jag inte vegetarian men äter väldigt lite kött.

                      Jag skrev ett svar som hamnade i mod.

                      Jag orkar inte skriva allt igen, och orkar inte läsa det du länkade när det skrivs på engelska.

                      Gå in på livsmedelsverket så ser du att allt du skrev inte alls stämmer.
                      Jag är inte vegetarian (även om jag äter lite kött) men om WHO och livsmedelsverket går ut med att kött är cancerogent så ligger det ganska mycket fakta bakom.
                      Kom med seriösa svenska länkar om du vill försöka motbevisa.

                      Min länk var inte för att bevisa något utan en hjälp på väg för hur du själv ska kunna ta till reda på fakta.

                      Livsmedelsverket ca säger samma som jag gör de utrycker sig bara oförlåtligt vagt.

                      Nej de säger inte samma sak som dig.
                      Utdrag från livsmedelsverket:
                      ”Man vet ännu inte vad det är i rött kött och chark som ligger bakom den ökade risken för cancer i tjock- och ändtarmscancer”
                      ”I de studier som har gjorts har man tagit hänsyn till andra faktorer som kan öka risken för cancer, som rökning, alkohol, övervikt och låg grönsakskonsumtion, och ändå sett ett tydligt samband mellan rött kött, chark och cancer i tjock- och ändtarmen.”

                      Vilket var ca samma som jag säger förutom att de oförlåtligt blandar ihop processat kött med allt annat. Och luddar runt ang orsak verkan.

                      De tar även upp nitriter och du kan googla på det själv att det är dem som anses cancerogena.

                      Du får googla vidare på egen hand nu.

                      PS WHO har haft fel förut i sina råd. Tex har de fått backa ang rekommenderad mängd salt och trots överväldigande forskning så vägrar livsmedelsverket att ändra på sina rekommendationer trots WHO gjort det med någon vag ursäkt om att det fortfarande gäller för någon som är gammal och sjuk.

                      Jag tar dem bägge med en stor nypa salt. Pun intended ?

                      De skriver att man inte vet vad det är i kött som är cancerframkallande och att det troligtvis är flera faktorer.
                      Sen nämner de nitriter som en möjlig faktor

                      Du skriver:
                      ”Det är inte köttet i sig. Det nitriterna”

                      De skriver
                      I de studier som har gjorts har man tagit hänsyn till andra faktorer som kan öka risken för cancer, som …….grönsakskonsumtion

                      Du skriver:
                      ”Och glöm inte, ofta de som äter mycket kött glömmer grönsaker, så frågan blir också beror cancer pga att de äter kött eller avsaknad av grönsaker.”

                      Så nej ni skriver inte samma sak.

                      Känner inte att jag behöver googla vidare.
                      Detta är vad forskningen vet just nu. Kanske får vi veta mer exakt framöver, men till dess kan vi ju inte dra egna slutsatser och lägga fram dem som fakta.

                      Herregud trh, vilken jävla översittare du är.

                      ”Det var exakt det jag sa!” när det i själva verket var exakt motsatsen du sa.

                      Är du ett konstprojekt? Ett troll?

                      Emilie. Du har rätt och jag hade fel. Livsmedelsverket skrev verkligen att de tagit hänsyn till andra faktorer. Jag läste fel.

                      Orsak, det stämmer inte.

                      Trodde inte de skulle skriva så tokigt så jag såg vad jag trodde där skulle stå.

                      Vidare så skriver de troligen. Inte att något är säkert och bevisat vilket du sade.

                      Så nej ”vi” vet inte vad forskningen säger.

                      Här får du forskningen om nitriter. Sorry sådant finns inte på svenska.

                      https://monographs.iarc.fr/wp-content/uploads/2018/06/mono94-6.pdf

                      Trh ??

                  Det är så himla deppigt att vara allergisk mot sojabönor och sojaprotein. Ville bara slänga in det..

                    I feel you 🙁

                  Bara en massa skit mao.

                  ”Dioxin var? Sluta sprid skit.”

                  Återigen duckar Trh för frågan.

                    Nej det var utskrivet redan i min första kommentar.

                Plus, det vi i naturen inte skulle ätit? Haha okej. Då äter du inte mycket du.

                  Va?

                Du tar det trevliga ur varje kommentarfält, helt ärligt.

          Kör på köttbullar av nöt, kalkonbacon
          och kycklingkorv (finns i alla möjliga varianter). Jag tycker verkligen att det är supergott!

        Är vegetarian nu men oj vad jag saknar griskött, inte ko det minsta ?

      Man brukar ju inte äta griskött varenda måltid. Så de gånger ni ska äta tex korv eller annat på griskött så kan man ju köpa kycklingkorv också tillexempel. Man behöver ju inte laga två helt separata måltider hela tiden.

      Den som slaktar en gris åt andra, faller ofta i galen tunna!

      Samma mat för alla. Nöt är godast alla dagar i veckan!

        Om det ska vara samma mat för alla så kanske personen som inte äter gris ska anpassa sig? Varför ska familjemedlemmarna som gillar gris offra sig?

      Bli vegetarian och problemet är löst ?

      Vi är lakto-ovo-vegetarianer plus vegan. Äter mat alla kan äta men har tex koost hemma ifall någon som äter det vill ha det på mackan. Inga problem. Skulle aldrig laga flera rätter men ibland lägger vi till något som någon är sugen på även om alla inte äter den grejen.

      inte helt samma, men min man är vegetarian och resten äter kött. Så 4 gånger i veckan tillreder jag (jo jag är matansvarig pga hans arbetstider) 2 olika rätter och 3 dagar äter vi vegetariskt alla. Sedan kan man ju äta så mycket annat än griskött, kyckling, nötkött, fisk, vegetariskt. Barnen kan ju få korv tex och han äter nått annat just den dagen

      Ingen äter kött hos oss…

        Dutti då 🙂

      Jag har bytt ut bacon till kalkonbacon, korv äter vi kalkonkorv (mycket godare!) och alla köttfärsrätter gör jag med nötfärs, ibland kalvfärs. Min man äter inte fläsk och han vill helst inte att våra två barn ska göra det heller, men det händer att jag serverar blodpudding och leverpastej när han inte är med. Trodde det skulle vara svårare faktiskt, jag och min äldsta dotter åt mycket fläsk innan, men det har gått smidigt. Nu har jag tom svårt att uppskatta fläskkarré som var en favorit förr.

      Om det är pga en religiös fråga så tycker jag inte barnen ska behöva anpassa sig efter honom. Snarare han som utomstående som ska anpassa sig efter barnen och dig.
      Han kan ju köpa hem mat till sig själv eller laga något eget de dagar barnen önskar griskött till middag. Så ser jag på saken 🙂

        Det kan också handla om kultur. Dom jag känner som inte äter gris jämför det med att jag skulle äta typ katt eller råtta.

          Eller som för min karl – hans kattallergi har lett till fläskallergi. Han är dock uppfostrad som muslim och tycker inte griskött ät gott (inte jag heller) så det är ett mindre problem. Hans föräldrar behöver dock inte få veta hur han fick reda på att han är fläskallergiker… 🙂

          Och jag äter inte fläsk pga rekommendation från läkare

            Fast nu skrev jag ”om det är pga en religiös fråga” (därav mitt svar) och inte om det är pga kultur, allergi eller rekommendation från läkare..

              Jag blir så jädrans provocerad om det handlar om religion. Och att man överför sådant på sina barn.

              ”Nej lilla Anna 5år, du får inte äta griskött för att en gubbe som finns uppe i molnen, enligt en sagobok skriven för 4000år sedan, har sagt att det är smutsigt. Han bestämmer även hur vi ska gå klädda”?

        Jag tror att barn klarar sig utan fläsk. Ouch om de absolut inte gör det så är det ju bara steka lite bacon någon gång då och då åt barnen. Han behöver ju inte äta det. Och fläsk äter man ju inte varje dag ändå så fasar man ut fläsket utan att nämna det så tror inte jag att barnen skulle märka ens. Eller hur stor del av er kost består av fläsk egentligen?

          Gud hur många gånger fick du in ordet ”fläsk” ? Kan det vara svenskan äckligaste ord för övrigt?

            Det är ju fläsk vi pratar om så ja, jag skrev om fläsk.

            Fläsk
            Fläsk
            Fläsk

      Ät vitt kött bara! Är dessutom bättre för kroppen att äta!

      Ät vegetariskt, fågel och fisk. Så gör vi och upplever inte alls att vi är begränsade eller saknar gris eller nöt.

      Min fästman äter inte griskött. Vi har dock inga barn. Men jag har slutat äta griskött helt och hållet. Lever bra utan det ? Vi har dock bestämt att vi inte kommer att servera griskött till våra framtida barn.

    Bra men billiga hotell i Stockholm?
    Gärna innerstad vad det nu innebär? Nära till museum och tågstation men behöver inte ligga jämte. Kan hoppa på någon buss men vill inte åka på semester för att pendla;)
    Finns det ens för runt 1000 kr/natten för två vuxna eller drömmer jag?

    Mvh lantisen

      Trivago

        Udrade mest om personliga tips och erfarenheter. Har surfat runt själv såklart och ska göra mer men vi har aldrig varit i huvudstaden förut. 🙂

          Kolla COOP hotelpremie, genom dem kan du boka billigt hotell (ca 800kr natten) på många hotell runt om i Sverige. Jobbade på hotell tidigare och ungefär hälften av helggästerna bokade via dem!

      Beror nog mycket på när ni åker och ifall det är under en helg. Finns flera bra sidor där man kan kryssa i olika alternativ och välja prisklass och område, men 1000 spänn per natt så får ni säkert ett ok hotell eller ett bra vandrarhem 🙂

      Kolla Comfort Hotell. Tror adressen är typ Kungsbron. Bra priser, bra läge och fint hotell ?

      Hotell kan vara rätt dyra, kan tipsa om hostels som alternativ också. Finns många centralt (Norrmalm exempelvis) som är rätt fina och till bra pris, dvs. under 1000- lappen. /Ursprungligen lantis

      Jag och en kompis bodde en natt på Scandic No 53 för typ 920kr totalt (dock studentpris). Tror man kan få lite billigare priser om man är med i Scandic Friends 🙂

      Scandic med rabattkod från ica, vilket är ’ica’.

      Best Western and hotel

      Minns inte exakta priser men både Terminus och Kom var trevliga och centrala till överkomligt pris med helt ok frukost.

      Det finns en hotellbåt vid slussen som brukar vara väldigt prisvärd. Lite mer hostelkänsla men ligger mitt i centrum så ni kan gå överallt! Lycka till och hoppas att ni får en fin semester 🙂

      Elite Hotels har 50% på alla sina hotell om du är/blir medlem och bokar den 3 maj (nu på fredag)! De kör en sån dag varje vår, detta blir tredje året jag ska utnyttja det. Tror rabatten gäller under sommaren bara och om man bokar minst två nätter 🙂 så det är ett hett tips om det passar era planer.

      Urban deli ?

    Finns det någon som ni skulle göra allt för att få träffa personligen? Och vad är det första ni skulle fråga?

      1. Tom Hiddleston
      2. Do you want to marry me?

        1. Pappa.
        2. Snälla kom tillbaka till jorden igen.

          Du hade kunnat vara jag. <3

            Eller jag. ❤️

          Samma här.

      1. Leonardo Dicaprio
      2. Hur är det att vakna varje morgon och veta att man är Leonardo Dicaprio?

      Allt, vet jag inte, men min inre fjortis vill gärna träffa Nikki S*xx, klamra sig fast vid hans hals och aldrig släppa.

      Farmor. Saknar henne så mycket.

      Beror ju helt på hur man tänker!
      1 min moster
      2 kom tillbaka till jorden

      Eller
      1 Channing Tatum
      2 marry me!

    Har Kissie släppt sin magiska produkt idag?

      Vet inget om hennes produkter, men hon känns verkligen som den tråkigaste bloggaren nu för tiden… Hennes försök att provocera är mer genomskinliga än Blondinbellas. Hon har ingen annan karriär än bloggare, inget företag som är större än bloggen, ingen inriktning på sitt bloggande och inga större eller spännande projekt. Allt verkar vara rulla på i exakt samma hjulspår som för tio år sedan. Bara pojkvännen är ny (och verkar passa henne bättre).

        Tycker hon är skön på Youtube! Vissa människor behöver inte förändra sig och sitt liv stup i kvarten utan älskar sitt liv som det är ?

        Håller med! Tycker också hon är mycket mer intressant nu än innan ?

    Hur blir man en mindre svårläst person? Har hört att jag är det så många gånger nu, men igår förstod jag varför allt gått som det gått tidigare. Jag vet att jag delvis är det för att jag är rädd för att visa intresse för någon och så är det inte ömsesidigt, men hur lär man sig?

      Man ska inte börja ändra på sig själv sådär. Du är helt enkelt inte en sån person, det är inget fel med det.

        Nej jag vet det egentligen, men jag känner att jag behöver ändra på det.

    Är Isabelle och Knivmicke ett par nu!?

      Någonting är det, men för tillfället är de osams.

        De är osams nu. Kolla deras stories på insta. Och knivmicke är nu ute och dricker med sindy!

        Och knivis verkar ha tagit en öl med Sindy enligt hennes instastory. Snart dags för drama igen, alltså!

          *hämtar popcorn*

    Varför släpper inte toftby fram kommentarer på sin blogg tror ni? Är det så många som inte håller med henne alltså?
    Och skrattretande att någon läsare säger att hon gillar toftbys blogg för att det inte är en ”mesig blogg med recept och ytliga inlägg”. Haha, varje inlägg är ju recept/klädsamarbete el om botox.

    Någon som har erfarenhet av att vara partner med någon som har Asperger? (Numera del av autismspektrumet) Eller själv har det, vad upplever ni är svårt respektive fördelaktigt i en relation?
    Jag älskar min sambo, många av hans egenheter är helt fantastiska.? men ibland förstår han inte basic sociala signaler och jag kan bli galen. Jag är väldigt tydlig så han behöver aldrig fundera om jag är sur etc, men ibland blir jag så trött. ?

      Vissa anpassningar behöver man kanske göra men jag tror att man ska vara försiktig med att inte flytta fram gränserna så allt helt plötsligt blir på den andra personens villkor. Det är bra för dem att utmanas lite också, bara för att man har NP-diagnos så innebär inte det att man inte kan lära sig nya saker och utvecklas i olika sociala sammanhang. Han har valt att leva med en partner (dig) och då kanske han behöver lägga lite jobb på att bli något enklare att vara med.

        Ja det är svårt med balansen. Jag behöver ju ha en viss förståelse för hans ”sociala-dyslexi”, han försöker och sårar/förolämpar ej med ville. Men ibland tryter tålamodet och jag funderar i mitt stilla sinne ”Hur kan du inte begripa detta?!”. Vi pratar alltid efter sociala möten och jag ger feedback, för träning ger verkligen färdighet. Han har blivit så mycket bättre sen vi träffades. Dock har jag svårt att ge ”bra” feedback, då han lätt känner sig anfallen. Jag tycker jag är suuuuper pedagogisk men uppenbart är jag inte det om han känner att han måste försvara sig. 80% av feedbacken går hem, de övriga 20% surar han över. Jag talar om för honom varje dag att jag älskar honom och hur fantastisk han är, vill inte ändra på honom, men blir så ledsen när folk blir arg/sur på honom. Han vill ju så väl och förtjänar det inte. (Eller jo, fast endå inte.)

          Du är inte psykolog, du kommer bli utmattad av att behöva hjälpa och anpassa dig efter honom hela tiden, så tycker du får skicka honom till kbt eller något innan du går in i väggen ❤️

      Jag är gift med en man med adhd och autism. Han är fantastiskt snäll, omtänksam, en klippa. Det svåraste för oss är kommunikation. Han hakar iböand upp sig på otroligt små grejer som jag inte ägnar en tanke åt. Typ ”du sa att du skulle gå på toa och sen göra xx.” Medan jag i verkligheten går på toa, ser att han håller på med något å då tänker att, då hinner jag slänga in en tvätt så länge. Men där borde jag gjort xx direkt. Förstår ni hur jag menar? För i hans värld blir det fel när jag säger en sak och inte följer det. Sociala koder är också svårt samt att han inte har nån röd tråd när han pratar vilket jag inte bryr mig om, jag förstår honom ändå. Men jag märker att andra stör sig på att han snurrar till saker när han pratar och är jääävligt långdragen, haha. ^^,

        Mitt ex hakade upp sig på allt också. Sa jag någon gång att jag inte gillade gult tex, då var det satt i sten och om jag någonsin hade på mig något gult sen hade jag ljugit för henne.

        Haha känner igen mig. Just den långdragna delen. Det är som att min sambo inte kan sålla vad som är viktiga detaljer och inte, så för att vara på den säkra sidan tar han med allt. Någon jag kan säga med två meningar tar han med tio. Sen att han inte ser när folk börjar ledsna, dock har också det blivit bättre.
        Vad bråkar ni om?
        Vi bråkade mest i början innan jag begrep vad det var, nu förstår vi typ varandra.

          Hahaha jamen precis! Jag känner honom så väl nu så numera kan jah iböand avbryta och säga, kom till saken nu! Men folk gör ju inte det utan str tysta o blir irriterade istället.

          Vi bråkar mest om typ planering och framförhållning. Allting ska gå snabbt och är så jävla ostrukturerat när han är inblnadad xD jag är verkligen inte perfekt men hans sk. Planering är katastrof. Han har svårt för månader (måste benämna dom i siffror, typ nu är det 9e månad 4 iställer för 9e april) och till viss del även med att förstå hur mkt eller lite man hinner på tex en timme. Påfrestande.

          Men. Bakom allt detta gömmer sig en underbart snäll och godhjärtad man. ♡

            Om jag säger åt min sambo att komma till saken, så blir det nästan som att han tappar bort sig och måste börja om. ? Så jag har slutat med det för det går inte snabbare för herrn.
            Det känns som att det som är negativt är så lite jämfört med den fantastiska sambo jag har, så diagnosen stör mig ej. Hade mer problem med mitt normalstörda ex om jag säger så.
            Dock finns en liiiten tanke som snurrar, och det är om våra framtida barn får Asperger. Vi kommer älska dem lika mycket, men vill inte se att dem blir mobbade. Detta är en stor risk om man inte kan bete sig i sociala sammanhang..

      Ja. Både bra och dåliga erfarenheter. Älskade henne, men det sociala var svårt. Fungerade inte till slut, hon hade noll förståelse för känslor och när hon sårade mig.

      Ja och jag kommer aldrig mer vilja ha en relation med någon som ligger på spektrat, aldrig. Det är inte värt uppoffringen, eller skiten man får i retur för att personen inte förstår hur kommentarer kan såra. Att de har problem med det sociala spelet är knappast något på plus-sidan heller.

      Jag kan inte se några fördelar alls i en relation med en sådan person, möjligen förutom att de oftast är mer intelligenta än snittet, så man kan diskutera vissa saker på en högre nivå. Annars finns det bara minus för min del. Imponerad att ni som har en relation med en autist står ut, man får både känslorna tilltryckta och så måste man vara mamma/dagisfröken i många situationer.
      Never again.

        Uffa vad jobbigt för dig. I början av vår relation hade vi en del problem som mest rörde sig om att jag behövde kärlek, bli sedd och uppmärksammad. Typ kramar, ögonkontakt samt fråga hur min dag varit. Sambon lyssnade verkligen så det finns med i hans rutin att visa mig kärlek varje dag. Han har full förståelse att kommentarer kan såra, men vet inte alltid när det slinker ut en groda.
        Men alla är vi olika individer, man kan vara en rövhatt oavsett diagnos eller ej.
        Jag var betydligt mer mamma åt min normalstörda mansbebis till ex än vad jag är åt min Asperger sambo. Det är snarare min sambo som har koll på mig, (Typ har du betalat dina räkningar).
        Det som är problematiskt är den sociala-dyslexin, men det går att träna på situationer.

        Samma här. Blir matt bara av tanken

      Ja, gift sedan 13 år. Minus: Dålig inlevelseförmåga och brist på sympati för det han inte själv känner. Exempel: Jag mår dåligt och ber om en värktablett, det tar lång tid för honom att leverera den tabletten om jag inte är jättetydlig med att jag behöver den NU. Därför att han inte kan känna/förstå min smärta. Inte ondskefullt beteende men jag har ibland tolkat det så och det har lett till hjärtslitande bråk. Brist på fokus, ie skurar en detalj på handfatet skinande ren i 30 minuter i stället för att städa hela badrummet till OK nivå på samma tid. Glömmer att äta och dricka när han är fokuserad på en uppgift.
      Plus: Fantastisk på siffror, ekonomi, instruktionsmanualer. Lojal, kärleksfull, intelligent och accepterande. ”Enkel” och icke-manipulativ.

        PS Menade snarare brist på helhetssyn än brist på fokus.

      Yes! 🙂 To-do and To-get lists. Och det jobbigaste ar att han inte ”hanger med” nar folk pratar. Han fragar alltid ”who is he/she/that”. Sager alltid ocksa…”start with a subject”. LOL The other day sa han till en tjej…”congratulations”. Men hon vantade inte barn. Oh well I still love him. Han ar en bra hubby overall. 🙂

      Jag har inte direkt erfarenhet av att leva med någon med Asperger, men min sambo har enorm erfarenhet av att leva med någon som har Autism (nämligen mig?) så jag flikar in här lite i efterhand.
      Det som är svårt från din sambos/partners sida är ju självklart det här med att vi med ASD helt enkelt inte förstår och/eller bryr sig om sociala signaler, sociala samspel och ganska mycket emotionella band. Detta är ju inte något som de flesta ASD-”störda” ens är medvetna om och jag tycker du gör ett jättebra jobb som försöker ge din sambo konstruktiv kritik som du ser att han tar åt sig och lär sig av, då de flesta med ASD kan (och vissa) vill jättegärna få ett socialt inlärt beteende fastän vi kanske egentligen inte tycker det spelar så stor roll, då vi också har känslor och är kära i våra partners. Självfallet vill vi ju inte att våra partners ska gå runt och må dåligt i relationer med oss, men tills man har kommit till den punkten där man inser det SJÄLV som ASD-störd att ”Om jag säger X blir hen ledsen” eller ”Om jag inte gör X blir hen upprörd”. Detta är en självinsikt som man måste komma till själv. Det som störde mig lite i din text är bl.a. att du vet att du inte kan riktigt vara helt neutral när du ger feedback och att din man känner sig ”anfallen” och det förstår jag verkligen, både genom hans perspektiv (”Jag förstår inte vad problemet är eller varför detta spelar roll, varför X leder till Y det är inte en logisk utveckling!!”) och genom ditt perspektiv (”Jag förstår inte varför du inte bara kan sluta vara så direkt och säga saker rakt ut”, eller liknande) och detta leder ju självklart till problem i eran relation. Du ska ju inte behöva vara varken lärare eller gå in i en ”mammaroll” fastän han behöver träning och feedback. Jag tänker att det bästa för dig är kanske att söka dig till en samtalsgrupp för människor som har barn/partners/vänner/relationer med oss som har ASD. De kan ge dig stöd som ”fullfunkis” människa, både genom att få upplysning om hur man når oss med ASD så att vi förstår, men även att de kan validera dig och stödja dig i din roll som partner, för det är inte så lätt att leva med någon med en ASD-störning. Jag tänker även att, eftersom din partner har en diagnos så kanske han är ordentligt utredd och därmed kan söka sig till en fast vårdkontakt inom vården/psykiatrin som är utbildad att jobba med människor med ASD och på så sätt kan personen ”medla” mellan dig och honom men även jobba individuellt med honom på ett sätt som endast en utbildad människa kan göra (t.ex. genom att ge neutral feedback som din partner inte kommer känna sig attackerad över, tänk parterapi där terapeuten inte ’står på någons sida’ utan ser helheten som utomstående).

      Allt detta tänker jag är jättebra om du och även han skriver ned, för det är lätt att man glömmer saker inför möten med främmande, speciellt som ASD-”störd” då vi HATARRRRRRR oftast att träffa nya kontakter.
      Som sista slutkläm tänker jag också fråga efter hur du tänker lite inför att du nämner att din man inte tidigare har ögonkontakt med dig och att detta stör dig/gör dig upprörd? Det kanske låter som att jag attackerar dig nu och det hoppas jag inte att det tolkas som, utan vad jag försöker benämna är att vi med ASD bara fullkomligt avskyr ögonkontakt. Detta är ju ett faktum för oss med ASD och även om vi kan ”träna bort det” så (upplever iallafall jag, jag kan ju inte tala för alla dock) försvinner aldrig obehagskänslan utan den ökar mer genom att detta med ögonkontakt förväntas av ens partner, vilket leder till obehagskänslor och till sist aggression. Det jag och min man gjorde (7 years and still goin’ stronk ?) är att vi fann ett nytt sätt som jag kan vara närvarande vid istället för att hålla ögonkontakt, vilket i vårat fall är att jag gärna håller hans hand när vi pratar, typ pillar med vår/hans vigselring istället då detta inte kändes obehagligt alls just under samtal. Vad jag försöker komma åt är alltså, kanske ställa frågan till dig själv varför just ögonkontakt är det viktiga, eller ’duger’ det om han visar dig uppmärksamhet på annat sätt, kanske fysisk kontakt, hålla handen, pilla i håret, eller sitta nära dig? Hoppas du inte känner dig attackerad, för det vill jag verkligen inte! Endast belysa att det finns ”hårda regler” och sen ”mjuka regler” för oss med ASD, alltså saker som vi aldrig kan göra och förmodligen inte leder till något bra av att tvingas göra (t.ex. ögonkontakt) och sen finns det mjuka regler, för saker som vi med ASD måste lära oss om vi ska leva med er fullfunkisar då man är två om en relation, och vi måste kunna kompromissa om vissa mindre svåra grejer! 🙂 Tack för ordet, hoppas det löser sig för er! <3

        *host* Jättebra exempel på när vi med ASD bara ”pratar på”/tar över samtalet med våra detaljrika samtal som betyder enormt för oss, så vi t.o.m glömmer använda enter… ?????

    Ja, ja, på bilderna överst ser man tydligt att de är photoshoppade. Vägen i bakgrunden böjer sig tydligt.

      Synd att ingen nappade på mitt trolleri.

    Hur hanterar ni råd ni ej har bett om? Jag är gravid. Är paff över alla råd man helt plötsligt får som man aldrig har bett om (många felaktiga sådana också). Detta kunde jag absolut råka ut för som icke-gravid också, men man kan väl lugnt säga att frekvensen har höjts… Gärna från folk som inte har varit gravida/ej har barn. Snark. Eller ja, andra som varit gravida/har barn men som inte förstår att alla är olika? Haha.

    Just nu har jag bara bemött alla felaktigheter med att sakligt förklara att personen har fel, att det är någon myt o.s.v. Känner mig dock tveksam till att jag kommer ha det tålamodet i MÅNADER.

    SÅ: Hur bemöter ni råd som ni inte har bett om helt enkelt? Någon bra syrlig kommentar? 😉

      Jag tror att det enklaste sättet är bara att säga ”okej” och sen byta ämne. Spara dina svar till när bebisen är här och till de som faktiskt har inflytande över barnets liv typ mor-/farföräldrar ? du kommer få så mycket dåliga tips och det är nog mest att härda ut och lita på din intuition och inre röst (samt forskning och vetenskap ?)

        Tack för svar! Haha, ja det får väl bli den metoden… 😀

          Be dom hålla käften, föralltid, hade jag gjort, och kommer att göra ifall jag blir gravid

      Jag brukade säga ”Jaha säger du det” sedan byta samtalsämne. Sen är det skillnad om folk säger det av omtanke eller tillrättavisande. Jag fick förklarat för mig att jag inte fick bli skrämd av någon ful person, för då skulle bebisen se ut som den personen! Att ens lägga energi att förklara varför det ej är rimligt är inte lönt så det är bara att gå vidare. Mitt råd är att vara som en anka och Bara låta det rinna av dig. Att spendera resten av graviditeten att förklara för folk varför de är dum i huvudet blir tufft. ? Men någon fyndig kommentar som avbryter ”tipsen” efterfrågar jag också.

        ???? dööör !!!! Bästa rådet ever ju ?

      ”Det avgör jag” ?
      Sätter punkt för det mesta ?

        Sant! Ska köra den också…

      ”Ursäkta, visste inte att det var ditt barn jag bär på”
      Tycker de enda åsikterna som räknas är mammans och pappans.

      Också gravid men har inte berättat åt folk ännu, vet fan inte hur jag kommer stå ut med andras tankar och åsikter om ditten och datten sen. För man kan ju inte förvänta sig att alla ska kunna hålla sina tankar för sig själva. ?

        Nä tydligen är det alldeles för mycket begärt! Vi har inte ens berättat för många än, men det har redan börjat. Även bland nära vänner, det är nog det som förvånat mig mest…

      Åh så tröttsamt, som gravid blir man verkligen allmänhetens att kommentera fritt. Jag svarade helt sonika att jag ENDAST lyssnar på vad min gyn/ob säger till mig. Vänta bara tills barnet kommer då kommer det nya pekpinnar..

        Alltså blääää hur ska man orka? Skulle aldrig falla mig in att kommentera hur någon gravid ska leva, eller hur någon ska uppfostra sina ungar (det kan jag störa mig på i min ensamhet istället, det skadar ingen ;))

          Eller hur? Ett av det konstigaste någon sa till mig (hon va också gravid) var att jag inte borde dricka kolsyrat för då kan fostret bli döv..

            Oj bäst jag börjar lära mig teckenspråk! Har 4mån på mig…
            Det enda jag kunde dricka utan att kräkas under v6-v14 var lätt kolsyrat vatten smaksatt med aningens tranbärsjuice.

      att se dryg ut kan ta en långt. också kanske skönt ibland

      Som deprimerad med ångestproblematik och panikattacker får jag väldigt många ”råd”. Oftast går de mest ut på att jag ska rycka upp mig, tänka positivt och ta en promenad.

      När jag orkar brukar jag svara ”Tack, jag ska absolut komma ihåg att fråga dig nästa gång jag vill ha oombedda råd!”

    Vad är dom där pingback-länkarna i kommentarsfältet på Blondinbellas blogg som alltid finns där? Någon som vet?

      Tror CamCam har svarat en gång men jag har glömt. Någon annan?

    Har ni dejtat en kille som aldrig ställer några motfrågor? Jag har just råkat ut för detta, och blev lite konfunderad ? Men han verkar gilla mig, trots att han i princip bara vet mitt namn. Och efter två och en halv timme vet jag jättemycket om hans barn, hans ex, hans nya hus, hans jobb, hans uppväxt osv ?
    Är han bara självupptagen? Eller var han nervös och glömde ställa motfrågor? Det känns som att killar ofta har svårt att fokusera på någon annan än sig själv. Har någon här varit med om det här?

      Ja absolut, haha. Såna är inge kul?

      Skulle ju hamna här och ingen annanstans

      Min upplevelse är att de flesta män är sjukt dåliga på att ställa mot- eller följdfrågor. Hur de tänkt lära känna en annan människa är för mig en gåta…

      Första dejten med min sambo sen 7 år tillbaka var sådär, jag blev helt paff. Jag sökte då också nån som verkligen var intresserad av mig som människa men han ställde knappt några frågor tillbaka. Visade sig sen att han varit så nervös och tyckt att jag var så fin att han bara babblade på om sig själv som svar på mina frågor (ändå lite gulligt), tur att han sa det efteråt när vi pratade på sms/telefon för det var det som gjorde att jag fattade att det ju fanns nåt där (bara att bli så nervös säger en del om att han faktiskt ansåg mig/vår dejt vara viktig tycker jag). Det ändrades sen! Han är fortfarande inte typen som pratar lika mycket som jag eller ställer så många frågor om man inte berättar själv först men jag har accepterat att alla inte är som jag och det är skönt med honom ändå. Han ställer ju enligt honom mest frågor av vikt liksom. Och pratar inte i onödan. Men är världens bästa på att lyssna och fråga vidare om man berättar nåt. Det blir säkert bra! <3

      säg det rakt ut. Du har inte ställt en enda fråga till mig. ofta är personen tyvärr ovetandes. är sambo med en som inte ställde frågor på dejterna men som lärt sig.

      Tror det är en ”killgrej”? Hörde hanapee prata i sin podd för något år sedan om just killars oförmåga att ställa frågor och har tänkt på det sen dess. Senast nu ikväll var jag på promenad med en killkompis, han frågade mig 0 frågor, inte ens hur min dag varit, hans dag diskuterade vi och jag frågade om den… ??

        Självupptagen!!! Undantagen är nervösa men mest självupptagna

    Ja absolut, haha. Såna är inge kul?

    Någon annan som tycker Kenza börjar se väldigt smal ut? Tänker främst på hennes senaste outfitbild på bloggen.

      Börjar inte Lady Dahmer se tjockare och tjockare ut?

        Nä tycker hon verkar hålla en ganska stadig vikt. Pendlar inte alls såsom t.ex. Kenza gör.

      Sjukligt smal.

      Vad vill du diskutera här egentligen?

        Ifall Kenza börjar se smalare ut eller inte. Förlåt trodde det framgick.

          Varför vill du det?

            Varför vill någon diskutera någonting om influencers utseende här inne? ?‍♀️

      Är du på riktigt? Diskutera en GRAVID kvinnas vikt? Tjejen kräks varje dag pga graviditet, hon och barn mår bra vilket är det viktigaste.

        Tycker hon inte verkar må särskilt bra så din logik snubblar på sig själv.

          Hon är gravid. Hon kräks. Annars mår hon bra.

      Jag gick ner mycket under min graviditet pga att jag mådde illa ofta och tappade aptiten. Är fortfarande 3 år senare inte uppe i ursprungsvikten innan graviditeten. (Ca -2 kg just nu). Vår son föddes normalvikt. Har svårt att tänka mig att något gravid skulle svälta sig med flit liksom, kan finnas många förklaringar.

      Skärp dig!

    Usch, sprang på en kille jag dejtade för några månader sen här om dagen. Vi sa ingenting men var på samma bar. Det var hans val att vi inte skulle ses mer och jag var väldigt ledsen när det hände.. har inte tänkt på honom sen dess, men nu har han ju så klart stökat lite i huvudet på mig..

    Det resulterade i att jag idag gick in på hans instagram och inser att han inte bara har träffat någon utan dessutom har förlovat sig! Blev så ledsen, jag har verkligen förträngt hur mycket jag tycker om någon och känner nu att jag verkligen vill träffa någon att dela livet med!

    Sorry för lång kommentar, men var verkligen tvungen att skriva av mig lite..

      Åh förstår att det måste vara jobbigt för dig! Slutade ni dejta för några månader sedan och han är redan förlovad?

        Ja, slutade ses i december…

      Förstår hur det kan kännas 🙁 För det första, ha om regel att aldrig kolla upp ex på sociala medier, blir aldrig något bra utfall på det utan bara du själv som mår dåligt. Sen så kanske det inte är just honom du saknar utan någon att älska. Väldigt förståligt! Du har ju alla möjligheter nu, det är snart sommar, många är mer sociala och gladare och känner sig dessutom snyggare på sommaren! Det är en perfekt tid för att dejta! Tro mig, jag har varit i din situation och gav i princip upp allt dejtande i över ett år och tvivlade på om jag någonsin skulle hitta rätt person att dela livet med. Efter det året träffade jag min blivande man, vi föll heads over heels för varandra. Han är den bästa mannen jag träffat och vi planerar för ett långt liv tillsammans. Fattar att du är nere nu men livet kan ändras på en kväll! Ha så kul med dejtandet i sommar!

      Håller med, msn bör undvika deras sociala medier. Man saknar ofta bara känslan av pirret av dejtandet. Saknar att man hade ngn istället för att vara helt ensam ? jag är så grymt less på killar för tillfället men gläds åt att det snart är sooommar och jag kommer förmodligen vara i mitt flirtigaste esse! ??

    Hur blir man mer pigg och får mer energi??? Blir galen på detta! Jag har börjar jobba hemifrån och helt plötsligt har jag ingen ork , tiden räcker inte till. Fattar inte innan när jag pendla två små barn osv men nu får jag inget att gå ihop. Borde ju va sååå mycket lättare nu

      Blandar du ihop jobbet och livet under dagarna? Jag har lätt att börja pyssla med annat än bara jobbet. Plocka ur diskmaskinen etc. Inget sånt gjorde du innan, så skippa det under jobbtiden. Håll isär jobb och livet.

        Det har du rätt i. Nu försöker jag nog undermedvetet hinna både jobb och privatlivet under arbetstid hemma så jag bara kan umgås med barnen sen men funkar inget vidare. Tack för ögonöppnaren!

          Sedan får du kanske också mindre dagsljus för att du inte går ut lika mycket? Ta dig en promenad ute på fem minuter en gång i timmen, du som har möjligheten. 🙂

            Förtydligande. Dagsljus hjälper dig att ha din inre klocka rätt så att du sover bättre och vet när du ska vara vaken och pigg istället för sömnig och varva ner.

      Försök ha ordentliga rutiner trots att du är hemma. Frukost, en kort promenad, sen jobb fram till lunch. Ät något och ta en kort promenad igen. Jobba.
      Jag upplever att jag jobbar sämre i ”hemmakläder”. I mjukisbyxor och utan bh får jag ingenting gjort. Märkligt, men så är det för mig.

        Tack snälla! Det har du rätt i! Jag gör mig klar på morgonen lämnar barnen , drar på mjukis och ska jobba men allt annat kommer mellan vilket leder till att från 21-01 har jag massa jobb att ta igen. Promenad och rutiner från och med imorgon ??

    Har träffat en kille i några månader, vi träffas en hel del, men vi har ännu inte diskuterat huruvida vi gått över till att ha blivit ett par eller inte. Det är som att det ligger i luften men ingen vågar/vill ta upp frågan. Hur ska man ens ställa frågan?

      1. Öppna munnen
      2. Ställ frågan
      3. Don’t be a pussy. Just do it

      Fråga chans!

        Hade du inte en rättegång i måndags? Eller var det något annat jobbigt? Hur gick det? ?

      ”Det här känns läskigt för mig, men jag måste ändå fråga och få det sagt. Var ser du att vi är påväg? Jag gillar dig jättemycket och såpass mycket att jag hade velat bli ihop med dig, vad känner du?”

      Något sådant kanske?

      Varken jag eller min fästman frågade om vi är ett par eller inte när vi började dejta. Det kändes så naturligt och obvious att vi var ett par ?

        På vilket sätt var det ett svar på frågan?

    Hur gör man slut? Hur vågar man ta steget och besegra rädslan över att bli grymt ensam och deppig? Jag har förstått att jag måste göra det en längre tid pga att pojkvännen har vart otrogen och våldsam, men jag vågar aldrig 🙁

      Om inte otrohet och våld kan motivera dig till att göra slut har jag verkligen inga tips.

        Men åh va peppande svar, precis vad personen behövde läsa ?

      Sök upp så mycket stöd det bara går i preventivt syfte; kvinnojour, läkarstöd mm. Informera de människor som finns runtomkring som känns pålitliga, strunta fullkomligt i resten, oinsatta kommentarer osv. Sitt inte med det helt själv är mitt råd. Tar tid och kraft att komma vidare men när man väl gör det är det så värt det.

      Tycker du kan be om hjälp av någon närstående. Kanske du kan säga att du vill göra slut och så står någon utanför i bilen och väntar. Att du får sova hos den personen under tiden. Eller ring någon linje kanske, har inget namn på tungan vad dom kan heta men du kanske förstår vad jag menar? ? Jag förstår att det känns jobbigt och tufft, det kommer det bli när du gjort slut, men du är värd så mycket mer ❤️ all lycka till dej.

      Fokusera inte på att ensamheten ska vara något negativt. Jag har varit singel i 2 år nu och väljer själv min ensamhet. Nu vet jag inte hur din situation är men vänner, familj, kollegor osv finns fortfarande där.
      Fördelar med att vara själv;
      – gör vad man vill
      – äter vad man vill
      – städar när man vill
      – köper vad man vill

      Jag tycker själv det är viktigt att våga omfamna ensamheten och växa som person i den. Jag kan bli lite avskräckt när jag möter människor som aldrig ens har bott själv. Se det som ett nytt liv, nytt kapitel!

      De gånger jag gjort slut med någon brukar jag tillslut hamna i ett läge där jag tänker ”är det för min skulle eller för hens skull jag fortfarande är ihop” och är svaret då att det är för den andras skull så.. hej då mitt liv är mitt liv och jag måste leva det för min skull. En måste vara ego med det livet en har!
      Dumpa. Gråt. Var lite ensam. Sen njuter du av att va ensam. Gå ut på krogen. Börja flirta. Ligg lite. Njut av singelheten och sen poff plötsligt pallar man kanske släppa in nån på djupet igen. Sööörköööl öööf laaajf!

      Om han varit våldsam mot dig eller du har minsta misstanke om att han kan bli, var väldigt försiktig! Bland det farligaste du kan säga till en våldsam man är att du ska lämna honom. Det är när en våldsam man tror eller förstår att han hållet på att tappa kontrollen över sin partner det är vanligast med dödligt våld. Kontakta en kvinnojour för råd och stöd och ta hand om dig!

      Tack så otroligt mycket får så kloka svar! Tar mycket med mig ❤️

    The Real Hmm:

    Vi diskuterade TV-tittande häromdagen och du ifrågasatte varför vår optiker (eller egentligen vården i hela provinsen Ontario) rekommenderar max 1h skärmtid per dag och sade dig vara expert som kunde motbevisa detta. När du frågade varför svarade jag följande i en kommentar (20.48):

    ”I vårt fall har optikern sagt att det handlar om ljuset som skärmar avger och att det påverkar ett växande öga. Att ett växande öga behöver dagsljus och annan stimulans än det som ges via en skärm för att utveckla känsla för avstånd, syn i periferin mm…”

    Du sa då att det inte fanns något farligt ljus eller strålning (sedan ändrade du till ”från en skärm”) och jag fortsatte hävda att detta inte är mitt område utan att jag litar på sjukvården. Du ville då veta exakt vad de menar så att du som expert kan förklara för mig hur de har fel. Så, here it is, jag mailade vår optiker som svarar så här:

    “It has been shown in several studies that the human population is more and more nearsighted, and that it can be related to our time spent watching screens (TVs, iPads, iPhones, computers, etc). The problem is not as simple as the wavelength of the light, it is that while watching a screen the light does not hit only the macula, it also hits the peripheral parts, making the eye grow, ie making it nearsighted. Being nearsighted is not that dangerous, but the earlier you develop it, the more nearsighted you’ll be. If over -6.00 diopters, the risk for other diseases increase as well, such as, retinal detachment, glaucoma, and macular disorders. This is why we recommend less screen time for young kids. I know that many countries don’t have a specific time recommendation but in Ontario they have decided to give a recommendation like this because the phrase “limit your usage” has not been successful as it means different things to different people and our culture is so mixed.

    It should be noted that this area is one of the most studied in the world at the moment. In Asia it’s called an epidemic as close to 90 % of the population are nearsighted, and it has passed diabetes as the number one reason why people become blind.”

    För mig är detta gott nog för att fortsatt följa rekommendationen de ger även om du inte tycker att optiker är mer än försäljare så litar jag till att deras utbildning faktiskt innehåller kunskap i detta området. Att hon nämner Asien gissar jag beror på att över 50% av Ontarios befolkning har Asien som ursprung (eller så använder hon det bara som exempel på hur illa det är med jämförelsen till diabetes).

    Så varsågod, nu kan du väl förklara varför hon (hela Ontario) har fel. Glöm inte ge mig namnet på ”han” som sade något och sedan tog tillbaka det och bad om ursäkt (eller så kan du ju erkänna att det bara var något du drog till med). Jag ser gärna en källa på hur du blivit expert också, det kan du ju ge utan att röja din identitet (jag förstår att du vill vara anonym då du är här inne mycket och tycker massor om mycket). Du kan ju tex säga vilken utbildning du genomgått och vart (KTH, Chalmers, Lund, Linköping, eller så) så kan jag ta din kunskap på allvar. Sitter du inne på svar i detta området så bör du ju lyfta det högre än ett kommentarsfält på en blogg, de kan ju behöva din kunskap i tex Asien!

    Såg dessutom att du under ett annat inlägg i veckan beklagade dig över folk som läst naturkunskap men ändå inte kunde basgrejer. Om det återigen var mig du avsåg så får du gärna berätta vilka av mina kurser i min magisterutbildning som borde gett mig specifika kunskaper om hur ljus påverkar ögon. Jag läste kurser i matematik, oorganisk kemi, organisk kemi, biokemi, analytisk kemi, miljökemi, atmosfärskemi och aerosolteknik. Under mina doktorandstudier fördjupade jag mig i förbränningskemi, emissioner, mätteknik och kurser som handlar om forskningsetik, upphovsrätt, vetenskaplig skrift, mm. Bara för att jag läst en naturvetenskaplig utbildning betyder inte det att jag kan ALLT inom naturkunskap, jag tror att det är livsfarligt om folk börjar påstå sådant. Jag håller mig till mina områden och litar på experter i andra.

    Så, nu är bollen hos dig. Svara gärna på mina frågor.

      Booom. TRH your move – dags att börja googla som aldrig förr!!

      Blir spännande att se ett eventuellt svar ?.
      Älskar att du tar dig tiden att följa upp detta och dra ett mail till optikern ???.

      Undrade precis varför TRH slutade svara i en annan tråd men nu förstår jag varför, hon har fullt upp med detta hahaha.

      Följer gärna denna tråd ? Poppar popcornen

      Ooooh snap!!! The game is ON! ???

      The battle of the educated commentators!

      PS. Intressanta och coola utbildningar du läst. DS.

      Oj. Du kunde verkligen inte släppa det. Jag skiter i vem som har rätt i sak, jag vill veta vem som kniper sista ordet.

      Place your bets below. Nu kör vi!

      Köksö, trh!

        Komsi*

        Haha, KÖKSÖ!

      Frida: Det du tar upp där hade jag redan gett dig som ett exempel på eller hur? Men det du citerar där är ju faktisk det JAG gav dig ett exempel med länk och allt som en potentiell risk på KUNDE möjligen vara ett problem med skärm, jag gav dig dessutom lösningen på hur du ska undvika det. (Dessutom så är detta inte något som är bevisat.)

      Men detta ovan var ju inte det du påstod. Du påstod att skärmar avger att farligt ljus, och det var det som jag bad dig ge mig ett exempel på vad du avsåg.

      Så din fråga här är en halmgubbe. Detta var inte vad du påstod då.

      Min fråga till dig var denna.

      Vilket sorts ljus aka stråling är det som du påstår är farligt som en skäm avger?

        #sistaordet

          Men din trams. Jag svarade på frågan. Eller menar du på att Frida var retorisk?

            Frida: 1
            TRH: 0

            Du svarade inte på frågan, Trh. Du svamlade som vanligt.

              För att det hade jag redan gjort för ca en vecka sedan. Frida valde att fråga om något som JAG berättat för HENNE. 🙂

              Hon å sin sida har fortfarande inte svart på det jag frågade henne då, vilket är ovan. 🙂

                Svammel svammel. Så uppenbart att du inte kan svara på hennes frågor. Ska du ha nu #sistaordet eller blir det mer svammel?

        Det handlar om blue light. Är ingen expert (iof inte du heller) men snabbt att googla. Orkar ej leta upp studien det kan den intresserade göra men den nämns här i https://www.allaboutvision.com/parents/screen-time-for-kids.htm

          Googla vidare. Det är redan sedan länge avfärdat som att vara farligt annat än möjligen för att störa nattsömn men det är lätt avhjälp med att slå på nattläget på din skärm. 🙂

        Jag kan berätta att en skärm ej avger farlig strålning. Då menar jag farlig som tex den strålning en radioaktiv källa emitterar. Denna diskussion är för rörig att ge sig in i nu så jag gör inte det mer. Mvh strålningsfysiker

          Frida har aldrig sagt att skärmar avger farlig strålning, där är det TRH som lägger ord i munnen på henne. Frida sa att ljuset från skärmen påverkade ögonen, vilket mailet från hennes optiker bekräftar:
          ”It has been shown in several studies that the human population is more and more nearsighted, and that it can be related to our time spent watching screens (TVs, iPads, iPhones, computers, etc). The problem is not as simple as the wavelength of the light, it is that while watching a screen the light does not hit only the macula, it also hits the peripheral parts, making the eye grow, ie making it nearsighted.”

            Jag har svarat på det mailet.

            Och nej hon utelämnade ordet farligt men om ljuset som avges från en skärm skadar barns ögon, skulle inte du då kalla det farligt?

            Realy?

              Släpp det

                Ja borde göra det. Men det ligger en personlig grej bakom till varför just detta blev svårt.
                En ledsamhet.

                  Låtsas inte om som att du brukar kunna släppa andra diskussioner?‍♂️

                    Hahahaha precis. Vanligtvis släpper hon ju allt och tar kommentarer här inne med en klackspark! Men i juuuuuust denna diskussionen måste hon ha det sista ordet till varje pris. Så okaraktäristiskt!

                    Så söta ni är som passar på att skratta åt mig när jag berättar att jag är nedstämd. ?

                      Skrattade givetvis inte åt att du är nedstämd.
                      Ser du inte det komiska i att du inte kan släppa ”just detta” ämne (antydan att du kan släppa andra ämnen och diskussioner) är din humor och sociala kompetens tyvärr bortom all räddning.

                      Givetviiiiiiis…. ?

            Och ovan är i mailet saknar helt substans eller uppbackning för påståendet att.

            Frida sade detta..
            ”ljuset som skärmar avger och att det påverkar ett växande öga.”
            ..med motivering att det kan orsaka närsynthet och riskerna det innebär.

            Vilket ord vill du då kalla det ljuset som enligt Fridas optiker en skärm avger? Ofarligt? Oskadligt? Eller faktiskt skadligt då det påstås påverka ögat negativt?

              Jag skulle använda frasen ”ljuset påverkar ett växande öga” om det hon sagt. Inte att ”skärmar avger en farlig strålning”, nej.

                Ljuset som SKÄRMEN avger.

                Men så klart att ett ljus som skärmen avger som skulle kunna göra en närsynt enligt dig inte skulle kallas för farligt. Nej då.

                Så vilket adjektiv tycker du är korrekt benämning på det ljuset som skärmen påstås utstråla? ☺️

                PS Kan du inte passa på att förklara vad är skillnaden mellan ljus och strålning är?

                  Jag tycker du ska passa dig för att lägga värderande ord i mun på de du argumenterar mot för att förstärka din egen ståndpunkt. Dels tar de alls styrka ur dina faktiska argument, eftersom det genomskådas som oärligt och betraktas som en härskarteknik, men än värre är att själva sakfrågan åsidosätts. Istället fastnar allt i en meta-diskussion om diskussionen som är så ofattbart meningslös, korkad och urbota trivial att ingen hänger med och alla inblandade går ur diskussionen som förlorare.
                  Så nä, hävda inte att någon använt ett så laddat ord som ”farlig” om personen i fråga inte gjort det. Släpp det, säg bara ”hoppsan förlåt, du sa visst inte så” och omformulera dig i ett nytt försök. Innehåller din kommentar inga anklagande felaktigheter är chansen större att någon faktiskt tar till sig din poäng 🙂
                  Så återigen, nej jag hade inte sagt att någon använt ett visst ord om den inte de facto gjort det, bara för att de i min värld och min begreppsuppfattning är typ lika.

                    Exakt!

                    För att vara någon som har många åsikter men vägrar att svara på själva frågan. Du förstår inte ens vikten av att definiera den. ?

                      Dina frågor intresserar mig så jävla lite att du förstår inte. Skulle inte lägga en sekund av mitt liv på att orka bry mig och formulera ett svar.
                      Däremot så fascinerar du mig helt otroligt mycket (därav mina kommentarer i denna tråd). Jag trodde inte människor som du fanns. Jag är 90% säker på att du är en bot som är programmerad att trolla the web dag som natt, för ingen riktig människa kan ha så lite självinsikt som du verkar ha (om du inte har någon diagnos på autismspektrat och då ber jag uppriktigt om ursäkt, för då förstår jag att det är svårt för dig att förstå hur man ska bete sig inom ramarna för vad som är socialt accepterat).
                      De 10% av mig mig som ändå tror att du är en riktig person vill försöka nå fram till dig. Kan du inte på riktigt försöka ta in det jag skrev, se det som ett gott råd? Istället för att gripa efter halmstrån och försöka vara fyndig eller klyftig med kan du inte åtminstone överväga att faktiskt ta in det folk säger till dig?

                      Hello!

                      Jag skrev faktiskt det med en gång, att det var jag som lade till ordet farligt. Jag skrev också varför.

                      Sedan, det här var en grej som var personlig. Ni ser inte allt här.

                      Ha en fin dag!

                      the real hmm, varför fortsätter du skriva när du inte ens bemöter innehållet i kommentarerna? Om du inte tänker svara kan du väl bara låta bli att skriva, eller är det så viktigt å få sista ordet?

                      Hello!

                      Varför skiver du som anonym och inte med nick?

                      I övrigt bygger du mig en halmgubbe. Halmgubbar svara jag inte på.

                      ?

                      Klart du hittar på en ny anledning till att inte bemöta innehållet i kommentarerna. Du har fel och du kan inte göra ngt för att dölja hur fel du har.

      Fortsättning. Du kände dig tydligen träffad personligen.

      Jag har redan sagt vad du borde veta. Din Phd handlade om bla värmeutveckling i sophantering , minns jag rätt? Vad är värme?

        Jag tror bestämt någon mer isf. känner sig träffad personligen. Rätt fint faktiskt!

        Vänta va? Jag är doktorand inom industriella energisystem. Bör jag då vara expert på all typ av strålning för att jag kan energieffektiv belysning och värmeförluster i processer? Kommer bli en jobbig disputation om opponenten får för sig att prata röntgenstrålning ?

          Nej men du är tillräckligt insatt för att veta var och hur du själv ska kunna ta fram info ifall en skärm avger ett farligt ljus eller inte utan att behöva förlita dig på en optiker. 🙂

            Ja men det kan man ju vara med eller utan PhD och oavsett ämne.

            Men jag kanske missförstod. Vill du förklara vad du menade med att avsluta med frågan ”vad är värme?”? Låter i mina öron som att du vill påstå att det är strålning och att Frida därför borde kunna annan strålning men förklara om jag tolkade fel.

              Nej du tolkade helt rätt och eftersom att det Frida påstod häromdagen inte alls handlade om att fokusera blicken utan hon påstod att skärmar avger farligt ljus som är dåligt för barns ögon så menar jag på att hon är tillräckligt insatt redan för att kunna forska vidare på egen hand för att ta reda på hur det förhåller sig.

              Vidare blandade hon inte något om att skärmen är vanebildande när inte det heller är sant utan det är vad du gör med den som tex fb spel etc som är orsaken dvs inte hårdvaran utan mjukvaran.

              Ja allt var en enda salig blandning utan någon röd tråd där jag faktiskt oroade mig på riktigt över hennes kompetens att förstå kausalitet och förmåga att söka i det enligt henne själv väl etablerade artikeldatabas som hon har tillgång till via sitt UNI.

                Jag var själv med i den diskussionen och det var rörigt på massa vis. Jag ifrågasatte mest hur hon kunde få rekommendationen 1h/dag till att vara samma som 7h en dag i veckan (eller kan man t.o.m. titta 30h en dag i månaden?).

                Nåja. Jag ska ta kväll nu. Kommer inte att engagera mig i det här en gång till.

                Trevlig kväll/natt ?

                  Det är absolut en viktig diskussion, nu kör vi ju klumpen som sju timmar utspritt över tre dagar, vilket såklart inte är bra men det enda sättet att få ihop livspusslet. En hockeymatch blir lätt två timmar och det är väl då han tittar som längst. Har tyvärr ingen bra lösning på det annat än så här.

                    Over and out?

                Dina försök att trycka ner Frida är så infantila att man vill ta dig till en lekpark där du kan leka med alla andra barn.

                  Det här och härdsmältan inne hos LD tycker jag är bra bevis på vilken typ av människa trh är.

                    Precis! Att hon inte fattar det själv…

                      Det är uppenbart att trh har tappat det totalt.

                Jag ska beta av ditt mail bit för bit.

                “It has been shown in several studies that the human population is more and more”

                Stämmer.

                ”…and that it can be related to our time spent watching screens (TVs, iPads, iPhones, computers, etc).”

                Stämmer inte. Det finns studier som tyder på att vi vistas för mycket inne. Och det har inget med skärmen att göra dvs hårdvara utan möjligen vad vi väljer att höra med den. Kunde lika gärna bero på att vi broderar.

                ” The problem is not as simple as the wavelength of the light, ”

                Här slingrar han sig förmodligen för att han vet att dessa teorier är avfärdade.

                Och om det inte är en specifik våglängd som är farlig så är aka ljuset helt ofarligt för allt ljus har NÅGON våglängd. Eller är allt ljus farligt? He makes no sense.

                ”it is that while watching a screen the light does not hit only the macula, it also hits the peripheral parts, making the eye grow, ie making it nearsighted. ”

                Alltså vad menar han? Hur skulle ljuset träffa annorlunda i ögat via en skärm än att vara ute där ljuset kommer från precis överallt. Borde inte det vara värre? Eller försöker han säga att en skräm fungerar likt en laser? Och borde det då inte istället bli punktträff direkt längst bak i ögat? För att det skulle kunna ske så måste det var oerhört koncentratet och skulle då garanterat vara lika förbjudet som laserpennor. Eller är han här inne på att ett ungt öga inte drar ihop sin pupill som den ska? Ja men då är ju dagsljus ännu värre då det kommer i ännu högre koncentration. Men visst. Stirra inte in i solen det är en riktigt dålig idé. Men nu måste han börja redovisa vilket lumen han avser isf.

                ”Being nearsighted is not that dangerous, but the earlier you develop it, the more nearsighted you’ll be. ”

                Instämmer men och vad har det med ljuset från en skärm att göra?

                ”If over -6.00 diopters, the risk for other diseases increase as well, such as, retinal detachment, glaucoma, and macular ..”

                Ok.

                ”This is why we recommend ….”

                This i why varför då?
                Han ordbaksar utan att ge något skäl till vad han påstår. Han säger bara att och verkligen inte varför.

                ”..less screen time for young kids. I know that many countries don’t have a specific recommendation but in Ontario they have decided to give a recommendation like this because the phrase “limit your usage” has not been successful as it means different things to different people and our culture is so mixed.”

                Men precis det jag sade. Hans rekommendation var baserat på kulluret och inte vetenskaplig fakta. Beter safe than sorry but we don’t know exactly why… typ.

                ”It should be noted that this area is one of the most studied in the world at the moment. In Asia it’s called an epidemic as close to 90 % of the population are nearsighted, and it has passed diabetes as the number one reason why people become blind.”

                Instämmer. Men det är också avfärdat att skärmen i sig är orsaken. Inte av optiker utan av professorer.

                Han har heller inte visat på varför och hur han påstår att skärmen skulle vara orsaken, men det i sig är uppenbart varför eftersom att det inte finns några som helst belägg för det.

          Lycka till förresten och ora dig inte om det är i Sverige du disputerar. De släpper inte upp någon ifall de inte vet att du kommer att passera. 🙂

        ”Vad är värme?”

        Har din Google gått sönder?

      Älskar allt med denna kommentar. Bra Frida!

        Vad är det du älskar? En historierevidering och där någon har glömt att ovan har jag redan tagit upp som en möjlig risk, bara för att vara lite snäll, det och att blått ljus möjligen kunde påverka sömmen om det kommer vid fel klockslag. Men att detta är inte vad Frida påstod vad faran med en skärm.

        Hon påstod att skärmen avger ett farligt ljus som är dåligt för barns ögon.

          Zzznark på dig TRH. Ta dina påhittade meriter, googlekunskap och knata vidare från denna diskussion.

      Det finns inget farligt ljus från skärmar. Det man tror är att det handlar om avståndet. Det är lika ”dåligt” att läsa en bok tex. Men risken är större att man fastnar i en skärm (barn som spelar osv) än när man läser en bok. Plus att vi tittar på skärmen (nära håll) hela tiden idag. Ögat anpassar sig, växer och närsyntheten ökar.
      Närsynthet i Asien är ett jättestort hälsoproblem idag, i vissa städer är det vanligaste orsaken till blindhet.
      Forskning visar att det absolut viktigaste är att vara utomhus, typ 2h/dag (utan att surfa på mobilen då). Oklart varför men troligtivs för att man fokuserar mer på långt håll.

        Har för mig att jag har läst att solljuset är viktigt för att ögat ska utvecklas och att vi i nordiska länder har högre andel närsynthet vilket kan bero på just färre timmar sol jämfört med ex sydeuropeiska länder. Om det stämmer överlåter jag till trh att googla fram.

          Nja. Mer att vi är mer inne för att det är mörkare ute, färre soltimmar på vintern osv. Och när vi är inne tittar vi mer på nära håll.

            Okej. Det låter ju rimligt

        Förlåt om det är en dum fråga, men orsakar närsynthet blindhet? Hur då?

          Själva ögat växer ju mer närsynt man blir. Väggen längst bak (näthinnan) blir tunnare och tunnare och går sönder lättare. Händer ju när man är 60år typ, men inte kul att bli blind då heller.

            Nej det är inte kul vid sextio heller. Visste inte att det kunde orsaka blindhet bara. Tack för ett lättbegripligt svar ?

        Optiker: Precis och just detta som jag sade till Frida när det begav sig.

        Och som du säger så vet man inte ens detta ang närsynthet man har enbart en teori. Det enda man vet med säkerhet att ögat behöver ljus för att utvecklas men det har inget med din skärm att göra. Du kan ju lika gärna ta med paddan ut ifall du har lust. 🙂

        Min poäng till Frida var att det inte är själva skärmen som är farlig utan var och vad vi gör med den.

        Frida påstod något annat.

          Hej du,

          Nej, det enda jag skrev om skärmar är den kommentar av mig själv från 20.48 som jag citerat i kommentaren ovan, vad jag uppfattat från optikern här (vilket inte var helt korrekt men i linje med vad hon sedan svarar). Flera andra Anonyma skrev om ljus och strålning. Du kan scrolla tillbaka om du inte tror mig.

          I övrigt skrev jag att jag inte kan området (ungefär tretusen gånger) utan litar på experter.

          Att du fortfarande inte svara på mina frågor bekräftar det jag trodde.

          Värme är absolut strålning men jag vet fortfarande inte hur ögat påverkas av olika ljus.

          Vore kul att höra från de som kallar sig optiker här bland kommentarerna tycker om att du anser deras yrke vara försäljning.

          Över och ut!

            Det är det som Trh kör med: svarar inte på för henne obehagliga frågor utan svamlar på. Och det är så roligt att Trh helt plötsligt litar på vad dessa ”försäljare” har att säga.

              Helt fel. Jag litar inte på någon som sitter här på nätet. Behöver inte göra det heller. DÄR har du skillnaden.

                Förutom på Moa som du fjäskar 24/7.

            Men bara sluta. Det var det inte alls. Du skrev att skärmar avger ett farlig ljus för barns ögon och jag skrev att en möjlig risk kan vara att du inte får tillräckligt med dagsljus men att lösningen då är att ta med paddan ut samt att lyfta på blickan med jämna mellanrum ifall det var något som man roade sig för. DET VAR JAG SOM SKREV det, med länk och allt.

            Strålning var det någon annan som tog upp, korrekt, vilket iofs blir semantik för strålning är ett annat ord för just ljus.
            Men du sade att skärmar avger ett farlig ljus för barnögon och du gjorde det i samma kommentar där du pratade om att det vara vanebildande med skärmar. Antigen var det du eller så en annan i samma tråd som kallade sig för Frida och påstod sig att vara en forskare.

            Nej du behöver inte veta det men du borde veta tillräckligt mycket för att med lätthet själv kunna ta reda på det med dina baskunskaper samt med tillgång till din artikelbas. Du behöver inte förlita dig varken på en allmänläkare som har sin specialitet i kvinnohälsa eller en optiker som inte har omfattande kunskaper fysik eller kemi i bagaget. Detta skrev jag ca ”3000” gånger.

            Kommer du inte ens själv ihåg vad du själv skriver och är dessutom så förvränger du vad jag sade om optiker och försäljning. Ja antingen är minnet inte din straka sida eller så är det ärlighet. Välj själv.

            Och ditto. Din fortsättning här bekräftar det jag trodde.

              PS Är det over and out for real denna gång eller återkommer du om ett tag igen? Jag menar du skrev ju samma för en ca vecka sedan.

              Eller ska du leta upp ännu en annan artikel som jag redan hade gett dig likande exempel på?

                Så. Nu har jag letat upp din kommentar (tror du skrev flera med typ samma innehåll men jag pallar inte mer)

                ”Frida / 2019-04-21 20:48
                The real Hmm:

                I vårt fall har optikern sagt att det handlar om ljuset som skärmar avger och att det påverkar ett växande öga. Att ett växande öga behöver dagsljus och annan stimulans än det som ges via en skärm för att utveckla känsla för avstånd, syn i periferin mm. Jag har inte sagt något om strålning, det är en av alla de Anonyma.

                Jag kan såklart inte veta all forskning bakom detta backar precis allt i hennes påstående. Men rent generellt känns 1h/dag för små barn som en bra gräns ändå för att motivera barn att leka olika saker. Vi har valt att klumpa ihop det för att vi gillar morgonmys i pyjamasar vid TVn på helgen, att kunna se en hel film på kvällen och att kunna säga ”javisst” när sonen frågar om han kan få se ett avsnitt till av någon serie han gillar.

                Jag vet ju själv hur lätt det är att fastna vid en skärm… så därför försöker vi undvika TV/iPad mån-tors hemma (i skolan har de iPad)”

                Sluta nu och ljug.

                Citat från Frida i modd som bekräftar det jag säger att hon sagt.

                  Testar att klippa in en kortare version här eftersom att CamCam förmodligen sover nu….

                  Frida / 2019-04-21 20:48
                  The real Hmm:

                  I vårt fall har optikern sagt att det handlar om ljuset som skärmar avger och att det påverkar ett växande öga.….

                    Hon skrev också, och notera att nu pratar vi om en skärm på längre avstånd som inte har något med fokus på nära håll att göra…

                    Frida / 2019-04-21 16:12
                    Absolut inte. Enligt vår sons optiker påverkas växande ögon av skärmar och därav ser vi inte på TV efter skolan utan som mys på helgen….

                      Du behöver inte någon som svarar för att fortsätta diskutera i alla fall…. ?

                      Jag fullkomligt avskyr folk som ljuger, så du har rätt, jag har svårt att sluta då.

                      Svarar på båda här. Ja?

                      Första är ju den från 20.48 som jag nämner ovan inte är helt korrekt men det stämmer ju. Läs igen vad optikern svarar ”ljuset träffar ögats perifiera delar” så det är ljuset som är inblandat. Kul att du letade länge efter en kommentar jag själv redan citerat.

                      Och hela alltet handlade om TV till störst del så jag vet inte varför du tar upp delen om TV? Enligt optikern vi litar på handlar detta om alla typer av skärmar.

                      Observera också att jag inte använt ordet ”farligt” jag har skrivit ”påverkar”.

                      Bättre du börjar leta efter svar på mins frågor nu istället. Vill minnas att du skrev ”jag är expert, du kan lita på mig”.

                      Gäsp.

                      Ja men det är ju rent svammel det du citerar ovan från din artikel. Det förstår du väl själv? Hur skulle du annars kunnas vistas ute där du utsätt för exakt samma sorts ljus men där dagsljuset är i flera gånger högre förekomst?

                      Eller menar du på att skärmen avger ett ljus som inte finns redan naturligt från solen? Är det det du tror? Eller att det är ett ljus som i vanlig fall begränsas av atmosfären?

                      Ja men i så fall så har även där din optiker fel.

                      Så min fråga till dig, och din optiker, exakt vilket sort ljus är det som skulle träffa ögats perifiera delar och hur skulle det ens kunna ske på ett annat sätt än om du var utomhus.

                      Jag kan omöjligt svara på din fråga utan att du berättar för mig exakt vilken sorts ljus som avses så påstås finnas i en skärm till skillnad från solljus. Det är inte högre koncentration ljus i en skärm än du har ute. Tvärtom. Och riktningen kan du glömma. En skärm fungerar på inget vis likt en laser. Inte ens i närheten.

                      Nä för all del jag lade till farlig men att skada barns ögon med ljus skulle jag iaf kalla farligt. För var inte hela din poäng att det inte var ofarligt aka motsatsen till farligt?

                      Lägg i så fall märke till att jag inte sagt något om vilken grad det skulle vara fallit i. Lite eller mycket.

                      Gäsp själv.

                      Så nu har du fått svar trots att du kontinuerligt varit mycket otrevlig både här och i förra tråden. Du har fått betydlig mer än du förtjänar.

                      Är du nöjd nu?

                      Eller menar du på att citat ovan från dig om varför du låter bli att titta på skärmar med dina barn är för att det egentligen är ofarligt för dem? Det akne tom är bra ljus i en skäm och att det är därför som ni låter bli?

                      Du var snurrig då och du är lika snurrig nu. Att du hänger upp dig på att du inte använde dig av ordet farligt när betydelsen att det var det du menade var den enda logiska slutsatsen.

                      Alltså hur tilltufftast ego har du fått egentligen?

                      Det var du som valde att ta upp alla dina meriter och det var till andra tidigare i tråden. Jag var inte ens inne i tråden då.

                      Det jag gjorde var att ifrågasätta varför OM du nu hade din utbildning inte på egen hand kunde ta fram info utan litade på någon annan när du inte behöver samt ville veta exakt vilket sort ljus vi pratar om. Inget luddigt mabojambo.

                      Och igen, du har dåligt minne eller så ljuger du. Tramsigt när det är så lätt att bevisa.

                      Detta skrev jag… ”Du kan lita på mig även om du självklart ska göra det bara om du själv vill.”

                      Underförstått att jag inte förväntade mig att du skulle göra det men om du hade lust så var det inte en dålig idé.

                      Vidare så lade jag mig aldrig i dina rekommendationer om hur mycket skärmtid man ska ha. Finns många tankar om det och olika orsaker till varför man kan ha det i åtanke,

                      Men då bör man på samma vis ha det om att pärla plattor, rita eller annat pyssel som håller dig inomhus med för lite dagsljus och med att fokusera ögat på nära håll. Men allt detta kan också göras utomhus och då har du ingen risk längre.

                      Min invändning var den att det inte finns något farligt ljus från en skärm som påverkar barns ögon.

                      Jag gissar dessutom att din länk syftar till tankarna som man hade för mer än 20 år sedan om blått ljus samt att det var före dagen retinaskärmar.

                      Det är inte skärmen som är orsak utan var och hur du använder den.

                      Det är du som säger att skärmen inte är en orsak. Experterna här säger något annat. Jag litar på dem.

                      Och om du hade läst ordentligt så hade du sett att jag inte citerar en artikel, jag har klippt in svaret från optikern. Du tror alltså inte på att närsyntheten ökar i världen pga detta? Jag säger det igen: din expertis behöver lämna detta kommentarsfältet och lära upp alla dessa forskare, speciellt i Asien, om vad som egentligen är problemet.

                      Du vrider igen på diskussionen vi hade förra veckan. Men det är ok. Du får tycka vad du vill. Att du konsekvent vägrar svara på frågorna ger mig många svar.

                      Och säkert många andra 🙂

                      Och en sista grej: kalla mig inte lögnare. Jag skrev att vi är rädda om våra ögon och därför begränsat TV-tiden enligt rekommendation från vår optiker. Det är ingen lögn. Oavsett om det skulle visa sig om tio år att det var onödigt.

                      Du däremot, som till och med hittat på en ”han i Ontario” borde kanske se över hur lång näsan är.

                      Långt svar i modd.

                      Korta versionen.

                      Har vi dansat färdigt nu? Hur blir det med alla dina mic drops and over and outs? Börjar inte de kännas lite löjligt av dig nu?

                      Eller har du inte ens vett till det?

                      Här är förmodligen orsaken till modd. Du kan roa dig med den så länge tills resten av mitt svar kommer igenom.

                      https://www.raconteur.net/healthcare/myopia-global-epidemic

                      O den artikeln säger Professor Jez Guggenheim from the School of Optometry and Vision Sciences at Cardiff University exakt samma sak som jag säger om barn i Asien eller iaf Kina.

                      Toodels för nu.

                      Vi har absolut dansat färdigt för jag för ju inga svar.

                      Det får du. Du har både artikeln ovan att läsa som bekräftar precis allt jag påstår och ett svar i modd och ett som redan är publicerat men som du bara nonchalerade att bemöta.

                      Men bra då är vi färdiga då för gott hoppas jag.

                      Och just det, övrigt svarade jag dig för en vecka sedan.

                      Här är förresten en länk som förklara till att du som bor i Kanada borde förstå att DIN optiker först och främst är en försäljare i andra hand någon som tar hand om dina ögon.

                      https://newgradoptometry.com/everything-to-know-about-blue-light-crizal-prevencia/

                      Jag kan ju också tillägga att korten är ordentligt blandade här och att inte mycket stämmer utan det är bara sälj sälj sälj.

                      Bara för att reta dig lite till:

                      ”Ƭĥe real Hmm / 2019-04-21 23:57
                      Vet du vad Frida, på riktigt, jag är en expert inom området.

                      Du kan lita på mig även om du självklart ska göra det bara om du själv vill.”

                      Expert inom området och du kan lita på mig… jaha ja…

                      Eller:

                      ”Ƭĥe real Hmm / 2019-04-22 18:35
                      En optiker är inte mycket mer än en vanlig försäljare så jag tycker mer det är märkligt att någon som studerat naturvetenskap lyssnar på det utan att själv ta reda på fakta.”

                      Vad är det jag missuppfattat om din syn på optiker?

                      Och nej, du har inte svarat på mina frågor. Du har fortsatt ifrågasätta min optiker. Jag är inte intresserad av dina googlingar. Den diskussionen är jag klar med, litar vidare på sjukvården.

                      Mina frågor var hur du erhållit din expertis och vem ”han i Ontario” är. Den här snubben du pratar om:

                      ”Ƭĥe real Hmm / 2019-04-21 23:38
                      Hahaha, ja men han i Ontario har ju sedan LÄNGE bevisats bara ha hittat på efter vad han tyckte det borde vara. Det fanns absolut INGA belägg eller bevis för det hon sade.

                      Han har t o m bett om ursäkt och erkänt att han hade fel. ?”

                      Båda fortfarande obesvarade och kommer så att vara. No doubt about it. För du har hittat på (vilket är kul eftersom du HATAR lögnare).

                      Nu ska jag sova. Du kan fortsätta skriva, känns som om det kan trösta dig att få sista ordet så skriv igen att du redan svarat och att du kan allt om strålning och ljus och att jag borde kunna det också pga mina studier men att det absolut inte är kunskap en optiker har. Glöm inte skriva att jag är löjlig som svarar på dina påhopp också! Och ljug lite till innan du sedan kallar mig lögnare igen. Som vanligt alltså.

                      Du har ett riktigt långt svar i modd nu där jag punkt för punkt bemöter ditt mail.

                      Så roligt. Precis allt du tar upp där väntar i modd på dig ink det ang försäljning.

                      Och jag svarade dig på länkarn för en vecka sedan att jag liksom du inte tycktes kunna hitta vad vi sökte.

                      Alltså Frida jag är inte i kontroll över att så mycket jag skriver hamnar i modd.

                      Du har fått svar och mer därtill på precis allt, du får bara vänta till CamCam vaknar.

                      Du fick flera svar redan förra veckan. Jag kan inte hjälpa att du inte läser allt där står.

                      Men en sak har du bevisat om och om igen och det är att man inte kan ta dig på orden.

                      Och du forsätter lika oärligt med att inte erkänner du att artikeln jag gav ovan var exakt det du bad om och att du nu inte bara har en utan två namngivna professors som bekräftar vad jag säger.

                      ”Jag fullkomligt avskyr folk som ljuger”

                      Så du avskyr dig själv.

                      För att använda dina egna ord.

                      Blev det lite jobbigt nu när jag faktiskt gav dig svar som stämmer med vad jag sagt hela tiden.

                      Och bara för ett inlägg sedan påpekade trh att ld hakade upp sig på semantik. Oh the irony…

                      08:21. Förstod du ens själv vad du försökte säga där?

                      Ja det gjorde jag. ??

                      Vad bra. Kan du då förklara det för mig? ?

                      Då är ju frågan om du ens förstod vad du menade till LD.

                      Släng dig inte med ord du inte förstår. Googla semantik och läs igenom det du skrivit ovan och vad du fokuserar på i dina kommentarer.

                      Då bör polletten trilla ner?

                      (Jag svarar precis som du brukar göra när man ber dig förklara något.)

                      Ser ut som att en kommentar helt försvann.

                      ”Short-sightedness now a global epidemic

                      ” There’s no evidence that actually using screens on devices such as computers, tablets and phones physically harms the eye, explains Dr Gow….

                      Professor Jez Guggenheim from the School of Optometry and Vision Sciences at Cardiff University, who also worked on the study, agrees. “In two randomised control trials of children aged six to 12 years old in China and Taiwan, children given 40 minutes to an hour extra outdoors each day had a reduced incidence of myopia,” he ”he says.”

                      Och ovan är exat precis samma som jag sagt hela tiden.

                      Din optiker säger att han vet bättre än professor på exat den här folkhälsan.

                      Men okidoki. ??

                      Svaret som försvann avhandlade jag också artikel vs mail och hur det kom sig och vad du själv kunde tolka från vad jag drev vidare mm mm.

                      Der var en lång kommentar.

                      Tråkigt men så fick det bli.

                      Eller så var det lika så bra.

                      9:49
                      Visst. Det är så jag svarar. Och du förstod visst vad du själv sade. Vi säger så. ?

                      Så lämpligt att dina kommentarer alltid fastnar (och försvinner) i modd när du blir inmålad i ett hörn.

                      Nej då det vetenskapliga postade jag om det var det sociala lull lullet som jag inte orkar posta om. Du vet det där Frida försöker sätta dit mig för att använde fel ord fastän hon mycket väl förstod vad jag förstått och vart jag ville komma samt vad jag adresserade. ?

                      Om inte annat så borde Frida ha en PhD i avsiktlig missförstå med underrubriken hänga upp sig på enskilda ord. ?

                      Sista ordet…

                      Tourettes

                      Fast igen. Jag följer en rekommendation. En, för Ontario, officiell, inte bara från vår optiker. Det ljuger jag inte alls om. Att du vill att jag ska bevisa detta är inte mitt problem, jag litar på både utbildade enskilda individer samt vårdsystemet rekommendationer.

                      Jag är inte intresserad av vad du googlar fram, jag är inte intresserad av vad du googlade fram förra veckan eller om du hittat info som överrensstämmer med vad min optiker (som jag för övrigt refererat till som ”hon” hela tiden och du skriver nu ”han”, tror du är stressad och virrig) svarat. Jag är intresserad av svar på de två frågorna jag ställt. För är det inte så att:

                      1. Om du var expert så hade du kunnat ha bättre bevis förra veckan och inte behövt googla så mycket. Därav undrar jag hur din expertis grundas. Som expert måste du ju ha en utbildning annat än Google.

                      2. Om nu den här ”Han i Ontario” finns och du droppade info om honom så snabbt förra veckan, så borde du lika snabbt kunna ge mig hans namn.

                      Men du kan inte svara på detta. Eller hur. Så det spelar ingen roll hur många fler saker du googlar fram och hur långa svar du skriver om att jag ljuger (hehe), för du undviker hela tiden det jag frågar om. Du bemöter heller inte ditt eget ljug eller förklarar hur jag förvrängt din optikerkommentar.

                      Jag ser det. Och alla andra också.

                      Din punkt två svarande jag på förra veckan. Du kan fortsätta att ignorerar det som allt annat. Det passar ditt tidigare mönster.

                      Och precis som jag skrev förra veckan så kan jag inte möta ett löst antagande och DÅ FÖRSÖKTE jag verkligen med att gissa på vad du kunde menat och svarade utifrån det med både teorier och lösningar. Precis som jag gjort ovan.

                      Så snälla du det gååååååår inte att motbevisa luft. Det vore vid det här lager lättare med några få ord att bevisa att det verkligen finns isbjörn i Thailand och dessutom mer sannolikt.

                      (Nej inte stressad. Ironisk nog behöver jag glasögon. ? Eller ja kanske lite. Har viktiga papper att rulla det senaste dygnet för att hinna i tid ?)

                      Vet du, som jag skrev redan för en vecka sedan är jag fine med att du inte litar på mig etc etc.

                      Du behöver inte försöka förvränga allt jag sade eller ens försöka förminska eller ändra vad som blev betydelsen av vad du sade. Jag var inte ensam om att se vad du skrev då heller. Använder som så ofta gärna dina egna ord. ”Alla” såg det.

                      Vill du tro att jag hittar all min kunskap på google så blir det jättebra. Jag vet vilken åsikt jag har om din. Eller ja, också om dina komplex. Det visade du tydligt redan innan jag klev in i den tråden förra veckan och det har fortsatt sedan dess.
                      Jag kommer, som jag redan sade förra veckan, aldrig försöka bevisa mig för dig. Inte dig. Inte någon här på nätet. Har noll behov av det och jag är lika lycklig vad just du än tror om mig.

                      Nu vet jag redan hur lite du kommer förhålla dig till vad som faktiskt sägs av mig, eller någon annan här verkar det som, och fortsätta köra din linje som bara du har och ser.

                      Sammanfattning av läget. Du tror att jag inget kan i frågan annat än möjligen googla.
                      Bra då vet jag. ??

                      Är vi färdiga nuuuu då? ☺️

                      Jag trodde det var tydligt att jag litar på människor med riktiga meriter? Därav följer jag rekommendationen.

                      Jag hade kunnat lita på dig också men du har ju inga dokumenterade meriter.

                      Och nej, du har inte gett mig något svar på vem ”Han i Ontario” är. För du har hittat på honom.

                      Så frågorna kvarstår:

                      1. Hur din expertis grundas. Vilken utbildning, vilket lärosäte?

                      2. Om nu den här ”Han i Ontario” finns och du droppade info om honom så snabbt förra veckan, så borde du lika snabbt kunna ge mig hans namn.

                      Nu hör du inte mer från mig så skriv ett till inlägg så att su får sista ordet. Vi vet ju att inga av de orden kommer innehålla svar.

                      Sista ordet från dig? Det tror jag när jag ser det. ???

                      På fråga ett har jag redan svarat både för en vecka sedan och här ovan. Det gäller även frågan om huruvida det ens från början var ett alternativ som jag tog ställning till vilket du valde. Det var liksom aldrig uppe på tapeten från början från mon sida att vilja få dig att tro varken åt ett håll eller ett annat. Jag lämnade det helt upp till dig då och så kommer det för alltid fortsätta att förbli.

                      I övrigt är jag färdig med att svara på samma sak om och om igen. Inte mitt problem att du inte blir nöjd med med än ett svar som du har bestämt dig för i förväg att du vill ha, men det är något du får jobba med på egen hand.

                      When an unstoppable force meets an immovable object….

                      Du svarar fortfarande inte på ngn fråga och det har du inte gjort innan heller. Du skriver bara massa svammel å käbbel.

                      Jag skulle snarare vilja kalla det för att den ene var an ever eluding target forever shifting it’s objective.

                      Och det är inte mig jag tänker på då. ?

                      Sista ordet….

                  @ real Hmm:
                  Så ja, nu har jag en hangup på dig. Enl en Anonym, under inlägget ”Veganbråket hos Ida Warg …”, 15:e eller 16:e kommentaren uppifrån. Kanske därför få vill stötta dig. Då blir de också attackerade av dina ”naturliga” fiender.

                  Folk är verkligen påhittiga med att försöka trycka till någon.
                  I gårdagens Öppet Spår svarade jag otrevligt på ett påhopp jag utsattes för och då var det genast någon som ”sprang” till Bloggerskan och bölade; att sätta mig på modd p g a otrevligt uppträdande.
                  Hitintills har jag faktiskt varit mycket, mycket LITE otrevlig, i jämförelse med attackerna man får.

                    #sistaordet

                    Ge dig för tusan trh. Sitter och har en diskussion med dig själv och ska jämt skriva ”svar i modd” hahahaha. Finns ingen värre sorts människor än de som skriver ”svar i modd” mhhh okay tack för info.

                      Jo. De som påstår att man inte svarat när man har det men att man inte kan hjälpa att det inte syns eller att de inte läst det som faktiskt finns där utan som låtsas som att det regnar när de fått svar.

                      Dem och så då du som inte tillför något alls till diskussionen annat än din # ?

                      ?????

                Att jag inte svarat är ju för att jag inväntat svar från vår optiker, hon har säkert haft viktigare saker för sig än att maila mig. Jag förlitar ju mig på experter som sagt, inte Google.

                Flertalet gånger förra veckan skrev jag till andra i diskussionen att jag inte menar farligt utan mindre bra. Jag väntar på den moddade kommentaren där du säger det finns bevis. Oavsett så står jag fast vid att följa rekommendationen och det är det enda jag sagt att jag gör.

                Sedan kanske du behöver damma av din engelska om du menar att vår allmänläkare är specialiserad i kvinnosjukdomar, hon är speciellt intresserad av det. Det får man vara även som allmänläkare. Man kan klara av att hänvisa officiella rekommendationer ändå.

                Det som kvarstår är för sig att svara på mina frågor. Men vi vet ju båda att du inte kan. Du kommer igen skriva att jag skrek ut att strålning/ljus från skärmar är farligt. Trots att jag skrev ”vi är rädda om våra ögon” i originalkommentaren och sedan det från 20.48. I övrigt att vi följer rekommendationen.

                Jag kan inget om ljus och strålning och trodde jag var tydlig med det förra veckan.

                Men du gör som någon annan skrev ovan, undviker ämnet och vrider det åt något annat håll.

                Så ja, det är över och ut för min del. Jag känner mig trygg med optikerns (vårdens) rekommendation. Och med att din expertis stavas Google.

                  Känn dig trygg på. Både med det ena och det andra bara du blir glad.

                  Jag har inte undvikit något. Du låter dock avsiktligt bli att se saker när det passar dig. ?

                    Du har helt enkelt fel. Är det så svårt att erkänna? Sluta haka dig upp på detaljer och göra om innehållet i ngns kommentar för att passa din agenda. Du har fel. Jättefel. Knappast ovanligt dock

                      Exakt vad som optiker påstår har jag fel i du som förstår.

                      Ingen annan här har stöttat vad Frida påstår. Inte ens hon själv eller hennes optiker gör det. Inte en som utger sig för optiker, inte en som säger att hon jobbar med strålningsfysik.

                      Ingen. Och vet du varför? För att Frida säger absolut ingenting men något belägg och då går det inte heller att förklara varför hon har fel eller om hon ens hade haft rätt. Inte ens det går med det hon presenterat här och vilket är inget av det som jag efterfrågat för att kunna svara.

              Skäms du inte för att ljuga rakt ut? Varför försöker du skriva om historian, Rebecca?

            Skolor (5)

            Optikerprogrammet
            Linnéuniversitetet
            Grundnivå (Högskole- och Kandidatexamen etc)

            Kalmar

            Kvalificerad säljare för optikbranschen
            Norrtälje Optikcentrum

            Yh-utbildning
            Norrtälje
            1 år

            Optikerprogrammet
            Karolinska Institutet
            Grundnivå (Högskole- och Kandidatexamen etc)
            Stockholm

            Optikerassistent med säljkompetens och öga för stil

            Folkuniversitetet Uppsala
            Yh-utbildning
            Uppsala
            40 veckor
            2019-09-02

              Nära att du inte fick sista ordet där TRH! Tur att du var vaken hela natten och inne här så du kunde behålla din stolthet!

                Vet du vad Ella. Du har en poäng. Jag gjorde något som jag vanligen inte gör faller till föga när det är uppenbart att det inte spelade någon som helst roll vilket svar Frida än fick, hon skulle vägra att erkänna att hon fått ett.

                Jag gissar på att hon inte alls bryr sig om sina barns ögon i den här frågan längre utan allt hon var ute efter var att få mig att försäga mig ang min person eftersom att det retar henne att hon själv lade ut allt om sig själv med länk och allt till sociala media.

                Så det var dumt av mig att ens börja försöka reda ut alla hennes grejer hon kom dragandes med. Och att hon inte själv förstod att inse att hela det sk mailet sade absolut ingenting om någonting av det som var hennes tes, ja jag vet inte ens var jag ska börja där.

                Hennes optiker gjorde det igen. Kom med ett påstående utan förklara varför eller hur. Jan säger att. Men inte hur eller vad. Precis samma sak som jag sade till Frida för en vecka sedan att hon gjorde.

                Jag ska försöka hålla mig bättre nästa gång att inte svara på luftbubblor. ?

                  Sista ordet…

                    Varsågod ?

                      🙂

                  Jag ber inte om svar om skärmarna. Jag ber ju om svar på hur du kan vara expert och vem ”han i Ontario” är.

                  Du har ju tid att lista optikerutbildningar (fast det är väl bara de som utbildat sig i Kalmar som blir optiker? Jag är osäker men tror inte att övriga erkänns som optiker). Men du kan inte lista varifrån din expertis kommer?

                  Jag litar på vården här. Är nöjd med optikerns svar om varför Ontario har den rekommendation de har, du får gärna tycka att de har fel. Är det så att de byter rekommendation om tio år men jag tror knappast det påverkar vår son negativt att han bara tittar på TV fre-sön. Att du gjort det till att jag skrivit att ”skärmar är farligt” är påhittat, det ser du lätt om du går tillbaka till förra veckan. Jag skrev att växande ögon påverkas ENLIGT vår optiker och att jag litar på hennes och vårdens rekommendation. Och nog har du folk från förra veckan som tyckte att man fick följa vårdens rekommendationer, jag är inte helt ensam som du vill få det till.

                  Oavsett: Det är ju inte de svaren jag väntar på. Som sagt.

                  1. Vad gör dig till expert?
                  2. Vem är ”Han i Ontario”?

                    Förlåt, man blir självklart optiker från Karolinska också!

                    Men snälla nu får du ju bara ge dig. Finns det inga gränser för dig? ?

                    Dessutom som for poängen med listan över ditt huvud. Men jag är inte förvånad. ?

                      Du och Frida kanske ska utbyta mailadresser och ta det här evighetsdramat vidare mellan er?

                      Tror faktiskt det är det hon vill. Hon har ju redan lagt upp sin kontaktväg. ?

                      Haha du är så genomskinlig. Du svarar inte på frågan, du har fel och det är ngt du vägrar erkänna, TRH. Pinsamt

              Du är ett skämt, TRH. Alla här inne skrattar åt dig och du är för socialt efter för att förstå det själv.

                Jag har slutat skratta. Nu tycker jag bara att hon är sorglig faktiskt.

                  Den här tråden blev precis så magnifik som jag anade att den skulle bli.

                  Få se. Ingen har gett Frida rätt. Flera har påpekat hennes fel.

                  Så ja jag är också ganska nöjd. ?

                    Du är ju helt otrolig… Och inte i någon positiv bemärkelse.

                      Trh är en person som kan allt. Allt ifrån fysiker, journalist, miljövetare, akrobat, civilingenjör, you name it. Trh kan allt! Hur vågar ni ifrågasätta henne? På fester kan hon ses i soffhörnan argumenterandes med alla omkring henne. Säger någon ”åh vad varmt det börjar bli” så kontrar hon med att det absolut inte blivit vår ännu och därmed inte är varmt ännu. Säger någon att himlen är blå kontrar hon med annan väsentlig googlefakta. En riktig tråkig människa som tror hon kan allt. Alla kan säkert relatera, finns alltid någon i ens närhet som man inte kan ha en diskussion med för hon kan ALLTID bättre. Oavsett om du är forskare, högre utbildad etc.

                      Hon är den där kollegan som de andra undviker vid kaffemaskinen.

      Var är TrHs lilla riddare och beskyddare?? Ni vet hen som börjar alla kommentarer med ”@ real hmm” och tycker att alla är så orimligt elaka mot TrH…

        Titta ovanför, 00:32. Jag har väntat på en sådan kommentar. Tog lite lång tid innan någon lade märke till mig, tydligen.

        Vad jag däremot har märkt och noterat från tidigare kommentarer genom åren är, att mer än 100 st olika nick har skrivit om sin psykiska ohälsa med olika bokstavskombinationer. Har även noterat det stora antal skribenter som troligen kan klassas som rättshaverister. Inte så egendomligt, då psykisk ohälsa ofta kan gå hand i hand med rättshaveri. – Googla om ni inte tror mig.

        Och du Anonym 23:33: real Hmm klarar sig jävligt bra utan någons stöd. Det är en annan agenda som ligger bakom. Dock INTE något negativt för real Hmm.

        Fundera på den, du. Tänk int…

          Hon är elaka Måns och du är Bill och Bull.

    Jag är gift med en man med adhd och autism. Han är fantastiskt snäll, omtänksam, en klippa. Det svåraste för oss är kommunikation. Han hakar iböand upp sig på otroligt små grejer som jag inte ägnar en tanke åt. Typ ”du sa att du skulle gå på toa och sen göra xx.” Medan jag i verkligheten går på toa, ser att han håller på med något å då tänker att, då hinner jag slänga in en tvätt så länge. Men där borde jag gjort xx direkt. Förstår ni hur jag menar? För i hans värld blir det fel när jag säger en sak och inte följer det. Sociala koder är också svårt samt att han inte har nån röd tråd när han pratar vilket jag inte bryr mig om, jag förstår honom ändå. Men jag märker att andra stör sig på att han snurrar till saker när han pratar och är jääävligt långdragen, haha. ^^,

      Har jag rätt om jag tror att han är oerhört lojal, rättvis och ärlig?! ?

    Är ni stolta över något idag? Jag är stolt över att jag har lärt mig sticka, har gjort min första socka nu och det är så kul! ??

      Jag besökte min farmor och farfar idag trots extrem ångest. Var hemskt. Men jag gjorde det. 🙂

        Bra jobbat! ❤️

    Tycker inte du ska fokusera på att bli ensam. Nu vet jag inte din situation men jag har varit singel i 2 år nu men jag har mina vänner, familj, kollegor. Vill jag vara ensam är det upp till mig, och det är väldigt skönt.
    Jag går upp när jag vill på helgerna
    Jag äter vad jag vill
    Jag städar när jag vill
    Jag köper vad jag vill

    Fokusera på allting du kan göra. Låter kanske orättvist men jag tycker man ska kunna klara av tanken att vara ensam. Saker händer hela tiden och du kommer ta dig igenom detta! Livet tar verkligen inte slut bara för att du väljer att köra solo.

    25 dagar till flytt och fått ihop 8 flyttlådor bara ? Så tråkigt att flytta, haha.

      Ok, jag kommer och hjälper dig, Nora! Åtminstone i tanken. Du är bäst!

    Linda Lindorff har ju tre döttrar men bara när hon lägger ut bild på minstingen skriver alla om hur söt och vacker hon är och lik pappan………

    Känns trist mot de andra två!

      De kanske inte vill.

      Kollade precis och folk skriver ju fina och bra saker om alla barnen.

    Någon som testat CeraVe’s ansiktskrämer? Vad tycker ni om dem?

    Eller har ni tips på bra moisturizers för kombinerad/blandhy?

      Jag använder mig av Cien dag- och nattkräm, kostar runt 50 kr på Lidl. Det låter inte som det bästa kanske men faktum är att de fått väldigt bra betyg i flera tester. Jag tycker de funkar toppen, dagkrämen innehåller dessutom SPF15 och går snabbt in i huden. Jag bor i varmt klimat och känner inte att den rinner heller under dagen. Nattkrämen däremot är mycket fetare men känns väldigt skön vid läggdags 🙂

      Jag har testat en från CeraVe som är både face and body, och jag gillade den inte varken för ansikte eller kropp. Det känns som att den inte sjunker in hyn och jag gillade inte känslan av den på hyn. Tycker Avenes Light ansiktskräm är bra för blandhy, The body Shops vitamin E kräm gillar jag också, men Avenes blir lättare och fungerar bra under smink.

    någon som också sitter bredvid sambo som kollar på champions fotboll?

      Nej. Men jag kollar däremot på fotbollen 🙂

        Samma här

      Nej, hade jag haft Viaplay hade jag kollat men nu får jag nöja mig med uppdateringar från min fotbollsapp.

      Mitt hjärta slår dock för både Liverpool och för Barcelona då det är mina två favoritlag i Europa. Men jag vill ha Liverpool i final så att Barcelona gjorde mål…inte jättekul, även om min Barca-sida blev lite lite glad.
      ⚽️❤

        Jag ljög. Min Barcelona-sida blev inte glad?

    Alltså jag hatar verkligen mitt jobb… ni vet när det gått så långt att man blir helt passiv och oengagerad? Skjuter på allt som inte behöver göras NU och rullar hellre tummarna… har precis sökt två andra jobb men ännu inte hört nåt, blir tokig av att gå och vänta.. hur överlever man tills nåt annat kommer?

      Jag var i samma sits i början av året. Gick in i något robotmode och överlevde genom att fokusera på helgen, på helgen fick jag sova, vila upp mig och glömma allt vad jobb var.
      Sökte massor av jobb, fick ett till slut. Ge inte upp. Sök, sök, sök. Det kommer. Det är så viktigt att man trivs på sitt jobb, det är ändå en väldigt stor del av livet, så lev för helgen och sök jobb så blir det bra ska du se:)

        Tack, jag ska försöka fokusera på det! 🙂 tack och lov kommer det ju en sommar och semester nu också!

      Jag är i lite samma sits. Har blivit uppsagd, men ska jobba månaden ut. Huuuuur hittar jag motivationen att gå dit och (låtsas) vara engagerad? Omöjligt ju

    Camilla, vilket 21-inlägg?

      Undrar också?

      Abstinens?

    Camilla, det är inte riktigt din vecka va?

    Du skickade ut ÖT på en tisdag och bad såååå mycket om ursäkt för att du glömt bort att det är onsdag.
    Och nu: ”Givetvis kommer det ett kl 21-inlägg i vanlig ordning så det här är bara som en liten bonus.
    Ingen blir utan…”

    Klockan är as we speak 22:04.

    Dags för en liten bloggpaus kanske 😉

      Jag tror att vi klarar oss utan 21-inlägg en dag, eller!??

      Det är röd dag idag – då kommer det varken kl 06 eller kl 21-inlägg. Tack för din omtanke, men idag har jag full koll! 🙂
      Det enda jag missat är att radera den raden i ÖS-texten. Överlever du ändå?

      Missade du att klaga på det uteblivna morgoninlägget idag förresten? Du är 12 timmar sen med kritiken… 😉

        Uppfattade kommentaren som skriven med glimten i ögat. Reagerade också på att det inte kom ett 21-inlägg eftersom det stod att det skulle göra det i detta inlägg (obs ja jag kommer överleva mer än väl ändå?) ?

        Her också väntat eftersom det stod i texten. Ett enkelt ”sorry, glömde justera texten” hade räckt…

        ??‍♀️

      Brukar det vara 21-inlägg efter Öppet spår?
      Sen kan det ju skita till sig när det är röddagar mitt i veckan.

    Någon som fått fond/stipendie beviljat? Varför och till vilket belopp isf?

    Genomgick en rotextraktion i måndags till följd av en händelse där vänster framtand slogs ut (svimmade och föll jävligt illa). 1,5 h timme i tandläkarstolen för att få ut rotresterna. I faller delades läppen mitt itu, ihoplappad inifrån och ut – men det läker fint. Får nog leva med en knöl i läppen, men det kanske är en bra påminnelse om att vara tacksam och inte ta något för givet. Numera tar jag inte för givet att kunna äta, skratta le osv. Tacksam över att det inte gick värre, en läpp och en tand går ju att fixa. Vet inte riktigt vad jag vill säga med det här, men ta inget för givet är väl kontentan.

    Ibland när miljö diskuteras så skriver en del att befolkningen måste minska för att rädda miljön, men ingen svarar hur man ska gå tillväga för att uppnå det. Någon som vet vilka metoder de förespråkar för att vi ska bli färre på planeten?

      Veganism? ???
      Nä men det är väl preventivmedel till precis alla som gäller! Och så tror jag barnafödande nästan alltid går ner när folks levnadsstandard höjs, så den tryggheten till flera

      Jag tycker att man borde slopa flerbarnstillägget och införa ett bidrag till de som väljer att inte skaffa barn.

      Globalt tror jag som ovan att det löser sig med ökad levnadsstandard och tillgång till preventivmedel, sexualkunskap och möjlighet till abort.

      Jag tänker att det typ löser sig själv, på något vis. När klimatet blir förändrat blir det fler naturkatastrofer, torka och svält. Människor dör som flugor.
      Det där med att rädda klimatet känns lite knasigt. Själva jorden klarar ju sig, det är bara människorna som är rökta.

      Läs boken Inferno av Dan Brown. Den har en jättebra och rimlig lösning!

    Såg en video om basic info om blod på youtube av en lärare på universitet (sök kemi för nybörjare så hittar ni honom). Hör och häpna men alla saker som veganer brukar ha brist på är ju det som behövs för att skapa röda blodkroppar!!! De som transporterar runt syre i kroppen haha!!
    Varför i hela fridens namn skulle man gå frivilligt riskera brist på ämnen som är del i en så viktig funktion!?!
    Det gjorde det hela ännu mer förbryllande

      Sorry detta skulle ju så klart in under vegan diskussionen!

    Tjejer försiktiga med att raka bort ert rövskägg mellan skinkorna vid lågt hjärnvärde. Det kan förvärra det hela enligt min läkare. Stämmer det?!

      Att du går till läkare pga av lågt hjärnvärde är ju ändå bra. Verkar rimligt att låta en läkare ha koll på det.

      Verkar mest som att det är du som har lågt värde i hjärnan…

    Åh jag hoppas innerligt att det är någon som läser detta och har svar på min fråga.

    Imorgon ska vi skriva kontrakt på ett hus vi budat på.

    Huset ligger ut till marknadsvärde och vi har budat 50.000 över detta. Detta har säljarna nu accepterat och vi ska skriva kontrakt imorgon… men!! Nu när vi läser igenom kontraktet visar det sig att det är en friskrivningsklausul på huset. Vilket inte vi fått någon som helst info om. Varken via mäklaren eller dess hemsida.

    Har vi rätt till att pruta ner priset på detta? Kräva att de betalar besiktning osv osv? Oftast när det finns en friskrivningsklausul på ett hus så ligger de huset oftast! Inte ute till marknadsvärde vilket detta gör.

    Så.. hur ska vi gå tillväga?

      Vad skumt att det har mörkats med friskivningsklausulen. Då måste ni verkligen ta dit en besiktningsman och göra den mest omfattande besiktning som går att få. Kan kosta mycket. År 2000 gjorde vi en omfattande besiktning på ett objekt och besiktningen kostade 6.000 eller 8.000 kr. Det var för 19 år sedan.

      Ni hinner ju inte göra en besiktning innan ni skriver på kontraktet och det vill jag avråda ifrån. Är det verkligen värt att riskera allt besvär och extra kostnader om det finns många dolda fel, för att det är ert drömhus?

      Pruta har ni rätt till och att ställa vilka krav som helst, men se till att det skrivs in i köpehandlingen. Hur mycket ska man pruta ner priset för att ta höjd för eventuella kostnader för dolda fel, kanske fukt- och mögelskador m.m? Tyvärr låter det på din beskrivning som att säljarna vill forcera igenom försäljningen.

      Tänk ett varv till, om det inte kan finnas andra hus som är lämpligare. Nu skickar jag detta och kompletterar sen om jag kommer på något mera.

        Tillägg: Jag har suttit flera år och tittat på Hemnet och det finns alltid objekt man gillar, så det man tror är drömhuset, kommer igen flera gånger. Jag glor på Hemnet för det är intressant att se prisutvecklingen. Den ökar så snabbt och själv har jag inte hunnit med att köpa något på landsbygden. Tänkte ha ett sommarställe någonstans, men, men …

        Vi kommer skriva ett köpekontrakt imorgon med ett förbehåll från vår sida. Vi har även i kontraktet skrivit att vi måste godkänna besiktning för att köpet ska gå igenom så vi kan dra oss ur på några håll.

        Vi har lagt bud tidigare och budat mot en annan och så gav vi ett ja/nej bud. Vilket de accepterade så nog mer vi som pushat på att få ett snabbt avslut. Men då utan vetskap av friskrivningsklausulen.

        Men vad är rimligt att ställa för krav?

        Vi vill gärna få igenom att de betalar en omfattande besiktning och en viss prisnedsättning av köpeskillingen. Men samtidigt rädda att förlora huset till en annan spekulant. ?

          Jag är fortfarande för sömnig egentligen, så förlåt om jag inte uttrycker mig korrekt,

          men säljarna bestämmer själv vilka de vill sälja till. Så länge kontraktet inte är påskrivet, så kan de dra sig ur och låta de andra som har bjudit på huset få köpa det.

          De vill dock säkert också få detta avklarat och de kan inte vara säkra på att de andra budgivarna inte letar vidare efter ett annat hus om de personerna inte heller vill ta alltför stora risker, speciellt om de inte blir kompenserade för det.

          Om ni ska gå efter erat förnuft bör ni ordna med både ”hängslen och livrem” och om ni låter känslorna styra lite mer och inte vill missa detta hus, så försöker ni förklara hur oroligt det känns och om de kan möta er i detta.

          En bra affär ska göra både säljare och köpare nöjda. Berätta gärna här hur det gick sedan. Läs vad det står i länkarna, mina tips här kan vara lite luddiga när jag egentligen tänkte somna om.

          Stort lycka till!

          Jag har svarat även på detta, men då utan länkar. Det går förhoppningsvis att se mitt svar imorgon.

          Jag hinner inte läsa det Ninette länkat till och skickar detta så länge, medan jag skriver färdigt det andra. Fast jag har nog ingen uppfattning, för står det friskrivningsklausul om objeket, så har jag själv alltid dragit vidare. Återkommer strax.

          Jag är ju bara amatör på bostadsmarknaden, även om jag har bra koll.
          Jag förstår er beslutsångest och det får jag också, när jag inte riktigt vet vad jag ska svara. Begär ni nedsättning av priset, kan säljaren lika gärna sälja till den ni budat mot. Försök få igenom att om ni drar er ur köpet p g a att besiktningen visar på allvarliga brister, så får säljaren betala besiktningen. Annars betalar ni den (om ni köper huset).
          Nedsättning av priset kan väl motsvara kostnaderna för de brister som besiktningen upptäcker?

          Besiktningen är ju för er säkerhet och skyldighet angående undersökningsplikten, så det kan bli svårt att få säljaren att betala. Drar ni er ur däremot, kan säljaren ha nytta av besiktningen gentemot nästa säljare. Jag vet, låter tokigt, men det är sent och jag har deklarerat tidigare ikväll.

          Nä, skit. Varsågod för kasst svar.

            Alltså skit. … kan säljaren ha nytta av besiktningen gentemot nästa *köpare.

              Ditt svar var inte alls kasst, Anonym. Nu vet hon lite mer vad hon bör tänka på, vilka ord / uttryck som är viktiga att ställa frågor kring för henne och om hon hinner kan hon ringa en mäklare eller kunnig vän imorgon och eller läsa på mer.

                Tack, tack. Hjärnan är mjuk efter deklarationen. Denna ”sport” att göra det på sista dagen. Enligt mottot: Gör inte det idag, som du kan skjuta upp till morgondagen.

                Var inte du alltför sömnig kl 02:23? Så schas i säng 🙂 så ses vi imorgon i det Öppna Spåret.

                  Hej igen, Anonym!

                  Nu har jag äntligen tid att läsa och skriva. Tusen tack för roligt och fint svar. Ja, exakt. Att göra saker så sent inpå som möjligt kan vara en sport i sig, men ibland så ger det energi och andra gånger så ja. Hm.

                  Men nu är det gjort för dig också. Så bra, ju!

                  Ja, vi ses gärna i Öppet spår ikväll och imorgon kväll. ?

                Satan. Svar till dig i modd. Glo imorgon. Det viktigaste: Schas i säng med dig 🙂 🙂

                … och vad bra att du hittat så många länkar. Hej.

                  Tack snälla! Jag somnade om såå gott och sov så där nöjt att jag var utvilad (sov ju innan också, la’ mig tidigt igår men ville hjälpa till)

                  Ha en fin helg!

      Jag skrev ett eget svar först, men raderade det.

      Läs gärna detta istället. Det kan dock vara olika regler för olika försäkringsbolag:

      Dolda fel-försäkring med Länsdeklarerat Plus | Länsförsäkringar Fastighetsförmedling

      https://www.lansfast.se/tjanster/ld/

      Friskrivningsklausul: Skeptisk till villkoren? Detta är viktigt!

      https://mäklare.se/friskrivningsklausul

      Friskrivningsklausul: Skeptisk till villkoren? Detta är viktigt!

      https://mäklare.se/friskrivningsklausul

      Jag skrev ett eget svar först, men raderade det. Läs gärna detta istället. Det kan vara olika regler för olika försäkringsbolag:

      Dolda fel-försäkring med Länsdeklarerat Plus | Länsförsäkringar Fastighetsförmedling

      https://www.lansfast.se/tjanster/ld/

      Friskrivningsklausul: Skeptisk till villkoren? Detta är viktigt!

      https://mäklare.se/friskrivningsklausul

        Jag är alltför sömnig egentligen, men detta kan vara relevant att läsa också:

        Friskrivningsklausul & återgångsvillkor:

        https://www.maklarofferter.se/sälja-bostad/friskrivningsklausul-och-återgångsvillkor

          Detta är vad jag har läst tidigare / känner till sedan tidigare i alla fall:

          Ni har rätt att pruta, men ni kan dessvärre inte kräva att de väljer att sälja till er och ni kan inte heller kräva att de betalar besiktningen. Ni kan självklart be om det och om att få ett lägre pris, men känn in lite hur de reagerar.

          Att de har en friskrivningsklausul kan bero på att de vill ha så lite bekymmer som möjligt.

          Om de då ser detta som besvärligt att ni hör er för om olika saker, så kan de vända sig till de andra som också bjöd på huset. (Obs! Att det finns en stor risk att även de budgivarna drar sig ur och det vet säljarna)

          Men att köpa en bostad krävs det mycket ”is i magen” för att göra. Det kommer fler hus vartefter att köpa om detta inte känns bra efter att ni har förklarat läget för mäklaren och säljarna. Affären ska kännas bra för både säljare och köpare.

          Det finns ett svar även här under imorgon.

        Fan vad ni är bra! Tack för alla svar! ❤❤❤ vi kommer kontakta rn vän som är mäklare imorgon och höra vad han tycker ❤

          Tack så jättemycket, JJ! ?

          Vad bra att du har nytta av det och jag skrev mer det syns senare, som sagt! Detsamma, vad du och Anonym är bra!

          Stå på er lagom mkt idag, men så att ni inte behöver ångra er efteråt. Visa ett lugn och en säkerhet, men även en förståelse för säljarna och mäklaren. Var mänsklig, saklig, vänlig, tydlig, men glöm inte era önskemål bara för att du behåller en vettig stil/ ett bra bemötande.

          Då får du ut mesta av det! Då vill de sälja till er oavsett.

            *lagom mycket=lagom stort avdrag på summan om de går med på det.

          Kom ihåg att de är människor. De vill ha saker gjorda snabbt, de vill ha er som är ett säkert kort. Er som redan har pennan beredda att skriva under. Er som de vill få sälja till. Er som är deras utväg på ett smidigt sätt att få släppa detta.

          Så var smidiga, men med både deras och erat bästa i fokus. Tänk så här om dem att oavsett klausul eller inte så har de något som ni vill ha.

          Men ni har något de vill ha: ett bekymmer mindre. En sak mindre att tänka på. Så tänk smart. Försök se framför er att ni vänligt tar i hand efter att ha skrivit under, men se till att ni samtidigt känner er trygga.

    JJ, hur gick det? Blir det att gå barfota ut i gräset i sommar? Hållit tummarna hela dagen!! <3 och Anonym, du var också så trevlig. Ni fick mig på så bra humör!

      Vi skrev ett kontrakt!!! så nu blir det massor av häng på gräsmattan i sommar ???❤❤

      Vi berättade om våra bekymmer för säljaren som direkt tog till sig det och tog bort friskrivningsklausulen och kommer teckna en ”dolda-fel” försäkring. Anledning till att den fanns med var för att 50 %var dödsbo. Men nu fick de lite pappersarbete med bouppdelning och lagfart osv men de gjorde hellre det för att det skulle bli en trygg affär för oss alla! ❤
      Hur jäkla bra som helst!

      Känns helt overkligt. Har hatat på vår lägenhet sååå länge och helt plötsligt så är det som en stor sten lyfts från mina axlar ?❤

      Tack från botten av mitt hjärta för ni tog er tiden att svara inatt! Ni är guld värda! Fick så otroligt mycker info av er! Ni är bäst ❤

        Ryser av lycka❣️❣️❣️Jaaaaaaaaaaaaaaaaa vilken tur!! Det är ni så värda!! Jag vet inte om du hann läsa det, men jag såg att det nästan går emot mäklarseden att gå med på en sådan klausul, men att det ibland görs vid t.ex det du skrev.

        Är så lycklig för eran skull. Var så sömnig inatt, men tänkte att det var för viktigt att låta bli att försöka hjälpa dig i. ??

        Nu har ni skyddat er själva ekonomiskt oerhört mycket. Riskerna är plötsligt betydligt färre och mindre. Grattis!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.