Aningslösa Influencer kan få en andra vind i seglen

Källa: Dagens Industri

Sover Dolly Parton på rygg?
Har påven rolig hatt?
Hade Blondinbella rätt?

Det är inte flygning vi ska skamma utan kläder, shopping och konsumtion – eller nä, inte konsumtion per se – jag handlade massor av second hand-plagg, skor och väskor när jag var i LA och det vill jag att ni ska hylla nu! Skamma ny-konsumtion om ni nu nödvändigt vill skamma något så länge det inte är när jag köper nya skor.
Jag fick en fråga i frågestunden om huruvida jag klimatkompenserat min resa, något jag vid tidpunkten svarade nej på.
Jag skulle vilja retract my former statement och meddela att jag förmodligen klimatkompenserade hela min flygresa genom att handla på second hand.
Och nej, jag vill inte ha några frågor på det!

Jag antar att det bara är att gasa på ut till Arlanda så länge man lämnar en påse kläder till Myrorna på vägen dit. 
Låter det inte fantastiskt?
Nästan ”nypa sig i armen-fantastiskt”? 😉

145 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Och jag ska mingla med backstreet boys ikväll, de e ett nypa sig i armen moment på riktigt ❤️?

      Det ska jag med!!!??

        Då kanske vi ses, kommer du stå i cirkeln ?

          Nej haha 🙁

    Jag köper allt på Sellpy. Bara för att man är miljövänlig inom ett område (tex köper secondhand) behöver man inte strunta i andra saker som man lätt kan göra för miljön (tex klimatkompensera eller äta mer vegetariskt). Goda handlingar ger inte ”frikort” eller rättfärdigar sämre val. Försök istället göra så många bra val som möjligt efter egna förutsättningar. ???

      Man gör det man vill och känner för 🙂 tycker man att det räcker med ett område så håller man sig till det.

      Sellpy = de begagnade kläderna fraktas land och rike runt i en bil? ?

        Men det är inte nyproducerade i Kina o fraktade hit på båt/flyg

          Mycket bättre att gå till en fysisk secondhandbutik än att använda sellpy ?

            Men ännu bättre är det ju att sy sina egna kläder av inseltsvingar och böngroddar.

            Ja kanske det. Men närmaste loppis ligger 8 mil härifrån. Då är det ibland svårt att kombinera med jobb, barn och studier. Dessutom har de inte jättestort sortiment.

          Bättre att cykla till närmaste loppis ? Äsch, skojade mest. Det går ju att skamma allt nuförtiden, känns det som. Självklart är Sellpy bättre än Wish ocv resten.

            Men handlar folk fortfarande på wish? ? tror det är ganska ovanligt att man beställer sina kläder därifrån.

              Jag har ingen aning, men hoppas inte! Kändes hemskt med alla hauls i stil med ”om den inte passar, så är det ju bara att slänga, för den kostade bara 10kr”.

              Wish är ju äckligare än second hand.

              Har inte sett Wish reklam på länge. Verkar ha ersätts av Shein som endast säljer kläder.

        Jag sa att man gör vad man kan efter sin egen förmåga, och har ambitionen att göra så bra val man har tid och råd med. Inte att man måste vara perfekt inom alla områden.

          Bra! ?

          Nja, sådär uttryckte du dig inte ?

            Det var det jag menade i alla fall. Ledsen om jag inte var tydlig ?

      Håller med!
      Denna är bra! Kan man se vad man själv kan göra bättre. ?https://www.klimatkalkylatorn.se/

        Så dålig. Jag shoppar inte kläder och skor mer än enstaka gång per år, ändå måste jag välja att jag gör det. Får 1,9 på prylar och aktiviteter pga att jag inte kan svara ärligt på frågan.

        Oj, jag fick 21,5. Då flyger jag inte särskilt mycket men har bil och äter mycket kött.

        Fick 4,75. Känner ändå ganska bra med tanke på att snittet i sverige ligger på 10,7.

        Inga barn, äter vegetariskt, återvinner så mycket som möjligt, handlar typ 90% av mina kläder secondhand, köper sällan nya prylar, åker kollektivt och flyger väldigt sällan utomlands.

        Blev deppig av den. Min man har bil, jag har inte ens körkort så mitt utsläpp blev 11 ton där bilen stod för 6,5 ton….Men väldigt bra att göra en sådan uträkning för att se att man inte är så bra som man går omkring och tror bara för att man äter vego och knappt köper något.

        Jag fick 10,66 och lever som om vi hade 4,7 jordklot.
        Och då är vi fyra personer som alla pendlar kollektivt på dagarna?!

        Jaha, får väl sätta mig i karantän då – för att leva upp till ”miljökraven” ?
        (skojade bara, tur att jag inte tror på det där ändå)

    Är det inte märkligt att Pingis länkade till Breakit-intervjun på stories? Jag hade i alla fall inte varit stolt över det som sades i podden men det kanske de är.

      All uppmärksamhet verkar tacksamt mottagas av både Pingis och Bella.
      De utgår kanske ifrån att ingen läser utan bara tittar på bilderna 🙂

        Fast detta var inga bilder. Och det handlade inte om pingis. Och pingis är nog tillräckligt smart att förstå att det där inte var något positivt för Isabella ? förstår inte heller hur hon tänkte när hon länkade det

          På vad sätt är det inte positivt för Isabella?
          Jag tycker inte Erik Wisterberg har sagt eller skrivit något som är särskilt negativt om Bella. Inget som hon själv skulle uppfatta som negativt i alla fall.
          Jag misstänker att han bara förklarat hur Bella hela tiden har tänkt kring sitt sätt att jobba med sociala medier.
          Kanske tycker Bella även att bli kallad nättroll känns lite smickrande 🙂

            Jag kan hålla med dig om att IL antagligen inte tycker det Erik skrivit och sagt i podden är negativt. Men vad händer när media och allmänheten tappar intresset för henne? IL skapar inga mervärden utan mest ljud eller oljud.

      Ja, jag undrade också hur man ska tolka detta.

    Tror verkligen att den era med influencers vi har idag kommer bli passé inom inte alltför lång tid. Nu menar jag alla likadana inspirationsbilder vi ser framförallt på insta ”palmer, pasteller, trötta citat, magtröjor, rabattkoder i överflöd”. Alltså när det hela saknas värde och äkthet i marknadsföringen…

    Nu är det rätt enkelt för influencers som kan leva på ytlighet men vi lär röra oss bort från det mer och mer ( I hope!)

      Läste för inte så länge sen en artikel om just det, att ”instagram-estetiken” med perfekta glassar och palmer och färgkordinerat flöde är på väg bort, och att folk vill se mer autentiska bilder, suddiga och ogenomtänkta.

      Här är artikeln:

      https://www.theatlantic.com/amp/article/587803/

      Hoppas faktiskt att denhär ”influenser” eran blir passé snart.. medför inget bra till samhället förutom kanske att många företag klarar sig på online-shoppingen. Vilket kan vara bra för Sveriges ekonomi iförsig. Tänk om dessa människor utbildade sig eller jobbade med bra grejer istället. Som gynnar samhället på riktigt. Tack för mig. 🙂

        Det är skillnad på influensers. Den klick som uppmanar till konsumtion och är fast i sitt eget navelskåderi hoppas jag bleknar bort snart. De som tillför värden hoppas jag får mer plats och uppmärksamhet.

    Rubriken camcam?

      Ja, den reagerade jag också på. Har man vind i seglen så går det ju bra för en. Här menar väl Camilla det motsatta, eller?

        Ja, att AI kan gå på klädskammen den här gången. Så det står som jag menar..

          ”En vind” inte ”ett vind”.

      Ingen idé. Hon är korrekturresistent 🙂

    Men det var ju annat runt klädköp som också var miljöpåverkan inte riktigt själva tillverkningsprocessen, t ex om man tar bil till till shoppingcentret, secondhand butiken utlämningsstället om man köp på Tradera, Sellpy.

      Fast 80% av klimat/miljöpåverkan var väl just tillverkning?

        Mycket värre än flyg med andra ord, så man undrar ju om folk kommer rasa mot Bianca, Therese, Margaux m.fl nu som gör så mycket reklam för kläder – undra om de kommer avföljas och få massa rasande kommentarer om hur giriga, egoistiska och vidriga planetförstörare de är som bara tänker på sig själv och inte på sina barn och barnbarn.

        Kommer folk sluta köpa Caia-produkter nu också, eftersom Bianca både flyger mycket och marknadsför den miljöförstörande klädindustrin.

        Såg att jag skrev lite slarvigt skulle vara ” inte bara tillverkningsprocessen som är 80%”

    Fy vad folk ska gå runt med pekpinnen och slå folk på näsan! Man gör väl precis som man vill?? Vill man inte köpa äckliga gamla kläder så gör man väl inte det? Är man så mycket bättre än alla andra för att man gör det? Fattar inte grejen med att folk ska skryta upp sig själva. Nä, blä på er alla miljöaktivister! Man gör precis som man vill och vi är precis lika bra allihopa!

      Klimatfanatismen är bara en fas som råkar vara trendig… Så ta det lugnt! 🙂

        Jisses. Det hela handlar ju precis om det västvärden inte verkar förstå. Att vår livsstil påverkar andra delar av världen just på det negativa sättet att DE INTE kan ”leva som de vill”. De får sota för vår livsstil, inte vi själva.

        Nej det är inte en fas. Det är verkligheten. Konsekvenserna är verkliga liksom.

          Såklart att konsekvenserna är verkliga.
          Jag menar att klimathysterin är en fas.
          När (om) alla flumtomtar och stay-at-home-mammor med dåligt samvete inser att Jordens klimat är ständigt föränderligt, och att vi vet extremt lite om det så lugnar de kanske ner sig.
          Det faller på sin egen orimlighet att titta på klimatförändringar ur ett typ 100-årigt perspektiv på en planet som är 5 miljarder år gammal.
          Ja, klimatet blir med all sannolikhet varmare i framtiden innan det åter blir kallare. Och ja, människan har delvis bidragit till påskyndandet av detta.

          Men nej, vi kan inte bromsa utvecklingen hur gärna vi än vill eftersom vi inte kan påverka solens cykler eller planeternas omloppsbanor… Vi kan anpassa oss i den mån det går eller dö ut, så som alla arter alltid gjort.

          The end.

            Fan vad fint att ha så lite koll ändå.

              Men alltså… Hen har en poäng i jordens cykler. Eller var alla istider påhittade?

                Poängen är jordens cykler. Problemet med din poäng är att det ALDRIG sett ut som det gör nu. Det är inte naturligt utan människan har satt det ur balans.

                En poäng ja men resten då? Jag vet att klimatet är föränderligt men vi förbrukar mer resurser än vad jorden kan återhämta och skyndar på cyklerna genom ex utsläpp av växthusgaser

                  Ja, jag ser inte att Raj sa emot det? Bara att det troligtvis är meningslöst/försent

            ????

            Förlåt men tror du att klimatforskare bara tittar på senaste 100 åren och ignorerar allt som hänt innan det?

              Suck…
              Nej, men det finns inga mätningar registrerade innan dess. Och i debatten hänvisar man allt som oftast till den tidsradien och utelämnar allt annat.
              (orkar inte ta denna diskussion på nätet med folk som inte ens vill FÖRSÖKA förstå) ?

              Och Anonym 13:45: tack, men jag har forskat om Jordens och exoplaneters ionosfärer och atmosfärer i flera år – men jag är säker på att du har bättre koll! ?

                Bloggbevakning verkar ha en väldig överrepresentation av forskare bland läsarna..

                  U jelly?

                    Nix. Jag har heller inget behov av att slänga mig med min titel här inne för att hävda mig. Jag kan argumentera för den kunskap jag besitter på andra sätt.

                      So jelly…

                      Mmm, men om folk ifrågasätter att man vet vad man pratar om och man förklarar att man har ett arbete som hör att man vet, då är man skrytig och dum? Ba ta och skärp dig. Alla möjliga yrkesgrupper läser den här bloggen, men här inne är trovärdiga jobb endast vaddå, handel? Service? Zzzzzzzzzzz…..

                Raj kan inget om ditt forskningsområde annat än att det verkar vara väldigt smalt. Dock bedrivs mycket forskning avseende klimatförändringar i flera andra forskningsområden som i vissa fall är mindre roliga att läsa om. Vad gäller tidsaxeln för hur långt vi kan gå tillbaka i tiden finns mycket dokumenterat från borrprover från isen i Arktis.

                  Jaa..? Alla forskningsområden är smala. Det är därför man bedriver forskning – för att kunna sätta något litet i ett större sammanhang.
                  (mitt ämne är faktiskt relativt brett jämfört med mycket annat) ?
                  Och jag vet att man kan titta på större tidsperioder, min poäng var att man i debatten inte tar in alla aspekter av det forskare kommer fram till eftersom det är krångligt och ofta motsägelsefullt.
                  Då är det mycket roligare att lyssna på en liten tjej med pippilottor som skolstrejkar för klimatet.
                  Men mitt försök att påtala detta verkar inte gå hem så jag ska nog fortsätta med mitt! ?

                    Du kanske bör se över din argumentationsteknik.. slipa på den så ska du nog se att andra har lättare att ta till sig det du försöker förmedla. Just nu är det väldigt lite substans och rätt mycket svammel och härskartekniker från dig.

                    Raj vill börja med det som är enkelt och som jag håller med dig om dvs att du har en relevant poäng att debatten inte tar in alla aspekter av det forskningen kommer fram till. Du missar dock en viktig aspekt förutom att den är krånglig och ofta motsägelsefull. En mycket viktig aspekt i debatten är rent politiska och samhällsekonomiska krafter som syftar till att motverka förändringar av de strukturer som vårt samhälle vilar på idag.
                    Det jag saknar idag inom både grundutbildningen men även i forskarvärlden är behov av tvärvetenskapliga samarbeten. Klimatfrågan är för komplex för att forskningsdiscipliner kan verka oberoende av varandra.
                    Vad gäller GT bidrar hon till debatten vilket har varit hennes syfte från dag ett.
                    Jag önskar dig lycka till med din forskning och en fortsatt trevlig söndag.

                Behövs inga mätningar. De utgår från olika lager i jorden.

                  ”behövs inga mätningar” ?
                  Vad tror du man gör med proverna från jordlagren? Jonglera?

                    Mätningar på sättet kommentaren syftade till. Alltså mätningar i nutid. Det behövs inte för att få fram statistik längre tillbaka. Att tro att vi bara vet vad som hänt senaste 100 åren gör ju att man vill tvinga personen tillbaka i skolbänken.

                      Jag tror du missade poängen men ok

                      M, i stället för att bara påstå att någon missat poängen kan man väl förklara vad poängen var? Du som förstått den kan väl reda ut missförståndet.

                      Det är ingen som har sagt att vi bara vet vad som hänt de senaste 100 åren??

                      Jo M. Raj gjorde det.

                    Åh vad nivån hålls hög här idag. Har alla vaknat på fel sida eller?

                Man tittar på avlagringar i glaciärerna, så det finns data för många tusen år vad vi har haft för
                koldioxidhalter i atmosfären. Aldrig så högt som nu under människans existens. Kanske läge att reagera!

            Men ????Klimatet har alltid förändrats, men inte på det sättet det gör nu. Ses en tydlig förändring efter slutet av 1800 talet. I vanliga fall går vi antingen mot varmare eller kallsre. Nu kaosar klimatet åt alla håll. Läs på för sjutton.

              Ja!! Och alltså jorden kommer väl överleva. Den har överlevt många kriser och ”fötts pånytt” i något ny skepnad. Men för människan ser det rätt så hopplöst ut, då vi inte skulle klara av en sån kris och antagligen/kanske inte heller klara av det nya klimatet.

            Men snälla. Ignorance is a bliss som de säger. Klimatet har alltid förändrats ja. Men nu värms jorden upp fortare. Under de senaste 800 000 åren har koldioxidhalten i atmosfären aldrig stigit över 300 PPM. Men sedan industrialismen har vi släppt ut så mycket koldioxid att vi ligger på över 400 PPM. På bara ett tiotal år så har vi ökat med över 100 PPM. Det är bara tack vare människans påverkan.

            Siffrorna är tagna från https://www.iea.org/topics/climatechange/.

            Ray, du har helt rätt i sak! Dessutom skulle människor, djur och natur dö ut, om vi inte omgav oss med koldioxid. Inget att bry sig om ångestladdade s.k. miljöaktivister.

        Och internet är bara en fluga ?

      Ignorance is bliss.

      Blä på dig.

      Hoppas du tar med egna sängkläder till hotellet också. Och desifincerar de nya kläderna du handlar som kan vara provade av flera personer innan. För att inte tala om alla kemikalier, men det är väl fräschare det?

      Kan inte fatta hur det numera är vardag att folk har äkta hår från någon annans huvud som kan ha samlats ihop från hårborste och sopor fastlimmat i sitt eget, men det är second-hand kläder som är äckligt?

        ? Hår samlas inte in på det sättet.

          ”” then at the opposite end of the scale is ”standard hair” – often used as a more marketable term for comb waste. Yes, Chinese or otherwise, many sleek and shiny hair extensions start life as hairballs, collected from combs and plugholes.””

          https://www.bbc.com/news/amp/magazine-37781147

          Hur görs det då?

        Luktar sunkigt om second-hand kläder.

      Vägrar tycka att det är bra att folk av lathet och faktaresistens bidrar till ett ohållbart klimat och en skitkass framtid.

        Speciellt då det i allra högsta grad påverkar oss alla.

      Om du bara visste hur mycket NYA kläder med prislappar kvar som finns på second hand.

        Har jag missförstått, om prislappen sitter kvar är det väl inte second-hand?

      Så trött på ”alla är lika bra” nej alla människor är inte lika bra. Det finns helt klart sämre varianter av människor.

      Å så bra skrivet. Håller med dig till fullo! ?

    Förstår mig inte på folk som använder ett plagg en gång, det är en smädelse mot naturen.

    Hur kan du få detta till ett Bella-inlägg? Har hon skrutit om att hon handlar på second hand och pga det ”kompenserar” för flyget?

    Eller var det så att någon i kommentarsfältet upplyste dig om detta – och du sedan läste en rapport som verkade bekräfta detta, och bam: Bella?

    Du är ju besatt, bara en besatt människa alt en människa inne i ett maniskt skov hade lyckats göra den kopplingen.

    (Och så 11 st ”jag” i en väldigt kort text, där du återkopplar till nån fråga du blev butthurt över. Har inte dina läsare varit rätt tydliga med att du och ditt liv är totalt ointressant för dem?)

      Camcam börjar så sakteliga bli som Bella, jag, jag, jag, jag, JAAAAG!

        Håller med helt, förutom om ”så sakteliga”.
        Hon har alltid varit sån här, värre innan hon fick kritik pga att ingen ville läsa om henne och hennes katter. Enda anledningen att hon hållt tillbaka är att hon inser att det inte är värt att förlora inkomst/karriär på att få prata om sig själv, hur gärna hon än vill.

        Nu verkar det vara svårt att stävja de impulserna dock.

      Fast, Bella har ju varit mest aktuell i flygdebatten. Så helt konstigt är det inte.

        Men har Bella ställt klädindustri och konsumtion emot flygande i miljödebatten? Nej. Detta är bara Camillas sätt att reagera när hon har hittat något art skamma Bella för -miljön- utan att själv egentligen bry sig om miljön.

        Bellas avtryck är antagligen astronomiskt, men jag ser inte kopplingen mellan det och det här inlägget?

        Jag vet inte om jag råkade trycka bort mitt svar eller om jag är i modd Anonym.

          Väntar med spänning då eller?

      H – hur kan du få detta inlägg till att handla om IL? Känns mer som ett konstaterande av nästa miljöbovsdiskussion, nämligen klädindustrin. Vilket osökt får mig att komma in på andra områden som belastar vår miljö; vårt boende, stora lägenheter/hus, energiproduktion med fossila bränslen, bilkörning, antal semesterresor, Fossilanläggningen på Jamalhalvön (granskades i Kalla Fakta i veckan). Det handlar om vårt totala fotavtryck och det börjar med vårt eget medvetande och kunskap.

    Läste en text som fick mig att tänka till. En del undviker flyg, en del undviker onödig shopping, en del är veganer, en del är feminister, en del är klimataktivister – andra jobbar med hemlösa.

    ”It’s not everyone’s job to save every part of the world but it is everyone’s responsibility to thank every person who is doing THEIR part to save the world”

    Hela texten: https://www.instagram.com/sophiabush/p/ByGmb-EJ45q/?igshid=1g4skzthds1kq

    Jag personligen kommer scamma de som inte gör något bra alls, men resten av alla personer där ute vill jag tacka för det de gör. Jag kommer se ner på de som brinner för en viss ”uppgift” och scammar de som inte brinner för samma sak.
    Det är dags att sluta bry mig om feminister som inte tycker att jag gör tillräckligt eller inte gillar mina åsikter, veganer som hoppar på mig för att jag då och då äter ägg och inte blir vegan fullt ut, folk som tycker jag alltid ska handla second hand trots att jag bara handlar nytt 2 gånger om året..
    Jag gör vad jag kan och jag bidrar och tänker vara stolt över det. Precis som ni andra borde vara över det ni gör!

    Men var ÄR Aningslösa influencers? Snälla kom tillbaka, jag saknar er! Ni kan göra skillnad på riktigt!

    Den här diskussionen om vad som är värst är helt obegriplig.

    Hur kan man motivera onödigt användande av en klimatbov med att det finns något annat som är värre? Som att det bara är det ”värsta” som behöver bli bättre…

      Därför att vi straffbeskattar flyg och bilkörning på grund av klimatproblematiken, men inte kläder, barnafödande, streaming och andra saker som är värre. Det blir ju lite konstigt att vissa ska bära hela kostnadsbördan för klimatet, men värre beteenden slipper undan. Det skapar knappast tilltro till systemet eller vår demokrati. Det blir hyckleri.

    Alla kan inte göra allt men alla kan göra något känns ju rimligt när det gäller klimathotet som privatperson. Jag måste flyga ganska mycket i jobbet och pendlar med bil till kontoret. Men jag äter nästan inget kött, har inga barn och bor i lägenhet. Konsumtionen av kläder och skor ligger långt under genomsnittet och privata resor sker rätt sällan och när vi väl flyger är vi borta en längre period istället för att flyga fram och tillbaka på massa korta weekendresor. Med andra ord, jag gör vad jag kan utan att byta karriär….

      Tack! ❤️

      Därför att vi straffbeskattar flyg och bilkörning på grund av klimatproblematiken, men inte kläder, barnafödande, streaming och andra saker som är värre. Det blir ju lite konstigt att vissa ska bära hela kostnadsbördan för klimatet, men värre beteenden slipper undan. Det skapar knappast tilltro till systemet eller vår demokrati. Det blir hyckleri.

    ”Nypa sig i armen-fantastiskt”. Trodde faktiskt du skulle dra till med “kick-you-in-the-crotch, spit-on-your-neck fantastic” 😉

    Kommer folk att börja avfölja Bianca och Therese Lindgren nu då och kalla de egoister och giriga, eftersom de gör så mycket reklam för kläder och hauls menar jag? 😉

    Märkligt att Biancas produkter säljer bra och inte ska bojkottas jag menar hon flyger ju en hel del, och även produkterna fraktas ju, borde inte folk skriva till henne att de inte kommer köpa hennes produkter mer, och så avfölja, alla dessa kläder också ju, hon är ju en vidrig planetförstörare väl? 😉

      Jag tror det handlar om vilken målgrupp man har. Biancas fans är yngre tjejer som ser henne som sin största idol, med låg konsekvenstänk och hög vilja att vara som henne. Isabellas fans är ju något äldre, +25år och därmed mer kritiska

        Mmm handlar nog också mycket om hur man blir omskriven här också och vilket dåligt rykte denna blogg skapar, om någon alltid vinklas till något dåligt här, om allt någon säger vrids till något dåligt, och hur denna bloggs läsare påverkas, drevar och blir så hatiska och går på.

          Folk kan tänka själva.

            Nej. Många kan inte det utan följer strömmen. Märks tydligt på internet.

              Nej precis många kan inte det utan många blir påverkade av vad andra skriver, många missförstår, vrider till och får för sig konstiga saker som de sen skriver på sociala medier och sprider lögner och skit. Obehagligt. Finns många galningar som hänger på soc med. Jag hade inte stått ut en dag om det var jag som vinklats, förvridits, missförståtts och anklagats för saker jag ej sagt eller gjort huua.

    Det verkar som att Paow och Dessie hänger en del, verkar som de har börjat umgås och blivit vänner igen. Kul tycker jag att de är vänner igen, men vad tycker du om det Camcam, du verkar ju gilla Dessie men avskyr Paow? Lite ot men ändå.

    Jo tyvärr så hörs det så.
    Folk donerar även sitt hår i tron om att hjälpa sin sjuka familjemedlem. Har för mig att det är i Indien. Håret som doneras till ”guden” hamnar sedan i någon annans hår. Det finns en dokumentär om just detta.
    Den jag länkar här en kort variant.
    https://youtu.be/M2lvzmkWba0

    Sedan är det inte ovanligt att folk går in i hårsalonger och köper håret som ligger på marken. När de samlat ihop håret så tar de ut de bra stråna och skickar sedan iväg håret som någon annan får i sitt hår.

    Det var lättare att vara miljömedveten när jag var liten. Då var man duktig om man källsorterade ibland och inte slängde gamla däck i skogen.

      Det är lätt idag också. Sortera sopor, återvinn, släng inte saker i naturen, använd inte massa onödig plast, ät klimatvänligt, åk så lite flyg och bil som möjligt, konsumera inte i onödan (Man behöver inte ny Iphone varje år och 50+ skor tex) osv osv osv. Alla behöver inte göra alla de här sakerna, bara man gör något och har det i bakhuvudet.

        Det bästa för miljön är ju faktiskt att göra så lite som möjligt och det är ju ganska lätt. Flyg mindre. Sprättlätt liksom.

    På Gretas instagram. Varför är det så mycket hat från italienare? När jag kollar på profiler från folk som lämnat elaka kommentarer är det 8 av 10 gånger italienare :S

      Verkar ha blivit nån trollningsgrej från unga italienska män att sitta och skriva saker som ”igår använde jag plastbestick och slängde dem på marken, förlåt”. Greta verkar ha blivit väldigt stor och någon att enas kring för en egentligen rätt livskraftig italiensk vänster/miljörörelse som dock har svårt att få handlingsutrymme i ett land med mycket konservatism och korruption. Och då blir det den här typen av backlash. Bara min svepande ögonblicksanalys. /Har bott och pluggat i Italien

        Okej, tack!

    Politikerna i Sverige har fortfarande inte förstått att det inte endast hjälper att Sverige tänker miljövänligt.
    Hela världen måste ha samma miljömål. De största utsläppen kommer från Indien, Kina, USA, det är de länder som EU i Bryssel borde ta avstånd ifrån och inte importera deras varor till Europa. De största miljöbovarna kommer inte att ändra sitt beteende och tänka miljövänligt, vad tillverkas alla HM kläder? Bland annat i Indien där giftiga kemikalier används.

    Tips om läsvärd artikel:
    https://www.naturskyddsforeningen.se/sveriges-natur/2017-2/bomullsbarnen
    GRANSKNING * Av H&M:s alla kläder tillverkade i Indien kan upp emot hälften göras av en bomull som förgiftar naturen, torkar ut floderna och gör barn till slavar. I Indien, där kedjan köper en stor del av sin bomull, finns endast ett fåtal ekologiska bomullsfält.

      Såklart politikerna precis som du fattar att inte endast Sverige kan rädda hela världen. Men hur ska man kunna påverka andra eller ens försöka förändra andra länders tänkande om man inte själva lever som man lär? Folk inspireras av varandra. Speciellt nu när internet finns.

      1. En stor del av vår överkonsumtion består av produkter tillverkade i exempelvis Asien

      2. Det pågår i allra högsta grad samarbeten kring miljön. EU och IEA har ett antal olika sådana samarbeten där experter från olika länder samlas kring just miljöfrågan

      3. Vilka politiker mer exakt påstår att endast Sverige ska tänka miljövänligt utan globala samarbeten och miljömål?

      Vi i västvärlden är de största bovarna då det är vi som ber dem tillverka.

        Svar 14:37 Spot on!
        Tänk om alla människor i Sverige slutade köpa kläder på HM, då skulle efterfrågan på deras varor minska dramatiskt och Sverige kunde bli ett föregångsland. Kanske att fler människor runtom i världen tog efter. Det värsta är att västvärlden vill ha billiga kläder på bekostnad av underbetalda barnarbetare, som dessutom jobbar i en farlig och giftig miljö. I Sverige skulle sådan produktion aldrig tillåtas, varför väljer då konsumenter att köpa kläder från ett land som inte är miljövänligt?
        Girighet på bekostnad av människor, miljön och klimatet har inga gränser.

      Vadå ta avstånd från produktionen i de länderna? Vet du hur mycket industri Sverige (och många andra västländer) har flyttat till just dessa områden då det innebär billigare produktion för oss? Om vi kunder inte skulle konsumera så enormt från dessa industrier så skulle det göra skillnad. Men vi vill handla billigt till vilket pris som helst. Sen peka på utsläppen i Asien och slå oss själva för bröstet.

      Det är ju VÅRA fabriker. ??

    Finns många klädkedjor som kör recykled cotton och eco kläder. Tycker det inte är rimligt (och faktiskt ganska ovärdigt) att vi ska behöva leva på ”rester” från andra konsumenter för att enbart då få rätt att unna oss en ny vinterjacka eller nya jeans. Att klä sig är ett basbehov. Sluta isf köpa riset, kinasoyan eller sojadrycken på ICA ni som klagar, annars är det hyckleri

      Vi handlar långt över vårt basbehov. Både kläder, prylar och mat.

      Jag har lekt med tanken på hur det skulle bli om det blir ransoner igen. Senaste ransoneringen i Sverige tog slut 1951. Var ransoner på: kaffe, te, kakao, skor, textilvaror, kött, ägg, socker, sirap, grädde, kryddor, mjöl och bröd, matfett, ost, tobaksvaror, tvätt- och rengöringsmedel, soda, ljus, risgryn, havregryn, makaroner, potatismjöl, ärter, bönor och salt…

      Så som folk lever idag har jag en känsla av att de skulle gå helt bananas. ?

      Men måste det vara allt eller inget? Och kanske man ska tänka efter om man behöver 20 nya tröjor istället för tre? Använda det man har o inte alltid köpa nytt?

      Förstår faktiskt inte vad du menar med ovärdigt? Bara genom att gå till en textilåtervinnig med gamla stuvbitar blir man en del av ett kretslopp, vilket jag tycker känns väldigt bra! Verkar som en otroligt underlig grej att haka upp sig på.

    Om man lägger ihop utsläppen från klädindustrin (antar att man avser i första hand den i Asien) med behovet av flyg- och sjötransporter för att distribuera dessa kläder över jordklotet så har man identifierat en av de allra största orsakerna till utsläppen av växthusgaser. Kanske i klass med stålindustrier, cementfabriker, raffinaderier och fossila kraftvärmeverk?
    President Trump gillar tullar och hatar frihandel.
    Han är på god väg att avveckla stora delar av den internationella frihandeln. Då kommer utsläppen från textilindustrierna och tillhörande sjö- och flygtransporter att minska dramatiskt.
    Frågan är då hur vi ska klara oss här i västvärlden när vi blivit så vana vid drivor av billiga kläder ofta tillverkade under eländiga arbetsförhållanden i fattiga länder.
    Kanske dags att börja använda även förra årets inköp som ofta hänger kvar i garderoben. Eller handla på second hand, loppis, outlets osv. Man klarar sig på bråkdelar av de klädberg som folk har idag. Och man behöver inte hela tiden köpa nytt.
    En fördel skulle bli att man slapp dessa ”hauls” som influencers har för att stressa till onödig konsumtion. Nej, låt ”dagens outfit” bli samma bild sju dagar i rad och nästa vecka en annan outfit sju dagar i rad. Man behöver inte ha nya kläder varje dag (och absolut inte byta om tre-fyra gånger varje dag som åtminstone en influencer gör).

    Jag har inte skådat en lika konsumtionstokig grupp som svenska influensers. Kan man inte lagstifta om att dessa egenföretagares kläder (och kanske även resor) ska ”miljöbeskattas” då de äger/får lika mycket kläder som ett medelstort hm-lager (dvs mer än en privatperson). Bara en tanke.

    Jag tycker det är en så märklig uppdelning av ens val att ställa dem mot varandra. Jag vill såklart att det ska bli en mer rättvis och hållbar värld, alltså funderar jag på de flesta val jag gör och om jag kan ändra något så gör jag det? Sen är vissa saker mer i fokus under olika perioder. Nu är jag van att köpa det mesta secondhand så då går jag vidare till att se om jag kan köpa de grejer jag köper nya på ett bättre sätt (strumpbyxor! Varför är alla dyra och bra producerade så dåliga?). Jag äter mestadels veganskt sedan länge så då kollar jag igenom om jag kan äta mer svenskproducerat. Det är liksom inte en del av min identitet men en kan väl göra så bra val som möjligt?

    Måste bara tipsa om dokumentären The True cost på Netflix, den borde visas i alla skolor och för samtliga influencers ?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.