Med Kissie som tandfe skulle jag kunna tänka mig att offra ett par gaddar.

Men på tal om livet, lillasyster växer ju så det knakar och idag rök en tand medan halva familjen körde båten över till oss. Lite smått dramatiskt med all blod, men jag sa att tandfen kommer med 500 kr och då blev hon genast gladare. Mamma såg inte lika glad ut när hon hörde vad jag sa ?//Alexandra ”Kissie” Nilsson

Jag har nog en fyra, fem tänder jag skulle klara mig utan om det är så att Kissies tandfé har vägarna förbi Gustavsberg. 
Funkar det så kan jag även slänga med Selmas alla utopererade tänder. Jag skulle egentligen har gjort smycken till familjen att få i julklapp men jag säger som en lilla osnutna ungen i Halloweenavsnittet i Vänner:
I’d rather have the money!

Me too, buddy! Me too!

79 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Smycken av tänder!?!??

    500 spänn för en tand?? Hur gammal är lillasystern?

      Hon är 11 år.

        Vad tappar man för tänder när man är 11? Trodde man tappade alla när man var typ 6-7 år.

          Var tvungen att googla eftersom jag också tänkte i 5-6 åldern. Tydligen tappar man mjölktändera i framkäken då men upp till 13 års ålder tappar man tänder. Först då är alla permanenta på plats.

            Jag fick dra ut mina sista mjölktänder när ja gick i gymnasiet ??

              Är 36, har en mjölktand kvar pga fanns inget anlag för ny tand under. Misstänker inavel. Har även krokiga ”ringfingertär”.

                Tår*

                  Det är ok med tär Sara, här i Västergötland säger de äldre tära om tårna : )

                Saknar också anlag under en mjölktand. Är du säker på att dina föräldrar inte är syskon? ?

                Jag har fyra mjölktänder kvar, krokiga tår och konstiga örsnibbar…. Borde nog skaffa en banjo och se om jag är en naturbegåvning.

              Jag fick också dra ut mina sista mjölktänder när jag gick i 3an på gymnasiet ?

          ha ha min som är snart 15 och har massvis med tänder kvar tappa..

            Väldigt individuellt det där.med tänder, precis som med allt annat här i livet

          Man har växelbett upp till 13-års ålder.

          Min dotter är 12 och har fortfarande hälften av alla mjölktänder kvar ?. Helt normalt barn i övrigt.

          Lite jobbigt att under ett ar mellan 6-7 att tappa alla 32(?) tander. Blir ett harligt ar med soppa och puree!

            Det är bara 20 som är mjölktänder.

              Men det hade såklart varit jobbigt att tappa dem samtidigt. ?

            ?

    Känner mest jobbigt om mamman har dålig ekonomi och måste lägga 500kr på varenda mjölktand från och med nu?‍♀️

      Det har hon inte så du kan vara lugn.

        Hej Kissie

        ”Mamma såg inte lika glad ut när hon hörde vad jag sa”

        Oavsett om hon har råd eller inte så verkar inte mamman tycka att man ska ge barnet 500 för en tand.

    That escalated quickly.. från 10kr när jag var liten till 500kr nu??

      Eller hur! Undrar om morsan kan tänka sig att byta några femhundringar mot ett par visdomständer jag inte dragit ut än

    Pappa gav mig 100kr första gången jag tappade en tand. La tanden i ett glas vatten och låg en sedel under när jag vaknade. Blev förbannad och ledsen för ville ju ha en guldpeng som alla andra fick. ?

      Åhh fyfaan! Här blev det bara tior. Sen fick jag höra att la man tanden under kudden (uäääk) så kom tandfen med en tjuga. Mjehehe

      Hahahah känner igen mig. Ville ha alla pengar i guldtior pga trodde de var värda mer

    Har ni sett ett kranium som fortfarande har mjölktänder? Som från en skräckfilm.

      Var tvungen att bildgoogla. Äckelransonen för månaden är härmed fylld.

        I know, ser helt sjukt ut!

        haha tänkte hur farligt kan det vara och googlade, men FY ? ser helt sjukt ut ja!

          Ah, vågar inte googla

            Skalle med tänder plus extra rader med tänder ovanför/under ordinarie tandrad. Ser ut som hela nederdelen av skallen är tänder

          Ja ? Tänker på det när jag ser barn ibland haha de har halva ansiktet fyllt av tänder ?

        Vet inte om det är ni som är känsliga eller jag som är okänslig ? Blev nyfiken och googlade, förväntade mig kanske något värre så verkligheten blev mildare – Visst ser det lite kul ut men inget ögonbrynshöjande ??‍♀️?

      Men fy! Varför gjorde jag detta..

      Sen kan ni googla hyperdontia ?

        Det var INTE snällt!!!

      Älskar den bilden, tycker den är äckligt tillfredsställande.

    Alltså på allvar.. kan man vara 27 och ha mjölktänder kvar? Jag har inget minne av att ha tappat så många som man ändå har i truten

      Det hade tandläkaren sett, ”vuxe” tanden är ovanför i käken. Svaret är väl ja, finns ju alltid undantag, men nej det är inte troligt. Du har säkert svalt en del tänder.

        Urk! Undrar hur många jag svalt? Har bara minne av de främre i under och överkäken, inget på sidorna.

      Yes, jag har en vän som hade två mjölktänder kvar i nedre käken, de trillade bort först vid 35 (!) och sedan fanns inga vanliga tänder under, så hon lever med två tänder färre, som tur är så finns de en bit bakåt i tandraden så syns inte om hon inte ler superstort.

        Jag har dragit ut 6 tänder, 2 av dem är visdomständer. Syns inte att det saknas haha, men tror knappt jag öppnar munnen när jag pratar etc för brukar ta år för folk att se min tungpiercing.

          Skönt att veta. Har nojat för det några gånger. Känt mig onormal typ.
          Dom kanske är tappade eller att jag svalt dom som en av er skrev, men har verkligen inget minne av några tappade eller ens gluggar längre in i truten

      20 st och man börjar tappa dem vid 5-årsåldern. Tror inte det är konstigt om man inte minns varje tillfälle. Själv minns jag att flera drogs ut innan jag skulle få tandställning och att jag hade en lös framtand som jag försökte behålla för att skulle ha födelsedagskalas om några dagar.

    Är 50+ och har inte fått mina visdomständer! Finns det någon mer som ej fått? Vet att jag kanske har en för hög ålder att hänga här?

      Skönt! Jag led med alla fyra och sen fick jag lida igen när de där uppe drogs ut. Finns inget sjukare än när tandläkare ska dra ut visdomständer och de slår med verktyg och man hör alltid knakande i käken. Sen vandrade benbitar ut ett tag efteråt också, gjorde också ont. Hatar visdomständer.

        Jag som är tandläkarrädd och har 3 visdomständer som växer fram är lagom taggad nu ?

      Jag är 30 och har inte heller fått mina! Dom ”tittar upp” ibland men jag tror inte att dom nånsin kommer komma fra, käken är nog för trång. Inga tänder vi behöver idag ändå! 🙂

      Plocket bort båda i överkäken, ena började växa när jag var typ nästan 40 (den andra plockade jag nog när jag var 20)…de i underkäken verkar dock hålla sig på mattan.

      26 och inte fått mina! Eller en har halvt kommit upp, men ingen hint av de andra. Kan ha lite ont ibland i vad jag antar är visdomstanden, men so far so good! Min sambo fick dra ut en som växte horisontelt in i tanden brevid istället för uppåt…. han hade gaanska ont efteråt!

      Jag är 64. Ärligt talat läser jag bara en liten del.
      Jag tycker att Camilla är tuff och stark.
      Ibland kan jag bli lite ledsen 1. Så mkt neg (därför läser jag bara lite) 2. Många verkar må dåligt. Hoppas att dom får en liten styrka av att skriva av sig lite.

      Fan vad skönt! Min ena dök upp när jag var 23, drog ut den förra året. Nu har ett gäng nya kommit och trycker på. Ont som fan i munnen men pallar inte dra ut.
      Tror inte tandis vill ha mig där heller. När han drog första fick han dödsångest för jag låg med uppspärrade ögon och bara ”AAAAAAAH!!!AAAAAAH!!!”. Varken kände eller hörde något men läskigt som fan ändå

        ?

      Är 28 och har inte fått nån av dom, de känns inte heller så tror inte jag kommer få några ?

      Hade en patient som var 70+ som klagade på att det gjorde ont långt bak i munnen. Visade sig att hennes visdomständer höll på att eruptera. Både jag och tandläkaren tappade hakan! Visst har man hört om äldre personer vars visdomständer erupterat sent i livet, men det var första gången vi såg det på riktigt ☺️

      Men… Ni som skriver ”känns som om jag inte kommer få några” – Har ni inte frågat er tandläkare? De röntgar ju iaf vartannat år. Min brukar alltid prata om hur röntgen ser ut, t.ex. att mina visdomständer är fullt uppe nu och ser raka och fina ut.

        Röntgar de även om det inte behövs? Jag har aldrig varit med om att tandläkaren tagit röntgen ”bara för att kolla”. ?

          Jag blir röntgad i samband med undersökningen varje år.

            Ah ok! Min tandläkare brukar bara dra fram röntgen om det är nödvändigt, vilket har varit ganska ofta de senaste åren visserligen.. ? (Tror jag har 5 rotfyllda tänder nu ??)

          Nej man får inte röntga utan anledning. Ofta görs det dock i samband med undersökning för att se hur tex ett kariesangrepp avstannat/blivit större, för att se käkben, visdomständer osv. Men det måste finnas en indikation för varför

        Ja eller hur och bara för att de inte känns eller inte kommit upp betyder ju inte att man inte kan få problem? Tvärtom kanske de då växer helt snett in i tanden bredvid, och då kan tandläkaren komma att behöva gräva sig in och borra ut den, för man vill inte att den ska trycka på andra tänder, det kan skada dem.

      Kan också hända att du inte har anlag för att få visdomständer alls ?

      Min bror fick inga visdomständer, tandläkaren kallade honom nästa steg i evolutionen 🙂

    Syskonbarnet hade sönder sin mobil i samma veva som han tappade en tand. Hans pappa tyckte att tandfen kunde ge barnet en ny mobil, men mamman avstyrde det tack och lov… hade kunnat bli en dyr historia i längden. ?

    Kenzas och ines sprettben på de senaste bilderna ??

      Men jaaa! Det ser bara så fånigt ut när deras män står bredvid, avslappnat vanliga och så tjejerna med varsitt sprättben! Influencerskadade. Tror ärligt inte att de tänker på det själva.

    Jösses, 500 kr. Vi tycker att vi är generösa när vi ger barnbarnen 50 kr/ tand. Det gäller bara de 2 första tappade tänderna dessutom.

    När min dotter tappade sin tand så stoppade hon den i ett glas . Tyvärr så råkade jag slå ut glaset ? men det roliga var att vi hade ätit chili con Carne till middag och i slasken låg massa vita bönor . Tog upp tanden ur slasken ( trodde jag ) stoppade tillbaka den i glaset . På kvällen så var dottern där och kollade om tand Fen varit dit ? Kan ju tänka er minen när hon tog upp ” tanden ( bönan ) ur glaset ? Hon grinade och skrek att tandfen givit henne en vit böna istället för en guld ” peng ??? jo jag åtgärdade felet på kvällen senare . Hon är 27 år idag och denna historia berättar hon för sina barn … när jag var liten så var tandfen snål ??

    Alltså till och med Katrin Z gav bara en tia när hennes son tappat en tand (visade på instagram). Sånt handlar inte ens om summan pengar. Alexandra gör bara sin lillasyster en björntjänst..

      Sen gav hon Rambo (?) en femhundring 🙂

    Svimmade och slog ut en framtand för ett par månader sedan, det första sonen (4 år) frågade var: kommer tandfen till dig också nu mamma?? Det gjorde h*n inte, om man inte räknar otaliga tandläkarbesök och 12 månaders behandling innan man är återställd i truten?. (Btw, jag skulle ICKE offra en tand för 500, tandläkarkostnaderna för 1 tand lär sluta på runt 20 000 – Tack gode Gud för bra försäkring!)

    It is rare to see such as the post. I am glad to visit your site. Thanks for sharing the informative information through the article. and all the details are awesome and good in this post.

    Vad anser ni vara rimligt att ”tandfen” ger för en tand nu då?
    När jag var ung var det 10kr i glaset eller 20 under kudden.., men det känns liiite lite nu
    500 kr tycker jag är för mycket för en tand iaf

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.