Humor att låtsas vara i Chernobyl?

Jag får inte riktigt grepp om detta.
Står Kenzas man Aleks faktiskt på ett hustak i närheten av Chernobyl och skämtar om strålning, eller är han någon helt annanstans och skämtar om strålning men checkar in som om han vore i Chernobyl som lite extra grädde på moset?
Spelar det egentligen någon roll?

Folk reagerar i hans kommentarsfält på ungefär samma vis som när den där tjejen poserade för en leende selfie från Auschwitz – att det på intet vis är okej.
Aleks i sin tur skrattar bara bort det och verkar tycka att folk mest inte är kloka som reagerar.
”Haha, jag dör” är hans exakta ord.

Vad tycker ni?
Okej eller osmakligt?

254 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Helt okej. Man kan skämta om allt, och ändå ha respekt för det som skett.

    Jag känner mig mer orolig över samhällsklimatet i helhet, planetens mående, utsatta grupper i världen och liknande. Men självfallet är det okej att tycka att ”skämtet” är osmakligt om man känner för det.

      Snälla inte en till som tycker peddoskämt är ok.

        Snälla inte en till som kan skratta åt allt men så fort man är känslomässigt engagerad i något så vill man förbjuda skämt om det.

          Vill inte förbjuda det men kommer aldrig anse att folk som tycker det är friskt att skämta om sex med barn är normala.

            Berätta för mig vad för samhälle vi kommer få om man börjar förbjuda vissa skämt?

              För att t.ex skoja om våldtäkt eller liknande ju självklart har en koppling till skämtarens moral. Normalt sett ska man känna av när skämt är olämpliga, något som 99 % verkar göra men 1 envis % inte lyckas med. ”ALLT” ska kunna skämtas om tydligen.

                Ja

                Mia Skäringer hade med ett segment om när hon blev våldtagen i en av sina stand up shower vad jag minns

                  Skillnad ligger i att hon skämtade om att hon blev våldtagen, inte att hon våldtog någon.

              Ett samhälle med mer respekt för varandra. Toppen! ☺

                Mer respekt? Tycker snarare det lutar åt diktaturhållet

                  I många diktaturer är det inte heller förbjudet med pedofili eller våldtäkt.

                    Kan du ge ett exempel på en diktatur där det är lagligt med våldtäkt?

                      I många länder är det ju lagligt att våldta sin fru.

                      Var det i Sverige också fram till 70-talet. Kan inte minnas att vi varit en diktatur…

              Folk borde börja skilja på att någon vill ”förbjuda” kontra dömer en för the fucked up piece of shit man är.

              Det handlar inte om förbud, det handlar om att själv ha den goda smaken att visa respekt.

                Åh spot on!

              1984, DET är samhället vi kommer få.

                Exakt. Tyvärr är folk halvsulade och kalhuggna på fel sida och då förstår man inte bättre. Och inte har de läst 1984 heller.

              Anne det är ju inte någon som pratar om förbud av skämt. Däremot är det totalt olämpligt och pedofili och våldtäkt är förbjudet och förskräckligt för alla inblandade. Att tycka om såna skämt tycker jag definitivt är empatilöst.

                Inte för förövaren, skulle jag tro.

            Fast du tycker ju inte om skämtet bara, eller tycker du att Henrik Schyffert inte är normal för att han skämtar om något man ”inte får” skämta om? Själva skämtet är ju att han säger det ”förbjudna” och det är det folk skrattar åt. Inte åt själva skämtet.

            Förlåt men vad är ni för människor? Om nån skojade om att våldta barn skulle ni tycka den människan är normal? Kanske skratta till och med? Nä, jag är inte för några förbud men om jag nånsin hörde någon skämta om att våldta barn skulle jag aldrig i mitt liv vilja ha att göra med den personen. Vidrigt. Aldrig hört en normal människa tycka sånt är normalt så ni som tycker det har på riktigt problem.

              Precis, tänk den middagsbjudningen! Jag skulle inte heller stanna kvar på och skratta artigt.

          Undrar hur Sanna inte kan bli känslomässigt engagerad i något så fruktansvärt som pedofili.

            Du får nog läsa min kommentar igen. Jag skrev inte att jag inte blev känslomässigt engagerad av något så hemskt som pedofili, jag skrev att bara för att man är känslomässigt engagerad i något så är det inte förbjudet att skämta om det.

            Du får nog läsa min kommentar igen. Jag skrev inte att jag inte är känslomässigt engagerad i något så hemskt som pedofili, jag skrev att bara för att man är känslomässigt engagerad i något så kan man inte förbjuda folk att skämta om det.

        Man kan skämta om allt. Det man inte kan skämta om det BÖR man skämta om.
        För om man inte kan skämta om det mest vedervärdiga som finns så är det ingen mening med skämt, eller ens humor överhuvudtaget.
        Humor är till för att vi ska komma över hemska saker.

          Bra kommentar!

        Att posera på en plats där en humanitär tragedi ägt rum och dessutom dra ett dåligt skämt är osmakligt. Jag försvarade pedofilskämten men det skämtet gick inte ut på att stå utanför t ex Fritzels hus och leka att man rymt från källaren. Skulle han ställa sig i Auschwitz och leka att han duschar? Bada i Thailand och springa ifrån en våg?

        Att skämta kräver talang, tajming och balansförmåga på den där hårfina gränsen. Rätt uppenbart varför den här snubben på bilden misslyckas.

          Tycker själv att alla exempel du ger skulle kunna vara ganska roliga. Det handlar mest om leveransen såklart.

      Såklart det inte är förbjudet att skämta om men kan uppfattas som ytligt/barnsligt/elakt. Om ens egen t.ex mamma eller barn skulle dö, skulle det då vara kul att någon skämtar om det.
      Jag tycker att visst kan man ta selfie där men kanske någon som visar lite medlidande eller sympati i texten eller bilden.
      Tänk om man skulle ha farit strax efter terrordådet i Stockholm till platsen för hemskheten och tagit en likadan selfie där. Det är liksom ganska sympatilöst.

        Empatilöst snarare än sympatilöst skulle jag säga.

        Den hårfina skillnaden är väl ändå att man måste kunna skämta om att kvinnor och barn dör – men inte en ENSKILD persons mamma eller barn!

        Vi människor brukar skämta om det vi är rädda för, det är inget ovanligt. Klart man måste kunna skämta om terrordådet, men naturligtvis inte riktat mot anhöriga. Allt handlar ju om vem mottagaren av skämtet är! Och alla vid sunda vätskor borde klara att göra en sådan bedömning.

        Nu är ju dock detta inte ”strax efter”. Tjernobylkatastrofen inträffade 1986.

      Det ordnas guidade turer under mycket ordnade former till Pripyat, det är väl ett sätt att få folk att förstå katastrofen som hände den 26/2 1986.

        26/4 var det ju.

        Dessa guidade turer (de flesta) är nog inte till för att få folk att förstå. De finns för att folk kan tjäna pengar på andras fascination av katastrofen.

          Jo det är det. Historiska guidade turer, som på andra hemska platser.

            De flesta guidade turer på andra hemska platser utsätter inte personer för fara. Det finns en anledning att man inte får äta/dricka i zonen utan bara under starkt kontrollerade former. Klart det finns eldsjälar som gör det för att folk ska förstå. Men de flesta gör det inte.

    Och bilden är tagen i Sverige? omoget och respektlöst i vilket fall som helst.. Kom igen.

      Men ett stort område runt tjernobyl är ju fortfarande avspärrat. Att vistas i Pripyat, som är en ödestad idag, mer än några timmar per dag, är att utsätta sig för stor risk. Vem vill turista där? Han skämtar, så tolkar jag det.

        Det där stämmer inte. Du kan vistas och arbeta dagligen i området.

          Källa på det Mysko?

            Arbetarna som jobbar med sarkofagen på reaktorn jobbar tvåveckorsskift, mer än så får de inte jobba i sträck.
            Det var iaf den infon jag fick av vår guide i Tjernobyl för några år sen.

    Jag är med Aleks här. Folk är inte kloka. Pripyat är den övergivna staden som ligger intill Tjernobyl. Turismen dit är ganska stor. Det fascinerar och vad är det för fel på det? Det är ju inte som att man kränker någon person? Vore det så kunde ingen åka till Dresden m fl tyska städer, som bombades sönder och samman under WWII. Applicera valfri katastrof på valfri plats och tänk efter…

      Lite som att förbjuda att folk fotar sig på Stortorget, var en jäkla massa människor som dog där under 1500 talet..

        Tycker absolut man kan skämta smakfullt om Tjernobyl, men du inser väl att den Ukrainska och Vitryska befolkningen fortfarande lider av katastrofens effekter? Ingen lider idag av att ett gäng adelsmän avrättades 1520.

          Fast vad har det med saken att göra? Folk som varit med om hemskheter brukar ha stora portioner svart humor (ryssar och folk från östra europa hör dit), de som blir kränkta här är ju svenskar som aldrig drabbats av Chernobyl. På Aleks sida, det var kul.

            Jag är så lite svensk man kan bli. Kommer från det drabbade området, inom 4 mils radien och enligt dig borde jag ha svart humor då jag är både ryss och drabbad. Har förresten igen svart humor. Blivit ganska kränkt faktiskt. Mest av så många dumma kommentarer här.

              Ursäkta min generalisering. Bra att du påpekar att det också finns humorlösa ryssar utan svart humor, såklart gör det det. Jag pratade i väldigt generella termer så det finns givetvis undantag bland individer.

      Det handlar inte om att han åkt och kollat på platsen. Det handlar om vad han väljer att göra där och skriva.
      Jag har besökt Auschwitz. Jag stod inte under en ventil på bild och låtsades tvätta håret.

      Man kan skämta om det mesta. Men är man på en plats där flera hundra, tusentals, hundratals eller miljoner människor mist livet så får man faktiskt ta och använda sitt sunda förnuft och empati, om man har någon.

    Nej, skämta på!
    Helt otroligt vilken toalettbrist vi verkar ha i Sverige eftersom alla är så jävla skitnödiga hela tiden.

      För typ 100 år sedan jobbade jag i en kundtjänst och kommer aldrig glömma utställningen jag fick av en synskadad för att jag sa ”jag ska SE om jag kan hitta din order här”. Det var tydligen kränkande… ?

        Telefonen fanns väl inte för 100 år sedan?????

          Telefonen uppfanns väl på 1800talet?

          Hedwig jobbade förmodligen inte i kundtjänst för 100 år sedan heller 😛

          Och Rut är nog inte alls sarkastisk.

            Och Hedvig överdrev ju inte alls för att trycka på att händelsen ägde rum för länge sedan.

    Att skämta om svåra och hemska saker är ett sätt att acceptera och förstå omvärlden, att orka hantera allt hemskt och att bearbeta. Inget konstigt alls!

      Aa aleks behöver nog ”bearbeta” olyckan i Chernobyl… ? får man skämta om hans föräldrar död också då, om allt får skojas med för att bearbeta? Eller när nås gränsen?

        Chernobyl är väl en tv-serie? Tjernobyl staden där kärnkraftverket låg.

          Eller engelska namnet på staden ehm.

            Varför skulle alla plötsligt välja att stava namnet på engelska då?
            Skoj att du kände behovet att ”informera” om detta.

            På franska Tchernobyl, på ukrainska Чорнобиль. Frågan är väl varför så många väljer att skriva random ord på annat språk. Ska börja skriva Londres och Moscou, passar mig bättre.

              Språk hit och språk dit, är det verkligen det viktiga här? Är det inte viktigare att vi alla enas om att härdsmältan i טשערנאָביל var något av det värsta som hänt under modern tid?

                Precis! Vi får inte glömma hur förfärlig olyckan i Tsjernobyl var.

          Chernobyl är stavningen av Tjernobyl på engelska.

            Jo, jag vet. Anledningen till att majoriteten i detta kommentarsfält använder den stavningen är väl snarare pga tv-serien, dvs deras referens är tv-serien mer än den faktiska staden/händelsen. Annars vore det väl mer logiskt att skriva ortsnamnet på ukrainska: Чорнобиль.

              Som folk som skriver Canada..

                Mexico.
                Eller Florence, men aldrig Firenze.

                Men stort problem?! Om folk vill eller råkar stava det Canada eller Chernobyl eller nåt annat är väl inte nåt att störa sig på ens. Det är ju fortfarande lätt att förstå vilket land som avses.
                Vore mer drygt om nån drar till med Nihon istället för Japan, eller stava med bokstäver vi inte använder i Svenskan osv. Då förstår jag att folk reagerat för att det är svårt att förstå.

                  Ocej, vi bara biter bocstäver! Sa lunge man forstor gar det bar!

                    Ja det tycker jag

                  Lika obildat att skriva Canada som att skriva Svenska.

                  Skoj med alla som försvarar felstavare men går i taket och förstår INGENTING om någon skriver på danska/norska…

                  Haha ja jag tycker faktiskt det är irriterande med folk som stavar allt på engelska. Skiter i om det är ett pyttelitet problem. Det är förstås lite annorlunda när Tjernobyl på ursprungsspråket inte stavas med latinska bokstäver. Samma grej med kinesiska namn eller arabiska då det finns olika godtagbara sätt att stava.

                    Håller med. En irriterande anglifiering och de som gör det menar ofta att deras version är mer korrekt…

                Avocado istället för avokado!! ?

                  Värst är de som skriver the om te.. Eller tea. Eller skiljsmässa.

                  Abogado ?‍⚖️

          Nej, Tjernobyl är inte staden kärnkraftverket låg i. Pripjat är den närmaste staden.

            Tror fler hört talas om Tjernobylolyckan än Pripjatolyckan…

              Fortfarande är det pripjat som är staden vid kärnkraftverket oavsett vad folk hört talas om ??‍♀️

              Tjernobylolyckan heter det för att verket hette tjernobylska kärnkraftverket då det lån i Tjernobylska området/länet. Staden verket låg i hette Pripjat.

          Ha ha ha ha

    När ska folk slappna av lite?

      på torsdag

        HAHAHAH klockrent

        Påminn dem om de inte gjort det tills dess??

          Jag sa aldrig vilken torsdag dock?

    Han står någonstans i sthöm med kaknästornet som bakgrund. Troligtvis ett internskämt mellan han och hans kompisar

      Tjernolbor?

      Vart ser du kaknästornet?

      Nog är det där sarkofagen över reaktor 4 i Tjernobyl alltid.

        Hahah aldrig har nån låtit så lärd, så kunnig, så insatt, i bara en mening.? På riktigt, jag skulle också vilja kunna slänga mig med den meningen. Så nonchalant (i positiv mening) bah, ”nog är det där sarkofagen… alltid”.???

        Jag har nog aldrig ens lyckats få in orden sarkofag och reaktor i samma mening i mitt liv. Inte nu för att jag försökt men ändå.

          Femtioelca j ä v la ”mening” i den meningen. Avskyr upprepningar. Jag skäms som fasen nu.

          Varför inte? Grejen över reaktorn som skyddar från strålningen heter ju sarkofag. Knappast rocket science (eller kärnfysik för den delen) att känna till det.

          Åh, tack kära du! Det råkar vara lite av ett expertområde ?

    Är det en tidsaspekt som det handlar om eller är det bara ok för dom som har blivit drabbade som får skämta om en händelse?
    Om nu Aleks hade haft en farmor som dött pga olyckan hade då ett skämt om att ”jag solar på farmors bakgård” varit ok?

    Kluven, finns inga skrivna regler och vi får nog leva med att alla har olika referensramar.

      Men snälla. Ni som tycker det är fel måste ju snacka efter nåt manus över hur man bör uttrycka sig, för det är väl inte ens möjligt att känna så mycket empati kring nåt man inte ens själv genomlevt, att man inte orkar se skämt om det? Eller engagerar sig i huruvida det är respektlöst. Skulle också kunna ta en bild leendes på ett fd koncentrationsläger. Hade aldrig ens reflekterat över att det skulle vara fel (eller respektlöst) innan jag läste om det här…

      Nä jag tror inte på att jag på nåt vis är så långt mindre empatisk än alla andra. Måste vara så att det är lätt att vinna poäng hos publiken om man visar att man minsann är både medveten och empatisk. ?‍♀️ Sen nappar de svagaste fåren typ.

        Och skulle du posera utan tröja och skriva ”funderar på att duscha” på din selfie från koncentrationslägret?

        Det är ju inte selfien som är problemet utan vad han skriver och hur han väljer att posera. Det är smaklöst. Är man på en plats där många mist livet så behandlar man den platsen som en gravgård. Har alla tappat empati, god smak och sunt förnuft?!

          Men folk uppfattar ju skämt olika. För mig skämtar han om radioaktiv strålning och jag tycker det är roligt men du är ju fri att läsa in annat i det. Du kan dock inte tvinga andra att associera som din hjärna gör och du har inte tolkningsföreträde över vad skämtet handlar om…

            Jo, det är det han skämtar om, skämtet i sig har jag ingen åsikt om. Det kanske skulle vara roligt om han stod på en scen och formulerade en fullständig mening kring det. Men att stå vid vad som i princip kan ses som en gravgård och dra skämt är inte kul, det är okänsligt och osmakligt. Det gör inte komiker. ’Cause it ain’t funny.
            Det här är lika ”roligt” som ungarna som heilade på bild utanför Auschwitz.

            Jag besöker inte en kyrka eller moské i bikini, jag välter inte gravstenar, jag har inte picknick på en gravgård, jag drar inte terrorvitser vid WTC i NY, jag skojar inte om att duscha på Auschwitz, jag sätter mig inte i en livbåt på kryssningen mellan Estland och Sverige för att få till en ”rolig bild”, jag guppar inte i en gummibåt på instagram vid Greklands kust på IG Story, jag låtsas inte gömma mig på en vind i Anne Franks hus, jag går inte in i en kyrka på Sri Lanka och skriker ”bomb” osv osv osv.
            Det är inte humor, det är att ha noll respekt. Det här är platser folk besöker för att lära sig och försöka förstå det omöjliga, vissa för att sörja och minnas dem som dog, det är inte platser där man drar billiga skämt.

              Men, det är som att du inte förstår att hur mycket känsloargument du än använder och hur långt du än skriver så kommer du ju inte att påverka mig i min uppfattning om att skämtet handlar om radioaktiv strålning och är roligt? Jag kommer ju enbart att tänka att du verkar ha svårt för att respektera olika uppfattningar och därmed framstår som väldigt trångsynt.

                Och du verkar inte förstå att det inte är orden utan platsen jag klagar på. Jag tror faktiskt de flesta emotionellt fullvuxna tycker att platser där folk dött inte är till för billig komik men du kan ju t ex ställa dig på Drottninggatan i Stockholm och skoja om att kapa en lastbil. Ungefär samma nivå ?

              Du kan inte jämföra detta med att heila vid Auschwitz eller välta gravstenar eller skrika bomb i en kyrka. Jag tycker inte att hans skämt var varken roligt eller fyndigt men din jämförelse är inte rimlig alls. Långt ifrån faktiskt.

                Nähä. Och varför är det inte samma sak? Skoja om att duscha i Auschwitz då? Hur ska du ha det med din platsbundna komik, vilka regler gäller där folk dött?

                  Varför det inte är samma sak som att heila vid Auschwitz? Är du seriös?

      Humor är ett vanligt sätt att bearbeta jobbiga händelser. Inget fel med det.

        På vilket sätt behöver han bearbeta tjernobylolyckan?

          ?

    Nä, skulle detta vara något bli upprörd över? Take a Chill pill som nån lite snitsigt brukar skriva

      Eller hur!?

    Det där ser inte ut som Chernobyl.
    Kupan är för högt upp och det saknas ett torn.
    Det är dock fasligt likt.

      Det ör det nya kupolen som syns… så ja, det är kärnkraftverket.

    Kanske är der GLOBEN i bakgrunden?
    Eller Chernobyl (Stavning) eller den
    övertäckning som gjorts på reaktorn?
    Kenzas man, om det är han, borde skämmas
    eller vara hemma hos barnet istället.

      Har aldrig förstått varför vissa bemödar sig skriva ”(stavning)” efter ord de är osäkra påistället för att göra en enkel googling. Då hade man fått fram den svenska stavningen Tjernobyl på någon sekund.

        Skriver man på mobilen blir det mer meckigt

          Nej inte direkt… ?‍♀️

          Ja men vad är det man vill visa med märkningen? Är det en varning för andra att ordet eventuellt kan vara felstavat, eller är det ett sorts mellanting där man inte vill stå för sin okunninghet/oförmåga då man eventuellt inser att det är felstavat och på det viset köper sig fri?

          Nu var inte min mening banka på individen som skrev kommentaren ovan. Jag förstår att man inte orkar kolla upp allt i ett kommentarsfält som detta. Värre är när det är ”skribenter” som i alster till bloggtexter visar en liknande nonchalans mot sina följare. Kissies bror Peter08 var en mästare på detta.

        Icke alla betraktar Google as a friend…

    Man får skämta om allt.

      Det där är ett väldigt omoget svar. Ja man FÅR men man kanske inte bör. Kräver viss finkänslighet för att förstå skillnaden.

        Han gör det inte osmakligt i alla fall.

        Man behöver ju inte heller tycka att allt är roligt bara för att någon annan skämtar om det.

          Nej det var det väl ingen som sa? Men det krävs viss mognad för att fatta att man inte bör eller ska skämta om allt. Självklart anpassat till situation och publik. Det är mer nyanserat än att bara säga att ”man får skämta om allt”.

            Var det någon som sa att någon sa det?

            Men de som påstår att man får skämta om allt begriper väl att alla skämt inte är lämpliga vid alla tillfällen för det? Eller tror du att de som tycker att man får skämta om allt också tycker att en roast är lämpligt på en begravning?

            Jag tycker att man får skämta om allt men tycker inte att alla skämt passar vid alla tillfällen och jag skulle inte skratta om någon drog ett opassande skämt. Varför så svart eller vitt detta?

              Vidrigt

                Snälla Cam ta bort denhär kommentaren. Bara för att Kenzas man skämtat om Tjernobyl behöver man inte dra ”skämt” om Engla

        Tack ??

      Ja i alla fall enligt Kenza och hennes man. Hon skämtar om att förlossningen kör igång och han om Tjernobyl. Jag tycker att mycket är okej att skämta om, och personligen så tar jag inte illa upp. Men om någon skojat om förtidigt klimaterie till Kenza och Alec så hade de kanske inte tyckt att det var roligt, precis som att folk kan ha minnen till Tjernobyl och tycker det är olämpligt att skämta om.

    Nu vet jag inte var denna bild är tagen, men han besökte ju Tjernobyl för en tid sedan. Ganska länge sedan.

    Tycker hans leende ser ansträngt ut. Och han frågar ju om det är smart eller inte.

    Tycker inte detta är något att bli kränkt över. Han skriver inte något elakt mot någon överhuvdtaget. Man behöver inte läsa in massa eget mellan raderna som inte ens finns. Så jävla löjligt

    Pripjat har varit mitt drömresmål i över 15 år, hur sjukt det än låter.
    Började intressera mig för Tjernobylolyckan och allt runtomkring när jag var runt 20, och har sedan dess varit fast.
    Hade dock velat resa dit innan de byggde den nya sarkofagen men blev av olika anledningar aldrig av.
    Nu känns det som att det är försent, för vill inte vara en som andra tror åker dit bara för att man har sett serien, vilket jag inte ens gjort ännu.

      Karin, åk dit du vill, gör det du vill. Man behöver inte vara ”först” med allt. Om någon frågar eller kommenterar att man åker dit alla andra åker så svarar man bara ”ja, jag var där, det var mycket andra turister, men jag kan ändå rekommendera ett besök, jag lärde mig mycket”. Man behöver inte ens börja jiddra om hur länge man velat åka, att man inte sett nån serie/film/bok osv, spelar ingen roll. Upplev det du vill uppleva!

      (Kom även ihåg att du som läst på om detta får ut mycket mer av ett besök än alla vi klåpare som bara säger ”oj, kolla det här är med i serien/här gick de i serien” osv. )

        För vissa är det viktigt att andra vet att man gillade något innan alla andra gjorde det. Vet inte varför.

          För mig handlar det absolut inte om att åka bara för att kunna ta en selfie att posta i sociala medier i jakt på likes. Jag vill åka för att jag är genuint intresserad och har spenderat tusentals timmar med att studera / läsa om olyckan och dess konsekvenser under flera. flera år. Det hade då varit väldigt tråkigt att bli ifrågasatt och kanske förlöjligad som i kommentarerna ovan bara för att serien precis har gått och folk som i vanliga fall aldrig någonsin hört talas om varken Pripjat eller Tjernobyl nu vet vad det är. Det har absolut inte att göra med att ha varit ”först” eller inte, det är liksom ingen tävling.

            Man kan ju åka utan att lägga upp på sin Instagram. Eller vem menar du ska förlöjliga dig för att du åker dit?

            ”Inte hört talas om Tjernobyl”?
            Finns det folk som INTE känner till Tjernobyl?

              De måste ju på riktigt leva under en sten.

                Nä, ingen sten, dom är bara tonåringar..

                  Här är tar en lokal orginasation emot många sommarbarn från Ukraina och Vitryssland som på ett eller annat vis är påverkade av Tjernobyl katastrofen. Men kidsen på högstadiet / gymnasiet har inte en susning om vad det är eller varför?

      Enligt forskare tar det uppemot 250.000 år innan radioaktiviteten är borta så du har ännu tid åka tid!

        Problemet är ju inte radioaktiviteten utan att hon ville ju ha åkt innan tv-serien kom för att folk inte ska tro att hon fick upp ögonen för Tjernobyl först nu

          Ja… vilket problem. Folk alltså..

            Ja det håller jag helt med om

      Karin,åk dit så snart du kan! Jag var där för ett år sedan. Rundturen kommer snart att stängas. Husen,golven är i dåligt skick nu efter dessa år. De håller på att rasa ihop. Naturen har tagit över i Pripjat,den övergivna staden. Man bör göra som du,läsa på innan. Då får man ut mer av en sån dagstur. Glöm inte kameran,jag tog över 1500 foton…Vi får inte glömma detta,det kommer att hända igen…

        Var använder man RBMK-reaktorer så att det kan hända igen, menar du? Samt har icke utbildad personal?

          Josse, RBMK-reaktorer används fortfarande i Ryssland. Faktum är att resterande reaktorer som inte exploderade i Tjernobyl år 1986 användes fram till 2010-talet och hade förmodligen fortfarande använts om inte FN och EU hade förhandlat fram något annorlunda.

      Åh du borde absolut se serien. Så himla välgjord. Gjord med stor respekt till alla drabbade samt informativ och rörande.
      En av de absolut bästa serierna som gjorts!

        Jätte bra gjord och med respekt för oss drabbade! Det är bara synd att det drar med sig så mycket idioti. Fick höra från en kollega att serien överdrev skadorna folk fick. Det skulle mina döda släktingar höra… som inte bara var med om olyckan, städade området men sen levde i 20-30 år med kraftiga biverkningar tills de dog…

    Jag tycker att man får skämta om allt och sen är det upp till mig om jag skrattar eller inte. Att säga att du får inte skämta om det för att jag tycker inte det är roligt är som att säga att du får inte ha den tröjan på dig för jag tycker att den är ful.

      Exakt!

    Herregud folk är så jävla känsliga???? HUR ORKAR MAN?

      Tror inte folk är så känsliga egentligen. Folk tror typ att de ser ”bra ut” om de agerar moralpolis. ”JAAAG är mer mot pedofili än vad hen är…”. Typ.

    Folk borde ta ur pinnarna dom har i röven

    Är det okej att åka till Auschwitz och posera på samma sätt? Nej, tänkte väl det. Människorna i Pripyat valde inte att dö/bli dödligt sjuka, inte heller de som tvingades till ett koncentrationsläger. Man kan skämta om allt, men det betyder inte att man inte anses vara en ignorant idiot.

      De som envist ska skämta om allt bryr sig inte om (eller snarare fattar inte) att de uppfattas som idioter.

      Nej och det är väl det som är bra. De får skämta om vad de vill och andra får tycka att de är idioter när de gör det.

      Osmakligt och inte roligt. Men han tycker det???

      Ja, man kan skämta om allt. Det man inte kan skämta om det BÖR man skämta om.
      För om man inte kan skämta om det mest vedervärdiga som finns så är det ingen mening med skämt, eller ens humor överhuvudtaget.
      Humor är till för att vi ska komma över hemska saker.

        Håller med till 100%! Men förstår inte hur bilden han la upp är rolig?! Om man bara försöker se skämtet i bilden så är det väldigt otydligt och icke-kul, vare sig det är moraliskt rätt eller fel att posera halvnaken precis där.

          Jag tycker att den är rätt så skoj. Inte asflabbskoj, men lite ”hö hö skoj”. Typ eventuellt en sån man visar upp om någon skulle sitta bredvid en, men man springer inte och letar upp närmsta person för att visa upp den om du förstår vad jag menar.

    Tjernobyl eller Chernobyl?

      I Amerikatt säger dom Chernobyl, vi säger Tjernobyl

      Tjernobyl på svenska, Chernobyl på engelska och Чорнобильська på ukrainska

      Tsjernobyl på norska och Tchernobyl på franska – bara att välja!

    Okej!

    Var ju några som kommenterade här för ett par månader sedan om att Aleks (och hans bror Dejan) är som stora barn på jobbet.
    Aleks har alltid gett ett barnsligt intryck på de bilder som Kenza publicerat. Han gör ofta fåniga grimaser osv.

      Från någon som är bekant med bröderna så måste jag säga att det är så mkt bullshit. De är elitidrottare, supertrevliga och aldrig en sur min eller sunkig attityd. Jag vet inte hur de är som chefer för ett företag, men jag tycker det är viktigt att skilja på sak och person. Speciellt Aleks är verkligen känd för att alltid vara gladlynt och hjälpsam.

        Håller verkligen med! De är supertrevliga på ett genuint sätt, korrekta och artiga.
        Har haft med båda bröderna att göra på nära håll.

        Ingen har sagt att Aleks inte är trevlig eller har ”en sur min”, utan att han är otroligt barnslig för sin ålder.

          för att han gör grimarser på kenzas bilder?

            Nej, på grund av allt som Kenza berättat om honom

    Chernobyl kanske han är nära, men knappast Tjernobyl…

      Vad är skillnaden?

      Du är en sån där som åker till Germany när du åker till Tyskland förstår jag?

    jag har varit med om olyckan och har släkt som är avlida. Det gör ont i själen att se sådant här. Det är inget att skoja om. Folk lider än idag pga olika följdsjukdomar. De som varit med, vet fortfarande inte om och hur de kommer att påverkas. Inte heller om deras barn kommer att födas med någon defekt. Tråkigt hur som helst. Vad mig bekommer, är det synd att serien gjorts. Det rör bara upp en massa minnen…

      Men är det bättre att världen bara glömmer och går vidare? Hur USSR faktiskt var?

        Varför skulle världen glömma katastrofen om inte serien skapades?

      Livet är 100% dödligt. Medan man har tid här på jorden blir man mycket mindre bittrare om man ser till att leva livet också och omfamnar lyckan och humorn. Oavsett om det är avgrundsdjupt mörker så blir livet mycket lättare att leva om man omfamnar ljusglimtarna, humorn och glädje.

    Mycket osmakligt! Många många människor finns ännu kvar efter olyckan, människor som togs ifrån allt, sin stad, sina hem och människor dom älskade som är döda pga olyckan

    Har inte han bättre saker att göra? Som att ta hand om sitt nyfödda barn? Förstår han inte att deras anknytning skadas om han inte är med barnet hela tiden? Vilken dålig pappa han är. Han borde skämmas. Detta borde han tänkt på innan han skaffade barn! .. eller just det, såhär låter det ju bara när det är mammorna som är iväg en stund från sina barn. My bad!

      + hade en mamma åkt till Tjernobyl:
      ”Radioaktiv bröstmjölk – barnmisshandel!”

        Hade personligen inte åkt till Tjernobyl om jag vore gravid eller ammade (eller med mitt småbarn).

      Bilden är några veckor gammal, från innan barnet var fött. Förstår att du var ironisk men just i detta fall kan den uteblivna upprördheten bero på att han faktiskt är hemma med barnet. Han lägger dagligen upp Instastories där han gosar och går promenader med barnet, senast imorse.
      Men oklart om folk blivit upprörda även om det faktiskt vore så att han åkt iväg.

    Så jävla osmakligt! Idiot!

    Jag blir mest nojig över hans son. Inbillar mig att han ska komma hem full med radioaktivitet och ”smitta” sitt barn

      Alltså jag tror det är en gammal bild. Han var ju där för några månader sedan.

      Radioaktivitet smittar inte. Radioaktivitet som fastnat på honom via damm eller smuts tvättas bort med tvål och vatten.

        Som sagt, INBILLAR MIG

        Driver du?

          Det fungerar så. Strålningen i sig fastnar ju inte i/på en människa utan det är det radioaktiva preparatet (i form av damm etc) som kan ”följa med”. Svårt att tro att sådana ämnen fortf finns kvar så att man kan få med sig dem. Tänker att efter så pass lång tid som det gått har det sjunkit in i marken med regn/snö m.m. Dock påstår jag ej att det inte finns radioaktivitet där. Är dock dåligt uppdaterad om just detta ställe. Mvh fysikern

          Ps. Radioaktiva ämnen kan tvättas bort med tvål och vatten. Precis som vanlig smuts.

            Uppriktig fråga: Om vi tänker på brandmännens kläder nere i sjukhuskällaren, skulle man kunna få bort den radioaktiviteten om man tvättade kläderna?

            Fattar ärligt inte hur radioaktivitet skulle kunna tvättas bort. Erkänner min okunskap här.

              Radioaktivitet i sig består av ämnen/smuts på kläderna. Alltså att det finns Cesium/plutonium lr annat i dammet. De ämnena är radioaktiva och skickar ut strålning. Därför kan det tvättas bort, dock rinner preparaten ner i avloppet då för vidare transport.
              Själva strålningen fastnar inte (utom alpha), dock är det strålningen som gör skadan.

    Jag har varit i Pripjat och vid reaktorn och skulle nog säga att denna bild ej är fake.

    Wow. Trodde han var mer mogen än så. Hoppas inte Kenza får ta emot en massa skit för att hennes snubbe har gjort bort sig.

    Visst får man skämta om allting men är det särskilt bra? Jag kan ju gå runt och vara brutalt ärlig mot alla jag möter men hur sjysst är det? Vissa saker kanske man ska hålla för sig själv, eller hålla inom den närmaste kretsen.

    Folk?

    Tjernobyl är ett stort turistmål, han är nog varken den första eller sista som tar en selfie där. De flesta bilder visar hur naturen tagit över den övergivna staden vilket är mycket fascinerande och det som verkar locka mest.

    Så osmakligt! ??

    Det enda jag tänker, ho ho alla andra som idag förfasade sig över att man lite lite kunde anan Alexandra bröstvårtor. Och de som säger att killar inte viker ut sig på insta…

    Hallå! Var är ni?

      Haha eller hur! Borde anmäla bilden för ’blotteri’! ?

    Läste precis att Mirka och Carolas dyra bloggresa inte blir av. Föga förvånande.

    Osmakligt och osmakligt, känns bara som ett taffligt försök att få uppmärksamhet på

    Han är så töntigt. Typiskt en sån där ”skön” snubbe. ?

      Åh exakt! Huvudet på spiken!

    Kan tycka att selfies tas på det mest märkliga ställen helt utan respekt!
    Var nyligen i sagrada familia i Barcelona där tog man inte bara selfies…..Där gjorde japanerna en catwalk och filmade om och om igen. 4 japanska tjejer som gick fram och tillbaka och filmade varandra så besökarna fick gå ”runt om” när de poserade,vilket tog sin tid innan det blev bra.

      Några japaner fick skäll i Sixtinska Kapellet för att de inte kunde låta bli att fota ocskå ?

    Om man får skämta om allt, så får man skämta om feta människor också?

      Absolut! Givetvis måste man kunna skämta om såväl feta som smala personer. Däremot tycker jag inte det är okej att skämta på bekostnad av en annan person, dvs. man låter bli att dra ett tjockis-skämt för någon som är överviktig. Att det alltid finns några som kommer att uppleva skämt som smaklösa eller olämpliga kommer vi aldrig att komma ifrån.

        Det är alltså fritt fram att skämta om invandrare? Homosexuella? Judar? Dementa? Fula människor?

          Absolut!
          Så länge det görs i rätt sammanhang, och inte i syfte att kränka någon utpekad person. Varför skulle man inte få skoja om sådant?

          Tillägg: filmindustrin rörande komedier är väl ändå uppbyggd på att skämta om ”fula människor”? Det är INTE samma sak som att peka ut någon enskild person som ful. Även om jag personligen tycker det känns hemskt att se överviktiga skådespelare som är med i filmer enbart för att spela korkade, ofta klumpiga, överätande matvrak. Om jag hade varit överviktig hade jag vägrat spela en sådan karaktär.

          Absolut.
          Jag skämtar ofta om invandrare men inte inför invandrare.
          Jag skämtar ofta om HBTQ (driver mest med mig själv) men inte inför andra HBTQ.
          Skämtar ofta om både judar, dementa, och fula människor men jag gör det inte inför judar, dementa eller fula människor.
          Skämtar även också om fetton men inte inför andra fetton än mig själv.

      Nej, det har väl aldrig hänt någon dragit ett tjockisskämt?

      Absolut. Är plus size själv och brukar stundvis skämta om folk med större kroppshyddor. Ens humor har fan ingenting med ens moraliska ståndpunkt att göra?!

    Tycker ni ska se” Ljudmillas röst” på SVT play. Sen kan vi diskutera om allt går att skoja om?.

    Det är respektlöst med tanke på alla liv som gått förlorade, historielöst.

    Han och Kenza kanske tycker det också är okej att skämta om 20 åringar som går in i klimakteriet för tidigt, barnlöshet och spädbarnsdöd? Något säger mig att de inte alls uppskattar såna skämt. Eller tex den där hemska låten ”Kn***a barn”.

    Eller?

      Huvudet på spiken! Exakt så!

    Min tolkning av Alex inlägg är att han är på semester nära Chernobyl och undrar om det är så klokt… dvs. om det finns några risker med det. Den största risken han löpte genom att åka dit och lägga upp detta inlägg var att få skäll…

    (En spontan reflektion, var Alex ens född när olyckan i Chernobyl hände? Det är lättare att distansera sig till katastrofer och dess konsekvenser när man inte varit där själv, eller har någon närstående som blivit drabbad.)

      Ditt nick ?

      Men guud han måste väl vara 40+ så nog var han med. Det hände väl runt 85?

        34

          Va? Trodde också att han var runt 43.

      Användarnamnet…… *njuter*

    För mig är det solklart vad jag anser lämpligt att skämta om. Det handlar uteslutande om vem mottagaren är. Vissa saker är helt okej att skämta om i t ex ett mindre slutet sällskap, men jag skulle inte drömma om att lägga ut samma skämt på ett öppet konto på Instagram.

    Ni vet hur vissa skämt landar illa, om man inte har en intern humor och ett ”gemensamt språk”.

    Jag kan ett roligt skämt om hur Kenzas och Aleks gubbiga och tantiga humor passar ganska bra ihop med att Kenza är i förtida klimakteriet! Hahaha! Och alla som inte tycker det är roligt kan ju bara ta ut pinnarna ur röven, man får ju inte skämta om något i det här jäkla landet längre.

    Vem bryr sig? Orka bli upprörd över allt.

    Vi är en bit in i 2000-talet och fortfarande är det så många som inte fattar skämt.

    Om man tar exemplet ”knulla barn” eller pedofili, så handlar inte sådana skämt om DIN upplevelse. I största delen av fallen skämtas det om ämnet i sig eller på pedofilernas bekostnad. Det är inte riktat mot en specifik individ. Typ ”haha du blev våldtagen som barn rätt åt dig”.

    Personligen använder jag humor för att ta mig igenom det mesta som jag tycker är jobbigt. Är nog inte ensam om det direkt.

      Tror inte det ens handlar om det. Folk vill inte fatta. Man tjänar politiska poäng på att låtsas var god eller en bättre människa än nån annan och tillskriver den personen åsikter den inte har. Sen är det nåt vulgärt med de här känsloargumenten folk drar till med för att slippa sakfrågan.

      Sant. Och INGEN har kännedom om vad personen bakom Mr cool har varit med om?! Jävla moralism

        De flesta har väl inte ens hört låten. Folk är såna får.

    Hört samma

    Har han raderat en massa kommentarer till inlägget nu??

    Jag tänker att om den här Alex(??) vill visa för alla att han är en idiot så låt honom.
    Blir mest så less på att en vuxen människa tycker att det är roligt?
    Tyckte någon skrev att han är pappa?
    Grattis bebisen till en mogen och fantastiskt rolig pappa.

      Du får ju tycka att det var ett dåligt skämt. Många med mig tyckte det var kul. Huruvida det var ett bra eller dåligt skämt har dock inget att göra med hur han är som pappa. Det förstår du nog också egentligen.

        Hans beteende har absolut med att göra hur han är som pappa. Det förstår du nog också om du tänker efter.

          Hur är han som pappa då? Du som vet?

    Jag fattar inte att folk tycker det här med vad man får skämta om är så svårt. Det är väldigt enkelt.

    Först, man för skämta om precis vad som helst. Däremot behöver folk inte tycka det är roligt.

    Skämt om motbjudande saker kan vara oerhört roliga men för att det ska bli roligt så behöver man en träffsäker utgångspunkt.

    En enkel tumregel för skämt är ”sparka uppåt, slicka neråt”. (OBS: också en bra tumregel för livet i allmänhet). En priviligerad grupp (typ vita, eller män, eller cancerfria, eller rika) skämt om en mindre priviligerad grupp (svarta, kvinnor, cancerpatienter, fattiga) blir inte roligt. Det är att göra sig rolig på en utsatt grupps bekostnad.

    Däremot kan svarta, kvinnor, cancersjuka, och fattiga skoja om vita, män, cancer-fria, eller rika) pga ”slår uppåt”. Och de kan absolut skämta om sig själva.

    Det är inte speciellt kul när en kristen svensk skämtar om förintelsen. Det kan vara sjukt roligt när judar skämtar om förintelsen, pga skämtar om sig själv och den grupp man tillhör.

    Så, skämt om Tjernobyl (som det heter på svenska) kan vara superkul, men helst från en person som har en relation till och förståelse för vad som skett där, och inte från en priviligerad svensk person som inte har en aning om vad det egentligen inneburit för människor där.

    Vem fan bryr sig om vad han lägger upp?! Jag fattar väl att han inte menar något illa, gör inte ni?
    Fan vad det eldas på i Sverige idag. Ingen får tycka eller göra något utan att kritiska ögon ska överanalysera allt. Att ni orkar! Lev era egna liv istället, fokusera på det.
    Sverige är lite av ett diktaturland light nu för tiden. Vi ska vara så öppna och trevliga. Men i själva verket ska alla tycka som alla och dom som sticker ut ska brännas. Och det gäller allt. Yttrandefrihet, vad är det nu liksom? Ni förstör det fina i det. Människor kommer inte orka dela med sig av sina liv till korpar som er..
    Äh fy, vill bara flytta ut på landet och dra något över huvudet. Ni är så jobbiga.

    Pinsamt inlägg.

    Tja, vi får väl se vilket tak han var på. Men om det nu var i närheten at Tjernobyl så hoppas jag innerligt att han inte hade lilla bebisen med sig. Det vore nämligen en allt annat än….strålande idé att ha det.

    Vadå låtsas? Den där bilden är 100% tagen i Pripyat och i bakgrunden ser man den vita sarkofagen över kärnkraftverket i Tjernobyl. Ja, det är okej att skämta om något som hände så pass länge sedan, och det är ju så att hans skämt är grovt på något sätt, så det är bara löjligt att påstå något annat.

    Är absolut för att skämta om allt, så länge det är något man upplevt och påverkats av själv. Ser dock inte många skämt ang. Srebenica eller hur juggar led under ww2, konstigt de där. Min famors grannar blev brutalt slaktade under världskriget och det är inget jag personligen skulle skämta om (så jävla hemska detaljer jag hört). Men visst, om någon som själv påverkades av att en gravid morsa fick magen uppskuren samtidigt som hennes man och tre barn brann i huset dom levde i så pls make a joke, för jag kan då fan inte komma på något ?‍♀️ det hände ju för så längesen så borde väl va ok.

      Samtidigt blir jag ändå lite sne över vanliga ”svennar” som inte upplevt det själva (eller har det i familjen) som reagerar på sånt här haha. Reagerar ni för att ni måste eller vad e grejen?

      Just juggar skämtar väl sjuuukt mycket om alla sina 10 + krig och resulterande identitetsproblem. Kolla in motsvarande humorprogram från kroatien eller serbien. Mvh /jugge

    Men jeez Louise… Alla som är så upprörda över att vi i Sverige är så kränkta över allting etc., vi är inte så jäkla unika som ni tror. Detta var en internationell nyhet för kanske en månad sedan efter bilder från Tjernobyl som ansågs respektlösa väckt debatt på sociala medier. Det blev så pass stor grej att serieskaparen Craig Mazin för HBOs Chernobyl gick ut på twitter och bad folk att visa respekt om dom besökte platsen.

    Ann Söderlund och Simon Sköld gillar inlägget, förutom frun nästan femtusen andra… gäääsp. Lite förvånad över Ann faktiskt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.