”Fnulan” ooooooooorkar inte reklam-markera!

Jag fick en fråga i ett Instagram-DM om huruvida detta är okej och min spontana reaktion var att ”NEEEEJ! Det är det så klart inte!!!
Men…
Nu ska ni få höra, mina vänner…
Just den här typen av situation är lite som den gamla dängan av allas vår Whitney Houston – It’s not right, but it’s ok.” och här är varför:

Reklamombudsmannen har – med detta i ryggen – valt att fria influencers som anmälts för smygreklam. 
Just på Instagram Story så anser de att varje bild inte nödvändigtvis behöver reklammarkeras så länge det i den första bilden i en tydlig serie, framgår att det rör sig om reklam.

Att mikro-influencern ”Fnulan” klarar sig undan med blotta förskräckelsen här är ju mer tur än ett medvetet val baserat på ROs riktlinjer. Det säger hon ju själv – hon är ju bara lat och ingenting annat då hon inte OOOORKAR reklammarkera alla sina bilder. Hon hade ingen aning om det här, det kan jag garantera. 😉

Men så ligger det till….
It’s not right, but it’s ok – i alla fall om RO får bestämma.

Tack för tips!

46 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Det är noga att alla vet att influencer är ett jobb och inget annat som faktiskt är väldigt hårt och stressigt och att det är mycket mer jobb än vad vi vanlisar kan tro. MEN reklammarkera är för jobbigt? Inte alla som är så ärliga som i detta fallet men med tanke på bristen på reklammarkering även hos andra så… ?

      Förstår väl i det här fallet. De la upp storys blandat med live under tiden de var igång igår. Lättare att bara dela än stå och redigera.

      Ellerhur. Och funkar det att skita i lagar på ett riktigt arbete också, för att man inte orkar?

        Fast detta är inte lagar som man hamnar i trubbel med polisen för.

    Kan vara ett av de sämsta samarbeten Mirka gjort. (Hon var också där.). Samarbete för att stödja djurpark… ?? Men hon tar väl aölt som blir underhållning för kidsen.
    Hur gick det med hennes och Carolas resa föresten?

      Alla är inte emot djurparker och hon är ju uppenbarligen inte det (precis som många andra svenskar), så därför ser hon väl inget fel med att göra reklam om det.

        Tror hon tag allt som är gratis så barnen får göra något.

        Konstigt att vegandottern följde med.

          Visste inte att man äter djur på djurpark…

            Du tänkte att all mat om dom åt där var vegetarisk? Annars äter dom djur.

            Tror att veganer oftast även undviker t ex djurparker av etiska skäl.

      Resan är inställd p.g.a. för få anmälda.

        Penti varg oj då låter farligt hälsningar Agda höna ?

          ?Vill du veta någonting så fråga ugglan!
          -Byter hästar aldrig skor?
          -Jo, med varandra, när ingen glor!
          Sorry blev lite nostalgisk av Pentti Varg?

        ??????

      Carola ignorerar frågan men har för mig att Mirka sagt att den är inställd.

        Resan va väldigt dyr?

      Vad hände med vänskapen med M Ilmrud?

    Alla som följer henne vet ju nu att det är reklam. Så tycker inte detta är ett problem ?

    Jag tänker att det är okej, så länge den första bilden syns. Dvs, när den första bilden försvinner efter 24h så blir de kommande storysarna smygreklam.
    Eller? Tänker jag fel?

      Precis min tanke! Den första storyn med info om samarbetet kan ju läggas upp långt innan och så kör man på heeeela dagen, vilket gör att reklammarkeringen försvinner.

      Exakt det jag tänkte också!
      Nu vet jag inte när det första respektive sista inlägget lades upp, men när man skriver ”fram till 11 imorgon” så låter det ju som att reklaminlägget kommit flera timmar innan sista inlägget.

    Hon får väldigt mkt gratis. Nu med trettonbstnsmamman.

      Hon är väldigt glad för sina pressresor och är väldigt noga med att de är kravlösa och därför inga samarbeten.
      Samtidigt ( som för alla andra bloggare) så hade de ju inte blivit bjudna om de inte skrev om gratisresorna så förstår inte hur det inte kan anses vara reklam.

        Jag tycker också att det är skumt att pressresor kommer undan så lätt.

    Är den äldre damen som varit med Mirka denna mikroinfluensa?

    Det är inte bara influensers som inte markerar sina samarbeten.
    Alla dessa inredningskonton på Instagram! De flesta jag följer har massa tävlingar hela tiden samt bilder man tydligt ser att det egentligen är ett samarbete. Det är ett större problem än att bara influensers gör det

    Fnulan who?

      Jag läste om henne i Sydsvenskan idag, aldrig hört om henne innan.

    Jag bara hört att den här tjejen är så gullig. ?

    Fnulan? Är det någon i Mumindalen?

    Ahhhhhh Google is my best friend. Det var Fnulans dotter som gjorde kometkarriär under typ 48 timmar i ex on the beach ?

    Jag förstår inte hur det kan vara så jobbigt att följa reglerna så man struntar i det. Du har privilegiet att ha detta som ditt jobb men du är öppen med att du inte orkar sköta det ordentligt? Som någon här uppe skrev, nej, det är kanske inget brott som polisen springer efter dig för men vill väl ändå ge intrycket av att man tar jobbet på allvar? Vet inte vem denna influencer är och har ingen aning om det kryllar av företag som vill samarbeta med henne men jag tänker mig att det inte ser jättebra ut ur potentiella samarbetspartners ögon heller.

    OBS!!
    Alla slutbetyg jag sätter för er i åk 9 är utifrån kunskapskraven. Orkar inte riktigt visa hur men nu vet ni det i alla fall!!

    Med vänlig hälsning,
    Er lärare.

    Nej just det, jag har ju lagar och regler att förhålla mig till samt en arbetsmoral.

    Ska börja säga till min chef att jag ooooorkar inte göra mina arbetsuppgifter ordentligt så jag skiter lite i dom. Ändå rimligt, eller?

      Ja fast hittar jag ett sätt att effektivisera pga lathet på mitt jobb… så gör jag det ??

    Man ser alla instagram-inläggen i kronologisk ordning umder förutsättning att man ser det första inom 24 h. Så teoretiskt sett kan man logga in på Instagram och bara se bild 2-5, ej inlägg 1 som säger att det är reklam som kommer i kommande inlägg.

    Gör väl inget? Nu fattar väl alla att alla inlägg från influencers är reklam. Inget gör ett inlägg utan baktanke.

      Eller hur!

    Fnulan har fått massa gratis genom att vara bloggare. Fattar inte varför egentligen (hon är ju bara en vanlig människa och har ingen speciell nisch. Lättare att fatta med Mirka som ändå varit på tv och har femtioelva barn), men kan vara att hon känner andra större bloggare. Sedan undrar jag över alla konstiga bloggnamn, skulle skämmas över att vara en vuxen kvinna och kalla mig fnulan. I stil med fraser som ” kramizar” och ” här kommer lilla jaaag”.

    Fast. Nu måste vi väl tänka en extra gång? Efter 25 timmar kommer inte det första inlägget vara med, därmed vet man inte att det är reklam om man börjar titta efter det.

    Tips! Kolla in Cecilia Blankens svar på en kommentar i hennes senaste instagram-post. Är det verkligen tillräckligt att länka till webshopen?

      Jag behöver inte ens titta för att säga att det inte är ok.

        Så orimligt att hon använder det som svar på en fråga om varför hon inte reklammarkerar ordentligt. Som företagare och influencer borde hon sannerligen ha koll på lagarna.

    Fnulan leker numera med de stora flickorna…`bästis`med både Åse `56kg` och Matplatsen. Och då ingår gratisresor, kändismingel (inkl middag hos Alcazar-Magnus) och diverse skumma, halvdolda samarbeten. Samtidigt försvarar Fnulan allas rätt att se ut som de gör. Men jag undrar hur hon passar ihop med dessa ätstörda individer?! Både Åse och Vickan är ju sjukligt kroppsfixerade.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.