Öppet Spår

Det här är alltså ett inlägg där det är fritt fram att kommentera om vad du vill, när du vill, hur du vill, på vilket sätt du vill.
OT är mer än välkommet och det finns inga rätt eller fel.
Är du ensam hemma? Sjuk? Uttråkad? Vad som helst, du är VÄLKOMMEN hit för att snicksnacka om vad som helst!

Givetvis gäller samma regler som vanligt och om man inte sköter sig kan man bli satt på moderering – men det är sen gammalt och ni sköter ju er så go nuts…

562 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Hej

      Hej

        Min man och svärmor är osams. Så hemskt, och jag hamnar emellan, i kläm. Hur ska jag bete mig? Svärmor kommer vilja ha min syn på saken. Jag älskar min man och står på hans sida, men vill inte bryta med henne eller… Vad ska jag göra? Vi bor grannar så kommer se varann.

          Är dom så osams att det är tal om att bryta med varandra? Även om du stöttar honom i detta bråk så har det inte med dig att göra och du behöver inte vara osams med henne för det.

            De kommer nog inte bryta med varann, men relationen blir nog aldrig densamma, båda är sårade.

              Fy vilken sits, det är verkligen inte kul för någon! Tyvärr på något sätt så har du ändå ett litet ansvar kan jag tycka. Talar från erfarenhet här (båda sidor av släkten herreguuud vad folk tjafsar) att det är lättare för dig att släta över saker än för någon av dem. Du är liksom familj till båda och de båda förväntar sig nog något av dig. Även om det kanske är fel! Du behöver absolut inte lägga dig i själva bråket men kanske i lösningen? Så svårt och jag lider verkligen med dig. Men enligt min erfarenhet är det bättre att ta upp och lufta än att lägga locket på. Hoppas det ordnar sig till det bästa <3

                Eller ansvar är fel ord men det kan nog bli lite mindre smärtfritt om du på något sätt kan hjälpa till att plana ut. Vet inte vad som hänt men är det ingen som har mördats så tenderar ju saker också att bli lite lättare när den värsta röken lagt sig. De kanske inte behöver ta allt detta nu utan kanske kan vänta tills ingen är ursinnig eller supersårad längre åtminstone.

                  Tack för goda lugnande råd.

              Ta din mans parti om du inte vilja skilja dig och vara kompis med svärmor. Man tar alltid sin mans parti i sådana lägen.

          Du kan ha en åsikt om vem du tycker har rätt, men du behöver inte framföra den.

          Min man och svärfar hade en dispyt och de har inte pratat sedan dess. I det fallet så var det svärfar som gick över alla gränser. Skönt för oss alla att han inte längre är en del av vår familj.

          Om du vill ha fortsatt kontakt med din svärmor även om din man och hon väljer att inte ha kontakt, så får du vara tydlig med henne att du inte vill medla eller prata om situationen. Håll dig utanför. Din man får reda ut och ansvara för sin relation med sin familj.

          Stå utanför det hela, dom ska lösa konflikten själva.

      Hóla!

    Nattat båda barnen själv för första gången.. Puh! Nu ska jag äta schwizernöt ?

      Nattning!

      Gött

      Bra jobbat!!!

      Bra jobbat! Hur gamla är dom?

        2,5 och 3 månader. Så att bebisen somnade var bara tur ?

    Så har man blivit utförsäkrad då, jag orkar inte längre.

      Kämpa på varför har du blivit utförsäkrad?

        För försäkringskassan anser att jag inte längre är tillräckligt sjuk även fast det har har är kroniskt och kommer aldrig bli bättre. Det är som att de säger åt mig att självdö nu då.

          Stor peppning till dig hjärtat kan du beskriva din sjukdomsbild lite tydligare? Är det omöjligt att byta yrke och sadla om?

            Orkar inte gå in på detaljer, känner mig helt förstörd just nu. Jag kan inte jobba alls inom något yrke, det går bara inte. Fått höra det av flera utredare och läkare redan.

              Finns det ingen läkare du kan gå till för att bli ordentligt utredd? Du får inte ge upp. Kontakta vården.

              Ett annat alternativ kanske kan vara sociala medier som du till stor del kan styra över.

                Är redan ordentligt utredd med diagnosintyg och allt, det räcker tydligen inte längre. Läkaren har gjort allt han har kunnat.

                  Gå till en annan läkare då. Liknande hände en släkting till mig. Hon gav sig inte, vet inte hur det löste sig.

                  Men kan du inte jobba så måste du kontakta vården igen.

              Något finns det väl du kan göra?

          Fy fan så jävligt det blivit med F-kassan numera. Man vill ju gärna tro att man har skydd i Sverige om man inte kan jobba pga sjukdom men det gäller inte längre. Deras läkare som ”friskförklarar” människor utan att ens träffa dem, det är vidrigt. Hoppas det löser sig för dig!

            Tack! Jag har helt tappat förtroendet för försäkringskassan vid det här laget. Tycker att det borde vara ett krav att deras läkare själv möter personerna innan de dömer ut dem. Det finns ingen framtid för mig nu. Det är kört.

              Fortsätt kämpa! ❤️

              Det tycker vi med som jobbar där många gånger också. Men det är inte vi som format lagar och regler samt vägledningen och process som vi måste hålla oss efter. Annars begår ju vi som jobbar där tjänstefel för att vi inte följer lagen.

                Jag vet att det inte är enskilda medarbetares fel utan att det är politiska beslut som ligger bakom, började med Alliansens ”arbetslinjen” och sedan har det fortsatt stupa och under tiden får vanliga människor som haft oturen att bli kroniskt sjuka och inte kan jobba sina liv slagna i spillror. Jag tycker det är fruktansvärt, vi har ju hög skatt i Sverige för att ha ett skyddsnät och så funkar det inte. 🙁

                20:56 Har regeringen inte levt upp till artikeln i Aftonbladet med Annika Strandhäll?
                ”Nu ska regeringen göra om och göra rätt. Två utredningar är tillsatta, målen om att sänka antalet sjukdagar har formulerats om och en generaldirektör är utbytt”.
                Hon skyllde arbetsprocessen på förra GD, men om handläggare på FK fortsätter med samma arbetsmetod? Så innebär det att Strandhälls intervju i Aftonbladet bara var en lögn? I sådana fall borde ni som jobbar på FK ha civilkurage och tipsa media. Ni kan tipsa anonymt om ni är rädda för arbetsgivaren.
                (Strandhäll är själv sjukskriven nu, men andra regler gäller säkert för politiker, och vanliga människor faller fortfarande mellan stolarna, bedrövligt i ett välfärdsland).

                  Apropå Annika Strandhälls sjukskrivning, finns att läsa på Flashback varför hon är sjukskriven.
                  Går nog ingen nöd på hennes sorg, hon fortsätter att vara aktiv på Twitter.

                Förlåt men jag har så svårt för er som jobbar på försäkringskassan och kan neka människor som är så Sjuka att de aldrig mer kan jobba. Jag skiter i vad lagen säger, lagen är i detta fall inte någon universell moralisk RÄTT utan en riktlinje skapad av människor för att främja statens intressen. Hade fan aldrig kunnat gå emot någon sjuk och neka den sjukpenning,

                  Jag håller med dig,hur fan kan man gå o lägga sig med gott samvete. Förstår att man har chefer o krav men kom igen. Larma media om det är så jobbigt. Jag hade aldrig tagit ett jobb på försäkringskassan eller kronofogden,min karma klarar inte det. Vill tipsa att du kan gå upp i rätten om du inte är nöjd med din handläggares beslut o då står hen på egna ben. Jag känner enormt med dig. Det bästa du kan göra är att försöka hitta ett sätt att försörja dig på. Jag hade önskat att vi hade privat vårdförsäkring,fattar inte vad jag betalar skatt för. Sverige har bra vård sålänge du inte behöver den SJUKT

                  Problemet är ju inte den som jobbar där utan att systemet har havererat å det finns ej pengar

                20:59 En sanning med modifikation. Har en vän som jobbar på FK som berättat att handläggarna ska skriva ihop en promemoria vid prövning av bifall till sjukpenning eller sjukersättning. I promemorian så ska handläggaren hänvisa till den försäkrades utredningar och alla läkarintyg. FK förtroendeläkare läser intygen mellan raderna, men promemorian från handläggarna väger tungt vid granskning av ärendet. Så det hänger mycket på hur handläggaren formulerar sig i ärendet huruvida det blir bifall. Sedan handlar det om i mångt och mycket som det inte pratas högt om, att de som inte gör som ledningen vill inte får den årliga löneförhöjning. Saknas civilkurage på FK, både hos cheferna och handläggarna, då alla tänker på sin plånbok. Det går inte att bara skylla på regeringens direktiv.

              Det kommer att lösa sig på något sätt. I värsta fall finns socialtjänstens försörjningsstöd, men vilken hemskt situation du hamnat i. Beklagar.

                Som det känns nu så dör jag nästan hellre än går till soc, har ännu mindre förtroende för dem pga tidigare erfarenheter.

                  När jag arbetade på socialtjänsten hjälpte jag flera med överklagan till fk och fick igenom dem. Våga ta hjälp.

                    Finns det verkligen hjälp att få? För jag tvivlar så starkt på det nu.

                      Det finns alltid hjälp.
                      Gå till diakonin på din ort, de hjälper till både materiellt och så kan du prata av dig. Du behöver inte vara troende eller ens medlem i Svenska kyrkan för att få hjälp där. ❤️

                Man är inte berättigad till socialbidrag om FK anser att man är arbetsför och diakoner kan/kommer inte hjälpa till med hela din försörjning.
                Man är körd. Vidrigt, men sant. Sverige är ingen välfärdsstat längre.

                  Det stämmer inte. Jag blev utförsäkrad, och så länge jag är sjukskriven och lämnar in sjukintygen till soc så får jag hjälp.

                  Är idag tacksam att det blev som det blev. Med min sjukdom klarar jag inte av stress, press och hotbrev/samtal. Jag blev bara sjukare. Visst, jag har mindre pengar. Men friskare blir jag.

                  Fel! Har du ett läkarintyg, vilket verkar finnas i detta fall, kan har du rätt till försörjningsstöd ändå. Förutsatt att du inte har egna sparade medel, andra tillgångar etc som ska användas först. Har varit med om detta flera gånger och dels hjälpt till att överklaga FKs beslut samt beviljat försörjningsstöd. Sluta sprid lögner så människor tror att det inte finns hjälp att få!

                    Fel, snacka inte skit! Jag har inga tillgångar, ett litet barn, sjukintyg, men får ändå inte ett öre då jag i övrigt är en skötsam person. Det hjälper dock inte att vara skötsam när man är sjuk och inte kan jobba.

              Går det inte heller att ansöka om förtidspension med läkarintyg som underlag, att du inte har någon arbetsförmåga?

                Man kan inte få ”förtidspension”(tror du menar sjukpension och det finns inte ens som begrepp längre), om inte FK ens anser att man är berättigad till sjukpenning.

            Jag har jobbat på en stor akutmottagning väldigt länge. När mitt liv rasade privat klarade jag inte att gå dit och hjälpa människor, inte minst eftersom jag själv varken åt eller sov. 2 veckor fick jag sjukpenning beviljad från FK och möter varje dag människor som beklagar sig till mig för att de inte får gehör från FK. Det suger.

            Det är fan helt sjukt. Inte ens cancer-patienter anses tillräckligt sjuka. Vad betalar vi egentligen en sån vidrigt hög skatt för? Usch, jag blir så ledsen av sånt här.

            Det är som ett lotteri vad man får för handläggare och vad de bestämmer, helt sjukt! Har själv valt att gå ner i tid och slippa ha med FK att göra. Helt otroligt att tjänstemän sitter och kör över läkares beslut. But, it’s all about the money nowadays? Tyvärr.

          Du hamnar väl hos Arbetsförmedlingen i 3 månader? Om både de och din läkare anser dig för sjuk att klara något arbete, får du sjukpenning igen efter 3 månader. Det hemska är att om man inte varit medlem i facket och blir utförsäkrad får man bara ca 3000kr totalt per månad i tre månader, att klara sig på (till hyra, mat, allt annat). Det är verkligen inte lätt att vara sjuk. Försäkringskassans läkare som aldrig har träffat en har full rätt att bara ignorera sjukskrivande specialistöverläkares bedömning.

            Vidrigt!!! Hur ska hon då klara sig i tre månader? Stackars människa!!!!! Kräks.

          ❤️❤️❤️

      De ville utförsäkra min pappa när han gick igenom sin cancerbehandling med anledningen ”jag har andra som klarar av att jobba under sin behandling”. ? Han dog 3 månader senare.

        Fy vad ruttet. Förnedras in i det sista. Ovärdigt för alla drabbade.

        De utförsäkrade min mormor när hon var sjuk i cancer, och menade att hon skulle jobba trots att hon var halvsidesförlamad med metastaser i hjärnan och låg på hospis… Min mamma fick gå till hyresvärden och förklara att det inte fanns några pengar till hyran för FK drog in dem och tack och lov förstod de. Mormor dog tre månader efter hon insjuknade men enligt FK var hon alltså frisk nog att jobba…

          21:27 Sarah, finner inga ord så fruktansvärt med din mormor. Snälla tipsa media och berätta, debatten om hur illa statsmakten på uppdrag av FK och AF behandlar sjuka människor måste få ett slut. För regeringen så är det bara en siffra i statistiken som de ”sparar” pengar för, men för anhöriga är det kära och nära. Din mormor har säkert jobbat när hon var frisk och betalat in skatt, förtjänade verkligen inte att bli så illa behandlad. Fruktansvärt och sorgligt!

            Tack för dina fina ord <3 Mormor var barnsköterska som ung och arbetade sedan under många år i hemtjänsten och skötte själv om gamla och sjuka ända fram tills hon blev för dålig för att jobba. Det är så hemskt att hon som brukade åka och hälsa på sina tanter och farbröder (som hon kallade dem) utanför arbetstid för att de inte skulle behöva vara ensamma blev utkastad på bar backe för att hon fick cancer. Det är så fruktansvärt orättvist.

        Så jävla sorgligt! Hur behandlar Sverige medborgarna egentligen? Tänk på all den HÖGA skatt vi faktiskt betalar i detta land och så blir folk som får cancer behandlade sämre än djur 🙁

          Det är inte bara de med cancer som blir så illa behandlade, utan många kroniskt sjuka blir det. Nu menar jag inte att förringa cancersjukdom(verkligen inte!), men andra, som inte dör, utan måste leva vidare, trots hemska sjukdomar har det många gånger ändå värre.

          De ska försöka leva med sjukdomen, försöka få bättre mående, utan någon som helst hjälp. Varken ekonomisk, eller från den svenska vården. De har varken pengar till mat, medicin, vård, eller boende. Många tar livet av sig. Det är skit precis!

        Nä alltså fy helvete, någon som ens kan säga något för att rättfärdiga det här är ett jävla as till människa och personen som nekade din stackars pappa önskar jag allt det värsta i livet.

      Jag med. Kronisk sjuk. POTS. Kan inte göra nånting. Fk tycker dock det. Läkarna vill ge mig hemtjänst. Man orkar inte ens kämpa emot dom.. stor kram 🙁

      Hänt mig också. Drygt 1,5 år sen och jag klarar inte ens min vardag, men kan enligt FK jobba. Självmorden lär öka. Mår bara sämre och sämre. Trodde inte livet kunde gå så snett. Tryggheten borta.

        Fan så ledsen jag blir av att läsa allt ni skriver och vad du upplevt 🙁 tryggheten här är endast en illusion och knappast en verklighet sorgligt nog, sverige har lyckats bygga ett falskt rykte om sig som om det vore bästa platsen att leva på, men man skiter i folk i nöd samtidigt som politikerna bränner massvis med pengar på att bygga vissa helt onödiga tunnlar och vägar i Stockholm för 35 /36 Miljarder :/ suck!

          Det har blivit riktigt tufft sista åren. Invandringen frestar på statsfinanserna något oerhört vilket.

          Är verkligen orolig för hur Sverige ska klara bibehålla välfärden. De sjuka drabbas hårdast, måtte jag inte bli sjuk!

            Och invandrarna från 70,80 och 90-talet är nu de som arbetar i vård/hemtjänst. Tack gode gud att vi fått invandring till Sverige, vi hade aldrig klarat oss annars. Tyvärr har ENORMA skattereduktioner skett i Sverige sedan 80-talet och DET har frestat på FK och andra ”välfärdsmyndigheter”. Återinför vi nu bara några av dessa skatter (nej medelfolk märker inte detta, det är storföretagen, rika godsägare, riskkapitalister etc som får lite högre skatt) så får vi lite klirr i kassan igen. De pengarna kan vi då använda att integrera alla dessa nya svenskar som kommit till oss så kommer det bli helt fantastiskt bra här. Bättre än i många västländer. Att beskatta de rikaste och ta in invandrare är vad som byggde detta fina land som ABSOLUT har mycket att förbättra. Thanks for coming to my Ted Talk.

            Skattesmitare och Rut och Rot är de stora bovarna!

              Och SD som vill göra det ännu sämre för långtidssjuka!

              Fast det är fel. Svart jobben har minskat drastiskt och det har skapat massa nya jobb

                Men bidragspengarna går, med rut och rot, till de som redan har istället för de sjuka.

                  Exakt! Danderyd och Lidingö är bland de kommuner som fått mest bidrag och skattereduktioner de senaste åren, och rot och rut (samt värnskatt etc) är stora bovar. Skatteintäkterna från dessa (väldigt få) nya jobb som kommit från att jobb formaliserats kommer absolut inte i närheten av de förlorade intäkterna med rot&rut.

              Är ju flera komponenter givetvis även hög arbetslöshet. Men den kraftiga invandring med alla dess kostnader vi haft på extremt kort tid är inte bra för välfärden som inte hunnit med att anpassa sig.

              Jag är väldigt orolig för vår välfärd såsom den vi varit vana vid.

            Ne så typiskt och ignorant att skylla ALLT som våra politiker försummat på invandringen.
            I min kommentar ovan tog jag som exempel alla pengar som politiker lägger ner på onödiga saker så som vägar som inte ens används som har kostat oss miljarder istället för att ta hand om de sjuka, du kanske missade det helt i kommentaren?
            Du fick attans bråttom med att istället sprida rasistisk dynga och föga förvånande skylla allt på invandrare.
            Att skylla på invandrare för att Sveriges politiker väljer att skita i de sjuka visar bara på vilken människosyn du har, och den behöver en uppfräschning minst sagt!
            Fattiga som skyller på fattiga när rika dansar loss är ta me fan sorgligt, endast 1% av befolkningen äger majoriteten av jordens rikedomar, det är inte skevt i dina ögon??? Men människor som flyr för sina liv, de vill du trycka ner ännu mer?!
            Att trycka ner en folkgrupp som redan har det tufft och är sorgligt ofta mycket fattiga och tyvärr har lägre status än dig i samhället och som resultat sämre möjligheter, är det ditt svar på denna dilemma verkligen??
            Finner du ingen annan som kan vara boven i dramat förutom att leverera samma gamla ignoranta rant ”allt är invandrarnas fel” skämmes ta me fan!!!

              Väl talat och fint och empatiskt skrivet ❤️

        Självmorden bland svenskar HAR ökat.

          Det minskar för varje år och har minskat ganska drastiskt de senaste 30 åren.

          https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/anmalda-sjalvmord-minskar-med-85-procent

      STOPP,STOPP….
      Hej där vännen! Prata med oss,natten är lång. Hur har din dag varit?

        Min dag har varit skit tack vare det här, känner mig hopplös och värdelös.

          Har du någon närstående som kan hjälpa dig att ta fighten? Förstår att det känns helt övermäktigt för dig nu, men om du vågar be någon närstående att hjälpa dig och vara den kraften du själv inte har, kanske det går vägen?

            Har en närstående som har hjälp med allt mer eller mindre tack och lov, men nu börjar personen själv få problem och vet inte hur mycket mer som orkas.

      Försäkringskassan är svin. Sverige är landet som sviker sina egna, vi har betalat skatt för att få försäkring istället för i t ex USA mindre skatt och då väljer vi vilken försäkring vi ska ha själva. Men i den sketna landet Sverige har vi försäkringskassan som sen nekar de som är sjuka. Hänt en närstående och personen är bevisat riktigt sjuk, var tvungen söka vård utomlands för Sverige svek i vård och även i ersättning. Sverige är ett skitland, lider med dig stackare. Blir så ledsen alla som är sjuka och får avslag… de svinen får ju högre lön desto mer avslag de gör, sjukaste provionsystemet någonsin…………

      ÖVERKLAGA ALLTID FÖRSÄKRINGSKASSANS BESLUT! Dom utförsäkrar och avslår på löpande band för dom vet att folk inte orkar kämpa.

      Googla på Marie-Louise Aijkens. Hon är en jurist som hjälper i såna här fall. Hon hjälpte mig överklaga FKs beslut och jag vann i förvaltningsrätten! Lycka till ❤

      Överklaga. Ge inte upp. Mitt gick igenom tillslut. Har utmattningsyndrom.

    Jag har en ätstörning. Är fan 32 år gammal och kan inte ta mig ur det. Pendlar mellan att svälta mig själv/gå på specifika dieter och gå ner massor i vikt och att hetsäta och gå upp allt igen. Är så trött o less på att vara vuxen men inte ha en sund relation till mat. Förstår att jag ska vända mig till VC för hjälp men skäms verkligen ögonen ur mig så det tar emot som fan.

      https://www.stockholmatstorningar.se/

      Man kan alltid göra en egen remiss – så beroende på var du bor så sök upp en så kallad ätstörningsklinik och se hur du går tillväga med egen remissen.

      Lycka till

        Jag gjorde en egen remiss och blev hänvisad till viktväktarna 🙁

      Det är en sjukdom som vilken som helst. Fattar om du skäms för det är så samhället ser ut tyvärr men påminn dig själv om att vårdpersonalen är införstådda i att det är en sjukdom som du behöver behandling för. Du ska inte behöva skämmas!! Det är ju superbra att du inser problemet och vill ha hjälp med det.

      Pröva anonyma överätare. Har räddat mitt liv. Finns telefonmöten varje dag och möten irl om man föredrar. https://oasverige.org/

      Är 29 och EXAKT samma har det varit här. Var också ”för gammal” kände jag. Men just do it. Jag har fått fantastisk behandling på Karolinska för mina ätstörningar allt tack vare en första kontakt med vården. Visserligen psyk då men ändå! Du kan göra allt i din takt och tro mig, de kommer bara bli glada att du vågar ta hjälp. Det är ju exakt vad hela deras jobb och kall går ut på. Och livet efter all den där skiten är såååå mycket bättre! Idag åt jag en kardemummabulle och det enda jag tänkte när jag åt den var hur god den var, inte på något annat. En sån känsla slår allt, man kan verkligen gå och lägga sig glad och nöjd ändå. Det är du också värd <3

      Jag är i ungefär samma sits. Sökte hjälp och blev tagen på så stort allvar att jag nästan själv tyckte att det var överdrivet. Det var det inte. Tycker verkligen att du ska söka hjälp, även om det känns svårt. Jag går fortfarande i behandling och har både bättre och sämre dagar. De dåliga dagarna blir bättre och färre hela tiden. Det finns en väg ut och det finns hjälp att få för att ta sig ut. Sök hjälp, det kommer att vara värt det. Inkludera en vän eller annan närstående om du känner dig bekväm med det. Själva jobbet måste man i mångt och mycket göra på egen hand, men det är otroligt värdefullt att ha stöttning på vägen. Kram

      Bor du i Stockholm? Har själv varit med om en ätstörning och fick hjälp på ett ställe som heter Ylab (ylab punkt com). En privat anläggning (dvs ej gratis) men himla fantastisk personal och en lyxig studio, så absolut inget sjukhus eller så. Behandlingen anpassas efter var och en också, som jag tyckte var precis det jag behövde.

      Och det är inte alls pinsamt att söka hjälp! Lycka till <3

    Någon mer som saknar bloggen som Emmy Goodwin hade? Tror den hette JonesochGiftet.blogg.se.

    Tänke rpå henne ofta och undrar vad som hände. Mysigaste bloggen!

      Nej

      Fun fact: Jones och giftet var ett av namnen Kent hade innan de bytte till Kent

        Jo. Hon gillade Kent och sa att det var anledningen till att hon valde det namnet på bloggen….

      Gud inte tänkt på den bloggen sen jag slutade läsa den men kom ihåg nu! Tyckte hon var så himla snygg haha

        Vad tycker ni om Caroline Kejberts (bondmoran) blogg.

          Tråkig

    Alltså jag pallar inte. Min man är utbränd igen. Min bonusdotter har därmed varken mamma eller pappa som kan ta hand om henne, det som i början var bonusbarn på halvtid har blivit att jag blivit heltidsmamma åt henne och jag har ingen aning om hur fan man gör?! Springer på föräldramöte, BUP, BUMM, hanterar hennes Diagnoser och mediciner, håller ihop hushållet vid sidan av mitt eget heltidsjobb där jag också håller på att gå in i väggen. Har noll och ingen avlastning genom släkt eller vänner. Är så trött på kvällarna att jag vill gråta och den enda tanken jag klarar av att hålla i huvudet är JAG PALLAR INTE.
    Eller, klart jag pallar för jag har inget val, barnet har inget val och ingen annan har något val. Det är som det är. Ville bara gråta ut lite, tack om någon har orkat läsa allt detta gnäll.

      Vill bara ge dig en stor kram!

      Sök hjälp hos socialen, det må låta drastiskt. Men ni/barnet behöver en kontaktperson eller kontaktfamilj för avlastning.

      Har hon diagnoser så är hon berättigad till LSS.

      Du måste också vara rädd om dig ?

        Tack. ❤️ Har läst om kontaktfamilj men hon har sådan separationsångest att jag inte kan tänka mig att lämna bort henne plus att det skulle kännas som ett ultimat svek. Hon har rätt till mycket på pappret men inte ens en stödperson i skolan kan hon få då resurserna gått till personal åt utåtagerande elever, hon som är tyst och ”bara” far illa utan att skada andra blir utan stöd ? att bråka med skolan är bara ännu ett kapitel i mitt liv.
        Njutningen för kvällen består av att lyssna till min tinnitus för den betyder I alla fall att det är tyst.

          Heja, heja dig.

          Heja dig! Vilken förebild du är och vilken tur att du verkar vara världens bästa bonusmamma som tar sånt ansvar.

          Blod är inte tjockare än vatten och hon kommer tacka dig en dag för allt vad du ställt upp.

          Hoppas du kan får styrka nånstans ifrån!
          ❤️❤️❤️

          Ver inte vilken kommun du bor i men om man lyckas etablera en bra kontakt m socialen (och hittar en klok person) så kan man få avlastning i hemmet. Du får då lite eget utrymme samtidigt som bonusdottern inte behöver känna sig bortlämnad. Vet även att vissa kommuner har som helgkollo dit kidsen kan åka. Undersök även om du inte kan bli deltidssjukskriven. Vård av nära anhörig.
          Vet det är tufft och att det ibland känns som det inte finns ett slut. Det gäller att hitta den praktiska hjälp det går och som man har råd med; storhandla på nätet, städhjälp osv. Det som man kan och har råd med. Ta bort så mycket måsten som det går men se till att du själv får några andningshål. Varit i liknande sits.

            Menar du att någon kommer hit och avlastar?! Det skulle vara drömmen. Tack för alla bra tips.

              Så lite så. Börja med att boka ett möte m handläggaren på socialen. Var brutalt ärlig, låt bli att vara duktig flicka. Kräv inte utan be, visa dig svag och be om hjälp. Min erfarenhet har iaf varit att de är förstående då. Om du får rätt till ledsagare så är det du som avgör hur den tiden tillbringas.

              Det alternativet finns! Vet inte hur gammal din bonusdotter är, men det finns även kontaktperson som kanske inte hade inneburit samma typ av separationsångest och som hade kunnat fungera som avlastning också?

              Jag vill även föreslå för dig att trycka på de vårdgivarna ni besöker att kalla till en SIP där BUP, BUMM och socialtjänst (och kanske habiliteringen? vet ej vilka diagnoser hon har och om ni har kontakt där) deltar så att ni alla kan få en möjlighet att prata om situationen och hur ni på bästa sätt kan lägga upp en plan som funkar för er familj och att alla vårdgivare/socialtjänst är införstådda i situationen. <3

              Stor kram till dig! Vilken hjälte du är.

                Det finns avlastning som i att en person kommer hem till dig och är med dottern så att du kan gå iväg och vara själv. Eller att avlastaren tar med dottern ut på något kul och du får vara själv hemma.

                I annat fall kan man också få avlastning av serviceinsatser i hemmet. Typ städning osv för att slippa de tunga grejerna hemma och orka gå på föräldramöten osv.

                  Ja min vän är i nästan samma situation, och hon får tvätt och dammsugning 1gång i veckan och 2timmar barnpassning under hennes terapi. Soc kan va helt underbara när dom hjälper till.

                  Får ni avlastning är det ni som ’anställer’ personen, dvs ni kan få avlönat någon i er närhet som barnet är trygg med: morfar, kusin, faster, kompis förälder etc.

          Jag kan tala om för dig att min storfamilj varannan helg räddade livet på mig. Jag är ett maskrosbarn och är så tacksam för det nya synsätt jag fick som barn tack vare familjen❤ lova att söka någon slags avlastning.

            * stödfamilj

          Det är inget svek, dessutom blir det inte första bästa människor. De kommer att jobba för långvariga relationer och vara ett stöd.

          Som någon skrev nedan, man kan också få avlastning i hemmet. Det kan LSS vara behjälpliga med. Ring BUP och förklara läget, ta kontakt med soc själv.

          Är det så att din bonusdotter inte få det hon har rätt i enligt skollagen. Gå över rektorn, prata med förvaltningen.

          Om du tar stöd av soc, kan det bli så kallade SIP-möten, då samlas skola, BUP och soc, med utgångspunkt barnets bästa. Ibland är bra att samlas och ha en dialog.

      Har inget konkret vettigt att skriva mer än att jag skickar styrkekramar och hoppas det blir bättre! <3

        Det kanske låter konstigt, jag är inte religiös öht, men brukar när allt blir för mycket tänka att ”Gud ger en inte mer än man klarar av”, och påminna mig själv om att jag FAKTISKT orkar med i nuet. Sedan försöker jag blockera skräckscenarion om hur länge läget ska fortgå när jag själv inte kan kontrollera vad som kommer ske. Mer känna styrka i att jag klarar läget på något sätt och inte grotta ner mig i katastroftankar om framtiden. Som sagt, hoppas det blir bättre! <3

          Vad intressant att du säger det, tänker ofta att jag valt att inte ha barn kanske hände av Guds försyn så att jag skulle ha plats och ork till den här lilla tjejen. Är inte heller särskilt religiös men det är något min farmor skulle ha sagt om hon var i livet och det känns bra.
          Vad toppen ni är, läser all pepp och lipar lite, det känns inte så ensamt längre! ❤️ Tack.

            Prata med pappan.0

      Du är en hjälte❤️❤️❤️
      Tänk vilken tur bonusdottern har som har dig!

      Stort ❤️ till dig!!!

      Mik syster har en dotter med npf diagnos och diabetes. De får hjälp från sitt läkarteam för att få avlastning och ev stödfamilj. Har bonusbarn ingen fungerande förälder borde stödfamilj vara ”lätt” att få. Be om hjälp.

      Kan bara ge dig en stor virutuell kram och sen skriva vad någon mer här skriver. Och det är att hon vet 100% hur du grejar även om hon kanske inte vet exakt allt du gör. Men barn vet! Är uppvuxen med olika ”plastföräldrar” som kom och gick och jag och min bror kommer exalt ihåg idag vem som gjorde vad, vem som kom ihåg vad våra kompisar hette, vem som drack och vem som rökte även om de smög. Så om det är någon tröst så har du en teammate for life! Hang in there, jag hejar verkligen på såna som du. Ni får detta samhälle att funka ❤️

        Det är exakt det jag är livrädd för. Att hon kommer växa upp och hata mig för alla gånger jag tappade humöret, alla gånger jag glömt/inte fattat att hon inte lämnar handduken på golvet för att jävlas med mig utan för att hon är ett barn. Är ingen särskilt bra förälder med min korta stubin och kassa tålamod. Det enda som står mellan mig och en vägg av självhat är vetskapen att jag axlar detta efter bästa förmåga och att jag gör allt jag kan, även om det inte räcker, för att hon ska få det bra.

          Jag LOVAR dig att det inte är det hon kommer minnas, utan vem som faktiskt var där. Jag lovar dig verkligen det <3

          PS det är att göra henne en tjänst när du ”tappar tålamodet” pga det är det som kallas uppfostran. Just nu verkar du dra det tyngsta lasset där. Jag känner med dig så mycket. Men jag tvivlar inte på att du kommer ha hennes respekt för evigt sen. Endast en förälder har varit involverad i min uppfostran fastän båda ”varit där”. Men jag vet ju vem som brydde sig och vem som inte gjorde det. Det är det enda det handlar om. Var inte orolig, du gör det rätta och du kan inte förväntas göra mer än så <3

      Stor kram! Kämpa för dig själv och hjälp barnen. Tänker att mannen får söka hjälp från sjukvården.

    Har precis påbörjat ämneslärarutbildningen på universitetet och kan någon förklara för mig varför allting är så otroligt flummigt och varför ingen ”lärare” har koll på någonting? Känns som ingen tar utbildningen seriöst om man jämför med andra utbildningar. Har någon annan fått samma uppfattning av lärarutbildningarna på universitet?

      Nu läser jag visserligen distans och till förskollärare, men i de flesta kurser sitter både jag och flera av mina kurskamrater som frågetecken till en början. Oftast klarnar det under kursens gång men ibland vet jag knappt vad det är jag har gjort under en hel kurs ?. Och det är inte alltid om det är två kursansvariga som förstår varandra heller.
      Vi är nästan alltid indelade i grupper vilket förenklar kurserna mycket, där kan vi hjälpa varandra.

        Förlåt för trådkap men funderar också på förskollärare på distans 🙂 orkar du berätta om upplägg, hur utbildningen känns osv? Hur mycket tid lägger du ungefär i veckan? Har två små barn så funderar på att ha dem bara deltid på förskola under utbildningen 🙂 och jaaa… Allt du kan tycka är viktigt att berätta haha.

      Jag började mitt andra år nu. Jag är super nöjd och vi har toppen lärare som verkligen brinner för sina ämnen.

      Vilken högskola? Min erfarenhet är att det framför allt skiljer sig åt mellan olika delkurser (olika kursansvariga) men också mellan olika högskolor/universitet.

        I Malmö…

          Min kompis läste där och uppfattade också som att det klarnade en bit in. Testa ett tag och se.

          Ah Malmö Lekskola. 🙂 Känt för sitt flum…

        Läste via HiG, det var otroligt röriga 5 år! Tog examen för 2 år sedan. Men har vänner som läst andra program på HiG och upplevt det lika o-organiserat..

      Är väl känd som en ”flum” utbilding nuförtiden!

        Nej, tvärtom – den har varit superflummig och ryktet lever kvar. Men de universitet och högskolor som har lärarutb har jobbat jättemkt senaste åren för att höja kvaliten och minska på flummet.

      Tyvärr är min erfarenhet att all sorts lärarutbildning är ett enda stort skämt. Önskar verkligen det vore annorlunda…

        Håller på att bli knäpp… man vill nästan välja något annat pga detta

      Skrev ovan, anonym 21.32 och måste tillägga att de enda jag vet som varit nöjda med utbildningen är människor som haft oerhört låga krav. Min uppfattning är att de aldrig klarat en annan utbildning, som faktiskt ställer reella krav. Kan vara fördomar som spökar men det är verkligen så jag känner

        Det värsta är att jag har otroligt höga krav på mig själv och vill göra allt rätt och få godkänt. Men jag vet knappt vad jag ska göra för att få godkänt

          Ej! Jag har också otroligt höga krav på mig själv vilket får mig att vilja sjunka under jorden pga ångest. Tror många gånger att mitt arbete inte är tillräckligt men sedan visar det sig att det är det visst. Läs uppgifterna och kriterierna noggrant, förstå vad det viktiga är genom att till exempel fundera kring det som står, fråga lärare om du inte förstår något osv. För varje uppgift så kommer du bli lite bättre! Jag har jobbat inom förskola/skola tidigare vilket var en fördel då det är min största motivation till att fortsätta eftersom jag vill ha en bra grund för att kunna ge barnen den bästa tiden när de är på plats. Men när uppgifterna under första året kändes alldeles för tunga fanns såklart tanken där, ”tänk om jag bara skulle sluta och hoppa av”. Vet du varför? Jag var så rädd för att misslyckas med examinationerna. Helt ärligt tycker jag nästan att det är pinsamt att erkänna. Samtidigt som jag tycker tanken på att bli underkänd också är jobbig. Brukar påminna mig själva om andra studenters pepp – ”Att inte få en omtenta under sina år på universitetet är väldigt sällsynt”. Det brukar hjälpa litelite.

            A. Snälla, använd styckeindelning. Vill så gärna läsa något så när luftig text

          På universitetet är det ganska mycket du förväntas klura ut själv, det är inte som på gymnasiet. Ingen kommer hålla dig i handen och berätta hur du ska göra längre.

        Jag pluggar på SU och upplever att de har höga krav på studenterna. Också hört rykten om att det inte är höga krav på lärarutbildningarna men jag tycker tvärtom sedan jag började plugga. Då är jag en av dem som inte såsar utan kämpar och vill lära mig och sedan liten fått höga betyg pga det osv.

    Grannkatten bajsar på vår tomt, i en del där det är sand. Finns det något som katter hatar som man kan använda så den slutar?

      Spruta vatten med trådgårdsslangen

      Finns växter som katter inte gillar. Komme rinte ihåg namnen på dem nu, men googla så kommer det säkert upp 🙂

      Finns kattskrämmor också som låter med ett högfrekvent pipande. Inte bra om ni har grannar nära, är yngre eller har barn för då kan ni/de också höra pipandet…

        Jag fick säga till grannen att ta bort sin kattskrämma. Höll på att bli galen av ljudet. Hon hörde ingenting. ? (är 34 år)

      Krossad vitlök funkar även på små håriga vampyrer!

      Kattägarna borde fixa något på sin tomt som är mer lockande.

      Kommer inte ihåg exakt med nåt med citron?

      Tack för tipsen. Bor i villaområde med små barn så kattskrämma går inte. Ska prova de andra tipsen!

      Har samma problem. Inte valt att skaffa katt så varför ska jag stå ut med kläder och stövlar nedkletade med kattskit? Varför höjer grannarna sina katter högre än andras barn? Bryr man sig om sina djur ser man till att ha översikt över dom.
      Tycker mycket om katter men när barnen knappt kan leka ute på gården längre kan man bli lite bitter.

        Jag tycker att alla jävla hundägare är värre. De rastar sina hundar på våra gräsmattor och tror att det hjälper att ta en påse och plocka upp skiten. Nej, det gör det inte, för det sitter fan kvar skit på grässtråna och man får det på fötterna och pisset går ju inte ens ta upp. Det förstör både gräset och buskarna de pissar på! Så djävla vidrigt äckligt!

          Ja för det är ju värre med ett djur som (oftast) är kopplat, där någon plockar upp bajset än en lös, hårande utekatt som hårar och kissar på mina dynor i utemöblerna och bajsar i vår sandlåda. Verkligen. BARA kattmänniskor resonerar så.

            Ja, det är värre då människan är med djuret och kan styra rätt, men gör det inte. Djävla äckelsvin!

            Ta in dynorna då om det är så jobbigt och sätt nät över sandlådan? Lär er att anpassa et efter världen för den kommer inte anpassa sig efter er 🙂

        Vissa barn kommer från krigszon men dina dina kan inte vara ute för grannens katt? Har de ett lejon eller vad är det som händer?

    Har du träffat någon influencer i verkligheten? Hur var personen?

      Jag serverade snittar och bubbel på ett event för nånting… (minns ej produkten). Och den snällaste av alla gäster var faktiskt Angelica Blick. Jättegulllig.

      IL. Jävligt dryg.

        Berätta!

      Var på Schutermann samtidigt som Alexandra Nilsson och en vän till henne en gång. Pratade inte med henne personligen men råka höra hon och hennes vän prata. Du milde vad mycket skit de snackade om diverse människor, anmärkte på hår och tänder. Äckligt!

        *Schuterman såklart

        Kissie ?

      Serverat angelica blick på en hotellfrukost, väldigt go tjej!

      Jag har träffat Pernilla Wahlgren, Bianca Isabella Löwengrip, Marcelo, Joakim Lundell, Egoina, Andrea Brodin, Victoria Skoglund, bott granne med en av dem jag räknar upp och fikat några gånger och två av dem ovan har jag träffat i mitt jobb. De andra på event och en på krogen. Jag upplever de flesta av dem som trevliga och sociala. Jag har inte den upplevelsen av IL som många verkar ha jag upplever henne som rar och inte alls dryg.

      Michalea Delér. Otroligt dryg.. Sara Biderman var också en mardröm och riktigt divigt beteende. Tråkigt då man ”gillar” dom via sociala medier, men den bubblan spräcktes ganska fort.

        Jag har också den upplevelsen av Michaela! Otroligt kall och dryg, blev lite chockad över att en person kan utstråla sån iskyla.
        Träffat Bianca och hon var jättegullig

          Just det, träffat Janni Deler med och hon var gullig med! Konstigt att syrran är så dryg

      Katrin Z, var ungefär som man tänker sig. Dryg och otrevlig.

        Haha jaaa, eller asså av en slump var hon trevlig mot mig men precis innan hade hon skällt ut typ 3pers som jobbade på Coop för att nått va slut.

        Jaså jag har träffat henne flera gånger i mitt jobb och hon har alltid varit trevlig och glad.

      Min pappa är taxichaufför har kört en del influensers och andra relativt kända i Sverige. Magdalena Graaf och Frans tycker han är störtsköna och trevliga att köra t.ex.

        Vadå? Trams-Frans?!?!
        ?

      Michaela Forni ett antal gånger och hon är ganska dryg. Tråkigt för har ändå gillat hennes bloggpersonlighet.

        träffat Tungården på ett event. Skittrevlig och skitsnygg röv har hon också!

      Josef Loco från Ex on the beach brukar träna samtidigt som mig på nätterna. Han är utan minsta tvekan en av de märkligaste människorna jag sett. Först och främst ser han ut som en dålig mexikansk gangster med tatueringar överallt, men det är ändå det i särklass minst konstiga. Allt annat är helknasigt:

      Ungefär hälften av alla pass har han med sig en tjej till gymmet. Det är en ny tjej varje gång, och alla ser oerhört standard-instagramsnygga ut. Smala blondiner, för det mesta, vissa har även Locos ”tag” intatuerad på kroppen. Dessa stackars tjejer sitter i ett hörn medan Loco själv ”tränar”. Jag skriver ”tränar”, för han tränar inte mycket. Om jag är på gymmet i två timmar kan han ha hunnit göra ungefär fyra set av några olika övningar. Resterande del av tiden brukar han sitta och stirra i sin iPad som han har med sig.

      En gång försökte han aktivera kvinnan han hade sällskap med genom att låta henne hålla i iPaden så att han via frontkameran kunde se sig själv live på skärmen. Alltså inte inspelat, utan han använde iPaden som en spegel, samtidigt som han stod framför en större spegel. En annan gång lyfte han upp tjejen på ryggen och sprang fram och tillbaka med henne, varpå han skrek som ett vilddjur.

      För några veckor sedan hade han glömt iPaden verkade det som. Han satt i alla fall och stirrade i telefonen istället. Det var då jag noterade att han som bakgrundsbild har en stillbild på sig själv från presentationsvideon i Ex on the beach. Han är helt enkelt rätt märklig. Dessutom verkar han vara gjord av Axe, för det ligger kvar en tjock dimma långt efter att han gått.

        Hahaha

        Hahaha bästa jag läst, såå roligt!!

        Haha! Jag gick samma klass som honom under något år. Har var tystlåten och höll sig för sig själv. Undra vad som hände..?

        Locos ”tag”?
        Tatuerad på kroppen?
        Kära nån…

      Har knappt träffat någon influencer men bor numera i samma stad som Misslisibell (Lisa Jonsson), som nyligen flyttat hit till Karlskrona för att bli sambo med sin karl Carl. Såg turtorduvorna med vänner (ett annat par) komma ut ifrån bion för ganska exakt en månad sedan. Har tidigare stött på ”Youtube-trion JanneTV” beståendes av två av tre grabbar (varav ena Lisas pojkvän), andra killen som var med på bion och en till. En bra bit ifrån en influencer-karriär, än så länge. Kanske når de aldrig dit, kanske gör de det – med Lisas hjälp. I och med rätt liten stad så kan det väl hända att en stöter på dessa igen och då kanske får en uppfattning huruvida dessa är dryga och på höga hästar eller ”down to earth” och hyfsat ödmjuka… vad tror ni?

      Jag har träffat Mona (Universum). Jättetrevlig och jäkligt rolig.
      Har också träffat Katrin Z – hon var också helt OK. (Kommer ihåg att jag tyckte hon var proffsig).

      Hannalicious. Gullig men är så spraytannad/brun att hon ser ut att vara 40 år.

      Har krockat med Isabella Löwengrip en gång på tunnelbanan för ca 10(?) år sedan. Hon gick rätt in i mig och jag hann knappt reagera. Såg inte att det var hon innan min kompis påpekade det. Såg ut som vilken översminkad blondin som helst och pratade högt i telefon.

      Hade Molly Rustas ombord på en flygning en gång. Hon vägrade lägga sin Chanel-väska under stolen framför. Var nästan tvungen att slita den ur hennes famn. Fick därför tyvärr en känsla av att hon är rätt dryg. Hoppas jag har fel.

    hej. kommer ni ihåg från förra veckan när jag gick till en salong och dom klippte ner naglarna alldeles för mkt.nu har jag fått infektion. hej och hå

      Fyfan. Vågar du gå tillbaka och visa och begära att de återbetalar dig? Eller ringa dit och prata med dem om ersättning?

        vågar inte det. dom förstår inte svenska heller

          Anmäl dem. Bara för att de inte förstår svenska så ska de inte får komma undan med det. Och förlåt, men jag fick också lära mig den hårda vägen – gå aldrig till salonger där:

          1. Det är för billigt.
          2. Där de inte pratar svenska.
          3. Använder sig av utländska (ofta asiatiska) produkter.
          4. Låter en lärling som inte pratar svenska göra dina naglar istället utan att informera eller fråga dig.

          Gå och be om råd hos en ”riktig” salong!

      Men gud! Om man kan skriva en recension på nätet om salongen så gör det för att varna andra. Låter ju inte klokt!

      Ah fräscht, du går alltså till en sån där salong där de som arbetar har typ katastrof-dåliga löner samt blir behandlade som pestsmittade djur av sina chefer. Kul att du stödjer sådan verksamhet ?

    Vad tror ni Kenza och Dani har haft för bråk, de sa idag i deras sista poddavsnitt att de bråkat. Och det var jävligt stelt mellan de

      Omöjligt stt veta/gissa. Kan ju handlat om vad som helst ?

      Inte helt ovanligt att vänner bråkar tänker jag, speciellt inte när man är småbarnsmorsor och det berömda livspusslet pockar på.

      Det blir slitningar i relationer ibland. Fast det cringe när man har en blogg och man måste träffas ?

        Fast vuxna vänner brukar väl ändå inte bråka?

          Varför inte? Brukar vuxna partners/sambos aldrig heller bråka menar du?

      De skämtade ju bara? Anledningen till att podden lägger ner är för att de inte har tid.

        Den riktiga anledningen är nog att den inte blev så populär som Kenza trott den skulle bli. Bara att läsa här, herregud folk verkar inte klara av dem. Inte jag heller för den delen, spec inte lenza.

      Tror de är för olika i sina föräldraroller. Är rätt svårt att relatera till Dani som mamma eller jag har i alla fall det. Först festresan till Ibiza snart en ny partyresa till LA. Barnflicka osv. Tror de är för olika men kan ha fel. Tror inte de är osams men får en känsla av att Kenza har en annan syn på sin mammaroll och har förstått att hon och D är rätt olika. Hon har tidigare skrivit att hon är klar med festandet osv. Dani känns inte klar…

        Eller så beror det på att Kenza är dryg, missunsam och otrevlig mot Dani.. i alla fall i samtliga poddavsnitt. Helt sjukt ointresserad av vad Dani har att säga, vill bara prata om sitt!

          Håller med helt, det går inte att lyssna på henne. Aldrig hört någon så självgod, och helt ointresserad av vad dani har att säga. Och hur hon pratade med sitt barn i dagens podd, jag mådde illa.

        Men snälla Kenza då, vem kan relatera till henne? Självgod, pratar bara om sitt barn, otrevlig och med konstiga munljud, och beter sig som om hon vore den enda på jorden som fött barn. Alltså avsnittet idag klarade jag inte ens att lyssna klart på, hennes prat till sin son och förklaringar som om han vore själva Jesubarnet är fan sjukt. Och sen hennes attityd mot dani och hennes dotter är blä, verkligen typ ”jag struntar i din unge och vad den gör, låt mig prata om min, det är det enda viktiga”blablsblsaaa

    Ni jurister, kolla hit!

    Min kille har fått beskedet att hans tjänst ska göras om. Han har arbetat tätt med ledningsgruppen och fått en tjänst skräddarsydd kan man säga. Vad har man egentligen för rättigheter, vilken lag kan man gå in i? Företagets ledning vet om att han inte gillar omorganisationen och drar nytta av detta eftersom han i så fall går självmant. Om någon har koll på tillämplig lag så säg gärna till. Jag har läst arbetsrätt men detta var aldrig en fråga som kom upp och jag hittar ärligt talat ingenting i LAS eller så har jag missat det. Min pojkvän är inte med i facket btw.

      Det är ju då man ska vara med i facket.

      Han får gå med i facket bums!

        Kan han göra det nu?

          Glömde mitt nick 🙂

        Det hjälper ju inte honom att gå med i facket nu, man måste ha varit medlem i 12 månader för att dra fördelar av det.

          Fel. Bara när det kommer till A kassa

            Nej, det gäller även facket. Gick precis med i facket eftersom jag misstänker att jag kommer råka ut för samma situation som ts:s kille.

      En arbetsgivare har rätt att göra om tjänster. Din kille blir ju inte av med tjänsten den görs ju bara om. LAS kan man inte ta till i ditt exempel då LAS reglerar bland annat uppsägningstider, tidsbegränsade anställningar, hur besked om uppsägning ska gå till och vilka typer av uppsägningar som är giltiga.
      Din killes arbetsgivare säger ju inte upp honom utan gör om hans tjänst. Självklart är det surt om en tjänst man gillar görs om och hade han varit med i facket kunde han haft förhandling och stöttning av dem.

        Tack för ditt svar. Grejen är den att de vet att han inte gillar att tjänsten görs om och kommer att gå självmant, detta är rätt lurigt från deras sida då de känner av olika anledningar att de inte vill ha kvar honom. De hade alltså egentligen velat säga upp honom men har inte saklig grund för det utan försöker komma ur det. De gör alltså mest om tjänsten, inofficiellt, för att han ska gå. Det var en tjänst som skräddarsyddes för honom så det är inte som att någon annan kommer att ta den om han går. Äsch jag bara babblar känns det som…

        Kan han gå med i facket nu? Ingen i hans krets (vänner eller kolleger, de flesta sysslar med management consulting eller sitter på höga tjänster såsom CFO, CTO etc.) är med i facket vilket jag egentligen tycker är rätt dumt. Fråga mig inte varför.

          Han ska absolut inte gå frivilligt. Får han inget annat jobb direkt är det lång karens för egen uppsägning hos a-kassan. Får han ett annat jobb direkt tycker jag ändå han ska ha lite is i magen och kräva att bli utköpt om de nu vill bli av med honom.

            Tack Lisa ??

              Om det inte härrör till omorganisering på riktigt så är det en Sk fingerad atbetsbrist och det är synnerligen straffbart. Arbetsgivare får inte försöka förmå arbetstagare att säga upp sig.

              Vill de bli av med honom är det personliga skäl som är det korrekta och alla förändringar/tankar osv skall alltid förhandlas med tillhörande fackförening enligt MBL.

              Jag råder honom att sitta i båten, köpa förändringarna och därmed lägga över pucken hos arbetsgivaren som då får köpa honom. Jag skulle föreslå atbetsbefrielse avdragsgillt plus en extra månadslön per år han varit anställd för att kompensera den eventuella månadens karens för a-kassan. Se till att få allt på papper klokt och signera ingenting i affekt.

          Nej facket är det försent för. Det är för bland annat sådana här händelser man är med i facket. Om jag var honom skulle jag hålla mig kvar tills jag hittar ett nytt jobb. Låtsas gilla tjänsten.

      Han får skylla sig själv när han varit så korkad att inte gått med i facket. Men det är klart att det går fint att komma krypandes nu, när han behöver hjälp.

    Vart på intervju idag för en stor och snabbt växande kedja inom hudvård.. Har problem med ångest (haft i ett par år) och trots extrem ångest tidigare idag över intervju så gjorde jag det??
    Är heelt slut nu, känns som om jag har sprungit ett helt maraton, väldig huvudvärk (bitit ihop tänderna) och har bitit av typ 50% av skinn i munnen (gör det utan att jag tänker på det) men är stolt över mig själv? Har aldrig sökt hjälp för min ångest men känner att den hindrar mig från saker inom arbetet liksom… Är arbetslös och behöver verkligen ett jobb men hoppas på att jag inte får jobbet för att… ja jag vet inte… är ”rädd” och för att min hjärna skriker FARA typ… vad ska jag göra? Kan inte jobba om jag gråter av ångest liksom men vet ju ändå att jag måste jobba.. :/

      Det låter som att du behöver prata med någon om din ångest. Kanske gå till vårdcentralen eller kbt, psykolog? Låter jättejobbigt att må sådär. Lycka till =)

        Ja jag får nog överväga det.. Vet ju att jag inte kan ha det såhär men kan inte heller vänta med jobb.. :/

          Sök hjälp! Ta tillbaka ditt liv, du fixar detta! Ring VC och berättar hur du mår och att du behöver träffa en psykolog (och kanske läkare) för ditt mående! Önskar dig all lycka till och kom ihåg vad grym du är som klarade intervjun, klarar du det, klarar du mycket även om du kanske behöver lite verktyg på vägen. <3

            Tack?

              Ja, gör det bara! När jag ringde VC behövde jag bara säga att jag inte mådde bra psykiskt så fick jag en psykologtid nästa vecka. Du behöver inte tänka att du ska ringa och berätta hela din livshistoria utan ring och säg att du har mycket ångest bara, de vet redan att det är jobbigt att ringa.

              Om det känns jobbigt har ju en del VC möjlighet till att ha videosamtal direkt med en psykolog, kan ju vara ett första steg.

                Jag fick skrika att jag ville ta livet av mig innan jag fick hjälp på VC, efter tre samtal. Anmälde dock sköterskan efter. Men det var det sjukaste jag varit med om. Första samtalet så fick jag höra att det var influensatider så de hade inte tid med mig och att jag skulle ringa i slutet av månaden (det här var i början av sep förra året), och om jag fick självmordstankar skulle jag ringa 112 🙂

      Du gör dig ingen tjänst genom att eventuellt få ett jobb. Det låter inte som att du är kapabel att orka ett arbete. För DIN självkänslas skull. Och även din framtida arbetsgivare. Och arbetskamrater.

        Tack för era svar och tankar kring detta! Inser mer och mer at jag inte kan dra detta lasset ensam men så svårt att faktiskt söka hjälp.. Finns ju alltid folk som har det värre och jag känner alltid att jag inte är ”sjuk” nog för att få hjälp…

          Såklart det alltid kommer finnas någon som har det värre. Men det är ingen anledning för att du ska må dåligt. Du kommer fixa ett arbete galant, men du måste också få må bra. Lycka till med allt

      Men det kanske bli bättre av att du jobbar ett tag. Funkar det inte kan du bara sluta. Jag var under en väldigt svår period i mitt liv tvungen att jobba och det gjorde en del lättare. men du vet bäst själv. Det kan ju även bli för mkt men det kan du inte veta än.

        Ja absolut. Började på ett jobb innan sommaren men efter 2 veckor av konstant ångest slutade jag innan mitt schema började på riktigt.. var nära på att börja gråta varje dag på jobbet och pratade med mig själv (det går bra, inget farligt, du klarar det, ta en dag i taget) osv. nära på att spy flera gånger och kunde inte äta något innan eller under arbetet… slutade efter konstant panik och gråtande även när jag var ledig för att jag hade ångest för att gå tillbaka..

        Man vill inte ge sig men kände att det blev för mycket liksom.. frågan är när man inte borde pina sig själv längre?

        Tog också cbd olja idag för att försöka lugna nerverna innan intervju… Vet inte vart jag ska dra gränsen liksom… hur mycket ska man tvinga sig själv till saker som framkallar ångest? 🙁

      Du kanske kan använda någon av vårdapparna såsom Kry, för mig minskade det steget att söka hjälp för min ångest ! Finns både psykologhjälp och läkarhjälp( om medicinering blir aktuellt). Bra uppföljning och enkelt och smidigt , kanske lättare om det känns svårt att ta sig till vårdcentralen 🙂 lycka till !

        Bor i Norge så har varken kry eller vc men kan såklart boka tid hos läkare… får försöka ta tag i det 🙂

    Vilken våning är bäst att bo i? Jag och min sambo ska köpa lägenhet på ett nybygge därav frågan ?

      Högst upp så man inte får nån idiot över sig, eller barnfamilj (har barn själv och många barn går med hälarna, samt hoppar och leksaker dunkar). Vi har bott i 3 lägenheter, alla högst upp, det bästa. =)

        Håller med, högst upp! Jag har bott på alla plan men trivs bäst där uppe, det är mindre ljud från grannar och så kan man alltid vara säker på att ens balkong aldrig har skräp på sig från ovanboende ?

        Men det där var smart! Själv vill jag bo bara jag i en stuga långt ut i skogen, så att jag slipper alla grannar.

      Tredje, alltid tredje våningen. Det är där alla magiska människor lever.

        Den kan jag skriva under på! 🙂

          Så sant! Vilket här även råkar vara högst upp. Magiska människor! ?

        Tredje våningen!??

      Jag hade valt att bo högst upp så det blir mer utsikt, men beror ju på hur läget och om det finns någon bra utsikt att få?! Annars är det nog bäst säkerhetsmässigt att bo långt ned tänker jag. Så man kan hoppa ut genom fönstret i en nödsituation ex!!

      Tänk på att om du bor längst ned och längst upp slipper du ev ljud av grannar under eller ovanifrån. Kan ju också vara en aspekt att väga in:)

        Haha vi tänkte exakt lika ?

        Högst upp, helt klart! Har bott längst ned en gång och flyttade snabbt, jag kunde aldrig gå omkring i lägenheten utan att känna hur folk som gick förbi såg rakt in på mig (jag är fö hemma-nudist, men det gick då INTE för sig under denna period). På höst och vinter när det ju är mörkt majoriteten av dygnets timmar kändes det som man levde i ett upplyst akvarie och hade en aktiv dialog med förbipasserande ”ja hallå hallå, här står jag i mina blommiga pyjamasbyxor och äter makaroner med sked och bråkar med min sambo, så ligger det till ikväll Åke, men det behöver jag ju inte berätta för det SER DU ju”. Slutade med att vi hade gardiner för fönstrena nästan dygnet runt. Tänker också att risken för inbrott är större på bottenplan pga ja lättare att bryta sig in. Men ja, jag kanske är jäkligt känslig och nojig av mig. Bor iaf högst upp nu och älskar det. Som sagt en högst subjektiv åsikt.

          Har för mig att risken för inbrott är högre på högsta våningen för då är det ju sällan någon kommer och ”stör” förutom de som bor där då?

            Nej, för då måste de gå igenom alla våningar med stöldgodset och flyktvägarna är begränsande om någon kommer på en.

              Det är faktiskt sant att risken för inbrott är högst längst upp. De tar väl hissen ner sen.

              Jo. På bottenplan passerar ju exakt alla som ska in/ut ur huset. Högst upp passerar bara de som bor där. Risken för att bli upptäckt är minst högst upp.

      Högst upp = bäst utsikt. Om det finns en vettig hiss dvs. Långt ner om man vill kunna hoppa ut när det brinner ?

      Hmm tänker att man inte vill bo på bottenplan och ha insyn eller fördragna gardiner hela tiden, inte heller högst upp om (ev.) hiss pajar. Beror väl lite också på om det finns närliggande hus runtomkring människor från mittemot får insyn i ens hem om man är känslig så (inte jag men min sambo).

      Högst upp! Mest pga att slippa folk ovanför. Hade en barnfamilj en gång ovanför. Älskar barn men inte att vakna kl fem av att andras ungar rullar något som låter som ett bowlingklot över golvet.
      Så om ni kan välja så definitivt högst upp.

      Högst upp i en hörnlägenhet.

      Högst upp alla gånger!

      Nu kommer jag här som en riktig party pooper men seriöst om ni bor högt upp, tänk på hur ni ska ta er ut om det börjar brinna ? alltså ha en plan. En repstege på balkongen eller vad som helst.

        Men å andra sidan byggs lägenheter idag med branddörrar som ytterdörr. Brukar stå emot 30 eller 60 minuter innan den ger sig. Plus att branden då ska brinna igenom en annan dörr för att sprida sig. På den tiden hinner brandkåren komma och släcka/evakuera. Om det var livsfarligt att bo i höghus pga brand skulle det inte byggas.

          Nej, det är inte så att branden knackar på och tar dörrvägen, en brand sprider sig på alla möjliga sätt, via ventilationen, väggar, vind osv. Ja, branddörrar är bra och vi har ett bra säkerhetstänk när vi bygger i Sverige. Men bara relativt nyligen brann ett höghus i flera våningar just pga spridning via köksventilationen. Nybyggt hus.

      Första våningen… så länge den inte ligger i marknivå… utan en halvtrappa upp som i äldre hus.
      Det brukar bli mindre varmt tex om bor på botten mot högst upp

      Längst ner om man har inglasad balkong samt att lägenheten ej ligger på marknivå, dvs att det är en ”halv trappa” upp till lägenheten ? så att folk ej kan kolla in ?

      Ju högre upp, desto dyrare

      Markplan om det finns stor uteplats och mkt begränsad insyn. Brukar dock inte riktigt vara fallet i många nybyggda hus, snarare tvärtom tyvärr.

      Högst upp kan vara härligt men tänk på att det lätt blir rätt varmt på sommaren.

    Om något gått typ dåligt men magkänslan efteråt ändå är bra, betyder det att magkänslan då egentligen bara är önsketänkande?

      Magkänslan kan man nog lita på i efterhand. Du kanske omedvetet ville att det skulle gå ”dåligt”? Kanske leder det till att du slipper något annat jobbigt?

        Nej jag ville inte att det skulle gå dåligt, var rädd att det skulle göra det eftersom det alltid gör det. Men vet att det är viktigt att utmana sig själv och att någon gång borde det bli en förändring så därför ställde jag inte in.

        Nu är dock känslan den att ”visst kommer jag höra av personen igen! Visst kommer personen ha tänkt efter en gång till och att man inte ska döma för fort”…och det är det jag tänker borde vara rent och skärt önsketänkande?

      Kanske måste du bara bajsa?

        Nej det har inte hjälpt?

          Haha attans då. Då har jag ingen bra lösning

      Din magkänsla låter med som hopp. Hoppet är det sista som lämnar en.

        Ja det är väl så. Bara att jag trodde jag lärt mig att inte hoppas. Att hoppas på något är aldrig bra har jag lärt mig sen länge och därför känner jag aldrig hopp. Förutom nu då, uppenbarligen.?

          Var glad för ditt hopp, det är fint ? Själv känner jag mig bara cynisk för jag har aldrig hopp om något. Ibland tråkigt,
          ibland väldigt bra (då jag tyvärr ofta har rätt).

      Nej jag tror det betyder att det ändå gick dåligt av en anledning och att du inte ska deppa för det då det antagligen kommer något bra ur detta

        Visserligen gick det inte dåligt-dåligt, bara att det kunde gå bättre. Men blir ju genast nyfiken på vad för bra som skulle kunna komma ur detta. Något bra med personen i fråga? Önskar jag kunde se in i framtiden?

    Alla kort på bordet, är 34 år. Singel i 5 månader. Fattat att det bara att ge med sig. Kommer inte bli mamma och efter en svag kväll på Tinder förstått att jag kommer förbli singel.

    Vad ska jag göra av all ledig tid efter jobbet?

      Gör som jag, sov. Kommer hem ca 14, hoppar in i duschen och sen är det soffan och morgonrocken tills jag lägger mig och då har jag hunnit sova i soffan också…?‍♀️?‍♀️?‍♀️

      Nej jag vet, det är inte hållbart i längden…

      Jag kan förstå tidspressen. Men tänk ändå att du har cirka 6-10 år kvar innan det är försent så det är inte omöjligt. Känner folk som fått första barnet vid 40/41. Vet inte om det var det du ville höra, men känner även 2 i min krets som inte vill ha barn som är lyckliga haha.
      Angående lediga tiden, vad skulle jag göra, träna, läsa, kolla serier, gå på bio med vänner, sy, internet shoppa hehehh =)

      Det är klart du kan bli mamma! 34 år är långt kvar. Och fem månader som singel är ingenting! Kanske bara bra med lite paus mellan relationerna? Satsa på dig själv lite nu! Planera in dina veckor efter vad DU tycker är roligt och givande. Sen har du snart nån att kompromissa med där efter jobbet igen. ?

      Singel i 5 månader? Prova 3 år 😉 Dejtade inte någon på ett år för att jag var så hjärtekrossad.

      *Träna!
      * Ta en kväll och putsa dina skor, smörj in lädret, impregnera mocka etc. Lämna in grejer på lagning.
      *Prova nya recept. Ha olika teman: vietnamesiskt, koreanskt eller italienskt.
      *Rensa bland dina kläder och ge bort de du inte använder längre till välgörenhet.

      The world is your oyster! 🙂

        Eller var det någon slags retorisk fråga…?

        Vilka mysiga tips. Please teach me, master.

      Jag är också 34 år och singel och har faktiskt bestämt att jag ska vara singel forever (om inte drömprinsen kommer men hur stor är den chansen liksom). Jag ska inte leta, inte jaga, ingenting, utan bara leva mitt liv som jag vill leva det oavsett om jag har någon eller inte. Jag trivs bra ensam också.

        Amen sister! Är precis som dig. Varför ska jag leta och jaga drömprinsen? Finns han där ute så träffar jag väl honom så småningom. Existerar han inte så är jag mycket nöjd över att vara själv! 🙂 Det är typ alla runt omkring som är stressade å mina vägnar över att jag är singel, själv bryr jag mig inte.

        Ni kommer båda vara i relationer innan året är slut, garanterat! Det är när man givit upp som BAM BOM POW: drömprinser till er tjänst.

        Rapportera tillbaka när det händer, jag väntar.

        Mvh,
        Agk

      Umgås med vänner, gå på konserter och föreställningar, träna, hitta en rolig hobby, kanske gå en målarkurs eller någon annan kvällskurs?

      Hon här i liknande situation gjorde detta:
      https://instagram.com/femtitonetter?igshid=1170y9tf9uy8

      Nu har hon fått bokkontrakt för att skriva om det!

      Hallå, hur bra? Du har ju all tid i världen att bara göra roliga och utvecklande grejer! Ta någon kurs, hitta en ny hobby, åk på weekend resor, träffa vem du vill när du vill, gör ingenting om du känner för det, gå med i en förening osv. Finns så himla mycket att göra!

      Alla kort på bordet, är 34 år. Singel i 5 månader. Fattat att det bara att ge med sig. Kommer inte bli mamma och efter en svag kväll på Tinder förstått att jag kommer förbli singel.

      Vad ska jag göra av all ledig tid efter jobbet?

      ……För det första,tänk på all tid du kan disponera själv utan någons sura miner och bittra kommentarer. Du kan laga vad mat du vill när du vill.
      Du kan ta hur mycket plats i sängen plus rulla in dig i hela täcket och ha lite härligt självsex och ha lampan tänd medans du tittar på Machahans på 60 tummarn.
      Du får bestämma vad du vill titta på tv utan att någon ska bläddra vidare i kanalutbudet mellan reklamen så man glömmer bort vad man tittade på.
      Du slipper tjatsexet. Ta den där mannen i byrålådan ist. Blir billigare åxå.
      Du slipper tjata om städning och kan betala någon annan, din systerson tex,så får han lära sig att städa och tjäna en hacka samtidigt som ni bondar.
      Du kan dra till en grekisk ö i september sola och bada en vecka med en kompis utan att någon blir sur och svartsjuk.
      Du kan måla sovrummet rosa med fluffiga ännu rosaigare gardiner utan machovrål om att han inte gillar rosa.
      Du kan bjuda hem tjejgänget på nostalgiparty a la pyjamas och veta att ingen kommer messa dig 1000 gånger om att få komma hem nån gång då rå.
      Du kan tjattra i telefon utan att någon påstår att du är otrogen.

      Du kan spara 500 i bankappen/mån i vetskap om att du kan göra vad du vill med dem.
      Du kan göra precis vad du vill utan att be om tillåtelse.
      Du kan skaffa hund och börja ett nytt roligare,friskare liv med mycket frisk luft och få en trofast,lojal bästa vän i många år som aldrig sviker.

      Äh, har en bekant som blev gravid på en gång med en kille från tinder (jag tror att det var lite med flit, hehe). Nu har de barn och verkar glada! Vad som helst kan hända. Sen kan du ju faktiskt skaffa barn på egen hand! ❤️

        Låter som om jag är din bekanta!

      Jag lever väldigt annorlunda än du (relation och små barn) och tänker ofta på vad jag skulle göra om jag kunde.

      *Sträckkolla serier
      *Äta pizza i soffan
      *Lägga ner tid på träning
      *Unna mig frisörbesök/spa
      *Spontan weekend i annan stad, Bo på hotell, äta god mat och besöka sevärdheter ensam
      *Resa vart jag vill på semester
      *Ha tid till allt hemmafix
      Osv osv.

      Om det bara är barn du vill ha så ut och ligg varje helg med nån på krogen? Det är min backup plan i alla fall. Har också kikat in på tinder och även karlar irl och känner också att det låga utbudet av kvalitetsmän gör att jag kommer förbi singel. Men tänker om något år om jag mot all förmodan skulle vilja ha barn så är det bara att börja pippa ?

    För ganska många år sedan, har svårt att minnas men kanske 7-8-9 år sedan, fanns det en blogg av en tjej som hade försökt begå självmord, men som överlevde men blev förlamad från höften (tror jag). Hon var under bloggtiden inskriven, kanske på psyk. Är det någon här som minns denna och vet om hon fortfarande skriver eller vad som hände med henne?

      Handleder (Lina)

      Tyvärr tog hon livet av sig tillslut.

      Handleder-Lina? Begick tyvärr självmord några år efter det första försöket. 🙁

      Var det denna?
      http://handleder.blogspot.com/

      Tyvärr finns hon inte längre.

      Handleder Lina? Hon lever tyvärr ej längre.

      Det var en av mina favoritbloggar. Hon försökte att ta livet av sig genom att hoppa från en balkong på typ våning 7… Göljde henne i många år. Tyvärr tog hon livet av sig. ???? Fantastiskt fin tjej som delade med sig av sitt liv med psykisk ohälsa. Även om jag inte kände henne tänker jag ofta på hennes liv. ❤️❤️❤️

        Ååå tänkte på henne nyligen, hon målade alltid sina naglar efter mående ❤️

    Får väl triggervarna folk som inte vill läsa om mat/dieter.

    Jag äter bra fram till kvällen, sen är det kaos äter godis/chips vad som helst egentligen. Blir som en narkoman om det inte finns något med socker hemma. Jag vill inte ha det så, dels för att det är dyrt men också inte hälsosamt. Vi äter middag någonstans mellan 17-18. Kan inte äta senare då jag har barn som äter då och vill äta med honom.

    Någon som har tips på antingen bra kvällsmål som inte är för onyttiga eller andra tips för att minska sockersuget?
    Vad äter ni på kvällarna ni som inte smaskar godis? ^^

      Nötter och bär kanske?

        Popcorn är lite nyttigare än chips!

        Men nötter är väl mycket kalorier? Då äter jag ju hellre godis än torra nötter om det innehåller samma liksom hahahha ^^

        Bär är ganska dyrt också men kanske funkar under de första 2 veckorna som brukar vara värst. Hmm.. tack fick lite tankar på saker man kan göra med bär, typ smoothie. =)

          Fast nötter är nyttigt…

          Dags att plocka upp en bok om kostlära kanske?

          Du kan ju omöjligt jämföra nötter och godis. Godis är fullproppade med socker, kemikalier och onödiga fetter.

          Nötter är pure magic för våra kroppar. Fullproppade med bra fetter och antioxidanter och fan och hans moster.

          Stirra dig inte blind på kalorierna!

        Skulle säga något liknande: mandlar och frukt. Skär den fint i bitar, plockgodisstorlek liksom. Kanske lite vaniljyoughurt som dip.

          Och jordnötter, osaltade i skal så blir det lite pill och inte nävesvis.

        Frys bananbitar som du mixar till nicecream, kan smaksättas på olika sätt.

          Oj ja hur kunde jag glömma nicecream. Måste göra i helgen.

      Grönsaker med dipp
      Fruktsallad
      Yoghurt med hemmagjord granola och bär
      Knäckebröd med ost eller skinka och någon grönsak
      Äpple med jordnötssmör

      Tänker eftersom du äter tidig middag så kan det vara bra att äta ett kvällsmål istället för chips, godis etc. Kan vara så att du är hungrig egentligen 🙂

        Så kan det kanske vara. Man är ju rätt aktiv också efter middagen med en 4 åring så man förbränner säkert bort hela middagen hahah. Fan va gott det lät med knäckemacka och skinka, det var fan inte igår. Tack för dina tips =)

          Ja men samma här! Vi har en fyra åring på deltid (bor med hans pappa) och då äter vi alltid tidigare och håller igång på ett annat sätt. Så nu sitter jag och äter dipp med grönsaker för jag är hungrig igen ?
          Varsågod! Hoppas du får ordning på sockerbegäret.

      För mig kommer ofta suget framåt kvällen och jag får ett behov av att sitta och plocka med något, så jag brukar ta en skål med nötter, bär, russin eller lite uppskuren frukt.

      Det låter som att du äter på tok för lite under dagen vilket ger konsekvensen att din kropp går helt bananas. Det är i princip alltid så. Var PT under ett par år och såg detta ofta. När du säger ”bra” vad betyder det egentligen?

      När det gäller sockersug så är det lite tricky för att det triggas igång av sånt som är sött men ändå nyttigt, t.ex. frukt. Mitt tips är att sluta upp med allt som heter sött, go cold turkey. Ja det låter tråkigt men det är det enda som av min erfarenhet funkar! 🙂 Frukt är såklart bra att äta ändå p.g.a. vitaminer osv. men det är också mycket fruktsocker samt att det göder sötsuget.
      Jag brukar käka edamamebönor med lite flingsalt eller rotfruktschips som jag gör själv i ugnen om jag är sugen på någon form av snacks. Såklart slinker grillchips ner nån gång i månaden men detta tycker jag är bra vardagssnacks.

      Men äter du verkligen bra? Jag brukade bli väldigt sugen på att äta på kvällen. Men sedan jag fick ordning på min frukost händer inte det längre. Antar att ett jämnare blodsocker över dagen fixade till det.
      Kör mkt råkost, bönor och nötter men det gjorde jag förut också. Nu har jag slängt in en over nigth oat med havre, nötter och frukt på morgonen och har inget sötsug alls faktiskt.

      Jag har ett bra tips som verkligen fungerar för mig, har varit sockerberoende så det bara visslar om det. Frukost är mitt tips.

      Äppelcidervinäger på fastande mage , så OTROLIGT jävla äckligt, jag vänjer mig aldrig. Alla som säger att det blir bättre med tiden ljuger, det är så vidrigt men så effektivt för magsyran och magen håller sig i schack hela dagen plus eliminerar sötsug.

      20 minuter senare, frukost. Gröt, rejäl gröt.

      1 dl havregryn
      Salt
      1 msk hela linfrön
      1 msk chiafrön

      Topping
      Rör ner 1 msk helst hemmagjord sylt
      1 msk mandelsmör
      Valnötter i önskad mängd
      Solroskärnor
      Deluxemjölk

      Jag började med 5:2 och då försvann mitt sötsug.

      Ägg är toppen! Innehåller nästan inga kolhydrater ?

      Annars har jag kört mörk choklad, brutit en lagom bit och tagit med mig till soffan och hoppats på att jag är för slö för att hämta mer ?

      Sluta bara. Det är jobbigt i några dagar sne går det överz

      Lohilo glass och sockerfri choklad

      Testa att frysa vindruvor som snacks!! Har exakt samma problem som dig & detta är ett tips som hjälpt mig lite 🙂

      Först och främst, ät ordentligt och tills du blir mätt på dina måltider. Se till att de är energitäta med fokus på naturligt fett, lite mindre protein och pyttelite kolhydrater. Kolhydraterna får inte vara socker, men gärna grönsaker. Detta kommer att hålla ditt blodsocker jämnt och då blir du mindre sugen på skräp.
      Har du ett sockerberoende tar du kontakt med en duktig sockerterapeut, men du kan börja med att läsa boken ”Sockerbomben 3.0”. Den är förövrigt bra att läsa även om man inte har ett beroende, utan ”bara” ett skadligt bruk.

      Läst alla era svar. Tack som fan! =D

    Hur lång tid tog det från att ni började försöka skaffa barn tills att ni blev gravida? ?

      Fick en mens, när nästa mens skulle komma var jag gravid. Vad säger man då 1mån eller 2? ? haha

        Jisses det var snabbt

          hahha ja, och jag som hade sagt till mannen att det kunde ta typ ett halvår innan man lyckas pricka in ?

        Samma här, men haft vänner som det tagit allt mellan 2 mån-12 mån för.

      Försöker fortfarande, har gått 2 år och 2 mån. Ska börja med ivf nästa månad, men är så rädd för att få missfall (igen) att jag får ångest bara av att tänka på det.

        Stort lycka till. Har en bekant som började med ivf och förstår om det inte lugnar något men hon hade också haft missfall men efter första ivf så gick det bra. Kommer hålla tummarna för dig.

      Slutade med p-piller i juli och blev gravid i maj. Hann bli ordentligt orolig men plötsligt hände det:)

      Med första ca 6 månader, men andra ca 2 månader

      Slutade med p-piller i mars och blev gravid i april så typ 4-5 veckor

      Försökte aktivt i 1 år innan utredning och sen väntade vi ytterligare 3 mån innan vi började med ivf! Nu är jag gravid, känns äntligen som att allt jobbigt fört något gott med sig.

      Första försöket bägge två

      2,5 år är vi inne på. Inväntar samtal till ivf inom kort.

      Misstag och med dagen efter piller så jag vet inte ?

      blev Gravid snabbt men fick missfall två gånger innan jag fick behålla graviditeten, så från start till bibehållen graviditet (som blev en fin frisk flicka i v 39+3) tog det nio månader. Är gravid med barn nr 2 nu och även denna gång fick jag två missfall innan jag fick behålla graviditeten (nu i v 29). Även den hör gången tog det nio månader från start till plus med bibehållen grav.

      Började försöka, fick en mens sen preg. Väldigt tacksam. Kram till alla som kämpar.

      Är inne på två år nu. Fick sen mens imorse så hade hunnit börja hoppas men nej. Sitter på jobbet och försöker att inte gråta.

        ❤❤❤

      Med ettan tog det två försök. Tvåan överraskade oss så där försökte vi inte alls.

    CATCALLING

    Hur dealar jag med män som catcallar mig inför barnen som jag ser efter? Jag vill inte säga något till männen ifråga då jag är rädd om barnen, men samtidigt så vill jag inte att barnen ska tro att det är ”normalt”. Alternativt, hur tar jag det smidigt/pedagogiskt med barnen så att de förstår att det inte är okej.

      Klart du ska säga något till männen? På det sättet uppfattar ju barnen att du säger ifrån = inte okej?

        Plus vem fan gör ens så nu för tiden? Skulle gå fram och sparka den jäveln. På riktigt

        Skulle inte ha sagt något. Tänk om de skulle ge sig på en framför barnen? Eller slå barnen? Nä. Jag hade tagit det samtalet hemma. Sagt att det finns dumma människor i världen. Ibland struntar man i dem. Ibland säger man till dem på skarpen. Ibland ringer man polisen.

          Lin:
          Tack! Det är det jag är orolig för. Tänker att om man säger opassande saker inför barn så är man nog inte riktigt hundra.
          Blev slagen en gång när jag sa ifrån så är lite paranoid numera.

            Nu får ni ge er, varför skulle de slå era barn? Ha lite civilkurage också och säg till för tusan. Vill man ha ett bättre samhälle får man själv hugga i också.

              Du är en helt ny kind of stupid. Seså… schas…. Tillbaka till Flashback eller var sådana som du hänger.

      Vadå inte säga till männen eftersom du är rädd om barnen?? Säg åt männen att sluta, att du inte uppskattar det och berätta för barnen att det man inte beter sig sådär samt att de alltid ska säga ifrån om de inte tycker något är okej. Du förstår att de lär sig av dig va? Hur gammal är du?

      Ge dem fingret så att barnen inte ser.

    Min man och svärmor är osams. Så hemskt, och jag hamnar emellan, i kläm. Hur ska jag bete mig? Svärmor kommer vilja ha min syn på saken. Jag älskar min man och står på hans sida, men vill inte bryta med henne eller… Vad ska jag göra? Vi bor grannar så kommer se varann.

    Min hårbotten behöver er hjälp snarast!! Blir galen på hur torr och flagnig den är och har försökt med det mesta känns det som. Använder Acos dry scalp schampoo för tillfället och det fungerar helt okej men skulle vilja ha tips på bättre schampoon som motverkar detta. Nån som vet något bra sulfatfritt shampoo för torr hårbotten kanske? Alla tips mottages tacksamt!

      Alltså det här kan vara placebo men fungerar på mig. När min hårbotten blir så torr så sköljer jag det med kolsyrat vatten (de gjorde det visst på BB när jag föddes).
      Men använder också kokosolja en gång i veckan. Kletar in hels håret och sitter med det i nån timme.

      Neccin

      Acos intenseve gel för torr hårbotten och daxxinshampoo, tvätta håret typ var tredje dag, smörj med gel när det börjar klia eller uppstår flagor. Detta är det enda jag har funnit effektivt efter flera år av problem med riktigt stora flagor som blivit sår till slut.

      Maria Nilas head and heal! Det plus acos special scalp treatment är dunder. Kan till och med använda torrschampo i några dagar. OCH hårspray!!!

      Testa Restore Dry scalp treatment från Living Proof. Lite som hudkräm för hårbottnen.

      Selsun

      Ingefära i sköljvattnet eller ”Ginger schampo” från the body shop. Epsomsalt. Några droppar castorolja i hårbotten då och då. Mineralvatten. Massera också hårbotten ofta och rejält, så där med naglarna nästan.

      Jag kan inte ha schampoo alls, har tvättat med endast balsam sen 2016. Annars kliar jag av hela håret… Och själva håret mår så bra också, wow kan verkligen rekommendera. Och lika löser lika om ni minns från kemin så man blir ren av balsam också 🙂

    Varför lämnar män (inte alla män osv) toalettlocket samt köksluckor/lådor öppna hela tiden? Jag har bott med både män och kvinnor och detta är så typiskt. Imorse när jag gick upp efter att min sambo gått hemifrån så startade jag dagen genom att stänga 2 köksluckor, diskmaskinen, garderobsdörrar och fälla ner toalettlocket utan att jag ens tänkte på det. Någon som kan relatera?

      Inte jag… bor iofs själv. Men här är det jag som inte stänger dörrar efter mig…
      Fasy köksskåpen stänger jag alltid av någon anledning… värre med garderob och badrumsskåp

      lata eller senila skulle jag tro.

      Omg, omg, omg jag relaterar!! De lämnas öppna konstant. Klassikern med toalettrullen är också ett faktum haha. Allra mest stör jag mig på att när han sätter in muggar och glas så gör han det huller om buller och så kommer jag där och arrangerar glasen för sig, vita muggarna för sig, svarta för sig etc. och så kommer han där och…. ja, det är igång igen. Har sagt åt honom men han lyssnar inte. Vad ska man göra egentligen?

        Haha jag frågade sambon igår om han alltid trott på Toarulle-fen. Han ba va? Och jag sa ja att toarullen bara magiskt blir utbytt varje gång den är tom… Han svarar “ibland sätter jag inte in rullen direkt för de nya rullarna är så tjocka så de fastnar ju i hållaren lite” ??‍♀️ HAHA MMMKEY

          Haha alltså vilken ursäkt!!!

        Ja det är alltid lite spännande när dem har tömt diskmaskinen! Igår hittade jag inte en enda stor tallrik, tills jag upptäckte att dem stod allra högst upp i skafferiet, långt ifrån all annan servis. Blir fundersam över hur dem tänker ibland

        Förstår dig men här är jag med mannen. Inuti skåpen behöver det väl ändå inte vara reda? Det är väl därför man har skåp? Kommer dock aldrig bo med en man igen för jag har hittills aldrig träffat en kvinna som inte klagat. ÄÄÄÄLSKAR att bo själv ?

          Vadå? Så du har olika tallrikar och glas och muggar hullerombuller? Du har inte de glasen tillsammans och de tillsammans utan ALLA glas tillsammans? Är typ chockad.

            Precis, de står lite huller om buller haha! De flesta glas av samma sort står tillsammans tex (typ) men i stort sätt kan man säga att det man dricker ur har ett skåp och det man äter ut har ett annat. Bor ensam i en etta så kan bestämma själv. Hade jag flyttat ihop med någon som vill ha det på ett visst sätt i skåpen så är jag öppen för det också. Jag har ju ändå ingen preferens själv på hur det ser ut inne i skåpen ?

      Jag ställde en fråga om det där till en man en gång, toalock, sopig städning, plocka undan, disk, ja det vanliga. ”Varför?” Jag fick faktiskt ett bra svar: ”För att vi kommer undan med det.” Tål att tänka på.

      Lyssna på Allvarligt talat på SR Play just angående toalock. Med Bob Hansson. Alla gör saker (eller låter bli att göra dem) som andra irriterar sig på. Det är bara att välja om man ska lägga energi på att irritera sig eller exempelvis fälla ner locket själv, vilket tar 0,5 sekunder. Jag vet vad jag väljer. 🙂

      https://sverigesradio.se/sida/avsnitt/1322019?programid=3143

      Det verkar åtminstone som att din man kan träffa soptunnan med sitt skräp så var glad! >< nä män är skit.

    Hej!
    Jag har en grej som jag tycker är jobbig och undrar om någon vill hjälpa mig. Jag och min sambo träffades i skolan och jobbar därför nu på samma byggföretag och har gjort det i ett år. Nu har jag äntligen hittat en utbildning som känns 100% rätt för mig då jag tidigare har velat fram och tillbaka med hur jag vill göra. Min tanke är att börja plugga igen nästa höst, alltså om ett år och jag längtar redan så mycket. (Inte för att jag inte trivs på mitt jobb, jag ÄLSKAR mitt jobb och kommer göra samma sak efter utbildningen). Det är en treårig högskoleutbildning som kommer göra att fler möjligheter i branschen kommer att finnas när jag är färdig.
    Men nu till problemet. Min sambo stöttar inte mig. Han tycker att det ska bli jobbigt att jag ska studera igen. Han blev nästan besviken när jag sa att jag hade bestämt mig, för att han trodde att jag trivdes bra på mitt nuvarande jobb. (Vilket jag gör men det är inte därför jag vill plugga) Han ser alla negativa sidor med studerandet, såsom att vi kommer få en sämre ekonomi och att vi inte kommer dela jobbet längre. Han ser INGA fördelar har han sagt och är rädd att jag kommer glömma honom… Vad ska jag säga till honom för att övertyga honom om att så inte är fallet? Jag blir så ledsen på honom eftersom jag verkligen vill göra detta, men det känns så tråkigt att han inte kan vara glad för min skull när jag ÄNTLIGEN vet vad jag vill göra. En annan aspekt i det hela är att han hatar att plugga och förstår verkligen inte syftet med det. När jag försöker förklara så känns det inte riktigt som att han förstår ändå… Vad ska jag säga för att få honom att förstå hur det känns för mig?

    Hoppas alla har en bra kväll <3

      Vilken loser. Dumpa honom.

      Go do your thang girl!

        Tack för svaret och peppen men han brukar vara väldigt stöttande, tyvärr dock inte i denna frågan. ? Vi har det annars väldigt bra, så att lämna känns som en väldigt drastisk åtgärd.

          Hej, kanske kan du försöka lugna honom, tror nog att det mest är en rädsla att förlora dig. Stå stadigt i ditt beslut med förklara kärleksfullt att det inte kommer ändra något mellan er två.

      Hej Sofia! Jag vill inte ge ett extremt tips som att dumpa honom men jag tycker att det är ett dåligt drag hos en person att inte stötta sin partner i det denne vill göra med sitt liv, oavsett om det gäller studier, jobb, mål etc. Är men i ett seriöst, kärleksfullt och jämlikt förhållande så bör man stötta varandra och inte lägga in sina egna värderingar (som att din kille inte gillar att studera). Han låter osäker på sig själv när han säger att han är orolig att du ska glömma honom (varför skulle du göra det?). Prata med honom om att du gärna skulle uppskatta hans stöd. Men kom ihåg! Du behöver INTE hans ”godkännande” för att göra det DU vill med ditt liv! Lycka till!

        Tack så mycket för stödet! Ska göra som du säger och sätta mig ner och prata med honom ordentligt! Och även säga att studerandet är en sak som kommer hända och att han lika bra kan stötta mig då.

      Det är både kontrollerande och rätt barnsligt, tyvärr. Du glömmer honom väl inte för att du studerar? Det är rätt taskigt att inte uppmuntra dig när du hittat något du känner att du verkligen har lust att göra. Viktigt att peppa varandra i ett förhållande, hur ska man annars klara det när man har en svacka?

      Att utgå från att man ska både jobba ihop och leva ihop, som i alltid, känns en aning kvävande. Vad jag förstår ska du inte flytta eller liknade, utan ”bara” plugga? Jag skulle bli jättebesviken om jag var i din sits och jag tycker du ska säga att det är jättetråkigt att han inte backar dig, för det här är vad du vill och det är vad du kommer att göra. Pengar, ja, man får mindre, men du får ju mer sedan med högre utbildning. Lycka till och gör det som du själv vill, jätteviktigt, man ångrar sig så mycket annars.

        Han resonerar väl som att jag kommer träffa en massa nya människor och hänga med dem istället och då ”glömma” honom… Men ska berätta som jag känner och motivera den ekonomiska biten med det du säger. Tack!

      Men sluta få honom att försöka förstå hur du känner. Deklarera fakta: ”Jag går den här utbildningen. Hur får vi det att fungera med oss?”

      Du ska följa dina drömmar. En partner som älskar dig stöder dig i allt du drömmer om, dom behöver inte hålla med men dom ska stöda dig och förstå att dina drömmar är viktiga! Dom är viktigare än hans ego. För tyvärr är han väldigt väldigt självisk just nu. Det han håller på med är att du ska få dåligt samvete över att välja den karriär du vill. Vill du hellre lyssna på nån som är självisk och inte tänker på vad du vill?

      Kör tjejen. Kör! Vi har bara ett liv. Älskar han dig, så stöttar han dig även om det skiter sig.
      Kram

        Väldigt sant! Tack!

      Nej men vänta om han är bra mot henne, älskar henne, är trogen, snäll osvosv så behöver du inte dumpa (och jag dumpar för minsta lilla) men det här är annorlunda då du säger att han är rädd att du ska glömma honom. Vad menar han? Det låter bara som att han är osäker och lite rädd för att förlora dig så jag skulle säga att du ska be honom utveckla vad han egentligen menar och varför du skulle glömma honom när du valt honom och ni är sambos? Det låter bara som att han är osäker och inte som att han inte stöttar dig i dina val då han tidigare alltid stöttat dig som du säger.

        Det ekonomiska tycker jag dock är ett dåligt drag då han bör stötta dig utan att klandra dig för pengar.

          Ja men så är det, tänker inte lämna för att han är väldigt bra annars. Tror även att han lyfter fram det ekonomiska just för att han är osäker. Ska fråga honom vad han menar om allt. Tack så mycket!

    Finns det något en influencer gör som stör ni er orimligt mycket på?

    I’ll go first: hur Egoina trycker tungan mot framtänderna när hon ler, hur Paula använder ordspråk fel, att StyleElin tror att hon är bra på att sminka sig, osv.

    (Har för mycket fritid, jag vet).

      Att IL slänger jackor över axlarna utan att trä in armarna.
      Att Margaux ska se så klämkäck ut jämt.
      Att Kenza fortsätter framstå som söt, down to earth och med självdistans när det senaste året har bevisat typ EXAKT TVÄRTOM.
      Att Alexandra Nilsson vill verka som att hon inte bryr sig om sin kroppsform och lägger ut bilder med en valk på magen samtidigt som hon photoshoppar ändå (??).
      Att Molly Rustas jämt ska visa upp sin rumpa.

        Ja ja ja ja och ja!! Hur uttalar man Margaux namn ens? Margååå eller??

      Petra T som blir fixerad vid olika ord och utryck och använder dom in i graven plus hennes extremt krystade liknelser i texter plus hennes krystade texter i allmänhet. Hon skriver inte bra och allt sitter inte som ett jävla andra skinn!

      När margaux lämnar sin stackars son hela jäkla tiden

      Paulas EXAKT samma pose med benet på EXAXT alla helkroppsbilder på henne.

      Hur egoina försöker vara rolig. Hon är bara cringe ?

      Stör mig på:
      Paows ”nu börjar mitt nya liv”
      Jocke och Jonna har jag ingen koll på men stör mig på hur räliga båda verkar på både in och utsida
      Ang BB så stör jag mig inte på själva henne, hon är liksom luft men jag kan störa mig på hur alla hennes haters alltid nappar på betet. Hon vinner ju alltid och skrattar hela vägen till banken.
      Det jag stör mig ALLRA ALLRA mest på dock är de som använder instagrams djurfilter. Där vinner Isabelle Strömberg varje dag i veckan. Först spendera alla de pengarna på utseendet och sen ändå skämmas för det. Kul? Det filtret är lite perverst också på något sätt, får peddovibbar!

      Stör mig noll på de jag följer dock, skulle nog inte följa dem annars.

      Kenza alla dar i veckan och jag tyckte om henne såååå förut. Men som nån skrev, senaste året kräks jag på henne. Speciellt hennes SMUG min. Har aldrig sett en människa le på ett sånt sätt att ordet ”smug” kommer upp i mitt huvud. Nej nej nejj.

      Att Bianca lägger ut massor med bilder på pizza och pasta mm på sin story när man vet att hon haft bullemi. Känns som hon måste bevisa hur mkt hon älskar mat.
      På att egoina ofta skriver om hennes medvetenhet om klimatet och om hur hon fått uppvaknande efter olika dokumentärer men att hennes blogg fylls av onödigt shoppande

    Har någon ett bra tips om jobb när man är väldigt stresskänslig och allmänt högkänslig? Gärna också något som känns lite meningsfullt.
    Ge mig jättegärna era förslag! Har så svårt att hitta något jobb som funkar för mig.

      Personlig assistent?

      Det låter väldigt white privilige så jag tänker kanske influencer? Blir bra content också med HSP. Tur för dig du blev född i Sverige, kan du tänka dig vad de skulle säga i koboltgruvan i Kongo (där vi får kobolt till våra smartphonebatterier) om en kom in där och sa att man var högkänslig och allmänt stresstålig. Jag föreslår att du skaffar dig lite perspektiv på livet och sen biter ihop som oss andra.

        Finns det inga färgade influencers menar du?

        ? förlåt men nu gick du över gränsen men jag förstår ändå vad du menar.

        Vilken nedlåtande kommentar. Har varit sjukskriven länge för utmattningssyndrom. Är det White privilege?! Jag frågar om hjälp och du hånar mig utan att veta något om mig.

          Ja jag tycker verkligen att ”utmattningssyndrom” är white privilige. Det finns kvinnor som bor i krigsdrabbade områden och skaffar barn till 5 st ungar under torkan varav en har gula febern som klagar mindre än oss svenskar på utmattning.

          Och jo det finns icke-vita influensers men personen här frågade ju om enklast möjliga jobb och då tänker jag att influencer är up there.

    Kramar till dig Camilla. Beklagar ❤️

    Min dotter har fått vattkoppor fast att vi har vaccinerat henne mot det. Någon annan som varit med om samma sak?

      Ja, två av våra tre barn fick vattkoppor trots vaccination men det gick om snabbt om. Feber och lite utslag i några dagar. Hoppas det går om snabbt för din dotter också!

      Vacc mot vattkoppor gör en inte immun utan lindrar endast om man skulle få det

      Svarade men vet inte om kommentaren hamnade nån annanstans.
      Vacc mot vattkoppor för en inte immun. Utan man blir bara inte lika sjuk eller får lika mycket koppor, om man skulle bli smittad.

      Samma sak om man vaccinerar sina hundar mot kennelhosta. De kan fortfarande få kennelhosta men den blir lindrigare. 🙂

    Någon som vet var man kan köpa en bra matlåda för barn? Gärna en med flera fack så man kan ha t ex pasta i ett, frukt i ett osv.

      Märkena Sistema och Blafre har med flera fack.

        Tack! Ska kolla om de säljs på Åhlens eller NK.

    Någon beteendevetare därute som kan berätta om hur arbetsmarknaden ser ut? Är sugen på att sätta mig i skolbänken igen…

      Ganska hård konkurrens skulle jag gissa. Som socionom kan du göra typ allt som en beteendevetare gör men med en mer ”ordentlig” utbildning. Tror jag.

        Sparkat mig själv så många gånger för att jag inte läste till socionom direkt. Behövs inte så mycket poäng för att kunna plocka ut en kandidatexamen i psykologi så tänker att det är en möjlighet för att komma lite närmare den typ av jobb jag vill göra istället för att sitta och ruttna på ett kontor. Priset man får betala för att vara rebell i 22-årsåldern (en mycket försiktig rebell)

          Menar du att du har en kandidat i psykologi men önskar att du läst till socionom istället?

            Sorry att jag var otydligt. Har en kandidatexamen i ett annat ämne och tänkte komplettera med en examen i psykologi. Önskar att jag blivit socionom istället men orkar inte läsa ett helt program till. Då känns det enklare att bara läsa till 30 hp psykologi. Om jag är
            Rörig nu så är mina tankar kring det här väldigt röriga. Och det är sent.

        Snarare så att en beteendevetare kan göra nästan allt som en socionom kan göra. Som socionom kan du arbeta som kurator överallt och med myndighetsutövning osv. Beteendevetare är i grunden en forskningsutbildning.

          *forskarutb.

        Vad är då en kandidatexamen i sociologi? Pluggade riktigt hårt och eftersom vi inte hade praktik handlade det om att sälja sig själv ordentligt och tidigt skapa spetskompetenser.

        Många som läser socionomprogrammet borde inte bli socionomer. Vet så många trasiga själar som ska ”rädda världen” genom att bli socionomer och deras obearbetade trauman förstör snarare än hjälper andras liv. Eller de socionomstudenter som längtar efter att skriva LVU utredningar.. varför man nu vill göra det.

          Är samma med ssk. Många vilsna själar som vill ”rädda sig själva genom andra” som kanske bara borde satsat på terapi istället.

          Förlåt menade inte att nån skulle ta illa upp. Skrev bara vad jag hört. Jag började socionomutbildningen som 19åring och det var inget för mig, så menar inte alls att glorifiera yrket på något sätt. Men jag har bekanta som är beteendevetare som sagt att de borde blivit socionomer istället 🙂

      Beteendevetare sedan 10 år och jobb finns det mycket av. Jobbar på HVB nu, fantastiskt skoj.

    Sitter hemma i soffan och det lät precis som att nån svagt svagt knackade på balkongdörren… Bor på bottenvåning. Är inte helt säker på att dörren är låst. Har sådan ångest nu, vågar typ inte ens titta ditåt. Vad gör man? Ensam hemma med två små barn bör tilläggas, så får typ katastroftankar.

      Släck ljuset, gå dit och lås dörren ❤️

        Ah smart, ska göra det! Men det lät nånting mer där ute så vågar typ inte ens röra mig. Är säkert bara en katt men ändå ?‍♀️

        Gud alltså nej nu knackade det på riktigt

          Ring 112

            Även om ingen faktiskt gjort nåt?

              Absolut!

                Definitivt inte? ”Hej, någon knackade på min dörr, skicka polis”. Snälla visa någon form av respekt för blåljuspersonal. Som folk som söker akut pga ett stukat finger eller. Folk håller på att dö men absolut, folk som knackar på dörrar är ju definitivt supermysko.

                  Lägg av. Man pratar inte med blåljuspersonal om man ringer 112. Finns det en ledig bil kommer de skicka en, annars inte. Det kan telefonisten avgöra bättre än du.

                    Inte skrivit att man PRATAR med blåljuspersonal men det är ju dem SOS skickar ut, eller hur? Och utifrån vad som är beskrivet ”nån knackar eventuellt på ett fönster, någon knackar på dörren” så lägg av själv, det finns viktigare saker att lägga blåljusresurser på. Hade knackandet pågått en längre period o personen inte ger sig av, då pratar vi ev. ofredande om det ens går att bevisa att det var den personen, men en knackning? Snälla.

                      Personen höll på mellan 22 och 01 ungefär. Knackade på balkongen, på fönstret och ringde på dörren. Sedan stod nån på baksidan länge. Ja jag vet inte, det är väl ett fritt land osv. Men som ensam tjej med två små barn i lägenheten så blev åtminstone jag stressad. Jag bor dessutom i ett område där det händer mycket, var nyss en skjutning och mycket droger och sånt. Letar nytt boende men det är inte jättelätt.

          Ring någon och prata högt i telefonen medan du kollar låset och drar för gardinerna. Ser du något skumt ringer du 112.
          Berätta hur det gick!

          Hur gick det!?!!

      Hur går det?

        Ringde min bror, han och en kompis är på väg hit men han bor ca en timme bort (vet inte om han överreagerade men han är finast iallafall ❤️) Gick och låste dörren så det känns lite bättre åtminstone 🙂 tjejerna sover dock i rummet intill, med fönster åt samma håll som uteplatsen alltså så funderar på att flytta ut dem till soffan så de är nära. Ringer 112 om det händer nåt mer.

        Nu lät det som att nån knackade på andra sidan men kan inte säga om det kom från mitt köksfönster eller på porten som är precis bredvid. Vädringsluckan är öppen så alla ljud hörs så högt.

          Nu är det nog din stressade hjärna som spelar dig ett spratt. Men skönt att brorsan är på väg, be honom gå en runda kring huset så kan du sova gott sen.
          Avskyr att vara ensam i huset utan familjen, blir precis som du. Är ofta uppe till solen går upp, lägger patiens på köksbordet med ett glas whisky och en stor kniv bredvid mig ? sen stupar jag när det blivit ljust

            Hahah ❤️ nej alltså nån ringde på dörren också. Jag veeeet det är säkert nåt grannbarn (de brukar ge sig på mina barn i lekparken) men jag är rädd ändå.

          Kan det vara nån granne som glömt nycklar till porten och knackar på?

            Nä hen var ju inne i porten och ringde på dörren 🙁

        Helvete nån ringde på dörren. Tror jag måste ringa 112

          Är säkert inget farligt! Har du titthål? Du behöver ju absolut inte öppna dörren såhär sent.

            Nej inget titthål. Nej är säkert ingenting men känner mig instängd och uttittad. Alla kan ju se mig här men är så mörkt ute så jag ser ju ingenting.

              Släck ljuset så att du ser ut och så att ingen ser dig tänker jag..

                Ja jag har gjort det 🙂 känner mig ändå helt paranoid

              Har du inga persienner?

          Men alltså.. 112 för att ngn knackar på din dörr? O ev knackar på ditt fönster? Du har verkligen förstått syftet med ett nödnummer…

            Ja det var ju det jag skrev också. Andra säger 112 och jag är skitstressad så jag vet inte.

          Förlåt om jag missat något men när någon ringer på min dörr så öppnar jag om jag vill, annars inte. Illvilliga personer brukar inte ringa på dörrklockan heller. Ringa 112? För VAD? Det ringer på… Herregud det var lite mesigt faktiskt. Terapi kanske kan vara en idé om du inte ska föra över denna dörrklocksfobi på barnen.

            Om du missar läsa med flit eller inte, men någon har knackat på min balkongdörr två gånger, på mitt köksfönster och ringt på dörren. Sedan har nån stått i buskarna/skogen här utanför orimligt länge. Det är mitt i natten och jag bor i ett oroligt område. Det var inte jag som föreslog polisen, tvärtom har jag skrivit flera gånger att det känns fel.

              I det landet jag bor i så ringer man polisen vid dessa händelser. Att stryka runt i mörker och terra är ofredande.

              Ja men har ni låst port? Hur kom personen in i porten? Jag hade ringt polisen om det inte har slutat än. Strunta i dessa galningar.

        Alltså jag vet inte varför jag sitter här och skriver istället men känner mig så löjlig. Är säkert nåt barn eller nåt och borde inte slösa polisens tid

          Men hallå det kanske e nån granne som vill fråga nåt eller be om hjälp!? Seriöst man kan inte ringa 112 för att det ringer på dörren ?

            Tror inte att grannen skulle hålla på och knacka på balkongen och fönstren. Men ja jag säger ju också att det känns dumt att ringa 112.

              Men är du inte nyfiken!? Öppna o kolla? ?

                Hahah det är så man blir mördad, det har jag lärt mig från film.

                Gud du har missat allt skit i världen… öppna inte!!!!!

        Nu står det en man på gräsmattan utanför mina buskar. Definitivt konstigt ställe att stå på när det bara är en lekpark och skog där bakom men vad vet jag. Nu är brorsan snart här åtminstone så.

          Skönt att han kommer snart ?

            ❤️❤️

          Hur går det? Har din bror kommit? Var det någon där?

            Ja de är här nu ☺️ ja alltså han stod där ute jättelänge, ingen aning om vad han höll på med.

          Men fy så obehagligt.. har din bror kommit fram?

          Hur gick det?

        Nu har jag två män och en hund här så jag kan slappna av lite ? var noga med att tända typ alla lampor så det skulle synas haha. Människan utanför var kvar en bra stund, vet inte om han hade nåt med saken att göra dock.

          Usch vad obehagligt. Kanske nån full/drogad person som inte ens vet vad den gör.

            Ja det är möjligt. Träffade grannen (som bor på botten på andra sidan) när jag gick till jobbet och nån hade ringt och knackat hos henne också. Så du kan säkert ha rätt ?

    Min dotter i lågstadiet har en kille i klassen som retar henne och slåss säger hon och när jag påtala detta för fritids, eftersom jag ville kolla om dom sett nåt eller så, säger fritidspedagogen till min dotter att ”när sånt händer måste du säga till oss men det kan ju vara så att han bara gillar dig.” Blev så arg men helt ställd och kom inte på nåt att säga just då. Men jag känner att jag ändå måste lyfta det här med dom, vad ska jag säga och ska jag säga nåt?

      Kan väl säga det du tycker? Alltså typ, ”Häromdagen när jag hämtade x så tog jag upp det här och fick svaret att y kanske gillar x och att det är därför y gör såhär, jag tycker inte att det är okej att säga att man slåss för att man gillar någon, för det första är det felaktigt och för det andra så ger det både min dotter och någon annans barn en skev bild av hur man behandlar någon man tycker om”. Beroende på hur de reagerar så lämna det där eller ta det vidare med rektor. Tycker det är så jävla långt ifrån okej.

      Svarade dig men det hamnade längre ner ?‍♀️

      Påminn fritidspersonalen om att trakasserier och misshandel är brottsliga handlingar och att du kommer att polisanmäla både pojken och skolan om det händer en gång till.
      Skulle du tolerera att en kollega på din arbetsplats retas och slår dig? Varför skulle din dotter behöva stå ut med det en enda gång till utan att åtgärder vidtas?

        Om vad händer en gång till? Det är barn. Det var skevt och inte okej av fritidspedagogen att uttrycka sig så, är aldrig okej att förmilda omständigheterna på det sättet. Prata med pedagogen och säg att du inte accepterar det, säg att det är 2019 och att vi kommit längre än så idag. Om det fortgår, kräv möte med lärare och föräldrarna till det våldsamma barnet.

        Pedagogen kan inte styra det andra barnet och vad det andra barnet gör och säger, pedagogen kan bara markera. Hans föräldrar får prata med honom om hans uppförande. Är så jävla less på ”vi anmäler”-föräldrarna. Det är den mentaliteten som förstört lärarauktoritet.

        Uppfostra era barn, det är inte pedagogens uppgift.

        Tror inte ni som inte jobbat i skolväsendet kan föreställa er hur det ser ut i skola idag. Det är skillnad på barnen som gick i skolan på 80/90-talet och barnen 80/90talisterna avlat fram. Det är inte barnets fel att barnet beter sig illa, barnet är en produkt av sina föräldrar. 🙂

          Amen?så bra skrivet?

          Om barnet utsätts för brott en gång till.
          Finns ingen anledning att acceptera det. Sen kan du vara hur trött du vill. Jag är trött på skolpersonal som viftar bort när barn far illa.

        Du ska säga att du struntar i varför han slår din dotter, hans anledning ör inte ditt problem och säga åt dom att sägs till honom.

      Svara att de enligt Skollag 6 kap är skyldiga att utreda och eventuellt vidta åtgärder vid kännedom om kränkande behandling. Tips till alla föräldrar, in på Skolverkets hemsida och läs om kränkande behandling (enkelt och tydlig text). Skolan har ett jäkla ansvar de duckar för. Ovanstående kommentar från lärare är inte att följa tvingande lagstiftning. Så jäkla trött på skolor som inte gör vad som är ålagt dem att göra, på barnens bekostnad.

        Så trött på föräldrar som tror att skolan inte gör allt i sin makt med noll resurser och bristande föräldraansvar som grund.

        Varken pedagoger eller lärare har mandat idag, det är elevernas rättigheter som har. Skyldigheterna som ingått i dessa rättigheter verkat ligga begravda på havets botten sen 2005.

      Tycker du lugnt och trevlig ska fråga vad personen menade med den kommentaren. Det synsättet som personen gav uttryck för känns ju en aning förlegat. Du kan ju försöka göra personen uppmärksam på att det är märkligt att lära tjejer att en kille som slår en gör det för att han gillar en.

      Hoppas du pratar med din dotter om kommentaren och ni kan diskutera kring våld och hur man visar att msn gillar någon och inte samt om att allt vuxna säger inte alltid är bra eller sant.

      Säg att du inte är intresserad av vad pojken har för intentioner och vad anledningen är att de tillåter honom vara elak mot henne är. Det är inte acceptabelt och ditt barn ska inte behöva bli retat och ledset pga av att någon ”tycker om henne”. Då visar bara pedagogerna att man kan vara elak mot någon man tycker om. Det tycker jag du ska säga och be dem säga ifrån och gör de inte det ta kontakt med pojkens föräldrar.

    Imorgon är första ultraljudet. Är nervös och förväntansfull. Hoppas allt kommer se bra ut.

      Grattis!
      Ta med massor av näsdukar!

        Kanske jag som är konstig men jag har aldrig gråtit på ett ultraljud ? Det var för stort för att ta in typ så jag hade stoneface, tom när vi fick reda på könet så sa jag typ bara ”jahaa. Kul”. Ska också tilläggas att jag annars är en människa som gråter för ALLT! ??‍♀️

        Tack! <3

      Mys! Den känslan. Åhh, obeskrivlig. Ta vara på den för den kommer inte igen.
      Jag grät så fort min lilla baby dök upp i rutan. Allt är oviktigt från det ögonblicket och frammåt, bara den mår bra så spelar inget annat någon roll.
      Grattis och lycka till.

        Tack så jätte mycket. Dags om någon timme 🙂

    När man hittar en spindel storlek större hemma och blir glad för man vet att den kommer käka upp alla störande flugor men en annan man bor med vill ha ut den 🙁

      Varför har ni flugor hemma?

    Det känns som att LD förändrats, eller har jag bara fått en annan syn och känsla av henne? Har tyckt väldigt mycket om henne i fler år, men tycker inte hon gör annat än klagar, och klankar ner på människor som försöker göra nåt gott. Dagens raljans tillexempel, helt jäkla onödig. Klagar på demonstrationer och andra feminister hela jävla tiden, och vad gör hon själv?? Fan.. Det har blivit för mycket pikar, och skit från henne nu. Och oavsett vad cissi gjort betett sig iskallt mot henne! Skulle vilja veta hur hon skulle må i CW situation (eller nån annan som var i CWs situation). Hon som har så svårt för kritik, skiker ut allt hon tycker är skit till höger och vänster..

    Kanske det är bara jag som tycker det gått helt överstyr. Som en kränkt privvad man beter hon sig!

      ”Klagar på demonstrationer och andra feminister hela jävla tiden”, har hon verkligen klagat på demonstrationer? Kritiken mot kapitalisering av feminism är knappast nytt för LD. Inte ser jag heller varför det skulle vara raljant?
      Jag ser däremot många som tillskriver henne åsikter/agendor bland kommentarerna på hennes instagram.

        Blablabla hej ld

      Hon verkar deprimerad 🙁

      Jag tror att du inte riktigt fullt ut förstår vad LD förmedlar här. Hon lyfter (klagar inte) problemen med att kvinnor kan kapitalisera på feminism, precis som hon lyfter problem med att kapitalism i övrigt.
      LD vill diskutera hur feminism har kommit att handla om individer som till slut blir så stora att de kan tjäna pengar på sina följare……… Det är, idag med Influencers som säljer grejer hittan och dittan, rätt vettigt att lyfta ändå.

      Det LD diskuterar kring demonstrationer är att hon själv inte tror att de har en massiv effekt. Att det finns en fara i att man känner sig nöjd när man anordnat/gått på en demonstration och så kanske ens kamp både börjar och tar slut där. Att feministisk kamp behöver mer än ett deltagande i demonstrationer.

        Men varför förminska demos när nån faktiskt praktiskt GÖR nåt för att ändra det skeva? Vad skulle hon tycka om nån förminskade hennes jobb var och varannan dag? Seriöst!

          Och obs! Bara för att hon inte behöver tänka på pengar så behöver andra kvinnor göra det. Och att förminska det är inte så schysst. Hon har själv krävt swish på sin feminism? Sen förstår väl alla att fillers och annat som folk kränger ut är fel, men jag känner att de heller inte är feminister.

    Gud jag hade blivit så arg! Du kan berätta för personalen att det inte spelar någon som helst roll hur denna pojke känner för din dotter, han får gilla henne hur mycket eller lite han vill men han ska fan bete sig som en normal jävla människa och lämna henne ifred. Kräv att någon berättar för hans föräldrar. Och hota med att händer det nåt liknande igen så anmäler ni (jag vet inte vart man anmäler sånt som händer i skolan men nåt måste ju finnas). De ska inte aktivt bidra till att uppfostra nästa generations jävla stalkers, kvinnomisshandlare och våldtäktsmän. De måste förstå att det behövs gränser och inget ”han tycker nog om dig”.

    Hejsan!
    Är det någon i denna cybervärld som avlar raskatter?

      Nej, vi adopterar missar. Vi älskar de små energislukarna och ser helst att de som är i behov av ett hem får ett, fyllt med kärlek och tålamod.

    Har inte Bella börjat att om möjligt sminka sig ännu mera nuförtiden! Ser kladdig ut.

      Inte så bra med kombinationen grovmotorik och avsaknad av sminkös.

        Que?

    Kan man vara vän med sitt ex? Hur går man tillväga? Jag och min sambo har gjort slut efter att ha varit ett par i 5 år. Innan dess hade vi varit vänner i nästan 6 år. Vi träffades genom gemensamma vänner och jag vill så gärna kunna umgås allihopa ”som vanligt” i framtiden, trots att jag nu är förkrossad att det tagit slut mellan mig och sambon, samt att jag vill spy när jag tänker på att han kommer att bli kär i någon annan en dag.

      Min (mycket begränsade) erfarenhet är att det går, förutsatt att uppbrottet var ett gemensamt beslut som ni faktiskt var överens om. Har någon kvar känslorna för den andre tror jag det blir väldigt svårt. I ditt fall låter det som att det kommer bli lurigt…

      Ja det går, jag är det! Men helt ärligt är vi inte nära vänner längre pga båda har träffat nya. Men det är inget jag rekommenderar för det var riktigt jobbigt i början.

      Absolut! Jag och mitt ex va ihop i sju år och har efter det varit bästisar i 6. Vi träffas ofta och är nära. Vi dejtar nya och är bara peppande och stöttande runt sånt. Jag tror kanske, som Victor skriver, att det beror på att uppbrottet var gemensamt. Vi kände att vi bara var kompisar som bodde ihop. Så vi bodde isär i två veckor utan att höras. Sen när vi träffades igen så kände vi båda att vi ville göra slut. Om jag fortfarande hade varit jättekär hade det nog varit svårt att ha en kompisrelation.

    Usch så mycket känslor..
    Jag är 26 år, och hela min uppväxt har jag lärt mig att ’inte skapa konflikter’ utan att ha en fin och sams yta inom familjen. Fick aldrig höja rösten eller verkligen ryta ifrån, särskilt för att ’inte göra mamma ledsen’. Mamma var alltid huvudpersonen i vår familj, och allt kretsade kring att hon skulle vara nöjd.

    Men så idag så brast det. Jag hamnade i ett sånt jäkla gräl med henne, det slutade med att jag skrek åt henne i luren och klickade. Och det känns så sjukt. Hon har aldrig skrikit så på mig heller, men jag tror det var bra för henne, även om hon sa dumma saker. Jag känner mig så fri på nåt sätt, jag är ju fan vuxen nu, varför ska jag dalta med mina föräldrar bara för att jag är lärd att aldrig skapa konflikter? Jag stod upp för min syster och mig, och jag tyckte jag vann mycket på det, även om det får konsekvenser för vår familjerelation. Har nån mer haft sån uppväxt eller liknande och kan dela med sig?

      Oj kan inte relatera för i min familj har det bråkats hit och dit men det låter väldigt osunt att du inte fått yttra dina känslor eller fått vara arg för att din mamma inte skulle bli ledsen? Det som är fint med att bli äldre är ju att man börjar se mönster och vanor som man tidigare bara tagit för givet som någonting som är förändringsbart. Helt rätt att du inte länge viker dig för såna här saker, kanske är det vad som behövs för att ni ska kunna gå vidare i er relation och fortsätta kunna ha en relation utan att du ska behöva känna dig hämmad.

      Känner igen mig, jag bröt med min mamma för flera år sedan nu. Min är narcissist.

      Good for you! Sällan konflikträdsla leder till något bra. Enligt min erfarenhet är det bättre att säga hur man vill ha det. Jag tycker ju det är skönt att veta hur andra vill ha saker, så kan jag välja själv att vara med på det eller inte. Bra gjort att våga ryta ifrån! Det är som du sa kanske bra för båda er. I mitt hem var det bråk och skrik ibland men det blir liksom ingen biggie om man är van vid det. Min mamma kommer från ett hem som ditt och hon säger ofta att det är vi barn som lärt henne att bråka på äldre dagar. Och att det varit nyttigt för henne. Men strongt av dig som sagt och lycka till ❤️

    Vad har Bianca gjort med sitt ansikte? Är det botox? Det ser ju ut som att hon inte kan röra det.

      Hon gör en Petra Tungården. Blir ju bara konstigt.

        Båda två är OG basic så man måste väl ta till något grepp antar jag för att ”ha något”. Men sorgligt och fult är det, det står jag för.

      Men varför!
      Blir förbannad på de företag som bistår med dessa injektioner, när de uppenbart är onödigt! Gahh!

      Hon ser verkligen ut som Karlsson på taket.
      Hela hennes ansikte har lixom blivit runt o stort

    Vad gör jag för fel? Han vill aldrig ha sex med mig… Blir bara avvisad varenda dag, tills han en dag är sugen.

      Då säger du nej!

      Det är nog inget med dig ska du se. Har du inte genomgått en stooor livsomvälvande omställning eller förändring så är det most likely hos honom problemet ligger.

      Har ni en bra relation i övrigt? Jag och mitt ex hade inte sex på drygt 4 månader(vi hade varit tillsammans i 2,5 år) innan jag gjorde slut. Då måste jag även tillägga att vi knappt rörde varann generellt heller tillslut (pussar och kramar). Jag var den enda som tog initiativet till att ligga men blev ofta avvisad, ifall han blev sugen och vi började ligga men han hade svårt för att komma så blev han sur och la sig och sov istället. Vår kemi dog helt enkelt ut.

      Skriver inte detta för att skrämma upp dig, men jag fick en jäkla väckarklocka när jag berättade för min mamma att jag och han inte längre hade sex och hon frågade mig ifall jag fortfarande var kär i honom, vilket jag insåg att jag nog inte längre var. Jag vågade aldrig ta upp sex-ämnet med honom under den tiden, men pratade om det när jag gjorde slut. Uppenbarligen var sex och beröring inte en big deal för honom, men en väldigt viktig del för mig – vi passade inte ihop på det planet.(inte på många andra plan heller har jag insett nu när det gått några år)

      Mitt tips är att rannsaka dina känslor och prata med din partner! Lycka till?

    Hello 🙂 En fundering som inte menar att väcka anstöt men vill så gärna höra hur ni har tänkt. Det pratas ju ofta om kroppspositivism osv men samtidigt har Sverige nu passerat gränsen att fler vuxna nu lider av överviktig/fetma än som är normalviktiga. Det dör lååååångt fler pga problem associerade med övervikt än undervikt i Sverige och till och med i världen dör fler av övervikts-relaterade besvär än undervikt.

    Så varför är då kroppspositvismen behövd? Varför pratar vi inte mer om att utbilda unga och ge dem incitament till ett hälsosamt liv? Varför ska vi lära dem att övervikt är bra när det är lika lätt att från början lära dem att tänka på hälsan är bra. Debatten blir ju snedvriden? Eller tänker jag helt på tvärs nu? Berätta gärna! Ps säger inte att överviktiga inte kan leva hälsosamt, men det är ju inte hälsosamt för kroppen att ha övervikt med ökad infektionsrisk, hjärt och kärlsjukdomar, för leder etc. Likaså som det inte är bra med undervikt såklart, men detta är ju ett mindre problem i Sverige just nu jämfört med övervikten. Blev lite långt nu men har funderat på detta ett tag.

      Tror du har missuppfattat. Jag är ingen som följer kroppspositvism konton och så men jag tvivlar på att deras budskap är ”övervikt är bra”, snarare att det inte är det viktigaste i världen hur ens kropp ser ut.

        Sant, men hur den mår är väldigt korrelerat med hur den ser ut storleksmässigt. Att säga ”du är inte ful för att du är tjock” kan jag förstå. Tjock=/= ful men kroppen är sannolikt ”ful” på insidan.
        Finns nog bra många normalviktiga och underviktiga som kan behöva lära sig lite mer om hälsan och fördelar med att ta hand om sig men den bittra sanningen är att överviktiga är i större fara. I USA dör de flesta innan de hunnit fylla 65. Det är första gången som den yngre generationen har kortare livsspann än förgående generation. Det är en epidemi.

        Jag anser att alla går göra precis som de vill och att alla ska älska sin kropp. Vi har inget bättre instrument. Kroppen är en gåva och ett mirakel, den förtjänar att behandlas med respekt och kärlek. Oavsett hur man ser ut. Träning, fibrer, vitaminer, mineraler, grönsaker, bär och frukt är essentiella. Bygg sedan på med bra proteinkällor såsom linser och bönor och även våra älskade kolhydrater, gärna med lågt gi. Älska dig själv idag så mår du bra imorgon.

        Kom ihåg att det du äter antingen orsakar en sjukdom eller så botar den en sjukdom. Välj rätt, välj färgglatt. Döm ingen.

          Hej Anonym Gäri. Hur någon mår, om en är hälsosam eller ej, går inte att se på utifrån om någon är tjock eller smal.

          Med vänlig hälsning, sjuksköterska

            Exakt!! Och vad gör flera år av bantning och smalhets (ofta redan från unga tonår) med den mentala hälsan..?

              Blir man aldrig fet så måste man ju inte banta? Bättre att lära sig rätt kost och motion från början så får alla en lika chans. Varför är det inte förbjudet med godis i skolor tex? Subventionera frukt och grönt istället. Vi kan göra mycket! Men inte undra på barnen blir tjocka när föräldrarna trycker i dom mackor och godis som det vore mat och SEN middag. Tror de mår så mycket bättre av att ha varit normalviktiga från början så man lär sig känna att det är bäst för kroppen.

            Fast det gör det väl? En person som väger 200kg är ju mer ohälsosam än en som väger 100kg pga att övervikten inte är hälsosam i sig. Men tack för du tog upp detta för det är detta resonemang jag aldrig fattat.

          ”Det är första gången som den yngre generationen har kortare livsspann än förgående generation.”

          Det här stämmer INTE. Så tråkigt att du har så mycket förutfattade meningar om personer med övervikt och fetma. Som att de inte behandlar sina kroppar med respekt. Det säger en hel del om din okunnighet.

          Anonym Gäri är ett bra exempel på varför kroppspositivismen behövs.

            Spännande då jag tänkte tvärtom! Jag vet inte om det är Lady eller vem det är som lyckats lura i alla detta med att övervikt inte skulle medföra några problem/risker. Det är OERHÖRT påfrestande för kroppen att ligga långt över normalvikt. Det pekar exakt ALL forskning på, att säga annat är huvudet i sanden-beteende. Så varför ska denna livsstil promotas när den på sikt tom dödar? Vi gör ju inte reklam för cigg hela tiden liksom.

      Håller med dig helt leia?bra att någon tar upp det. Känns som om det handlar bara om att vara pin smal eller väldigt överviktig,inte ens tjock längre. Tycker att man ska lyfta mer vad som är normalt typ vissa har ridlår,tjock mage,lång,kort,stor rumpa osv du förstår nog vad jag menar. Normen är ju att vi alla ser olika ut o ska hyllas för det. När det gäller väldig övervikt så tycker jag inte att man ska främja det alls. Vi är de ända ’däggdjuren’som inte kan kontrollera vår vikt o de djur vi matar. Biologiskt är detta inte så det ska vara.

        Ja precis! Tack gör input. Har tänkt på detta mycket! hur känner du för detta: när en riktigt överviktig kvinna är arg att hon inte kan handla på zara tex. Han hon rätt eller inte att vara det? De gör redan massa storlekar från liten till stor. Alltså kanske då motsvarade det ”normala”. Väljer man då att avvika från det normala så är det ju helt enkelt ett val man gjort. Eller vad säger du?

      Jag tror inte att du har förstått kroppspositivismen eller faktiskt lyssnat på vad en kroppspositiv säger. Det handlar inte om att fetma är bra eller att vi ska äta ihjäl oss. Det handlar om att alla måste få finnas till på samma villkor oavsett hur vi ser ut. Ingen ska bli diskriminerad, retad, utanför. Sen verkar vissa misstolka det till att de uppmuntrar fetma. Att existera som fet och göra exakt allt det en smal person gör är tydligen provocerande. Låt en tjockis få leva!

      Rekommenderar att kolla lite hos Stina Wollter. Hon beskriver det väldigt bra.

    Någon som jobbar som offentlig upphandlare? Berätta gärna om vart ni utbilda er och hur det ser ut på jobbfronten med arbetsplats/uppgifter samt lönebilden! Tack!

    Är det nån här som beställt kläder från chicladdy.com? Det är snorbilliga kläder men företaget är i Hong Kong så jag blir lite fundersam om man vågar…

      Exakt varför tänker du att snorbilligt från Hong Kong är en bra idé?

      Snorbilligt är ofta lika med dåliga villkor för de som tillverkat kläderna, samt dåligt för miljön med sådan typ av produktion. Investera istället i lite dyrare plagg i bra material som kommer hålla i många år. Bra för både miljön, och för din plånbok i längden!

    https://twitter.com/evanderkane_9/status/1169313012064378884?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1169313012064378884&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.nbcsports.com%2Fbayarea%2Fsharks%2Fsharks-evander-kane-bares-almost-all-espn-annual-body-issue

    Varning för bild på en av dom snyggaste männen i världen och med dom bästa låren och rumpan jag vet 🙂
    Också uppfriskande med en svart man i en sport som annars domineras av vita. Evander Kane <3

    Har någon haft hår som har av i hela nacken och även vid tinningarna? Har bu lyckats få håret tillbaka i sitt vanliga skick eller är håret så skört att det aldrig återhämtar sig?

    Jag har fullt med småhår som nu bara krusar sig om jag så bara är nära ett vattendrag. Har gått igenom stor stress förra året och blir förtvivlad när jag ser hårets skick så jag blir fortsatt stressad såklart. Tycker kroppen ser torterad ut när jag kollar på håret.

      Jag slutade med schampoo för något år sedan bara med balsam vid tvätt. Så bra och skönt! Sen lite hårolja ibland mellan varven. 2016 såg jag ut som en igelkott efter en blekning gone wrong men nu har jag jämntjockt hår till mellan axlar och bröst. Hittdd en bra frisör också som klippte pyttelite och ofta istället för en gång då och då. Det kommer ordna sig men lugna dig med permanent färg och blekning och så på ett tag. Lycka till ?

        Jag gör ingen blekning eller permanent. Är helt obehandlad. Jag tvättar en gång i veckan med Alterna schampo och balsam, innan hade jag Shu Uemura men blev flottig. Jag har egentligen superstarkt tjockt hår som går ner till naveln men just de där bitarna i nacken och tinningarna är avkapade. De har ganska långt att växa. ? Smälter såklart in i allt hår men kalufsen är rejält tunnare än för något år sen och det spretar strån hit o dit på huvudet.
        Har verkligen känt att det är bra för håret att vara obehandlat och minimalt tvättat men vad fasen har plötsligt börjat kapa mitt hår? Är det sovkudden eller att jag ibland har stram hästsvans?

    Uppmanar alla att ladda ner 112 appen!

    Skrev svar högre upp till ❤ men skriver här med så alla ser:

    ÖVERKLAGA ALLTID FÖRSÄKRINGSKASSANS BESLUT! Dom utförsäkrar och avslår på löpande band för dom vet att folk inte orkar kämpa.

    Googla på Marie-Louise Aijkens. Hon är en jurist som hjälper i såna här fall. Hon hjälpte mig överklaga FKs beslut och jag vann i förvaltningsrätten! Lycka till ❤

    Någon som har erfarenhet att ge mirtapazin till katt som inte vill äta? ( har varit hos veterinär och det är inte förstoppning el liknande, världen är bra; njurar, lever, glukos, röda/vita blodkroppar osv). Har gett två tabletter hittills (1/4 tablett var tredje dag) och hon har ”aptit” att dricka, men fortfarande inget intresse för mat. Någons om har erfarenhet av hur lång tid det kan/brukar ta?
    Hon får mat via spruta som hon får behålla och kissar och bajsar normalt osv.
    OBS! snälla snälla kom inte med skräckexempel eller negativa åsikter hur jag verkar som ägare då jag såklart är nog orolig som det är. <3

      Hej! Beklagar att kissen inte mår bra. <3
      Min katt fick ett dåligt skov pga njursjukdom och vi testade då Mirtazapin, skulle vara 1/6 tablett var 3:e dag (men min katt är ganska liten så kanske därför?). Det fungerade faktiskt över förväntan! Hon började mumsa i sig efter bara 10-12 timmar kanske (och då hade vi behövt tvinga i henne mat i en vecka). Märkte inte av några biverkningar.
      Lycka till!

        Tack för svar!! Min har som sagt ätit tablett två ggr men inte märkt av nån förändring än..
        tack snälla <3

          Åh synd. 🙁 Är kanske inte alla katter som reagerar på det? Kan ju skilja sig lite mellan individer… Har du hört talas om Forti Flora? Det är typ som proviva fast för katter, ett pulver med bra magbakterier i. Min katt älskar smaken, äter extra när hon får det, och det är överlag väldigt bra för deras mage. Kanske något att prova? Finns i vissa djuraffärer och på vissa apotek.

            Nej kanske inte, eller så tar det ”bara” längre tid för henne kanske..jag hoppas såklart på det.
            Nej inte hört talas om fortiflora men ska absolut kolla upp det :). Kommer även kontakta veterinär om det inte blir bättre men de ville att man skulle vänta en vecka/10 dagar iallafall.
            Tack snälla snälla du för dina svar och tips, fina främling <3

              Kanske blir dubbel kommentar nu om det fastnat i mod….
              Jag förstår dig, jag älskar verkligen min katt! Hon är mitt allt. 🙂 Just nu är jag uppstressad för har varit bortrest en vecka (en vän bodde hos mig) och katten är inte så glad över det. Hon ”nervöskissar” (i lådan då) och det gör mig stressad och rädd, fastän jag VET att detta är hennes nervösa beteende (var samma sak när jag flyttade för 2 år sedan). Bara att andas och låta henne hitta lugnet i sin egen takt..
              Jag hoppas det snart blir bättre! Kan varmt rekommendera Forti Flora, min katt är kräsen och inte så matglad men tycker om pulvret mycket.

    Inatt spelade mina ögon ett spratt med mig eller så var jag med om något övernaturligt. Vakna upp mitt i natten av att min 1åring skrek till, så jag låg och tittade runt i mörkret i väntan på att hon skulle börja skrika o gråta ännu mer eller om hon skulle somna om, och jag tycker att det rör sig så mycket i rummet, låg o tittade runt o tillslut ser jag massor av skuggor som jag kan urskilja genom att dom nästan lyste i kanterna, tillslut ser jag ansikten o siluetter överallt, som om hela rummet var smockfullt med ”spöken” vissa bara stod rakt upp o ner andra gick runt, vissa kollade på mig, trodde jag var knäpp, sen ser jag rakt genom alla dessa lysande skuggor en kolsvart skugga vid mitt barns säng, skuggan ställer sig upp och går ifrån mitt barns säng och då kan jag se att skuggan ser precis ut som en smal relativt kort man, jag blev livrädd men samtidigt modig för jag springer upp o hämtar mitt barn o lägger henne bredvid mig, fortsätter att se alla lysande skuggor o blundar lite, öppnar ögonen o det är kvar, vart jag än kollar lyckas jag se/fantisera fram ansikten o ”spöken” det går inte bort så Jag väljer att bara blunda tills jag somnar. Tror ni jag såg det jag såg? Eller spelade min hjärna bara ett spratt med mig?

      Hypnogogna/hypnopompa hallucinationer. Obehagligt men helt normalt.

        Läste om det nu och det låter precis som det jag upplevde inatt, trodde jag blivit galen eller att jag nu fått förmågan att kunna se spöken ? det var väldigt obehagligt, overkligt och helt knäppt.

    Hjälp! Inom ett år har tre av mina absolut närmsta vänner (och också typ de enda jag umgås med) fått barn. Jag får panik över tanken att allt nu förändrats. Det kommer numera alltid finnas en person som mina kompisar aldrig helt kommer sluta tänka på (alltså bebben). Även fast vi fortfarande kan umgås som vanligt, så är de inte 100% närvarande, och det känns så jävla tråkigt. Känns som om jag förlorat en del av deras personligheter, som aldrig riktigt kommer komma tillbaka. Nån i samma sits? Hur har ni tänk? OBS!!! är INTE avundsjuk, och känner mig INTE stressad över att jag inte är i samma fas i livet som dom är. Älskar dom och glad för deras skull. Jag är bara sjukt egoistisk och ledsen över att allt förändras.

      Ja, sjukt egoistiskt.
      Du har två val:
      1) vara en riktig vän, som man ju fortsätter vara även om livet förändras. Hade dina vänner tex blivit svårt sjuka eller hade de kanske inte heller varit så ”festliga” eller 100% fokuserade på dig. Att folk runt en får barn är väl ca den bästa livsomskakande förändring som kan ske, själv har jag vänner vars partner och medförälder till barnen hastigt dött – det förändrar också kan jag säga. Du har ju också en strålande chans att bli en viktig person för dina vänners barn, om du ser dem som viktiga och riktiga personer och inte bara jobbiga störningsmoment.

      2) skaffa nya vänner som är lika ytliga och barnsliga

        1) Tickar redan alla de boxarna du nämner, skönt att få bekräftat av en främling att man är en riktig vän.
        2) Ytlighet är inget jag eftersöker hos en vän, men barnslighet är ju kul – tack för tipset!

        Men herregud det är väl inget konstigt att känna lite oro att ens vänskapsrelation förändras när någon får barn, och därmed får helt andra prioriteter och perspektiv! Jag har funderat lite på det också nu när min bästa vän ska ha barn. Man är väl ingen dålig vän eller egoistisk pga det!??

      Jag förstår dig! Jag tror själv på att acceptans är nyckeln. Det finns ingenting att göra åt de förändringar man oftast går igenom i en viss ålder, så det är bara att acceptera och göra det bästa av det. Själv har jag märkt att det är bäst om jag försöker träffa vänner som fått barn på restaurang/bar/kafé, då tar de inte med sig barnen och man får chansen att vara två vänner igen. Och det brukar faktiskt uppskattas av vännen också att komma ifrån och få snacka lite vuxet.

      Sedan tror jag att detta kan vara en chans att träffa nya vänner. När de gamla vännerna fått barn så kommer man ju inte kunna träffas lika ofta och då är Gofrendly en himla bra app för att träffa vänner som är lite mer i din egen livssituation. Jag har träffat två nya vänner via Gofrendly, mycket nöjd! 🙂

      Så acceptera förändringen men var inte rädd för att se dig om efter annat att göra också.

    Nej kanske inte, eller så tar det ”bara” längre tid för henne kanske..? jag hoppas såklart på det.
    Nej inte hört talas om fortiflora men ska absolut kolla upp det :). Kommer även såklart kontakta veterinär om det inte blir bättre men de ville att man skulle vänta en vecka/10 dagar iallafall.
    Tack snälla snälla du för dina svar och tips, fina främling <3

      ops, detta skulle vara svar till koala förstås..

    Paow har ännu en gång fuckat upp en vänskap.. hon kommer verkligen bli helt ensam i denna värld. och det sorgligaste är att jag inte ens tycker synd om henne. hon har verkligen bäddat sin egen säng så att säga. Gå in och kolla på adel’s instagram om ni behöver känna er lite lyckligt lottade indenna influence-missär. over n out

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.