Greta Thunberg hos Trevor Noah och The Today Show

Jag erkänner, jag är kanske sist på bollen men fram till igår hade jag inte själv tagit mig tiden att titta på Greta Thunbergs medverkan i The Today Show utan hade bara läst om det i olika tidningar.
Men så igår så kröp jag ner i sängen och tittade på klippet, och wow!
Vilken jäkla grej!!
Hon är 16 år gammal och sitter där och pratar engelska och utbildar publiken och tittarna i miljöfrågor som ett proffs.
En sak som hon säger fastnade lite extra i mig och det var när hon svarade på hur Sverige är annorlunda jämfört med exempelvis USA i miljöfrågorna.
”Här borta är den en fråga om ifall man tror på det eller inte, medan i Sverige är det fakta som inte går att argumentera med.”
Jag antar att det kan ha med Trumps ”alternativa fakta” att göra?

Herregud, om jag haft en ynka procent av det mod Greta Thunberg uppvisar när jag var 16 år så hade jag skattat mig lycklig.
Vilka fantastiska unga människor den här världen har – även om inte alla verkar uppskatta dem och deras kamp.
Greta Thunberg.
Malala Yousafzai. (Hon är 22 år nu men var bara 15 år när hon sköts av talibanerna 2012)
Fyll gärna på med fler inspirerande unga människor som förändrar världen. (”Bada Nakna” av Samir och Viktor räknas tyvärr inte..)

Man kan anklaga Greta för att vara del av en PR-kupp, men sanningen är den att hon gör skillnad och får människor att tänka i nya banor, och utan Greta skulle den här påstådda PR-kuppen varit lika framgångsrik som tornet i Pisa är rakt.

Coola Greta! I am a fan!

213 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Ja hon är grym. Som du säger, so what om det är en PR-kupp? Det tror jag iofs inte, jag tycker hennes engagemang lyser igenom. Hon är en stjärna!

      Hennes eget engagemang går ju inte nånstans att betvivla och man får ju verkligen HOPPAS att hon har ett PR team runt sig, hennes engagemang och expertis är ju miljön- klart som fan en 16 åring måste och ska ha hjälp med PR och media.

        Och man får hoppas att detta teamet har Gretas eget bästa som första prioritet…

        Hon har ett team kring sig, som man måste när man är såpass stor, men de är alla gediget intresserade av henne, hennes engagemang och ingenstans av att tjäna pengar på det.

          Exakt anonym.
          Det är människor som fattar allvaret som bidrar med det de kan – kunskap om PR.

        Hon har ett PR team bakom sig

      Ja här har vi en betydelsefull influencer värd namnet

        på tal om att använda Greta för att plocka egna poäng… host , harkel

          Ja, det har du verkligen en poäng i 🙂

      Helt fantastisk! Hon kommer att få folk att ändra sitt beteende avseende resor, och att tänka mer på miljön. Vilken fantastisk förebild! Inga privatjet där inte!

    Gabriella Kärnekull Wolfe som ligger bakom uppropet #intedinhora <3

      Håller med, ”inte din hora” borde uppmärksammas ännu mer, tänk så många unga tjejer som hamnar snett pga män som kräver att få köpa andras kroppar. Har verkligen öppnat mina ögon på hur allvarligt och stort detta problem är i Sverige!

    Hela den här grejen med att ”hon är en del av en pr-kupp” går mig på nerverna. Så länge pr-kupper handlar om obetydliga saker är det helt okej och roligt, men när det kommer till allvarliga grejer så är det fy skam?
    Själv bryr jag mig inte om Greta är en pr-kupp eller inte, huvudsaken är ju att klimatfrågan får så mycket utrymme det faktiskt ger. Klimatförändring är ett allvarligt problem och en fråga som måste belysas och behandlas dagligen, om det då ligger en större maskin bakom Greta rör mig inte ryggen.

      Fast det som är tragiskt är väl att en ganska skör tjej som iaf innan detta mådde psykiskt väldigt dåligt, ska utnyttjas i hela denna karusell. Ja, hon hörs och syns och sätter frågorna på dagordningen och i sig är väl det bra. Frågan är hur hon mår i längden…

        Hon säger ju själv att hon mår mycket bättre nu, mycket tack vare att hon har detta att fokusera på. Vad Greta har gjort för hela miljörörelsen är helt fantastiskt stort och hon förtjänar all cred hon kan få.

          NU ja, och det var ju det jag sa också. Läs min kommentar igen.

            Läs din egen kommentar igen.

              ?

            Men jag fattade aldrig vad det var du tyckte var tragiskt? Att nån som mådde psykiskt dåligt mådde bra igen efter att ha hittat ”sin grej”? Det är väl extremt icke- tragiskt 🙂

              Du får nog som sagt läsa kommentaren igen…

                Eller så får DU fundera på hur du förmulerar dig om du nu tycker att många missuppfattat texten… Om man flera gånger måste upprepa att folk än en gång ska läsa det man skrivit så är det nog skribenten som behöver läsa sin text igen.

                Eller så är du tydligare med vad du menar. Eftersom varken Greta själv eller hennes föräldrar tycker att Greta blir utnyttjad eller att det skulle vara tragiskt så är inte du rätt person att sätta dig över det och säga att det är det.

          Det går faktiskt att tycka att det hon gör och säger är bra, samtidigt som man kan tycka att all PR kring henne är något oroväckande. Hon är faktiskt ett barn och allt har gått oerhört fort. Förra våren var hon totalt okänd, nu framställs hon nästan som en Messias och är känd i hela världen. Lägg till att hon tidigare mådde jättedåligt, vilket många ungdomar gör. Risken att det blir nån form av personligt bakslag för henne är inte liten. Då är det intressant att så många verkar tycka att det är ”värt det”.

            Hon är en ungdom inte ett jävla barn!!!

              Fram till 18 är man barn.

        Ja jag hoppas hon mår bra när allt är ”över” (eller när hon är äldre och fortfarande jobbar med det här!), det kan vara extremt svårt för unga att vara i rampljuset. Dock så är det nog skillnad när det inte är som barnskådisar där deras föräldrar gör bokstavligen allt för att tjäna pengar på sina barn…

      Tack! Tycker verkligen man med fog kan ignorera snacket om PR-kupp hit eller dit. Det är snarare en PR kupp att påstå att Greta är en PR kupp. En PR kupp med syfte att ifrågasätta om Greta har ren mark under fötterna och därigenom ifrågasätta grunderna i hela hennes budskap.

        Men det är ju inte Greta som person som ifrågasätts (hon är ju omyndig), det är ju hela maskineriet runtomkring. Hur kan hennes föräldrar tycka att det är en bra idé att exponera den här (till en början) sittstrejkande tonåringen som har en historia av psykisk ohälsa och hemmasitteri? (Och ja, familjen har själva gått ut diverse reportage och pratat om Gretas och familjemedlemmarnas psykiskt mycket dåliga mående).
        Hur kan man som förälder riskera sitt barns välmående för denna totala exponering? Det är liksom svårt nog som det är att navigera i en s.k kändisvärld och komma ut helskinnad och välmående. Nu har det ju gått bra(?) till synes, men det fanns det ju inga garantier för när allt det här drogs igång.

          Men allvarligt, är du insatt i dras familj så du vet precis vad de mår bra och dåligt utav? Varför kan du inte bara lyssna till vad Greta säger att hon faktiskt mår mycket bättre nu än vad hon gjorde innan allt detta? Hur kan du vara sån expert på hennes välbefinnande mer än hennes egna familj?

    Cool tjej! Bravo! ❤

    Fantastiskt. Tröttsamt med alla surgubbar (bland annat mitt ex) som ska tala ner henne hela tiden.
    Hon har lyckats få upp miljöfrågan ännu mer på dagordningen i flera länder, heja henne för det.

    Skulle ha ett sugrör igår på McDonalds men såg att de tagit bort dem.. 😀

      Att all (okej, nästan all) engångsplast förbjuds 2021 har man vetat om länge. Tror knappat att det beslutet tagits tack vare Greta, även fast hon varit med och påverkat synen på miljöfrågan i många länder.

        Synd bara att det bara är i Europa ?‍♀️

          Det är inte bara i Europa. Förbudet har funnits rätt så länge i ganska många delar av USA. Det första landet att förbjuda engångsplast var Bangladesh 2002. Indien, Kongo, Mali, Marocko är länder som också har förbud mot plast.
          Större delen av Sydamerika har förbud. I Kenya kan du få upp till 4 års fängelse eller böter på 40.000 dollar om du använder plastpåsar och i Rwanda finns det en svart marknad för plastpåsar.
          Till och med afrikanska terroristgrupper har förbjudit engångsplast i de områdena de har tagit över.

          Du kanske ska läsa på lite innan du killgissar nästa gång?

        Och jag menade inte heller att det var tack vare Greta. Var bara ett glatt tillägg.

          Fel av mig då som tolkade att du menade att det var på grund av Greta ?‍♀️ Du är en av de få måste jag säga som är glad över att de tar bort plastsugrör, blir utskälld dagligen på mitt jobb för att vi inte serverar de längre (jobbar inte på Donken). Folk tar det som ett personligt påhopp när de inte får dricka sitt kaffe eller sin dryck med ett sugrör.

            Oj visste inte att det var så viktigt för vuxna 😛
            Jag ville mest ha ett för att inte tvååringen skulle spilla ner hela sig med juice, men blev inte upprörd utan : )

              Har ett flergångssugrör i skötväskan, underlättar massor ?

            Alltså att dricka från de där pappersmuggarna utan sugrör är inte ett dugg trevligt. Nu äter jag inte på snabbmatsställen så ofta men funderar på att börja ta med egna sugrör när det väl händer.

            Måste nog börja bygga ett sugrörslager så jag klarar mig sen ?

              Det ska ju komma sugrör i kartong och bambu (bland annat) men att sugrören ska vara i plast är VÄLDIGT viktigt för många, verkar det som… Helt otroligt hur folk reagerar när man säger att man inte serverar sugrör på grund av miljöskäl ?

                Kartongsugrören är äckliga att dricka ur. De ger smak och är hemska att ha i munnen. Plastsugrör ftw!

                  Synd för dig då att de ska förbjudas i hela EU snart ?

                    Som sagt så funderar jag på att fixa ett lager till mig och mina framtida barn 🙂

                    Och sen varar EU förhoppningsvis inte för alltid heller 🙂 så det löser sig på ett eller annat sätt ska du se.

                      Tönt

                      Planeten varar inte heller för evigt. Synd för dina kids att du gillar plast mer än deras framtid.

                      Köp sugrör gjorda i rostfritt stål istället. De är mycket trevligare att dricka från än något annat.

                  Buhu, drick utan sugrör då?

              Bästa sugrören som finns är de i stål ??

                En kvinna ramlade på ett sånt där metallsugrör och spetsade sig till döds, hur sjukt det än låter
                https://www.expressen.se/sport/trav/elena-dod-i-skrackolycka-spetsades-av-ett-sugror/

                Läste också nåt om att hennes anhöriga vill förbjuda såna nu..

                  Hur ofta har det hänt??

                  En kvinna har dött av att få en gräddpatron i ansiktet pga tryck också, hur ofta händer det liksom? ?

                    Jag har blivit spetsad av en träpinne när jag var på läger och vi lekte irländsk julafton. Uppenbarligen dog jag inte men ”JAG KUNDE HA DÖTT!!”

              Finns återanvändbara sugrör i alla möjliga material att köpa nu, to go i söta små behållare med borste till till och med!! ???????

        Gud vad tiden går, är det redan 2021?!

    Hon är makalös fantastiskt! ?

    Så imponerad av Greta och alla andra ungdomar som leder skolstrejker runt om i världen! ?✨

      Inte jag. Det har ju flera gånger berättats om att Greta har ett anpassat schema för att kunna strejka, mao strejkar hon inte.
      De barn och ungdomar som på riktigt strejkar är jag inte heller imponerad av, det kommer bli jobbigt för dom senare, med allt de kommer vara tvungna att ta igen.

        Bitteeeer

          Hon har fått beviljat anpassad skolgång och tillgång till specialpedagogik. Om hon påstår att hon strejkar samtidigt som hon uppmuntrar andra barn och unga att strejka och försumma sin skolgång har hon inte rent mjöl i påsen.

        Nja. Blir nog betydligt jobbigare för barn och ungdomar med en framtid som kommer vara kantad av en klimatförändring med konsekvenser som vi inte kan förutse, än att de behöver ta igen en fredags läxor hemma. Greta må ha ett anpassat schema idag för att kunna strejka, men oavsett vad så gör hon otroligt mycket för klimatrörelsen idag. Hon förklarar det forskare har försökt förklara i flera flera år.

          Ni vet att mycket beror på naturliga cykler va? Sånt där som vi ändå inte kan göra något åt.

            Du vet väl att denna gång går lite väl fortare och det finns bevisat att det är just våra utsläpp som påverkar mer än alla andra cykler.

              Och du vet att det sker i rekordfart även på andra planeter helt utan mänsklig påverkan?

            Naturliga cykler har absolut påverkat klimatet förr. Att det är naturliga cykler som påverkar nu är nästintill helt motbevisat. Tro mig, jag har pluggat det här på masternivå 😉

              Det finns andra som gjort precis samma men säger tvärtemot vad du säger.
              Dessutom; säg inte ”Tro mig”.
              Att du säger ”tro mig” gör att du upplevs mindre trovärdig.

    Att sätta Greta på samma nivå som Malala… tycker inte de två går att jämföra. Speciellt inte när man pratar om mod.

      Din kommentar säger mycket om dig.

        Hon har ju rätt.

          Nej, det tycker jag faktiskt inte. Båda tar upp extremt viktiga frågor- tycker det spelar i samma liga. Greta har nog haft ett betydligt enklare liv men det ändrar inte jämförelsen i sak.

            Slår vad som att Norska Nobelkommittén håller med dig snart…..

              Ja Greta är nominerad.
              Så är också hundratals andra så säger inte så mycket egentligen.

                Säger väl väldigt mycket. Du är antagligen inte nominerad, inte jag heller eller någon härinne skulle jag tro.

                Själv har jag liksom du Karin ett 20 tal nomineringar i baggaget men damn, det blev inget.

            Greta har levt ett extremt privilegierat liv hittills.

        Jag tror mig förstå vad Sara menar och tror inte det är något illa menat. Både Greta och Malala har gjort storartade och bra grejer – men de befinner sig i olika ligor. Ja, de är både unga tjejer som står upp med höga röster. Där får gränsen för identitetspolitiken dras. Malala har haft sitt liv på spel på grund av engagemanget. Det går inte att jämföra dessa tjejer på ett rimligt vis. Med det sagt – båda är imponerande, men på var sin kant.

          Sedan tror jag inte på strejkmetoder. Men det är en annan sak.

            Cee. Varför tror du att du har rösträtt till exempel?

              En del människor är läskigt historielösa.

              Vad syftar du på? Storstrejken? Långsökt isåfall. Jag står vid mitt ord.

            Ojoj nu är det dags för utbildning. Hur har du fått rösträtt? Hur har du fått rätten till utbildning?
            Historielektionen vore nog tänkvärt för din del.

              Nej, du behöver läsa på. Strejk för allmän rösträtt 1907 hade inte med kvinnlig rösträtt att göra utan syftade till allmän rösträtt för MÄN. .
              Den kvinnliga rösträtten i Sverige var långt mer fredlig och tam:
              https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Kvinnlig_rösträtt_i_Sverige

          men spelar det nån roll om vem som ”offrar” mest. båda gör sjukt bra grejer punkt! det finns alltid nån som gör mer och är bättre osv..

        Okej? Jag står för det i så fall. Jag har inte sagt att det Greta gör inte är bra, men jag tycker absolut inte att det kan liknas vid Malalas mod och gärning.

    Modigare 16-åring får man leta efter!

    /Djupt imponerad

    Alla instagramfeminister är inspirerande, om inte mer, än Greta och Malala.

      Hahahaha 🙂 Det var ett skämt antar jag. (Eller absolut, varför lyssna på Greta snacka strunt om klimathotet när man kan engagera sig i Cissi Ws känslor efter att nån lajkat en sida på FB)

    Inte ens detta inlägg kunde få vara fritt från att någon får sig ett nyp i sidan. Det är tråkigt att du aldrig bara kan skriva ett positivt inlägg utan att flika in en liten känga någonstans. Tycka vad man vill om Samir och Viktor och deras musik, men måste alla vara världshjältar?

    (Nej jag menar inte att det var super elakt skrivet, men förstår inte syftet med att göra en jämförelse med Samir och Viktor och lyfta fram dem som en motsats. Det är bara väldigt överflödigt och onödigt. Är som att det till varje pris måste finnas något negativt och någon som får kritik i varje inlägg även om det så ska göras långsökta kopplingar.)

      Fast är du inte väl känslig nu..tror inte samir o viktor själva ser sig som världsförändrare och kan det med ett leende.

        Tror inte att Samir och Viktor skulle ta illa upp av inlägget men förstår TS konstruktivs kritik. Det ska alltid vara något negativt i varje inlägg i princip. Och detta är sedan en bra tid tillbaka tyvärr.
        Kommentarsfältet har ju inte direkt blivit bättre heller.
        Önskar det fanns en till sån här blogg men lite mer neutral i sin bevakning och granskning. Alternativt att denna blogg ändrades lite.

      Men för i helvete!!!!! Och radera gärna mitt inlägg men jag spyr på detta!!!

      Det är väl inte konstigt att Camilla skriver det här – och jag vet inte ens om hon skojar. Hon har glimten i ögat, säkert, men det kan ju vara allvar ändå. Hon kanske helt enkelt bara ville att det här inlägget och dess kommentarer skulle få vara fritt från de personer som så ofta figurerar här?

      Jag tycker att det var jätteskönt att hon skrev det. Nu handlade det om två verkligt viktiga personer och inga andra. Och ja, människor är olika mycket viktiga.

      Det här är en mobbarblogg. Självaste Jesus hade fått sig en törn här.

        Jag såg vad du gjorde där … Snyggt!

      Men herregud, hur sekundärkränkt kan man bli?

    Jag tycker det ofattbart tragiskt när vuxna människor klankar ner på och hånar en 16-årig tjej som gjort mer för världen ensam än alla vuxna som uttalar sig nedlåtande om henne tillsammans.
    De vuxna ute på arbetsplatser och på nätet runtom som sitter med armarna i kors och gapar och kör med argumentet att hon borde gå i skolan, inte strejka, kommer från de som inte gått särskilt mycket i skolan själva har jag noterat.
    Detta medan Greta själv är ute och pratar med de mest inflytelserika personerna i världen.
    Kör Greta! Bara kör!

    Unpopular opinion: orkar inte med henne.

      Unpopular opinion: du behöver inte skriva allt du tänker.

        Har jag all rätt att göra.

          Självklart har du all rätt att göra det. Jag har ALL rätt att berätta för min kollega att hon har en ful frisyr. Men gör jag det? Nej. Du måste nämligen inte uttrycka allt du tänker, speciellt inte om det finns chans att det sårar någon.

            Så om jag inte gillar Greta så sårar det henne för hon sitter här inne och läser? Okej.

              Nej, det gör hon med största sannolikhet inte. Hon verkar att ha bättre saker för sig till skillnad från dig och mig. Men misstänker att hatet mot henne från alla möjliga hörn i Sverige (där folk utnyttjar sin RÄTT att skriva vad de vill på nätet) nått fram till henne. Hoppas hon inte tar åt sig.

              Jag bara undrar vad du och alla andra som skriver om henne vinner på att skriva ut att ni inte gillar henne. Vad stillar det för behov? Geniun undran.

        Popular opinion*

      Jag är tydligen blockad men försöker igen:

      Greta är en trend som kommer att dö ut snart, don’t worry.
      Det jag undrar är hur folk kan ha legat i dvala så länge angående klimatförändringarna?
      Jag och min högstadieskola vaknade 2006 med Al Gores dokumentär, typ innan Greta var född ens…
      Men det är klart, det var innan sociala medier och hashtags.

        Vad duktig du är.

          Ikr

      Är detta du?

      http://www.ystadsallehanda.se/insandare/skriv-inte-sa-mycket-om-greta-thunberg/

      Hur kan man vara trött på någon som man inte följer?

        För att det står om människan överallt och det är så jävla överskattat.

      Håller med dig!

      Vad är det du inte orkar?

        Hon är överskattad.

      Speciellt eftersom hon har fel i mycket.

        Kan du förklara vad det är som hon har fel i?

        Utveckla gärna vad hon har fel i

    Ja, här har du två VERKLIGA influencers! Två unga kvinnor som verkligen gör skillnad och lyfter verkligt viktiga saker.

    Greta Thunberg själv brukar säga att de som intervjuar henne borde intervjua forskare i stället. Bara en sådan sak, det skulle aldrig någon av de här tjejerna som säljer smink och kollagen och faans moster säga. Men hon gör det!

    Och apropå detta att många menar att Greta Thunberg är ett barn som man inte ska ge för stort utrymme, man ska lyssna till de som verkligen kan göra skillnad i stället, till de som har de rationella lösningarna och inte bara pratar? Jag hörde en person som jobbar med klimatfrågor säga att det där är ju bara så dumt! Den forskning och de lösningar hon kan prestera är helt ointressanta så länge ingen lyssnar och tar till sig. Nu, med Greta Thunberg, så får forskarna större utrymme, både allmänhet och politiker är mer mottagliga.

    Tycker den här grejen är så orimlig, när hela Sverige (menar främst politiker, men även t.ex olika krönikörer, debattörer) pratar om att Greta är så cool, modig osv osv osv. Men ändå verkar ingen vara intresserad av att diskutera de faktiska frågorna? Typ: är vi villiga att ändra livsstil helt? Eller vad är det som krävs av oss egentligen? Vad kostar en total omställning av samhället, vill vi betala för det? (Verkar inte så än så länge). och (tusen) andra frågor.

    Det är ologiskt enligt mig att alla som tycker att Greta är så bra, ändå inte tar henne på allvar? Att ta henne på allvar vore väl att faktiskt diskutera frågorna och inte bara konstatera att man är ”för Greta.”

      Läser du nyheterna? Greta ska delta i FN:s klimatmöte i New York nästa vecka och sedan i Chile i december.

      ”Under den sex dagar långa vistelsen i huvudstaden ska Greta Thunberg även tala inför ledamöterna i två av representanthusets utskott. Utfrågningen i kongressen sker under onsdagen (18/9) och följs av en presskonferens utanför Högsta domstolen i Washington. ”

        Ja, det har du rätt i! Tänkte kanske lite väl ”Sverige-centrerat.”

          Jaha, okej.

          Ja, på hemmaplan kan jag hålla med dig om. När Sveriges riksdag säger nej till Greta blir hon inbjuden till parlament världen över.

      Förändring oavsett hur liten är en komplicerad process som väcker starka känslor hos alla. Det är väldigt sällan en person som ger lösningen. Det Greta gör och med ett enormt genomslag är att skapa uppmärksamhet kring problemet. Nästa steg handlar om att komma till insikt. Finns det ett verkligt problem? Här reagerar människor lite olika. En del förnekar fullständigt att det finns ett problem. Andra inser att det finns ett problem men väljer att ignorera det för att den ångest som förändringen triggar är övermäktig. Det är lättare att förneka problemet än att adressera sina egna känslor.
      Greta har satt miljöfrågan på bordet och vart man än vänder blicken finns Greta. Med sitt engagemang krattar hon manegen. Hon har världens öra. Nu är det upp till alls dem som kan bidra till lösningen och alla möjligörare att ta ett kliv fram och börja jobba.
      Det alla behöver fråga sig är om man vill vara en del av lösningen eller en del av problemet.

        Syster Yster, jag tror att jag är litet kär i dig. En redig motvikt till alla med sura uppstötningar som samlas här.

        Det är lite problematiskt när ett sådant ungt och skör ungdom blir upphöjd likt hon är Jesus. Hon måste redan leva upp till en bild av att vara övernaturlig. Vad jag refererar till här är citat från Ernmans biografi/klimatbok där hon beskriver hur Greta kan se koldioxid med blotta ögat, hon kopplar delvis detta till Gretas autism-diagnos. Jag besitter samma diagnos och är inte övernaturlig och kan se ting som det är omöjligt för det mänskliga ögat att se.
        Det innebär ju att Greta måste få enorm ångest varje gång hon andas ut eller pratar, eftersom människan andas ut Co2. Panikattack varje gång hon passerar fisande kor!
        Jag ställer mig förundrande hur hon lägger så mycket fokus på flygning, när världen står för bra mycket större svårigheter.
        Oljebrist har det alarmeras om sedan 20-30 år tillbaka. Osäker om hon och resten av världen inser hur mycket av vårt samhälle som är beroende utav olja.
        Folk klappar sig själva på axeln för de minsann tog cykeln till jobbet och därför har de inte lämnat avtryck! Men glömmer bort hur många delar av cykeln som är gjord av någon form av plast. Som är en produkt av olja.

        Hela hysterin om att klimatet ändras och får inte ändras utan skall vara exakt samma som det ”alltid varit”.
        Vadå alltid varit? Det finns bevis på att vi kunde odla vindruvor i Sverige en gång i tiden.
        Och koldioxid görs till den stora boven trots att det är en nyckelindrediens för vår överlevnad.
        Du kan bland annat köpa ren CO2 i din trädgårdshandel för att spruta in i ditt växthus. För att få växterna att grönska.
        Forskning säger att för låga nivåer av koldioxid i atmosfären kommer leda till att växtligheten till slut dör ut då det är denna gas som växterna använder för att skapa oss syre.

        Om Greta istället satsar på att utbilda världen i varför det är så viktigt att återvinna, kanske påtvinga länder under FN att införa lag på återvinning.
        Eller ger sig på klädindustrin som involverar bra mycket värre kemikalier än naturgaser som CO2.
        Om hon kräver lagändring gällande plastföroreningar i våra hav.
        Om hon faktiskt får samhället att rikta fokus där det verkligen brinner, då kommer jag se henne som en förebild.

        Nu är hon tyvärr hjärntvättad av en radikal ideologi som har föga lite att göra med klimatforskning eller dylikt. En av de vanligaste dragen hos oss med ASD-diagnos är att vi lätt är paranoida. Gretas paranoia matas av hennes föräldrar, så som av samhället och jag bara är glad att jag inte är i hennes skor.

          Äntligen en klok röst, men du lär nog tala för döva öron. Vi står inför mycket värre hot än promilleökningar av den livgivande gasen CO2. Monokulturer, skogsskövling, plast i haven, kemikalier i vårt dricksvatten från mediciner, TBC i tredje världen, att det dör fler av förorenad inomhusluft på grund av förbränning än av någon annan orsak. Och så det ständigt närvarande hotet av ett förödande vulkanutbrott som kan orsaka missväxt och svält i hela världen.

      Ja, alla vill liksom vara i hennes glans, använda hennes namn, träffa henne, berömma henne och säga att man håller med men ingen orkar riktigt ta in vad hon säger eller att verkligen försöka ändra något. Hörde tex Värvet med Thomas Bodström. Han talade om hur viktig, vettig och bra Greta var och om att alla måste ta ansvar tex skulle hans advokatkontor minnsann se till att minska på antalet papper de skrev ut. Tanken på att de kanske även skulle kunna låta bli att flyga ner alla i firman till en kickoff i utlandet slog honom under tiden han pratade och man hörde liksom hur svårt/tråkigt han tyckte det skullle vara att föröka genomföra den förändringen. Så avslutade han resonemanget med att helt enkelt bestämma att det inte var en lika betydelsefull åtgärd som att minska antalet papper.

      Skulle vara bättre om offentliga personer ägnade mindre tid åt att berömma Greta och mer tid åt att försöka lyssna på henne. Mindre tid åt att skryta om vad man gör och mer tid åt att analysera vilka ändringar som krävs och hur svårt det är att ändra beteenden och vanor.

    Alltså hon är så modig men att hennes mamma ska behöva byta karriär för hennes dotter är fanatisk är skumt.

      Behöva? Om mamman nu valt att byta karriär är det väl ett fritt val?

        Joo absolut men hon kanske inte orkade lyssna på hennes tjat mer. Vad vet jag.

          >Vad vet jag.

      Fast hon har inte bytt karriär, hon är fortfarande sångerska. Uppträder dock mer i Sverige nu, med musikaler, än att turnera runt jorden som operasångerska.

    Nadia Murad (f. 1993) som vann Nobels fredspris förra året hör också till skaran av unga kvinnor som gör stor skillnad.

      Kom på en till: Boyan Slat (f. 1994) som startade projektet The Ocean Cleanup.

    Isabella lövengrip!
    .
    .
    .
    Näe, skoja ?

      Sveriges anti-Greta.

        Ja, men hon vill vara Greta. Typ.

        Hon är inte anti Greta, hon pratade gott om Greta typ hyllade henne men då fick hon sk-t och påhopp för det. Det var att utnyttja Greta tyckte vissa, rida på hennes våg o dyligt… Konstigt att andra får skriva om och hylla Greta utan att få sk-t.

          När seglade Isabella Löwengrip till New York senast, istället för att ta båten, eller rent av stanna hemma? Tåg tåget istället för att flyga inom Europa? Uttalade sig mot onödig konsumtion?

          Ja, nu känner jag igen dig. Du sitter och bevakar alla kommentarer i alla inlägg ifall någon möjligen, kanske, eventuellt skulle utrycka sig ofördelaktigt mot din idol. ”Hej, Isabella! Titta vad duktig jag är som försvarar dig! Jag är ditt största fan!”

          Det spelar väl ingen roll om den som sitter och flyger fram och tillbaka som en vettvilling i tid och otid ”pratar gott om” Greta Thunberg. Action speaks louder than words – och så kanske vi slipper höra talas om Blondinbella i det här sammanhanget fler gånger?

    Vilken tjej. Såå cool och det hon gör är riktigt modigt, och då är jag långt ifrån någon klimatkämpe

    Har för mig att hennes mamma slutade flyga långt innan Greta ens började med sin strejk. Klingar falskt när man inte ens nämner att mammans engagemang startade innan Gretas och att det nu är en gemensam passion, tack vare mamman.

      Ja, Malena slutade flyga före skolstrejken men

      >Engagemanget började med hennes dotter, berättar hon:
      >– Min dotter satte mig in i klimatkrisen och sedan var det ett otroligt enkelt beslut att sluta flyga. Att jag slutat är en ren konsekvens av att vi befinner oss i en akut kris. Ingenting ger en större minskning av ens klimatpåverkan än att sluta flyga, säger hon. (https://www.expressen.se/nyheter/klimat/malena-ernman-sager-nej-till-alla-jobb-som-innebar-flygresor/)

      Det har ju Greta också sagt. Att hon fick sina föräldrar och syster att sluta flyga.

    Har stor beundran för Greta. Man behöver inte gilla hur det paketeras och skrika PR-kupp hit och dit, men det hon säger är i slutändan faktagrundade påståenden och alla på den här planeten behöver ta åt sig av det hon säger.

    Sorry för lite OT : Har nyss börjatt läsa Margaux’s blogg igen efter ett par år uppehåll och fattar absolut inte vem dessa Emil och Viktor är hon hänger med kostant? what’s the story? Sen visste jag inte att hon rökte heller (bild i senate inlägg)?? Mycket jag inte vet och är nyfiken 🙂

      Viktor frisk som är ihop med hennes bror Erik

        Jaha! Trodde hon bara hade Theo som bror

    Hon stannade hemma för att båda döttrarna var sjuka, familjen var i kris!

    Om vi nu tycker att det är så viktigt med klimatet och miljön här i landet varför tar vi då in hundra tusentals flyktingar som slänger sopor och vitvaror rakt ut på gårdsplanen.. varför ökar vi på vår befolkning och låter dom frodas och betalar dessa för att skaffa mängder av barn i trygghet här. Det är väl ren klimatkatastrof om något.

      Jag stod i valet och kvalet i en sekund om din kommentar skulle få mig att gapskratta rakt ut eller slå mig i pannan. Valde det första.
      Jag hoppas du trollar annars tänk nu också på att dessa ”hundra tusentals” flyktingar faktiskt drar sitt strå till stacken, många tog båten precis som Greta.

        Hur drar de sitt strå till stacken? Att tömma kommunernas kassor? Så att kommunerna går hundra miljontals kronor i förlust pg av att nya invånarna inte vill komma in i samhället.

          Det är dina politiker, folkvalda, som står för detta på många vis kära vän…

      Mhmm, jag tror du missupfattat det här lite. Flyktingar (& deras sopor) har lika stor klimatpåverkan innanför Sveriges gränser som utanför. Du blir inte av med problemet om du skickar dem till deras hemländer eller grönland. Befolkningsökning och miljön är globala problem och handlar inte om huruvida folk korsar gränser.

        Fast Sveriges klimatpåverkan hade ju varit lägre utan.

          Uuuuh. Men det spelar ingen roll. Det är själva innebörden av ett ”globalt problem” som miljön. En konkret sak du kan göra skulle tex vara art gå och prata med dina grannar om källsortering. Att flytta på grannarna annars har noll positiv påverkan på klimatet.

          Som sagt är miljön ett globalt problem.
          Med förhoppning om att alla som skräpar ner mm lär om sig.

            Vad gäller just flyktingar lite beroende på var de kommer ifrån så har ju inte alla länder lika utvecklade avfallssystem som i Europa. Så här kan man ju faktiskt engagera sig och förklara för folk som inte har vanan inne att källsortera hur det funkar.

            Då kan du göra en konkret sak – uppmärksamma och utbilda dem i detta om det nu är ett så stort problem för dig.
            I många länder, både fattiga och rika (u/i-länder, hur man nu vill kalla dem) finns inte den typen av sopindustri/system som finns i Sverige.
            I mitt hemland kan jag ofta se en dröse ”sopor” ståendes bredvid sopkärlet för att man tänker att någon annan kan ha nytta av saken/tinget/det när man själv inte längre har det, oftast tar det några timmar sen är saken borta. Granntanten tex gick med alla sina PET-flaskor (nej, de har ingen pant på dom där) till andra granntanten så hon kunde göra sina inläggningar. Slutade med att hon hamstrade PE-flaskor som ställdes utanför sopkärlet så fler kunde ta del av denna innovativt, käcka mackapär att konservera grejs i – tantisen förstod dock inte att flaskorna flög halva stan runt efter en natt med lite vind.
            Och nej, jag kommer inte ifrån valfri kåkstad utan ett europeiskt land där miljö/miljöfrågor inte direkt är topprioriterade.

        Befolkningsökning är inte globala problem. De populationer som explosivt ökar finns på identifierade platser, att en population som den Europeiska, som planerat sina resurser och familjer, ska behöva ta skit för andra kontinenters oförmåga, är en orättvisa.

          BS. Europeer förbrukar i genomsnitt bra mkt mer resurser än snitt afrikan i sahel. Ska de behöva ta skit för att vi överkonsumerar? Eller tycker du att bra planering är att överkonsumera på nån annans bekostnad? Som sagt, ett globalt problem…

            Flummigt svar. Européer har anpassat sin befolkning. Afrikaner mångdubblar sin och samtidigt vill världen lyfta deras levnadsstandard. Medans vi sänker vår. Fundera på den logiken.

              Men det spelar ingen roll om du som enda barn i en svensk familj under ett år förbrukar 240 ggr mer resurser än en 20 barns nomadfamilj i sahara.

                Planerar man sin befolkning så förtjänar man bättre standard. Däremot tycker jag att konsumtionen gått för långt i väst, men rent principiellt anser jag att populationer som anpassar och planerar, ska kunna väl ta hand om sina få avkommor. Det är ju själva grejen.

          Om vi ska snacka rättvisa, på vilket sätt har du förtjänat var du har fötts?

            Om två Européer planerar sitt barn att födas i Europa, så är det en aktiv handling som påverkar var människor föds. Igen. Flummiga svar.

              Jag skulle inte kalla din respons flummig men däremot så du svarar inte på frågan om hur just du har gjort dig förtjänt av var du har fötts.

                Det är du som inte förstår att jag svarade.

          En mycket intressant hypotes. Av ren nyfikenhet, varifrån kommer råvarorna som förbrukas i EU? Vilken nationalitet har komponenterna i dina kläder, din bil, ditt hem och hemelektronik?

            Du utelämnar helt strukturerna i sagda nationer. Det du nämner har mer med giriga globalister att göra, än den vardagliga Europeiska kulturen.

              Komponenterna i din mobiltelefon, tack…

                Igen. Globalister skapar denna onda cirkel. Där mellanhänder tar vinster som blir mellan samhällsklyftorna.

                  Vad jag försöker förklara för dig är att råvarorna du förbrukar kommer från afrika eller asien. De har förmodligen förädlats i Asien. Mao faller ditt argument ganska platt. Europeer förbrukar inte ”europeiska” resurser.

                    Fast jag är inte emot handel och utbyte? Jag talar om två delar av världen som sätts mot varandra av giriga globalister. Du blandar ihop.

                      Du påstod att populationer som den europeiska som planerat sin befolkning och sina resurser har rätt till högre standard. Poängen är att det inte är europeiska resurser du planerar och överkonsumerar utan globala.

                      Du resonerar som så att Europa endast tar utan att ge? Resurser används globalt, tur och retur. Att köpa resurser från andra är inte fel, vad som är fel är när maktstrukturer på båda sidor skor sig på befolkningen i vardera ände av produktionskedjan.

      Hehe, så fort det kommer upp något om flyktingar i diskussioner som inte handlar om flyktingar så tänker jag på den där Grotescolåten: ” det är bögarnas fel.” Fast invandrares fel då eftersom allt är invandrarnas fel numer. Lika tröttsamt som att lyssna på SD i politiska debatter, oavsett vad det talas om så löser man det med mindre invandrare.

        Sant! ?
        Nåja, vi som fick gå ”Livets lätta skola” kan ju inse det.

        Ja den här kopplingen var speciell 🙂 Climate change kan man tydligen lösa genom mindre flyktingar till Sverige…det är ju genialiskt. Att ingen tänkt på det tidigare.

          Hur löser man det genom invandring till Sverige då, menar du?

            Fast Anonym 1424 påstod inte det. Att man inte tycker att mindre invandring skulle lösa klimatkrisen innebär inte per automatik att man tycker att (mer) invandring skulle lösa klimatkrisen.

              Mm jag förstår. Det var mer en fråga på sidan om, eftersom en lösning var kärnan. Om det inte hjälper det, så stjälper det- typ av antagande.

                Finns tredje alternativet där invandring varken hjälper eller stjälper klimatet.

    Min fråga är vad valpen nellie visar upp i stallet har där att göra?? Den är typ 12 dagar och har inte ens öppnat ögonen och ändå är den utsläpad i stallet för att fotas.

      Lämnade en kommentar, många böcker kring hunduppfödning säger att man i största möjliga mån ska låta valpen ligga hos tiken och inte lyfta runt den första två veckorna. Istället bara stryka den över kroppen och gosa med den när den ligger hos mamman för att vänja vid mänsklig kontakt. Lite ego av henne att lyfta ut valpen för foto så. Man får ta bild när de ligger hos tiken eller lugna sig tills de blivit 4-5 veckor iallafall. Men det är bara mina tankar, tänker på valpen och tikens bästa.

      Antar att det klassas som näthat mot Nellie om man frågar hur hon tänkte där.

    OT:

    Varför bor det en 40-årig rysk kvinna vid namn Nataliya hos Lady Dahmer? Är det hennes städhjälp eller? Pinsamt i så fall med tanke på att LD påtalat hur hemskt det är med städhjälp 🙂

      Allt är hemskt hos andra. Hos en själv är det bara en värdefull hjälp i vardagen.

      Är det inte LD??

      LADY DAHMER HETER NATALYA!

        Nej, lady dahmer heter väl Natasha ?

        Vem är då Nataliya?

          Det har väl inte vi med och göra ?

            Och har man städerska så brukar hon ha ett eget hem. Så tror inte det har med städhjälp att göra.

      En städerska? Ha! Jag har ett helt team! Och en generalsekreterare! Ja, ja, jag har inget visum, villan ska bort och lägenheten i New York är redan uthyrd. Men strunt i det, jag bara skrattar och slänger litet med håret, så blir allt bra.

      Det är väl Lady dahmers svägerska? Hon har skrivit innan att hennes bror bor hos henne i en gäststuga.

      Lär vara hennes brors flickvän väl? Hennes grekiska bror bor där sedan flera år, i deras gästhus.

      Hennes bror med flickvän bor där! Tagga ner.

    Hon är säkert en jättetrevlig, snäll och omtänksam tjej med hjärtat på rätta stället. Hon säger emellertid inget nytt, utan bara samma saker som sagts av forskarna i decennier. Hon representerar det populärvetenskaplifierade klimatförändringsbudskapet. Hon är också en klimatpolitisk motpol till klimatförnekaren Trump, något som förstås hjälpt henne till framgång, då många inom massmedia hatar Trump och att han inte är Hillary inte längre känns som tillräckligt för att rättfärdiga hatet, så kan man istället fokusera på att han drog ut USA ur Parisavtalet.

    Jag gillar inte heller president Trump. Entreprenör Trump är dock helt OK.

    Men. Mitt problem är inte med Greta utan alla som försöker göra henne till sin (t ex tyskarna i Fridays for Future) och på kuppen försöka tillhandahålla lösningar på problemen hon pekar på. Lösningar som uteslutande handlar om mer socialism, mer förbud och emellanåt också mindre demokrati och mindre frihet. Återgångar till ett förindustriellt tillstånd där planetens storlek ter sig lika stor som på 1700-talet och där resor över Atlanten – om de ens företas – sker med segelbåt och tar veckor istället för med flygplan och tar timmar som dessutom ska permanentas är inte en tillvaro många önskar sig.

    Domedagsbudskapet i den vänstervridna politiseringen av klimatvetenskapen som är klimatalarmismen gör att jag har svårt att ta deras uttalanden på särskilt stort allvar. I min mening gör dem klimatet en otjänst, i den minst sagt underliga meningen ett antal fysikaliska mätvärden kan vara tjänstemottagare.

      Det var många tjusiga ord – men vad är det egentligen du vill säga? Dessutom har du knappast en aning om vad ”många önskar sig”. De flesta kanske tvärtom inser att det faktiskt inte fungerar att hålla på att flyga över Atlanten om det inte handlar om att man reser för att stanna länge. Det känns tråkigt att du inte verkar förstå allvaret i de klimathot vi nu upplever.

      Slutligen heter det inte ”I min mening gör dem klimatet en otjänst”. Det heter ”I min mening gör de klimatet en otjänst”.

        Hur jag vet att många inte önskar sig att transportmedelsmässigt återgå till 1700-talet? Tillgång och efterfrågan. Vi har uppfunnit fiffiga transportmedel som flygplan och använder såna hela tiden. Ingen stor efterfrågan råder på äldre teknik.

        Allvaret i klimathoten är jag fullt medveten om. Men jag lyssnar inte på alarmister som gapar om att jordens undergång är i vardande.

        Företagen som nu producerar flygplan i stor utsträckning ska istället för att aktivt handikappas av reglement, lamslående byråkrati och tvinga deras kunder att betala flygskatt (för att vi ska låta bli att flyga) snarare uppmuntras, genom avsaknaden av nämnda hämskor, att ta fram bränsleeffektivare motorer, mer aerodynamiska flygplansskrov och annat som inte är lika bidragande till klimatförändringarna. Att sluta flyga helt kommer med stor säkerhet att utlösa en global ekonomisk kris, då världsekonomin är beroende av globala transporter av både människor och varor.

        Jag kan också ana en klasskamp från jetsetklassen (Al Gore, Leo Dicaprio och andra rika miljöaktivister flyger runt i världen med sina privata jetplan och talar om för oss andra att sluta flyga) i detta – där man nu när arbetarklassen har tillgång till en gång via höga priser för jetsetet reserverade transportsätt till priser lägre än någonsin tidigare. Med Concordens sista flygning för flera år sedan är nu dessa rikisar (som inte har privatjet) satta att flyga på samma plan som oss vanliga arbetare och känner väl inte riktigt att man är lika fräsig som man en gång kände sig. Jetsettarna vill förbli jetsettare. Miljöalarmisterna har hakat på detta och använder skam- och skuldbeläggning för att vi ska tro att vi gör klimatet en tjänst när vi låter bli att flyga.

        Slutligen till språkpolisen: Du kan försöka lära mig i korrekt användande av de/dem, men jag kommer nog inte att lära mig det. Mina skollärare lyckades inte och jag ser inte att jag kommer lära mig det nu heller. Jag tackar dig dock för ditt beröm för mitt övriga språkbruk.

    Nåt jag skrev i 2013.
    ”The Nobel Peace Price is getting announced on Friday…..it’s going to be interesting to see who will be awarded the medal this year. I’m excited because Malala Yousafzai is nominated, only 16 years old but such a brave, smart and driven young girl. She is a great role model for young girls all over the world. I hope that her voice will be heard and that much deserved changes about girls getting an education and women’s rights in certain parts of the world will be acknowledged and taken seriously.”

    Gillar även Greta. Vet inte mycket om hennes familj och spekulationerna om PR, MEN det är iallafall POSITIVT att bry sig om miljön och vara en aktivist med tanke på att dom flesta ”influencers” man ser och hör mest har sitt yttre i fokus och inget annat.

    Iqbal Masih

    Kan vi också bara uppmärksamma hur HET Trevor Noah är?

    Min pojkvän som just nu arbetar i Kina berättade om ”sopsortering” och liknande går till där borta, han bor i en småstad på 2 miljoner invånare i närheten av Hongkong och jag känner just nu att vi kan fortsätta vara hur duktiga som helst och det har ungefär samma effekt som tomten på julafton för en vuxen människa utan barn.

    Självklart gör jag mitt ändå och tänker fortsätta mitt spår mot miljöpolitik och kanske lyckas göra skillnad när jag är där. Men jag känner att jaaaaa, lycka till ?

    Emelie,

    Ja vi lever i en bubbla här i Sverige. Vi ska vara bror duktig i ALLT. Tycker man inte som ”man ska tycka” samt äter veganskt, väljer eko-produkter och soppsorterar så är man en sån hemsk människa.

      Man måste ju skratta, svenner tror dom gör en skillnad. 3 milliarder kineser, inder, pakistaner og andra folk pumpar gift ut i naturen 24 timmar i dögnet. Men det är 10 milljoner svenner som är problemet. Om bara alla svenner handterar sopor på rätt sätt, då är världen räddat. Idioter. Ni gör ingen skillnad, ni är för få. Ni kan inte göra en skillnad, det er omöjligt.

    Typ som när Obama vann fredspriset då haha.

      Och sedan bombade sig till en plats bland andra amerikanska krigsherrar.

    Jag orkar inte se hela, jag blir otålig när hon pratar så långsamt. :/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.