Öppet Spår

Eftersom jag undanbett mig OT-kommentarer på övriga inlägg så lägger jag in ett litet uppsamlingsheat så här mitt i veckan för era allra mest akuta kommentarer. ?

So get it all out of your systems!!
GO!

591 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Är ni färdiga med julshoppingen?

      Ja
      Äldre barn = önskar sig pengar ??

        VAD hände mellan Maggan och Jacob så snabbt efter bröllopet?!

          Ingen lökig människa som hänger här kommer att ha inside-info om det vill jag lova

            Va lökig jag är helt klar lökig el inte.

            Den enda insider informationen är att killarna i de gänget som Jacob ”kommer” ifrån är genomvidriga. Dålig kvinnosyn och låtsasbrats, gänget som brukade våldgästa laroy och V. De är verkligen inga trevliga eller rekokillar.
            Jacob känner jag däremot inte (!) och kan inte uttala mig om honom specifikt men av de jag sett och hört så han pratar med samma jargong som de andra killarna i gänget. Om han beter sig likadant vet jag inte.
            Detta gäng har alltid varit emot att deras bros skaffar flickvän eller familj, de har ju varit mycket ”ocoolt” att stadga sig. Så jag kan tänka mig på ren spekulation nu att det är svårt för margaux att få en riktig balans med en kille från de gänget.

          De gifte sig för att rädda relationen. Men det fungerar ju inte.
          När glittret och glamouren har lagt sig är man samma gamla människor med samma problem.

          Emma: statistiken…
          Faktorer som kan leda till skilsmässa – Ligger du i riskzonen?
          Du löper absolut störst risk att skilja dig om du är ung, mellan 20-29 år gammal för att vara exakt. Över 3 % av alla gifta i den åldern skiljde sig under ett endaste år. Dock kanske skilsmässan får vänta tills november i så fall, för de flesta mellan 20-29 år skiljer sig faktiskt först i november. I alla andra åldersgrupper är juli vanligast eller som minst näst vanligast. 😉

          De har gjort en Q&A vlogg där de svarar på varför de inte bor tillsammans med fortfarande är tillsammans

            Såg nu att hon skrivit i bloggen att de gått isär helt och önskar att folk kan RESPEKTERA det.

              Ja då kanske hon ska vara rak med det från början och inte först lägga ut en vlogg om att det är svajigt. Sen att dem inte bor ihop. För att sen Jacob dyka upp i vloggar, loveprank på Jacob, sen QA med Jacob där man fick reda på inte så mycket. För att nu säga att vi gått i sär och be folk om att inte spekulera mer i det?? Det hade räckt med att säga att dem inte har det bra som hon gjorde från början. För jag tror folk respekterade det och sen komma ut och säga att det är slut.

              Det känns lite som att hon vill ha honom kvar i bloggarna för att visa att dem är på good terms men det blir bara förvirrande för oss som tittar. Vill man inte ha spekulationer bjud inte in till det!

              Vad lämpligt att först låtsasgifta sig å klämma ut lite pengar ur spektaklet

          Men alltså bilderna hon lägger upp på henne och Viktor Frisk? De måste ju vara mer än vänner, sådär gosar iaf inte jag med mina vänner haha. Eller är han gay? Jag har nog aldrig fattat.

            Viktor är gay ja, och han har en pojkvän dessutom.

              Aha där ser man. Ja då behöver jag ju inte undra!

      Ja, första året jag i te stressat på slutet utan faktiskt lyckats hitta allt redan nu. Känns så skönt!

      Ja. Nja. Måste köpa 2 st till julklappsleken. Värdelös skit. Försöker bli minimalist och att köpa något för en liten peng som ska passa alla, jag örkar inte men det är sambons år och där gör de så. Aja.

        Köp en ekologisk tvål

          Eller något ätbart.

            Köp vitaminer! D-vitamin behöver alla på vintern 🙂

              Äter för fullt vill gärna överdosera, men självklart inte.

            Ätbar tvål!

              Ja det verkar ju funka som D-Vitamin ??‍♀️

        Ett fint ljus. Stearin – inte paraffin!

      Köper inte julklappar längre. Satsar desto mer på att umgänget blir riktigt bra.

      Ja, blev klar idag. Men jag skäms nästan, älskar att ge bort julklappar och skämma bort min familj, men varje jul säger, särskilt pappa, ”Du ska inte köpa så dyra julklappar”…och i år har jag köpt så mycket, haha, så kommer få samma kommentar i år.

        Jag köper också alltid lite för mycket, lite för dyrt. Men det är för att jag älskar att skämma bort mina nära och kära. Och jag har möjlighet att göra det, så varför inte?
        YOLO typ.

          Ja men eller hur, lite så tänker jag också.?

            Precis. Men jag tänker så här:
            det ska vara roligt, man ska inte känna press/krav eller handla för mer än vad som är lämpligt för ens ekonomiska situation. Men lyckas man hålla de grejerna är det en ren fröjd att få ge.

            Skulle jag inte ha råd skulle jag koka marmelad eller göra julgodis att ge bort och vara lika glad för det. Det är trots allt inte summan det handlar om.

          Nu kommer säkert någon skamma om konsumtionshets, men inte jag ? jag ligger inte ens i närheten av de flesta shoppare

        Åh jag är likadan! Älskar både att få och att ge, man lever bara en gång så.

      Köper inte julklappar längre. Så skönt att jag och min sambo kommit överens om detta.

        Här köper vi bara julklappar till våra barn och till alla våra syskon barn, bara barnen får julklappar så ingen vuxen får julklappar i våra släkter, bara barnen.

      Ja! Blev bara presenter till mamma, pappa, bror och sambo iår, skönt med färre att köpa till 🙂

      Ja… det primära, men man vet aldrig om det kan slinka ner något mer…

      Greta är Hemma igen

        Köpte sista klapparna idag, woho! Tycker inte om att få julklappar men älskar att ge. Hehe är nog definitivt en över-köpare men älskar att skämma bort mina närmsta ? Mmh är självgod som fan här borta, jag riktigt njuter av tanken på alla perfekta klappar jag köpt. Är fan bäst på att köpa presenter om man får säga så haha 🙂

        22,15 vem fan bryr sig.

          Att döma av hennes insta, ca 9 miljoner personer.

    Vad vet ni om tyngdtäcken? Blir det extra varmt?

      En bil till sonen.

        Det allra roligaste med det här kommentarsfältet är alla kommentarer som hamnar fel. Jag föreställer mig att en grupp sitter och pratar, någon frågar
        – Blir det varmt med tyngdtäcke?
        – En bil till sonen, svarar en annan då.

        Lite tourette-stämning.

          ??? tänkte detsamma.

          Om någon undrar hur det kan vara att konversera med någon som har en psykos så kan det vara ungefär så här ☺️

            Eller med en vegan..

              Va?

              Hur vet du att en person är vegan? Tro mig, de berättar.

      Var 12 år sedan jag testade ett så det kanske är annorlunda nu, men det jag testade då tyckte jag var svalare än ett vanligt täcke.

      Nej inte de jag använt. 🙂 Jag kan känna mig lite varmare av skälet att det inte är lika lätt att sticka ut någon kroppsdel utanför täcket eller slänga av sig täcket, men jag upplever inte att täcket är varmare i sig, eller att det blir varmare under täcket.

      Tyngdtäcke är guld! Har ett på 7kg som jag viker dubbelt och har på överkroppen (funkar bäst för mig). Tycker inte det blir extra varmt alls, har hjälpt mig väldigt mycket med sömnen. Däremot inte jättekul att tvätta när det väl är dags, men det är ju en annan fråga.

        Hur tvättar man dem?

          Det finns utförliga tvättråd med vid köp.

          Jag har ett tiokilos. Det är blixtlås i mitten så jag delar på det och kör en halva i taget i stora tvättmaskinen i källaren.

          Jag har ett från Cura, man ska kunna tvätta det i maskin. Får inte göra det där jag bor så har kört handtvätt, inte askul direkt men helt klart värt det! Inte så att man behöver tvätta det ofta liksom

        Men varför är det så bra och vad innehåller det som ger tyngd. Jag hört man blir lugnare av det. Stämmer det?

          Det finns olika sorters täcken, som innehåller olikasaker. Kedjor, bollar, sand etc.
          Jag blir lugnare och tryggare av tyngden. Någon jämförde det med att det är samma som att bebisar tycker om att bli lindade. För mig hjälper det för att jag inte far runt som en jävla tornado i sömnen, tyngden liksom hjälper kroppen att vara still.

      Har ett Cura Pearl. Tog ett som väger mer än 10% av kroppsvikten. Jag är varm av mig men tyngdtäcket känns skönt. Inte alls måste-sticka-ut-en-kroppsdel varmt.

      Det flesta jag vet om sover gott, både i mitt jobb och privat, välj täcke efter din kropp.

      Tycker mycket om mitt tyngdtäcke, men upplever det som ganska svalt. Nu på vintern har jag mitt vanliga täcke ovanpå.

      Har ett från Qoali på 7kg. Otroligt skönt med tyngden och inte mer varmt än vanligt täcke. Jättenöjd och alltid någon som lånar den när vi har besök

      Nej. För adhd etc

      Ja tyvärr. Jobbigt på somrarna. Jag har kedjetäcke på somrarna och tiokilos vaddtäcke på vintern. Jag tror att kedjetäcket är en aning svalare. Eftersom jag sover med öppet fönster på vintern måste jag komplettera med duntäcke när det blir minusgrader.

      Story of my lite numera. För varmt eller för kallt.

      Dessa täcken får mig att sova så bra att jag har kunnat minska en aning på ritalindosen.

      Nej, finns olika. Varma och svala.

      Beror på vad du väljer för täcke. Fibertäcken är generellt varmare än typ kedjetäcke eller bolltäcke. Finns sidor på nätet där du kan beställa hem och prova täcket i en månad utan någon kostnad.

        Vilka då?

        Om man har en diagnos kan man få via en arbetsterapeut. Det finns många olika sorter Och man får prova sig fram. Den jag verkligen tyckte illa om var som ett tyskt dunbolster av sämre kvalitet. Möjligen kan det vara svalt för det hade inga isydda kanaler. Täcket delade sig i två och så låg man inklämd i mitten. Som att ligga i ett dike. Ett trångt dike.

        Precis som min barndoms besök i Bayern, som jag minns bolstren med visst obehag. Det där bolstret levde sitt eget liv. Det var täcket eller jag liksom. När jag vaknade på morgnarna låg antingen täcket eller jag på golvet. Jag fick lätt klaustrofobi av det täcket. Vanliga tyngdtäcken däremot är jättesköna.

      Vill gärna prova ett men vet inte vilken vikt? Jag väger 53 kg.
      Hade velat prova mest mot ångest som jag får ibland och även panikångest.

        Man brukar nog säga att täcket ska vara 10-15% av ens kroppsvikt, så 7kg kanske vore något för dig?

    det blir inte så mkt julklappar i år

    Vad önskar ni er i julklapp?

      Att min dotter kommer hem … och det gör hon på fredag.

      Första året jag på riktigt inte kommer på något alls! Är i och för sig 28 år, tiden jag såg fram mot julen pga paketen är sen länge förbi. Men ändå, jag har oftast kommit på något jag behöver som jag kan passa på att önska mig. Men alltså inget i år. Själv då T.Nisse?

        Har också svårt att komma på något särskilt, kanske ett album från nån av mina favoritgrupper. Men det lär nog inte hända haha. Annars uppskattas alltid doftljus.

      Myssockor och choklad. Någon snäll som vill skicka till mej ?

      En spatimme inklusive barnvakt. Att få komma iväg och klippa håret vore också nice.

        Massage i massor önskar jag mig. Gärna en fancy på SPA typ, en timme och gå igenom hela kroppen. Behöver få ut dessa jävla spänningar och knutor

      En Stephen King-bok och en vetekudde. 🙂

      En billig festivalhusvagn (ingen Som ska sälja sin?)
      Nytt jobb.
      Att tumören aldrig kommer tillbaka.

      Att få bli frisk från hösten och vad som även verkar vara vinterns 8273838 förkylning

        Testat D-vitamin och Omega 3 i rejäla doser?

        Funkade för mig.

      Fred på jorden

        21,59 Kan vi inte börja med fred i sverige till och börja med! Om våra nysvenskar kunde börja att integrera sig! Det är mycket begärt, jag vet……

          Aha är det krig i Sverige? Mellan vilka? Var? Om vad krigas det?

          Har du kollat med folk i Syrien eller Jemen vad de kallar konflikterna i sina länder om vi i Sverige har ett krig?

    [Borttagen kommentar]

      Vad säger/skriver hon då?

      Det är väl knappast nån häxjakt, man måste väl kunna uttala sig att det är bra att röra på sig o äta nyttigt.

      Att vara fet är ett val. Att göra något åt det är också ett val.

        Tyvärr är det ju väldigt ofta så att det är ett val. Ja, det finns sjukdomar som kan påverka vikten, men ofta är det ett val.
        Inget fel att tala om det, dock måste man självklart göra det på ett värdigt och respektfullt sätt.

          Det är väldigt svårt att beröra ämnet utan att någon känner sig kränkt. Orkar inte peppa folk längre.

          Om det inte finns en fysisk/genetisk anledning bakom fetma så beror det oftast på ätstörningar, det är inget val enligt mig. Dessutom är det svårare att få vård för ätstörningar om man är överviktig.

        Så fan det är ett val.

        Någon har jämfört bantning med att försöka hålla andan länge. Det går ett tag.

          Så om någon råkar vara smal, så är det inte ett val? Sluta nu. Klart det är ett val, om du inte har en allvarlig medicinsk störning.

            För många är det inget val. Min mamma, jag själv och min dotter har exakt samma mått. Två storlekar större över rumpan än midjan (en designer kollade mina mått en gång och utbrast förvånat ”men du har ju samma mått som Marilyn Monroe!” Sedan tog han ett steg bakåt och kisade lite och muttrade ”fast du har rätt bred rygg”. Med andra ord menade han att jag hade små tuttar, men ändå samma mått som MM.

            Vi har fått helt olika uppfostran när det gäller mat. Jag tyckte att allt var morsans fel. Hon gjorde allt för att styra så att jag såg ut som hon ville. När jag var lite och smal blev jag tvingad att äta. Efter puberteten försökte hon tvångsbanta mig. Det gick sådär. Jag gjorde tvärtom med dottern. Bestämde aldrig hur mycket hon skulle äta utan sade åt henne att äta lite i taget utan att stressa och känna efter hur mätt hon var.

            Själv var jag tvingad att alltid tömma tallriken och det blev en vana. Tills jag flyttade till Amerika, där gick till och med jag bet. Dottern slutade att äta fast hon hade mat kvar så jag trodde att hon skulle slippa att bli stor som jag. Vad hände? När hon fyllde arton blev hon plötsligt tjock, precis som jag blev. Exakt samma mått som jag hade i samma ålder.

            Så det är genetiskt. Mot generna kämpar man förgäves. Jag har ägnat hela mitt liv åt att banta. Just nu går jag på Mysimba och har gått ner från 105 till 92.

          Nej, ätstörningar är inget val. Dock ser vi i vården ofta patienter som varken har en fysisk sjukdom eller ätstörning som är överviktiga ändå.
          Många gånger har man ett val. Du som patient kan själv söka vård på ätstörningskliniken, utan remiss om du tror att du har en ätstörning.
          Tyvärr handlar det många gånger om okunskap. Dålig kunskap om hur man bör äta hälsosamt samt dålig kunskap om daglig motion. Många patienter förändrar sina liv när de fått rätt kunskap, om de har viljan vill säga.
          När man talar om övervikt talar man ofta om de som inte är sjuka.

        Är andra sjukdomar också ett val?

          Ingen sjukdom är ett val, men att hävda att alla som är överviktiga är sjuka är fel. Man måste kunna tala om den ohälsa som övervikt skapar utan att man kränker någon.

            Fetma är klassat som en sjukdom. BMI under 30 är det däremot inte. ALLA, inklusive människor med övervikt, vet att övervikt är förknippat med ohälsa. Vad finns det då för vits med att ”prata om det”? Det kanske är bättre att vi pratar om hur vi skapar ett samhälle som inte främjar en ohälsosam viktutveckling istället.

              Ja, fetma är klassat som en sjukdom. Det betyder att personen blivit sjuk på grund av att den har en övervikt. Det som gjort att personen blivit överviktig behöver absolut inte vara en sjukdom. Och det faktum att fetma är en sjukdom innebär inte att personen inte har ett val, det innebär att personen är så pass överviktig att den blivit sjuk och löper stor risk att utveckla följdsjukdomar.

              Desto mer vi talar öppet om ohälsa, på ett värdigt sätt, desto mer kunskap får människor vilket i sin tur leder till ett hälsosammare liv.

                Vi i vården upplever att det fortfarande är tabu att tala öppet om detta. Det gör det jättesvårt för oss att bemöta och faktiskt hantera detta som blivit en ”folksjukdom”.

                Problemet är att både vården och samhället misslyckas fatalt med att prata om överviktsrelaterad ohälsa på ett värdigt sätt. Det är bara att scrolla upp några kommentarer och läsa vad folk i allmänhet tänker om fetma, som återigen är en sjukdom. Att man har VALT det. Det stigmat sprids även inom vården. Och återigen, alla med övervikt och fetma VET att det är ohälsosamt. Man behöver aldrig upplysa en person med övervikt om det.

                  Jag tycker absolut inte att vi i vården misslyckats med att tala om detta! Problemet är att man alltid, tyvärr, kränker någon. Har kolleger som gjort intervjuer i media gällande fetma som sedan blivit enormt kritiserade, trots att de varit sakliga och respektfulla. Hur media och samhället i övrigt talar om det kan inte jag stå för.

                  Man gör ofta ett aktivt val när man väljer att fortsätta ”gå den vägen”. Nu talar jag om de som inte har en föreliggande sjukdom. Det handlar oftast om okunskap gällande motion och kost.

                  Hur tycker du att vi i vården stigmatiserar? Vad ska vi göra i stället? Ska vi stå där på McDonalds och säga ”ajabaja” till den personen som kanske redan har något KG övervikt och som tänker äta 1500 kalorier och noll näringsämnen till lunch? Är inte det ett val som den personen gör?

                    Jag tycker att det väldigt ofta verkar handla om att använda mat som självmedicinering. Hur det du på det?

                      Det faller under kategori ätstörning. En del patienter självmedicinerar på ett så pass destruktivt och okontrollerat sätt att det är en ätstörning, det har jag aldrig förnekat. Det händer och de behöver självklart specialistvård.
                      De flesta människor självmedicinerar. En del gör det med träning, andra med sex. Dock är det en väldigt liten procent som gör det på ett så okontrollerat sätt, nästan tvångsmässigt, att man kan säga att personen inte hade något val.

                    Du tycker inte att ni misslyckas, samtidigt erkänner du att personer med viktproblem känner sig kränkta? Hur är det att inte misslyckas? Självklart är det personbundet men det är väldokumenterat att stigma sprids inom vården. Hur du och dina kollegor tycker att ni pratar i media och till personer om övervikt och fetma kanske är sekundärt jämfört med hur det tas emot? Sista delen av din kommentar visar tydligt hur du tänker och resonerar om personer med viktproblem.

                      Personer känner sig kränka för allt. Det betyder inte att vi i vården är de som främst kränker. De som främst kränker är nog media och allmänheten. Det finns elaka personer överallt, tyvärr även i vården, men jag pratar inte om dem.
                      Vi har en skyldighet att bemöta patienter med respekt och värdighet, oavsett vad. Om du inte kan göra det ska du inte arbeta inom vården.

                      Jag tänker inget illa om personer som är överviktiga för det har ingenting att göra med personen i fråga. Jag tog det exemplet för jag försöker förstå hur du menar när du säger att det inte är ett val överhuvudtaget.

                  Dessutom har ni ivården i princip ingen utbildning i nutrition. Ta läkare t.e.x. de läser endast max 12 timmar i ämnet.

                    Vi i vården har mer kunskap än så. Jag håller med om att det behövs mer kunskap på en generell nivå så att man inte ska behöva remisser i från en vårdcentral, utan man kan få hjälpen på vårdcentralen.

                    Är du läkare? Hade jag läst max 12 timmar i ämnet hade jag varit överlycklig. Det är betydligt mer som vi läser och det är ett väldigt stort ämne som omfattar många olika delar.

              Jag har vänner som är feta och det är ingen sjukdom. Dom vägrar att röra på sig. Och dom äter enormt mycket och konsumerar alkohol och tobak. Sjukdom in my ass.

                Vad du tycker är helt ovidkommande. Fetma är klassificerad som en sjukdom och det är fakta.

                Du har inte tänkt på att det är jobbigt för de som är feta att röra på sig? I vissa fall i princip omöjligt att röra på sig längre stunder?

                Det finns enormt mycket skam i att vara fet, att man kanske inte vill tala om att man får ont i rygg/knän/annat när man går, för att det är skitjobbigt att uttrycka det för att man redan vet om att det inte är bra för en?

                Det blir som en ond cirkel där man inte orkar (psykiskt eller fysiskt) att röra på sig, och då får man dåligt samvete så äter man istället så mår man ännu sämre och önskar att man orkade röra på sig och så vidare.

                Det är inte så himla enkelt alla gånger, ni får det att låta som att det bara är att välja, men det är inte så lätt och de som har eller har haft ett beroende av något slag kan nog förstå vad jag menar, men har man inte haft det så kan man omöjligt sätta sig in i situationen och borde inte heller uttala sig om det.

                  Jag har varit tydlig med att det inte alltid är ett val. Det jag har talat om i denna diskussionen är att det i land faktiskt är ett val från början innan det blir en sjukdom.

                  Ovanstående kommentar är bara elak och onödig. Inget jag håller med om.

          Lungcancer brukar bota rökning, har jag hört.

        Jaså jag gick upp i vikt pga en medicin som inte gjorde ett skit åt min värk, jag fick bara ta alla biverkningar, så knip bara du kan inte tala för alla.

        Jag KAN inte gå upp i vikt, har provat ALLT. Tom röka på och få munchies, funkar inte heller. Så jag antar att det måste finnas folk med det motsatta problemet?

          Styrketräning och ät mer ren mat, så går du upp i vikt.

            Hahahaha lol, är över 30 år gammal och som sagt provat allt. Så även detta såklart. Folk som du som tror att allt är samma för alla är en stor del av problemet. Jag RASAR i vikt av styrketräning. Och ren mat, ja vad ska man annars äta?

      Tycker jag med. Hon ivrar så för utsidan. Vill ha ett samhälle där vi bryr oss mer om varandra och visar omtanke. Botox och sånt ger väll ingen lycka.

      Varför läser man den idiotens blogg?

        Tål inte henne och hennes lilla smurf. Köpte inte ens Amelia när hon var på framsidan ?

      Hon va rätt rund tidigare själv. Hellre tjock i kroppen än tjock i huvudet

      Varför behöver du blanda in och värdera hennes syster och mamma?

        Jag tror att det är okej att göra det för att Johanna Toftby skriver ju om bantning o överviktiga!

    Har du CamCam någon kommentar på tidigare inlägg med nästan 200 kritiska kommentarer? tänker på inlägget om Molly Rustas.

      Helt sjukt att bilderna får ligga kvar. Så otroligt kränkande att sprida bilder på berusade halvnakna tjejer som förmodligen inte vill att bilderna ska florera på internet. Skulle inte förvåna mig om dom också är minderåriga.

      Att sprida såna bilder är fan ett övergrepp. Tänk själv hur dåligt man mått.

        Man ser ju fifi på en bild på ?

        Fattar inte att en del tar illa upp av kissande personer. Jag tänker inte alls så. Tänker på ungdomstiden och får roliga minnen tillbaka.

          Men snälla… Folk tar inte illa upp av att se kissande personer, folk tar illa upp då det sprids bilder på människor som förmodligen inte vill att de sprids. Integritetskränkande bilder på människor i utsatta lägen (dyngraka och halvnakna). Många av dem är förmodligen rätt lätta att identifiera (vilket säkert en del knäppisar kommer att ägna lite tid åt, framför allt när bilderna fortsätter att postas på massor av ställen).

            Då får man väl kissa på en toa då?

        Förlåt men sätter man sig och kissar och visar fittan offentligt så kanske man inte ska gnälla om någon tar bild och sprider.

        Det är olagligt att pissa offentligt och att blotta sig.
        Lika fel som när män pissar ute.

        Men! Jag håller med om att inlägget är osmakligt. Dock inte om att det är någon slags hämndporr (som någon skrev du er det inlägget) eller kränkande.

          Är du seriös?

          Jaaa. Ingen hade brytt sig om det var snubbar som visade kuken när de kissade. Känns som man objektifierar kvinnor så hårt och säger att detta ska förstöra deras liv typ. Eller så får folk scrolla vidare och gå vidare med sina liv.

      Alla dessa kränkta människor, inte visste jag att de utgjorde livet.

        Du menar som när Camilla blir kränkt å ensamstående mammors vägnar när Victoria Törnegren delar med sig av att hon är orolig för att inte räcka till för sin dotter?

          Nja men är hon orolig för att inte räcka till eller vill hon bara att folk ska skriva hur feeeel hon har, och att hon räcker så gott och att hon är en så bra mamma osv osv osv

          Vem är Victoria Törnegren?

        Öh utgjorde livet ??‍♀️

        Vad menar du? de flesta av oss har gjort utelivet, men inte fan pissade man Inte hur/var som helst, de flesta hittade nog en toalett, lite papper betyder mycket vid dessa besök.

      Så äckligt beteende av Camilla.

      Vad ska hon säga? Tack för att ni bryr er så hårt, ökar statistiken och ger mig en högre lön?

        Zzz.

      Nej Sara. Försök överleva.

      Hon är ju Queen of everything från surmusen, det får man heta om man inte sköter sig i ledet utan något större klavertramp ?

        Kämpa.

          Oja det gör jag varje dag, med olika förutsättningar ??

    Jag har haft EXTREMT mycket runt mig det sista och inget tillfälle öht att koppla av och bara tänka på mig, utan det är alltid tiotusen andra saker som snurrar i skallen och som måste göras och tas om hand också. Har haft mycket problem med magkatarrer under förra år och nu har jag till slut även fått magsår. Idag brast det så till den milda grad att jag bröt ihop och började gråta inför min treåring när jag hade borstat hennes tänder.
    Jag vet att ni här är duktiga på att peppa, så snälla, jag är verkligen i ett enormt behov av lite peppande ord, solskenshistorier, berättelser om nåt som hänt nyligen som gjort er glada eller vad som helst. Tack! ❤️

      Flera* år.
      Och alltså, magsåret brast inte, utan det brast för mig rent psykiskt. Märkte att det var lite otydligt…

      Du är inte ensam ♥️ Tänk ändå vilka trygga hem vi har möjlighet att skapa när vi visar våra barn att alla känslor är tillåtna och att vi kan prata med varandra om hur vi känner.

        Tack! ❤️

      Oj men så är det ibland. Jag kämpar med sjukdom så jag kan börja lipa när som helst. Snart operation igen men det ok. Men jobbiga undersökningar suger. Tänk framåt och gör det du gillar och Tex unna dej något extra. Kram. Bra att resa och byta miljö om man har det jobbigt. En vecka på nytt ställe kan göra mycket för själen.

        Pepp till dig! ❤️
        Så jobbigt att vara sjuk och allt som kommer därtill.

      Jag och min brorsa har sett mamma gråta SÅ många gånger, liksom hon har sett oss. Så har vi pratat om det, väldigt bra. Hoppas du kan få ta det lite lugnt och fokusera på det som ger dig energi under helgdagarna och i framtiden ❤️

    Ni som har sett spökjakt med Jocke och Jonnas senaste avsnitt, vet ni vilket märke det är på Jonnas svarta jacka??? Skulle verkligen vilja veta!

    Tips på enkel och snabb vardagsmat (inte bara ”makaroner och korv”). Barnfamilj, 2 vuxna och 2 barn (2 och 6 år). Allätare, gärna veg men inget måste.

      Jag gjorde kyckling i senap- och dragonsås med pasta idag. Supersnabbt, enkelt och gott! Dock inte vego.

        Åh, vad gott! Detta blir morgondagens kvällsmat. Tack för att du delar med dig ?

      Linssoppa 4 port
      Röda torra linser 2.5dl
      5dl H2O
      2 buljong trn
      Skvätt lime
      Sambal
      1 gul lök hackad
      1 burk kokosmjölk
      1 tetra krossade tomater

      Fräs lök, på i resten, koka ca 20 min, rör mkt i början.

      Mkt gott!

        Är ”H2O” en finare varianten av kranvatten?

          Diväteoxid

            Flytande diväteoxid. Blir svårt annars.

      Spagetti med köttfärssås och vitlöksbröd.
      Hemlagade pajer. Jag brukar köpa pajdegsmix från Maizena och sedan variera fyllningen, men färsk spenat är ofta återkommande – både gott och nyttigt.

      Har inte tips på vegetarisk mat, för jag är inte vegetarian och vet inte vad man kan byta ut till.

      Men lax med pestopasta
      Köttfärslimpa, potatis och sås
      Kycklingröra med valfria ingredienser och matvete

      Okej det var vad jag kom på, finns ju massor egentligen

      Pasta med bacon och ostsås. Mums ❤

      Kyckling, frysgrönsaker mix,thaigrytbas (går att göra mildare genom att ha i lite kokosmjölk) + ris

      Pastagratäng med broccoli
      Mozzarella- och spenatlasagne
      Pannbiffar med karamelliserad lök, potatismos, sås och gröna ärtor
      ”Falsk Risotto” på Risonipasta med blandade grönsaker och så pass mycket tomatsås att det blir lite krämigt. Servera med riven parmesan på.
      Korv Stroganoff med smaksatt creme fraîche istället för den vanliga såsen

      Mina spontana ideer för mat som går rätt snabbt att fixa:
      Rotsaker i ugn, yogurtsås av något slag, färdiga veggrönsaksbiffar går supersnabbt, eller en god korv till. Currygryta på qournfile. Palak paneer med halloumi. Fläskpannkaka med sylt och treveckorssallad. Minestronesoppa. Blomkålsmos med kryddkorv. Linssoppa. Pasta med hemgjord tomatsås och massa parmesan.
      Tips är att varje vecka försöka skriva en matsedel och sen spara dessa på anteckningar i telefonen, för att enkelt kunna titta tillbaka och få inspiration framöver ?

      Halloumistroganof, hemgjord pyttipanna och tomatsoppa är bra vardagsrätter som i alla fall mina ungar gillar 🙂

      Viktväktarnas halloumistroganoff! Äter alltid de när vi har ont om tid och lite fantasi!

      Stekt ris. Koka ris, helst basmati dagen innan alt ett tag innan och lägg ut på bakplåtspapper så det torkar till sig.
      Valfria grönsaker, jag kör minimajs, svamp, zucchini, vattenkastanj och morot.
      Brukar ha tofu i.
      Stek tofu + grönsaker i smör alt. mjölkfritt smör tills det är klart.
      Lägg i riset, stek på ganska hög värme någon minut, dra sen ut allt till sidorna på panna.
      Kläck 1-2 ägg i mitten, gör ”äggröra” av det och när ägget nästan är klart blandar du ihop allt och steker lite till.
      Jag brukar bara krydda med salt och peppar, och ganska mycket smör.
      Men finns nog massor av krydder och såser som funkar.

      Går fort och är såååå gott.

        Jättegott! Tack. Perfekt kylskåpsrensning. Hade soja i också

        Man ska absolut inte värma upp ris efter det är tilllagat. Skrämmande hur många som inte kan hygien och säkerhet kring matlagning. Troligtvis därför så många drabbas av magsjuka.
        Ris kan ofta innehåll sporer och bakterier som kommer fram när de svalnat och värms upp på nytt, detta kan orsaka toxiskt matförgiftning som bland annat ger leverskador. I värsta fall kan man dö.

        Googla själva så får ni se och om ni stöter på en restaurang som värmer upp ris igen, t ex redan tillagade risotto eller dylikt, så anmäl de till livsmedelsverket.

        Tror ni mig inte som sagt sök på Google eller kontakta livsmedelsverket.

          Lol. Det går alldeles utmärkt att värma ris. Så länge du kyler ner riset alt använder riset igen efter tillagning. Är i varmare klimat det är farligt att låta ris stå. Hur många i Sverige har du hört dör för att de har ris i matlådan? ??‍♀️

            Det som är farligt är att kyla ner riset och sen återuppvärma det. Troligtvis är det bakomliggande orsaken att så många blir magsjuka och tror de fått maginfluensa. Snälla skaffa dig allmänbildning detta är inget larv som kock får du sparken för det och anmälan till livsmedelsinspektion

      Tusen tack alla för mattipsen! Gör ingenting att det inte är vego, vi äter ungefär 50/50 animaliskt/vego.

      Fortsätt gärna kommentera! Man blir så lätt fast i det gamla vanliga!

      Nu väntas ju visserligen dagar med julbordsmat, men det kommer ju en vardag därefter. ?

        Skär halloumi i bitar och knaperstek tillsammans med en skvätt liquid smoke.
        Skiva purjolök och fräs ihop med halloumin.
        Koka pasta.
        Blanda ihop och servera med massa keso.

        (Halloumin kan bytas ut mot bacon/kassler/kyckling/whatever.)

        Bästa snabbmaten!

        Vi brukar slänga in både rotfrukter och kycklingfilé i ugnen så sköter det sig själv. Sen brukar vi variera ofta mellan tzatziki på gurka och ibland kör vi på morot istället (hett tips!!)

      Couscous och tonfisk på burk. Gör en ”sås” på yoghurt och salt och servera med körsbärstomater. Tar cirka 5 minuter att göra.

      Lasagne på zucchini.
      Gör som en lasagne men med zucchiniskivor, fyll med vilken röra du vill, köttfärssås eller nån svampröra eller vad du nu har hemma.
      Varva med röra, zucchini, ost. Överst gäller du på grädde och ost. Grädda i ugn på ca 180grader tills det fått bra färg.

      Enkelt att göra på överbliven mat eller storkok för matlådor.

      Om man av någon anledning vill/behöver hålla sig till pasta och korv nån dag kan man enkelt variera den maträtten genom att steka ihop korven med grönsaker och lite kryddor/örter. Tex paprika, lök och vitlök som steks tillsammans med korven och sen blandas med pasta. Man kan få in ganska mycket grönt i maten på det sättet! Funkar även att göra samma sak med typ köttfärs eller kassler, och andra grönsaker som morot, zucchini, broccoli eller bönor. Min mamma lagade ofta sånt när jag var liten, och jag gör det fortfarande ibland!

      Våra bästa jättensabba maträtter är

      Riva morötter + riven ost + vitlök steks ihop, serveras med pasta.

      Solrosfrön + ärtor + olja mixas ihop, serveras med pasta.

      Fläskpannkaka med kålsallad

      Havregrynsgröt med frön, nötter och frysta blåbär i (uppväxt med att käka gröt till middag, vet att en del hatar det men jag tycker det är toppen)

      Tortillapizza

      Linśoppa

      Blogonese med belugalinser, finns ett jättetrevligt recept i kokboken Vego för familjen eller vad den heter, av Sara Ask. Det är för övrigt en trevlig kokbok över lag, lånade den på bibblan.

      Fryst wokmix med chashewnötter (och kokosmjölk och erforderliga kryddor såklart)

        Nyfiken på konsistensen på de stekta rivna morötterna med riven ost, hur blir den? Blir det inte trådigt och gummiaktig att äta? Och vad brukar du ha för ost. Blir sugen att testa samtidigt som jag är lite skeptisk ?

          Inte gummiaktigt! Lite trådigt kanske, eller osten smälter ju såklart. Västerbotten ska det vara!

          Det är såå gott. Jag brukar göra morotslåda genom att riva morötter och steka med lök, vitlök och grönsaksbuljong, sen i med creme fraiche och ost. Oftast kör jag den i ugnen med ost ovanpå, men det behöver man inte om man vill att det ska gå fort. Det är SÅ gott. Har blivit superpoppis på jobbet också.

      Bakpotatis med någon röra och sallad, pasta med grönsakssås som du gör själv ( stek zuccini, rödlök, minimajs, paprika…. plus slt peppar grädde..) pizza, potatis och purjolökssoppa, tacopaj, pastasallad, tomatsoppa med krutonger, paprika i ugn med fyllning och osttäcke, wokad broccoli med rödlök, citrus och koriander , blomkålspizza ellerblomkål och broccoli i ugn med ost.

      Korvstroganoff!!

    Ska plugga på annan ort, men får inte min bostadsrätt såld. Kan jag ändå tacka ja till en hyresrätt?

      Du kan tacka ja och hyra ut din nuvarande bostad(få ett godkännande från din förening)

        Det är upp till hyresvärden att godkänna om denne vill hyra ut till dig om du äger en bostadsrätt. De kan neka dig om de vill och kräva att du visar upp att den är till försäljning.

          Eller om du visar upp ett hyresavtal..

            Nej, de har ingen skyldighet att hyra ut till dig för att du visar upp ett hyresavtal.

          Jag måste vara trög… Varför skulle man inte vilja hyra ut till någon som äger en bostad någon annanstans? Vad spelar det för roll?

            Because Sweden.

            För att en person inte ska kunna sitta på extra lägenheter som hen uppenbarligen inte kan bo i. Bostadsbrist osv du vet.

      Visa att det finns en försäljning på gång hos en mäklare, inför att skriva kontrakt på hyreslägenheten. Det räckte när jag flyttade från eget hus till en hyresrätt. Alltså att försäljningsuppdrag finns hos en mäklare.

      Du har rätt att hyra ut din bostadsrätt för plugg på annan ort. Det brukar sällan nekas även om bostadsföreningen formellt måste godkänna. Däremot inte säkert att du får tacka ja till hyresrätt när du redan har en bostadsrätt. Å andra sidan är det ju en ny stad så vet inte hur de resonerar

      Säg inte att du äger en br på annan ort?!

    Kan vi inte ta och berätta något oväntat positivt som hänt en idag, senaste veckan eller så?

      Hittade en tvåhundring i väskan igår morse. Oväntade pengar❤️

        Fasen vad glad man blir när något sådant händer! ?

      Tagit ut en läckande och blödande kateter och kan nu kissa på egen hand! Är överlycklig.

        Fick VG på en tenta jag var övertygad om att jag inte skulle klara.

        ??

        Varför ska du kissa på din egen hand? Pinka på nån annans händer åtminstone.

      Fick in lite pengar så jag kunde handla nån julklapp till mina föräldrar och närmsta vän.

      En person som jag inte trodde gillade mig speciellt mycket för ett halvår sedan (men som jag börjat komma bättre överens med senaste veckorna) frågade om vi skulle börja en målarkurs tillsammans i vår! Blev glad.

      Var iväg och handlade med bilen precis när resterande bilar Utanför min lägenhet fick p-bot.

      Klarade en tenta jag skrivit 5 gånger! Tog mig ett år! Lyckan är obeskrivlig!

      Min son på 1 1/5 år skrek inte i leksaksbutiken utan gick lugnt med och tittade på alla leksaker ❤️

      Jag fick lite pengar från ett stipendie jag sökte för ett tag sen. Det känns kul!

    Vad tror ni händer efter döden?

      Vi får stå inför vår Skapare och antingen belönas för våra goda beslut eller stå till svars för det vi gjort. Eller en kombination, i vilket Gud alltid visar nåd. Det är vad jag tror.
      Vet att många tror att allt bara tar slut men själv är jag inte övertygad…

        Han förlåter ju synder.

        ”Står där, fattig bonddräng, invid himmelens port,
        lite rädd och ledsen för de synder jag gjort.
        Man ska inte supa, hålls med flickor och slåss.
        Herren Gud i himlen är väl missnöjd förstås.

        Men då säger Herren: Fattig bonddräng, kom hit!
        Jag har sett din strävan och ditt eviga slit.
        Därför, fattig bonddräng, är du välkommen här.
        Därför, fattig bonddräng, ska du vara mig när.

        Och jag, fattig bonddräng, står så still inför Gud,
        och sen klär han på mig den mest snövita skrud.
        Nu du, säger Herren är ditt arbete slut.
        Nu du, fattig bonddräng nu får du vila ut.”

          Amen. ??

          Jag tror inte att allt går att förlåta bara sådär. Då ska människan ha kämpat och innerligt ångrat sin handling innan denne dött.

            Joho, säger Astrid det så är det så.

              Så Astrid så? Men då är jag övertygad 🙂

                Vem trodde du skrev Fattig bonddräng?

          Hur många sjöng när ni läste? Bara jag? ❤️

      Ingenting. Absolut ingenting.
      Då är det över.

        +1. Tänker jag på de i min närhet som dött tänker jag dock på dem som att de kan känna o veta att jag tänker på dem och hur mkt jag saknar dem. Men rationellt sett tror jag bara att man upphör att existera, varken mer eller mindre.

          Förstår precis vad du menar. Jag skrev kommentaren och tror verkligen att det är över och inget mer. Trots det brukar jag någon gång ibland prata till min pappa som varit död i tio år. För att det känns bra.

          Och vi vet ju inte, tänk om de hör oss.
          Även om jag finner det osannolikt.

      Ingenting, det är då över.

      Hoppas jag blir ett spöke. Fara omkring och skrämma skiten ur folk som jag tycker förtjänar det.

      Tror man ”processar” sitt liv och får chans att acceptera allt det som hänt, sen går man mot ljuset och får ro. Kanske man blir pånyttfödd nångång.

      Ett nytt kapitel i en väldigt tjock bok.

      Maskmat eller bli aska. Välj själv.

        Kan man verkligen välja att bli maskmat? Verkar som om det rådande är att bli en luftförorening.

      Älskar Keanu Reeves svar på vad som händer efter döden: ”I know the ones who love us will miss us.”

        Sen dör även de…

        Så fint, speciellt när man tänker på de förluster han haft <3

      Tror vi föds om till något nytt beroende på hur ”bra” vi varit i detta liv.

        Camilla kommer bli en daggmask i Bellas trädgård.

          Hahah skrattade orimligt mycket.

          Verkligen

          Vem har då reinkarnerats till Bella? ?

            Antagligen jag. Fick höra av läkaren på min sons BVC igår att jag är sååå lik blondinbella. Jag tog det inte som en komplimang……

              Hahaha! Varmt lycka till den dagen. ”So fun”. ?❤️

      Läste en bok när jag var yngre om att man åkte en färja, väl i land så åldrades man baklänges tills man var en bebis igen. Sen blev man inlindad och skickades tillbaka ut i vattnet för att börja om livet på nytt. Var väldigt fint och hoppas på något liknande ?

        Åh, den har jag också läst när jag var barn! Tror den hette ”Någon annanstans”!

    Någon här inne som har Flatcoated retriever och vill berätta lite om er/era hundar? 🙂 Hur aktiverar ni dem? Vad kändes viktigast i val av kennel? etc. Vi har länge velat skaffa en och det börjar nog dra ihop sig för det snart.

      Nopp, men de är så härliga raser! Alltid så glada. Mycket energi. Hade nog inte orkat med en sån energirik hund än, men fina är de. Viktigaste är väl att kolla hälsan, de har väl lite rasbundna problem med cancer? Sen kolla mentalitet – BPH tror jag ett beteende-och personlighetstest på svenska kennelklubben heter. Kul att gå in och kolla på snittet i rasen osv =)

        Förlåt för kasst språk. Är så trött nu haha

      Min bror hade en. Han och hans fru pallade inte med den när de fick fler barn. Deras var helt galen. Spelade liksom ingen roll om hon varit ute och promenerat/kastat bollar och aktiverat i timmar. Hon sprang varv på varv på varv runt huset ändå. En nära släkting hade ett kullsyskon till deras hund och den var inte alls lika. Den aktiverades mest med vanliga promenader och släpp i skogen vill jag minnas ?

        Hundar behöver mental aktivering.

          Liksom män.

            #inteallamän

            Hoppas det här tugget inte hänger med in i 2020. Jag har helt tappat intresset för att engagera mig i de riktiga problemen pga hur alla överdriver och skyller allt på män som att det vore ett skämt.

              +1
              Det är vidrigt.

              Du kanske borde byta umgängeskrets…

          Vad ska man köpa till sin tonårings flickvän?
          Hon är 14 år och är världens finaste tjej. Så därför vill jag köpa något fint till henne <3 Men helt ärligt står det still..

            Ur&penn har mycket fint som tex tofsar, hårband, diadem, smycken, nyckelringar, korthållare. På H&M kan man köpa tex en bodymist och ett läppbalsam från eos eller annat märke. Nån halsduk kanske eller gosiga tofflor.

            Fin mössa, vantar eller halsduk, örhängen/armband, Smink hade jag som 14 år blivit väldigt glad för, bio presentkort (så att det räcker för två + snacks), parfym, bodybutter

            Escada gør fantastiske parfumer til tonåringer. En släpps värje år. I år hetter den ‘Miami blossom’. Altid succes hos mine tonåringer! Sorry for dansk-svensk ?

        Har inte just flat men åh, vad jag känner igen mig i din beskrivning. Vår hund är pigg, sprallig, alert och kräver mycket stimulans och motion. Medan hans syster är en lat soffpotatis som verkar tillfreds utan större ståhej ?

      Helt underbar ras. Spårning, sök och agility, rasen passar till allt.

      Jag har haft två stycken flattisar, den senaste gick bort för 2,5 år sedan.??

      Det är en helt fantastisk ras – så kloka, snälla, pigga och vackra hundar. Framförallt min andra var som en unghund hela livet.

      I om att det är en intelligent ras, så behöver de även aktivera hjärnan. Jag brukade köra söklekar efter hundgodis ute. Efteråt märkte man att hunden kopplade av ordentligt.

      Angående kennel så kollade jag endast anslutning till SKK, föräldrarnas stamtavla, samt tidigare kullar.

      Just do it! Du kommer inte att ångra dig. Lycka till!

      PS. Bor du i Stockholm så har du en aspirerande hundvakt här.?

      Har haft två stycken från kennlar. Rasen är väldigt ”valpig” (hittar inget bättre ord). Har tex haft andra raser som blev ganska lugna med åren. Men båda flatecoated var som valpar hela livet. Härligt men samtidigt lite jobbigt då de såklart kräver mycket mental träning och fysisk. Underbar ras men skulle nog inte skaffa en igen pga kräver mycket träning. Oh ja, såklart kräver alla raser det. Men blir extra med denna. Viktigt att köpa från en bra vettig kennel. Då rasen har en del problem med skelettet och detta minskar ju om man köper från en bra kennel då de brukar vara noga med att para friska hundar.

      Ja, vi har haft flera stycken. Underbara hundar! Pigga ute och lugna inne. Otroligt sociala och snälla. Vill bara vara med.
      Rasen kan få tumörer men vi har haft tur med våra.
      Finns en känd kennel som heter Almanza. Tror den ligger vid Eskilstuna, har bara träffat fina hundar därifrån. Sen finns det någon kvinna på västkusten som heter Bitte som också avlat fram superhärliga friska hundar. Minns dock inte vad hennes kennel heter..
      Väljer ni en Flat så är jag 100% säker på att ni inte kommer att ångra er!
      (Förutom när den badat i lerpölar på promenad…)

      Haft två. Har nu en tiomånaders flatteflicka. Superhund verkligen. Hon går på hunddagis på dagarna tillsammans med sin kompism,och vår andra hund och lever lajf. Utöver det är det promenader kanske 20 min runtom dagis på dagarna och länge på helgerna. Begåvad ras som blir vad man gör det till. Har en bra av-knapp och sover gärna i soffan med huvudet i mitt knä. Perfekt familjehund.

    Skall redovisa inför klassen imon. Har inte redovisat muntligt på kanske 8 år. Vad är värt att tänka på? Är så nervös!!

      Jag hatar också att redovisa inför andra. Fick höra att man skall föreställa sig att åhörarna är nakna, tydligen blir man mindre nervös då. Lycka till!

      Förbered dig noga så du vet vad du ska säga, öva gärna att läsa högt för dig själv. Ta några djupa andetag och tänk på att prata långsamt. Om du är nervös och tycker själv att du pratar jättelångsamt pratar du troligen i normalt tempo. Glöm inte att titta upp och söka ögonkontakt då och då, kanske har kompisar i klassen som du kan titta på. Då ser du lugn och cool ut. 🙂

      Öva öva öva

      Spela teater. På riktigt! Spela teater med dig själv i huvudrollen. Då kan du skapa en situation du tycker är rolig.

      Att vi alla bara är människor. Var naturlig och ta det inte så allvarligt.

      Oftast läser/berättar man mycket snabbare än vad man tror. Ta pauser och stressa inte. Det kommer gå jätte bra 🙂

      Alla är så klart olika, men för mig är A och O att vara väl förberedd och även att ha en sorts inre självkänsla där jag känner att jag har rätt att ta plats i den här situationen. Så öva så mycket du kan, ha talkort med punkter (inte hela redovisningen ordagrant!) om ni får ha det och tänk på att prata långsamt och ta pauser mellan punkterna. Tänk också hela tiden att du har rätt att stå där inför klassen, att säga det du vill framföra och att visa vad du kan om ämnet. Lycka till!

    Någon här som drabbats av mindre ep anfall/svimningar pga psykisk ohälsa? Typ bakomliggande trauma, ptsd, ångest. Har haft lite konstiga episoder under ett par år och mitt googlande gjorde mig lite nojjig.

      Nope. Tvärtom ska man ju ha svårare att svimma av ångest(attacker) har jag fått höra.

      Vet flera som svimmar av panikattacker

      Ja, men nu var det över ett år sedan tack och lov (peppar, peppar). En gång kom skoven så tätt att jag fick åka in akut, och fick göra en hjärnröntgen. Det var ingen hjärntumör, och därför släppte den största oron. Jag vet fortfarande inte vad det beror på, men den röda tråden som jag kunde hitta var att det hände när jag var extra trött.

    Min mun smakar illa konstant så jag antar ju att den även luktar illa, vad gör man?

      För mig hjälper det att dricka bubbelvatten!

        Mousserande H2O om jag får be

          Hahaha ?

          H2CO3 om jag får be!

        Champagne fungerar rätt bra.

      Gå till en tandhygenist och kolla ditt tandkött.
      Imflamerat tandkött eller småblödningar ger dålig smak och andedräkt.

      Hmmm. Tonsillstenar? Om du ser att du har stenar och har problem att få ut dem själv så kan du försöka få hjälpa hos din VC eller genom egen vårdbegäran till ÖNH. Kan behövas hjälp med att tömma. God munhygien är också viktigt, men det vet du säkert. Testa eliminera mejeriprodukter om du inte redan gjort det.

      Gå till tandläkarn. Det är inte meningen att man ska lukta illa i munnen så ngt är ju fel. Kanske en infektion, dålig tand, vad som. Helst

      Borstar tänder och tunga noggrant

        + tandtråd

    Jag behöver råd. Höromdagen blev jag slagen av en arg kund på mitt jobb. Blev inte skadad men fick ont. Anmälan skrevs, mina chefer hanterade allt jättebra osv. De har ringt och kollat hur jag mår och jag har sagt att allt är okej.
    Men. Jag känner mer och mer att det inte är okej. Det har rivit upp gamla sår från en misshandel/vpldtäkt som hände för många år sedan, gett mig mardrömmar tillbaka och jag är allmänt låg/deppig.
    Är detta ngt jag ska ta upp med chefen eller ska jag försöka hålla god min? Det är ju trots allt inte incidenten i sig som gör att jag mår dåligt utan vad den ppminner mig om..

      Jag har egentligen inget tips men vill bara skicka lite ❤️. Helt sjukt att man ska behöva ta sådant på jobbet

        Tack ♡ vad fint av dig.

      Hade jag varit chef hade jag velat veta om du inte mår bra, oavsett om det inte har lika mycket att göra med incidenten (brottet) i sig utan vad den river upp för sår. Sen ska du bara berätta så mycket som du är bekväm med. Så vill du säga att nu när chocken lagt sig att du inte mår bra över det så gör det. Sen kan du lägga till att det rev upp gamla sår från en våldshandling du blivit utsatt för tidigare, men du måste inte. Låter som du har bra chef dock som kommer vara förstående. Jag hade frågat om du vill vara ledig eller syssla med andra arbetsuppgifter under tiden tills det känns bättre, samt rekommenderat att du pratar med någon om du skulle vilja.

        Tack för ditt svar! ♡ Min chef är toppen så jag ska nog försöka berätta. Tror egentligen skammen ligger i att ha blivit utsatt för våldtäkt samt att jag är rädd att göra henne obekväm genom att berätta ”för mycket”. Har lite svårt för att veta vart såna gränser går generellt sett.

          Din arbetsgivare ha en skyldighet att ge dig vård etc oavsett vilket trauma som finns i bakgrunden. Vill du inte gå in på vad du utsatts för tidigare är det ok att du säger att du mår dåligt av det som hänt och inget mer. Vill du säga mer kan du säga att det river upp gamla så och att det därför är extra tungt men du har ingen som helst skyldighet att ge sådana förklaringar. Det finns liksom inger mått på vad en normal reaktion är. Mår du dåligt så mår du dåligt. Du utsattes för våld på arbetsplatsen. Det är din arbetsgivares skyldighet att a) förhindra det och b) behandla eventuella skador oavsett om de är fysiska eller psykiska.

      Jag tycker du ska ta upp det. Ni kanske har någon företagshälsovård? I så fall kan du säkert få hjälp att bearbeta upplevelsen.

      Sluta vara ett offer. Slå tillbaka, kläm pungen tills han skriker, peta in pekfingret i ögat (faktiskt riktigt svårt att skapa en bestående skada). Gör något.

        Eh??? Sämsta svaret som någonsin skrivits i ÖS. Kläm du folk på pungen och var ödmjuk för att alla inte kan hantera ett trauma genom att peta folk i ögonen wtf.

        Så att hon blir anmäld för misshandel och av med jobbet? Bra råd verkligen, är du 12 eller?

          Jag är så jävla trött på att vara ett offer. Aldrig mer. Sitt du där med dina PK-åsikter i din trygga miljö. Vänd den andra kinden till när du blir utsatt, så att PK-glorian inte hamnar på sned.

            Fast jag förstår din tanke och hade det hänt privat hade jag sagt detsamma, men hon kan ju inte slå en kund, med tanke på att hon skulle kunna förlora jobbet, och även om hon kunde gjort det tror jag bara chocken av att en kund slår en lamslår en helt. Så kalla inte folk som inte slår tillbaka i tjänsten för pk, du har rätt till din åsikt men försök förstå.

              Så om du blir misshandlad av en kund, då låter du det vara? ”Ja tack, litet mer!” Tack för det uppstället. Herregud.

                Herregud, dig kunde man inte möta med förstånd. Tänker inte diskutera du får tänka vad du vill, men sluta vara så otrevlig mot ts iaf.

                  Tack snälla anonym 21:37. ♡

                  Anpnym 21.22 verkar vara riktigt grinig lite överallt här i kommentarerna ikväll..

            Låter som att du istället för offer har blivit bitter.

              Hellre bitter än ett offer. Du?

                Jag tycker bitter är ett rätt högt pris. Är väl också ett offer.

            ”i min trygga miljö”? Jag arbetar med överfallslarm varje dag. Med hot och våld, varje dag. Det betyder inte att jag kan slå ner folk till höger och vänster. Jag hoppas innerligt att du aldrig kommer arbeta med utsatta människor, eller människor överhuvudtaget.

        Uppmaning till våld är brottsligt. Sluta med det.

          ”Uppmaning till våld är brottsligt.” Vilket PK-dravel. ”Nästa gång du blir misshandlad, se till att inte slå tillbaka, för det är inte så bra. Tänk på det, är du snäll.” Heliga lussebulle vilka korkade människor det finns.

            Tönt. Ni vänsteranarkister som inte bryr er om lagar och regler ”för att det är så pk” kan väl flytta till någon ö och ”behandla varandra med den respekt ni förtjänar”, dvs strunta i att det finns lagar mot att slåss? Så, schas iväg!

          Bra sagt. Bra att du talar om vad som är rätt och fel! Det är en skrämmande omoral här inne. Marxismen-Leninismen visar oss den rätta vägen fram!

            Säger du samma sak om våldtäkt?

            Domaren: ”Det var tur att du inte gjorde motstånd, för då hade du dömts för misshandel.”
            Du: ”Åh, tack så mycket. Nu har jag i alla fall min PK-gloria kvar i behåll.”

            Anonym 21.28, snarare du som verkar vara vänsteranarkisten här, som vill att vi ska strunta i att det är olagligt att misshandla folk. Att strunta i att våld är förbjudet brukar vara vänsternanarkisters paradgren…..

      AFA försäkringar. Anmäl det är mitt bästa tips, så det finns dokumenterat osv

      Tycker du behöver stödsamral. Jag förstår att sådant kan påminna och riva upp gamla minnen. Efter några samtal kommer du må bättre.

      Ta absolut upp med chefen, och andra väl valda människor som du upplever att är rätt och som klarar av att ta in vad det verkligen handlar om. Flashback och sådant som tar en tillbaka till svåra händelser är så tungt, men på något sätt kan man få pusselbitar för att gå vidare lite helare. Jag minns att jag en gång i misstag blev slagen i ansiktet under ett kampsport träningspass, och jag höll på att bryta ihop och sedan skällde ut den stackars tränaren efteråt. Det påverkar en att tidigare i livet ha blivit så kränkt som man blir vid en våldtäkt. Men det behöver inte påverka en lika mycket hela livet. Styrkekram, jag vet lite av hur du känner dig <3

    Nån mer som har IBS/stressad tarm?! Jag blir galen, kan ju aldrig lita på kroppen känns det som. Gissa vad som hände idag? Jag går en promenad i Göteborg, är fixad, har rena kläder och känner mig alltid snygg. Så mitt från ingenstans måste jag panikbajsa så jag får sätta mig bakom en buske!! Tänk om nån sett?! Filmat? Helvete.

    Kom med tips tack! PS har även endometrios och vet att det kan påverka tarmen också. Fantastiskt :)))

      Hahaha gud vad jag känner igen mig. För mig har det blivit bättre av att dra ner på kött, äta regelbundet och inte överäta så att jag inte blir proppmätt, se till att ha god tid på mig när jag ska nånstans om det går (drar ner den psykiska stressen tror jag) och att träna regelbundet. Låter simpelt men har verkligen gjort stor skillnad för mig, men det är väl mycket individuellt också.

      Jag kan också få så ibland. Det som fungerat bäst för mig är att jag lärt mig vad magen inte tycker om. Kan inte äta stark mat och syra samtidigt (som vin och thaimat), inte för stora portioner, inte för mycket råa grönsaker etc. Finns inget magiskt knep vad jag vet mot IBS utan man får hitta sina triggers och försöka undvika.

      Har ALLTID immodium med mig (menar inte att det hade hjälpt i din akutbajssituation), vet aldrig när tarmen ballar ur.. Dock aldrig fått en diagnos.. Vet inte om det är det jag har men vet annars inte varför tarmen blir cray cray ibland. Känns som att den helt plötsligt kan börja reagera på mat som jag vet att jag ätit tidigare utan problem.. Några månader senare funkar det ok igen. Orkar inte.

      Ja proibs på apoteket är toppen. Påsar med pulver i. För mej gör dom underverk. Magvärken är borta inom 20 minuter. Toppen. Nu får man 10 extra påsar på apoteket. Så 40 för ca 180 kr det är det verkligen värt.

      Lider verkligen med dig 🙁 Har själv jätte problem med min mage. Började nyligen ett nytt jobb och vågar inte äta på grund av min mage. Imodium hjälper väldigt bra ifall du inte har testat :/

      Kunde varit jag. Jag har numera recept på papaverin och imodium. Har bajsat på mig lite var stans och behövt sätta mig ganska centralt (någon såg säkert). Fått åka tunnelbana med bajs i hela trosan för att ingen offentlig toalett fungerade.

      Jag vet vad som triggar. Äter till exempelt numera mjölkfritt hela tiden. Får jag i mig minska starkt (chili eller liknande) kraschar magen inom en kort stund, samma sak gäller för mycket socker och fett.

      Känns tyvärr som att man behöver hitta lite själv vad magen triggas av och ej, den går det inte att styra allt. Ibland skiter sig allt oavsett hur kosten har hållits och om jag tagit mina tabletter.

        Fantastisk autocorrect ser jag, men förhoppningsvis förståeligt. Kan tilläggas att jag äter papaverin och imodium dagligen.

      Följande kan göra skillnad på riktigt! https://www.dietdoctor.com/se/lchf/halsovinster/ibs

        Lchf är sjukt överskattat. Folk som är frälsta i lchf är fan värre än Jehovas vittnen

          Har du testat ? Ja förutom Jesus juvelen då?

          Överskattat att äta artegen föda?
          Säger du samma sak till hunden och ger den spenat och hästen ger du en biff?

        En person med ibs ska inte äta mycket fett var det första min dietist sa till mig! Så gå inte på detta

          De flesta dietister lever kvar i gamla tider och ger gamla tiders råd. Gå inte på det.
          Ketogenkost är det bästa. Du kanske inte blir helt bra, men hela din kropp kommer att tacka dig, då du kommer att må mycket bättre.

            Och skippa för guds skull fibrer och oxalater!

        Lchf gjorde stor skillnad för mig och min IBS-mage, framförallt för att man snabbare blir mätt så äter mindre portioner tror jag. Kan vara värt att testa!

      Lider med dig. Jag kan också få sådana där akutsituationer. Sedan jag började äta kapslar med mjölksyra dagligen, så har det dock blivit väldigt mycket bättre. Något som triggar min mage är sås på restaurang – magen klarar helt enkelt inte bakterierna som bildas i om hanteringen.

      Ja, fy fan vad magjäveln trilskas ibland ?
      Jag fick typ livet åter när jag började med Fodmap (Kostbehandling) plus Immodium varannan dag. Inte äta för stora portioner, äta långsamt, träna, andnings- o avslappningsövningar. Stress är en stor bov.

      Jag med. Fan vad det suger! Jag har generell ångest och det beror nog på det. Men har slutat med laktos, durumvete specifikt pasta (vanligt vetemjöl går bra) lök, nötter och chili. Stora mängder fett mår jag dåligt av också. Har även börjat äta omeprazol för jag får magkatarr. Visste inte att jag hade det för de sura uppstötningarna är inte jättejobbigt om man jämför med de plötsliga toalettbesöken men det har också hjälp. Samt mjölksyrebakterier. Ser även till att jag dricker mycket vatten och sover ordentligt. Undviker onödig stress såsom bråttom till jobbet. Funkar bra. Dålig i magen ca 1 gång i veckan. Förut var det varje dag. Kram på dig. Vi är många i samma båt!

    Vill mest bara skriva av mig att jag är tacksam för att vi fick positiva besked igår gällande min pappas prostatacancer, att den INTE spridit sig till skelettet <3

      Bästa julklappen för er familj!

      Fina nyheter! ❤️

      Yay ❤️

    En grej jag tänkte på, speciellt efter att Diademgate uppdagades… hur hade ni reagerat om ni hade varit i Elins sits eller när IL blev synad på hennes bluff-liv… hade ni också låtsas som om det regnar?

      Oj svårt att föreställa sig men jag hade skämts ögonen ur mig

      Kan faktiskt inte svara på det för jag hade inte kunnat bluffa så från början. Visst kan jag ljuga emellanåt, men det krävs någon speciell slags människa att göra det så medvetet och långdraget. Därför är mitt svar ovidkommande, men HADE jag bluffat så pass mycket hade jag nog skämts. Erkänt, bett om ursäkt och stängt av sociala medier.

      Ja, vad ska man göra? Livet går vidare.

        Det är klart att livet går vidare a’ la vad gör det om 100 år?!
        Men jag menar nu, vilken damage control hade ni bedrivit?
        Blivit uppslukade av jorden och inte visat er på sociala medier eller blogg på 3 månader tills det hade lagt sig eller låtsas som att det regnar och fortsatt ignorera kommentarerna.. typ

          Är det du Elin? Jag hade aldrig kunnat göra så, som nån annan skrev där uppe krävs en viss typ av människa för det, så jag kan inte ens föreställa mig något sånt. Men om jag var dem hade jag helt ärligt lagt ner företaget, bett om ursäkt uppriktigt, blivit helt transparent, svarat på kritik, designat egna produkter som jag släpper. Om det dock är som de påstår, att ali-diademen och deras inte är likadana hade jag försökt bevisa det.

          Dock tror jag ändå de liksom ”visat vem de är” och att förtroendet fick sig en alldeles för stor törn för att återfås. Det är lite som med blondinbella, ingen tror henne längre hur snäll hon än spelar då man VET att hon i grund och botten är en ful spelare, och nuförtiden vill folk inte supporta såna. De sitter liksom djupare i skiten än blondinbella då hennes skiterier inte varit lika rättframma för deras och jag tror på riktigt det krävs extremt mycket från dem som de inte kan göra då de helt enkelt inte är såna människor för att folk ska vilja supporta dem.

            Som deras*

            Nej, jag (TS) är inte Elin utan en BB-Läsare som tänkt på detta, nu när det är typ den andra ”stora” Bluffen i influenservärlden som uppdagas..

            Fick hem mitt diadem från Molimenti idag. Kan redan nu säga med 95% säkerhet att det inte är någon skillnad mellan deras och Alis. Kan ju säga som så att anledningen till att du inte kommer få huvudvärk av hennes diadem är för att de är alldeles för stora = inget tryck = ingen huvudvärk.

      Jag hade pudlat. Hårt. Då glöms det bort på ett par dagar.

        Inte om Camilla satt klorna i dig.

          Elin, då är det dags för en äkta pudel, inte någon fjamsvariant. Suck.

          Fast camilla tar ju bara upp det. Och sedan är vi många som tycker diademaffären inte är ok.

          Med all rätt! Lura ej presumtiva konsumenter.

      Beror nog på om jag ansett att det var konkreta bevis folk kommit med, eller om det skulle blåsa över.

      Men i allmänhet är det ju bättre att ta tjuren vid hornen och vara ärlig

      Undrar hur mycket pengar Bella har tjänat på sina lögner? I samarbeten men även i andra ”vinster”?? Jag blir så arg när jag tänker på det,det är ju bedrägerier på hög nivå !

        Frågan är hur länge de pengar hon har kvar räcker, och till vad. Nej, det kommer inte att bli något giftermål med göteborgaren, så frågan är vad hon gör 2020. Företagen går ju inte direkt bra.

        Vart skaver det någonstans?

          Inte bakom öronen??

    Tips på saker att göra på Mauritius? Ska bo i Flic en Flac

      Knulla är rätt bra. Och ett par drinkar på det.

        Men inte på stranden. Väldigt överskattat med sand i fiffin.

          För att inte tala om sandknott och deras bett.

        Fan vad nice! ?

      Gå ner på stranden i solnedgången. Sätt dig på huk vid vattnet och slappna av. Sedan låter du ringmuskeln öppna sig för fullt. Att bajsa på stranden är en underbar och erotisk upplevelse som alla borde få vara med om.

        Hahahahaha

        ”Jag skulle ta medicin mot rännskita, men det rann ut i sanden.”

      Jättehärligt att snorkla där. Maten är fantastiskt god. Testa kreolskt. Åk runt i taxi. Kostar någon hundring för en hel dag. Åk inte inåt landet. Det blir olidligt varmt. Dit du ska har jag för mig att det brukar vara en stor strandfest. Besökte den aldrig när jag var på Mauritius.
      Var på båtutflykt och simmade bland delfiner.
      Mauritius är ett paradis, mkt låg kriminalitet, rent och fantastiska människor.

    Är 23 år och precis fått reda på att jag har fått en blodpropp. Inte bra på att visa känslor utåt så folk tror jag mår bra ändå, men det är riktigt tungt 🙁 Någon som har peppande ord? Skulle behöva det.

      Lyssna på ”Rise up” ❤️

      Har också en propp. Inget speciellt lugnande svar kanske men du är inte ensam. Jag är tio år äldre än dig och fick proppen pga p-piller samt trångt kärl. Så… Jag har haft den sen april cirka och den är fortfarande kvar men mycket mycket mindre. Livet blir bättre tillslut ?

      Jag fick en massiv lungemboli som 20-åring. Det kändes så jävla tungt.
      Har du fått något blodförtunnande?
      Jag har inga direkt peppande ord men försök börja visa mer utåt.

        Min är också lungemboli. Aa fått blodförtunnande. Läkaren har sagt att den är liten, vi upptäckte den tidigt så hoppas det ska gå vägen 🙁

    Hej! Behöver råd.
    Jag är 26 år och går en 5årig utbildning, kommer vara klar när jag 29 (fyller 30 senare samma år). Efter examen måste jag arbeta ett år för att få min legitimation.
    Mitt i allt detta vill jag ha barn med min sambo. Jag längtar så mycket efter barn redan nu men vill samtidigt ”ha ordning” på saker och ting. Men hur jag än vänder och vrider på det känns det som att det aldrig kommer bli ”läge”?
    Om ni hade varit i min sits, hur hade ni gjort? Hur tänker man?

      Vänta med barn så får du åtminstone bli färdig med utbildningen ?

      Utbildning kan alltid vänta. Vill ni båda ha barn så kör på ?

      Känner folk som fått barn medan de studerat eller börjat plugga när barnen är små. De tyckte det var bra då man kan vara flexibel på ett helt annat sätt. Visst det kan vara tufft att leva på en lön + studiemedel men det går. Hoppas allt ordnar sig ? f

        Gå klart utbildning. Det är mycket lättare att fokusera när man inte har barn. Sen har du även det klart och förhoppningsvis ett bra jobb.

          Utbildningen, sorry

      Jag är gravid nu och kommer ha läst 1,5 år av min utbildningen när jag ska föda. Kommer ta en paus ett år och sen fortsätta. Visst hade man velat vara klar med studierna innan men tycker inte det är nån fara att ta det mitt i, ganska smidigt att plugga under småbarnsåren och man vet faktiskt inte hur lätt det kommer vara att bli gravid, det kan ta längre tid än man tror.

      Mitt tips från erfarenhet: skaffa barn. Det är aldrig ”rätt läge” utåt sett men alltod rätt läge om man känner sig redo.

      Du har en då en plan, ett stabilt förhållande, ett hem och en inkomst (CSN + pappans lön). Du kanske kan plugga på halvfart?

      Om du vet med dig att du vill ha barn, vänta inte för länge. Chansen att bli gravid ökar inte precis när man hunnit fylla 30+. Visst finns IVF men det är en himla bergodalbana av känslor så kör när du ändå har lite bättre odds på din sida.

        Åh vilka bra tips ni har. Jag blir så osäker på att skaffa barn precis efter examen också, då kommer ju ingen vilja anställa en känns det som. Åh hatar att vara kvinna i sådana här lägen när man hela tiden måste tänka på sånt här

          Avsluta ett kapitel i ditt liv innan du påbörjar ett nytt tänker jag. Det är skittufft att ta sig tillbaka till studier om man varit borta från dem ett tag, inte alltid som kursplanen ser likadan ut vilket kan strula till det dessutom.

          Skaffa barn. Du är på god väg och klarar uppenbarligen av dina studier, man får kämpa lite mer än de andra. Med med vilja går det.
          Och du vill ändå inte bli inställd någonstans där de inte vill anställa människor med barn och liv utanför jobbet tänker jag. Fick en anställning direkt efter min föräldraledighet som mer eller mindre sa att jag inte hade rätt och vabba eller vara sjuk. De orkade inte med människor. Som. Hade barn.. Vad fan ska man vara på ett sånt företag för? Man är väl. Mer än sitt jobb..

          Följ ditt hjärta, barn är en gåva. Du bor i ett tryggt land så du ska inte oroa dig över att svälta, vilket du inte heller gör hoppas jag. Du är en smart kvinna som valt att utbilda dig så visst finns det någon som vill anställa dig 🙂
          Nästan alla mammor har jobb, du är nog inget undantag 🙂

          Kanske börja spara lite pengar redan nu? Du har ändå minst 9 månader på dig. Köp massa begagnat (vagn, klädvalet, säng, leksaker etc). Det blir bra!

      Flera föräldrar till mina barns förskolekompisar pluggar på universitet/högskola. En del är i din ålder, några andra är 30+. Om ni har ekonomisk möjlighet att leva på föräldrapenning ett tag i början och hjälp med avlastning när du väl börja plugga, så skulle jag säga ”go for it!”. Ni sparar på era föräldradagar om du pluggar och tar CSN istället. Om jag hade haft möjlighet att studera samtidigt som jag är mitt i barnskapandet så skulle jag ha gjort det. Nu måste jag istället vänta tills vi är klara med barn eftersom jag inte kan ha lägre SGI inför ett till framtida barn.

      Gå klart utbildningen först, finns en risk att det dröjer väldigt länge annars. Graviditet, föräldraledighet, MASSA vabbande de första åren och sedan tar allt med dagis, skola osv en massa tid. Skönt att ha sin legitimation då, och inte behöva dra ut på det en massa år.

      Kör på om ni båda är sugna och redo nu! Man vet aldrig hur lång tid det tar eller hur svårt/lätt det kommer vara för er. Utbildningen kan du fortsätta efteråt! Man vet aldrig vad som händer i livet. Jag och sambon hade allt i ordning, pluggat, flyttat till större lägenhet, två fasta jobb. Jag blev uppsagd under min föräldraledighet och har nu börjat plugga igen (går jättebra med småbarn) och sambon blir varslad efter årsskiftet…fått mig att tänka till, vad som helst kan hända här i livet hur mycket man än försöker ordna och kontrollera det 😉

      Har inte upplevt det som något problem alls att skaffa barn under utbildning. Vi har god ekonomi ändå eftersom vi inte har så höga utgifter, har en buffert, inte är så köpgalna som många nyblivna föräldrar osv. Men det beror ju mycket på vad man har för boendekostnader! Vi bor i en studentlägenhet som är till för familjer.

      Men betrakta utbildningen som ett jobb, få inte för dig att plugga och var föräldraledig samtidigt (om du inte läser en superslapp utbildning iaf).

      Statistiskt sett är det högre genomströmning på studenter med barn än studenter utan barn så att det kommer strula till sig med utbildningen så som många hävdar är verkligen ingen allmän sanning. Snarare verkar barn öka motivationen för de flesta. Studenter med barn tenderar att faktiskt plugga när de är i skolan, inte fika och snacka om helgen, är min erfarenhet :p

        Åh alla har så smarta och vettiga, om än skilda åsikter hehe. Jag har kopparspiral som ska bytas nästa höst. Kanske ska vänta in det och se hur det känns i det läget…

      Fick mitt första barn när jag hade 1 år kvar på en 3,5-åring högskoleutbildning. Gick hur bra som helst! Var hemma ett år, sen var min man hemma när jag började plugga igen. Blev inspirerad av min syster som gjorde likadant och såg på henne att det gick jättebra. Tre till i min klass fick barn samtidigt så vi började ihop sen igen. Det finns inget perfekt tillfälle mer än att ni båda vill och känner er redo. Vänta inte! Det kan ta tid, hända saker osv. Livet är här och nu!

      Tycker du ska köra på barn. Utbildningen finns kvar. Det passar jättebra att ha barn samtidigt som man pluggar. Det finns ingen perfekt tid att skaffa barn. Du är fertil och har en kille du tycker om och känner dig redo. Allt behöver inte vara så perfekt hela tiden. Du kommer vara i en liknande situation när du pluggat färdigt. Då ska du jobba och komma ut på arbetsmarknaden. Men alla är olika. Jag hade denna diskution med en kompis igår och vi båda pluggar och är i midtwenties. Om jag hade varit i en stabil relation hade jag skaffat barn nu. Men hon vill vänta tills efter sin utbildning pga. Hon inte känner att hon skulle klara av utbildningen med allt det ansvaret ett barn medför ☺️

      Man måste ju inte ens skaffa barn än mindre få barn tidigare i livet. Kan inte förstå varför någon skulle vilja skaffa barn innan de har skaffat sig en utbildning och ett jobb, sjukt taskigt mot ett barn att riskera att få arbetslösa föräldrar eller föräldrar som behöver stressa mellan studier, dagis och jobb. Dessutom är de riskabelt om man Inte har en fast inkomst.
      Folk som skaffar barn utan inkomst och planerar att leva på statens pengar, fy säger jag bara. Världen är överbefolkade som det är, de minsta folk kan göra är att ha stabila liv och inkomster innan de sätter barn till världen ????

      Det där är så jäkla svårt. Jag och min sambo hade en bra plan. Min del utav planen var:
      2017 byta jobb
      2018 jobba arslet av mig för att höja FP, bli gravid kvartal 4.
      2019 vara gravid och avrunda mitt jobb.
      Sambons del var:
      2019 byta jobb och jobba arslet av sig.
      MEN jag hade hyperemesis och vart sjukskriven julen 2018 fram till födsel. Så min sambo kunde inte jobba extra och jag kunde inte avsluta mina projekt på jobbet. Stress. Så allt kan hända när som helst och att det är okej att det inte vart som tänkt. Lita på er magkänsla.

      Gör klar din utbildning.
      Jobba nåt år och skaffa bra bostad och stabil inkomst. Då kan du fokusera helt på barnet. Utan oro/stress för utbildningen.

      När jag var ung såg jag inga problem med något. Jag fick mitt första barn när jag hade 3 mån kvar på min sjuksköt utb. Allt gick bra, pappan hemma med barnet. Nu 45 år senare kan jag tydligt se hur fel detta var.

      Läs Inte till kiropraktor..,

    Någon här som är hsp (high sensative person)? Är så trött på att alltid vara så känslig och ta åt mig av precis allt.

      Jag tror det handlar mer om att mogna och bli vuxen, oavsett om vi vill kalla det hsp eller något annat.
      Och när man mognar lär man sig hantera olika sorters situationer bättre. Det är mänskligt att bli ledsen, ha svårt att ta kritik eller vara känslig men då måste lära sig att säga ifrån när man blir orättvist behandlad men också kunna ta till sig av förtjänt kritik.

      Jag är själv känslig och har tidigare haft lätt för att åt mig, men efter terapi har jag lärt känna mig själv bättre och förstår varför jag reagerar som jag gör.

        Fy fan vad bra skrivet, det här tror jag verkligen på.

        Fast det är inte det som HSP handlar om. Att vara HSP är ett sätt som hjärnan fungerar på. Den registrerar information på ett annat sätt, och filtrerar ut mycket mindre än vad en icke HSP gör. Det handlar om en högkänslighet för intryck som gör att hjärnan mattas ut snabbare.
        Att vara kritikkänslig eller lättkränkt kan vem som helst (HSP eller inte) vara och beror på något annat.

          Det saknas definition för hur hsp ska klassificeras och det är inte heller erkänt inom psykiatrin. Istället anses det vara upp till var och en att avgöra huruvida man är hsp, vilket ju är väldigt luddigt och flummigt.

            Den allmänt, vedertagna definitionen är dock just det, inte att man skulle vara ”dålig på att ta kritik”.

            ”Högkänsliga personer, eller Highly Sensitive Persons (HSP), föds med ett nervsystem som är känsligare än hos genomsnittet och en hjärna som fungerar lite annorlunda än hos andra människor. Detta gör högkänsliga personer extra mottagliga för sin emotionella och fysiska miljö. De lägger märke till mycket mer än andra och bearbetar allt på en djupare nivå. Därför behöver de mer tid och energi än andra att smälta alla intryck.”

            Hämtat från:
            https://www.hspforeningen.se/hogkanslighet/om-hogkanslighet/

              Jepp och finns mycket forskning på det. Vet inte helt vad psykiatrin ska ha med det att göra(har heller inte kollat vad psykiatriker sagt om det), det är ju ingenting som ska medicineras? Det finns massor av studier inom psykologin iallafall. Inkl fmri-studier

                Ehh, psykiatrins specialitet är mönster av känslor, tankar, beteenden och personlighetsdrag, personlighetssyndrom m.m. ?

                  Psykologin också. Skillnaden till psykiatrin är hur behandlingen går till. Psykiatriker är läkare. Så eftersom forskningen i psykologin stöttar att hsp är biologiskt får du jättegärna visa var psykiatrin säger emot 🙂

          Verkligen. Hsp handlar om hur man tar in andra, deras umgänge, känslor och energier. Det har inget att göra med att vara blödig och konflikträdd.

        Hsp är biologiskts, Terapi kan hjälpa att ge verktyg men man slutar inte vara högkänslig för det. Är själv extremt ljud och ljuskänslig samt blir utmattad av sociala sammanhang. Alltid avskytt släktmiddagar för det blir så mycket ljud. Samt så mycket empati att det stör min vardag… men absolut det är jättebra att gå i terapi för att lära sig rätt verktyg så man kan hantera det

          Men det är ju just det, 95% av alla jag känner uppfyller de kriterier du precis rabblade upp. De är också ljud- och ljuskänsliga, blir utmattade av sociala sammanhang och avskyr släktmiddagar om det blir för högljutt. Jag tror snarare hsp är standarden och något de flesta är (i större eller mindre omfattning) och det fåtal som är mer tåliga är de som är ”avvikande” (helt fel ord i sammanhanget men hittar inget bättre)

            Fast vad du tror spelar egentligen mindre roll, bara att kolla tex Google Scholar för forskning

        HSP är ju dock så mycket mer än att bara vara väldigt känslig.
        Jag är känslig, blir ofta kallad överkänslig, men att vara känslig är inte det enda problemet med HSP, däremot det enda som stör mig så pass mycket att det lika gärna hade kunnat vara jag som skrev TS kommentar.

        Håller med.
        Vill tillägga (med risk för att kasta in en handgranat) att generellt tror jag att HSP är en trendig identifieringsfaktor nu. Precis som att folk identifierat sig med att vara entreprenör, prestigelös, driven osv tidigare. (Eller andra trender/levnadssätt som bodyfitness, paddel osv)

        Med det sagt behöver vi såklart inte förbise den faktor att känslighet är viktigt.
        Jag är bara orolig att vi människor hela tiden letar efter något att identifiera oss med vilket medför att vi söker oss till förklaringar till vårt beteende. När vi hittar något som stämmer lite försöker vi anpassa oss så att vi passar in i hela mallen.

      Misstänker starkt att jag är det. Kan börja gråta om någon säger minsta kritik eller minsta komplimangen haha. Speciellt människor i maktposition. Kan dra ner mig i andras nedslag så mycket att jag mår piss.

        Exakt så är det för mig också. Kan börja gråta när som och vart som helst och tycker de är så jobbigt.

        Det där är inte att vara hsp

      Nej men hade en kompis som var. Det var det som avslutade vår vänskap t.o.m.

      Det är jättevanligt att vara hsp. Det är ju ett personlighetsdrag, och sådana förändras ju inte genom livet. Däremot finns det väldigt mycket att läsa om just hsp och verktyg att skaffa sig för att det inte ska bli en last. Samtidigt som man är känslig/lätt till tårar osv finns det ju mycket positivt också såsom att kunna uppleva konst/musik/poesi osv på ett högre plan.

      Jag misstänker min 6 åring är det. När jag läser om det stämmer hon in på nästan allt. Kan man som 6 åring redan vara Hsp? Vet inte hur jag ska hjälpa henne dessutom. Orsakar många konflikter hemma för jag vet inte hur jag ska hantera henne vissa gånger. Logik och reson har ingen verkan i de flesta fall. Nån som har barn som är Hsp?

        Vad ”redan”? Barn har ju personligheter från dagen de föds.

          Jo det förstår jag också men om man redan avgöra om det är Hsp eller om det tillhör utvecklingen.

        Ja det är något som märks av som barn, vad fint att du märker det! Mina föräldrar gjorde inte det, men det hade nog gjort jättemycket skillnad för mig. Finns en del om det på engelska om du googlar, kanske finns något som kan hjälpa lite?

      Ja, jag har alltid varit det och tyvärr har det blivit ”värre” med åren (jag tycker att vissa delar med att vara hsp är väldigt värdefulla, dock är de negativa delarna väldigt jobbiga).

      Nu för tiden kan jag knappt gå ut ur huset, varje gång jag måste träffa andra människor måste jag förbereda mig i massa dagar innan och vila upp mig massa dagar efter.

      Kan också älta saker som inte gått bra, i flera år efteråt. Mår alltid väldigt dåligt vid denna tiden på året pga att det hänt så mycket negativt vid denna tiden, för flera år sedan.

      Blir också alltid sjuk på vintern och det blir ännu värre. Kan inte sova utan sömntabletter.

      Samhället är verkligen inte gjort för oss som är hsp på riktigt. Blir också irriterad på kändisar som låtsas ha hsp för att det är ”inne” nu o de vill haka på trenden- men det är så uppenbart att de inte alls är hsp.

    Maggan och Jacob? Gud vad tråkigt att de verkar som de verkligen gjort slut. Tyckte de verkar fina ihop.

      Tyckte Jacob var obehaglig och smått abusive i sitt beteende mot henne. Good for Maggan, hon kan bättre!!!

        Maggan? Snarare tvärtom. Förstår att Jacob inte orkar med en person som ska filma varje bråk och lägga upp på youtube eller hänga ut deras son som hon gör. Noll integritet. Han kan bättre!

      Har dom gått ut med det??

        Undrar jag också!

        Hon beskriveri sin blogg ”detta kanske är sista gången vi bor ihop (angående att de bor i hop i en vecka) och även skrivit att dom inte är ett par.

        ”Ja, det är ju inte en hemlighet att det är som det är just nu och att jag och Jacob har gått isär helt. Jag förstår att det väcker många frågor men det finns inget mer att veta. Vi är jättebra vänner, det är ett ömsesidigt beslut och det här är något som vi verkligen skulle vilja att ni har respekt för. ”

      Vilka är det?

        Margaux och Jacob

    Har michaela hamilton gjort slut med sin kille?

      Vem är det? Orka.

        Vem är du?

          En som 1) inte har en aning om vem hon är, och 2) inte bryr mig ett skit.

            Men det gör uppenbarligen hon som fråga. Låt henne undra, så trött på sånna kommentarer som dina.

              Jaha.

    Jag har beräknad förlossning om 3 veckor. Hur många kg väger allt som kommer ut, ungefär. Om vi räknar att bebisen väger 3.5 kg, hur många kg ”går man ned”.

    Någon som ammat och gått ned i vikt? Hur många kg totalt efter ca 2 månader?

    Jag undrar för att jag knappt gått upp i vikt och oroar mig över att gå ned för mycket. Väger 1 kg mindre än innan befruktning. Vill helst inte gå ned 10 kg om 3 veckor + massa kg under amning.

      Oroa dig inte, det är inte så mycket som försvinner mer än bebis (och moderkaka som väger något kilo). De som går upp mycket i vikt under grav går ofta upp mycket vätska, och den vätskan brukar försvinna ganska fort som gör att man rasar i vikt. Om du inte har gått upp något har du nog inte lagrat någon vätska och kommer inte gå ner så mycket.
      Långt ifrån alla går ner av att amma. Du kommer vara väldigt stillasittande första tiden så man gör inte av med så mycket energi förutom amningen heller. Käka massa välförtjänt snacks du gillar så kommer du inte gå ned något <3

      Detta är ju väldigt individuellt, men grovt sett kan man räkna med att ”allt” väger ungefär 7 kilo (barnet, moderkaka, fostervatten, din ökade blodmängd etc).

      Med första barnet gick jag upp 9 kilo, mådde extremt illa hela graviditeten, hade knappt någon gravidmage. Jag kommer ihåg att jag var väldigt orolig över att barnet inte skulle få tillräckligt med näring.

      Dagen efter förlossningen hade jag gått ner 7 kilo. 1-2 veckor senare var jag nere på min ursprungsvikt. Gick ner ytterligare 5 kilo under amningen. Var normalviktig från start. Efter amningen så gick jag upp lite igen och hamnade på min ursprungsvikt.

      Amningen tar mycket energi. Ät lite och ofta så du orkar med mammalivet med allt vad det innebär! Förbered gärna mellanmål i kylen. Grönsaker med dipp är enkelt att snacksa på. Gör små mackor. Skär upp färsk frukt som är lätt att plocka fram med bara en hand. Laga matlådor!

      Jag var 12 kg lättare efter förlossningen än innan. Gick upp 13 kg totalt så var alltså i princip på min startvikt då.
      Amningen tror jag inte du behöver oroa dig för, jag åt som sju hästar iom amningen. O då är jag (o har alltid varit) väldigt liten i maten.

      Tack Ellie och Anonym. Känns skönt att det ordnar sig och att kroppen vet hur den ska förse mitt+bäbisens energibehov. Ska fixa massa storkok och frysa in + be killen köpa hem en massa nötter och frön. Mums!

      För min del så gick jag upp totalt 12 kg under graviditeten, tror många kilon var vätska då jag var otroligt svullen den sista tiden.. Bebis var 3,4 kg och moderkakan 600g, sen försvinner ju fostervatten också. Är nu lite över 2 veckor sedan jag födde och jag är nästan tillbaka på min ursprungsvikt.

    Fick missfall för en månad sedan exakt och var otroligt ledsen i början men igår kom sorgen tillbaka. Jobbar på förskola och är mkt graviditeter nu, även en av mammorna som blev gravid samtidigt så vi hade varit i samma veckor, är jobbigt att träffa henne varje dag. Samt fasar över jul och nyår då många fler lär gå ut med det.. jag vet att jag förhoppningsvis plussar så småningom, men nu är det riktigt tungt. Finns det några solskenshistorier att dela med sig av?

      Du är en solskenshistoria som bara väntar på att få berättas. Håll uppe hoppet, du blir mamma och en fantastisk sådan. Att få missfall kan ändå vara positivt (fy vad hemskt att skriva så) då du vet att du kan bli gravid. Det i sig är en tröst. Nästa ägg fäster ska du se och du kommer att glömma hur hemskt du idag mår. Kram kram kram

        Jag förstår hur du tänker.. tog nästan exakt en månad för mig från uttag av p-stav till jag blev befruktad, så det känns ju ändå bra. Och jag försöker lugna mig själv med att det antagligen inte var ett friskt barn… men varför jag fick ”återfall” och blev ledsen nu igen är för att jag googlat alldeles för mycket (man ska fan inte googla dåliga saker när man är preggo, fått missfall eller är sjuk haha) men läst så mkt om att ”är myyyycket lättare för kroppen att bli gravid igen 2-4v efter MF för då tror kroppen forf att den är gravid”. Tog ett test i söndags som var negativt…
        Tack snälla för att du tog dig tiden att skriva till mig <3 önskar dig allt gott!

          Helt rätt att Google inte alltid är vår vän. Du känner din kropp och uppenbarligen är du fertil så det kan inte bli annat än bra. Försök att glädjas åt andra genom att föreställa dig din egen bäbis i famnen. För din dag kommer. Kanske inte idag, kanske inte nästa månad men din tur lurar runt hörnet.

          All lycka och massa kramar.

          Ett exempel på att man ska ta Google med en stor nypa salt: om kroppen tror att den är gravid borde det ju vara mycket, mycket svårare att bli gravid (under just de 2-4 veckorna direkt efter missfall) pga att det ju nästan är omöjligt att bli grsvid- om man redan är gravid! Så det motsäger sig själv.

          Jag har av barnmorskor hört lite tvärtom, att det är bättre att vänta ett par månader efter missfall pga att kroppen behöver vila. Du ska inte känna att du ”borde blivit gravid igen redan”- utan se det som en bra viloperiod för din kropp, kan ta ett tag att återhämta sig efter missfall, både fysiskt o psykiskt.

      Kram till dig ❤️ Jag hoppas ni plussar snart och får glädjas över ett nytt spirande liv. ?

      Hade 2 missfall tätt innan jag fick mitt första barn och trodde att jag inte skulle kunna få barn, nu har jag två st ❤️ då sa läkarna också att det var positivt att jag kunde bli med barn men så kändes det såklart inte då..

        Tack ❤️

      Men åh så tråkigt ? Jobbar också med barn och försökte i över ett år att bli gravid- det gick inte. Hade nästan tappat hoppet när vi började med ivf men tillslut gick det- nu är jag gravid i 8:onde månaden! Håller alla tummar för dig!

        Vad kul! Grattis till er❤️❤️ Tack för att du tog dig tiden att skriva ?

    Blir irriterad över att Helen Torsgården har så dålig kamera till sina storys ? vet inte om hon var ironisk men det var en frågestund då hon fick frågan varför hon inte skaffar en bättre kamera/mobil och hon var helt oförstående till att kvalitén skulle vara dålig! Eller är det bara jag som typ får dålig uppkoppling precis när jag bläddrar förbi hennes stories?

      Hahah var tvungen att gå in och kolla hur kasst det kunde vara. Men…. var ju ”ok” inte det bästa men skulle inte reagerat på det om jag swipa förbi. Så antingen är det du som har dålig tajming och alltid får dålig uppkoppling när du kollar hennes stories eller så är jag inte kräsen på bra skärpa (vilket jag är så…) 🙂

      Men jaaa!! Tycker dock det blir så för alla som har android ?

      Hennes kvalité är bra så det är förmodligen din uppkoppling 🙂

    Hola! Jag fick barn för 6 mån (jag vet familjeliv finns men detta ska inte handla om barnet direkt, hehe) .
    Jag var väldigt orolig för hur min kropp skulle se ut efter grav men jag klarade mig rätt bra (om man får lov att säga så). Jag fick inga bristningar eller lös hud. Men mina bröst.. Dom är väl ungefär samma strl men sååå mjuka?? Dom glider ur BH:n. Finns ingen bra BH. Jag älskade att klä upp mig förut men nu är jag knappt intresserad av kläder. Jag har tänkt mycket på operation, och tänkt att jamen mår jag så dåligt så finns ju den utvägen. Men nu har jag läst mycket om breast implant illness.. Jag avskyr mina bröst men kan inte göra något åt det heller…

      Det man inte kan ändra på bör man försöker acceptera. Först och främst försök hitta en BH du gillar! Gå runt till Twilfit och Change m.m. och be om hjälp. Fokusera även på annat t.ex. smink, accessoarer, kanske byta frisyr? Kanske testa en annan klädstil med mindre fokus på klyfta? 🙂 Utmana dig själv att fokusera på din hälsa och att du är en fantastisk person hur dina bröst än ser ut.
      Jag tror verkligen inte operation är svaret, det finns många saker som kan gå fel, t.ex. breast implant illness som du nämner eller stor ärrbildning eller infektion eller att du helt enkelt inte blir nöjd då heller.
      Lovar det går att ändra tankesätt- det tar bara lite tid och övning. Kram!

      Jag fick barn för 10 månader sedan och fram tills nyss kändes mina bröst precis som du beskrev dem. Men nu börjar de fylla upp igen. Fortfarande mjukare än innan såklart men inte lika urlakade som efter amningen. Jag tar det med ro, så mycket som de har ändrats under alla år kommer de säkert fortsätta ändra.

      Åldrandet kommer såklart ta oss alla men det hoppas jag att jag kan acceptera, precis som jag får acceptera det för alla kroppsdelar. Men det går kanske lite långsammare och är lättare att ”växa in i” än de drastiska förändringar som skedde kring graviditeten/barnafödandet/amningen.

      Men avvakta lite du med dina planer på att operera dig. Känn efter om kanske 1,5 år, ge kroppen en break.

    Jag vill bara tacka för denna blogg! jag har varit utanför bloggvärlden i kanske 7 år och nu är jag så glad att jag hittat kommentarerna på din blogg CamCam!

      Håller med. Ibland spårar kommentarerna, men de är minst lika viktiga som inläggen …

    Hur hittar man inspiration till att gå ner i vikt??
    Jag blir så sjukt besviken på mig själv varje gång jag ska börja banta men tänker ”äsch börjar på måndag”.

    Jag har alltid varit smal men gick upp lite i vikt när jag träffade min sambo då det blev väldigt mycket mys framför tvn. Jag blev sen gravid och gick upp 30 kg!! Jag lyckades aldrig gå ner dom utan kanske bara 15 (fick hypotyreos också efter graviditeten så hade jätte svårt att gå ner!) blev sedan gravid igen och gick upp ännu mer… nu klassas jag som ”fetma” (162 cm och 80 kg) har så svårt att se mig själv i spegeln och äcklas av mig själv då jag som sagt alltid varit smal.. jag vet inte varför jag inte tar tag i det. Ena sidan tycker det är ”skönt” att vara fet eftersom folk i princip inte bryr sig om hur jag ser ut (snygg eller ful) jag blir liksom inte dömd för utseendet, känns som jag blir direkt dömd som endast fet (ful). Innan när jag svar smal så kunde jag ha sån hets över att se attraktiv ut, (sola, smink, kläder m.m) nu är det så skönt att slippa bry sig eftersom man ändå redan är ful. Skulle dock gärna vilja gå ner för min sambos skull men även för mina barns skull och hälsan…

      Försök föreställa dig din kropp inifrån, alltså tänk dig hur den egentligen mår på insidan. Hur du belastar din kropp, ditt hjärta måste kämpa mycket mer för att pumpa, hur kärlen kalkas igen. Den tanken hjälpte mig enormt.

      Jag hade också blivit rätt sambofet, är 175 cm och vägde 82 kilo när vi gick skilda vägar. Vägde 52 när vi blev tillsammans. För mig hjälpte det att bara börja ta bort tv-myset, drick en kopp te på kvällen istället. Sen blev jag vegetarian efter ett tag och började träna. Äter chips/godis/annat onyttigt när jag är sugen, men i och med att jag vande mig av med det är jag inte sugen särskilt ofta. Nu väger jag runt 60, och det känns bra i både kropp och sinne.

      Är egentligen lite i samma situation. Har en klädstorlek jag vill ner till.
      Under julen är det i princip hopplöst att börja äta hälsosamt känner jag, så här dras det igång 1 januari. Inte bara för att det är ett nytt år, hade kört på samma grej om det hade varit påsk nu istället och börjat efter den.

      Det som motiverar mig mest är de fruktansvärt snygga Ralph Lauren-byxorna jag köpte en gång utan att prova. När säsong för byxorna kom så passade de inte och idag passar de definitivt inte. Men de är så himla himla snygga och jag har en outfitbild i huvudet som jag ska nå till sommaren. Eller, jag ska ha den outfiten när jag går ut och firar min målgång i Göteborgsvarvet. Varvet i sig är också en morot till att bli fit igen nämligen.

      Har du ingen vän som tränar som du kan hänga på eller någon vän som skulle vara intresserad av att börja? Man måste ju inte nödvändigtvis börja hänga på gymmet liksom. Promenader, badminton, simma, något pass som verkar kul på Friskis eller ja.. vad som. Alltid enklare om man kan peppa varann. Annars, tror jag mycket handlar om att våga. Ta dig iväg på ett pass, bara få det gjort, då kommer det bli så mkt enklare andra gången.. Jag upplevde även att jag blev mer motiverad att äta hälsosam mat när jag började träna/aktivera mig mer. Jag kunde t’ex börja lyssna på ljudbok eller podd och bestämma att jag bara fick lyssna på det när jag gick promenad.

      Gå till gymmet. Du kommer automatiskt börja äta bättre, snabbt se resultat och bli beroende. Motivation kommer inte serverat, man måste hämta den själv. Ångrar de åren jag spenderade som överviktig och det räckte för mig. Aldrig mått så bra som när jag nu känner mig ”perfekt”, ingen ångest på stranden osv. Det har varit en tuff resa men värt det alla dar (för mig!). Så tänk på varför du vill gå ner, hur mycket du vill det och gå bara till gymmet/aktivera dig, släng ut den dåliga maten och varje gång du känner dig nere, gå till gymmet igen och tänk på varför du började. Sorry för klyschor men det har funkat för mig.

      Jag gick upp väääldigt många kilo under graviditeten och kämpar för att bli av med dem. Min väckarklocka var att se mig ajälv i spegeln och vara kritisk ( samtidigt är jag tackas för att min kropp har burit en bebis) och titta på alla kläder man inte kommer in i. Jag skäms för att gå o bada och sommaren vill jag inte ens tänka på. Men sakta men säkert går jag ner i vikt

      Låter kanske konstigt, men försök att inte fokusera för mycket på vikt eller utseende. Jag personligen är övertygad om att man generellt sett inte kan motivera långsiktig viktnedgång eller hälsoförändringar med hjälp av självhat. ”Banta” inte, utan gör en livsstilsförändring som håller i längden. Jag är absolut ingen expert på kost och det finns massor av olika rön om vad som är den bästa vägen, men för mig har det funkat med periodisk fasta (16:8) i kombination med ”vanlig mat” med mer protein och grönsaker och mindre snabba kolhydrater och tillsatt socker. Ingenting är förbjudet att äta, men det är viktigt att lära sig att t ex nöja sig med en mindre mängd godis och att äta skräpmat mer sällan. Jag har som riktlinje att alltid äta någon frukt eller grönsak till varje mål mat, och gärna ersätta en del av den onyttiga maten med frukt och grönt. Det är inte realistiskt att man aldrig mer kommer äta av de godsaker man tycker om, då är det bättre att byta ut till exempel 100 g choklad mot 25 g choklad och ett äpple. Hitta en eller flera fysiska aktiviteter som du tycker om, som höjer pulsen och stärker din kropp. Kanske dans, simning, yoga eller klättring? Håll utkik tecken på bättre fysisk form i vardagen snarare än på vågen; tänk t ex att du vill kunna springa efter bussen eller jogga uppför trapporna utan att bli helt tömd på energi. Fattar dock att man vill väga sig för att följa utvecklingen, men försök att inte påverkas för mycket om du hamnar på en platå eller går upp ett halvt kilo nån vecka. Det är väldigt vanligt att man ger upp både kosthållning och motion vid minsta ”motgång” och låter det påverka ens självkänsla, så se upp för det. Lycka till!

      1. Gör det inte för ditt utseende. Den motivationen har aldrig räckt för miG
      2. Börja träna med motivationen, gladare, piggare, mindre ont, bättre sömn osv.
      3. Med träningen kommer motivationen att äta bättre. Jag blir i alla fall väldigt motståndskraftig mot mitt sockersug som är enormt i vanliga fall
      4. Mät dig istället för väg dig

      Jag har gått ned 15 kg den här hösten på detta viset. Och jag har aldrig lyckats gått ner ett kilo. Tror det är kombinationen av syftet med viktnedgången och att jag mår väldigt bra av att röra på mig kram och lycka till

        Vill bara tillägga att det går inte att gå ned i vikt och samla kraft till en livsstilsförändring om man går runt och klankar ner på sig själv hela tiden. Tänk att du är bra och duger oavsett vad du väger samt att du är duktig som tar ansvar för din hälsa. Tänk positivt runt dig själv och positiva resultat kommer

      Tack för alla era svar ❤️

    Jag har precis fått jobb och funderar nu på den största frågan: hur ska jag berätta för min chef om mina mensproblem? Jag har så svår mens så jag varje månad behöver vara hemma 1-2 dagar på grund av att jag svimmar och kräks. Ska jag berätta det? Ska jag ljuga? Ska jag hitta på någon annan anledning till att jag behöver vara hemma? Det här gnager så mycket inombords.

      Att ljuga är alltid fel. På riktigt. Lär visa sig i alla fall. Säg som det är, kolla om du kan jobba litet extra innan det är dags.

        Jag vet men mens är ju tabu att prata om på så många ställen. Men ska göra det tusen tack ❤

          Cirka halva mänskligheten (den bättre halvan) har mens. Gör inte andras tabus till ditt tabu. Säg som det är. Rock ’n roll.

      Ta medicin och skrapa. Alla kvinnor har mens och mensvärk.

        ALLA kvinnor mår inte likadant och eftersom jag har sådana smärtor på grund av min endometrios så mår jag inte bra.

        Så håll käften och tro inte att du är något.

        Njä. Jag har aldrig mensvärk. Kan känna mig typ lite obekväm i magen, men inget mer. Känns ju helt orimligt att jämföra det med någon som kräks och svimmar.

      Var ärlig.

      Om det är en bra arbetsplats så kommer de vilja gör en rehabplan om sjukfrånvaron sker ofta, och då kommer det troligtvis komma fram.

        Rehabplan? Vad innebär det?

          Det kan vara så att de kopplar in företagshälsovården för att hjälpa dig. Arbetsgivaren vill ha frisk personal. Det är alltså inget negativt. Sedan kan de begära sjukintyg från dig från dag 1 om du är sjuk ofta. Bättre att köra med öppna kort från början. Nu jobbar jag på ett stort företag och där fungerar det så.

      Var ärlig. Hade också så tidigare och första månaderna skämdes jag så men var ju tvungen att berätta att jag hade mycket problem då jobbet var väldigt fysiskt så det var helt omöjligt för mig att ta mig till jobbet. Alltid bäst att vara ärlig.

      Och till dig som är så jävla okunnig- Jag hade så sjuka smärtor att jag knappt kunde gå i två- tre dagar vid varje mens. Fick så många tabletter av läkaren under alla år och inget hjälpte. Det var först när jag köpte en medicin på ett apotek i Kroatien som jag insåg hur det kunde vara. den är det närmaste ett mirakel jag kommit och jag känner inte ens när jag får mens. Nu gick jag off topic men blev irriterad.

        Precis. Så ledsamt med inskränkta människor. Tack för att du står bakom mig ❤

          Och om du nånsin åker till Kroatien, testa caffetin menstrual, den har på riktigt ändrat mitt liv. Är vanlig ibuprofen har kollat med min läkare här och han har sagt att den är helt ok. Lycka till!!

            Om det är vanlig ibuprofen, varför kan man inte lika gärna ta ipren? Ifrågasätter dig inte utan är genuint nyfiken.

              För det inte bara är ibuprofen i och det är ”blandat” annorlunda. Vanligt svenskt ibuprofen hjälpte mig inget alls.

      Om du inte redan har gjort det så borde du kolla upp om du har endometrios. Man ska inte svimma och kräkas och vara hembunden 2 dagar varje menscykel – det är inte bara ”mensproblem”. Om det är så att du har ex. endometrios kan du ev. få medicinsk hjälp som gör att du inte behöver vara hemma 2 dagar i månaden eller så har du iaf en diagnos att visa för chefen och som dessutom gör att du inte behöver få karensavdrag varje gång du behöver vara hemma.

        Tror du inte jag har försökt? Äter primolut-nor tio dagar innan för att må någorlunda och den tar bort kräkningarna men smärtan finns kvar. Kan äta den konstant men vill inte på grund av ökad risk för bröstcancer som jag har i släkten så lever på det och morfin.

      Var ärlig mot arbetsgivaren och sök särskilt högriskskydd från Försäkringskassan. Det kan man få om man har 10 förstagångssjukdagar(?) under ett år.

        Tack för ditt fina tips ❤

    Tips på fler influencers som liknar Helen torsgården??

      Mimi Höglin är väl lite lik om det är typ lite hemmafix och barn man vill se. Dock klarar jag inte av hennes bebisspråk ?

        ”huur mysigt??!!!!!!? /!!” gillar Elin kungsman ?

      Du menar mysiga, värnar om sin intigritet, sätter sin familj först, inte bryr sig om yta, är jordnära, snäll mot sina läsare, respekterad och en grym inspiration? Nej, ingen. Dock är Kenza hennes raka motsats så du kan läsa Kenzas blogg och invertera allt så har du en Helen 2.0.

    Hur vet man om man börjar gå in i väggen? Jag är så väldigt trött och nedstämd ofta. När barnen är nattade på kvällen slutar det alltid med att jag sjunker ner i soffan helt orkeslös. Jag slösurfar eller tittar på TV. Orkar inte hämta något att äta från kylskåpet trots att jag är hungrig och jag orkar inte ens gå och lägga mig fast att jag är trött. Till slut somnar jag på soffan. Min dotter brukar hämta mig någon gång mitt i natten, då lägger jag mig i hennes säng. Det kan vara kvällar som jag har tänkt att göra något, och jag har riktigt sett fram emot det, men likt förbannat slutar det med att jag sitter där i soffan ändå. Jag. Orkar. Inte. Annat.
    Sexlusten ska vi inte prata om.. Den har försvunnit för länge sedan. Blir bara irriterad på min man när han försöker få igång mig. Han kramar mig aldrig bara så eller håller om mig, utan han börjar alltid ta på brösten eller liknande. Jag hatar det, för jag har känslan av att alla bara vill något av mig hela tiden. När barnen äntligen somnat och jag får lite lugn och ro kommer mannen och tjatar i stället. Det ända jag behöver är en stor kram, inget annat.
    Sen så har jag dåligt samvete hela tiden också och känner mig värdelös, för på grund av att jag bara sitter och degar på kvällarna så ligger jag efter med sysslorna i hemmet. Hatar objudna gäster för jag skäms över hur det ser ut hemma.
    Jag känner mig sällan helt glad. Eller jo, barnen ger mig energi och jag kan känna äkta glädje när jag är med dem. Tror att de är orsaken till att jag överhuvudtaget orkar.
    Sen så gör jag lite roliga saker för mig själv också, spelar flöjt på julfester och i kyrkan bland annat, och jag går en kvällsskola två dagar i veckan, vilket jag tycker är jätteroligt. Men trots det så hittar jag inte energin här hemma och får tummen ur. Känner mig värdelös och trött, bara så otroligt trött..
    Någon som känner igen sig? Börjar jag bli utbränd eller är det bara sömnbristen/dålig sömn som visar sig så här?

      Gå till vårdcentralen… de kan svara.

        Tycker synd om människan men fattar inte vad för konkret hjälp som kan förväntas komma från att ställa frågan på en skvallerblogg..

          Tycker synd om dig som inte fattar att människor bara behöver skriva av sig ibland och kanske få lite pepp istället för en besserwisser ska sitta och nedvärdera andra. Varför inte bara låta bli att skriva kommentera, hade det verkligen varit FÖR jobbigt för dig?

            Att skriva av sig är en grej men att fråga okända människor om ”detta är att vara utbränd” är ju ibte samma sak. Du vet oss ställa en diagnos, det är rätt sjukt.

            Med allt respekt, du har det säker väldigt jobbigt men vi kan inte hjälpa dig mer än vården så vänd dig dit? Skulle de behandla dig som skit så kan du ju be om tips på hur du kan ta dig vidare men be inte främlingar bekräfta en diagnos på en skvallerblogg…

              Men sluta.

              Bara för att hon frågar efter råd här betyder det ju inte att hon inte har någon form av kritiskt tänkande, herregud. Man kan ha två tankar i huvudet samtidigt, testa.

      Jag är just nu sjukskriven för utmattningssyndrom och jag känner igen mig i det du skriver, att det var så det började för mig. Det låter som att du har en del symptom som tyder på begynnande utmattning (onormal trötthet, svårt att komma igång med saker, svårt att hantera krav (verkliga eller upplevda) osv.! Jag tycker du ska gå till vårdcentralen eller företagshälsovården och söka hjälp för hur du mår (dels för att utesluta att det är något fysiskt som ex sköldkörtelproblem, men också för att få hjälp att bedöma hur du mår genom samtal och självskattningsformulär). Jag själv väntade tyvärr lite för länge med att söka hjälp och ju tidigare man söker hjälp desto kortare blir vägen tillbaka. Var rädd om dig!

      Hej!
      Jag kan relatera till hur du känner. Har själv 2 barn under 4 år och det är måånga tidiga morgonar efter nätter med många uppvak. Jag har lagt märke till att jag blir nedstämd och lpg när jag inte prioriterat sömnen på länge, vilket är skitsvårt med barn för man VILL ju, som du skriver, göra saker om kvällarna när de sover så man kanske är uppe senare än kroppen egentligen vill. Mitt tips är att du under en period behandlar dig själv som din bästa vän. Unna dig bra mat, försök ta dig ut när det är dagsljus och UNNA DIG att gå och lögga dig tidigt som fan. Lägg bort telen och stöng av tvn. Sov istället!
      Berätta för din man hur du känner ang närheten. Män är generellt tröga och behöver tydlighet. Säg även att du behöver mer avlastning i hemmet (dvs inte hjälp, han får fan steppa upp!).
      Funkar inte detta, då kanskw du är mer åt utbrändhetshållet och bör kontakta vc.

      Lycka till ♡

      Tror att många tycker att hösten är tung i sig men vore väl bra att boka en tid hos VC och kolla värden och prata med någon? Och prata med din man så han förstår hur du tänker och reagerar? Så mycket enklare när man sätter ord på saker istället för att ”bara” reagera. Hoppas det blir bättre ❤️

      Jag skulle kontakta vårdcentralen för utredning. Symtomen kan även bero på sköldkörteln.

      Känner igen mig, haft utmattningssyndrom för några år sen men utreds sedan i våras för sköldkörteln.

      Jag tycker absolut du ska söka vård för det. Du kommer få fylla i formulär och se hur du ligger till. Har du mycket stress i ditt liv!? Kan du ha dåliga blodvärden osv. Allt sånt kollar de. Lycka till.

      Det låter som en möjlig början till ”att gå in i väggen”. När min mamma gick in i väggen så började hon glömma saker, tex när hon körde bil, vilket som var gas eller hur man åkte ur en rondell. Hon blev arg. Fick massa frakturer (fingrarna och fötterna). Hon kunde helt plötsligt inte göra något spontant (typ, middag imorgon?) utan fick panik direkt. Noll stress tolerans, sömnproblem osv. Det var som om hennes hjärna arbetade mot henne.

    Kan det hända att man plötsligt slutar producera tillräckligt med mjölk när man ammar?
    Försökte pumpa nu ikväll men efter över en timme hade jag bara fått ut ca 30 ml. Amningen har gått bra tidigare och när jag har pumpat har jag fått ut mycket mer på kortare tid.. Det hjälper inte heller att barnet var helt otröstligt inatt, skrek i princip oavbrutet i 4 timmar och ingenting hjälpte så nu börjar jag ju tro att han inte får tillräckligt med mjölk och han skriker för att han är hungrig.

      Jag upplevde att det var så när jag ammade. Var tvungen att sluta amma efter ca. 9 månader för mjölken räckte inte. Mina bröst var som tomma sladdriga påsar och barnet bara skrek och drog i dem, helt ursinnig att inte mjölken kom. Jag övergick till flaska då, och gud vilken skillnad det blev! Mätt nöjt barn igen. Jag har fyra barn och det var samma sak varje gång. 9 månader var gränsen hos mig, det gick bara inte längre. Jag hade innan dess alltid överflöd av mjölk och det riktigt sprutade ut mjölk så barnen hade svårt att hinna med att svälja den.
      Ok förlåt för långt svar, men alltså ja, mjölken kan absolut ta slut.

      <3 känner med dig. Fy fan vad jag höll på o knölade och undrade över den där satans amningen. Fick inte heller alltid ut nåt när jag pumpade och tänkte då att brösten var tomma. Så länge ungen beter sig som hen äter vid bröstet så kommer det garanterat nåt. Testa med ersättning annars, för en del funkar det bättre.

        Vi har skaffat ersättning nu och ska försöka ge det vid nästa amningstillfälle så får vi se om han blir lugnare då.. Så jäkla jobbigt bara när han skriker och ingenting verkar hjälpa. Jag och han har gråtit ikapp inatt så sambon har fått trösta 2 bebisar.. ?

          När min bebis vae ca 5 mån upplevde jag samma sak, gav henne ersättning istället men efter hennes förkylning typ 1 månad efter så ville hon endast ha bröstet igen och från dess har vi fortsatt amma och skippat ersättning helt då hon nu istället vägrar den ?konstigt hur det kan bli men vill bara berätta att mjölken kom tillbaka

      En bröstpump kommer aldrig lyckas få ut lika mycket mjölk som bebis. Oroa dig inte! Försök erbjuda amning så ofta som möjligt, drick mycket vatten, ät ordentligt och stressa inte ? då ökar mjölkproduktionen garanterat. Om du ger bebis flaska ibland kan det vara så att mjölken minskat. Din kropp är fantastisk och producerar exakt den mängd bebis äter. Om det är så att bebis vill ha mer mjölk (tillväxtfaser) så får du låta bebis suga även fast brösten är ”tomma”. Varje sekund produceras det mer mjölk så det gäller för dig och bebis att ha tålamod. OM du verkligen vill fortsätta amma så börja inte med flaska. Men om du vill ge flaska så ska du såklart göra det 🙂 Förlåt för luddigt svar, min bebis har inte låtit mig sova senaste veckan hehe. Kram!

        *bebisen!!!

      Ganska ovanligt men såklart det händer. Men du kommer inte få ut så mycket med pump. Om man vill öka volymen ska man amma, amma och amma. Kanske bebisen är ledsen pga utvecklingsfas eller annat. Ett stort misstag många gör (som vill amma) är att de tror mjölken minskat och börjat med ersättning, då kommer mjölken minska. Om man inte håller uppe amningen.

      Som andra har sagt. Amma, amma, amma och amma. Då ökar kroppen sin produktion, och både dina och bebisens hormoner går igång. Bebisen har även faser då de vill amma mycket och då får man göra det. Min hade en sådan vid 3månaders så valde att stanna hemma i en vecka och gå runt i morgonrock och bebis ammande nästan fyra dagar i sträck. Men efter det vart det som tidigare och förväntar mig nästa fas vid 6månaders. Mycket choklad, vatten och Netflix under den perioden.

        Eloge till dig! Tyckte jag kämpade när min unge ammade från 19-07 en kväll/natt

    Har gått i KBT för min ångest två gånger i veckan i snart 4 veckor. Har samtidigt fått Sobril utskrivet som jag tagit i 1 vecka som tar bort det värsta för stunden, och nu venaflaxin som jag ska börja med imorgon. Min läkare vill sjukskriva mig på halvtid för en kort tid att börja med för att jag mår så dåligt och inte fungerar i vardagen. Jag förstår att jag är sjuk men är livrädd för hur det fungerar med sjukskrivning och försäkringskassan som inte godkänner något. Jag tar examen om en månad och har erbjudits jobb att börja på redan i slutet på januari, men ännu inte skrivit på något kontrakt. Ska jag säga något innan till arbetsgivaren, eller hur funkar det? Vad gör man när man sjukskrivs precis vid examen och ännu inte fått nytt jobb på kontrakt? Förlåt om texten är osammanhängande

      Fråga läkaren och fk. Herregud vad har hänt med med Sverige att alla frågar viktiga ämnen på en blogg?

        Har du inget vettigt att komma med så är det bara att scrolla vidare, din energitjuv. Med tanke på hur vanligt det är med psykisk ohälsa så kan det vara skönt för mig att få höra från någon annan som vet innan jag får köplats nr 72728181 hos försäkringskassan, eller hur? Ät en lussebulle suris

        Men sluta.

    Vad hände med Kenzas/IvyRevels Data dress?

      404 not found!!!

    ÖRONPROPPAR
    Hur vaknar man av väckarklockan med dessa i? Skulle vara skönt att använda för att jag är lätt väckt på nätterna men är orolig att inte vakna av klockan. Hur gör man då?

      Använd bara en. Jag brukar inte ha öronpropp i örat som ligger mot kudden, mitt problem med ljud är ändå vid insomningen.

        Gör samma, funkar jättebra!

        Samma här! Funkar svinbra. 🙂 Häromnatten snarkade maken och då tryckte jag in proppen lite längre in och la mig på sidan utan öronpropp. Perfekt.

      Jag är otroligt lättväckt, så jag vaknar av klockan även med öronproppar. Men om du är orolig att inte vakna, testa en helg då du inte Måste gå upp och se om du vaknar lätt el inte.

      Du använder en smartklocka som vibrerar. Förhoppningsvis vaknar du av att det vibrerar på armen. ?

      Jag sover med öronproppar i båda öronen och vaknar av mitt alarm ändå. Se till att ställa in ljudvolymen högt upp du är orolig att inte vakna 🙂

    Har någon provat lashlift? Var ni nöjda?

      Det ser väldigt snyggt ut men jag känner mig verkligen inte trygg med att använda så starka kemikalier så nära ögat.
      Maskara är liksom min gräns. Hade gärna velat prova men vågar inte riskera min syn även om jag hört att det ska vara ofarligt.

      Dock ser det ju riktigt fint ut! Vet med mig att de som gjort fransförlängning regelbundet efter ett tag inte längre har alla sina fransar kvar. De.måste då ta ett uppehåll och låta fransarna växa ut igen. Kanske samma sak med regelbunden lashlift? Typ som att permenanta håret var tredje vecka, tillslut mår det inte så bra.

      Har gjort det en gång, bet. 200 (svart) och ena ögat blev riktigt bra, det andra sådär men kunde visa mig utan att skämmas. Dock tycker jag fransarna blev så fucked up av det så skulle inte göra det igen tror jag. Men som sagt, det kostade 200..

      Jag har gjort det 4-5 gånger. Har alltid blivit nöjd. Färgar fransarna och brynen samtidigt för bästa effekt.

    Hjälp! Jag är helt förtvivlad. I morse när jag skulle gå till jobbet så fastnade jag med armen i hissdörren och visste inte hur jag skulle ta mig loss. Ingen ville hjälpa mig heller trots att en granne som jag vet är otrogen bara gick förbi och låtsades titta bort. Till slut fick jag ringa på hyresvärden som öppnade hissdörren så jag kom loss. Nu har min fibromyalgi blommat upp igen pga detta och jag har tenta på fredag! Tips på bra snacks när man pluggar?

      Haha sorry att jag skrattar men oväntad fråga på slutet ?

      Själv skrattade jag åt detaljen att ”grannen är otrogen” haha.

      Svar: skala en massa morötter, dela i mindre bitar och lägg i ett vattenbad i kylen. Då känd u bara springa och plocka och gnaga när du vill. De håller rätt länge i vatten.

      Väldigt flummig kommentar känner jag

        Men personen trollar ju…

      Mycket viktigt att vi vet att grannen är otrogen ??

      Oj, vad hände här! Var är jag, vem är jag.. Så förvirrad ?

    Hahahaha, denna kommentar var på skoj va? Tusen olika saker i en kommentar som slutar med tips på pluggsnacks ?

    En bröstpump kommer aldrig lyckas få ut lika mycket mjölk som bebis. Oroa dig inte! Försök erbjuda amning så ofta som möjligt, drick mycket vatten, ät ordentligt och stressa inte 🙂 då ökar mjölkproduktionen garanterat. Om du ger bebis flaska ibland kan det vara så att mjölken minskat. Din kropp är fantastisk och producerar exakt den mängd bebis äter. Om det är så att bebis vill ha mer mjölk (tillväxtfaser) så får du låta bebis suga även fast brösten är ”tomma”. Varje sekund produceras det mer mjölk så det gäller för dig och bebis att ha tålamod. Förlåt för luddigt svar, min bebis har inte låtit mig sova senaste veckan hehe. Kram!

    Köpte en foundation på kicks häromdagen. Fick med ett varuprov för att testa så själva produkten är plomberad.
    Den är inte så bra för mig så ska lämna tillbaka den tänkte jag. Dock säljer inte min stads kicks det märket, kan jag lämna tillbaka den här ändå, kicks som kicks liksom, eller måste jag åka tillbaka till rätt butik?

      Tror det går att lämna i vilken kicks som helst.. står det något på hemsidan? 🙂

        Ja men smart, eftersom jag köpte den i butik tänkte jag inte alls på att läsa på hemsidan?
        Det verkar som att man kan det 🙂

    Någon annan som stör sig på att Egoinas insta är full med reklam nu för tiden? Nästan bara konsumtionhets där numera. Hon som ändå alltid känts som den enda vettiga influencern ?

      Alla influencers konton är mer eller mindre proppade med reklam. Dom är reklampelare! Och ja, det är sjukt tråkigt.

      Hon är nog den enda influencers jag inte stör mig på när det kommer till reklam.

        Jag har inte gjort det tidigare, men nu är det så ofta.

    Jag vill börja läsa, jag har aldrig läst och när jag väl läste på typ mellanstadiet gick det sååå långsamt men jag känner att det kan vara bra för hjärnan att läsa så har ni tips på lätta böcker att börja med?

      Nej, tänker att det bästa är att börja läsa en bok man själv tror man skulle gilla, det underlättar mycket för läsningen☺️

      Å vad härligt det låter. Mitt tips är ”Mannen som planterade träd” av Jean Giono. Den är kort, lättläst och förändrar ens liv för alltid. Kolla om den inte finns på ditt lokala bibliotek. Annars 49:- i pocket på Bokus. Återkom gärna och berätta vad du tyckte!

        Nu läste jag den boken pga ditt tips! Tyckte den var sådär, men sista stycket golvade mig på något sätt. Att få med så mycket på så få sidor. Tack för tipset! Den kommer jag läsa om många gånger.

        Nu läste jag den boken pga ditt tips! Tyckte den var sådär först, men sista stycket golvade mig på något sätt. Att få med så mycket på så få sidor. Tack för tipset! Den kommer jag läsa om många gånger.

      Bröderna Lejonhjärta ??

      Du måste nog komma fram till vad du gillar för något. Är du en deckarperson? Då skulle jag tipsa om Carin Gerhardsen eller Sofie Sarenbrandt (Kanske fel efternamn, men Tyra Sjöstedts syster ?). Jag upplever att deras böcker är väldigt lättlästa men ändå spännande! Har en del vänner som inte är bokläsare i grunden men som ändå slukat böckerna. Ett annat tips är att faktiskt bestämma dig för att läsa de första 100 sidorna av en bok, eller 1/3 av boken innan du bestämmer om du tänker fortsätta eller inte. Ofta när man kommit så långt i boken så har man blivit känslomässigt involverad, hehe. Märker du sen att du ändå inte är sugen på att fortsätta läsa så byt bok! Jag är en periodare och mina läsarperioder slutar oftast i att jag inte är sugen på att läsa klart en specifik bok.. återupptar alltid läsandet sen när jag bestämmer mig för att testa en annan.

    Någon med migrän som tar annan medicin än sumatriptan? Funkar toppen för mig på migränen men får påtagliga biverkningar (illamående, hjärtkappning, magproblem, overklighetskänslor, stickningar dvs mår rätt dåligt) och har anfall ofta, 2-4 gånger i veckan. Ibland har jag migrän 6 dagar i streck. Ska kontakta läkaren för ev byte av medicin men skulle gärna höra från någon som provat annan behandling.

      Mådde piss av sumtriptan när jag var yngre. Den fick mig att vilja dö för jag kände mig så konstigt. Min migrän har avtagit med åren, men hade också anfall 1-2 gånger i veckan förr. Fick pronaxen som äldre (dock så hade jag inte migrän lika ofta då) och mådde inte illa av den. Botox är det jag hör är bäst…

      Nu tar jag sumpatriptan vid själva anfallen men äter även metoprolol förebyggande varje dag. Från att ha haft 1-2 anfall i veckan är jag nu efter några år nere på några anfall per år. Hade det i juli sist. Det har även gjort att anfallen förkortats och inte gör så ont. Kan till och med vara kvar på jobbet (är lärare), innan fanns det inte på kartan!

      Botox!! Hade när jag var som sjukast 21 dagar migrän i sträck. Med kräkningar och allt.
      Hade prövat allt. Förebyggande mediciner, alla smärtstillande som finns, akupunktur, mm. Inget hjälpte. Sen fick jag botox. Har fått det regelbundet i 5 år snart och numera har jag 1-2 anfall i månaden och dom är mycket mildare än innan. Tar sprutor med sumatriptan vid anfall men får precis samma biverkningar som du så undviker dom så länge som möjligt. Men kontakta neurology clinik om du bor i Stockholm. Dom är specialister på migrän och botox behandling.

      Jag äter både sumatriptan och Maxalt. Samt har Imigrans sprutor.
      Det som funkat bäst hittills är Botox i nacke, axlar, typ hela huvudet och i käkmuskeln.
      Det har kommit två nya läkemedel som ges med spruta. Dock är dessa snordyra men går på högkostnadsskyddet. En av dem har ”inga” biverkningar.
      Se till att komma till en smärtläkare. Skit i VC som bara vill hålla sin budget och inte fattar att migrän är fruktansvärt dyrt för samhället och påverkar hela din livssituation samt begränsar din vardag.

      1. Diklofenak, bästa jävla skiten ever (kanske inte för kroppen, men för migrän), typ min bästa vän.
      2. B-vitamin, köper via hälsokost, upplever att det har dämpat antalet migränanfall. Jag tar 50 mg/dag men man kan ta 100 mg/dag utan problem.

      Googla Magnesium- migrän.

    Ibland läser jag här att folk ondgör sig över kläder i billiga material, syntet och sånt. Jag undrar, vilka material tycker ni är bra? För vanliga kläder, typ klänningar och toppar, nte typ ylle alltså.

    Tycker de mesta jag gillar tenderar att vara i typ viskos som bara kryper och är hemskt.

    Vart köper man kläder som inte kryper och håller på, som håller, i bra material? Förstår att de kostar mer, men jag tycker ofta när jag kollar på dyrare märken att de ändå är massa syntet.

      jag föredrar bomull, lyocell, ull, bambu, siden. Akryl och polyester varken värmer eller håller länge anser jag. impulshandlar sällan utan spar pengar till dyrare plagg med dessa kvaliteer.

        Tack så jättemycket! ?

    Någon annan som har noll julkänsla?

    Mina föräldrar brukar fly fältet och åka utomlands så de slipper jul i Sverige varje år. De avskyr all hets, och att behöva spendera den med mina farföräldrar, vilket jag förstår då farmor är en väldigt speciell och stundtals otrevlig människa. Det är bara så tråkigt att inte ha fått fira jul med dom på över 5 år. Min syster firar med sambo och sambons barn typ 6 timmar ifrån mig. Förra året var jag ensam och åkte till mormor. Detta året ska jag fira med min pojkvän som i sin tur är stressad över sina skilda föräldrar som nästan tjafsar om vem som ska få mest tid på dagen med honom/oss. Förstod inte först att vi skulle fira hos båda föräldrarna samma dag, utan tänkte mig att vi kanske skulle spendera större delen av dagen hos ena halvan på julafton och åka vidare till nästa dagen efter.

    Hade helst av allt bara checkat in mig och killen på något hotell, ätit god mat, bytt julklappar, legat och guppat runt i någon bubbelpool. Längtar tills julen är över så nyår kan infalla 🙂

    Jag och sambon ska köpa hund nästa sommar, och våra två toppalternativ är irländsk terrier och kromfohrländer. Är det någon här inne som har nån av raserna och kan berätta mer? Vad är viktigt att tänka på/hade ni velat bli tipsade om innan ni skaffade er hund?

    Har ni erfarenhet av raserna i kombination med allergi så berätta jättegärna om det!

    Är någon av er assistent till yrket? Jag är sugen på att bli administrativ assistent/sekreterare åt typ en egenföretagare och hjälpa till med scheman, research, uppföljning, jobbresor också.

    Hur är det, du som jobbar med just det? Hur fick du ditt första jobb?

    Flyttat till Tyskland som au pair i ett år.. kom på söndag men känner att allt är skit, känner ingen, kan inte språket, allt är nytt osv. Visste ju såklart detta innan jag åkte men det känns så sjuukt tufft nu 🙁
    Familjen är ok! Två barn som är öppna och lättsamma. Familjen är ganska kristen (något vi pratade om innan och mamman sa att dom inte var så kristna) men dom ber innan maten liksom..
    Lite otydliga regler om när jag slutar för dagen och känner verkligen att detta tar på min mentala hälsa att inte veta om man jobbar eller inte.. :/

    Behöver bara lite pepp och tankar, please help me!!

      Vad säger de när du frågar kring när du slutar för dagen?

        Hon säger bara att hon inte kan säga när jag ska sluta för det är så olika.. och om jag är hemma så kanske hon lämnar ena barnet med mig men om jag inte är hemma så tar hon med båda.. väldigt väldigt luddigt..
        Hon påpekar allt jag gör och gör bara massa fel hela tiden när jag försöker anpassa mig till hur hon vill ha det och blir arg för alla fel jag gör…

        Ganska dåligt med au pairs här och ingen känner en familj som har au pair.. har tänkt att börja läsa tyska och lära känna folk där…
        Har gråtit hela dagen när jag kunnat och går på tårna när jag är med dom/mamman. Har samlat mina sopor uppe på mitt rum för hon är heeeelt sjuk när det gäller sortering av sopor (jag sorterar själv men detta är en helt ny nivå), vågar inte slänga nått knappt för är rädd att göra fel (gör ju alltid nått fel…)

      Det kommer att bli bättre!!

      Det är vanligt att be före maten i Tyskland, man behöver inte vara ultrakristen för det. Tyskar säger inte ”tack för maten” efteråt som vi gör i Sverige så antar att det är en variant av det ? Att familjen är ok är det viktigaste! Det låter ju jättebra. Det är alltid skitjobbigt i början i ett nytt land/med nya människor/nytt jobb. Nu har du alla tre sakerna samtidigt! Såklart det är jobbigt då. Försök stå ut i några veckor, det kommer bli sååå mycket bättre! ? Finns det nån au pair-orginisation där du bor? Ta kontakt med dem! Kolla upp om det finns nån grupp för svenskar, börja även plugga en tyskalektion i veckan, då kommer du lära känna folk som också är nya i Tyskland! ? Ta upp med familjen och fråga på ett trevligt sätt om dina arbetstider. Du kan också fråga de om de känner nå andra familjer med au pairer, så kan du få kontakt med andra på det viset. Det kommer bli bra! Kram!

    Fy tusan vad ryggen gör ont, har ni några bra tips för när det känns som att ryggraden vill hoppa ur och kräla iväg på egna äventyr??

    Går igenom första bråket i en ny relation. Vi har varit ihop i 1,5 år och inte bråkat innan. Vi har aldrig haft något behov av det. Hur mycket bråkar ni och om vad?

    Ingen som sett Star Wars ikväll? Vad tyckte ni??

      Lite väl mkt actionrulle kanske. Är rätt nöjd över lag, inga större klagomål.

    Det är vanligt att be före maten i Tyskland, man behöver inte vara ultrakristen för det. Tyskar säger inte ”tack för maten” efteråt som vi gör i Sverige så antar att det är en variant av det 🙂 Att familjen är ok är det viktigaste! Det låter ju jättebra. Det är alltid skitjobbigt i början i ett nytt land/med nya människor/nytt jobb. Nu har du alla tre sakerna samtidigt! Såklart det är jobbigt då. Försök stå ut i några veckor, det kommer bli sååå mycket bättre! 🙂 Finns det nån au pair-orginisation där du bor? Ta kontakt med dem! Kolla upp om det finns nån grupp för svenskar, börja även plugga en tyskalektion i veckan, då kommer du lära känna folk som också är nya i Tyskland! 🙂 Ta upp med familjen och fråga på ett trevligt sätt om dina arbetstider. Du kan också fråga de om de känner nå andra familjer med au pairer, så kan du få kontakt med andra på det viset. Det kommer bli bra! Kram!

    Finns det någon blogg som bevakar bloggar som är mer objektiv och seriös än denna? Typ mer bevakning och mindre egna (och otroligt nyanserade) åsikter. Gillar konceptet men tyvärr ballar inläggen på den här bloggen ur titt som tätt och det är inte riktigt min humor, hehe.

      Ja det finns två. Den ena får inte nämnas med namn här på BB och den andra är Svenskabloggare.

    Vakande med yrsel idag. Kan inte röra huvudet utan att allting snurrar, vinglar som
    en fyllis när jag går och har svårt att fokusera.
    Skulle till närakuten idag men livet med en 10-månaders bebis kom i mellan. Ska dit imorgon.

    Har haft virus på balansnerven tidigare och det var ungefär såhär. Vad tror ni? Är det virus återigen eller vad kan det bero på?
    Har tidigare sagt att jag kommer få en stroke när som helst som lite på skoj för har verkligen känt att jag kommer kollapsa snar och sen vaknar man såhär…
    Obsobs det är ingen stroke, fick en panikattack idag (andra gången i mitt liv) och min man ringde ambulans (försökte få fram att jag bara har panik och det ej behövs) och dom bekräftade att det inte rörde sig om en stroke.

      Kristallsjuka?

        Är 27, fick höra att bara gamlingar fick kristallsjukan?

          Falskt. Det är vanligast hos äldre, absolut men kan även drabba yngre även om det inte är lika vanligt.

            Där ser man! Tack för infon

            Jag är 24 och fick kristallsjukan i våras! Gick tack och lov över med hjälp av övningar!

              vilka övningar gjorde du?

      Stress.

        Ja, alltså jag gissar ju också på det faktiskt men har helt ärligt inte varit stressad mer än vad man kan vara i en husrenovering plus bebis. Har en firma som renoverar åt oss så har liksom inte behövt stressa på det sättet som man skulle tro heller…

    Hade ni vart OK
    Med att er pojkvän träffa en tjej (som han påstår är en vän) från internet på en klubb och dansar och kramas med henne över natten?
    Om ni hade ett förhållande där det bara är ni två

      Eh nej, absolut aldrig.

      Haha skämtar du? Det där är inte ens 0,1% ok och funkar bara i öppna förhållanden

      Aldrig i livet

        Nej skämtar inte, tyvärr.
        Min pojkvän gjorde det där och påstod det var bara vänskapligt men jag tror inte på det en stund. Man träffar väl inte en tjej man aldrig sett förut dansar en hel natt och kramas massor. Fick reda på det men skulle egentligen antagligen vetat : s eller kanske ex ska jag säga för att han har hållit på med tillräckligt mycket skumt för att jag ska ha fått nog

    Retar mig på alla influencers som får paket var och varannan dag, skatteverket!!! Vad gör ni åt saken?? Har ni överhuvudtaget tänkt tanken på att granska dessa gratisgåvor, det blir enorma summor varje år för en influencer.

    Men det var inte det jag skulle komma till, utan idag när jag såg Bingo riva upp ett paket med ena handen och filma med den andra, precis som alla andra influencers gör. Det är så respektlöst mot dem som stått och slagit in fina paket, och så kommer den där jävla näven och bara sliter upp papperet med ena handen, så djävla oskönt! Noncharlant beteende. Men varför inte ställa ifrån sig kamera och filma och öppna paketet på samma sätt som man öppnar presenter och julklappar? Sliter ni upp de vackert inslagna paketen likadant som ni gör när ni får dyra gratisgåvor. Verkligen oskönt beteende.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.