Diskussioner om plagiat och kopior på Instagram

Nu för tiden är det enkelt att ta del av och bli inspirerad av andra kreatörer man ser på Instagram, men pga det – också lättare att kanske bli lite ”för” inspirerad. Och bli påkommen kanske?
Det är vad den här diskussionen handlar om på ett möbelkonto där en följare anklagar företaget ms_designs för att kopiera företaget Asplunds bord ”Palais” från Asplund Collection som vann ”Årets möbel” i Residence stora formpris 2018.

ms_design i sin tur hävdar att de själva kommit på den identiska designen och menar på att ett av deras inlägg påvisar det.
Jag hade tänkt mig en sketch eller liknande med någon typ av datumindikation, inte en historia om hur de fick inspirationen från den personen som tillverkat det faktiska originalbordet.

Den här diskussionen skedde på ms_designs Instagramkonto igår.

Vad anser ni om saken? 
Kopia? Inte kopia?

Tack för tips!

115 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Vad har det här med influencers att göra?

      Sociala medier

      https://img1305712.free-pick.pw ­❤️­­­­❤️­­❤️

      https://photo013856712.imgfast.pw ­❤️­­­­❤️­­❤️

    Fattar inte tidslinjen. När lanserade MS Design sina bord? Innan eller efter Asplund?

      Efter

        [Borttagen kommentar]

          [Borttagen kommentar]

            [Borttagen kommentar]

              Känns som att folk tyvärr har andra avsikter med den typen av konton, att få likes och följare. Tror inte det gör någon större skillnad att man sitter och läser igenom konversationer från wordfeud och skriver en kommentar om hur vidrigt det är. Personerna som skickat in bör anmäla detta och göra wordfeud uppmärksamma på vilka användare som beter sig illa.

              Tror folk är jäkligt less på den här häng ut folk på internet grejen också. Varför inte anmäla de här snubbarna om det finns grund för det? Men instagram känns ju B som metod att komma tillrätta med problemet på.

                Han är anmäld om man ser till kommentarerna.

                  Det är ju helt rätt väg att gå! Inte göra pöbeljustis på instagram, man kan ju strängt taget inte avgöra om det är rätt person eller konversationen är fotoshoppad när folk lägger upp sina ”bevis.” Kan ju få riktigt fel konsekvenser.

                  Ja, Asplund har vidtagit åtgärder.

        Varför ringer du inte polisen i stället? Varför tror du att just du är kompetent nog att värdera bevis och utmäta straff?

          Helt galet att man bara kan lägga ut allt som folk skickar in. Någon kan ju hittat på allt bara för att svartmåla någon annan osv.

            Kan tillägga att Asplund vidtagit åtgärder i ärendet…

              Är Asplunds också inblandade i wordfeudproblamatiken..?

                ?

      Ms_ design lanserade ”sin” design och sitt bord 20 september 2019.
      Asplund fick ju pris för sin design av detta bord av Residence redan 2018 så lär ju ha lanserats minst ett år dessförinnan.
      En fet jäkla rip off, så fult gjort och bra att det kommer upp och ut.

        Fast samtidigt…huuuur många billigare varianter finns det inte av t ex Hays? Så länge den som ev var först med ideen fått nåt sorts erkännande, vad spelar det för roll?

          Ja, jag tycker det är stor skillnad på plagiat och tolkning. Annars går det ju inte att göra en enda ny grej som på nåt sätt påminner om nåt som redan finns?

          Läs på om lagen om plagiering och upphovsrätt så förstår du nog bättre hur det spelar roll.

            Men vad är skillnaden. Alltså på 70 varianter på Hays stålben och kanske 35 (?) av Asplunds kabeltrumma? Uppriktig fråga.

            Kan man verkligen hävda upphovsrätt på ideen kabeltrumma som bordsben?

            Lagen om plagiering? Finns ej.

              Upphovsrätt gäller ej möbler.

                Är du full?

                ”Vad kan skyddas av upphovsrätt?

                Idag skyddas det mesta av sådant som representerar en självständig skapande insats genom upphovsrätt. Exempel på upphovsrättsligt skyddade verk är texter i skilda former, alltifrån skönlitteratur (romaner, noveller och dikter) och vetenskapliga skrifter, till föredrag, uppsatser och kompendier, instruktionsböcker, tidningsartiklar och intervjuer. Men också mycket annat skyddas som litterära verk till exempel reklamtexter och slogans. Datorprogram är exempel på litterära verk liksom databaser och andra samlingsverk, till exempel uppslagsböcker. Även tekniska ritningar är exempel på beskrivande verk. Pjäser, teater, skådespel i olika former har upphovsrätt liksom filmer. Exempel på andra konstnärliga verk är skulpturer, bildkonst som målningar och teckningar, collage, fotografier, skisser, byggnadskonst (arkitektur), musik och brukskonst (sådant som är estetiskt och brukbart), till exempel möbler, kläder eller smycken.”

                https://innovationonline.se/skydda-iden/upphovsratt/

                Självklart kan möbler ha upphovsrätt, men för att få det skyddet behöver det vara tillräckligt unikt eller självständigt för att ha uppnått verkshöjd.

                Men, en förutsättning för att få skyddet är att två personer, oberoende av varandra, inte ska ha skapat likadana verk. Så frågan är hur oberoende den ena egentligen var av den andra?

          Håller iofs med. Alla sammetsstolar och marmorbord med guldfot är ju rena gubi rip-offs. Mios populära Tiffany serie är ju nästan kopierad av gubi rakt av, men ändå tillåts det. Jag tycker inte det är ok alls men vart går gränsen liksom?

            Förhoppningsvis när man påstår att det är egen design istället för att erkänna att man sysslar med massproducerade billiga kopior som inspirerats av originalet.

              Men det är ju ingen som erkänner det? ”Alla vet om det” i Mios fall.

                Fast bara för att många gör plagiat betyder ju inte det att det är rätt?

          Det är olagligt att plagiera. Det tar tid och kan därför vara kostsamt att arbeta fram en modell till en produkt (bil, väska, smycken, kläder, melodi osv). Arkitekten, designern, musiker osv har detta som sitt arbete, och tjänar pengar på sina idéer och modeller. Därför anses det ungefär som ”stöld” när man plagierar – alltså snor någons idé/melodi/ritning osv. Fult gjort, tycker jag! Och svagt att inte erkänna.

        Hahaha det top off har ju Asplund gjort… dom härmade Gubi

    Vem designa och kom fram med bordet först?

      Asplund

      Hade du läst inlägget hade du inte behövt fråga.

        Jag har läst inlägget och blev också förvirrad, även om jag såklart har min misstanke om vem som var först. Men det står inte klart och tydligt vem som var först i detta inlägget.

        Nawwee, du är väl för gullig…not.

          Haha alltså va?

    MS design borde anställa både ny designer och någon som kan skriva korrekt svenska. Som designer borde man ha konstnärlig integritet att förstå skillnaden mellan inspiration och plagiat. Om inte ska man kanske göra något annat, jobba på IKEA till exempel.

      Någon som fått hybris och ville vara instainfluencer. Säkert här Therese köpte/sponsrades med sina två pedistaler hon har hemma, kuberna.

        Vem har tatt fram pedistalerna?

          Det är frågan det, säkert snott designen av något annat företag.

          *Piedestalerna

            Äntligen får jag skriva swooosh…

          Pädistalerna? Oklart… 😉

        hahah dom har hon ju snickrat ihop själv?

          Nä hon pratade ju om dom om hur dyra dom var

            jaha då har hon skaffat nya, för hon snickrade ihop 2 stycken själv

    Det är tydligen enkelt att göra ett sådant bord. Bara att se på /interior.maria sparade story (DIY – bord).

    Hur enkelt som helst att se ju vem som gjorde designen först. Asplund lanserade sin design av bordet 6 feberuari 2018 och ms_design 20 september 2019. Så jäkla dåligt av ms_design att försöka få det till att de kommit på denna design, wannabe influencer dom borde hållit sig till sina bokstöd och pedistaler!!

      Först var Gubi inte Asplund! Så trött på ni ovetande där ute!stt hoppa på små företag på det här sättet! Skäms på er! Hoppa på Asplund istället som snodde från Gubi. Men det vågar ni inte

    Ja, vem uppfann egentligen kabeltrumman?

      Exakt min tanke. ?

      Haha precis! Nåt år sen gjorde en massa folk DIY bord med just kabeltrummor.

      Eller hur! Det var min första tanke också, ser ut som en fancy kabeltrumma!

    Bordet är skitfult, orka.

      Ja det ser ut som en repig toarulle med en skiva på

      Låt mig gissa, du är sådan som säger att din ”fyraåring ritar bättre” när du ser Picassos verk också…

      Men ok, inte alla som förstår konst och design.
      Och det saknas tyvärr i skolornas verksamhet.

        Fast håll i hatten. Man har rätt tycka bordet är fint likväl som fult. Finns ingen oskriven regel som säger att endera är korrekt.

          Bordet är fult. Riktigt j…. fult. I båda utföranden.

        Hur i hela friden fick du in skolan här?
        ”En anonym person på internet tycker ett bord är fult, så nu måste jag säga att den som inte gillar bordet är dålig på att förstå konst och design och det är skolans fel!!!11!!”

        Jag är intresserad av konst och design, men inte sjutton tycker jag om all konst eller alla designermöbler. Gör du?

          Det handlade inte ett dugg om huruvida bordet var fint eller fult. Istället var det ett svar på ”Bordet är skitfult, orka”. Vilket jag tolkade som att man inte orkar bry sig för att man själv anser bordet fult. När det i själva verket handlar om att förstå vad konst och design är och vad det (och möbelkopior, plagiat m.m) innebär för konstnären och designern.

          Och tyvärr lär man inte ut sådant i skolan, nej.

            Lär inte ut vad? Vad som är design? Konst pratar man om både i bild och svenska (i gymnasiet). Vad är det du tycker man ska lära sig? Vad som är snyggt? Vad du tycker är snyggt?

            Man kan lära sig saker på egen hand. Allsköns frågor måste inte ligga på skolan.

    Haha men att man ens orkar plagiera så här uppenbart? Knappt något förändrat i ms design bord från Asplund. De måste vara jättepuckade som inte fattat att folk skulle identifiera detta plagiat. Om man verkligen vill apa efter kända design så kan man ju köra Ikea, de brukar likna men ändå ha nån egen touch plus till en 5:e del av priset från dyra designgrejer

    Fast de var väl ändå tillräckligt olika för att det inte ska handla om plagiat. Formen är ju inte lika. Kraftigt inspirerad, absolut, men det måste ju få vara okej.

      Okej, så varför kan geniet inte bara skriva Att hon är inspirerad av asplund och att hennes bord är en tolkning av det istället för att förneka och hävda att den som ifrågasätter henne förstör hennes verksamhet?

        Inte följt konversationen så noga men tar för givet att det inte är designern som kommenterat. Alltså alla på MS måste ju inte ha insyn.

          Jo det är hon som svarat!

            Klart det inte är snyggt isf. Samtidigt, om man skulle orka gå igenom Asplund sortiment vågar jag sätta några tusenlappar på att man där kommer hitta ”tolkningar” som inte creddats.

    Men gud det är ju sååå enkel design. Antagligen har ju Asplund också ”inspirerats”. Ser typ ut som nåt italienskt kanske 40-tal?

    Förstår inte grejen att bli uporörd lve9r här. En vanlig kabektrumma som stått modell. Det har ju folk fixat sen många år tillbaka. Långt innan de här Asplunds.

    Såklart har ms design snott och kopierat Asplunds design. Jag skulle ALDRIG handla något från ms design efter att ha sett detta solklara plagiat. Hoppas att de flesta gör detsamma och inte handlar från oseriösa företagare som snor och kopierar designade saker. Gör om och gör rätt ms design och be om ursäkt. ?????

      Hahahha då ska du inte handla från Asplund heller då Gubi kom ut innan dom! 2016 formgav dom sitt och Asplund 2018

        Det har du rätt i ? jag gör om och gör rätt ?

    ”Tatt” fram, svenskan under all kritik. Och dessutom flera understreck i namnet på ms design. Känns oseriöst. Men tack. Lägger pengarna på Asplunds även om jag får spara längre.

      Ja språket får mig att tro att det är någons tonårsdotter som har fått titeln social media manager, utan att ha några andra kvalifikationer i bagaget. Pinsamt låg nivå på inläggen.

    Asplund var först. Början av 2018, så det andra bolaget är småfula om dom påstår något annat.

      Suck hon påstår inte att hon formgav bordet först! Men Asplund var Efter Gubi som kom ut med sitt 2016…. vem har härmat vem?

    Äsch, alla kopierar ändå varandra.
    Tycker ändå den ”påstådda kopians” bilder såg bättre ut än det där Asplund

    Alla kopierar, till slut är det nere på nivån att Åhlens och Jysk prånglar ut billig skit som ska påminna om originalen (åtminstone i ögonen på deras målgrupp som inte är så nogräknad).

    Till en viss del får man räkna med det men det är stor skillnad på att ”inspireras” och på att tillverka kopior som ser ut exakt som originalet. Man ska komma ihåg att man kan göra sig skyldig till upphovsrättsbrott och att mer än en person har dömts till höga belopp i skadestånd…

    Jag tycker inte att man ska få stjäla design på det här sättet och hoppas att hon åker dit så att det stänker om det!!

      Då ska Asplund åka dit först då… Gubi var före dom!

    Universum har sett ritningarna ?

      Så klart hon har.

    ”Minns hur jag läste absolut varenda kommentar under varje inlägg på Bloggbevakning och höll andan när jag läste elaka saker om mig själv. Sen kunde jag ha en klump i magen en hel dag. Kände mig så himla dålig.”

    Du kanske skulle ta och lyfta klimatet här inne och vad det gör med folk.

      Men kära nån, vad gör det med folk?

      Vem har skrivit så? Inte för att hen har fel, men ändå…

        Regina.

      Hemskt verkligen.

    Det var jag som skrev till henne på insta efter att på något sätt halkat in på hennes konto. Blev förvånad då hon dels anklagar MIG för att förstöra hennes verksamhet med en simpel fråga, dels blev jag kallad troll utsänd av asplund (i wish) o slutligen blockade hon mig. Moget, mycket moget! Hade hon däremot sagt att hon blivit inspirerad av palais-designen eller att detta är hennes tolkning hade det varit en annan sak. En konstnär som stolt visar upp sitt alster och skapandeprocessen skulle aldrig bete sig så snarstucket som hon. Pinsamt o bra att du skriver om det Camilla!

    Är detta intressant eller ovanligt på något vis? Är ju bara att jämföra bordet x från Jysk mot ett från stormärket x, Ikeas soffa x från finmärket x?. Två lika fula bord i mitt tycke oavsett pris och utförande, men sen har min karl en tendens att dra hem en massa elkabelstunnor från sitt jobb till div ”projekt” så det kanske sätter sin prägel, plus att jag inte bor på Östermalm och har märkeshysteri.

    Therese Lindgren har börjat röka igen

      Jaha?

      Kul för henne!

      Hon är en vuxen kvinna. Spela roll.

      Cancer botar rökning.

      Låt henne röka herregud… Vem fan bryr sig?!!

    Sen har vi ju också Moon table-serien från GUBI. Minns faktiskt inte vem som var först av GUBI och Asplund men har alltid tyckt att dom är onödigt lika varandra…

      Touché 🙂 Kan man få en kommentar från Asplund, tro?

      Gubi gav ut sitt 2016 så dom var före! Grymt att fler lyfter detta

    Så uppenbart att det är en både obildad och hetsig person som skrivit kommentarerna, jag gissar på resultatet av flera generationer av kusingiften. Det står lika tydligt att han/hon känner sig manad att kommentera här, den felaktiga stavningen ”ideen” från ms_design återkommer i flera anonyma kommentarer ovan.

    —-> Busted!

    Årets möbel, en kabeltrumma! Fast lite kreativa har de ju varit och huggt bort ena änden iallafall.

    Tatt på den haha..

    Hej Camilla!
    Jag tror att det hade varit bättre att lägga ”originalbordet” först i inlägget för att sedan presentera ”kopian”, mindre förvirring och tydligare tidslinje.

    Då borde den som kom på kabeltrumman anklaga Asplunds för plagiat..

    Det var inget nytt och unikt så kan köpa att flera fick samma idé men MS Design kan väl ge ordentlig credd till DIY videon de säger sig ha inspirerats av.

    Det kan ju vara så att tjejen som gjorde en diy tog inspiration från första företaget och att andra tagit inspo från diy-tjejen. Det är ju fan omöjligt att hålla koll på alla olika designer som finns, det finns ju faktiskt en chans att nr2 intw hade en aning om att nr1 gjort ett liknande bord tidigare.

    tsinteriordesign_ @ instagram kopierar också designen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.