Att städa innan städerskan kommer?

En av mina mindre bra sidor är att jag alltid måste städa innan städerskan kommer. Blir superstressad om det är rörigt. //Monas Universum

Jag har förstått att det här är ganska vanligt förekommande, att folk städar innan städerskan kommer men kan för mitt liv inte förstå varför?
Skäms man över att man behöver städhjälp eller tror man att städerskan kommer döma en om hemmet är någonting annat än ”lagom smutsigt och stökigt”?

Personer som städar innan städerskan kommer, gör de likadant med alla tjänster de betalar för?
Tvättar de håret innan de går till frisören? Klipper topparna lite hemma i badrummet först för att frisören inte ska se just hur slitna de är?
Skickar de med ett par rena plagg till kemtvätten för att inte framstår som små smutsgrisar?
Klipper de gräsmattan lite i smyg innan trädgårdsmästaren kommer, och hur gör de egentligen om de bokat flytthjälp? Flyttar fem lådor på egen hand i smyg för att inte framstå som en tvättäkta ”hoarder” med på tok för mycket prylar??

Har ni gjort något av det jag nämner här ovan eller har ni gjort någonting annat liknande?

359 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    då kan hon ju lika gärna städa själv och spara pengarna ?

      Fast detta beror ju på vad det är för tjänst man köper.

      Avser tjänsten dammsugning, dammtorkning, fönstertvätt, skurning etc, så är det ju inte schysst mot städerskan/aren om den ska snubbla runt bland personliga tillhörigheter, smutskläder, leksaker, chipspåsar eller mattallrikar dom lämnats kvar. Det säger ju sig självt.

      Antingen landar det ju i att städpersonen måste göra ett dubbelt så stort arbete än avtalat (och gissa var prylarna hör hemma…) alternativt så blir hen förhindrad att utföra sina uppgifter på ett fullgott sätt.

        Exakt så! Vi betalar för 3 timmar och då får man se till att golvet är rent från leksaker och diskbänken är hyfsad tom från disk osv. Vill man köpa 6 timmar så tackar nog inte vår städerska nej till att handdiska, röja leksaker och bädda sängar mm

      Vi hade städerska när jag växte upp, jag plockade undan alla mina saker själv. La in allt i gaderoben, slängde skräp, gick med disk till köket (Hej tonåring ?) och städerskan bäddade rent, dammade, dammsög och torkade golv typ. Kanske det Mona menar med städa, alltså plocka undan alla saker?

      Ganska rimligt att plocka undan innan städpersonal kommer, ska de gissa var vi har våra personliga tillhörigheter, i vilken låda leksakerna ska etc? Då får man ju ha en anställd hushållerska istället, eller betala väldigt mycket mer för att någon ska stå och gissa var saker och ting hör hemma. Betalar jag för städning vill jag ha det städat, inte bara dammsuget och avtorkat runt prylar som ligger och skräpar där det inte ska. Att dammsuga eller dammtorka innan städpersonal kommer (om det är det som städtjänsten innebär) är ju däremot lite onödigt. Så ja, vi hade ”städning” innan städerskan kom, i betydelsen att plocka undan grejer som blivit liggandes under veckan.

        Vad betalar ni för hemstäd? ?

        Vi plockar undan inför städningen, viker tvätt, sorterar leksaker osv. Städerskan skulle såklart göra det om vi lät bli Men då skulle hon inte hinna dammsuga, moppa, städa badrummen, byta sängkläder och allt sånt som är guld att hon gör. Dessutom får barnen vara med och städa upp efter sig, vilket känns viktigt. Vi har 3 h städning varannan vecka.

        En vän till mig lämnar sitt hus i fullt kaos med disk, kläder, leksaker osv framme. De behöver därför städning varje vecka, 6 h per gång.

      Ja, det känns ju lite onödigt att smygstäda så att säga. Bra att städerskorna får lön iofs.

      https://img1305712.free-pick.pw ­❤️­­­­❤️­­❤️

      https://photo013856712.imgfast.pw ­❤️­­­­❤️­­❤️

    När jag bor på hotell klarar jag inte av att lämna mitt hotellrum på morgonen om jag inte gjort ett halvdant försök att själv bädda och städa upp lite. Men det gäller bara om jag ska bo i samma rum nästkommande natt, är det avresedagen behöver jag inte göra det 🙂

      Jag brukar ta av påslakan och örngott från sängkläderna innan jag checkar ut. Har själv jobbat på hotellstäd och det är ett fysiskt tungt arbete.
      Visst att jag betalar för servicen men det är ju inte städarna som får de pengarna tyvärr.

        Det är sjysst av dig. Fast att säga att städarna inte får del av de pengarna är ju fel, dom får lön för arbetet.

        Det ska jag börja göra också. Har aldrig tänkt på det före.

        Jag tar också av sängkläderna innan jag lämnar rummet för utveckling! Mvh också fd hotellstäderska

          Okej, utcheckning ska det stå…

        Åh, ska också börja med det. Brukar försöka underlätta på andra sätt, men har aldrig tänkt på att ta av sängkläderna så det ska jag försöka komma ihåg till nästa gång.

      Vill du vara schysst så ska du ge fan i att bädda. Det blir mer jobb för städerskan om du bäddar.

    Tvättar definitivt håret innan jag går till frisören, om det har gått mer än 1 dygn sedan senaste hårtvätt. Skulle skämmas ögonen ur mig om jag kom dit med ett hår fullt av torrschampo som inte har tvättats på en vecka. ? Eller ens tre dagar.

      Håret ska helst inte va nytvättat när man går till frisören. Det blir svårhanterligt och om man tex ska färga är det skonsammare för hårbotten om den inte är ren och torr utan lite lite fet så inte färgen hamnar rakt på huden.

        Yes, jag brukar därför låta mitt hår vara ”lagom fettigt” när jag ska till frisören haha. Vilket går rätt snabbt eftersom jag egentligen duschar lite för ofta för jag hatar att känna mig smutsig, så mitt hår får en härlig fettglans efter cirka 1,5-2 dagar utan dusch 😀

        Varför tvättar frisören håret inför klippning om det blir svårhanterligt?

          Jag skrev färga. Finns dom som klipper i torra hår också. Det är olika. Men ska det färgas är det det som gäller.

            Nej, du skrev om frisörbesök generellt.

        Hellre nytvättat än inte tvättat på en vecka.

          Ja, inte tvätta sitt hår på en vecka ?. Mycket gojs i det huvudet.?

            Jag tvättar håret en gång i veckan! Det blir inte smutsigt förrän dag sex ungefär. Har inget gojs någonstans utan det tar helt enkelt så lång tid innan det blir skitigt.

              Nu kommer du att få renlighetsfreaken på dig, vänta bara?

              Önskar jag hade det så, själv måste man tvätta håret varenda dag för det blir fett på 1 jäkla dag.

                Samma här! Men sen får jag ofta komplimanger för att mitt hår luktar så gott! ?

                Jag vill inte vara den som är den, men det blir fett på en dag bara för att du tvättar håret varje dag.
                Sluta tvätta det och hårbotten kommer sluta överproducera talg.

                Jag slutade tvätta håret bara så vande det sig. Jag har dock lockigt, lite lättare då eftersom håret är torrare redan från början när man har lockigt. Dag 1-4 har jag utsläppt, dag 5 brukar jag köra en slarvig knut och dag 6 eller 7 brukar jag tvätta det. Varken fett eller luktar äckligt. Men tog dock ett år typ från att tvätta varje dag till att tvätta en gång i veckan. Hade uppsatt typ hela tiden i början.

                Gjorde jag också tills jag började använda mig av LCC, nu behöver jag bara tvätta max var 5.e dag (och innan någon hoppar på mig, nej, jag är inte IL, Pingis, Siella, jobbar för Löwengrip eller har på något annat sätt en förmån för att säga detta)

              Bättre för håret att inte bli tvättat för ofta.

            Vad är det för ”gojs” i håret man får menar du?

      Jag är en sån som inte kan planera utan loggar in på någon bokningssida och bokar första bästa frisör som har tid när jag är i stan och får en impuls att klippa mig. Har aldrig funderat på om jag borde skämmas över att då komma med håret i det skick det råkar vara för dagen.. kanske borde jag börja skämmas, jag vet inte.

        Åhh, en själsfrände, jag är precis likadan, men har aldrig träffat någon annan!

          Så gör jag med. Dom tvättar ju alltid håret iallafall även om man kommer dit med nytvättat då det ingår i priset. Har däremot problem med att jag alltid får parfym i håret hur försiktig dom än är med parfymfritt schampo så sitter det i tvättfatet, kammar och saxar.

      Tvättar aldrig mitt hår innan frisören. Tvättar håret en gång i veckan. Oavsett hur fettigt det är. Menar de kommer ju ändå tvätta det så känns onödigt att tvätta det en gång.

        Vilken respekt du visar dina medmänniskor! ?

          Fast det beror ju på hår och hur ofta man tvättar. Alltså mina barns hår har vi aldrig schamponerat. Deras är jättefint, rent och har aldrig sett minsta fett eller smutsigt ut. De är 4 och 2. Hår behöver inte tvättas varje dag om man vänjer håret. Räcker med att skölja med vatten
          🙂

            Jag gör på samma sätt, men det är ändå skillnad på barn och vuxnas hår

          Vad menar du?

      Jag tvättar håret 1-2 gånger i veckan. Jag har så extremt torr hårbotten som bara blir värre av att blöta ner huvudet. Mitt hår blir inte fett eftersom jag är så torr, men det blir såklart smutsigt så tvätta måste man ju göra ibland. Använder torrschampo ytterst sällan.

      Jag är tvärtom. Har ingen skam att gå till frisören med fettigt hår haha. Däremot ser jag till att gå nyduschad och lite parfymerad så frisören inte tror att jag är en ofräsching i övrigt.

        Har du själv stoppat dina fingrar i ett skitigt hår? Har du känt lukten av skitig hårbotten?

          Känt lukten av skitig hårbotten? Hahaha what

        Jag skulle skippa parfymen dock, då mer än 30% av befolkningen får hälsobesvär av den.

      Jag meeeedddd ???

      Min frisör har sagt till mig att inte komma med nytvättat hår, då det är skonsammare att bleka ett ”smutsigt” hår. Så jag går dit utan att ha tvättat det på 3 dagar. 🙂 Har iofs inte hår som blir särskilt fett. Men med tanke på historierna jag hört från min frisör så vet jag att hon ser väldigt mycket äckligare saker (typ löss…) än lite flottigt hår.

      Håller med, så himla ofräscht och snuskigt!

      Som frisör kan jag säga att du inte behöver tvätta före. Ska du dessutom göra någon kemisk behandling är det bättre om det inte är nytvättat för ditt hår och hårbotten.

    Det finns kanske olika nivåer osv, men jag har fått för mig att städhjälpen inte plockar undan saker utan enbart torkar av golv och ytor. Dvs man får själv se till att ytorna är torkbara för att få vettigt städat. Men jag har aldrig nyttjat städhjälp så kanske tänker fel. Däremot har jag tvättat håret innan frisören, ja.

      Exakt så. Är det uppställt och belamrat så blir det ju dåligt städat.

      Detta är riktigt! I så fall måste man be att de ska plocka oxå och då blir priset mkt dyrare

        Precis! Och städhjälpen kan inte veta var grejer hör hemma. Så hen kan flytta på dem lite för att komma åt men inte sätta saker på sin rätta plats

      Precis man ska städa innan.
      Jobbat med hemstäd och vissa verkar tro att vi ansvarar för all städ även spola ner deras bajs för ganska ofta var de ospolat.
      Leksaker överallt under bänkar, bord mm. Smutsiga kläder, vet inte hur mkt strumpor och trosor (fucking menstrosor tillåme har man fått plocka) man råkat dammsuga upp.
      Diskberg i köket osv.
      Sen skitlön, skitavtal, inte rätt utrustning/material (de vill att man klättrar på kundens möbler ist för att fixa en stege vid storstäd, inga masker eller ögonskydd när vi använder starka medel mm). Samt att de flesta kunder lever i en bubbla kul å lyssna på deras ointressanta babbel när man måste jobba.
      100pix i h så ägaren på företaget får mer pengar. Finansierat av skattepengar (rut) så fattiga (främst invandrare) kan få städa hos svenssons.
      Sen favoriten miiiiin städare är så nöjd me sitt jobb…
      1. Du äger inte en städare du köper en tjänst av ett företag men visst får man samma person för det är tryggast och bäst så.
      2. Ingen gillar sitt städjobb vi får ju inte säga sanningen till kunden hur illa det är.

        Tur att du inte jobbar kvar, du verkar ju ha varit fullständigt olämplig för arbetet. Hoppas du inte jobbar med människor på något sätt.

          Dito för din kommentar var klart oskön.

          Va?!? Varför verkar hen vara olämplig för arbetet? Ska man tolerera oschyssta arbetsvillkor och dålig respekt från kunder?

            Så klart ska man inte acceptera oschyssta arbetsvillkor eller bemötas respektlöst. Arbetsvillkoren ställer väl arbetsgivaren? Respektlöshet är däremot svårare. Vad menar du med att uppdragsgivaren är respektlös mot dig?

              Hur trög är du på en skala?

                Så lättkränkta som folk är nu för tiden är det svårt att veta vad de menar med respektlöst. Är de ohövliga, springer över nytorkade golv eller vill de bara få tjänsten, de betalar för utförd? Milsvid skillnad, om du frågar mig. Respektlöst för mig är när man inte uppför sig hyfsat och behandlar folk olika. Min erfarenhet är att folk, på det stora hela är artiga och korrekta oavsett om det är städerskan eller kungen. Därför frågar jag. Vad är diskrepansen?

              Anonym är nog en av de som lämnar menstrosor på golvet och bajs i toan, jobbigt att höra att den som städar är en riktig person som reagerar på sån skitbehandling från kunder

          Man jobbar inte med människor när man jobbar med städ! Visst kanske man träffar människor i sitt yrke men det är inte ett jobb med människor som jobb inom t.ex. vården eller skola. Ska man vara tacksam för att man har ett jobb med skitlön och som sliter ut en fysiskt? Vad i den här texten får dig att tro att anonym verkar fullständigt olämplig för arbetet? Att hen klagar på sitt jobb och arbetsgivare? Vem fan har inte gjort det speciellt om man har ett sånt skit jobb som städare(har själv jobbat som det så jag vet). Eller kände du dig träffad för att du kanske inte varit så snäll mot dina egna städare?

            Om man har ett jobb där man går hem till människor så pratar man inte om hur det är där. Enkelt.

              Eller hur! Nu vet vi hur Sabina Larsson i Stockholm har det hemma! Usch och fy, sämmes på dig ts!

            Varför måste städ jobb vara ett skit jobb? De om nått är en förolämpning mot alla som jobbar inom städ!
            Bara för att just du tycker så behöver inte alla göra det! Varför klankas de ner på städ jobb? Så jävla trött på att höra om de. Har jobbat i 10 år med de och mest hemstäd och trivs bra och har en bra lön! Va tacksamma ist för att de finns människor i världen som jobbar med de och städar bort erat skit!

              Enkelt, för att det är ett skitjobb. Inte för arbetsuppgifterna i sig utan för hur vidrig och girig branschen är.

            Skitjobb? Att arbeta med städ är något av det svåraste du kan göra, det är ett hantverk! Det kräver att du alltid presterar på topp, har fingertoppskänsla, förmåga att se helheten och att du kan se vad som är viktigt för varje kund.
            Alla som arbetar med städ ska sträcka på sig, ni gör ett fantastiskt arbete.
            Dock inte till skitlön om man har lön enligt avtal.. då har hotell, restaurang och handel sämre lön.

              Stämmer inte eftersom stor del är deltidstjänst, intressant att detta fantastiska yrke endast lockar folk är den lägre samhällsklassen om det är ett sådant fantastiskt hantverksyrket lol, har du lärt dig det av något modernt städbolag som pink washar yrket för att i slutändan ta cashen själv?

                Jag är imponerad av att du tydligen känner ALLA inom städbranschen och säger att vi är alla i den lägre samhällklassen. Du är verkligen kärleksfull mot alla du. Vad kul att du vet hur jag lever. Kan berätta att jag har.mkt bättre lön än många i vården tex. Tror inte man ska öppna munnen när man inte har nå koll! Ett tips från en som tydligen är lägre än dig.

                Det du skriver stämmer inte in alls på mitt städbolag. Varför skulle det vara personer från lägre samhällsskikt som söker sig till yrket? Deltid stämmer inte heller, alla som vill har möjlighet att arbeta 100 % i mitt bolag, det är inte brist på uppdrag på något sätt.

              Det är dessutom något av det viktigaste man kan göra.
              Hade vi inte haft städerskor och städare så hade varken affärer, skolor, sjukhus osv osv osv kunnat hålla öppet.

              Skulle handel ha sämre lön? Öh NEJ.

          Det gör inte du iaf märker jag!

        Hej!
        En fråga från mig som inte vet nåt om denna bransch:

        Jag trodde att utrustning för att kunna genomföra jobbet (dvs skyddsmaterial/-kläder, hink, mopp, trasor, rengöringsmedel samt också stegar om det behövs) är något företaget ansvarar för att det finns och städaren tar med sig?

        Är det inte så? Man betalar väl för att få tjänsten utförd med allt vad det innebär? Varför skulle jag som kund förväntas hålla med utrustningen?

          Haha kom att tänka på när jag anställde en hantverkare för att göra ett enkelt byggjobb i min lägenhet. Han hade varken med sig hammare eller skruvmejsel utan bad att få låna av mig. Jag ringde hans arbetsgivare efteråt och frågade om det verkligen var rimligt.

            Nu utelämnade du det intressanta, arbetsgivarens svar! Vad sa hen?

              Att han självklart skulle ha med sig verktyg när han kommer för att utföra ett arbete. Han skulle ta upp det med den hantverkare det gällde och även påminna de andra anställda om detta.

          Det är olika beroende på vilken du anlitar. En del bolag har allt med sig, med andra städare så får du hålla med städmaterial, vilket ju inte är så svårt/dyrt men har ju det mesta hemma själv.

          Inte alla företag har så. Många mindre använder de kunden har hos sig. Ibland vill t.o.m kunden att de ska vara så

          Beror väl på om du har kontrakt med ett företag eller använder dig av svart arbetskraft? Många vill ha hjälp men inte betala fullt ut….

          Vårt företag har med allt städmaterial förutom dammsugare men det är olika hur städföretag arbetar.

        Har ni inte med er det material och utrustning ni behöver för att utföra ert jobb eller ska kunden stå för allt sånt (speciellt stegar, skyddsutrustning osv)?

          Det ska kunden stå för.

            Vad pratar vi om för skyddsutrustning i hemstädning?

              Det är många medel som kan vara skadliga att använda så det är både handskar och skyddsglasögon som ska användas. Många av de som tar på sig hemstäd har lite utbildning i hur och vad.

                Men ska man verkligen använda sån medel om dem är skadliga?
                Vi använder bara ekologiska medel.

        Jag jobbar med städning på en mindre ort och känner inte alls igen mig i det du skriver. Fine, timlönen är inte den högsta men bra avtal och rutiner. Vi har med oss allt från firman, så som utrustning, handskar osv som behövs.
        Jag har sett fler kommentarer om att städning skulle vara ett sådant skitjobb men jag fattar inte vad som är sämre med det jämfört med alla andra jobb typ fabrik, kassa, chaufför osv…?
        Mitt största problem runt mitt jobb är att alla andra verkar se ner på det och också tyvärr de som jobbar med det skäms…

          Bra avtal får man säga gratti till, du är en av få i branschen som är extremt lyckligt lottad. Det finns ingen annan yrkesgrupp som har så kassa avtal som lokalvårdare. Stora brister vad gäller arbetstid och arbetsmiljö. Främsta problemet till skillnad från de andra yrkeskategorierna är att arbetsplats och arbetsuppgifter är konstant föränderlig och där man hela tiden hamnar i situationer där man behöver göra saker som egentligen inte hör till sina arbetsuppgifter. På en fabrik är det noga fastställt och uträknat hur mycket man får bära, inom lokalvårdsbranschen kan du få flytta tunga möbler hos flera kunder under dagen, dessutom med noll säkerhet eftersom vi inte kan ha med diverse hjälpmedel för sådant. Det är en smutsig bransch och man gör ingenting bättre av att skönmåla den som helhet bara för att man själv råkat hamna på ett av undantagen.

            Förstår dig till 100%, tror inte de som kommenterar här har arbetat i service.

            Jag försöker inte skönmåla den, jag förstår att det är många som inte har det bra i branschen och tyvärr är det väl ofta de som inte kan säga ifrån som jobbar med det också.
            Det hjälper ju inte att se ner på branschen eller att skämmas över jobbet man har.

            Jämförelsevis med Norge är inte lönerna något att jubla för. 187 .-/tim är minstelön privat sektor

        Du snackar skit om din kund, sååå oproffsigt!
        Och du snackar skit om din arbetsgivare, gör något åt det istället.

          Till 9.32

          Nej, vi ska inte tystas! Klart att människor får uttrycka hur det är i världen, hur ska det annars bli ändring?

      Jag har städhjälp. Plockar alltid undan alla saker så att de enkelt ska komma till att torka av. De kan ju inte börja sortera tvätt och leksaker, de har ju ingen aning om vart saker ska vara.
      Så fint att komma hem när de varit hos oss och städat och gjort så himla fint.

        Så gör nog de flesta. Det blir ju orimligt dyrt om de ska plocka och sortera stöket också. Ta bort tomma toarullar är inte direkt att städa. Hårfrissan nej, har aldrig något att dölja. Förutom de klippryck jag får ibland. Å det kan ju bara bli värre om jag försöker dölja det.?
        Jag har någon slags trädgårdshjälp på landet ibland. Han behöver varken plocka verktyg eller ägna tid åt gödsla mm. Det blir för dyrt. Jag säger hur jag vill ha det. Han säger hur jag ska göra. Sen klipper han träd och buskar och sånt jag inte kan. Mona menar nog samma sak som jag. Plocka undan och se till att de kommer åt. Inte dammar och dammsuger hon innan? Eller?!

          Mona har ju en förmåga att framställa sig som ”oj oj, kolla mig, vad tokig jag är”

        Min städerska hittar bättre än jag i mitt hus typ.

    Hon skriver ’rörigt’, så jag antar att hon menar plockar undan. Det gör i alla fall vi innan vår städerska kommer. Vår städerskas uppgift är att dammsuga, moppa golven, damma hyllor osv. Är det rörigt med saker lite överallt så tar det av hennes tid, då hon måste göra allt småplock först eller städa runt det.

      Samma här. När vi hade städerska i stan så plockade vi alltid i ordning dagen innan, sorterade och gjorde det lättstädat. Städerskan dammsög, våttorkade, dammade, putsade fönster och framför allt städade badrummen och köket ordentligt.

        Putsade hon fönsterna varje gång hon kom och städade?

          Kanske kom städerskan ett par gånger/år?
          Alla har inte städerska varje vecka eller varje månad.

          Nej hon putsade fönster två gånger om året ungefär.

        Sånt uppskattade jag väldigt mycket när jag jobbade som städare.
        Att plocka undan när man har noll koll på vart saker är fruktasvärt, speciellt när man är 16 och första riktiga jobbet.
        Jösses vilket närvöst vrak jag var på den tiden?

          (En guldpeng till den som förstår min formulering)

            Ja

            Gillar verkligen ditt namn …När allt heter Åre vet du att du är i Järpen…
            Haha så sant!!!!

        Du som är hemmafru, städar du inte heller?!? Vad f-n glr du på dagarna?

          Jag var inte hemmafru när vi bodde i stan. Då jobbade jag på byrå. Det var när vi fick vårt första barn som vi ifrågasatte systemet och valde att flytta till landet och leva ett annat liv. När vi båda jobbade heltid hade ingen av oss tid att städa.

          Hon umgås med sina barn, hade också prioriterat det om jag kunnat…

    Åhhhhh, gud så tufft att känna så!!!
    Relaterat men man ska inte skamma sig själv.

    Beror kanske på vad man menar med städa? Vi plockar alltid i ordning inför att städerskan kommer, hennes jobb är att göra rent, inte att plocka undan en massa skrot. Det står till och med i avtalet att ytor som är belamrade inte torkas. Så ja, inför städdagen plockas det hemma så att städerskan kan ägna sig åt rengöringen. Förstår dock inte varför det skulle vara särskilt stressigt. Låter mer som humble brag från Mona så att hon ska kunna flika in att hon har städhjälp.

      Jag blir asstressad kvällen innan vår städerska kommer ? Det blir ju ett stort fett måste att röja en kväll mitt i veckan när man redan är stressad över vardagspusslet.

        Jag sa upp vår städerska efter ett tag för att jag insåg att jag mådde sämre av att ha städhjälp. Dels för stressen kvällen innan, men sen också för att om han kom på torsdagen och jag kände att det var ”skitigt” på tisdagen så kändes det dumt att städa, men samtidigt så blev jag stressad av att det var skitigt. Nu har vi städdagar hela familjen istället, och så fikar vi eller går ut och äter tillsammans när allt är klart. har blivit en mysig tradition som egentligen gett mig mer av den kvalitetstid med familjen som jag trodde jag skulle få av att ha städhjälp.

          Samma här. Och hjälps man åt så tar städningen inte så lång tid tycker jag. Jag upplever också att det kan vara kvalitetstid tillsammans att exempelvis dammtorka, då har man verkligen tid att prata med varandra.

          Grymt ju!

            (As in toppen haha)

      Hahahaha, det är väl liksom Monas mellannamn Mona Humble brag Lundgren
      Mona är så klart också en namedropper av rang.

    Alltid haft städerska och det är självklart att man plockar undan saker innan hon kommer. Kanske detta folk menar menar städa? Jag betalar henne för att dammsuga, damma, städa toalett osv ej plocka min kläder, lägga iordning sladdar, smink, smycken, böcker osv. Hade heller inte velat att någon la mina saker på fel plats.

      Nu är ju jag lite pedant själv och kan både förundras och bli lite upphetsad när jag sätter fart med andras skåp och lådor som är fulla till 3/4 delar med skräp som godispapper, tomma förpackningar, avklippta klädlappar osv, älskar resultatet och att bära ner säckvis med sopor till soprummet. Förundrad över hur vissa själva inte ser och lider över att bo bland allt skräp ?

        Hur vet du vad du får slänga och inte hos en annan familj?

          Tomma godispapper, tomma tamponglådor, tomma kondomförpackningar, tomma plast och kartonger efter strumpor och strumpbyxor är ju självklart men sedan vet jag vilka jag har helt fria tyglar att göra vad jag vill hos. De förutsätter att jag har koll och vet bäst, har jag ju allt som oftast och de har noll koll på vad de har i sina lådor ändå då de inte varit i botten på dessa på månader. De blir bara överlyckliga över att de får ny plats att slänga skräp på. När jag slänger hälften av deras skafferi så skriver jag samtidigt ny inköpslista till dom och förklarar att detta slängts eller varit slut.

            Okej. Jag tänkte mest på det då mitt ex var flyttgubbe och de fick absolut inte slänga någonting alls. Vilket innebar att det ofta hände att de knöt ihop soppåsar det sista de gjorde och slängde in i lastbilen. Vissa saker kan man ju utgå från att de ska slängas men jag antar att det hade varit incidenter som gjorde att de numera tog med ALLT.

              (Jag förstår att det är skillnad när man är där för att röja och städa Och inte för att flytta saker. Men mest intressant att höra hur ni städerskor gör med sådant)

                I de större företagen har du inte lov att flytta på privata saker som ligger på bord mm. Kunden ska lämna fria ytor om de vill ha städat. Finns stränga regler på vilka rengöringsmedel som får användas mm mm. Tror inte jag skulle vilja ha någon som inte hade ordentlig utbildning/arbetsgivare inom mina väggar. Många förstår nog inte att det här är ett riktigt yrke.

            Tänk vilken tillgång och hjälp du är för dina klienter! Jag förstår att de litar på dig, du låter fantastisk!

      Handlar ju om att man betalar för att de ska städa, går halva tiden åt att plocka så hinner personen inte städa utan plockar alternativt moppar runt det som ligger på golvet.
      Jag betalar för 8-9h per gång och lämnar hemmet totalt stökigt, blev panik för oss då vi kom på att ”hjälp städet kommer idag” och skulle panikplocka 2 h ?

    Klart man plockar undan så det går att städa ordentligt! Tycker det är stor skillnad på att plocka och städa. Plocka kan jag göra varje dag (lägga saker på rätt plats) medan jag anser att städning är typ dammsuga, svabba golv osv…

      Men det är ju skillnad på att plocka undan och på att städa. Kanske menar Mona att hon plockar undan innan städerskan kommer? Det kan jag ju i så fal helt förstå… 🙂

        Ja exakt! Ibland säger jag: ”jag ska bara städa undan lite snabbt” och då menar jag ju egentligen plocka, haha 🙂

        Vi betalar städ per timme och för att få ner kostnaderna på städ så plockar vi undan/städar vi så att städaren kan koncentrerar sig på det vi prioriterat och kommit överens om (vilket är allt jävla hundhår och alla skitiga tass-spår ☺️ + kök och badrum.)

    Vi plockar undan och lyfter bort alla leksaker o skrot från golven så hon kommer åt lättare. Och så tar vi bort disk o sånt…. men visst skulle hon hjälpa oss med det om vi bad henne men så gör vi iaf 🙂

    Skulle också plockat undan om jag hade haft städning. Både för att det väl oftast inte ingår men också för att hjälpa till. Lika väl som att jag lägger varornas streckkod på rätt håll i butiker och tar bort lakan, påslakan och örngott från sängen när jag är på väg att checka ut från ett hotell.

      Oj, tar du bort lakan på hotellet? Aldrig tänkt på. Jag är generellt noga med att inte lämna för mycket röra efter mig, ”städar” upp bordet på café eller restaurang, lägger streckkoden rätt och ställer tillbaks saker prydligt på hyllan.

        Ja, en kompis som jobbat med hotellstädning gör alltid det så jag började med det också. Förhoppningsvis underlättar det åtminstone lite för personalen. Älskar såna som dig! ??

        Det underlättar jättemycket om man tar bort lakan, örngott och påslakan när man är klar med sin vistelse på hotellet! Man kan också lägga handdukar i handfatet istället för att slänga de på golvet. Städarnas axlar och ryggar kommer tacka för det 🙂

          Verkligen aldrig tänkt på det här! Ska helt klart börja göra 🙂 Mvh en som alltid vänder streckkoden rätt pga själv suttit i kassan

            Jag anstränger mig verkligen för att vända koden rätt, försöker också ställa allt på rad och inte i bredd, men har aldrig frågat nån i kassan om det är bäst?

              Ja, det går mycket snabbare att scanna varorna om de står på rad med streckkoden ”rätt” väg istället för att en massa varor ligger huller om buller på hela kassabandet. ? Dessutom så stannar ju kassabandet automatiskt när en vara når sensorn nära kassan, om det ligger typ 5 varor i bredd då så tar det ju längre tid tills bandet börjar rulla igen = kunden får vänta längre på att få plats vid sin ände av bandet att lägga mera varor på, vilket leder till att det tar längre tid för kunden att plocka klart.. Vilket i sin tur leder till längre kassakö pga att det tar längre tid. ?

              Mvh jobbar i kassa

                Perfekt! Tack! Då fortsätter jag i den stilen! har flera gånger velat fråga i kassan men de är så stressade så har inte velat lägga till mer att göra…

            Jag fick lära mig det i somras när jag en dag fick hoppa in i houskeeping på mitt jobb (är annars receptionist). Att slita ur lakan och sen bädda igen är jobbigare än man tror! Speciellt när man börjar närma sig 50 rum 🙂

              Lägg till att det dessutom ska göras under en kort tid.

      På tal om det. Någon som jobbar på hotell och kan förklara för mig varför ni bäddar fast täcket så hårt att man måste slita loss det från fotändan??

        För att släta ut täcket/lakanet så det ser snyggt ut. För att överkastet ska ligga fint

    Vi har tre barn så plockar i ordning och röjer innan städ. Om något äckligt inträffar precis innan (och vi är hemma) fixar vi det såklart själva, typ om katten kräkts. Samma med mannens skägg efter rakning och dylikt. Skulle aldrig lämna sånt. Bromsspår i toan ?

    Mona har inget intressant att skriva om så hon fabricerar massa strunt och däremellan gnäller hon på maken eller Talibanen (hur man nu kan tycka det är ett okey smeknamn på sitt tonåriga barn) Jevflar hörrni.

      Kallar hon sitt barn för Talibanen?!? ???
      Låter ju helt sinnes!

        Japp, och ja det är verkligen sjukt tycker jag.

    Jag som städerska kan definitivt känna igen mig här. Jag har en kund som städar så fint att det ser nystädat ut när jag kommer. Dock har hon aldrig smutsigt ändå då hon är extremt ordningssam och renlig av sig. Sedan har jag flera som betalar mig för att göra allt, verkligen allt från att lägga timmar på att plocka undan deras saker, rensa deras skafferi och kyl, plocka upp både blöjor och trosskydd och slänga och händer inte sällan att jag både får spola o toan efter dom och lägga undan deras dildos.
    Hon som städar innan jag kommer är ju svårast då hon själv är så noga då ställs det högre krav på mig att inte missa minsta fläck eller dammkorn medan på de röriga ställena blir i deras ögon ”rent” bara jag har plockat undan efter dom och de ändå inte ser och uppskattar att det dessutom städas och skuras.

      Intressant input! Har inte tänkt på det så. ?

      Sen när får man mer lön för mer jobb?
      Jobbar du svart?
      De etablerade företagen ger timlön el månadslön sen får du städa så mkt du hinner på utsatt tid. Inget extra.
      Ifall de är jättestökigt får vi ta bild skicka till områdescheferna så de vet ifall det skulle bli klagomål.
      Men företaget vill att att du städar utan att klaga oavsett hur det ser ut samt ofta tjatar på att göra lite extra tillåme. Ex lyfta på en soffa själv så man kan dammsuga lite mer.

        Eh fast det beror ju på var du jobbar. Du kan ju jobba privat utan att du jobbar svart. Jag ska skaffa städhjälp och vill ha flexibilitet ifall det är skitigare en dag än en annan.. Och skulle aldrig betala svårt utan lägger såklart på timmar.

        Varför utgår du från att hon jobbar svart? Hon kanske har eget företag och debiterar timmar hon faktiskt lägger på städning?

        Sedan när får man inte mer betalt för mer arbete?? Jag debiterar de timmar jag är där.

          Vad tjänar du i timmen/ månad?

        Hon får väl betalt för antal timmar, eller menar du att det skulle vara fast pris? Då får man ju göra ett rätt bra jobb med att bedöma antal trosskydd och mängd smutstvätt som ska plockas undan…. Lättare att ge fast pris på en viss yta som ska dammsugas och torkas + x antal toaletter/badrum att städa (utan att plocka undan grejer). Men så undrar jag hur man är funtad som inte slänger trosskydd m.m. efter sig? Eller låter dildon stå framme?

      Du och dina kollegor är guld värda! ?

      Jag jobbar också inom städ och håller helt med dig. Kunderna som redan har rent och fint när man kommer är dom absolut svåraste, medan dom som har det lite stökigare är, dels roligare att städa, men också lättare.

        Anonym 11.30, nu blev jag glad! Vi är sååå dåliga på att städa så att ha hjälp är verkligen en gåva! Jag skäms alltid över att vi är så dåliga men nu känns det bättre. (Vi plockar undan innan städerskan kommer, annars skulle vi knappt göra det heller. Jag försöker visa hur glada och tacksamma vi är så mycket det går men jag har nog tänkt att det bästa vore att helt enkelt ha det lite mer städat hemma ?.

      Det här verkligen något du borde prata med din Chef om ifall du har det. Det är extremt ohygieniskt och bör absolut inte ingå i dina arbetsuppgifter att plocka med använda bindor och blöjor. Inte heller ska du behöva hålla på och plocka med kunders dildos??? Fan är det för fel på folk egentligen.

    Min farfar fick städhjälp av oss. Efter ett tag kom det fram att han skyndade sig att städa innan städerskan kom så att hon kunde sitta ner och ta en kopp kaffe i stället för att städa hos honom. ”Har man städat en hel dag kan man behöva en kaffepaus!”

      Amen söte farfar ❤️❤️❤️???❤️❤️❤️

      Vad gulligt av honom

      Vilket fint hjärta han har som tänker och gör sånt för andra människor.

        Han lever inte längre men ja, han hade ett hjärta av guld❤

      Åhhh, han behövde sällskap mer än städat….

    Min svärmor har alltid haft rent och superstädat hemma. En dag fick hon för sig att hon skulle skaffa sig en städerska så hon inte skulle behöva städa..
    Lång historia kort, svärmor städar lika mycket men betalar en trevlig kvinna €50 varannan vecka.
    Ingen skillnad de dagar städerskan varit där jämfört med en vanlig dag, mer än att svärmor har lite mindre pengar i plånboken.

      Jo, städerskan har mer pengar i plånboken. Trickle down economics ftw!

    Självklart städar man innan! Jag stressar varje gång innan städningen med att plocka undan, få bort disk o tvätt som ligger framme. Städarnas jobb är ju rengöring. Om vi t ex inte hinner fixa i barnens rum innan säger vi helt enkelt åt dem att inte städa det rummet.

      Nyfiken fråga (absolut inte dömande). Om man ska stressa med att plocka undan och röja innan städerskan kommer, varför inte bara göra allt städ själv och göra det när man inte behöver stressgöra det? Har man ändå plockat och röjt så tycker jag inte att dammsugning och våttorka tar så lång tid extra. Hos mig är det i alla fall plock och röj som tar tid ?

        Det tar ju jättetid att dammsuga och torka och städa alla ytor i ett hem om det är relativt stort? Vår städhjälp kommer en gång i veckan och tar fyra timmar på sig per gång. De fyra timmarna vill ju inte jag slösa på värdefull helgtid? Jobbar heltid så hinner inte städa i veckorna.

          Hmm Jag tycker nog tvärtom. När jag väl har plockat undan och röjt upp så går det ganska snabbt att göra själva ”städandet”.

            Ok, inte hos oss. Eller så maskar vår städhjälp 4 timmar per vecka ?

              Japp

        Lätt att ”skjuta upp” rengöring tänker jag, så man låter allt ligga framme och liksom fuskstädar istället. Då är det nog skönt att en gång i veckan eller varannan vecka vara tvungen att plocka undan och få ett rent hem.

        Precis, att moppa o dammsuga tar ju Max ett par h. Plocka tar 4h liksom

          Hos mig är det tvärt om. Plocket tar ju noll tid men att dammsuga, våttorka, damma, osv. tar en evighet (som jag personligen väljer att lägga på annat än just det).

          Tror det kanske beror på hur mycket saker man har och vilken ”grundordning” man har.

          Va men gud hur mkt grejer har ni framme som gör att det tar 4 timmar att plocka undan? ?

            Har man barn gör man fan inget annat än att plocka och det är ändå saker överallt. Min man flyttar bara på saker för att städa, alltså inte typ flyttar skorna, dammsuger och ställer på plats. Han trycker typ in skorna slarvigt i längs väggen, plockar upp saker men lägger dem i soffan eller på bordet istället för sin plats. Så störigt, och onödigt!

              Vilken mansbebis du har! ?

              Jag har barn men de plockar undan efter sig varje kväll. De är 4 och 5. Dessutom går man ju och plockar lite själv varje dag, jag slänger ofta kläder kring mig t.ex men plockar upp dem igen på kvällen. Ofta man går runt i röran i en vecka, då förstår jag att det tar 4 timmar, men vem orkar bo så.

            Man har barn ??‍♀️

              Haha tvåa på bollen

            Har 3 barn. Omg ibland vadar jag som en stork hemma. Skitig tvätt som ska ner från våning 3 till våning 1 tex. Byt sängkläder i 5 sängar o se hur mkt det blir. Tvätta klädsel på 2 soffor och se hur mkt tvätt det blir.
            Alla i familjen har 3 par skor i hallen dvs 15 par skor. Lägg till 10 jackor gympapåsar omg det tar ALDRIG slut. Bil cykel och garagenycklar barnens skolarbeten och läxor… disk 2 maskiner om dagen osv osv.

              Har också barn, och man, men vidhåller att det beror på hur mycket saker man har och hur grundordningen är. Självklart plockar vi också men vi gör det antagligen hela tiden istället för att avsätta fyra timmar i sträck åt det. Ingen av oss (nåja treåringen är ett undantag) släpper saker där vi står och ska man ut i köket för att hämta vatten kan man samtidigt ta med sig den tomma godisskålen. Tvätten läggs direkt i en av tre tvättkorgar (40, 60, övrigt, så är det lätt att bara sortera färg när vi tvättar – barnen får såklart hjälp). Banala exempel men ni fattar grejen. Jag tror det beror på hur man är, vi (framför allt jag) hatar att städa och håller istället ordning så att vi slipper.

              Varför tvättar du klädsel på soffan för? Alltså som om det vore något man gör ofta? Har du så kladdiga familjemedlemmar så släng över filtar när ni sitter där.

                Och skaffa ett skoskåp i hallen att stoppa in alla skor i.
                Varför inte en garderob till jackorna?
                Gympåsar finns det väl krokar till, eller ligger dom på golvet?
                Ett nyckelskåp kanske till era nycklar.
                Tänk till lite och förenkla, så blir det inte så jobbigt.

        Vi plockar ju kontinuerligt så att det alltid är prydligt och snyggt i huset. Inför städerskan kommer tar jag fram rena lakan hon ska bädda med och går en kontrollrunda i huset om det är något särskilt jag vill plocka undan eller så.

        När jag bodde i lägenhet på 70 kvadrat var det snabbt fixat att dammsuga och torka golv när man ändå var igång. Nu när jag bor i ett hus på 170 kvadrat+källare så tar det typ 2 timmar att dammsuga och torka golv, men framförallt är det svinjobbigt att kånka dammsugare och mopphink upp och där för trappor ?

    Det är väl en SJÄLVKLARHET att man tvättar sitt (förmodar äckliga) hår själv innan frisören? Eller plockar undan om städaren kommer?

    En städare är där för att damma av, torka av, rengöra grovutrymmen som bad o kök, dammsuga och moppa – inte ta upp dina kläder o sortera dom i tvätthögar, sortera leksaker eller ställa in all oreda du själv ställt till med. Jag har absolut ingen respekt för människor som låter sin självtafatthet gå så långt att de inte ens kan bemöda sig att plocka undan om de nu prompt ska ha en städare för att de själva inte pallar städa sin egen skit. Framförallt barnfamiljer som har städare varje vecka. På riktigt mår ni och era barn bra? Förlåt föraktet men både jag o min gubbe heltidsjobbar, vi bor på cirka 200 kvm och har tre söner mellan 1,5 – 5. 5-åringen och 3-åringen plockar undan i sina egna rum på kvällarna. Vi dammsuger eller dammtorkar åt dom dvs sånt som de ännu ej kan göra. När jag tex tvättat o vikt kläder får de ställa in sina egna plagg i garderoben. Bägge klarar det galant. Bägge äter bra (utan padda) och sover hela nätter. Det har inte varit lätt utan vi har haft det jävla kämpigt för att komma till denna harmoni. Hade jag löst det tidigare med att ta in städare ist för att lära mina barn att själva plocka undan sin skit = ja då är jag ganska säker på att man har ett ganska oharmonisk hem för det tar ut sig på andra sätt. Förlåt rant men svårt att se att barn klarar sig i livet och mår bra av att inte behöva ta eget ansvar. Och nej jag tycker inte man kan säga ”mitt barn gör mkt annat men städningen har vi outsourcat för att va mer harmoniska föräldrar o frigöra mer tid för barnen” hahaha det är ju en myt ni intalar er själva.

      Haha men gud. Vill man betala städerskan för plocket är väl det ingen skillnad mot att göra rent. Personligen skulle jag aldrig gå till frisören med nytvättat hår i och med att det ingår. När jag dessutom behandlade det var det bättre smutsigt. Jävla larv. Däremot skulle jag ALDRIG gå på restaurang hungrig, i och med att man faktiskt kan laga mat själv också.

        Och om barnen behöver hämtas på förskolan kan lokalvårdare göra det också? Om lite möbler ska flyttas till ett annat rum kanske? Bara betala lokalvårdaren så fixar hen det! Snälla nån, lokalvårdares arbetsuppgifter är INTE att plocka undan personliga tillhörigheter.

      Men kan de stava till Väderleksrapport?

      Vad snackar du om? Har också två barn, 4 och 5. De plockar undan efter sig och SÄRSKILT inför att städerskan ska komma. Då är det noll saker på golvet, stenhård på denna front. Varför skulle de må bättre av att jag dammsög åt dem istället för att städerskan gör det?

        Handlar väl inte om att må bättre? Handlar väl snarare om att man kanske inte vill lära sina barn att när man stökar ner hemma kommer det en person och tar hand om det istället för att det är något man själv även får ta ansvar för. Som lokalvårdare själv tycker jag perspektivet är mycket sunt.

          Men man kan väl lära sina barn att de torkar upp efter sig, plockar undan leksaker, inte lämnar det stökigt efter sig oavsett om mamma/pappa eller städerska städar en gång i veckan.

            Det kanske man kan men verkar vara dåligt på den fronten hos många man städar hos.

      Rutiner och ansvar är fantastiskt bra att ha och får vilken familj som helst att fungera. Alla kan faktiskt lära sig att hjälpa till utan att ”gå i väggen” eller behöva psykologisk hjälp.

    Det handlar ju också om att städerskan inte ska behöva göra allt, man får ju plocka iordning så hon kommer åt. Om hon inte är husa också.

      Precis tror också att hon menar ”plockar undan” innan städerskan kommer så att städerskan kan städa istället för att ägna tid åt att plocka undan.

    Jag hade nog inte heller kunnat låta bli att plocka lite innan städerskan kommer ? Tror inte folk som säger att det gör det menar att de gör allt, finns ju fortfarande saker kvar som typ dammsuga, torka av saker/golvet osv.

    Kul att så många har städhjälp! Jag vågar inte berätta för folk att jag har det

      Fattar inte varför det är så stigmatiserat. Det är en tjänst man köper precis som alla andra? Varför skäms folk inte på samma sätt som när de betalar någon att typ byta däck åt en? Det är för fan lättare att göra själv än att få ett hem skinande rent.

        Håller med
        Framför allt så är det bättre nu när det är vanligare för då blir det ett ”vitt jobb” så kallat.

        Förmodligen för att man bidrar till att ägaren blir rikare på skattepengar (rut), att personalen har dåliga löner samt arbetsvillkor och lönedumpningar som i slutändan kommer göra att människor behöver 2 jobb för att överleva som i ex USA i framtiden.
        Vi får inte ens lunch utsatt på schema de får man lösa själv. Själv satt jag oftast på en bänk i kylan och åt knäckemacka och en banan innan nästa hus om jag hade tid annars va de bara att trycka i sig medans man gick till nästa.

          Så var det för mig med när jag jobbade som städerska, hade några trapphus i min ”runda” så satt i en undercentral och åt en macka dom gånger jag åt.

          Jag håller politiskt helt med men tycker att man kan jobba för en förändring istället för att (som vissa och inte direkt menat du nu) vilja att städhjälp inte finns. Jag och min man bråkar så mycket om städningen att jag inte pallar med. Så istället för att skiljas/betala för terapi betalar jag gärna för hjälp och betalar då riktigt samt behandlar personen bra. Det är ju värdefullt det som görs och jag fattar inte varför dessa människor ses ner på. Som med äldreomsorgen ?

            Jag förstår att man bråkar i sin parrelation om man resonerar som ni gör. Känns ärligt lite efterblivet hur du försöker få det till att folk skulle se ner på städaren. INGEN ser ner på städaren. Men många med mig ser ner på er (Oftast inte alltid) höginkomsttagare som kräver avdrag för att anlita städhjälp. Avdraget I mina ögon bör endast gälla de som ej kan städa själva tex pensionärer rörelsehindrade osv. Oftast är dessa utsatta rent ekonomiskt också.

              10.31 Du menar att du ser ner på dom kunder du städar åt?
              Hur vet du om dom du städar åt är höginkomsttagare?
              Du kan t.ex. inte se på mig vilken sjukdom jag har, du vet inte om jag går på sjukbidrag, du vet inte om jag har en förmögenhet. Sluta bete dig som en omogen 14 åring.

                Haha det vet man som lokalvårdare. Och ja, precis som exakt alla andra yrkeskategorier pratar vi ibland skit om våra kunder. Kanske speciellt i vår bransch eftersom de har en förmåga att konstant utnyttja oss och skiter blanka fan i vår arbetsmiljö.

                  Hur vet du vilka sjukdomar etc en kund har bara för att de har anlitat dig för att städa hemmet? Uppriktig fråga alltså.

                    Svårt att se att man kan vara såpass sjuk att man inte kan städa sitt eget hus om mans tidigt har ett heltidsjobb.

                      Du verkar inte ha så stor koll på varken fysiska eller psykiska sjukdomar då.

                      Haha bra argument. Tror de som faktiskt städar hos folk har lite bättre koll på det än de som inte gör det hörredu.

                      Anonym 17.38. Min sjukdom syns inte och märks inte och jag förstår inte för mitt liv hur du kan vara så trångsynt. Skulle aldrig vilja ha någon som du i min närhet men hoppas att dina arbetsgivare ser hur du är så kan du ju sitta hemma och snacka skit istället!

              Hahaha jag är INTE höginkomstagare och du har ingen aning om hur mycket jag bråkar med min man. Och nej jag ser inte mer på människor och har själv fucking jobbat som städare. Men många har skrivit ovan att det ses ner på deras yrke. Men visst, du kan ju låtsas att du känner mig och döma på… eller så skaffar du ett jävla förnuft!

                Skippa flaskan nästa gång du ska kommentera så går det nog bättre ska du se. Du liksom rycker olika kommentarer ur sitt sammanhang för att du av någon anledning är så kränkt och tror att allting handlar om dig. Det är bara i din fantasivärld som folk i servicebranschen inte snackar skit om sina fruktansvärda kunder.

                  Haha du bekräftade precis det jag skrev jävla idiot!

          Så är det verkligen inte hos alla städföretag, men säkert hos flera. Det är såklart förkastligt. Men vår städerska har eget företag och kan sätta sina egna priser och timmar. Hon hade nog haft svårt att få kunder om RUT inte fanns.

          Bara för att det inte funkar på ditt jobb betyder ju inte att det är felt att folk betalar för tjänsten städning.

          Det är väl fritt fram för dig att starta din egen firma och bli den rike ägaren? Eller byta till en annan arbetsgivare?

          Fast nu tror jag att du har missat något angående RUT, det är ju inte så att man FÅR pengar utan att man inte behöver betala hela kostnaden själv. Så man kan alltså inte bli rik för att man använder RUT

        För att det är ett steg tillbaka i klass samhället. Tillbaka till en tid när visa människor var till för att ta hand om andras skit. Något som våra mor och farföräldrar jobbade för att deras efterkommande skulle slippa. Tillbaka till en tid när en del människor med pengar ansågs bättre än andra.

          Haha herregud. Då hoppas jag att du aldrig utnyttjar några tjänster av någon som du kan göra själv? Byta däck? Gå ut och äta?

            Fast dessa tjänster finns det inga sådana tydliga kopplingar där en klass städar hemma hos en annan klass. Det är dessutom väldigt stor skillnad på avtal och arbetsmiljö mellan dessa tjänster. Det kanske låter jävligt konstigt för vissa men en gång i tiden var det här en stor feministisk fråga.

              Det var så.. men ÄR det så och kan man göra en förändring?

          OMG det sitter ju i ditt eget huvud om DU tycker du är bättre än en städare.
          Jösses, hur korkad får man vara.

      Va ? 2020 och du vågar inte berätta att du har hushållsnära tjänster?

        Jag tänker att de som inte vågar berättar inte känner så pga de tycker ”synd” om städerskan utan för att en del är så dömande och tycker att man som kvinna ska klara av sådana sysslor själv

          Ja så är det.

    Har funderat på städhjälp, men läser man era kommentarer verkar ”plocket” vara ett stort stressmoment.

    ska minsann ha ett städ som innefattar plock också.
    Och sen riktig våttorkning medelst knäskurning!!

    Kommer vara så värt det, det är väl bara att förhandla vad som skall göras och betala kostnaden om man tycker det är värt det.

      Sådant ingår ju säkert, lär ju kanske dock ta längre tid och därför bli dyrare.

        Så klart att en städtid på 9 timmar är dyrare än en på 2 timmar.

        Man får väl plocka ihop ett paket med saker som är värt att få hjälp med och hosta upp pengarna.

          Detta är varför vi lokalvårdare ogillar en majoritet av våra kunder 🙂 snälla gör oss en tjänst och skaffa aldrig lokalvård hemma.

      Jag är pedant och inför städfirma kommer så tar det väl en halvtimme att plocka bort allt. Då är det ju lätt hänt att jag börjar torka bort de värsta på köksbänkar och bord av bara farten. Och vi måste ändå dammsuga och torka tvättställ emellanåt. Så egentligen skulle jag vilja säga upp städfirman. Men min man tycker det är skönt att slippa städa. Sen märker jag ibland att det inte är noggrant städat av firman, slarv med fogar på klinkergolv tex. Då känns det extra ovärt. Sen tycker jag det är lite pinsamt att anlita för städ..

        Men säg upp städfirman då!

    Kanske en jättedum fråga till er som har städhjälp, men är ni hemma under tiden som städerskan är där och städar? Är det inte konstigt att sitta i soffan medan en annan går runt och städar?

      Som heltidsarbetande är jag på jobbet då städaren kommer till oss.

      Jag är ibland hemma (och jobbar) när vår städare (ja, vi har en manlig städare) är här. Han städar inte vårt sovrum så jag sätter mig där och jobbar när han städar resten av huset och det gör jag för att inte vara vägen för honom.

      Jag tror inte de som är hemma sitter i soffan och tittar när de städar (finns ju säkert undantagsfall såklart)

        Nä men det är ju lite det jag undrar. Vad gör man om man är hemma och någon är där och städar? Man kan väl inte direkt ställa sig och laga mat om de ska städa köket också tex.

      Nä, de har egen nyckel så jag är inte hemma när de kommer. Om de kommit tidigt på morgonen säger jag hej och är kvar en stund medan jag plockar ihop mina grejer och går.

      Det är en fantastisk känsla att komma hem efter jobbet till ett helt nystädat hus!

      Jag är hemma ibland när jag jobbar hemma. Jag hälsar städerskan välkommen och vi dricker kaffe innan jag försvinner upp på mitt kontor, hon vet att det är bara att knacka och köra ut mig när turen kommit till mitt rum. Hon städar hos många äldre som alltid är hemma så det är inga problem. Vi försöker oftast se till att inte vara hemma och i vägen dock.

      Jag ser till att jobba hemma de dagar städhjälpen kommer. På så vis har jag lite koll och kan släppa in dem, gillar inte att ge ut portkod och nycklar hur som helst och vi har ofta olika som kommer hit. Kan visa var städgrejerna finns och bjuda henne på en kopp te om hon vill. Städar hon i köket så går jag in till vardagsrummet, städar hon i vardagsrummet går jag in i sovrummet osv. 🙂

        Min fina städerska har egen nyckel. Haft samma i många år.
        En gång hade jag en jobbarkompis vars man åkte och låste in städerskan, åkte tillbaka till jobbet och åkte och låste ut henne när hon var klar! Vilken idiot! ? Frun sa att antingen fick hon åka från jobbet och vara hemma eller så fick det vara så här!

          Det är egenmäktigt förfarande.

            Precis min kommentar också! Frågade vad som skulle hända. Om det började brinna!. Fick ett mumlande svar. Nä, usch, på tal om respektlösa människor.

          På riktigt?

            Låste in? På allvar?
            Om det hade börjat brinna då? Eller något hände med henne så hon måste ut?
            Helt galet.

              Men chilla, en ytterdörr har lås på båda sidor.

              Ja.. Hur fan gör du om du måste ut när du har låst dörren? ?‍♀️

          Varför låste han när hon var där inne?

      Jag jobbar hemma, och är ofta på plats när städerskan är här. Vi småpratar en stund och resten av tiden sitter jag vid datorn. Flyttar på mig när hon behöver städa arbetsrummet.

      Plockar f.ö, självklart undan innan hon kommer. Det tar kanske en kvart och är inget stressmoment. Vi har det rätt ordnat hemma, trots två tonåringar.

      Jag jobbar som städare och har många olika kunder under en vecka. Älskar när man får vara ensam hemma hos kunden och städa, då kan man känna sig mer fri och då städar man som bäst.
      Jag kommer liksom av mig om någon vill bjuda på kaffe eller vill att jag ska göra rummen i en viss ordning. Jag vill arbeta efter mina rutiner och kunna planera utan att bli störd. Kundens hem blir ju min arbetsplats och då måste jag kunna fokusera.

        Haha håller med. Dessutom tycker jag det är lite konstigt att ena stunden påstå att det är ett yrke som alla andra och sen hålla på och bjuda på kaffe och grejer? I vilka andra yrken bjuder man den man köpt en tjänst av på saker? Tror inte man vill erkänna det själv men för mig är det väldigt tydligt att det blir nån typ av liknande välgörenhet där man vet att jobbet är skit och därför försöker kompensera.

          Jag bjuder alla på kaffe som kommer hem till mig. Städare, hantverkare, besiktningsman, mäklare. Städerskan jobbar dessutom sex timmar i mitt hem varje gång så det är en självklarhet att hon dricker kaffe flera gånger.

      Vi släppte in städhjälpen på morgonen och hann småprata lite innan vi rusade iväg. Hände väl någon enstaka gång att vi var hemma när hon kom (stängt för planeringsdag på dagis eller liknande) men då brukade vi försöka gå ut större delen av tiden för att hon skulle få arbeta ostört. Var vi sjuka brukade vi boka om dagen för att det inte kändes schysst att ta hit någon i host och kräksinfernot. Vet att vi gav henne ledigt med betalt vid ett fåtal tillfällen när det krockade med annat och blev svårt att boka om.

    I mitt kommande hem skall jag ha få saker, bara saker jag använder alternativt är oumbärligt vackra får vara framme.
    Det blir väl typ min sambo och hunden då.
    Och choklad.
    🙂 🙂

    Mycket lättare att städa!!

    Att ha städning hemma borde inte alls vara skamligt. Men, man kan fundera på varför och hur. Bor man på 85-140 kvm, vanlig lgh/husyta med säg två barn så är det inte betungande att städa. Kan inte ta mer än max två timmar (bor själv på nära 300 ink biyta i två plan, är vad det tar för mig). Och bra om barn får lära sig att sköta sitt rum, hur man tvättar etc
    Men, vill man ändå ha: använd Hemfrid som är de enda som tar ansvar för sina anställda på rätt sätt. De allra flesta städfirmor har kvinnor på turistvisum/schengen som får jobba för skitlön (12 kr/tim)och saknar försäkringar etc. Källa: Arbetsmiljöverket, september 2019

      Varför tror folk att om man har städhjälp hemma så får barnen inte lära sig något om städning?

      Naturligtvis lär sig barnen ändå att man plockar undan efter sig och städar upp om man stökat ner. Det är ju inte som så att man lämnar ett hem helt skitigt i en vecka tills städaren kommer? ”Oj men lilla Bosse, råkade du spilla mjölk på golvet? Ja lämna du det där så kommer städerskan om 4 dagar” eller vadå? ? Även om man har städerska så finns det ju massvis med städning att göra ändå mellan deras besök. Något barn kissade i sängen? Både lakan och kläder tvättas. Man spiller på golvet. Barnet glömmer fälla upp toalocket och hela ringen/under ringen är fullt med kiss. Eller bromsspår i toaletten. Handfatet är nersmetat i tandkräm. Man torkar av matbordet mellan varje måltid. Oj nu kom Bosse in med leriga skor… och så vidare.

        Fast har du jobbat som lokalvårdare så att du faktiskt vet att så är fallet? I många hem man städar är det ingen som plockar upp saker, speciellt barnrum kan se ut som rena bombnedslag.

      H’mfrid slarvar något kopiöst. Jag anlitade det städbolaget för ett par år sedan och varje gång de hade varit hos oss så skedde följande : 1) Saker låg inte längre på sin plats, fick alltid gå och efterstäda/plocka och 2) vissa ställen hade inte ens berörts av städning.

      Vill poängtera att det här är enbart MINA upplevelser, har ett par vänner som är kanonnöjda med HF, så det är troligtvis personbundet beroende på hur välstädat det blir.

      Eller kvinnor med eget företag!

      Bara för att det inte är betungade för sig betyder det väl inte att alla andra upplever det likadant?
      Vi hade städhjälp och det tog definitivt mer än två timmar att städa hos oss. Det kanske beror på hur rent och välorganiserat man vill ha det? Jag är pedant och föredrar ett skinande rent hem där allt är undanplockat, välorganiserat och det inte finns några större tvättberg att ta hand om.

      Med nystartat företag, två småbarn och husdjur var det rena himmelriket för oss att ha den avlastningen det innebar. Nu har vi inte städhjälp längre eftersom ingen av oss jobbar heltid och behovet har minskat betydligt. Men skulle vi börja jobba mer i framtiden så kommer vi också att ta in städhjälp igen.

      Och mina barn har inga som helst problem att sköta sina rum eller städa upp efter sig trots att de är uppvuxna med städhjälp.

        Hur är det med deras syn på människor då? Eftersom de lärt sig att det är ok att andra tar hand om deras stökiga rum.

          Nu skrev ju Madelon att barnen inte hade några problem att sköta sina rum. Dock undrar jag varför barnen skulle få taskig människosyn på grund av att någon annan än mamma dammtorkar deras sovrum?

          Ser du ner på städpersonalen på sitt jobb oxå?
          Städning är väl ett jobb som alla andra jobb

            Nej, det är inte ett jobb som alla andra. Det är ett jobb där en klass städar åt en annan och det därför finns extra utrymmen för utnyttjande, speciellt när arbetsplatsen är i kundernas hem.

              Men gäller inte det många jobb? Att jag som högutbildad äter på donken, går på manikyr, etc.

                Men hur mycket kan du påverka personalens arbetsuppgifter när du är på donken eller på nagelsalongen? Själva utnyttjandet görs ju möjligt eftersom det sker i köparens hem.

                  Tja.. en hantverkares arbetsuppgifter bör jag ju rimligtvis kunna styra lika mycket som en städerska så länge arbetet utförs i mitt hem då?

                    Hantverksyrket är inte en klass som köper och en klass som säljer. Hantverksyrket kräver ofta längre utbildning och har heltid som standard med rimliga avtal och löner. Det är inte samma sak.

          Undrar mer hur det är med din människosyn som tycker att man automatiskt ser ner på folk som arbetar som städare.

            Suck!

          Vilken fånig fråga. Klart deras människosyn inte försämrats för att vi hade städhjälp hemma när de var små?! När de klipper sig är det någon som sopar upp håret och när de äter på restaurang är det någon som dukar av, bär ut deras disk och tar hand om den. Det påverkar inte heller deras människosyn.

          Upprörs du över alla slags städjobb eller är det bara i folks hem det blir fel i dina ögon?
          Jag tänker att det är mycket trevligare att städa hemma hos mig, i trivsam hemmiljö, än vad det är att städa offentliga toaletter eller ställen där folk verkligen svinat ner. Pratade en gång med en hyttstäderska på en av ålandsfärjorna och hon berättade riktiga skräckhistorier om vad de får ta hand om…

          Det finns nog många städjobb som är bra mycket värre än hemstäd. Att städa tunnelbanestationer en helg är nog inte heller något drömjobb.

            Som lokalvårdare tycker jag att endast folk med giltiga skäl skall få lokalvård i hemmet. Och nej, på ett företag vet man vad man får och vilka ens arbetsuppgifter är. Lokalvård i hem är den absolut värsta form av städning att syssla med.

              Tur att det inte är upp till dig då, så att alla som vill ha hemstäd kan köpa tjänsten oavsett om du anser deras skäl giltiga eller ej. Precis som du som lokalvårdare kan välja var och vad du vill städa upp.

                Nej men inte så att man är ensam om den åsikten så förhoppngvis blir det verklighet någon gång. Nej det är ju lite det som är grejen eftersom man i stor utsträckning anställer personer som är särskilt utsatta och står långt ifrån arbetsmarknaden annars så är inte valmöjligheterna särskilt stora varken vad gäller typ av arbetsuppgifter eller att säga emot sin chef. Det är liksom en del i att branschen är så pissig.

      Jag har jobbat som hemstäderska innan och det är uppskattat att kunden plockar undan diverse småsaker och saker på golvet innan man kommer. Likså på kontor (som jag jobbar på nu) och där har min chef sagt till att är det inte undanplockat så att jag eller någon annan kommer åt att torka så blir det inte avtorkat heller.

      Minns en kund som vi hade på förra företaget (hemstäd) där det aldrig var undanplockat och det var belamrat med saker i soffan. Vi spenderade då första 20 min på att fixa iordning den så att vi kunde städa ur den (vi dammsög i soffan och gjorde iordning den) vilket då medförde att resterande städttid blev otroligt stressig.

    Ang städning hemma.
    Jag har anlitat 3 olika städfirmor genom 15 år.
    Jag har skrivit listor på det jag velat ha hjälp med (Jag har en reumatisk sjukdom bla)

    En person kom på fel dag men ville spendera sina timmar i poolen med mig. Jag har köpt in alla medel o utensilier städfirma önskar.
    Jag vill inte! ha samma dammvippa som används i andra hus!

    Så, jag kämpar vidare tillsammans med min kärkeksfulla o hjälpsamma man (43 år i år)

      Min man är inte 43 år. Vi har varit gifta 43 år.
      Blev kanske lite fel där.

      Va

    Plockstädar gör man ju så att det är fritt fram för dammtrasor och dammsugare när städet kommer. Inga konstigheter.

      Läste ”damtrosor” 🙂 🙂
      Vill logga ut för helgen nu….

        De e dom jag plockar undan bl a ?
        Trevlig Helg!

    Woho!! Är svaraknappen äntligen flyttad eller drömmer jag??

    SVARA-KNAPPEN ÄR PÅ VÄNSTER SIDA NU! VILKEN JÄVLA SEGER

      Skönt att du upplyser oss om det

        My pleasure

      Visst är det så! =)

        Halleluja! ?

      WOHOO!

      ÄNTLIGEN! Tog bara tre år ändå.

    Hahahha same. Vet inte varför. Men känner väl mer att jag vill ”underlätta”.

    Nä skulle inte städa innan.

    På tal om städning. Som sjuksköterska har jag noterat att flertalet patienter, som ska skrivas ut, har städat inne på patientrummet! Många gånger när jag och undersköterskan ska gå in och städa efter patientens hemgång har sängkläderna tagits bort och lagts i en prydlig hög, kaffemuggarna har de gått ut med till köket, en del har t.o.m. knutit ihop soppåsen och ställt på golvet och lagt i en ny påse i papperskorgen. Helt otroligt! Nog att vi blir väldigt tacksamma för patienter som lämnar sina rum i sådant skick. Men det är verkligen ingenting vi sjukhuspersonal någonsin förväntar oss.

      Det är ju självklart att om man har möjlighet och är en normalt funtad och väl uppfostrad person, så drar man sitt lilla strå till stacken! ?

    Är det bara jag som vill ha svara-knappen till höger?

      HAHAHA NEJ, nu kan de inte göra om igen ?

      Som vänsterhänt får man nu göra som gnällspikarna inte kunde, nämligen scrolla mitt i kommentatorsfältet.

        Ja exakt. Hur svårt ska det vara? Latmaskar.

        Men ni är väl mer vana än oss bortskämda högerhänta? Ni är van med knasiga saxar och krångel när ni skriver. Det är inte vi. Ni är starka nog att klara det här också! Jag tror på er!!?

          ?

    När vi flyttade började jag köra lite lådor och annat smått i bilen veckan innan så att flyttfirman kunde fokusera på möblerna. Tänkte att jag sparade in lite och pengar. Vet dock inte om det gjorde någon nytta.

    Svaraknappen!!! Gillaknappen!!! HURRA!! ?✌️

    Som städerska så kan jag säga att komma hem till ett hus som kunden ”för-städat” är det tråkigaste som finns! Jag gör ju ändå alla moment så att torka en redan ren yta är sjukt trist.
    Sen beror det på vad man som kund är ute efter. Jag har kunder som lägger på en timme på städtiden för att jag dessutom ska plocka undan. Vissa vill lägga 2 timmar och bara ha kök och badrum städade, andra lägger 5 timmar på lika stor bostad men vill då att jag sorterar barnens leksaker, viker tvätt, bäddar rent, sorterar ”allt-möjligt-lådan” i köket, plockar ihop och organiserar alla små saker som ligger i hela bostaden eller vad kunden nu önskar. Sån avgör man själv.
    Åh vad jag saknar mitt jobb!!!

      Ja, precis så! När barnen var yngre och vi hade städhjälp brukade jag lägga på ett par timmar då och då just för att be henne städa kylen eller skafferiet, göra fint i barnens garderober, tvätta och vika tvätt, plocka och organisera saker. Hon var världsbäst på att göra allt så himla snyggt och det är verkligen ingen självklarhet utan en talang.

      När vi skulle renovera ett par rum fick hon komma och tömma bokhyllor och skåp m.m. så att vi bara behövde flytta de tömda möblerna.

      Allt detta var GULD VÄRT för en barnfamilj med pressat tidsschema och bidrog helt klart till ett lyckligare äktenskap ?

        Låter mer som hemhjälp än städerska.

          Men alltså förlåt men hur korkad får man vara? Har ni någon som helst koll på den bransch ni jobbar/jobbat i och vad era kollegor och facket faktiskt jobbar för?? Nämligen att lokalvårdsyrket ska vara just Lokalvård och ingenting annat. Ju tydligare detta är, ju bättre arbetsmiljö kommer lokalvårdare få. Det ni snackar om är ju för fan hemhjälp och det har dels ingen plats i vårt samhälle och är dessutom det sista man vill att branschen skall utvecklas till. Ren idioti.

          Hon erbjöd sig och brukade fråga efter extra timmar och olika arbetsuppgifter (t ex hämta kemtvätt eller göra ärenden) så det var en överenskommelse mellan oss. Hon är egen företagare och kommer inte från någon förmedling så jag antar att det är okej för henne att lägga upp det som hon vill.

            Men sådant jobb hör inte jobba i dagens samhälle och det ska definitivt inte ha något att göra med lokalvårdsyrket. Att hon ville det spelar ingen roll eftersom det i längden förstör för oss andra i branschen.

              Fast det måste väl ändå vara upp till henne att avgöra om det hör hemma i dagens samhälle eller inte?!

              Och på vilket sätt skulle det förstöra för andra i branschen? Hon har eget företag och sysslar med allehanda hushållsnära tjänster. Man kan anlita henne bara för att stryka tvätt om man vill det. Det är fortfarande upp till henne och inte någon bransch att avgöra vad hon vill göra för att försörja sig och sin familj.

                Nej självklart är det inte upp till henne när det påverkar branschen som helhet eftersom hon fortfarande ses som en städare oavsett vad för tjänster hon erbjuder förutom att just städa. Läs på lite om hur de olika facken uttrycker sig om hur yrket har utvecklat sig och vad som är anledningen till den dåliga arbetsmiljön och de dåliga avtalen i allmänhet. Huspigor är föråldrad skit oavsett vad du eller hon personligen tycker om det.

      Vad kul att höra en städerska som tycker om sitt jobb! Härlig motpol mot alla här ovan som påstår att alla städerskor hatar sina jobb och det är pest och pina. Det beror väl (som allt annat) på arbetsgivare. Vår städtjej är sin egna arbetsgivare och jag skulle vilja påstå att hon tycker om sitt jobb också 🙂

        Jag älskar verkligen, på riktigt, mitt jobb. Den uppskattningen man får också när man jobbar med hushållsnäratjänster är helt priceless.

          Håller helt med. Hemstäd är de bästa som finns?

    Jag skulle aldrig anlita städhjälp, just på grund av att jag inte kan stå ut med tanken att någon annan ska behöva handskas med min smuts. Så OM jag hade städhjälp skulle jag förmodligen vara en sån som städar innan. Sommarjobbade som städare när jag var student och förundrades över hur äckliga folk i allmänhet är. BLÄ! Jag är på inga sätt pedantisk eller har det kliniskt rent hemma, men någon form av grundläggande spärr finns det ju för hur skitigt man har det runt omkring sig! Är även en sån som plockar undan, städar lite på hotellrummet innan jag lämnar det.
    Gällande flytthjälp så hade jag sist jag flyttade en sån variant där de både packade och packade upp lådorna åt oss. Slutade med att jag packade upp lådorna medan flyttfirman bar in dem från bilen. 1. De vet ju inte var grejerna ska stå (typ porslin och så) 2. Kändes konstigt att stå bredvid och titta på och peka. Jag var ju ändå tvungen att vara på plats och dirigera möbler och kartonger in i rätt rum. 3. Det går ju mkt fortare om jag hjälper till.

      Men varför betalade du för något du inte ville ha?
      Du hade ju med all säkerhet fått betala ett annat pris om du tog bort uppackningen?

    Anlitar Krawiec (Stockholm/Haninge) sedan 10 år, oftast har du samma städerska i flera års tid.
    Utöver städ byter de lakan, tömmer maskiner på disk och tvätt, viker och stryker. De är bäst!

      Hur ofta får ni hjälp och vad kostar det?

        Så ofta man vill så klart. Man bestämmer ju själv.
        Priset är ju baserat på hur ofta hur många timmar och hur stor bostad.

        4.5 h/v, vi har en villa på 173 m2. De debiterar 300 kr/h före rut, dvs 150 kr/h om vi är berättigade.

    Vem har råd med städhjälp ??‍♀️

      Väldigt många faktiskt.
      Lätt värt att avstå från någon annan – mer onödig – utgift för att prioritera städhjälp.

      Sedan förstår jag givetvis att många inte har möjligheten för att de har det knapert ändå, utan möjlighet till några onödiga utgifter. Men det är långt ifrån bara ”rika” som anlitar hemstäd.

        Men desto fler rika som anlitar städhjälp. Förstår inte varför staten ska subventionera för rika människor, när det finns så mycket annat som behöver stöd i samhället.

          Det är jättebra som arbete för unga faktiskt. Tjäna lite extra pengar, så rika gör isf en tjänst att anställa. Jag jobbade inte för företag men jag fick betalt för att städa åt en familj som tonåring. Erbjöd mig själv sedan att vara barnvakt när de fick barn. Hade sedan pengar för att köpa mig en moped. Är uppvuxen på 2000-talet och det fungerade super.

          Jag vet flera pensionärer som anlitar städfirma istf hemtjänst. Det är ungefär lika dyrt. Hemtjänsten vägrar vissa städmoment och har ofta bråttom, inte deras fel men det blir ju lite meningslöst då. Städfirma är bättre, då får man som man vill.

          Subventionen gör det ju möjligt för de som inte är rika att anlita städhjälp. De som är rika hade väl haft städhjälp i alla fall men inte gärna skattat för det. Bra för städaren att få vit lön.

            Undrar fortfarande varför staten ska subventionera städning för rika?

              Bland annat för att det ger arbetstillfällen. Och då kommer skatt in till staten.

            Fast det är ju de rika som utnyttjar det i väldigt hög utsträckning fortfatande. Och kan vi snälla komma ifrån detta skitsnack med att jobb med dåliga avtal där deltid är standard och arbetsmiljön är skit skulle vara bra för någon.

    Antar att folk plockar undan innan städning för att det i grunden är så pinsamt att vara för lat för att städa sin egen skit och istället låta andra göra detta med dålig lön. Detta gäller fullt friska vuxna människot.

      Nej. Om du hade läst kommentarerna här i kommentarsfältet så hade du sett att de plockar undan eftersom det
      a) plocka undan inte ingår i städtjänsten de anlitat.
      b) det innebär att städhjälpen inte hinner göra vad de egentligen var anlitade för under den avtalade städtiden.
      c) man förbereder och underlättar för städerskan så att de kan städa.

      Inte ett dugg pinsamt.

        Jag har läst kommentarerna, skammen kan ligga under ytan.

          Tror isf att du talar för dig själv. Vi människor är annars måna om att hjälpa till även om det inte är vår uppgift. Omtanke. Dessutom så går det mesta per automatik. Att plocka undan efter sig är något jag hoppas dem flesta gör i vardagen och det bidrar då till en vana. Lika så som att vissa hjälper till att ta emot eller ge tallriken till servitören fast än det egentligen inte ska behövas.

      Varför skulle det vara pinsamt? Du kan laga din egen mat, gissar att du sitter och skäms när du är ute och äter och får maten serverad till bordet.

    Vi anlitade städfirma till flyttstädet, men de var tyvärr oseriösa och skickade en faktura trots att de inte ens varit där. Dagen efter var det slutbesiktningen av lägenheten, men det blev givetvis inte godkänt. Otroligt stressmoment 🙁

    Tycker att alla kan städa själva!

      Alla kan inte städa själva.

      Kul att du vill ta ifrån en hel yrkesgrupp med arbetssamma människor sitt levebröd då?

      Och jag tycker att alla kan baka själva, laga mat själva, byta däck på bilen själva, klippa sig själva, fixa naglarna själva, göra fotvård själva, passa sina barn själva, koka kaffe själva, bära hem sina matvaror själva.. Ja… men ändå finns det folk som jobbar med att göra allt det åt andra

      Du TYCKER att alla kan städa själva?
      Jag TYCKER att alla kan sy sina kläder själv. Jag kan, så då kan alla. Eller…?

    Jag arbetar som städerska, och har gjort i många år. Min uppfattning är att många använder ”städa” både när de menar att plocka undan, och när de menar STÄDNING dvs skura golv, badrum etc. Som städerska uppskattar jag oerhört när kunden har plockat undan innan jag kommer då det underlättar min städning, och därmed ger kunden ett bättre resultat på den tiden jag har att arbeta på.

    Här har vi en som går nyfrissad till gynekologen ?.

      ?

    Tvättar alltid håret innan frisörbesök, för vill helst inte få håret tvättat där. Hatar känslan av någon annans fingrar/naglar i min hårbotten!!!!!
    Städar inte innan städerskan kommer, men plockar givetvis iordning. Inte ska min städerska behöva hitta några gamla unkna strumpor i soffan eller något annat snusk. Dammsuger, våttorkar eller putsar speglar gör jag dock inte.

    Jag har hemtjänst pga sjukdom(är 30 år). De har en lista från kommunen med vad jag är beviljad för hjälp, kan säga att hälften gör dom inte(trots att man också ber om det). Om de ens dyker upp vill säga, de bokar tiderna själva men dyker upp ungefär varannan gång. Jag har bytt flera gånger men det funkar i början, efter ett tag funkar det inte längre så bra. Det slutar alltid med att jag måste be någon annan om hjälp, är liksom inte kul att sova i samma lakan i 6veckor tex. Önskar så jag kunde göra detta själv

      Men fy! Kan du inte kolla upp om det inte skulle löna sig med ett städabonnemang i stället för vad hemtjänsten kostar? Exempelvis Hemfrid har varannan veckas abonnemang.

        Tror alla städbolag har abonnemang. Varje vecka, varannan vecka osv.

    Jobbade med städ förr och på vissa ställen tog det ju typ 3 timmar innan jag ens kunde börja med den riktiga städningen då det låg smutstvätt på golv och möbler, disk på bord och köksbänkar och en miljon legobitar på golven. Herregud, butiker gick snabbare att städa.
    Innan nån klagar – ja, det är bra att jag inte jobbar kvar där. ?

    Ni som har städhjälp och inte själva är hemma när de städar. Hur ser ni på säkerheten, att det kan försvinna värdesaker m.m.?

      Städfirman lämnar en nyckelkvittens och har försäkring om någonting skulle gå sönder exempelvis. Har aldrig oroat mig för att städerskan skulle stjäla något, dels så litar jag på både henne och vikarierna och dels tänker jag att det ligger i deras intresse att det inte försvinner någonting från huset då de skulle vara de första misstänkta. Men sen äger jag också bara två föremål jag är riktigt rädd om och som skulle förkrossa mig om de kom bort och de sitter båda på min hand. Skulle kanske tänka annorlunda om mitt hem var fyllt av dyra smycken och konst 🙂

      Jag plockar undan värdesaker. Sen tänker jag att om något försvinner så vet man ju exakt vem som varit hemma hos en. Vi har samma tjej varje vecka så det känns tryggare i alla fall. Och firman vi använder begär in utdrag ur brottsregistret varje år av sina anställda. Mycket mer tror jag inte man kan göra och det är ju en liten risk man får ta.

    Plockar såklart undan skräp och sånt som ligger framme. Det ska ju va lätt för städerskan att städa och då måste man plocka undan innan. Helt logiskt ju?

    Vi städar inte innan städerskan kommer, men vi plockar undan skor/kläder/leksaker och diverse andra prylar så att hon kan städa ordentligt.

    En fråga till er i tråden som anlitar städhjälp – hur mycket brukar ni ge (svart) i bonus i ett kuvert till er städhjälp vid jul och /eller sommaren?

    Jag tycker att det är självklart att ge en bonus. Jag anlitar städhjälp via ett större företag i Stockholm och det är en och samma tjej som kommer och städar hos oss. Hon fick 500 kr av oss i julbonus. Det är inte jättemycket, men det var det jag kunde avvara den här gången. Vi är inte särskilt rika, men vi ville visa vår tacksamhet för hennes hårda slit. Men jag har dåligt samvete över att det kanske var för lite. Att den här fina människan kommer och städar hos oss är guld värt för oss (ja jag vet att hon får en lön för sitt arbete, det är inte det det handlar om).

    Men jag har fått veta att vissa inte ger en krona i bonus, medans andra ger tusen kronor och uppåt. Vad ger ni?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.