ÖPPET SPÅR

Det här är alltså ett inlägg där det är fritt fram att kommentera om vad du vill, när du vill, hur du vill, på vilket sätt du vill.
OT är mer än välkommet och det finns inga rätt eller fel.
Är du ensam hemma? Sjuk? Uttråkad? Vad som helst, du är VÄLKOMMEN hit för att snicksnacka om vad som helst!

Givetvis gäller samma regler som vanligt och om man inte sköter sig kan man bli satt på moderering – men det är sen gammalt och ni sköter ju er så go nuts…

757 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Vad hade ni velat att någon berättat er inför ert första graviditet/första barn?

      Ingenting. Tycker man får höra tillräckligt och ens egna magkänsla är oftast rätt ändå. Speciellt när bebisen har fötts. ?

      Att så många som 1 av 5 graviditeter slutar i missfall. Det kommer kännas förjävligt, men det kommer bli bättre. Vänta inte för länge med att försöka igen.

        Är så jävla rädd så jag vill dö. Är runt 5+1 nu tror jag och har sån grov ångest över detta. Läser statistik om varje vecka, får panik vid minsta lilla magont och kollar trosorna hela tiden om det känns för vått. Allt jag gör nu är att vila (extreeemt trött) och ta det lugnt, har slutat gå till jobbet (jobbar med min man så de e lugnt hehe) och gör bara det jag absolut måste hemifrån. Vill bara att lilla bebis ska må bra ❤️ Vet ju egentligen att man inte kan göra något om det ska hända men ändå, inbillar mig att vilande gör en skillnad.

          Det dumma är ju att man verkligen inte kan göra någonting alls för att förhindra det. Det är bara hoppas på att ägget har en bra kvalitet.

          Usch, känner igen mig så mkt. Tyvärr inget man kan säga för att det ska kännas bättre men det kommer bli bra ❤️

            ❤️

          Bebisen mår bäst om du mår bra och gör sånt som du vanligtvis brukar göra och mår bra av. Att sluta jobba och inte göra nånting hemma kommer inte förhindra ett missfall om det är så det blir, så det bästa är att fortsätta som vanligt med allt om man orkar

            Du har rätt! Skulle egentligen vilja göra mer än jag gör nu men är så in åt helvete trött, kan inte förstå hur man kan bli såhär av ett pyttelitet frö till bebis? ? sover 8-9h på natten plus 2-3h om dagen och är bara trött och mosig däremellan! Skönt att jag har hund dock så jag är tvungen att gå ut och promenera iaf!

              Jag känner igen tröttheten. Är också gravid, vecka 10, och det har blivit bättre nu men har också varit så trött att jag inte vet vart jag ska ta vägen. Men det har lättat nu och jag har äntligen orkat mig tillbaks till gymmet igen och gå ut på långpromenader och jag känner direkt att jag mår så mycket bättre i både kroppen och mentalt när jag lever som vanligt. Man blir knäpp av att bara ligga hemma och tänka, tänka och tänka. Lycka till och hoppas allt går bra för dig!

                Det är helt sjukt för jag tänker typ att jag aldrig kommer orka göra något igen för jag är så trött haha! Är vanligtvis väldigt duktig på att plocka undan men nu har jag liksom ren tvätt som bara hänger kvar i köket och är i vägen men klarar verkligen inte av det! Vill också gå tillbaka till gymmet men är fett orolig, vågar typ inte för tänker att jag ska göra fel och något ska hända barnet? Har aldrig vart extremt vältränad men ändå gått till gymmet 4-10 ggr i månaden ganska regelbundet. Har din mage börjat synas ännu vid vecka 10 förresten? Tack det samma! <3

                  Jag vet precis vad du menar, för mig vände tröttheten runt vecka 8 och jag blev människa igen. Jag har fortsatt träna som vanligt med vikter och löpning och enligt min barnmorska fanns det inga risker med det så länge det känns bra. Så jag tänker att jag ska fortsätta träna som vanligt tills att magen börjar kännas av, vara i vägen och bli tung. Vad jag har kunnat läsa mig till så finns det bara fördelar med det. Nej det har inte börjat synas än, ibland på kvällen putar magen ut lite men det är nog bara all gas som kroppen envisas med att producera den senaste tiden 😀

                    Känns lite jobbigt för folk lär ju tro man är hur lat som helst då man är såpass trött men inte riktigt kan/vill berätta varför ännu haha! Kanske jag ska försöka fortsätta ändå, är bara lite nojig då jag inte varit EXTREMT vältränad/gjort det superofta så vill inte kroppen tar det som en chock typ haha.. Mysigt ändå hihi

                      Fråga. Har ni kollat in instakontot som dom två killarna Sala-Roger och Sthlm-Johannes har? Krita en 5a heter kontot. Helt underbart.

                  Känner ingen det där. Herregud den tröttheten trodde aldrig den skulle släppa men så försvann den över en dag i vecka 12 och min första tanke va att nu har fostret dött i magen. Men här står jag nu i vecka 23 och mår tipp topp.

              Jag var gravid nyligen, slutade i missfall v7.3. Det var min tredje graviditet, 1 abort och 1 barn. I båda mina tidigare graviditeter har tröttheten varit enorm, men denna gång kom den inte. Jag mådde PRECIS som vanligt, tappade inte ens suget på ett glas vin. Inbillar mig att det var kroppens sätt att typ förbereda mig på att det inte skulle gå vägen den här gången.
              Håller tummarna för att allt går bra för er!

                Nej men usch vad hemskt, lider med dig <3 hoppas du mår någorlunda okej <3
                Tack <3

                  Tack, jag mår bra! Från första blödningen till själva konstaterandet att det var ett missfall (tog några dagar) så var det kaos i huvudet. Men när det liksom blev definitivt att det inte skulle bli nån bebis av den graviditeten så var det som att hjärnan lugnade ner sig. Ovissheten var jobbigast..
                  men som någon skrev tidigare, de flesta graviditeter går faktiskt bra! ❤️

              Tycker helt rätt att ta det lugnt om det är det du känner att du vill göra❤️ Har du möjlighet att satsa all energi på bebisen o att vila så gör det. Jobba kan du göra sen. Det gjorde jag också. Lycka till!

          Jag fick också panik vid magont. Men tänk på att när det gör ont så är det oftast för normala anledningar. Att livmodern töjer ut sig, tarmarna håller igång osv. Jag fick även nån vätska som rann genom båda trosor och fläckade ljusa jeans. Jag blev helt knäckt och tänkte det värsta. Men allt var bra. Och min lilla bebis är 2 år nu. Jag blev också helt knäpp av alla katastroftankar, i efterhand var det ju helt onödig stress. Det är inte lätt, men försök att inte ta ut det dåliga i förskott. Allt är bra tills det inte är det, och då får man ta itu med det när det händer, om det händer. Jag önskar i efterhand att jag själv inte varit så stressad för ingenting.

          Jag hade blödningar tidigt, mkt sammandragningar (smärtfria), och flera missfall bakom mig. Men jag tänkte hela tiden att det går så väldigt bra många gånger. Och även när det uppstår något fel så går det också så väldigt bra många gånger. Mitt tips till dig är att bli vän med sin oro, den finns där men den kommer samtidigt inte förändra något, varken åt det positiva eller negativ hållet ❤️
          Ibland är man orolig, ibland är man inte det. Det är inte något onormalt. Trots min oro, blod i trosorna, värk och sjukt lång förlossning med navelsträngen runt halsen på bebis och en muskel avsliten (kändes inte alls) så sitter jag med min 5 månaders bebis, Noll problem med kroppen och mår bra. Sjukt trött men så värt det ?.

          Stort lycka till och ta ut lite glädje i förskott också även om det bara är ibland det känns som rätt. ???

            Åh så glad att ni mår bra, tack för peppen ❤️ Har redan börjat kolla på hur jag vill göra om hemma för bebben och allt jag vill köpa åt hen men sen kommer jag på mig själv att det kanske är dumt att planera i vecka 5/6. Får nog göra som du säger och bara lita på att det kommer bli bra ❤️

              Om du vill boa gör det, om det känns fel så släpp det ett tag om det känns bättre för dig.

              När vi köpte vår barnvagn så hade jag så svårt att se den, vart så verkligt och oron kom som ett brev på posten. Så jag lät den va och så boade jag i den takt som gjorde mig glad. Det är lite sådär att glädje/förväntan är en sida och oron en annan på samma mynt. De går liksom hand i hand. Utan förväntan så skulle det inte finnas så mkt oro tror jag.
              Skaffar jag ett barn till så kommer jag vara ängslig ibland men definitivt vara mer glad i förskott. För det går så bra så ofta och OM DET skulle hända något så är man inte mer eller mindre ledsen för att man va glad under den tid då allt pekade på att det skulle gå bra. ?

              Oron följer en sen under hela föräldraskapet tror jag, den finns där för att uppmärksamma och vara rädda om våra små sårbara barn. ????

                Vad snäll du är, du får mig verkligen må bättre över det hela <3 Tror jag kommer börja med att rensa här hemma och göra plats för bebisen och sen efter vecka 12-13 börja köpa saker lite smått! Är bara så rädd att jag ska va så himla glad och börja fixa osv och sen kommer plötsligt något hända och jag behöver komma hem till ett tomt bebis-rum med alla saker typ, skulle kännas så hemskt.

                  Om något skulle hända och du inte har gjort rum så kommer du vara ledsen ändå. Att bli mamma sitter mer i hjärtat än i barnvagn och skötbord. Och händer det värsta så är det helt okej att sörja och vara ledsen för det som inte blev. Man tar sig igenom det med till slut. Du har redan påbörjat en förändring då du nu förväntas bli mamma, resan börjar från första stund inte på BB. ?

                  Det är sårbart, helt nytt att vara gravid och allt som skall komma. Men du kan ta en dag i taget och just nu säger allt att det går bra, och sen blir en dag fler dagar och sen sitter du där antagligen med din bebis i famnen.

                  Låt oron komma, men släpp den när gädjen bubblar upp också. ???

                  Stor kram och va rädd om dig och er.

                    Tack så himla mycket <3

          Det enda som hjälpte mig i början av graviditeten(har ångestproblematik och var SÅ rädd för missfall) var att tänka att de flesta graviditeter går bra. Tänkte inte i siffror, bara att det oftast går bra. Det vanliga är att det går bra. Det är fler som det går bra för än som det går dåligt för. Typ så tänkte jag.

        Öh?

        1/5 låter ju jättemycket! Är du säker på siffran? Usch det låter ju bedrövligt. Vad säger forskning! Vet man varför?

          De flesta missfall sker ju så tidigt att många inte märkt att man varit gravid, ev bara att mensen är sen. Missfall är vanligt, tyvärr pratar få om egna erfarenheter av missfall, kanske pga att det ses som ett misslyckande/pinsamt/privat.
          När jag berättat om mina missfall för andra kvinnor har de flesta berättar att de oxå genomlidit missfall.

            Har ett missfall i bagaget som var ett missed abortion som upptäcktes på tidigt ultraljud i v.9. Hjärtat hade slutat slå i v.7 men kroppen hade inte fått signalerna. Det var fruktansvärt såklart och tog väldigt hårt psykiskt. Jag och min parter bestämde oss för att sörja i åtminstone ett halvår och sen blev vi gravida direkt efter det. Nu väntar vi barn vilken dag som helst och det som har varit viktigt i denna graviditet är orden min barnmorska tidigt sa till mig: ”ni väntar barn, inte missfall”. Så viktigt att våga tro och inte oroa sig i onödan. Sen är det lättare sagt än gjort men dom orden och inställningen har hjälpt mig oerhört denna graviditet <3

              Jag har haft missfall i v. 7, 8, 9
              Tre MA i v. 10, 12 och 17.

              Jag kommer aldrig kunna kunna bli hjälpt av de orden, för jag vet att jag har oddsen emot mig. Min chans att få ett barn ligger på typ 2% och det sjunker för varje dag som går.
              Såhär i efterhand önskar jag att jag inte hade väntat så lång tid på att försöka bilda familj, för det hade varit betydligt större chans att få ett barn om jag var 23-25 än som nu när äggen är 10 år äldre.

                Säger inte att det hjälper alla men för mig var det viktiga ord. Whatever floats your boat osv. Biologiska barn är ju verkligen inget man kan ta för givet tyvärr. Läste en artikel senast i veckan om en ökning av kvinnor kring 35-40 som fryser ner ägg för att till exempel fokusera på karriär i några år till och sen skaffa barn. Det är ju absolut inte ditt fall men kan bli provocerad av människor som tänker att allt ska gå så lätt när man väl vill börja försöka få barn.

          Ja, helt säker. Och ja, det är en del.
          Många av dem är dock så tidiga att man tror att det är en försenad mens.
          Det är så det är bara, alla spermier och ägg är inte livsdugliga. Det är en väldigt avancerad process och mycket som kan gå fel osv osv. Det är helt naturligt och rätt så otroligt att den siffran inte är högre.

          Bonusfakta när vi ändå är inne och rör på ämnet. Delfiner, späckhuggare och andra valar tar nu för tiden och förlorar sin första kalv, utan undantag. Antingen genom missfall eller genom att kalven dör strax efter födelse.
          Det är på grund av att vi människor sett till att alla hav är förorenade med pcb som samlas i späcket på valarna

      Okej kanske mer inför förlossningen då men antar att det räknas hit också? Jag önskar någon skulle sagt åt mig att:
      ?? Läsa boken Föda utan rädsla
      ?? Att äta jättenattljusolja från vecka 36
      ?? Dricka hallonbladste från vecka 35
      ?? Äta dadlar från vecka 35
      ?? Att jag ska läsa på om sen avnavling och hud mot hud
      ?? Läsa på om dykmetoden
      ?? Att jag skulle veta att babyn som kommer ut är MITT barn och inte BBs barn. Jag bestämmer, jag har rätt att ställa krav ang mitt barn
      ?? Att nån skulle berättat om facebook gruppen https://www.facebook.com/groups/1063001623738513/?ref=share inför förlossningen och gruppen https://www.facebook.com/groups/339843806079985/?ref=share inför föräldraskapet.

      Det önskar jag så att jag hade gjort inför min första förlossning som blev SKIT. För jag hade inställningen ”jag läser inte på nånting, barnmorskorna vet nog allt”. Vilket de säkert gör men herregud.. Kunskap är aldrig tung att bära. Min förlossningen skulle ha kunnat bli så mycket bättre om jag vetat mer och vågat äga min förlossning. Inför min andra förlossning slukade jag info och det blev en drömförlossning och även amningen var en dröm ❣️
      ??

        Har ej barn eller någon tanke på det just nu men älskar ditt svar! Så sent som igår satt jag och läste om hallonbladste, dadlar och nattljusolja. Är jättefascinerad av födelse och slukar allt som har med det att göra. Drömmen vore ju att vara en doula alt ”resande” barnmorska som hjälper till med hemmafödsel som är vanligt här i Amsterdam ✨

          Jaaaa bli doula! ? Jag hade doula med mig under min andra förlossning och ska även ha det nu på min tredje! Hade bf för 5 dagar sen ❣️ Då man verkligen börjar läsa hur allt hänger ihop och hur man faktiskt KAN påverka sin förlossning så blir man bara så lycklig i själen ??‍♀️

            Åh ryser av att du är så nära nu då ? Önskar dig all lycka till med det nya knytet åååh vad fint! ❤️

              Tack ?❣️?❣️

              Tack ? Hoppas på att få föda i vatten denna gång. Om du är intresserad av förlossning (okej det skrev du redan haha) så kan jag rekommendera Evarosebirth på instagram https://instagram.com/evarosebirth?igshid=sceprpusdsp4

              Hon är förlossningsfotograf och påbörjade just en jorden runt turné där hon dokumenterar förlossningar runt om i världen. Så fascinerande och fina bilder. Och massa viktig info ?

                Ska kika in asap låter som ett konto precis i min smak! Passar på att tipsa dig också om kontot Freebirthsociety helt fantastiska bilder och historier och massa vattenfödslar ✨

          Vill tillägga vikten av att ha en lugn sfär när du föder. Att det är mörkt, mysigt och att du känner dig trygg. Om du känner dig ok be (om du föder på sjukhus) sköterskorna att inte komma in så ofta utan bara när det börjar te sig. Stress, ljud (massa babbel + kommandon ifrån främlingar) tex kan störa öppningsverket. Är vanligt att kvinnor känner sig redo att föda men vips ska man ringa till förlossningen, få rum, bli kollad i fiffin hur öppen man är osv osv och vips så är kraften borta och värkarbetet stillat och tappen stängd typ.

          Lita på din kropp att den vet vad den gör! Tillsist Fetal Ejection Reflex är en annan intressant googling!

        Gud vilka bra tipps! Jag väntar nämligen mitt första barn i slutet på juni och ska försöka läsa om alla dessa tipps!
        Tack ?

          Åh grattiskramar! Va kul att du gillade tipsen, hoppas du lär dig något som kan komma att påverka din förlossning positivt! ❣️?

      Att barn är skitjobbiga. Hade helt ärligt inte fattat det innan.

        Haha och jag skulle säga tvärtom! Att det inte alls är lika vidrigt jobbigt som alla får det att verka. Eller jag kanske bara har fått världens bästa barn ?

          if thats what u have to tell yourself to sleep at night

          Nej Emma det har du inte för det har jag.

          Haha så kände jag också efter barn nr 1, även känd som Världens Snällaste Bebis. Vi bara ”det här var ju easy, vi skaffar en till”. Sen kom tvåan… ?????

      Att det inte bara gör ont att föda ut ungen utan att värkarbetet gör så förbeeeenat ont och kan ta så sjukt lång tid. Hatade att föda och kände mig kränkt, arg och dum för att jag inte fattade at det skulle vara så tufft. Och att första tiden verkligen kan kännas skit och fortsätta göra ont- muttis sved, jag kunde knappt sitta, bröstvårtorna gjorde ont. Men efter några veckor blev det mycket bättre. (Obs- det var värt det, jag födde igen några år senare och de ungarna är det finast som finns! Hjärt hjärt.)

      Att man inte skall läsa Anna Wahlgrens ”Barnaboken”.

      Att inte förringa havandeskapsförgiftning, som jag gjorde. Dog nästan, det var läskigt.

      Att bebisen sover jättemycket första dagarna.. Hann känna att ”men det här med att ha en nyfödd är ju jätteenkelt, varför klagar alla på att de inte får sova ordentligt” men det vände ju fort som fan.

        Och att bebisen kan sova igenom ett kärnvapenkrig, men när du smyger iväg därifrån för att göra något annat räcker det med en golvbräda som knarrar för att hen ska vakna.

      – Att det är väldigt vanligt att få hemorrojder efter förlossningen, och att det kan vara extremt smärtsamt och att det finns receptfri medicin mot det (nej, barnmorskorna kommer inte berätta för dig om du fått det).

      – att barn inte somnar av sig själv eller ”tar sig den sömn dom behöver” (dvs när dom blir äldre än 4 veckor, innan dess somnar dom av sig själv). Man måste hjälpa barn att somna och gör du inte det sover dom aldrig/skitdåligt och du kommer själv aldrig få sova = alla mår dåligt.

      – att det är vettigt att välja ut 3 personer (som har barn) som du tar emot råd ifrån. Alla andras råd skiter du i, tills du utvecklat en egen magkänsla.

        Anvanderinte4812

        Någon här haha?

      Att amning inte nödvändigtvis är något alla bara kan utan att det är bra att läsa på.

      Att man inte är ensam. Kände mig otroligt ensam de första månaderna. Hade min man som stöd men han hade ju inte gått igenom det jag hade (förlossning, hormoner osv). Hade dåligt samvete för att jag inte kunde njuta av att vara i bebisbubblan. Nog var jag i en bubbla, men inte en rosaskimrande bebisbubbla som många pratar om där man kanske var lite trött men livet ändå var fantastiskt med den lilla bebisen.
      Det där med att man känner den starkaste kärleken till sitt barn så fort man fick barnet på bröstet hade jag så dåligt samvete för att jag inte kände. Det tog hårt på mig, för den känslan skulle man bara känna (enligt typ alla man pratade med innan).

      Så, jag önskar att någon hade sagt att det är okej att inte känna den villkorslösa kärleken vid första ögonkastet, att man inte är ensam om att tycka att det är jävligt jobbigt den första tiden, att du inte måste ge sig ut på stan och träffa en massa folk och fika och strosa. Kärleken kommer, och du kommer att träffa folk förr eller senare och allt blir lättare med tiden ♥️

      På förlossningen och BB, du får trycka på larmknappen även om det bara är en fråga, det är därför den finns (trodde typ den var för nödsituationer). Om du vill amma, be om hjälp, om barnet inte fattar och får i sig tillräckligt, be om hjälp med tillmatning innan det blir kaos, det löser sig men en mätt bebis är en glad bebis! Om du vill Lyssna på positiva förlossningsberättelser (typ valda från Vattnet går eller förlossningspodden) eller på Babyz podcast så du kan veta vad du kan förvänta dig eller be om under graviditet och förlossning!

      Att ”bebisbubblan” inte nödvändigtvis är rosa-skimrig. Att alla bebisar inte sover hela tiden som många säger. White noice-appar kan rädda ens liv. Om du får ont av att amma så använd amningsnapp. Pumpa mjölk och lär ungen ta flaska så du kan få en paus och sova ibland, alternativt ge ersättning. Märks det att mitt barn aldrig sov, haha!?

      Gällande förlossningen: läs på innan, gå en profylaxkurs, skriva ett förlossningsbrev, efterfråga smärtlindring aktivt om du vill ha det. Sätt en tidigt infart till epiduralen om du vill ha den så slipper du vänta sen när du väl behöver den.

      Hade önskat mig att någon berättat att man kan drabbas av graviditets depression. Jag mådde otroligt dåligt psykiskt under min graviditet och förstod inte varför jag inte kunde glädjas som andra bekanta som var gravida.. Sista 3 månader blev jag sjukskriven (inte pga depression) utan andra anledningar och de 3 månaderna låg jag hemma i mörkret och grät. Jag träffade ingen, gick inte ut, såg ingen glädje i något. Såg hur vänner som var gravida samtidigt var sååå lyckliga medan det enda jag såg fram emot var att barnet skulle födas så det skulle vara över.

      Alla pratade om förlossningsdepression men när jag födde kände jag bara lättnad, kunde känna glädje igen en dag senare.

      Nu är jag gravid igen och började graviditet med precis samma känslor. Denna gång berättade jag hur jah hade mått under min första grav och hur jag mådde nu direkt. fick samtalsstöd redan vid inskrivningsamtalet och det känns mycket bättre även om jag är en av de kvinnorna som hatar och vara gravid.

      A det också! Alla ÄLSKAR inte och vara gravida. Du älskar inte barnet mindre för det.

      Föd inte hemma! Var på sjukhus där det finns läkarvård att få. Jag hade en helt riskfri graviditet och hade kunnat fått hemförlossning på pappret. Jag valde inte det men för er som tänker på det. Det finns så sjukt mycket saker som kan gå fel, min son hade inte levt idag om jag valt ett föda hemma…nu är han efter diverse operationer helt frisk och en glad kille på 2 år. Men bara tanken på att folk är villiga att offra sina barn för att få en lugn födsel hemma gör mig fan galen. Det och folk som inte vaccinerar sina barn. Skogstokig!

        Jag säger tvärt om. Föd hemma om du vill det! Det finns så mycket som kan gå fel om du inte känner dig lugn och trygg (vilket många inte gör i sjukhusmiljö). Att så många kvinnor tvingas till värkstimulerande i Sverige beror på det. Och värkstimulerande ökar riskerna med förlossningen. Hade jag fått föda hemma som jag ville så hade inte min förlossning slutat med akut snitt.

          Vill man offra sitt barn och eller sitt liv så absolut!

            Många föder naturligt,,

            Många göder på sjukhus.

            Barn dör på båda ställen ?

              Haha inte för att fördelningen är proportionell ? fick akut havandeskapsförgiftning med organ som höll på ge upp en efter en, ganska glad att jag kunde få rätt vård direkt på sjukhus…..

          Om min mamma hade valt hemmaförlossningar hade ingen av mina tre syskon överlevt och jag som äldst hade gjort att mamma fig i barnsäng. Hemmaförlossningar Innebär en jätterisk då du inte är i närheten av professionell sjukvård om saker skulle gå galet. Och det finns väldigt mycket som kan gå åt helvete

      Att det gör jätteont att amma, men det blir bättre om man bara håller ut. Mjölkfyllda bröst just efter förlossningen gör också jävligt ont.
      Att man lika väl kan strunta i att lägga tusentals kronor på det perfekta bebisrummet och alla diverse tillbehör och leksaker. Bebisen bryr sig inte och man måste inte hålla en perfekt fasad bara för att man fått barn.
      Avfölj alla konton och grupper som får dig att känna ångest angående föräldraskap och bebislivet, allt är inte mys och lullull.
      Kanske låter bitter men jag är så trött på att bilden som målas upp är så glammig och perfekt, följt av en massa köphets! Gå inte i fällan, gör så gott du kan och njut när du kan, gråt när det behövs. Typ vid sömnbrist och 10e spyan för dagen ?

        Tycker tvärtom att det enda jag hör är hur jävla jobbigt det är att få barn.. Är i v39 nu och livrädd över att mitt liv typ är förstört pga det låter så på alla.

      -”Du kommer klara detta och bredvid dig står vi som stöd. Du kommer bli en fantastisk mamma”

      Att stå på knä i sängen så länge som möjligt för det underlättat. Och stt man får mest ont i röven och inte muffen efter en förlossning. Att röven blir svullen som en babianröv.

        Herregud ja!!! Visste inte om jag skulle hålla ut vid förlossningen pga smärtan och TRYCKET i rumpan…

      Hur jävla ont man faktiskt har efter.. Flera veckor………… Tydligen!

      Mer om anknytningsteorin.
      Baby lead weaning.
      Hur dåligt det är att åka vagn framåtvänd.
      Att alla barn är en olika men du som förälder ändå har sjukt mycket du kan påverka.
      Att de sämsta vanorna alltid regerar. Både i familjer, släkter och umgängeskretsar.
      Att det är helt fantastiskt stort och omvälvande och inget blir som man tänkt sig.
      Att att kunna slappna av är viktigare än allt annat i samband med födseln.

      Att allting ordnar sig.
      Är någon förvånad över att CW skapar drama kring det faktum att Thor*ten möjligen får/fick ställa upp i final? Hennes anhängare jämför Plura med Kicki Danielsson (kanske en poäng där iofs), Camilla (kungens kaffeflicka) and so on.. Tycker Thor*ten är en ganska så härlig fläkt i detta samhälle förutom hans ibland övertramp. Vissa kallar honom geni. Vad anser ni?
      Eller nej, frågar lyder ; varför anser CW att alla män är skit? Ge mig inte statistik please.

        Thorsten knivskar sitt ex i ansiktet (bland mycket annat). Men visst han är en häärlig fläkt…

      Fick barn i januari i efterhand så borde jag lyssnat mer på mig själv och min magkänsla när det gäller allt. Men råd hade nog varit att få höra/ta reda på mer om tiden efter förlossningen. Nu är det nog olika men för oss var den intensiv med att få igång amning/att barnet inte går ner för mycket samt att det inte finns några rutiner. Jämte att jag tycker att man ska försöka njuta, för tiden går fort, hon är redan 5 veckor nu. Till partnern är nog rådet att om ni får en baby som i princip sitter fast i mamman 24/7 så måste du sköta resten av hushållet men också försöka avlasta.

      Att man kanske inte känner glädje när barnet kommer ut och att det är ok. Jag kände mig helt traumatiserad efter förlossningen. Tog 3 dygn innan känslorna o glädjen för mitt barn kom . Jag hade haft en bild av att jag skulle gråta av glädje o känna direkt kärlek. Hade gärna hört att det inte är givet alla. Att det kan se väldigt olika ut.

      Att det gör avskyvärt vansinnigt ont att amma även om barnet har rätt tag. Hemskaste jag upplevt.

      https://photo013856712.imgfast.pw ­❤️­­­­❤️­­❤️

    Vad är ert största mål i livet? ❤️

      Testa alla chips smaker som finns.

        Slöseri med tid. Finns ju grillchips i varenda affär.

          Vad är det roliga med det? Ingen utmaning ju.

            Man behöver ingen utmaning när det finns grillchips.

              Hua. Grillships är de vidrigaste! Att dom ens tegdes göra chips i den smaken är ett under..

                Här sitter jag glatt och mumsar i mig dom efter att jag vågat testa för första gången idag! Skitgott med ranch-dipp ju

                  City gross egna grillchips är sååå goda. Blev så förvånad. Köpte dom när jag var lite ur kassa så att säga. Nu är de min favorit

        You’re in a cult; call your dad.

          Murderino ❤️

            Yes sister. ❤️

      Bli anställd på google alternativt vinna ett nobelpris. För stunden, på något magiskt sätt lyckas få till finansieringen av ett forskningsprojekt så jag kan få vara kvar.

        Ooooh Google, the 21st Century’s Evil Empire. The code must be free

          Jag är inte intresserad av kodbiten, mer av det som det finns en artikel om i DN idag. Hårdvara alltså!

        Jag tänker också vinna ett nobelpris!

      Att titta på allt som finns på youtube

      Att bli fri från min hälsoångest så att jag förhoppningsvis kan skaffa barn!!

      Att bli frisk och stark.

      Få barn.

      Att göra världen bättre, på nåt sätt. Stort som smått.

      Bli fri från det trauma jag fortfarande är fast i pga min pappa.

      Huvudmålet.

      Att vara ekonomiskt självständig. Ej behöva må som jag gör/finna mig i denna kontrollerande situation pga skört psyke/sjukdom/trauma/pstd (innebär maktmissbruk).
      /vill bara komma tillbaka till livet igen som stark och frisk

        Menar alltså att dessa faktorer tillsammans gör mig till någon i beroendeposition. Hade jag haft egna ben att stå på skulle jag lämnat för längesedan.

    Håret tvättat, naglarna klippta och filade, diskmaskinen fylld, tvätten hängd. Nu ska jag läsa en bok.

      Hittar man den boken här någonstans? I öppet spår? 🙂

        Men hallå vilket onödigt svar? Var det inte just den tonen man skulle skippa?

      Vilken bok läser du?

        Doktor Zjivago, älskar den!

    Ni som bor ensamma, hur tycker ni att det är?

    // en som precis flyttat hemifrån och tycker det är jobbigt med ensamheten.

      Jag ääälskar att bo ensam! Fokuserar på hur skönt det känns att va vuxen och självständig, få bestämma allt själv. Nu med partner kan jag ibland sakna att få va själv och bestämma vad jag ska göra helt fritt utan hänsyn till andra haha

        Same! Saknar att vara singel ibland. Är inne i en sån period nu. Vill bara vara helt själv, bestämma 100 % över mig själv, vad jag vill göra och när. Älskade att bo själv oftast!

      åååh, jag tyckte att det var jättejobbigt att bo själv!
      Så jobbigt att min syster flyttade hem till mig en period

        Vad var det som kändes jobbigt?
        // En som trivs i sitt egna sällskap och vill förstå tankemönstret

          Jag hade alltid haft folk runt omkring mig. Jag hade antingen bott hemma och delat rum med syskon, bott hos pojkvänner med rumskompisar och sedan sambo med hans barn.
          När jag flyttade till egen lägenhet så kändes det otroligt väldigt extremt ensamt. Då var det heller ingen vald ensamhet så jag kände mig verkligen isolerad. Det var jättehemskt.
          Sedan hade jag nog inte kommit till det stadiet då jag hittat mig själv, jag trivdes inte med mitt egna sällskap, hade ångestproblematik osv.

          Nu flera flera år efteråt är det väldigt skönt på ett sätt att bo själv. Nu saknar jag bara att kunna skeda någon som hårar lite mindre än katten på nätterna. Någon som kliar mig på ryggen innan man ska sova och sådana saker.

      Se det som en utmaning att trivas i ditt eget sällskap.

      Hitta en hobby som funkar i hemmet.
      Ex, måla, piano, läsa

      Älskar det! Tyckte det var jobbigt i början då jag var van med att alltid ha andra runt omkring, men nu tänker jag inte ens på det. Skönt att komma hem efter en lång dag på jobbet och bara kunna göra vad jag vill. Känns fritt. Den enda gången det kan vara lite tråkigt är när jag är sjuk – då hade det varit fint med någon som kunde laga soppa och springa till affären åt en.

      Hm jobbig sits. Alltid älskat ensamhet. Men, skaffa djur om du har intresset och tid för det, även en fågel ger ju mer liv i ens hem.
      Bjud in folk, gör ditt hem till stället alla hänger på.

        Skaffa absolut inte en fågel! Djur i bur är fruktansvärt och enbart egoistiskt. Skaffa endast djur om du har tid och orken för det samt ekonomin, hund måste vara på dagis om du jobbar/studerar borta under dagen och det är dyrt. Tänk på att de allra flesta katter, förutom vissa framavlade raser, måste ha möjlighet att vara ute, så bor du inte så kan du inte skaffa katt.

          Äsch vilken bs. Funkar fint med innekatter. Längre livslängd, man har bättre koll på dem och så länge man aktiverar dem är det ingen fara.

            Precis! Mycket utkiksplatser, ställen att klättra, gömma sig och spana ifrån gör susen ?

              Ursäkta men kan du sluta använda mitt nick! Är det därför jag får otrevliga svar ibland?

          Skaffa inte fåglar av hälsokäll. Risken att få hyposensitivitetspneumonit(fågelsköttarlunga) är för stort.

      När jag flyttade hemifrån tog det mig ett halvår att verkligen flytta hemifrån, alltså att inte gå och sova över hos mamma varannan kväll. ? Nu har jag bott ensam i tjugo år och det bästa är är ju att faktiskt kunna göra vad man vill när man vill (Så länge det inte stör grannarna).

      Tyckte det var skit jobbigt första tiden. Jag blev jätte deprimerad och det märktes tydligt under min tid när jag hade semester.

      Men nu är jag mycket gladare och jag delar mitt hem tillsammans med min katt. Jag älskar det.

      Underbart ? jag är min egen chef här hemma

      Älskade att bo ensam de första 3-4 åren men är nu inne på mitt 6 år och tycker att det är trist. Känner mig ensam. Vill ha någon att kolla på tv och äta mat med.

        Prova kollektiv?

      Jag tyckte det var jättejobbigt när jag först flyttade hemifrån. Bara vetskapen av att det inte fanns någon annan där (i lgh) gjorde mig superstressad och jag hade svårt att slappna av och göra saker (titta på serier, läsa en bok). Jag grät nästan varje kväll och varje gång jag pratade med familj/vänner (flyttade 80 mil för att plugga så kunde inte bara gå hem). Jag saknade att ha folk i närheten även om jag inte umgicks med dem. Det vände efter ungefär 6 månader och sen dess älskar jag det. Jag tror det är viktigt att låta det ta tid och även acceptera att det är en omställning som måste få ta tid. Det är en stor skillnad men jag tror man vinner mycket på att lära sig leva ensam, man vet aldrig när hamnar i den situationen i livet och då kanske det inte är frivilligt!

      Åh jag tyckte det var så jobbigt och ensamt första tiden. Känslan av att ingen brydde sig om mig kom hela tiden. Ingen checkade av mig att jag ätit, sovit, var jag skulle etc. hemskt haha, fast jag längtat så mkt innan. Tillåt dig att sörja, det är ju en stor omställning. Försök hitta ngt du kan göra hemma som du gillar. Kram!

      Åh jag älskade när jag flyttade hemifrån! Jobbade dessutom då på ett mansdominerat jobb med massa snygga män så valde ut ett par stycken och hade sen sex överallt i mitt egna hem för att fira ?

      Jättetråkigt!

    Är det någon idé alls att satsa på att bli biträdande jurist eller åklagare efter en lååång period av utmattningssyndrom. Någon med inblick i dessa yrken? Jag vill inte göra kometkarriär jag vill bara jobba.
    Utbildningen är i stort sett klar men jag står vid ett vägskäl.

      Hej! Känn inte att du står vid ett vägskäl bara för att du börjar bli klar, det finns alla möjligheter att prova på olika jobb och bara byta om man inte trivs. Du behöver inte känna att du gör livsvalet nu liksom! Har många kursare som har helt bytt bana allt eftersom de bytt jobb efter examen. 🙂
      Som biträdande jurist beror det nog helt på vilken typ av byrå du är på, chef, stämning etc på arbetsplatsen. På affärsjuridisk byrå kan det var mkt jobb emellanåt (och ibland väldigt lugnt), jobbmobil och mail, snabba ryck och korta deadlines osv, men samtidigt otroligt roligt och utvecklande. Om du känner att det känns stressande kanske det inte är rätt steg.
      Om du vill bli åklagare är ju ting första steget och även om du inte vill bli åklagare är det sjukt allmänbildande och meriterande för i princip alla juristjobb efteråt. Om du är på allmän domstol får du ganska snabb inblick i hur jobbet som åklagare är och om det verkar kul.
      Finns mycket juristjobb på myndigheter, även juniora tjänster på bolag, som jag tror är lite lugnare tempo i allmänhet, men har inte helt erfarenhet så nu är det mest vad jag hört från andra. Lycka till med framtiden och känn verkligen inte att du måste välja nu för framtiden för det går att ångra sig tusen ggr om!

        Tack för ditt svar! Att jag känner att det är ett vägskäl är för att jag måste inse mina begränsningar men eftersom jag inte fått erfarenhet av yrket så vet jag inte om det överskrider mina gränser. Är rädd att ge mig in och prova eftersom hälsan kan svikta och då mår jag så otroligt dåligt att jag inte vill hamna i den situationen om jag kan undvika det.
        Det är mitt drömyrke men vissa av mina psykologer har sagt att jag ska glömma det och satsa på något annat som är mycket mindre kravfyllt (men också innebär färre möjligheter i livet). Men de har ju inte heller erfarenhet av de olika nivåerna av yrket så jag har svårt att lyssna på dem.
        Jag är heller inte superung och behöver välja rätt snart om jag ska omutbilda mig för att ha en chans att jobba ihop till nåt mer än fattigpension under mitt arbetsliv. Sååå stressad, ja.??

          Jag förstår, men det känns samtidigt konstigt om de drar alla juristyrken över samma kant? Finns inget mer irriterande än när folk ska förstå sig på ens yrke och så har de ju ingen erfarenhet av det. Vilket är drömyrket, åklagare? 🙂 Go for it! Mina kompisar som är åklagare trivs otroligt bra och har em väldigt bra balans med arbetslivet.

      Håller med S – Jag tror också att folk har en väldigt nischad bild på juristyrket och dess arbetsbörda (likadant som alla tror att man kan alla olika delar av juridiken utantill samt kan citera lagboken utantill ?). Jag tror det blir helt vad du gör det till och var du hamnar.

      Men min vän sitter ting och kämpar med sitt utmattningssyndrom och det jag kan säga utifrån det jag lärt mig från henne är att man måste vara tydlig med att säga nej, men också att det beror helt på arbetsplats. Om du väljer att sitta ting så är det tyvärr många domstolar som har ont om folk så många timmar kan behöva läggas ner. Inom affärsjuridiken på de större byråerna är det några ”hundår” då du får något av en bitter eftersmak av juristlinjens konkurrens. Utifrån mina gamla kursare verkar det som att de som jobbar på någon form av myndighet – försäkringskassan, kommun etc. har det mest stabila, med normala arbetstider och arbetsbörda.

      Juristyrket ÄR roligt. Det kan vara givande utan att slita ihjäl en. Men du måste sålla, och hitta rätt. Tror många nyexaminerade inte heller vågar säga nej, utan alla ska visa sig i framkant och gå över lik. Om man väljer att stå sin grund och vara lite selektiv så tror jag man vinner på det i längden.

      Jag jobbar som föredragande på en av de stora förvaltningsrätterna. Man jobbar med juridik i dess renaste form. Inget sälj, ingen administration. Vi knäcker mål och skriver domsförslag och vi gör det under kontorstid. Visst kan det bränna till någon gång ibland men på det stora hela är det ett humant arbetstempo som kan kombineras med familjeliv och fritidintressen.

    Någon här som har 3 som telefonoperatör? Jag bytte precis från Telia till 3 för att ha fri surf i fler länder men var i Danmark i veckan och där funkade surf inte överhuvudtaget, inte heller att ringa??? Någon med erfarenheter av surf och täckning med 3?

      Jag har 3 i england och har kvar den pga billig men sämst täckning osv ?

      Brukar funka hur bra som helst! Haft liknande problem vid 1 tillfälle – omstart av telefonen så funkade det kanon igen:)

        Startade om ca 25 gånger utan framgång…..

      Starta om telefonen när du kommer till nytt land så funkar det. Ibland behöver telefonen hjälp på traven att koppla upp i nytt land. / fd anställd på Telia.

      Had du roaming aktiverat?

        Jaa!

    Instastories! Kan man se vilken ordning folk tittar på sina upplagda instastories?

      Nä.

      Om någon tittar på den för andra gånger åker väl deras namn högst upp på listan över folk som har sett den. Så på det sättet kan du väl veta om någon har bläddrat tillbaka.

        va? gör det?

        Nej, så är det inte.

    Jag vill lära mig om Israel – Palestina konflikten. Alltså från grunden om hur allting började, men vet inte någon bra källa att vända mig till. Det är så mycket information och jag vill alltså börja läsa från start.

      Känner samma sak.

      Jag borde veta mer, och borde frågat min pappa mer som var bland annat där i FN.
      Det enda jag vet att han sa va:

      ”Det ska du veta, att dom falskaste jag mött va palestinier, vi kunde förhandla och komma överens om vapenvila en period, men så fort vi vände ryggen till och skulle gå så sköt dom mot oss. En gång smällde en bomb precis bredvid mig, ett hål så stort så en buss ramlade ner i det…. och det är bara en liten del av det jag upplevde”

      När jag frågade varför han inte lämnade och åkte hem sa han: ”du lämnar inte truppen du ansvarar för. Så är det bara?”

        Vad jobbade han med?

          Vi pratar inte om hans tid i FN. Men vad jag har förstått av han själv så va han Plutonledare i Israel. Förhandlade också. Han va med i FN i tio år, och hade många utlandstjänster. Andra i familjen har lite andra uppgifter som jag snappat upp. Typ att han va den som skulle beräkna vart inkommande och utgående missiler skulle slå ner.

          det lilla jag vet är, att man inte pratar om död, det jag beskrev innan, och att på den tiden så kom man hem, och nästa måndag fick dom gå till jobbet som ingenting hade hänt.

          Jag tror att han är traumatiserad. Och därför är det strängt att inte prata om det.

            När jag va riktigt liten så sa han en gång att han lagade mat haha.

            -vad gjorde du då?
            – jag kokade soppa!

        Fråga din pappa om det slutade byggas bosättningar under vapenvilan.

          Det behöver jag inte, och jag kan inte?

      En mjukstart skulle kunna vara boken ”Exodus” av Leon Uris, eller filmen gjord på den.

        Tack!

      Ett tips är att börja läsa bibeln. Redan då var det konflikt där

      Jag skrev en uppsats om Israel-Palestinakonflikten i gymnasiet, men blev inte klokare för det. Mitt stora intryck var att palestinerna hela tiden bröt avtalen, och att det började med 6-dagars kriget. Samt att de flesta källorna är sjukt vinklat åt det ena eller andra hållet när man försöker sätta sig in i konflikten.

        Men hur började konflikten? Jag känner likadant när jag söker runt, det finns liksom ingen opartisk källa där jag kan få ta del av allt. Eller jag har tyvärr inte hittat det tyvärr.

          Men alltså va? Det var väl så att dom israeler som bor där idag tog sig dit för typ 70ish år sen, till Palestina.. Började ockupera mer och mer av Palestina, dom tyckte ju att dom hade rätt på det landet eftersom det var där dom bodde för 2000 år sen enligt bibeln. Nu har palestinierna knappt nått land kvar. Detta är vad jag lärt mig och trodde typ alla visste detta? Men har jag fel? ?

            Det är iaf en gravt förenklad bild. Det har alltid bott judar i Israel (eller ja, de senaste 4000 åren iaf), även innan staten Israel bildades 1948. Men det finns en orsak till att det inte går att mäkla fred i den konflikten och det är att den är så oerhört komplex. Det är SKIT-svårt att sätta sig in i konflikten och när man väl gjort det måste man ändå till slut välja vilken tolkningsnyckel man vill använda. All information är vinklad, all nyhetsrapportering är vinklad och helst ska man kunna följa både arabiska och israeliska nyhetsmedier regelbundet för att kunna göra en egen bedömning. Alla avtal som någonsin ingåtts har i princip brutits av den ena eller andra sidan (eller båda) och skapat ännu djupare sår och misstro. Ingen sida är så oskyldig som man själv hävdar och ingen sida är så skurkaktig som den andra hävdar heller.

        Kan det vara för att några främlingar tog deras land?

        Och att Israel svarar upp mot deras våld med kärnvapenhot. FN-skolan i Palestina måste beskyddas av FN eftersom israeliska soldater har skjutit in i skolan och på paletinska barn.

        Jag älskar att du hittade detta på några minuter haha. Tack!

        Alltså TACK för länk. Vill också lära mig mer om allt och han var ju otroligt rolig och pedagogisk, om än lite väl snabb ibland. Jag fattar varför vissa älskar youtube nu!

      Podden ”Allt du velat veta” har ett avsnitt om det!

        Tänkte också tipsa om det. Mycket bra avsnitt av en mycket bra podd.

      Det var väl så att efter andra världskriget så hade Västvärlden fruktansvärt dåligt ”samvete” för vad som hade hänt det judiska folket och ”gav” de därför en del av Palestina. Det här området skulle fungera som en judisk hemvist. Judarna ansåg dessutom att de hade rötter i det området (vilket jag inte lägger något värde i, men har ingen direkt koll på om detta stämmer eller inte. Jag antar att Bibeln är en av de få ”källorna” så långt tillbaka i tiden, och den kan man ju inte förlita sig på). Problemet var väl att det området som skulle komma att bli Israel hörde då till Palestina och beboddes av muslimer. Har fått förklarat av en lärare på gymnasiet att skapandet av Israel först delvis stöddes av Palestina, men sedan bröts en massa avtal och ja… det hela eskalerade en massa.

      OBS OBS OBS Det här är vad jag har lärt mig av en väldigt hängiven lärare under gymnasietiden. Jag kan minnas fel!

        Min lärare lärde mig samma sak under högstadiet.

          Samma här.

    Jag vill lära mig om Israel – Palestina konflikten. Alltså från grunden om hur allting började, men vet inte någon bra källa att vända mig till. Det är så mycket information och jag vill alltså börja läsa från start.

    Har någon tips på böcker/dokumentärer/podcasts/Vad som helst som kan hjälpa

      Utrikespolitiska Institutet?

      https://www.ui.se

      ” Utrikespolitiska institutet (UI) är ett oberoende institut och en plattform för forskning och information om utrikespolitiska frågor.”

        Tack!!

        Tack!

      Ska man gå riktigt till kärnan startade det nog med Abrahams söner Isak och Ismael. Isak föddes av Abrahams riktiga fru och Isamel av Abrahams tjänsteflicka. Isak sågs som den ”rena” sonen och blev stamfader för israeliterna. Ismael blev stamfader till ismaeliterna.

        Och vilka är ättlingar till ismaeliterna?

          Muslimerna

          Judarna och muslimerna har alltid varit oense om vem av stamfäderara som var Guds sändebud. Israel är enligt skrifterna är den heliga staden utsatt till Guds folk. Och eftersom både judarna och muslimerna anser att just de är Guds folk blir det en kamp mellan dem.

        Israeler och Palestinier är också genetiska syskon, alltså delar de stora delar av sina förfäder.

        Shit ja bibeln. Där står det nog eftersom den är fakta skriven av historiker

          Grejen med det är att det tyder på att det alltid sedan människan bott där har varit en konflikt just där.

          Ja en del är faktiskt klassat som historiskt korrekt och används som pålitliga källor

            (Postade för tidigt)
            Mycket från det sk gamla testamentet (hebreiska bibeln) är ren historia vad gällande kungalängder, krig osv

          GT i Bibeln är lite av det judiska folkets historia sett från deras perspektiv. Liksom de nordiska kungasagorna talar om Skandinavernas förhistoria. Iaf så talar genetiska undersökningar för att deras delade ursprung,som bibeln beskriver, faktiskt är sant.

      Israel är enligt skrifterna den heliga staden som gud utvalt till ”sitt folk”. Både israeliterna och ismaeliterna anser att just de härstammar från Guds sändebud (Isak VS Ismael) och därmed blir det en kamp.

        En evig kamp,kanske man ska tillägga.

    Min dotter vi verkligen lära sig vissla, men jag lyckas inte lära henne. Tips?

      Sätt henne utomhus på en stol och säg att hon inte får komma in innan hon visslar.

        Tack för tips. Hon är redan sjukt desperat. Hon är bara 4.

          Köp en visselpipa.

        Då skulle jag få sitta där ännu, 33 år gammal ?

      Jag har dålig humor men fick mig att tänka på ett sjukt roligt klipp med Peppa Pig. Kunde inte dela videon men sök ”peppa pig whistle” på youtube . ? är bara en minut lång

      Döp om henne till Johanna.

        Haha, den får jag höra varje år.

      Hon måste bara öva.

      Jag bestämde mig som femåring att jag skulle lära mig busvissla. En kompis syrra visade lite snabbt hur hon gjorde och sen övade och övade och övade jag heeeela dagen. Alltså verkligen. Sen kunde jag.

        Hon gör typ inget annat. Men jag får säga åt henne att hon bara ska öva lite mer.

          Ja. Hälsa från mig att jag tror på henne!

            Will do.

      Ingen aning. Jag visslade tydligen när jag va 4 månader, och jag har aldrig slutat. Min familj va tokiga på mig.

      För något år sen där emot lärde jag mig att twittra precis som en småfågel?‍♀️ Och då tänkte jag på hur det lät, och formade läpparna och tungan (och detta fall tänderna) och sög in Luft mellan tänderna som är spända mot insidan av underläppen som putar ut, och medans överläppen rör sig I korta tweet! ”Tweet tweet tweeeet tweet”. ?

      Säg att man skjuter ut luften mellan läpparna som är spända som ett O, och tungan som ett U ???
      Lycka till, till lilltweeten!

      Visslaärlivet

        AMEN HALLÅ???? Tack för din förklaring ”Säg att man skjuter ut luften mellan läpparna som är spända som ett O, och tungan som ett U”!!! mvh 29 år kan inte vissla men nu kunde jag om än inte perfekt

          ?? samma här, äntligen!! Är dock bara 22 men har aldrig kunnat vissla, förrän nu.

        Har just spenderat kvällen med att förklara att alla på småbarnsavdelningen inte alls kan vissla som dottern säger. Trodde ingen under typ 4 kunde och nu omkullkastar du det och ger dottern vatten på kvarnen. Tur hon inte kan läsa heller.

        Men huuuuur kan tungan vara ett U i munnen? Det får ju inte plats ?

      Låt henne blåsa genom ett sugrör och sen tar du bort sugröret

    Hej! Jag kollar runt på förskolor och undrar om någon här har eller har haft sina barn på förskolan Trollsländan i Solberga? Era tankar om den?

      Herregud…

        Vadå?

          Pilutta dig. Jag vet nånting hemligt som bara är för mig.

            Varför ens svara om man ska vara oseriös?

              Madicken Madicken…

                .. Jag vet nånting hemligt, som ingen annan vet..

    Jag har insett att Sveriges mästerkock är så otroligt kass jämfört med den amerikanska och australienska versionen.

      Precis all svensk mediaproduktion är kass om man jämför med länder som har 100 gånger sån stor budget till sina produktioner.

        Sverige har ju dock mycket högre standard på riktiga skådespelare. Kriminalare och drama serier går ju inte ens jämföra. Sverige är överlägset.

          Va?!

          Om man bara jämför med bollywood och ryska produktioner då eller?

        Hoppas du skojar. Klarar knappt av ngn svensk serie.

          Inte jag heller. Svenskt är verkligen sämst.

            Alla hyllar ”vår bästa tid” eller vad den heter och jag klaradd knappt av ett avsnitt… vad fan tittar folk på för skräp som gör att de hyllar svenska B-serier?!

            ⬆️ den mest svenska åsikten någonsin: att svenska filmer och serier är skit ?

            Var stolta. Utomlands har just svenska krimserier och -filmer väldigt bra rykte.

              Var är ”utomlands ” för dig. Jag har bott i ganska många länder dom senaste 20 åren och aldrig varken hört någon nämna svenska kriminalserier, inte sett någon På tv för den delen heller…

      Neej, jag tycker Sveriges mästerkock är mycket bättre. I Australien och USA är det så överdrivet med allting, man ska höra allas ledsna historier med stråkar i bakgrunden. Och!! stör mig så mycket på att de kan välja att baka något också? så tråkigt att titta på när någon gör en creme bruleé.

    Har ni något case ni följer just nu?

      Junko Furuta 🙁

        Usch, det är verkligen ett hemskt fall.

        Hemsk, kunde inte lyssna klart. Och dom sitter och skrattar. Så oproffsiga poddare. Slutade lyssna på dom efter de!

          I vilken podd var det???

    Har ni sett kommentaren på margauxs senaste blogginlägg ang sexleksaker i hemmet framme för Arnold?
    Jättelång kommentar men ungefär att han får leka med oanvända sexleksaker, pratar om stora snoppar mm och margaux bara skrattar åt det. Hur ska hon märka om tex överfall på förskolan sker när han redan pratar om ”sånt” så mycket?

      ”Överfall” får hon säkert höre om det sker..

        Övergrepp menade jag. Som tex det som hände i Botkyrka.

      Wtf

      Ungen leker med ett runkägg i det senaste klippet på YT… Vad är ens ett runkägg?

        En sexleksak för män som ska göra det extra skönt när de runkar.

    Min hall har inga möbler förutom en matta och skoställ. Jag letar och letat efter att avlastningsbord eller något annat att ha där men hittar inget bra.

    Har någon tips på fina avlastningsbord? Eller någonting annat att ha mot väggen?

      Jag har en bokhylla längs ena väggen i min hall. Min hall är så svår, ganska smal och lång och alla rum i lägenheten har dörr mot hallen så har typ inga fria väggar.

      Jag har massor av tips. Men för mig som är inredningsintresserad blir det lite som att svara på hur långt ett snöre är.
      Vad har du för stil i övrigt? Vad tycker du om? Glas, sten, trä, metall? ljusa eller mörka färger osv osv

        Åh! Vill ha dina tips 🙂 jag gillar att blanda gammalt med nytt. Helst stilrena möbler och inga grejer som är trendiga och som alla har. En viss elegans ska finnas.

        Jag gillar jordnära färger som man lätt kan mixa och matcha med. Men gillar även lite ”hårdare” detaljer som har en maskulin touch. Mitt matbord är tex svart.

        Hallen är inte så stor men jag får plats med en möbel iallafall.

        Förstår du haha? Jag babblar bara på massa.

          Jag köper typ alla mina möbler på second hand, tradera eller blocket. Finns så mycket fint begagnat och jag älskar att gå runt i second-hand butiker och titta och klämma! Speciellt när man hittar nya butiker. Då får du också något som inte alla andra har. Sen kan du ju fixa upp det hur du vill genom att måla etc. Just avlastningsbord finns ju jättemycket att välja bland begagnat också.

            Saken är den att jag är livrädd för vägglöss. Så även om jag hittar något fint i trä eller textil vågar jag inte ta den risken haha.

              Tumla textilier länge och varmt eller lägg i frysen. Trä kan man spraya med samma spray veterinärer säljer mot djurlöss.

        Jag har en fri vägg på ena sidan som slutar med dörr in mot vardagsrummet och sen har jag en liten vägg mittemot den stora väggen, som är ca 60 cm bred. Om det hjälper bilden lite:)

          Den lilla väggen har dörr in mot kök på ena sidan andra sidan står skoställ och hatthyllen och precis bredvid ligger badrummet. Man kanske kan säga att hallen är L-formad?

      Tradera.

      Skoskåp från Ikea. Jag har två långa tavellister på ena väggen för nycklar osv

    Pluggar till röntgensjuksköterska och är på sista året nu. Har total PANIK inför examensarbetet då jag verkligen har noll idéer på vad jag kan skriva om. Någon som har något förslag? Något speciellt ni tänker på när ni hör röntgen? Något ni saknar när ni genomgått röntgen? Alla perspektiv tas tacksamt emot!

      Ni har säkert redan fått lära er om det.. Men det första jag tänker på är ”farligt” för jag har en mamma som alltid har varnat för strålning i olika saker (har blivit lite hjärntvättad)

      Kan man göra någon sådan koppling i din uppgift?..

        Är strålningsfysiker. Det man kan skriva om är risker med just röntgen men det borde nog innefatta CT och inte vanlig slätröntgen pga de låga stråldoserna. Dock skulle ett sådant project innefatta en hel del fysik och matematik, därav utanför ditt område. Skulle kunna göra ngn typ av patientstudie i risker om du har tillgång till patientdata. Eller en historisk studie som går igenom faktorer som påverkar risken för strålningsskador, och hur de har förbättrats. Dock är litteraturen full av risk-studier redan och man vet ganska exakt vad risken är med röntgen. Det du kan göra är en review av publicerad data kanske? Kanske blir ett lite fattigt project iofs, att inte göra ngt eget. Beror väl på om ni enbart ska göra en litteraturstudie eller om ni har möjlighet att genomföra ett eget forskningsproject?
        Man ska inte alarmera befolkningen gällande riskerna med röntgen, kommer sluta med att kvinnor som ej vaccinerar sina barn även slutar att gå på mammografi och så vidare. Röntgen går man ju inte och gör bara sådär, man röntgas av en anledning där nyttan överväger risken. Riskerna är väldigt små också. Tänkte på din kommentar att du är ”hjärntvättad”. Oroa dig inte.

      Kanske:
      Förflyttning av IVA patient till röntgenbord.
      Trycksårsrisk vid lång MR undersökning.
      Långtidseffekt av strålning för röntgensjuksköterskor.

      Har bara haft dåliga upplever vid röntgen.

        Och jag har bara bra. Är född med ovanliga höfter och fått genomgå många röntgens på barnsjukhuset i gbg och älskade det varje gång. Röntgensköterskorna är verkligen de bästa sköterskerna jag träffat, saknar dom till och med såhär 10-15år senare haha!

        Jag har bara bra, gjorde sån undersökning i rör (är det MR?) det var så mysigt, jag låg och sov haha. Annars har jag mest bara röntgat armar osv i vanlig röntgen.

      Med tanke på vad du själv skriver och en del av kommentarerna kanske du kan skriva om patienternas upplevelse vid röntgen? Vad tänker patienter? Vad är viktigt för patienter( information, omhändertagande, väntetid etc)
      Du skulle ju själv kunna sätta ihop en enkel enkät till patienter eller intervjua en del patienter som röntgas som underlag.

      Förslag:
      ”Patientens upplevelse av att få tillräckligt med information av röntgenpersonal angående riskerna med strålning inför en röntgenundersökning”
      ”Om kvinnliga röntgensjuksköterskor upplever skillnader i arbetssituationen när de blir gravida”
      ”Faktorer som påverkar utfall och bildkvalitet vid röntgen av kognitivt nedsatta patienter”
      ”Förbättring av röntgenbildtagning av nedsövda patienter”
      ”Skillnader i bildtolkning och noggrannhet i diagnostik mellan röntgen bedside och röntgen i ordinarie maskin hos sövda eller immobila patienter”

      Bara brainstormade, kanske någon av dem kan leda till någon tanketråd! Lycka till, vi behöver grymma sköterskor som du! <3

      Personcentrering inom vården är ett hett ämne nu, finns mycket att skriva kring det. Läs på om Inger Ekman (tror hon heter så) och se om du kan applicera hennes forskning på röntgen.

      Försök att inte krångla till det för mycket! Det finns ju hur mycket som helst som kan undersökas men samtidigt så står det still i huvudet och allt bara snurrar, jag hade också den paniken. Vilken typ av röntgenundersökning tycker du ör roligast att göra? Eller vilken vill du lära dig mer om? Alltid bra att välja något man är intresserad av. Fundera över om det finns några utmaningar, något som skulle kunna förändras eller något mer som vore intressant att veta för just den undersökningen. Sen smalnar du av, ska du till exempel undersöka upplevelsen hos patient, genomförande eller bemötande så är det ju stor skillnad om det gäller barn, någon med demenssjukdom osv. Smalna av lite till och välj en specifik tydlig fråga, och som sagt, krångla inte till det. Sen bara kör du. Det dyker alltid upp tankar om att man kanske borde valt något annat etc men slösa inte tid på att ångra dig och ändra, bara kör på med arbetet.

      Hur man bäst hanterar traumatiserade patienter med ptsd.

      Alltså både patienter med nyliga trauma under tiden, och även patienter med gamla trauman, som har kvar dom psykiska menen med att någon annan ska ha kontroll över dom.

      Svårt att förklara! Men patienter med trauman och ptsd.

      Jag vill veta hur kroppen påverkas av att tandläkaren röntagr en en till två gånger per år från att man är liten tils man dör.
      Det sägs att strålningen är så liten men ändå går de ut ur rummet. Man röntar ju del av huvudet och rapporter jag läst visar på att det är farligare än vad man kan tro.
      Gravida får ju skydd för bebisen. Men att röntga ansiktet lär ju knappast vara bra.

        Men fatta hur många de röntgar PER dag. Klart de går ut.

        Som tandsköterska kan jag svara på att du som patient tar bilder vartannat år, om ens det. Oftast då fyra bilder. Jämför det med till exempel det vanligaste exemplet jag brukar ge: två timmars flygning motsvarar 18 bilder hos tandläkaren om du jämför strålningen. Sen tar vi endast bilder om det är något vi inte kan se med blotta ögat eller om det är något vi vill följa upp och se från förra undersökningen. Vi får inte ta bilder annars. Tänk då att vi tar röntgenbilder minst 10 gånger per dag. Du kan inte jämföra det med strålningen du får ca en gång vartannat år. Därför går vi ut

    Ska jag äta pasta bolognese (vego) med mini baguetter till eller ska jag göra ramensoppa med wookade grönsaker och vårrullar till? Beslutsångest.

      Allllltid pasta!!!! Alltid vego!!! Alltid sojagrädde i vegosåsen!!!! Alltid yoghurt på!!!!

        Äter bara vego. Men ramen vinner tydligen idag. ⬇️ Nu ska jag göra fooooood.

      RAMEN!!

      Ramen! ?

    Hello!
    Nu ska jag be om hjälp av er som haft djur och sen skaffat barn.

    Hade katt och hund. Under graviditeten så öed jag av foglossning så hunden fick flytta hem till päronen på landet då sambon jobbar kväll och jag inte kunde ta rundorna. (Plus att hunden var min från tiden jag bodde hemma så den flyttade ”hem”).

    Katten, som är 2 år, fick självklart bo kvar med mig. Den var ett riktigt stöd och en gosig vän under hela graviditeten.

    Förra veckan fick jag min lilla son. Har sedan dagen jag kommit hem ”stört mig” på katten. Den spydde ned hela huset, bajsat utanför lådan för första gången, river på soffan trots klösträd och beter sig allmänt jobbigt (i nybliven mammas mått mätt).

    När går denna känsla av att katten är i vägen och jobbig över? Jag tänker INTE adoptera bort honom då han är mitt ansvar och jag såklart älskar honom. Viöl mest veta när denna känsla går över, för det måste den väl?

    Kan tillägga att jag försöker ha tålamod, klappa, köpa favoritgodiset osv men i huvudet är den bara en börda. Snälla, säg att det går över när alla rutiner fallit på plats. Jag mår sämst över detta så snälka, välj era ord väl men samtidigt vill jag ha ärliga svar om ni orkar, inget klapp medhårs efterfrågas av mig inte. Tack på förhand vänner.

      Gör din katt trygg igen. Allt är ju tecken på stress pga förändring i hemmet. Behandla katten som du gjorde innan, om du lekte, kelade mycket osv så fortsätt med det. Introducera barnet till katten, låt katten vara med.

        Kände likadant men då med min sambos hund som jag innan grav och barn hade en fin relation med.

        1,5 år senare har det inte gått över. Det är fruktansvärt ?

      Jag hade samma sak, men med vår hund. Jag tror att det handlade om att jag var ny mamma och behövde fokusera på barnet och dess behov, hade inget till övers varken för hund eller partner. Men har för mig att det gick över efter några månader, när barnet gick från spädbarn till bebis.

        Känner samma, barnet är ju prio, inget annat är ens i närheten av att vara lika viktigt. Dock har man ju ett visst ansvar som djurägare så det blir svårt att balansera.

      Testa å köp sån där grunka till elutaget som utsöndrar nått som gör katten lugn (jättebra förklaring – jag vet) finns på djuraffärer.
      Katten uppvisar ju tydliga tecken på stress.

        Kollar upp det, håll tummarna. Tack

      Skaffa feliway, det kan hjälpa kisse att komma till ro ?

      Usch, blev bara ledsen av att läsa din text. Önskar jag kunde tagit hem katten till mig. En katt är aldrig en börda, den behöver bara ”lära” sig trygghet på nytt pga förändringar.

      Du är problemet. Inte katten.

        Ok, ha förvärkar i 3 dygn, tryck ut ett 4 kg barn i en 16 tim lång förlossning, efter att ha suttit i rullstol 4 månader och kom sedan hem till bajs, spyor i säng, kiss på matta och sönerklöst soffa- snacka sen!
        Tror du att jag straffar den genom att skaffa barn eller?

          Jag tror inte det. Men det finns en risk att katten tror det. Och det är väl ändå kattens mående du har problem med just nu eller? Vill du lösa det får du förstå att du och den nya situationen är problemet – inte katten. Du måste skapa trygghet åt katten igen.

            Fölåt för att jag röt ifrån, mår som sagt sämst över hela situationen.

              En vuxen katt som inte kan hålla sig. Inte värt de. Parasitdjur

                Kommer från rätt trut.

        Bry dig inte om såna kommentarer. Du går igenom en stor förändring bara. Och ur egen erfarenhet är det jobbigt och ha djur och tänka på när man är nybliven förälder. De nog därför så många ger bort sina husdjur efter de skaffat barn….

          Vad är det för fel på folk? Väljer du att skaffa djur och barn så är det ditt ansvar att det ska fungera för både djur och barn, funkar det inte för dig är det ditt eget fel så då får du väl leva med det och göra allt för att dom mår bra.

          Börjar tyvärr förstå dem även om jag har noll planer på att lämna bort honom. Han är ju min lilla gose.
          Men man blir ju trött…

            ”Men man blir ju trött”..
            Får f*n en klump i magen av dina inlägg på riktigt.
            Sådana som du borde inte ha husdjur. De förtjänar bättre. Om du tycker katten ”levt om” denna korta tid och har tröttnat, hur ska du då överleva barnets första kommande år/18 år? /frivilligt barnlös och haft en del husdjur i mina dagar

      Katten är svartsjuk. Här kommer det in en liten person som tar all din tid. Mys och ta tid med din pälskling. Och ja, det blir bättre!

        Längtar redan även om det känns så långt bort…

      Tackar, uppskattar era svar väldigt mycket. Jag älskar alla djur och särskilt mina egna men denna känsla var bara överväldigande.

        Det är väl helt enkelt bara mycket nu, inte så konstigt ditt tålamod är mindre då. Jag har inte barn, men hund och sambo och jag orkar knappt med någon av dem just nu för att jag är så stressad pga plugg. Det jag då behöver är avlastning, d.v.s. att sambon tar initiativ och huvudansvar över vovve tills värsta stressen lagt sig. Så här tror jag på… försök underlätta så mycket för katten, antingen genom hjälpmedel som du blivit tipsad om men be också din man om avlastning

          Nämen jag förstår dig, ibland blir det bara för mycket. Det är svårt att störa sig på bebisen så det blir katten som får ta smällen.
          Ska gosa med den om en stund och sen kolla upp tipsen jag fick. Alla verkar tipsa om lugnande så det får bli något sådant. Tack 🙂

            Gå och krama ett träd i stället. Lugnande? ?

      Tjacka kattmynta.

      Min syster har katt och när hennes son kom märkte jag att hon precis som du tyckte att katten var jobbig. Hon var inne på att sälja den pga klöste på soffan och bajsade utanför lådan osv. Men veckorna gick och när det gått en viss tid så blev dom alla tre ett tight gäng. Kanske 3-4 månader? Nu är sonen 1 år och han och katten är bästa vänner. Försök att stå ut, be din sambo hjälpa till att klappa katten och försök gosa med den så mycket som möjligt och att den även får lära känna bebis. Lycka till! 🙂

        Mysigt det lät, vill självklart inget mer än att min två pojkar kommer överens och börjar leka. Håller ut för deras skull <<3333

      Katten uppvisar alla reaktioner på stress, som den just nu har. Är du inte uppmärksam kan den bli ännu sjukare. Ja kol på så att den inte får urinvägsinflammation som också är vanligt vid stress. Då behöver den medicin från veterinär. Från kattens perspektiv är det alltså den förändrade situationen som är jättejobbig. Ta hand om den och gör allt för att den ska känna sig trygg.

        Men nää va orolig jag blev, ska gosa med den så fort lillen somnat. Han ska inte må dåligt, han är ju vår älskling.

      Nu har inte min katt något som tyder påatt hon inte trivs så jag svarar bara på din känsla. Innan jag fick barn var jag en sån ksttperson som benämnde min katt som ”Min bebis” haha. Men efter barn, stör mig enbart på henne. Mitt barn är 4,5år. Orkar inte gosa men gör det iaf för skuldkänslor, så fort hon gör nåt suckar jag, allt äckligt hår mitt barn fått i mun/ansikte osv. Mår skit av dessa känslor och känner mig sämst. Kommer inte heller lämna bort henne för vi har haft henne i 11år. Älskar henne men samtidigt vill jag inte ha henne. Har inget tips, men du är inte ensam tyvärr.

        Det tyder ju på kärlek att behålla ett djur som man innerst inne inte orkar med. Hoppas dessa känslor lägger sig för oss båda. Tack för att du delar med dig <<33

        Gud vad hemsk du är. 🙁

      Hej! Grattis till ditt barn! Ett väldigt nyfött barn och en stor förändring i ditt liv. Hormonförändringar, eventuell amning och allt runtomkring att ha en nyfödd är nytt, tar tid och är inte alltid så enkelt som man kan tänka. Det finns inte alltid tid, energi och lust över till sånt som tyckts självklart förut, allt från att äta mat, duscha, umgås med partner eller torka bajs efter katt.

      Det är självklart att du älskar din katt och det är naturligt att bli arg och less över att katten stökar när man har så många nya saker på gång. Jag har läst att man kan börja känna aversion även mot en partner ibland när man har ett litet barn. Personligen tycker jag att mina barn tagit så mycket tid och energi från mig när de var så små att jag inte riktigt har ork över för annat.

      Vad bra att du försöker ha tålamod med katten. Som många skriver så påverkas han nog av att det kommit en baby och förändringar hos er också. Ge det lite tid, kanske din sambo kan ta lite extra ansvar för katten en period om det går? Medan du fokuserar på babyn, ev amning och att bli ok i kroppen (och kanske även psykiskt, ofta blir man ju nedstämd/gråtmild/lättirriterad efter en förlossning) efter att ha burit och fött barn.

      Håll ut och lycka till, det blir bättre!

        Vet inte vad jag ska säga mer än tack. Jag har bett sambon ta hand om lådan innan jag kliver upp och torka bort spyor utan att tala om för mig att den spytt. Det borde funka mot stressbiten.

    Någon mer som också stör sig och tycker det är du behagligt att sidor som Mr Koll får finnas? Eller facebooks nya funktion som gör att om du söker på namnet så dyker även gamla borttaggade kort upp? Funderar på att skriva till dess personer som jag egentligen inte umgås med längre och bara be dem ta bort alla gamla kort på mig, det är väl inte så konstigt om man inte vill att dessa ska synas?

      Oj vad är Mr Koll?

        Typ som ratsit, fast lite mer information.

        Man ser var man bor, hur länge man bott på adressen. Var man bodde tidigare och när man flyttade dit. Om man haft något annat efternamn (betalar 49kr får man även se vilket). När man är född, de fyra sista siffrorna i personnumret, hur många som besökt sidan den senaste månaden.
        Man kan även se om man åtalats för brott eller varit förekommande i tvistemål eller stämning. Telefonnummer.
        Om man har några bolagsengagemang.
        Vad medelinkomsten är på postnumret. Störst lön i området och hur många inkomstpoäng området har.

      förstår ej detta med bilderna på fb, kan du utveckla? finns också massa bilder på mig jag tagit bort taggen på.

      Ja, alltihop det tycker jag är obehagligt. Mr koll känns nästan olagligt och olustigt. Haha. Ja, jag är seriös.

      Visste inte det om bildgrejen! Bad kompisar/bekanta ta bort bilder på mig för ett antal år sen, många ba ”jag tog bort taggen så det är lugnt” och då bad jag sen ändå att ta bort bilden, vilket de gjorde (puh). Just för att annars finns ju bilden kvar ute på nätet.. fan creepy ändå!

      Ja jag stör mig. Jag tycker det är jätteprivat att min inkomst är skitlåg då det beror på sjukdom och det är inget jag vill skylta med. Är helt säker på att vissa ur mitt förflutna snokar via såna sajter och jag är inte bekväm med att vissa uppgifter anges där.

        Ja det där är så sjukt. Varför ska någon ens veta vad man tjänar? Fattar verkligen inte grejen

        Fast det står ju bara snittinkomst i området på mrkoll?

          Ja men övriga sidor har ju hela skiten listat.

            Vilka då? Jag har då inte sett några. Eftersom det då är ett brott mot kreditupplysningslagen har jag väldigt svårt att tro att någon sådan sida skulle publicera individuella inkomster

              Jaha jag vet inte har bara för mig att det står på det där sidorna ”se vad Sara tjänar” och så kommer man till en sida där man betalar för att få den infon. Har jag fel?

                Det finns nåt som heter inkomstkalendern på biblioteket. Där finns alla med.

      Haha, äntligen något bättre än ratsit..
      Jag älskar redan Mr Koll! Har gärna koll på mina grannar i huset som exempel.

        Och någon av dem har koll på dig.

          Nä, har inga som varit och sökt på mig, enligt Mr. Koll ?

        Det är ju inget speciellt med Mr Koll. Samma info som andra siter har, dvs något du lätt tar reda på genom att ringa Skatteverket.

        Det jag undrar över är hur de kommer förbi GDPR? Namn och telefonnummer är personuppgifter och de lagrar och samlar ju dem utan uttalat godkännande?

          Undrar också hur de tar sig förbi Gdpr. Nån jurist som har koll? Kommer seriöst maila alla dessa skit sidor och kräva att de plockar bort mig. Har ändå en känsla av att färre personer skulle ringt till Skatteverket och frågat om någons adress än de som googlar

            Man behöver inte vara jurist för att ha koll. Det räcker utmärkt med att goggla mrkoll gdpr.
            Första träffen leder hit: https://mrkoll.se/om/utgivningsbevis/
            GDPR gäller inte för MrKoll så länge de har utgivningsbevis, vilket är giltigt fram till 2028

          De kanske kan hävda berättigat intresse? /Juriststudent

            Fortsätt plugga

        ?

      Ska man gå riktigt till kärnan startade det nog med Abrahams söner Isak och Ismael. Isak föddes av Abrahams riktiga fru och Isamel av Abrahams tjänsteflicka. Isak sågs som den ”rena” sonen och blev stamfader för israeliterna. Ismael blev stamfader till ismaeliterna.

      Syns de även om man raderat sin Facebook men söker på sitt gamla namn?

      Ja jag stör mig på det. Speciellt eftersom jag haft en stalker som helt enkelt haft möjlighet att hitta mig tack vare att allt finns på nätet. Jag förstår verkligen inte anledningen, det känns som att man inte ska få ha nån rätt till privatliv alls vilket är sjukt egentligen.

      Jag mailade dessa sidor och bad dem radera mina uppgifter och då tog de bort mig. Gick ganska snabbt. Tips!

        Det funkade alltså? Vad uppgav du gör skäl? Vilka sidor tog de bort dig från?

          GDPR?

        Vad skrev du?

      Om det är obehagligt eller inte vet jag inte men typ hitta.se har ju ungefär samma info som den där mr koll-sidan, och sen finns ju typ birthday.se eller vad den nu heter som har info om födelsedagar. Mr koll visste inte hur stor lägenhet jag har men det visste hitta.se… Det anses väl vara allmän information helt enkelt antar jag. Inkomsten är ju medel för området så det kan man ju inte lägga någon vikt vid, finns kanske både folk som är ingenjörer och pensionärer i området.

        Jag stör mig på att det står vem man bor eller inte bor mer samt hur länge man bott på en plats. Kan förstå att det verkligen inte är kul för de som har domar heller. Tycker det är sjukt att dessa sidor får existera.

    Är det någon som känner igen sig?
    Känns som jag inte har kontakt med mina känslor. Det är som att jag går omkring i en bubbla hela tiden och ingenting känns riktigt verkligt. Ibland känner jag mig ledsen, arg eller kan känna kärlek men det är så svagt, som att det inte är kopplat till mig själv. Jag har inte alltid känt så här och har många trauman bakom mig. Är det någon som hittat botemedel mot detta? Gått i terapi i många år men känns som detta blir värre ju äldre jag blir.

      Stackars dig! Låter jobbigt. ❤️

      Känner samma!!! Och vill väldigt gärna veta varför jag blivit så. Min egen teori är att när jag hade en psykiskt påfrestande och krisig tid för cirka 6 år sedan så gjorde jag inte utlopp för mina känslor – pratade inte med
      någon utan bar på mycket oro, ångest och ledsamhet själv (som tonåring). Jag gissar att hjärnan i försvar stänger av till slut, för att
      må så jävligt för länge hade varit döden för mig till slut. Och hjärnan kan såklart inte bara stänga av de negativa känslorna, utan då blir alla känslor dämpade. Jag vet inte om det är därför men vill så gärna få en förklaring.

        Åh ❤ tror du att det skulle hjälpa för dig att prata med någon i dag, och kanske bearbeta de tuffa känslorna? Plocka fram dem i terapi?

      Låter som det kan ha göra med overklighetskänslor? Här kan du ex läsa mer om det: https://silent.se/psy/overklighet/

      Läs boken Hemligheten av Linge och Johansson! Tror att du (liksom jag) har det som heter otrygg-undvikande anknytning. Boken fokuserar på kärleksrelationer men finns en del där som beskriver strategier för att undvika jobbiga känslor generellt (där ensån strategi är att helt enkelt trycka bort känslorna). Och börja gå i ACT-terapi. Har på riktigt förändrat mitt liv, efter att ha gått år i annan terapi.

        Tack för tipset ❤

    Nån annan som gått över tiden? Känns som att bebisen aldrig kommer komma. trots att det statistiskt är högre sannolikhet för att det ska starta för var dag som går, så börjar det kännas mer och mer avlägset … ren graviditetslogik. ? Bf + 5 idag. Födde mitt första barn bf+14 så är van men nog suger det lite ?

      Oj,
      Börja tjata om igångsättning. Dom nya riktlinjerna säger v.41 Pga riskerna i v.42

      Jag gick över 14 dagar i höstas. Lider med dig. De två sista veckorna var jag nästintill deprimerad…mot sunt förnuft så tänkte jag verkligen att det kommer inte bli nåt. Blev igångsatt men tog inte ens med väskorna in till förlossning för jag tänkte att vi skulle få åka hem igen. Men 8 timmar senare var bebisen ute och allt käckt som legat i bb-väska flera veckor låg kvar i bilen utanför 🙂
      Heja dig! Snart är den vedervärdiga väntan över!

      Jag födde på bf+15 med båda barnen. De verkar som att mina barn tycker om att vara där inne in i det längsta. Hade även samma ”missbildning” men båda, dvs SUA (avsaknad av en artär i navelsträngen). Fick gå på extra kontrollen pga det, och läkaren hade aldrig träffat en kvinna som haft det under två graviditeter. Födde två friska pojkar. Nu i efterhand är jag glad att allt gått bra med tanke på risker som finns med att gå över tiden så länge. Skulle jag bli gravid en tredje gång kommer jag ställa in mig på att mitt bf blir på bf+15 istället så kanske inte väntan känns så lång ?
      Håll ut och kämpa på, snart har du bebis hos dig!

    Jag hade samma sak, men med vår hund. Jag tror att det handlade om att jag var ny mamma och behövde fokusera på barnet och dess behov, hade inget till övers varken för hund eller partner. Men har för mig att det gick över efter några månader, när barnet gick från spädbarn till bebis.

    Kollar och älskat att se you och Sex Education. Tips på liknande serier?

      Är ju ganska stor bredd mellan You och Sex education…. Men hey, se The fall. Då får du Gillian i huvudroll och så är det lite crime i ny tappning. Bästa serien på netflix.

        Är det bara jag som blir helt till mig, typ kåt, av Gillian i The fall? Jag är hetero och kvinna men vill ligga med hennes karaktär

          Jag med! Hon är gudomlig

        Sökte på den idag för ville se om den, men verkar som Netflix tagit bort The Fall?

    Någon här som har en Maine Coon? Berätta, hur är de? Klösiga? Hårar? Sällskapliga? Kan lämnas hemma under dagen? Berätta allt! Tack!

      Blir de inte enormt stora. Största rasen av alla katter.

        En del, de kan också vara små. Allt mellan 3,5kg till 8kg. Hanar större än honor.

        Jo dom blir väldigt stora, typ som norsk skogkatt, den rasen är väldigt stor i sig också.

          Maine coob är större och robustare än norsk skogskatt.

        Ja de kan bli stora men inte såsom många bilder framställer de som.

        Håriga? Ja.
        Klösiga? Ja
        Sällskapliga? Andra mer än andra
        Kan lämnas hemma under dagen? Ja några timmar men alla djur behöver tillsyn och sällskap.

      Åh älskar min derpiga maine coon. Han ligger och väntar vid dörren tills någon kommer hem. Älskar att putta ned vattenglas och chipprar? istället för att mjaua och älskar tummy rubs min lilla fis <3 Tycker inte han hårar jättemycket för att vara långhårig, min korthåriga katt verkar håra av sig mycket mer.
      Han är jättekelsjuk och lägger sig alltid i första bästa knä när tillfället ges spelar ingen roll om det är någon okänd eller känd.

      Vuxit upp med bara ”vanliga” katter så min Maine Coon är min första raskatt och nu vill jag ha en hel armé typ haha!

      Fast vadå ”kan lämnas hemma under dagen”? Det är ingen hund vi snackar om här. Och klösiga, beror ju på vad du menar. Jag har en katt som aldrig gör illa någon med flit och en som inte vet hur man drar in klorna. Ena vässer klorna på klösträd och den andra fattar noll och inget och klöser på mattor, soffan osv.

      Jag har två katter så att dom alltid ska ha sällskap, någon att leka med, sova med osv. Sen är det väl lag på x antal timmar som man ska lämna katterna själva också. Gå med i kattgrupper på FB, där finns det många som säkert har bra och fina tips.

      Min bästa vän har en Maine Coon. Nu är alla olika men en Maine Coon har EN ägare. Den dyrkar sin ägare. Den kan däremot hata allt och alla andra som hälsar på. Min bästa väns katt hatar till och med ägarens syster och hennes mamma. De är inte så klösiga av sig.

        Ser nu i efterhand att min kommentar visst kom med…. efter att jag redan hunnit skicka mitt andra. ?

      Jag skrev en kommentar som verkade försvinna?

      En Maine Coon är väldigt speciell. Den dyrkar sin ägare medan den avskyr (väldigt individuellt med hatet, haha) andra människor. Den är ägarens husdjur, den går knappt ihop med andra. Det tar tid för den att acceptera andra. Jag upplever inte att de klöser sönder saker, de är väldigt lugna och fantastiska, mysiga och sällskapliga till sin ägare.

      De är väldigt energiska, krävs mycket plats och stimuli för att mätta dem. De bör verkligen inte vara ensamkatter – bör ha minst en kattkompis. De är väldigt sociala och är med en hela tiden, överallt och pratar väldigt mycket. De är krävande men underbara! Hårar väl som en vanlig katt gör, en del. Min Maine coon klöser på allt, klättrar och är överallt, som sagt – väldigt aktiva.

    Okej, jag tänker att jag vill ha barn någon gång i framtiden, men vill samtidigt kunna satsa på min karriär fullt ut. Går det ens att få ihop eller kommer någon av delarna bli lidande? Behöver typ peppig läsning eller något. Jag känner att jag kämpat så mycket med utbildning och jobb och jag är rädd att det är omöjligt att kombinera som småbarnsförälder..

      Skaffa barn i första hand. Mest värt av allt!

      Bara du träffar en partner som är beredd att satsa på familjelivet och vara föräldraledig så går det absolut! Min syster är advokat i Stockholm och fick sitt första barn när hon var 37. Hon återgick till jobbet när barnet var 7 månader och då tog pappan över ansvaret. Hon jobbar nog mycket nu men inte 24/7 som hon gjorde förut. Hennes jobb betyder otroligt mycket för henne och hon är tacksam att hon hittat en man som stöttar henne i det. De har även en nanny nu som sköter mellan 13-17 på dagarna, före det är barnet med pappan. Alltså från morgonen till kl 13. Sen jobbar han 13-17 och kl 17 tar han igen barnet och min syster försöker hinna hem till kl 17 också så hela familjen är samlad då. Glad att det lyckats så bra för dem! Barnet är idag 1,5 år.

        Tack, blev så glad av den här kommentaren, precis nåt sånt jag behövde läsa! Har en partner som också satsar på sin karriär men vi har en samsyn på att dela lika på föräldraledighet och så om det blir aktuellt.

          Ah men verkligen! Tack för hopp haha 😀

      Jag har ett år kvar av utbildningen och gick i samma tankespår men tänkte då att det är bättre att få barn då jag är yngre, och kan förhoppningsvis då ha det lättare på jobbet sen då dom är äldre/inte behöver så mycket som en bebis! Typ enklare att ta bebis tiden nu då jag fortfarande pluggar. Kommer inte ta ett års paus utan gå utbildningen klart fast än bebisen kommer va med mig sista 7mån. Allt går om man vill!! (Rörigt skrivet är tröööött)

        Det kan jag verkligen tänka mig att det blir enklare så, än att jobba typ ett halvår-år och sen få barn. 🙂

        Beror kanske lite på yrke. Många jobb får du göra några hundår efter utbildningen som inte är så lätt att kombinera med vabb och hämningar osv. Antar att det är just därför många väntar med barn när de gör karriär.

          *hämtningar

      Det går! Jag är trebarnsmamma och karriären går faktiskt oväntat bra. Jag skulle säga att det har gått långsammare framåt, eftersom både jag och min man valt att inte ta särskilt stora ekonomiska risker (just pga att vi har barn). Jag tror att det viktiga är att båda i förhållandet är överens – och tar samma ansvar för barnen.

        Heja er! Ja det känns som nyckeln är att ha samma syn kring det med sin partner och det vet jag att vi har. Men hur menar du att karriären gått långsammare för att ni inte tagit stora ekonomiska risker? Kanske trött men lite förvirrad ?

      Klart det går om man vill, jag hade inte tid att vara borta från jobbet så gick tillbaka till min tjänst när barnet var tre dygn och pappan var hemma hela föräldraledigheten. Det passade in i hans arbete just då så detta blev en perfekt lösning. Efter det kunde jag styra mitt arbete mestadels hemifrån så vårt barn började på dagis först när hon var 4 år, detta var bästa tänkbara upplägg för oss och annars hade vi fått vänta med att skaffa barn några år till då jag behövde komma längre i mitt yrke innan jag kunde växla ner och fokusera på barn på heltid.

      Min kollega fick tre barn under tiden hon doktorerade. Så visst går det.

    Någon som har varit rejält utbränd och skaffat barn?
    Hur har det gått? Är 38 år och vill verkligen ha barn (helst 2-3) men är livrädd för att jag kommer krascha och inte klara av att ta hand om dem iom att jag har väldigt lite energi. Men barn är min och min mans största dröm!
    Till saken hör att han kommer fr Mexiko och har alltså ingen familj/barnvakt här och knappt jag heller. Det är alltså vi två som alltid måste orka då vi aldrig kan få hjälp. Hjälp! Vet varken ut eller in.

      Jag blev utbränd när jag redan hade två små barn och det var ett helvete. Jag började gråta hysteriskt så fort jag blev lämnad ensam mer än två minuter med barnen. Jag orkade inte med att ha något ansvar, pappan fick sköta ALLT. Vi hade velat ha fler barn egentligen, men fick lägga ner de planerna då jag insåg att jag blivit för skör.

        Tråkigt att höra att det blev så för dig. Hoppas du har det fint nu med de två du har ❤️
        Vill ge dig en eloge för att du insåg dina begränsningar och gjorde det bästa för dig och din familj! Ser många genom mitt jobb som inte tänker som du, kör på och skaffar fler barn än de egentligen mäktar med vilket såklart inte blir bra för någon.

        Hur är det nu, har det blivit bättre? Jobbade du heltid då du blev utbränd?

          Jag blev frisk men har inte jobbat heltid sedan dess. Finns dock andra skäl till det än att jag inte skulle ha orkat göra det. Blev sjuk igen några år efteråt, så sårbarheten finns kvar och jag måste vara noga med hur jag lever för att klara av att hålla balansen.

    Någon som testat MSM-tillskott (organiskt svavel)?
    Har stora problem med hårbotten och hört att MSM kan hjälpa, någon med erfarenhet/kunskap här?

      MSM ger mig otroligt verklighetstrogna drömmar, så rekommenderar inte om man har tendens för mardrömmar.

      Beroende på vad det är för problem du har. Du behöver antagligen ändra kosten också.
      Ställ frågan i gruppen Kolloidalt Silver 2.0 på Fb, men strunta i dem som skriver att du ska läsa på om scam Medical medium och dricka sellerijuice.

    Någon som har varit rejält utbränd och skaffat barn?
    Hur har det gått? Är 38 år och vill verkligen ha barn (helst 2-3) men är livrädd för att jag kommer krascha och inte klara av att ta hand om dem iom att jag har väldigt lite energi. Men barn är min och min mans största dröm!
    Till saken hör att han kommer fr Mexiko och har alltså ingen familj/barnvakt här och knappt jag heller. Det är alltså vi två som alltid måste orka då vi aldrig kan få hjälp. Hjälp! Vet varken ut eller in.

      Jag är barn till en förälder som varit utbränd länge och jag hade ingen toppen barndom. Idag har vi knappt någon kontakt. Jag känner att min mamma aldrig hade tid för mig eller att jag kunde prata med henne om mina egna problem.

      Jag blev själv utbränd när jag var 19 år eftersom jag tagit allt känslomässigt ansvar över mina syskon. Jag har bestämt mig för att aldrig skaffa egna barn efter mina egna erfarenheter.

    Hur mycket pengar tycker ni är värt att lägga på grejer åt bebis? Har kollat på Stokke men är det för dyrt? Använder man säng/vagn/bilstol/osv tillräckligt för att det ska va värt att lägga så mycket på allt? Vad tycker ni är viktigast samt oviktigast? Första bebisen och är helt lost i djungeln fattar inget! Man vill ju ha det som är bäst för sitt barn men vill inte lägga nästan 10,000 på en vagn om jag knappt kommer använda den?

      Vagn och säng använder man ja. Bilstol/babyskydd måste man ha för att lämna BB. Stokke tycker jag är ett bra märke och på till exempel lekmer finns det paketpris där vagn (sittdel och liggdel) och babyskydd ingår för typ 9000 kr, vilket ju är ett rätt bra pris för allt det. Sen ska man la välja vagn efter ens liv och behov då såklart:)

        Om man har lyckan att få ett barn som går med på att ligga i vagn och sova i egen säng ja!
        Har man otur så får man ett barn som behöver hudkontakt precis hela tiden och då kommer varken säng eller vagn att användas någonting överhuvudtaget kan jag berätta 😉

          Ja, det förstås. Det är ju sant:) då är det ju andra bullar, haha.
          Min vilding har inte börjat sova i egen säng än men antar väl han kommer göra det om ett tag. Men who knows.

        Man behöver nästan inget.
        Använde knappt vagnen, de sov aldrig i egen säng som bebisar.
        Köpte nästan inget. Det vi använde var: bilbarnstol, bärsjal (användes till allt möjligt: lekfilt, vagga, babynest genom att lägga som en korv runt barnet i vår säng etc) och SOVSKINN!
        Kolla Nøstebarn på det. Hade med överallt, barnet kände sig hemma på det tex på resa.
        Nøstebarn har bästa listan på kläder du behöver = nästan inget.

      Vagnen kommer du använda mest av allt.. och 10.000 är ju ingenting för en vagn! Bland de billigaste ligger på 9000-12000.

        Ja alltså grejen är att jag bara tittat på typ Bugaboo och Stokke (Influencer skadad haha) och tyckte de lät väldigt rimligt i pris men tänkte att jag behöver fråga då jag känner mig själv och höjer inte ögonbrynen på priser de flesta tycker är hutlösa ??

          Avfölj alla och känn efter era egna behov själva så blir det genast billigare. Om bebisen ens gillar att sova i vagn så sover den minst lika gott i en vagn för 500kr som i en för 10 000kr.
          Köp inte massa onödiga prylar i förväg utan känn efter eftersom, risken finns att man lägger flera 1000 på saker som inte ens kommer till användning

            Sant! Ska nog avvakta med att köpa allt som står på listorna över vad man ”absolut behöver” för bebis. Kommer försöka tänka smart för hatar att ha saker jag inte använder skräpandes! Kom dock på efter att jag började tråden att jag tror vagnen kommer vara väldigt använd hos oss då vi har hund och då måste jag ju promenera med både bebisen och hunden så då kan det va värt med en dyrare vagn/precis den jag vill ha.

        Vad olika det är, tror vi använde vår vagn typ 3 gånger sammanlagt. Bor på landet och Hade en skrinda med fårskinn i mängder som ungen släpades med och låg i.

        Känns som du bara är ute efter en reaktion med din löjliga kommentar om att ”Bland de billigaste ligger på 9000-12000.”. Så ja jag sväljer betet;
        10.000 är mycket för en vagn oavsett om du inte tycker det. Räcker med en liten googling för att tex hitta Kronans vagnar, 3995:- nypris.

      Jag ska ha nya Bugaboo fox som säkert kommer kosta över 14k så låter inte så farligt enligt mig. Verkar ha bra andrahandsvärde också, så kolla va en beg kostar så vet du om den är värd de ?

      Köp beggat för bövelen! Bra för privatekonomin och för miljön!
      Finns så mycket som är i princip nyskick och sjukt billigt. Säng, vagn, bärsjal, bärsele, babysitter, barnstol är toppen att köpa beggat. Just bilbarnstol ska man dock vara lite försiktig med, även fast säljaren skriver ”okrockad” vet man ju inte, och just där är det jävligt dumt att chansa.

      Varför just Stokke? Nu kör jag själv buggaboo då jag behövde en lättviktsvagn som var lätt att fälla ihop, men annars hade jag Britax Smile som favorit. Den känns väldigt prisvärd och verkar väldigt skön att köra. Man blir knäpp av att vara inne varje dag, så ja, du behöver en vagn.
      Babygym, lekmatta, balja, bebisleksaker, och barnstol har jag köpt på Ikea och är supernöjd. Bra och fina grejer till bra pris. Sedan rekommenderar jag bedside crib framför spjälsäng den första perioden.

        Allt jag vet om barn-märken kommer från de få mamma-influencers jag följer och dom har ju enbart Stokke eller Bugaboo och fastnade mera för Stokke pga man kan ha bilstolen som fäster på vagnen också vilket känns smidigt då vi kör mycket bil!

          Bilstolen kan du fästa på de flesta vagnmärken. I alla fall även på Bugga och Britax. Bara att köpa adaptrar som passar stolen och barnvagnen. Sedan rekommenderar jag dig verkligen att gå till en affär och känna och klämma på vagnar.

        *Britax Smile 2

      Babyskydd kan ni hyra via NTF. Hett tips! Då vet man även att man får en bra och säker stol.

      I övrigt hänvisar jag till andrahandsmarknaden. Folk köper så mkt som är så lite använt, så man kan verkligen hitta mkt bra för bra priser.

      Köp begagnat! En del typ liggdel använder man så himla kort tid. Så går att hitta grejer som är som nya till mkt bättre pris, särskilt om du redan har koll på vilket märke/modell du vill ha och kan leta efter just det.

      Tänk också på hur guld värt det är för miljön att en vagn kan få användas till två eller flera barn istället för att alla ska ha nytt.

      Jag tänker t o m att det är fräschare med begagnad vagn än ny. Det finns liksom inte ”ekologiska” vagnar och allt tyg, skumgummi och så vidare kan vara behandlat med flamskyddsmedel och annat skit man egentligen inte vill ha i närheten av sin bebis. Ju nyare nåt är desto mer emissioner från materialet. Allt man kan tänkas behöva tvätta kan du tvätta innan du börjar använda det.

      Begagnat för miljön, ekonomin och bebisen ftw!

      Använde själv inte vagn speciellt mycket då det var så himla smidigt att används sele. Hade en vagn alltså, men hade den kostat 10.000+ hade det blivit väldigt dyrt (speciellt liggdel!) Men beror ju på om ni planerar att ha fler barn i framtiden också. Säng köpte vi en lite större, den hade spjälor (?) som gick att ta bort och funkar upp till att det blir dags för en vanlig säng (som kan användas till han flyttar hemifrån hehe) mkt nöjd med det köpet. Bilstol tänker jag beror på också, ska man åka längre sträckor dagligen hade jag valt det bästa jag kunnat hitta, som gå att vrida och som går att fästa på vagnbasen, blir det bara enstaka resor räcker det ju att den duger liksom.

      *en bebis.

      Hur mycket pengar ska jag lägga på katt?
      Vad ska hund ha för mat?

      Det ser för himla illa ut när ni i mammamaffian bara skriver bebis. Lägg av nån gång

        This ^^

        Hund har precis ätit lite kött 🙂

          Och här har precis pojkvän varit ut med hund.

            Jag behöver tyvärr gå ut med hund själv ikväll ?

      Vi hade en Stokke Scoot som vi älskade. Liten och nätt, lätt att köra och snygg. Köpte liggpåsen till som användes när sonen var nyfödd och använde liggdelen. Älskade att vagnen har 3 positioner, vilket medförde att vi använde vagnen länge. Gillade också att man spänner fast barnet i vagnen, även när de är bebisar och använder liggpåsen. Är gravid med nummer två nu och kommer använda samma vagn igen, den passade oss i alla fall ?

      Jag ska hjälpa dig med grammatiken

      Det du menade att skriva var:
      Hur mången peng tycka ni vara värd att lägga på grej åt bebis? Har kolla på Stokke men vara en för dyr? Använda man säng/vagn/bilstol/o.s.v. tillräcklig för att en skola vara värd att lägga så mycken på allt? Vad tycka ni vara viktig samt oviktig? Först bebis och vara hel lose i djungel fatta ingenting! Man vilja ju ha det som vara bra för sitt barn men vilja inte lägga nästa 10 000 på en vagn om jag knapp komma använd den ?

        Men herregud jag skrev snabbt och har aldrig ens bott i Sverige. Tror du förstod vad jag menade.

    Jag behöver tips på hur jag ska gå tillväga … Har idag ett menlöst jobb på en industri.
    Skulle så gärna vilja ha ett jobb som jag verkligen brinner för! Funderar på att utbilda mig, har funderat på hovslagare. Har dock inget betyg från gymnasiet . Pluggar man upp sina betyg på komvux? Sedan, högskoleprovet? Måste man ha en viss poäng ifrån gymnasiet för att få göra de provet? Är 27 år om det har betydelse

      För hovslagare behöver du väl ha arbetslivserfarenhet kopplat till häst också? Coolt jobb, hur som helst. Kör ? Googla studievägledare i din kommun så borde de kunna hjälp dig.

        Tack för att du svarade , det ska jag kolla upp!

      Jag tror du får göra högskoleprovet ändå. Men att oavsett vad du får på högskoleprovet så behöver du betyg i vissa ämnen för att vara behörig en viss utbildning. Att skriva högskoleprovet ändå kan vara bra då det är bra att testa några gånger innan det är skarpt läge.

      Just hovslagare verkar finnas som utbildning på komvuxnivå. Då får du både en yrkesutbildning, pluss en god väg till högskolebehörighet. Go for it, girl.
      https://hovslagareforeningen.se/grundutbildning/

      Högskoleprovet får man göra när som helst, finns ingen åldersgräns, och obegränsat antal gånger. Rekommenderar dock att du pluggar innan, om du behöver ett resultat över medel. Resultatet gäller i fem år.

    Min nästan vän har fått en liten bebis, behöver tips på vart man kan köpa billiga bebiskläder till schyssta priser ? Kikat på Åhléns och Kappahl.

      *bästa, inte nästan

      Loppis! Finns hur mkt som helst i toppenskick. Ofta typ 5-10 kr / plagget

      Hon har väldigt fina kläder

        Nej men H&M ska det stå inte hon

          Hahaha lite creepy lät det först

      De stora kedjorna online. Hm.se, Zara.se, kappahl.se etc. Kategori REA.
      Som nybliven mamma uppskattade jag att få kläder för barnet att växa in i då jag själv hade bunkrat upp med storlek 50 och 54.

    Fick reda på att min pojkvän hade laddat ner Tinder och haft det typ bara för en kväll. Detta var efter att vi sagt att vi skulle vara exklusiva med varandra men innan vi blev tillsammans. Även om jag tror honom, så känner jag mig bara lite besviken. Är det befogat att jag känner så eller borde jag bara rycka upp mig?

      Ryck upp dig. Det är en app. Innan ni blev tillsammans. Du är barnslig.

        Lägg ner med sånna nedlåtande kommentarer. Man kan framföra åsikter mer vuxet.

      Dina känslor är befogade eftersom du är människa och vi är komplexa.
      Däremot tycker jag du ska försöka släppa det eftersom det var innan ni blev tillsammans.

      Helt klart befogat.

      Dina känslor är ALLTID befogade <3 Du behöver aldrig be om tillåtelse för att känna dem. Däremot kan du fråga om råd hur du skall hantera dem! Det allra viktigaste är kommunikation kommunikation kommunikation! Fråga honom vad han tänkte och berätta hur det får dig att känna. Ha kul med din relation, men ha alltid högsta respekt för dig själv! Världen är full av fantastiska män. Du är bäst!

      Ok hur fick du ”reda på det”? Låter ju också lite som en nödlögn man (han) skulle kunna använda för att tona ner? (”Jaså din kompis matchade med mig på Tinder? Eh men jag hade det bara I EN KVÄLL!”)

        Ja, min kompis fick upp honom på Tinder nu i veckan.. Men han menar på att han glömde och ta bort sin konto men inte appen, och därför som han dök upp nu, och därför som detta kom fram

          ”Glömde han bort” att han har flickvän också? Så lätt gjort att glömma lite allt möjligt…

          Äh, min kille tog bort appen men inte sitt konto. Han ”visste inte”. Kan säga att han absolut inte var med någon annan eftersom vi spenderade nästan all tid ihop. Så jag bad honom ta bort sitt konto också, men först fick jag kolla igenom det för att jag var nyfiken på de han matchat med och hur han skrivit till andra tjejer. Var väldigt underhållande! Hade ingenting med avundsjuka att göra.

      Fast vänta om ni är exklusiva så ska han väl inte ha Tinder? För mig betyder det att man inte snackar/träffar andra eller vad betyder det att vara exklusiva?

      Är väl helt rimligt att tveka eftersom det innebär att han inte var helt säker på dig
      Utan letade efter någon ”bättre” (dvs du är
      För bra för honom!)

    Har sån panik över denna magsjuka som härjar överallt.. varje år mellan okt-apr är ett rent helvete att genomlida.. mår typ konstant illa.. ?

      Jobbigt. 🙁 Inte haft magsjuka på många år. Peppar peppar.

        Inte jag heller, säkert 10 år sedan men tänker alltid att i år, då är det dags.. ? jobbar dessutom på förskola..

    Är det någon här som har haft en psykos? Vad hände, vad upplevde du och hur fick du sjukdomsinsikt?

      Både psykos och delirium tremens. Det sistnämnda inträffade ”tack och lov” under övervakning på sjukhus (minns nada) och jag hade kunnat råkat illa ut om så inte var fallet. Delirium i sig är ju livsfarligt men just den här psykosen.. Önskar inte min fiende detta!
      Psykos kan man ju försätta sig i långvarigt och det är nog inte heller någonting roligt..
      Har du någon erfarenhet?

        Ja, jag har själv en psykossjukdom. Jag har gått in och ur psykoser sedan 16 års ålder (jag är idag 30 år.) Jag har hört röster, trott mig vara övervakad och att en högre makt velat bestraffa mig för min existens. En gång var jag fullt övertygad om att giftig gas sprutades in i min lägenhet. En annan gång fick jag budskap i tidningar om att ta mitt liv, vilket jag då också försökte med.

        Idag har jag lyckligtvis en medicinkombination som verkar fungera. Utan mediciner hade jag varit helt lost. Tar du några mediciner?

    Såg precis fokis dotter hade fått resultat om att hon var undernärd(?) och vätskebrist när dem besökt akuten, dem har vart på akuten mycket också. Det jag stör mig nästan mest på är hennes behov av att beskriva sin dotters bajs, man kan fatta någon är sjuk utan den detaljen. Jag gillar fokis, så om du läser detta ta inte illa upp. Jag tror dock hon är överbelastad och eftersom hennes man är utbränd så skulle hon behöva avbelastning /: mer info finns på hennes insta om ni undrar.

      Har svårt att se att de inte får ihop det då båda varit hemma heltid i typ två år.

        Foki har ju två barn jättetätt och graviditeten med yngsta var ju jättejobbig för henne. Jag kan absolut förstå om de har det tungt.

      Ok tack för info. Information om denna bloggares liv, ett liv du förövrigt verkar ”gotta dig i” men samtidigt förkastar du att F delar med sig om privata saker. Saker som helt enkelt inte rör någon annan. Håller totalt med. Gör du? För i slutet av din onödiga kommentar hänvisar du till F vilket bara är trist. Jag stör mig på dig. Punkt.

    En sak jag funderat orimligt mycket över är hur Isabella kan skriva om att hon läser så mycket och ändå så skriver hon så dålig svenska (och engelska…). Någon mer som funderat på det?

    Får ngt konstigt med hjärtat ungefär vart annat till vart femte år; det känns som att hjärtat stannar till, sväller och vibrerar varpå det sedan börjar pumpa i snabb takt för att sedan helt åtegå i sin normala rytm. Vad 17 är det? Har hållit på sedan jag var ganska liten. Har inget fel på hjärtat, har gjort tester på det för inte allt för länge sedan och allt såg fint ut. Är bara 30 så känns som det är för ungt att få en hjärtinfarkt….

      När pratade du med vårdpersonal om detta sist?

        Tror det var för ca 2 år sedan, då hade det nyligen hänt igen. Känns inte som att det är något farligt men det är bara så konstigt. Senaste gången det hände hade jag extrem ångest och sorg, men nu låg jag bara ner och slösurfade. Har dåliga hjärtan i släkten och en förälder fick faktiskt en hjärtinfarkt vid endast 33 års ålder så naturligtvis finns det ju där i bakhuvudet. Men o andra sidan, eftersom det har hänt så många gånger så känns det bara som att det är ngt lagg med hjärtat….

          Skulle ändå kolla upp det speciellt om det finns sjukdom i släkten!
          mvh läkare

            Tack. Är en sådan som helst inte slösar med resurser, det ska mycket till för att jag ska uppsöka vård (därför söker jag råd på ÖS hehe). Bor dessutom på ett litet ställe så känns jobbigt när man hälsar på hos doktorn ena dagen på läkarmottagningen och nästa dag ses man i mataffären. Vill liksom inte verka för mesig heller ”hjälp mitt hjärta betedde sig konstigt en gång”
            Tack för svaret dock, det uppskattas.

            Men hen har ju redan kollat hjärtat hos läkare? Förmodligen är det inget, hjärtat göra extraslag etc ibland.

            Jag antar att du talat med läkarna om din familjs hjärthistoria eftersom de brukar fråga om det, så de bör ha det i åtanke. Eftersom det händer så pass sällan så blir det ju också rätt lönlöst med 24h-ekg. Men är du orolig så ring din läkare igen och boka in tid.

      Extraslag. Det har typ alla. Först tror man att man fått hjärtstopp, sedan några supersnabba slag och sen är allt normalt.

        Exakt!
        Tror typ att hjärtat någon gång ibland kalibrerar dig självt. ❤️?

        Tack! Ja men vad skönt att höra, har aldrig hört om det förr!^^

      Kolla om du har låg ämnesomsättning

        Tror den är ganska normal, har dock extremt hög insulinproduktion.

          Har du diabetes?

            Nej, inte ännu

              Du kan ha prediabetes. Kolla med läkaren och om du ha det, börja med lågkolhydratkost.

      Extraslag eller gaser

    Tips på bra serie som fångar en direkt? Behöver fördriva tid då jag är ensam hemma i flera veckor. Orkar inte med serier som ska ta flera avsnitt att komma igång.

      Sabrina! Nya på Netflix.

      The Witcher eller sherlock. Har kollat på sherlock typ 4 gånger ?

      Bodyguard med Richard Madden.

      Locke and key Netflix

      The Little Drummer Girl.

      Tom Clancys Jack Ryan
      Greys Anatomy
      Supernatural
      The marvelous mrs maisel
      see
      the outsiders
      the umbrella academy
      how to get away with murder
      big little lies
      you
      heder
      living with yourself
      kyle xy
      band of brothers
      prison break
      my name is earl
      two and a half men
      gossip girl
      once upon a time
      how i met your mother
      weeds
      limitless
      11.22.63
      gilmore girls
      the 80’s the decade that made us
      the 90’s the decade that connected us
      the 2000’s
      Lost
      Desperate Housewives
      Orange is the new black
      freaks and geeks
      scrubs
      that 70’s show
      medium
      house
      tru calling
      the oc
      vänner
      revenge
      new girl
      förhäxad
      suits
      heroes
      fringe
      breaking bad
      the big bang theory
      black sails
      blindspot
      american gods
      daredevil
      westworld
      better call saul
      the handsmaids tale
      homeland
      family guy
      under the dome
      game of thrones
      orphan black
      parenthood
      true blood
      Mad men

      Där fick du TV serier för konstanta 8 månader 😉

        Haha tack men jag tror det där var en lista på precis alla serier som någonsin producerats.??

          Nejdå! Jag glömde Bron 😉

            Ja det märkte jag?
            Jag får göra ole dole doff på den där listan.?

        Såg en serie på hbo härom dagen och blev till min förvåning fast vid första avsnittet. Beforeigners heter den, norsk. Finns dock bara 6 avsnitt hittills.

        alltså nej, när någon frågar om serietips så ger du inte alla du sett, du sortar ut de bästa bland alla 😉

          Jag har sorterat ut de bästa!
          Den där listan är mina favoriter, de är långt ifrån alla jag sett. ?

      Ok, det här fångar inte direkt men Bojack Horseman. Alltså O-M-Goooodness. Började kolla för att Netflix tjaatade som fan och jag tyckte att det var helt sämst (men fortsatte ändå kolla). Nu har precis sista säsongen avslutats och det är så jävla jävla JÄVLA bra. Man skrattar. Man gråter. Man känner igen sig själv så hårt. Bästa karaktärsutvecklingen. 1a säsongen, bleh. Men KOLLA!!! Fortsätt bara kolla.

        Håller med! Första avsnitten tänkte jag bara vad fan liksom. När jag väl gav den en chans så – wow. Riktigt rolig serie med mycket tunga ämnen, men ändå så är den så finurlig. BoJack är ju en så oskön karaktär egentligen, men ändå så älskar man honom. Som Don Draper ?

      Story of Yanxi Palace!! Kunde inte sluta kolla när jag väl började, den är fantastisk på alla sätt och vis!!

      The OA är den bästa serien som gjorts. Den är nedlagd nu, men 2 säsongen finns att njuta av på Netflix

        Kan ju knappast varit bra då den lades ner.

          Såklart en tolkningsfråga. Ta en titt och avgör själv ? Netflix la antagligen ner den pga för få tittare och det behöver inte alltid bero på kvalitet.

        The OA är bäst!!!

      Såg en serie på hbo härom dagen och blev till min förvåning fast vid första avsnittet. Beforeigners heter den, norsk. Finns dock bara 6 avsnitt hittills.

      A confession.

      Brittisk serie baserad på en sann historia. Spännande och fängslande i skönt lugnt tempo. Jag gillade den starkt.

      Även the Office och arrested development kan jag rekommendera. De är roliga.

      Marcella är också spännande.

        Och jooo.. de drabbade är också riktigt bra! En klassiker som finns på svts öppna arkiv.

      Kalifat

      Lucifer

    Någon som har en partner som är betydligt längre än er som upplever några problem med det? I så fall när?

      Nu har jag ingen ”partner” utan mer en kk. Han är 187 och jag är 154 cm. Jag älskar det. Jag älskar det. Däremot tycker jag att det kan vara svårt att vara överst i sexställningar. Är jag ensam om detta eller är det någon stackare som också har det lite knepigt? ?

        Jag som undrade nyss, varför just då?

      Jag är 160, min man är 192. Det enda problemet är väl egentligen när vi ska köpa möbler, det är sällan något som är bekvämt för oss båda. Och så när han ställer saker på översta hyllan, så klart.
      Ett litet pris att betala för kärleken 🙂

      Gift sedan 23 år med en man som är typ 35 cm längre än mig. Nemas problemas. Såg nedan någon som hade problem vid sex, det har inte hänt oss, sex funkar jämt.

      Nej men jag dejtade en som är 202, jag är 172cm. Älskar att känna mig liten och det var fördelen med att vara med en lång kille, men det kunde bli lite svårt när man låg med varandra.

        Var väl kanske så jag tänkte att det kunde bli. Men varför, något måste väl fungera?

          Ja det klart att något funkade. Det var bara att alla ställningar inte riktigt funkade pga längdskillnaden.

    Är så less på människor som inte kan ta eget ansvar. Liksom det här med Biancas reklam. Den är sexuell ja och den kan väl inte hjälpa att sälja hennes smink? Men att den skulle göra att folk våldtar och har vidriga ideal. Snacka om att se ner på oss människor, att vi inte kan ta ansvar för våra egna handlingar.

    Självklart är barn lättpåverkade men då kanske deras föräldrar kan guida barnen istället för att lägga ansvaret på en influenser. Hon är liksom ingen extramamma för era barn.

    Känns som denna filosofi grundar sig i så mycket i vårat samhälle. Denna offerkoftmentalitet, att inte ta eget ansvar och skylla på andra.

      Jag stör mig på folk som inte kan se att strukturer i samhället påverkar människors beteenden. Sexualisering och objektifiering av kvinnor kan absolut bidra till att kvinnor blir mer utsatta för t.ex. sexuellt våld. Sedan är det ju såklart inte en enstaka reklam som bidrar till detta utan strukturen som genomsyrar hur kvinnor porträtteras i samhället i stort. Vi människor är inte ensamma öar som vissa verkar tro utan vi blir påverkade av vår omgivning både medvetet och omedvetet.

        Strukturerna kan styra oss människor, men vi har alltid ett eget val. Man kan alltid försöka vara medveten och tänka själv. Det kan bidra men oavsett är det personerna som utför handlingarna som har en sjuk moral i grunden som då påverkas till att göra vidriga brott, det är de som gör valen. För man kan alltid tänka om. Dessa har sjuk moral från tidigare. Eller så är de som skadar andra sexuellt pga de ska ha påverkats av Biancas reklam osäkra tonåringar som inte fått en bra grund och inte lärt sig ett skit från sina föräldrar. Och då är det föräldrarnas fel. Föräldrarna som hade ett ansvar att lära barnen om moral men misslyckades.

        Om vi ska förbjuda reklam som påverkar oss kommer vi behöva förbjuda all reklam. Kommer bli så fel i samhället. Reklam behövs för att sprida informationen om sina varor.

        Om man får dålig kvinnosyn omedvetet eller medvetet av denna reklam och annan yttre påverkan från samhället kommer vi återigen till samma punkt. Man har då förmodligen en dålig moral i grunden redan. Man har inte lärt sig och vill kanske inte lära sig tänka om. Man vill inte rannsaka sig själv och är väldigt omedveten och påverkas att se ner på människor än mer och gör inget val att ifrågsätta att man påverkas och varför, om man vinner något på det eller ej. Man är lat och vill inte ta ansvar och påverkas då av reklamen. Men det gör inte alla, och om man påverkas kan man göra ett eget val att välja att påverkas eller ej. Rannsaka sitt inre, känslor, förnimmelser och tankar för att se om det är ens egna och om de är logiska eller om det är yttre ologisk påverkan från reklam som man då kan välja att inte göra val utefter.

        Vi människor måste inte vara så omedvetna och följa flocken hur som helst, vi kan vara ensamma öar om vi vill. Ett fritt val. Det handlar om att ta ansvar över sig själv och sitt liv.

        Liksom, enligt denna filosofi att allt bara är strukturer och vi måste förbjuda allt för människor gör hemska val pga strukturerna, det gör ALLA människor till offer. Ingen kan ta ett eget ansvar, alla påverkas av den och den så man kan lätt skylla ifrån sig på strukturerna och behöver inte tänka ett skit själv. Visst kan man påverkas av det yttre, men det är alltid en själv som gör valet. Man kan välja att ta till ny information i sitt huvud om man vill och göra så att man gör annorlunda val. Om man inte väljer att ändra sig är det inte strukturernas fel, det är ens eget fel.

          Håller med dig helt 22:14. Helt sjukt att folk ens kopplar biancas reklam till övergrepp. Men de gjorde samma sak när hon la upp en bild på sig i bikini, anklagade henne för att ha ett ansvar för att tonårsflickor inte ska bli utsatta för pedofiler på nätet

    Biancas kompis Melina, är hon så otrevlig som hon framstår i wahlgrens värld – eller spelar hon? Hehe

      Bestämd person och kanske lite Bridezilla på sitt bröllop ?

    Min sambo smaskar något så fruktansvärt, vad ska jag göra? Till en början påpekade jag det lite försynt, sedan skojade jag om det, för att sedan ibland säga ifrån mer. Men ingenting händer. Vill ju inte såra honom men jag tål det verkligen inte. Skrev igår om misofoni och vet inte riktigt hur jag tänker kring det men blir typ provocerad av den typen av ljud. Samtidigt förstår jag ju att jag inte kan ändra på någon annan utan att jag behöver ändra på min egen inställning, men hur fan handskas man med någons smaskande?

      Har tyvärr inget svar på din fråga men vill bara säga att jag känner med dig. Min sambo sen snart 10 år låter nått fruktansvärt när han äter, har gett upp alla försök att få honom att äta på något annat sätt, samtidigt som jag försöker intala mig att det finns värre bekymmer. Men särskilt på kvällen om vi sitter i soffan och det i övrigt är helt tyst kan jag bli så fruktansvärt arg inombords när han börjar äta och det där tjaskandet i munnen börjar ? har ibland bett honom äta i köket istället för framför tvn om det är kväll typ, annars försöker jag tänkta på annat om vi sitter vid köksbordet.

        Haha, igenkänningen! Men det sjukaste hände precis, precis efter att jag publicerat det här, sa han (medan han åt godis) att det är omöjligt att inte smaska när man äter just den typen av godis. Visade sig att han tydligen tänker på det men att jag inte ens visste att han försökte. Bara det är good news ju!!!

      Tuggar han maten med öppen mun? Typ hyfs att äta med stängd mun…
      Men, försök lära dig att älska ljudet. Exempelvis med ASMR-videos med mycket smask. Härliga hjärnkittlingar ?

      Skrik SLUTA SMASKA DET ÄR ÄR VIDRIGT så slutar han

        Eller hur, speciellt när dom låter som feta grisar. Typ min chef, blev så äcklad när han satt och åt framför mig på jobbet. Men sambo kan man man ju iallafall säga åt. Hade han fortsatt hade jag kastat tallriken ?

      När du blir irriterad så avbryt dina egna tankar. Ta bort värdet i smaskandet och tänk typ ”ja, han smaskar. Ja, det är störande. Kan jag ändra det? Nej.” Acceptera situationen så blir den så mkt mindre dramatisk.

      Man säger till. Att man inte klarar av ljudet och att man inte kan göra något åt det. Sen försöker man mötas på halva vägen. Typ min kille äter aldrig äpple i närheten av mig och jag tillåter att han äter vid matbordet fastän han låter som en jävla stenkross i käften (trots munnen stängd). Att få äta vid matbordet med munnen stängd är rimligt och där måste jag ge mig. Sen som sagt ger han sig när det gäller att äta äpple och annat slaskigt vid typ soffan. Men fan aldrig att han får smaska.

        Och du lever med en vuxen? Där du ”tillåter” att han äter vid matbordet? Herregud.

      Min sambo är typ likadan. En period lugnade han ner sig och åt som en normal människa! Men helt plötsligt så började det där jääävla smaskandet igen.. Blir så orimligt irriterad och vill typ slänga något på honom.
      Har också sagt flera gånger att jag hatar när folk tuggar med öppen mun och äter allmänt högljutt så han vet ju om det..

      Vad du ska göra? Växa upp och låta människan äta. Folk låter. Acceptera det eller bo ensam ?‍♀️

    Någon som har PCO och som blivit av med oregelbundna blödningar av p-piller? Tar yasmin nu men har börjat blöda massa igen… blir så less. Hade regelbunden, normal mens för ett år sedan men sedan förstördes allt när jag tog ett dagen efter piller och sedan blödde jag typ hela tiden. Yasmin hjälpte mig sen ett tag men nu har jag börjat blöda veckan innan jag börjar med de vita pillren och in på dem.

      Jag. Fick regelbunden mens med p-piller. Ej mini. Minns inte vilken sort jag hade dock

      Prova estron istället? Jag blöder inte alls. Hoppar dock över sockerpillren och börjar direkt på ny karta när första är slut.. har förbättrat min livskvalitet något enormt. Ingen pms, ingen smärta inga humörsvängningar!
      Dock har jag ett helt lager med mensskydd som samlar damm men whatevs

    Vilka ämnen tycker ni är roligast/intressantast på öppet spår?

      Tycker typ alla sista öppet spår har varit snark. Bara bebis, jobb osv. Inga roliga ämnen längre.

        Hat*r öpp*t spår men gud förbjude om man skulle ställa en ot-fråga under ett annat inlägg då får man hela sekten efter sig. Har inga egna barn och vill inga ha. Jag ser ner på folk som helt hjärndött vill avla av sig bara för att; helt själviska anledningar som att de vill ha någon som tar hand om dem vod hög ålder/känna ovillkorlig kärlek/leva ett annar liv genom sitt barn osv osv ni fattar…
        Samtidigt lever vi i en klimatkris med en mycket osäker framtid framför oss. Men visst det ordnar sig säkert för framtida generationer problemet är ju bara att det är idi*ter som skaffar barn och ingen växer upp till att leda världen in i en ny framtid…
        Doh!

          Amen!
          Folk som vill ha barn borde fan skammas mer

            Och hur ser det ut i framtiden om inga barn föds längre

      Sex, relationer. Djur. Typ ?

        Haha ja jag håller med om att sex är roligt/intressant men däremot har jag blivit anklagad för att vara en runkgubbe när jag velat diskutera det här?

        Kanske inte i den ordningen och tillsammans väl?

      Den här frågan fick mig att ifrågasätta varför jag envisas med att läsa här.
      Tycker att alla öppet spår nu består av samma tråkiga saker.
      En influencer har gjort något galet – ikväll är det Margaux
      Många har problem med ”bebis” – ikväll är det typ 6-7 nästan identiska trådar.
      Några vill veta vad de ska läsa vidare till, oftast en sjuksköterska som ska specificera sig – ikväll är det typ bara 3st som ”står vid ett vägskäl”
      Någon efterfrågar stöd för att lämna en sunkig relation
      Många vill gnälla över hur hemskt det är att vara gravid

        Glöm inte de man anar är t*oll! I detta ÖS tjejen som ledsnat på att sköta om sin katt för att en bebis har anlänt. ”Man blir ju så trött”…

      Tycker det är intressant med alla som envisas med att hänga här trots att det är så ”tråkiga och ointressanta ämnen”.

        Jag tycker att majoriteten av trådarna här är tråkiga men går in här ändå och scrollar genom ifall det är något intressant eller om jag själv vill diskutera något speciellt så startar jag en tråd om det. Även om 85% är ointressant så kan jag ju komma hit för de andra 15 procenten. Tycker du själv att exakt allt på ös är intressant och roligt eller finns det även ämnen som du scrollar förbi?

          Jag scrollar förbi det mesta. Men jag lägger inte så mycket energi på att det är tråkiga ämnen, det är liksom helt oviktigt för mig att påpeka eftersom ÖS är till för att ställa alla möjliga frågor. Och det är det jag inte förstår, varför det alltid ska skrivas hur tråkiga alla ämnen som tas upp här är när det är hur lätt som helst att rycka på axlarna och scrolla vidare.

            Nu frågade någon vad det roligaste med öppet spår var och du valde ändå att ta upp det negativa med folk som tycker att mycket här är tråkigt.

              Roligt/intressant. Och jag svarade på vad som är intressant. Läs ordentligt.

        FOMO!

    Följer kontot Surfejs på Insta och blir frustrerad att företag som Skincity inte tar ställning och fasar ut PFAS ur sitt sortiment. Läste nyss på SVT om att det finns så otroligt mycket läkemedelsrester i vårt vatten som inte renas, när ska detta ta slut?

      Ska kolla upp det här kontot. Sånthär är viktigt för mig och jag vill gärna bojkotta sånt skit som innehåller dåliga ämnen. Vi lever i framtiden men beter oss som grottmänniskor och troll

        Gör det!! Det är helt sjukt att ena dag lovar företag att fasa ut men har sen nya sminkprodukter ute med PFAS (tänker främst på bareminerals). Vet att Kicks och några utav apoteken har en utfasning på gång och Skincity hade SAGT att de också skulle fasa ut men nu backat tillbaka på det. Blev lite chockad av hur korkad man kan va. Ångrar nu att jag har handlat från dem just av princip men får helt enkelt använda och inte köpa mer!

          Fan vad dåligt, vad sur jag blir. Lätt att lova skit och sen bara i tysthet gå tillbaka på sitt ord?!
          Bojkott fan!
          Blir tillbaka till kokosolja då.

            Verkligen! Det var några som hade kontakt kundtjänst och frågat igen, annars hade det nog tagit ett tag innan det hade märkts av..

    Mello ikväll; VILKEN låt är Paul Reys låt (talking in my sleep) lik!? Tycker den är väldigt likt någon men kommer inte på vilken ? Tack på förhand!

      Såg någon på fb som skrev att den var lik ed sheeran – happier.
      Har själv inge hört Pauls låt så vet ej om ovan påstående stämmer..

        Jo, helt klart. Lyssnade nu och refrängen är exakt samma. Copycat ?

      Låter som nåt med Stan Smith tycker jag. Kanske stay with me?

        Ånej, Stan Smith är för mig bara en gammal tennisspelare, men det fanns tydligen en artist med samma namn.? well, tack för att du iaf fick mig att googla och lära mig nåt nytt…

          Sam Smith heter han. Alltså artisten.

            Haha, googlade igen. Läste fel på googleresultatet och tyckte verkligen det stod Stan Smith. Men nu stod det inte det längre??

          Sam Smith heter artisten.

    Har alltid drömt om en Chanelväska men nu när varenda kotte går med en så känns det så mainstream. Vilken annan väska kan man satsa på?

      Hermés kanske? Eller Burberry?

        Hermes har jag absolut inte råd med. Burberry är ju ett alternativ, tack för tipset!!

          Ingen fara, fick en fin Burberry väska i present och älskar den! Kan tipsa om deras rea på sommar och vintern om du orkar vänta så länge, haha

      Kånken.

        Haha Kånken ?

      Michael Kors

        Nya, MK är inte min grej. Men tack ändå<3

          Hehe MK. Får alltid upp bilden av Chantels mamma Karen med en sådan väska (Chantel & Pedro) och det är tacky på något sätt ?

      Vilken modell funderar du på? Classic box bag från Celine är min dröm, och rätt likvärdig prisklass som Chanel dvs ?

        Holy shit här har vi kanske min nya väska, himmelskt snygg

      Diors diorama crossbody. Så snygg.

        Den var riktigt läcker, tack för tips!!

          Prada, jag har senaste året blivit helt såld på Prada väskor och köpt två ?

    Vilket ämne tycker ni är tråkigast i Öppet Spår?

      Frågor från mammor om barn och familjeliv. Snark.

        Samma…. ÖS går knappt att läsa för att allt handlar om Familjelivsfrågor.

      Bebisar. Alla jävla bebisar!
      Satt faktiskt precis och scrollade och tänkte på att det nog är sista gången jag läser/pratar i öppet spår. De senaste gångerna har det mer varit som att läsa forumet på familjeliv.

      (Förlåt alla som frågar om bebisar, det är inte personligt!)

        Jag håller helt med. Vet inte riktigt varför jag fortsätter gå in på öppet spår.

        Håller med helt. Jävla bebisar och förlossningar. Och sertralin ?

      Igår var nästan alla frågor kassa. Plastpåse osv.

        Lol

      Allt om barn graviditeter, psykofarma och depressioner. Fy satan så trist att läsa om vecka efter vecka.

      Graviditeter, moderskap, barn, familjeliv. ???

      Först och främst alla som ska gnälla över graviditetskrämpor.
      Sedan med en liten inbördes ordning:
      Föräldraskap, barn, problem med sluskiga pojkvänner/sambos/makar.
      ”Vad ska jag bli när jag blir stor”-frågan.
      Mellogrejer
      folk som blir sekundärkränkta
      Frågor om p-piller

      Politik. Är ganska intresserad av det annars, men det funkar liksom inte här. Bara tråkigt och jobbigt att läsa

        Censuren sabbar det.

      Bebisar, förlossning, sjukdomar, depression, anti-depp, p-piller, missfall, otrogna män, tyngdtäcken, miljön. Så typ 85%

      Definitivt frågor om graviditet, ägglossning, kommande födsel, folk som frågar om namnförslag???!
      En annan upphetsande sak är ju ”vilken foundation använder ni”.
      Herregud. Gå in på valfri kosmetikabutik och be dem anpassa produkten du är på jakt efter din hudton. Likadant med skinprodukter.

        Angående namnförslag; kika i en almanacka och där har du plötsligt massor av förslag! ”Gamla” namn är på tapeten igen och vill du sticka ut får du använda fantasin eller ta en risk att det namn du döper ditt barn till hamnar på listan över Sveriges mest populäraste namn året därpå. Det råkade en vän till mig utför. De trodde de hade det ultimata namnet, haha. Nu inte så roligt ?

      Ni som gnäller på alla tråkiga ämnen. Vad vill ni se här då? Och vilka trådar skapar ni själva?

        Du vet om att det är olika anonyma som svarat?

    Hur får ni till ett roligt sexliv därhemma gott folk?
    Jag och min sambo är strax under 30, utan barn och har varit tillsammans i isch 5 år. Det är inte mycket pippande hemma (Senaste 6mån). Vet inte riktigt hur man hittar tillfällen? Vi båda är ganska trötta på kvällarna efter intensiva dagar på jobb/skola och efter 22 är man inte direkt pigg på att liva upp det.
    Hur gör ni? Vad gör ni? Berätta!

      Brukar ta initiativ även om jag inte är helt hundra sugen eller så. Brukar lösa sig. Är tjej. Ibland blir jag avvisad, ibland avvisar jag inviter från mannen. That’s life. Gillar din snubbe att få överrasknings BJ’s, well do it.

      Vi är 53 (jag kvinna) och 60 (han man) varit tillsammans i lite över trettio år. Vi sexar typ varje morgon. På vardagkvällar är vi för trötta men fredag- och lördagkvällar är vi på! Men morgonsex är underskattat hos folk tror jag, testa det!

        ”Sexar” ?

          Jag ville inte skriva ”ligga” för vårt morgonsex innebär så mycket mer än ligg. Ledsen om du tog illa upp för uttrycket!

            Haha nej jag tog verkligen inte illa upp av det, tycker att det är ett rätt så löjligt uttryck bara. Vad är det för fel på ”har sex”??

              Newsflash! Alla pratar inte som dig och ditt sätt är inte det enda rätta. We o we o we oo

                På tal om att ta illa upp?

      Vi har varit tillsammans typ sex år, ligger minst 1-4 gånger i veckan. Klart det är torka emellanåt men inte i ett halvår i sträck. Vi har båda ett intresse av sex och pratar mycket om det, det leder automatiskt till att vi ligger regelbundet. Så börja prata om fantasier, önskemål, sexleksaker etc så lär det komma(pun not intended) av sig själv ?

    Är det någon här som äter hormonpiller med progesteron? Jag har ätit primolut nor länge nu och tror inte jag tål dem längre för det känns som jag har en jävla tändsticka mellan benen. Ska på besök snart men tänkte om någon äter preparat som ni tycker är bra och som hjälper?

    Om ni är mellan 16 och 25 och råkat ut för negativa händelser på nätet skulle ni snälla kunna svara på min väns enkät ?? Tar ca 10 min!

    https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScTOZrNPlsCabMtlXzu7842GiOPhPam6cg1E4N69D9776ldwA/viewform

    Är sugen på en breitling. Däremot max 25-28 tusen. Tycker colt är en snygg modell. Någon som har en sån? Sedan tips på bra sidor att köpa ifrån.

      Om du kan tänka dig second hand så skulle jag tipsa dig om att kolla pantbanker. Exempelvis sefina eller kaplans. Där kan man få bra och fina klockor till lägre priser än i affär.

        Får kolla! Såg en sida som heter chron men vet inte hur tillitlig den sidan är?

          Chrono24 är helt tillförlitligt!

    Min man glömde bort min födelsedag, till saken hör att kvällen innan var han ute och drack öl med nån ny tjejkompis. Är bara så besviken. Jag struntar i presenter men att få ett Grattis på morgon tycker jag man kräva.. Till saken hör att vi varit tillsammans i över 5 år och senaste åren har handlat om att han ska göra karriär.
    Känner mig bara så besviken och totalt värdelös att jag just nu inte vet vart jag ska ta vägen..

      Nej. Bara nej. Inte ok. Lämna.

        Haha på bloggbevakning dumpar man på en gång!

          Ja!
          Varit tillsammans fem år och inte ens har koll på födelsedagen. Ute med ny tjejkompis? Låter märkligt.

            Ja, det är absolut något jag skulle ta upp med honom om jag blev så besviken av det. Däremot skulle jag inte direkt lämna honom för det.

            Men vi bestämmer själva vad vi väljer att acceptera och inte.

      Fyfan vad sunkigt. Jag hade gett honom ett helvete. Hoppas han hade kul med sin tjej”kompis” då…

      Tycker så synd om dig, grattis på din dag. Du borde gå ut o festa med vänner och vid annat tillfälle prata allvar med honom.

      Undrar om han tänkte på dig en enda sekund när han var ute och socialiserade med nya tjejkompisen? Varför fick inte du vara med? Skulle det störa hans chanser eller? Nä jag hade tagit det här som en stilla bekräftelse på mitt eget värde i relationen och börjat avveckla mina egna känslor för tölpen. För att sedan en dag bara tyst eliminera mig själv från hans liv för att leva mitt eget i lycklig ensamhet med självrespekt och självvärde.
      Jag hoppas verkligen du förstår att du förtjänar bättre, i både kärlek och firande och att du inte en jävla sekund finner dig att komma i andra tredje och fjärde hand efter en längre tis i en relation!
      Ge dig själv chansen att få det bättre.

        Håller med helt. En man som inte ens kommer ihåg ens födelsedag och springer och hänger med tjejkompisar är fan inget att ha.

      Ta vägen ut ur föehållandet såklart!

      Vill bara säga tack för era kommentarer. Har även haft ångest för att jag blev så ledsen och tänkt att jag inte borde det såra så mycket och att det känns väldigt skönt med lite medhåll. Vad svarar man liksom på när alla på jobbet/vänner/familj frågor om jag blev firad på morgonen etc… ”ehhh nä han glömde bort den” Knappast, känner mig så cake som pliktskyldigt svarat ”Jodå absolut blev jag firad” och sen bytt ämne så fort som möjligt..

        *Cake=fake

    Vad är den konstigaste matkombinationen ni brukar äta?
    Typ Pizza med jordnötssmör, köttbit doppad i jordgubbsyoghurt

      oliver och keso
      nachochips doppad i keso

      Gotländsk kavring med smör och herrgårdsost skuren i Stavar som man doppar i jordgubbsyoghurt. Godaste frukosten ever. Vill aldrig lämna bordet

      Fiskpinnar med makaroner/pasta och Caj P grillkrydda ✔️

      Gillar att doppa gurkstavar i varm mat, typ köttfärssås eller kycklingcurry

        Jag vill lägga sån mat på salladsblad! Istället för ris liksom. Saftigt och crunchy passar alltid skitbra till alla grytor och grejer.

      Feferoni finhackad med samoa (yoghurt). Strösslar över en nypa chili powder från Santa Maria.

      Salta pommes doppade i jordgubbsglass?

    Har hittat en knöl i bröst. Har sån dödsångest att jag inte vet vart jag ska ta vägen. Är dessutom gravid. Självklart ska jag gå direkt till vårdcentralen på måndag. Någon som har varit med om samma sak?

      Det behöver inte vara något farligt! Ta inte ut elände i förskott!

        Jag ska försöka lugna ner mig. Tack att du får mig lugn ?

      Hade också när jag var gravid, blir så när mjölk bildas i brösten.

        Tack att du delar med dig. Förhoppningvis är det så ?

      Jag är 31 år och fick också det när jag var i vecka 6-7 kanske. En tydlig knöl som både kunde kännas, ses och gick att lyfta på. Från en dag till en annan var den bara där. Fick göra mammografi och biopsi tre dagar efter att jag hittat den så snabbt gick det. Knutan försvann sedan efter kanske två veckor och vid återbesöket där jag skulle få biopsisvaret kändes den knappt. Var på uppföljande ultraljud fem månader senare och allt såg bra ut, ska nu på ett avslutande ultraljud om ca 5 månader till. Vågade inte glädjas över min graviditet innan första svaret men nu sitter jag här med bf om två veckor och allt känns bra. Håller mina tummar för dig och tipsar om att INTE gå in och läsa i din journal, det gjorde jag och där nämndes ord som cancer, att mitt fall dragits på onkologirond osv som skrämde och stressade mig ännu mera. Lycka till ❤️

    Någon som provat anarchy apparels träningstights? Gillar deras stil och att man kan hitta udda mönster och färger som mer passar ens stil än att bara se sportig eller sexig ut. Men, hur är kvaliteten, hur sitter de uppe, stör r*vsömmen?
    Någon mer som har ett par, vilket motiv valde du, och varför?

    Ribecka förnekar att cultural appropriation existerad efter att fått kritik för att tatuera in en stor religiös symbol på ryggen ? nu raderar hon alla kommentarer hon får om detta.

      Är det ”cultural appropriation” om en afrikan använder dator? Eller funkar det bara som hat mot vita?

    Tips på att ställa en kille ”mot väggen” på Tinder för att påpeka att det alltid är en själv som ställer frågor men aldrig får någon fråga tillbaka.

    Ja jag fattar att han kanske inte är så intresserad yadayada 🙂

      Varför truga honom om han uppenbarligen inte är intresserad av att fråga dig saker?

      Jag hade bara svarat typ ”okej, kul?” eller liknande när han svarat på min fråga och sen låtit det vara. Är han intresserad så skriver han något då, är han inte intresserad så skriver han inte mer.

      Håller med 22.21
      Är han intresserad kommer han att höra av sig och fråga saker. Vissa killar vill bara swipea och samla på matchningar

      Bara att göra. Tänk att det är i text, allt är lättare i text än irl iaf.??
      Ställde själv en kille mot väggen idag, har velat göra det länge men nu vart jag så irriterad och ledsen typ att jag bara behövde få ett slut. Det jag undrade var dock ett missförstånd från bådas sidor och jag fick klarhet i just det, men nya frågetecken väcktes istället. Snubbar<3

      Haha ställa mot väggen för han inte är intresserad av dig? Vad är det för fel på dig? Stackars kille.

        Inget fel på mig, bara trött på att man har en konversation, men efter ett tag upptäcker man att det alltid är en själv som ställer frågorna. Man får bara svar tillbaka. Googlade på det och alla svar var typ ”he’s not that into you”, vilket absolut kan vara anledningen. Men kan ju också vara något som killen inte reflekterat över, och därför fråga ”anledningen” på ett lite mindre drygt sätt…

          Men anledningen är att han inte är intresserad men han vill inte vara otrevlig. Ställer du honom ”mot väggen” som kommer du bara ses som ett psycho. Don’t.

            Så länge det är en person man inte kommer träffa gör det inget att man framstår som psycho.?

          Ställ honom inte mot väggen. Släpp honom och hitta någon som är intresserad av dig i stället.

      Skriv: ”Vill du träffas på en fika?”

    Hur lång tid tog det för er att få tillbaka mensen efter att ha slutat med ppiller? Slutade för två månader sen och har fortfarande inte fått tillbaka den

      Tror inte du behöver oroa dig. Det kan ta ett tag för kroppen att ställa om sig igen.
      Men om du är orolig tycker jag du ska ta kontakt med en gynekologisk/barnmorska

    Ni som har små barn, smörjer ni in hela kroppen varje dag?
    Började tänka på det när en kompis sa att hon smörjer in sin 4-månaders bebis varje dag, hela kroppen då, med nån sorts baby lotion. Har själv en 2-månaders och hade aldrig egentligen tänkt på det förr, är det något man ”borde” göra? Vi brukar lägga lite babyolja i vattnet när vi badar så det kanske räcker med det?
    Brukar annars bara smörja in torra partier med Miniderm.

      Hatar öppet spår men gud förbjude om man skulle ställa en ot-fråga under ett annat inlägg då får man hela sekten efter sig. Har inga egna barn och vill inga ha. Jag ser ner på folk som helt hjärndött vill avla av sig bara för att; helt själviska anledningar som att de vill ha någon som tar hand om dem vod hög ålder/känna ovillkorlig kärlek/leva ett annar liv genom sitt barn osv osv ni fattar…
      Samtidigt lever vi i en klimatkris med en mycket osäker framtid framför oss. Men visst det ordnar sig säkert för framtida generationer problemet är ju bara att det är idioter som skaffar barn och ingen växer upp till att leda världen in i en ny framtid…
      Doh!

        Doula- Trevlig du är. Tror du har fått tillräckligt med internet för idag, gå och lägg dig.

          Men sluta vara en sån besserwissser -db- du är så himla tråkig i dina kommentarer, alltid. Tror nog du fått lite för mycket internet och lever i villfarelsen att någon faktiskt lyssnar på och ens uppskattar dina tradiga åsikter.

          Make like a tree and fuck off

            Haha aldrig blivit kallad besserwisser förut! Lite kul faktiskt. Men vet inte riktigt hur mina kommentarer kan tolkas så. Nåt exempel? Att säga till någon som skriver en elak kommentar att den kanske ska gå och lägga sig istället för att skriva dumt på internet- är det verkligen besserwisser?

            När jag svarar på kommentarer så skriver jag utifrån mina högst subjektiva åsikter och tankar vilket faktiskt är det som efterfrågas här, accepterar olikheter men inte elakheter. Jag skulle inte säga att jag är besserwisser men skulle förstå om någon sa typ moraltant. Tänker främst på otrohetskommentarer jag skrivit där jag gärna delar ut moralkakor. Sen om mina kommentarer blir uppskattade eller inte är upp till ts, ibland verkar de uppskattade, ibland inte. Take it or leave it liksom.

            Känner plötsligt ett stort behov att kommentera lite extra mycket, lite extra tråkigt, just for you 😉

            Var tvungen att googla ditt sista citat, Ricky verkar ju vara lite kul, kanske värt att se serien? hahah =)

              Syftade på dina allvetande kommentarer, men du verkar gilla att förklara saker för folk så antingen är du bara jäkla egenkär eller självupptagen eller så är det nån störning av allvarligare art? vad får du ut av det lixom?

        Ok, på vilket sätt är det svar på min fråga?

          Det blev en dubbel kommentar för sidan fastnade efter jag tryckt på publicera kommentar, så jag tryckte igen. Sorry, vet inte hur eller varför min kommentar hamnade här!

          ?

            Det har blivit mer vanligt senaste tiden, kanske något att se över bloggbevakning?

      Nej man ska inte smörja in friska barn varje dag med lotion. Det räcker gott och väl med lite olja i vattnet. Men hon kanske varit i kontakt med läkare som rekommenderat? Eller att hennes bebis har extremt torr hud?

        Nej, det är något hon börjat göra självmant bara. Men hon använder nån baby wash i badvattnet så det kanske kan torka ut huden? Eller inte. Jag vet inte. ?

      Nej jag smörjde absolut inte in mina barn om de inte just hade nån torr fläck nånstans.. Min ena dotter fick eksem efter att hon ätit antibiotika så henne har vi fått smörja en hel del medans äldsta dottern alltid haft mjuk fin hy = aldrig s-märkt henne. Hon är 5 år idag. Så nej kleta inte på barnet krämer hen inte ens behöver, kan ju leda till att huden ”kräver” kräm och blir torr utan, fast den egentligen skulle klarat sig utan. skulle jag säga ?

        *smort henne – inte s-märkt ?

    Cam nästa inlägg borde handla om långa kommentaren på Margauxs senaste blogginlägg…

      O herregud, var tvungen att gå in och läsa kommentaren. Följer inte henne öht men jag blev riktigt äcklad. Stämmer det att hennes son leker med ett runlägg och har det som favoritleksak? Allvarligt talat, vad håller människan på med?!

        När Arnold kommer till förskolan eller hem till nån kompis och frågar om dom har ett runkägg han kan leka med… ?

          Det är inte ens nästan roligt.

        Kommentaren så inte alla behöver gå in och söka den:

        Hej. Jag menar inte att bråka med dig om barnuppfostran utan undrar bara över en sak som jag uppmärksammat i dina Youtubevideon och vill helt enkelt veta hur du tänker kring det.

        Jag såg i en video igår när du visar en sexleksak och säger att det är din sons favoritleksak, ett runkägg. Jag blev så chockad att jag var tvungen att googla för att se att det var verkligen en sexleksak du menade å det gjorde du. Din son, knappt tre säger att han vill ha fingret i det och repeterar ordet runkägg efter dig. Du skrattar åt det. I en annan video säger han ”pappa har stor snopp”. Jag skulle ej reagera om han sa att han en snopp för barn ska lära sig sina kroppsdelera men varför är det kul att barnet ska göra reklam för pappas stora snopp? Jag skulle bli väldigt arg om min sambo lärde vår 2,5 åriga son sådana ord. Ordet snopp säger han även i någon annan video. På dina instastorys gör du reklam för string och posar halvnaket inför din son som går runt där och är bara ett oskyldigt barn.

        Jag är helt medveten om att du inte menar något illa med det eller att du någonsin skulle skada ditt barn medvetet. Jag menar inte att du skadar ditt barn omedvetet heller. Det jag undrar är hur du tänker när du låter sexleksaker inte bara stå framme utan bli en favoritleksak åt barnet? Jag är medveten om att han inte förknippar det med sex, barn kan ju inte sånt men så är det ju även i de fall barn utsätts för sexuella övergrepp. För de själva är det inte sex de håller på med utan en lek som någon vuxen gillar. Jag tänker på att en av barnkonverntionens artiklar handlar just om att barn har rätt att ha en barndom utan sex (antar att de menar även sexleksaker).

        Jag tänker även på fallet som media uppmärksammat på sistone om en barnskötare som förgripit sig på barn. Föräldrarna uppmärksammade bl a barnen pratade om snoppar mm. Nu hoppas jag att det aldrig händer din son eller några andra barn men skulle det göra det är det ju svårt för er att förstå var barnet får sådana ord ifrån om det naturliga är att ni pratat snoppar och runkägg hemma.

        Mvh,
        En som suttit i styrelsen för rädda barnen och blir orolig när barn inte får vara barn.

    Bör man berätta för sin chef att man går och pratar med en psykolog? H*n förstår ju att nåt inte är helt 100 eftersom jag ber om ledigt för att gå dit

      Jag gjorde faktiskt det, även om jag inte alls kände mig bekväm vid det och var väldigt rädd att hon skulle bilda en egen uppfattning om varför jag gick till en psykolog.
      Tror jag la fram det som att jag behöver någon att prata med om allt och ingenting, väldigt odramatiskt.
      Lycka till!

        Det är just det, hur 17 lägger man upp det? Tror jag gör det till en större sak än vad det är i mitt huvud. ? Även om h*n aldrig skulle fråga mig varför jag behöver gå iväg och prata med ”Läkare” så gillar jag inte att ljuga eller töja på sanningen på det sättet

      Det bestämmer du helt själv. Skulle det kännas bättre för dig om chefen visste så är det såklart en fördel, tänker du att du ska berätta bara för att hen kanske vill veta.. nej.

        Tror faktiskt det skulle kännas skönt om h*n visste. Har ändå en bra chef som jag har förtroende för, men vill samtidigt inte att h*n ska se på mig annorlunda eller vara rädd för att ge mig arbetsuppgifter pga detta. Önskar jag kunde vara mer öppen med min psykiska ohälsa, men tycker det är jobbigt att prata om det. Ska försöka samla mod till mig och ta det på måndag! ?

    Precis haft ett stort gräl med min man, vi har dessutom båda druckit alkohol. Känns så tråkigt, jag sitter i soffan i vardagsrummet och gråter och han ligger i sängen. Vi har försökt prata men vi kommer inte fram till något?! Känns bara så surt, kul lördagskväll när vi fick åka hem från en kompis fest ?

      Kanske bättre att prata om det imorgon när ni båda kan tänka klart och kanske mötas på mitten?

        Ja, lösningen är nog att sova nu och försöka reda ut allt imorgon! Känns bara så surt nu ? kändes också pinsamt att flera vänner såg oss börja bråka. Men men, händer kanske alla någon gång?!

          Alla bråkar nån gång. Tror bara det är bra att våga vara oense om saker i ett förhållande. Ni verkar inte behöva låtsas att allt är perfekt, utan ni vågar bli osams öppet det hade jag valt att se som ett sundhetstecken.
          Lycka till imorgon! ?

      Skönt när spärrarna släpper med lite alkohol och all uppdämd ilska och frustration över den andra personen äntligen kan bubbla upp mot ytan. Vad bråkade ni om?

      Alkoholens fel? Aldrig rolig att skämma ut sig inför vänner/bekanta sådär och ångesten dagen därpå ☹️ Är det en vana? Att ni dricker er berusade ofta och att ni ofta hamnar i dispyt? Alkohol förstör så mycket och ibland mår man bättre av att vara utan..
      Bara en tankeställare.

    För 6 månader sen hände det som jag och min partner (samkönat förhållande) längtat och drömt om i 4 år. Efter en lång kamp för att bli gravida så blev min flickvän genom insemination gravid. Allt var så himla bra och vi var så lyckliga. För två veckor sen vändes mitt liv uppochner totalt. Hon satte sig ner och berättade att hon lämnar mig och att hon kommer ta hand om barnet på egen hand, och vill inte att jag är inblandad alls. Min värld är ju förstörd! Vi har inseminerat och gjort IVF på oss båda, och tänkt att den som det tar på först får helt enkelt bära vårt barn. Har varit ett helvete med alla hormoner och ja, ni som gått igenom det vet. Nu har hon barnet i magen och lämnar mig. Känns så orättvist, det var ju mitt barn också. Jag har haft kontakt med en advokat men hon säger att jag inte har någon laglig rätt till barnet pga omständigheter och då det är exet som är biologiska mamman. Vad ska jag ta mig till? Har gråtit konstant i två veckor och ser inte att tårarna nånsin kommer ta slut.

      Men get over it. Hon kanske hinner ändra sig när hennes hormoner lugnag sig. Du vet ju hyr det kan vara själv. Jag hatade allt och alla när jag var gravid. Ville jag inte döda alla i ett rum ekler mig själv var det lixom en bra dag. Dock gick den fasen över efter ett tag ocg jag kubde njuta av upplevelsen mer. Gjorde bästan3hpl i huvudet på min man när jag fick en tallrik med blöta makaroner istället för makaroner som blivit lite torra i durkslaget.. ja du fattar..

      Men samtidigt, vill du verkligen bilda familj med en sådan nyckfull och svekfull person som hon nu visat sig vara. Skaffa en ny famulj istället. Avveckla och investera dig själv i någon/något annat.
      Folk är komplexa, folk är idioter.
      Livet vänder och det gör ont. Men smartastd är att borsta av sig och gå vidare och göra sånt man gillar med någon som är intresserad av att göra dess saker med en, såklart.

        Ger over it när hon precis blivit lämnad? Herre

        Men för helvete, kolla in hur du både stavar och uttrycker dig!

      Usch, stackare vilken hemsk situation ? sa hon varför hon lämnar dig? Tror det är viktigt för dig att få en förklaring så du förstår varför. Att bli lämnad är vidrigt, men det blir bättre jag lovar! Ta minut för minut, och dag för dag så kommer det ljusna snart.

      Gå vidare kanske? Sök hjälp. Om det nu gått 6 månader… alltså hon har kanske velat lämna dig länge men tänkte hon kunde få ut ett barn lättare tillsammans med dig än utan. När provessenvar över blev det lätt att bestämma sig?
      Bara acceptera att det är som det är.

        det var ju iofs 2 veckor sen hon blev lämnad enl inlägget

      Usch vad jobbigt. Lider med dig ??
      Vet det inte är vad du vill höra men tiden läker alla sår även om det inte känns så just nu. Men förstår att det känns tungt och jobbigt nu, och det är ok om du är ledsen och gråter. Låt det göra ont. Gråt tills tårarna tar slut. Prata och sök tröst hos dina vänner, för det är alltid skönt att prata om jobbiga situationer. Ta hand om dig!

      Men nej det var inte ditt barn.

      Eftersom det inte var ditt barn så har du inte rätt till det och bör inte slösa pengar på advokat. Betalade ni båda för ivf eller utnyttjade hon dig för det? Usch, jag lider med dig. Det var riktigt illa gjort av henne.

    Jag har en manlig bekant som så fort jag är i närheten och han har sin telefon framme alltid vänder skärmen neråt om den ligger uppåt när jag kommer. Varför tror ni han gör så?

      Han vill inte att du ska se vad som händer på hans telefon ?‍♀️

      Han är spion.

        ?

      Jag gör så mot typ alla jag känner. Mest för att jag inte vill bli distraherad av mobilen när jag sitter och snackar med någon. Jag tycker att personen jag tittar på är viktigare än en mobil liksom. Skulle någon messa eller ringa under tiden så får den personen vänta.
      Sedan kan det ju vara så att man får en notis som man inte vill att någon ska se.

        Haha fan vad intressant och det där hade ju de flesta misstolkat

          Det är så de flesta i min bekantskapskrets gör. Om telefonen då ens behöver ligga på bordet. Majoriteten lägger undan telefonen helt och hållet eftersom sällskapet man träffar är viktigast just då.
          Jag ser inget fel med det. Snarare tvärtom, det är ett tecken på respekt

    Ammar och min sexlust är gooooone.
    När kommer den tillbaka?

      När du slutar amma, tyvärr.

        Nee, hade inget med det att göra för mig. För mig var det så att amningen hjälpte till med sexlust.
        Det är trötthet och oro som sliter en, men amning är bra för lust. Jag trodde först att jag var torr på grund av amningen, men det visade sig att det var svamp.

        fan vill inte sluta amma på länge …

          Du behöver inte. Jag ammar en 1,5 åring nu och har prima lust 😉 första ammades till 3 hehe

            Ammar en 1åring så känns lite hopplöst just nu. Vill gärna amma till 3 minst

      1 år kanske. Men jag gick på mys tidigare varje månad och så, men det var som om man var oskuld igen 🙂 sen hade en svampinfektion utan att veta, så det gjörde ont, en enda tablett botade den men först efter 1 år. Nu är alt bra igen.

      Det är inte amningen som stör, det är tröttheten!

    Kommer jag sova inatt?

      Ja

      Nej, troligtvis inte. Sorry!!

        Nu är det 50:50. Kanske 🙂

    Vad hade ni tyckt om att ni i förtroende berättat för er svärmor om att ni är gravida, ber henne inte berätta för någon (inte ens närmsta familj) då det fortfarande är tidigt och sen får ni reda på att hon skvallrat till halva stan? Hon hade berättat på sin gamla arbetsplats när hon var där på besök, för några vänner på en middag och även på nya jobbet så det spred sig hela vägen till grannkommunen där jag jobbar. Även på ett byggvaruhus hade hon berättat när hon varit inne där. Just de personerna spelar ingen roll, men våra vänner fick höra de ryktesväg istället för att få de berättat av oss. Vi hade självklart velat berätta för våra närmsta själv men hon var väll för stolt över att bli farmor för första gången så hon tog sig friheten att prata öppet om det.. är så kluven ?

      hade LACKAT

      Hade blivit väldigt irriterad. Men en liten del hade förstått att hon är glad och vill dela den goda nyheten. Men hon borde verkligen knipit igen. Om hon ber om ursäkt hade jag släppt det, men om hon inte fattar att hon faktiskt beröva er på att få berätta så skulle jag varit sur lite längre. Alltså typ nån dag haha är inte långsint för 5 öre, men som sagt hade visat att jag inte tycker det är ok.

        Hon bad aldrig om ursäkt och försvarade sig med att ”de är väll skönare att alla vet om”. Du kan läsa lite mer om händelsen längre ner..

      Hade laaaaaaaaaackat sönder. Samma hände med mig och min sambo. Hans pappa var den som gick ut med att vi skulle ha ett barn till…. Allså… Är det deras sak att berätta? Nej. Jag sa till och tycker du ska göra det också. Räcker att säga att det inte är ok och du hade föredragit att det hade kommit från din mun och inte hennes.

        Vad är det med ”lackat”? Vilka är ni egentligen

          Folk som kommer ”från orten”, folk som vill vara ”från orten” eller folk som umgås med ”orten”.
          Och de som tycker att nattbuss 807, sökarna och Stockholmsnatt är coola filmer

          Men gud hur får man uttrycka sig för att det ska vara godkänt hos dig?

    Hade ställt henne mot väggen.
    Vad säger Din partner om allt?

      Alltså, nu är det här ett tag sen. Bebis är ute!

      Men sambon var lika besviken och arg han med. Skällde ut henne när han fick veta och berättade att hon aldrig kommer inkluderas i hemligheter igen..

      Det jobbigaste var ju barndomskompisar som fått höra de från henne redan och visste om de ett bra tag innan vi valde att berätta. Varje gång vi sågs så trodde jag och min kille att vi bar på en jättestor hemlighet men nästan alla vänner visste redan om men valde att inte fråga eller säga något utan ville vänta tills vi sa något själva. Det var ju en riktig besvikelse när vi väl väljer att dela med oss och alla bara ”åh grattis! De har vi vetat LÄNGE”.. de menade ju bara väl men jag och sambon blev så chockade och besvikna. Vi hade SJÄLVKLART velat berätta själva. Det allra mysigaste med graviditeten var ju den allra första tiden när bara vi visste om vad som skulle hända. Och så får vi i efterhand veta att nästan alla vetat hela tiden.. Fy. Borde jag bara släppa det nu? Det har ju gått ett bra tag menar jag. Men jag stör mig på småsaker med henne nästan varje dag och efter denna händelsen blir alla småsaker hon gör till ENORMA saker.. hur kommer man över det?

        Ja jag tycker nog att du får släppa det om det är så länge sedan. Om du blir gravid igen så får ni väl vara tydlig med henne vad som gäller, eller inte berätta till henne först. Men ingen idé att älta det tycker jag?

        Vill också bara inflika att jag går ju inte runt och är arg och ledsen varje dag nu flera månader senare. Självklart inte. Jag är trevlig mot henne precis som innan. Men när hon väl gör något som man stör sig lite på så minns jag denna händelse så väl och då kommer alla känslor upp igen. Vet ju om att jag behöver släppa de och gå vidare, men kan inte hjälpa att vara irriterad. Aldrig fått en ursäkt heller utan hon förstår verkligen inte varför vi tog illa upp.

          Vi var otroligt tydliga då. Det är därför jag blev arg. Hade vi inte sagt något så förstår jag ju att hon går runt och berättar men hon visste om att hon inte fick säga till någon, så när hon berättade för gamla jobbet och våra vänner osv så sa hon ”säg inte att jag sagt något för jag fick egentligen inte berätta”

          Done is done. Vad tjänar det till att vara irriterad över det nu?

            Ja det är lite den jag försöker ventilera om nu, jag behöver bara egentligen få bekräftat att det var rätt att reagera på det DÅ. Vill ju släppa det och gå vidare, kommer dock aldrig lita på henne med såna saker igen. Förstår att jag inte ska älta. Ville bara prata av mig.

          Sjukt att hon inte ber om ursäkt. Men då får du försöka senaste som att hon inte förstår bättre…
          Jag hade också blivit iirriterad, men hade nog försökt släppa det för det går inte att ändra på nu som någon annan skrev.

          Du får försöka luska reda på någon av hennes hemligheter och sprida den till alla som hämnd ?☺️

        Du skriver inte sambo, utan sambon. Du skriver skällde och inte skälla, berättade istället för berätta.
        Du kan uppenbarligen böja orden rätt så varför i hela friden skriver du ”bebis” när du menar bebisEN???

          Då kan jag väll uppenbarligen inte alls böja orden rätt. Men tack för din input! Nu ska jag krypa ner bredvid BEBIS som ligger och sover. God natt! ?

            Jag själv ska gå och öppna fönster, krypa ner under täcke och ligga bredvid katt som ligga och sova

          Godnatt till dig och bebis! ?❤️

        Alltså jag hade typ aldrig släppt det på så sätt att jag alltid hade hållt henne på avstånd och aldrig berättat något viktigt för henne. Hade typ inte berättat om nästa barn förrän det typ var ute så kärringen blir galen. Så jag hade hållt mig lite på distans hela livet tror jag då det är väldigt respektlöst att göra så som hon gjorde mot sin egen familj, och inte ens skämmas och be om ursäkt för det.

        Släpp ilskan och besvikelsen för din egen skull, men låt henne ta konsekvenserna av det hon gjorde. Berätta inte saker om du inte känner att du kan lita på henne och berätta för henne direkt om du stör dig på något hon gör, och låt henne veta varför. Börja lita på henne igen om hon ber om ursäkt och om du känner att det funkar, inte annars.

    Har ni några bra nyheter/ glädje att dela med?

      Duplantis tog äntligen världsrekordet!!

        Tack! har är säkert glad 🙂
        Men vad betyder det för oss?

          Tja.. mitt liv kommer rulla på som vanligt men jag tycker att han är en duktig idrottare som verktygen förtjänar detta. Blev riktigt glad för hans skull när han klarade det hoppet. Och som det såg ut så blev även hans motståndare väldigt glada för honom. Precis så som idrott ska vara.

        Ja!!!! Är så besviken över att jag inte var hemma och kunde se det, men satan vad glad jag blev när jag öppnade Aftonbladet förut och läste om det. Helt fantastiskt❤??

          Nu hamnade mitt svar till Ela i modd men det var så fint att se hur glada även hans motståndare blev för honom. Vilket jäkla hopp han gjorde alltså!!! Äntligen!

            Det är gåshud och blir änna tårögd?

            Nog för att man fattat att han har det i sig, men redan?! Åh herregud. Han är helt otroligt bra!

      Jag fick VG på min senaste tenta. Känns alltid skönt att få bra betyg precis innan man ska börja skriva nästa kurs tenta =)
      Och,
      Jag sökte ett jobb eftersom jag tar examen till sommaren och chefen ringde upp 2 dagar efter jag sökt och ville att jag skulle komma in på intervju nästa vecka. Även fast hon egentligen vill ha någon nu och hon vet att jag inte kan börja innan juni så sa hon att hon är intresserad så det känns himla kul =D

    Någon med erfarenhet av fipkidz gympa? Har några timmar på att tacka ja eller nej. Hit eller miss?

      Min dotter har gått på gymnastik med flipkidz i 5 år nu. Vi bytte i år till solflickorna Eftersom vi hört att de ska vara bättre men jag tycker de är i samma nivå. Vi är nöjda iallafall och min dotter gillat det.

        Tack! Uppskattar det!

    Väntar mitt tredje barn och alla tre blir av samma kön. Jag är otroligt tacksam som får bli mamma igen och hoppas egentligen bara på ett friskt barn men min största hemlighet är att jag faktiskt hade hoppats på att det skulle bli av det andra könet denna gång. Jag vet att jag kommer över det så fort jag får hålla bebisen.
    Jag har inte vågat avslöja bebisens kön än pga reaktionerna jag säkert kommer behöva bemöta från våra nära och kära. Alla hoppas på det andra könet denna gång och det är enda samtalsämnet, blir så ledsen men vet inte hur jag ska bemöta det.
    Någon annan i samma sits? Fick ni hörs konstiga kommentarer efter att ni avslöjat bebisens kön?

      Äsch, hade samma. Men folka acceptera snabbt så fort de få veta vem det blir och de sluta spekulera, det är inte något på beställning. jag tycker det är kul att motbevisa alla som känner att de vet vilket kön de blir och så har de fel!

      Kanske att du får ha lite förståelse för hur de människorna tänker. De (precis som du) hoppas på motsatt kön antagligen bara för att det vore skoj för dig att ha barn av bägge könen. Och jag tycker absolut att det är okej att tänka och drömma så. Som du skriver så kommer det ändå att kvitta sen när bebisen väl är ute, och jag utgår från att resterande människor runt dig tänker samma. Att visst är de tråkigt på ett sätt att ni inte får uppleva bägge könen men hey – ett friskt barn! De kanske blir lite ”besvikna” när de först får höra det, precis som du uttrycker att du blev, men de kommer växa in på dem. Lycka till med 3 fantastiska ungar!!

      Har aldrig vetat eller avslöjat barnets kön innan barnet fötts. Då är det glädje och lycka för hela slanten och det enda som är fokus är välmåendet.

      Väntar också tredje barnet, tredje killen. Kommer nog alltid sörja att jag inte fått en flicka då jag alltid sett det framför mig, men huvudsaken är som du skriver att han mår bra ❤️ Reaktionerna jag fått av andra har i princip bara varit positiva ”wow så coolt med triss i killar” ”tänk så kul de kommer att ha tillsammans”, ”varför bryta ett vinnande koncept” osv, jättefina ord som inte alls gjort mig ledsen utan glad.

      Kan du abortera och beställa en med nytt kön genom genmanipulation?

    Folk kommer acceptera snabbt. Oroar inte 😉

    Hur lång tid efter kejsarsnitt blev ni gravida? Min barnmorska sa att man helst ska vänta ett år så allt hinner läka ordentligt, är det någon som inte följt de rekommendationerna?

      Nu gäller det ju inte mig men…..
      Min tjejkompis blev gravid efter 3-4månader och hon födde naturligt för några månader sen. Gick hur bra som helst. Tänker lite att bara för det gick bra med henne kanske det inte går bra med någon annan. Kanske bäst att följa detsom en barnmorska rekommenderar ändå, ?

      Min syster blev gravid åtta månader efter kejsarsnitt.

      Är 13 månader mellan mina och båda är födda med snitt.

    Faaan nu är jag ju så sent ute haha!!! Kan ni snälla rekommendera en bra solskyddsfaktor för ansiktet? Jag får så mycket finnar utav vanlig solskyddsfaktor….. tack <3333

      Tror det är Bioterm (gul liten tub) som även är ”bra” mot rynkor. Något dyrare men funkar för mig!

      EVY Solskyddsfaktor 50 är svinbra om man reagerar med finnar och prickar av vanliga solskydd.

        Jag rekommenderar verkligen denna från ACO. Spf 50, anti-blemish man blir inte glansig och hemsk i ansiktet av den. https://www.apotea.se/aco-sun-mattifying-face-fluid-spf50-40-ml

      clinique!!!!

    Alla som tycker att Maja Nilsson är så annorlunda från andra influensers och så skön och rolig… var ser ni detta? Jag gick in på henne i hopp om det och såg bara exakt samma flöde som alla andra?! Absolut inget fel på henne men jag förstå inte hur hon skulle sticka ut?

      +1

    Vad har Bianca gjort med sitt ansikte? Vet om fillers i läppar och under ögon men ser man en bild från när hon var 18 går det ju inte att
    Känna igen? Haka, käke, kinder, ögon… ALLT är ju justerat?

    Gamers! Jag letar efter ett spel med en stor öppen värld. Var man kan gå in i varje hus var det lever människor och var världen känns levande och riktig. Finns det? I de spel jag spelat så är de flesta hus/affärer bara där för syns skull. Eller så går de att gå in i men då är de abandoned och det finns inget liv där bara samma generic interior med ev loot

      GTA-spelen?

      Fable

      Red Dead Redemption 2

      Skyrim?

      The witcher 3

    Ok. Fan för att svaraknappen är på vänster sida!! Jag skulle hellre råkat gilla inlägg än att behöva trycka på avbryt och scrolla upp. Mvh krenkt vänsterhänt.

    Undrar hur många som skriver inlägg och kommentarer hittar på sin historia för att få uppmärksamhet och tycksyndom respons.
    jag menar, det finns ju ingen som kan kolla upp en historia.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.