Lockande vegomat?

https://www.instagram.com/p/B9RX5q_hu0U/?igshid=7yijwm9u2p2t

Jag äter primärt lakto-ovo-vegetarisk kost men blir inte supersugen när jag ser den här bilden som Katrin Zytomierska lagt upp. 
Minst två av sakerna på hennes tallrik ser ut som det Selma brukar lämna på mattan när hon ätit på tok för många pinnar i skogen. ?

Vad tusan är den brun/svarta bredvid tomaterna?
En amstaffisk pinn och kvistspya? Ett uppätet fågelbo?
En slemmig men mättande myrstack, modell mindre?

Jag fotar bokomslag idag så ni får roa er själva, kompisar! ??

Tycker ni att vegetarisk mat är för tråkigt att kommentera så kan vi alltid ha en spontan frågestund som jag svarar på i morgon?
??

497 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Är vegan. Sedan jag blev det så har matlagning blivit hur kul som helst. Varierar min mat oerhört mycket, vilket Katrin säkert också gör.

      Känner precis samma sak! Sen jag blev vegan har det blivit kul att laga mat, haha.

      Samma här. När jag slutade äta traditionella kötträtter gav jag mig ut på upptäcktsfärd bland internets veganrecept och jösses vad mycket ingredienser jag fått upp ögonen för på bara 5 år som jag inte ens hört talas om innan men som visade sig vara otroligt gott! Svartrötter, alger och B-jäst för att nämna några 🙂

        Vad tråkigt ni måste ha ätit som allätare om ni först nu börjat äta varierat. Rimligen har man ju alternativet att äta mer varierat som allätare. Ikväll ska jag äta havskatt fångad igår på Island, med provensalska grönsaker och quinoatabbouleh. Imorgon blir det mungbönsgryta utan animalier.

          Wow!!

          Handlar om att vår kost i allmänhet är väldigt traditionsbunden och ingenting om att specifikt veganer skulle äta mindre varierat.

          Tråkigt att du missade min poäng helt – att vegomat skulle vara tråkigt.

            Hur skulle jag hittat din poäng när ingenting i din text säger det? Du skriver att matlagning har blivit roligt när du blev vegan och att du varierar din kost mycket. Så…förut var det inte så roligt och du varierade inte din kost så mycket, eller? Jag kommer aldrig fatta hur folk inser vidden av råvaror först efter att dom börjar begränsa sin kost.

          Man åt nog varierat innan också. Men när man innerst inne har ett medvetande om vad ens mat är för något, och vad den innebär för andra, inte minst i form av olika typer av lidande, så blir hela matupplevelsen lite gråare. Man njuter, för att det smakar gott, men samtidigt finns en motvilja innerst inne mot alltihopa, eftersom det man gör inte riktigt lirar med ens värderingar. Då blir man också lite mindre upptäckarbenägen avs maten. Man försöker stilla ett behov men något gnager i en och det är svårt att bli riktigt nöjd. Lite som att ha en affär med sin goda väns partner antar jag. Eller något dylikt… ?

        Vad är b jäst egentligen?

          B-gäst är väl såna som blir bjudna när A-gästerna tackar nej?

      sammahär!! en helt ny värld har öppnats och I LOVE IT!! Och bästa av allt, inga djur skadas för att hamna på min tallrik <3

        Hur hamnar de där då?

        Det dödas otroliga mängder djur för att ta fram vegetabilier!! Undersök ämnet så kommer du bli helt chockad.

          Ja, det är sant. Indirekt utplåning av djur sker i stor skala när nya odlingsarealer skapas. Men de dödas Inte för att ta fram vegetabilier som ska hamna på våra tallrikar. Nya odlingsarealer skapas för att odla djurfoder! Till köttindustrin!!! (Och i viss mån drivmedelsråvara). Skulle alla äta växtbaserat skulle vi behöva mindre odlingsareal än vi redan har (förutsatt att den globala uppvärmningen inte gör öken av en stor del av den befintliga odlingsarealen). Så nej du, det finns inget sätt att komma runt att det är bättre all around att äta plantbaserat. För djur, för natur osv. Inget sätt!!!

      Samma här. Har fått upp ögonen för SÅ mycket mat. Tycker t o m matlagning är kul nuförtiden. ?

      Haha ja jag med! Börjat följa olika konton och hittar nya spännande recept överallt. Tror också det handlar om att det generellt är lite svårare att bara ”sno ihop” något veganskt så man måste anstränga sig lite mer.

      Vad ska jag förresten kalla mig? Om man ska vara helt korrekt så är jag vegetarian då jag inte äter något från djurriket men använder skinn och siden t.ex. Problemet är att folk runtomkring inte fattar det och menar att jag är vegan men det betyder ju att man inte bara undviker mat från djurriket utan också i sitt liv i övrigt vad gäller kläder, skor osv. Detta har lett till lite missförstånd på middagar osv där jag sagt att jag är vegetarian men har fått mat med mjölk eller ägg i.

        Vegan är man om man inte äter nåt från djurriket. Vegetarian om man inte äter kött men ägg och mjölk. Men spelar roll… varför sätta en etikett på vad man äter?

          Jag skrev ju precis varför, läste du inte min kommentar? Jag själv bryr mig inte nämnvärt men det underlättar i sociala sammanhang där det förekommer mat.

          För övrigt: är äter man inte kött men ägg och mjölk är man lakto-ovo vegetarian 🙂

            Säg att du äter veganskt. Det är nog lättast. Håller tummarna för att du snart kommer över på hel-vegan sidan ??

          Hanna, du har fel & rädisan rätt.
          Vegetarian: Äter inget från djurriket men kan använda äkta skinn, päls etc.
          Vegan: Äter inget från djurriket & använder inget från djurriket.
          Äter du ägg & animaliska mejeriprodukter är du lakto-ovovegetarian.
          Mitt tips till rädisan är att säga till att du inte äter något animaliskt eftersom många har såna problem att förstå att vegetarianer inte äter något animaliskt.

            Eller så säger man vegan bara, eftersom gemene man endast kopplar detta till kosten och inte till resterande val man gör i livet gällande animaliska produkters vara eller icke vara.

          Så här står det på Livsmedelsverket:

          Vegetarisk mat delas traditionellt in i olika grupper:

          Vegansk mat består helt av vegetabilier utan något inslag från djurriket, alltså varken kött, fisk, skaldjur, mjölkprodukter, ägg eller honung.

          Lakto-vegetarisk mat innehåller vegetabilier och mjölkprodukter.

          Lakto-ovo-vegetarisk mat innehåller vegetabilier, mjölkprodukter och även ägg.

            Vad fan är vegetabilier

              Ja, gissa:)

          Veganer och vegetarianer har samma kost. Äter du ägg är du ovo och mejeri är du lakto. Äter du båda är du ovo-lakto vegetarian.

          Jag är ovo-vegetarian, med en vegansk livstil haha.

            VI äter helst husmanskost.
            En bekant är vegan och deras tonårsbarn är smala som pinnar och ingen ser frisk ut.
            Man ser revbenen på dom. Bleka som lakan och orkar inte leka med våra barn.
            Nu umgås vi inte så mycket då vi är trötta på deras uppfostrande tonläge.
            Dessutom är de för alternativa mediciner och emot tex vaccinering.
            Mobiler/PC har de inte och talar om osynlig strålning. Vi orkar inte mer!

              Gör en orosanmälan innan barnen svälter bort!

                Smälter bor snarast.
                Dom är säkert Greta anhängare också.
                Och oroar sig för is.

              Var ju relevant som svar på vad vegan olika vegetarianers kost innebär..

              Ska man döma ut veganer för att du känner en familj som är veganer som inte ser friska ut? Jag känner desto fler köttätare isåfall som ser ut att kunna falla ihop och dö när som helst.

              Intressant eftersom de har rätt om vaccinering och sådant.. jag skulle kunna bli vän med dem, förutom att de går på en svältkost … själv äter jag 90% animalier.

              det är så sjukt sorgligt att se folk svälta sina barn på en onaturlig vegankost…

              Usch vad hemskt det låter. Dock har veganer över lag bättre hälsa än blandätare, både vad gäller viktproblematik (åt båda håll såklart) , hjärt- och kärlsjukdomar mm. Så detta är nog en familj som har en ohälsosam livshållning helt enkelt. Sådana finns det ju i alla läger desvärre bara lite färre bland just veganerna. Men det är klart att det är hemskt när det händer. Är ni oroliga på riktigt ska ni såklart göra en orosanmälan. Lycka till ?

                utan naturligt intag av b12. d3. vitamin a, vitamin k2. karnosin, eller knappt dha.. hur kan man då ha bättre hälsa?

                  ? Näringsbrist, inte minst B12-brist, är mer förekommande hos blandätare än hos veganer. Varför näringsbrist är mindre förekommande hos veganer gissar jag beror på att veganer generellt sett har en högre medvetenhet om sina näringsbehov och därför tar bättre hand om dem med varierad mat och ev tillskott. Dessutom finns veganska källor till allt det du nämnde utom just B12 (eller till ämnen som gör att kroppen själv synteserar slutprodukten, t.ex beta-anolin för karnosin osv). Eftersom mycket mat, både animalisk och vegansk mat, är näringsberikad så klarar de flesta sig utmärkt utan tillskott bara de håller lite koll på behov vs intag. Typ så går det till sk ulle jag tro. ? PS. Apropå dha etc. Fiskar synteserar inte dessa ämnen utan får in dem utefrån genom att äta vissa alger. Veganer går då såklart direkt på källan och käkar algerna istället för att gå omvägen genom fisken. Lite så vegan is funkar i allmänhet. Smart va. Inte patenterat för veganer heller utan det är bara att haka på ??

                    tillskott fungerar mest inte, de är i stort en bluff. karoten kan konverteras till vitamin a endast i väldigt liten mängd då människor inte är så bra på det, ungefär lika dåliga som ett lejon är. dessutom finns det en andel av populationen som inte kan konvertera det alls. vad ska de göra om de inte får äta animalier?

                    människor har 0 bakterier i magen (till skillnad från idisslare), och en väldigt kort tjocktarm jämfört med primaterna, som t.ex gorilla som är s.k. hind-gut fermenter. däremot har vi mer tunntarm och en magsyre-ph på ungefär 2, lika lågt som en asätare som hyena. det är genom att minska vår matsmältningsapparat och fokusera på näringsrik animalisk föda som vi har kunnat forma en stor hjärna.

                    människor är däremot dåliga på att bryta ner och tillgodogöra sig näringen i växter. hur mkt dha tror du att du tillgodogör dig om du plockar och äter alger direkt från havet? om våra förfäder hade försökt att leva på alger o sjögräs istället för att fånga och äta fisken hade vi inte suttit här och diskuterat detta idag.

            Vem kom på dessa korkade namn? Ovo?

              De e latin.

              Du kanske ska gå klart grundskolan innan du uttalar dig.

        Är det något problem att bara säga att du äter vegansk kost? Det brukat folk fatta som vegetarisk. Mer behöver di knappast gå in på i det läget. Man behöver ju inte göra det svårt för sig i onödan.

      Vad äter ni som godis?
      Glass?
      KAkor?
      Ostbågar?
      Tårta?
      Kladdkaka?
      Semlor?
      Våfflor med grädde i sylt?
      Pannkakor?

      Jag tror att jag skulle magra kopiöst om jag blev vegan.

        Ganska enkelt, jag gillar inte sötsaker så mycket. Ingenting på din lista lockade mig, möjligtvis ostbågar men det äter jag ju inte. Tycker att äpplen är sött nog men jag kanske är lite konstig. Gillar bättre salta saker och gillar att göra mina egna rotfruktschips i ugn med lite flingsalt!

        Allt utan ostbågar på den listan antingen finns veganskt eller är enkelt att göra veganskt. Smakar ju likadant också. Och om det där är vad som håller din vikt uppe borde du lägga om din kost.

        Kvalitetschoklad med mer än 70% kakao är naturligt veganskt. De flesta chips är veganska. Det finns massor med goda veganska glassar nu för tiden om man absolut vill äta glass, annars kan man välja sorbet.

        Jag blev tjock av att äta vegansk kost ? men jag blir tjock av kolhydrater så det är inte så konstigt.
        Jag håller mig inte mätt på samma sätt, eller jag åt i ärlighetens namn inte speciellt nyttigt. Kroppkakor med smörsås osv. Chips vegansk choklad osv.

        Idag äter jag strikt lchf med kött, tyvärr, rent moraliskt, enligt mig själv, äter jag kött av egoistiska skäl, för att jag håller vikten och håller mig frisk, pigg och mår bara så himla bra.

        Jag önskar jag kunde hitta ett sätt att kombinera vegansk kost med ketos. Men jag kan inte leva på avokado och mct-olja ??‍♀️

          Kör lchf och nästan veganskt, bara ägg (från en kollegas lilla flock som har det bra). Går riktigt bra! Mycket olika sorters kål, olivolja, kokosolja, nötter, frön, kokosgrädde, pumpaproteinpulver, mörk choklad och rödvin.

          Nja hålla sig frisk på lchf. Lchf ätande kvinnor har 80% mer bröstcancer.

            Får dom som får Cancer 80% MER Cancer, eller är det 80% fler som får det?

            Vilket kvalificerat skitsnack! Plocka fram en trovärdig källa på det.

        Alla dessa går ju bra att fixa som veganvesioner:
        Glass: havre, kokosbas
        KAkor: fettet från kokos eller nötter, annors är ju allt icke-animaliskt
        Ostbågar?: näringsjäst smakar helt som osten i ostbågar, så det går säkert att fixas på något sätt
        Tårta: samma som kakor
        Kladdkaka: samma som kakor
        Semlor: att ärsätta smör är ingen konst o kokosgrädde eller havregrädde är smaskens
        Våfflor med grädde i sylt: ersätter grödden med ovan o fettet med ex kokos
        Pannkakor: samma som ovan

        Glass finns veganskt i de flesta frysdiskar, skulle jag vilja påstå.

        Jag äter allt det där fast veganskt. Ex gelatinfritt godis. Till och med Ben&Jerrys har vegansk glass. Som sagt, listan ovan är hur lätt som helst att få tag på, förutom ostbågar. Bra smakar det också.

        Anonym 17.46
        Det finns veganska alternativ på allt i din lista där inga djur plågats el dödats.
        Finns massa instagramkonton att följa där du kan få tips. Prova vettja, underbar känsla att inte sponsra djurplågeri ?
        Denna glass tex är den godaste glass jag någonsin ätit, Ice Dream!
        https://www.siaglass.se/sv/vara-glassar/butik/ice-dream-0-5-l/

          Du vet om att det dör fler djur av veganmaten än vad det gör av animalisk mat?

            Suck….

            Hur?

            Till Anonym 20.50
            Dör det fler djur av att vi äter växter än det dör djur av att vi äter djur?
            Kan du specificera det!

              Ja, dina växter besprutas med gift som dödar insekterna. Används inte gödsel från djur måste man använda konstgödsel och det giftet förstör grundvattnet. När skördetröskan kommer dödas många smådjur som rävar, katter, sorkar, rådjur mm av knivarna i den. När din mat fraktas hit från andra sidan jordklotet förstörs miljön och därmed dör en massa djur den vägen också.

                En carnivore klarar sig med att bidra till att ett(1) djur/år dör för att hålla sig mätt och få i sig all näring den behöver.

                Handelsgödsel (det heter inte konstgödsel) innehåller exakt samma näringsämnen som stallgödsel. Att det skulle innehålla gift stämmer inte alls! Det innehåller kväve, fosfor, kalium, magnesium och en mängd andra livsviktiga näringsämnen. Faktum är att stallgödsel, med sin höga vattenhalt, läcker mer näringsämnen till både yt- och grundvatten än vad handelsgödsel gör.
                Sedan finns det ju självklart andra problem med att använda handelsgödsel då det ju utvinns från en ändlig resurs. Men det du skrev var rent fel.

                Dessutom – inom ekologisk produktion är inte växtskyddsmedel tillåtna, och då behöver du inte oroa dig över att insekter dör.
                Ja, visst kan det dö smådjur av skördetröskan, men det är inget stort problem ändå.
                Att mat fraktas över halva jordklotet är däremot ett STORT problem! Dels pga klimataspekten, men också ur produktionssynpunkt, då jordbruket i Asien och framförallt Sydamerika har långt ifrån de miljökrav som vi har i Sverige.

                  08.58, Så mycket felaktigt att det är lönlöst att bemöta.

                Anonym 02.41 och 02.44
                Om du vill ha fakta så titta på Cowspiracy på Netflex så du får lite verklighetsuppfattning.

                  Netflix är ju verkligen en trovärdig källa. 😀

                    Anonym 16.48
                    Tror du på riktigt att det är Netfix som är källan till allt som visas via dem.

            Du vet om att det krävs mycket mer växter för att mata din kossa som du sen äter än när vi äter växterna direkt? Så ditt argument håller inte

              De växterna är för det första kossans artegna föda och för det andra inte besprutat med gift.

        Har en bekant som under vegansk flagga odlar sin ätstörning.

          Vad har ätstörningar med vegansism att göra med?

            Veganer har såklart inte automatiskt en ätstörning. Men hennes besatthet vid att äta ”rent och fräscht” låter vääääldigt mycket som ortorexi. Sen har jag också träffat flera personer som hävdar att måste äta väldigt selektivt pga allergier och/eller pga att de är veganer, men det är väldigt uppenbart att de egentligen bara försöker dölja en grov ätstörning.

        -Det finns supergod vegan glass från gb, icke veganer tycker också den är jättegod du smakar ingen skillnad
        -vissa chips med dipp ( planti fraiche och olw rostad lök dip är min favvo)
        -guldnougat
        -fazer wienernougat
        -singoalla
        -findus bullar
        -skittles
        -cookies
        -Marianne

        Det finns självfallet mer att skriva men nu ska jag jobba?

        Jag bor i Brighton, UK, och här är det vegan-donuts, pannkakor, choklad, våfflor, croissants, tårtor, cupcakes, kladdkakor, cookies, glass på varje hörn. Samma i London som ligger en timme bort. Har varit vegan i sju och ett halvt år och får verkligen begränsa mig själv, annars skulle jag vräka i mig socker nästan dagligen. Under de senaste månaderna har jag ätit croissant, chokladsufflé, chokladglass med kaffe och i helgen ska jag gå på vegan-konditori och frossa. Längtar!

        Allt du skrev om utom ostbågar äter jag, och jag är vegan. Äter det oftare nu t. o.m, sedan jag blev vegan. Just semlorna var jag faktiskt lite orolig för för jag ääälskar semlor så oootroligtmmycket, och är därtill suuuperkräsen. Verkligen inte vilka semlor som helst som duger. I Sthlm finns det två ställen som enligt mig gör riktigt goda semlor, och i Skåne har jag funnit ett ställe (efter att ha bott här i tio år). Men så blev jag vegan och efter lite experimenterande har jag lyckats göra det godaste semlor jag ätit i heeela mitt liv. Använder färdigköpta bullar dessutom så det går hur enkelt som helst. Och semlorna, de är verkligen heeelt oslagbara. ????????????…

        Äter allt det där utom ostbågar. Mer nu sedan jag blev vegan än förr. För att det är mumsigare nu. Särskilt semlorna. Jisses vilka goda semlor jag får till (med köpebullar så det går supersnabba att fixa också). Folk går helt bananas. Oavsett kosthållning. Mina semlor regerar ? The sweet sweet vegan life säger jag bara ?

      Känner precis som du. Innan jag blev vegan (var lakto-ovo veg i typ 20år före det), så hade jag tom i perioder lite svårt med mat. Kunde vara hungrig men ändå känna en motvilja mot att äta. Detta försvann helt med veganismen. Nu är allt härligt, mumsigt och kul igen avs mat. Jag äter vad jag vill, när jag vill och mår så himla bra ? Tänk att jag i över 20 år tänkte att det där med att vara vegan skulle vara så svårt, trist och ja, för radikalt helt enkelt. Gud så fel jag hade. Det är verkligen en av de allra bästa beslut jag någonsin tagit. Känner mig så fri ?Och mätt ??

        Förlåt för dubbelkommentar ? Råkade publicera ist för att radera ?

      https://photo013856712.imgfast.pw ­❤️­­­­❤️­­❤️

    Ser ut som alger, typ Hijiki. Proppfullt med kalcium och magnesium. Brukar ha det i sallader och blanda ner sojabönor, rivna morötter, sesamfrön och nån typ av dressing med chili och lime 🙂

      Vart köper man olika sorters alger?

        Bor för tillfället i Tokyo så utbudet är lite annorlunda, folk här äter alger till minst en måltid per dag. Men när jag är i Sverige så köper jag på nätet eller går in i olika asiatiska mataffärer. Det är dock rätt dyrt i Sverige till skillnad från här och du får inte så mycket i påsen.

          Åh hade också velat bo i Tokyo (ett tag i alla fall). Får jag fråga hur det kommer sig att du bor där? Kan du japanska?

            Min man blev förflyttat hit p.g.a. jobbet och jag följde med. Vi planerar att vara här ett par år i alla fall. Älskar staden och landet. Jag studerar varje dag och kan lite japanska i alla fall, det är i princip ett måste eftersom de talar så bristfällig engelska.

            Det är ganska svårt att ta sig till Japan på det sättet med tanke på visum, språkbarriären osv. men det är absolut värt det. Ett alternativ i början kan vara att åka hit på en språkkurs ett tag, har en vän som kom hit den vägen 🙂

              Var i Japan förra året som turist och jag gillade det verkligen. Hade varit kul att bo där ett tag men kan tänka mig att det är en utmaning att leva ett vardagsliv då det är så olikt Sverige.

                Ja det är det absolut och du får helt enkelt acceptera att du får ett helt nytt liv än vad du är van vid. De har en helt annan syn på karriär för att ta ett exempel och man har längre arbetsdagar. Min man kommer hem sent på nätterna då han ofta måste gå ut och äta med kunder (och ut och dricka efteråt). Å ena sidan är mycket i staden anpassat för de som arbetar långa dagar – butiker är öppna om inte dygnet runt, olika typer av servicetjänster är mer tillgängliga osv. För tillfället träffas min man och jag tidiga mornar och helger om han inte är bortrest vilket också inträffar ofta. Sedan är boende väldigt trångt även om man betalar hög hyra för en lägenhet i ett fint område. Jag tycker dock att fördelarna väger tyngre än nackdelarna och mitt hjärta tillhör Tokyo helt enkelt. Hoppas att du hittar ett sätt att ta dig hit!

                  Öppna länge menar jag så klart!

          Tack för svar! Jag vill äta mer alger men tycker det är svårt att hitta. Vilken sida brukar du beställa från när du är i Sverige? Va spännande att du bor i Tokyo, vill verkligen åka dit någon gång.

            Rawfoodshop.se, ravarubutiken.se, clearlife.se är sidor jag beställer från. Renée Voltaire funkar också men där får man minst för pengarna haha.

    Hmm det där skulle jag inte äta. Tacka vet jag en rejäl hamburgare på McDonalds!

      Typiskt mansskämt.

        Ja.
        Alla med smak vet att Dylans har Sveriges godaste hamburgare!

          Neeej! BASTARD BURGERS. ?

            Mm visst, har dock bara provat deras kycklingburgare ?

            Åh herregud deras veganska london med tryffelmajonnäs. Jag är inte ens vegan men tar alltid den, sjukt god.

      Du exakt låter om min styvmorfar. ”Ja alltså JAG kan inte för allt i världen förstå varför folk skulle avstå från kött!” och stoppar in en bit bacon i munnen.

        Tillägg: han har inget intresse av miljö eller hälsa.

          Jag får exen på hela kroppen av sådana män (och min mormor som är likadan)! Det är ju dock lite roligt att de verkar tro att de coola när de säger sådana saker. Jag kommenterar väl aldrig deras äckliga mat så att de hör, låt då mig få äta vad Jag vill i fred!

            Exem menar jag! Det är inte så att mina ex helt plötsligt börjar krypa omkring på min hud.

              Jag dör nu! Eksem. Så eksem!

            Jag förstår heller inte grejen med såna människor. Alltså tror de att de är tuffa när de håller på sådär med sitt jävla kött och feta kärlblockerande mat? Så trött på folk som inte fattar hur mat påverkar hälsan och tycker de är sååå coola som inte bryr sig. Lite rökar-varning på dem. Är inte ens vegan men blir så irriterad på såna.

        Det kan iofs inte jag heller och jag är en 29årig tjej..

          Är det något du är stolt över?

            Ja. Jag mår ju toppen och ser bra ut.

              Enligt dig själv eller? Haha.

                Ja. Och enligt läkare och folk i allmänhet.

                  Då har du ditt på det torra – carry on!

              Att du mår toppen och ser bra ut (hur nu det sistnämnda är relevant?) är alltså det viktiga. Inte ett ord om miljö eller framtid. Got it 🙂

            Skitstolt! Kan du tänka dig vad jävla hemskt! ?

            Måste man känna en stolthet över allt man gör eller allt man är? Kan man inte bara få vara?

              Tycker det är rätt sorgligt att man som ung person (som har kunnat ta del av ny forskning osv på ett helt annat sätt än en 80-åring) inte bryr sig om miljön. Hälsan, ja skit i den om du vill men miljön handlar om mer än bara en själv.

                Hahah. Jag är faktiskt väldigt insatt i miljöfrågor sedan åtminstone 10 år tillbaka och vet därför mer än vad Netflix berättar..
                Jag har perfekta blodvärden och mitt BMI är normalt. Gymmar fyra dagar i veckan och förra året sprang jag en halvmara.
                Hur ser det ut för dig?

                  Du kan hitta på vad du vill om dina blodvärden och olika maraton här i kommentarsfältet, det jag fokuserar på är miljön framförallt. Det finns flera anonym här.

                  Jag skrev om det plumpa uttalandet från min styvmorfar som verkligen struntar i miljön och jag reagerade på att du inte heller kunde förstå att man inte äter kött. Om du är 29 år och läser nyheter, håller dig uppdaterad och dessutom är insatt i miljöfrågor (enligt egen utsago åtminstone) är det ÄNNU MER anmärkningsvärt att du inte kan se fördelen rent globalt sett med att avstå kött.

                    Så snart det kommer rapporter som visar att kött utgör en majoritet av de globala utsläppen ska jag överväga saken. Till dess, finns det uppenbarligen ingen anledning att sluta. 🙂

                      Jaha, du åtgärdar bara det i ditt liv som utgör en majoritet av de globala utsläppen? En helt ny typ av ignorans.

                      Sympatiskt att du inte tycker miljarder djurs liv inte är en anledning. Fy fan för mänskligheten.

                      Är du seriös? Är du medveten om all annan påverkan förutom utsläppen i framställningen av kött? Miljön handlar mer om utsläpp förstår du väl? Jag är glad att inte alla resonerar som du. Med ditt sätt att resonera kring miljö blir din bild väldigt liten och inskränkt. Du verkar dessutom ganska osympatisk.

                      Medan vi andra hjälps åt och drar vårt strå till stacken sitter du och menar att tills dess att du läser en rapport om att kött utgör en majoritet (varför en majoritet? Räcker det inte med att det utgör en väldigt stor del precis som att producera fram kläder som sen ska fraktas fram och tillbaka?) av utsläppen kommer du fortsätta äta kött som ingenting? Fortsätt äta kött du men åtminstone kliv ur din bubbla och förstå vad som har behövts för att få en köttbit på din tallrik. Antingen lever du i förnekelse och är totalt faktaresistent och är mycket väl medveten om detta eller så orkade du inte läsa ordentligt (du skriver att du är insatt i miljöfrågor men uppenbarligen tog du inte till dig så mycket).

                      Det står för 15% i nuläget och då är inte ens utsläpp för transporter medräknat. Detta är en av få saker som vi på individnivå, effektivt kan förändra

                      Och elproduktion står för ca 80-85%. Var borde vi lägga fokus..?

                      De rapporterna finns redan. I mängder! Mat är på andra plats avs mängden utsläpp och animalieindustrin ligger på klar förstaplats i den kategorin. Byggnader ligger för övrigt på första plats och transporter ligger på tredje plats totalt sätt
                      . Eftersom rankning är ett avgörande argument för dig är det alltså dax att downsiza din bostad, gå över till helt plant baserad kost och börja gå/cykla, överallt. Typ igår. Eller kommer det en vidare ad hoc förklaring månntro… ??

                      Det där med elproduktion är bara sant om du räknar el som en kategori i sig. Men det kan du inte med bibehållen intelektuell hederlighet. Du måste räkna på vad elen används till eftersom el är en insatsvara, inte en slutprodukt!!! Och där hamnar vi i byggnader, mat och transporter igen som jag tog upp i ett tidigare svar. Du reder nog ut det till slut. Lycka till ?

                    Men varför skriver du mer? Stäng ner internet! 10% av utsläppen är mycket. Du måste avstå! Gör din del om du ska klaga på andra.

                  Jag är vegan sedan jag var 18, 43 idag. Körde Vasaloppet för 12:e gången i helgen. Anekdoter betyder ingenting.

                    Nej det var ju precis poängen…

                Vi måste få bara vara. Se hur unga människor mår dåligt psykiskt på grund av alla krav.

                Att lägga världens miljöproblem på en ungdom är bara rent ut av fel och elakt.

                Om du vill rädda miljön, tycker jag nog att du ska stänga ner internet eftersom det utgör 10% av alla utsläpp världen över?

                  Måste bara få vara? Då hade ingenting blivit gjort här i världen.

                    Stäng ner internet. Det är en handling.

                    Det är själviskt att jobba på en arbetsplats där man behöver internet. Varför gör man det? För att få en lön? För att överleva? Det gör bara en människa som tänker på sig själv. Vi måste göra något, inte bara tänka på sig själva.

                    Fy tusan.

                Vegetabilier är mycket sämre för miljön än animalier! Herregud!

                Fast alltså ni som skippar kött för miljöns skull och påstår att ni bryr er så mycket om andra, ni skiter alltså i djuren utan bryr er om mänskligheten (mänsklig egoism) när det i själva verket är djuren som är de primära offren i hela grejen. Folk har ätit industrialiserat kött de senaste 60-70 åren men då har ni struntat i hur djuren behandlas men nu är det plötsligt viktigt för att någon jord kanske kan gå under om den värms upp för mycket? Alltså är er empati enbart selektiv och egentligen egoism för att ni agerar utifrån den när den påverkar er själva. Vore inte det riktiga empatiska att inte äta kött för djurens skull och inte miljön? Med andra ord är ni miljökämpar inte alls så ”goda” människor som ni tror när ni i slutändan baserar era val på egoism men påstår att det är för andras bästa.

              Att hon ens kommenterade det visar ju att hon inte har något emot att sprida budskapet att hon skiter i hälsa och miljö 🙂

              Så säger bara nån som inte gör några andra val än de som gynnar en själv.

                Ja det är precis vad ni miljökämpar gör när ni inte äter kött för miljöns skull och inte de som egentligen lider pga köttätande – djuren. Alltså är ni egoister hela bunten. Jag undviker kött men bara för djurens skull. Miljön skiter jag i, det är ändå vi människor som kommer ta mest skada av det och det är så rätt åt oss.

                  Men spelar det någon roll? Om någon tar beslut som får hen att må bra, och dessa beslut också har positiva effekter för andra, är det då inte bra att hen tagit dessa beslut? Problem uppstår ju när man tar beslut som kanske känns bra för en själv men som också skadar andra. Eller?

          Känns hoppfullt för framtiden!

            Ja för veganism kommer ju rädda världen… ?

              Ingen enstaka förändring kommer rädda världen. Funderat på att många olika insatser tillsammans gör skillnad?

              Med din attityd kan vi lika gärna skita i allt.

                Om hela jordens befolkning blev veganer imorgon skulle det inte göra någon större skillnad.
                Det är elförsörjningen som utgör det största problemet.

                  Bra, då fokuserar vi på elförsörjningen och fortsätter slänga plast i havet. Det är ju elförsörjningen som är det största problemet.

              Vem påstod det? Jag reagerade på en 29-åring har 0 intresse av miljö och hälsa – hon mår ju bra och ser bra ut. Undrar om det nånsin funnits en mer egoistisk generation. Retorisk fråga.

              Insert valfri töntsmiley.

                TÄNK om någon kunde få dig att förstå att man kan vara kunnig inom miljö och hälsa utan att vara vegan.
                Tänk…

                  Förstår det eftersom jag själv inte är vegan. Förstår däremot inte relevansen av din kommentar. Det betyder inte att jag ber dig förklara.

                  Det kan man helt säkert. Man kan vara kunnig om en massa ytan att för den skull göra det man vet att man logiskt sett borde. Det är inget konstigt med det. Beslut är ju känslomässiga. Alltid! (Människor som har skadat vitala delar av den del av hjärnan där känslor uppstår fungerar precis som andra avs de mesta, men de kan för sitt liv inte fatta några beslut, inte ens riktigt enkla sådana). Rökare vet tex hur skadligt det är att röka, men de röker ändå. Precis så vet också blandätare som är miljökunniga hur skadlig deras köttkonsumtion är för miljön, men de väljer att äta kött ändå. Alla har svagheter. Kunskapsluckor är sällan orsaken…

                    Allt vi gör påverkar miljön, men köttkonsumtionen påverkar den mindre än vad konsumtionen av vegatebilier gör.

                      *Vegetabilier

              Och vi hade sluppit Corona. Och troligen andra framtida virus som kommer ta död på oss innan klimatet gör det.

    Tomaterna är nog det enda jag skulle äta av allt som finns på tallriken. Avokado skulle jag vilja prova, men vågar inte pga rädd för konsistensen. Samma med den vita krämen som ligger där.
    Potatis gillar jag, men de där ser bara sjukt torra ut?!? Och det där svarta, jag vet inte vad jag ska säga ens. Först trodde jag att det var maskar jag såg i den…
    Ja jag har selektiv ätovilja men jobbar på det och har kommit långt (trots att det inte verkar så?). Tänkte handla mat i dag, kanske ska våga mig på att prova avokado.

      Lycka till med avokadon. Den ska kännas typ som när du klämmer i filé mellan tummen och pekfingret, då är den perfekt. Alltså det ska svikta en del när man trycker på den men det får inte vara någon luft i skalet. Du kommer inte bli besviken!

      Om du gillar citron, så pressa citron över det!! Jag har aldrig gillat avokado innan jag testade med citron på, nu är det bland det godaste jag vet.

        Haha, tack för tipsen både Sara och Anonym. Ska absolut testa med citron??

          Lite salt också! Gärna havssalt.

            Och citronpeppar och chilliflakes!

        Bra tips! Citronen gör stor skillnad ?

      Selektiv ätovilja? Är det pk för ”kräsen”??

        Vissa konsistenser eller typer av livsmedel kan jag bara inte få i mig, kräks om jag får det i munnen. Typ ketchup och andra såser är värst, en sörja som bara inte går att äta. Önskar att jag kunde vara normal och äta som alla andra, men har lidit av det här ända sedan barndomen. Mina stackars föräldrar har försökt med allt, skolan har försökt (fattar inte hur jag överlevde skoldagarna med torra knäckebröd och rivna morötter till lunch) och jag har försökt. Numera går det ganska bra med ätandet. Men restaurangbesök ger ångest om jag inte kan studera menyn på förhand, och det värsta är nog att alla hela tiden ska äta pizza (smält ost är vidrigt). Har sju syskon och jag är den enda som lider av selektiv ätovilja, så skulle vilja påstå att det inte handlar om att vara kräsen, eller att föräldrarna skulle ha gjort något fel med oss barn.

          Ingen bryr sig

        Sluta släng med ordet pk så förbannat och acceptera att vissa klarar inte av att äta en viss mat bara. Enkelt!!!

      Tror det där svarta är svamp. Typ strimlad shitake eller något sådant. Håller tummarna för din matutveckling. Min bror hade samma när han var yngre. Verkar jättejobbigt det där. Och du, ingen gillar ? på första försöket. Den ska ha rätt mognad och helst vara dressad på något bra sätt när man är nybörjare. Tex citron och örtsalt. Fast jag skulle nog råda dig att köpa en färdig guacamole från kyldisken, med högt avocadoinnehåll som första försök. Kolla där de har veganska grejer, där brukar de också ha färdig guacamole av högre kvalitet. Å lycka till. Håller tummarna.

    Jag åt strikt LCHF och fick öka min levaxindos. Äter nu bra varierad mat och har kunnat sänka levaxinet.

      Intressant!
      Jag är uppe på 150 levaxin nu, behöver höja hela tiden.
      Har inte kopplat sköldkörteln till dieten men ska testa. Finns det någon annan med levaxin- + dietresultat?

        Min bästa kompis lade om kosten till att äta veganskt och inget socker, kaffe eller alkohol. Hon har kunnat helt sluta med Levaxin och alla andra mediciner Hon åt innan. Hon hade dock uppföljning med läkare genom hela processen så att det skedde kontrollerat, tog typ två år med den dieten kombinerat med träning.

          Hmm kan vara något att testa. Kan lägga ner allt förutom kaffet. Är småbarnsmamma med sömnbrist ?

      LCHF fanatiker har många drabbats av.

    Blir baconburgare till middag idag?

      Trash

        Lägg av folk äter va de vill

          Lol lägger folk tråkiga köttisgubbskämt är man fan trash

            Varför skulle det vara ett skämt?
            Är det så otänkbart att någon skulle äta baconburgare??

            Här blir det ragu bolognese idag. På högrev med pancetta, selleri och morot.
            Absolut inget att skoja om. Vattnas i munnen bara jag tänker på det!

              Är dina råvaror bra producerade med god djurhållning – låter gott.

              En person som ska kasta in burgare med bacon köper garanterat inte korrekt producerad råvara och är garanterat trash. Det är inte speciellt classy att äta fläsk öht.

            Att använda uttryck som lol är IQ-befriat.

        Älskar att veganer blir provocerade av allt, hur orkar ni????

          Men det är ju ni köttätare som alltid drar skämt som detta ovan, hur orkar ni?!

            Vad är värst, att dra ett oskyldigt skämt eller personpåhopp..?

              Är ett skämt aldrig ett personpåhopp? Så man går fri från att visa hänsyn och respekt bara man läggger till ”höhö” efter allt man uttrycker, och så kanske ett, ”Vadå, haru ingen humor eller? Jag skämta ju bara” för att riktigt gardera? Skulle dra ut en sån fuling i ljuset direkt. Det där är bara att fulmanipulera! Eller? Frågan är mer allmän. Inte spec. relaterat till den som skulle äta burgare till middag.

                Veganer är snowflakes hela högen som blir provocerade när någon säger att den ska äta kött. Det händer aldrig att en Carnivore reagerar så om en vegan säger att den ska äta en grönsak och det beror på att psyket är svagt på veganerna.

            Det är inget skämt, jag ska äta baconburgare till middag idag?

              Fast du skrev det här enbart för att du vet om att det provocerar. Varför inte bara stå för det? ??‍♀️

                Varför inte bara stå för att ni blir provocerade istället? Scrolla bara vidare om ni inte bryr er om vad andra äter till middag. Jösses…?

                  Jag blir inte provocerad? Men att skriva att man ska äta kött när folk diskuterar vego är som att kommentera godaste ciggen till någon som skriver att man ska sluta röka.
                  Fritt fram att provocera, men stå för det.

                    Precis. Jag blir snarare provocerad av dessa antika skämt ÄN om skämt av just veganer. Jag blir provocerad på ett helt annat sätt – att folk är så korkade och drar så gamla skämt och tror dom är skitroliga.

                    Är med i olika FBgrupper där man älskar att klaga på veganer och hur jobbiga vi är. Märkligt nog så är det alltid köttätare som bjuder in till diskussioner. Hånar och försöker provocera innan. Sen svarar veganer och skiten regnar igen. Alltid veganer som är hemska ?

          Det är vad du/köttätare tror. När man hört samma gubbskämt om veganer 1000 gånger så är det inte ens lite kul. Ni tror ni är så originella med era skämt. ”MmM bAcOn” är inte särskilt provokativt. Jag förstår överhuvudtaget inte ens vitsen med att driva över någon annans livsstil.

      ”Livets hårda skola”

    Måste säga att kombinationen och upplägget av maten inte ser så lockande ut! Ser lite ut som när min femåriga dotter hittat skatter i skogen en blöt förmiddag i oktober haha. Dock är det lite intressant med mat från olika kulturer. Ganska säger på att det svarta är alger (som har sjukt mycket näring) och det är något som är själva grundstommen i japansk kost sen flera hundra år tillbaka. Sjögräs och alger för dem är som potatis för oss. 😀

    Jag har känslig mage och vill börja äta mer vegetariskt. Ni som äter det har era magar blivit bättre. ?

      beror nog på det. min kompis blev vegan och åt bara chips och pommes.. tror inte en sån kost skulle hjälpa en känslig mage..

      men en nyttig och vällagad vegetarisk kost kanske? själv är jag både glutenintolerant o vegan o mår super!

      Ja definitivt och hyn har blivit jättefin! Jag äter dock inte heller något med mjölk eller gluten så det kan ha med det att göra också. Dock så pruttar jag mer, haha. Men de är rätt doftfria till skillnad från när jag åt kött och mjölkprodukter…

      Innan jag blev vegan hade jag problem med uppsvälld mage ganska ofta. Såg nästan ut som jag va gravid och den va liksom stenhård. Varit vegan ca ett år nu och har inte alls det problemet längre vilket är underbart skönt?

        Anonym 1535:
        Du låter som en annonstext…

      Nej tyvärr

      Det beror på vad du är känslig mot. Jag har problem med ingefära, chili, paprika, dessa går inte alls. Är magen i ett skov så är det svårt med kål (broccoli, blomkål, grönkål m.fl.), bönor, äpplen, aubergine, lök …
      Jag föredrar grönsaker men kan inte helt utesluta animalisk mat. Men magproblem kan vara så olika, det gäller att hitta vad man själv mår bra av.

      Alltså sånt där är så individuellt, jag personligen är lite känslig för typ soja och havredryck och sånt, men har inga problem alls med exempelvis kikärter och de flesta rotfrukter.
      Att äta veganskt/vegetariskt/kött är inte en one size fits all, vissa klarar att äta kött varje dag, andra får ont i magen av mildaste köttbullen som finns.
      Sen brukar folk i allmänhet bli lite gasiga av typ bönor eller riktigt fet mat som bacon.

      När jag I början gick över till helt vegansk kost blev jag något mer gasig I magen men det gick över rött fort. I övrigt bara pluss för mig. Jag äter dock en rätt fiberrik kost. Mycket frukt, grönt, nötter och frön som mixas till smoothies tex. Oftast grovt bröd, fullkornspasta osv så det gör nog sitt till. Hade jag hållit mig till rostmackor med ost, läsk, pizza samt korv med mos vet jag inte om min mage hade varit så glad för min vegankost. Känslomässigt hade det såklart varit bättre än motsv. skräpkost som blandätare men det hade nog slutat där.

    Skulle vilja se en granskning om hur influencern Pontus Rasmusson drar in massvis med pengar på barn och ungdomar på högst tvivelaktig sätt.

      +1!!!

      Kolla upp Anjo på Youtube. Han har gjort en grym dokumentär om honom. Tycker jag iaf.

    Det här med att jämföra mat med spya känns väldigt tonårsjargong i matsal för mig. Man behöver inte gilla all mat eller tycka att den ser aptitlig ut men det blir så barnsligt bara. Antar f.ö. att det är nån slags alger.

      Eller hur, ”Uuusch vad äckligt det där ser ut, HUUUR kan man vilja äta det” känns rätt omoget.

    Återigen påvisar KZ sina totalt obefintliga kunskaper i näringslära… You go girl!
    Eller nåt.

      Oavsett om det ser gott ut eller inte så är det näringsrika grejer på tallriken hon visar upp. Vad är näringsrikt enligt dig?

        Lever är väl typ det mest näringsrika man kan äta? Söker man näring i maten är ju kött, animaliska fetter som talg och ister, ägg och fisk typ överlägset?

          Haha. Hahahah. Haha.

          Kommer aldrig förstå hur någon kan tro att ett dött djur, ett lik, kan vara hälsosamt?

            Varför är det inte det?
            Kom med faktabaserade argument och inte känsloargument tack.

              Läs vetenskapliga rapporter från karolinska institutet, det är vid flera sjukdomar som t ex stroke som rött kött ska undvikas, och många fler sjukdomar.

              Även who har gått ut med att processat kött är carcinogent, icke processat rött kött kommer efter.

            Lik är en död människa. Gå om grundskolan så kanske du lär dig något nästa gång!

          detta va ett skämt va ?

      Ja, precis vad jag tänkte också. Totalt noll koll.

    Hur hänger det tidsmässigt ihop att Bella skulle vara inlagd i 3 veckor för att få etc behandling EFTER att bolaget blev sålt, vilket hon påstår i hennes inlägg? Det var ju inte ens 3 veckor sen det såldes

      Hon ljuger såklart, precis som hon alltid gjort.

    Jag äter vegetarisk mat med animaliska produkter till. Skulle aldrig få för mig att äta vegansk/vegetarisk kost enbart. Reagerar lite på det hon skriver om att hon måste äta levaxin när hon inte äter LCHF. Det säger en hel del med att vegansk kost inte är det bästa utan snarare tvärtom egentligen. Jag förstår heller inte hur man kan tycka att vegansk kost är fantastiskt när det gör att kroppen inte fungerar som den ska. Vem försöker man lura?

    Sen angående bilden, det enda jag kan tänka mig att äta är avokadon.

      Exakt.
      Undrar även vad hon menar med det där käbblet om att hålla kroppen ”ren”.. Ren från vad??

      Oj du är verkligen inte kompetent inom näringslära, kanske du inte ska prata så mkt när du inte vet alls någonting om ämnet 😉

        Jag vet en hel del om näringslära och om hormonell hälsa. För vissa funkar vegansk/vegetarisk kost men för de flesta inte. Jag refekterar kring det Katrin skriver själv i sin post. På LCHF behöver hon inte äta levaxin och på vegansk kost behöver hon det . Man behöver inte vara välutbildad inom näringslära för att fatta att den kost man äter då inte är den bästa. Den bästa kosten är den där man inte behöver mediciner för att kroppen ska fungera. Oavsett om det är carnivore, keto, lchf, vegan, vegatarian och så vidare. Det man stoppar i sig påverkar hela kroppen och det är naivt att tro att det inte gör det.

          Hur kan växtbaserad mat få kroppen att inte fungera som den ska? Undrar eftersom du skriver att du vet en del. Om du inte vill svara så länka gärna något jag kan läsa.
          Obs undrar genuint då jag har en ”sjuk vegan” i familjen!

            Du kan äta grönskar etc som innehåller alla näringsämnen som du behöver men din kropp är inte skapt för att kunna ta upp dem eller tillgodogöra sig dem fullt ut.

            Vad människan däremot kan skapa på egen hand i levern är kolhydrater, så det är inget som vi verkligen behöver, dock kan det vara ett snabbt sätt att få energi, och då menar jag även långsamma kolhydrater.

              Bra förklaring! Och ja, det är precis så. Levern kan göra glukos genom fett och protein (glukoneogenes) så den lilla mängd kolhydrater hjärnan behöver kan kroppen producera själv.

              En blogg jag lärt mig mycket från är martinajohansson.se och hennes böcker ”inflammation” och ”dämpa inflammation”. Bland annat.

              Nej, levern skapar inte kolhydrater, men om du inte äter kolhydrater, konverterar den proteinet till glukos som hjärnan kan använda till bränsle. Det processen kallas glykogenes.

      ”Vegetarisk mat med animaliska produkter”… Vanlig mat då alltså? All mat, vad man nu vill äta.
      När blev ätande så himla pretentiöst? Lakto-ovo-vegeterian t ex – vad är det för fel på ”jag äter inte kött eller fisk”.

        Jag äter ketogen kost, dvs strikt LCHF med mindre än 20 gram kolhydrater per dag. Det betyder dock inte att jag äter mängder med kött utan det begränsas också. Jag äter naturlig och oprocessad mat.

          Duktiga PK du…

            Det var ett svar på kommentaren ovanför min. Att förespråka kött idag är knappast PK.

              Tror det var till detta:
              Hannas krypin / 16:08

                Jag vet, och det var den kommentaren jag svarade på.

      Men så är det ju inte för alla veganer givetvis. Jag är vegan, varit det i över tio år. Har inga problem som de hon beskriver. Min kropp fungerar kanon.

        Det vet jag också och jag stöttar alla kosthållningar som gör att man mår bra. Det som funkar för dig är ju toppen. Det jag vänder mig emot är när man fortsätter med något som uppenbarligen inte fungerar för en själv och sin kropp. Som med Katrin och hennes levaxin.

    Åh Katrin Z….bara skriker ätstörningar och åldersnoja från henne. Tragiskt. Hur många dieter har människan provat genom åren och alla är FANTASTISKA! Ho har ALDRIG mått bättre! HUR kan hon inte ätit så här tidigare! Osv osv….tröttsamma människa.

    Är inte hennes ”mat” som hon säljer LCHF?
    Dålig reklam för sig själv om hon slutat äta LCHF.

      Nej, det är den inte. Det är bara hon själv som påstått det.

      Varför det? Hennes produkter är bra, hon höll väl på med lchf länge.

        Det är nog inget fel
        på produkterna, men för LCHF innehåller de för mycket kolhydrater

      Hon sålde bara LCHF produkter från början, men det är många år sen. Sen döpte hon om sin butik till clean eating och långt ifrån allt är LCHF, men det påstår hon inte heller att det är. Mycket av hennes produkter är riktigt bra och goda

    Är lite skeptisk mot vegansk mat då den inte känns naturlig för mig. Och så ironin i någon som tackar nej till fisk, ägg och ost för att istället käka chips och dricka Coca-cola.

      Hahah Inte naturligt med bönor tis potatis nötter soja grönsaker frukt osv men att äta hönors ägglossning och antibiotikafyllt kött är det.. haha köttisar är fan korkade

        Korkad kommentar

        [Borttagen kommentar]

        Och det är egentligen inte naturligt för oss i norden att vara veganer och vegetarianer på vintern heller!

        I Sverige får inte friska djur antibiotika.

        Det andra du skriver är så korkat att det inte är någon mening att besvara.

      Du är okunnig.

      ironin när en vuxen människa fortfarande dricker bröstmjölk

        Om du gått ut grundskolan skulle du vetat att det heter juver på kor.

      Karin: De flesta veganer äter veganskt pga att de inte vill äta djur. dvs inte vill vara en del av djurindustrin. Inte av hälsoskäl. Personligen äter jag veganskt så långt jag kan, men väljer att lägga till ägg och vissa mejeriprodukter för näringens skull. Dvs jag är inte vegan men det mesta jag väljer att äta är veganskt, skulle säga till 95% Och detta nästan enbart av djurskyddsskäl. Jag skulle t.ex. aldrig någonsin äta griskött med tanke på hanteringen och gasningen av dem. Inte ens om griskött skulle vara planetens nyttigaste födoämne.

        Jag bryr mig inte.

        Då måste jag fråga om du skulle kunna äta vilt som dött ögonblickligen i det fria, färskfångad fisk eller kött från egen gård (för dem som har tillgång till det)? Djurplågeri i storindustrin är hemskt.

    Är så trött på detta snack om ”ren och fräsch mat”. Suck. Människan är en allätare som mår bäst av att äta varierat.

      ”Varierat” är otroligt subjektivt. Vad baserar du den sista meningen på förresten? Är det vad du tror?

        Nej, jag tror inte. Jag vet vad jag talar om. Varierat=mångsidigt

          Ska också säga ”Jag vet vad jag talar om” när någon frågar vad jag baserar mitt påstående på.

          (Idiot)

            Att människan mår bäst av att äta mångsidigt känns inte som ett påstående jag måste backa upp med forskning. Det är lika självklart som att jorden är rund.

              Vad innebär ”mångsidigt”? Du och alla andra i Sverige äter sannolikt massor med livsmedel varje dag som våra mor- och farföräldrar inte hade tillgång till. Och våra förfäder åt ännu mindre mångsidigt om vi går längre tillbaka i tiden. Den kost som höll oss vid liv i årtusendena bestod inte ens av en bråkdel av allt vi i dag räknar som ”mångsidigt ”. Att vi måste ät så varierat är en myt. Och att folk tror att vi måste äta mjölkprodukter varje dag är ett skämt.

                Exakt! Anna Hallén har skrivit ett så bra inlägg om det här med att ”äta lite av allt”. Det är så fel att påstå att alla kan äta lite av allt.

                https://www.annahallen.se/lite-av-allt/

                För förr var medelåldern så himla hög och sjukdomar lätta att stå emot eftersom man åt så begränsat..?? ?

                  Förr var det ju spädbarnsdödligheten som drog ner medelåldern…

                    Medelålder och förväntad livslängd är två skilda mått.

              Problemet är ju att mångsidigt är jättesubjektivt? Vad ingår i mångsidigt? Gluten, socker, kyckling? Kan säga att för min egen del (säger inte att det gäller alla) har jag börjat må mycket bättre och fått bättre hy och hår (min psoriasis är nästan borta) efter att ha slutat med mjölkprodukter i alla dess former och socker. Äter inga ägg, rött kött eller kyckling heller, bara fisk ibland. Men enligt dig skulle jag må bäst av att äta just det? Trams. Acceptera att du inte kan applicera ett sånt påstående på precis alla vilket du gjorde i och med din mening med ”Människan”. 🙂

                Jag menar ju naturligtvis inte att man ska äta så mycket olika sorters chips, socker, godis och bröd som möjligt. Feltolka snälla inte.

                  Hur ingår ägg, rött kött och kyckling i den kategorin då? Läs min kommentar. Feltolka snälla inte.

                    Varierat där också. Få saker (bortsett från de uppenbara) är entydigt onyttiga. Lagom mängd av allt, varierat. Och detta ”allt” ska du inte tolka så bokastavligt. 😉 Rött kött är inte entydigt onyttigt, men man bör inte äta mer än x antal gram i veckan. Ägg är nyttigt, men inte i större mängder än ett per dag, osv osv. Många grönsaker är jättenyttiga, men man får lätt näringsbrist om man enbart äter grönsaker. Och allt är giftigt i kopiösa mängder, även vatten.

                      Fast det finns inga studier som visar att rött kött per se eller ägg är dåligt för hälsan.

          ¨´p021§

          Man kan äta mångsidigt om man äter kött varje måltid och man kan äta mångsidigt om man är vegan. Beror ju på vad du menar med mångsidigt.

        Inte jag som skrev först, men varierat menas att man äter både grönsaker och animaliskt. Våra tarmar är inte gjorde för vegansk kost. De är mer lika hundens än kossans.

          Konstigt då att det är köttätare som får infektioner i kroppen och hjärt och kärlsjukdomar Pga kosten ocv inte veganer.

            Kan du referera till den studien så att man kan läsa den. Tack.

              Personer som äter mer rött kött och chark uppvisar högre risk för stroke. Detta enligt en studie som publicerats i tidskriften Journal of Stroke and Cerebrovascular Diseases.

              Forskarna sammanställde data från sju prospektiva kohortstudier som värderat kostintag och insjuknande i stroke med totalt 2 079 236 personer och 21 730 fall av stroke.

              Personer som åt mer rött kött uppvisade 14, 13 respektive 22% högre risk att insjukna i all stroke, hjärninfarkt respektive all stroke orsakad av försämrad cirkulation .

              Personer som åt mer charkvaror uppvisade 17% högre risk all stroke

                Vad gjorde de mer än åt rött kött? Rökte? Drack mycket öl? Åt mycket skräpmat?Stillasittande?
                Nej, just det, det ”glömde” de fråga dem..

            *pga övervikt, inte kosten per se.

            Veganer drabbas i högre utsträckning av stroke.

              Jasså? På grund av den kost de äter eller på grund av något annat som är överrepresenterat hos veganer?

              Vegetarisk kost sänker blodtrycket och minskar risken för stroke. https://www.lakemedelsvarlden.se/vegetariskt-sanker-blodtrycket/

                  Läs denna! Ni har fel.

                  Finns naturligtvis massa forskning på motsatsen också, men ändå intressant. Ville bara röra om i grytan lite. ?

              nej det är inte sant. det är det animaliska fettet som lägger sig i blodkärlen och kan leda till hjärt och kärlsjukdomar som stroke, hjärtinfarkt och kärlkramp. veganer drabbas betydligt mindre av hjärt och kärlsjukdomar.

                Skitsnack.

                Inte sant. Kolesterol i sig är livsviktigt för oss och det som reparera alla inre skador vi har och får. Det är ärrvävnaden efter en sådan reperation som blir till plack etc som i sin tur orsakats av inflammationer och dessa uppkommer inte av en kost besådde av rätt sorters fetter etc. Det finns dock dem som hävdar att socker är en större bov till varför en inflammation i kärlen uppstår.

                  ja vårt egna kolestrol är absolut livsviktigt och det tillverkas i vår egna kropp…äter du mycket animalier kan ditt kolesterol bli för högt och risken för hjärt och kärl sjukdomar ökar

                    Nope, inte sant, såvida du inte är sjuk så kommer koppen göra sig av med överflödet.

                    Dessutom så är flera av de riktlinjer som sjukvården ger ang kolesterol väldigt sneda där de inte tar hänsyn till hur mycket man tränar, vad man äter etc. Det råder en STOR oenighet inom läkar och forskning ang vad som är hälsosamma nivåer och vad man bör och inte bör göra åt det.

              Nej

            Du kan sluta sprida lögner! Carnivorer är de som är friskast av alla.

              Jaha, så det är därför var tredje vuxen svensk har högt blodtryck? För att animalisk kost är så bra för oss?

                Nej för att 60% av befolkningen är överviktig.

                  Och varför är så många överviktiga? För att de alla äter veganskt? Nej, kanske inte… vegetarisk kost sänker blodtrycket.

                    Nej det gör det inte.
                    Att gå ner i vikt sänker blodtrycket.

                      18:06.
                      Det där är en epidemiologisk studie som enbart tittar på en faktor – i detta fall kosten.
                      = det säger egentligen ingenting

                      18:06
                      Din länk styrker inte din invägning ang vad som sänker blodtryck samt även detta stod i står länk…

                      I de kliniska studierna definierades vegetarisk kost som att personerna inte åt kött, däremot var ägg, fisk och mejeriprodukter ok.

                    Men suck….

                    Din länk styrker inte din invändning ang vad som sänker blodtryck samt även detta står länk…*

                För att de äter för mycket kolhydrater som är inflammatoriskt.

                Var tredje vuxen äter inte carnivore.

            Jag tycker det är så intressant att den kost människan överlevt på i alla tider helt plötsligt skulle vara farligt för oss. Det finns ingen logik i det. Livsstil, socker, för lite motion är riskfaktorer för metabol ohälsa. Inte kött.

            Köttätare äter inte enbart kött. De äter kött och dessutom allt som veganer/vegetarianer äter. Det är naturligtvis inte hälsosamt att äta för mycket rött kött t.ex. Men man kan inte underbygga ett påstående mot allätare genom att säga att ”kött ökar risken för …”. Det är som att jag skulle plocka ut endast ett livsmedel ur vegandieten och påstå att det ökar risken för vissa sjukdomar. Allätare äter allt. Med måtta.

              Det finns inga studer som bevisar eller ens indikerar att rött kött ökar risken för något alls. Däremot så finns det studier som bevisar det ang nitriter vilket finns i flera, men inte alla, olika sorters processade köttsorter, men även här är risken för att få tex magcancer minimalt förhöjd.

                Exakt.

                https://legionathletics.com/is-meat-bad-for-you/

                Denna artikel sammanfattar forskningsläget rätt bra. Men jag tvivlar på att veganerna vill ta till sig det.

                  Källkritik?

                    Nu har jag bara skummat över sidan och inte följt alla länkar men den är proppfull av dem och det i sin tur brukar betyda att du kan följa var och en av dem och sedan vidare spåra deras källor etc etc….

                    Av vad? De otaliga empiriska studier som man hänvisar till?
                    Att den är peer reviewed?
                    Eller vad menar du?

                Fast tror du du vet bättre än who eller? Rött processat kött ökar risken för cancer, och om who har fastställt det så väljer jag att tro på det framför någon galen människa (trh) som är helt besatt och leker expert i allt på bloggbevakning. https://www.who.int/features/qa/cancer-red-meat/en/

                Fast det finns det visst, finns otaliga mängder mer forskning som gjorts på kött och sjukdomar så vad pratar du om? Jag är inte ens vegan men tycker det är helt sjukt hur du leker expert när det räcker med en googling och exempel läkare för framtiden där man till och med konstaterat att köttätande ökar risken för stroke. Stroke är en sjukdom. Du är jätte konstig.

                  Det gör faktiskt inte det och WHO är vare sig den totala sanningsägaren och det lutar sig dessutom på gamla rön som ingen hade hunnit dubbelkolla eller ifrågasätta samt deras policy verkar ang det mesta var better safe than sorry och med alldeles för stora marginaler, vilket jag tycker är helt galet.

                  Vad du tycker om mig kvittar. Håll dig till ämnet tack.

      Eller hur!
      Är tofu ”renare” än en fisk eller vadå?

        Med tanke på att fisk är fyllt med skit och metaller .. ja?

          Nej det är klart, köttsubstitut som tillverkas i fabriker är mycket renare, det fattar väl alla???!!

            Haha

            Nej ett kadaver är ju såklart renare!!

            Suck.

              Om man tillagar det i rätt temperatur är det renare än det mesta. ?

    Jobbar på förskola i Växjö kommun. Vi har de sista åren gått över till mer och mer vegetariskt. Det har resulterat i att barnen kastar massa mat. Vi hade bra mat innan den här förändringen kom. Det märks i barngruppen när det varit vegetariskt. Man får mata på barnen mycket till mellanmål så de ska orka hela dagen. Mina egna barn är utsvultna när de kommer hem, och vi äter mycket mer kött hemma än vad vi gjorde innan. Såg nu även att förskolor i Göteborg slutat servera veg. Nä jag och mina kollegor har inget positivt att säga om det och längtar tillbaka till den vanliga husmanskosten.

      Ungarna mår dåligt nu när de är små och kommer må ännu sämre när de vuxit upp. Vi kommer att få många fler barn och ungdomar med inflammatoriska sjukdomar, tarmproblem och psykisk ohälsa.

        Inflammatoriska sjukdomar p.g.a. vegansk kost? I wouldn’t think so. P.g.a. Mjölk- och charkprodukter? Absolut.

          Nä.
          Det finns inga sådana samband i några studier som är icke-epidemiologiska överhuvudtaget.

            Men lol det finns inga studier på det du hävdar köttisfjant x)

              Köttisfjant?
              Är det vegankosten som gör er så otrevliga eller? Ni kan ju åtminstone försöka hålla god ton även om det är svårt. Antagligen pga hunger.

                Haha köttisfjant, så typiskt arg-vegan-påhopp. ?

                  Hahaha. Visst är veganer omöjliga att diskutera med? Framställer sig som jordens räddare men kan inte hantera människors fria val. Har själv varit vegan men kom senare på bättre tankar.

                Du är inte bättre själv. Jag är inte vegan men det finns en stor del forskning som visar på ett samband mellan sjukdom och rött kött eller mjölk.

              Är du tappad??
              Jag har inte hävdat nånting alls.

          P.g.a alla kolhydrater och p.g.a. att de inte får i sig det hjärnan behöver(DHA) och p.g.a. att de inte får i sig B12…
          Jag kan fortsätta i all oändlighet, men du kommer ändå inte att förstå.

            Kanske kan stämma om man som vegan inte får i sig de de vitaminer man behöver, men samma gäller ju för köttätare isåfall. Det är faktiskt fler köttätare än veganer som lider av B12-brist, just för att veganer har mer koll på vad de ska få i sig.

        Psykisk ohälsa pga vegokost? Det vill jag veta mer om.

          Det finns forskning på samband mellan depression och vegankost. Dock kan det röra sig om endast en korrelation, där folk som redan är deprimerade i högre utsträckning blir veganer.

            Länka gärna den forskningen med detta klarlagda samband!

                ”partners of pregnant women ”?

              Skrev ingenstans att det var ett klarlagt samband. Läs hela min kommentar tack.

                Är antagligen endast en korrelation, men intressant ändå, tycker jag.

                  Ja men då finns det inget som säger att psykisk ohälsa kommer att öka för att fler äter vego.

                    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6267287/

                    Läs denna forskning för nyansering av bilden. Jag tycker att det är väldigt intressant. Flera studier som visat en korrelation mellan depression och vegandiet. Men den här talar mera om att det handlar om att utesluta mat generellt och inte specifikt veganism som korrelerar med psykisk ohälsa.

                      Ja alltså inte en kausalitet. Väldigt viktigt att skilja på dessa när man pratar om studier som detta.

                      ”Correlation may not imply causation, but it sure can help us insinuate it.”

            Ja det är ju högst relevant om det rör sig om korrelation eller kausalitet.

              Svar till Anonym 16.31:

              Men läs vad jag skriver. Jag är inte född igår. Jag fattar att korrelation inte innebär kausalitet. Sluta feltolka mig hela tiden. Jag skrev det i min första kommentar och i alla därpå följande kommentarer. Tror att se flesta med universitetsexamen vet att korrelation och kausalitet är olika saker.

                Fast nu gällde ju svaren till en kommentar om att det kommer öka den psykiska ohälsan och det finns inget i den forskning du länkat som antyder något sådant.

                  Nu orkar jag inte diskutera detta längre. Ville bara bidra med en forskning inom ämnet som jag tyckte var intressant och har aldrig påstått det du säger.

                    Men det du säger stämmer inte med forskningen du hänvisar till.

                      Läs om. Läs rätt.

                      Vad exakt stämmer inte?

                      Vad snabbt du fick tillbaka orken Elsa!

      Haha då är det ju er föräldrar problemet ligger hos om barnen inte vill äta maten. Och nej, Göteborgs kommun har ändrat sig så där har du fel! Längta kan ni göra hur mycket ni vill, finns absolut inget som tyder på att det kommer ske någon förändring åt det hållet, lättast är nog att acceptera förändring och vad som behövs göras 🙂

      Ni behöver nog börja servera godare mat helt enkelt. Många som är ovana med vegetarisk mat har svårt att hitta på goda vegetariska recept och det är ju inte så konstigt.

      Göteborgs stad har backat angående det beslutet. Häng med i svängarna!

      På förskolan där jag arbetar äter barnen glatt av det mesta som är gott, oavsett om det är veg eller kött. Tråkigt att Växjö kommun erbjuder oaptitlig vegokost när det finns så mycket gott.

      Mvh allätare

      Personalen i köket har uppenbarligen bristande kunskap i hur de kan laga god och näringsrik vegetarisk mat. På mitt barns förskola äter de bara vegetariskt och barnen äter upp, är mätta o välmående. Slängs väldigt lite mat. Men de lagar också allt från grunden, med bra råvaror och väldigt varierade och näringsrika rätter. Har varit vegetarian i 12 år och alltid lyckats äta mig mätt.

    Det räcker inte att maten är näringsrik, den måste vara biotillgänglig också. Man behöver kombinera veganska proteinkällor med t.e.x. ris för att kroppen ska kunna tillgodogöra sig proteinet.
    Det krävs enorma kunskaper i biokemi för att kunna få i sig det man behöver via vegansk kost.

      ”enorma kunskaper”. Det räcker med att googla eller köpa en poppis bok…

        Inte direkt. Fast det märker man på ditt nick att du inte förstår.

          Hahaha enorma kunskaper i biokemi? Är det enorma kunskaper att veta vilka råvaror man behöver kombinera samt att äta b12 tabletter? Du hör inte själv hur fullkomligt galet det låter?

            En kost där man behöver tillskott för att inte få brister, är en dålig kost.

              Haha alltså är folk på riktigt så här korkade? Snälla belägg detta påstående.

        Ja, de verkar tro det.. 😀 😀

      Vad intressant det där med ris! Ja tyvärr är det så att man måste sätta sig in i det ordentligt om man ska äta vegansk kost. Finns en massa okunniga människor som påbörjar en vegansk diet och mår dåligt för att de äter på fel sätt och får näringsbrist och sen går de ut på sin YT/Instagram eller whatever och säger hur dåligt de mådde när de åt veganskt.

      Vegansk kost på rätt sätt med b12 osv. är väldigt bra för kroppen men det är få som klarar av det.

      På tal om kombinationer. Rätt intressant att man i Japan äter mycket sojaprodukter som innehåller fytoöstrogener som hade kunnat vara skadligt i stora mängder om de inte kombinerat det med fermenterad mat såsom natto eller miso för att balansera.

        Finns också många som ätit skräpmat och noll grönsaker hela livet och som blir veganer och säger att de aldrig mått bättre. Man bara ”no shit”. Kanske inte veganismens förtjänst dock. Man kan äta mycket frukt och grönt som allätare också.

          Exakt det som är min erfarenhet också.

      Nej

    En diet som kräver att man äter kosttillskott för att inte få näringsbrist väcker åtminstone skepticism hos mig. Känns inte naturligt för fem öre.

      Du äter själv kosttillskott i form av att bönder matar sina djur med b12, b12et du får i dig är inte naturligt, så sluta leka övermäktig

        Inga kor i Sverige får B12 tillskott!

          Det finns en ko som heter B12 i en ladugård utanför Bor i Småland.

      Ät inte den kosten då. Lätt fixat.

      Ja för att få i sig det för att djuren man käkar äter smuts och skit känns mycket fräschare. Lägg till all antibiotika som proppas i djur, det känns naturligt och fräscht det med!

        Gödslet på grödorna känns det fräscht?

          Nej jag tycker inte det heller känns särskilt fräscht? Mindre fräscht än att käka en tablett det med faktiskt? Men vi alla äter vän grödor i olika slag oavsett diet? Du får nog förklara lite bättre vad du är ute efter här.

            Nej, alla äter inte grödor. 😀 😀 😀

      Typ alla har b12 brist, det är väldigt vanligt även bland köttätare ?. Att veganer och vegetarianer ofta tar tillskott handlar mest bara om att de överlag har större koll på vad de stoppar i sig, vad de eventuellt har brist på m.m. Jämför du en köttätare med en vegan lovar jag dig att veganen i majoritet oftast har betydligt mer kunskap om näringslära och intresse över sitt egna födointag än vad köttätaren har.

        Carnivorer har inte B12-brist.

          Inte alla men många har faktiskt det.

            Nej inte många, några få, och har de det så beror det nästan alltid på bakomliggande sjukdom eller en annan sorts rubbning.

              Nej.

                  Alltså jag är inte ens med i diskussionen och är inte vegan men det finns verkligen ingen som förpestar detta kommentarsfält mer än dig trh.

                    Jag är inget fan av trh, men de rabiata veganerna här i kommentatsfältet är hundra gånger värre att ha att göra med.

        Inte heller ovanligt med järnbrist hos kvinnor (Även de som äter kött).

          Då äter de för ”fint” kött eller får inte i sig tillräckligt med c-vitamin eller har en annan sorts rubbing i sitt system.

            Ja men det är ju min poäng. Bara för att man ”äter kött” får man inte i sig allt. Man måste fortfarande ha koll på att man äter bra.

              Ok, bra, då är i överrens. ?

            Källa på det?

              Valfri biologibok om kroppens anatomi på biblioteket.

          Carnivorer har inte järnbrist. Inte heller C-vitaminbrist då de äter lever och andra inälvor.

    Har gjort tappra försök med recept och råvaror från både MatHem och ICA i fem veckor nu. Tycker i stort sett att alla veg.recept är osmakliga, tyvärr. Jag och sonen vill nog ha lite mer råa grönsaker än massa konstiga röror med svamp och sojagrejer….. Går tillbaka till vårt normala med mycket sallad, morötter, broccoli mm som vi faktiskt gillar. De får väga upp lite för mindre köttbullar och korv till kvällsmat helt enkelt. Ingen av oss äter av recepten jag duktigt försöker fixa, och som någon sa ovan så blir det massa mer matsvinn på det sättet.

      Den här gratängen lagar vi ofta och den är jättegod 🙂

      https://www.ica.se/recept/rotfruktsgratang-med-svamptacke-721410/

      kolla in jävligtgott.se, allt från husmanskost till mat från världens alla möjliga hörn! Helt vegetariskt!! Bästa vegomaten någonsin!

    Går efter kostcirkeln och tallriksmodellen det mår jag bäst av.

      YES, Me toooooooooooooo,

    B L FUCKING Ä.

      Men bebisfasoner, ta en napp å gå och sov lite bebbe

      Är du fem år gammal?

    Dags för rensning i kommentarerna, bara fjantiga påhopp

      Ingen bra marknadsföring för vegankost att alla verkar otrevliga, omogna och barnsliga.
      Är det bristen på animalier som påverkar hjärnan? Det vore något för forskarna att kolla upp!

        Jag tycker inte att köttvurmarna är mer mogna så det är nog knappast kött som behövs.

        DHA-brist.

    Åh har ni sett kitchen King benji på Youtube?
    Bäst!

    Önskar att jag kunde äta mer vegetarisk/veganskt men det skulle bli allt för komplicerat för mig. Tål inte soja, får kramper och samlar på mig vätska av baljväxter och stärkelse får jag kramper och diarré av.
    Vad skulle jag äta om jag tar bort t.ex. mejeriprodukter?

      byt ut mejeriprodukter mot havreprodukter, finns mjölk, grädde, glass osv . Om du inte gillar havremjölk finns olika typer av nötmjölk du kan testa 🙂

        Nötmjölk är ju dock sämst för en som redan har problem med tarmarna. Också havre kan vara rätt kass om man redan har lätt att få diarréer och kramper. Man får prova sig fram vad man själv tål.

        Tål inte havreprodukter heller så det fungerar inte.

      Har du gått till läkarn för att reda ut vad dina tarmproblem faktiskt beror på? Fått gå till botten med det och kanske lösa medicinskt???

        Ja, hängt där sen tidig tonår. Det enda det kunnat konstatera efter flertalet utredningar är att jag har problem, vad som orsaker det kan de inte säga.

        Hej C!

        Det allra vanligaste svaret någon får som har problem med sin tarm är IBS, vilket i sig inte förklara nästan någonting utan är mer ett samlingsnamn för att du av någon orsak har en känslig tarm utan någon förklaring till bakomliggande orsaker.

        Men jag skulle själv vilja påstå att det alltför ofta beror på en rubbat bakterieflora och jag följer flera intressanta studier om det, bla om ett folkslag som har nästan samma bakterieflora som gorillorna, och de lever i samma miljö som dem och hur de mår generellt mycket bättre än övriga människor på planeten, och nej de är inte vegetarianer utan de lever som människan innan hon började odla sina grödor, dvs genom att samla in det som växer men också till stor del av jakt.

    Argumenten är riktigt starka här inne idag. Kämpa på alla!

    Men sen när är folk så brydd om vad andra stoppar i sig? Vill man äta vego så gör man det. Vill man äta kött så gör man det. ”Jag skulle aaaaaaldrig äta som du gör!” Nä, men gör inte det då.

    Efter att ha läst kommentarerna här blir mina förutfattade meningar om veganer verkligen förstärkta. Ni verkar inte besitta förmågan till god ton eller nyanserat tänkande.

      Haha jag säger samma men är benägen att säga det om bägge sidor i den här fighten.

      Det finns veganer och det finns andra veganer. Alla är inte så, bara de som hörs mest ?

      Undrar om mina fördomar om att veganer är hatiska republikaner också stämmer ?

      Nä, det håller jag med dig om. De är ungefär lika otrevliga som köttätarna.

      Kan ju tycka att veganer hör till den vettigare sidan när de andra fyller ett kommentarsfält med ren pseudovetenskap om ”antiinflammatorisk kost”, ”onaturligt tablettintag” osv lol.

        Tyvärr är ju inte veganernas argument faktabaserade direkt heller…….

          Att ett antal veganer (har inte alls sett några stora mängder som påstått att den veganska kosten skulle vara överlägsen hälsomässigt i det här kommentarsfältet) ändrar inte på det faktum att det absolut inte i första hand är den gruppen som i stor utsträckning förespråkar en viss kost baserad på ren och skär pseudovetenskap.

        Det är ju just veganerna som baserar sina argument på pseudovetenskap och luddig påståenden om ”inflammation”.

          Haha vilket skitsnack. Finns en väldigt stor rörelse som förespråkar ”ren och antiinflammatorisk kost” och den har ingenting med veganskt att göra eftersom animalier ingår i den kosten. Du hittar säkerligen böckerna på topplistorna i din närmsta bok eller mataffär och kan där själv se att det inte är en vegansk kost som förespråkas.

            Ja, eller så talar de om att mjölk- och köttprodukter bl.a. göder någon sorts ”inflammation” som folk har i kroppen. Stämmer inte, i fall man inte har någon sjukdom d.v.s. Veganer är de som allra mest förespråkar ”ren mat” och det är fullständig bullshit.

        Anonym 17.27 skrev den mest intelligensbefriande kommentaren idag. Grattis eller nåt..

    Sätter ingen stämpel på mig själv, vilket jag tror många gör och sedan måste kämpa för att nå upp till. Äter till 95% lakto-ovovegetarisk kost. Undantagsfall om jag blir hembjuden på mat, för att underlätta för den som bjuder. Kan dessutom bli sugen på fisk ibland, då äter jag det. Jag undviker kött, kyckling och liknande i största mån för att jag mår bättre utan, det är bra för den tunna studentplånboken, inbillar mig dessutom att det är bättre för miljön.

    Frågar någon mig vad jag är brukar jag dock inte säga att jag är vegetarian, säger att jag äter till största del vegetariskt men att jag inte vill stämpla mig själv som det. Har dock svårt att förstå min mamma som tycker att allt jag äter verkar äckligt trots att hon aldrig har smakat, äter någon form av kött varje dag och använder mycket mejeriprodukter i matlagningen.

    Var vegan i flera år. För mig fungerade inte den kosten. Fick återkommande d-vitaminbrist. Trots att jag dagligen tog tillskott och har ett jobb där jag visas utomhus. Så för mig blev det ett måste med ägg för att få någon naturlig källa till D-vitamin. Men alla är olika. För en del fungerar vegankost väldigt bra.

      Är ju oerhört ovanligt med brist av d-vitamin, framför allt om man vistas utomhus och äter en allsidig kost (även som vegan). Undrar om du istället gick till läkaren och utredde varför du fick brist? Kanske finns en underliggande sjukdom som inte blir påtaglig då du genom ägg kanske får ett överskott istället som ”täcker ut” anledningen till bristen. Brist på D-vitamin är som sagt relativt ovanligt och kan bero på cystisk fibros, celiaki, chrons, hypertyreos och gastric bypass operation. Det kan även bero på övervikt eller diverse läkemedel som hämmar upptaget.

        Är frisk i övrigt och tar inga mediciner ? Mår mycket bättre sedan jag började med ägg.

          Hur vet du då att du hade d-vitamin brist haha? Du svarade inte om det var utrett hos läkaren, kan ju likagärna då varit Vitamin E, B12, fosfor, zink, selen eller folat? Eller rent av placebo.

            Varför så drygt svar? 
            Ja jag är utredd hos läkare. Därför jag skrev att jag är frisk i övrigt.

            Tog blodprov nu sist då jag misstänkte d-vitamin igen då jag kände igen symtomen. Då tog jag prov på alla vitaminer och mineraler. Något jag numera gör årligen efter att återigen fått d-vitaminbrist. Sen jag började med ägg så mår jag bättre. Vilket även proverna visar på.

              Jag gick från vegan till ovo-vegetarian, mår bättre av det. 🙂 Hade dock inga brister som vegan. Känner mig piggare när jag även äter ägg av någon anledning.

                Förlåt men vill inte vara dryg, men mest troligt hade du någon form av brist i alla fall om du nu mår bättre efter att du har börjat att äta naturens eget superpaket, ägg, som innehåller precis allt du behöver förutom c-vitamin. ?

                  Nope, det hade jag inte. Pga annan sjukdom kör jag en hel genomgång av allt från viatminer till stortåns nagel (inte riktigt men du fattar) 1-2 gånger om året.

                    Ok, men vad tror du är orsaken då? ?

                    Betänk också att vården har snittenheter/ tabeller som mäts på hela befolkningen och inte är anpassade efter dina inviduella behov.

                      Orsaken? Jag slipper lägga massa energi på att få ihop det näringsmässigt och mår bra ändå även om jag slarvat lite med kosten. Som vegan kunde jag bli trött om jag slarvade. Jag tycker matlagning är kul, men ibland blir det ett stort stressmoment för mig (Fattar att det kanske är enkelt för andra). Nu kan jag luta mig tillbaka, äta två äggmackor till frukost och inte behöva bry mig så mycket. Som vegan var jag tvungen att noga se till att få i mig vad jag behöver hela tiden.

                      Aha, ok.

                      Ser nu att ”av någon anledning” kanske var ett dumt avslut. Bara så vi pratar här..

                      Jag vet inte om jag är känsligare än andra kanske, men jag påverkas bara efter någon dag med dålig kost. Ägg har gjort livet smidigare. ??

                      Alltså jag förstår vad du menade och egentligen har jag då fortfarande invändningar mot dina tidigare tankar om att du inte hade någon brist, men det kvittar, det är ditt liv och jag ska verkligen inte skriva dig på näsan och du känner dig själv bäst hur det än ligger till. ?

                      Jasså, du vet mer om min kropp än min läkare eller? Något annat du vet om mig som jag borde veta?

                      Läs gärna igen vad jag skrev. Dessutom så vet du förmodligen själv mer om din kropp än vad din läkare vet.

                      De referensvärden vården använder sig av, beräknas på medelvärdet på dem som kommer och tar prover. Vilka är det oftast? Friska människor eller sjuka?

        Så irriterande med alla som uttalar sig tvärsäkert om saker de har fel om och inte vet tillräckligt mycket. Det är inte alls oerhört ovanligt med D-vitaminbrist och det behöver inte alls bero på någon underliggande sjukdom utan helt enkelt för lite D-vitamin under det mörka halvåret. Att vistas utomhus för att få D-vitamin fungerar bara sommartid.

          Nej nej jag har inte studerat näringslära för att lära mig något alls :))))). Ja det stämmer att under vinterhalvåret är solen (oftast) för svag för att tränga igenom, dessutom har vi massa kläder på oss. Dock leder detta oftast inte till sådan stor brist att man blir sjuk men gud ALLA rekommenderas ändå att ta d-vitamin tillskott på vintern här uppe i norr, köttätare som vegan. Och det räcker gott och väl att äta berikade produkter. Så ditt argument håller inte riktigt.

            Du behöver inte ens äta berikade produkter. Det räcker med att du äter inälvsmat för att få i dig fullgott med D-vitamin.

            Saker likande det här kommentarsfältet är orsaken till att jag dragit mig för att ta upp det här med olika sorters kost och moralen bakom, men jag känner nog att tiden snart ändå är mogen för det för det här har helt spårat ur känner jag.

              Tycker inte du borde ta upp det. Ta upp vikten av att både köttätare och veganer ska sluta hoppa på varandra och låta folk äta vad dem vill istället.

                Jag kanske kan göra både och hoppas jag.

                  Nej, eftersom du inte kommer skriva något vettigt utan är pro kött. Behövs inte fler personer som drar igång debatten ännu mer. Tvärtom, folk måste sluta bry sig om vad andra gör.

              Att du dragit dig för? Haha men oj vad sorgligt, som vi väntat på att få höra vad du har att säga. Lovar att jag ska sluta äta allt du skrivit att man ska äta så jag inte får den störning du har.

        D-vitaminbrist är väldigt vanligt här uppe i norr.

      Då får du äta en djävla massa ägg då ?
      Ett ägg 0,7 mikrogram.
      Du ska få i dig 10 mikrogram per dag.

    Ingenting för mig. Har en alldeles för känslig mage för sådan här kost.

      Alla kroppar är olika. Man får äta det man mår bäst av ?

        Verkligen! Åt falafel idag och idag är jag höggravid. En salig blandning av IBS och endometrios haha. Tack och lov för stora tröjor!

      Något du testat eller vad baserar du det på? Vad är du känslig mot? Undrar då jag själv har en ganska aggressiv tarmsjukdom, men lyckas ändå överleva på vegokost. Kött är ju oerhört tufft för magen att bryta ner… Är det läkares utlåtande eller bara att du antar att du inte klarat? Undrar bara 🙂

        Jag har IBS och endometrios där mina hormoner till största delen styr min kropp och mina höggravida mage. Tål inte: stark mat, fet mat, lök, bönor (kikärtor inräknat), morötter, äpplen, päron, bananer, olika sorters kål och så vidare.

    Jag vet inte vilka som är värst i den här sandlådan. Köttisarna eller veganerna? Lilla envisa och lika faktaresistenta. Kastar påhittade studier på varandra och tappar det totalt om någon ber om källa.

    Vet ni, ni behöver inte övertyga varandra om att ni har den ultimata kosthållningen. Fortsätt ät som ni gör och låt andra äta annat om de vill. Småbarn är vad de flesta här inne är.

      Sluta försök vara rationell, allt är svart eller vitt hajjar du väl?!

    Jag kan inte kött längre men kan inte säga att jag är överlycklig över just den biten. Är ovo-vegetarian. Jag ÄLSKAR tex kräftor och vill egentligen äta det någon gång om året som alla andra, men när jag provat så går det inte. Allt kändes helt konstigt, vetskapen om att det var ett djur jag hade i munnen gjorde mig illamående och det gick inte att svälja. Annars gillar jag och mår bra av min kost.

    Den rätten matchar Katrins inre! ?
    Hon kan ju uppenbarligen inte laga mat.

    Varför så drygt svar?
    Ja jag är utredd hos läkare. Därför jag skrev att jag är frisk i övrigt.

    Tog blodprov nu sist då jag misstänkte d-vitamin igen då jag kände igen symtomen. Då tog jag prov på alla vitaminer och mineraler. Något jag numera gör årligen efter att återigen fått d-vitaminbrist. Sen jag började med ägg så mår jag bättre. Vilket även proverna visar på.

    Hur ställer sig alla miljökämpar till faktumet att de flesta köttsubstitut är tillverkade i andra länder? Hur försvarar man att det är mer miljövänligt än att äta svenskt kött som slaktats i Sverige? Tas sällan upp, men ändå är det alltid miljöskulden som läggs på köttätare?

      Jo förstår du, då kommer veganerna och hävdar att djurens mat minsann är importerad och dålig för miljön, trots att exempelvis kor lever på gräs till stor del…
      Vad ska vi äta då egentligen?
      Stenar?

        Ja fast det är ju så att det krävs mer energi att producera kött jämfört med grönsaker. Det är ju ett faktum. Och t.ex. soja i djurfoder produceras utomlands.

        Med detta sagt så kan jag tillägga att jag själv äter kött.

          Djuren i Sverige äter inte soja, men ibland ärtprotein som odlats i Sverige.

            Jo, det finns tyvärr många djur som får soja som kraftfoder.

              Nej.

      Källa på att det är mer miljövänligt tack!

      Varför skulle alla som käkar veg bry sig om klimatet? ? Och du – vi är många som skippar substitut.

      Fast det foder som ges till djur produceras utomlands. Om man kollar på sojaproduktion så går det mesta till djurfoder.

        Nej, det gör det inte. Sluta fara med osanning!

    Att välja att vara vegan är ett jävla privilegium ??‍♀️

      Snarare tvärtom då kött kostar betydligt mer.

      Säger ofta samma personer som tycker att alla ska äta svenskt kött haha

    INDISK mat, säger jag bara, indisk! Indisk vegomat är bland det smakrikaste och ljuvligaste som finns. Fick jag välja en enda typ av mat att äta resten av livet skulle det utan en sekunds tvekan bli indisk.

      *tycker du.

    Finns inga kockar som föredrar vegansk framför animalisk kost, isåfall ljuger de!
    Det är därför de inte går att laga gourmetmat lika gott med bara grönt.

      Säg det till Noma….

    Tycker (förutom de trötta potatisarna) det där ser jättegott ut! Har ni kommit fram till vad det svarta dröset är?

      Alger

    Veganer!
    Saknar ni inte skaldjur? Ost?
    Väd äter ni jul, påsk och midsommar!

      Ost finns det så bra alternativ till idag, så nej, saknar inte det längre. Möjligen brie ost.
      Jag saknar kräftor någon gång om året, aldrig skaldjur annars.

      På jul, påsk och midsommar äter jag vad alla andra äter fast gör mina (eller ja, större delen av familjens) köttbullar på vegofärs, gratinerad kålrot istället för julskinka och tofu istället för sill. Kallskuret brukar bli vego salami och liknande till de som vill ha. Mycket av det som äts på jul osv är redan veganskt och det andra är lätt att fixa till med havreprodukter tex istället för mjölk.

        Det finns fantastiks tofu som smakar som brie eller mjuk mjuk mosarella, men det är väldigt svårt att få tag på i väst. 🙁

          Oh, brie tofu hade jag inte tackat nej till. ? Tål inte mjölkprotein, så hade varit en vinst även om jag åt kött.

            Finns en vegansk variant som ska påminna om brie som många veganer gör till jul, bara å googla så kommer det upp. Kan vara värt ett test i alla fall!

      Haha varför skulle man sakna just skaldjur? Fisk och skaldjur är väl en sån sak som folk i mycket större utsträckning inte gillar än andra animalier? Äter exakt likadant som jag alltid gjort plus lite olika roliga tillägg. Känns så sjukt för en annan att folk inte fattar att mer eller mindre allt man äter som köttätare finns det veganska alternativ till idag.

    Inte en enda som nappat på camcams hint om att fota bokomslag? ? men eftersom att det var frågestund… va är det för omslag du plåtar?

      Hon skrev igår att hon skriver en bok, så den ska väl ha ett omslag, det fixar hon idag.

      Hon skriver en bok som handlar om influencers, iaf inom det området på något sätt. Hon berättade om det i PT-fias podd.

    Jag är allergisk mot baljväxter så jag kan inte äta veganskt alls. Jag fick höra att man inte kan vara allergisk mot svamp (?!?) av en vegan när jag sa det ??

      Kan och kan, klurigare möjligtvis men vet många veganer som är allergiska emot baljväxter!

    jag tycker det är så fel att tvångsimpregnera djur för att sedan separera dom från deras ungar bara för att vi ska kunna pumpa ur varenda droppe av deras bröstmjölk. medan kalven står ensam och dricker någon formula…
    kor har modersinstinkter precis som hundar och andra djur. jag förstår om man förr i tiden kanske hade en ko på gården tillsammans med kalven, och snodde lite mjölk då och då men herregud industrin idag gör mig så ledsen… en mamma hör ihop med sin unge

      Du vet inte mycket du, så det är lika bra att du håller tyst.

    Äter man animaliska produkter trots att man vet vilket oerhört lidande man bidrar till för djuren så är man helt enkelt sjuk i huvudet.
    Äter man animaliska produkter utan att förstå vilket lidande man bidrar till för djuren så är man outbildad och förmodligen lite långsam på det.

      Eller så vet man bäst själv vad man mår bra av. Djuren lider av att bli uppätna oavsett om det är en människa eller ett lejon som tuggar i sig…

      Alla är inte sjuka i huvudet för att de inte lever som du ? För mig går min hälsa först. Alla har sina anledningar och förutsättningar. Jag förnekar inte hur vidrig djurindustrierna är. Har egna höns som jag äter ägg från och kommer fortsätta med det. De får leva sina liv, har stora ytor att röra sig fritt på och dödas inte. Om någon ändå anser att det är fel, så får de väl göra det.

      I mitt fall har jag ett sjukt barn jag måste finnas till för. Därför äter jag ägg då jag inte mådde bra av vegankost. Jag var tvungen att göra något åt min hälsa efter att ha försökt med vegankost i flera år. För mig räckte inte tillskott/utevistelse till. Mitt barns sjukdom kräver 100 % av mig dygnet runt. Alla har inte möjlighet eller ork till att engagera sig för allt.

      Klädindustrin, eller hur elektronik tillverkas mm är också vidriga industrier många ggr. Vi är alla en del av det, i mindre eller större skala. Som att tex lindex kläder kommer från fabriker som släpper ut kemikalier och har gjort att barn fått grova handikapp eller cancer. Men jag orkar iaf inte ta alla kamper och göra allt.

      Att se ner på andra medmänniskor, kalla de sjuka i huvudet eller liknande för att de inte lever efter ens egna moral skapar inget gott. Som gammal djurrättsaktivist har jag märkt att den vägen bara skapar avstånd.

      Äter man veganskt utan att förstå vilket lidande det innebär för många djur, är man helt enkelt sjuk i huvudet och obildad och lite långsam på det.

    Jag har varit vegan i många år men sedan jag började intressera mig för odling har jag gått över till kött igen. Det går i princip inte att vara självförsörjande på grönsaksodling och vegan när man bor i Sverige odlingszon 5. JAg tror att det vettigaste är att äta gräsbeteskött (alltså nötdjur som enbart äter gräs) och vilt och ha egna höns. Den som är intresserad får googla upp forskningsresultat om miljöpåverkan och gräsbetesnärdjur.

      Hur tror du det skulle gå om alla skulle äta det köttet?

        Det skulle gå bra. Iom att det är näringstätare än industrikött behöver man inte äta lika stora mängder. Sen är det ju inte alla förunnat att ha egna höns, men köper man ägg från frigående höns som fått äta sin artegna föda har också de bättre näringinnehåll, bla mer Omega 3 än industriägg.

      ÄNTLIGEN ett vettigt inlägg i den här sandlådan!
      Det finns btw hur mycket forskning som helst på ämnet. Det är som du skriver bara en googling bort…

    Inser när jag läser detta inlägg att köttisar och veganer är precis lika omogna som kommer med påhopp och nedtryckande kommentarer ang varandras kost. Varför man äter som man gör kan bero på så mycket: hälsa, miljö, djur, vissa har sjukdomar som gör att viss kosthållning försämrar ens hälsa. Varför är det så svårt att hålla en mogen nivå i en diskussion? Så fort man argumenterar med dumförklaringar så kommer motparten alltid att hamna i ett försvarsläge och chansen att du lyckas övertala någon om att du har rätt blir i princip 0.

    Jag tänker att alla får dra sitt strå till stacken på det sätt som passar en själv och man måste få tillåtas göra det i sin egen takt.

    Jag själv har provat att äta lakto-ovo-vegetarisk kost pga att jag älskar djur men mådde inte alls bra av det. Var konstant hungrig och blev gasig i magen. Förmodligen var jag för dåligt insatt och fick inte i mig det jag behövde – eller så funkar det helt enkelt inte. På restauranger tycker jag i princip alltid att vegetarisk mat (lakto-ovo) är jättegott och äter det gärna men varje gång det lagas hemma måste jag äta kopiösa mängder för att bli mätt.

    I dagens läge är jag riktigt sjuk i vad man tror är utbrändhet så att prova ställa om kosten igen går inte just nu då jag har all fokus på att ens orka med vardagen och att t.ex. orka duscha.

    Jag tänker att alla kan göra det lilla som inte känns för obekvämt och sedan utöka med annat. Jag har för länge sedan slutat köpa smink och hårprodukter från företag som testar på djur, tar aldrig plastpåsar till frukt och grönsaker när jag handlar och köper aldrig kläder/accessoarer i äkta skinn och läder. Nästa steg är att få bättre koll på att mina sneakers inte är av skinn/läder (har tidigare, dumdristigt nog, aldrig tänkt på att sneakers kan göra det).

    Ni veganer – superbra jobbat! Men respektera att alla inte mår bra av samma livsstil och kosthållning som er. Sluta klanka ner på köttisar, peppa istället för att dumförklara.

    Och ni köttisar – sluta provocera med era förbannade bacon- och hamburgerkommentarer. Så omoget bara.

    Vad äter ni veganer när ni vill festa till det ordentligt?
    Kålrotslåda? ?

      Selleripinnar??

      Vad äter köttätare? Dricker ni ett glas grisblod?

      Vilken dum fråga. Man äter väl något man tycker är extra gott och lyxigt.

    Jag måste ju bara inflika att det verkar sjukt mycket lättare att bli vegetarian i Sverige än här i Frankrike pga utbudet av substitut som finns i Sverige.
    Jag skulle gärna ha mer vegetarisk kost i min vardag men är för beroende av animaliska produkter för att få tillräckligt med protein i maten. Finns en gräns på hur mycket bönor en människa kan äta ?
    Här i Frankrike blir det alldeles för komplicerat för min del att bli vegetarian medan i Sverige finns det en massa substitut som förenklar övergången. Det börjar bli bättre, men är dyrt och litet urval.
    När det kommer till mataffärer så saknar jag verkligen de svenska.

    Har någon här som är vegan gått och tagit blodprover på ex homocystein, s-ferritin, hb, hba1c m.m? Vad hade ni för värden isf? ?

      Ingen? Skulle vara intressant att veta!

    Veganism är självplågeri. Människor är köttätare, ungefär som varg/hund.. Det är därför människor och hundar har blivit vänner och levt sida vid sida: vi har samma diet (animalier), vi jagar tillsammans, och har därför samma mål. Sedan har hundarna fått vakta våra hem och vår boskap, som de också får äta av när de slaktas. Många påstår att det är hycklande att inte äta hund men äta andra djur, men då har de missat vår historia tillsammans.

    Hur kommer det sig att forskarna tror att våra hjärnor har minskat i storlek sedan ca. 10000 år tillbaka? Det sammanfaller med tidpunkten för den agrikulturella revolutionen. Människor började bosätta sig i städer och äta mer växter. Vi fick mer kalorier på eb plats, men maten var mindre näringstät (ingen vegetabilisk mat är mer näringstät och även lättare biotillgänglig (i stort sett utan antinutrienter) än animalier), och därför suboptimal.

      Hahahaha haha????

    Till de som tvivlar på att människor är köttätare, ungefär som en varg.. Ta en dag och ät bara rått kött med rått fett, rå mjölk, rå fisk (måste vara av bra naturlig och ekologisk kvalite). Ni kan komma att uppleva en slags high och välbehag som man annars måste använda droger för att uppnå. varje gång jag gör det så förstår jag att det är såhär man ska må egentligen…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.