Mirka förklarar upplägget för skidresan till Åre

Igår ställde jag mig frågande till den Åreresa som ”Trettonbarnsmamman” Mirka, My Martens, Anna Book, Christina Melin och Tanja Fylking varit på.
Mirka markerade den som reklam i efterhand, vilket fick mig att undra hur landet egentligen låg.
Fem personer på en resa där bara en markerar det som reklam? Bryter resterande skidfantaster mot marknadsföringslagen eller vad är det egentligen som pågår här? Upplägget var en smula otydligt tidigare, men efter att Mirka bemött frågorna i ett nytt inlägg så är allt klart som Bullens korvspad. (Ej spons)

Jag fick en frågan av Tanja om jag ville och kunde åka med till Åre med ett gäng tjejer. Jag kollade om helgen fungerade för mig rent praktiskt vilket den gjorde och då tackade jag ja.
[…]

Jag var osäker på hur reklammarkeringen är i ett sådant här fall då vi får inget betalt för resan men tänkte att jag tar det säkra för det osäkra och markerar hellre en gång för mycket än för lite.
Nu fick jag inte med mig min dator och bloggade med mobilen vilket jag inte gör alltför ofta. Jag trodde att jag hade fått med samarbete-texten och tänkte inte ens på att dubbelkolla. //Mirka

”Jag var osäker på hur reklammarkeringen är i ett sådant här fall då vi får inget betalt för resan”
Den här meningen alltså, inställningen till det egna yrket är på gränsen till nonchalant.
Hur är det möjligt att någon som Mirka, som bloggat ända sedan 2009, inte brytt sig om att sätta sig in i de lagar och regler som gäller för branschen hon är verksam i?
Istället chansar hon hej vilt, trots att det finns tydliga och pedagogiskt uppbyggda manualer med instruktioner och information om vad som kan räknas som ersättning för reklam och samarbeten utöver faktiska pengar.
Med Mirkas resonemang om att ”vi får inget betalt för resan” så skulle jag alltså kunna göra reklam för Volvo – där ersättningen är att jag får behålla bilen – utan att markera det som reklam eftersom jag inte fått betalt i faktiska pengar utöver bilen?

Det är exakt samma sak här och att Mirka (och de andra tjejerna, ska tilläggas) inte vet detta efter att ha varit verksamma i den här branschen under SÅ lång tid, gör att jag förstår de som har svårt att ta influenceryrket på allvar.

I vilket annat jobb kan man höfta på det här viset? 
– Jag minns inte vilken tand jag skulle borra i men jag tar den här och hoppas på det bästa! //Tandläkaren
– Var det någon som var allergisk mot nötter i det här sällskapet?? Äsch, jag slänger i dem i smoothien, det är nog lugnt! //Kocken
– Vilket kreditkort var det nu jag betalade min Toblerone med? Äh, det löser sig..// Mona Sahlin

HÄR finns Konsumentverkets nya och uppdaterade vägledning och jag skulle väl rekommendera ALLA som är verksamma i den här branschen (eller har planer på att bli) slänger ett öga i den.
Det finns inte längre några godtagbara ursäkter för att bete sig så här oprofessionellt och nonchalant.

Mirka är den enda av resenärerna som ens gjort en ansats att göra rätt, vilket är mer än man kan säger för resten av gänget. Och med Mirkas förklarande inlägg här så avslöjar hon ju indirekt att My, Anna, Christina och Tanja de facto gör smygreklam OCH även för vad.

Senare vid ett tillfälle pratade jag med en kompis som sa att jag inte hade markerat mitt inlägg ? Jag fattade ingenting och fick halvt panik då jag är alltid noga med den biten. Hon som är mera teknisk fick hjälpa mig steg för steg att få till det och jag kunde andas ut. Ibland hatar jag att vara så oteknisk men gör mitt bästa. //Mirka

Skriver man sedan ”reklam för…” i rubriken eller överst i själva blogginlägget så behöver man varken assistans och teknisk support. 
Kan du knappra ner ett blogginlägg i telefonen så kan man reklammarkera, för att göra så som Mirka slutligen gjorde – att reklammarkera med en kategori – duger inte.
En mening. Högst upp. ”Reklam för…”
Klart!

91 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Alla kan glömma eller göra fel. Det är okej. Men att dumförklara sig själv som bortförklaring istället för att bara stå för att man gjorde fel gör ju att man blir mer irriterad på henne än att hon missade att reklam markera.

      Glömma eller göra fel? Hon vet ju inte ens hur hon ska sköta sitt eget jobb vilket hon visar genom att skriva att hon är osäker på reklammarkeringen.

        Du har rätt, vi hänger henne för hennes ödesdigra misstag! Hur vågar hon???

        Läste du ens igenom kommentaren.

        Jag har också råkat göra fel på jobbet ibland trots att jag inte är influencer ?

          Vill bara att ni skall veta, jag gör aldrig fel.

          Skillnaden är väl att du förhoppningsvis vet vilka lagar och regler som finns i den bransch du är verksam i och som du borde rätta dig efter.

          Hoppas du lärde dig av felet och gjorde rätt nästa gång:)

          Alla kan råka göra fel men trots att hon enligt egen utsago var osäker på hur hon borde reklammarkera så kunde hon inte bemöda sig att kolla innan hon postade. Brukar du chansa på samma sätt på ditt jobb?

    Hon snäser av de läsare som frågar vad hon jobbar med, och svarar snabbt att hon minsann jobbar med sociala medier.
    Om det är så viktigt för henne att ha en titel förstår jag inte varför hon tar sitt yrke på allvar och följer de regler som finns.

      Fast de som frågar henne gör ju det för att vara elaka och inte för att de vill veta. Påpekande om att hon har ungar för att bli rik på barnbidrag brukar komma i samma kommentarer. Man blir inte rik på barnbidrag….

        Inte rik men barnbidrag för 13 barn motsvarar väl ändå en bruttolön på minst 35 000 kr…?
        Saftiga pengar som betalas ut!

        Jag är av åsikten att man borde få barnbidrag för max tre eller möjligen fyra barn. Skaffar man fler än så ska man också kunna bära upp det ekonomiskt på egen hand.

          helt rätt

          Hur mkt kostar 13 barn?
          Nu bor inte alla barn hemma.

          Vad tror du barn kostar då? ? Man kommer inte långt på barnbidraget.

            Jag är väl medveten om vad barn kostar. Har barn i tonåren så jag kan alla kostnadsfaser…

            Och anser inte att man ska få ut en ”heltidslön” för att man skaffat 13 ungar.

          Det måste man ju ändå tillslut? Från gymnasiet heter det väl studiebidrag? Om barnet går på gymnasiet. Isf får de ofta allt själva

          Håller med om det sista. Max tre barn tycker jag.

          Varför inte inkomstpröva barnbidragen istället?! Så de som verkligen (på riktigt) behöver dessa pengar kan få lite mer… Känner till bakgrunden till barnbidrag men tycker att modellen är lite förlegad.

            Äsch, det är väl jättebra att få 1250 kr rätt in på barnens sparkonto varje månad. Plus några kronor i flerbarnstillägg att köpa godis för.

            (Ja, jag skojar, om det är ett bidrag vi ens ska ha kvar borde det vara behovsbaserat)

            Håller inte med. Det är barnets pengar. Sedan om jag sparar dessa eller röker upp dem. Vem har då rätt till dem.

              Sparar alla barnbidrag rätt in på ett konto och i fonder.

              Om det kommer till barnet nu eller senare kvittar ju, bara det går till barnen!

          Absolut inte för tre eller fyra barn. Världen är redan överbefolkad. Bidrag för ett, eventuellt två, barn och sen får man försörja utan bidrag. Vi ska inte uppmuntra till att skaffa en massa ungar.

          Ja eller för två stycken. Att ge bidrag för något så icke miljömedvetet som att skaffa barn samtidigt som man jagar gram och straffskattar koldioxid är ganska tvetydigt.

            Man borde få ett bidrag om man INTE skaffar barn.

          Kan ärligt säga att jag blir provocerad av era kommentarer om barnbidrag. Beror kanske på att mina föräldrar blivit påhoppade för att de har sju ungar.

          Min mamma födde 7 barn mellan 1990 och 2000 och jag kan säga att skinka som pålägg på mackan var en lyxråvara när jag var liten. Att få en slant för att äta pizza med en kompis hände mig typ 1 gång och jag skämdes mycket pga hur ”lite” jag och mina syskon fick både till vardags och i julklapp.

          Idag är samtliga barn myndiga men mina föräldrar får ändå kommentarer om att de skaffat barn bara pga pengar, att de ”tjänar” på det. Det är fortfarande pga oss sju MYNDIGA ungar som de har råd att resa så mycket.

          Blir sjukt ledsen av att folk tänker så här. Mina föräldrar har gått från en väldigt dålig ekonomi till att jobba hårt, obekväma arbetstider samt att de sparat och dragit in på det mesta de kunnat (min pappa byggde t.ex. ett helt hus själv för att spara in pengar som annars skulle gått till snickare, elektriker mm).

          Jag kanske tar det hårt för att det ni skriver är så långt ifrån min verklighet, jag vet inte. Oavsett tänker jag att min kommentar kanske kan få er att reflektera lite och se det ur ett annat perspektiv.

            Varför skaffar man så många barn om man inte har råd? Nu ångrar man ju såklart aldrig ett barn, men hade jag vetat att nästa barn innebär att ingen får skinka på mackan, då hade jag nog nöjt mig där…. (förutsagt att man tycker skinka på mackan är viktigt)

            Körkort på att skaffa barn, tack.

              Pga religiösa skäl. Hälften av min släkt är religiösa och använder därav inte preventivmedel pga att deras tro ser barn som ”Guds gåva” (jag skriver deras pga att min familj inte längre är troende).

              Och ja, det har framkommit att det inte är miljövänligt att skaffa barn men vi var knappast lika miljömedvetna 1990 som vi är idag.

            Fast Mirja köper Ralph Lauren kläder till sina småttingar så hon har ingen nöd direkt!

    Ser fram emot den dag då Anna Book reklammarkerar sina sponsrade inlägg. Det vill säga troligen aldrig.

      Hon fejkar väl sina samarbeten, så att det ska se ut som att det finns företag som är intresserade av att samarbeta med henne.

        Precis. Med henne har det visat sig vara precis tvärtom, nämligen att hon försöker låta påskina att hon har avtal med företag som hon länkar till (exempelvis ett flertal företag som har med möbler/hem att göra i samband med flytten).

          Nej men snälla sluta skriv till hennes fördel – det är ju så att hon inte vill erkänna att hon får spons och förklarar alltid bort det – MEN hon får ju betalt av solariet därför hon alltid visar upp det, och hon har ju fått mattor och möbler gratis eller med rabatt därför som hon skriver så mycket om det men låtsas att det är för att ”folk kommer att fråga”. Book är så genomskinlig.

    Klart både Mirka och de andra fattar att det var spons även fast de inte fick betalt för att vara där, men de fick resan eller iaf uppehälle och maten gratis – då är det ju spons. De ville säkert mörka reklam pga olika orsaker men de fattade det helt klart, bara dumma bortförklaringar och försök…

      En av orsakerna de vill mörka är för att slippa betala skatt.

      Blir jag bjuden av min vän till fjällen med motkrav om exponering i sociala medier så är det reklam och därmed skattepliktigt.

      En av orsakerna de vill mörka är för att slippa betala skatt.

      Blir jag bjuden på vad som helst med motkrav om exponering i sociala medier så är det reklam och därmed skattepliktigt.

    Herregud vilka spån. De ljuger inte ens bra + är korkade

      Ge mig ett enda exempel på en smart/vettig s.k influenser/bloggare?

    Jag ställde en fråga på Tanjas blogg och frågade varför hon inte reklammarkerat sina inlägg då det var tydligt att resan var ett samarbete, men den kommentaren släppte hon inte igenom.
    Denna typ av samarbeten anser jag bara blir negativa för uppdragsgivaren för man som konsument blir bara irriterad. Konstigt att de inte ställer högre krav.

      Jag förstår inte riktigt samarbetet. Vad är det de vill att jag ska göra?

        Blir sugen på att åka dit där de är. Även fast jag personligen blir totalt osugen pga oseriösa och oinspirerande ”influencers”.

          *bli

          Exakt så. Vem i hela friden blir inspirerad av sådana pajaser som dessa? Tramsiga är bara förnamnet. Inte konstigt att deras s k ”yrke” inte tas seriöst när de själva inte arbetar på ett seriöst sätt. De verkar snarare helt förblindade av ”gratis-är-gott”. Skatter och annat tjafs får andra hålla på med bara jag får lite lyx och guldkant i tillvaron som den influflamser jag är. ?

    Gratis resor, prylar och andra personliga favörer bär det emot att reklammarkera förstås.
    Frånsett att företagen som bjuder naturligtvis ser att beröm och rekommendationer kommer från influencerns hjärta och inte från plånboken så verkar det inte finnas något som skrämmer en influencer mer än risken att behöva betala SKATT på förmåner.
    Risken är väl inte så där överhängande – jag känner bara till en och det är Alexandra (aka Kissie) som eftertaxerats för odeklarerade förmåner och inbesparade levnadskostnader på grund av hennes verksamhet som influencer.

    Influensers:
    Hallå! Ta mitt yrke på allvar. Jag är trött på att folk inte ser mitt jobb som ett seriöst yrke.
    Också influensers:
    Jag vet inte när man behöver reklammarkera.

    En uppmaning till influensers: om ni vill att vi ska ta ert jobb på allvar, så kanske ni själva ska lära er jobbet och således ta det på allvar.

    Pinsamt är vad det är. Hur kan man vara så jävla disträ?
    Det är ju tur för henne att hon fått in en tå i arbetslivet igen iom sitt timjobb för det här bloggandet kan hon ju knappast hålla sig flytande med resten av sitt yrkesverksamma liv?
    Hur Tailsweep kan tycka att Mirka sköter sitt ”jobb” på ett bra sätt när hon verkar sakna de mest basala kunskaperna övergår mitt förstånd.

    Nästan än mer tröttsamt är alla som ska komma till Mirkas försvar och tycka att ”det är väl inte så farligt”, ”det spelar väl ingen roll om det är gratis och hon märker det som reklam eller inte?”

      Håller med. Alla som försvarar och menar att hon är såå värd detta är mest tröttsamma. Det handlar ju inte om att hon inte är värd det! Varför förklarade hon ens varför hon valde att åka? Väldigt långt och onödigt beklagande ”stackars mig”-inlägg som hade kunnat hållas kort och koncist.

    Dom borde sluta leka influencers och börja betala för sig själva som vi andra gör.
    I resebranschen kan kan få rabatt privat men det krävs allt som oftast en motprestation.
    Tex om man åker en charter för 25% lägre pris så måste man lägga en heldag på att
    se samtliga hotell och anläggningar vilket är en DRYG uppgift på tex Rhodos eller på
    Mallorca… (Kan jag bekräfta). Dock ingår en lunch.

    Om man sköter sitt jobb så illa på verkliga arbetsplatser (ja jag tillhör dom som inte tycker att blogga är ett verkligt yrke) får man sparken!
    De är var och ens skyldighet att lära sig nya regler/förordningar/lagar inom den verksamhet jag utför ett arbete.
    Skattesmittare i min ögon.

    Haha den om Sahlin var kul! ?

    Om de reklammarkerar eller inte… Ja, alla väljer vi våra strider.

    Själv är jag frekvent besökare i Åre och förfasas alltid över hur dyrt allting blir. Mirka Norrström och många av hennes läsare har inte råd att semestra i Åre så förstår inte vad Bustamon får ut av detta ’samarbete’.

      Hur kan du avgöra vilka av Mirkas läsare som har råd eller inte?

        Hon sa många, inte alla. Statistiskt stämmer påståendet med tanke på åldersgruppen (och kön på majoriteten av läsarna).

      Tror inte heller att så många av Mirkas läsare eller Mys eller Annas har råd att åka till vare sig Åre eller nåt annat ställe.
      De har alla fått gratis resa och uppehälle för att nån av de andra tanterna som var där reklamar för just dessa resor.
      Men om de ska ha förmåner ska de fan i mig reklammarkera också. Samt att när de har tävlingar på sina sidor ska de tala om att vinnaren kan komma få betala skatt för vinsten.
      Hela det här gänget åkte till Åre och ville från början få oss att tro det var en ”gemensam” tjejresa! Jomenvisst. Mirka som inte umgås med nån av de andra annars.
      Mirkas reklammarkering kom först när nån av hennes läsare påpekat om just bristen på reklammarkering.
      Sen undrar jag om nån överhuvudtaget lockas av att åka till ett ställe där man tydligen blir inkvarterad i rum med våningssängar.
      Sen lägga ut uppstyltade bilder som bara ser helt krystade ut.
      Näe, vet ni vad.
      Ni som tycker det är skit samma om Mirka reklammarkera eller ej och att hon är SÅ värd det, borde tänka till.
      Jag som fattig arbetare får skatta för minsta lilla förmån och arbetsgivare och andra lämnar uppgifter till Skatteverket så man kommer inte ifrån det. Då ska heller inte de som skryter med att det minsann är ett jobb att blogga kommer undan heller.
      Man blir bara SÅÅÅÅ trött.

    Influencer — vad är det för yrke egentligen?

      Inget av värde

      Jag tänker på när man va liten, och nån frågade vad man ville bli när man blev stor, och man svarade ”kändis”, och nån annan sa ”det är inget jobb!!” Nu är det väl det.

    Här avslöjar Mirka även att hon inte kommer ta upp resan som förmån skattemässigt.

    Är hon hon är osäker på om hon ens behöver märka ut inlägg som reklam då hon inte får reda pengar så lär hon inte tänka att hon faktiskt är skattepliktigt då detta är en förmån. Skillnad hade varit ifall hon verkligen blivit bjuden och det inte var villkorat att hon måste blogga om hotellet och hela resan.

    Jag kan inte fatta att det är så svårt att förstå. Blir jag bjuden av min pojkvän till fjällen utan något motkrav så är det vare sig reklam eller skattepliktigt. Blir jag bjuden av min vän till fjällen med motkrav om exponering i sociala medier så är det reklam och skattepliktigt.

    Älskar din blogg CamCam!
    ????????

    Jag ställde en fråga till Mirrka angående hennes bukplastik , hon släppte inte igenom kommentaren !! Samma med boken fick ett snäsigt svar )

      Undra på det! Vad exakt har du med det att göra???

        Hej booken

          Nej, inte booken! ??

      Klart hon inte måste släppa fram en så privat fråga. Hon har ingen skyldighet att svara på det!

        Nej, inga som helst skyldigheter. Hon hade inga skyldigheter att skriva om sin resa ner till plastikkirurgen tillsammans med My heller, men valde att göra det ändå. Han var ju så fantastiskt den där kirurgen! Men jävlar om du ställer en fråga i efterhand… då är det 25 emojis, karma med fan och hans moster. Anna Books privatliv ska du inte lägga dig i!!

        Jo det har hon / samarbete

    ” inte fått något betalt för resan”??? Jo du har fått en resa???

      Samt mat etc. Finns det ingen från Skatteverket här?

        Jodå, det finns det ?‍♀️

    Tanja har ju kört upplägget var och varannan helg. Kolla gärna bakåt Camcam hur hon markerade vårens och sommarens gratisresor.

      Tanja verkar hittat en redig kassako i influenser yrket.?

    Bra att du tar upp det här Camilla! Det här visar bara vilken sunken moral dessa sk influencer har. Vilken företagare som helst hade fått stora problem. Men inte dessa individer.

      Vad gäller om hon nu har blivit bjuden UTAN krav på motprestation?

        Blir du bjuden av någon du känner som inte kräver motprestation behöver du inte reklam markera. Sällan man blir bjuden på weekendresor gratis av någon som man inte känner.
        Tanja har länge jobbat åt Petit hotels. Ansvarar att bjuda in olika människor till deras hotell. De får gratis boende och mat. Vad det gäller resekostnader vet jag inte. Kravet är att man skriver och sprider positiva omdömen. Annars blir det nog inte någon fler gratisresa.

    Kanske är hon/de inte smartare än så?

    Det är inte direkt någon form av intagning till fluencer yrket som baseras på gymnasiepoäng, högskolepoäng, högskoleprov eller arbetslivserfarenhet.

    Jag hoppas att skatteverket har en person avsatt som endast granskar influencers flöden och skickar ut föreläggande.

      Tipsa på skatteverket.se finns en fik där man kan tipsa om skattefusk en googling bort ligger den. Man kan tom skicka filer på mistänkt fusk. Gör jag gladeligen så fort jag har tid. Måtte de alla åka fast dit som medvetet fuskar.

    Influencers som visar tydligt från vilken märke de får utskick men väljer inte ens att reklammärka.
    Idamarieisaksson visar glatt upp paket som hon hämtar från Caia på sina Instagram Stories. Ingen rwklammärkning aå långt ögat når.

    My skriver ofta till sina läsare att henne blogg är ett jobb dåligt att hon inte följer de regler som gäller runt reklam och hur det ska markeras. Jo hon vet hur man gör, 9 av 10 gånger så gör hon fel ändå. Ofta struntar hon helt i att markera att det är reklam för en vara eller tjänst.
    Hoppas att det kommer att innebära att det leder till böter snart. Är nog det enda som skulle ha effekt.

      Att kritisera henne är ungefär som att gå i polimik med en fjortis. Samma utvecklingsnivå. Samma trotsighet. Samma straff som skatteförbrytare skulle kanske hjälpa. Lite hjälp in i vuxenstadiet.

    Har nu lagt lite av min dyrbara tid på att göra en anmälan till Konsumentverket ✌️
    Slängde in lite extra gnäll om att influencers är så sjukt dåliga på att sköta sitt jobb ordentligt. Hoppas skattmasen kommer och biter många av dom i arslet snart (just så skrev jag inte, men ni fattar..)

      Tyvärr funkar nog Konsumentverket inte så fe är väl där mer för att ge råd hur de bör göra men inte att de kommer driva fallet vidare till skatteverket. Anmäl firekt till skatteverket. Det behövs inga kontaktuppgifter från anmälarens sida eller e-mail adress.
      https://www.skatteverket.se/omoss/kontaktaoss/mejla/tipsaommisstanktfusk.4.7afdf8a313d3421e9a9561.html

        Ok!

        Tummen upp för dig. Det är där det biter. Tror ingen av dem tänkt skatta för resan. Mirka skriver ju nu att de gör reklam för denna resa, så det blir ju svårt att komma m efterhandskonstruktioner. Skatteverket är inte att leka med.

    Intressant. Undrar just själv över om en hel del influencers är sponsrade av Kläppen Ski denna säsong, fast har såklart inte sett några reklammarkerade inlägg, utan enbart massa bilder och kommentarer om hur fint där är. Men såklart är de sponsrade. Har sett att The Swedish Family samt Anders Timell varit där och att Bingo Rimér ska åka dit. Personligen får det mig som ”vanlig” resenär mindre sugen på att åka dit- de höjer priserna varje år och varför ska jag indirekt sponsra influencers skidresor? ?

      Blä vilka slemmiga gubbar som åker dit! Det stället ska jag aldrig mer besöka!

        Ja, att de bjuder dit Anders Timell kändes inte vidare smart ?

          Han är väl i Dubai?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.