ÖPPET SPÅR – CORONA EDITION

Här kan ni skriva om Corona, men alla andra ämnen tas i inlägget här ovan.

493 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    5986 nya fall och 627 döda i Italien senaste dygnet.

    16 döda i Sverige sammanlagt. Den yngsta coronasmittade som kräver intensivvård är 27 år.

    Inte muntert.

      Ok tack för informationen

      99% av de som dör av corona är äldre med flera olika sjukdomar sedan innan. Unga, friska dör inte.

        Hälften av dom som intensivvårdas i Holland är under 50 år gamla.

        Källa: https://www.dutchnews.nl/news/2020/03/coronavirus-half-of-dutch-intensive-care-patients-are-under-50/

          Var de friska innan eller hade de sjukdomar som gjorde att de var i riskgrupp?

            Spelar det någon roll? Jag är 31 och har typ 1 diabetes. Gör det inget om jag dör då bara för att jag har en underliggande sjukdom?

              Nej, det är relevant för individers riskbedömning. Är man yngre och inte har en underliggande sjukdom då vet man att man inte behöver vara så orolig för egen del. När människor vill uppmärksamma att en 27-åring dog i Italien eller att 50% av de som intensivvårdas i Holland är under 50 år så är det viktig bakgrund är att 27-åringen hade leukemi resp att det var en liten sample size i Nederländerna och hur stor del av befolkningen människor under 50 utgör. Det är ingen som säger att det är okej om du dör för att du har diabetes.

              Det spear en väldigt stor roll

                Hoppas att du vaknar upp med en ”underliggande” sjukdom imorgon din högfärdige faan.

              Jag har inte sagt något om att folk i riskgrupper lika bra kan dö. Men jag tycker att det vore intressant att veta och därför frågade jag.

              Jisses vad folk läser vad de vill.

                Men jag är ung, har små barn och råkar ha drabbats av en autoimmun sjukdom. Överallt skriver folk att ”det är bra äldre och sjuka som dör”, som för att förminska det här viruset. Du kan förresten inte veta om du själv kommer att ha otur och drabbas av en kraftig lunginflammation i samband med att du får viruset. Tänk om vården är överfull då och du inte kan få hjälp och dör av syrebrist. Det är inte omöjligt. ?‍♀️

                  Fast dom har gett info om att antalet allvarligt sjuka under 70 är så få att det är svårt att ens räkna i procent men det handlar om promille. Inräknat dom med sjukdom. Det ÄR ålder som är den stora riskfaktorn för att få den allvarliga sjukdomen sedan de som har minst Två underliggande sjukdomar, särskilt högt blodtryck diabetes och hjärtsjukdom är i risk att inte klara sig. Självklart finns det yngre som blivit mycket sjuka men dom har troligen exponerats för mycket virus.
                  Det är inte att förminska utan att hålla sig till fakta. Alla liv är värdefulla. Men man kan inte tolka fakta fritt som man har lust.
                  Detta har verkligen visat hur egoistiska svenskar är, hamstar utan hänsyn till de i verklig riskgrupp.

                  Men det är inte ens någonting jag har sagt. Jag har bara frågat om dessa var friska innan eller inte? Jag kanske själv är i riskgrupp eller redan har corona, det vet varken du eller någon annan.

                  Fan vad ni är kränkta och läser in saker jag inte har skrivit. Skärp er.

                  Jag tillhör en ganska allvarlig riskgrupp, både när det kommer till Corona och vanlig säsongsinfluensa. Är det okej om JAG frågar om dessa unga intensivvårdspatienter var friska eller om de hörde till riskgrupp?

                  Autoimmun sjukdom gör att du räknas som ”sjuk”.

                  Man ska ta viruset på allvar men det är också fel att skrämma upp folk med att en 27-åring dog i Italien eller människor under 50 dominerar bland IVA-patienter samtidigt som man lämnar ut relevant information.

          The fact that half of the patients at ICU now consists of people under the age of 50 may be because the number of people in that age group in the Netherlands is much larger. The picture may also be distorted due to the low numbers of patients.

          Att hälften av alla som vårdas på IVA i Nederländerna är under 50 år lan ju också vara för att det bara har ett begränsat antal IVA-platser och därför prioriterar yngre patienter då de har större chans att överleva. Måste man välja mellan att vårda en tidigare frisk 50-åring och en multisjuk 90-åring väljer man självklart den yngre personen då den här större chans att överleva.

            Bra poäng. Jag vet att de har tvingats göra sådana prioriteringar i Italien men vet inte om Nederländerna har nått sitt tak.

        Vad är din poäng med det? Är det bättre på något sätt? En tredjedel av Sveriges vuxna befolkning har högt blodtryck = riskgrupp. 14 procent av befolkningen har fetma = riskgrupp.

          Stress är en folksjukdom. Många som inte tänker på att immunförsvaret kan bli sämre av stress.

          Var väl lika mycket fakta som ts kommentar. vad var poängen med den?

        Unga friska dör inte då sjukvården än så länge klarat av det. Unga, friska personer är dock även de i behov av vård. Så det är bara att hoppas att vi kommer klara av att behandla alla.

          Då får vi väl hoppas att de unga och friska inte får problem med blindtarmen (drabbar i regel åldersgruppen 10-30 år) eller bryter benet (i Åre!) eller nåt annat obehagligt som Unga och Friska kan råka ut för.

            Ja, nu kommer hela vården påverkas så det gäller att inte bli risig nu. Hur ung och frisk man än är.

          Ca 80% av smittade kommer inte att behöva vård.

        Så vad är din poäng?
        Att det är okey att de som har någon typ av sjukdom idag och tillhör någon riskgrupp lika bra kan dö?

          Hur går du från att läsa
          ”99% av de som dör av corona är äldre med flera olika sjukdomar sedan innan. Unga, friska dör inte.”
          till att 2030 tycker det är okej att folk med sjukdomar ska dö?

        ”38 procent av de 508 första patienter som behövt läggas in på sjukhus i USA var mellan 20 och 54 år. Nära hälften av de 121 patienter som lagts in på intensivvårdsavdelningar var vuxna under 65 år, enligt CDC”
        Så rapporter från flera håll att viruset även slår hårt mot unga. Oroväckande med tanke på bristen på inte sovvårdsplatser.
        https://www.expressen.se/nyheter/stor-andel-unga-bland-sjukhusfall-i-usa-/

          *intensivvårdsplatser, såklart…

      Ja men han hade en underliggande sjukdom, leukemi som han var omedveten om.

      Var kommer de svenska siffrorna från?! Låter inte bekanta med de som man hört

      Varje år dör mellan 700-1000 personer i influensa – VARJE ÅR- i Sverige.
      Om man därtill lägger maginfluensor kan vi plussa på antalet.
      När pratar vi om det?
      När det varit pandemier har antalet varit betydligt större.
      Hoppas vi fortsättningsvis kommer att minnas vikten av att inte smitta äldre, multisjuka, för de är de som dör, nästa gång vi får en influensavåg.

        Vart är källan för dessa siffror?

          Felicia – Har du inte lyssnat på nyheterna? Läkarna har sagt det där. ?

            Att 700-1000 personer dör i influensa? Vilken läkare ? Nej inte hört det faktiskt . Mycket drit snack

              200-300 personer dör i Sverige årligen va influensa varav 90 % av dessa är över 75 år gamla.
              De som kommer dö utav Covid-19 kommer också att vara till största del äldre människor, resterande kommer ha en underliggande sjukdom.
              Är du inte äldre än 70 år och har du inte en underliggande sjukdom så behöver du heller inte vara orolig för din egen del.

        Men då är det mer utdraget över tid som vården har kapacitet att hantera. Nu är det samma antal PLUS en pandemi där ingen haft sjukdomen tidigare och väldigt många blir sjuka och allvarligt sjuka på samma gång.

        Modeller som gjorts talar för att 160 000 svenskar kan komma att dö i corona till sommaren.

          Kan du berätta var vi hittar mer information om dessa modeller?

        50 milj dog I soanska sjukan

      https://photo013856712.imgfast.pw ­❤️­­­­❤️­­❤️

    En stor applåd för alla hjältar där ute kämpar dag och natt! ???

      Håller med och de har kämpat så länge. I flera års tid har de kämpat och vittnat om resursbrist och att de går på knäna. ?❤️

      Tack men det är vårt jobb. Som vi har utbildats till och får betalt för.
      Trevligt dock att få höra att samhället uppskattar vårdpersonalen, nu i alla fall, för bara ett par veckor sedan var vi persona non grata liksom ?

        Det var ni inte

        Jag tycker inte det finns nåt yrke som i normala fall hyllas lika mycket som vårdyrken. Tex lärare, poliser, brandmän, förskolepedagoger osv hyllas ju inte alls lika mycket även om dom också har otroligt viktiga yrken. Sen att politikerna lägger pengar på annat är ju helt fel men har man röstat S kan man inte klaga

          22,46 Det är helt rätt det du beskriver, men problemet är att det förstår inte folk som röstar på S och VP och C. Som lägger miljarder på tex mass*nvandring och bistånd till korrupta U länder.

            Tror du, att om det inte fanns invxndring så skulle Moderaternas och andra högerpartiers politik och ideologi förändras? Att De plötsligt skulle ropa jaaaaa, nu jävlar ska vi dela ut pengar till de mindre bemedlade. Nu jävlar bygger vi ut välfärden, tar tillbaka posten och apoteken, och ser till att alla sjuka och arbetslösa får lite mer pengar på fickan? Marknadshyror? nääääää, klart vanligt folk, (som just blivit av med sina jobb) ska ha råd att bo i beståndet nu när vi inte har nån invxndring.

            Sveriges kassa är och har varit god fram till nu. Bistånd och att ta emot flytningar, och svensk sjukvård har inte varit ett nollsummespel ekonomiskt sett. Hur det ser ut i vården idag har ideologiska orsaker och inte att det är skralt i statskassan.

              Då skulle det ju plötsligt frigöras en ofantlig summa pengar som skulle kunna användas till tex sjukvården? Även moderater behöver väl tillgång till sjukvård, förlossning och mediciner?

                Det behöver inte frigöras pengar till sjukvården. De pengarna finns/fanns ändå. Att, hur och om pengar läggs på allmän sjukvård är en ideologisk fråga och har inte med invaxxndring att göra. Modetaternas nyliberala sjukvårdspolitik hade varit samma, med eller utan invaxxndringen.
                Vill man ha en solidarisk allmänn sjukvård ska man inte rösta på ett parti som tycker att sjukvård ska styras av marknadsintressen. Syvende och sist är Moderaternas utopiska vård individfinancierad, dvs var och en betalar för sin egen vård, man vill inte betala för andras vård. Herregud, vet ni inte vad partier ni röstar på har för ideologi.

              Problemen inom vården beror främst på en enorm byråkrati som kostar enorma summor för att hålla vid liv.
              Kommunikatörer, informatörer, konsulter, mellanchefer etc. är vad som slukar pengarna inom vården.
              Sverige skulle kunna ha lägre skatter men en betydligt bättre välfärd än idag om politikerna förvaltade skattemedlen på rätt sätt och slutade slösa på meningslösa projekt.
              Ni kan börja med att googla ”sjukvård byråkrati” och när ni har gjort det kan ni se dokumentären ”någon annan betalar” på youtube så kommer nog även ni komma till insikt att problemet inte är sänkta skatter utan inkompetenta politiker, både på höger- och vänsterkanten.
              Sänkta skatter = sämre samhälle är en floskel som naiva människor måste sluta älta.

          S är inte ansvariga för hur det ser ut inom sjukvården. I Stockholm, som borde ha störst beredskap är det M som styr sjukvården. Vårdkaoset kan du inte skylla på S.

            Det är svårt att tro det men det finns ett Sverige utanför Stockholm.

              Visst gör det det. Storstäderna, med sina univerisitetssjukhus är ändå de som borde ha störst beredskap i händelse av kris, med samverkan och uppbackning av andra regioner. Borgerligt styre i samtliga storregioner och i en majoritet av Sveriges landsting/regioner. Så även om S regerar Sverige, är det borgarna som styr över vården i större delen av Sverige.

    Finns det en tid efter detta frågar man ju sig. Min gammelmormor är en av de som dött av viruset i Sverige. Vi kunde inte närvara när hon gick bort, att veta att hon dog ensam, utan någon anhörig med sig på sjukhuset är så hemskt så jag inte ens kan tänka på det utan att igen och igen börja gråta. Så overkligt allt ?

      Kram till dig! ❤️❤️❤️

      Beklagar sorgen.

      Kanske svårt att tro det nu, men ”Det fanns en tid före. Det kommer en tid efter.”

      ❤️

      Beklagar. Hoppas hon hade ett fint liv och blev gammal.

      Beklagar din förlust ♥️

      ♥️♥️♥️♥️

      Mina tankar går till dig. Det är just detta som gör situationen så vidrig, att människor ska ligga ensamma på sjukhus och dö. Fy fan.

    Jobbar som uska och blir så ledsen på hela Corona situationen! 6 stycken är sjuka från jobbet och några är mammalediga så just nu är vi alltså bara 7 kvar som kan jobba. Vi går kort varje dag, det finns knappt inga vikarier och vi får inte ta semester eller ledigt längre. Jag jobbar bara deltid för att jag redan mår dåligt, och nu blir vi friska utbeordrade, får jobba längre och knappt vara lediga! Jag vill hjälpa människor men är så rädd att min och mina kollegors hälsa kommer gå åt helvete. Är så orolig för att själv bli sjuk, eller att någon annan ska bli sjuk så vi inte räcker till.?

      ❤️ ni är oerhört uppskattade hela bunten! Tack för din insats!

      Förstår det, men kämpa på. Du behövs.

      Kram till dig.

      Förstår! Har läst många skildringar och hört länge om hur slitsamt ni har det och så kommer detta… Just det där om att vilja hjälpa andra människor men till slut känna att man inte räcker till pga resursbrist. Fy f-n! Önskar dig och alla andra underbetalda hjältinnor högre lön, återhämtning och skön semester!!❤️❤️❤️❤️

      Är det inte något man får ha i bakhuvudet då när man jobbar inom sjukvården? Att man får sätta sig själv i andra hand i nödlägen. Att inte ge allt just nu är lite som att jobba för militären och sen tycka det är jobbigt att man behöver stå i frontlinjen. Det är det här ditt jobb går ut på.
      Du och dina kollegor är ju bland de viktigaste vi har i landet, i situationer som de här är det ni som står i frontlinjen för vår skull. Vi är många som röstar för att ni ska få det bättre, men glöm inte själv bort hur viktig du är för andra just nu. Strunta i din ledighet, sträck på dig, kom ihåg varför du valde ditt yrke och rädda liv.
      Vi är många som lovar att ställa oss i fronten för er skull i nästa val.

        Fast…de måste ju alltid ge allt och har haft det så i år. Det är ju det människor inom vården vittnar om. De vill hjälpa människor men känner inte att de räcker till p.g.a resursbrist. Det blir ju väldigt slitsamt. Som att ha två armar och försöka mata 50 bebisar samtidigt varje dag hela tiden och knappt ens hinna ha rast.

          Ja, men nu är inte rätt läge att klaga. Må låta hårt, men man får skärpa sig och komma ihåg sin uppgift. Varför man jobbar med det.
          När det här är över får vi alla axla att se till att alla i vården får det bättre.

            Jo tjena, kommer aldrig ske. Det snackas alltid om vården, hur slitigt det är och hur underbetalt det är. Men när det kommer till kritan finns det inga pengar. Men det finns pengar till mycket annat. Säg inte att man inte får ställa grupp mot grupp för det sker varenda dag!

              Jodå, du kan räkna med att människor kommer förstå värdet av en fungerande sjukvård efter det här.

        Fyfan vad du är dum i huvudet. Det är väl fan inte meningen att man ska gå på knä och tjäna skit 24/7, alla helger, alla högtider, kvällar och nätter bara för man arbetar inom sjukvården. Vi är redan utmattade, vart tror du vi ska få styrkan ifrån att orka nu under Coronatiden??

          ??

          I en sådan här situation så är det meningen att man ska det, ja. Man ska ge sitt allt för att rädda liv. Det här är ingen normalläge.
          Precis som vid skogsbränder där man helt plötsligt får jobba dygnet runt i flera veckor.

            Och vad gör du? Vad hjälper du med i dessa tider?

              Lägg ner sånt här skitsnack. I det här läget är det personer inom sjukvården som får ta smällen. När det är terrorattacker får polisen ta smällen. När det brinner får brandmännen ta smällen.

              Du kan inte jämföra vad en privatperson gör just nu med vad en person inom yrket gör. Som privatperson ska du idag helst isolera dig så mycket som möjligt. Du ska, förutom eventuellt hjälpa nära att handla, inte göra någonting mer än att respektera att undvika kontakt med andra så mycket som möjligt.

                ☝️???

                Samtidigt säger Agnes W att du kan leva i princip som vanligt, shoppa och gå på restaurang tex så länge som du är frisk, håller avstånd och är riktigt noga med handhygien samt inte är i riskgrupp. Läs mer här! Viktigt för företagen att vi inte skjälper samhällsekonomin bara för att vi isolerar oss när vi inte måste!
                https://www.expressen.se/nyheter/coronaviruset/experterna-detta-kan-du-fortfarande-gora-trots-krisen/

                  Kanske ändå läge att tro mer på vad ex. experter från de drabbade länderna säger än vad Agnes Wold tycker? Bara för att restauranger, caféer, barer är öppna är det INTE en bra idé att gå dit!

                Samt gärna handla mkt take away från våra lokala restauranger.

                Ditt påstående bevisar bara hur lite du vet om hur kedjan fungerar : vid terrorattack tar polisen och vården smällen, vid skogsbränder tar brandkåren och vården smällen osv. Men i slutändan tar samhället ’smällen ’. Om alla skulle göra sitt och det lilla extra skulle allt vara mycket bättre.

                Vården har en viss kapacitet men utanför detta behövs hjälp utifrån.

            Men nu har De gått på knäna i flera år. Skulle det varit bättre läge innan Corona så skulle de säkert kunna ta till inre glöd. Men är man utmattad och utarbetad så kanske det i värsta fall blir ett liv räddat till kostnaden av ett annat.

            Men det folk inte verkar fatta är att normalläget är också skit. Vi ger alltid allt för att rädda liv. Det är alltid dubbelpass och inte tillräckligt betalt och för många patienter per sjuksköterska. Det är knappt någon skillnad mot nu. Inte än iallafall. Men det lär väl bli värre.

            Nu låter jag riktigt bitter så vill bara tillägga att jag älskar mitt jobb, jag är sjuksköterska och trivs med det, Men det är lite provocerande att höra ”kämpa, det är bara en period” när det är precis samma alltid. Hoppas man förstår hur jag menar

              Vilka fattar inte det? Tycker alla klagat på sjukvården länge nu och sjukvården är prio 1 för många politiskt.
              Men hur kan ni inte förstå att det är er man räknar med nu? Vilka andra ska vi lägga vårt hopp till? Ni som jobbar i sjukvården gör ett fantastiskt jobb världen över just nu.

                Jag jobbar inte själv inom vården men många nära mig gör det och jag ser hur de mår och hur de har mått innan detta. De har för lite tid för att göra sitt jobb. De stressar ihjäl sig för en dålig lön. Jag är i princip outbildad och tjänar dubbelt så mycket. Jag hade inte haft några problemen med att halvera min lön om det betydde att de fick en högre lön. För de förtjänar det. Nu under natten har en artikel kommit upp gällande skyddsutrustning och bristen på den. Att det skickats in flera anmälningar om att personal får jobba utan skydd. Att skyddsombud funderar på skyddsstopp. En polis har sin skyddsväst, sina handfängsel, sin pistol. Vad tror du den skyddsutrustningen kostar? En rökdykare har sin sin andningsmask och syre. Var tror du den skyddsutrustningen kostar? Men vi har inte råd att förse vårdpersonalen med plasthandskar och ansiktsmask. Hade du tyckt att det var ok att en polis skickats till Drottninggatan utan sin skyddsutrustning? Eller skickat in en branddykare i ett brinnande hus utan sin? Helt ok eftersom det är dem vi räknar med?
                Prio 1 politiskt? Vi får väl se nästa val. Det sägs ofta det och visst låter det fint när man säger det, men hitintills visar det sig i slutändan att det bara är något man säger.

                  Men problemet är väl inte att vi inte har råd att köpa handskar och andningsmasker så mycket som att de är helt slut överallt.

                    Precis, de sakerna som har tagit slut är för engångsbruk och nu när det är pandemi är det stor efterfrågan och konkurrens om att beställa (vissa länder stoppar export av produkterna för att säkra tillgången i det egna landet), produktionen (fabriker i Kina som har varit stängt) och logistiken drabbas (häromdagen kom det fram skyddsmasker vars transport hade försenats).

              Jag hoppas, innerligt, att svenska folket och världen förstår hur viktig sjukvården är efter covid-19. Jag arbetar som undersköterska inom demensvård och tycker ni är hjältar som arbetar på sjukhus och drar det tunga lasset. ❤️

        Hahahaha, ”ställa er i fronten”. Vad betyder ens det? Och vilket parti tror du kommer hjälpa oss?
        Hur ska det kompensera att vi varje dag sitter och andas in 30-40 främlingars utandningsluft och hanterar deras kroppsvätskor?
        Vad gör du? Sitter på ett kontor och trycker eller i hemmets lugna vrå?
        Kom inte här och säg till mig att jag ska sträcka på mig och strunta i min ledighet när du knappt vågar gå ner till ICA.
        Jag vet mitt värde, behöver inte dina fåniga pekpinnar.

          Du satt den! Tack ??

          Varför jobbar du i vården om du inte är beredd att göra det när det verkligen behövs? Att ni ska stå i fronten innebär att ni i sånna här lägen, katastroflägen, får räkna med att jobba 24/7 och inte vara lediga. Ni får räkna med att slita. Det suger, men det är ni som besitter kunskapen som behövs.
          Jag är smittad, så jag får inte gå varken till ica eller besöka någons kontor. Sjukvården kan jag tyvärr inte heller hjälpa.

            Raring, jag har jobbat med akutvård i 20 år. Har jobbat alla jular, påskar, helger osv……
            Jag är bevisligen beredd att jobba med all s.k.i.t du inte skulle våga ta i med tång.
            Jag betackar mig attityd.

              Raring. ??‍♀️ Hoppas man inte stöter på dig när man söker vård.

                Du vet inget om mig. Du kanske redan har träffat mig.
                Jag gör ett fantastiskt jobb, ibland sju dagar i veckan och ibland i 12-timmarspass.
                Men jag tänker inte sitta här och bli åthutad av folk som inte förstår vad vi lever med varje dag.
                Inte heller få nedlåtande kommentarer. Raring.

                  Du har ingen fantastisk inställning till ditt jobb iallafall. Skäms över att det finns kollegor som dig. Har du glömt att vi ska bota och trösta?

                    Håll snattran

                  Och DU vet inget om alla personer du svarar. Alla inom vården gör ett fantastiskt arbete, särskilt just nu, och många är enormt tacksamma. Men (och missförstå mig inte nu) det finns många fler i samhället som också jobbar 12-timmarspass, storhelger och vanliga helger, sena kvällar och dubbla pass. Ha lite ödmjukhet själv och sluta sätt dig själv över alla andra, för det finns många som sliter särskilt nu.

                    Och var glada att ni har ett jobb att gå till, ska tilläggas!

                  Jag har förstått tillräckligt om dig här inne för att förstå att du inte gillar ditt jobb och ser ner på dina arbetsuppgifter. Ring inte mig när skogen utanför ditt hus brinner. Jag har netflix maraton.

              Med den attityden du har så hoppas jag faktiskt inte att du jobbar i sjukvården. Då ska man inte hålla på med härskartekniker och förminskanden.

                Du vet verkligen inget om vår verklighet.
                Du vet inte tröttheten och riskerna vissa grupper inom vården löper.
                Du vet inget om våra arbetsförhållanden eller vår dåliga ledning.
                Nej, jag är inte en sämre vårdgivare för att jag ventilerar på fritiden eller protesterar när folk ger mig pekpinnar om vad jag ska känna eller göra.
                Ha lite ödmjukhet. Skulle du vilja hantera någons spyor? Saliv? Smärtor?
                Jag gör det varje dag.

                  Jag gör också det varje dag. Skulle aldrig bete mig som du gör varken i riktiga livet eller online. Ha lite ryggrad! Byt jobb om du nu avskyr det så mycket.

                  Du har trots allt valt ditt yrke… att klaga på att SSK hanterar kroppsvätskor och jobbar helger är som att klaga på att man måste duka bord och servera vin som servitris….

                  Men varför stannar man i 20 år? Byt …

                  Eh ja. Jag vet precis eftersom jag också gör allt det där. Dock utan din ruttna attityd.

                  Får jag nyfiket fråga varför du valt detta jobb?

                    Ja, undrar också. För tyvärr har situationen sett ut som den gör inom vårdyrket under många många år, så att långa arbetsdagar mot liten lön kan knappast ha kommit som en chock. Men, det gör även att man desto mer uppskattar er som väljer detta yrke trots dess förutsättningar.

              Raring…

            Och jag kan nog tala för det flesta när jag säger att man gör allt man kan. Men vi är bara människor och inga robotar som helt plötsligt får superkrafter när något som det här inträffar. Även fast man vill ge allt så orkar inte kroppen det tillslut!

            Fy fan är allt jag har att säga.

              Menar ni att ni tror att ni kan jobba era vanliga pass i det här läget?

                Menar du att vi som redan jobbat flera extrapass i månaden inte får uttrycka att vi är rädda för hur vi ska orka jobba ännu fler under ännu sämre bemanning?

                  Vem har sagt det? Ni har inget val just nu och vi andra är tacksamma att ni gör det.

            Det blir inte alls bra för coronapatienterna på IVA om personalen där jobbar 24/7.

              Det blir inte så bra för dem heller om sjukvårdspersonal inte går till sina jobb.

                Svarar just på 2100s krav att vårdpersonal ska jobba dygnet runt. Går inte att skippa vila i flera veckor i en pressad situation, då kommer det att begås rejäla misstag.

                  Du tar kommentaren för bokstavligt. Ingen varken tror eller ställer krav på att varje person ska jobba dygnet. Det är fysiskt omöjligt.

            ”varför jobbar du inom vården om…”
            Skämtar du eller? Det här är ju alltså yrken som BEHÖVS. Någon måste göra det. Att man väljer att arbeta inom vården är väl inte lika med att man är ok med att jobba extrapass hela tiden, stressen pga underbemaning, dåligt betalt osv. Antagligen har de som valt vårdyrken gjort det pga arbetsuppgifterna, inte dom för dom usla arbetsvillkoren. Det är så jäkla klent att komma med beröm och komplimanger i ett sånt här läge när människor inom vården smått larm i alla tider om att som har för hög arbetsbelastning. Gör något ist, rösta vänster till att börja med. Betala skatt. #hjärtatsittertillvänster

          Hm, med den inställningen under en pandemi förstår jag inte riktigt varför du jobbar kvar i vården.

            Med er inställning till sjukvården fattar jag inte varför jag sliter röven av mig varje dag i sjukvården.

              Vilken inställning? Står ju att ni är det viktigaste vi har och att ni behövs? ? Vad är det för fel inställning med det?

              Vilka ska annars slita röven av sig nu? Är ju ni som har utbildning?

                21:11
                Man behöver ingen utbildning för att hjälpa människor. Man behöver bara ha en vilja och empati. Vi som är utbildade har bättre kunskap, men det är extremt många som lär sig. Vi har några timvikarier och ingen är utbildad, men de kan hjälpa folk ändå! Permitterade anställda från SAS har tex blivit erbjudna att hoppa in och täcka upp i vården. De som är utbildade har såklart störst ansvar. Men det är mycket runtomkring som behövs göras och för det krävs ingen utbildning.

              För att jag och mina kollegor försvarade dig under kalla kriget.

                Gjorde du det med ditt eget liv som insats?

                  I allra högsta grad.

                    Berätta. Vad gjorde du under kalla kriget där du riskerade ditt liv och din hälsa?

                      Sorry. Hemligstämplat i 70 år. Du får vänta till 2059.

            Syftar du på mig bara för att jag skriver att jag är rädd för att bli sjuk och att jag är rädd för ser bli utsliten?

              För att bli*

              Nej, du har en bra inställning hej. Anonym som inte verkar förstå vad för jobb personen valt.

          Vilka ska annars stå i fronten nu? Ska vi ta in personal från ica?

            Det finns ganska många inom hotell och restaurang som gärna hade ställt upp och kan gladeligen jobba 12-14h tre-fyra dagar i rad utan rast ?

          Här får sjukvårdspersonalen beröm och så blir ni arga, du har själv valt jobbet trots att du uppenbarligen vantrivs.
          Du har jobbat för länge i samma yrke när du är så bitter, det kan inte vara bra för hälsan att fortsätta.

          När man inte förstår att folk vill tacka är det illa…

            Upplever att många inte förstår att anledningen till att hejaropen kommer nu är för att vi behöver sjukvården nu. Det är inget yrke som man får massa beröm i dagligen. Vill man ha det får man bli popstjärna istället.

          Men oj då..? Det här måste ju vara nåt troll som försöker dra ner alla som jobbar inom vården? Du har väl själv valt ditt jobb?

        Jo jag kämpar på precis som alla andra. Men just nu är min rädsla att jag eller fler av mina arbetskamrater också ska bli sjuka. Att vi inte kommer finnas där. Och sen är jag rädd att vi inte ska orka jobba såhär! Just nu är det extrem fall, men man kan aldrig riktigt luta sig tillbaka och känna att det är ”över” för att året runt, Corona eller ej, så får man slita, jobba massa extra och hoppa över ledighet för att täcka upp varandra. Man känner sig aldrig riktigt ledig, man får dåligt samvete om man blir sjuk och rätt som det är så blir man utbeordrad på sina lediga dagar.

          Jag förstår det, många andra också och efter den här pandemin kommer ännu fler förstå hur viktig sjukvården är. Kämpa på! Jag fattar att det är as jobbigt, men du är så viktig och vi är tacksamma att du finns.

        Vadå ’strunta i din ledighet’? Soldater vid frontlinjen roteras. Hur tror du att vårdpersonal ska orka i flera månader utan ett ens få vila?

          Sjukhuspersonal får vila. Men att man inte får ta ut sin påskledighet eller kan ta ledigt just nu får man acceptera. Är man inte beredd på att man kan hamna i ett sånt här läge har man valt fel yrke.
          Det är en pandemi, ett krig mot ett virus.

        Men det är ju tufft om man redan innan har en belastning som att nästan stå vid fronten…. så är det svårt att ta i ännu lite till

      Har man funderat något på om smittade personal som inte har symtom eller lindriga symtom skulle kunna vårda smittade patienter?

    Bor i UK. Här stänger skolor idag och nu även pubar och restauranger.

    Vad tror ni? Är det rätt väg att gå? Jag har svårt att se hur det kommer hjälpa (känner mig rätt pessimistisk ikväll) och tror tyvärr att det enda som kan påverka spridningen är ett vaccin, resten gör ingen skillnad men vill gärna ha fel.

      Ja, det är enda sättet att få stopp på spridningen. Ett vaccin ligger 18 månader fram i tiden, om vi har tur. Sky News hade ett bra reportage om situationen i Italien:

      https://news.sky.com/story/coronavirus-they-call-it-the-apocalypse-inside-italys-hardest-hit-hospital-11960597?fbclid=IwAR0NpJw5K2wpWTR-KmJxiEsdz7dorIA2fy3QKnAa6n1W_GK9C4Fi4mYrEhU

      De ligger lite före UK, snart samma situation där och i Sverige, tyvärr.

        Nej vaccin kommer komma mycket tidigare Tråkigt med dom som skriver fel och bara negativt här.

          Hur kan man skriva fel när INGEN vet?

          Förutom att framställa vaccinet måste det testas innan man släpper det.

            Äsch, lite snabbt framtaget panikvaccin har väl ingen fått narkolepsi av?‍♂️

          En forskare på karolinska sa på tv4 nyhetsmorgon att han tror ett vaccin finns om ungefär ett år, att distribueras till riskgrupper och de inom vården etc. För resten av befolkningen lär det dröja längre eftersom det krävs enorma mängder som då ska produceras. Han sa dessutom att covid-19 snarare var ett ”enkelt” virus att jobba med eller något, så vaccinbiten ser ljus ut 🙂

        Ska allt vara nedstängt i flera månader eller kanske år?? Flera tidigare pandemier har ju varat i flera år. Det fungerar ju inte!

          Men ingen vet. Ingen idag levande person har varit med om det här tidigare. Våra samhällen ser helt annorlunda ut än för 100 år sen.

            Jo, har haft flera pandemier i på senare tid. Under 50 och 60-talet härjade Asiaten och Hong Kong-influensan och I svininfluensan 2009 dog flera hundra tusen människor.

              Ingenting som har påverkat vprat samhälle på det här sättet. Jämföra covid-19 med svininfluensan. ??‍♀️

                För att folk panikat mkt mer med covid….

          Det handlar om att bromsa in kurvan.
          googla #flattenthecurve

          I Kina har karantän upphört på vissa platser och människor går till jobbet igen, så behöver inte bli alltför lång tid.

        Italien har haft ett eget förlopp. Inte säkert att alla länder följer samma kurva av insjuknade. Bara för att det ser ut så där betyder inte att det blir så här.
        Där startade smittspridningen på åkderdomshem. I Sverige bland yngre.

      Ja, jag tror att det hjälper. Frågan är bara hur pass bra det hjälper. Det kan ju inte vara stängt förevigt liksom. Kan man få ner utbrottet så det blir safe igen att köra igång med allt eller kommer det slå tillbaka med full kraft när man väl kör igång allt.. Och är det då ens värt att hålla skolor osv stängt?

        De hoppas att det ska vända till sommaren men befarar att det ska komma tillbaka till hösten.

      Att folk stannar hemma när de har symtom kommer inte att stoppa spridningen helt då man kan vara symtomlös bärare (asymptomatic carrier) men målet är att sakta ner spridningen så att vården hinner med (människor måste tillfriskna och skrivas ut från sjukhuset för att nya ska kunna läggas in).

      Det svåra med att stänga nästan allt är att detta kommer att pågå i månader. Trots att Sverige inte har infört restriktioner på samma nivå som andra länder så lider redan många företag efter någon vecka.

      En annan väg att gå är att inte stänga skolorna och samhället. Samtidigt skydda de som kan fara illa av sjukdomen. På så sätt skapas en immunitet hos de individer som inte blir så sjuka och efter att man passerat puckeln kan man släppa på restriktioner. Vid den tiden minskar risken att de sköraste drabbas.

        Och bam, DÅ kommer vaccinet.

        Det tror jag mest på. Vi kommer inte undan att de flesta av oss kommer smittas innan det finns ett vaccin.

        Att stänga skolorna kommer inte hjälpa när smittan väl finns hos de flesta.
        Bättre att isolera riskgruppen istället.

        Att stänga ner samhället kommer få förödande konsekvenser för samhället. Depression och ökande fattigdom. Sämre välfärd. Inga jobb för de unga. Ökad kriminalitet i samhället.

          men riskgrupperna är också beroende av skolorna. Jag fattar inte hur folk inte det! Jag isolerar mig. Min man isolerar mig. Mitt barn går i skolan. Vad är poängen med vår isolering då? Samma med familjer med äldre.

            Poängen är att det bromsar smittspridningen om flera håller sig hemma. Samtidigt stannar samhället om alla gör så. Bättre riskgruppen håller sig hemma så vi andra kan bidra till ekonomin och i förlängningen välfärden.
            Inte meningen att notan för detta ska betalas av generationer framåt.

          Om vi stänger ner hela samhället är det nog snarare medelålders och uppåt som ska oroa sig för jobb. En stark 22-åring kan man putta in på de flesta ”samhällsviktiga” jobb och är dessutom billig i drift, men alla mellanchefer, kommunikationsansvariga, ekonomiassistenter och account managers med ryggskott och högt blodtryck får det nog hett om öronen.

      Jag bor i UK också och tror att det är helt rätt. Meningen med att stänga skolor, pubar, restauranger osv är inte för att stoppa smittan. De stänger för att man måste sakta ner antalet smittade. Annars kommer det inte finnas vårdplatser för alla som behöver det.

      They don’t want one high peak with deaths in the country, they want several smaller ones so that they have enough resources to treat everyone who needs it.

        Bor i London och det jag tänker på när skolorna nu stängt är att ungdomar kommer vara ute överallt och hitta något att göra.

        För övrigt, känns verkligen bara skit just nu. Jag är snart arbetslös och de enda som anställer är retail vilket skulle utsätta mig ännu mer för viruset.
        Jag har inte råd att bli sjuk.

        Exakt.

    Köpte ett paket toapapper idag, hoppas det är ok.

      Såg en bra skylt från en affär i Danmark:

      En flaska handsprit: 40 kronor.
      Vill du ha mer än en kostar de 1000 kronor styck.

        Haha, den är bra:D

        Fattar inte varför man skulle behöva fler än en. Sure, är det sånna där små så köp en till varje familjemedlem att ha i fickan, men annars? Man använder ju inte så mycket.

          Exakt.. jag vill ha en, inte ens det kan jag få tag i för alla nötter har redan köpt alla.. Ipren till mina sjuka barn kunde jag heller inte få tag i härom dagen, så fick en halv flaska av en bekant tillslut.. folk är fan inte kloka!

            Ipren ska du absolut inte använda dig av nu.

              Det är väl bara om man har Corona som man möjligtvis ska undvika Ipren och liknande.

              Vi har inte Corona… 100% säker!! Och märkligt nog är det just Ipren till barn som är tomt.. det man inte ska använda..

                Öroninflammation har vi, inte Corona..

              Inte enligt läkemedelsverket! Men man ska vara extra uppmärksam på sjukdomsförloppet om man tror man har coronaviruset.

              Får jag fråga för det måste jag missat, varför får man inte använda Ipren?

            Du kan göra egen handsprit ?

            Var bor du där det inte finns toapapper? Finns massa här i Sthlm.

              Tror personen menade handsprit.

                Haha, läste lite snabbt, sorry.

              Den lokala ica butiken här är helt länsad på toapapper och torrjäst

                Det bakas alltså?

              Det enda som fanns kvar på min närmaste ICA Maxi var 6 paket ICA Basic toapapper.

                Det är ju det bästa toapappret?

                Hoppas du slog till, den kommer riva till bra där bak så bäst du bunkrar med någon fuktkräm att badda med.

                  Sorry, trodde det var det vita pappret som också är ICA?

                  Det var nog därför det fanns några kvar att vissa hellre är utan toapapper om det är enda alternativet.

                jag var tvungen att köpa extra soft nu som jag inte gillar i vanliga fall. tycker det smular sönder och fastnar för det är så mjukt. men nu har jag toappper så jag klara mig, och jag ska inte klaga.

              Har inte funnits toapapper på stormarknaderna i Nacka på flera dagar!
              Helt tomt så alla deras lappar om ”max 1 förpackning per hushåll” sitter uppe helt i onödan.

                0 frp kvalar under max 1 frp

    Någon som är i Åre? Hur resonerar folk när de väljer att gå på after ski?

      Man orkar inte bry sig till slut. Man vill bara leva för stunden. Tror att det är en väldigt mänsklig reaktion.

        Ja, hoppar en från stupet är det lika bra att ta rygg.

        Tänkte hela Italien …

      De borde skämmas.

      De resonerar att de är unga och friska och tänker isolera sig om de nu skulle bli sjuka.

    Ni pollenallergiker i Sthlm. Hur mår ni denna veckan?
    Jag har svårt att avgöra om det är pollen, förkylning/ corona.. och om jag måste hålla mig hemma mer än nödvändigt.

      Jag med!!
      Uppsala dock. Igår var jag sjukt hängig med huvudvärk och röda ögon. Är rätt säker på att det är pollen..
      Jag lever på som vanligt annars.

      Hjälper antihistamin?

      Jobbigt på jobbet när jag har lite snuva när jag kommit in efter att ha varit utomhus eller hostar till efter att ha svalt fel.

      Absolut. Men för mig märker jag skillnaden dels genom att halsen känns annorlunda än en förkylning, dels att snuvan försvinner en aning när medicinen börjar hjälpa (sen skulle jag nog egentligen behöva bättre medicin än receptfritt, men vill inte belasta sjukvården i onödan just nu, så får helt enkelt stå ut…)

      Samma sak med min man.
      Han säger att det är pollen för att han tycker sig känna igen symtomen helt och hållet. Men helt säker kan han ju inte vara. Min allergiska barn har inte känt av pollen än. Jag är inte pollenallergisk och har heller inga förkylningssymtom. Så vi får se hur det utvecklar sig för oss.

      Tar du antihistaminer? Har de symtomlindrat?

      Stanna hemma vid symtom, du kan INTE med 100% säkerhet veta om dina symtom är allergi eller annat. Detta är en no-brainer, stanna hemma!

      bor i Göteborg, men jag känner av pollen. Testa receptfri pollenmedicin och se om du känner dig bättre?
      Det kommer knappast skada. Hade egentligen velat gå och göra ett allergitest, men det är inte ritkgit läge för det just nu. Det kan jag göra nån annan gång, vill inte belasta sjukvården med sådana småsaker nu.

    Läste i en kvällstidning att det florerat diskussioner i sociala medier att det kanske är bra att med flit bli smittad av Corona redan nu så att man har det överstökat, men att det av epidemiologer är en dålig idé. Tanken har tidigare inte slagit mig, men nu fick jag den. Varför skulle det vara en dålig idé om man är ung och frisk och mammaledig på kuppen? Man går ut och smittar sig, åker hem i egen bil och sedan isolerar sig så att man inte smittar någon annan. Därefter är man immun. Låter ganska smart enligt mig.

      Det är just det som är grejen, de vet inte om ifall man blir immun. Viruset har redan muterat. Finns heller inga garantier att du överlever då anledningen till att så många unga överlever är sjukvård. Skulle för många bli sjuka = ingen sjukvård = fler yngre döda.

        Sprid inte skräckpropaganda nu! Det är inte säkert att alla unga blir så sjuka så att de behöver intensivvård!

        Ca 80% av smittade kommer inte ens att behöva vård och man blir immun, men det finns vissa undantag om kroppen inte har tillräckligt stark immunsvar.

        Viruset har muterat när det gjorde övergången från djur till människa, sedan dess har det varit sig likt. Det är inte heller ovanligt att det muterar i den övergången 🙂

          Nope. Finns redan tecken på att den mänskliga varianten kan ha muterat.

          Titta närmre på andra vågen i Kina.

      Vi vet inte helt och hållet hur viruset fungerar. Det har hittills varit oberäkneligt vad gäller hur hårt varje individ drabbats.
      Även unga och friska har blivit allvarligt sjuka och tvingats uppsöka vård.
      Det handlar heller inte i första hand om dig som ung och frisk utan om de gamla och immunosupprimerade.
      Du riskerar smitta någon annan eller tvingas ta vårdplats i anspråk som någons farmor skulle kunna få och överleva.
      Vi vet inte hur detta kommer explodera de närmsta veckorna.
      I Italien ligger folk i sjukhuskorridorerna och DÖR för att det inte finns tillräckligt med intensivvårdplatser.
      I Stockholmstrakten finns ca 100 platser. De kommer gå åt på nolltid.
      Du nämner dessutom att du är mammaledig, dvs har ett mycket litet barn….varför vill du riskera något potentiellt livsfarligt?
      Verkar väldigt dumt. Men, du vet bäst.

      Det finns flera som blivit smittade på nytt, senast i Japan.

      Gör det inte!

        Läs på lite innan du sprider uppgifter som om de vore tvärsäkra sanningar. De rapporterna är INTE tillförlitliga och man vet inte än. Troligtvis har man testat för tidigt medan patienten fortfarande har virusnivåer kvar i kroppen.

        Det man tror är att man får immunitet ett tag åtminstone. Många har ju trots allt tillfrisknat också och verkar inte ha blivit sjuka på nytt.

        Man kan tro saker – men än vet vi inte säkert. Viktigt att poängtera det tycker jag för att minska fake news-spridningen.

      Det finns en risk att du kan bli ordentligt dåligt även om du inte tillhör en risk grupp. Jag känner också att om man troligen inte kommer att kunna undgå det är det lika bra att få det överstökat. Fast hur skulle du gå tillväga för att smitta dig? Och jag nojar just över risken att råka smitta någon annan.

      Det är många unga i Italien som har fått en försämrad lungkapacitet efter tillfrisknade av viruset.

        Inte riktigt vad studien sa.

        Har du nyligen blivit symtomfri är kroppen inte 100% återställd direkt. Att vara sängliggande en period är inte bra för lungorna även när man inte har drabbats av en respiratorisk sjukdom men man blir bättre allt eftersom man är uppe.

          Exakt. Och studien var gjord på de som tillfrisknat från intensivvård och minns jag rätt så var det runt 1/4 som hade försämrad lungkapacitet. Rimligtvis måste man göra en större studie efter en längre tid för att kunna dra några slutsatser på hur det här viruset påverkar lungorna och också ta hänsyn till kontrollgrupp.

            Handlar om ärrvävnad i lungorna. Det är kroniskt.

              Har du läst om att många unga i Italien har fått fibros? Var?

              Man behöver dock göra studien på en större grupp också. Den gjordes på ett litet antal tillfrisknade.

        Källa på att unga i Italien har fått försämrad lungkapacatitet? Vet att det finns en studie om IVA-vårdade i Kina.

      Här är en artikel om varför man inte ska försöka bli sjuk med flit:
      https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/6j77m8/darfor-ska-du-inte-bli-sjuk-med-flit

    Idag blev min man korttidspermitterad. Orolig för allt.

      ❤️

      Jag kommer högst troligt bli det nästa vecka. Får se vart detta bär…

      Hoppas ni klarar er bra ändå ?

        Har du besparingar du kan ta av?

        Du får 92,5 procent av lönen under permittering. Vi får hoppas att perioden blir kort och att vi har jobb att gå tillbaka till efteråt!

      jag blev det igår, känns helt ok? 92,5% av lönen mot 2 dagar jobb i veckan. man får även jobba med annat de andra dagarna. ser inte problemet

        ??‍♀️

        Jag får 60% av min lön och får jobba 40%. Som ensamstående med 3 barn känns det inte jätteokej tycker jag.

          Då har de lurat dig. Företaget ska betala ut 92,5 % och kräva ersättning från Tillväxtverket för din permitteringsprocent.

          sorry to say men du har blivit lurad isf. 92,5% av lönen är det som gäller, det är de som staten erbjuder.
          staten tar 3/4 av lönen och du och arbetsgivaren delar på den sista fjärdedelen. jag är anonym 10:56.
          första gången nånsin som de röda gör något bra. lol

            Att du tror att det är första gången någonsin visar din brist på kunskap.

              haha, tycker väl vad jag vill. och jag menar ju de röda som i denna period, inte sen någonsin tillbaka, utan med Stefan. jesus

      Jag kommer också bli det, är så orolig för vad detta kommer innebära i längden. Hoppas man har ett jobb att komma tillbaka till sen. Är nyexad så känns sådär.

    Tanken är att vi ska åka till Vemdalen imorgon på skidsemester. Börjar få rejält med ångest, är det rätt eller fel att åka? SkiStar hänvisar till Folkhälsomyndigheten som inte infört några särskilda anvisningar mot just skistars verksamhet. Jag tycker det är så svårt! Givetvis kommer vi inte gå på afterski eller slicka på liftarna, men vafan. Är det rimligt att åka på skidsemester? Kanske bättre att vara ute och åka skidor än att stanna i stan? Hilfe bitte!

      Man har dock avrått till inrikes resor väl?

        Japp!

      Jag tycker att alla utomhusaktiviteter där man inte går omkring och slickar handtag är lugnt.
      Gå inte på after ski, håll er inomhus för er själva efteråt osv.
      Åk för guds skull.

        Jaha, du tycker det … det var ju en toppenmotivering.

          Och jag tycker (!) att det är härligt att se någon som tycker något utan att förklä det till fakta.

        Stanna hemma. För oss i sjukvårdens skull.
        Sluta spridd smitta och sluta slicka på lyktstolpar.
        2 meters avstånd från främlingar

        Så håller vi smittspridningen till minimum, tack.

      De avråder ju resor inom Sverige. Hur kan ni ens tänka tanken när så många i princip isolerar sig för bland annat er skull?

      Tycker inte det låter så smart faktiskt

      FHM vände på det vid dagens presskonferens:

      Vill du verkligen bli sjuk i fjällen om inte någon kan ta hand om dig?

      Så länge man bor avskilt och intar sina måltider avskilt ser jag inga problem. Utomhus kommer man ju inte i kontakt med någons utandningsluft.
      Och om man reser dit i egen bil dessutom så är man ju i princip isolerad.
      Snälla, fall inte för hysterin.

        Gnäll inte om två veckor när du börjar hosta.

      Nej så himla själviskt ? De vill ju inte att man riskerar att sprida smittan runt i Sverige och avråder därför från resor också inom landet. Dessutom, fundera lite på om du vill sitta i samma lift och andas samma luft som många andra… Hur och var spreds smittan i Italien till exempel? Just det!

      Åk absolut inte. Sverige, vakna nån gång! Förstår ni hur få intensivvårdsplatser Sverige har, fattar ni inte att gamlingarna kommer att lämnas att dö eftersom platserna inte räcker till? Norge och Finland har stängt sin skidturism, det är oansvarigt av Sverige att låta folk lalla runt. So, I’ve said it. /hälsningar från Tyskland

      Man avråds från att åka till mindre orter för att varje patient blir en relativ större belastning på den lokala sjukvården än i t.ex. en storstad.

      Åk inte. Hur kan du ens tänka tanken?

      Ta lite eget ansvar?? Självklart är det inte bra att åka någonstans just nu. Håll er hemma och träffa så lite folk som möjligt. Ha lite konsekvenstänk, det räknar myndigheterna med och det är därför de inte låser in oss som i andra länder. Men missbrukas det kan det ju bli andra bestämmelser som utegångsförbud även här. Åk inte.

      Är det egentligen ett svårt beslut?

      När vi har en pandemi och flera utbrott startat just på skidorter.

      Förstår att det känns surt att förlora pengarna, om det är det som är problemet, men kommer du ens kunna njuta och slappna av under semestern?

      Du kan nog Inte heller räkna med några sympatier om du skulle råka bli smittad där.

      Tar ni bilen så är det ju egentligen ok. Det handlar mest om tåg och bussresor som det avråds ifrån.

      Skistars anläggningar i Norge är stängda … fast Norge har tuffare förbud

    Här i Finland har vi nu stängt skolorna. Det är intressant att försöka få till distansundervisning för 7-åringar ?

      Håller du dig alls uppdaterad?

        Tänkte samma sak ?

        Barn i åk 1–3 får vid behov närundervisning men rekommenderas stanna hemma.

    Fyll i.

    När allt det här är över då ska jag…

    Jag kan börja. Gå ut och äta den där efterlängtade Schnitzeln, gå på lillskansen med min son, och till lekparken och låta honom testa gunga för första gången. Vore kul att se Faith No More på Grönan i sommar så hoppas det är över till dess.

      Lugna min själ med en utekväll med vänner i vårsolen (jag hoppas vi inte behöver sitta inne hela våren, put it out in the universe.)

      Ha sex som aldrig förr.

        Tänkte detsamma. Träffa en bra man och ligga så in i h.elvete. Livet är för kort.

          Det lär födas en j-a massa barn om 9 månader.

            Och om 13 år och 9-ish månader blir det ”Quaran-teens” ?

              Coronials kommer den nya generationen att heta ?

        Jag ska gå på sexklubb!

      Fortsätta som vanligt

      Träffa mina föräldrar ?

      Kolla på fotboll. På plats på Gamla Ullevi.

      Cykla till södra Europa!!

      Dansa. Ska ut och dansa. Klubbar, danskurser, hela kittet. Dansa dansa dansa ?Hälsa på min närmaste familj och kramas massor (alla bor 600 km bort eller utomlands så det är ensamt nu ?) Och jobba såklart. Ska bli himla kul att börja jobba igen ?

    Vad tycker ni: 1. Skydda de äldre och sjuka genom att de sitter inne tills det värsta är över (och hjälper dem på alla sätt som går). I detta sammanhang låter vi också samhället fortsätta så gott det går, skolor är öppna och folk äter på restauranger och klipper sig hos frisören (om de är friska!)

    2. Allt stänger i 2-3 veckor, man får handla mat.

    En artikel som fått mig att fundera: https://svt.se/nyheter/lokalt/vast/vi-riskerar-trettiotalsdepression-och-massarbetsloshet

      Inte ens de äldre skyddar sig ju enligt sifo-undersökningar så..

      Vi ska skydda riskgrupperna. Det är därför vi gör allt detta just nu. Cyniskt att sätta ekonomiska intressen först.

        Hur tänker du att världen kommer se ut när detta är över om man ej tittar på ekonomin? Obs en dryg, genuin fråga.

          Förhoppningsvis med en fungerande sjukvård och färre döda.

            En fungerande sjukvård i ett land med kollapsad ekonomi, ställer mig tveksam till det.

              Ja, transaktioner mellan offentliga verksamheter kanske går att lösa men det blir svårt att ha råd att betala för import av läkemedel, skyddsutrustning, osv och till privata aktörer samt personalkostnader.

        Fast är det verkligen cyniskt?
        I UK har de nu stängt pubar och restauranger, biografer etc. en miljon beräknas bli arbetslösa.
        Förutom de tänk på alla inom hospitality, hotell etc. som senaste veckan bara har så många förlorat jobbet.

        Vi måste bli bättre på att skydda riskgrupperna men jag tror det kommer komma till en nivå där de ekonomiska intressena blir prioriterade. Ett samhälle med bara matbutiker och sjukvård funkar inte idag.

      För att kunna skydda de äldre och sjuka måste du också skydda de som tar hand om dem. Jag tror det är den svårare biten. Man har t.ex. kunnat be anhöriga att låta bli att besöka äldreboenden men de som jobbar på boenden, inom hemtjänsten och på sjukhusen är ute i samhället och måste ju träffa sina barn, osv.

      Det kommer bli så mycket värre efter viruset..så många jobb som redan gått förlorade och det på bara nån vecka.Folk kommer få lämna hus och hem?

        Frågan är hur många liv den ekonomiska kriser kommer att ta….

        Tänker också på det och känner flera småföretagare som är utom sig av oro nu. Allt de byggt upp, hela deras livsverk riskerar att gå till spillo. För varje ny dag nu får jag höra om någons kompis-bekant-granne-släkting som blivit av med jobbet. Inte korttidspermittering utan blivit av med jobbet.

        Vi riskerar en enorm konkursvåg i Sverige. Med massarbetslöshet som följd.
        Men det verkar många inte alls förstå.

        Det här oroar mig något så enormt och jag lider med alla företagen som fått det så kämpigt nu.

          Detta oroar mig verkligen mest. Känner tre som förlorat jobbet och två som är permitterade plus väldigt många som förlorat sina sparpengar på börsen. Usch vilken ångest detta ger, det är långt ifrån över. De räknar med att 600 000 kommer förlora sina jobb. Så Jävla hemskt! När folk förlorar jobben måste folk kanske sälja sina boenden och det här kommer leda till sån psykisk ohälsa och familjer som går sönder. ?

            Jag minns 90-talskrisen. Många som blev av med både jobbet och bostaden och då kraschade givetvis äktenskapet också.

        Förvånas över hur snabbt det har slagit till stora företag eller de kanske bara är snabba med att dra ner på personalen. Jag kan tycka att om personalen inte får en del av kakan när det är goda tider så borde företaget ta smällen när det är sämre tider.

          Det är desvärre omöjligt. Företagen har ägare, det är dessa som delar på kakan i goda tider. Att göra på något annat vis är dessutom omöjligt för ett aktiebolag då aktiebolagslagen tydligt stipulerar att det är för ägarnas bästa företaget ska agera. Så här ser aktiebolagslagen ut överallt. Ägarna kan alltså ta bolaget till rätten om bolaget inte anses jobba för ägarnas bästa (har skett flera gånger och ägarna vinner alltid då lagen är solklar). I dåliga tider kan bolaget låna eller ta av reserverna (om där finns några) men bolagets ansvar är främst mot ägarna, inte mot de anställda. Så länge man inte bryter mot arbetslagar och dylikt ska man alltså prioritera ägarnas intressen. Det är lag på det. Låter fördjävligt. Eller hur. Samtidigt är det detta som gör att folk vill investera sina pengar i företag och att företag därmed kan få fatt på resurser, växa och tja, existera egentligen. Som investerare vill man ju ha någon slags garanti på att ens pengar är ”säkra”. Lite som när man sätter in sina pengar på banken. Då vill man ha god ränta när det går bra för banken, och man vill inte att ens pengar går till att behålla anställda i sämre tider (eller någon annan ”input” i produktionen som inte ger avkastning för den delen). Låter det hårt? Jag håller med. Men aktiebolag är en mänsklig uppfinning. En juridisk konstruktion som folk har hittat på. Givetvis kan vi uppfinna en annan typ av bolag om vi vill det. Så till ritbordet… ? /Ekonomjuristen

            Och nu ska folk korttidspermitteras så företagen kan spara medan staten tar notan. Jag förstår att småföretag behöver hjälp och jag förstår logiken bakom storföretags agerande men tycker det är dåligt av storföretagen ändå.

            Har tidigare jobbat på ett företag där vi stressades när det var många ordrar men fick pass avbokade i sista minuten (en timme innan, när man gick sista biten från arbetsplatsen till tåget eller till och med vid uppstartsmötet) när det var färre ordrar än förväntat. Lose-lose för de vanligt anställda som ska vara enkelriktat solidariska mot företaget.

              Jag håller med dig. Det är verkligen synd om människor som satt så stor tillit till sin anställning/arbetsplats att all trygghet rämnar när jobbet inte finns kvar. Och det är många därute. Väldigt många. Styrka till dem ?? Att staten tar notan är dock helt rimligt. Det är det staten är till för. Skatter fördelas nämligen inte främst från höginkomsttagare till låginkomsttagare i vårt land utan vårt skattesystem bygger på fördelning över en livscykel. Detta gäller både företag och individer. När det går bra och det finns jobb betalar man skatt, när man inte jobbar (sjuk, arbetslös, studerande, pensionär osv) så får man den inbetalade skatten tillbaka (plus ränta). Kruxet här är att många företag flyttar runt sin vinst på olika vis i goda tider för att minimera skatt, men tar gärna emot stora hjälppaket i sämre tider. Dessvärre går detta inte att stoppa i ett globaliserat samhälle. Men man har ju gjort det bra genom tvingande krisfondsavsättningar på EU-nivå i banksektorn efter senaste finanskrisen. Säkert kommer liknande initiativ även för andra sektorer när denna kris väl är över. Man lever och man lär ? /Ekonmjuristen

      Det ena utesluter inte det andra men allt har sin tid. Jag rekommenderar alla som undrar över Sveriges strategi i detta att titta på denna video. Och sen sluta gapa över stänga skolor hit och dit. Allt har sin tid. Anders Tegnell och hans kollegor vet bäst i detta. Inte några allmänna tyckare på internet….
      https://youtu.be/nl6tTwxzCi8

        Den är väldigt pedagogisk och bra. Borde visas på Aftonbladet, Expressen med flera så att folk slutar tjata om varför vi inte gått full lockdown.

      Hur ska Sverige kunna rulla på som vanligt när resten av världen har stängt ner tänker ni?

    Jag vill ha era bästa konspirationer kring corona. Och inte nån skit om att regeringen inte förstår allvaret utan riktiga konspirationer. Att det är ett socialt experiment för att se hur vi kan hantera en ordentlig spridning av en antibiotikaresistent bakterie osv. Shoot

      Att det är för att ge jorden tid att läka sig själv, få perspektiv på saker och att vi kommer leva annorlunda.

      Greta Thunberg vill ta död på oss alla för att rädda jorden.

      En tanke som slår mig ibland är att det är ett planterat virus och att en stat ligger bakom. Jag tänker då att det är antingen Kina eller Ryssland. Eller Usa med ett biokemiska angrepp gone wrong.

        Tydligen finns det enda smittskyddsinstitutet på Kina’s fastland är i Wuhan. Spär på konspirationsteorierna rätt rejält.

          perfekt stad att plantera viruset i om man vill dra misstankarna till KIna

            Jag tror inte att Kina i det här läget är rädda för att man skulle misstänka dem.

        Varför hör man inget om/från Ryssland. Läste igår på Aftonblandet (i deras chatt) att Ryssland anklagats för att sprida falska rykten om Corona i Europa just för att skapa motstridiga uppgifter samt skapa panik.

        Det ligger ett kinesiskt BS4-labb i Wuhan. Viruset kommer därifrån. Det sägs att de som jobbar där sålde försöksdjur till marknaden för att de hade ont om pengar.

          ”Det sägs”, alltså lägg av! Sars och Mers kom från detta labb också då eller?

            Fast nu svarar ju anonym på en fråga om de bästa konspirationsteorierna, det är liksom fritt att skriva vad som helst.

          LOL ”sälja försöksdjur” från ett BSL4? Vet du ens vad ett BSL4-labb är? Vet du hur rutinerna ser ut för att komma in/ut? Kan garantera att man inte sålde några djur därifrån ? sluta sprida falsk information tack

            Här har vi någon som inte hängt med ???

            Läs TS”Jag vill ha era bästa konspirationer kring corona. Och inte nån skit om att regeringen inte förstår allvaret utan riktiga konspirationer.”

            Det är alltså en tråd där man uppmanas berätta konspirationsteorier. Så läs om, läs rätt. Haha.

      Corona är ett terrorattentat

        Corona är tredje världskriget

      Att bryta ner och förstöra EU (världens största handelsmakt) och stormakten USA så att vi förlorar vår position i världen till Kina.

      Disney’s nya streamingtjänst lanseras väldigt lägligt samtidigt som alla måste isolera sig hemma….

      ?

        Typiskt Disney ?

      att kina ville ha ett relativt enkelt sätt att bli av med gamla sjuka som kostar samhället massor med pengar. dock så verkar det ha gått lite fel nånstans

        Du kan vara något på spåren, men knappast bara i Kina i så fall. Det snabba åldrandet av världens befolkning har blivit ett jätteproblem i världen.

        Listan toppas av Japan, Italien och Tyskland.

      Sossarna vill avskaffa sig själva och tar död på de sista trogna väljarna de har.

      Älskar alla dessa teorier! Mera mera meeera!!??

      Tror det är en enda stor PR-kupp för boken ”Som Pesten” som kom nyligen. Handlar om exakt det som sker i verkligheten nu, ett virus från djur som blir en pandemi i västvärlden.

    Någon mer än mig som har kollegor som är i riskgrupp men väljer att arbeta hemma vissa dagar bara? Tycker det känns …fel?

      Det är väl upp till dom.

        Jo absolut men det är inte så att viruset försvinner vissa dagar.

      De blir väl galna av att bara sitta hemma.

      Beror väl på vilket jobb och uppgifter man har. Svårt att generalisera sådär utan att veta det.

      Det är så lite folk på många arbetsplatser nu att risken att smittas där måste vara så mycket mindre än att smittas i kön på matbutiken…

      Varför jobbar inte de i riskgrupp hemifrån?

        Omg läste helt fel, sorry

        Många som tillhör riskgrupperna jobbar inte då de de är antingen åldringar, cancersjuka, multisjuka eller har andra hjärt-, kärl- och lungsjukdomar. Många av dem arbetar naturligtvis också, viktigt att tillägga.

        Men i övrigt har du helt rätt tycker jag: man skulle ha isolerat riskgrupperna och de som ger dem vård/omsorg istället för att lägga energin på att försöka styra den friska befolkningen.

        Det bedöms finnas ca 800 000 i riskgrupperna. Något färre än vår befolkning på 10 miljoner.

    Vem åker till fjällen nu, det blir som ett nytt Italien där smittan sprids och sedan smittar dom vidare när dom kommer hem.
    Hur svårt är det att undvika sådant när hela världen försöker kämpa mot Corona, kan skidåkning verkligen vara så viktigt?

      Egoister.

        Det är inte så enkelt. Det är väl ändå en balans mellan att bidra till samhället genom att stödja företagen och hjälpa dem att överleva om man inte har symtom. Och att ta fullt eget ansvar och INTE ge sig ut om man känner symtom.

        Rådet från Krisinformation och FHM är ju att det är viktigast att stanna hemma om man är sjuk. Om alla friska stannar hemma också så brakar samhället ihop i en sällan skådad ekonomisk kollaps med massarbetslöshet m.m

        Däremot tycker jag fullpackade After Ski-lokaler med 499 pers är rena vansinnet just nu.

          Nej, rådet är att inte resa inom Sverige. De som gör det är egoister.

            Anser regeringen det nödvändigt eller vill förhindra att smittspridningen tar fart får de nog införa en lockdown för Stockholmsområdet. Annars kommer folk att kuska iväg till fjälls oavsett…

            Alla bor inte på hotell utan många har ju investerat dyrt i stugor/hus där som de vill åka till.
            Egoistiskt eller ej så tvivlar jag på att det går att förhindra om man inte uttryckligen förbjuder människor att resa inom Sverige nu till påsk. Särskilt inte om de hållit sig hemma nu, kanske jobbat hemifrån, och redan tröttnat.

            Åker man bil och kan lämna orten om man skulle insjukna ser jag inte problemet. Förutsatt att man följer de riktlinjer som getts i övrigt gällande hygien sjukdom och riskgruoper

      Känns som att skolor är en betydligt större smittorisk och har betydligt fler iblandade personer än en fjällsemester.
      Men skolan ska man minsann gå till.

        Men lyssna på vad smittskyddsläkarna säger. De säger att det INTE är en smittorisk med förskola/grundskola. Det är inte där smittan sprids och riskgrupperna finns. Det kommer få värre konsekvenser just nu om skolorna stängs.

          Absolut, var det samma person som för två veckor sedan sa att Sverige inte skulle få någon smittspridning alls.
          Och sedan att kulmen var nådd i måndags?
          Och sedan att barn inte var smittsamma?
          Jag väljer att ta in mer info än vår inkompetenta regering ger oss och tänka själv..

            Det finns inte EN smittskyddsläkare i Sverige, vilket många verkar tro.
            Regeringen och Folkhälsomyndigheten är inte samma sak.
            Om du vill tänka själv så rekommenderar jag att öva upp förmågan till nyanserat tänkande, samt insikten att det finns de som vet bättre än du, som de som arbetar med detta dagligen och har så gjort i många år.

              Och fhm är inte lika med enbart Tegnell som många verkar tro.

              Tack. Jag känner mig trygg i din kunskap och tillrättavisning.

                ?

              Så många som blivit smittskyddsexpert den senaste veckan.
              Jag hoppas alla de som tror sig veta bättre än FHM mfl. hör av sig till dem för att dela med sig av sin spetskompetens. Vore synd om så mycket expertis gick förlorad.

          Internationella studier och erfarenheter visar att barn visst sprider smittan, vilket även både vuxna och barn utan symptom gör. I Sverige vill dock inte FHM ta till sig den informationen.
          Uppmanar alla att läsa internationella medier och forskning för att få en mer nyanserad bild. FHM verkar tro att vi i Sverige vet bättre än alla andra länder som redan drabbats, alternativt att viruset beter sig annorlunda så fort det passerar gränsen till Sverige.
          Finns många svenska experter som ifrågasätter FHM:s bedömning och bristande förmåga att ta in kunskap från internationellt håll rörande Corona. För att inte tala om alla småbarnsföräldrar som har sett hur barn på förskolan umgås – de inser definitivt att barnen smittar varandra och sedan drar hem det till familjen.

            Så här skriver Folkhälsomyndigheten:

            Barn har endast utgjort en liten andel av de sjukdomsfall av covid-19 som rapporterats. Det finns studier som visar att barn som smittas får mycket milda symptom. Det finns i dag liten kunskap om hur stor spridningen är mellan barn, och det saknas fortfarande rapporter om omfattande smittspridning i barngrupper.

            Även om barn har milda symtom kan de, liksom vuxna med symtom, smitta andra. Det är därför viktigt att barn som är förkylda eller har feber inte träffar äldre eller personer med nedsatt immunförsvar.

        Varje exponering är en risk men man skiljer på måsten och saker som går att välja bort. Jag går till jobbet för att jag måste men jag avbokade träffen med kompisen.

        Fast är det verkligen så? I Norge är alla skolor stängda fram till påsk, vad hjälper det lixom när barnen fortfarande får vara överallt förutom i skolan? Och pandemin ska nå sin topp i april-maj? Är det inte bättre att låta barnen vara i skolan, men banna dom från andra allmänna platser istället? Det är bra att Sverige inte stänger sina skolor, istället borde barnen hållas inne efter skolan.. Eller? Tänker jag galet?

          Ja, precis, det har verkligen slagit fel, man stängde skolorna i Norge för att barn och ungdomar skulle stanna hemma men istället är de ute.

          Nu är det kanske inte riktigt så som du beskriver det. De mesta är stängt i Norge och det är väl ungdomar som samlas. Ta en titt i vilken norsk tidning du vill så får du veta lite mera vad som sker utanför Sveriges gränser;)

        Men förstår du inte att om en person smittas i fjällen och sedan åker hem så riskerar hela skolan smittas.

        Personen kanske bor i ett litet samhälle dit smittan ännu inte kommit.

    Hörde på radion (P1) att militären har hyrt Älvsjömässan för att göra om den till ett enormt fältsjukhus.

    Hallå, vi får inte glömma både förskolan och grundskolan. Alla pratar om att vi inte kam stänga dessa verksamheter, då har vi ingen vårdpersonal/polis/osv osv.

    Utan förskolan/grundskola = ingen vård & omsorg, polis/brandkår och så vidare.

    Fördkollärare, lärare, barnskötare, rektorer, bitr.rektorer och all personal – ni är fantastiska!! ??

      Oj! Akta så inte alla lärare blir lika upprörda över uppskattningen som både sjuk- och undersköterskorna blir just nu. Lärarna, likt de bägge andra yrkesgrupperna sliter ju likadant alla dagar även om det är pandemi eller en helt vanlig dag i september.

        Jag har inte hört ngt om att sjkh.personal blir upprörda men jag kan förstå dem. Uppror efter uppror har inte gett gehör. Neddragningar, Nya Karolinska. De 600 som sades upp ganska nyligen…

          Jag skrev om det i öppet spår i onsdags. Jag förstår dem med! Men jag tycker att det är ett märkligt beteende att bli sur när befolkningen verkligen visar hur tacksamma vi faktiskt är. Jag hoppas att även politikerna inser att de har det ohållbart efter detta.

            Vi är verkligen tacksamma för att sjukhuspersonal uppoffrar sig själva och utsätts för risk att smitta sig själva och sina familjer, och sliter med otillräckliga resyrssr. Hade jag varit sjukhuspersonal eller lärare skulle jag uppleva denna tacksamhet och uppskattning det som en orimlig press. Verklig tacksamhet borde vi ha visat genom att hörsamma deras uppror och sätta press på våra politiker. Jag hoppas att väljarna ställer ansvariga politiker till svars när detta är över och tänker till nästa gång de röstar.

          Scrolla upp lite i det här kommentarsfältet bara..

          Flera sjukhus har dragit tillbaka varslen.

      Glöm inte bussförare, apotekspersonal och andra i samhället som tar dessa till jobbet, och ser till att vi fortfarande kan handla mat och nödvändigheter. Matbud som levererar det vi själva inte vill gå ut för. Städpersonal. Mitt trapphus kunde liksom inte städas nog så ofta i tider som dessa.

        Ja och då får vi ju heller inte glömma alla egenföretagare som exempelvis influensers som betalar väldigt mycket skatt så att både vårdpersonal, lärare, polis och andra viktiga yrkesgrupper får lön för arbetet.

        Alla som arbetar och betalar skatt är viktiga i samhället! Tack!

          Jag håller fullständigt med dig. Alla är viktiga. Men just nu är det människor i vissa yrkesgrupper som tar risker att bli smittade i sitt yrkesutövande. Människor som förväntas fortsätta komma till jobbet om de är friska, medan vi andra uppmanas hålla oss borta från bussåkande och mathandlande så mycket det går.

            Ja och en av de grupperna är vi som jobbar i matbutiken, där folk trängs och köper toapapper som om det inte finns någon morgondag. Karensdagen är borta och folk lyser med sin frånvaro på jobbet, de nös ju trots allt en gång förra veckan. Men gå och handla går bra, det måste man ju få göra.

      TACK! ??

      Synd att det inte syns i lönekuvertet. Liksom för flera andra yrken med samhällsviktiga funktioner som tex polis och vårdpersonal. Tänkvärt!

      Tack! Det är kämpigt i skolan också nu. Inte att jämföra med såklart, men kämpigt nog.
      Tack för dina ord! ?

    Sonen på sex år började hosta idag och hostar oavbrutet. Man märker att det är lite ansträngt med andningen. Hans feber kom idag också och är måttlig, 38,5. Jag har huvudvärk, känningar i halsen och känner mig risig, ingen feber (än) dock.

    Vi bor i Stockholm. Har hållit oss hemma mest senaste veckan. Vet inte vad jag ska tro men svårt att inte luta åt att det kan vara Corona-viruset. ? Svårt att inte känna oro.

      Barn blir ju inte särskilt sjuka och viruset ska inte vara farligt för barn säger de tillförlitliga källorna.
      Men det går ju allsköns influensor och förkylningar parallellt med coronaviruset så ring 1177 om du behöver vårdkontakt. Eller det nationella informationsnumret 113 13 om du har frågor renat allmänt om detta.

      Hosta, feber och ansträngd andning är ju symtom för Covid-19. Det där med att barn inte smittas är bullshit. Bara kolla på My Martens Insta. Hennes son har varit sjuk sen förra fredagen med just dessa symtom och läkaren säger ju att det är Covid-19. Även halsont kan vara symtom. Ring och rådfråga imorgon om sonen inte blir bättre.

        Barn kan visst bli sjuka, men inte lika utbrett. Samt att dödligheten är runt 0.

        My Martens?
        När kan man lita på det hon säger, hon lägger upp samma bilder på sonen och varvar reklam med sjukdom.
        Ingen pålitlig källa, och vem kan kolla att det stämmer när hon är i karantän?

    Jobbar på köpcenter. Är noggrann med hygien och känner mig frisk. Ska man hålla sig hemma? Eller kan man gå ut och ta en drink imorgon kväll?

      På ett sätt känner jag: lev! Men samtidigt kan det vara jättedumt.
      Om du bor i ett område som inte haft så många fall, gå ut. Men bor du typ i Stockholm, stanna hemma om du är rädd.:)

        Bor i Lund, känns som de flesta kör på som vanligt här. Det märks såklart att många håller sig inne men även många som är ute och shoppar och äter ute osv.. Så svårt.

          Lev livet ekonomin behöver dig! Var noggrann med hygien bara

          Bor också i Lund! ❤️

            Du är välkommen att följa med på drink ikväll då! ? ❤️

      Å ena sidan ska man bara vara ute om det är nödvändigt, å andra sidan behöver restaurangbranschen kunder nu.

    De har gjort en studie i Kina där det visade sig att de med blodgrupp A blev lättare smittade och de med blodgrupp O klarade sig bättre. Det bådar ju inte gott då majoriteten i Sverige är A. ?

      Men å andra sidan är vi mycket bättre på en naturlig social distansering än t ex Italien, Spanien och Frankrike! Att våra äldre lever så fruktansvärt socialt isolerade jämfört med många andra länder kan bli mångas räddning nu.

      O har 33% bättre skydd tydligen.

      Och jag är 0 och har Corona just nu.

        Krya på dig! ❤️ hur mår du?

      Intressant. Å andra sidan vet man att haplogrupp U verkar ha ett ökat virusskydd i allmänhet.Den haplogruppen är vanligast inom europeiska populationer.

    ” De 90 intensivvårdsplatserna i region Stockholm börjar redan ta slut. Redan på onsdag eller torsdag i nästa vecka beräknas alla vara fullbelagda.

    Nu kan Expressen berätta att regionen planerar för 200 framtida platser i Älvsjömässans lokaler, eller Stockholmsmässan som den egentligen heter.
    Anläggningen rymmer 114 000 kvadratmeter.
    På måndag påbörjas planeringsarbetet. Regionen har också övervägt andra lokaler för intensivvårdsplatser som Gamla Karolinska och nybyggda Chopin på Huddinge sjukhus.
    SVT:s rapport har uppgifter om att Älvsjömässan ska användas som fältsjukhus.
    – Det är inte lokaler som kommer vara avgörande utan personal, säger Johan Styrud, överläkare vid Danderyds sjukhus till SVT.
    SVT frågar när Johan Styrud tror att vi hamnar i en situation där vårdpersonal på golvet tvingas välja vilka som ska få vård och vilka som inte ska få det.
    – Ganska snart skulle jag tro, svarar han.
    Redan till helgen? frågar SVT.
    – Helgen eller början på veckan, tyvärr.”

    Men gå ut ni och ta en drink! Träffa kompisar! Åk till Åre och Vemdalen och är våfflor och gå på After Ski! Kör på bara, stoppa huvudet i sanden och låtsas som allt är som vanligt, det är klart att ni skiter i att folk ska ligga och dö på Älvsjömässan på påsklovet. För det kan ju inte hända er… eller?

    Egoister är vad folk är, osolidariska naiva människor som inte kan ändra på minsta lilla sak i sin vardag. Skäms!

      Du har inget företag va? Som du är beroende av för din försörjning och överlevnad. Kanske inte ens ett jobb? Bor förmodligen hemma gratis.

      Troligtvis kommer du heller inte att bry dig om alla som tvingas med i den stora konkursvågen och förlorar sina arbeten om den här isoleringen fortsätter framöver. Vi får räkna med massarbetslöshet och att självmorden ökar. Vad händer om 300 000 blir arbetslösa under samma period? Eller 500-600 000 personer? Hur många kommer inte att tvingas paniksälja sina bostäder. Var ska de bo sedan? Vilken bank ger bolån till arbetslösa?
      Vad får det för långsiktiga effekter på samhället?

      Allt för att friska människor utan symptom inte följer rekommendationerna utan sätter sig i självkarantän för att de drabbats av panik. Istället för att försöka rädda det som räddas kan. Sjuka ska stanna hemma, friska behöver inte göra det.

        Så jäkla trött på bidragstagare i den lilla staden där jag bor. De roffar åt sig i affären, medans andra har jobb att sköta. De får en check i brevlådan oavsett. Sitter sedan på sociala medier och har en åsikt om allt.

          Den nya adeln …

          Om du menar mig som skrev det första inlägget, så har jag jobbat sedan jag gick ut högskolan direkt efter gymnasiet. Aldrig gått på bidrag, tänka sig.

            Jag menade inte dig.

        Jag har ett jobb, just nu. Vem vet om ett halvår? Min bransch riskerar gigantiska nerdragningar. Jag har en familj med barn att försörja. Men vet du vad, inte ens de som är sjuka stannar ju hemma. Isåfall skulle antalet smittade inte fortsätta öka som det gör. Lite snuvig, äsch vad gör det?
        Så länge folk är så nonchalanta kommer kurvan fortsätta stiga och Italien-scenariot bli ett fakturan. Och DET tycker jag är viktigare än allt annat just nu.

          Och värst av allt så sitter inte de äldre inne utan tycker att de kan röra sig precis som förut, ta bussen, gå på gallerian osv. Här sätter vi hela samhället på spel för att undvika att smitta de äldre, och sen är de inte ens brydda själva om att vara försiktiga.

          https://www.svd.se/svd-sifo-fa-aldre-tror-att-de-kommer-att-smittas

            Nej, jag vet inte vilka som värst? 70-plussarna vill fortsätta gå på vattengympa och handarbetsträffar, 40-plussarna skulle aldrig ställa in sin dyra skidresa till Åre med familjen, och alla under 30 tror att de är odödliga och ”blir lite förkylda” i värsta fall. Skjut mig ?

            Ja alltså majoritet av de som jag såg ute idag när jag sprang in på apoteket var 75+. En kvinna hade tom andningstub (?) i näsan. Kaos.

        21.53 Jag håller helt med dig.

        Den här ekonomiska krisen är inte att leka med. Verkar som att en del inte har förstått allvaret i den.

          Många härinne verkar unga, omogna och är kanske också lite naiva. De har inte förstått hur livet verkligen ser ut sedan när man är beroende av sin inkomst och kanske har försörjningsplikt för barn och bolån. De vet ingenting om att driva företag och hur det ser ut när man kastas från vanlig vardag till katastrofsituation över en natt.
          De som förstår är de som själva sitter i riskzonen nu. Alternativt är duktiga på samhällsekonomi.

            Den enda fördelen med det här viruset är att vi eventuellt får en generation som inte kommer ta sitt jobb för givet. Jobbar på ett företag som mest rekryterar 20 åringar och omg vilken syn de har på arbete och sitt ansvar. Vissa vill man bara slå.

              Tyvärr måste jag hålla med, men det är ju också så att det drar med sig andra i fallet…
              De lite äldre och förståndigare med hög arbetsmoral råkar lika illa ut när varselvågen sköljer över oss alla…

          Viruset är inte heller att leka med ?‍♀️

            Det sa jag inte heller.

            Herre vad folk tolkar fritt.

        Jag är mer orolig för krisen med ekonomisk nedgång och massarbetslöshet än själva viruset. Och lider så med alla småföretagare som riskerar att tvingas slå igen eller gå i konkurs. Folk fattar inte hur många arbetstillfällen det rör sig eller vilken stor del av service som folk är vana vid som småföretagare står för. Lycka till med ditt företag, jag hoppas det överlever krisen. Själv har jag och min familj och många vänner bestämt att vi ska göra vad vi kan för att support our locals och handla så mycket vi kan från lokala företag.

          ❤️

    Jag är en av dem som är testad och testet visade att jag har Corona. Känner mig som pestsmittad och är orolig hur människor kommer att bete sig mot mig när jag blivit friskförklarad och får gå tillbaka till jobbet.

      Gå inte omkring och hosta bara ?

        Har inte hostat en enda gång. Har andra symtom.

          Har hört att hostan kommer efter. Men det kan ju säkert vara olika för alla.

            Det är nog olika. Jag är inne på sjätte dygnet nu. Fick feber dag 5. Innan bara milda symtom. Igår jättedålig. I morse mådde jag ok. Nu feber igen och väldigt ont i huvudet.

              Vad för slags milda symptom?

      Usch då, hur mår du? Vad hade du för symptom? Hoppas du känner dig ok ❤️

        Jag har ont i halsen. Ont i magen och lederna. Har ont i nacken. Tungandad. Väldigt väldigt trött. Är inne på sjätte dygnet nu.

          Stackare! Hoppas att det vänder snart.

          Har du feber?

      Två dagar efter sista symptom är det som gäller va?

        Två dagar efter jag känt mig frisk och fått ok av smittskyddsläkare. Har fått ett telefonnummer för en läkartid per telefon för att bli friskförklarad.

          Det där godkännandet gäller bara de som testats positivt för det? Alla andra som uppmanas att inte söka vård har väl två dagar utan symptom också att gå efter?

            Precis! Sök inte sjukvård så länge du klarar dig hemma. 48 timmar symtomfri innan du får ge dig ut i samhället igen.

    Så trött på alla självutnämnda experter!!
    I krisen får vi förlita oss påfart experterna och myndigheterna vet mest och vi följer det dom säger… att sitta och påstå här när det är rätt tid att stänga skolor etc är bara fel!! Sån mycket konstig information som skrivs som antingen jagar upp människor, eller får dem att tro att de bara kan göra som alltid!!

    Detta är ngt nytt, så det är svårt för även experterna att veta vad som är bäst! Just det som gör att olika länder tar olika beslut….

    Om någon hade sagt till mig i januari att vi tre månader senare kommer att behöva upplåta Älvsjömässans lokaler för intensivvård med 200 platser på grund av ett nytt virus hade jag avfärdat personen som KOMPLETT galen.

    Det är som en surrealistisk obehaglig film eller mardröm alltihopa.

    Hej
    Här kommer ett litet meddelande från Korsika som är en fransk ö nära Italien
    Jag sitter inne på min 12 dag hemma
    Skolorna har varit stängda ett tag , och man får inte vistas ute för utom att handla eller doktor
    Poliserna gör patruller
    Folk sjuknar in var dag som går och vi är bara i början …
    Tydligen kommer vi vara instängda i minst 1 månad till om inte mer …
    (Vet inte om vi fått all info om det här viruset och hur långt det kan gå )
    Men lita på mig när jag säger att det bästa är att stanna hemma !!!!!!
    Ingen kontakt – ingen smittning !!!!!
    Ta inte risken i onödan
    Det verkar som dem flesta som blir sjuka hade problem från början men nu blir tom yngre personer sjuka
    Ta hand om er
    Ta hand om er

      Vet du om folk får gå ut med hunden tex?

        Ja , nedanför huset men inte långt
        Och dem pratar att införa utegångsförbud efter kl 18h00

        Bor i Spanien, vi har varit instängda i sex dagar idag. Vi får gå ut med hunden, men en och en, inte hela familjen. Det ska vara en kort promenad för att hunden ska få göra sina behov, inte en ursäkt för att ägarna ska promenera. Folk utnyttjar detta nå ortoligt och är ute flera gånger per dag, mer än vad som behövs, de går även km långa promenader istället för runt området.

          Fast varför får man inte vara ute? Här säger ju läkarna att det är bra med frisk luft. Och varför bara korta promenader??

            Jag kan inte svara på varför, det är staten som bestämt.. jag hade väldigt gärna varit ute en stund om dagarna, speciellt med min dotter på två år som inte varit ute på en vecka.

            Jag tror dom hellt enkelt dragit alla över en kant då folk inte fattar att man inte ”får” umgås i grupp fõr att begränsa smittan, då får vi alla snällt sitta hemma.

            Man får åka/gå till affären, apotek och bank. Om du går ut trots att du inte ska utträtta dessa ärenden kan du få böter.

            säger inte att jag håller med om alla dessa åtgärder men det är så det är nu och då får vi befinna oss i det.

            Alla skolor, affärer, retsuranger, hotell etc är stängt. Både jag och min man har blivit av med jobbet, tillfälligt iaf, vi hoppas tt jobbet finns kvar och att vi kan komma tillbaka efter denna kris..

              Usch vad jobbigt! Hoppas verkligen inte att det blir så här. Men sin egen trädgård då, där måste man väl få gå ut?

                Ja, dom som har får vara ute i sin trädgård, vi har en pytteliten trädgård och en balkong så vi ”kommer ut” lite iaf. Tänker på de som bor i små lägenheter 🙁

                Vi kommer få nån sorts lönersättning tills detta är över, typ a-kassa, 70% av lönen, vi är inte av med jobben utan mer på paus. Vi har kvar våra kontrakt och så, vår anställning, detta är bara under tiden krisen pågår. Sen får vi se hur länge detta pågår och om våra chefer kan hålla igång företagen så det finns nått att komma tillbaka till annars blir vi arbetslösa. Vi jobbar båda i hotell & restaurang branchen 🙁

              Och, fruktansvärt att höra om jobben. Det måste ju vara det värsta. Hoppas ni kommer ur detta och har jobben kvar!

      Merci. Prenez soin de vous!

    Fyfan är så jävla arg på min skola. Vår ansvariga/rektors högra hand verkar ha blivit någon forskare och har sagt till elever på skolan att media gör en större grej av Covid än vad det egentligen är. Att vi elever är unga och inte många tillhör riskgrupp, därav kan vi stå ut en liten influensa med feber. Därav har man tagit beslut att hålla skolan öppen med vanliga föreläsningar!! Jag tycker detta är katastrof och svarade rektorn på en gång hur det ens är möjligt att man inte följer de rekommendationer som är. Fick väldigt drygt svar tillbaka och det fanns ingen plats för diskussion. Som tur var fick vi elever välja att vara hemma vilket ca 75% av min klass valde. Tycker detta är fruktansvärt, oansvarigt, läskigt och riktigt ledsamt hur folk fortfarande inte kan ta detta på allvar.

      Jag tycker såklart att man ska ta ansvar och vara hemma etc. Men så länge det är _rekommendationer_ och inte _förbjudet_ förstår jag lite de som inte följer det.

    Grannen 80 år ska ta tåget till Lappland och stanna i en vecka, hon är minsann frisk och pigg så hon behöver inte stanna hemma.
    Konstigt nog så uppmuntrade personalen på SJ henne att åka. Och hon var dessutom och förnyade sitt pass häromdagen och för att hon ska resa utomlands om någon månad och där sa dom samma sak, känner du dig frisk så åk. Idioti!!!

      Din granne är vuxen och måste få ta sina egna beslut.

        Nej, det är precis detta som är allvarligt:människor förstår inte att nu måste vi ta ansvar för varandra och sätta sitt ego på,sparlåga. En smittad person ger 2,5 smittade på fem dagar ger 406 smittade på en månad.

        Hon har opererat knä, handled och dessutom varit tvungen att göra ett ingrepp i ögonen, så hon har varit konvalescens sedan början av december.
        Hon har ringt i princip varje dag för att hon behövde hjälp med allt. ”Jag har ju så bra grannar som kan hjälpa mig om jag blir sjuk” ja jo hon är vuxen, hon får såklart ta sina egna beslut men men…

    Och mina killkompisar är ute och dricker öl ”vi sitter i ett hörn så det är ingen fara för smitta” Flera av dom kom precis hem från en utlandsresa. Jag är helt förvirrad, vad sysslar folk med egentligen?

      Fattar inte heller. Mitt jobb vägrar uppmana folk att jobba hemifrån, trots att alla har verktygen för det. Uteserveringarna ska öppna tidigare. Vad i hela…

        De som äger uteserveringarna har också hyror att betala. Och de tvingar oss inte att gå dit bara för att de har öppet, eller hur!?

          Naiviteten fascinerar mig. Det sista vi behöver är fler ställen att samlas på i områden med samhällsspridning.

            Att de har öppet innebär ju fortfarande inte att någon är tvingad att gå dit.

      Haha… som att det bara är främlingar som smittar ?
      Och efter några öl så kommer all försiktighet helt försvinna…
      Kollegan vittnade ju om hur det var i fjällen formen vecka sen: alla pratade på som att Corona inte fanns

      Det räcker ju inte med rekommendation för folk är så jävla ansvarslösa. Det behövs tydligen hårda tag, böter, militär och fängelse för att få folk att minska sina sociala kontakter.

    Hur tänker ni när det kommer till fonder? Säljer ni som har fonder av det mesta innan de sjunker ännu mer eller väntar ni ut stormen?

      Väntar ut. Är ju alltid en risk att placera i fonder/aktier, man måste bara ha is i magen. Det kommer vända tids nog.

      ”Be fearful when people are greedy, and greedy when people are fearful.”

      – Warren Buffett

      Sålde av alla fonder som innehåller småbolag Sverige, alla som innehåller något med Europa och liknande medan de fortfarande gått med vinst. Behållit resten som jag ser mer som ett långsiktigt sparande.
      Behöver man inte pengarna de närmaste åren så finns ingen anledning att sälja i panik.

      Men jag ville lösgöra lite kapital för att gå in med dem i aktier istället nu när det snart blir köpläge.

      Köper mer!!

    Min sambo jobbar på bank. De får ha vakter där nu. De släpper bara in ett litet antal kunder på banken i taget på grund av smittan och folk verkligen rusar in för att få binda sina räntor nu.

      Fast räntorna har ju inte ändrats den senaste tiden ? Så varför? Vore intressant med ett svar från nån som kan detta lite bättre!

        Ja jag kanske var otydlig. Det är alltså mängder av folk som _tror_ att de borde binda sina räntor som rusar till banken nu. Kanske inte alltid de med mest koll som handlar i panik.. ?‍♂️

          Aha ok. Lät ju väldigt konstigt av en anledning alltså!

      Vi är väl på g mot en lågkonjuktur? Eller ja fortsätter varsel och uppsägningar är väl det risk för det och då är det definitivt inga ränteökningar… Eller tänker jag fel? Hade också gärna velat höra vad en bankman har att säga

        Jag vill också gärna höra vad en bankman tror.
        Personligen är jag helt säker på att räntehöjningar dröjer just nu. Nu handlar allt bara om att hitta effektiva sätt att stimulera ekonomin ur coronakrisen.

          Nej boräntan kommer inte gå upp. Ekonomin kommer behöva all den stimulans den kan framöver. Bind för helvete inte boräntan och sälj inte fonderna.

      What?! Binda räntan? Den lär ju inte gå upp… då kommer ju hela systemet kollapsa på nolltid. Och rusa till banken för det? Det gör man via ett knapptryck i internetbanken.

    En av de saker jag oroar mig mest för(förutom min mammas hälsa då hon är riskgrupp rejält) är att vi får smittan till mitt jobb.
    Jobbar natt på ett säbo(äldreboende) och vi har fått veta att om det blir kris kommer vi få jobba natt själva, har 19 boende där flertalet har odiagnostiserad demenssjukdom, vet inte hur dom tänker att det ska gå till….
    Är några dubbelbemanningar, men de klarar man själv om den boende är på rätt humör och vill hjälpa till.
    Men att vara själv med 19 boende som har stort hjälpbehov många gånger oroar mig, vem ska jag prioritera? Vem ska jag kanske låta riskera ramla? Vem ska jag neka ett toalettbesök om jag blir själv?

    Jag kommer dock ta en diskussion med min chef om vi hamnar i kris, jag är beredd att jobb minst 10 nätter i rad.
    Ge mig en madrass och tillgång till ett förråd där jag kan sova, och låt mig göra minimalt på de nätter som inte är mina på schemat, men finnas där för ronder, dubbelbemanningar, oväntade händelser men under tiden det är lugnt så får jag lägga mig och vila.
    Tror mina nattkollegor är beredda att göra samma sak.

      Min fråga hamnade i modd?????

        Hoppas frågan kommer fram, blev ju lite nyfiken på vad det kan vara

        Kritiserade du invandringen?

        Skrev du om kurdiska komiker?

      Då borde det anställas ”frivilliga” som kan hjälpa till. Även om ”vi” inte kan ert jobb, så kan drt vara en enorm trygghet att ha nån med sig. Hoppas det ordnar sig!

        Nu kommer jag nog låta elak, men jag går hellre själv än har med någon utan någon form av erfarenhet av vården vid en kris, för jag skulle ändå vara tvungen att ha någon form av introduktion och om det så är kris på boendet, vilket kommer märkas på de boende, så kommer de kunna vara mer förvirrade än vanligt, mer arg, mer ledsen och om man då inte känner dom och vet vad som lindrar det arga, lindrar oron och får dom lugn så kan det bara bli än mer oroligt.

        Tanken är god, det som isåfall skulle hjälpa oerhört mycket är att tex erbjuda städ av lokalerna/rengöring av handtag etc/servera måltiderna/värma maten/se till att kök och tvättstuga är i ordning

      Ja, det låter som att bra förslag. Hoppas det går igenom.

      Men du, du ska INTE ta dubbelbemanningar själv! Tänk realistiskt, INGEN av dina patienter skadas av att tvingas kissa i inkontinensskyddet istället för att gå på toaletten, däremot så kan DU skadas om du gör tunga lyft själv! Du har ett helt yrkesliv framför dig och ingen kommer tacka dig eller betala din lön om du skadar dig.

    Jag har en fråga! Om vi nu ska isolera oss, innebär inte det att hela Sverige och företag kommer att gå i konkurs? Och dom som struntar i det här. Kriminella gäng och narkomaner. Dom kan löpa amok med inbrott och knark. Jag är faktiskt lite rädd att Sverige kommer att gå åt h*lvete.

      Sverige kommer att resa sig hur djupt det än går precis som alla andra länder. Kom ihåg att vi har en mycket bättre möjlighet än många andra länder har. Om alla tar krafttagen som behövs för att stoppa smittan så fort vi kan kommer det att vara lättare för företagen att ”starta upp” igen. Var inte rädd Sverige kommer igen

    Kommentar på Reddit ikväll:

    I’m Italian. I speak for everyone who has the luck to live in a place where Covid-19 is still not completely out of control. Please, use every minute to reduce the risk. Stay home. Stay home. Stay home. Stay home. Please.

    Känner mig så dum☹️
    När jag började känna mer och mer allvar med den här coronakrisen tänkte jag att det är nog bra att ha lite förnödenheter hemma utfall att. Kollade vad msb rekommenderar att man har hemma, kollade vad jag hade i skafferiet och handlade resten för att klara iaf 2 v hemma. Alvedon och handsprit hade jag hemma sedan tidigare så det köpte jag ej. Handlade inte 10 av allt men nån extra vara här och där. Några dagar efter mitt shoppande ser jag inlägg i tidningar och sociala medier på tomma butikshyllor och folk är så arga och kallar ”bunkrarna” för egoister, dumma i huvudet mm. Känner mig väldigt träffad av allt och vill bara från djupet av mitt hjärta säga förlåt och att från min sida hade jag absolut inga medvetet egoistiska intentioner, hade ingen tanke på att nån skulle riskera att stå utan. Upplevde bara en enorm oro och kände trygghet i Att åtminstone ha mat så jag klarar mig. Men jag förstår bättre nu, rättar mig efter ledet och om just du är arg på nån som bunkrat så ber jag om ursäkt för mitt ogenomtänkta beteende?

      Du har inte gjort något fel. Tvärtom, du har tagit ansvar för dig själv. Ilskan kommer från personer som har struntat i råden och nu inser att de är för sent ute. Det är inte ditt fel.

      Tänk istället så här. De desperata slipper dig i affären nu, för du har redan allt du behöver. Det skall de vara tacksamma för.

      Ta hand om dig!

        Nej, ilskan kommer från personer som inte har råd och/eller plats att bunkra upp!
        Har råden varit att bunkra?

        Saker är väl annorlunda här i UK men här har rådet varit att handla som vanligt. Ingen lyssnar dock och nu tar de mesta slut vid 6-10 på morgonen när butikerna öppnar.

        Jag har inte kunnat köpa frukt eller grönsaker på över en vecka. Känner mig så irriterad eftersom jag förlorar jobbet snart och nu tvingas köpa det som är kvar i hyllan istället för att försöka leva billigt och spara pengar.

        Men visst har jag lärt mig en läxa, jag måste byta bransch för mer jobbsäkerhet, pengar är viktigast. Jag kommer bunkra som tusan nästa pandemi och vara självisk.

          Men vilka tider jobbar du? Tesco exempelvis öppnar ju klockan 6, vi kliver upp aptidigt och handlar frukt och grönt då.

      Eftersom du skriver att du inte handlade handsprit o Alvedon för det hade du redan – så tycker jag du har ett sunt tänk. Vi har också handlat så vi har enligt msb’s rekommendationer men inte mer än så. Tagit ut de mediciner vi har på recept, tagit ut kontanter så vi klarar oss två, tre veckor. Vem vet vad som händer.
      Man ska inte vara hysterisk men inte heller naiv. Tycker inte du ska ha dåligt samvete.

      Du ska inte ha dåligt samvete utan handlar man lite extra av allt så tar man ansvar för sig själv. Skillnaden är när man sopar rent i hyllorna och köper för flera månader/år. Upp med hakan och ta nu vara på dig själv och de dina utan att tänka denna tanke igen. God helg!

    Min dotter har cancer. Hon har avslutat sin cellgiftsbehandling och vi har fått komma hem. Jag är så jävla jävla rädd att hon ska bli smittad.

      Jag ber för henne.

      Har varit i samma situation fast för många år sedan och redan då var man livrädd för att utsätta barnet för smitta. Jag förstår dig och din rädsla. Tala om för alla i din sällskapskrets inkl släktingar hur det ligger till och be dem att rannsaka sig själva om de ska komma på besök för jag upplevde att man så gärna ville hälsa på men ibland inte förstod att lite snuva kunde skapa problem. Lycka till och ta hand om er??

    Är detta slutet dom kommit? Världen kommer krascha pga att världsekonomin går åt helvete? Alla jobb försvinner och vi kan vara lägga oss ner och dö? Börjar få lite panik över detta,,

      De som överlevde digerdöden på medeltiden fick det bättre. Färre människor kvar som delade på resurserna.

      Varför skulle vi lägga oss ner och dö? Vi kansle får backa några steg och lägg om våra vanor, men dö bara sådär för att ekonomin kraschar lär vi inte göra.

    Det här med att hålla skolorna öppna, kan ni hjälpa mig reda ut några funderingar som jag har kring detta:

    1. Flertalet experter som förespråkar att skolorna ska hållas öppna.. vilka grunder stödjer man det på? Vilka källor?

    I Kina upptäcktes de första fallen i början av december. Då gick barnen i skolan, 3-4 veckor, december ut. Sen var det lov under januari. När skolorna skulle starta igen förlängde man lovet. Den 8:de februari startade terminen och då hade alla skolor ställt om till hemundervisning. Då menar jag att barnen i Kina knappt hann vistas i skolan innan smittan tog fart. Hur kan det vara evidens nog för att det inte sker smittspridning via skolor?

    2. Alla övriga länder i Europa (väl?) har stängt ner sin skolverksamhet. Är de alla helt idiotiska? Är det bara Sverige som ser något som de andra inte ser?

    3. Detta är en helt ny sjukdom. Vi har endast känt till dess existens sen december. 3,5 månader. Vi torde bara precis ha börjat kunna kartlägga och förstå dess påverkan på oss människor. I historiskt perspektiv är det en suck.

    4. Blir man verkligen immun? Kan man få bestående men för livet? Skador på lungor?

    5. Tänker vi på vad vi begär utav barnen? De hör och ser allt. Dessutom via digitala kanaler. De hör att vuxna stannar hemma, äldre kan dö om de går ut, finns inget vaccin osv. Tänk så rädda de ska vara. Vad kräver vi av dem?

    6. Varför kan vi inte ta det säkra före det osäkra? Varför risk först, konsekvens sen? Vad säger det om oss som samhälle när vi skjuter fram våra barn framför oss som en sköld, i vad det verkar, i hopp om en eventuell flockimmunitet? Varför inte skydda dem ett tag tills vi vet mer?

    7. De senaste åren har det knappast varit ett problem att barn/ungdomar umgås för mycket IRL. Ser ni horder av barn som rasar runt och leker, spelar fotboll, dansar osv. Den generationen är så van att umgås via skärmar att de nästan inte vet något annat. (Det anges som en anledning att ha dem fysiskt i skolan).

      Har du tittat på presskonferensen som sänds dagligen kl 14? Där får du många svar. Gå också in på folkhälsomyndighetens hemsida.
      Och det här med ”alla andra gör” det är inte så enkelt. Det är olika stadier av smittspridning och Sverige har än så länge inte kommit så långt. Det finns olika åtgärder som man kan sätta in, det gäller att inte ta till för drastiska åtgärder för tidigt. Som Norge har gjort tex

        Olika land, olika förutsättningar. Sverige är ju ett land som är känd för att vara försiktig i allt?

    Handsprit, är inte det bakteriedödande men inte virusdödande? Hur hjälper det mot coronavirus?

      Coronaviruset har en barriär/skal runt sig av fett.
      Denna löses upp och viruset dör utan denna.
      Därför är detviktigt att tvätta händerna länge -minst 30 sek – med tvål som också fettlösande.
      Andra virus har inte detta och ”dör” inte av handsprit.

    Snillen spekulerar?

      Ingen spekulation alls! Det går bra att läsa fakta- om man vill!

        Tog du åt dig?

          Ja det gjordet jag!
          Tyckte det var en ganska nedlåtande kommentar.
          Du kanske skulle bemöta med en annan teori då det verkar som du tror det är något jag hittat på själv.
          Jag svarade på en fråga och svaret har Niklas Arnberg, professor i virologi vid Umeås universitet, uttalat sig om och förklarat.

            Va?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.