Öppet Spår – Corona edition

Här kan ni skriva om Corona, men alla andra ämnen tas i inlägget här ovan

197 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Jag håller på att få spunk här hemma. Efter att ha haft feber i 28 dagar så hade jag min första feberfria dag igår. Nu visar tempen 37,7…

    Det råder dock lite oenigheter kring vilken temp som räknas som feber. På 1177 står det 38 grader medan det på andra sidor står att morgontemp på 37,5 och kvällstemp på över 37,7 klassas som feber.

    Hur ska man veta vad som är rätt? Sen barnsben har jag alltid utgått från 37,7. Hade gärna hälsat på min syster och hennes nyfödda imorgon men vet inte vad jag ska lyssna på ?

      Du hade din första feberfria dag igår och funderar på att besöka en nyfödd imorgon??? Nej bara nej… varför överväga ens att riskera ett så litet barn. Givetvis ska du stanna hemma oavsett vad din termometer visar ett antal dagar innan du drar ut och träffar nyfödda små barn…

        Jag har valt att avstå med tanke på riskerna tills jag får ett hundraprocentigt svar. Din kommentar räckte, jag stannar hemma!

      Du kan vänta med det och din syster ska absolut inte ha få några besök nu. Det är inte alls värt riskerna.

        Håller med att det absolut inte är värt riskerna. Ville bara veta om jag var ute och cyklade som alltid tänkt att 37,7 = feber ?

          Det kan ju vara individuellt men 37.7 räknas normalt som feber. Roligt att den gått ner men du får nog vila lite till innan du kan friskförklara dig. Kram

            Sorry, en morgontemp på 37.5 är också feber. Även under ska du vara försiktig tills du får tillbaka din normaltemp.

              20:28 – min normaltemp ligger runt 37,0-37,5. Har i princip aldrig under 37,0. Men det är det här jag menar, alla säger olika ?

                Då kanske 37,7 inte är feber för dig. Min normaltemp är 36-36,5 så har jag över 37 känner jag redan av det ordentligt.

                  Nej, kanske inte. Det är jättesvårt att avgöra tycker jag. Känner mig aldrig febrig om jag inte är över 38 grader ? Men i dessa tider tar jag det säkra före det osäkra och går på 37,7 som jag alltid gjort.

            Det ska jag absolut göra. Kram!

          Då har jag alltid feber isåfall. Min morgontemp ligger kring 37.5 och jag ligger ofta på 37.8-37.9 på kvällarna.

            Feber är temp på 38 eller över, just för att normaltempen varierar för olika människor, upp till 37,9. Däremot mår nån som har en normaltemp på typ 37,1, gissningsvis rätt dåligt vid en en temp på 37,9.

              Haha ja detta har jag alltid problem med. Har en normaltemperatur på 35,5 grader och känner mig typ döende innan jag ens har nått 37 grader. Men då har jag ju inte ens feber enligt läkarna ??‍♀️

                det är klart att du har feber: det känner du ju själv av. det finns ingen läkare som säger att du INTE har feber om du har en kroppstemp under 38C – det som sägs är att för en person med normaltemp 36,5 är feber uppskattningsvis 37,7 och uppåt. jag har också 35,5 i normaltemp och 37,5 är hög feber för mig.

      Som ssk inom akutmedicin:
      Du är subfebril, skulle inte säga feber, men med tanke på din sjukdom senaste veckan skulle jag tolka tempen som pågående sjukdom.
      Du bör stanna hemma.
      Vänta tills helt symtomfri. Helt. Allt ska bort.
      Sen väntar du 48h till. Sen efter det, då börjar du leva som normalt igen.

        Tusen tack för ett bra svar! Kändes inte rätt i och med att 37,7 alltid klassats som feber för mig ?

        Jag har dock ett problem och det är att jag har varit sjuk i över ett år. Läkarna vet än idag inte felet men jag har inte varit symtomfri sen i januari 2019. Hade då oförklarlig feber i 3,5 månad samt att jag har i princip ständig huvud-/nackvärk. På det så har jag återkommande ledbesvär. Hur ska jag tänka här? Huvudvärken har jag nu haft varje dag sedan i oktober…

        Sorry för mycket frågor, svara om du har tid och lust ? All eloge till er i vården btw ❤

          Finns lite olika anledningar till varför man kan ha värk och huvudvärk och även förhöjd temp.
          Man borde börja med reumautredning och kolla om det är autoimmunt. Annars gå vidare med iaf ct på hals/nacke och kolla cirkulation/stabilitet.
          H-eds +Arnolds Chiari skulle kunna vara ett alternativ tex.
          Hur som helst. Se till att få igång en utredning av din problematik, kanske inte just exakt nu, men iaf innan hösten. Dvs om du inte blir akut försämrad.

            Har varit till reumatolog men de såg inget märkbart, hade också en bättre period då. Det enda som uteslöts var SLE. Har tagit massvis med prover men allt är normalt eller lätt förhöjt.

            Har gjort CT hjärna men då kanske inte nacken blir med på bild?

            Supersnällt med tips och svar!

              Vilka leder har du mest problem med?

                I den här ordningen:
                Fingrar
                Armbågar
                Tår
                Knän

          Be om att testa dig för borrelia

            Har gjort det redan, det var inte det ?

      Sluta ta tempen och utgå efter ditt mående?

        Funkar inte eftersom jag bl.a. har kronisk huvudvärk och massa andra konstiga symtom sedan ett år tillbaka. Är lättast då att gå efter temp för att snabbt få ett säkert svar på att jag måste vara hemma. Annars blir det en hel massa analyserande kring vad som är min normala huvudvärk och inte osv. ?

          Borrelia?

            Nix, det är uteslutet. Även hjärnhinneinflammation, SLE och hjärnan ?

              ME?

                Kommer ta lång tid innan en sån ev diagnos sätts. Jag har sakta blivit lite bättre när jag vilat men det tar väldigt lång tid.

                ME vägrar jag att acceptera.

      Temperatur över 38,0 räknas som feber. Vissa säger >38,3.
      37,5-38,0= subfebril
      Många säger då de ringer hälsocentral/besöker sjukvården att de är ”lågtempare”, t ex ”Min normala temp är 36,0, så 37 grader är feber för mig”. De flesta inom sjukvården suckar åt dessa kommentarer, då de anser att feber först gäller vid ovan nämnda värden (fast det finns idag studier som ev ger ”lågtemparna” rätt)

        Hur kan inte det vara feber? Jag har själv 36 i normala fall och känner mig ju febrig och liksom sjuk när jag får runt 37?

        (Inte meningen att låta dryg)

        Stämmer för mig… Har låg temperatur när jag är frisk, såklart känner jag av 37,5, vid 38 brinner jag upp ?

        Också ”lågtempare” (?) på 36.4. Har jag 37.5 är jag sjuk. Alltså det märker man ju.

          Jag känner oftast inte av det om det inte ligger över 38 grader. Så olika det kan vara!

          I mitt fall är det svårt att märka, eller snarare skilja på vad som är vad, eftersom jag har varit sjuk i över ett år ?

          Jag må kalla mig lågtempare. Låg på 35.5 idag ? Haha märkligt att det gått åt fel håll. Brukar annars vara ca. 36.5.

            Oj! Jag blir chockad varje gång det visar 36, tänker alltid att nu är det nå fel på termometern ?

        Jag har också runt 36 i normal temp men brukar inte känna av feber förrän jag uppnår 39-40 grader ?

      Håll dig hemma för fasen, LÄNGE TILL! Vill inte möta en som dig i affären ens! Förhoppningsvis säger dom syster nej till att ses!

        Alltså nu tror jag att du (och många fler) missförstod mig. Jag skulle ALDRIG utsätta varken min syster eller hennes barn för risker, aldrig!

        Jag frågade om tempen pga att många säger så olika och att jag började tvivla på min egen kunskap i ämnet. Jag har fått bekräftat nu att jag tänkte rätt från början och det är jag tacksam för. Jag blir dock irriterad när folk tror att jag inte tar mitt ansvar för det gör jag.

        Jag har hållit mig hemma i över en månad nu och min familj handlar allt jag behöver, så ni behöver inte oroa er.

      Köpte för drygt en månad sedan en örontemp, har tidigare endast använt muntemp och blev förvånad över hur mycket mer örontermometern visar (ca 0.8 grader mer). Var samma för min släkting som samtidigt köpte en örontemp och jämförde det muntemp.
      Så från att ha trott att jag har feber vid 37.5 har jag en normaltemperatur på 37 och närmare mensen 37.4.
      Så vilken mätinstrument och vilken tid i sin cykel spelar ju också roll om man ska jämföra temp, vilket man oavsett inte borde göra eftersom det till viss del är individuellt.

        Har alltid fått lära mig att man ska lägga på grader utöver vad muntermometern visar

          Nej, muntemp lägger automatisk till 0,3°.

      Det är väl olika från person till person också, jag har låg temp, ofta runt 36 när jag mår bra och är som vanligt. Sen runt 37 o lite över kan jag känna mig hel däckad.
      Så olika så. Men kolla med 113 13. //1177.De kan nog bäst.

      Egentligen är inget under 38,5 feber enligt sjukvården. 38 år förhöjd temp så man ska ha lite koll men under 38 ingen fara.

        Enligt Dr Mikael på TV4 har man feber vid 37,8°.

          Alla läkare verkar säga olika ?

      Man får väl ha koll på sin vanliga temperatur?!
      Har jag 37,7 har jag definitivt feber!!! Dock är det väl inte så farligt att ha så låg feber…

        Det är lite svårt att hålla koll på normaltempen för min del då den blivit högre med åren. Jag är också sjuk sedan innan så det är svårt att veta vad som är min ”grundsjukdom” och vad som är ev coronasymtom.

        Senaste åren har jag kunnat ha 37,5-37,9 utan att mitt allmäntillstånd varit påverkat.

    My Martens har redan hunnit blogga och lägga ut på Instagram när de är på sjukhuset. Jag vet när jag suttit med mina barn där ,då har man varit utom sig av oro och inte ens gått på toa. Alltså den här inluencer världen är så konstig.

      Jag tycker inte det borde vara tillåtet att fotografera och filma inne på sjukhus och vårdcentraler. Speciellt inte människor under 18. Spelar ingen roll att hon censurerar ansiktet med nån jävla emoji, hela grejen att bevaka och publicera (och profitera!) någon annan när den är sjuk eller skadad är så jävla integritetskränkande. Herregud, ta hand om ditt barn istället för dina instagramföljare.

        Det är inte tillåtet heller. Strängt fotoförbud gäller iallafall på Sahlgrenska där jag jobbar. Även om du bara fotar dig själv.

          Tänkte väl det. Tråkigt att det inte följs.

            Verkligen!

        Känns som att hon gör det till en grej. Uppmärksamhet?

      Vill inte ”skydda” henne eller så. Men han kanske sover/tittar på något/spelar eller vad som. Ska hon bara stirra in i väggen då? ? Förstår att man gör sånt, det är svindrygt att vara på sjukhuset.

      Skrev efter sitt inlägg, nu loggar jag ut. Men har redan hunnit svara på 50 kommentarer ?

        Tror inte riktigt hon fattar innebörden av ”logga ut”. För henne betyder det väl ”lägger ifrån mig mobiltelefonen tillräckligt länge så skärmen hinner slockna för att då ta upp den igen”

    Folk säger att man gör si och så för att skydda nära och kära. Men vaddå för att skydda mina nära och kära?? För att skydda ER själv! Ingen vet vad konsekvensen på långa loppet är. Ni måste tänka på er själva. Ni vill inte ha virusen i kroppen … i alla fall inte NU. De gamla och riskgruppen dör FÖRST eftersom de är svagast men det betyder inte att de andra inte kan dö efter ett längre period av andra komplikationer av viruset (säg efter ett eller två år). INGEN VET DETTA. Ta detta på största allvar tills mer data kommer ut…tills man har en bekräftad medicin…tills att det finns en vaccin. Detta är en NY sjukdom och infektion. Ta hand om er själva i första hand. Om alla bara tänker på sig själva blir allt bättre.

      Fast man känner ju till likande virus, samma grupp.
      Man har ju lite koll på vilka egenskaper som viruset har.
      Det är allvarligt och det är ingen man ska vifta bort, men vi ska inte ge syre till hysteri heller.

        Sara har tyvärr rätt. Viruset är nytt, vi har känt till det sedan januari. Sars och mers är något annat.

        19 personer som har jobbat i NHS i England har nu dött i de senaste veckorna. Folk som jobbade och var i full funktion tills bara några veckor sedan ligger nu i ventilator. Folk som brukade få intensivsjukvård för några veckor sedan får inte ens komma till sjukhus längre. De får inte ens en chans. DET ÄR HYSTERI. Vad är det som ni inte fattar? Även Stefan Löfven säger tusental kommer att dö. Tror ni att detta inte kommer att drabba er? Baserad på vad? Är ni i förnekelse?

          många av oss har en livsinställning som innebär att vi INTE får panik och förväntar oss det värsta i alla situationer. istället lyssnar vi på de råd och rön som finns, och drar våra egna slutsatser på basis av logik, inte av hypokondri eller överdriven rädsla för sjukdom och/eller död. oddsen att smittas är inte särskilt höga om man inte umgås med andra, men de existerar, javisst. oddsen att dö i en sjukdom som enligt all rapportering drabbar a) personer med försvagat immunförsvar samt b) personer som dagligen utsatts för smitta i nära kontakt och hög dos är extremt låga. det är helt ok att använda sunt förnuft, åt båda hållen, dvs idka en form av försiktighet men ändå inte tro att man ska dö knall fall när det inte finns något som säger det. du kan lugna ner dig och vara orolig främst för din egen hälsa, och lita på att vi andra ser efter vår egen.

      Det må vara ett nytt virus så det finns detaljer man inte har koll på men kunskapsläget börjar inte på 0. Det är inte så att det beter sig helt unikt från alla andra virus och trotsar biologi och fysiologi.

        Hur menar du nu?

          Det är ett sars-virus. Och sars finns ju redan så visst kan man utgå från den kunskapen

    Tror ni Sverige har rätt strategi

      Tror inte att det finns EN rätt strategi som passar alla, men jag känner mig trygg med Sveriges strategi.

      Vilken strategi skulle vara bättre?
      Viruset kommer inte att försvinna innan vi får flockummunitet eller vaccin, vi kan inte stänga ner så länge. Men vi kan försöka hålla nivån så låg så sjukvården hinner ta hand om alla.
      Och så kan vi tack vare vår regering vara hemma när vi är sjuka med sjukpenning utan karantän och på så sätt inte smitta andra?

        tack. har läst så mycket utländsk media idag och blivit paranoid. där jämför det sveriges höga antal döda med de andra nordiska länderna. men tanken är väl att smittan ska spridas och folk ska bli immuna? eller vad går den ut på? fattar ni? te x i jämförelse med norges.

          Sverige har tagit större ekonomiska hänsyn än de flesta andra länder.

          Norge och Sverige räknar inte på samma sätt, annars hade dom haft också haft fler dödsfall.

            Va?

                Hade varit intressant med mer info om vilka de inte räknar men hittar inte på FHI.

          Ledsen att säga så men man ska vara lite orolig för Sverige. Om infektionen tar fäste i innerstan i Stockholm då är det kört för sjukvården i hela Sverige kan jag säga. Om infektionen får fäste i små städerna runt om Sverige var ska de få hjälp? Man fattar inte än i Sverige hur dåligt det kan bli. Jag gissar på total stängning nästa vecka i Sverige.

            Nej. Det blir ingen total stängning. Det går inte. Det har dem själva sagt.

              främst för att det inte är lagligt, men också för att det är onödigt med tanke på att de flesta får väldigt milda symptom.

          Det går inte att jämföra Norge och Sverige. Dom har klarat sina gamlingar bättre för att deras äldreomsorg ser annorlunda ut. Dom har fortfarande sjukhem med personal som är bättre rustad än Sverige som ersatt de flesta sjukhem med en form för eget boende. Men Norge har också fått Corona in på sina boenden. Dessutom har dom varit tidig med att testa personal både på äldreboende och sjukhus och satt dem i karantän. Norge har hälften så stor befolkning så det gör väl också att det procentuellt är färre döda. Norge har också råd att stänga ner rent ekonomiskt, med deras oljefond skulle dom klara ett ”lock down” i minst 10 år. Och just nu när alla aktier ligger på botten så har dom givetvis folk som inte gör annat än upphandling och därmed stora vinster när allt rullar på igen. Sverige har försökt få samhället att någolunda rulla vidare och hoppats på att folk lyssnar och efterföljer de rekommendationer man ger. Det man gör i Norge har också ett dyrt pris, massor med människor arbetslösa, restauranger och företag som inte har samhällsnytta är stängd med konkurser som enda utväg. Så frågan är vad som är bäst. Det vet vi först när allt är över.
          Sorry för lång text ?

            Fast vill man vara krass är ju precis det du säger förklaringen till skillnader i strategi. Norge har råd. Sverige har prioriterat bort vissa samhällsgrupper.

            Fast procentuellt döda räknas ju ut per 1 miljoner invånare och inte befolkningsmängd just så att det ska bli rätt siffra oavsett mängd. ?

            Nu finns det långt fler tilltag för att de som blir permitterade, arbetslösa och hjälp till företag i Norge vilket de givetvis kan för att ekonomin ser annorlunda ut jämfört med många andra land. Konkurser kommer det givetvis att bli men företag går ju i konkurs även under goda tider. I Norge står varje människas liv högst även om du är äldre och man har en fungerande sjukvård i grunden sedan lång tid tillbaka så något har det antagligen gjort rätt?
            När det gäller statistik och faktiska siffror finns dessa sidor att läsa hos de respektive Nordiska länders smittskyddsmyndigheter, bara att klicka sig in och läsa själv istället för att att alla uppgifter från kvällsblaskorna.

          Alla andra länders dödstal kommer skjuta i höjden så fort dom häver karantän. Det enda som hänt är att dom skjuter upp det oundvikliga. Ett virus uppgift är att sprida sig till så många som möjligt. Räcker med att en enda person har covid i ett land och det kan spridas på nytt. Jag tror på sveriges strategi. En ny våg kommer komma till dessa länder.
          Den enda anledningen till att en sån strategi kan vara bra är för att tillfälligt avlasta sjukvården eller för att förbereda fler vårdplatser. För att vinna tid helt enkelt. Så tror jag.

            Skillnaden mellan andra länder och Sverige är att i de flesta andra länder tar de till åtgärder när problemen uppstår istället för att låta det bero, som i Sverige.

              Inte sant. Det är ganska dumt att stänga ner för tidigt, det som gjorts i Sverige är att man försöker ligga nära max av vad vården klarar av för att maximera smittspridning hos friska unga människor under kontrollerad form. Sen om det far iväg för fort tar man till karantän. Men man kan inte ha hur många eller långa tillfällen av karantän som helst. Det funkar inte i samhället. Man kan säga att länder har helt olika fas och därför agerat olika. Man har inte karantän för att ta bort smittan, det är lönlöst. Bara dämpa spridningen och sänka trycket på vården.

                I Sverige får tyvärr inte alla vård nu. Äldre får inte ens komma till sjukhus medan de andra nordiska länderna än så länge kan vårda alla.

            Å det vet du? Att anta för att man läst något någonstans jämfört med att veta utifrån kunskap är ett stort steg.
            Vi får alla bara vänta och se för att tro passar sig bättre i kyrkbänken.

              Svaret var till H

          Sverige har ett annat sätt att räkna dödsfall på vilket gör vår siffra högre än andra länder. I andra länder räknas tex inte dödsfall som inte skett på äldreboende. Dock räknar man likadant i Norge. Och de har låga siffror, men har ju å andra sidan packat ihop hela landet. När de öppnar upp kommer siffrorna stiga där. Man kan inte vara isolerad för evigt.

            Nu kommer man inte att vara isolerad i evigheter det förstår du säkert själv? I Norge öppnar man upp eftersom det visar sig vara tryggt och en del av barnehagar och småskoleklasser kommer att försiktigt öppnas efter påsk.
            Vissa andra yrkesgrupper får starta upp i samma veva mm. Att Norge har låga siffror på dödsfall på äldrehem är väl något vi ska glädja oss åt och ja, de var väldigt snabb att stänga dörrarna till dessa hem eftersom det var den gruppen människor som var mest sårbara så det var väl en självklar åtgärd?

      Så länge inte samhället, ekonomin eller sjukvården klappar ihop helt känner jag att det ändå är en bra strategi. Eftersom de ännu inte öppnat fältsjukhuset i Älvsjö (väl?) känns det som att sjukvården klarar det just nu.

        Ja det är en god nyhet, men jag är lite orolig vad som kan tänkas hända ute i landet i övrigt eftersom det ropas lite här och var att det är brist på ett eller annat. Blir det spridning så kan det lätt bli katastrofalt.

      Lyssna på Björn Olsen i ledarredaktionen. Det blir väldigt uppenbart vilken skillnad en viss person på en viss position kan göra. Tänker att allt hade varit så annorlunda om han varit i Tegnells sits, och då hade folk istället tyckt han har helt rätt bara för att han sitter på en myndighet. Jag kan inte låta bli att jämföra med Norge och Finland som har långt färre döda än Sverige. Självklart känns det inte bra. Har ändå varit glad över att samhället inte stängt ner men det känns som att man kunde gjort mer i början. Strategin är väl rätt nu men det som stör mig är hur tvärsäkra fhm var i början och hur nonchalanta de var mot de som ansåg att vi skulle få hit smittan. De kallades för alarmister och anklagades för både det ena och andra, när dessa i själva verket hade rätt i allt medan ”experterna” gång på gång haft fel. Sen det här med att man haft noll beredskap och avfärdade internationell forskning som visade på hur man bäst hanterar detta gör mig också irriterad. Allt prat om hur världsbäst Sverige är och så har man hemmagjorda ansiktsmasker, snälla! Och att medborgarna med denna skyhöga skatt ens ska behöva donera saker Ti’ll sjukvården, nej tack. Myndigheterna är extremt stelbenta, och det verkar inte finnas plats för åsikter som skiljer sig från de som innehar de högsta positionerna. Sorry för rant

        Håller med 100%.

      Med tanke på att katastrofsituation hittills uteblivit (jämför med Italien) och att vården tycks kunna hantera anstormningen verkar strategin i nuläget vara rätt.

        Fast känns oroande att UK försökte med samma som sverige och det funkade inte.

          ja vad är det för skillnad egentligen?

            Man får vänta och se typ? Vi vet ju inte om Sveriges strategi funkar eller inte förrän om ett bra tag.

              fast det känns inte så bra att sitta och vänta och se ifall strategin är rätt eller inte, vi har inte all tid i världen? Det handlar egentligen inte ens om rätt eller fel, det är ingen tävling och inget land kommer få ett pris. det handlar om att smittan sprids för att folk inte klarar av att följa vaga rekommendationer, alla tänker att det inte kan drabba dem! Det är inte rätt tillfälle för Sverige att avvakta, luta sig tillbaka och sen när det smäller och blir värre vara efterklok och säga ”jahapp vi hade fel strategi”. Det enda vi förlorar är alla människoliv och stackars vårdpersonal som får riskera sina liv och slita 24/7. I detta läge borde man agera i förebyggande syfte – inte vara efterklok, och i vissa lägen kan det vara bra att ”härma” och lära sig av andra. Finland har ett helt lager, Norge och Danmark agerade direkt och har lyckats sakta ner pandemin och rädda folks liv, om inte annat har de vunnit massa tid till att förbereda sig ytterligare

            UK har 66 miljoner invånare, Sverige 10.

              Plus att UK är hälften så stort som Sverige, smittan sprids ju lättare. Är pga att UK väntade så pass länge med ett lockdown som så himla många dör nu. Tvekar inte på att Sverige kommer hamna i liknande situation med många dödsoffer, bara att smittspridningen går lite långsammare.

          Det är en så otroligt stor skillnad på vardagslivet i UK jämfört med Sverige så jag kan helt klart förstå hur det funkar bättre i Sverige än här (UK). Pensionärer är på språng konstant här, lokalbussarna smockfulla av äldre, de umgås, sitter på pubarna som är fulla morgon till kväll, många äldre passar sina barnbarn till vardags. Det är sämre standard på boenden generellt, yngre delar hus/lägenhet med andra, inte lika vanligt att bo ensam alltså. Många som inte arbetar här också, t.ex. hemmafruar som istället för att hålla sig på en arbetsplats under dagarna är ute och rör sig i samhället. Och rent allmänt är det trängre, fler människor på mindre yta. Även sjukhusen är trängre och med stora salar = ökad smittspridning inom sjukvården. Ok, kanske lite lång förklaring men det är så stor skillnad mellan olika länder och så svårt att jämföra, jag tror iaf inte att man kan tolka att man avbröt den här linjen i UK med att det allmänt inte fungerar, det fungerade inte här men kan säkert funka i Sverige. Men vi får se.

          Mycket mycket mer människor där! På trånga ytor! Liknande som i andra länder.

          Det funkade inte för att de flesta i befolkningen struntade i att ta något eget ansvar. Gick på puben ändå o sov

            O s v. Ska det stå ?.

      Beror väl på vad man tycker är viktigast, landets ekononomi eller människoliv. Dör ju onödigt många pga Sveriges slapphet, det är ju inte tu tal om saken. Hade Sverige gjort lika lite för att skydda barn och unga om det var de som drabbadest värst?

        Håller med. Känns som att man bara offrar folk på äldreboenden?

          Tanken var aldrig att offra äldre. Att det tagit sig in på så många äldreboenden var en överraskning och inget man kan lösa nu i efterhand genom att införa karantän för alla.

            Klart det inte var en överaskning för nån. Fråga vem som helst inom vården eller hemtjänsten.

              Anonym/21.25

              Håller med, man behöver inte ens vara ’expert’ eller jobba inom vården för att räkna ut att smittan sprids till de äldre om inga åtgärder tas.
              Eller ens hur smittan spreds i landet från första början när inga flyg från kina (eller de andra länderna) kontrollerades alt. stängdes ned.

              Att arbeta och verka förbyggande i det här landet är inget jag har sett hittills, än mindre att man har använt sig utav någon konsekvensanalys.

              Nu kliar de sig på huvudet och tycker det kom som en överraskning. Liksom de gör varje gång, ’vi såg det inte komma’, ’vi har varit naiva’ osv…sen skjuter de i höjden i opinionsundersökningarna.
              Det är inte utan att jag, och flera med mig som undrar vad de pysslar med.

              Det är oroväckande hur många som tycker strategin är rätt och hur den försvaras. Hur kan man ens tycka att man har råd att utvärdera ’misstagen’ i efterhand när det dör människor?

                Men de som jobbar på äldreboende är väl varken döva eller efterblivna, dom måste väl hört att man inte går till jobbet om man är minsta lilla sjuk för att inte smitta de gamla. Precis som alla andra i Sverige.
                Då hade det inte sett ut som det gör på äldreboende eller för den delen överallt, regeringen har verkligen underlättat för alla att vara hemma vid sjukdom men ändå springer många runt och smittar andra. Sedan gnäller dom på att regeringen inte gör nog.

                  Det smittar även fast man inte har symptom. Så hur ska man veta att man är sjuk om man inte känner sig sjuk?

                  Råden är att man ska va hemma om man har symptom. Och jobba om man inte har några. Man ska till och med jobba om någon i familjen är sjuk fast man själv inte har symptom.

                  Därför kom smittan in på boenden.

                    Det är väldigt ovanligt och kan nog inte räknas som så troligt, snarare tror jag många tror att lite snuva inte är så farligt.

                      Jaha. Vilka studier grundar du det påståendet på? Skulle också gärna vilja veta mörkertalet för smittade…?

                      Can CoVID-19 be caught from a person who has no symptoms?
                      The main way the disease spreads is through respiratory droplets expelled by someone who is coughing. The risk of catching COVID-19 from someone with no symptoms at all is very low. However, many people with COVID-19 experience only mild symptoms. This is particularly true at the early stages of the disease. It is therefore possible to catch COVID-19 from someone who has, for example, just a mild cough and does not feel ill. WHO is assessing ongoing research on the period of transmission of COVID-19 and will continue to share updated findings.

            det klart det inte var tanken! men de som är så kallade experter borde väl ha förutspått att det eventuellt skulle ske på platser där massa äldre och multisjuka befinner sig, speciellt när personalen ändå ”lever som vanligt” dvs åker kommunalt, har barn på skolan (smittbärare) och träffar massa olika människor utanför arbetet. Det kallas att göra saker i förebyggande syfte, att förutse risker och agera i tid. inte bara ”jaha ojdå, det råkade bli så”

              Du kanske ska söka Tegnells jobb, du som kan så mycket? ? Jag antar att du har relevant utbildning och erfarenhet?

                Fast nja. Med vetskapen om en global viruspandemi som slår stenhårt mot äldre människor behöver man inte vara expert för att inse att hög omsättning på outbildad personal utan skydd på just äldreboenden eventuellt inte får positiva effekter. Det får man förmoda att smittskyddsinstitutet också känner till men att andra faktorer spelar in. Och det är ju inte tegnell som kan lösa dem ensam.

                  Nu har ju inte Smittskyddsinstitutet funnits sen 2014, men…

                  precis, det är ju verkligen inte jättesvåra slutsatser? han trodde även inte att de skulle komma till Sverige när det redan fanns i Europa – speciellt vid en period då många svenskar åker till just dessa områden för skidresor. man behöver ju inte vara expert för att känna till svenskars resvanor samt ev turister. de om någon, som har så mycket utbildning och ”erfarenhet” borde väl ha koll på sådant och ha tillgång till data och statistik. vi i Sverige måste sluta lita så blint på någon endast baserat på en titel, det går att tänka lite själv också och dra lite slutsatser. Det är absolut inte konstigt att smittan spreds sig på boenden, efter sjukhusen, då många boenden inte hade skydd och regler i tid.

                    Men dåså, ni tycker alltså inte det behövs ut titlar och utbildning för att jobba på Folkhälsomyndigheten/Smittskyddsinstitutet (vem bryr sig ens?)

                    Lycka till med er ansökan!

                      Känns som att du byter samtalsämne. Lycka till själv.

                      men eller hur, du byter samtalsämne helt. vem snacka om att få jobba där?!

                      Det här är problemet med folk som är så indoktrinerade att de anser att en viss position innebär att personen som innehar den alltid har rätt. Det är MÅNGA läkare och epidemiologer och andra relevanta akademiker som kritiserat fhm:s tillvägagångssätt men även deras kommunikation med medborgarna. Att dessa personer sitter på karolinska istället för fhm betyder inte att de kan mindre. Det som är pinsamt är ju att vanliga människor och folk på en så korkad sida som Flashback redan i januari hade rätt om att det kommer bli en pandemi. Herregud, min man som är snickare sa i januari att snart börjar folk bunkra, och vänta bara tills alla svenskarna kommer tillbaka från skidorterna i Italien och Österrike efter sportlovet. Samtidigt skrattade Tegnell bort det och ansåg att frågor om viruset var närmast korkade och att det inte alls fanns någon risk för att det kommer hit. Vissa försvarar honom och säger att det var ju sant JUST DET DAGEN, men hans jobb är inte att arbeta med vad som är sant för just den dagen utan att skydda Sverige och dess medborgare för kommande hot i form av virus och andra sjukdomar. Det är ju det hela delar av fhm vigt sitt liv åt, att följa trender, beräkna, spåra och sedan skydda befolkningen. Det är ju DET folk kritiserar, att redan när det var uppenbart för de flesta med en hjärna att viruset var på väg hit tyckte fhm att det var ”alarmistiskt”. Självklart ska det kritiseras, den dagen vi börjar lita blint på folk som uppenbart har fel när vi har fakta framför oss är ingen bra dag. Och nej, jag är inte för någon nedstängning av samhället men jag tycker att fhms kommunikation och deras hantering av de som tog in smittan är ett skämt.

                      ?/00.18

                      Hade ju önskat att den gedigna utbildningen visade på positiva resultat och att de lärt sig konsekvensanalysera, eller åtminstone använt sig utav det.

            Jag förstår. Så nu när vi vet att det här med covid 19 & äldreboenden inte fungerat i stockholm, hur förändrade man strategin för resten av sverige? Smittan har ju inte nått lika långt där så man har väl vidtagit bra åtgärder baserade på erfarenhet antar jag.

            Kan väl inte vara en överraskning att smittan skulle spridas? Det var knappast de äldre som hade smittan med sig?

        då hade det såklart stängt ner allt! tycker faktiskt det är skillnad också.

          Varför då? Det är ju bara barn, kan man väl skaffa nya? Efter gubbarna är det väl ändå barnen som inte ska ha IVA plats. Bara jag själv har en är det ju lugnt.

            Tycker med handen på hjärtat det är tusen gånger värre när ett litet barn dör än en 80+are

              Jag tror inlägget du svarar på är skrivet med viss ironi..

            det är väl skillnad på en människa som kanske har några månader kvar att leva och ett barn som har hela livet framför sig.

              Det här med ’allas lika värde’, gäller inte va?

              Varje liv är väl värt att skyddas?

          Hur ska du stänga ner äldreboende?
          Ska dom sköta sig själva?

            Om man hade stängt ute alla som inte jobbade och hade testat personalen som jobbade så hade man kommit långt. Det är en av tilltagen man gjort där man klarat av att att hålla smittan borta. Man visste ju redan från början av epidemin vilka som var mest känslig eller?

        Det dör mellan 500-2000 varje år i säsongsinfluensa. Det kan man också ha i åtanke innan man jagar upp sig allt för mycket om vem som offfras. Tycker du att vi varje år ska ha lock-down för att hindra det också?

          Du kan väl inte jämföra en vanlig influensa med en pandemi? Sista gången en pandemi drabbade världen var för 100 år sedan så det är väl lite drygt att jämföra äpplen och päron?

            huh? SARS var en pandemi, det var 17 år sedan.

      Det är bara suppression som ska gälla för en sjukdom som har ingen medicin eller vaccin. Allt annat är att leka russian roulette med folkets hälsa.

      Det vet väl ingen förrens om minst 1-2 år om ens då. Det är en så komplex fråga. Något jag tänker mycket på är konsekvenserna som hade kunnat uppstå ifall vi hade haft karantän. Det är så många singelhushåll i Sverige och var tionde svensk tar någon form av antidepressiva. Och efter en lång och mörk vinter sen även stanna hemma när det väl blir ljust ute? Jag tror att även den strategin hade fått tråkiga konsekvenser. Bara lite tankar…

        men varför skulle dessa konsekvenser endast drabba sverige? har folk i italien, spanien, frankrike, iran, resten av norden osv inte depressioner och psykisk ohälsa? det är som argumentet att skolor inte kan stänga för att vissa föräldrar jobbar inom vården och isf skulle de få vara hemma och passa barnen? vadå har läkare i Danmark inte barn eller? Varför lyckas alla andra länder lösa det – men Sverige kan inte hitta en lösning?! jag blir bara så orolig, har aldrig känt mig så otrygg i mitt land som nu. känner mig så hopplös när regeringen inte verkar kunna ta kraftiga beslut.

          fast smittan går ju inte att kväva. i slutändan kommer kanske norge och danmark ha lika många döda som sverige, bara utspritt över en längre tidsperiod, medan sverige når flockimmunitet fortare utan lika stora ekonomiska förluster. total isolering är en oerhörd börda för många. alla har inte bra hemförhållanden.

            En stor del i att rädda folk med covid är ju tydligen att sjuka får vård i ett tidigt skede med dropp osv innan tillståndet är mer kritiskt, det kommer inte gå om man som i Sverige låter folk bli sjuka och sen bara lägger in de sjukaste patienterna i brist på sängplatser. Finns liksom inte en chans att Sverige inte har fler döda i slutändan för vården kommer _inte_ hinna med.

            Det känns som att alla som förespråkar flockimmuniteten tror att det är något man uppnår på ett par tre månader och sen kan lilla Sverige leva på som vanligt.
            Det tar åratal att uppnå, och under den tiden kommer många fler att dö.
            Absolut, det kommer ett vaccin, men med vår strategi kommer så många fler dö på resan dit, till skillnad mot i länder som skyddar sin befolkning tills vaccin finns.
            Är det värt det? Bara för att kunna sitta på uteservering och trängas i parker?

              Gör det? Jag trodde vi kunde ha halva befolkningen smittad och immun till hösten?

                utlåtanden från flera håll gör ju troligt att så fort man når 60% flockimmunitet så är man ”hemma”, och att vi kan nå det i år, ja. jag vet inte vad ”Anonym” ovan har för info eller utbildning som går emot detta.

            Nu har ju varken Danmark eller Norge total isolering. Att Sverige har så hög dödlighet beror på stor del att man inte lyckades med skydda äldreboenden från smitta. Dessutom finns det inga säkra rön på flockimmunitet än så länge. Det enda alla forskare är överens om är att man ska hålla avstånd och inte samlas många och givetvis hålla händerna rena.

          ”Alla andra länder”?
          Pandemin är inte över ännu, så inget land har klarat det ännu!

            syftade på att de, på ett eller annat sätt, lyckats lösa problemet med barn till vårdpersonal som behöver omsorg. medan Sveriges skolor måste vara öppna pga den andel föräldrar som jobbar inom vården. dessutom är det ju sällan båda föräldrar har samhällskritiska jobb.

          Det är lite typisk svenskt att blunda för omvärlden och inte se hur man löst problem i andra länder. Det har gått prestige i virustänkandet i Sverige. Dessutom är det förvånande att så få verkar ta reda på fakta om hur andra länder löser sina problem?

            det är nog väldigt svårt att undvika rapportering från andra länder under just denna pandemi. sedan är det inte så att alla länder ska, kan eller BÖR göra likadant – så som lekman är det rätt dumt att sitta och spekulera och tro att man vet bättre än specialister inom ämnet. jag vet att det är väldigt mänskligt att tvivla, men gränsen bör gå innan man har övertygat sig själv om att man är den som har rätt 😉 tycka får man givetvis göra – men då får man backa upp det med rätt information också (*bekräftad* information; inte sådan man har hittat på, eller hellre vill tro på).

      Jag kan inte uttala mig om vilken strategi som är rätt eller fel, men visst är det ändå lite ironiskt att landet där typ allt är lagstadgat och man bara får köpa alkohol på Systembolaget och har hastighetsbegränsning på alla vägar har de mest liberala restriktionerna.

        just därför har vi det, eftersom vi har så hård lagstiftning inom andra områden. vi är vana vid att vara extremt begränsade så vi kan hantera det utan militär på gatorna. dessutom är det inte förenligt med Sveriges grundlag att ha tvingande karantän.

    Jag undrar hur stor samhällsspridningen egentligen är i andra städer än Sthlm, t ex Umeå där jag bor. Hur många med covid-19 som går runt på Willys samtidigt som jag. Man har liksom ingen aning.

      ingen har någon aning, men det betyder inte att det är ”alla” eller ”de flesta”. logik och odds dikterar att det är ”några”, och vi vet att handtvätt (samt att hålla avstånd till andra för att undvika droppsmitta) oskadliggör viruset. för mig räcker den informationen gott. du får inte influensa av att en person går förbi dig eller tar i samma äpple som dig, och du får inte heller covid-19 av detta.

    Hej!
    Min kompis är hemma isolerad med positiv covid-19. Tre små barn. Hon är så orolig att barnen ska bli sjuka.
    Tänkte skicka böcker så de har nåt att göra.
    Tips på roliga böcker för vuxna samt barn 2-6år?

      Hur gammal är hon? Hon ska ta det verkligen lugn. Men det blir så svårt med 3 barn kan jag tänka mig.

        Spelar inte så stor roll hur gammal hon är, hon kan vara 25 år och bli så sjuk att hon inte kan ta hand som sig själv och absolut inte ta hand om barn. Hon kan behövas läggas in också, men risken att hon ska dö är väl inte så stor. Så hemskt är det faktiskt!

          Och risken att hon ska bli så sjuk är sannolikt oerhört låg.

            Sannolikheten att smittan skulle drabba Sverige ansågs ju också vara låg och visst finns det unga utan bakomliggande sjukdomar som kan bli sjuk så jag tycker det är en relevant fundering:)

              det är dock väldigt viktigt att skilja på sannolikhet och att en möjlighet finns. sannolikhet betyder att chansen är oerhört liten, vilket är relevant. du kan inte argumentera för att något har stor chans att hända bara för att ”risken finns” 🙂 då skulle du inte kunna gå utomhus utan att vara livrädd för att bli rånad, överkörd av en buss eller vadhelst annat. livet är förenligt endast med risk.

      Underbara familjen kanin. Jonna Bjornstjerna. Min tvååring älskar dem, även om de känns anpassade för lite äldre barn.

        Medhåll! Läser fortfarande ibland för min 6-åring! Bonustips: finns inlästa på SR Play.

      Köpt något pyssel istället! Superjobbigt att läsa när man är sjuk. Köp lera. Det gillar alla åldrar

      Logga in på Bokus och kolla deras topplistor!

      Hälsa henne att hon ska försöka att inte oroa sig, för de allra flesta är det ingen fara! ❤️ Om du har möjlighet får du gärna uppdatera hur det gått, har själv tre barn och är nu sjuk med förkylningssymtom, så alla tips på saker som funkat bra i karantän med småbarn tar jag tacksamt emot! ?

    Propositionen som röstades fram den 9/4. Innebär den att regeringen vid behov kan tvinga oss att inte gå ut/begränsa vår rörelsefrihet? Tänker så som UK att man bara får gå ut en gång om dagen för att motionera osv. Har försökt att hitta exakt vad den innebär gällande just får rörelsefrihet om regeringen tar krisbeslut då det är så mycket rykten som går och jag hittar ingenting som säger att den kan tvingas oss att säg stanna inne etc. Har bland annat hittat denna: https://www.regeringen.se/regeringens-politik/regeringens-arbete-med-anledning-av-nya-coronaviruset/regeringens-beslut-och-initiativ-med-anledning-av-nya-coronaviruset/ men den svarar inte riktigt på min fråga.

    Obs. på att jag inte har något emot att regeringen kan ta något sådant beslut i framtiden, undrar bara hur det ligger till just nu.

    Någon som vet och kan posta en säker källa?

      Gissar bara men skulle tro man kan göra det men kräver nog att riksdagen godkänner.

        Tack för svar! Men hoppas att någon som vet kanske svarar också. Känns som alla gissar hela tiden. Tänker själv spontant på att vår rörelsefrihet är skyddad enligt grundlag? Men kanske finns undantag även för sådant.

          Nej, vår grundlag i form av regeringsformen (RF) omöjliggör detta i dagsläget. Rörelsefriheten (2:8 RF) får (enligt 2:20 RF) endast begränsas i den mån som 21-24 §§ medger. Finns idag inte lagstöd för att införa sådana regler som exempelvis UK.

            Tack för snabbt svar! Uppskattas verkligen 🙂 Var i de banorna jag tänkte men blev så osäker när jag hörde bekanta som sa motsatsen och jag vågade inte stå på mig då jag inte hade källa där och då.

            Känner mig så trött på all missinformation som cirkulerar. Försöker själv hålla mig uppdaterad via myndigheternas hemsidor i den mån det går, och kollar upp saker som andra säger till mig.

              ja, otvivelaktligen är det största problemet alla domedagsprofeter. om alla bara kunde lugna ner sig och faktiskt läsa in sig på de rön som finns (och uppdateras hela tiden) skulle livet bli bra mycket lättare för alla 🙂 det är OK att vara orolig och rädd för sin egen skull, eller för sina släktingars skull, eller nära och kära i största allmänhet; men man kan inte från det gå till att försöka förvränga forskningsrön eller tvinga folk att stanna hemma bara för att man själv tycker att det är så man borde göra.

      Syftet är att regeringen tillfälligt ska få ökade möjligheter att snabbt kunna vidta coronarelaterade åtgärder.

    Hur hanterar ni vänner som inte följer rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten?

      Jag har själv ifrågasatt när en vän skulle åka på en icke-nödvändig resa. Personen blev sur och åkte såklart ändå. Vill egentligen inte framstå som en besserwisser, men vill heller inte stå och titta på när folk inte följer rekommendationerna från myndigheterna och äventyrar andras hälsa.

        Jag har haft precis samma upplevelse med en vän.

      Säger vad jag tycker den är det upp till dem att fatta beslut.

      Försökte säga emot en kompis idag men hon blev bara jättearg och jag lyckades inte nå fram. Hon mår dåligt av att sitta hemma, säger hon. Men hon borde sitta hemma, eftersom hon hade feber senast igår. Tycker den här krisen visar vilka människor som bara tänker på sig själva och vilka som är beredda att göra vissa uppoffringar för andras skull.

        Känner igen mig. Det är jobbigt att hamna i konflikt med vänner hela tiden för att man prioriterar olika nu. Tråkigt att se att vänner man är nära och vanligtvis delar åsikter och värderingar kan bete sig så omdömeslöst. Man får försöka komma ihåg att vi alla hanterar kriser på olika sätt, och att i just Sverige är det ganska mycket ansvar som läggs på individen just nu. Men jag håller med dig, många som agerar själviskt nu.

          Problemet är att ni som är hysteriska inte förstår att om man inte är sjuk behöver man inte sitta inne. Man kan gå ut, man måste handla osv osv. Sen måste man inte gå på fest med 50 pers. Men jag har vänner som tycker att alla ska stanna inne (förutom dom själva som bara ska en sväng till ica).
          Gör det enkelt bara. Har du symptom, stanna hemma, annars, träffa en vän utomhus tex. Tills myndigheter rekommenderar annat! Om inte? Flytta till ett annat land som tycker karantän är bra ???

            Jag pratar om vänner som går på fester med +10 pers och sitter på krogen varannan kväll fortfarande. Varför skulle jag bli upprörd för att friska människor går och handlar? Jag är inte ett dugg hysterisk. Går till jobbet varje dag, handlar åt sjuka människor, men försöker undvika all kollektivtrafik och ”onödig” kontakt. Jag har ingen möjlighet att jobba hemifrån så för mig är det väl kanske inte lika jobbigt att vara hemma nu på helgen t.ex.

            Som att vi skulle
            1: lätt kunna ta oss till ett annat land just nu.
            2: som svensk vara välkommen till ett karantänland just nu.
            ? nja, inte så lätt att flytta för den som vill.

        Ja har man feber ska man alltid vara hemma. Även om det är en vanlig influensa eller förkylning. Och inte bara nu. Feberfri i 2 dagar ska man minst också vara innan man går ut för att inte smitta! Dock kan de ju smitta innan man själv blir sjuk..

          Räcker inte med feberfri 48h. Helt symptomfri 48 timmar är det som gäller.

      Logga in på Bokus och kolla deras topplistor!

    Bor i Skåne i en semesterort.

    Här kryllar av Stockholmare i påsk.

    Grannen har alla sina 5 barnmedicin familjer från Sthlm på besök.

    Folk lyssnar inte.

      på vilket sätt stör de dig (grannens barn)? om de har åkt bil till orten och håller sig i grannens sällskap så är det verkligen ingen fara för någon utomstående. avrådan från resande är för att man inte ska hamna med en massa folk man inte annars umgås med.

        Då ska grannen inte heller ha kontakt med människor i samhället under och två veckor efter barnens besök.

    Jag har haft huvudvärk, hög feber och mkt hosta i några dagar. Börjar piggna till men stannar hemma från jobb minst en vecka till.

    Om jag har Corona nu, kan jag få det igen?

      Kanske!

      Ingen som säkert vet. Men experterna tror att du bör vara immun minst till hösten iallafall. Men en understrykning på tror.

      Sen är ju ett problem att du inte vet om det är Corona eller något annat du har nu, även om det låter som Corona. Så fortsätt följa de riktlinjer som finns även efter din sjukdom.

    Hej ALLA.

    Jag tycker att varenda en av er borde lyssna på svenska dagbladets pod med Björn Olsen, överläkare och professor i infektionssjukdomar.

    Han har sedan denna pandemi bröt ut varit en vettig röst bland alla strutsar (Tegnell mfl.) och ja-sägare. Han har hittills haft rätt i alla de frågor som han och FHM varit oense om, och han har sedan start lobbat för en hårdare linje.

    En hedervärd man som inte är villig att offra våra äldre och sjuka för ett experiment om flockimmunitet, som det inte ens finns några belägg för att det skulle fungera.

    Här berättar han vad folkhälsomyndigheten gör fel:

    https://www.svd.se/vad-folkhalsomyndigheten-gor-fel

      det finns enormt stora belägg för att flockimmunitet skulle fungera, jo (i den mån man vill att det ska fungera). och det är inte ens den linjen vi följer. det är fint att du sätter din tilltro till en viss person, men du kan aldrig övertyga om att denna person har ’rätt’ i allt han säger. väl avvägd information leder till kritiskt tänkande leder till en åsikt, som kan förändras och behöva förändras efter tid. ingen är expert på en ny sjukdom, och misstag kommer att begås – från alla håll.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.