Öppet Spår – Corona Edition

Här kan ni skriva om Corona, men alla andra ämnen tas i inlägget här ovan

152 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Varför pratar så många om att de sitter i karantän när så inte alls är fallet?
    Att jobba hemifrån är inte karantän.
    Att välja att hålla sig hemma är inte karantän.

      Jag stör mig orimligt mycket på det också ?

        Vad vann du?

          200 spänn så jag är rik nu ????

            Grattis ? ?

              Tack! Alltid nått

      Det här är något jag också stör mig på extremt mycket!

      Att hålla sig hemma och inte träffa någon person är att sitta i karantän.

        Nej det är det inte. Det är självvald social distansering.
        Det är bara en smittskyddsläkare som kan bestämma att du ska sättas i karantän

        Karantän innebär en påtvingad tidsbegränsad isolering av människor som antas ha exponerats för viruset och därmed själva är misstänkt smittade. Människor som varken konstaterats sjuka eller har några symptom kan välja att sätta sig i frivillig karantän för att på så vis bidra till minskad smittspridning. De flesta sitter nog i frivillig karantän men glömmer att påpeka det

      Ja visst blir det tokigt. Jag har haft Covid 19 och var isolerad i två veckor och sedan ytterligare karantän i en vecka. Att inte kunna gå utanför dörren var väldigt jobbigt faktiskt.

      Ja, samma!
      Och framför allt att vi i Sverige kan faktiskt gå på en promenad ute i naturen. För mig är karantän det man har i länder som Spanien och Italien, där man överhuvudtaget inte lämna hemmet

    Dom vill vara med i ”klubben” inte lika coolt att bara vara hemma.

    Jag tycker att varenda en av er borde lyssna på svenska dagbladets pod med Björn Olsen, överläkare och professor i infektionssjukdomar.

    Han har sedan denna pandemi bröt ut varit en vettig röst bland alla strutsar (Tegnell mfl.) och ja-sägare. Han har hittills haft rätt i alla de frågor som han och FHM varit oense om, och han har sedan start lobbat för en hårdare linje.

    En hedervärd man som inte är villig att offra våra äldre och sjuka för ett experiment om flockimmunitet, som det inte ens finns några belägg för att det skulle fungera.

    Här berättar han vad folkhälsomyndigheten gör fel:

    https://www.svd.se/vad-folkhalsomyndigheten-gor-fel

    De flesta utländska och även många inhemska experter (ex. ÖVERLÄKARE Björn Olsen) är av en annan uppfattning än FHM. (Skriver överläkare med stora bokstäver då titeln i ett tidigare inlägg skrevs på det viset samtidigt som det antyddes att det en överläkare säger är fakta …)

    Att ta det FHM säger som en universell sanning är livsfarligt, de har sedan start förnekat många fakta som senare kommit att bekräftas.

    Precis som Björn antyder i poden är jag inte säker på att FHM är helt oberoende i sina uttalanden, tror dels att det bildats en osund ”sektmentalitet” på myndigheten där man förväntas ”lyssna på experten” samt att experten i fråga låter personlig prestig

    Det finns ingen universell konsensus hos läkare som grupp och att hänvisa till något obekräftat som fakta bara för att det kommer från en överläkare är vansinne.

      Håller med! Björn är klok!

      Visst känns det som att det är lite sektmentalitet. Och jag upplever även att han påverkas politiskt och populistiskt. Tex alla vändor med vilka skydd vi ska använda oss av inom vården.
      Sen har jag haft en tanke som jag knappt vågar underhålla. Tänk om man medvetet offrar äldre. Sverige har en äldre befolkning som vi egentligen inte har kapacitet för, äldreboenden har långa väntlistor, multisjuka äldre kostar Sverige multum i sjukvård eftersom att de inte har förmågan att någonsin bli riktigt friska. Man övervårdar dementa ”grönsaker” för att man inte vågar låta dom dö och för att man medicinskt kan hålla igång kroppen oavsett om det är en människa i den eller inte.
      Man vet att närmaste åren kommer vi ha problem med att kunna ta hand om den ökande äldre befolkningen. Tänk om man såg det som en lättnad om det gallrades ut?
      Jag hoppas och ber om att denna tanke är helt åt fanders och att detta inte är en politisk beräkning.

        Men vilken spännande / sjuk tanke. Men ändå inte helt orimligt. Hade på ett sätt varit bra i det långa loppet men såklart hemskt.
        Men vilken ”grönsak” mår bra och hur kul är det för närstående att hälsa på sin stackars gammelfarmor som inte ens kan röra sig liksom
        Ah spännande men känns inte som att Sverige skulle kunna genomföra en sån grej

          Jag hörde det pratas på radion om kostnader kontra människoliv. De tog exempel med trafiksäkerheten, vi skulle kunna minska dödligheten i trafiken rejält men det kostar alldeles för mycket pengar och någonstans finns en ”gräns”. Jag tänker mig att något liknande i detta scenario och jag tycker faktiskt det är vettigt. Jag står för att vi inte kan rädda människoliv för vilket pris som helst.

            Fast kommer du tycka det den dag du själv faller in i riskgruppen? Ska det liksom sluta med att man måste skjuta sig i huvet den dag man går i pension om man inte vill lida?

        För länge sen läste jag en artikel om hur bankerna styr världen och hur ”eliten” ville massmörda människor på jorden.

        Den artikeln skulle dom flesta fnysa åt som konspirationsteorier och tycka att det inte fanns någon sanningshalt i alls.

        Men kom o tänka på den när dokumentären på svt nämnde att corona uppkom på bästa tiden på året o från den ultimata staden för att sprida de vidar ut i världen.
        Nu tror jag de inte. Men jag skulle heller inte bli förvånad om detta virus släppts lös. Ingen kommer få ta skulden. De ultimata sättet att ta dö på många. Dessutom hur de riktar in sig på dom människor som mest bara kostar pengar. Sen att vissa kärnfriska människor dör är ju en liten del och de får väl vara då.

        Man undrar ju lite..

          Låter spännande men tror inte ett dugg på så eleganta o precisa biologiska vapen, tyvärr.

          Var med på ett projekt (i förebyggande område; senior- och voluntärverksamheter) som kommunen finansierade i höstas. När jag fick intro så inledde kommunens representant med ”samhället har märkt att att äldre lever längre än förut och vi har faktiskt inte råd med det så nu måste vi hitta ett sätt att finansiera det gratis”. Jag ba va? Hahaha helt ärligt folk kanske tycker vi är dumma i huvudet nu – en del av mig tycker det är så shady att Corona kom nu hahha

        Tyvärr misstänker jag också detta!!

        Ni tror inte att vi har kommit en bit från nazismens dödshjälpsprogram? Det är tammefan sjukt att sitta och spekulera i att svenska myndigheter och svenska politiker kallt jobbar på att avliva människor 70+. Skäms!

          Allt är relativt.
          Såg imorse att man skrytsamt basunerar ut att 80 procent överlever intensivvården på Karolinska. Återigen ska vi i Sverige utmärkta oss och fortsätta påstå att vi har sjukvård i världsklass. Malligt rabblar man upp andra länders sämre överlevnadssiffror.

          Men i artikeln snuddar man bara vid den egentliga anledningen till att vår intensivvård nu sticker ut, nämligen att man låter bli att hämta in gamla sjuka från ålderdomshemmen utan istället låter dem ligga kvar på hemmet och dö. Utan att ens försöka rädda dem.

          Det är naturligtvis en svår etisk balansgång, huruvida man ska lägga resurser på någon som troligtvis ändå inte kommer att överleva behandlingen eller spara platserna åt de med större chanser att överleva. Men ändå, faktum kvarstår: man låter medvetet bli att ge vård till de äldsta/sjukaste och det redan på ett tidigt stadie när vi inte ens har platsbrist eller börjat använda fältsjukhusen.

            Skona mig för alla självutnämnda experter i intensivvård som inte har en aning om vad de pratar om.

              Vad menar du? Inte mig antar jag.

              Man nämner det ändå i artikeln.
              Och den 10/4 kunde man läsa detta om hur Karolinska prioriterar intensivvård.
              https://www.dn.se/sthlm/dokument-visar-vilka-som-inte-far-intensivvard/

              Antar att det är trovärdigt nog?

                Du läste inte hela artikeln får man anta:

                ”Andra beskriver att riktlinjerna endast återspeglar hur man jobbar inom intensivvården generellt – även om det tills nu inte satts så tydligt på pränt.

                Intensivvårdsläkaren Mattias Bergström i Malmö, som DN tidigare intervjuat, har tagit del av de nya riktlinjerna från Karolinska.

                – För mig är det inget konstigt eller kontroversiellt. Det är ingenting som sticker ut eller som egentligen är nytt. I mina ögon är det precis så här vi resonerar kring varje patient då intensivvård övervägs. Skillnaden är att det formaliseras i text tydligt nu, vilket jag tycker är värdefullt, säger Mattias Bergström. ”

                  Jo. Jag läste hela artikeln.
                  Och det är fortfarande så att Karolinskas siffror handlar om vilka som vårdats på Iva och inte att de skulle vara exceptionellt bättre än andra länder.
                  Äldre bortprioriteras. That’s it.

                    Liknande bedömningar görs i andra länder.

                  Om man arbetar så också i normalfallet är det ju bara mer hemskt? Vad är din poäng?

        De äldre verkar ju i och för sig var rätt bra på att offra sig själva. Jag bor i Stockholm och jag möter alldeles för många gamla på mataffärer och gallerior. Jag har erbjudit det äldre jag har i min närhet att gå och handla åt dem men får till svar ”Jag är pigg och något ska jag ha att göra om dagarna”…

          Det där är någonting i den mediala rapporteringen som jag inte får att gå ihop. Det rapporteras att äldre är ute och hoppar omkring som om ingenting hänt och likaså unga som bara festar loss på stan. Samtidigt tycks hela samhället på att gå i konkurs av brist på kunder. Det pekar väl ändå på de flesta håller sigi skinnet. Sedan finns det idioter och det är det svårt att göra något åt vilka restriktioner samhället än sätter in.

            Jag tycker att de som påstår att det är lika mycket folk ute som vanligt överdriver, alltså att de förväntar sig att det ska vara 0 människor på stan och varenda person de ser blir bevis på att folk inte har ändrat beteendet.

            Vissa företag drabbas hårt av det som händer nu medan vissa gynnas, t.ex. nu när många kontorsarbetare arbetar hemifrån så uteblir takeaway kaffet på väg till jobbet, lunchen ute och afterwork men de beställer troligen leverans av matkassar och från restauranger i högre utsträckning än de gjorde tidigare. Jag måste fortfarande gå till jobbet men de flesta företagen i huset har stängt så lunchrestaurangen som brukade ha 750 gäster varje lunch får nu kanske en tiondel av det.

            Det är inte ungdomar och pensionärer som är den köpstarka gruppen som håller ekonomin igång. De som tjänar och spenderar pengar är gruppen 30-60 och de är också bäst på att isolera sig.

      Ni borde kolla in den här The first documentary movie on CCP virus, Tracking Down the Origin of the Wuhan Coronavirus
      https://www.youtube.com/watch?v=3bXWGxhd7ic&t=1122s
      Är det ett biologiskt virus skapat i China?

        Mmm och det sprids via 5G nätet. Nej.

      Tack för tipset! Ska lyssna nu!!

      Björn for president

      FHM gör inte ett skit, inte heller våra politiker, de verkar leva i förnekelse allihopa och låter folk dö som flugor. Sverige kommer att kollapsa, detta är ett faktum.

        Nej det är inte ett faktum, det är en spekulation

        Att folk dör som flugor..
        Efter påskhelgen kanske vi är uppe i 1000 dödsfall i Sverige. Det motsvarar 0,01% av befolkningen

          Och det hade dött ett antal även utan Corona i världen. Väldigt många verkar bortse från det. Ställningstagande till intensivvård görs alltid, inget nytt som kommit nu som pressen vill få det till. Intensivvård är mycket slitsamt för kroppen och det måste finnas förutsättningar att klara av det. Finns många professorer som anser att FHM gör rätt, men Björn Olsen är tydligen den som ger mest klick. Det är därför han finns med i varenda tidning, om och om igen.

            Fast det är en jäkla tur Björn och andra som kritiserar FHM gör sina röster hörda. Sverige har inget bra debattklimat till vardags och den här situationen gör inget bättre. Alltså det måste finnas oberoende kritiker av beslut fattade av en statlig myndighet. Att Björn alstrar klick beror väl faktiskt på att han haft rätt hittills?

              Klick och att ha rätt har absolut ingenting med varandra att göra.

                Nej. Men man får vara hederlig med att han haft rätt hittills, eller hur?

                  Självklart ska kritik mot myndigheter höras och finnas men man ska vara medveten om att det är pressen som väljer vilka röster som ska höras.

            Många riktigt gamla skulle inte heller intensivvårdats för andra sjukdomar heller. Många på äldreboende är multisjuka och mycket gamla. Ofta görs ett ställningstagande kring ”0-HRL” med ansvarig läkaren, den enskilde om möjligt och anhöriga oberoende av pandemier. Alltså att vid hjärtstopp inte försöka återuppliva personen då det är svårt att klara av HLR när man är så sjuk.

        Mja…

        Det är knappast FHM eller regeringen som för in smittan på äldreboenden utan anhöriga och personalen, hur skulle det vara regeringen som offrar gamla.
        Dessutom lyssnar inte de över 70 på att dom måste hålla sig från affärer och folksamlingar, men blir dom sjuka så vill dom komma först till sjukvården.
        Ska man låsa in de gamla?

          Man hade kunnat minimera kontakt, minimera personal på timme & sett till att gamlingen träffar så få och helst samma person, utbildat personalen, sett till att den haft skyddsutrustning, testat både riskgrupp och personal, inte tillåtit personal med barn på förskola…det är rätt mkt man kunde gjort.

            Det brukar vara ont om personal så de har nog inte mer kontakt än nödvändigt. Gallrar du ut personal med barn på förskolan i kombination med att personal som blir sjuka måste vara borta så länge de har symtom plus två symtomfria dagar blir det svårt/omöjligt att få ihop bemanningen. Vårdpersonal står på andra platsen av prioriteringslistan för testning men det har inte funnits tillräckligt kapacitet i många regioner.

            Det är kommunen inte regeringen och FHM som styr över äldreboenden, så lägger dom inte mer pengar blir det så.

      På vilket sätt menar ni ”offra äldre”? Jobbar själv extra inom äldrevården och ser precis hur mycket det arbetas för att smittan inte ska komma innanför dörrarna (vilket det inte har gjort hos oss). Att de äldre som bor hemma väljer att leva precis som vanligt, trots alla rekommendationer, kan väl inte falla på FHM?

        Skulle vilja tipsa dig om en intervju med hemtjänstens fd chef som går att hitta på SVT. Han förklarar väldigt bra och lättfattligt, både i egenskap av fd chef och med en förälder i behov av hemtjänst.

          Vilken hemtjänst?

        Hög omsättning av outbildad personal med otillräckligt skydd förenat med dåliga villkor (dvs systemet i sig) samt prioriteringarna av IVA platser samtidigt som många smittas.

          Hur påverkas äldreomsorgen av IVA platser? Det rör sig om olika personal och huvudansvaret för det ena ligger hos kommunen och för den andra hos regionen?

        Jag menar inte att det skulle vara en utstuderad plan att ta död på ett x- antal 1000 äldre.
        Men att det kan ses som en bonus av Sveriges ”ledning” (vill inte skriva regeringen eftersom jag själv är sosse och det funkar verkligen inte med mina/våra värderingar), då Sverige egentligen inte har plats för dom.
        Äldre dör inte i lika omsättning som de gjorde för 10-15år sedan.
        De ska ha pension, sjukvård, äldreomsorg osv och varje år kommer en ny kull som behöver det.
        Demenssjukdomar ökar, multisjuklighet ökar, platser på boende minskar, akutsjukvården är extremt belastad av dessa. När de blir försämrade i sina sjukdomar så är de så sköra från början att det krävs akutsjukvård i nästan allt för att överleva försämringen.
        Tex en vanlig lunginflammation kräver max 3 vårddygn på en vanlig person, en multisjuk dement, minst 7 dagar oftast mer 10-14. Och snart inneliggande igen. Och de får lunginflammation mer ofta än yngre för att de är för svaga för att kunna hosta ordentligt och så gror det i lungorna.

        Rent krasst så blir det ju en avlastning om äldre dör, så man kommer i fas med det man planerade för, då för 10-15 år sen.

      Så jävla bra skrivet. Håller med helt. Jag var i chock över Tegnells idiotiska uttalanden, särskilt i början. Till och med jag som inte ens är utbildad inom något i närheten av virologi fattade att viruset var på väg hit och att det skulle braka löst efter sportlovet. Man behöver inte vara epidemiolog för att fatta det, det räcker med att använda logikens lagar.

        Låt mig gissa… Du är också expert på jämlikhet. Och migration. Visst?

      Missade du att Björn anser att flockimmunitet kan fungera?

      Sedan att förvränga lugnande besked till unga och friska som att man förminskar äldre och sjuka är fult gjort.

    Precis som Björn antyder i poden är jag inte säker på att FHM är helt oberoende i sina uttalanden, tror dels att det bildats en osund ”sektmentalitet” på myndigheten där man förväntas ”lyssna på experten” samt att experten i fråga låter personlig prestige styra för mycket av det som kommuniceras. *

    Sista delen av meningen föll bort.

      Men det som är förvånande är hur folket väljer lyssna o inte kritisera. Svenska modellen, leva som vanligt. Även alla jäkla nyheterna är vridna. Man letar senila idioter i Europa som uttalar sig om hur rätt Sverige gör. Snacka om oberoende nyheterna … högsta dödssiffran I Skandinavien per invånare men vi lever som vanligt. Alla måste har rätt tilll rosé i solen …

        Kan vi vänta med att jämföra dödssiffror i Skandinavien tills resten av länderna släpper ut sina medborgare. Coronaviruset har inte lämnat Danmark.

          Exakt!

          Coronaviruset har ju inte lämnat Sverige heller, där det får härja fritt och kommer så få göra tills ett vaccin finns. Danmark däremot är smart nog att restriktioner kommer återinföras om antalet smittade börjar stiga mycket.

    ÄR SÅ JÄVLA LESS PÅ ATT LIGGA HEMMA NUUUU! Gahh.. Snart 5 veckor av att bara vara hemma. P A N I K.

    Sen får jag ångest av det. Fan vilket i-landsproblem. Men är så less på att hosta, andas korta andetag och ha svårt att andas ordentligt. Låt tiden gå fort nuuu

      skickar en kram till dig. hoppas det vänder snart

        Tack! Haha.. Känner mig skitlöjlig som gnäller ? Men det är så tröttsamt! Och blir skitstressad över tanken på ekonomin ?

        Tack snälla ??

      Känner med dig! Inne på vecka 4 i karantän i Spanien…pust.

      Krya på dig???

    Jag tycker att lagom är bäst. Jag måste gå till jobbet, jobbar tack-och-lov natt, all kommunikation med arbetsledningen tar jag via telefon (inget ont som inte har något gott med sig). Min man jobbar hemifrån. Vi handlar mat en gång i veckan, helst när det är lite folk där. Långpromenader i skogen (undviker alltför natursköna platser om det är vackert väder pga trängsel).

    Umgås inte med släkt och vänner utom via Skype eller telefon.

    Förresten har jag ett bra tips hur man kan muntra upp folk utan att träffas. Jag gillar att laga mat, så jag har knåpat ihop små nästan färdiglagade trerättersmenyer som jag levererat till äldre släktingar.

      Vilken toppenidé?

        Ja,det gick hem.

        Om man har 1000-1500 kr att avvara så kan jag rekommendera en sousvidepinne och en vacuumpackare.

    Till tidigare inlägg, jag håller med med Katrin Z ( fast jag är lite förvånad att det är hon ). För så upplever vården, inte FHM detta:
    ”Jag tänker att de inte förstår. Det är liksom inte deras värld ännu, de har inte kommit dit. För de flesta är ju fortfarande friska. Så är det i Uppsala i alla fall. De flesta känner inte någon som hamnat på sjukhuset eller någon som blivit riktigt dålig. Ännu.

    – Om man dessutom är ung kanske det är ännu svårare att förstå allvaret. För vi pratar hela tiden så mycket om de äldre och att det är de som blivit svårt sjuka. Men det är ju faktiskt yngre som blir ordentligt sjuka också, även om de har en mycket bättre prognos.” IVA sköteska i Uppsala.

    God påsk allihopa!

    En fråga i all ödmjukhet för jag vet inte svaret. De som förespråkar karantän. Om man nu pratar om ett vaccin om 18 månader, är tanken då att karantänen ska hålla 18 månader? För så fort man lättar karantänen blir väl alla sjuka ändå och belastar sjukvården på samma gång då istället? Om nu tanken med karantän är att plana ut kurvan för sjukvården? Säger inte att något är rätt eller fel men får inte ihop det riktigt.

      Nu vet jag inte om du menar Sverige eller utomlands men i Storbritannien talas det om att människor ska hållas inne i minst 6 månader.

        Det talas det inte alls om. Backa upp det omgående

      Under en mycket hård karantän Ska antalet case minska så pass mycket att efter karantänen Är slut så kan man med hjälp av testning och kontaktsökning hålla antalet nere på ett hållbart sätt. Det är vad Sydkorea, Taiwan och Singapore har gjort hittills. Även Tysklands och Norges strategi bygger på dessa länders framgångsstrategi. Man håller hård karantän först och under tiden bygger man infrastruktur för testning och kontaktsökning. Och sedan släpper man gradvis på karantänen.

        ??

        Precis! Är ju inte som att alla bara kommer bli utsläppta och börja leva à la Sverige.

    Vill ta ut min kopparspiral. Någon som vet om man får tid till att göra den nu i corona-tider? (Jönköpings län)

      Du får väl ringa och fråga.

    Jag misstänker att hela corona bara är en bluff. Känner inte en enda som haft det.

      Ja visst och jorden är platt och förintelsen har aldrig hänt.

        Jag önskade om det vore en bluff men det är inte ,tyvärr. Ta hand om er själva. Snart kommer vi veta mer om viruset. Bara håll ut.

      Gå och lägg dig. Du kan inte hantera vaket tillstånd

        ?

      No more internet for you

        Eller tvärtom MER INTERNET ????

      Så alla som finns i världen är dem du känner då menar du??

        *de

    Är det någon som vet kanske en sjuksköterska, hur länge torrhostan håller i sig? Har hostat nu i sex veckor, kontaktat VC och de hänvisade till akuten, för de kunde inte göra något sa de. Men, vad ska akuten göra mot torrhosta? Kan förstå om jag får andningsbesvär att bli hänvisade till akuten. Köpt receptfria hostpreparat men det hjälper inte. Känns hopplöst, hostar 24/7 jätte jobbigt när jag ska äta och har smärta i bröstkorgen av ständiga hostattacker.

      Prövat cocillana? Den botar alla mina olika hosta hahah Tar max 2-3 doser sen är hostan borta. Dock byter jag hostan mot att må så fruktansvärt illa (säkerligen morfinet) men det är det värt när man hostat länge, speciellt på natten.
      Att köpa respektfria hostmediciner så kan du lika gärna köpa saft för det är typ samma sak. Har någon någonsin blivit botad av receptfria hostmediciner? I think not.

        En liten konjak är inte heller fel. Om det inte hjälper så är det iallafall roligare att vara sjuk då ?

        Håller med, släng den skiten. Cointreau hjälper mot torrhosta

          Ska jag vara riktigt ärlig så gillar jag kombon cocillana och konjak.

          Går det bra med Grand Marnier i stället för Cointreau? Dricker det just nu faktiskt ?

            Vill du dö eller, får du för mycket hostmedicin kan du sluta att andas i sömnen. Blandar du det då med sprit blir det ännu farligare. Det är en del som dött av det.

              Jag har koll. Jag pratar inte om att tömma flaskor. En sked cocillana och ett litet glas konjak har fungerat för mig i fyrtio år. Däremot skulle jag inte drömma om att ens ta en öl när jag tagit till exempel två Alvedon.

              Jag vet till och med om cancerpatienter som druckit vin och fått morfin samtidigt. I samråd med läkare. Det går bra om man justerar dosen.

              Sedan kan jag varna för höga doser Antidepressiva i kombination med Gin&tonic på fastande mage, den kvällen slutade med att jag hamnade i säng med en man som jag nu är gift med.

                Hahaha!! Underbart!

      Läste att den kan sitta länge. Finns hostmedicin med morfin, men jag vet inte om folk får den när man misstänker corona

        Det borde inte vara något problem att få Cocillana. Jag rekommenderar att man bara tar det till natten. Läs på förpackningen och överdosera inte, folk har dött av det.

        Sist jag hade lunginflammation fick jag Acetylcystein att ta på dagarna utskrivet, vet dock inte om det hjälper i det här fallet.

        Däremot blir man inte frisk snabbare av hostmedicin.

          Jag fick Cocillana (och dubbla astmainhalatorer) och jag tycker inte den hjälper mot detta dessvärre ?

      Som tidigare nämnt cocillana kan vara ett alternativ, för att lugna ner hostreflexen. De andra vanliga behandlingarna så som mollipect och acetylcystein är slemlösande och hjälper inte vid torrhosta.
      Även andra morfinliknande kan lugna andningen, men högst osannolikt att man får det utskrivet med tanke på risker för beroende och överdos.
      Tänker också att det finns många olika former av inhalationer med tex kortison som skulle kunna lindra retningen och därmed hostan.
      Så det finns ju alternativ att testa. Ring din vc.

    Påverkar pandemin er förståelse i hur det är att leva i ett krig? Själv upplever jag rådande situation lite som ett krig, men med tysta osynliga bomber. Rädsla att bli skadad, sjuk, att dö. Livet som man känner det omkullkastat och satt på vänt. Man väntar på att det ska vara över så man kan återgå till det vanliga men vet inte om det blir nästa månad eller om ett år. Tänk då på krig som pågått i flera år, där barnen inte kan gå i skola och få utbildning, där raserade hus inte skyddar mot kylan, och där Foodora och mathem inte kan leverera pga framkomlighetsproblem. Vi har det ganska bra ändå.

      Jag har iallafall fått mig en tankeställare. Då lever jag ändå ihop med en militär. Vi har alltid tre månaders förråd hemma. Dock inte av toapapper.

      Däremot gick jag ut och kompletterade förrådet med saft och febernedsättande (bra att ha om man blir sjuk).

      Ja det tycker jag. Även det faktum att en släkting dog hastigt utan synbar anledning i slutet av februari har fått mig att tänka till. Jag tar inte allt lika förgivet. Livet kan förändras plötsligt, nån nära mig kan dö. Eller så kan vi hamna i kris på annat sätt. Tacksam ändå att jag fått leva 38 år utan att behövt gå igenom något jobbigt. Har nog varit väldigt naiv och haft en helsikes tur. Men börjar på riktigt inse att livet kan bli tuffare.

      Vi har rent vatten, elförsörjning och det finns gott om mat i butikerna. Vi har trygga och bekväma hem här och kan kommunicera via internet. Vi har det bra mycket bättre än andra ställen i världen just nu (för att inte tala om i historien). Men absolut väcks det nya tankar och prioriteringar och det är inget konstigt att känna oro för hälsa och ekonomi. Vi har bra förutsättningar för att ta oss igenom detta. Kanske lite stukade men förhoppningsvis samtidigt stärkta på andra vis.

        Det som inte dödar, det härdar.

        Jag tror också det kan komma något gott ur det här i slutänden. Om vi överlever. Det tror jag att vi kommer att göra.

      Snacka att underminera personer som faktiskt är med i riktiga krig. Sluta vara en snöflinga

        Gjorde jag? Det var inte alls min mening. Tvärtom. Du får utveckla hur du tycker att jag gjorde det och vad som var snöflingit med min fråga.

    Jag arbetar som undersköterska inom hemtjänsten och jag tycker att det sjukt att man total förbjuder anhöriga att träffa sina äldre. Det är inte anhöriga som sprider smitta, det är ju vi personal (omedvetet) Te x vi personal inom hemtjänst träffar ju massvis med olika brukare + att vi har larmtjänst + handlar på mataffärer/apotek åt brukarna. Som en klok distriktsköterska sa om sin mamma ” hon skulle dö utan mina besök” och ja det tror jag också, anhöriga kan vara det ändå som håller kvar livslusten. Kan garantera att anhöriga är mer försiktiga kring sina äldre än vad viss vårdpersonal är. Det blir liksom så himla konstigt.

    Det är inte anhöriga som spridit smitta på äldreboendena i Sverige, det är personalen. Om man ser till vilka som arbetar inom hemtjänst/äldreboenden så är det tyvärr väldigt mycket outbildad personal. De kommer till jobbet sjuka och lever inte enligt social distansering. Jag är tyvärr inte ett dugg förvånad att smittan spridits till våra äldre…

      Finns personal och anhöriga som är väldigt noga och finns personal och anhöriga som slarvar. Det är svårt för både personal och anhöriga att vara säkra på att de inte smittar. Den mest idealiska hade varit om man kunde isolera äldre helt eller tillsammans med personalen men då det inte går att genomföra praktiskt så minimerar man kontakten till den allra mest nödvändiga.

        Fast gör man verkligen det? Minimerar kontakt alltså. Kikade på arbetsformedlingens hemsida, det rekryteras extrajobbare för fullt till äldrevården?

          Minimera kontakt i avseendet att de endast har kontakt med personalen på boendet eller inom hemtjänsten istället för att ha kontakt med både personal och anhöriga.

          Man måste få in nya människor för att täcka behovet. Det brukar inte vara överflöd av personal inom vården. Insjuknar någon och man inte får in en ersättare så är det bara att skynda sig och hoppa över det som går att hoppa över. Nu blir det mycket sjukfrånvaro inte bara pga av personal som smittas av coronaviruset men även alla som blir sjuka av något annat som måste vara borta under hela tiden de har symtom plus två dagar efteråt (inte ovanligt i pre-coronatider att folk jobbade trots sjukdom).

        Har en bekant som arbetar som samordnare inom hemtjänsten i min kommun. Hon berättade att det varit ett jätteproblem med bemanningen för att de ständigt får skicka hem personal som kommer till jobbet med symtom, att en del verkligen inte verkar fatta hur allvarligt det här är och att alla inte följer strikta hygienregler osv.

        Hon har också hört om andra företag som verkar ha sett mellan fingrarna gällande detta, när personalbristen varit för akut.

        Kanske är olika beroende på var man bor men här (Stockholmsförort) är personalen troligtvis största anledningen till att smittan spridits inom boenden.

      Jag håller med. Anhöriga ger livsglädje de som är hög i åldern.
      Att testa alla som jobbar och besöker vore det enklaste. Eller att alla ha munskydd när det är besök.

        Jamendå måste de ju testas inför varje besök. Hur ska det gå till?

          Topsning eller blodprov oftast tror jag.

            Och vem i vården ska hinna analysera de proven?

              JA NÅGON KAN MAN VÄL ANSTÄLLA NÄR MAN GÅR FLERA MILJSRDER I PLUS varje år . Eller ska vi donera Till det med utanför vår skyhöga Skatt?

                ?

      På mitt jobb är det tvärtom. Här börja smittspridningen genom anhöriga och vårdtagaren i sin tur smittade ner personal, och så va cirkusen igång. Och i min stad får man absolut inte handla åt brukarna. Det är ett team som sköter handel här. Och vi i personalen skulle aldrig få fånig på Ica eller apotek med arbetskläder. Det är strängt förbjudet.

      Har en åldring i släkten som bor på ett äldreboende.
      De tillåter besök om man väntar utanför byggnaden. Då byltar de på åldringen och rullar ut denne i rullstol utomhus. Och då får man träffas om man håller avståndet (tre meter).

    misstänker inflammation i blindtarmen, då jag inte kan lyfta höger ben högt, eller ens gå normalt.. jag har aldrig upplevt en sån här smärta förut.
    vågar man åka in till sjukhuset? Och skulle dom ta bort den om den nu är inflammerad eftersom dom skjutit upp operationer pga Corona? 1177 tycker jag ska avvakta, men de börjar bli outhärdligt…

      Men herregud åk till sjukhuset om det inte blir bättre! Det är elektiva operationer de har dragit ner på, inte akuta. ? Det är klart att de opererar blindtarmsinflammationer!

    Sydkoreas CDC har sagt att de har bekräftat Nu 111 cases av re-infection.
    ” South Korea has confirmed 111 cases of coronavirus reinfection (as of Sunday noon) with most cases reported in Daegu and North Gyeongsang Province, two epicenters of the domestic outbreak.” …” For now it is uncertain what led to reinfection ― revived virus that survived treatment or fresh exposure to the virus after recovery,” Jung said.

    https://www.koreatimes.co.kr/www/nation/2020/04/113_287752.html#.XpOBZxuwtas.link

    Stanna hemma tills forskare vet bättre om viruset!

      Fy vad hemskt. Usch. Men tack för artikeln.

      Läste du själv artikeln som du länkar till?

      De vet inte om det beror på att viruset legat latent kvar i kroppen, trots negativa tester, eller om de blivit smittade igen. Det forskas på det.

        Det kan också vara så att testet när de destades negativa var falskt negativt. Det finns alltid en risk för det.

          Ja, det var ju det jag bla skrev.

        Det är ju precis vad det står i texten Sara kopierade in med länken? ?

          Exakt! Man vet INTE Varför dessa folk har blivit sjuk igen efter tillfrisknande. Det var samma situation med human to human transmission i början. Alla måste ta den på största allvar tills man VET bättre.

    Jag skulle vilja veta hur livet är för er andra London-svenskar om vi har några här? Hur ser era liv ut nu?

      Jag bor i London o är inne på min 30e dag i karantän, dvs jag har bara gått till affären max 2-3 gånger i veckan o gått ut på en daglig promenad men That’s it.

      Spöklik stad måste jag säga, så jag har i ärlighetens namn ingen ust att gå ut ändå 🙁

        Hur bor du? Med vänner? Egen lägenhet?
        Vart i London bor du? Jobbet kvar?

        Vi bor i Battersea så vi har parken som tur är.

    FHM = ”innegänget” avseende expertis gällande virus och pandemier. Det betyder att de som jobbar där är tighta och håller varandra om ryggen. Ingen som inte fjäskar/delar deras inställning blir insläppt i värmen. Fd. statsepidemiologen Girsecke har förmodligen tagit Tegnell under sina vingars beskydd och utsett honom till sin ”efterträdare” medan tid var; de är väl stöpta i samma form och tycker ungefär lika. Björn Olsén är absolut mest troligt persona non grata i ”innegänget”, till skillnad från Agnes Wold som verkar hålla samma linje som FHM.

    Tegnell är säkert nöjd, får ju massa material till sin fortsatta forskning på grund av denna pandemi. Förmodligen siktar han på att kunna publicera i de mest ansedda tidskrifterna- det är det viktigaste för honom, gissar jag…

      Hamnade fel- var svar till Agnes inlägg om Björn Olsén.

      Bra skrivet Anna!! Håller helt med, skrämmande att vi folket blir ledda av dessa människor som helt saknar förmåga att erkänna fel beslut och egna brister, och som endast håller sig inom klubben för inbördes beundran. Kan bäst, vet bäst, suck ?

      Du gissar. Och väljer att tro det sämsta om en annan människa. Bra jobbat, Anna!

        Har haft insyn i forskningsvärlden vid ett av våra största, mest ansedda universitet. Tror du folk sitter och myser tillsammans på jobbet? Det är knivhugg i ryggen, hård konkurrens om forskningsmedel och det gäller att liera sig med ”rätt” personer. Folk blir utfrysta om de inte passar in. Varför skulle det vara annorlunda på FHM?

    Någon här som haft Corona och tappat smaken? Mär kom den tillbaka? Förstår att det är individuellt men asså maten var min enda glädje i karantänen

      Blev ”frisk” för ungefär 2 veckor sedan, har fortfarande nedsatt smak 🙁 men som du sa är det ju individuellt, ta hand om dig❤

    Välj bort Expressen och Aftonbladet som bara är ute efter att tjäna pengar på människors rädsla och håll er till SVT Nyheter
    https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/analys-fler-ljusglimtar-i-coronamorkret-1

    Ni som arbetar som personliga assistenter, hur hanterar man Corona inom LSS? Har arbetat som assistent förut så därav nyfiken. Finns ju knappt några nyheter om just den gruppen relaterat till Corona…

    Never google your symptoms. Goggle:a inget i dessa tider. Surfade runt på WHO. Hittar Niphavirus. Det är nog bra att vi övar med Corona innan någon sån skit blir verklighet.

      Ja det finns många olika virus som man kan frukta men när det är sagt så tror jag att vi kan vara lugna på att eventuella nya smittor kommer man att mycket snabbare både rapporter om och då tar man större tag på att begränsa/stoppa. Alla forskare i ämnet jobbar nu på spräng och kommer säkert att komma på lösningar vad det lider. Ju mer kunskap desto större chans för botemedel.
      Tills vidare har vi alla andra bara en sak att göra, hålla oss hemmavid och se till att vi har god handhygien och måste vi ut så håller vi avstånd och begränsar oss till få människor. Ja man blir less men vad är alternativet om vi vill att det ska ta slut?

    Agnes Wold säger att alla kan göra fel i vissa sammanhang, men hon står bakom bakom Anders Tegnell och Folkhälsomyndigheten.
    Hon köper inte kritiken om att Sverige borde göra som andra länder och stänga sina skolor.
    – Det är få länder som inte stängt sina skolor. Men Sverige gör helt korrekt. Jag tror att de flesta smittskyddsmyndigheter över världen är överens. Det är politiker som fattar dessa beslut. Det är män som vill ha kontroll, säger hon och forsätter:
    –Jag har sett tv-bilder från fattiga länder i världen där män går runt och sprutar ut något medel på gatorna. Det hjälper ingenting. Absolut inte. Men många auktoritära ledare har den här grejen att de vill vara som militärer, de vill spärra av, de vill stänga gränser, de vill ha kontroll, de vill stoppa undan kvinnor och barn någonstans. Det är patriarkal smittpolitik. Tack och lov har Sverige en Folkhälsomyndighet som förstår det här.

    Tror ni influencers kommer överleva Corona krisen? Många samarbeten som kanske inte blir av nu eller slutar flöda in på sättet det gjort tidigare.

      Inte en chans. Möjligtvis 2,3 stycken av de allra största.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.