ÖPPET SPÅR – CORONA EDITION

Här kan ni skriva om Corona, men alla andra ämnen tas i inlägget här ovan

256 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    KAN VI ALLA VARA ÖVERRENS OM ATT MAN BIFOGAR LÄNK SÅFORT MAN SKRIVER NÅGOT SOM GÄLLER SIFFROR, UTTALANDEN, CITAT MED MERA. OCH INGA DAILY MAILS ELLER NEW YORK TIMES ARTIKLAR. DU SKA HA BELÄGG FÖR DET DU SKRIVER. DET ÄR SÅ MÅNGA SOM KÖR MED SKRÄMSELPROPAGANDA OCH DET ÄR FAN INTE OKEJ ATT KASTA UR SIG VAD SOM HELST.

      Om du slutar skriva med caps. Deal?

        det var för att det skulle synas och ingen skulle missa 🙂

          Ja, det första inlägget brukar ju bli osynligt om man inte skriver med caps.

            Det vet väl alla ??

          OK DÅ VET ALLA ATT DU HAR BEHOV ATT SYNAS.

          Riktigt jobbigt att läsa din text när du skriver med caps, den syns men man hoppar över den pga det känns bara oseriöst och konstigt att skriva på det viset. Du hade nog fått mycket bättre respons om du skrev vanligt 🙂

            Äsch ta ut den där pinnen och slappna av lite nu

              Behöver inte ta ut någon pinne 🙂 sa bara vad jag ansåg.

      Håller med. Igår var det sån otrolig domedagskänsla här. Varför sprida oro och panik?! Sluta jämföra antal döda.

        Fast ärligt talat, det är väl knappast skrämselpropaganda? Varför skulle man inte jämföra med andra länder?

          nej men att hela tiden kritisera sveriges strategi och ”varna” för att det kommer gå åt helvete och att hundratusentals svenskar kommer dö och liknande.

            Fast det här blir ju också lite märkligt. Man måste ju kunna acceptera att folk har en annan uppfattning och inte bara censurera åsikter man tycker känns obekväma?

            Stefan Löfven sa ju själv att tusentals svenskar kommer dö

      Vad är fel på NYT?

      https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/EWMkvA/sa-manga-tillfrisknade-patienter-saknade-antikroppar

      För det första är new york Times en mycket seriös källa. Aftonbladet och expressen hänvisar till new york Times i extremt många av deras artiklar.
      För det andra är det inte skrämsel att se sanningen i vitögat.
      Det finns ingen immunitet. Endast de som varit svårt sjuka och är äldre får viss immunitet. Jag läste detta i januari för övriga Corona virus som sars och mers fungerar på samma sätt. jag blev hånad.
      Jag tror, vad var det jag sa, passar rätt fint som avslutning. Cheers!

        Att det finns INGEN immunitet är felaktig slutsats och du ignorerar förklaringar till ”reinfektion” men jubbla på du.

          Det finns kortvarig immunitet hos individer som varit mycket svårt sjuka. Precis som med sars och mers, dock är det en kortlivad immunitet.
          För att flockimmunitet ska fungera som strategi behövs total och garanterad immunitet, inte att hälften kanske får immunitet, hälften kanske inte får immunitet.
          Vet inte vad jubbla är för något men det är inte något jag sysslar med 🙂

        Det kommer att finnas tester att köpa på apoteket för att kolla om man är immun. Viruset kommer att försvagas och dö ut. Skönt att det räddade din dag att du fick sprida lite ev dåliga nyheter och få många att må dåligt

          Vaddå få några att må dåligt? Jag har mått dåligt sen januari när jag läste all fakta om detta virus, ännu sämre mår man när omgivningen väljer att stoppa huvudet i sanden. Det är värst för oss som är upplysta, de naiva lever i sin förnekelse och väljer att aktivt inte bry sig. Om någon vaknar upp av denna info så är det bra, det krävs en gemensam insats för att stoppa detta utbrottet. Folk måste sluta leva som vanligt under en tid för att stoppa utbrottet.

          Vill inte vara dum nu men du själv sprider en ”trevlig lögn.” I dagsläget finns inga bevis på immunitet och man kan alltså inte påstå att det i framtiden kommer säljas tester för att ta reda på om man är det på apoteket. Visst är det hemskt, men det verkar som jag fattat det i nuläget vara sant. Att inte sprida skrämselpropaganda är en sak men man ska inte hitta på saker för att få folk må bättre heller.

        Det är inget fel på New York Times men det är märkligt att använda hänvisningar från kvällstidningarna som ett bevis för att New York Times är en legitim källa.

      https://www.nytimes.com/2020/04/14/us/coronavirus-updates.html?action=click&module=Spotlight&pgtype=Homepage

      Du ville ha New York Times? Absolut de ska vi fixa, här är deras livuppdatering.

    Kan ni snälla, snälla, SNÄLLA stanna hemma för Guds skull? Är trött på att se alla instagram inlägg på alla fester och event som folk fortfarande går på. Förstår man inte att det är en global PANDEMI som pågår just nu? Vi i sjukvården klarar inte av mer 🙁
    /Den trötta sjuksköterskan

      Vill inte va sån, vet alla de är olika för alla, men följer 3 ssk på de stora sjukhusen i Sthlm och de gör fan inget annat än att instagramma jämt, på jobbet, på promenader, på middagar, på det ena och de andra…

        Ja usch för vårdpersonal som tar paus, jobba för fan. ??‍♀️

          men herregud klart dom ska få ledigt, du missar dock helt poängen. de själva jobbar på akuten men går ut på middagar? fattar du nu?”stanna hemma”

          Handlar nog mer om att exponerad personal exponerar andra, inklusive sina patienter, inte att de inte ska ha ledigt.

      Alla jag känner är hemma allt det går. Beställer mat på nätet, tvättas händer så man är flådd. Tas hand om äldre och beställer mat och hjälper till. Håller avstånd om man nu skulle råka komma nära någon annan. Känns som om det är ett Stockholmsfemomen i så fall att bete dig som en idiot. Göteborg är ju öde, restauranger och affärer kursar på löpande band.

        Jag är från Stockholm och uteserveringarna har varit fulla hela påsken! Hela stan är som vanligt i princip, ser konstant bilder på instagram om hur folk njuter av ett glas vin som om allt vore normalt. Önskar jag kunde visa bilder från sjukhusen så folk blir vettskrämda

          Vilka uteserveringar var du på då?

          Hälften har inte ens öppnar som vanligt ännu. I helgen var jag på promenad samtliga dagar och det var inte ens 25% fullt på de få som öppnar på Mariatorget där jag bor. Medborgarplatsen var minst varannan stol ledig. Längs kajen från gamla stan till Kungsträdgården var det knappt folk över huvudtaget. Kungsträdgården kanske halvfullt på de som hade öppet. Stureplan ska vi inte ens prata om!

          Så berätta. Vart i helvete har du varit någonstans?

            Men lägg av med aggressiviteten. Det är visst mycket folk på uteserveringarna. Jag jobbar i Kungsträdgården och ser hur folk fortfarande envisas med att flytta borden närmare varandra för att få bästa platsen.
            Idag stod jag i kö till en kiosk och stod 1 meter bakom typ och folk tar det som att jag inte står i kö och ställer sig som vanligt I rumpan på personen framför. Folk tar inte avstånd

              Nu handlade det om folkmängden på uteserveringar och folk överdriver. Inte att folk flyttar bord

                Ok I get it. Det var inte proppat men det var fortfarande mycket folk.
                Och att folk flyttar bord (närmare okända) och trängs är väl ändå lite samma lika som att man inte bryr sig om att stanna inne?

                  Proppat är däremot ordet som beskriver hur det såg ut i min lokala parklek här i Stockholm varje dag förra veckan ? barn och ännu värre vuxna som mer eller mindre stod på varandra i den lilla parken..antagligen samma föräldrar som samtidigt inte vågar lämna barnen på förskola pga smittorisk ?‍♀️

            Kan du läsa? Sa ju att jag såg på instagram stories och påväg till jobbet hur det såg ut. Det är mycket mer folk ute än vad FHM rekommenderar.
            Onödigt passivt aggressivt lol

              Fel igen. FHM har aldrig rekommenderat friska människor att stänga in sig hemma. Du arbetar definitivt inte inom vården med covid 19-smittade som du påstår.

                Men att hålla avstånd ska man! Oavsett ålder och riskgrupper eller ej

          Vilket sjukhus och vilken avdelning arbetar du på ?

        Stockholmarna stannade hemma som de blev ombedda sa de på Rapport nyss.

          Stannade från att åka ifrån staden, dock har vi lekt rövare och minglat runt på uteserveringar i stan :/

          Nej det gjorde de inte.

            Jo, det var många som gjorde det. Och de rapporterade även i torsdags att trafiken ut från Stockholm var väldigt hög. Så visst var de många som struntade i rekommendationerna, även om såklart många är väldigt skötsamma och ansvarsfulla också 🙂

              Resorna från Sthlm till Gotland vara nere med 96% jämfört med förra året. 95% till Sälen. 97% till Åre.

              Källa: Data insights på Telia som hjälper myndigheterna med att studera spridning och trafikmönster.

              Sthlmarna följer rekommendationerna.

                Duktiga Telia.

              Fast det är stor skillnad på att åka till tex Åre/Sälen/Gotland osv än att som stockholmare åka till sitt lantställe på tex Ingarö/Åkersberga whatever. Det sistnämnda är fortfarande inom Stockholms sjukvårdsregion.

              Så om trafiken visat att många åkt ut från Stockholm behöver inte betyda att de åkt till annan region. En annan viktig sak som jag tror att de flesta (inkl mig själv) gjort är att handla mat i Sthlm innan vi åkte till lantstället inom samma region.

                Verkligen! Vi bor i Stockholm men var under påsken på vårt landställe på Dalarö, en biltur på 30 min från vår lägenhet. Vad är problemet?

        Jag kommer lämna Stockholm när detta är över. Denna pandemi har visat mig att Stockholm är inte en plats man kan bo på.
        Mvh född i Stockholm

          Alltid nåt ?

          Ok bye

      Och ändå står alla provisoriska fältsjukhus tomma och mer än redo att ta hand om nya smittade.

        Hur många provisoriska fältsjukhus finns det? Vad jag vet en i Stockholm (Älvsjö) och en (halv) i Göteborgsområdet/Östra. https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/overlakare-slar-larm-om-taltet-pa-ostra-riskerar-manniskors-liv

      Vilket sjukhus och vilken avdelning arbetar du på ?

        Varför spelar det någon roll?

          Därför att det där är ett troll

      Ja som tex Michael Forni. Hennes kille har troligtvis fått corona enligt henne själv och det är såååå synd om henne som nu måste få ta hand om sitt barn helt själv som även han har blivit dålig nu. Men nehej, att gå på inflyttningsfest och sedan en baby shower förra veckan på någon uteservering var ok. Då vägde väl det roliga mer än konsekvenserna av det. Och nu näms det i hennes inlägg minst 2 gånger om hur hon kan ha det, haft det eller få det symptom fritt men förra veckan var det inga problem? Så jäkla urbota korkat och själviskt. Tänker bara på sig själva och inte sin omgivning.

        Alltså de får skylla sig själva så jäkla hårt. Hon har varit ute och minglat, fikat, lunchat, levt som vanligt.
        Tråkigt nog för dom så blir de troligtvis ingen immunitet heller.
        https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/EWMkvA/sa-manga-tillfrisknade-patienter-saknade-antikroppar

          Du länkar till en låst artikel, dessutom från kvällspressen. ?

            Den var öppen när jag publicerade den!

          Det borde vara blockerat att länka till Aftonbladet och Expressen här.

            Ja, tydligen också NYT, daily mail, DN osv. Man får bara länka till artiklar jag själv vill ha och som bekräftar min världsbild…

    Känns som om vi lever i en mardröm.

      ja det gör det verkligen

      Skulle du fly till ett coronafritt land om det fanns ett, och stanna där tills skiten var över?

      Värre blir det

      Den värsta mardrömmen är att bo på en plats där ingen bryr sig och alla lever på som vanligt. Ingen gemenskap att nu stanna alla hemma och krossar detta utbrott en gång för alla. Nej nej, dricka rose i solen och stoppa huvudet i sanden. Det är mycket mer svenskarnas, eller snarare stockholmarnas melodi…

    Över 20.000 döda i Italien nu:

    https://www.svd.se/over-20000-virusdoda-i-italien

      Det går också att fokusera på att de är i en tydligt nedåtgående trend. Eller du kanske arbetar på Aftonbladet?

        Det går också att konstatera att siffran stämmer? Varför måste hen tolka en hemsk siffra på ett sätt du föredrar? Hens vinkling är precis lika korrekt.

    Just ikväll är ångesten över det här jävla viruset skyhög. Min hälsa är inte den bästa och detsamma gäller för de som står mig närmast. Jag vet att min unga ålder är på min sida och att majoriteten av alla som smittas överlever. Jag vet att den grad av oro jag känner är obefogad, men inte fan hjälper det mot min ångest som inte blir hjälpt av fakta utan kör sitt race ändå och öser på med panikkänslor och katastroftankar.

    Allt känns så overkligt och jag känner också en sådan enorm ilska gentemot alla som inte tar denna pandemi på allvar.

      <3 Känner med dig. Finns det något kul du kan göra för att få dig att må bättre? Fokusera tankarna på något annat en stund mellan ångestvarven?

    Är det verkligen som ”en vanlig influensa”?
    Som jag hört många envist säga.

      Det beror nog på vem man frågar, en del har ju t.o.m bara upplevt det som en förkylning.

      Nej!

      Det är inte ens i samma sorts virusfamilj som den vanliga influensan tillhör. De som envist hävdar detta tillhör familjen struts.

        Den ”vanliga” influensan är flera virusstammar. Den senaste sprutan var på fyra stammar. Då coronavirus är ett influensavirus är det något missvisande att säga att det inte är en influensa.

          Men nej, det är de inte.

          Covid-19 är en virusburen luftvägsinfektion med influensaliknande symtom. Det är dock ingen influensa varken av typ A, B eller C.

          Coronavirus är en annan grupp än Ortomyxovirus där flera Influensavirus ingår. Vaccinet innehåller 2 Influensavirus typ A och 2 typ B.

        Kanske symptomen som avses? Inte virusets släktträd…

        Hon frågade om det var SOM en vanlig influensa inte om det var ett Influensavirus.

      Liknar en vanlig influensa men skillnaden är att COVID19 sprids i en mycket snabbare fart än säsongsinfluensan och dödligheten är ca 20 ggr högre (ca 0,2% för influensa och 2% för COVID19)

        källa tack

          Jobbar på sjukhus, källa nog?

            Nej, naturligtvis inte källa nog.
            Det borde du också förstå.

              nej?????????????

              WHO är också en källa där de uppskattar dödligheten till 2%, vilket var där min kollega fick sin info ifrån

                Den siffran måste kvalificeras med att det finns många fler fall i verkligheten än de som är bekräftade så att den riktiga mortality rate kommer att vara lägre.

                  Den är nog redan korrigerad. Vad jag vet har den inte varit så låg som 2% i något land. I Spanien ligger den just nu på 10% av antal rapporterade fall och i Italien nästan 13% enligt WHO:s statistik. Sen skiljer det sig såklart från land till land, och det är såklart inte helt enkelt att uppskatta, men utgår man från den tillgängliga statistiken så borde 2% vara en uppskattning där man redan tagit hänsyn till att alla fall inte rapporteras. Men förhoppningsvis sjunker den ytterligare.

                    Jag kan tänka mig att det är en justerad siffra men frågan hur bra uppskattningen är. Jag
                    hittar dock inte 2% dödlighet på WHO:s sida nu men den angavs tidigare (månadsskiftet januari/februari) utifrån data från Wuhan. Får anta att Jeannies läkarkollega har använt siffran från FHM:s Frågor&Svar där de anger att ”WHO uppskattar i dagsläget att dödligheten är 1–2 procent av de redan infekterade” men även att ”Erfarenheten visar att nya sjukdomar brukar ha en omfattande underrapportering. Det kan finnas fler fall i de drabbade områdena än vad som har rapporterats i inledningsskedet, vilket kan innebära att dödligheten kommer att sjunka.” FHM länkar hit https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/global-research-on-novel-coronavirus-2019-ncov som underlag men jag hittar inte just 2%.

                      Nej precis, det måste vara väldigt svårt att uppskatta och alla siffror som släpps ska nog tas med en nypa salt. Hur som helst kan man nog enas om att dödligheten kommer landa högre än för säsongsinfluensan. Men som sagt, man kan ju alltid hoppas att den visar sig vara lägre än vad som spås just nu.

                Kopierat från folkhälsomyndigheten:

                Uppskattningarna när det gäller dödlighet är fortfarande osäkra för covid-19. WHO uppskattar i dagsläget att dödligheten är 1–2 procent av de redan infekterade. Den siffran baseras på internationella studier.

                  Lägger till stycket precis efter den:

                  Erfarenheten visar att nya sjukdomar brukar ha en omfattande underrapportering. Det kan finnas fler fall i de drabbade områdena än vad som har rapporterats i inledningsskedet, vilket kan innebära att dödligheten kommer att sjunka.

                  Så du hoppade medvetet över stycket efter? Du är ju enbart ute efter att skrämma upp folk här, inget annat.

            Du är ett troll alltså. Ingen som arbetar inom vården är så dålig på att räkna!

              Inget troll. Legitimerad SSK och fick infon från en läkarkollega

                Märkligt att läkarkollegan kunde uppge siffror som ingen kan göra förrän allt är över och man samlat in allt underlag för en korrekt bedömning…

                  Hen snackade säkert utifrån nån kontext som inte återges här.

                  WHO har annars gjort en liknande bedömning där de uppskattar dödligheten till 2%. Är det inte källa nog får du fan be din sko om det

                  WHO har gjort en uppskattning men den måste kvalificeras med att den verkliga siffran sannolikt kommer att vara lägre pga alla oupptäckta/obekräftade fall.

        Dödligheten kan inte mätas i procent om man inte har antalet smittade. Och det har man definitivt INTE i det här läget

        Matematiken var kanske inte din starkaste sida.

          Haha verkligen. Måste vara ett troll

            Ett ganska korkat troll ?

              Detta korkade troll pluggar just nu sitt andra universitetsutbildning, men tack för komplimangen !

                Sitt andra universitetsutbildning? ?

                  Yes och det är inte en svensklärarutbildning så skit i mina grammatiska fel

                    Så varken svenska, matematik eller medicin kan vi då fastslå att du läser.

                  Människor brinner verkligen för andras stavfel och slarv här inne. Ni brukar inte vara med om spännande saker förstår jag.

                    Nej jag brinner för att ingen ska sitta här och medvetet skriva negativa faktauppgifter som inte stämmer. I syfte att skrämma och göra andra oroliga.

          Nope, det är det inte. Det ska stå 10 ggr

            Läkarkollegan hade fel alltså?

              Jag skrev fel

        Jag tror tyvärr att du av någon anledning bluffar. Ingen som arbetar i vården med covid 19 smittade skulle lägga ut såna felaktiga uppgifter.

        Hur får du 2% 20 gånger högre än 0,2%?

          10 ggr ska det stå, har varit uppe länge nu 🙁

        *10 ggr ska det stå

      Nej, inte i närheten. Av flera anledningar. Vi är snart uppe i 1000 döda. Ett normal år med influensa dör 200-300 i Sverige. (Vi har haft år med högre antal, men det är inte standard.).
      De tillhör olika virus stammar, är som att säga att bruten stortå och förkylning är samma sak.
      Vi har inget vaccin, vilket gör att det här viruset är betydligt farligare för oss alla.

        Som sagt, det här med procent måste till för att man ska kunna jämföra….

          Nej, det måste det inte då det här aldrig kommer jämföras med influensa då det inte är en influensa. Man kan jämföra det med sars om man vill.

            Va?? Vad menar du? Om man jämför med Sars behövs inte procent??

              Jo, men inte för influensa.

                Men snälla ?‍♀️?‍♀️?‍♀️

            Både SARS och Covos19 är influensavirus så vi kan nog anta att det kommer att räknas som influensa.

              Nej.

              Men herregud – vad är det ni inte fattar??? Det finns inget korrekt utfall än

              Tyst nu

              Nej, SARS och SARS-CoV2 (aktuella viruset) tillhör gruppen Coronavirus. Influensavirus ingår i gruppen Ortomyxovirus.

        Från FHM rapport om influensaperioden 2017-2018.

        1012 avlidna inom 30 dagar.

        Året innan 725

          Just det. Överdödlighet är det som ska räknas på

    INSÄNDARE. Sveriges sätt att möta coronaviruset innebär troligen en snabbare samhällsspridning. Men preliminära beräkningar visar att den svenska linjen räddar på sikt troligen fler liv än att stänga ner samhället helt som många andra länder gör, skriver Johnny Ludvigsson, överläkare och seniorprofessor vid institutionen för biomedicinska och kliniska vetenskaper vid Linköpings universitet.

    https://www.dn.se/asikt/svenska-linjen-raddar-fler-liv-an-att-stanga-ner/

      Förhoppningsvis kommer det snart att visa sig att det är så. Så fort stora mängder häkan testas så ser vi resten av isberget. För övrigt så är man ju j-a trött på (manliga)forskare som ska bråka offentligt just nu och synas och höras och tala om att just dom har rätt. Typiskt forskarvärlden, hugga i ryggen och ge betalt för gammal ost.

      Det där känns som en köpt åsikt, men jag kan inte läsa hela artikeln.

        Men ser man på. Det är samma Johnny som debatterade med Katrin Z. Ja då fick han ridå från mig och det är publicerat under DN åsikt.

          Men du är allvetande alltid och din åsikt är alltid rätt, jag blir matt av att du är i alla trådar alltid. Gå och raljera i din egen blogg!

            Varför skulle hon inte få vara här? Hennes kommentarer ger mer än din ovan.

              Vad trevligt att du tycker det, dock påpekade jag inte att hon inte får vara här.
              Du kan ju prova att läsa vad det står istället för att medvetet missförstå för att sedan kunna kommentera i onödan. Precis som min kommentar inte gav dig något ger inte din kommentar heller mer så….

                Haha det var ju exakt vad du gjorde? Varför skulle du annars säga till henne att hänga på sin egen blogg?

                  Är Murderino och The real Hmm samma person? Ni skriver ju med exakt samma ton

                    Nej vi är inte samma person. Skulle aldrig använda massa blom emojis tex. Jag har varit här sen start, men det vet bara Camilla som kan se ip. Haft mina fejder med the real hmm också. Men det ni håller på med nu är bara löjligt, hon får skriva sina åsikter lika mycket som ni får göra det.

                  Nej!
                  Du läser in saker och får göra så, jag accepterar att alla inte har förmågan att tolka text.
                  Ha en trevlig kväll

                    ”Gå och raljera i din egen blogg!”
                    Ah jisssses vad otydlig du var.

                Ert sätt att bråka på är så sjukt tröttsamt. Suck.

            Behöver inte läsa artikeln eller ens ingressen för att ha en känsla om den.

        Är inte DN öppen för alla?

          Låst artikel, kräver prenumeration.

            Nej det gör det inte. DN är fritt om man registrerar sig.

        Varför skulle det vara en köpt åsikt?

    Jag har varit sjuk i cirka en vecka nu, men mår i stunden ganska bra. Har de senaste dagarna varit ganska yr och varit täppt i näsan bara. Har även inget smak- eller luktsinne vilket SUGER.

    Man ska ju vara helt symtomfri innan man börjar jobba igen, men jag känner mig frisk även om jag är yr då och då och inte känner någon lukt eller smak. Borde jag vara hemma tills mitt luktsinne är tillbaka helt, eller kan jag gå till jobbet snart då jag i övrigt mår bra? Själva symtomet med att inte känns lukt/smak står ju inte med som ett ”officiellt” corona-symtom, men jag har förstått att många tappat det…

      Du ska vara hemma tills alla symtom är borta!

        Exakt!

      Jag skulle rekommendera att stanna hemma tills du är HELT symtomfri. Stor chans att du fortfarande bär på viruset (då du fortfarande är yr) och därmed fortfarande kan smitta andra.
      Jag har en anhörig blev ”frisk” från COVID19 i mitten på mars men fortfarande inte fått tillbaka smaksinnet, så det tar nog ett tag!

      Du är inte frisk. Stanna hemma.

      Fortsätt stanna hemma pga nästäppan.

      Lukt- och smaksinnet tar veckor till månader att komma tillbaka pga påverkan på receptorerna.

        Stämmer ej. Så längre lukten och smaksinnet är borta så är viruset aktivt i femte kranialnerven.

            Du länker en artikel om encefalit (hjärninflammation) som ger påverkat medvetande?

              Jag länkade det högre upp i detta inlägg, det är alltså covid19 som orsakar det. Läst hela artikeln.

                Tack, förväxlade fönstren. Man tar upp att förbättring av lukt- och smaksinnet oftast sammanfaller med att övriga symtom försvinner men nämns inget om att fortsatt nedsatt lukt- och smaksinne i frånvaro av andra symtom skulle tyda på fortsatt infektion. Det nämns inte heller något om femte kranialnerven.

                  Det är femte kranialnerven som står för både lukt och smaksinnet.

                    Flera kranialnerver inblandade i lukt och smak men har sett påståendet här om just femte kranialnerven flera gånger så nyfiken på källan.

                      Ja men det är det är endast femte kranialnerven som står för smaken. Chorda tympani för att vara exakt står för smaksinnet i 2/3 av tungan.
                      Viruset sägs gå in i hjärnbarken och påverkar flera kranialnerven. Både olfactory första kranial nerven och femte kranial nerven.
                      Forskarna tror att viruset kommer in i hjärnan via olfactory bulbs när det gäller förlust av luktsinnet.

                      Beyond infecting nerve tissue in the nasal cavity, the virus could theoretically ”also penetrate the cribriform plate, the bone between the nose and the brain, and infiltrate the olfactory bulb,” the brain region where cells in the nose send smell information to be processed, Hummel said. A 2008 study of the SARS-CoV virus, which caused an outbreak of severe acute respiratory syndrome in 2002-2003, revealed that the coronavirus could penetrate the olfactory bulbs of transgenic mice. “

                      https://www.medicalnewstoday.com/articles/326621#trigeminal

                      https://www.livescience.com/odd-coronavirus-symptom-smell-loss.html

                      Har varit frikostigt med benefit of the doubt men då fanns det alltså ingen källa vad gäller trigeminus men kul att du googlade lite om olfactorius efter tipset.

                      Jag kanske borde varit tydligare att jag främsta syftade på smaksinnet och inte endast luktsinnet. Däremot så har femte kranialnerven tre grenar varav en gren går till näsan. Så det är Inte helt fel men iaf.
                      Här är länkar som källor angående femte kranialnerven och Corona viruset.

                      https://res.mdpi.com/d_attachment/viruses/viruses-12-00014/article_deploy/viruses-12-00014.pdf

                      https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/2543129/

          Källa för trigeminuspåverkan och att man har pågående infektion tills lukt- och smaksinnet är helt återställd?

            Lukt och smaksinnet är femte kranialnerven ? om ni inte visste.

              Varför kallas första kranialnerven luktnerven?

                Lukt ja men inte smaksinnet i munnen. Det är femte kranial nerven, som också har granarna vid näsan.

      Gissa själv. idiot

        ?

      Var hemma tills luktsinnet är helt tillbaka. Att tappa lukt och smaksinnet betyder att viruset har infekterade den femte kranialnerven och du har fortfarande aktivt infektion.
      Så länge du har symptom så smittar du andra. Man kan tom smitta andra flera dagar efter sista symptomen.
      Stanna hemma!!

        Tack för svaren! Då fortsätter jag att stanna hemma 🙂

    Bor i Jönköpings län. Jobbar på som vanligt, är förskollärare. Barnen är på skola och förskola mannen på jobbet som resurspedagog. Ingen av oss kan jobba hemma. Livet rullar på som vanligt förutom att vi inte träffar många på fritiden och isf mest utomhus. Känns konstigt när det är pandemi och leva på som vanligt. Såklart tacksam för det men känns som parallella världar.
    Hur ser er vardag ut nu?

      Pluggar just nu (är sjuksköterska i botten) och har gått tillbaka till ett heltidsjobb på sjukhuset nu när universitetet har stängt. Konstigt att se livet (helvetet) med COVID patienter på sjukhuset och en kompletta motsatsen när man tar steget ut ur sjukhuset. Vardagen rullar på förutom att jag nu storgråter varje gång jag kommer hem…

        ❤️

      Här är det samma som i jkpg län typ. Bor själv i Kalmar län på mindre ort och här är folk totalt dumma i huvudet och verkar inte fatta alls vad det är som gäller. De träffas som vanligt, åker och shoppar, fikar på fik m.m. Jag gör så gott jag kan, jobbar för att jag måste ha pengar, men umgås inte och är endast i affärer när jag måste ha mat. Annars blir det bara promenader eller trädgårdshäng här med barnen.

        Någon stad som inte haft några fall alls i Sverige?

      I Örebro är nästan allt som vanligt, fullt med folk på gymmet hela påsken. Långt ifrån tomt på restauranger och uteserveringar (mkt ungdomar ute) . Lång kö till kassan på Ikea och Bauhaus!? Men antar att om alla följer rekommendationerna att om man är frisk och sköter handhygien så är ju detta helt i sin ordning ! Eller?

        Det är där det krockar. Vi blir tillsagda att stanna hemma om vi är sjuka, hålla avstånd, tvätta händer och sprita. Samtidigt så finns det vårdpersonal som ropar att vi ska stanna hemma, att det är katastrof och mardröm och att de inte orkar mer.

          Precis, det är så svårt tycker jag att veta vad som är rätt eller fel! Jag vill tro att rekommendationerna räcker men vill ju aldrig för mitt liv att de som jobbar med allt det här ska behöva lida….
          Tror ändå många många lever på som vanligt tyvärr, de flesta av mina vänner, jobbarkompisar, barnens kompisar verkar inte ha ändrat sina liv ! Men de är iofs friska ….

          Det finns variationer av ’stanna hemma’, som är i enlighet med rekommendationerna t.ex. uppmaningarna att inte åka till skidorter, Gotland eller till släkten under påsken; stanna hemma om du är sjuk; stanna hemma om du tillhör riskgrupp. Tycker även SL:s stanna hemma för att inte bidra till trängsel i kollektivtrafiken särskilt under rusningstid hör dit.

          Jag tror att vårdpersonal som uppmanar folk att bara stanna hemma fullt ut hakar på andra länder med striktare restriktioner där man har kampanjer som går ut på att ”[frontliners] went to work for you, stay at home for [them]”.

        Tror inte ett smack på att folk följer rekommendationerna alls faktiskt ?

          Utifrån vad jag ser så följer man det som passar ens livsstil, men gör inga större uppoffringar.
          Det folk i min omgivning har varit duktigast på är att skydda sina äldre och de multisjuka. Dvs. man träffar dem inte inomhus och är verkligen mån om att hjälpa dem. Åker och handlar, träffas bara utomhus osv.

          Har tappat räkningen på grannar och klassföräldrar m.m som tycker det är ”så härligt” att få lite ledigt, kunna jobba hemifrån och att det är så slappt och skönt osv. ”Perfekt nu till våren när man kan fixa i trädgården” m.m.
          Det handlar helt klart mer om dem och den vinst de plockar ur situationen än om nödvändiga åtgärder för att minska smittspridning.

            Exakt så !! Bra beskrivning….

              Undrar hur många gånger jag hört ”man måste ju få leva lite också…” av generade vuxna som smitit iväg utanför stadsgränsen eller varit på uteservering.

            Fast det är väl precis det bästa de kan göra? Hålla sig hemma i trädgården.

              Nu var det ju inte riktigt det som var poängen, men…

              Det handlade om inställning. Att det handlar mer om att mjölka situationen än att vara en god samhällsmedborgare.

                Jag tycker att det handlar om att göra det bästa av situationen… skulle det varit bättre om de legat hemma under täcket och gråtit?

                  Jag var nog lite otydlig alternativt att du har lite svårt att förstå. Det handlar om att folk struntar fullständigt i rekommendationerna och passar på att slappa lite hemma när tillfälle ges. Samtidigt som de fortsätter leva på som vanligt i övrigt. Vilket jag också gör, naturligtvis. Och tänker fortsätta med så länge jag inte har symtom (i så fall kommer jag givetvis stanna hemma så länge som krävs).

      Jag jobbar hemifrån sedan ett tag, det gör alla på arbetsplatsen. Lite tråkigt för saknar kollegorna och miljöombytet men det är inte mycket att välja på. Min sambo jobbar inom sjukvården och jobbar således som vanligt. Barnen är på skola/fsk. Deras aktiviteter är inställda resten av terminen och vi träffar inte våra äldre släktingar, utan sköter deras inköp av mat, mediciner etc. I övrigt brukar vi inte ägna fritiden åt att gå på lekland, köpcenter eller andra inomhusaktiviteter så skillnaden är väl inte så stor egentligen. Vi är ute i skogen som vanligt, och cyklar/åker rullskridskor.

      Bor i Stockholm. Både jag och sambon jobbar hemma då vi har såna jobb. Barnen går på förskolan. Det är väldigt lugnt där då många håller sina barn hemma, antagligen då de är snuviga. Åker iväg och handlar en gång i veckan tidig förmiddag. Träffar fortfarande mina systrar, föräldrar och sambons familj så länge alla är friska. Vi grillade i helgen nu. Hade blivit knäpp att inte få träffa någon.

        Annars leker barnen mest ute om vi träffar andra barn på helgerna. Jag har pausat mitt gymkort och springer ute i skogen istället. Vi hade två utlandsresor bokade nu i början av sommaren som vi såklart bokat om. Livet rullar på men är ändå satt på paus.

      Vi jobbar båda hemma, dock behöver jag vara på kontoret 1 dag i veckan. Då är det lite folk där. Barnen går på förskola och skola som vanligt. Känns inte helt bra men kan inte få ihop jobbet med dom hemma. Det har varit galet med hemkörning av mat, helt slut på alla tider så har fått handla i butiken. Åkt dit på kvällen, mindre folk. Försöker verkligen hålla avstånd till folk. Inte så lätt alla gånger då vissa inte verkar fatta. Sen har jag varit i några enstaka affärer, inte köpcentrum. Det har i princip varit folktomt där så känns väl ändå hyfsat ok. Inte varit ute på restaurang eller nåt sånt. Slutat gå på gymmet. Träffat en kompis på promenad utomhus. Knappt träffat några folk alls. Mycket utomhus med barnen. Bor i Sthlms län.

    Som jag ser det tar många svenskar inte det här på allvar.

    Dels för att symptomen oftast är så pass ”lindriga” och något vi är vana att få ett antal gånger per vinter, dels för att vi inte har samma siffror över avlidna som de länder som drabbats hårdast. Gemene man räknar inte dödsfall per miljon invånare utan ser bara siffrorna. Och om vi då har 20 avlidna på en dag jämfört med Italien eller USA som rapporterar 800-1000 döda på en dag så låter det väldigt lite i jämförelse. Man tänker inte på att Italien har 60 miljoner invånare utan jämför bara rakt av och då väger man 20 – 800 mot varandra.

    Sist men inte minst har vi inga tydliga ledare i det här landet. Utan allt bygger på frivillighet och mjuk vädjan från myndigheter och makthavare. Vilket många säkert också tolkar fritt. Det är ju som att duka upp ett smörgåsbord med godsaker och fresta alla att ändå ta en liten tallrik med sådant man har svårt att motstå.

      Men om Sverige har 20 döda och Italien 800 är det ju ändå väldigt stora skillnader i siffror, även om Italien har 6 gånger större befolkning än Sverige?

        Ja absolut! Vi har förhållandevis väldigt låga dödstal (Italien har 338/m pop) medan vi har 91.
        Jag tycker att vi kommit väldigt lindrigt undan och det är tröttsamt med alla alarmister som hela tiden skjuter fram skräckscenariet med dödstal som ska skjuta i höjden. Som om de vill se katastrof och elände istället för att glädjas åt att vårt levnadssätt och vår modell faktiskt gör att vi klarar oss rätt bra nu.

        Men det handlade ju mer om att folk inte tar viruset på allvar och det har nog delvis med de låga siffrorna att göra. Hade 1000 pers om dagen strukit med, som i USA, hade folk naturligtvis blivit räddare och betett sig annorlunda.

          På allvar tror du att endast 20 pers har dött i Sverige per dag? Kom igen.

            Det var ett exempel. Kom igen.

          Vi ligger en månad efter Italien också kan va bra att veta

        Italien har en stor äldre population. Större än boomergenerationen vi ser i Sverige. Italienare föder mycket få barn nämligen. En sjukdom som drabbar främst äldre kommer följaktligen drabba Italien hårt.

      I Sverige litar man ju också på staten och förväntar sig att bli omhändertagen om man behöver därför tar man det piano enligt min outbildade analys. Jag som bor i ett fattigt land utan adekvat sjukvård, alltså gatorna är tomma sedan veckor tillbaka. De flesta inser att man måste ta hand om sig själv. Förutom den fattigaste delen av befolkningen i utkanten av städerna och på landsbygden…där måste man arbeta för att få ihop sitt dagliga bröd. Man är ju även vana vid att folk dör av olika sjukdomar som tex dengue, malaria, TB osv.

        Jag tror du har rätt i det. Tror också det därför blir extra svårt för svenskar när FHM kritiseras på nåt sätt, ens världsbild klarar inte riktigt av det. Andra länder är nog mer vana.

    Nytyskar praktiserar social distansering:

    https://twitter.com/ycdMo/status/1249260746678116352

      Ser väl likadant ut när svenska fotbollshuliganer träffas…

    Och vad var det för stolligt utspel från MSB?
    Först påstod de att det kan bli brist på dricksvatten och sedan tog de tillbaka det och säger att det inte finns någon risk att det blir brist.

    Och så undrar folk varför förtroendet för våra myndigheter är så lågt?!!

      MSB. Dan Eliasson. Igen .

      Ja, så onödigt av dem att skrämma upp folk sådär!

    Det här börjar verkligen skrämma mig nu. Hela världen är upp och ned och nu bränns 5G master ned för människor sprider teorier om att strålningen ligger bakom. Vad händer med oss som jobbar med det? Vad händer med Ericsson? Vad händer med Huawei? Känner sådan ångest.

      Gissningsvis jublar både Ericsson och Hua om någon bränner ned masterna. Då får de sälja samma utrustning en gång till

        Du kan ju försöka svara vänligt. Många av oss jobbar med 5G och är oroliga.

          Jag arbetet med utrullningen av 5G och varför skulle jag bli orolig av det här?

          Nätägarna måste bygga oavsett om några skulle få för sig att elda ned varenda mast.

          Exakt samma oroligheter skedde innan 4G började byggas ut på riktigt

            Tack det gör mig lugnare ❤ har precis börjat jobba med det och är så orolig bara att allt går käpprätt åt helvete såsom världen ser ut nu.

    Tror ni det kommer gå några flyg mellan Sverige och UK i sommar? Ska flytta dit

      Kanske mot slutet av sommaren, men juni tror jag inte att du ska räkna med.

      Tveksamt tror jag. Skulle tippa på att det inte kommer gå att resa som vanligt i sommar, varken inom EU eller i världen.

      Men sluta. Kan vi få överleva det här först

    Vet att flera stockholmare sitter tätt på uteserveringarna mm. Men är faktiskt väldigt många stockholmare som följer rekommendationerna, som håller sig hemma, håller sig ifrån familj och vänner. Har själv inte träffat min pojkvän på drygt en månad pga att han bor i en annan del av Sverige och vi inte velat gå emot rekommendationerna.
    Det jag vill komma till är att det är mycket snack om att stockholmarna inte går emot allt, men många stockholmare följer rekommendationerna och blir själva ledsna på dem som inte gör det.

    Min mamma är 69 och har diabetes sedan ungdomen, pappa är 73 och svår astma.Trots detta går det inte att få dem att förstå allvaret. De går till tandläkaren, optikern, mamma la ut på facebook att brorsan och hans familj var där och fikade häromdagen… Ringde dem på påskafton, då var de i stugan (i en annan region än de vanligtvis bor i) och hade dessutom bjudit med sig min faster med man.

    Jag blir både arg och besviken. Jag älskar mina föräldrar och är givetvis rädd om dem, men önskar nästan att de tvingas skriva på nåt som säger att när de lever så vårdslöst så borde de inte ha rätt att uppta intensivvårdsplats vid behov. För det är ju till stor del därför vi vidtar alla åtgärder, för att inte överbelasta sjukvården . Det spelar ingen roll vad jag säger, de vill minsann inte begränsa sig.

    Någon annan med samma problem? Finns det något argument som biter? Jag och min man/barn är ju betydligt yngre men har valt att ta detta på allvar och bjuder inte hem folk just nu, jobbar hemma , håller avstånd osv.

      Har du testat att berätta för dem hur det skulle påverka dig som barn till dem ifall de läggs in i sjukhus eller i värsta fall dör?

      Typ: ”Vill ni att era barn ska lida när ni läggs in på sjukhus och vi inte kan hälsa på er och inte vet vad som händer med er?”

      Är i exakt samma situation som dig gällande min familj:/ hoppas att några kan svara ? mina föräldrar samt bonusförälder är alla i riskson, min syster och hennes kille är lika ignoranta själva och jag är ledsen och orolig.. och uppgiven.

      Fråga de varför.

      Om de inte vill begränsa sig kan du betona att det är en större begränsning att eventuellt bli inlagd, nedsövd och ha en längre återhämtningsperiod eller dö.

      De kanske lever som vanligt för att det är deras sätt att hantera rädsla?

      De kanske inte vill avboka tandläkaren och behövde gå till optikern men nu borde de väl inte behöva göra det igen i några månader. Erbjud hjälp med att handla och liknande så de inte behöver vara ute bland folk. Ge förslag på aktiviteter de kan sysselsätta sig med. Ring eller videochatta så de känner sig mindre ensamma.

        Ser nu att första de borde ha varit dem.

    Oj, så Spanien och Italien ska öppna nu från karantänen? Undrar vilken effekt det kommer ha?

      Ingen alls enligt alla som kritiserat Sverige.

        Tycker det är konstigt folk är så defensiva vg Sveriges strategi. Klart den ska debatteras, alla kan liksom inte ställa sig upp och applådera den för att det vore trevligast så.

          Ja det är märkligt. Den mest sakliga och lugna kritik kan här bli aggressivt nedtystad.

          Det är klart det ska debatteras men då ska man också ha fakta och analyser att debattera med. Vara påläst. Inte skrika ”AMEEHHHH – Danmark har ju stängt skolorna! Kolla nu vad många som dött i Sverige!!!”
          Facit får vi inte förrän det här är över. Ingen vet vad som är bäst. Än.

    Vad tycker ni om attityden olika influensers har mot corona? Tycker det är synd när vissa som i normala fall verkar vettiga är så oansvariga nu. Dumt att de lägger upp inlägg där de går på middagar, ut på krog osv. Det gör ju lätt att andra som är hemma och har tråkigt tror det är okej…

      Vilka syftar du på? Ser bara att alla är hemma/ute i naturen och sköter sig enligt rekommendationer.

        Alexandra Nilsson satt och drack vin på uteserveringar. Hon fick frågan om corona men svarade drygt att hon inte är orolig.

          Det är väl ändå inte förbjudet att vara ung och inte orolig för att få Corona?

            Det uppfattas ju dock lätt som lite udda när man kan sprida smitta utan att vara sjuk själv. Alltså det är ju toppen hon känner så men andra som kommer i kontakt med henne och hennes gelikar kanske inte tycker det är lika roligt.

    ‘I’ve never written so many death certificates’: Is Sweden having second thoughts on lockdown?

    https://www.independent.co.uk/news/world/europe/sweden-coronavirus-lockdown-doctor-death-certificates-latest-a9462796.html

      Alla svenskar kommer att dö och alla andra länder kommer att säga ” vad var det vi sa”. Alla nöjda nu?

        Haha ja alla svenskar dör och alla norrmän blir skadeglada

    Tycker att det är tråkigt när det är så låg nivå på många av kommentarerna. Ska man inhämta siffror måste man hålla sig till fakta och använda samma källa när man tittar på och jämför de olika länderna för att få en rättvis bild. Att ta lösryckta överskrifter / länkar från kvällspressen säger ingenting. Är det konstigt att så många tolkar de råd och förmaningar som ges komplett olika. Antar att man uttrycker sig lite pedagogiskt luddigt och diffust för att de styrande experterna ska kunna skylla på svenskens oförmåga till folkvett om det går åt helsike.

    Förra helgen var den en tjej som jobbade inom vården i Sthlm, som blev påhoppad av massa människor, för att hon berättade att det hade stått typ 17 ambulanser och det var panik för att ingen kunde bli insläppt. Det va helt enkelt inte sant för då hade tidningarna skrivit om det.

    Vill bara säga att jag trodde på dig, och igår skrev en tidning ett reportage om det. Ambulanspersonal hade valt att tipsa.

      Det låter fruktansvärt!? Är detta sant så tappar man ju helt förtroendet för de experter som står i tv:n och vet allt? Som jag förstår meddelas att att det absolut är ansträngt på sjukhusen men helt under kontroll.
      Hade blivit tokig om det var nån min familj som låg i en av ambulanserna som stod på kö och inte fick hjälp. Vi måste ju kräva att vi får korrekt information! Träffas inte experter och de som verkligen jobbar med detta?

    Kopierat från folkhälsomyndigheten:

    Uppskattningarna när det gäller dödlighet är fortfarande osäkra för covid-19. WHO uppskattar i dagsläget att dödligheten är 1–2 procent av de redan infekterade. Den siffran baseras på internationella studier.

    Det värsta på internet med hela pandemin är att folk blir så sjukt otrevliga. Läste typ hälften av kommentarerna innan jag tröttnade. Ser ni inte hur ni skriver? Vilken attityd ni har gentemot andra? Ingen verkar vara förmögen att föra en diskussion utan att attackerar och förolämpa andra. Lyft nivån!

      Som om folk inte var sjukt otrevliga innan pandemin?

        Att folk tjafsar om diverse triviala saker förväntar jag mig online. Men jag trodde att folk skulle ha lite mer förmåga att hålla tonen när man diskuterar något som på riktigt gäller liv och död. Inte på en gång ta till personangrepp och förolämpningar bara för att någon har en annan åsikt.

    Skrev innan om min pappa som fått Corona och blivit nersövd och ligger med respirator. Han har nu blivit sämre. Han är knappt 60 så inte gammal alls. Trodde mina pigga mor o farföräldrar kunde få detta. Men inte han. Känns skit. Känns skit att vi bråkade sistsa samtalet och att han inte fått prata med sitt barnbarn senaste tiden. känns skit att mitt lilla barn frågar efter honom. Och ovissheten..

    Till alla som klagar på att de sitter hemma och har tråkigt just nu. Var glada att tristess är ert största bekymmer nu.

      ❤️ Håller tummarna för dig och din pappa

      Beklagar ❤️ Hoppas han blir bättre ?

        Tack vad ni är fina ❤ Bara för några dagar sen såg det bättre ut och de sa att de kunde koppla bort respiratorn i veckan om det fortsatte så. Och nu ser de plötsligt sämre ut istället.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.