#blackouttuesday-manifestationen

Idag deltar många av Instagrams användare i manifestationen#blackouttuesday som kort och gott går ut på att posta en svart bild med hashtaggen #blackouttuesday vars syfte är att uttrycka solidaritet med #blacklivesmatter och uppmärksamma George Floyds död och polisvåld i USA.
Lovette Jallow delar på sitt konto @actonforhumanity information om varför man inte ska använda blacklivesmatter-hastaggen då den istället behövs för att sprida information.

I Sverige pågår också en digital manifestation mot den amerikanska ambassaden i Stockholm som går ut på att välja US Embassy in Sweden som plats till sin bild, så som Julia Frändfors gjort.
Initiativtagare till detta är Aysha Jones vars inlägg finns HÄR på Instagram.


Även på andra sociala medierplattformar förekommer liknande manifestationer att delta i, så som Facebook och TikTok.

Håll en GOD ton, tack och håll kommentarerna något så när relevanta då diskussionerna riskerar att helt spåra ur annars, och det kommer jag inte tillåta!

 

300 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Oooh, en #, då blir världen genast så mycket bättre. Bortglömt om en vecka. Gör något konkret istället.

      Eh? Kollat nyheterna på senaste?

        Ja? Hittar inget om att hashtags löst några problem..?

          Du tror inte sociala medier kan påverka opinionen?

            Jag vill ju hoppas att folk utbildar sig genom andra sätt än sociala medier, men det är kanske för mycket begärt..

              Vad obegåvat av dig att argumentera utifrån en världsbild som uppenbarligen inte stämmer

              Måste det ena utesluta det andra?

                Precis! Språngbräda till att våga prata om något som är väldigt svårt att prata om.. Men där det faktiskt är bättre att våga än att välja styvts tyst..

          Älskar för övrigt VS Sweden’s caption ”This unparalleled moment in our history…”
          Som att detta är det värsta som hänt i världshistorien?

            Skrattretande. Tar väl fokus från massdödandet av gamla.

              Vad fan snackar du om massdödning av gamla? Eller är du så dum att du håller på att jämföra en pandemi med 400+ år av förtryck och rasism pga att människor har en annan hudfärg? Jämför du en pandemi med att VITA MÄNNISKOR har ägnat sig åt slavhandel och förföljelse av medmänniskor pga deras hudfärg? Din jävla idiot

                Vet du att slaveri fortfarande äger rum i Arabiska länder? Vita började sist med afrikansk slavhandel och avslutade först. Tusentals vita i USA dog i ett inbördeskrig för att befria slavarna. Såvida du inte högljutt protesterar mot slavmarknader i Saudiarabien så kan du hålla tyst om slaveriet i väst också.

                  Mm. För att inte tala om det industrialiserade massmordet på ett visst folkslag under 30-40 talen…
                  Men det tycker väl Pingu och VS bara är petitesser i sammanhanget. ?

                    Fast varför göra den här distinktionen när det inte går att komma ifrån att europeer koloniserade Afrika och att miljoner och miljoner människor dog också före och efter att slaveriet i USA upphörde? Effekterna ser vi ju än idag. Att massa olika folk utsatts och utsätts för rasism påverkar ju inte det faktum att rasism mot svarta är ett enormt problem?

                    Men varför ska man hålla på att jämföra tragedier? GÅ UT OCH SNACKA OM FÖRINTELSEN DÅ DIN ÅSNA, ingen stoppar dig!! Men JUST NU ligger fokuset på de som förföljs mest just nu och det är svarta. Eller ska vi börja snacka om Israel och hatet mot palestinier från judar? Gå och lägg dig

                  Jag är vit men sättet du bagatelliserar det förtryck som svarta UPPENBARLIGEN utsätts för dagligen genom att jämföra med massa andra hemska händelser är bara vidrigt. Du borde skämmas.

                Lite funkar det som analogi dock. I Sverige eller i enbart svensk kontext är ju diskrimineringen av gamla idag ett jättestort problem. Annars håller jag såklart med dig.

                  Fast vänta… vilken diskriminering? Har nog aldrig träffat på någon som hatat på gamlingar? Och vi pratar om rasism nu, inte diskriminering. Orden är inte synonymer så blanda inte in något annat i den här diskussionen.

      Sociala medier har så mycket större påverkan än vad folk förstår ibland tror jag. T.ex. – tror ni att George Floyds död hade fått den uppmärksamhet den fick och (förhoppningsvis) ansetts som ett mord utan telefoner och sociala kanaler?

        Det är komplicerat såklart. Instagram och twitter är bra på att sprida information och kanske kan påverka attityder så visst är det bra på ett sätt. Samtidigt, det löser inga djupgående strukturella problem så jag kan också förstå kritiken mot positionering via sociala medier.

          Hur vet du att det inte påverkar djupgående och strukturella problem och opinioner hos kommande generationer? Det är på sociala medier de är. Hur ska man komma åt dom annars? Och självklart delas inte bara detta utan folk upplyser varandra på sociala medier, jag har lärt mig hur mycket som helst idag och mer finns att lära!

            Jag skrev ju att det påverkar attityder, gjorde jag inte? Men det åstadkommer inte institutionella reformer.

              Fast vad fan vet du om det? Det kanske inte skett reformer just pga att världen inte vetat om vad som skett, när man nu ser vad som händer kanske myndigheter känner sig tvungna att ta till vissa ändringar.

          Löser det några djupgående strukturella problem att inte posta i sociala medier?

          För att förändra på djupet behöver vi först förändra folks attityder. Så på sikt skulle jag visst säga att det kan förändra massor.

          Det blir så himla svartvitt allting Också. Bara för att man postar i sociala medier so betyder det inte att det är det enda man gör. Om alternativet är att inte posta i sociala medier och jobba på IRL mot rasism – eller posta och samtidigt jobba IRL mot rasism, varför inte välja det sistnämnda? Vad förlorar vi på att delta i en demonstration online? Inget vad jag kan se.

        Precis – därför är den här blackout-grejen lite knäpp. Varför inte använda sina sociala medier för att fortsätta sprida information om vad som händer istället för att posta en svart bild.

        Sociala medier är det starkaste vapnet i den här situationen.

        Vet att musik-, media- och filmindustrin gör blackout tuesday för att ta en paus från sitt vanliga postande – dumt som fan ju! Istället för en svart ruta kan man väl dela viktigt information.

        Följ ShiShi Rose på instagram.

          Det ena utesluter inte det andra! Det var mäktigt idag när hur många som helst delade en svart ruta och taggade. Som en gigantisk demonstration på sociala medier! Man kan dela viktig information – också.

            Näpp håller inte med alls.

            Dessutom ser jag väldig många ha svarta aktivister har bett folk t ner de svarta rutorna och istället lägga upp viktigt information.

            En svart ruta är en väldigt lat version av en demonstration. Mycket bättre med fakta och information.

              @Hulda – Tror du inte viktig information som delas gör större skillnad än en svart ruta?

                Information delas under BLM och svarta rutor i en enorm demonstration under blackouttuesday. Det går inte att göra två saker samtidigt menar du?

              Nej, de har inte bett folk att ta ner rutorna, de har bett folk att tagga rätt. Vid de svarta rutorna ska det vara hashtag blackouttuesday, så att information kan postas på blacklivesmatter.

                Jo de har bett folk ta ner rutorna

                  Hej anonym, här är några exempel:
                  @ukblackpride
                  @bearcat_808
                  @blairimani
                  @monicagreatgal

      Slå sönder en affär?

        [Borttagen kommentar]

        Nej det är ju extremt trist att stora rörelser så lätt kidnappas både inifrån & utifrån. Men de allra flesta protester har varit fredliga.

          Nej de fredliga har varit få och då endast för att curfew satts in och folk beväpnat sig tillsammans med polis.

        Mm, att misshandla, plundra och skada stad efter stad för att göra sin röst hörd lär det inte stå några normalt funtade människor bakom.
        Hashtaggar skadar iaf ingen …

        Är livrädd för vänstern när de sätter in – totalt störda i huvet.
        Hur illa en viss händelse än är, är det ALDRIG okej att vara tusen ggr värre att misshandla och förstöra för andra människor.

        Men det är ju som sagt ’det goda våldet’.
        Så då finns det inga gränser för ond man får vara.

        Lite sans och balans hade suttit fint men inget man kan räkna med när det ’goda makterna’ sätter in.

          Nu finns det garanterat vänsterkrafter som exploaterar situationen men likaså högerkrafter. Därtill är det val i USA i höst vilket ytterligare försvårar och komplicerar situationen. Sen är människor människor och alla rörelser, hur bra tanken än var från början, kommer att innehålla människor som är där för sin egen skull, titta bara på metoo. Det hindrar dock inte att grundtanken i protesten är bra och rätt.

            Vilka högermakter skulle det isf handla om?
            Måste ha missat det, blir nyfiken.

              *högerkrafter

              Extremhögern i USA som vill starta raskrig exempelvis

                Vart kan jag läsa om det?

                  Magda Gadd skriver om det exempelvis.

                  Finns många små amerikanska nyhetssajter som skrivit, kolla twitter.

                  Om man inte tror att högerextrema utnyttjar den här och liknande situationer, kolla upp ”boogaloo movement ”.

                    Alla politiska rörelser utnyttjar alla händelser som har en större inverkan på samhällsdebatten, allt annat vore korkat.

                      Exakt.

                      Anonym 15:57 skrev:
                      ”Vilka högermakter skulle det isf handla om?
                      Måste ha missat det, blir nyfiken.”

                      Jag svarade på det eftersom det är uppenbart att någon eller några här vill diskreditera protesterna legitimitet.

                      Du menar legitimiteten i att slå sönder människor och affärsverksamheter? Ja, vari ligger legitimiteten i det?!

                Jaha, extremvänstern menar du?

                Tror vänstern klarar det bra själv, 6 vita personer har blivit mördade under dessa roots, otaliga personer har blivit svårt misshandlade. En svart arg kille på en äldreboende boxade en gammal man 40 gånger i ansiktet, och postade på Youtube.. En svart man försökte stoppa 20 andra svarta från att råna den vita gubbens affär, dom lyssnade inte utan skrek på den svarta mannen att han var en uncle tom och fråga om han var på dom vitas sida. Sen misshandlade dom båda två och vandaliserade gubbens butik..

                  Och polisen skjuter tårgas och gummikulor mot både journalister och sjukvårdspersonal. Båda sidor har avskum som förvärrar situationen.

                    Det är ju för att sjukvårdpersonal och journalister är en del av ”massan”, även om de är där i sin yrkesroll. Det är inte så att polisen står och siktar på vissa specifika yrkesgrupper.

                      Nej, journalister har arresterats trots att de tydligt identifierats som journalister och inte varit del i demonstrationerna, drabbade tom ett CNN hotshot.

                      Nu pratar vi om att journalister som träffas av gummikulor.

                      Anonym 18:08, nej det är inte för att de är en del av ”massan”. Det finna rapporter om att polisen skjutit tårgas in i sjukvårdstält. En vän till mig i Oklahoma har själv blivit beskjuten med tårgas när hon jobbat som sjuksyrra i samband med fredliga protester.

                      Okej, anonym 18:44, kul för dig, jag har också vänner och anekdotisk bevisföring är toppen, eller hur? 🙂

                  ”En svart arg kille på en äldreboende boxade en gammal man 40 gånger i ansiktet”

                  Vilket hände innan George Floyds död och har absolut inget med protesterna att göra? Fruktansvärt hemskt absolut, men är det vänstern som står bakom?

                    Du kan ju fundera på vilka som styr media, och varför vissa tragedier får mer medial tid än andra.

                      Får jag svaret då varför Anonym / 16:45 skyller på vänstern i just den händelsen?

                      Ja, det får du faktiskt.

                      [Borttagen kommentar]

                Och extremhögern har då värvat massa svarta som ska slå sönder både människor och butiker… eller? Nej du, detta sköter de svarta så bra själva.

            Var då oerhört få högerextremister i Seattle där jag var på plats. Den stora majoriteten var antifa, blm och looters av svårgissad tillhörighet ideologiskt, men klädda i färger där man kan gissa att vänstern har deras stöd.

              21.54 igen. Vill även tillägga att flera blm-supportrar i Seattle var förbannade på antifa som förstörde deras budskap ansåg de.

        Svarta amerikaner har fått sina kroppar, sina hem och sina liv vandaliserade av polisen i generationer. Hela USA byggdes på oavlönade slavar, och nu är deras ättlingar riktigt riktigt frustrerade och arga. De arresterade EN polis, och lät de andra 3 gå när Floyd mördades (ja obduktionen visar att det var mord). Protesterna började fredligt då svarta och antirasister ville att alla 4 poliser skulle åtalas och prövas i domstol, men polismyndigheten håller fortfarande 3 av dom om ryggen. Därför brinner hela USA just nu. Och det är tämligen okänsligt av dig att babbla om butiker och bilar när folk skriker ”stop killing us!” Och vita priviligierade säger ”but looting stores”, som om svartas kroppar och liv är mindre värda än infrastrukturen, som dessutom byggdes på deras bekostnad.

          Vad sägs om att backa upp dina påståenden med objektiva källor, blåval?

            Vad sägs om att leta efter fakta själv anonym? Men ok, jag känner mig generös idag, här kommer en ganska väl sammansatt sammanfattning med trovärdig källa: https://www.nytimes.com/interactive/2019/08/14/magazine/racial-wealth-gap.html

            Och polisbrutalitet kan du googla själv, ingen direkt brist på det, men igen, känner mig generös:
            https://www.google.se/amp/s/www.bostonglobe.com/2020/06/01/opinion/george-floyd-history-police-brutality-america/%3foutputType=amp
            Var så god!

              Ah, nyhetsartiklar ser jag. Objektiva källor indeed!

                Vad kallar du objektiva källor? Vore intressant att veta. När du nu inte godtar nyhetsartiklar.

                Hitta du en Pulitzer-vinnare, eller någon annan seriös person som har skrivit att något av det jag har nämnt ovan som osanning. Argumentera för din sak istället för att svara med innehållslösa kommentarer.

                Lägg fram din objektiva källor till motsatsen då. Jag är väldigt nyfiken på vilka källor du har nämligen.

                  Ser att du, en timme senare, fortfarande inte hittade något ?

                    Hahaha så kul #ägd

                    Folk kanske har annat att göra än att hänga här 24/7??

                      Ja du drar detdär kortet när du inte kan argumentera mer

                      Det var inte mig du argumenterade mot.

          Så då är det okej att bruka våld mot både levande och döda ting?
          Att förstöra butiker, vilket är någons levebröd dessutom, det är ingen liten grej för den som är drabbad.
          Att oskyldiga vita blir misshandlade, hur kan det någonsin bli okej?
          Varför skall ännu fler oskyldiga drabbas om det är rättvisa man är ute efter?
          Fattar inte logiken öht.

            Var står det att det är ok? Jag skrev att det är okänsligt, sluta tillskriva min kommentar en massa saker som jag inte har sagt.

              Det va en fråga, dvs att jag inte tillskrev dig någonting öht.

              F.ö är bör man på inget sätt förminska det helvetet en annan upplever när deras butik (levebröd) vandaliseras.

              Bakom varje butik, hus och hem står det en människa bakom.

              Lite kul att du blir sur över att någon ”tillskriver din kommentar en massa saker som du inte har sagt”, för att sen själv göra exakt samma sak en kommentar under haha.

                16:32 Jag skrev under kommentaren ”slå sönder en affär”, och min kommentar handlar om exakt det, slå sönder saker och hur det ter sig? Så vad exakt menar du att jag tillskrev personen som de inte hade sagt?

                  Jag menar ditt svar på rebeckas kommentar här nedan.

                    Intentured servitude kommentarer är för slaveri vad förintelseflrnekares kommentarer är för förintelsen. Det var i allra högsta grad relevant tills hon försökte rädda det.

          ”Hela USA byggdes på oavlönade slavar”

          fast nä. du behöver nog plugga lite amerikansk historia. googla på american indentured servitude och kom tillbaka sen.

            Så du säger seriöst att svarta inte var slavar i usa? Förnekar du också andra allmänt vedertagna sanningar som månlandningen och förintelsen? Av allt jag har läst så tar det här priset.

              va? jag har inte skrivit någonstans att svarta inte var slavar i usa. jag citerade det du skrev ”hela USA byggdes på oavlönade slavar”, och sa att nej så är det inte. hur fick du det till att jag sagt att det inte fanns svarta slavar?!?! (som det såklart fanns också)

                Vad byggdes USA på om det inte var slaveri?

                  att du ens frågar det visar hur okunnig du är. du kan ju börja med att googla på det jag skrev i första kommentaren!

                    Rebecca:
                    Kan du ens något om slavhistoria? Är väldigt säker på att det då dina kommentarer skriker okunskap.
                    så här får du lite info.
                    Södra usa stod en gång för 75% av all jordens bomull-export, var det vita eller slavat ute på fälten? Även socker och tobak bidrog till isas ekonomiska tillväxt. Ingen vit person ville få slut på slaveriet pga att de fick gratis labor. När det blev olagligt att äga slavar i usa riskerade södra delen att förlora en massinkomst från slaveriet och började då lyncha, förfölja och trakassera de fria slavarna som också då efter att de blev fria hade 0 rättigheter. Svarta tvingas fly till norra delar av usa där de var lite mer ”välkomnade”, dvs, blev inte lynchade.

                    Nästa gång du öppnar din käft så säg till att du är påläst för du är riktigt pinsam.

                      Fast sydstaterna är ju inte hela USA

                      Du menar att man ska tänka geografiskt om hur ett land byggs och hur ekonomin funkar? Om 75% av bomullsexporten globalt bara kommer från ”ett halvt land” geografiskt sett så är det väsentligt exakt hur?

                  Marknadsekonomi och billig franchise bland annat.

                    Stulet land från indianer, marknadsekonomi, billig franschise och… slaveri?

                    Alltså ni verkar ju inte vilja lära er ett skit för isåfall hade ni googlad istället för att sitta och killgissa. Vad är det ni pratar om när ni menar ”byggt upp Amerika”? För jag fattar inte. Menar ni monument, byggnader, osv? För det har svarta också gjort runt om hela landet, ibland gratis och ibland för lite mat och husrum. Eller menar ni det första uppbyggandet? Med Columbus? Ni vet den där vita mannen som kom från Europa och mördade de infödda befolkningen, alltså ”indianerna” som dom så fint kallades? Det är nämligen så att de också hölls som slavar och arbeta gratis för att bygga upp landet. Så förstår verkligen inte vad ni menar med att Amerika inte är uppbyggt av slavar? 🙂 Blir genuint rädd av er som förmodligen går runt och tänker och uttrycker sig som ni gör till andra människor som sedan tror på er vilket resulterar i att samhället fylls med fler och fler människor med okunskap.

                  Fattiga bönder från Europa?

                    Som stal land från ursprungsbefolkningen.

                      Och tog dit slavar från Afrika.

              Istället för att sitta och säga det är tråkigt att en svarta dör men det är hemsk att man måste förstöra egendom för det borde vi som vita säga det är tråkigt att egendom förstörs men det är hemskt och vi är ledsna över att svarta dör.

              Vi som vita är så priviligierade och har ingen aning om vad en svart människa i USA eller resten av världen behöver stå ut med. Ja det är sjukt tråkigt att det gått så långt att egendom , affärer osv förstörs, det kommer alltid finnas idioter som utnyttjar sådana situationer men #blacklivesmatters är så mycket större än det. Det handlar om förtryck mot svarta som egentligen aldrig försvunnit.

          Ja det är hemskt, men 3 gånger så många vita dör av polisvåld än svarta i USA, det är lixom ingen svart grej, polisen där är korrupt och sjuk i huvudet och mördar folk av alla raser hela tiden. Sen byggdes inte USA på att slavar plockade bomull och arbetade i vitas hem. Det var väldigt många stater som aldrig hade slaveri. Och i dom staterna det var tillåtet så hade även svarta personer slavar. Man kanske ska läsa på istället för att bara höra på andra.

            Vad byggdes USA på?

            Din statistik över polisvåld blir dock helt annorlunda om du betänker att svarta bara utgör 12-13% av befolkningen. Då blir det en ”svart grej.”

              Ja, man får betänka att svarta är överrepresenterade i brottsstatistiken trots att de är en minoritet också.

                Mm, liksom det är i Sverige.

                  Afroamerikaner? Det var nåt nytt.

                Kan rekommendera boken (som nu också blir/är en film) Just Mercy av Bryan Stevenson som belyser just detta. Han har också ett TedTalk som är värt att se.

            Och den svarta populationen är 13%.

            https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4634878/

            Den studien från University of California säger exakt motsatsen. Att bli skjuten av polis som svart och obeväpnad är 3,49 ggr högre än att bli skjuten som vit och obeväpnad.
            Tror du missuppfattade ngt i den informationen du fick.

              Men eftersom svarta i USA är mer brottsbenägna så blir det väl missvisande att jämföra rakt av på det sättet?

                Vad menar du? Det är ju obeväpnade vs beväpnade

                  Menar att man måste titta på den kriminella delen av den amerikanska befolkningen om man ska göra den typen av jämförelser, det blir missvisande om man tittar på befolkningen som helhet.

                    Du fattar inget. Snälla gå tillbaka till skolbänken

              Nej, men eftersom svarta bara utgör 13 % av befolkningen så är det ju ganska självklart att vita blir mördade av polisen 3 gånger mer än svarta, och trots det är det 3,49 gånger högre risk att bli skjuten som svart. Men sen får man ju faktiskt också ta in att 50% av amerikanerna som är kriminella är svarta, trots att dom bara är 13% av befolkningen. Så räknar man även in det.. Ja då blir vita folk mördade bra mycket mer än bara 3 gånger så mycket som dom svarta, av poliserna då. Sen mördar ju vanliga svarta folk vita typ 1000gånger mer än tvärtom. Men men.

            Snälla du lär dig tolka statisk. Och kolla på dokumentären 13th på Netflix innan du ska sitta och leka smart.

            Ok det märks att folk här är dumma i huvudet. Drar ett påstående från någon podd och leker akademiker. Det är fler vita som dödas än svarta på grund av att svarta är en MINORITET i landet. Sett till befolkningen dödas fler svarta än vita. Check your facts, idiot.

          Svarta kan ju börja med att sluta ha ihjäl andra svarta, så skulle statistiken över svarta som dör i våldsbrott minska drastiskt.

            Vet helt ärligt inte om du är seriös eller om du bara vill spela dum…

              Du kanske inte har koll på statistiken? Annars förstår jag inte vad du menar.

                Precis detsamma som jag tänker när jag läser din kommentar. Tänk att man kan tolka statistik så olika..

                  Fast det där är faktisk sant och flera, tex Black panters, som har uppmanat att de ska sluta upp med att mörda varandra, sina svarta bröder, och istället rikta våldet åt andra håll.

                  Det är mer troligt att en svart kvinna eller man har blivit mördad av en annan svart person.
                  ”Our big issue is black African gun crime against black Africans,” he said. “It is a tragedy. Go to Chicago. Go to the cities run by Democrats for 40 years. Black young men are murdering each other by the bushel. This is a social issue. Allow the police to do their jobs and rebuild those societies. Legislation will not save lives.”

                  https://www.washingtonpost.com/news/politics/wp/2017/10/24/americas-big-issue-is-black-africans-killing-each-other-sebastian-gorka-says/

                    Vad har det med polisers övervåld mot svarta att göra? Eller vill du påstå att alla svarta som dödas av poliser är mördare?

                      Varför läser du inte tråden hen svarade på först innan du ställer dumma frågor som ingen har påstått?

          Nej. HELA USA byggdes inte av svarta. Varför attackerar de inte Mexikaner? Deras förfäder hade MER slavar än någon nordamerikan. Slavar utgjorde på 1700-talet en majoritet av Mexikos befolkning.

            Nu antar jag att USAs poliskår och institutioner inte består av mexikaner, inte heller att mexikaner är i majoritet I USA?

              Mexikaner är den snabbast växande populationen i USA och kommer vara majoritet snart. De finns etablerade latino communities, litte Mexico osv, men utsätts aldrig för samma aktioner från svarta so. Vita utsätts för. Trots sin väsentligt större slavhandel i dåtiden.

                Men man protesterar ju inte mot slaveri i historien så förstår inte din poäng. Man protesterar mot polisvåld och strukturell rasism.

      Kom på ngt konkret då?!

      Har du alls sett vad som delas under #blacklivesmatter?

      Försvarsadvokater som jobbar pro-bono för de som arresterats när de demonstrerat.

      Konton dit man kan skänka pengar som används till borgen osv.

      Information kring sjukvård och vad man har rätt till om man grips under demonstrationen.

      Osv osv osv.

      Minns du #metoo?

        Mm för det var ju så jävla lyckat…

          [Borttagen kommentar]

            Vad har konsekvenserna blivit för kända män som åkt fast för sexköp innan metoo?

      Polisen som nu är gripen skulle knappast blivit det om detta inte spridits vidare genom bland annat sociala medier.

    Camilla kan du skriva om Emma Hallberg på tal om detta?

      Tycker du att du har fått gensvar de andra nio gångerna du skrivit samma sak?

        Jag har skrivit det en gång tidigare, på förra inlägget, och där försvann kommentaren av någon anledning. Ber om ursäkt över mina kommentarer.

          Äh det är okej att störa sig.

        Bra att anonym påpekar det 9 gånger då så det uppmärksammas. Emma Hallberg ska inte komma undan med det hon gör. Du kanske är okej med det eftersom du inte påverkas av det?

          Vad är det hon gör som är illa? Genuint ställd fråga då jag bara ögnat lätt genom hennes Instagram ?

          hur skadar hon någon annan? vill hon se brun ut så låt henne! herreguuuud!

            Ja, låt henne ta allt det vackra och fina från de svarta men slippa rasismen och hatet ?. Skönt när man kan välja ändå.

              jaha, så hade hon sminkat sig svart men också fått samma rasistiska kommentarer som andra svarta får hade det varit okej?!

              ”nänää, du får inte se ut som att du är brun för du får minsann inga hatkommentarer om det!!!”… hör du hur du själv låter?

                Du tror det är det jag menade med min kommentar? Snarare hade det väl inte varit ett problem ifall svarta fick leva utan förtryck och mördas för att de är just svarta. Problematiken ligger inte i att hon verkar vilja vara svart, problematiken ligger i att hon kan glamourisera det ”svarta utseendet” utan att behöva stå ut med all annan skit. Hon har white privilege samtidigt som hon kan klä sig och sminka sig som om hon vore svart. Innan detta har hon inte uttryckt en enda sympati för det svarta genomgår.

                Sen är det ju även diskussionen att som vit kunna välja det som anses vara attraktivt från svarta (större läppar, rumpa etc.) och anses vara skitsnygg medan svarta har genom tiderna hånats för det.

                  Känns det här väsentligt om vi pratar lika rättigheter och skyldigheter för alla människor?

                  Alla har väl rätt att se ut som dom vill? Jag tycker hon är väldigt fin och man måste väl få se ut som man vill, eller? ?

                Men herregud nyckelpigeRebecka? Senaste dagarna har du varit här med flertalet oförstående kommentarer, som att du inte har en susning om postkolonialismen. Utbilda dig för h*lvete

                  Typiskt SJW svar när de har slut på argument..
                  ”eDucAtE yOuRseLf”

                    Slut på argument? Detta är min första kommentar till Rebecka och inom detta ämne

                      Ganska illa att du fick slut på argument på en gång då.

                    Vill du att jag utbildar dig eller vad åsyftas?

                      Ja gärna, berätta om postkolonialismen!

                      Har du inga vänner eller föräldrar som kan berätta för dig så kan jag absolut ge dig info. Går det bra med länkar till bra fakta eller förväntar du dig en djupgående analys av just mig?

                      Nej jag har inga vänner och föräldrar, jag vill jättegärna ha en djupgående analys av just dig.

                    Rebecca själv har ju sagt till folk att utbilda sig och googla saker. Kan det vara så att det inte alls är ”typiskt SJW”, utan att du bara reagerar när det görs av en SJW?

                rebecka: är du så här osoft i verkligheten också eller bara på internet? Alla dina kommentarer är påhopp på andra och 0 yttranden som tar ställning mot rasism eller förtryck. Bara påhopp på andra som lyfter det som just nu händer i världen.

            Haha Rebecca så är du här igen och förvarar en vit tjej som tjänar sin inkomst på att låtsas vara svart. Jag använder också brun utan sol men jag ser fortfarande vit ut, för det är det jag är. Svarade på en av dina kommentarer längre upp och förstår nu vad du är för typ av människa. Svarta är inte ok men det Emma håller på med. Du har INTE tolkningsföreträde för att säga ”nej men låt henne det är ok”. DU HAR INGEN RÄTT ATT SÄGA SÅ!! Du är vit!!

              Håller faktiskt inte med dig Pingu. Inte heller är det sant att svarta som grupp har ett problem med det här (en del har det men gissningsvis fler vita). CA är ett rasistiskt kontraproduktivt otyg.

                Gå in på hennes insta och läs kommentarerna. Förövrigt så följer jag många svarta aktivister från både Sverige och USA som har pratat om hur problematiskt det är att hon blackfishar. En genuin fråga: har du tolkningsföreträde här? Jag har definitivt inte det det är drf jag utgår från vad mina vänner och aktivister som jag följer tycker om det hon gör.

          Men detta uppmärksammades ju jättemycket 2018. Har det hänt någonting ”nytt” där som gör att du vill att jag ska skriva om det?

            Julia Frändfors har nyss upptäckt henne

            Hon uppmärksammade ju tex inte alls vad som händer i USA med polisvåld och George Floyd tills Filip Dikmen called her out för att hon profiterar på att vara svart men skiter i att stå upp för kampen när det väl gäller på Twitter, först då publicerade hon en post om det på insta…

          Uppmärksamma Ariana Grande också när vi ändå håller på?! ?

      Skönt att Maxida har chillat ner med sitt blackface/sin blackfishing iaf. Galet att inte fler reagerar på det.

        [Borttagen kommentar]

          Men jaaaaaaa tusen ggr detta! Har så mkt känslor angående hela hennes claim to fame // samen

            Skriv ett inlägg.om Maxida märak ,camam gervide!

            Ja vad tycker samer om deras (självutnämnda) talesperson, Max-ida?

        Hon ser fortf galen ut (med sminket alltså)

        Sjukt mycket vitt ovett bland kommentarerna. Känns läskigt. Jag trodde vi var allierade här och förstår hur utsatte poc är och hur hemsk situation i USA är.
        Men tydligen är vi inlindande i vårt vita privilegium här.

          Håller helt med dig. Trodde fler tog den här chansen för att öppna ögonen, vara ödmjuk och förstående men icke! Men ännu en gång förvånas jag inte det minsta av ögonbindeln vita priviligierade människor bär på som dom vägrar ta av för en annan medmänniskas skull.

      Passa på skriva om Anty också ?☕

        Fast det här är väl skitlöjligt? Fokusera på att bekämpa rasism, inte vem som tycker vilken hårfärg eller sminkning är mest attraktiv.

          eller Hur?!

            Hej bloggbevakning!

            Ni har väl sett att Isabella Löwengrip varken delat ngn story eller deltagit i #blackouttuesday den 2 juni på instagram?

            Flera som kommenterat hennes senaste inlägg men hon väljer ej att bemöta kritiken.

            Med så många följare trodde man ändå hon skulle iaf visa vart hon står.

          Fast att låtsas vara mer native än vad man är är ju fet CA.

          Löjligt? Anty brun utan solar sig LÖJLIGT mycket. Till den graden att hon får en helt annan hudfärg. Det om något är BLACKFACE. Seriöst, svenskar tar allting så jävla lätt bara för att det inte påverkar ER!

            Hur påverkar det dig att hon solar sig till en annan hudfärg?

              För att en svart människa får ta emot skit dagligen pga sin hudfärg medan såna som Anty och Emma Hallberg inte påverkas av det alls för att de är VITA. När fan ska ni förstå att blackface skadar?

                Fast hur förbättras situationen för en svart för att du inte använder brun utan sol? Hur försämras den om du gör det?

                  Om du fortfarande inte förstår så tänker jag inte diskutera mer, ha en bra dag!

    Vad har hänt?

      Men snälla…

    No Lives Matter.
    You are all equally worthless.
    F*ck everyone.

      Cringe

        Fakta är cringe? Ok.

          Riktiga faktumet är att du skriver som en arg 12-åring som precis upptäckt screamo och hatar alla andra normala människor. För du är så speciell och har så unik syn på världen ..
          OMGG LIKE FUCK THIS WORLD.

      Ha, ha, ha! Bästa!

    Varför en manifestation mot USA:s ambassad? Vad har dom gjort? Förklara gärna. Jävligt nyfiken.

      Den är ju en del av amerikanska staten?

      Den amerikanska ambassaden är USAs som stats representant i sverige.

      För att Södermalmsgräddan ska få känna sig viktiga medan de sippar på sin IPA med ena handen och filmar en plattitydpackad instastory i solen med andra handen.
      Så klart.

        Spot on.

        Hela Sverige

    varför inte skriva om att elsa billgren och bästisen sofia wood vägrar lägga upp en helsvart bild utan istället ”mörka naturbilder” för att inte förstöra sina flöden?

      Är inget Elsa fan men vad fan gör det för skillnad om de lägger upp svarta bilder eller ej?! ?

        Lite sjukt att flödet är viktigare än det budskapet de ”försöker” förmedla

          Lite sjukt att en svart bild krävs för att budskapet ska gå fram..?

            Budskapet har ju inte gått fram än så länge, då svarta fortfarande dödas av polisen i USA. vad gör du själv för att få till en förändring?

              Det dödas vita, gula och röda också, fruktansvärt oavsett!

                Ja, självklart. Men USA är en speciell kontext där slaveri varit institutionaliserat under lång tid med en stor svart minoritetsbefolkning. Att man vill ta tag i rasism mot afroamerikaner innebär inte att man skiter i andra.

                Gula och röda?

                  Asiater (gula) och native americans (röda).

                    Ssssch det är bara ok att säga så om du själv är det.

                    Om vi befinner oss på 1700-talet kanske

              Hahah du tar alltså för givet att det här är en fråga jag brinner för?
              Sorry to disapoint you then.
              Självklart fördömer jag onödigt polisvåld och mord, liksom jag fördömer alla andra orättvisor i världen.
              Men jag känner inte att jag behöver lägga upp hashtags på Instagram för det.

                Okej, det behöver du inte! Men om man faktiskt gör det borde man ju inte inden stunden vara så bekymrad över estetiken i sitt flöde

            Precis

            Den svarta bilden symboliserar att man frångår sitt egna flöde för en dag.

      ”vägrar lägga upp”?? ???
      Som om det vore obligatoriskt. Lagstadgat.

      Jösses.

        Ja det blir ju nästan obligatoriskt. Gör du det inte så verkar folk tycka att du är en dålig människa.

          Lägger du inte upp något är du rasist! Verkar vara den allmänna uppfattningen

            Exakt. Detta är som uppgjort för att dela befolkningen ännu mer.

            Det har jag inte märkt av. Har ni fått några sådana kommentarer? Jag har inte lagt upp

              Har sett folk skriva saker på sina insta-stories som ”Du är skyldig att använda din plattform, gör du inte det är du en del av problemet och kan ta bort mig som vän” och liknande.

                Okej. Så ingen heller som sagt ”lägger du inte upp något är du rasist” till dig heller

                  Jag är inte den personen som skrev att man blir kallad just rasist, ville bara dela med mig av det jag själv sett och reagerat på.

                  Det är ju samma innebörd. Snälla kan man få välja själv vad man vill lägga upp eller inte.

                    Nej, det har inte samma innebörd. Om man tror det kan jag förstå att man uppfattar att alla kallar en för rasist hela tiden.

                    Och kan du förklara vilka som kräver att du ska lägga upp saker? Som sagt, jag som inte lagt upp en svart bild ser inga påtryckningar

                  Jag har inte lagt upp något. Ingen har kommenterat det. Och då har jag ändå lagt upp andra insta stories idag.

              Jag har sett många lägga upp ”if you are silent in times of injustice, you have chosen the side of the oppressor”

                Vilket iof är ett helt sant citat. Men det innebär ju inte att man måste använda sig av social media eller dela en hashtag.

        Skulle aldrig få för mig att lägga upp en svart bild på IG idag bara för att. Det påverkar ingenting mer än att godhetsknarkare kan klappa sig själva på axeln och tycka att de nu minsann har tagit ställning och gjort något bra.

          Nu är ju tanken inte bara att man ska lägga upp en svart ruta utan att man också ska vara antingen tyst (så svarta röster lättare kan höras) eller lyfta fram poc som har viktiga saker att säga. Att upplåta sitt utrymme.

          Tyvärr har många missat den biten.

      Såg en som faktiskt kommenterat och frågat om varför hon valde bilden.

      Haha gick in här för att kolla om någon skrivit om detta. Det känns så märkligt?! Hela grejen med den här sortens manifestationer handlar ju om att samlas kring en gemensam symbol, och låta individuella omständigheter (som ett snyggt flöde) stå tillbaka för det. Snacka om att vilja ha kakan och äta den.

    Ni som klagar på att engagemang på sociala medier inte gör någon skillnad, wow vad nytänkande och självständiga ni är. Imponerande <3.

      Men konstigt att man är frustrerad när folk sitter på sitt jäkla arsle och tror de räddar världen för de tar 1 minut av sin tid till att lägga upp en svart ruta på instagram!!

        Ingen tror att de räddar världen?

    Nåt man borde ha i åtanke nu när man visar sitt stöd med den afroamerikanska befolkningen i USA är strukturell rasism i Sverige. Vi borde ta det här som en möjlighet också se över våra egna problem.

      Exakt! Det är lätt att kasta skit på USA men vi behöver se över vad som händer här i Sverige – där vi faktiskt kan göra vår röst hörd både genom debatter, vardagssnack, och att rösta i val.

      Precis men det kommer inte hända. Det är lättare att kasta skit på länder långt bort.

        Som att uppröras över våldtäkter i Indien, men blunda för det som sker på hemmaplan.

      Yes! Jag tror att vi måste inse någon gång att det här inte är vår kamp. Vår rasism ser annorlunda ut, har andra offer.

      Det var ju det här som var så fånigt under hela Asap Rocky-debaklet. Oförståelsen om att i Sverige så är knappast afroamerikaner något primärt mål för rasism (svarta i allmänhet men inte de från USA utan eritreaner och somalier osv.) utan det skreks åt höger och vänster om rasism när vår rasism i mycket högre grad slår mot det afghanska misshandelsoffret.

      Det här är inte vår kamp. Vår kamp glömmer vi bort dag efter dag efter dag, rasismen mot muslimer, rasismen mot sinti och roma, rasismen mot svarta från Afrika, rasismen mot samer och allt skit vi håller på med.

      Många av de utsatta i Sverige har inte heller så många prominenta röster som håller deras talan. De svarta i USA behöver inte oss, hur viktiga vi än vill tro att vi är. Låt oss istället föregå med ett gott exempel och sopa framför vår egen dörr innan vi börjar hojta för folk över Atlanten.

      Är det inte dags att Sverige tar ut huvudet ur USAs arsle och kollar runtomkring sig istället?

    Om miljontals och åter miljontals delar saker på sociala medier kan det mycket väl påverka hur folk tänker inför att rösta i det amerikanska valet i höst. Hur kan man underskatta den betydelsen?

      Tyvärr finns det lika många idioter som det finns smarta människor, om inte mer i USA…

    Fy fan för rasismen.

    Protesterna har nu spridit sig till Europa. Här Spanien:

    https://twitter.com/CensuratNews/status/1267752286144606212

      Ireland, Danmark, UK, Holland är några till.

      Men får man ens gå demonstrationer nu? Det är ju fortfarande pandemi. 2020 – året då världen kaosade.

        Om du tittar på filmen så ser du att de inte demonstrerar, de plundrar.

          Inte sett nåt sånt i Dublin, köpenhamn eller Amsterdam? Faktiskt inte på de flesta håll i USA heller.

      Protester? Stfu, det där är kriminella plundrare.

        Exakt!

        Det ’goda våldet’ som gör det legitimt att bete sig som ett svin.
        Att använda en tragisk händelse, för att legitimera kriminella handlingar är rent vidrigt.

    Vet inte ens vem det är.

      Höjdare på Expo. Antivit rasist.

        Nej du. Inte är hon rasist. Men säger extremt mycket om dig.

        Det hon skriver är jätteviktigt.

        När ska ni fatta att POC är utsatta och i underläge och inte vi?

        Jävla massa tjafs. Det är inte synd om oss. Vi är förtryckare och nu ska vi vara allierade. Skärpning!

          Vad skriver hon?

    men usch! varför tipsa om sånt dravel ens?

      Så att alla blåögda flickor här ska förstå att svarta kan vara minst lika rasistiska.

        ??

        Det finns INGEN rasism mot vita.
        Vita har det strukturella övertagen. Vi kan bli utsatta ja, men inte för rasism.
        Att vi vita ska hålla på och tjafsa om att vi minsann också kan bli utsatta.
        Rätta till situationen för POC, återkom sen.

          Du tror att ”svenneh*ra” är en komplimang?

          Men kan inte rasism finnas på individnivå?

          Nu yrar du. Rasism sitter inte i din hudfärg och självklart kan du bli utsatt för rasism som vit. Du menar säkert väl men din kommentar var väldigt inskränkt.

          om jag som vit judinna åker och ställer mig i rinkeby centrum i en kort sommarklänning och med min davidstjärna runt halsen…. hur längre tror du jag kan stå där innan jag blir utsatt för rasism? 2 minuter? kommer bli hatad från 2 olika håll då, dels för att jag är vit i hyn och dels för att jag är judinna. det hade INTE varit populärt.

            (du skulle bara veta hur mycket dravel jag får höra när jag är i kista galleria som inte ligger långt därifrån. så lägg ner!!)

            Varför skulle folk hata dig för att du är vit? Det bor många etniskt svenska och andra vita personer runtom i hela spånga/Järva, jag har aldrig läst, hört eller sett att någon av dessa blivit påhoppade pga detta. Och är inte rasism och antisemitism 2 olika problem?

              För att det bor folk i det här landet nu som tyvärr har lärt sig att hata vita personer. Du verkar ha missat förnedringsrånen.

                exakt. har träffat en nynazist en gång i mitt liv, i katrineholm. resten som beter sig illa mot mig är nästan alltid araber. är mer rädd för dom än mesiga nmr.

              Svenskar är oftast väldigt utsatta i ”ghettona” så länge de inte tillhör ett gäng så är dom lätta offer. Detta för att alla vet att dom inte har någon klan bakom sig.

              Nej, det tror jag inte. Antisemiter har nåt emot judar som ras. Hela nazismen grundades väl på det, judar, svarta, slaver osv var inte lika mycket värda som ”arierna.”

          Undrar om romer och judar genom historien håller med dig. Armenier, folken i fd Jugoslavien, migranter till EU osv osv. Nys.

            Irland och nordirland.

          Jag fattar inte. Man tvångskastrerade romer under 1900 talet i sverige. Påstår du att det INTE är institutionaliserad rasism eller att romer är PoC?

          Säg det till de efterlevande till Emil och Carola Herlin som blev mördade på IKEA.

    Jaha

    Länka gärna om du har möjlighet. Hittar det tyvärr inte via egna sökningar

    Btw, har Corona någonsin existerat? Känns som bortblåst efter detta. Rätt patetiskt hur dessa stora demonstrationer och sammankomster äger rum samtidigt står en trött sossekärring i Sverige ”Res endast 2 timmar – max 50 st vid folksamlingar”

    Och det är sjukt tröttsamt att se alla Svenssons ALLTID haka på flocken.

    Ställ en fråga om de skulle vilja bo i ett invandrartätt område och de alla skulle börja stamma…..

    Lät och haka på trender från Vasastan liksom

      Vilken logik…
      Kan det inte mer handla om att människor som hashtaggar står upp för människors lika värde och att vem som helst, oavsett hudfärg borde ha samma möjligheter till att ta sig fram genom livet och landa i en våning i Vasastan om det är drömmen.

        #nej

        I Sverige har alla redan samma möjligheter att landa en lägenhet (finns inte jättemånga våningar där antar jag) i Vasastan om de vill det. Många invandrare har redan flyttat till både Östermalm och Vasastan. För att nämna några exempel.

          Fast det där är väl inte helt sant. Invandrare och framförallt barn till invandrare i Vasastan eller på Östermalm är väl knappast nyanlända. Det handlar ju om väldigt etablerade invandrare (och barnen till 60- 80 talets invandrare är ju inte ens invandrare).

    Insett att det går lixom inte att ändra på folk, och alla är vi inskränkta och arroganta, en vänstermänniska kommer aldrig ta in fakta, bara den faktan som passar dens synsätt och passar inte det så kommer den hitta på egna förklaringar för sig själv. Likaså en högermänniska, även en rasist lever i sin egen värld där hen tror den har rätt om allt och kommer anpassa verkligheten efter sina egna tankar och synsätt. Summan av kardemumman det går lixom inte att förändra folk. Vi har alla olika syn och vi kommer alltid att ändra sanningen för att det ska passa oss. Det är bara så det är.

      = lönlöst att försöka argumentera med folk som inte vill förstå dig på internet. Fakta betyder ingenting när man redan bestämt sig. Man får väl bara ty sig till sina jämlikar.

    Människor hashtaggar för att uttrycka en önskan och ambition om en bättre och rättvisare värld.
    Ingen kan göra allt, men alla kan göra något.
    Orkar man inte ens det med argument som ”det är ingen idé… det betyder ändå inget” och ”bättre att göra något konkret…” och med det stannar på noll insats är väl en hashtag, ett handhjärta, en like ändå ett strå mer till stacken mer för ökad medvetenhet.

      Det är ganska stor skillnad på en fjuttig liten svart ruta med en hashtag och en bild med viktig information, men tar knappast mer energi att göra det sistnämnda.

    Fy fan vad cringe detta är! Hur kan ETT fall få så mycket uppmärksamhet när folk mördas varje dag över hela världen? Kvinnor och barn våldtas. Varför ska just detta fall bli så centralt? Blir ännu mer obegripligt när hela min instagram är nedpostad med svarta bilder. Yeah right att ni bryr er, ni är bara kåta på mer likes och imorgon fortsätter ni precis som vanligt med era liv. Hyckleri

      Ett fall? Bor du under en sten?

      Wow dummaste kommentaren idag och då har jag läst mycket dumt ??‍♀️ tror du att allt detta sker pga DET fallet? Polisbrutalitet mot svarta i usa sker varje dag men ibland rinner bägaren över fattar väl ändå du också? Svarta har varit förtryckta i över 400 år och nu är det nog.

        Judar har varit förtryckta i över 2000 år men behöver inte loota affärer och göra hashtags för det… Just sayin’

          Och hur har judar det idag? Världens mest privigilerade folk. De har ingen anledning till att loota för att de inte blir förföljda och mördade av högre makter i dagsläget! Seriöst, trött på såna kommentarer som dina. Läs på lite och sluta dra in alla raser när fokus ligger hos svarta. Varför stör det alla så fort man pratar om svartas rättigheter? ”Men den då? Och den då? Den? Och den?”

      Black people are literally saying ”stop killing us” and there are people saying ”but…”

        Alltså tack!!!! Hela det här kommentarsfältet literally. Varför säga emot när oskyldiga dör?

    Men svartas situation i USA ser inte likadan ut som svartas situation i Sverige, Spanien, UK osv. Det här berör ju USA på ett sätt som inte går att applicera på Sverige t.ex. Afro amerikaners historia går inte att applicera på svarta i Sverige, det är olika historier.
    Det här är afro amerikaners kamp, sluta försöka ta pluspoäng från den.

    Syftar Julia på Perfect Day Media när hon på insta skriver att ett mediebolag i Sthlm kan göra pyttelite skillnad och visa var de står men väljer att inte göra det (genom att inte posta en svart bild med #)?

      Undrar också! Vilken burn isf.

    Varför togs tråden om huruvida vita kan utsättas för rasism eller inte bort?

      För att de inte kan det. Och om du tror det: Läs på. (Obs svara inte. Du har inte tid med det. Läs på nu, du ligger efter.)

        Visst om man analyserar ur ett intersektionellt perspektiv så kanske man ska labla det som något annat. Svenskfientlighet?

          Hahahahahhaha svenskfientlighet, håll käften.
          Mvh en svensk

      Eftersom att det är en ickefråga då vita inte kan utsättas för rasism

    when the looting starts, the shooting starts

      Äckel

    Vad handlar all kritik i kommentarerna till Petra Tungårdens ”black out tuesday” insta-inlägg om?

      Fan jag missade allt drama då inlägget verkar vara borta nu. Återberätta plz.

    Fast nu missar du ju syftet lite. Syftet är inte bara att visa solidaritet, utan mer att pausa sina vanliga aktiviteter på sociala medier för att ge utrymme för svartas röster att höras och sprida information om hur man kan hjälpa. Alltså en blackout. De som endast lägger upp en svart bild och inget mer stinker det mest white saviour complex om.

      Håller med!!

        Jag också.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.