Margaux Dietz ska flyga JAS-plan

Anledningen till att vi är kvar här i Lidköping är för att jag ska flyga JAS imorgon med försvarsmakten. Det ska bli helt sjukt kul, men börjar bli liiiiite nervös, haha. Imorse kollade jag på några Youtubeklipp och det är verkligen ingen lek, haha. Två gånger ljudets hastighet och antagligen massor med volter. Många blir tydligen väldigt åksjuka och jag vet ju själv att jag med åren (speciellt efter barn) helt plötsligt blivit mycket känsligare. Jag har aldrig haft problem med till exempel popexpressen på Gröna Lund men efter att Arnold kom så är det bara jobbigt och inte alls kul, haha.

Elin och jag ska mötas vid klockan 07.15 i Såtenäs och sen är det en heldags studiebesök. // Margaux Dietz

Ta er en snabbtitt på det här videoklippet.
Skulle ni frivilligt sätta er i ett sådant här plan?
Det finns få saker som får mig att bli åksjuk av blotta tanken av dem, men detta är en av dem.
Jag som blir åksjuk av att gunga, ni kan ju bara tänka er hur det skulle se ut runt omkring mig när vi landade om jag var en av passagerarna.
Det finns ingen åksjukemedicin, armband eller tuggummi i världen som skulle rå på min överkänsliga balansnerv.
HUU alltså!

https://www.instagram.com/p/Bm0MOFlF3oU/

Kommer ni ihåg när Henrik Schyffert med familj fick åka med JAS-planen och Försvarsmakten JO-anmäldes?
Kommer samma sak hända Margaux och hennes flygtur?
Den Schyffertska flygturen friades visserligen av JO och Försvarsmakten menade att det var ett sätt att marknadsföra sig mot potentiella nya piloter, men privatpersonen som anmälde höll inte med:

”Man baxnar. Vilka övriga privatpersoner erbjuds denna upplevelse? F7 ska inte vara skattefinansierat upplevelsecenter åt privatpersoner”, skrev mannen i sin JO-anmälan.

Man får väl hoppas att Margaux reklammakerar på bästa sätt så att inte Sveriges försvarsmakt anklagas för smygreklam. 😉

97 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Aldrig någonsin men jag är även flygrädd så.

    JAS = Jakt, attack, spaning, dvs flygplanets funktion. Flygplanet heter Gripen.

      Nämn ett annat svenskt stridsflygplan som har JAS med i beteckningen? Jag tror knappast förvirring uppstår om man kallar planet för JAS istället för Gripen….

        Viggen?

          Lär ju inte uppstå någon förvirring om det är Gripen eller Viggen då Viggen inte längre är aktiv?

          Nej. Viggen heter Saab 37 Viggen. Det är endast JAS 39 Gripen som har just JAS i namnet (men egentligen är namnet Saab 39 Gripen). Sandra, ett tips för framtiden. Om du ska korrigera folk i dryg ton bör du ha koll på fakta först….

            Rätt i att det bara är Gripen som har JAS, Viggen finns i AJ/AJS/JA bland annat. Bokstävernas ordning är baserat på vilket huvudsyfte planet har och är inte ett namn på planet.

          Well, lite det min poäng är, flygplanet heter JAS 39 Gripen (A/B/C/D/E/F) beroende på vilken modell det är. Men det kallas bara Gripen, aldrig JASen, inte i branschspråk.
          Och när var jag dryg?

      JAS 39 Gripen är mer korrekt.

    Med tanke på alla pengar som slängs bort på I&I känns det bara löjligt att anmäla en timslång flygning.

      Var är I&I?

        Invandring och integration

      Är verkligen pengar som läggs på integration bortkastade? Vad menar du?

        Uppenbarligen, eftersom den är rakt igenom misslyckad.

        Well played

    Kan ändå vara benägen att hålla med den som anmälde. Schyffert är väl lite för gammal för att unga kvinnor och män ska bli sugna på att joina flygvapnet? Om något hade det väl varit bättre att låta t.ex. Samir och Viktor få åka, posta på sociala medier, och låta drömmen om stridspilot gro hos 13åringarna fram tills de blir 16?
    Margaux kan jag ändå förstå p.g.a. yngre följarskara.

      Med för gammal menar jag att hans följarskara är äldre än den målgrupp som bör vara fokus för denna slags marknadsföring, dvs värnpliktsåldern eller lite yngre. Inte uppfylla en gubbes barndomsdröm som följs av andra ”äldre” på Instagram.

        Men hans upplevelse kanske fick igång föräldrarna till de potentiella piloterna så att de blev mer vänligt inställda till tanken på att deras gullungar kan komma att göra värnplikten eller nåt.

      Känns det verkligen som att Margauxs målgrupp är samma målgrupp som vill bli piloter? Hennes målgrupp känns mer som de är intresserade av ytliga saker. För att inte tala om att det väl mest är barn? //hej fördomsfull

        Förstår din poäng, men det är väl precis det som är grunden? Dvs att Försvarsmakten vill att unga (tjejer) som de inte vanligtvis når ska exponeras för möjligheten till en karriär i försvaret via någon som de ser upp till.

    [Borttagen kommentar]

      När de hade kunnat fått bo i ett Jasplan…

        Finns skrotfärdiga Boeing 747 som kan inredas – likt vandrarhemmet på Arlanda.

          Coolt

      Det var väl genomgångslägenheter? Alltså inte till familjen specifikt

        Ja, det var det. Och familjen fick flytta efter två år

        Coolt, kan mina barn också få det?

          Ja, om dina minderåriga barn riskerar att bli bostadslösa kommer er familj sannolikt att erbjudas hjälp med någon form av boende. Det var ju inte barnen som fick lägenheterna själva.

          Om du personligen riskerar att hamna på gatan med dina barn kan du vända dig till socialtjänsten för hjälp med tillfälligt boende. Om dina barn har specifika behov kan dom också efter sin 18-årsdag ansöka om genomgångslägenhet. I Sverige finns det olika stöd till personer som är särskilt utsatta, det är inte något som enbart ges till nyanlända

      Det är så jävla kvinnkvinnofientligt att uttrycka det som att en man fick tre lägenheter och inte som att tre kvinnor fick varsin lägenhet. Att de sedan är gifta med samma man är naturligtvis också kvinnofientligt men det blir ju en helt anna vinkel på det beroende på hur man uttrycker det.

      Hej Hanif!
      Är det de tre fruarna du stör dig på eller att kommunen köpte några fler bostadsrätter för att hyra ut som övergångsboende?

    Nä lika orimligt allihopa

    Jag åkte insane på grönan för flera år sen. Det blev vid ett tillfälle två snurrar på raken (oftast bara en snurr). Så jag var rätt mör när jag kom ner. Sa nånting om att det var en åktur utan dess like till de två herrar jag åkte med. Men de svarade bara ”vi är stridspiloter, det här var ingenting”

    Fan jag vill också vara känd så jag också får göra sådana roliga saker! Ingen vanlig får den chansen

      Är totalt okänd och har tillbringat sommarlov både i plan och stridsvagnar och i/med annat skojs. Morfar var högt uppsatt militär (i ett annat land) och den här ungen roades kungligt när det begav sig. ?

    Jag följer inte Margaux så jag har aldrig tidigare läst hennes texter. Förbluffande många haha i texten. Följde tidigare nån som envisades med att skriva ”hallå” mitt i texten. Tycker det ser taffligt ut. Bara så ni vet.

    Jaha, det var därför de körde som idioter imorse och väckte mig… känns ju nödvändigt att lägga pengar på detta… kostar det inte 2 mille per start? De startade med 4 plan dessutom kan jag meddela.

      Synd att det inte var något av planen som Margaux var med på då… ? hon kommer nämligen inte lyfta förrän kl 13.

      Nej, men det kostar i runda slängar 50k per timme man är i luften.

    Jag har en kompis som pluggar till stridspilot, sedan jag fick höra mer om hur galna tester man ska klara och vilken fysik man måste ha så har jag fått sån otrolig respekt för det yrket. Jag hade själv aldrig någonsin klarat det! Varken att studera så länge och hårt, eller kunna flyga.

      Respekt? För ett yrke där du utbildas för att döda andra människor? ?

        Mm, för Sverige är ju så benäget att skicka ut soldater för att starta krig. Försvaret finns väl, som namnet antyder, till för att skydda och försvara först och främst. Skulle du hellre föredra att vi inte har någon militär alls när ryssen kommer?

        Du ska nog läsa på lite om Sveriges vapenindustri och export…

        Stridspiloter dödar nog minst antal personer av alla slags militärer..
        De finns mest som stöd, för spaningsuppdrag och för avskräckande syften.
        Och jo, de är visst imponerande yrkesmän värda respekt. Det krävs vansinniga skills och mental styrka att flyga stridsflyg när g-krafterna sliter i kroppen, hjärnan förlorar allt syre och ett litet fel kan döda dig.
        Normala människor skulle inte kunna köra bil, eller ens cykla, om de samtidigt kände berg-och-dalbane-känslan i kroppen.

          Och? De dödar ändå. Och ja Sverige skickar soldater på uppdrag utomlands. Var inte så naiva.

        Ett yrke där du dödar människor? Du bör vara lite mer tacksam för den som ställer upp och är beredd att försvara vårt land med sina liv.

        Dessutom tycker jag att vinklingen på inlägget är tramsigt. Att Schyffert fick åka bara för att han kände någon går väl inte att jämföra med att Margaux ska marknadsföra försvarsmakten och locka en annan typ av personer dit.

        FÖRSVARA människor!!

        Deras yrke är inte att döda andra människor. Deras yrke är att försvara din rätt att sitta i soffan hemma och ifrågasätta vårt militära försvar, vårt samhälle och allt annat du vill klaga på utan att riskera att straffas för att du har en annan åsikt.

    Hade väl dött av skräck blandat med illamående men vilken grej att få vara med om! Och tack för att jag kommer mumla top gun-repliker hela dagen

    Ska hon flyga som i att ha kontroll eller vara medpassagerare?

      Självklart medpassagerare.

        ja jag förstod det, tänkte mest på titelvalet.
        Men ju mer jag fundera insåg jag det heter bara flyga flygplan och inte åka som i att åka bil hahahaha

      ?????

    Kanal 5 sände en serie för säkert 15 år sedan där man fick följa några svenska stridspiloter under uttagning/utbildning, väldigt intressant (och kraven verkar ju vara sjukt höga). Kommer tyvärr inte ihåg vad programmet hette.

      Du tänker på Stridspiloterna! https://www.dplay.se/program/stridspiloterna

      Min man var med i den serien.. ?? #humlebrag

    Känner en löjlig stolthet i kroppen varje gång jag ser Gripen i luften! (Men så jobbar jag också med det, så kanske är partisk)

      Antagligen. Men jag säger att det får man lov att vara!
      Opartisk

        Detta initiativ är naturligtvis för att locka nya målgrupper till Försvarsmakten i allmänhet och pilotyrket i synnerhet. Margaux ställde upp och gjorde detta gratis (visst hon fick flyga, men Försvarsmakten behöver inte betala för exponeringen på hennes kanaler) vilket tydligen inte var det enklaste. Dvs att hitta en influencer som inte skulle ha betalt.

          Detta hamnade dock fel och skulle såklart vara en egen kommentar och inte ett svar på ovan. MEN jag känner också en löjlig stolthet!

      Varför är du stolt?

        För att det är ett fint plan!

          Mitt paraply är fint, inte är jag stolt ?

            Okej

    Går det att klämma in fler ”, haha” i en text? Så sjukt dåligt sätt att skriva på

    Alltid varit min dröm att få åka med i Gripen! Wow!

    /Avundsjuk.se

    Ingen i Corona-tider.
    Ingen i klimatkris- tider.
    Margaux: ”Jag ska flyga plan bara för kul. Det känns smart och rätt.”
    ??‍♀️??‍♀️

      Läste/hörde någonstans att det är ett initiativ för att locka unga tjejer till Försvarsmakten, så det finns antagligen ett syfte som är högre än att Margaux gör detta ”bara för kul”.

        Hhahha. Den människan gör enbart saker för content och pengar. Att folk är så naiva.
        Klart hon får till att det är för en bra sak. Hon är inte dum i huvudet.

          Så du menar att om Försvarsmakten hör av sig till henne för att de vill ha hjälp att locka unga kvinnor förväntas hon tacka nej?

            Källa på det?

      You can always go brown nose Greta …

    Ska planen flyga ändå?
    Annars tycker jag inte att det är ett okej användande av skattepengar!

      Men orka!! Haha om du bara visste hur politiker och förtroendevalda rent av kastar våra miljoner i sjön hade du inte varit lika bitter för att nån ska få åka en halvtimme i ett flygplan.

        Bitter?
        Jag vill inte flyga ett sånt plan eller åka.
        Hade kräkts så många gånger att planet fått saneras lika många gånger ?

    Jag blir i princip aldrig avundsjuk på någon men nu får jag erkänna att det stack till!!!
    Står och dreglar vi alla alla plan och får gåshud vid flyguppvisningarna under Flygdagen i Kallinge..

      Ett tips till dig och alla andra flygsugna. På Flygmuseet i Söderhamn kan man ”flyga” Gripen i en simulator. Tror kanske man kan göra det i Linköping också men jag har gjort det i Söderhamn. Och hela museet är jättebra! Massa flygplan, saker man får testa och pilla på. Jag fick bland annat testa att krypa in i utblåset på en Viggen.

        Wow! TACK för tipset!!! 🙂

    Jag kanske är trög (antagligen), men jag förstår inte varför hon ska åka med i ett jas-plan. Har hon betalat för det för hon vill eller blir hon bjuden för att locka folk till yrket (som Schyffert.)? Om det är det sistnämnda borde man väl kunnat hitta någon som passar bättre? Det känns inte som att de som följer Margaux är de som drömmer om en framtid som stridspilot. Eller är jag helt ute och cyklar?

      De vill nå unga kvinnor som inte typiskt söker sig till Försvarsmakten.

      11:33 Nej, du är absolut inte ute och cyklar. Hade varit mer på sin plats om nu försvarsmakten har så mycket pengar att slösa på några flygturer att ta med personer som är intresserade av att söka till yrket, och inte en bloggare som vill synas överallt både i riksdagen och nu i försvarsmakten. Har inget förtroende för SVFM efter detta jippo.

    Jag undrar verkligen om kampanjer som dessa ger resultat? Ska unga kvinnor plötsligt få upp ögonen för försvarsmakten för att någon som filmade sin förlossning och var med i Let’s Dance sitter med i ett gripen-plan en stund? ”Margaux är såå fräsch! Lätt att jag ska satsa på att bli stridspilot och skita i planerna att bli make-up artist hihi!”?

    Skulle lätt testa detta! Försvarsmakten borde satsa mer på att vara en attraktion än romantisera krig. Har en bekant som är högt uppsatt militär och det värsta jag hört är att när det blir krig så kommer de höga militärerna att ta med sina familjer i hemliga bunkrar där hör och häpna de ska ha varsina butlers som tjänar dem. Vilket jävla hån mot oss som utsätts för eventuella krig. Och sen allt slöseri med pengar som går till lyxlevande för högt anställda och deras familjer… ?

      Nu vill jag inte vara den som är den, men om det skulle bli krig i Sverige (lol) så vill man ju kanske att de som leder försvaret ska kunna göra det, så det är rätt viktigt att håll dem vid liv. Om någon som är högt uppsatt i militären dör så är det ju inte bara vem som helst som kan ta över och känna till alla strategier, resurser etc som militären har. Så rätt rimligt att de skyddas i en bunker, kanske?

        Att ha en bunker är rimligt. Att som högt uppsatt militär skryta om tjänstefolk och kalla de butler är väl gör fan högst orimligt.

          Alltså nu är de ju inte i någon bunker och har inget ”tjänstefolk” däri heller. Det här är liksom ett icke-problem.

      Men anmäl dig att få vara butler så är du också skyddad i bunkern? 😉

        Jag kommer med i bunkern ändå men tråkigt att de ska leka elit och romantisera allt. Tycker du inte det?

      Sverige har ingen chans om ryssen kommer. Snälla.

        Dansken då?

        Sverige står chanslös mot allt och alla.

    Rätt i att det bara är Gripen som har JAS, Viggen finns i AJ/AJS/JA bland annat. Bokstävernas ordning är baserat på vilket huvudsyfte planet har och är inte ett namn på planet.

    Hade nog inte velat åka med, räcker för mig att se dem, vilket jag tycker jag gör allt oftare (bor i Skåne). Dock minns jag att det var väldigt mycket mer aktivitet förr; under 1980-talet kom Viggen nästan dagligen och strök över trädtopparna. Har dock flugit i ett litet plan en gång; en Piper PA-28 Cherokee. Tre år gammal var jag och min pappa var piloten. Roligt minne 🙂

    Har för mig hon har nämnt innan, antingen på instagram eller i vlogg att hon skulle ha ett samarbete med försvarsmakten för att få in fler kvinnor eller liknande. Om jag inte drömt det

    Det har gått långt när de blandar in influensers som ska visa det på insta och yt. Varför välja en mytoman?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.