Borde Alexandra Nilsson få radera hela sin blogg?

Alla bilder kommer från det här inlägget hos Svenska Bloggare.

Jag blev nyligen intervjuad av Sveriges Radio för en dokumentär de arbetade på om just den sk. ”bloggdöden” där jag pratade om just det här – att Alexandra Nilsson vill radera sin blogg.
Ur en nutidshistoriskt/kulturhistorisk aspekt så önskar jag att hon inte skulle göra det, det var ändå hon och några till, som genom sina bloggar la grunden för det som idag är Sveriges sociala medier.
Samtidigt förstår jag att hon ur ett rent privat och personligt perspektiv vill ha bestämmanderätt och kontroll över den. Mycket av det som skrevs och gjordes, gjorde hon som en minderårig tjej som mest var ute efter att provocera och uppröra och inte alls för att bygga ett framtida varumärke.

Med tanke på att Alexandras blogg inte omfattats av exempelvis ett utgivningsbevis så förstår jag inte riktigt vilken lag det är som förhindrar henne från att radera den? Det borde ju vara henne helt fritt att göra vad hon vill med den.
Visst, det finns ju sidor som sparar ner fragment av webbsidor och behåller dem även efter att en sida är borta men aldrig HELA bloggar väl?

Hon har väldigt många bra poänger i sina inlägg och om jag ska sätta mitt nutidshistoriska intresse åt sidan så tycker jag att hon borde få göra precis vad hon vill med sin blogg.
Vill hon radera den så ska hon få göra det, även om jag önskar att hon lät bli. 😉

80 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Poänger??

      Den enda poängen är väl att Kissie kan få 10 tals rubriker på samma sak i stället för att helt enkelt bara radera sin blogg och inte käfta om detta överhuvudtaget! Kissie kan fritt radera sin blogg att det däremot kan finnas en arkiverad kopia av hennes blogg kvar är en helt annan sak.

      Återstår att se om och när Kissie raderar sin blogg och när den senare också återuppstår bara för Uppmärksamhetens skull.

      Ja en poäng är väl hur KB:s lagring går ihop med GDPR och ”rätten att bli glömd”??

    Kan hon inte prata i sina stories istället för att skriva texter som man får hjärnblödning av att läsa…

      Själv skippar jag typ 90% av alla pratstories så föredrar verkligen de som skriver 🙂

        Samma här

        Samma här, kollar väldigt sällan på stories med ljud på. Kollar heller inte på videon som folk postar. Föredrar skrivet alla gånger.

    Vad sjukt att hon själv inte får bestämma vad som ska hända med hennes egna blogg.

    Vilas hemskt att det hon skrev som tonårstjej blir förevigat mot hennes vilja.
    Måste kännas väldigt kränkande eftersom hon vill gå vidare i livet.

      Kränkande…
      Ingenting försvinner någonsin från internet.
      Det är säkert lätt att vara efterklok, men folk får fan stå sina kast och sluta göra jävla federal cases av saker bara de själva rår för.

        Jo fast många som använder Internet är ju barn och tonåringar, då kan man inte förväntas tänka så långsiktigt. Herregud när jag var 17 hade jag en riktig fjortisblogg där jag postade massa fjortisbilder med sönderblonderat hår och klumpig mascara och skrev inlägg om hemmafester och ragg. Inte hade jag en tanke på att jag en dag skulle växa upp och bli en tvåbarnsmamma med högskoleutbildning och jobb där jag träffar människor utsatta positioner. Vore förfärligt om mina ungdomssynder inte tilläts att falla i glömska och mina jobbkontakter skulle kunna läsa om mina gamla snefyllor.
        Så jag förstår absolut om Kissie vill att hennes gamla blogg ska försvinna, varför ska hon behöva leva med att folk kan läsa om dumheter som hon hittade på som minderårig?

          Det är ju dock ingen av Kissies framtida arbetsgivare som inte kommer veta vem hon är och vad hon har varit…

            Säg inte det! Kissie må vara känd bland yngre människor men jag kan lova att ingen i min familj över 50 år Har en susning om vem Kissie är.

              Men din familj över 50 är nog inte potentiella arbetsgivare åt henne..

          @Ida Förlåt jag skrattade högt åt detta med att dina nuvarande jobbkontakter skulle kunna läsa om din ungdoms snefyllor ? Men jag förstår och håller helt med. Självklart raderar man skiten. Det måste få falla i glömska.

      Om man skriver böcker, tidningsartiklar, krönikor,insändare i en papperstidning bestämmer man inte heller över om nån kommer att spara detta.

      Fast hon får ju radera den, men den kommer att finnas i ett internet-arkiv som mycket annat. Har du själv haft en blogg någon gång är det inte omöjligt att även den finns i arkiv, även om den var okänd och du raderade bloggen från portalen.

    Jag tycker att man får stå för det man gjort och sagt. Att vara ung är inte en ursäkt för att bete sig som en elak idiot och såra andra människor. Som man bäddar får man ligga, det är Alexandras eget fel att hennes bädd är vass och hård.

    Intervjuad för en dokumentär om den s k bloggdöden? Eh va är det något att göra en dokumentär om haha så märkligt.

    Alexandra får förstås radera sin blogg MEN den finns ändå kvar, den är sparad i ett arkiv alltså som allt på internet typ. Hon vill ju radera det hon sagt och gjort som inte är positvt för henne så det känns såklart inte bra att det finns kvar, hon vill ju radera den för att tvätta sitt rykte liksom.

      Tror det var P3 Nyheter… ??‍♀️

        Tror, är det så många intervjuer då? Märkligt hur som. Vadå bloggdöden, tror inte alla bloggar dör bara för att ett antal som är större på yt och insta slutat blogga, de stora bloggarna som exempelvis Graaf, Löwengrip, Toftby med flera tror jag blir kvar.

          Ja, jag gjorde två för SR förra veckan och vet inte med säkerhet vad de båda eventuellt ska användas till eller sändas om de nu används. Därav ”tror”.
          ”Bloggdöden” är förövrigt vad journalisten kallade sitt projekt.

            Ja okej. Menade bara att bloggdöden är märkligt ord och konstigt att göra dokumentär om hehe. Ordet kommer ju härifrån från början oavsett, myntat här ju, de har läst det här och är väl därför du intervjuades men förstår att det var journalisten som sa det och kallade det det.

              Varför tycker du att det är så konstigt egentligen? Det var ett sjukt stort fenomen och är väl en intressant ur ett större perspektiv, hur saker utvecklas över tid. Precis på samma sätt som att communities var stort när jag var ung. Hade tyckt att det var jättekul och nostalgiskt om någon gjorde en dokumentär om gamla Lunarstorm, Helgon och Skunk. Shit vad tiderna ändras ändå!

    Alexandra kan inte radera det som sparats enligt Kungliga Bibliotekets rutiner om att spara det som funnits på internet någon gång. Det ska bevaras inför framtiden för att finnas bevarat för forskningsändamål. Att radera detta skulle kunna liknas vid att förstöra fornminnen eller bränna upp en tavla på Nationalmuseum.
    Likt det som sparats av en sökmotor (Google m fl) så går det inte att ta bort det som en gång sparats.
    Om inget uppdateras är det det cachade materialet som ligger kvar.
    (Finns dock vissa rutiner för radering bl a hos Facebook men det är en annan sak).

      ”Att radera detta skulle kunna liknas vid att förstöra fornminnen eller bränna upp en tavla på Nationalmuseum”

      No.
      Just no.

        En kökkenmödding är en bättre jämförelse.

        Du får försöka tänka att bevara handlar om att människor som kommer efter oss ska ha vetskap om hur vi levde; deras historia.

        Tänk dig en gammal dagbok någon skrev på 1700-talet, den är ovärderlig idag. Det samma kommer inte omöjligt gälla för en gammal blogg om 300 år.

        Att du idag tycker att Alexandras blogg inte har något värde är helt ovesäntligt. De som forskar och de som kommer efter oss kommer förmodligen tycka annorlunda.

          Ja, om 200 år kommer dessa bloggar att ge information om hur vi levde, tänkte och såg ut på 2000-talet.
          Idag tycker vi förmodligen att mycket som skrivs på nätet är oväsentligt men i ett historiskt perspektiv kan de bli nog så intressant.

      Tillägg: I över 400 år har Kungliga Biblioteket sparat svenskt tryck utan att värdera eller sålla. Du kan alltså inte heller begära att något du t ex skrivit som fjortis i en elevtidning ska slängas bort. Det gäller samma regler oavsett om texten skrivits på papper eller på nätet. PS CamCam det har ingenting med utgivningsbevis att göra. Vill du veta mer om detta finns info på KB:s hemsida.

        Sparar de ALLT som skrivs på nätet?
        Vilket resursslöseri i så fall…

          En arkivarie håller inte med dig där. Det är av enormt kulturhistoriskt värde och vi har en helt unik möjlighet att bevara nutiden för kommande generationer.

          Nej, KB sparar inte allt.
          Man gör ett svep ett par gånger om året och sparar ned svenska webb-sidor (Kulturarw3) där det finns ca 500 miljoner svenska webb-sidor sparade från 1997 och framåt. Detta material kan man ta del av genom besök på KB.
          Sedan 2012 sparar KB enligt e-plikten visst svenskt material som ges ut i elektronisk form (webbaserade artiklar, e-böcker, filmer och poddradio, samt myndighetspublikationer). De elektroniska pliktexemplaren samlas in men man kan inte ta del av dem för närvarande.
          https://www.kb.se/hitta-och-bestall/om-samlingar-och-material/webbpublicerat.html

          Ja i princip. Jag är inte tekniskt kunnig att beskriva hur men den korrekta termen för det är harvesting. CamCam jag tycker att du ska gå till KB:s hemsida och läsa på vad och framför allt varför innan du uttalar dig om resursslöseri. I andra sammanhang är du ju väldigt noga med att vi ska följa gällande lagar och förordningar.

    Se det i ett längre perspektiv. Tänk att få läsa en tonårings tankar från 70-talet, 1920-talet, 1850-talet. Det är klart att det är viktigt för att förstå vardagslivet, historien, kulturen och samtiden i varje tidsålder.

    Varför tejpar hon sina ögon ?

      Tejpar?!

        Ja, tejpar!

      Kanske har hängande ögonlock?

      Hur ser du det?

          Skulle svara TS, men här beskriver hon sin tejpning ?

            Fast i den videon tar hon upp att hon kunde ta en tejpbit och tejpa sina ögon när hon var liten, inte att hon gör det nu som vuxen?

    Alltså förlåt, men jag förstår ingenting? Hon får inte radera den ”pga en lag”? Vilken lag??

    Och ifall det är ”olagligt material”, ska det bevaras? Ja? Det finns ju inte mindre för att det är olagligt? Poängen är väl att man vill bevara allt???

    Så många frågetecken?????? ?

      Tror de missförstått lite, inte lag tror jag inte att det är men alltså hon kan radera den men den finns kvar i ett arkiv liksom, men jag kanske har fel. Ja poängen är att de vill bevara allt, allt sparas tydligen.

      Läs kommentarer en bit upp så får du förklaringar.

        Åh tack, det hjälpte faktiskt en del ?

      Jaa hade varit skönt om cam kunde läsa på lite och köra en recap i början av inlägget… detta blir väldigt virrigt

    Läste att Jonna Jinton tjänar storkossan på youtube, över miljonen, kan det stämma? Och på tal om bloggdöden så har hennes blogg definivt gått det ödet tills möte och det verkar inte som att jonan bryr sig dessto mer om det för hon har inte skrivit sen januari och senaste tidens kommentarer är inte muntra alls så undra hur hon kommer bemöta det om ens alls?

      Storkossan, inte illa ??

        Är storkossan en kassako?

          ursakta, skrev lite galet, fniss, menade storkovan såklart å inte nå ko relaterat fast.. Hon äger ju en ko så helt fel är det ju ändå inte ;D

            Man kan tjäna fett med kosing eller storkovan. Lätt att bli kogalen!

      Hon har ju blivit för bigshot för att blogga ju!! ?
      Men kan tänka mig att hon tjänar en del, så mycket samarbeten som hon har genom affiliates

        Jag visste inte ens att hon bloggade….! Trodde bara hon använde instagram…!

        Uppenbart det.. Fast lite kul är det ju att hon så sent som 2018 skrev att bloggen och fotograferande var hennes kärna och något som hon aldrig skulle sluta med men det ser vi ju nu hur det gick med dom fagra orden, nu är det bara youtube och instagram som gäller, och allt på engelska dessutom.

        Är det inte något du kan skriva om Camilia? Eller åtminstone nämna i något inlägg, det är ju lite hyckleri plus att jonnas blogg strulat i några år nu och lika länge har hon lovat ny hemsida och mer uppdateringar, närvaro, vilket snarare blivit tvärtom nu när hon blivit stor utomlands och hyllas på youtube.. Hon är ju inte så schysst mot sina bloggläsare, många som följt henne länge, som väntar på nya inlägg och vill ha svar på om hon gett upp bloggandet eller ej

          För att inte tala om kulningskivan som skulle kommit ut, vadå, typ 2017..??
          Ja granska henne gärna mer, hon är uppenbart full av sig själv…

      Älskar hennes videos ?

    Det går väl nästan inte att radera allting på nätet med tanke på web archives?

    Som jag skrev på Svenskabloggare igår; Jag tror att det arkeologiska värdet är oerhört stort och mycket större när det kommer till de små vardagsbloggarna än tex Alexandras blogg. Ett ovärderligt stycke historia som kommer att ha stor betydelse om så snart som om 100 år för att inte nämna både 500 och 1000 år.

    Och nej CamCam, det är inte ett oerhört resursslöseri. Det är en ovärdelig skatt och time capsule för framtiden.

    Låt mig gissa att prinsessan Sofias gamla blogg inte förvaras för allmänhetens beskådan på det kungliga biblioteket. ? hon har väl gjort allt för att inte verka som en gold digger och jobbar dessutom mot mobbning nu. Man kan ju inte påstå att hon var speciellt snäll mot sina medmänniskor i bloggen och hon skrev mycket om hur hon åkte snålskjuts på de rika och kända.

      Haha whaaaat? Har hon haft en blogg??? Vad brukade hon skriva om?

        Det man kan tänka sig att dokusåpadeltagare från Paradise Hotel skriver om.

      Kungliga biblioteket har ingenting med kungahuset att göra. Det är ett gammalt namn som hängt med sedan biblioteket låg i kungliga slottet (på 1700-talet). KB är vårt svenska Nationalbibliotek. KB samlar svenskt tryck utan att värdera eller ta bort material så Sofia kan inte förvänta sig någon särbehandling här.

    Jävlar vilka snygga ögonbryn! Någon som vet vilken som är det bästa ögonbrynsserumet för sönderplockade bryn?

    Kanske korkad nu, men har aldrig fattat riktigt med att allt på internet finns kvar. När jag hade Lunarstorm när jag var 14 (32 nu) så la jag upp bilder, skrev dagbok mm på min profil. Finns det alltså kvar någonstans trots att varken min profil finns registrerad på sidan eller ens hemsidan väl? Vart är det man menar att det finns?

    Jag bloggade på vårdguiden för massa år sedan. Nu är den borta men skulle gärna vilja ha innehållet. Finns det kvar någonstans?

      Ja förmodligen på Kungliga biblioteket i Stockholm där man sparar svenska websidor kontinuerligt på samma sätt som man sparar gamla böcker, tidningar m m. På samma sätt som man sparat gamla tidningsnummer från 2002 då du var verksam påLunarstorm så har man sparat webbsidor från den tiden.

      Samma svar till dig Anonyma angående Vårdguiden.

    Ja bort med skiten. Hela hennes blogg är smörja. Hon blev känd på att mobba och kränka människor, borde stängts ner för länge sen. Hela hennes grund bygger på avsky och hat som hon drivit mot oskyldiga människor

    Finns ingen lag som stoppar någon från att radera sin blogg

      Hur mycket du än raderar själv så finns de sparade sidorna finns kvar i Kungliga bibliotekets arkiv.

        Okej och hur många går in där?

          https://www.kb.se/hitta-och-bestall/hitta-i-samlingarna.html

          Vänligen förklara vart bloggar finns här 🙂

              Ja men samling finns inte på öppna nätet utan på deras lokala dator. Det är samma sak som att hemsidor raderas för gott från internet. Visst de kanske finns nersparade i en dator på KB men inte på öppna nätet

    Man blir trött bara av alla felstavningar…..Ett ex av allt publicerat ska väl alltid sparas. Vill man radera går ju det bra. Det som är mest oroande är väl vilka vi låter oss influeras av.

    Varför ska hon radera sin blogg ???

    Jag har bloggat sedan 2002, inte för pengar utan för min skull! Dessa ”popbloggar” Har kommit och gått genom åren och vad soom är inne, kommer någon ihåg bild dagboken? Communities som var popis o.s.v. Vi som bloggar för vår egen skull kommer nog att alltid finnas kvar.

    Dumt

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.