Lucas Simonsson och 1000 andra TikTok’are

Förlåt! Det här inlägget skulle kommit kl 15 men det blev fel i tidsinställningen. Kl 18-inlägget kommer kl 18.30 istället. =)

https://www.instagram.com/p/CBkd5zrlDJk/

 

https://www.instagram.com/p/CB8IyCDFteB/

Lucas Simonsson – till vardags del av humorgruppen JLC – har lagt upp en video där han involverar familjen för att illustrera det sinnestillstånd man kan hamna i efter ett par månader av social isolering – nämligen lappsjuka. (cabin fever)
Ett lite småkul videokoncept som tyvärr visar sig vara taget rakt av från kontot @theinspiredunemployed – ner till minsta detalj. Till och med musiken i JLCs klipp är detsamma som i originalklippet, men trots det så finns det varken ett omnämnande, någon länk eller annan info som creddar originalet.
(Vad jag antar är originalet, men jag har sökt kors och tvärs och hittar inget mer sådant klipp)

Trist!
Lucas Simonsson är SÅ mycket större än @theinspiredunemployed och kan väl bjuda på lite marknadsföring om han nu uppskattar deras material så pass mycket?

EDIT: Tack för info om att det här är en trend från TikTok, vilket betyder att det borde finnas tusentals liknande videos där ute. 
Lucas har alltså inte rippat någon annans koncept rakt av så som jag trodde. 

Men…
Jag vill prata om en annan sak som händer i mitt inlägg.
Jag använder mig av ordet ”lappsjuka” som är den översättning som Google Translate ger på det engelska ordet ”cabin fever”. Synonymer.se ger ”ensamhetsskräck” som enda alternativa ord vilket inte är direkt klockrent om du frågar mig,
Enligt Wikipedia så kopplas ordet ”lappsjuka” ihop med samer, men som jag förstår det så bör man inte använda det (”L-ordet”) då det inte ens finns i samernas egna språk och aldrig använts av dem själva utan mer är ett ord som använts av andra för att särskilja dem från andra människor? Klicka HÄR för mer info.

Så vad är ett bättre ord att använda för ”lappsjuka” eller ””ensamhetsskräck”?
Och borde i så fall inte Lappland slopas till fördel för ett mer inkluderande alternativ?
Kanske samernas egna namn på sin region – Sápmi?

142 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Men va? Den där dansen la ju folk upp på massa storys i samband med att den låten blev klar till eurovision. Och den där första du la upp är inte orginalet, orginalet är ju musikvideon till låten, det är antagligen därifrån båda fått inspo. Precis som alla andra som dansade till låten för ett par månader sen.

      precis, finns ju miljontals på tiktok

        Alla har inte tiktok, skulle tippa på att en majoritet av alla vuxna inte har det

          nää antagligen inte men vad har det med saken att göra?

            Inget. Bara en camillakramare.

            Om man inte har tik tok så kanske man inte har koll på vad som händer där?

              nej men det finns ändå miljontals såna här videos där så att säga att den i inlägget här är en kopia av den andra är direkt fel oavsett hur lite man tittat på tiktok

                Håller med! Ser dessa på TikTok varje dag och jag är 27 år och har den appen. Om man nu ska bevaka sociala medier och peka finger kan man väl åtminstone göra någon form av efterforskning så det inte sprids fel fakta.

                  Tik tok är inte sociala medier

                    Jo

          Nej men en som jobbar med social media borde ha bättre koll, tycker du inte?

            Jag räknar inte tik tok som social media, det är väl en app för småbarn som står och dansar lite och några tragiska vuxna influencers som försöker vara up to date med sina unga fans så att dom sen kan tjäna pengar på dessa unga?? Med andra ord inget för mig som 30 plus.

              Tiktok är sociala medier. Annonsering görs där och samarbeten med profiler. Och det är inte alls en plattform där små barn står och dansar, faktum är att de äldre tagit över – och jag skulle aldrig låta ett barn ha den appen i låg ålder. När appen hette musically var den mer barnvänlig, men det är en helt annan sak nu. Vill man vara i framkant bör man hänga med på vad som händer på tiktok, många nya virala trender startar där och det är just nu den plattform man lättast kan bli stor och ”känd” genom inprincip vilket klipp som helst.
              // en som jobbar med socialamedier

              Det är Massvis av människor som är 30 plus och på tiktok. Är inte bara ”småbarn som står och dansar” ? välkommen till 2020

      Fan vad jag hatar TikTok! Det är Coronas fel! Jag har NOLL koll på TikTok! =(

        Så dåligt av dig. Skit i att lägga upp klipp då också.

        Och har du inte heller kollat på Melodifestivalen? Bara dåliga ursäkter från dig.

          Nope, inte i år när det blev inställt. 🙁

            Melodifestivalen gick av stapeln i år. ESC blev inställt 😉

              Men det pratas om Island här ju? Jag är fan lost på riktigt.. 🙂
              Och jag kollade faktiskt inte på alla deltävlingar i Mello i år, mest bara finalen tror jag…

                Tänker du på den nya netflixfilmen ”om” eurovision och Island??

                  Och eurovision sändes ju faktiskt, fast både bidrag och publik var hemma. Jag såg det på svtplay.

                    Sällskapssjuk funkar väl ist för lappsjuk?

                      Det är ju inte samma sak.

        Camcam kan du inte göra en omröstning om tiktok ska anses som sociala medier och om det verkligen är nåt vi vill ha uppdateringar om på denna blogg?

          Absolut! Bra idé! Tack! 😉

        Finns massor av klipp på youtube också…

        Jennifer Garner gjorde samma film på instragram i maj

          Om kommentaren var till mig så följer jag dessvärre inte henne på Instagram. 🙁

    skulle någon av klippen vara roliga eller ?

    Ja den diskussionen om Lappland/Sápmi finns ju…

      Vad är lappsjuka?

    Ja den diskussionen, Lappland/Sápmi existerar ju redan…

    Att spela in dessa videor är väldigt vanligt på tiktok så knappast att kopiera!

    Känner du till konceptet dance challenge, Camilla?

      Nä. Är det TikTok? Betyder detta att jag behöver sätta mig in i den appen? Jag viiiiiiill inte! Kan jag få outsourca det till någon? Ett TikTok-team?

        Jag kan bli din Head of Tiktok!

          Seriöst! JA! JA! JAAAA!

            Vad betalar du?

              Pengar så klart.

                Tonfisk!

                  Och bajs?

        Intressant, tänker att du jobbar med att bevaka influencers? Gör du verkligen ditt jobb ordentligt om du väljer bort att ha koll på de stora plattformarna (tiktok) som influerar så otroligt mycket inom sociala medier just nu? Eller är din tanke att bara sitta och tycka om samma gamla bloggare år ut och år in?

          Jag har aktivt valt bort de plattformar som inte genererar pengar genom sponsrade inlägg och reklam (Twitter och TikTok bland annat) till förmån för de som gör – blogg, Instagram, Youtube och Facebook.
          Jag kan omöjligt ha koll på dem alla samt att jag inte ser TikTok som en ”påverkande” social media så so exempelvis Instagram. TikTok känns mer som en ”lek-app”.

            TikTok är betydligt större än du tror. Det är JÄTTE mycket utbildning att hitta inom kulturer, lbtq+, kink (haha) alltså ja allt… Det började som en lek-app men det är verkligen en av de större plattformarna nu. Många med miljoner följare på tiktok har bara ett par tusen på insta vilket är lite kul. Ta en titt!

            Det var ju iofs en tiktok trend som låg bakom att Trumps rally i Tulsa blev ”överbokat” med 800 000 anmälda och sen kom bara 6000 pers så nog är det påverkande i verkligheten….

            jag förstår att du gör en distinktion men TikTok växer, konton följs av miljoner och trenderna på tiktok tar över andra format (kolla bara hur mycket som ligger på Instagram och snapchat).

            Att du missat en så stor trend visar bara att det är en plattform att räkna med. Inte bra ”lek-app” som du hävdar. Dessutom är det en betydligt mer avslappnad app än Instagram när man pratar om ”fejkat influencerliv” så är tiktok sjukt bjussigt med ”osminkat i mjukisbyxor”.

            jag arbetar med PR och kan också nämna att samarbeten på Tiktok visst existerar bara i en annan form. Inte minst i musikbranschen som ditt exempel i inlägget.

              Ja, det verkar som att jag får tänka om här… 🙂

                Jason Derulo har tex 25 miljoner följare.

        TikTok är farligt när man väl kommer in i det…. Herregud…. Många sena nätter kollandes på ”bara en till video”… ??‍♀️??‍♀️??‍♀️?

        Mvh ungdomlig tjej – 81.

        Tiktok är fantastiskt när man får in rätt algoritmer, påminner mycket om Vines. Ge det en chans!

    Lappsjuka brukar oftast användas som begrepp att någon som har hamnat/flyttat norröver längtar tillbaks till sydligare trakter. Det har inget med samer att göra utan med landskapsnamnet Lappland. Lappland har ine ett dugg med Sápmi att göra. Sápmi sträcker sig över Sverige, Norge, Finland och Ryssland. Skulle man då använda same som förled blir det ju helt felaktigt ”en sjuka som samer har”. I överförd bemärkelse kan det säkert stå för ensamhet.

      Fast Lappland finns även i Norge och Finland som ”namn” på det stora området. Och härrör sig från ordet Lapp som använts om Samerna.

      Jag har verkligen aldrig hört lappsjuka användas med den betydelsen. Är det vanligt? Jag har alltid sett det användas synonymt med cabin fever vilket väl är den rätta innebörden?

    Va? Videon är ju en dance challange från Islands melodifestivalsbidrag. Originalgruppen dansar just med juckrörelser och stenseriösa ansikten (de hade f.ö. lätt vunnit eurovision).
    Knappast rip of.

      Jag tycker inte att det är nåt att bli förvånad över, folk har väl bättre saker för sig än att ha koll på isländska melodifestival-vinnare och tik tok trender? Kunde inte vara mindre intresserad och har inte tik tok så då kan såna här ”trender” lätt passera obemärkt förbi.

        Ja men man kunde ju gjort lite bättre reserach om man ska skriva ett inlägg om det. Tar mindre än en minut att googla en rad av låttexten och hitta videon till låten.

          Hon har ju letat skriver hon? Och varför bör man ha så bra koll på allt för att man råkar jobba med att blogga?

          Ibland undrar jag om folk här inne tror att Camillas jobb är nån slags servicetjänst…

            Man bör ha koll på det för att det är en del av ens jobb.

              Står inte direkt i nåt avtal att hon ska ha koll på sånt ?

              Att ha en skvallerblogg betyder inte att man ska ha full koll på precis allt som händer och bakgrunden till det, det vore omöjligt.

                I så fall ska man vara försiktig med vad man skriver alternativt räkna med att få kritik när man tabbar sig.

                  Det kan jag hålla med om, men inte att det är nåt slags måste pga hennes jobb.

              Jag anser inte att TikTok är del av mitt jobb. Hade jag gjort det så hade jag haft bättre koll.

                Läste din förklaring till varför ovan och nu förstår jag din avgränsning bättre, även om jag tycker att tiktok absolut är relevant att följa om man ska kritisera content, och i så fall fokusera på Andra områden. De flesta stora influencers befinner sig på tiktok på ett eller annat sätt.

                Ska du skriva ett inlägg om det så gör lite grundläggande research. Eller skriv inget inlägg om tiktok. Eftersom det inte är en del av ditt jobb.

                Håller med, tik tok är inte social media. Om folk vill ha uppdateringar på vilken cringe dans som är hetast bland 9 åringarna just nu så finns det säkert andra ställen man kan kolla upp detta.

                  Men kom igen. tiktok är fan kärnan i sociala medier.

        Camilla som jobbar med att skriva en blogg om influensers och internetfenomen kan man däremot förvänta sig ha koll på det.

        Kämpa!

      Island ? Tänker bara på Fire Saga ?

    Camilla, kan inte du fråga Paula varför hon inte bryr sig om att hålla avstånd? Hon har flera gånger publicerat bilder där hon är jättenära massa människor, och nu har hon varit i Göteborg och även där varit nära folk. Jag och flera andra har påpekat det, men hon skiter i det. Ganska korkat tycker jag, speciellt när hennes morfar gick bort pga Corona..

    Nu påpekade jag (på ett snällt sätt) att hon måste tänka på att hålla avstånd, men den kommentaren godkände hon inte.

      Varför skulle CamCam skriva om det? Om hon inte skriver om Elaine som körde sina barn till skolan när hon var fullt utvecklat sjuk i covid-19 så förstår jag inte varför man bör lägga tid på vad Paula släpper fram bland sina kommentarer.

      Du kanske har fel ang hur hon höll avståndet. Eller så har Paula redan varit sjuk (någons som vet?) och är då allra mest roligt inte längre en smittbärare. Har hon kanske tom testat sig? Paula och Elaine har ju dessutom umgås flitigt hela våren som att hon varit smittad tycker jag är ganska troligt. Någon som vet?

      Jag personligen tycker, och jag är otroligt arg över hur nonchalanta folk är ang corona, tycker att gemen man som polisar om olika profilers beteende på nätet över en risk som vi inte ens har en aning om är reell, borde få ett stopp.

        Va?1 Gjorde hon verkligen det? Usch!

          Ja det stämmer. Helt sjukt!

        Hon publicerar ju bilder där hon står i en mindre folkmassa, håller om folk osv. Då håller man inte avstånd. Paula har träffat olika människor utan att hålla avstånd regelbundet sedan pandemin bröt ut, så har hon haft covid så har hon genom sitt själviska agerande smittat flera. Hon har inte suttit i karantän och isolerat sig, vilket hon skulle ha gjort om hon var smittad. Har man tagit test som visar negativt så ska man ändå inte vara nära folk då man kan smittas, eller bära på smittan utan symtom (man kan smittas efter provtagning).

        Hon följer inte de riktlinjer som finns, så enkelt är det. Det är inget att försvara. Man måste tänka längre än näsan räcker och bry sig om sina medmänniskor i en situation som denna.

          Det är väl antikroppar man testar, inte om man är sjuk. Har man antikroppar sprider man ju inte smittan.

            Det finns två test. Det ena testar om man har viruset i kroppen (tops i näsa och svalg), det andra testar om man har antikroppar (blodprov).

              Jo jag tänkte på det test de nu går ut och erbjuder folk att ta. Antikroppstestet är väl det, idag, vanligaste testet som man tar på till synes friska personer.

          Emilia: Jag håller egentligen helt med dig förutom då att varken du eller jag vet om hon har haft covid-19 och då alltså också faktisk följer de rekommendationer som finns idag om att det är ok att umgås, tom med de gamla och sköra.

          Men att ge sig på varje enskild idivid kommer att bli kontraproduktiv tror jag om det kommer till de små sakerna som vi inte vet något om. Bättre att påminna kollektivt tror jag.

          Och dessutom, vad kommer utkomsten att bli på Bloggbevakning annat än allmän spya på Paula? Tror du verkligen det kommer att komma något bra ur det? Är detta rätt forum?

            Ja herregud sluta polisa enskilda personer. Lita på att människor har kompetens nog att fatta egna beslut.

        Men barnen skulle gå till skolan om de inte själva hade symtom, i alla fall i vår kommun och jag gissar att rekommendationerna var samma i hela landet.

          Vad är det du inte fattar? Elaine var den som lämande barnen i skolan och det är förutom korkat mot rekommendationerna.

          Som anonym säger så var det när Elaine var fullt sjuk i covid-19 som hon tog sina barn till skolan som inte bara är mot rekommendationerna det är dessutom enligt smittskyddslagen olaglig och hon ska isolera sig hemma enligt den. Det är alltså lag på det.

          Dessutom så är rekommendationen, som går emot precis nästan alla andra länders lagar och regler, att låta familjemedlemmar till de som är sjuka att inte de också isoleras, helt vansinniga och om man nu har en regering som verkar helt ha slutat att fungera så får varje idivid ta ett eget beslut som hålla sina barn hemma tills alla har varit friska i 14 dagar. Precis så som man gör i alla de länder som har haft färre dödsfall de senaste två månarna samlat än vad Sverige fortfarande har varje dag. !!!

            I staden där jag bor hade de fem fall av covid i en byggnad med ett hundratals condos i. Hela byggnaden sattes under lockdown i två veckor och stadsdelen fick stay at home-stämpel dvs enbart gå ut för mat o sjukvård o enbart en per hushåll. En annnan stadsdel spm hade nio fall ja där testade man alla i denna stadsdel.

            Fö tiktok är ett influerande medium och växer. Oerhört populärt i asien.

      Detta tjat om Paula under varje inlägg. Snälla någon! Blir tokig! ???

    Monofobi

      Monofobi är väl rädsla att bli lämnad av sin partner? Inte att vara allmänt sällskapssjuk och less på att vara ensam.

        Nu gissar du ju bara

          Nä, jag googlade
          https://www.aftonbladet.se/relationer/a/bKk0Wg/for-perfekt-da-kan-du-bli-lamnad
          https://www.expressen.se/halsoliv/radd-for-att-bli-overgiven-av-din-partner/

          Men det kan mycket väl ha flera betydelser och då funkar ju uttrycket även om jag egentligen inte skulle se lappsjuka som en fobi.

    lappsjuka är i den del av norrland vi är ifrån något vi använder när sörlänningar inte pallar av norrland.

    Men va? Detta är ju en tiktok challenge som hur många som helst gör. Att säga att Lucas kopierar den i minsta detalj stämmer ju heller inte. Riktigt click bait inlägg, gillar inte.

    Vadå in i minsta detalj? Det enda som är samma är musiken och lite av dansen. Lucas sitter tex på toa det gör inte de andra.
    Jag förväntade mig att videorna skulle vara kopior efter att ha läst vad du skrev.

    hahaha herregud så bajsnödigt. Lappsjuka är ett vedertaget begrepp. är du så rädd för att trampa någon på tårna?

    för övrigt är detta en kopia på Islands bidrag i mello. Kolla in musikvideon dom har gjort vetja.

      Fast att ta itu med problematiska rasistiska begrepp är inte alls bajsnödigt.

      Jepp, alla är så överdrivet ängsliga nuförtiden.

      Men herregud. Massor av vidriga och kränkande begrepp/ord har en gång varit vedertagna, t.ex N-ordet. Att folk använder ett begrepp betyder inte att man måste fortsätta använda det. Lapp är ett föråldrat och nedsättande begrepp som för tankarna till rasbiologi och skallmätningar. Så ja, Camilla gör helt rätt i att ifrågasätta uttrycket. Själv trampar jag inte folk på tårna om jag har möjlighet att undvika det, synd att du inte gör det.

    Men gud nu kan jag inte komma på vad man säger i sverige. Försöker tänka på morsan/mormor sa när vi barn varit för mycket inomhus tex när det regnat på sommaren tex och vi börjat bli lite crazy. Nä det är helt blankt. Kan någon få poletten att ramla ner?

      Oväderssjuka ? när barnen har varit inne för länge och börjar klättra på väggarna.

    ”Ner till minsta detalj”…? Nej? Inte alls?

    Jennifer Garner la upp ett sånt här klipp redan i maj 🙂

    ”In i minsta detalj” verkar uppenbarligen inte betyda samma sak för dig som gemene man.

    Detta har du ju fått helt om bakfoten. Du skriver saker som inte stämmer? Det där är inte orginalvideon tex. Ska man prata ner, eller framställa nån i dålig dager ska man ha på fötterna innan.

      (Vad jag antar är originalet, men jag har sökt kors och tvärs och hittar inget mer sådant klipp) – står det i inlägget.

        Ska man prata ner, eller framställa nån i dålig dager ska man ha på fötterna innan.

        Monofobi, prova det istället för lappsjöka

          Varför det?

        Monofobi

        Asså bara man söker på låtens titel kommer de ju upp hur mycket som helst, orginalvideon och tutorials, så så mycket kors och tvärs kan du inte ha sökt?

          Jag vet inte vad låten heter…

            Ladda ner appen Shazam! ?

              Kanske bäst det! Rösten i mitt huvud vill nämligen bara sjunga ”Oh, Mickey, you’re so fine, you’re so fine you blow my mind, hey Mickey…”

            Du har jobbat på stim men känner inte till Shazam, Soundhound eller hur man googlar en textrad? Du är ”musiknörd” men känner inte till Islands vinst-tippade bidrag som även spelas på svensk radio? Du ”bevakar sociala medier” men har en blind fläck för tiktok och har helt missat dance challenges, som även brukar spilla över till andra sociala medier som instagram och twitter? Ok, tur att du är din egen chef.

              Oh BURN!

              Du är inget Vänner-fan va?
              https://www.youtube.com/watch?v=W8ZdqYmDAsQ

              Förlåt att jag skojade… 😉

                Är vänner det enda du kollar på?
                Att dra referenser i tid och otid till samma serie är cringe.
                Kanske dags att släppa nu?

            haha men vad har du sökt på när du ”sökt kors och tvärs”??

    Inte för att vara sån men lappsjuka och cabin fever är inte riktigt samma sak. Lappsjuk är faktiskt nästan tvärtom, att man känner sig dyster och nedstämd för att man är isolerad (långt borta) typ ”Lappland” med långt till nästa människa. Cabin fever är att man börjar gå varandra på nerverna för att man bor i en stuga tillsammans.

      Man kan också cabin fever när man är fast inomhus ensam.

    Vi i Sveriges mest nordliga delar säger också lappsjuka ?

      Nej? Det gör vi inte alls?

    Och det här ska vara underhållande att titta på? ?

      Precis som att du tycker någon annan influencer är underhållande så tycker folk att detta är underhållande. Inget konstigt med det. -.-

    Lappsjuka är för mig att man får nog av isolering. Men visst finns det fler folk än samer som bor i Lappland både i Finland och i Sverige. Personligen har jag aldrig associerat Lappland till samer men jag kanske är okunnig och får läsa på. (Ej ironisk).

    Vad dåligt att inte ge cred för videon. Borde ju ha med upphovsrätten att göra eller?

    Gissar du nu?

    Nej.

      Oj gissar du kommentaren hamnade helt fel ? den var inte menad till dig. So sorry

    Lucas S är så jäkla överskattad, tycker han är så dötråkig

      Tycker inte han är tråkig på Instagram egentligen, men han är inte favoriten i JLC. Följer dem på både podd och Youtube men tycker framförallt allt det märks i podden: han måste alltid hävda sig själv hela tiden? Eller få allt att handla om sig själv? Eller är det bara jag som tänkt på detta?
      Gillar honom ändå på nåt vis, bara inte så mycket i podden.?‍♀️

    Camumma, rensa din moddlista tack!

      Ja snälla rensa!

      Camumma?

    Kanske dags att ta bort eller redigera inlägget?

    Lol, tare lugnt, det är något flera håller på med på tiktok.

    https://youtu.be/VFZNvj-HfBU

    här är musikvideon till islands låt och det roliga är ju att vid 2:21 så ser tjejen till vänster ut exakt som bloggbevakningscamilla hahaha fick spola tillbaka och dubbelkolla ? sitter där och dömer och ba ”aha, där var visst originalet”

    Är nog bara stockholmssamer som tar illa upp av ordet lapp. Ingen av oss samer jag känner här uppe skulle då göra det, vi använder det ordet själva ? vi kanske inte är lika lättkränkta…

      Då kanske ni har varit mer skonade från den typen av rasism. Alla samer jag känner här uppe (ink jag själv) har varit väldigt utsatta för att vi är samer och ofta har L-ordet varit en bidragande faktor. Så varför kan det inte bara vara nog anledning att inte använda det?
      Folk som säger n-ordet om chokladbollar gör det sällan pga illvilja men det påverkar ju fortfarande negativt, då slutar man väl bara?

    Jag brukar säga ”stugfeber”. ?

    På finska används ibland orde mökkihöperö, stug-tokig ?. Men de e mer folkmun än något officiellt. Det känns skoj att säga i munnen, med korta vokaler och starka ”k”

    Stugsjuk har vi ibland sagt. Men även att man får stugfeber. Jag skulle aldrig säga L-ordet. Många i bekantskapskretsen säger så om samerna i vår grupp, men jag vägrar. Jag tycker det är så himla konstigt att man plötsligt behöver benämna vissa personers ursprung trots att det är helt irrelevant. Alla har vi namn som går fint att använda.

    Sapmi är ju namnet på deras del av landet, och där ingår även Norge Finland och Ryssland ??‍♀️ Sen har ordet lappsjuka alltid här uppe (i sapmi ?) betytt att man blir folkskygg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.