The evolution of Greta Thunberg

Greta Thunberg har gått från en ynka protest till att vara någon som drar ihop demonstrationer med hundratusentals deltagare.
Hon måste ha haft en del att stå i den här sommaren, då hon tuffat runt för att ta emot den ena utmärkelsen efter den andra, men tackade även nej Nordiska rådets miljöpris, ett pris på 500 000 kr, med motiveringen ”Klimatrörelsen behöver inga fler priser, det vi behöver är att våra makthavare och politiker ska lyssna på forskningen.”

Här är några andra utmärkelse hon fått sedan hon böjade skolstrejka för klimatet.
Listan baseras på Wikipedias uppgifter.
Greta Thunberg var en av tre vinnare i Svenska Dagbladets debattartikelskrivartävling om klimatet för unga slutet av i maj 2018.

I november 2018 tilldelades hon Fryshuset-stipendiet Årets unga förebild.

Time Magazine utsåg i december 2018 Thunberg till en av världens 25 mest inflytelserika tonåringar och i april 2019 till en av världens 100 mest inflytelserika personer. I maj 2019 blev hon placerad som omslagsbild till denna tidning och bilden togs i Stockholm.

I juni 2019 mottog hon brev från Dalai Lama, som menade att han blev uppmuntrad av att se henne inspirera andra unga människor att säga ifrån.

I Världsnaturfondens pris Årets unga miljöhjälte 2018 var Thunberg en av de tre nominerade.

Thunberg nominerades till elbolaget Telge Energis pris för barn och unga som driver hållbar utveckling, Barnens klimatpris men tackade nej då finalisterna skulle flygas in till Stockholm.

Greta Thunberg utsågs den 8 mars 2019 av Expressen till Årets kvinna. Även i Aftonbladet/Inizio’s opinionsundersökning, där 1 000 personer tillfrågats, utsågs hon till Årets kvinna med 23 procent av rösterna. Den 30 mars samma år tilldelades hon Goldene Kameras specialpris för klimatskydd. Samma dag utsågs hon till Årets svenska kvinna av Swea International.

I mars 2019 nominerades hon till Nobels fredspris, ett pris som dock tillföll Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed.

I april 2019 utsågs Greta Thunberg av Svenska Europarörelsen till Årets europé, med motiveringen att hon ”lyckats mobilisera en hel generation”, att hon ”med sin ärlighet och sitt mod… utmanat, kritiserat och ifrågasatt makthavare i sin kamp om en bättre, mer hållbar värld”, samt att hon ”i en tid då gemensamma värderingar utmanas lyser… klar för de yngre och för Europa.”

Samma månad tilldelades hon Fritt ords yttrandefrihetspris.

I juni 2019 tilldelades hon tillsammans med rörelsen Fridays for Future Amnesty Internationals Ambassador of Conscience Award, som organisationen själva räknar som sin högsta utmärkelse.

I juli 2019 tilldelades hon Geddes Environment Medal av Royal Scottish Geographical Society, och blev därmed den yngsta person som någonsin tilldelats medalj av detta sällskap. Senare samma månad tilldelades hon även Normandies frihetspris, och hon tillägnade priset åt hela Fridays for Future-rörelsen.

I mitten av augusti 2019 tilldelades hon utmärkelsen Game Changer of the Year, utdelad av tidskriften GQ, och prydde även tidningens omslag.

Den 20 september 2019 lystes FN-skrapan upp med konstverket Voices for the Future, som bland annat innehöll Greta Thunbergs budskap.

I september 2019 tilldelades hon Right Livelihood Award.

I september samma år tilldelades hon även stadens nyckel av Montréals borgmästare Valérie Plante.

I oktober 2019 utsågs hon till Årets unga miljöhjälte av Världsnaturfonden. Priset delades ut i Ulriksdals slott i oktober 2019 av kung Carl XVI Gustaf av Sverige, i Greta Thunbergs frånvaro, och priset mottogs i stället av bland andra Isabelle och Mina från ”Fridays for Future”.

I maj 2019 meddelades att hon skulle utses till hedersdoktor vid Mons universitet i Belgien för att hon ökat medvetenheten om hållbar utveckling. Ceremonin hölls den 9 oktober samma år, och Greta Thunberg tackade genom ett förinspelat videoinslag.

I oktober 2019 meddelades att Naturhistoriska museet i Storbritannien har namngivit en art av skalbagge som upptäcktes i Kenya 1960 efter Greta Thunberg. Arten heter Nelloptodes gretae och ingår i familjen Fjädervingar.

Den 29 oktober 2019 meddelades att hon tilldelats Nordiska rådets miljöpris, ett pris hon dock avböjde att ta emot, då hon menade att klimatrörelsen inte behöver fler priser, utan att politikerna lyssnar på forskarna.

Tidskriften Time utsåg 11 december 2019 Thunberg till årets person, med motiveringen ”För att hon slagit larm om människans rovgiriga relation till det enda hem vi har, för att hon till en splittrad värld bidragit med en röst som överskrider bakgrunder och gränser, för att hon visar oss alla hur det kan se ut när en ny generation styr – därför är Greta Thunberg Årets person enligt Time Magazine”. Hon blev därmed både den första från Sverige och även den yngsta någonsin, att få utmärkelsen.

Arachnologen Peter Jäger döpte 2020 ett nytt släkte spindlar från Madagaskar till namnet Thunberga och en ny art av spindlar inom detta släkte fick namnet Thunberga greta.

Portugisiska Gulbenkianstiftelsen utsåg 20 juli 2020 Greta Thunberg till första mottagare av sitt nyinstiftade Gulbenkian Prize for Humanity. Prissumman på en miljon euro kommer att gå till organisationer och projekt som arbetar för en hållbar värld.

Det är fasen inget mindre än ett stordåd, det Greta gör!!!

226 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Åh blev överlycklig (okej kanske överdrivet haha) att det fanns ett inlägg nu kl 04.30 på natten. Men misstänker starkt att det inte riktigt är färdigt? ?

    Mvh en som inte kan sova pga endofuckingmetrios ?

      Kram till dig! Har också endo❤️

      Kämpa på, har också jävla skitendometrios men har mot alla odds lyckats bli gravid och ligger nu istället med gravidkrämpor.

    Härligt med nattinlägg när man jobbar 19-07

    Men tyvärr är ju GT största PR-kuppen efter Isabellas alla luftslott… ?‍♀️?

      Hah va? Vem ligger bakom och hur menar du?

        De elaka människorna som helt själviskt vill att miljön skall bli bättre, såklart.

        Visste du inte det?

        Z

      Vad spelar det för roll? Det hon gör för miljön är ju mer än vad en vanlig tonåring gör.
      Kan tala om att bakom majoriteten av alla kända människor så står ett helt team av människor

      Precis! Och sen undrsr jag vad Greta har med bloggbevakning att göra, har hon blogg? Nope

        Nej, men har ett Instagramkonto. Det här är väl en blogg om sociala medier?

        Instagram? Sociala medier?
        Det var längesedan den här bloggen enbart handlade om bloggar, eller förresten, det har den nog ALDRIG gjort.
        Men nu är namnet inarbetat och då är det som det är.. 🙂

        Det har väl knappt ens Kenza längre?

        Har du några bevis för att Greta inte bloggar?

        En blogg är = En webbjournal eller webbdagbok är en webbplats som innehåller periodiskt publicerade inlägg och/eller dagboksanteckningar på en webbsida där inläggen är ordnade så att de senaste inläggen oftast är högst upp.

        Så visst håller insta som blogg per definition…

      Menar du i en PR kupp som i att hon egentligen vara vill tjäna pengar och tackar nej till halva miljoner, och skänker andra halva miljoner till fattigdomsbekämpning, bara i väntan på att bli ännu rikare?

      Eller menar du PR kupp som i att hon på alla sätt försöker få maximal uppmärksamhet kring sitt budskap om att vi måste verka för en hållbar framtid? Vore bättre om hon bedrev den kampen i det tysta utan att dra till sig onödigt intresse?

    OT Anna Book är i Spanien. Gissningsvis på en absolut nödvändig resa

      Anna försöker få folk att tro att de är i Spanien…. hon har inte lämnat Odensala.

        Hur vet du det?

        Hoppas du känner dig dum nu.

      Så tråkigt att ambassadören måste lämna sitt fina Sigtuna och stadens utmärkta solarium.

      Ungefär som nellie som säkert är på en viktig resa till grekland

    Kan ni tänka er ett scenario där Greta en dag vaknar upp å ba ”Äh, fug dis shit” och blir en mainstream influencer som typ Bianca, Hannalicious, Kenza och alla andra flunsor. CHOCKEN!

      Ha ha, Gretas sommarprogram hade flest lyssnare och det enda någonsin som även sänts av BBC och återgivits i skrift av en tidning, Time. Det ni, där kan alla influensers dra något gammalt över sig.

        Ja bara så rätt!

      Haha! Och drar på en weekendresa till Dubai!

      Och kommer med en rabattkod… Eller gör en haul…

      Det är väl den dagen hon slutar prata om dig själv som barn. Säga ”vi barn” när man är 17…

        Hon är väl ett barn tills hon fyller 18…. sen får vi se vart hon tar det här vidare i livet. Kan ju inte direkt bli skolstrejk för hennes del längre, men kan såklart uppmana skolungdomarna att strejka. Även om det känns konstigt att en vuxen skulle uppmana barn att strejka från skolan. ?

        Det får ju ses i ljuset av att hon pratar om en generation som kommer drabbas av klimatförändringar som de som idag har makten släpper ut.

        Inte som att hon avsäger sig anvsar för sina handlar för att hon bara är ett litet barn.

        P

    Jag känner inte till någon annan, snart 18-åring som kallar sig för barn..

      Fast det posten är väl från 2018, när hon var 15.

        Känner inte heller tiil någon 15-åring som vill kalla sig för barn.

          Retorik? Kan det va nått?

          Nej men man räknas väl av myndigheter som barn om än ungdom fram till 18 eller är det barn till 15 eller 16 och sedan ungdom? Barnbidrag fram till 16 och sedan studiebidrag.

            Exakt. I sammanhanget är/var hon ett barn.

              Nej, det var hon inte. Hon var tonåring(ungdom), inte ett barn. Man är straffmyndig vid 15 och räknas inte som ett barn längre.

          Greta är så mogen att hon förstår att hon är ett barn!

    Då kan jag verkligen ”förstå” surgubbarnas antikampanj mot Greta, då hon vid 17 (?) års ålder är mer framgångsrik och igenkänd än de någonsin kommer att bli och vara. Greta rules. Greta makes a difference. ❤️??

      Så trött på hatet mot Greta. Hon har väckt intresse för miljöfrågan och i alla fall lyckats reta upp Trump, Putin och Bolsonaro så något måste hon ju göra rätt.

        Hon har makt, miljoner lyssnar på henne.

        När hon besökte staten Alberta i Kanada blev hon mordhotad. Där finns starka oljeintressen.

    Hur många kolkraftverk har stängt på grund av Greta?
    Vilka nya lagar har införts efter hennes påverkan?
    Den digra listan i inlägget är inte mer än plakatpolitik – bokstavligen…

      Och du har åstadkommit sa du?

        Nu är det ju Greta som diskuteras.

        Orka. Kom med bättre argument.

        Så du har inget svar?
        Det är också ett svar.

          Men det där kan man ju säga om vad hon än gör och lyckas med ”men hon har inte gjort det här!”.
          Suck, det är typ Trump-retorik, som att inga attitydförändringar för ett bättre samhälle spelar någon roll. Som att alla ”mindre” vinster överallt är betydelselösa.

          Hon har fått många att tänka och reagera och agera, det är så förändringar tar sin början.

            Tyckte det var skönt att komma på att det är dom som har förstört miljön som också får rädda den. Tack vare Greta och hennes familj?

            Så mig har hon definitivt påverkat❤️

            Tror att hennes driv och beslutsamhet påverkar folk mer än hennes åsikter. Det finns säkert en klick som börjat agera mot klimat och miljöförstöring men de flesta imponeras nog av Gretas persona.

          Förstår att Greta retar upp en person som dig.

      Hört talas om att skapa opinion?

        Ja, det har jag.
        Opinion skapas generellt för att få till stånd konkreta förändringar, exempelvis genom ny lagstiftning.
        Förstår att min fråga är oerhört provocerande för Gretas sektanhängare.

          Ja, det är ju det hon har gjort? Hon är väl ingen diktator och kan ändra lagarna själv?

          Vad är ditt förslag att hon ska göra? Hålla käften? Är du man? För det är 99% män som blir provocerade av Greta.

            Källa på att 99% män är provocerade av GT?

          Det du beskriver är lobbyverksamhet som handlar om att få till något som gynnar enskilda företag. Det är inte det Greta sysslar med.

          Sektanhängare!? Lägg ner!

      Vad exakt förväntar du dig att HON ska göra? Hon försöker få makthavare och politiker att lyssna på vetenskapen. Kanske för att fatta just sådana beslut som du nämner.

        Jag frågade efter konkreta åtgärder som kommit av hennes opinionsarbete.
        Om det inte kommit något konkret så är det som att hon slitit helt förgäves.

          Finns massa företag som ständigt skryter om sitt miljöarbete, något som inte var en grej för bara några år sedan. Det har helt plötsligt blivit en viktig fråga för konsumenter. Där märks en stor skillnad.

          Hon är tonåring och har bara varit aktivt i två år. Hon har ingen reell makt, den enda makt hon har är att hon lyckas mobilisera människor och det har hon lyckats bygga upp på bara två år. Men du kräver riktiga konkreta förändringar? Kräv dem av politikerna för i helvete.

          Inte om hon åstadkommit politiska förändringar. Den här krisen löses genom politik.

          Förändrat man väljarnas inställning förändrar man världen. Ett enstaka kolkraftverk löser inga problem, utan vi måste ändra hela vårt system, vilket sker genom politik.

        Greta är cool. Gång på gång får hon upprepa:Lyssna på forskarna. Pinsamt att män med makt inte förstår det.

          Enda problemet är ju att inte ens forskarna är överens i frågan.

            Fast alla är väl överens om art vi inte kan fortsätta som vi gör?

            Precis! Jag lyssnar på vad Lars Bern har att säga i klimatfrågan.

          Helt ärligt kan vi väl knappast påstå att orsaken till att vi inte tar klimatet på större allvar och gör fler förändringar är att det råder sådan oenighet inom forskarvärlden?

      Men hon är en av vår tids största opinionsbildare. Enbart 17 dessutom. Det kan inte förväntas att en opinionsbildare (omyndig sådan) ska ha mandaten att de facto ex. stänga kolkraftverk. Det hon däremot har lyckats med är att skapa opinion, sprida fakta och information och utbildat både barn och vuxna kring den nuvarande situationen. Samtidigt som hon sätter press på de som faktiskt kan ta beslut.

        Okej, vad har du förändrat sedan Greta började strejka för klimatet?

          Började sopsortera och har slutat flyga.

            Förlåt men vem fan börjar sopsortera 2018? Då måste du verkligen ha en lång väg att gå när det kommer till att värna om miljö och klimat. Ärligt talat, om Gretas påverkan på folk är att de börjar sopsortera kommer vi aldrig komma någonstans.

      Typ exakt samma sak som Greta brukar tjata om ju, och orsaken till att hon tackade nej till priset på en halv miljon. Att hon inte vill ha pris utan förändring. Du kanske borde alliera dig med henne!

    Klimatet går inte att påverka.

      Stay in school kids! ??‍♂️

        Underbart att kvinnorna lyssnar, alltid något.

        Visa länkar till FAKTA om att du kan ändra på klimatet(OBS! inte miljön!).

      Ändå har vi lyckats påverka det negativt.

        ????

        Visa länkar till FAKTA att vi gjort det(OBS! Inte miljön!).

          Nä kom igen, visst kan du googla själv? ☺️

            Uppenbarligen verkar han inte kunna det. Stackarn! ?

            Google har ingen sådan fakta.

              Oj, då har vi olika google ?

                Ändå kan du inte visa på någon fakta i ämnet. 😀 😀

    Jag lär bli hatad nu men jag tycker inte hon gjort någon skillnad alls förutom att få uppmärksamhet. Hon och de som pratar om henne om miljön.
    Bara prat ingen åtgärd på 5 år.

      Pratet är ju det enda som kan leda till åtgärder

        Nej, handling är det enda som leder till åtgärder.

          Varifrån kommer handlingar då? Jo, genom att diskussionen väcks.

            Hört uttrycket ”mycket prat, lite verkstad”.

            Vi har pratat om samhällsproblem i hur många år som helst, men inget händer.

            Handling är det som krävs.

              Hur menar du att det ens ska gå till utan föregående diskussion?

          Vad gör du själv? Gissar inget mer än att klaga på de som åtminstone försöker.

      Så vad exakt förväntar du dig att hon ska göra? Det är ju uppmärksamhet och påtryckningar som förändrar. Tror du kvinnor haft rätt att rösta och ta körkort om de inte själva krävt det? Nu kräver ungdomarna en framtid, och ju fler som kräver det desto större är chansen att makthavarna tvingas lyssna.

      Du menar lite som de som ”bara fick uppmärksamhet” i sin kamp för kvinnlig rösträtt?
      Som startade 1903 i Storbritannien för att inte ”uppnå något” förrän 1928 när män och kvinnor fick lik rösträtt där…

      Vad hade du förväntat dig? Att hon stänger alla världens kol- och oljekraftverk, förbjuder alla fordon som drivs med fossila bränslen, stänger världens kärnkraftverk, får alla länder att skrota sin kärnvapenarsenal, utvecklar nya effektiva solceller och batterier som är miljövänliga, får världens befolkning att bli veganer, minskar världens befolkningsmängd?
      Ja då förstår jag att du är besviken.

      Hon har bara varit aktiv i två år….

        Och hon KAN inte bestämma något utan bara fåverka dom som bestämmer. Förstår inte dom som klagar på att inget har hänt?

          Fast frågan var om några beslutsfattare blivit påverkade till att ändra på något. Ingen verkar kunna komma på ett sådant konkret exempel. Ilskan som frågan väcker tyder på att det inte hänt särskilt mycket konkret.

            Men det är ju exakt det Great själv säger? Att trots alla som hyller henne till skyarna, stora företag och regeringar inkluderade, så görs inget riktigt konkret. Det är helt sant, något hon själv säger gång på gång. Men det som blir så konstigt är att man lägger det på Greta – ”vad har hon åstdakommit egentligen?”. HON har åstdakommit en jäkla massa, fått uppmärksamhet på en akut fråga och fått igång diskussioner på det. Jag applåderar hennes engagemang. Men att det inte hänt något konkret, det är inte att vi ska fråga ”vad har hon egentligen gjort?”, utan ”varför gör rgeringar/företag fortfarande inte något fastän de hyllar henne och rörelsen hon startat?”. Fokuset läggs fel, vilket är exakt varför de kommer undan med att inte göra ett skit. För folkmassan, som många kommentarer här, lägger sitt missnöje på Greta istället, vilket är helt bakvänt.

      Hur kan det ens vara en åsiktsfråga? Du ”tycker” inte att hon har gjort skillnad?

    Fina utmärkelser, men vad har Greta gjort förutom att just strejka och ta emot priser?

    Har det blivit någon förbättring rent konkret för klimatet menar jag?

      Du får samma svar som ovan: Hon är tonåring och har bara varit aktivt i två år. Hon har ingen reell makt, den enda makt hon har är att hon lyckas mobilisera människor och det har hon lyckats bygga upp på bara två år. Men du kräver riktiga konkreta förändringar? Kräv dem av politikerna för i helvete.

      Engagerat. Hon har engagerat miljoner unga att strida för sin framtid. Och inom väldigt kort kommer makthavarna tvingas lyssna. Men det är ju exakt det hon skriver: ”when it comes to action, we are still in state of denial”. Vad är du själv beredd att göra/offra?

        Vad har du offrat? Strider verkligen miljoner ungdomar för sin framtid? Eller vill de flesta fortfarande ha en iphone, nya kläder, åka utomlands och äta kött?

          EXAKT

          Var någon tyckare som uttryckte just det där med att kidzen Som strejkar fortfarande kommer vilja ha en ny iPhone och Thailandsresa, som vart SÅ bespottad, men jag tyckte den var mitt i prick ?

          Dock till hennes försvar, som många skrivit här inne, så tycker hon ju att det är politiker och makthavares uppgift att lösa, inte individ och konsument

            Jo men politiker kommer inte besluta något som befolkningen inte vill ha. Vill ni ha förändring i miljöpolitiken måste vi rösta på de partier som tar miljöfrågan på allvar. Just nu är det en lågprioriterad fråga hos svenska folket, vi bryr oss med om invandring och vårdsektorn, politiker som driver miljöfrågor har inte en chans att förändra när befolkningen prioriterar som de gör.

        Har HON verkligen engagerat så många? Eller är det kanske hennes mamma som skrivit en bok ”tillsammans med dottern” som kom ut strax efter protesten inleddes? Eller är det den pr-grupp som står bakom henne som lyckades få hennes protest i pressen så fort den påbörjades? Vilka otroliga sammanträffanden.

        Jo visst, skitcoolt att hon lyckats göra sig ett namn och allt det där med sin ringa ålder. Men att det är hon i grund och botten som lyckats lyfta det hela köper jag inte för en sekund. Hon har själv sagt att hon får hjälp med talen – så vad är egentligen hennes egen bedrift?

        Det skrämmande i det hela är ju hur tjejen (speciellt med tanke på hennes diagnos) ska klara av att vara totalt bortglömd om något år då hon inte är lika ”cool” för att hon Inte längre är ett barn som vågar skälla ut gamla gubbar, eller medelålders män. Kan inte bli en lätt övergång. Kan inte komma på något sammanhang hon har lyfts under detta år? Det kanske redan har börjat dala.

        Vad hon väljer att tacka nej och ja till prismässigt är antagligen teamet som står bakom – vad som passar hennes image eller inte. Tror inte 500k är särskilt mycket att tacka nej till då det hade kunnat skada hennes varumärke. Det räcker väl med bilarna fyllda med engångs förpackningar och bestick som uppmärksammades för ett år sedan och fläckade hennes åh så perfekta image.

        Kanske dags att tänka ett steg längre än näsan räcker? Gretas protest och image är lika polerad och uppbyggd som din favorit influensers kropp är redigerad på instagram. Att Gretas kampanj gör större nytta än valfri influensers redigerade bilder är självklart. Men de är lika mycket finlir bakom båda. I influensers försvar redigerar de nog sina egna kroppar. Medan Greta mest verkar vara ett ansikte utåt för andras starka åsikter och idéer, som hon säkert till stor del delar, men det gör det inte till hennes.

          Ville lägga till – det finns kids i samma ålder som hon var när hon började som skapar förnybara energikällor, smarta lösningar på material som kan byta ut plast och andra fantastiska innovationernas. Var är deras pris och berömmelse? Förutom något mindre stipendium. De som faktiskt har kommit på ett förslag på en lösning, eller en förbättring, ofta på egen hand. DET tycker jag förtjänar lite fler uppmärksamhet än en gapig tonåring som läser upp någon annans texter och aldrig har kommit med något konkret utan refererar till ”forskare” som även de tycker olika.

      Att det ska bli en förbättring är ju dock inte upp till henne personligen utan upp till oss alla. Majoriteten av svenskarna kan ju inte ens sluta shoppa och flyga. Men gnälla på att Greta inte gör mer, det kan vi.

      Hon har fått väldigt många, speciellt unga som är framtiden, att börja tänka över sina egna val och hur de själva påverkar miljön. Det handlar inte bara om företag, utan att individer också försöker leva mer hållbart. Mindre flyg och bil, mindre sopor, mer klimatsmart mat. Listan kan göras väldigt lång. Krävs bara en hjärna att tänka lite djupare med.

      Är du här och vevar nu också?!?
      Kliv ner från din höga häst och engagera dig själv istället för miljön!

      Ingenting tror jag.. hon engagerar folk till att demonstrera och använda hashtags, men thats it

        Jag har skolbarn och kan tala om att de elever från deras skolor som deltog i den stora skolstrejken i Stockholm gjorde det enbart för att det skulle komma artister och uppträda. Och för att det var en kul grej, slippa skolan och se en massa folk.

        Ingenting i deras skolor har heller förändrats. Alla eleverna reser utomlands, shoppar och har senaste iPhone precis som vanligt.

          Är du en dålig förebild,

            Va? Hur kom jag in i bilden? Det går hundratals elever på mina barns skolor.

      Greta är en privatperson. Vad ska hon som privatperson göra tycker du, mer än hon redan gör.

    Hon har väl också fått pris av en Göteborgsstiftelse som Gynning brukar sponsra med konstverk till deras auktion. Det har väl inte hunnit överlämnas än pga Corona. Märkligt att IL inte gett henne något från hennes nya stiftelse. Skulle hon inte det? Har för mig att IL nämnde Greta i något sammang. Hur som Greta når ut. Hennes språk är tydligt och bra. Onekligen en begåvning men så har hon också språkligt påbrå. Hennes farfar var väl han skådespelaren som var rösten till Bamse?

      Haha, stackars Olof Thunberg som reduceras till att ha läst in Bamse, med tanke på allt annat han gjort. Greta är för övrigt väldigt lik sin berömde farfar. Sedan brås hon väl också på sin mamma, operasångerskan Malena Ernman.

    Risken är stor att corona covid-19 medför att miljöförbättringar går på sparlåga.

      Dock har det gett djurlivet och naturen en chans att boostas i och med människans frånvaro.
      Olika djurarter har kunnat reproducera ostört, vattnet i Venedig renare än någonsin och minskat dis över många storstäder.

      Pandemin är ett bevis på hur mycket påverkan vi gör och hur snabbt naturen återhämtar sig bara vi låter den vara.

      Men kapitalismen väger tyngre än naturen. Nu blev detta OT men hoppas du fattar vart jag vill komma. Lol

        Så bra skrivet.

    ”Vad har Greta gjort mer än att ta emot priser”? Alltså. 1) Det är flera priser hon valt att _inte_ ta emot (se listan). 2) Greta kritiserar alla som bara beundrar henne – eller vill ta selfie – utan att agera. 3) Hon säger själv att hennes kampanj inte alls har lyckats – det händer ju inget. I vart fall inte tillräckligt mycket. Hon har en enorm integritet, den människan.
    Betyder misslyckandet so far att hon ska ge upp? Att _vi_ ska ge upp? Bara lägga oss ner och invänta apokalypsen? Nej. Men fler människor, och särskilt politiker och andra makthavare, men även vi vanliga människor, måste börja leva utifrån de resurser jorden klarar av.

      Hon är starkt som påtalar det du anger. Inte många som skulle erkänna det som hon gör.

      Tror Greta är 100 gånger vettigare än ”fenomenet Greta”
      Tyvärr blev det lite fel, hennes ord drunknar i priser och beröm.

      Kanske blir hon en vettig politiker om några år ??‍♀️

    Heja Greta. Tyvärr tror jag att världen skiter i klimatet, prioriteringarna är skeva överlag i världen.

    Tack för ett bra blogg-inlägg ??

    Fascinerande att ett barn och numera ungdom kan väcka så mycket negativa känslor hos, vad jag förstått, i huvudsak medelålders män.

    Vad är det som är så farligt med henne som gör männen så rädda att de blir aggressiva verbalt och skriftligt gentemot henne?

    Någon som känner igen sig och vill förklara?

      Kvinna som folk lyssnar på, bryr sig inte om att behaga, språkligt retoriskt begåvad, påläst och går sin egen väg utan att liera sig med maktens män, det är farligt för henne kan man inte styra eller locka med förmåner. Dessutom ung!

        Framförallt hotar hon ju västvärldens levnadssätt. Sättet vi konsumerar, bor, äter, reser, till och med tvättar oss, är bekvämt men inte hållbart ur miljösynpunkt. Gretas mål är att vi ska sänka vår standard. Klart att det känns obehagligt för många.

      Jag är så jävla trött på gubbar…

        Ja, verkligen! ?
        Ta kommande valet i USA, två vita gamla gubbar! Usch!

          Ja!!! Det hade varit bättre med två tjejer i 20 års åldern som kandiderade. Erfarenhet betyder 0

            Det hade vart nice om de överlevde mandatperioden!!!

      Jag är inte gubbe, jag är kvinna och bryr mig om miljön men jag är oerhört trött på Greta.
      Greta har ju ingen som helst effekt på riktigt och de stora miljöbovarna som Kina och Indien bryr sig inte ett dugg.

        Så himla okunnigt att säga att hon inte har någon effekt. Säger du samma sak om Nelson Mandela. Det tog dubbelt så lång tid för hans sak att få en effekt. Martin Luther King – hans värv har ju inte haft effekt än idag. Gilla läget att Greta kommer bli den vi minns i efterhand som väckte miljörörelsen.

          Det är bara det att den lilla miljörörelsen inte kommer inte att leda till något.
          Folk kommer att fortsätta flyga, resa, köpa semesterboende utomlands, vilja tillbringa vintersemestern i Thailand, köra bil och konsumera i en rasande takt. Alla handlar online och det skickas grejer fram och tillbaka. Alla vill ha senaste tekniken. Ny telefon m.m.

          Det är ingenting som kommer att upphöra, snarare tvärtom.
          Så naivt att tro att det kommer att förändras.

            Ja, lika bra att vi alla ger upp nu genast så att allt hopp till våra barn dör ut nu direkt! ??

            Fast jo, det kommer helt säkert att upphöra. När vi förbrukat jordens resurser har vi inget val, då finns det inget bränsle till varken bil eller flyg, inget metaller kvar till tillverkningen av nya iPhones och ingen odlingsbar mark kvar att producera vår mat på. Det är därför man säger att dagens sätt att leva på är ohållbart, det går helt enkelt inte ihop sig. Så det kommer helt garanterat förändras, frågan är bara när och hur?

        Trött på Greta? ?

        ?

      Män är så jävla makt och statusk*ta att det suger fett för dem att de kan komma en ung tjej och sopa banan med varenda gubbe!

      Kapitalism.

    Fantastiska Greta.

    Hon har tyvärr inte fått Influenser/bloggare att slut flyga i onödan eller andra stackare som måste resa på sin semester.

      Men opinionen har ju vaknat mot onödigt flygande!

        Jo, men ingen bryr sig och folk kommer att flyga ännu mer efter Corona.

          Folk bryr sig visst, jag vet massa vänner som slutat flyga helt eller betydligt mindre än förr, inklusive mig själv.

            Det är bara anekdotisk bevisföring.
            Men ren fakta är att intresset för att köpa semesterbostad (hus eller lägenhet) utomlands bara ökat och ökat!
            Antalet personer som köper bostad i t ex Marbella och åker emellan Sverige och Spanien varje månad på grund av möjligheter att jobba på distans har också ökat väldigt mycket senaste åren. Vilket i sin tur drar dit fler svenska hantverkare som t ex elektriker och målare som vill jobba där det är lätta pengar i behagligt klimat.

            Alla dessa människor pendlar mellan länderna.
            Och har regelbundna besök från Sverige som också vill komma ner och njuta när de kan få gratis tak över huvudet hos släkt/vänner/bekanta. Tror inte att du anar i vilken omfattning detta pågår. Men jag ser det hela tiden.

    Pinsamt bara hur alla influensers hyllar henne hela tiden samtidigt som de lever sitt icke miljövänliga liv haha

    ”Vad har hon gjort egentligen”
    Det var garanterat så motståndarna till kvinnlig rösträtt mm lät när det begav sig.

    Det coolaste var inte att ha påverkat klimatrörelsen utan att ha fått arter uppkallade efter sig. Jag är seriös.

    Tycker att Greta behöver ändra sin look något i alla fall. Att acceptera prestigefyllda priser och tala inför FN, EU etc. och då dyka upp i mjukisbyxor och någon urtvättad hoodie är ganska nonchalant. Misstänker dock att PR maskinen runt henne puschar för denna typ av outfit då rollen som ett litet barn mot världens byråkrater och ledare blir tydligare.

      Ok

      Suck.

      Löjligaste kommentaren idag!

      Är du på riktigt…seriös?

      Ja vilken look ska vi ge henne?

      -Sätta i en kurs hos Rolly Mustas hur man åmar fint på bilder.
      -Skicka henne till Lisa Anckerman som kan sätta på henne gräsliga street-oversized plagg i polyester från Kina?
      – Business style as Lövengrip?

      Ja de jobbar verkligen på att få henne att se så ung ut som möjligt.

    Ungefär som nellie som säkert är på en viktig resa till grekland

      Jo skulle hamna under kommentaren om Anna book

    Intressant kommentar på ILs blogg. Är Paul fejk?

      redan

        Vad menar Du?

      Det kan jag inte se eller läsa men å andra sidan brukat inte lusläsa.

    Hon är Gandhi av vår tid! Vi har extremt lite tid kvar att rädda jorden. 7 år (!!!) enligt DN. https://www.dn.se/klimatet-just-nu/

    Gå med i massaktionen i Stockholm 27-30 augusti och visa att det är nog nu med miljöförstöringen! Vi vill leva! http://www.extinctionrebellion.se

      När du skriver sådär låter det som om jorden ska gå under om sju år.

        Läs på lite, så att vi kan höja nivån här inne om än bara en smula.

    Om några månader fyller Greta 18 år och är därmed vuxen.
    Då är det upp till bevis för henne.

      Hon har inget att bevisa för att just du ska bli nöjd.
      Och vad hon än gör kommer ni ändå gnälla att det inte är tillräckligt.

      Vad snackar du om?
      Vad gjorde du själv när du var 18, hångla i en buske?

      Upp till bevis för vad? Påverka Donald Trump? ? Hon nöter och nöter om ett konkret hot, vad mer kan hon göra?

        Tja, som vuxen kan Greta knappast fortsätta att tala om vi barn och skolstrejka. Det blir snart bara patetiskt.
        Som vuxen har hon helt andra möjligheter till inflytande och politiskt engagemang men också ett större ansvar.
        Det innebär att hon också kommer att bli bemött på ett annat sätt som vuxen. Det kommer att ställas andra krav på henne.

          Eftersom hon ser ut som ett barn kommer hennes svans fortsätta att referera till att hon är ett, under lång tid framåt.

            Svans? Människor som bryr sig om jordens framtid borde du skriva istället!!!

              De flesta bryr sig inte ett dugg, de säger bara så för att det låter bra.

          Precis, och jag tror att det blir svårt för henne att få samma uppmärksamhet som vuxen. Det är hela den här ”lillgammalt barn-grejen” som gjort att hon blivit så omskriven. Blir intressant att se om hon lyckas hänga sig kvar som vuxen.

          Jag tror inte det.

            Jag är säker på att GT som ung vuxen kan välja och vraka bland olika erbjudanden. Allt från Ivy League unuveritet i USA, till jobb inom FN, EU eller NGOs vi andra bara kunnat drömma om när vi var 18 år. Karriärmässigt har hon liksom redan lyckats. Hon har därutöver inga som helst skyldigheter att ”lyckas hänga sig kvar” som vuxen. Det är helt ok om hon bestämmer sig för att hon är nöjd så, att någon annan får ta över och att hon bara vill vara en vanlig tonåring/ung vuxen (med en ovanligt ljus framtid).

              Ovanligt ljus framtid? Jag tror Gretas framtid blir allt annat än just det.
              Men vi får vänta och se…

                Ja Gerta själv instämmer ju med dig, att framtiden är mörk.

                Intressant. Varför tror du det?

                  Hela framgångssagan byggde på att vuxna runt Greta lyfte fram henne och gjorde henne till en slags barnstjärna. Och vi vet ju hur det brukar gå när barnstjärnorna blivit vuxna.

    Isabella Löwengrip ordnar en golfresa till Portugal. Fyra dagar för 17 995 kr (och då ingår inte ens alla måltider).
    Vad tror ni, flipp eller flopp?

      Den golfresan kommer aldrig att bli av.

      Det blir succé. Alla fansen har redan bokat.

      Den kommer inte att bli av, alternativt att Bella kommer att hitta på en ursäkt så att hon inte kan vara med mer än för några bilder till bloggen.

      Kan inte Camilla hänga på!!! ? ??‍♀️ ?️‍♂️ ⛳️

        Ja, Camilla. Häng på.

      Alltså golf är nog inte det första jag förknippar henne med…

      I ett inlägg om Greta så kommer den förbannade Blondinbellan in ändå. Finns det inga gränser???

    Nu kan man åka på golfresa med Isabella till Portugal! Oklart vad hon ska bidra med dock.

    Ot.
    Någon som blev sugen nu i coronatider att hängaa med Bella på golfresa till Portugal???
    ???
    Kanske Pålle är med på ett bubbligt hörn? ??‍♀️

      Nej, med tanke på att hon har rest alldeles för mycket under denna pandemi hade jag hållit mig långt borta från henne för säkerhets skull.

    Har Greta någonsin tagit upp frågan om befolkningsmängd?
    En viktig fråga för miljön som fortfarande är mycket provocerande och tabu.
    Det tycker jag är en vattendelare mellan vettiga miljöaktivister eller posers nämligen..

      Ta upp den du då, istället för att vara här och gnälla. Du kan inte gärna begära mer sv andra än vad du gör själv.

        Det gör jag 🙂

      Häng på Gates och ge alla vaccin så ska du se att det ordnar sig med den saken(och till er som tänker raljera nu:Googla och ni ska finna).

        Annars har vi ju hormonstörande miljögifter också, det hjälper ju också till ??‍♀️

          Jag sätter mina pengar på naturkatastrofer. Torka, översvämmningar och bränder

      Skulle gissa att det delvis har och göra med att ofta när överbefolkining tas upp så riktas uppmärksamhet mot familjer som skaffar många barn. Statistiskt sett, så är de familjer med många barn de fattigaste och som använder minst resurser. (Ja, det finns de med många barn som lever över de resurser de borde – pratar nu statistiskt). Gretas grej är mer att sparka uppåt och rikta uppmärksamhet mot makthavare. Tror att det är huvudanledningen att hon inte fokuserar på överbefolkning, för hennes prio ett är att makthavare måste ta ansvar och fatta beslut som gäller stora massor – vilket man inte kan (etiskt) göra gällande överbefolkning mer än att ha kampanjer för att upplysa. Överbefolknig är en viktig fråga också, men förstår helt och hållet ur ett strategiskt och till viss del etiskt synsätt varför hon inte ägnar fokus åt det. Men det finns många andra som gör det, tror dock det kommer fortsätta vara en sekundär fråga tills dess att andra aspekter tillsetts.

        Tror det är lite en missuppfattning att det bara är familjer med många barn som behöver minska. Alla behöver minska därför att ett rikt barn ju spenderar resurser som flera fattiga barn tillsammans under sin livstid 🙂 så det jämnar ut sig hehe

        Barnskaffande styrs ju dels av att stärka kvinnors position, och göra preventivmedel och abort tillgängligt över hela världen. Någonting som höga makthavare styr.

        Sedan har vi normer som kanske behöver ändras i länder som tex Sverige där vi redan har bra möjlighet till familjeplanering. Så att bara dom som verkligen VILL ha barn skaffar dem, inte som nu när det är någonting som självklart ingår efter att man flyttat ihop typ..
        Det kan delvis styras uppifrån, utan att köra någon slags enbarnspolitik à la Kina. Med små mjuka medel precis som man arbetat bort hemmafruidealet och delad föräldraledighet 🙂

      Instämmer.
      För om vi minskar varje människas klimatavtryck och samtidigt ökar befolkningen så blir det ett nollsummespel.

      Men som du säger, inte många som törs/vill diskuterar detta problem.

        Kass diskussion när du inte har något mer att komma med än ”äsch, ingen vågar för alla är snöflingor. Punkt slut”.

        Vad anser du, vad tror du, hur tycker du vi ska lösa problemet, vad är det vi ska diskutera kring anser du?

      Varför ska en person behöva göra allt?

      Ja exempelvis i sitt sommarprat.

      Men hon säger ju att vi behöver göra förändringar typ idag.

      Folkmängd skulle man kunna minska genom att folk skaffar färre barn. Dock inte så få att man får en befolkningspyramid där man omöjligt kan försörja de gamla. Det tar tid att minska folkmängden.

      Lite svårt att förändra befolkningsmängden så pass mycket att det räddar klimatet med tishorisonten inom några år. Då måste man liksom börja döda av folk.

    Anna Book solar solarium.
    Gynning har smugit bort bilden på Insta med den kopierade tavlan och tar 60.000:- för en av de nya tavlor hon ’målar’.

    Må gynning och molimento kräla tillsammans

    Det är trist att se att alla som ifrågasätter vad Greta egentligen har åstadkommit (trots eller genom skolstrejk, fina priser och skriverier) bemöts så aggressivt och spydigt.

    Det ÄR trots allt en väldigt relevant fråga.
    Hon Är en bricka i ett politiskt spel. Man FÅR tycka att hon är utnyttjad och man FÅR undra vem som skriver hennes tal osv.

    Jag förstår att man gärna vill se henne som en maktfaktor men det är faktiskt tveksamt om de riktiga makthavarna verkligen lyssnar på henne.

    Men tyvärr fungerar Greta-anhängare på samma sätt som militanta veganer – det går inte att ha en nyanserad dialog.

      Trött man blir på faktaresistenta människor som dig.

        På vilket sätt faktaresistent?
        Klart att Greta måste tåla granskning och att ifrågasättas, precis som alla makthavare.

        Nej, det är bara omoget av dig att bemöta det med något trams om faktaresistens…

      ”Nyanserad dialog”= Du anser att du har rätt och alla andra har fel.

        Var står det att någon skulle ha rätt eller fel?
        Det står bara att man måste få tycka och ifrågasätta.

          Du får tycka och ifrågasätta hur mycket du vill?
          Vad jag reagerar på är din ton i huvudkommentaren.

          Hur ska man kunna föra en nyanserad dialog när du redan bestämt dig för att alla är agresssiva och militanta och därmed inte går att prata med enligt dig?
          Du kommer direkt in på spydigheter och nedvärderande ton istället för att sakligt komma med en frågeställning eller argument.

            Det räcker att läsa kommentarerna här på BB för att se att TS har rätt.

    OT
    Isabella Löwengrip ordnar en golfresa till Portugal för sina läsare som skall gå av stapeln i oktober. Max 40 personer.

      Tycker att alla här kan bidra med säg 5 kronor var och så att vi kan vi lotta ut en läsare som får åka med, för att sedan rappportera allt som hänt på resan till oss. ?

        Eller så lägger vi dom 5kr på välgörenhet istället. Fakk IL!

    Det jag har lite svårt för med Greta, eller snarare hypen omkring henne, är just att många verkar tycka att det räcker med att lajka henne och sen behöver man inte göra något mer.
    Jag har tagit mig en ordentlig funderare på vad jag kan göra och vi (familjen) har nu minskat vårt koldioxidavtryck till ca 1/3 jämfört med för två år sedan.
    Ett vanligt argument man får höra från andra är:
    ”Det hjälper inget om jag gör något för andra gör inget”
    Det enda man kan vara säker på då är det kommer att gå åt helvete. Egentligen borde jag inte bry mig, jag är en ”gammal gubbe” och har inga barn, men mitt samvete tillåter inte det.

      Det är ju andra människor som är problemet då dock, inte Greta. Inte Greta överhuvudtaget.

      Håller helt med dig!

      Och det här tankesättet du nämner är vad som får våran värld att förfalla totalt. Det är lat och ignorant att säga att det inte är någon mening eller hånflina över vad som inte gjorts. Eller säga ”men varför tar hon upp problem X men inte problem Y?!”

      Vad är det för fantasi människor lever i där dom tror att förändringar händer över en natt och allt kommer vara löst imorgon?
      Samma som med BLM, ingen vill göra något åt någonting.
      Man vill att andra ska lösa allt hela tiden eller bara se hinder överallt.
      Man tycker att en person ska lösa ALLT. Så jävla orealistiskt tänk ändå.
      Och att du är en gammal gubbe spelar ingen roll. Det är bara bra att du kör på och vill göra vad du kan för att påverka.

      You go Lasse H!

    ”Evolution”?
    Hade inte revolution passat bättre?
    Eller pratar vi om Gretas personliga utveckling?

    Alltså den där skylten är den yngsta tvååringen jag sett. För det är väl samma skylt? Är den laminerad? Den måste stå emot vatten väldigt bra. Eller är den i plast? Det kan väl knappast vara en vanlig pappskylt skriven med spritpenna?

      Det kanske är en konspiration.

      Sjukt det där med skylten, det ser verkligen ut som exakt samma skylt och den har ju rest runt över hela världen och som sagt funnits i 2 år. Bra skylt!

    Jag är en mus
    Jag är en mus

    Katten smyger
    Katten jagar
    Katten tar

    Katten äter

    Jag är inte längre en mus

      Nu är du bara bajs

        Moget

    Såg henne på nyheterna idag då hon ska prata med Merkel i Berlin. Hon var så extremt mager. Kände knappt igen henne. Ansiktet var insjunket.
    Blev helt chockad.

      Vegan deterioration. Händer de flesta veganer förr eller senare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.