Idag fyller Instagram 10 år

Visst känns det som igår?
Som att det var alldeles nyss som Instagram gjorde sitt intåg i våra liv och förändrade dem för evigt? *handhjärta*
Vad hade livet varit utan ”in paid partnership with”, Shadow banning, algoritmer och ”swipe ups”?
Tråkigt, glåmigt, fattigt och urbota DÖTRIST, det är vad det hade varit, särskilt för Ines Kokic, som då bara hade varit en alldeles vanlig vanlis.  Hade hon inte kunnat smygköpa ett stort Instagramkonto och låtsas att det var HENNE följarna var intresserade av så hade hon förmodligen fortfarande varit en nobody. Göra jobbet själv? ICKE!

Vad tror du kommer med hända med Instagram i framtiden?
Kommer den fortsätta utvecklas och ta över världen eller kommer plattformen sakta men säkert förpassas ut i perfirin och ersättas av någonting annat kitchigt som kanske inte ens uppfunnits än?
Igår filmade jag en intervju med SVT där jag pratade om Instagram – igår, idag och i morgon – men tyvärr glömde jag fråga om var och när det kommer sändas, men det vore kul att höra vad ni tänker om framtiden för Instagram, som har över EN MILJARD aktiva användare varje månad.

82 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Kanske något ovidkommande, men snygg kavaj som reportern på bilden har!

      Eller inte

    Tror tyvärr att Instagram fört med sig mer dåligt än bra in i våran värld.
    Dåligt självförtroende
    Man jämför sig
    Jakten på likes
    Osunda kroppsideal
    Slöseri med tid
    Skärmberoende
    Osv

      Anorexia

        Det har ju funnits långt innan instagram

          Men kanske ökar?

      Beror på vad man själv väljer att följa. Jag har hittat många nya vänner via instagram och har också lärt mig så mycket nytt om mig själv genom andras öppna berättelser som de valt att dela ??

        Jag Som varit sjukskriven länge har haft mycket glädje av att följa andra när vänner har svikit. För yngre kanske det inte är lika enkelt idag. Alla verkar må dåligt. Vill se perfekta ut, vad det nu är. Gillar dock inte fb.

        Snälla berätta hur ni fått kontakt/ Hon som vill utveckla sin sociala initiativförmåga

      Jag tycker allt var 10000 gånger bättre innan instagram. När det fanns youtube, bloggar och fb, det räckte, instagram tog allt för långt och har som ovan säger, fört mer ont med sig.. jag var verkligen anti det så länge, är fortfarande anti. Allt var bättre innan 2010

      Jag önskar att de tog bort likes-knappen,

      Jag vill bara dela inlägg, skiter i likesen. Likaså hade det underlättar för alla unga och osöktes som jagar likes.

    Detta kan alla fira med att titta på dokumentären The social dilemma. Netflix.

      Skall faktiskt se den med min man ikväll!

        Ska också se den med din man!

      Den tar upp ett intressant ämne men själva dokumentären var ju ett riktigt sömnpiller. Försökt se den tre gånger nu eftersom jag tycker att den verkar ha en bra idé, men det går inte.

        Håller med! Den var verkligen inte bra. För många olika personer som medverkade som endast fick säga 5 meningar innan det var dags för nästa. Bättre att läsa Skämhjärnan av Anders Hansen eller lyssna på hjärnforskarna som medverkat i Framgångspodden.

        Ja den va onödigt lång. Men klart man ska se den.

          Det var inte längden på dokumentären som var det dåliga.

            Jag tyckte det va mycket som inte hade behövt va med ja. Alltså klippen mellan med den här killen i familjen.

              Min man och jag har också sett den och tyckte att den var både intressant och välgjord. Den borde vara obligatorisk i skolundervisningen på gymnasiet.

            För lite faktisk content och mycket repetitiv. Som att dra ut en 20-25 minuters föreläsning till 80 minuter.

      Folk kommer inte sluta med sociala medier ändå

    Tycker det känns som instagram funnits förevigt hahah

    Helt ot
    Men tycker appen tiktok borde tas bort. Så mycket mobbing. Senast var en autistisk tiktokare man mobbade .. ni vet hon som pratar om sin bror hela tiden

      Skolor borde förbjudas också.

        Förbjud allt! Eller kan ju föräldrar uppfostra sina barn. Det är så jävla många curlingföräldrar som låter sina barn hålla på.
        Och visst, för dessa människor är Instagram ett fantastiskt verktyg.

        Skolan i sin nuvarande form, ja. Tortyr att tvingas gå i takt med samma idioter i 10 år bara för att man råkar vara födda samma år. Helt obegripligt.

      Jag avskyr tiktok. Helt hopplöst att anmäla klipp där. Samma autosvar hela tiden, det bryter inte mot reglerna. Fast det gör det.

    Tycker att Ines, Pavilca och Tanbyklara är dom mest desperata för influenseryrket. Allt känns så krystat och desperat och även om jag inte alltid håller med dig så har du rätt i sak. Ines var tvungen att fuska för att komma fram, Klara hänger desperat med alla flunsor i hopp om life fler likes och Pavlica förstår jag absolut inte hur hon ens får erbjudanden för samarbeten- vem är hon och vad tillför hon.

    Sanningen att folk som Kenza och IL hade också förblivit nobodies om inte det var för IG. Det handlar mer om att dom hade rätt tajming än att dom faktiskt har något unikt att erbjuda följare.

      Fast Kenza och IL var ju stora innan insta..

        Kenza blev stor genom forumet Tokio Hotel Fans. Sen växte bloggen.

        Jag visste vem IL var redan på playhead-tiden. Hon hade ju någon grupp som hette typ fina flickor röker inte eller liknande.

      Kenza och Isabella var väl kända innan instagram. De har ju snarare bloggtrenden att snacka än instagram (även om det såklart är tacksamt för dem att instagram finns nu)

        Tacka* inte snacka ?

      Det är ingen fara, dom flesta vet inte ens vilka dom är ???

      Klara verkar ju dock vara en sån som blir kompis med alla. Har kollat lite på hennes YouTube och hon är världigt framåt som person. För mig känns det inte konstigt att hon har blivit vän med sin kunder. Att hon gärna spraytannar flunsor är en anna sak

      Blondinbella och kenza hade sin storhetstid långt före instagram

    När la ni upp er första bild på insta?

    Upptäckte precis att jag la upp min första den 17/10 2010.

      25 december 2011

        24 Maj 2011

      För ett år sedan

      2013! Oj, bara ??

      Så måste du ha varit väldigt tidig 🙂 December 2010, och vet att jag var bland första miljonen användare.

      Dec 2013

      Antingen 2010 eller påsken 2011. Gick i gymnasiet och alla mina klasskamrater hade Instagram. Det var tider det, när man slapp konstant reklam och fanskap 🙂

      Samma!

      26 September 2011 ?

      Suddig mörk bild på middagssällskap från 2012, med reflektioner från fönstret i bakgrunden och nån som tuggade mat för fullt ?

        Har arkiverat den nu för den passar inte in i mitt flöde av ’snygga bilder’ ?

    En del av mig saknar den tidiga instagram-tiden. Allt var så oskyldigt och simpelt. ? Annat är det idag.

      Exakt! Man la upp nån random, halvsuddig bild med oklara hashtags och brunt filter över ?✌? tyvärr har mitt konto blivit (pga att jag gillar att leka i photoshop) ett sånt där ljust, perfekt flöde där bilderna matchar. Dock har jag bara 200 följare och stängt konto så är untr desperat efter likes på det sättet ??

        Det är väl härligt att ha ett ljust, sammanhängande konto? Jag älskar konton som är estetiskt tilltalande. Problemet uppstår när det bara är rumpbilder och selfies.

        Jag skaffade insta på nytt häromdagen, men var tvungen att ta bort det efter tre dagar då den började föreslå rumpkonton för mig (när jag nogsamt enbart hade tittat på djur- och hår konton). Slutade liksom med att jag hyperventilerade och skrek på min kille (hej jag är stabil och har självkontroll)…

          Räcker med att klicka i att du inte vill se dessa inlägg ett par gånger så börjar flödet ändra form.

          Jag får typ bara upp hantverk och bakning. Ser nästan aldrig något om dessa influencers som det pratas om här på min Instagram.

    Insta håller tyvärr på att gräva sin egen grav iom knäppa algoritmer och pengahets. Så det kommer liksom Facebook sakta segla ut ur folks medvetanden och bli obsolet och någon annan app kommer ta över, för en stund.

      Ja nästa generation är ju på TikTok. Synd att de har lagt in så mkt reklam också. Facebook är riktigt tråkigt nu och jag hoppas inte Insta går åt det hållet.

    Saknar när insta faktiskt var oregisserade bilder tagna för stunden (därav ’insta’) och när bilderna kom i kronologisk ordning.

      Ja! Det var ju det som var nytt och kul då när bloggar började bli För tillrättalagda och Facebook för mkt ”svärmor postar 151 bilder på samma sak”.

    För mig har instagram varit revolutionernande, tack vare instagram har jag fått jobbuppdrag, kunnat säga upp mig, starta företag och jobba med det jag älskar. Är så tacksam för plattformen som förändrat mitt liv. Blogg var aldrig riktigt min grej men instagram känns enkelt och lättillgängligt för alla användare.

      Så roligt! ?????

    Trist för mig som aldrig har haft ett IG-konto. Eller inte alls trist … Jag kanske klarar mig ändå.

    Bara jag som typ inte lägger upp i flödet längre? Kör typ bara på stories. Känns inte lika kravfyllt och så försvinner det efter ett tag.
    Trött på like-hetsen.

    Instagram 10 år, det känns märkligt, mycket märkligt. Har aldrig riktigt fattat det eller kommit igång på instagram.
    Har dock inga fejkföljare eller köpta följare!

    OT men vill bara kolla om någon mer än jag reagerat på en sak gällande Klara ”Tanby”. Människan måste ha ett oerhört begränsat ordförråd eftersom hon svär i var och varannan mening. Jag kan också hiva ur mig en och annan svordom, men jag tror aldrig jag hört en människa i 30-årsåldern svära så som hon gör.

    För skojs skull tog jag en av hennes vloggar och räknande, vloggen var 14 minuter lång (och innehöll både ett samarbete och mycket musik) och på den tiden hann hon hiva ur sig imponerande 52 stycken svordomar! Jag har också reagerat på att hon i tid och otid säger ”håll käften” till folk hon umgås med. En person i yngre tonåren kanske skulle anse det tufft med ett sådant språk, men de flesta i Klaras ålder brukar ha utvecklat tillräckligt med vett för att förstå att det låter både omoget och obildat att inte kunna säga en enda mening utan att involvera en svordom. Synd egentligen då jag tycker att hon är relativt rolig att kolla på, men jag orkar inte lyssna på henne längre.

      Många använder svordomar för att förstärka sitt språk. Läste om forskare som kommit fram till att de som svär har större ordförråd.

        Då ska man också använda svordomarna för att verkligen förstärka något. Oftast är det inte så de används utan slentrianmässigt som utfyllnad eller bara dålig vana och det tyder enbart på dåligt ordförråd.
        Eller ovårdat språk.

    Har aldrig haft Instagram tack och lov.

      Man missar massa roliga saker med. Man hittar folk från hela världen som man börjar följa ?

        Nej tack jag klarar mig bra utan. Ser ingen poäng med att lägga ut bilder på mig till massa främlingar.

          Man kan ju ha Instagram utan att lägga ut bilder

          Eller utan att lägga upp bilder på sig själv till en massa främlingar…
          Tror inte att 11:13 riktigt har förstått vad Instagram är. Många lägger inte ut en enda bild på sig själv och de flesta vanlisar har privata konton som bara godkända (oftast släkt och vänner) kan följa.

          Och jag håller med om att man inte ens behöver lägga ut bilder. Jag har några kompisar som har Instagram utan att själva vara aktiva men för att kunna se andras bilder och skriva till vänner och familj.

            Så för att 11:13 inte håller med så förstår personen inte Instagram? Det är ju så, att somliga av oss inte är ett dugg intresserade av att följa random personer på internet. Har inget Instagram och inte heller FB, däremot ett Twitter-konto för mitt artisteri. Vi är olika, helt enkelt.

    Jag tog bort IG för två år sen, fick så mycket ångest av allt bara. En sak som slagit mig i efterhand är att jag hade sjukt mycket komplex för mitt utseende mellan kanske 2013-2017. Alltså jag tyckte jag såg grotesk ut, tyckte min hy var helt fruktansvärd, rynkig, stor näsa, glåmig osv. Tror helt ärligt det berodde på att jag tog så satans mycket selfies med filter och la upp då. Så när jag såg mig själv i spegeln blev det ju en väldig skillnad när man helt plötsligt var ofiltrerad. Vet inte om det hänger ihop men har väldigt lite komplex nu efter filter-rehab iaf..

      Jag skaffade Instagram för att börja följa folk som såg ut mer som mig. Jag hade komplex över vissa delar av min kropp och letade upp kroppspositiva konton som jag gillade. Jag följde ingen annan än dessa. Det gjorde mycket för min självkänsla att se detta flöde av människor som såg ut som vanligt folk ser ut.

    Älskar Instagram, att ha sina egna foton samlade och följa familj och vänner samt intressanta offentliga personer är fantastiskt.

    För mycket tandkött cam!

      I like gums. 😉

        Ja…du har väl inget val din stackare

          Exakt, och det är därför jag bjuder lite extra på dem till de som inte belönats med samma rika utbud av tandkött.
          Jag säger som Kronprinsessan Victoria: ”MEEEEERA KÖÖÖÖÖÖÖTT!!!”

    Jag hoppas innerligt att fb, insta, tiktok och fan allt heter ba… Försvinner.

    Har lagt ner Instagram. Pallar inte alla lögner som är där.
    En stunden sitter man och pratar med någon irl och den personen berättar hur jobbigt det är i sin relation och att hen inte ens är kär i personen.
    Andra stunden lägger personen upp bilder på insta att dom är så lyckliga och kära och ska bli föräldrar.
    Jaha?! Ska man lägga en like på det eller?
    Ett väldigt förvirrande forum där man inte vet vad som är sant och inte.

      Håller med. Det är ju samma sak med facebook. Pratade med en kompis som grät för att hon var så ledsen över sina relationer med familjen och pojkvännen… när vi lagt på gör hon en fb uppdatering om att hon ”är så jäkla lycklig”.
      Okej?
      Kände bara att om det är viktigare att upprätthålla en fasad än att vara äkta så är det ingen jag faktiskt orkar umgås med. Hatar fasader och trodde de flesta normalbegåvade människorna kände likadant

    Hade man det 2010? Fick höra om det första gången 2012, ett år efter jag fick min första smartphone. Det var inte så att jag var sen på bollen eller så, jag var först bland mina kompisar och i samma veva sen så började man se folk länka sina konton på Facebook, men innan dess såg jag aldrig något om Instagram.

    Dock dröjde det till 2014 innan jag laddade upp en bild och på sex år har jag inte ens laddat upp 60 bilder?‍♀️

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.