Omvänd influencer marketing?

Traditionell influencer marketing innebär oftast mycket koordination mellan managers, agenter, marknadschefer och jurister. För att inte tala om kostnaden att synas i influencerns flöde på exempelvis Instagram. Enligt memmo är deras lösning ett alternativ som tar bort dessa steg.

Memmo äger videon tillsammans med profilen och säljer en licens till företaget som får använda den i sin marknadsföring. Och när videon inte publiceras i profilens egna kanaler, betalar företaget endast för själva materialet. // Memmo

I december 2019 skrev jag om tjänsten Memmo, där man för en liten (eller stor) peng kan få personliga hälsningar från en offentlig/känd person.
Nu har tjänster utökat till en typ av omvänd influencer marketing, där man enbart betalar för en persons kändisskap/offentlighet, snarare än för deras plattform med alla följare.
Man kan alltså som företag betala en offentlig person en viss summa pengar för att de ska spela in ett klipp där de – antar jag – nämner ett företag, kanske någon rabatt eller varför inte en snärtig slogan som sedan kan användas i företagets marknadsföring?
Riktigt hur detta ska gå till framgår inte, kan man be personen visa upp en produkt? Får de säga att de använder, eller rent av älskar en produkt utan att aldrig ens testat den?
Marknadsföringslagen är trots allt ganska hård när det kommer till vilseledande marknadsföring, men det vette fan om det appliceras på ”personliga åsikter” som ”Jag använder det här, säg schampot varje dag..” men utan att personen någonsin ens testat det?
Det är ju värre att utlova hälsofördelar, såsom Katrin Zytomierska gjorde för sin – nu – anmälda omega 3-olja. Det är ju direkt missvisande och till och med kanske räknas som lögn, medan att hävda att en produkt man aldrig testat är ens favorit mer känns som oärlighet än en missvisande lögn.

Jag har svårt att se att smått skakiga mobilfilmer med någon halvkänd offentlig person skulle lyfta en reklamkampanj då man brukar vilja ha lite högre kvalité på produktionen, men jag kan ha fel.
På en influencers egen plattform – ja, där skulle det kunna funka – men jag tror de kommer falla ganska platt om man tar dem UR sina egna aplattformar för det är nästan bara där man kan komma undan med skakiga mobilfilmer, typ ”hauls” mm.

Här under följer några stycken ”Memmo-profiler” som man som företag kan köpa klipp av. 
Eller, man köper inte klippet utan det kommer fortsätta ägas av Memmo och profilen. Företaget får en licens för att använda det, men det kommer aldrig bli deras att göra vad de vill med.
Det är rätt varierande summor, tycker ni inte?
Hur kan Anna Anka kräva 20 000 kr/klipp medan Victoria Silvstedt endast kräver 5000 kr för samma sak?
Är inte Victoria betydligt mer känd än Anna?

Omvänd influencer marketing?
Är det framtiden?

89 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Hm, det kanske kallades för ”reklamfilm” för länge, länge sedan?

    Angående Anna Anka vs Viktoria så sätter de priset själva vad jag förstått det som – blev själv kontaktad av Fab Freddie angående detta för ett tag sedan.

    Ola Rapace kultstatus? Ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha

      Men han tog ju inte så mycket i avgift ändå

        Ordentligt cuckad på alla plan av exfrun.

          Jasså vad har jag missat? Har iofs bara sett han i wallander så han är kanske inte sån kändis..?

          Berätta mer om Rapace

    Kändisar har väl i alla tider gjort reklam för produkter som de kanske inte använder själva.

      Ja vem gör reklam för annat än pengarna? Gör många det gratis eller?

    Skulle ju se det som mer värt att ha dogge än Anna anka framföra något. Med Dogge får man ju en personlighet som fyller ett rum, vad får man med Anna? Alltså vet inte ens vad hon gör men tror inte det är värt 20 papp

    Cykel på köpet!

      Ja men eller hur. Dogge är ju iaf en kul kille. Bjuder på sig själv, är lite av en enmansshow och har humor

        Skulle aldrig vilja förknippas med honom. Korkad, opåläst och faktaresistent.

          Eh ja, alla de där sakerna du räknade upp är ju hans signum. Men hab är även jäkligt orädd, solidarisk och en kul kille.

            Och en medelålders gubbe som försöker vara cool och down with the kids.

              Haha jag tror bara aty han inte lyckats växa upp, inte att han anstränger sig för att vara hipp med dagens ungdom… men vi kan ju ha olila bild av honom

      Den PR-människa som kom med den kampanjen kan fan inte ha förstått vilken spridning det skulle få.

    Har Antonija och Jack gjort slut?

      Vad har du för huvudskada som gör att du måste tjata om samma sak 24/7?

      Försöker du slå värkdsrekord i antal kommentarer om samma sak?

      Kan vi banna den här frågan?

      Vad har hänt mellan Sanna och Maja?

        Hur många år firar den här frågan nu? Måste väl snart vara något årsjubileum vi kan fira..

          Ettårsjubileum i alla fall. Så här lät det 9 oktober 2019 här på Bloggbevakning i Öppet spår:
          ”Någon som vet vad som hänt mellan sanna Guidetti och maja lindelöf? Slutat kommentera och likea varandras inlägg och är i Stockholm samtidigt flera gånger utan att umgås.. så nyfiken!”

            Äldre än så.
            Redan 8 februari 2019:
            ”Vad tror ni hänt mellan sanna och Maja? Känns lite skumt att de tar poddpaus sådär och inte skriver till varandra på socmedia som förut?!”

              Alltså hur nyfiken kan man vara i hur många år?

                Hahahaha ??? kanske dags för ts att gå vidare i livet nu då och försöka leva med ovissheten kring vad som hände mellan Sanna och Maja ?

                  #Theonesthatgotaway

    Nån som vet varför Sanna och Maja inte umgås?

      Den var bra?

        Men istället för o dryga kan man ju säga om man vet? Alla kanske inte är inne och läser varenda kommentar som skriva på den har bloggen.

          Är man så aktiv att man skriver samma fråga dag ut och dag in så borde man kunna utläsa att ingen här bryr sig och ingen här vet.

          Var det första gången du frågade det??

            Ber om ursäkt på förhand för att detta kommer provocera många, men, någon som FAKTISKT vet något om Sanna och Majas relation nu för tiden, som vill dela med sig? ?

              Jag har gemensamma vänner med Sanna. Ert tjat får mig inte direkt sugen på att spill the tea.

                Du vet inte ett skit.

                  ?‍♀️ vet mer än de som gissar utifrån vem som gillat vilken bild i alla fall….

              Men det fanns väl ett mycket utförligt svar på denna meningslösa i ett öppet spår för ett par veckor sedan? Om du bryr dig så otroligt mycket så är du välkommen att söka igenom BB efter det svaret. Högst oklart om personen som skrev hittade på eller ej men så är det ju alltid med skvaller. Lycka till och snälla gud sluta fråga sedan!!

          På tal om att dryga sig…

      Haha men ge dig nu!!!

      Maja har skrivit om det på sin blogg för ett bra tag sen.

    Skulle aldrig i hela mitt liv, om jag var en kändis, vara med där. Känns fruktansvärt pinsamt att behöva krysta fram en hälsning till random människor och företag som köper hälsningen. Hur falskt kan det bli från en skala? Uhhhrrr. Dogge kan säkert göra det på ett roligt och skönt sätt dock.

      Ja om man inte är skådis från början så känns det nog krystat

        Borde kännas krystat ändå? Kanske inte. De är andra personer med helt andra verkligheter också haha. Plus de får pengar ?

    Margaux Dietz podcast klipps om efter kritik

    https://www.dn.se/kultur/margaux-dietz-podcast-klipps-om-efter-kritik/

    Så tokigt det kan bli. Tips till dig, Maggan, och din bror vad han nu heter: om möjligt, tänk efter innan ni gör något. Går inte det, sitt still och håll tyst. Då märks det inte att ni så förbannat korkade.

      ”Där beställde nån in 300 hot shots, sen är det lite blurry.” Way to go!

      https://www.expressen.se/nyheter/strandhalls-kritik-mot-kd-ledarens-blota-festnatt/

        Hotshots ??

      Alltså den podden är ju bara så jävla tråkig.

        Ja, inte konstigt med tanke på de trista typerna som snackar en massa trams.

        Absolut! Men korkisch av Margaux.

        Klart att även politiker ska få festa, men korkisch av Margaux att försöka vinna poäng av att ha varit full med Ebba.

          Ja det kan man ju tycka men inte riktigt det som kritiken kring detta har handlat om.

            Tål fan inte Ebba. Hon platsar inte i politiken

          Men kanske att de inte bör festa runt med massa folk i en pandemi utan föregå med gott exempel?!

            7 pers = massa folk? Tvek va.

              Fortfarande fruktansvärt korkat att festa, 7 pers eller 27 pers, under en PÅGÅENDE PANDEMI. Sluta ta den här jävla pandemin så jävla lättvindigt! Fan är det för fel på folk egentligen..

        Läs den ni som kan. Så bra skrivet!

      Så oerhört pinsamt, hela denna historia. ”Politikern” eb är så extremt pinsam och hycklande, så uppenbart att hon skiter i politik och andra människor utan bara är rent egoistisk och försvarar sitt felaktiga beteende med näbbar och klor. Så otroligt pinsamt beteende och hennes ”väninna” som desperat försöker skyla över skandaler genom att klippa om ett poddavsnitt är ju inte direkt mindre pinsam……..

    Och inte ett ljud från Book på två dar…. Tänk om hon är riktigt sjuk?!

      Då hade hon uppdaterat om hur hon kämpade för att hålla sig vid liv. Tror att hon fiskar efter frågor om hur hon mår. Hon vill nog att folk ska tro att hon är dödligt sjuk så att hon får mycket sympatier när hon kommer ut levande om ett par dagar.

        Det tror jag också. Dessutom tror jag att hon blev stött över responsen på hennes Corona. Hon trodde väl att hon skulle överösas med medkänsla och gulligull och hade inte räknat med all kritik om hur hon kramats, umgåtts med folk och gått till frissan. Så nu sitter hon och försöker hämnas genom silent treatment för att folk ska oroa sig och skriva och fråga hur hon mår.

          Haha typ som när jag var tonåring och skulle ”straffa” mamma efter ett bråk genom att låsa in mig på mitt rum och sitta där tills hon skulle få böna och be om att jag skulle komma ut igen. Lyckades aldrig. Gav upp efter 30 minuter ungefär. Anna ger nog upp snart också och bjuder oss på en live från källaren.

      Anna Book lockas in i Attefallshuset, slänger igen dörren och upptäcker för sent att det inte finns något handtag på dörrens insida. ”Men vad konstigt?” Hon ser sig omkring. Hmm. Ett kuvert står uppställt mot ett rent glas med kallt vatten på det lilla, lilla köksbordet, bredvid det väldoftande lilla, lilla mysljuset. Snyggt papper med en doft av viol, små guldhjärtan och litet glitter. Tar två steg till vänster, flyttar på en trave med rena handdukar, sätter sig på den nybäddade sängen, och läser högt för sig själv:

      ”Bästa Anna! Det är inte corona du behöver botas från, det är ditt sjukliga behov av att lajva i flera timmar om ingenting, att BARA ANVÄNDA VERSALER när du delger folket dina ? visdomsord ?, och sedan strösslar ? med flera hekto emojis. Här i Attefallshuset kommer vi att peta in mat ? ? ? och dryck ? ? genom fönstret, rena handdukar, sängkläder och annat ?? ? ? du kan behöva under din tillfriskningstid. Ja, du får allt serverat, precis som vanligt. Det är bara en liiiiiten sak du inte kommer att ha tillgång till. Laddsladden till din telefon. ? Du har den ström som finns i telefonen just nu. När den är slut är den slut. Ju mer larvlajv, desto fortare tar batteriet slut. Efter det drar vi en telefonsladd från den gamla pensionärsgrannen som klipper gräsmattan åt oss, så har du i alla fall en gammal telefon ? med snurrskiva, så att du kan ringa gnällprogrammet ”Ring P1″ (020-22 10 10) och berätta hur svårt ditt liv är. Så småningom släpper vi kanske ut dig, när alla andra i Märstas finaste vita hus har fått ett jobb. Tills dess önskar vi dig lycka till! Många ♥️ ♥️ ♥️ ♥️ från oss!”

      Anna Book tar fram mobilen. 15 % ström kvar. Hmm. Ringa polisen och be dem släppa ut henne? Eller lajva upp de sista procenten om att hon gör en egen retreat och ska ”vila i sig själv ett tag, utan sociala medier”? Spännande fortsättning följer …

      #fuckcorona #fuckannabook

        #fuckfuck

    På tal om styleelins ptsd. Hon skriver ett helt inlägg om hur hon gråtit mer på en vecka än under hela sitt liv typ. Och så avslutar hon såhär: ”Vi kammade till oss för en middag igår för att fira vår bröllopsdag. Vi bestämde oss för att åka iväg om några veckor och fira mer då. Vi älskar vår bröllopsdag, det var det bästa dagen i våra liv. Jag har blivit med leggings föresten. Jag frågade er på storyn på Instagram om dom absolut bästa. Jag ska testa en efter en tänkte jag, först ut blev dessa. Dom sitter som en smäck kan jag lova. Dom åker inte ner, sitter där dom ska och slimmar ihop allt. Jag valde att ta en storlek större, just för att det är Spanx. Jag tycker om att dom sitter tajt och drar in allt men jag älskar samtidigt bekvämligheten. Så jag tog L istället för M.”

    Skönt att hon fick med reklamen därimellan. ?
    Såg även att hon ska sluta sälja sina alibaba-clips. Enligt henne är det pga corona och stillastående fabriker men jag tror jag är rätt säker på att det var näsbrännan av att bli påkommen med att sälja kinesisk massproduktion för ockerpriser som ligger till grund.
    Hon kommer nog bli mer noggrann med var hon beställer ifrån i framtiden så inte Camcam får något att skriva om. Hoppas Cam är med på den finten och lyckas gräva hårdare och djupare efter hennes inköpsställe i framtiden.

    Varför är Sanna och Maja Lindelöf ovänner? Spill the Tea någon

      Ja, dem blev ovänner över en bagatell. Som det brukar vara. Dem blir snart vänner igen.

        *de.
        Jämför de/dem med vi/oss. Du säger inte ”Oss blev ovänner” utan ”Vi blev ovänner” eller hur? Alltså heter det ”De blev ovänner” och inte ”Dem blev..”.

          Det gick över hövvett på dej va?

          Tack för tipsen. Dem ska jag komma ihåg.

      Sluta nu…?

      Sanna är #teamantonija och Maja #backajack så det fattar ju alla att det blev ohållbart för dem att umgås. Eller nåt sånt.

    En annan fråga ang. reklammärkning. Tänker på tex David Hellenius och andra tv-profiler som pushar för sina program på instagram, i både storys och via inlägg. Bör detta också reklammarkeras? Tänker att de har ett ekonomiskt intresse i saken. På samma sätt som Camilla menar att Gertrud ska reklammärka när hon använder kläder från Twist & Tango då hon är anställd där och således har ett ekonomiskt intresse i företaget. Hellenius är ju anställd av TV4/produktionsbolaget. Någon som har koll på hur det fungerar? Eller vad är skillnaden? Kanske en dum fråga, men är genuint intresserad av att förstå reklammärkning och de skillnader som finns!

      Vad är grejen med David H?
      Han är lika personlig som en teflonpanna, tillika hans fru Renee. ?

        Personlighet som en teflonpanna är väl ungefär vad 4an verkar ha överst på kravlistan när de söker programledare.

          Känner likadant för Pär som leder Idol.

            Kan faktiskt inte komma på en enda programledare på fyran som är någon direkt personlighet.

            Hon tanten som var expert i bytt är bytt kanske…

              Hennes ”personlighet” visade sig ju vara tämligen kass i första säsongen av Alla mot alla, vilken otroligt osympatisk kärring! Stackars Peter Magnusson som tvingades sitta bredvid eländet och lida…

        Dom är bäst.

          Renee och David alltså.

    Tänk att dessa människor absolut inte kan sänka sig till att ha ett ”vanligt jobb” men att hålla på med pinsam reklam för omoraliska företag (typ nätcasinon) ja det är helt okej! Wow.

      Ja men då har de iaf made it on tv and in the media. Ingen känner väl att de made it på ica eller i en lastbilshytt. Alltså sorgligt nog så verkar inte vanliga jobb tillräckligt hypade för dessa snowflakes som dör utan uppmärksamhet.

        Ja det känns som om de inte kan med att lämna rampljuset när de väl har hamnat där en gång, typ Paow, Anna Book, Marcello, o.s.v.

    Haha P1 verkar stolta över att deras kassa intervju med lögn-Bella är nominerad till något pris. Så osmakligt! Vad hände med hennes morsas anmälan?

    Haha å Martin Mutumba❤️ helt ärligt, va hans musik inte hela ens tonår ???

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.