Smink och småtjejer

Isabella skriver om smink och om det är fel att låta sin dotter sminka sig tillsammans med henne.
Jag tycker inte det, men allt handlar ju om vad och hur man gör.
Som barn vill man ju testa, kladda och mer eller mindre färglägga hela sitt ansikte med smink och det är ju bara härligt. Sitter man däremot och skugga contouring på ett barn eller lär henne hur man får sin näsa att se mindre ut så tycker jag väl inte att det är lika härligt men vem gör det?

Vad tycker ni om smink och barn?
I det här fallet handlade det om Sally men alla barn kan ju leka med smink, eller hur?

Ps. Isabellas tidslinje coming up.

116 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Det var ju det absolut roligaste jag visste. Jag har två äldre systrar som hade en hel del smink när jag växte upp. Herregud så fort dom var borta var jag där och grejade och hade mig med deras smink. Jag var inte duktig om man säger så, inte var jag bra på att dölja att jag hade vart där heller ?

      Jag med!!! Och nu gäller detsamma för min son. Tycker det är skit kul men håller de dyra sakerna för mig ?

        Det verkar vara så olika. Jag har två söner som aldrig någonsin visat intresse för allt mitt smink, medan deras små flickkusiner alltid vill komma hit och gå bananas i alla mina sminklådor. De är som besatta! Och deras mamma använder i stort sett aldrig smink.

          Samma här! Har två söner som aldrig tittat åt mitt smink och jag sminkar mig ändå varje dag. Har dock fått frågan ”men mamma, varför har du en borste i ögat?!” när jag målat mascara ? Mina systerdöttrar leker däremot gärna med smink men jag tänker att det kanske inte är så konstigt att man ser upp till och vill vara som mamma när man är flicka och som pappa om man är pojke.. är det så hemskt då?

          Min mamma och syster inte heller. Men tog av alla jag kunde annars, tom från dagisfröknar. Och klackskor älskade jag. Det är ju så olika. Har fortfarande smink och skulle nog kalla mig feminin på det sättet medan min syrra och mamma är a natural.

          Verkligen, min dotter tittar skeptiskt på mig och vill absolut inte ha ens lite ögonskugga på handen. Min son älskar att hänga med mig när jag sminkar mig och kleta med läppstift, eyeliner och concealer.

        Åh vad härligt modern du är.

          Haha förstår typ inte om det var ironiskt eller inte men känner spontant att han får göra vad han vill.

          Åh vad onödigt spydig du är.

    Jag tycker att allt som har med att klä ut sig är kul och bra. Man provar på andra roller, man lekar och härmar. Det är vad barn gör. Det är värre högre upp i åldrarna när barn på mellanstadiet vill gå med smink till skolan eller vill sexualisera sig själva för att vara vad som anses vara ”en snygg tjej”. Om ett barn kommer att bete sig så eller inte tror jag inte har ett dugg att göra med om mamman sminkar sig eller om barnet fått leka med smink i 5-årsåldern. Det har att göra med social press i skolan och samhället. Barn är tyvärr väldigt smarta. De iakttar och drar slutsatser. Om slutsatsen är att alla killar älskar tjejer med stora bröst och ankläppar, alternativt att alla tjejer med stora bröst och ankläppar är framgångsrika eller har bättre liv än plattbröstade tjejer med normalläppar så kommer ungen dra slutsatser och imitera och idealisera det mest framgångsrika. Det finns en anledning till att det porriga glamouriseras i dagens samhälle och det skrämmer verkligen mig att det är så.

      Fast det är klart man påverkas extra mycket av de i en närhet. Min mamma använder inte smink så det fanns liksom inte i vårt hushåll, jag har därmed noll minnen av att sitta och leka med smink. Klädde ändå ut mig ??‍♀️ Nu i vuxen ålder använder jag heller i stort sett aldrig smink, särskilt inte framför mina små döttrar. Jag är övertygad om att de kommer se mindre press att använda smink om deras största förebilder inte gör det (som just nu är jag och deras mormor, ja och pappa förstås men att han inte använder smink är ju norm). Klä ut sig gör de massvis ändå ? och som någon under skrev så hoppas jag de isåfall märker att man definitivt inte behöver smink och ankläppar för att anses framgångsrik, jag och min mamma gör åtminstone karriär utan något av det (sen kan man ju diskutera huruvida karriär och pengar = framgångsrik). Jag tycker inte det 🙂

        En kompis till mig växte upp utan mamma och har inte gjort annat än att mixtra med smink färger och kläder sedan hon va liten.

          Det är väl positivt att barnen klär ut sig och kanske sminkar sig något. Men att de senare växer in i en tvångsmässig sminkning där makeup krävs för att känna sig ok, det låter mer som en allvarlig sjukdom. En personlig sjukdom som delas av samhället där clowneriets roll blivit större och större med implantat och tillfälligare fillers som ska täcka hålen i självkänslan.

          Är kvinnan mer än sitt utseende, kan man också fråga sig. Varför märks det i så fall såpass lite i en utseendefixerad värld? Är kvinnor som lever på sitt utseende som entreprenörer och falska siffror likt IL en råmodell att se fram mot?

        Min mamma använde smink väldigt sällan när jag växte upp, det var typ mascara och läppglans vid något enstaka tillfälle. Trots det så växte jag upp och har smink som ett av mina största intressen.

          Det är väl snaratd tack vare det som du har ett intresse. En del av den feminina världen du aldrig fick se och uppleva hemifrån blev något du fick upptäcka på egen hand

            Inget fel I att inspireras av en feminin moder som gillar smink och att klä sig snyggt.

            Aha, så feminin = använder mycket smink? Noterar ?

              Sa jag det eller tolkar du in det? Tröttsamt att bemöta såna som dig som drar slutsatser kors och tvärs. Det ÄR inget fel att inspireras av en feminin moder som gillar smink och kläder. Ingenstans skrev jag att smink är det som definierar att vara feminin.

              Inget egenvärde utan smink
              Ingen självkänsla utan makeup

              Kanske inte har några likhetstecken med feminism?
              Och är det patriarkatets fel att en del måste leva i en tvångsmässig maskerad hela sina liv?

              Feminism handlar väl mer om likavärde inifrån och ut? Det likavärdet förbättras väl knappast av förställningskonst? Eller att småflickor tidigt lärs in i förställningskonstens maskeradtekniska förfining?

                Du får gärna uppleva det hela som något hemskt och slaviskt, men det får stå för dig. Lättare att låta folk få göra vad de vill utan att du ska ha en negativ åsikt om det. Killar sminkar sig tydligen också…vems fel är det? Patriarkatet? Att använda sina barn i sitt politiska och kanske manshatande eller rent av sexuella syfte är fasen bedrövligt. Att stirra sig blind på kön så till den milda grad att man vill radera den och helt glömma bort biologin för att sedan pränta in allt det i små barn….finner inga ord. Att vilja göra sig fin för det motsatta könet är inget som är fult heller utan helt normalt. Fokusera på sådant som är viktigt på riktigt, som att motverka barns vilja att byta kön när man är 12 år, eller bygga om sitt ansikte för att gamla tanter på nätet inte accepterar att de blivit äldre inspirerar dem. Men att fokusera på att göra våra barn identitetslösa utan könstillhörighet och såpass förvirrade att de inte kan verifiera vilket kön de är att de vill göra könsbyte utan återvändo. Det är skam och ren ondska, som figurerar under det ’goda namnet.
                Vadå inget egenvärde utan smink? Det kommer alltid finnas individer som känner på ett visst sätt ned allt inom alla områden, men då får man stötta dessa på individnivå.

                Du pratar förställningskonst och maskerad och massa dravel, men att hitta på att kön är en social konstruktion och göra det till en sanning, det är helt som det ska? Ni på vänstern, ni har gjort och gör så mycket skada att jag bävar för hur framtiden kommer se ut när de som är små idag växer upp. Med tanke på hur psykisk ohälsa ständigt ökar hos våra ungdomar så…..det ser inte ljust ut.

                Att små barn måste ha ett lakan över huvudet för att männen inte ska gå igång på dem…DET är ngt att sätta klorna i och göra ngt åt framför att bli skogstokig över att flickor och pojkar är överens med vilket kön de har och experimenterar inför vuxenlivet.

        Ni förminskar du kanske ditt eget föräldraskap 🙂 Ni har säkert förmedlat bra och fina värderingar, stärkt barnens självförtroende och självkänsla. Inte alla som vågar eller ser det som naturligt att gå emot strömmen, bra jobbat! ❤

        Du låter väldigt nedlåtande mot smink vad är det för fel med det?

      Det har lite att göra med vad för kläder som finns att tillgå oxå. Finns inga korta kjolar eller urringade tröjor hemma så kan barnet inte bära dessa. Jag har en syster som är vad man kan kalla en bimbo, hon var tidig med allt och resultatet blev en typ av histrionisk personlihetsstörning i vuxen ålder. Om relevansen där emellan är 100 vet jag inte men mina föräldrat satte helt andra gränser för mig.
      Jag fick som mest använda mascara och ofärgat läppglans tills jag var 16 och efter det fick jag välja själv. Tog några år och sen blev smink kul och intressant ett tag tills jag tröttnade på det. Idag sminkar jag mig väldigt sällan. Alltså jag kör på nyponroslooken med rouge/bronzer och färgad dagcreme från dermalogica till vardags. Ögonen är helt osminkade men däremot böjer jag upp mina naturliga fransar med lashlift.

      Så väldigt sällan jag går all in med mascara, skuggor, foundation och läppglans

        Kul syn du har på din syster. Är ditt sätt att sminka dig bättre eller vad är det du menar? Du sminkar dig ju uppenbarligen till vardags så osminkad är du ju inte trots annan gränsdragning från dina föräldrar.

        Humble bragging om hur sofistikerad du är i jämförelse med din syster? Kan föredra folk som har mycket smink och än folk som skryter av hur lite smink de har.

          Skryter om hur litet smink hon använder? Vem som helst kan ju välja att använda litet eller mycket smink, hur skulle det kunna vara något att skryta om?

            Säg det. Det är inte jag som skryter om det. Bara observerar fenomenet.

            Just för att det finns förutfattade meningar kring mängden smink en kvinna har. Liten mängd = diskret och sofistikerad. Stor mängd = trashigt våp.

              Tillägg: that lady säger ju uttryckligen att hennes syster är en histrionisk bimbo medan hon själv sminkar sig som en nyponros. Framgår väldigt tydligt vilken (kvinno)syn hon har och hur hon relaterar det till kläder och smink.

        Sminkar dig sällan? du beskrev ändå ingående din rutin.

    Om vi ska vara helt helt ärliga så är jag ambivalent. Jag växte själv upp med en mamma som aldrig följt mode, bantat, rakat sig, sminkat sig eller färgat håret, inte noppat, eller använt massa krämer.
    Kanske en superbra förebild egentligen, MEN. Jag upplever att jag hamnat lite ”efter” i mitt skönhetsgame pga det. Jag fick liksom komma på allt själv, i mina tonår. Jag visste inte ens att hudvård fanns eller att andra rakade sig. (jag är äldre än sociala medier och Youtube)
    Men samtidigt växte jag ju upp fri från allt det, helt utan utseendehets.

    Idag använder både jag och min syster smink, nagellack, hårfärg och ja, rubbet typ. Min kära mor är lika obrydd som vanligt 🙂

      Känner igen mig i att man istället för att lära sig hemma tidigt fick försöka lära sig själv i puberteten när alla andra började. Usch. Gillade inte den tiden/

      Känner igen mig delvis, men för min del var inte hudvård en del av en skönhetsrutin eller ”utseende”. Jag lär mina barn hudvård. Det handlar dock om att smörja in sig i privata delar om de är röda, rätt kräm/olja på huden efter duschen och sedan har de alltid varsin solskyddskräm även under vintern. När de blir äldre så blir det att lära dem om att ta hand om ansiktet. Speciellt om de får svår acne som deras far. Som förälder måste man ju lära sin barn en grund i att sköta sig. Smink har däremot inget med vård att göra. Det är bara piff 🙂 tycker jag.

        Fast är att skydda sig mot solen för att undvika solskador samma som att använda ansiktstvätt och dagkräm? Jag använder vatten och whatever flytande handtvål som står på handfatet att tvätta med och smörjer hela kroppen, inklusive ansiktet, med nån bodylotion från Nivea. Är det att inte ”sköta” sig?

          Många ansikten skulle absolut inte acceptera den behandlingen. Mitt skulle gå papaya coconut av handtvål och body lotion.

    Alla barn i alla tider har väl hållit på och kladda med smink om de kommit åt. Och fanns det inget smink gick/går det lika bra med annat målarbart.

    Isabella har flera ggr fått det atr låta som att S är hennes ”mini-me” och provocerat med det på ett obehagligt sätt. Ist för att visa att hon skulle låta flickan vara sig själv.
    Ibget av det hon skriver är äkta/normalt

      Fast nu överdriver du. Hon bakar, väljer kläder, gillar smink.. Som vilken unge som helst.

        Ja och vilket barn väljer inte en förebild i familjen som de vill vara som? Det är ju så de lär sig om vad de gillar och inte. Jag var mini-min mamma och min Ett par år yngre syster var mini-me (tills hon blev tonåring hehe).

      Gud vilken obehaglig kommentar L.
      Nu får du nog ta en stund i skamvrån och fundera över vad det är du tänker med!

      Det är nog något du läst in själv L. Går man in med en sunkig bild av en person ser man ju ofta det man vill se i alla dens handlingar. Som en självuppfyllande profetia. Du kanske ska syna din människosyn lite?

    Jag blir mest irriterad när folk köper leksakssmink till barnen. De har ”bara” genomgått tester för leksaker medan vanligt smink är mycket mer testat. Min dotter har alltid fått leka med riktigt smink. Finns mycket hiskeliga färger i fyndlådor. ?

    Alltså, jag hade en sminkdocka som liten. Det var superroligt att leka med henne, och det var ju bara ett stort bonus att sminket fungerade på mitt eget ansikte. För mig var det alltid lek.

    Det som är intressant med mig och min syster är att mamma i stort sett aldrig sminkar sig, typ en gång om året. Jag sminkar mig dagligen, min syster gör inte det.

      Det hade jag med! Jag hade önskat mig en när jag fyllde år och fick en. Lovade mamma att inte klippa av håret på dockan, något jag hade en förkärlek för ?. En vecka, sen hade jag snaggat dockan. Tillbaks till att ”låna” syrrornas smink.

        Haha, hade du samma övertygelse som jag: att håret skulle växa ut? Jag klippte min Arieldocka, och mamma blev skogstokig, men jag trodde att håret skulle växa ut igen.

        Haha, samma här! Min sminkdocka fick dock behålla håret några veckor i alla fall innan jag kapade av det. Gömde den för mina föräldrar sedan…

        Jag klippte också min sminkdocka men det blev en helt ok page?.

    Nej barn kan leka med smink men däremot mammor som använder sina ungar på sociala medier som en trofe och accecoar.. klär ungen i vuxen kläder och tvingar dom posa. Det är fel. Låt barnet leka o ha bekväma kläder istället för att ta på ungen tajta skinnbyxor och annat konstigt. Såg det på tiktok. Ungen var 1 år och hade vuxen kläder stod o grät för hon kunde inte röra sig.

    Det bästa jag visste som liten va att sitta vid farmors fina sminkbord och kolla/leka med hennes smink och små fina parfymflaskor. Fina farmor som lät mig gå loss

    Varför sminkar hon sig inte med Gillis? Varför skriver ingen att de köper leksakssmink till sina söner? Att påstå att det inte alls har med könsroller att göra är bara blåögt trams.

      Klart att könsroller spelar in om ett barn vill ha smink eller inte. Varför sminkar hon sig inte med Gillis? Tja… Kanske för att han inte vill?

        Hela barndomen är ju bara en lång normaliseringsprocess in i könsrollerna. Klart att inte killar vill sminka sig, dom får ju tidigt lära dig att det är sånt tjejer gör och att det som tjejer gör inte är lika bra.

          Fast skulle det uppmuntras om han ville sminka sig som mamma?

            Det vet jag lika lite som du.

          Exakt. Svårt att klandra IL själv för det. Som förälder kan man (tyvärr) bara göra så mycket.

      Mina söner vill måla naglarna när jag gör, de får de gärna göra trots att min svärfar blir sur över det (dum-gubbe). De är 5 och 7.

      Alla delar ju inte din syn om att könsroller år dåligt. Om du tittar på hur Isabella klär sig, sminkar sig och beter sig i allmänhet så kan du kanske gissa att hon inte direkt är den som sätter barnen på genusdagis med könsneutrala leksaker.

      Så hon kanske helt enkelt vill att Gillis ska växa upp som en klassisk man.

        Finns det något som är bra med könsroller?

          En ganska bra sak med att uppfostra sonen till en manlig man är ju att chansen att få barnbarn är rätt mycket högre, och det vill Bella säkert ha. För oavsett vad DN säger så är de flesta tjejer utanför SOFO fortfarande inte särskilt attraherade av sminkade metromän.

      Håller helt med! Är allmänt emot allt som kvinnor ”ska” göra som smink, hudvård, rakning osv. Kan göra det själv ibland så det kanske är dubbelmoral men jag försöker verkligen vara medveten om det och förändra det och min syn på mig själv (dvs att jag faktiskt inte behöver smink).

        Okej nu blev namnet lite fel i det här sammanhanget haha!

      Kanske för att killar till 99% inte sminkar sig? Tror inte det är svårare än så

        Ja men om man vill visa att man är riktigt modern och tolerant så räcker det inte att låta sina egna söner sminka sig och gå i kjol, och att skryta om det. För att få full poäng måste man också låtsas att man inte ens förstår varför en pojke inte skulle vill sminka sig.

      Haha min lillebror växte upp med 4 systrar. Många målade ögonlock, lockat hår och tjusiga naglar på honom ?

    Tror inte det är skadligt för barn att leka med smink. Vad jag däremot vet genom mitt yrke är att barn far illa av är att höra sin mamma eller pappa prata illa om sig själva och sina kroppar. Kommentarer som ” mina lår ser tjocka ut” , ” hur kan jag göra magen mindre”, ”dessa byxor för ju röven helt platt” bidrar till att barnen tidigare börjar titta kritiskt på sina egna kroppar.

      Så sant! Min mamma pratade aldrig så när jag var liten . Jag blev helt chockad när tjejerna plötsligt började nypa sig i magen och beklaga sig över att de var tjocka eller att låren gick ihop. Jag fattade ingenting!

      Håller med! Jag är uppväxt med en mamma som hatade sin kropp och hörde henne alltid prata illa om sig själv och andra. Nu är jag noga med att aldrig prata så inför mitt barn. Hennes pappa la någon kritisk kommentar igår om sin kropp och att han behövde börja träna – jag satte stopp direkt och sa att han aldrig får kommentera sin kropp framför henne igen. Hon är 2 år men även om hon inte förstår innebörden ännu så lagras det ändå.

      Ja det är verkligen så.

      Min mamma har bantat hela sitt liv och fick mig ganska tidigt att inse att det är åtråvärt att vara smal (och att det är lika med att vara snygg). När hon bantade kallade hon det att ”vara lite nyttig ett tag” och trots att jag var normalviktig, till och med lite åt undervikt, så tyckte hon att jag kunde hänga med så vi kunde peppa varandra. Var 13 år då och fick så ont i huvudet av att bara äta sallad och kokta ägg och när min lärare frågade henne varför jag var så trött så insåg hon nog vad hon gjort…

        ?

    Kanske missat men varför fortsätter du länka till Isabellas blogg? Räcker det inte med att skriva hennes namn nowadays ☺️ Så får hon mindre trafik från dig vilket känns mer rätt ?

      Blir det automatiskt att det går iväg till hennes blogg? Annas behöver man ju inte klicka in sig.

        *annars.

          Nej såklart. Men bevisligen gör ju många det med tanke på att IL sagt att hon får enormt med trafik härifrån ☺️

      Varför bryr du dig om Bella får trafik?
      Tror cam måste länka nu för att inte bli anklagad för att stjäla texter och trafik på bloggarna hon exploaterar

        Jag försöker länka och källhänvisa så tydligt som möjligt i allt jag skriver, även om det råkar gälla Isabellas sociala medier.
        Där gör jag ingen skillnad.

      Varför skulle hon vilja minska Isabellas intäkter?

    Min dotter (11 år) gillar inte när jag sminkar mig (vilket jag bara gör ibland) och säger alltid att hon tycker jag är finare helt naturell. Även om jag inte håller med så måste jag säga att hon fått mitt självförtroende att bli bättre, att jag duger och kan vara fin även utan smink. ❤️

    Barn i alla tider har väl älskat att leka med smink o det ska dom absolut få fortsätta med.

      Eller hur eller såna ansiktsmålningar är ju jättekul för barnen.

      ”I alla tider” = kanske de sista 50-60 åren och då mest i den rika delen av världen.

        Och mest tjejer..?

        Folk har dock använt smink sedan betydligt mycket längre tid än 50-60 år. Pröva 3-4000 år istället.

    Jag sminkar mig typ aldrig (jobbar hemma och gör lash lift en gång i månaden) men min 6-åring har varit väldigt intresserad av smink, särskilt för nåt år sen. Hon fick lite smink att kladda med och nu har den fasen gått över. Snart kommer nåt nytt ?

      Vad kostar lash lift?

      Önskar så att jag kunde göra lash lift, tycker det lilla gör stor skillnad! Tyvärr fick jag ögoninflammation på båda ögonen efter att jag hade gjort det ?

    Avskydde smink hela min barndom. När jag kom upp i tonåren försökte mamma få mig att börja använda smink, men jag sa alltid att jag var snyggare utan. Tyckte det var kletigt, fult, konstigt. Dock började väl självbilden förändras något när jag blev 18 och sminket så småningom blev en del av min vardag hehe. 😀

      Varför ville din mamma få dig att använda smink? Det är väl inget man behöver uppmuntra…

        Såhär i vuxen ålder (35) kan jag se tillbaka och tänka att hon själv kanske var drabbad av hur döttrar/tjejer ”bör bete sig”. Hon hade väl en föreställning om att det borde vara naturligt för ens dotter att intressera sig för smink redan som barn/tonåring. I och med att jag var väldigt anti så tyckte hon väl att jag var konstig eller något. Jag tycker snarare jag var cool. 🙂

      Men GUD vad sorgligt.

    Bella som sminkförebild???
    Finns väl ingen som är så kladdigt spacklad som hon.

    Det är ju stor skillnad mellan då och nu. Jag växte upp i ett samhälle utan youtubers och influencers, det vi hade var FRIDA och VeckoRevyn. Min mamma hade typ läppstift (och har fortf) men inte så mkt mer. Jag och mina kompisar började mee mascara och rouge typ när vi började med smink, så som influencers och youtubers sminkar sig idag gjorde ingen på min tid, jag tror att det påverkar mer än vad ens mamma gör. Blir man matad med smink och utseende konstant via sociala medier så är det klart att det är där man blir påverkad.

    Min dotter älskar att sitta och ”sminka” sig, hon har penslar samt läppglans men inget klet och färg, men hon älskar att sitta där och sminka sig! Jag själv sminkar mig ca 1 gång per 6månader, så mig stör det inte ? tycker hon är söt som hon är men gullig då hon sitter och lagar sitt hår samt smink ?

    Tycker det är rätt intressant sånt här. Tycker inte det är fel att sminka sig med sina barn i närheten.

    Det får mig dock att reflektera över min egen barndom. Min mamma sminkar ögonen på sin höjd, mascara dagligen och ska hon iväg kan hon slänga på nån ögonskugga och kanske t.o.m lite (lite) rouge och ett läppstift i nära ton med hennes egen färg.
    Jag själv började inte sminka mig förrän jag var 21. I tonåren hade jag mascara, puder och ögonskugga, men jag använde det så extremt sällan. Och jag tänker ju att det är pga mammas obefintliga sminkintresse som jag inte heller sminkade mig.

    Det min mamma gjort rent utseendemässigt har nog påverkat mig ganska mycket på så vis att jag var sen med allt. Men det har också gjort att jag vet att jag duger som jag är.
    Började som sagt sminka mig när jag var 21 och idag tycker jag det är roligt med smink men det är inget måste för att jag ska kunna visa mig bland folk.

    Kan väl tycka att det beror på i vilket syfte som smink används (till barn).

    Jag kan tycka att det är sunt att hålla barn borta från smink i det kontextet att det ska göra dem finare/snyggare/etc på ett sätt som tillfredställer patriarkatet och den manliga blicken.
    Dock är ju smink även en kreativ process, och kan vara väldigt inspirerande – det är en väldigt fin balansgång helt enkelt, och jag vet inte vad som är rätt/fel och hur man förstärker de positiva sidorna kontra minimerar de negativa.

    Och ja, jag sminkar mig också och tycker det är roligt med smink, och det är väl klart att jag någonstans har börjat med det för att blir ”snyggare”. Kan tycka att det är sunt att reflektera över varför man gör vissa saker, framförallt vad man egentligen inte gör för sin egen skull utan för samhällets/patriarkatets förväntningar.
    Kan även meddela att jag idag är på kontoret (jobbar hemifrån numera); osminkad och med skitigt hår (fick bli mössa istället haha).

      Tillägg, som någon nämnde ovan. Är ju även sunt att reflektera över och ifrågasätta könsroller.
      Klart pojkar också ska få använda smink, och ha den möjligheten. Inte bara bli erbjudna bilar och diverse motorfordon att leka med.
      Och kanske generellt får man tänka så, att erbjuda sitt barn _alla_ möjligheter inte bara det som faller inom det naturliga för deras tilldelade kön; dockor/smink/rosa för tjejer och bilar/bröt/blått för killar. Sedan om de ändå väljer dockor när de har blivit erbjudna samtliga leksaker i högen är ju en annan sak.

      PS. Gick hos dagmamma när jag var liten. Och hon hade ett ”tjejrum” fult med dockor och diverse tillbehör där killarna inte var tillåtna att sätta sin fot. Nu var detta inte den enda saken som var konstig med denna dagmamma dock…. Tur man hellre satt och målade i ett annat rum istället, haha.

    Intressant att de flesta skriver att dom gillade att leka med smink som små. Jag hade aldrig något intresse av det, var nog mer av en pojkflicka. Sen var aldrig lin mamma speciellt intresserad av smink heller. Hon hade mascara och lite läppstift på sin höjd. Enda gången jag ”sminkade” mig som liten var när jag och min nästa kompis (som var pojke) målade oss med tuschpennor i ansiktet som clowner. Våra mammor blev rasande när som såg oss ??

    Hej!

    Helt ärligt, om vi ska vara på Isabella så kanske vi ska granska Paula som låter Leonore gå till frisören med specifika krav?
    Vad är grejen?

    Förstår inte hur man kan låta bli att sminka sig? Roligt och man blir fin!

      Man kan vara fin utan också!

        Absolut, men jag tycker faktiskt att i stort sett alla vuxna kvinnor ser bättre ut med lite smink.
        Tycker de flesta ser rätt glåmiga och trista ut utan.

        Däremot är det många som lyckas se fantastiska ut genom en naturellt osminkad look – som faktiskt är sminkad! Hade en sådan kollega som var väldigt vacker med perfekt hy. Alla pratade alltid om att hon var så vacker helt utan smink, men det visade sig bara vara hennes sätt att sminka sig! Hennes ögonskuggor och rouge var helt utan glitter så det var svårt att urskilja.

          ?Jag trodde alla vuxna kvinnor med någon typ av bildning sminkade sig som din kollega?

            Vad är det för märklig kommentar? På de allra flesta syns det ju att de använder smink även om de inte översminkar sig och ser ut som clowner. Många sminkar sig jättesnyggt, men ändå diskret – även om man SER att det är smink.

          Kanske för att vi är vana med att se de flesta kvinnor med smink? Skulle vi inte vara vana vid det skulle vi inte anse osminkade kvinnor vara ”glåmiga och trista”
          Tror inte vi ser glåmigare och tristare ut än männen…

            Finns absolut en poäng i det du säger! Kvinnor uppfattas absolut som glåmigare när ögonen inte är markerade med smink osv.

            Det märker man ju på sig själv, även om jag bara går hemma och skrotar en ledig dag så ser jag genast piggare ut om jag bara tar lite mascara och blusher på kinderna. Och det ÄR svårt att låta bli när man är van vid det.

            Håller med K. Män ser ofta också bättre ut med smink… men de känner ingen press att ha smink för att anses ’anständiga’.

    Vad spelar det för roll hur man ser ut eller inte ser ut???

    Killar har inte alls dessa förväntningar på sig. Det räcker att de tar en dusch på 5 minuter om dagen så är dem ändå med i matchen så att säga. Vi tjejer… omg, det rakas ben och annat, färgar hår och ögonbryn, fixar naglar, BUS:ar, inpacka håret, peela, sminka och nu för tiden även trycka in lite fillers… även om det är för att se som du säger ”naturlig” ut så ÄR det ju allt annat än naturligt.

      Detta kom fel och var till Anonym 10.30 ovan.

      Håller inte alls med. Killar ”förväntas” också vara snygga. Sen vad som är ”snyggt” ligger såklart i betraktarens ögon, men om man ska generalisera lite så ”ska” ju killar ha fräsch hy, tjockt hår i någon frisyr som passar dem, fixat skägg, markerade kindben, ansade ögonbryn… Sitt i båten nu alla som kommer kommentera att alla har olika smak. Jag veeet. Jag beskriver nu bara den typiska hunken som ofta används i filmer som en typisk ”snygg man”.

      Skillnaden här är att för att en kille ska kunna uppfylla detta så måste han dels ha det naturligt/medfött, han ska lära sig att raka sig själv utan att få sår eller ha råd att gå till en barberare, han behöver gå till frisören regelbundet eftersom kort hår växer ut fort, får han en finne eller är mörk under ögonen så ”kan” kan inte sminka över det. Killar som naturligt har väldigt buskiga unibrows ska noppa ögonbrynen men detta får absolut inte komma ut bland kompisarna.

      Tycker killar har exakt samma press utseendemässigt i samhället. Skillnaden är att det är svårare för en kille att upprätthålla normen.

        Visst att det numer finns en del press på män med, men nej det är absolut inte samma press. Du får uppskattning som man om du fixat dig på det sätt du nämner, men du kommer inte bli bedömd och eventuellt utdömd för att du inte gjort det.

          Det märks att du inte har tonårssöner! Då hade du vetat mer om hur det är för killar idag.

      Jo, killar har visst samma förväntningar på sig! Jag har två tonårskillar och ser tydligt vilken press det är på grabbar i den åldern. Det är press på att vara välvårdad, välklädd, fräsch, snygg i håret och ha fin hy. Och snygga kläder. Så även om det inte är exakt samma sorts press som smink och fillers så är det likväl en press. Båda mina söner gör hårinpackning, använder peeling, ansiktsrengöring, ansiktskräm, vax, saltvattensprej och ser till att ha välvårdade naglar. Deras jämnåriga kompisar också.

    Jag kommer ihåg att jag hade en sminkdocka som liten. Minns dock inte att jag skulle ha sminkat mig själv?
    Har använt ganska lite smink i hela mitt vuxna liv, efter att jag slutade med preventivmedel gick min hud bananas (hade bra hy innan) och kan inte använda smink utan att få torr, irriterad, rödfläckig hud? så tycker inte de är värt att ens använda mer än mascara då huden bara jävlas..

    Tycker det är ok för barn att experimentera med smink så länge det är för att de tycker det är kul med färger osv. snarare än att se ”snygga” ut och ”förbättra” ansiktet.

    Var det inte Schulmans dotter Penny som ville ha foundation och concealer i födelsedagspresent för ett tag sen? Det är ju till för att ”förbättra” och ge illusion av finare hy vilket barn dels inte behöver och dels inte ska behöva tänka på så tidigt. Inte för att man nånsin egentligen behöver det men när barn kommer upp i åldern lite är det svårare att värja sig från ideal.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.