Öppet Spår

Det här är alltså ett inlägg där det är fritt fram att kommentera om vad du vill, när du vill, hur du vill, på vilket sätt du vill.
Dock undanber jag mig politiska diskussioner, tack!
OT är mer än välkommet och det finns inga rätt eller fel.
Är du ensam hemma? Sjuk? Uttråkad? Vad som helst, du är VÄLKOMMEN hit för att snicksnacka om vad som helst!

Givetvis gäller samma regler som vanligt och om man inte sköter sig kan man bli sattes på moderering – men det är sen gammalt och ni sköter ju er så go nuts… ?

Ps! Tjafsa mindre!

594 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Blivit helt sänkt pga kuggad tenta jag fick reda på igår, självförtroende bara sjönk och tappa motivationen .. känns som jag inte kommer klara kursen nu. När släpper denna känsla, ni som kanske varit med om samma?
    Känns så jävla trist att behöva göra om igen i januari medans en annan kurs pågår .. SUCK ?

      Hej,
      Håll huvudet högt. Sånt händer även den bästa. Tillåt dig va lite deppig sen tar du nya tag ?

        Tack för peppande ord, behövdes ???

          Hur kan man rädda läderskor som fått mycket veck?

            Människor är inte skor

              Män i skor?

            Apropå en tenta? Ja men man undrar.

              Råkade hamna fel 🙂

            Skoblock.

      Det är sånt som händer. Jag har också kuggat tenta, skrev om den samtidigt som jag läste två andra kurser parallellt vilket blev lite väl mycket. Kuggade även omtentan…valde då att avvakta och skriva i augusti istället då den inte krockade med andra kurser under sommaren. Klarade den då. Mådde skit över att ha kuggat två gånger men måste säga att förståelsen för kursen blev mycket bättre efter allt plugg, och det var faktiskt till hjälp senare när vi läste påbyggnadskurserna.
      Du är inte ensam, och du kommer fixa det ??

        Känns verkligen skit nu och tappat motivationen för plugga inför nästa tenta nu i december .. måste försöka tagga till men de rör svårt 🙁 men hoppas på att sen känslan släpper snart. Tack för dina peppande ord och va skönt du klarade din omtenta ??

          Är*

          Kolla dina dvitamindepåer. Så lätt att bli nedslagen för minsta lilla den här tiden på åreg med mörker och rugg. Käka lite extra fet fisk och plugga en sida i boken om dagen i lugn takt. tillåt dig att vila och fjanta runt därimellan. Spela in dig själv när du läser en boksida och lyssna på ubder promenaden eller i badet. Bästa plugghjälpen och man kan skratta åt sin egen nasala röst! ?

            Jag är 50+ och det här var ett otroligt bra studietips. Man lär sig så länge man lever ?

      Jag skrev en tenta tre ggr innan jag klarade den! Hade inte failat en gång på 360 högskolepoäng men även solen har fläckar 😉 Du är mer än en tenta du inte klarade!! Nästa gång sätter du den ❤️

        Tror jag blev mest besviken för jag själv kände att de faktiskt gick bra när jag skrev den så va inte alls beredd ? tack snälla ❤️ Känner mig sämst i världen men du har rätt ??

        Åh! Har du också två universitetsexamina? ?

      Kuggade och gjorde samma som du tänkt. Ångrar mig så mycket att jag inte gjorde den i augusti, endast. Nu fick jag göra om den och en av de ordinarie i augusti för att jag inte hann plugga nog till någon av dom.

      Jag är i samma sits och har omtenta mitt under min c uppsats ? vad ska man göra, det löser sig. Bara att kämpa på

        Heja dig! ??

      åååhh det hade kunnat vara jag som skrev denna kommentaren. Har tyvärr inga tips alls men jag känner med dig ♡

        ?

      Även om det känns jobbigt just nu så händer sånt hela tiden på universitet. Flera av mina vänner släpar flera kurser sen över 2 år tillbaka och jag vet flera som har gjort omtenta iallafall 3 gånger. Du klarar det!!

        Standard på KTH. ??

        Vill inte glädjas åt att andra misslyckas och det gör jag inte men i just sån här stund när jag känner mig sämst så är det lite skönt höra det är rätt ”vanligt” och att det händer de flesta .. måste bara hitta motivationen igen!
        Tack!

    Hej

      Hur mår du?

    Jag har de senaste åren haft svårt att få in en rutin och disciplin gällande träning och kost men skulle nu verkligen vilja ta tag i det. Jag tänkte därför att det nog vore bra att ta hjälp av en pt/kostrådgivare eller liknande under kanske två månader för att få bra råd och komma igång ordentligt. Är det någon som har några tips? Det jag är ute efter är att få ett kostschema som jag kan följa och ett träningsschema. Jag vill dock att det ska vara träning som går att genomföra hemma med tillgång till vissa redskap eller utomhus, dvs inget på gym och enbart en digital kontakt. Det ska inte vara något extremt typ 16 weeks of hell utan mer uthärdligt i längden. Det jag vill åstadkomma är en bättre hälsa med motion och bra kost i vardagen och att minska några kilo och bli tightare i kroppen. Är inte överviktig och har ingen målsättning om att bli supertränad.

    Vart hittar jag detta? Någon som använt sig av något liknande som de varit nöjda med och kan tipsa om?

      Julia Franzen som var med i årets Robinson är PT och livscoach. Henne kan du kontakta via Instagram. Vet att hon gör träningsprogram för hemmaträning och kostscheman som kan vara individuellt anpassade.

        Tack, ska kolla in det!

      Mamma fitness har/gör allt det du vill.
      Kolla instan

        Tack! Ska titta på det, om hon gör mer än bara träning efter graviditet så låter det intressant!

          Det gör hon, namnet är missvisande

          Jag började 30 dagar kostprogram igår. Känner att jag får in tänket med äta rätt livsmedel med proton fett fibrer och kolhydrater. Enkelt skanna in livsmedel och ange antal gram man äter. Så nöjd hitills! Ska äntligen få ordning på min kost. Träningen går bra på egen hand. Kolla upp mammafitness! ?

            JA – massa språkfel men jag skriver slarvigt på mobilen. Vill inte få skäll nu

      Jag använder mig av appen 5k runner som genom intervallträning hjälper en med konditionen, ungefär 30-35 min. Sen efteråt kör jag pass från Zanna van dijk på youtube (typ med resistence band) och sist avslutar jag med yoga med adriene på youtube. Perfekt träningspass som jag gör 3ggr i veckan, det ger resultat men framförallt bidrar till att jag mår som himla bra!

      Jag har testat flera sånnadär som man kan boka på nätet, där man betalar typ 2000 spänn och fått kostschema och träningsövningar. Har gjort detta för ”skojs skull” för att prova på. Otroligt besviken på de jag testat. En beställning reklamerade jag tom.

      Mitt tips skulle istället vara att räkna kalorier med hjälp av Lifesum! Du kan ju också göra det helt själv i ett worddokument tex, men det går snabbare med Lifesum. Det jag tyckte var allra effektivast var att varje helg göra ett måltidsschema för kommande vecka där jag räknade ut kalorierna på ett ungefär, sen la jag in det jag faktiskt åt i Lifesum för att se exakt.

      Vad gäller träningen så skulle jag, om jag var du, signa upp mig på ett bootcamp utomhus! Då blir det intensiv träning under några veckor och du har liksom ett ”slutmål” och sen kan du utvärdera. Om du ej har råd med det skulle jag tipsa om att böra springa. Försök att liksom öka konditionen och mäta resultat i löpning för det är så motiverande när man tydligt kan se förbättring snabbt. Sen kan du addera styrkeövningar hemma när du kommit igång och fått in en rutin, men det är svårare att motivera sig till från början tycker jag.

        Tack! Är lite det jag är rädd för att man ska köpa något som sen visar sig vara väldigt dåligt. Jag har egentligen ganska bra koll på grundläggande träning och kost pga att jag tidigare spelat fotboll på hög nivå men har så otroligt dålig disciplin på egen hand och tänkte att om jag köper tjänster som lägger upp det för mig så kanske jag känner mig mer driven till att faktiskt genomföra det.

        Men det där med bootcamp utomhus lät verkligen intressant! Nu bor jag i norra Sverige där det numera är snö och is så det kanske inte finns att signa upp sig på förrän till våren, men det ska jag komma ihåg! Blev lite peppad av ditt svar att tills dess leta fram mina springskor med broddar och börja jobba på min numera katastrofala kondition. Tack för dina tips!

          Mitt köp hos mammafitness får jag tillbaka på mitt friskvårdsbidrag. Testa räkna kalorier och ordna schema på egen hand? Finns mycket att göra själv men beror på vilket stöd du vill ha.

        Jag vill inte trycka ner på dig gällande ditt tips om Lifesum för det har säkert hjälpt många, men det kan också trigga. Räknade kalorier hela högstadiet, först bara som en ”kul” grej då jag alltid har haft ett intresse för kost och träning men det spårade ur. Blev besatt av räknandet och för att göra en lång historia kort drog jag på mig någon form utav ätstörning trots att jag inte bar på någon övervikt från början. Idag skulle jag aldrig våga använda Lifesum då jag vet att det skulle trigga, men lyckas hålla en hälsosam balans mellan kost och träning.

        Jag vet inte hur jag ska hjälpa dig ts, men jag hoppas att du finner balans 🙂

          Men det har ju inte med appen att göra utan att man har ett problem som gör att man mår dåligt av att räkna kalorier. Oavsett vilken app du använder för att räkna kalorier skulle det ju bli samma effekt. Även om man inte använder någon app alls utan räknar kalorier ”själv” så är det ju skadligt om man är en person som kan utveckla en ätstörning.

          Beklagar att du var med om det och förstår att kaloriräkning inte passar alla. Mitt tips förusatte självklart att TS inte hade något sådant förhållningssätt till mat. Har hen någon begynnande ärstörning bör ju hen inte ta till sig av några tips här alls utan istället söka hjälp.

      Jag har kört över fyra månader med ett upplägg för kost och träning gjort av Lina Spansk. Det har varit helt fantastiskt bra och sådant som funkar i vardagen. Absolut inget extremt utan bara hjälp att planera kosten klokt. Det är också möjligt att träna hemma. Du hittar henne under @fitbylina.se på insta och hemsida med samma namn. ???

        Tusen tack!

      Kan rekommendera Kayla Itsines olika träningsguider som jag använde förut. Hon har något som kallas ”Bikini Body Guide”, vilket låter lite cheesy kanske men bli inte avskrämd av namnet. Är ganska bra guides faktiskt med färdiga träningsschema av lågintensiv och högintensiv cardio samt styrketräning som du kan göra hemma med några få redskap. Finns två olika, den senare heter Bikini Body Guide 2.0 är en forsättning på den första. Varje guide är 12 veckor lång där du ökar lite vecka för vecka i intensitet. Du kan köpa de som e-böcker i hennes shop online eller så kan du…googla på ”kayla itsines bbg pdf” så kommer du nog hitta dem uppladade. Om du vill ha kosttips också så har hon också en nutrition guide.

      Jag rekommenderar alltid appen 7 min workout. På 7 min arbetar du dig igenom kroppen med hjälp av din egen kropp. Det enda du behöver är evt en mjuk matta. Sen kanadick köra dessa 7 min i flera omgångar om då så önskar. Du väljer själv hur jobbigt du gör det. Riktigt bra ??

      Kolla Andrea Hedenstedt på Instagram. Hon har en privat och en PT-insta. Sund tjej som har sjukt bra träningsprogram för att träna hemma bla. Fokuserar på helhet. Gillar henne starkt!

      Vill du ha både kost och träning verkar ju bland annat Hanna Öberg släppt ownu och Anna Stålnacke snart släppa xshapes. De apparna ska innehålla tränings- och kostscheman, men kostar ju en tusenlapp per år. Personligen är jag mer taggad på xshapes då den verkar ha förslag på vikter du ska köra och utmana dig på det sättet (jag är dålig på att tvinga mig att prova högre vikter), medan man i ownu bestämmer vikterna själv. I båda får du ju dock träningsupplägg där de reglerar övningar och reps. 🙂 Sedan verkar de ha kostscheman eller iaf recept med bland annat kcal-info som du kan plocka ett eget schema från. Vet inte exakt hur apparna är då jag inte provat själv men baserat på reklamen verkar de najs.

      Kostscheman finns att ladda hem från internet, kolla runacademy och gymgrossisten etc.

      Mimmi Kapell har massa bra man kan köpa, dessutom väldigt billigt.

      Mikael Hollsten från BiggestLoser är grym.

      Tack snälla för alla tips!! ??

        Har tyvärr inga tips på specifika PT:s eller kostrådgivare, men Försvarsmakten har en app (FMTK har jag för mig) där det finns olika träningsprogram med både kondition och styrka som man inte behöver några redskap till! Finns hur många färdiga pass som helst och flera olika program där man kan välja beroende på hur träningsvan man är 🙂

      Keto, eller lchf. Innan jag började med det visste jag ingenting om dieten, jag kör på Keto, en faktiskt lite hårdare typ av lchf..
      Det betyder att jag äter max ca 50gram kolhydrater om dagen, (men jag fuskar ca 1 gång i veckan dock, då äter jag precis vad jag vill, chips och dipp, pizza osv) men minst 6 dagar i veckan håller jag mig till en ketogen kost. Enkelt förklarat = jag äter sånt som innehåller massa fett men inte kolhydrater. (det är bara o läsa på innehpllsförpacknigar) jag äter grönsker (inte rotgrönskaer) egen bakade super enkla goda frallor gjorda av ost ägg salt och psyllidum, med ost eller paprika osv på. Jag äter kött, ugnsbakad broccoli i ugn, bea sås och all slags ost, jag äter grädde o allt som är fett, (bara googla ketogen kost) jag äter så mkt gott, äter mig mätt, gått ner 20 kg av att äta gott och äta mig mätt. Nu ligger jag på 53kg till mina 165cm och står stadigt där, det var svårt att komma igång med det som helt ovetande, men nu känns det som hemma. Men jag tillåter mig själv att äta hur mkt kolhydrater jag vill en gång i veckan för ska jag klara hålla denna livsstil så måste jag ju bara få mina sourcream chips med holliday dipp emellanåt ?. Men rekommenderar starkt, läs på om Keto dieten.

        Låter helt vansinnigt att man ska proppa igen sina kärl med grädde och smör för att gå ner i vikt när man kan gå ner i vikt av att äta all typ av varierad mat men lite mindre utav den.

          Det låter som att du ej är insatt i hormonell viktminskning? Att äta mindre vet alla, funderat över varför så få lyckas? LCHF/Keto är en stor hjälp på vägen i att faktiskt inte bli sugen på sött/överätning etc. Den dieten liksom blockar ur sockersuget. Det är en stor anledning till varför folk går ned i vikt. Och att man får äta sig ordentligt mätt.

      Spana in sprallice på instagram. Jag hade henne som PT i typ ett år, hon är grym! Hon kör både face to face och säljer också kost- och träningsscheman online.

    Hur lyckas man få bort stelnat stearin från sköra ljusstakar i glas?

      Varmt vatten, skulle jag säga

      Mikrovågsugnen, försiktig m hushållspapper under

      Doppa i den där ättikablandningen som Ekotipset tipsar om – funkar! Låt ligga i i typ en halvtimme

      Olivolja på en duk och polara bort det typ. Har jag hört, ej provat

      Hårtork tills det smälter och sen torka med hushållspapper, har funkat för mig iaf 🙂

    Behöver råd från de som är intresserade av märken (Chanel)

    Om ni skulle köpa en väska från Chanel vilken skulle ni köpa och varför?

    Har beslutsångest. För att tillägga så har jag inte råd att köpa den klassiska flap bag väskan. Om jag inte köper begagnad men jag tror jag skulle hellre vilja köpa en ny..

    Lutar åt Boy bag. Tycker de är fina men känns lite uttjatad men spelar det någon roll… (?!)

    Kan även tillägga att jag inte äger en Chanel.

    Någon med råd och tips?

      Kul att du kan köpa Chanel, jag hoppas kunna göra det någon gång i framtiden. Personligen skulle jag inte valt att köpa en boy-bag. De var så otroligt trendiga och populära för några år sen att de, för mig, känns daterade nu. Om jag skulle köpa en så skulle jag köpa en begagnad klassisk Chanel, inte nödvändigtvis en classic flap men något likande. Har också för mig att kvalitén var bättre på 90-talet och längre tillbaka, kan vara värt att kolla upp!

        Ja, det ska bli spännande. Är dock nervös haha.
        Tack för tipsen, uppskattas! Håller med men vill som sagt helst köpa en ny. Svårt det där..

      Jag hade sparat till den jag verkligen vill ha.

        Jag har råd att köpa den men det känns så himla mkt (pengar).

      Jag har både en flap och en boy i storlek medium. Flapen är för fest och boyen är för vardag.
      Jag tycker båda är fina och upplever inte att boyen känns daterad. Båda är i svart läder med ”guld”-metall.
      Så det jag vill tipsa om är att
      1) köpa den som DU tycker är snyggast och skita i eventuella trender,
      2) tänk på när du ska använda den. Min boy är i caviar för jag ville ha den till vardags och caviar är lite mer tåligt.
      3) storleken. Hade jag köpt boyen idag hade jag köpt den i nya medium som är lite större. Jag tycker gamla medium är lite trång för all den skit jag ska ha med mig.
      4) är du redo för den mentala ångest det medför att ha en chanel? Det är lite nervöst att använda de, med tanke på att de kan repas etc. Jag är ff lite nojig ibland om det kommer en regnskur tex.
      5) spara allt från inköp, från minsta lilla lapp till snöre till kameliablomma. Det lönar sig väldigt om du vill sälja vidare sen och kan visa att du har mer än bara dustbagen.
      Det var allt jag kom på nu. Lycka till.

        Tack så mycket för alla råd!
        Så snällt!!

        Bra tips! Men ha inte ångest för att råka repa väskan etc. Visst att man ska vara försiktig, och jag är nog dubbelt så försiktig med min Chanel flap bag än med mina andra designerväskor, men ett litet märke eller en repa är inte hela världen. Väskan ska ju hänga med hela livet och ”slitas med hälsan”. 🙂

        P.s. Kan verkligen rekommendera att undvika lammskinn. De håller sig inte fina (puffiga) lika länge som väskorna i koskinn. Ser lätt matta och trista ut osv.

      Har en Classic flap bag som är 10 år gammal nu och enda tipset är att slå till eftersom de alltid ökar i pris. Älskar förövrigt min väska.

        Så sant! Tack!

    Vad är du mest upprörd över just nu? (Snäääälla inget coronarelaterat)

      Jag blir arg när bilister bakom håller supernära på väger där man får köra snabbare än 50, eller när bilister kör om och kör tillbaka PRECIS framför mig. Trafikvett hallå?!

      Folk som går på höger sida, man ska alltid gå på vänster sida i sin färdriktning!! Blir löjligt provocerad av detta men fortsätter att le när jag möter högergående.

        Vadå även på trottoaren?

        Vänster sida på vägen, höger på trottoaren??

          Vänster om det är kombinerad gång/cykelväg. Annars är det väl valfritt ??‍♀️

        +1!! Hatar när man behöver sick-sacka sig fram mellan folk för att hälften inte vet vilken sida man går på!!

        Fortsätter lite på ditt spår: människor som inte flyttar på sig när man möter dem. Har hänt två gånger på kort tid, ena gången var dessutom på en hyfsat smal stig när jag var ute och sprang. Mötte ett par som gick i bredd vilket tvingade mig upp bland stockar och rötter. Tjejen gav mig en sån jävla bitchblick redan när jag fick ögonkontakt med dem innan själva mötet. Fan vad irriterad jag blev, är det en smal väg och man får möte, då flyttar man på sig.

      Folk som inte förstår sig på regler

      Hmm.

        ”anonym”.

      Influencers som helt obrytt och okommenterat fortsätter att bryta mot restriktionerna. Kenza träffar kompisar varje dag, till synes helt opåverkad av allt som pågår

      Män ?‍♀️

      Över att servern där jag har min privata mail, Fsdata, har legat nere sen natten till måndag. Alla mail som kommit in har studsat tillbaka till avsändare, går inte att öppna mail, skicka….. folk tappar kunder.
      Är helt vansinnig över detta.

      Min ”svärmor” som försöker intala alla att det ska göras onödigt besök hos dem under jul för min sons skull när allt i själv verket handlar om henne – att visa upp sina dekorationer etc. Han är 3 och kunde inte bry sig mindre.

      Kapitalism

      Folk som förnekar alla problem med invandringen.

    Tips på julklapp till en liten bebis på sex månader? Hon har äldre syskon så jag antar att hon får ärva en del leksaker och kläder redan.

      Pop up farm?
      Sorteringslåda?
      En interaktiv nalle av något slag? Finns enhörningar osv…
      Babblarna plastfigurer?
      Nån kul boll skallra?

      Presentsnörena kommer vara roligast oavsett. Save your money! ?

      En personlig barnbok!!!! Finns många bra hemsidor där du kan välja barnets namn som huvudkaraktär i boken. Sådant går inte att ärva från syskon 🙂

      Ett handvävt gosedjur måntro?
      https://aps-sweden.se/sv/smadjur-i-tyg.html

      En gåva till nån välgörenhet

        Finns fina fadderordningar där du skänker pengar till något djurlivsprojekt och får ett litet gosedjur och ett certifikat att ge barnet. Mitt barn fick en tiger när hon döptes och lekte massa med den som liten, och som lite större har vi kunnat prata om projektet den symboliserar och djur och natur.

      En aktivitetsleksak som rullar omkring har jag önskat till min som blir 7 månader strax efter jul. Den ska rulla iväg så ska bebisen krypa efter så den ska typ ”lära” sig krypa. Massa ljud och ljus ?

      Om ni bor där det finns snö, så en babypulka kanske?

      En egen snuttis ?

      Speldosa

      Får bebisen ärva hade jag satsat på böcker.

      Badleksaker!!

      Aktier eller fonder!

      Är det inte vid sex månader som tänderna börjar komma? En gullig bitring och en tandborste kanske.

    Sen igår, vad jag iallafall minns, så har det kliat otroligt mycket på framsidan av mina ben. Det kliar liksom under huden känns det som. Jag tänker katastrof direkt och kopplar till kliande till diabetes. Är det någon som har haft/har det här? Vad berodde/beror det på?

      Jag hade liknande förut, fick det under vintern. Nu minns jag självklart inte namnet men något eksem… Fick en salva på apoteket och det gick över. Kan också vara första symptomen på åderbråck.

        Atopiskt eksem var det jag menade ??

        Tack! Vad hade du för andra symptom än att det klia? När jag läser på så har jag inga av de nämnda symptomen.

        Åderbråck? Kan man få det vid 26 haha??

          Detta var från trådstsrtaren alltså 🙂 / R

          Bara att det kliade. Men som sagt fick jag en salva, tror det var hydrokortison och då gick det över. Jajamänsan kan man få åderbråck vid 26, I would know ?

      Jag får alltid klåda denna årstiden. Speciellt på smalbenen. Blir så torr i huden..

        Jag kör med membrasin på vintern så min torra hud läker sig på två veckor

      Jag fick fruktansvärd klåda på bägge mina fötter häromkvällen. Har ingen fotsvamp eller annat. Höll på i 20 minuter sen tog jag atarax och det gick över. Undrar också vad det kom ifrån.

      har samma, i fötterna och smalbenen. kommer varje år så här års, försvinner på våren /sommaren… inget eksem syns på ytan. antar att det bara är otroligt torrt?

        Men jag smörjer mina fötter. Vet det hänt en gång för länge sedan. Hoppas det aldrig kommer tillbaka.

      Jag får alltid suuuperkliiga ben på vintern. Brukar klia sönder dem till den grad att de blir röda och exemiga och kaos.
      Ceraves stora burk hjälper mig. Gick på riktigt över på två dagar.

      Kan rekommendera att använda en oparfymerad dusholja istället för vanlig tvål vid dusch, samt smörja in med tjockare mjukgörande salva efteråt som till exempel miniderm. Om det är rött och irriterat, dock ett när det gått hål på huden kan du köpa receptfri salva med kortison i /mvh mamma till barn med atopiskt eksem

    Någon som gjort kladdkaka med saffran i och är den god? Den ser god ut.

      Den är gudomlig med grädde och lingon till! Ett måste i jul

        Ja jag hört det. Då ska jag prova att göra den.

          Ja gör det. Smakar som smält lussekatt

        Alternativt med vispad grädde med frysta hallon i till. Blev sviiingott /person som ogillar lingon

      Ja jag har gjort. Saffran- och vit choklad kladdkaka. Såååååå gott!

        Gjorde denna i helgen, verkligen succé!

        Var hittar man det receptet?

    ”Tiingelinn” och ”nathalieeklind” på insta. Ärligt talat?

      WT

      Enda jag kan tänka när jag ibland kommer in på Nathalies sida är ”tack gode gud det där inte är mitt liv” ?

        Babianläppar och ett trängande behov av preventiva medel summerar henne

        I

      Usch usch usch.

      Mer whitetrash än dessa brudar går ej att bli.

      Undra hur de ska försörja sig om ett par år?

      Vad är det för fel?

        Fattar inte?

      Men gud vad elaka ni är. Det är ju inte så hemska konton? Hon tingeling var ju mest bara gull-kort med sina barn.

        ” Gulligull” varvat med Buuuhuuuu
        Tror det är en megafasad

    Förskolepedagoger som jobbar med blivande skolbarnen. Hur många barn har ni i gruppen samt hur många pedagoger är ni på det antalet?

    Är det rimligt att vara 3 pedagoger på 23 barn?

      Nej det är inte rimligt /förskollärare

        Inte rimligt, men vanligt. Så har det varit på alla ställen jag jobbat. Cirka 7 barn per vuxen är vanligt när barnen är äldre. Nästa år, alltså förskoleklass är det en vuxen på 25 barn…

          Så skumt att det ska vara obligatoriskt pgaatt alla ska få del av det pedagogiska innehåller? Hur mycket hinner man lära 25 barn när.man är en vuxen?

            Hur menar du, så är det ju i all klasser sen? Det är skola.

              Tänkte på att förskoleklass gjorde man ju relativt nyligen obligatorisk.

                Ja men den har ju funnits länge innan. Och skillnaden nu är ju typ att den är obligatorisk. Den var fortfarande en del av skolan, inte förskolan.

          Eller två, finns ju en fritidspersonal med också.

          Där jag jobbar är det en lärare per 12-13 barn i förskoleklass. Jättebra!

          När min dotter gick f-klass var dom tre lärare på 27 barn. Sen nu på lågstadiet är dom två (en lärare och en fritidspedagog).

        Håller helt ärligt med. Men vi får höra att det står massa barn i kön och man måste då flytta upp de äldsta från småbarn

    Yayanaomi… aldrig någonsin något som inte är 100% perfekt som postas där

      Ja de blir för stylat, känns som allt är placerat i minsta detalj, även barnen ?

    Har någon något bra tips på vad man kan göra åt svampinfektioner under en graviditet? Jag håller redan en kost där jag utesluter mjölkprodukter, minimalt med kolhydrater och inget socker… plus candicur och ellen probiotiska utvärtes kräm. Känns helt hopplöst att bli av med

      Jag är/har inte varit gravid men något som har hjälpt något ofattbart mot mina svampinfektioner är att en läkare upptäckte att jag hade lågt B12 i kroppen, tar B12 varje dag och sen jag började med det har jag inte haft en enda svampinfektion! Har ätit det ca 5 månader.
      Var tidigare en person som ringde vårdcentral stup i kvarten, ätit diverse antibiotika behandlingar osv mot svamp i underlivet. B12 har räddat mitt liv!!!!

      Det är inte farligt med kolhydrater men det är en jäklans skillnad på kolhydrater i frukter/(”hela” matvaror) och t.ex. pasta, bröd etc. Uteslut på hellre processed food (pasta, bröd bland annat) och men ät ändå kolhydrater.

      Nu kommer jag inte palla leta upp den exakta källan men tippar att studien borde finnas på Google högt upp, men jag kommer ihåg redan från biologilektionerna när läraren berättade om hur barn som föddes under kriget (lite kolhydrater) lättare lägger på sig kolhydrater efteråt som en slags kronisk sjukdom då de i magen förbereddes på att födas in i en värld där de skulle behöva lagra det här då det var en bristvara. 🙂 Tycker det är otroligt intressant.

        Åh det hade jag ingen aning om. Men tack för tips! Försöker äta typ lins/bönpasta och inget bröd alls. Problemet är dock att jag har ett kraftigt illamående som dämpas av just kolhydrater. Blir väl att söka hjälp hos VC ändå, vill inte belasta sjukvården men blir tokig snart

      Det enda som hjälpt mig är massor med kokosolja. Lider med dig ?

        Äta eller att smörja med

          Smörja. Prova annars jojobaolja – det är guld!

            Tack för tips

      Snippan blir surare för att det ska bli svårare för infektioner att ta sig upp i livmodern vilket gör att man lättare får svamp. Så kosten spelar nog inte så stor roll. Se över vilka kläder du använder och behandla med svampläkemedel, fråga din BM

        Yes jag får höra mig för. Jo för mig är kosten avgörande ifrån att ha en mild klåda till brännande klåda….

    Vad har ni köpt i julklapp till eran mamma/pappa/syskon?

      Jag har köpt en gemensam present till dem: brädspelet ”när då då?”. Roligt, fartigt och passar bra att spela med de flesta.

      Ingenting, dom är vuxna med egen inkomst allihop och vi kommer inte kunna träffas ändå.
      Ska skicka julkort och förhoppningsvis ringa dem på julafton.

        Jaha är julklappar endast till de utan inkomst?

        Typiskt! Ska genast skicka tillbaka julklapparna till min man, bror, mamma, pappa och svägerska. Nån som vet om barnbidrag riktas till barnen och då är att betrakta som inkomst? För i såna fall får ungarnas paket ryka också.

      Till mamma: Ampuller från Babor
      Till pappa: Tonicwater & tonicsyrup från Swedish tonic. (Han fick en fin flaska gin i farsdag).

      Till mamma och pappa köpte vi ett spel (kul att kunna spela nytt spel under jul). Till bror köpte vi ett kit för att odla egna bonsaiträd och till lillesyrran ett Dobby-halsband och en figur från HP.
      Ska sitta i karantän 14 dar innan vi åker hem (1h bort) och har antikroppar så känns ok ändå att samlas 6 pers.

      Jag har köpt en vinresa till Italien till mamma&pappa. Sen skrev jag fint rim, band rosett runt och la i ett stort inslaget paket ☺️

      Ingenting. Många år sedan vi vuxna slutade köpa julklappar till varandra. Så skönt tycker jag.

      Min pappa har dålig ekonomi så jag försöker alltid köpa nåt som han behöver (eller nåt han inte har råd att ”unna” sig). I år blir det kläder och lite lyxigare duschprodukter. Min bror ska få en tröja och kaffekvarn. Mamma gillar när vi hittar på saker så jag ska bjuda henne på spa.

      Rituals-produkter till mamma och en bok till pappa

    Kan man få negativ svar om man inte fört in pinnen längst längst bak in i näsan när man tar covidtest?

    Tänker lite på hur säkra dessa test är.

      Der går ju verkligen inte att peta så långt in i munnen som det är på bilden utan att börja spy?

        Ja ursäkta äckligt men jag kräktes lite i handfatet när jag försökte

          Kanske därför det sprids som en löpeld… Osäkert svar ju.
          Speciellt när man ska ta själv.

            Självtesten är ju utvecklade så de i de närmsta inte ska gå att misslyckas. Därför det är både näsa – svalg – spott.

              Inte alla, jag tog bara i halsen.

              Stockholms hemtest är bara svalget. Eskilstuna vet jag har svalg, näsa och saliv så det skiljer sig.

                Bor i Stockholm och lämnade test igår och det var näsa svalg och saliv. Men vet att det för några veckor sedan bara var svalg.

      Ja.

      Ja, jösses vad obehagligt det var. Men tyckte att den i halsen var värre än den i näsan.

        Kag har fibl för näsprovet så
        Never att jag tar det.

          Haha vad skrev jag ?

      Om det är otydligt så fpr du det dom svar, att det inte gick att analysera. Frågade när jag gjorde mitt ifall att ?

      Jag har tagit test hos vårdcentralen i slutet på förra veckan, finns inte en chans att lyckas rätt med det själv,,för så vidrig det va, det gör man inte själv hemma.. ?

        Va i näsan.. eller i hjärnan mer tycker jag..

      Men test på vårdcentralen, de är i näsan eller? Jag har grov fobi mot saker i munnen som inte ska vara där. Bara förra veckan t.ex, det var ben i fisken jag åt och benen gav mig kväljningar och då var de inte ens nära att sväljas. Livrädd för test i halsen!

      Jag bor i Uppsala, jag fick tre alternativ. Hals, näsa eller spotta. Jag valde spotta i ett glas och köra ner pinnen där, hur smidigt som helst 😀

    Om man har sj prio poäng som går ut vid årsskiftet (lätt hänt detta tågresefria år…) kan man logga in i poängshopen och skänka dem till t ex mind Eller min stora dag. Ett litet tips såhär i december, från mig till er alla 🙂

      Eller köpa något till sig själv om man vill det!

    Okej Erica Lindberg i PH. Gumman-avsnittet igår. Varför är hon så korkad? Det var ju HON som kallade Tanja det 1000 ggr och sen anklagar henne för att göra det. Plus vad är detta med att skrika mobbning, att Anna och Kristian ska ha mobbat henne på YT? Nån som såg avsnittet?

    Om man är med i PH får man leken tåla liksom, klart det blir kommenterat, det är ju det som är poängen med reality.

    Det är nåt när hon pratar, hennes ögon stämmer inte överens med det hon säger/rösten. Otäckt är det.

      Jag har alltid undrat hur man kan kolla på PH, och liknande som EOTB etc. Kan inte tänka mig något värre.

        Så onödigt av digbatt ens beblanda dig i diskussionen

          *dig att

          Varför det? Kommentarsfältet är till för diskussion av alla det slag ( nästan) så att tala om att PH och EOTB bara är skräp hör till.
          Men det är ju bara pantade människor utan IQ som är med.

            Ts vill ju uppenbart diskutera Ericas beteende från igår, vad du tycker om programmet är helt ointressant i det sammanhanget.

      nä hon verkar helt galen

      Jag tål henne inte! Aldrig tyckt om henne i någon säsong hon har varit med i.

        Håller med. Fick panik när jag förstod att hon skulle komma in, så oerhört otrevlig och osympatisk människa. Har sett något avsnitt av Middag med mitt ex där hon är med också och fyyyy fan vad taskig hon hade varit mot sin före detta pojkvän. Förstår verkligen inte varför Putte är tillsammans med henne, han verkar så snäll och normal…

      Får alltid lite seriemördar-varning när hon börjar tjafsa. Hon ser helt likgiltig ut, pratar väldigt fort och hetsigt och har en väldigt aggressiv underton. Var inne på hennes IG någon gång och då framstod hon som väldigt trevlig och charmig i textform åtminstone. Väldiga kontraster.

      Tycker ändå att hon känns sjukt instabil sett från de säsonger hon varit med i PH och jag tvivlar på att hon skiljer sig så mycket från sin PH-version i verkligheten…

        Tycker det är så jävla märkligt att Patric som verkar otroligt sympatisk, trevlig och stabil ser något hos henne.

        Exakt så!! Du satte verkligen ord på det. Död i blicken, fort och hetsigt, aggressiv underton! Nåt stämmer inte, man får verkligen dåliga vibbar

      Erica har aldrig någonsin brytt sig om andras känslor men tappar det om någon annan kränker hennes på ens det minsta sätt

    Hej fina!
    Har en enkät som behöver fyllas i och jag skulle uppskatta det oerhört mycket om någon härinne skulle
    kunna besvara frågorna! Inget måste utan är bara tacksam om det finns några stycken i alla fall som kan tänka sig göra det.
    Tack så mycket och hoppas att detta är okej Camilla!
    https://forms.gle/FXDojrmQxBQzSQXz6

      Vore bra med lite kontext innan man klickar på en främmande länk.

        Ja, det är god sed att skriva vem som gjort enkäten, om det är för någon kurs/examensarbete och isåfall vilken skola. Samt kontaktuppgifter om man han frågor om enkäten (behöver bara vara en mailadress till en ny mail) 🙂

      Helt okej! Det är ju Öppet Spår. 🙂

      Men du kan väll skriva lite vad det handlar om.

      Frågorna är oklart formulerade, det står ingenstans varför eller vem som står bakom enkäten. Vad är syftet?

      Kommer inte klicka förrän det getts nån info om bakgrunden

        Samma här

    Er mest spelade låt på Spotify 2020?

    Ballin’ – Mustard fest. Roddy Ricch här.
    (Går att se på Spotifys förstasida idag)

      Lose it all – Brennan Heart

      Blinding Lights, en cliché men den är ju så sjukt bra.

      August – Taylor swift

      Åh älskar att höra om andras Spotify-statistik ?
      Min mest spelade var låten Ignite av Alan Walker, K-391, Julie Bergan och SEUNGRI.

      5 seconds of summer – Youngblood. Speciellt de dagar jag måsta åka hemifrån 5.20 på morgonen.. Hör ni någon på 45:an mellan lilla edet – trollhättan som nästan dunkar av nummerplåten pga hög musik/bas och som ylar med så hon nästan själv blir döv, var inte orolig, det är bara jag!

      ”Huvud, axlar, knä och tår” tyvärr (har småbarn, tyvärr)

        Går det ställa in en barnprofil på Spotify som man kan växla till? Som på Netflix. Spotify weekly är förstört av all barnmusik på mitt konto ?

          Om du har Spotify Family kan du ladda ner deras barnapp

      When the party is over – Billie Eilish. Brukar verkligen inte ha så pass mainstream artister och låtar men i år var topp tre låtarna Billie Eilish haha. Skyller på att det är bra musik att lyssna på medan jag jobbar.

      High hopes – Panic at the disco

      500 miles.

      Falling med Harry Styles.

        Min med <33333

      Irresponisble fee- med Odd Lily , grym låt har lyssnat sönder den. De kör en live på insta på fredag!

      Nummer 2 på listan är tyvärr ”Hjulen på bussen” med Babyloonz, hej småbarnsförälder.

      Hade alla topp 5 på babblarna. Märks att jag varit föräldraledig much? Huvva ??

      Ed Sheeran – South of the border ?

      Svag med Viktor Leksell ?‍♀️

        Stör mig otroligt på den låten av någon anledning haha

      Bebe Zahara Benet – Banjo

      Blev dumpad i år så inte helt otippat var mina mest spelade artister Roffe Ruff och Hov1 (var likadant för 2 år sen när jag avslutade en annan relation).

        Det där är inte fy skam. Roffe är min meat lyssnade artist år efter år oavsett relationsstatus. Vilken jävla legend den mannen.

          Haha ja han är alltid med på topp 5 om inte annat. Hade räddat min Roffehoodie över telefonen alla dagar i veckan.

      Godmorgon- Chips, Kikki Danielsson

      Popular Song – Ariana Grande & Mika

      Soulfight – The revivalists

      Shallow – Lady Gaga & Bradley Cooper. Lever för att skriksjunga till den ?

      Borsta tänderna med Babyloonz. Spelar den två gånger per dag, varje dag,,, och ibland lite till när barnet inte lyckats sjunga och gapa samtidigt länge nog

      Tillsammans i mörker – Håkan Hellström

      In your eyes m the weeknd

      Rain on me med Lady Gaga och Ariana Grande.

      Him and I med G-eazy och Halsey. Älskar!!

    Har sån grov ångest, gjorde ett litet snedsteg på jobbet idag och detta ÄTER upp mej, fyfan. Vill bara gråta o gräva min grav. Varför känner man såhär när det bara är ett LITET snedsteg, inte ens nått farligt haha….

      Exakt samma för mig idag. Eller saken hände i juni men tanken av ångest då jag kom att tänka på det idag, åt nästan upp mig. Jag började söka på ”why we feel shame,” etc. och främst ”How to overcome an embarrassing moment,” och Jesus christ vad OK allt känns nu. Det finns många bra videor som går igenom varför man känner såhär och hur man kan tänka framöver. <3 Lycka till.

        Men åh, kan du inte länka någon du gillade? 🙂

    Paula Rosas.
    Pga hennes skenhelighet och dubbelmoral.
    Och för att hon låter sina fans-läsare ”skydda” henne så hon slipper svara på ifrågasättande kommentarer om bla hennes ”karantän”..

    Roger that!

    Vi bor i nybygge och vi flyttade in i januari, allihop. Alltså alla i vårt hus och alla i huset mitt emot. Tror det är typ 105 lägenheter eller nåt.
    Från vårt vardagsrumsfönster ser man in lite i en av lägenheterna mitt emot. Den lilla del av lägenheten jag ser är fortfarande full av flyttlådor och kaos, så som det ser ut dagen efter man flyttat in. Ingenting har hänt sedan januari. På något sätt oroar jag mig för personerna som bor där. Jag tror att det är köket jag ser in i, vilket gör det hela lite mer oroande.
    Men samtidigt är jag ju lite knäpp som oroar mig pga en lägenhet full med flyttlådor.

      Låter lite som du är en karaktär i en Jonas Karlsson-novell.

    Nån som testat positivt för HPV-virus? Har de läkt och försvunnit för er och hur lång tid tog det?

      Snart tre år sen och vi senaste kollen i maj var det inte utläkt. Går på immunförsvarshämmande nedicin dock vilket gör att det blir svårare för kroppen att ta hand om det.

        Ah säkert därför då, ska få veta snart om mitt läkt ut ?

          Jag har koniserats en gång och har inga cellförändringar kvar trots att viruset är kvar, så misströsta inte om det inte är läkt än! Att cellförändringarna håller sig borta är viktigare. / 20:13

            Ja jag har både cellförändringar och hpv, känns läskigt och jobbigt, men hoppas på positivt besked nästa vecka ??

      Yes, hade lätta cellförändringar också. Tog kanske ett år från mitt första cellprov (där jag också var positiv för HPV) till dess att jag bara behöver gå va 3:e år igen så antog att det försvann då!

        Tog mitt prov förra veckan för att få veta om de läkt ut och försvunnit, och även hur mina cellförändringar är. Känner mig nervös 🙁

          Har det kommit blod under era prov?
          Jag har aldrig haft cellförändringar men alltid när provet tagits har det börjat blöda. Alltså i samband med att cellprovet togs samt även mycket blod efteråt och ont i magen. Det gör mig väldigt orolig. Att jag har cellförändringar/cancer trots negativt besked.

          Någon mer som brukar blöda under cellprov?

            Inte när jag gjort cellprov men när jag har gjort biopsi på livmodertappen så känns de som molande mensvärk efter och blödde i 1-2 dagar sen gick de över

            Jag blöder i regel inte. Haft grava cellförändringar och blödde inte vid provtagning då heller. Ont i magen får jag dock alltid

      Jag fick det runt 2013-2014 och det har ännu inte försvunnit. Har gjort 2 koniseringar också (men har inga cellförändringar).

        Oj va länge :/ Jag har cellförändringar och hpv virus, känner mig nervös inför hur läget ligger till nu, ska få veta nästa vecka tror jag

          Jag hade cellförändringar först men det har inte kommit tillbaka. Har inte heller de farliga HOV-virusen så det är ju alltid något.

            Hpv*

      Vad är det för virus. ?

        Humant papillomvirus, kan orsaka cellförändringar på livmodertappen och nr 16 och 18 står för 70% av alla livmoderhalscancerfall. Gå på era cellprov!

        Finns vaccin för det idag också som unga tjejer kan få. Hade turen att vara med i testgruppen, annars skulle min årskurs varit för gammal för att hinna få vaccinet. Min mamma var mån om att jag skulle ta det då jag hade möjligheten eftersom hon hade många bekanta som haft verkliga problem med HPV-virus.

          Nu även för unga killar 🙂

      Jag fick reda på att jag hade cellförändringar våren 2018 och i år blev jag kallad på återbesök. Allting såg bra ut och förhoppningsvis håller det sig så ☺️

      En kompis har gjort en mindre operation för att ta bort cellförändringar och jag konsulterade henne innan mitt återbesök. Hon var extremt pedagogisk och lugnade mig något enormt, om det nu skulle vara så att mina cellförändringar inte hade läkt av sig själv. Så om det är så att cellförändringarna inte har läkt av sig själv, så finns det vägar framåt. Låt inte dina tankar skena iväg och tro det värsta direkt ?

        Åh va skönt för dig ???
        Ja de känns läskigt och har svårt inte tro det värsta ? har både cellförändringar och hpv, hoppas på positivt svar nästa vecka

        Ja hon jag delade rum med hade opeterats flera gånger för det men nu var det sista gången.

      Jag gjorde en konisering i september förra året, var på återbesök i februari och då var cellförändringarna borta men inte HPV-viruset. Blev kallad igen nu i augusti och då hade det läkt ut och jag kan återgå till ”vanliga” kontroller igen ? Jag förstår att det känns obehagligt men jag försökte se det som att det är jättebra att det upptäcktes i tid och att jag var under regelbunden kontroll ?

    Godaste smaksatta tobaksfria snuset? Är inget fan av mint. Klarar mig utan eventuella pekpinnar, vuxen människa här och så.

      Hahah vill säga spearmint från zyn men det lär du ju inte gilla i så fall. Men jg älskar cuba libre från Shiro! Älskar deras mojito också.

        Tack, ska kolla upp! Mint är ju fräscht men vill ha nåt som är gott liksom haha (vilket jag inte tycker mint är då)

          Skruf cassice ?? Otroligt fräsch i jämförelse med alla andra tobaksfria jag provat.

      Zyn Espressino är sååå god!
      Riktigt ljuvlig i smaken.

      Lyft royal purple!!

      Varför skulle nån ha pekpinnar om ett sånt snus? Är väl inte farligt?

        Finns väl alltid folk som har åsikter om beroendeframkallande substanser??‍♀️

          Men är det då? Utan nikotinet?

            Det är nikotin i.

            Det är med nikotin men utan tobak.

              Ok, trodde det var samma sak.. ?

        Kolla bara så det inte är för sockrigt och därmed obra för tänderna på tal om pekpinnar ☺️

          Allt snus är obra för munhålan

    Kan vi ta ett moment och minnas att bunkerläkaren är en fri man from Januari.

      Det där var spännande att läsa om. Jisses han drogade väll henne och skulle ha genne i en bunker. Hur länge satt han inne . Ja han får väll bygga upp en ny karriär.

        2016 fastställer dömer hovrätten honom till åtta års fängelse för människorov. Martin Trenneborg kan bli vilkorligt frigiven tidigast i januari 2021

      Driiiiver du???

        Va men såklart jag inte menar som läkare men han måste ju fortsätta leva. Driver du om du inte fattade det??

          Va?

      Vart läste du det? Jag hoppas verkligen inte det är sant?Har googlat men inte hittat något om det 🙂

        Såg tv3 dokumentären i huvudet på en mördare i veckan.
        Söker du på bunkerläkaren fri så skriver expressen :
        2016 fastställer dömer hovrätten honom till åtta års fängelse för människorov. Martin Trenneborg kan bli vilkorligt frigiven tidigast i januari 2021

      Så även Ephrem Yohannes som mördade Elin Krantz.

        Tack!!!!!! Jag gick och funderade igår på vad tjejen hette som jag en gång hörde en podd om och som jag ville höra igen.

        Han blev väl livstidsutvisad också väl? Så även om han är fri så försvinner han från Sverige. Gud förbjude att han skulle ge sig på någon annan oskyldig människa i det land han hamnar i!!

      Glöm inte Mahdi El-kaissi Ramadhan, känd i etablerad media som ”Casper Östlöv”.

    Är det någon här som har tagit minipiller och sedan slutat? Hur lång tid tog det då för mensen att komma igång igen?

    Jag ska genomföra en fertilitetsbehandling, och läkaren rådde mig att äta minipillrena ända tills vi hade planerat hela behandlingen. Enligt fertilitetskliniken kunde hela systemet få ”en bra skjuts” och ”nystart” när jag slutade med minipillrena. Och när jag slutade så måste vi vänta tills mensen har satt igång innan vi kan börja med sprutor m.m. Men nu har det gått fem veckor sedan jag slutade med minipillrena, och mensen har ännu inte satt igång ? Och om den inte har startat imorgon så måste jag ringa dem, meddelade de. Och då får jag komma dit på fredag, och så undersöker de vad som är ”fel”.
    Är detta normalt? Har någon här varit med om något liknande?

      Inte ovanligt eller konstigt.

      Tagit 2 veckor sen kom mensen

      Gå med i fittlife på facebook. Supervanligt, för vissa tar det närmare två år.

      Har inte tagit minipiller, men när jag slutade med p-piller tog det flera månader innan mensen kom igång.?

      Slutade nyligen, tog 6 veckor för mig innan mensen kom tillbaka!

    Tips på julklappar till en tjej på 8 år som har allt hon behöver och lite till? Hon fyllde även år för en vecka sedan och fick då en ny cykel osv. Står heeelt still.

      en radiostyrd bil

      Något hon kan göra själv kanske, anpassat efter hennes intressen. Antingen färdiga kit (finns väl mycket sådant för tvål, ljus, smycken, vävning, bygga robot och massa annat) eller sätt ihop ett eget. Då blir det som att ge en aktivitet liksom. Annars är tidningsprenumerationer eller boxprenumerationer en asbra present när man inte kommer på något, till alla åldrar från typ 6-7 och över.

        Tack för bra tips ?

      Är du en ”rolig person” i hennes liv? Alltså någon som hon gillar att vara med eller kanske till och med tycker är lite spännande att få vara med? I så fall är mitt tips att ge henne en ”dag” med dig. Tex att ni går på stan tillsammans, går och fixar naglarna tillsammans, har filmkväll hemma hos dig tillsammans, eller nåt.

      Obs! Detta tips är ej coronaanpassat!

      En upplevelse kanske? Åka skridskor ihop med dig? Spännande utflykt i skogen? Sova över och ha en kväll där du berättar lagom läskiga spökhistorier och ni typ tältar i vardagsrummet? Ge henne ett födelsekort med tid och plats (planerat med föräldrarna innan)

      Kanske lite småplock från bodyshop? Nån duschkräm, badbomb, läppbalsam ?

      Åka buss/tåg/spårvagn och gå på bio typ. Eller gå och fika! Beroende på vart man bor (eller 1000 andra anledningar) så upplever jag att många barn aldrig åker kollektivt och att de tycker att det är jätteroligt

        Efter corona då?

      Böcker är alltid bra!

      Gravitrax, pyssellåda från Panduro, inlines, UNO-kortlek?
      När Corona är över: biobesök eller typ Jump yard kombinerat med McDonalds?

    Det här vill jag uppmärksamma: ”54 procent av Sveriges vuxna är överviktiga eller lider av fetma. Det är en ny norm.”

    https://www.expressen.se/kultur/victor-malm/vi-ar-underhallna-och-overgodda-till-dods/

    Det dör fler av fetma i världen än av covid-19. Men är man kroppspositivist är det ingen fara, för ”alla är lika fina”.

      Kroppsaktivism/positivsm var ju en asbra tanke när det begav sig (speciellt eftersom det fick start omkring/strax efter 00-talet med size 0 idealet, alla extreme makeover serier m.m.). Men på senare år har den väl tyvärr blivit lite ”hijacked” på ett negativt sätt. Men ser alltfler som istället förespråkar ”kroppsneutralitet” och tror det är något många fler kan relatera till. Man behöver inte älska sin kropp, men inte hata den heller. Ens kropp är vad den är just nu, vill man förändra det – kör hårt, utan att för den sakens skull må dåligt över det ett håll eller ett annat.

      Så jävla löjlig jämförelse. Man kan inte jämföra fetma med covid. Precis som att du inte kan jämföra covid med bilolyckor.

        Fast du måste ju sätta dödstal i förhållande till varandra. Eller ska vi inte bry oss om hur många människor som svälter ihjäl VARJE DAG längre?

          Det kan man väl göra om det finns ett bra syfte med det. Till exempel för att se vad som är vanligaste dösorsakerna på en plats för att se var man behöver jobba mer med eller vad som behöver med resurser. Men liksom, en pandemi är ju ett akut problem just nu, så hur många dödsfall som orsakas av fetma annars är ju rätt ointressant i det sammanhanget.

      Den förhärskande normen (idealet) är fortfarande, och har länge varit, att vara smal. Det är uppenbart. Ändå ökar dessa siffor. Så hur bra tycker du det fungerar för att motverka fetma?

      Jag tror det snarare är att göra det lätt för folk att röra sig och äta bra mat är det som hjälper. Kunskap om de enklaste principerna när man väljer mat, att arbetsgivare låter folk träna på arbetstid, sluta bygg bort miljöer där barn kan röra sig, goda vanor från barnsben, att ge folk långsiktiga strategier för att träna och äta på ett sätt som är positivt.

      Jag tror att Anders Hansen gjort extremt mycket mer för folkhälsan än typ Victoria Secret och liknande ideal. Det är skillnad på att röra sig för att må bra i vardagen, och att röra sig för att man känner förakt mot sin kropp.

      Kroppspostivism kan få tjocka människor att våga gå till gymmet, stranden eller dietisten utan att må dåligt över sig själv. Att inte hata sig själv hjälper en att må bättre och på så vis få energi att ta tag i sitt liv.

      Tror inte en sekund på att kroppspostivism bidrar till ökad fetma.

      Men lägg av…. Så tröttsamt, ofta du bryr dig om okända människors hälsa. Det är bara ett rent och skärt förakt. ALLA vet att det kan vara farligt att vara överviktig, ALLA vet att det är farligt att röka och knarka. Så less på alla ”välvilliga” pekpinnar. O då är jag ändå smal själv.

        ??

        Fast folk får supermycket skit här för att de är gravida under pandemin och ”belastar vården”. Hur mycket belastar inte överviktiga vården under corona? De klassas tom som riskgrupp medan gravida ej gör det. Så himla obefogat inlägg var det inte…

          Nej, inte bara överviktiga. Det är rejäl fetma som kan va farligt med corona.

          Nej. Om man tar ett beslut att äta upp sig och uppnå fetma under coronatiden vore det jämförbart med graviditet.

          Det gick ett program för några år sen, ett avsnitt hette ”vad kostar min feta granne”. Om jag minns rätt var det 900 kr/år…

      Fetma är väl inte en smittsam sjukdom.

        Fetma är ett val.

          Inte för alla. Har inte denna diskussion hållt rum 1243543 gånger? Folks fettförakt är tydligen så inbitet att det bara INTE GÅR att sluta hata tjocka.

      Felkoppling? Koppspositivism handlar inte om att ”det inte är någon fara att vara fet”. Det handlar om att inte bli hatad/mobbad/diskriminerad p.g.a. sin vikt och sitt utseende.

      Som en stor person är du dagligen utsatt för förakt genom blickar, ord och/eller handlingar. Detta om något bidrar till en negativ psykisk hälsa. Det bidrar även till en sämre fysisk hälsa då en person som inte är välkommen i den offentliga miljön inte gärna vistas utanför sitt hem. Att äta mycket handlar ofta om att vilja fly från sina känslor och tankar. Om man vet att man inte är acceptera eller rent av är hatad av folk (och sig själv, då man har blivit itutad att tjocka personer inte är bra människor) för den kropp man har vill man fly från de känslorna och tankarna –> äter.

      Och rädslan för att inte vara smal gör att folk i olika kroppsstorlekar (smal som tjock) hamnar i ätstörningar.

      Acceptans for the win, jag tror att det är en viktigt komponent till långvarigt positiva förändringar i psykisk och fysisk hälsa.

        ?

    Imorgon påbörjar jag en medicinsk hemabort. Är i v 7+nåt. Första tabletten imorgon och därefter utförs hela processen på lördag.

    Tre (rätt stora) barn sen innan, använt skydd men är ju uppenbart inte rätt för oss…. mår piss. Är rädd.

      Stor kram till dig! Om det är rätt beslut så är det rätt beslut men känslorna hänger kanske inte med hjärnan alla gånger. Det är ok. Ladda upp med sådant du gillar att äta, film och poddradio samt värktabletter. Det gör ont fysiskt men inte så länge. Det kommer kännas bättre. Var snäll mot dig själv

      Det kommer gå bra ❤️ Jag gjorde en i vecka fem. Bästa beslutet jag tagit i mitt liv.

        Tack för pepp ? Hur kändes det? Väldigt smärtsamt?
        Haha, läser kanske om mardrömsscenarion (herregud, har ju fött barn utan bedövning) men verkar som det är så otroligt smärtsamt så jag blir rädd ?

          Är du säker på att du vill göra det hemma? ❤️ Menar inte att göra dig otaggad men kn vara skönare på sjukhus med riktig bedövning då det kan göra väldigt ont.

            jag har inte så mycket val tyvärr. Var möjligt att få göra det på mottagningen men ligga där i ett rum vette fan…. får med mig oxynorm och hoppas ju att det kommer räcka. Men känns läskigt

              Och jag hade gjort det där. Så himla tryggt med sköterskor eller om något händer. Sen kan man ta kaffe och deras goda mackor. Jag ej gjort det men annat.

              Mitt bästa tips är att ta oxynormen samtidigt som du tar tabletten som sätter i gång blodflödet. Asså INTE vänta tills det gör skitont. Det gjorde jag och kräktes av smärta non stop så kräktes upp tabletterna.
              Med all respekt. Du kan inte jämföra att föda ett önskat barn omgiven av sjukvårdspersonal med att blöda ut ett foster på toa utan hjälp. För vissa gör det inte särskilt ont. För andra, mig till exempel var det vidrigt. Värre än min förlossning.
              Men med rätt smärtlindring så hade det säkert varit uthärdligt. Så spara inte på det, och köp hem en värmekudde om du inte redan har det.
              Se till att någon annan har hand om dina barn ifall du får ordentligt ont och bara behöver fokusera på dig själv.
              Det positiva i det hela är att smärtan går över relativt fort, några timmar. Dagen efter mådde jag ganska bra, bara som en mensvärk och lite öm

            Tror inte det går pga Covid?

          Jag har fött tre barn. Mellan barn två och tre fick jag ett uteblivet missfall i v 12 (fostret dött i v 7 ca). Fick tabletter hem och inget direkt information om hur ont det skulle göra. Det var en väldigt intensiv smärta under en kortare period, men då var smärtan helt klart värre än under mina tre förlossningar som jag haft utan bedövning. Du klarar det! Men var inställd på att det känns.

        ❤❤❤

      Hjälp! Är nyanställd på ett företag som det inte går så bra för och det känns som ett oseriöst företag med många missnöjda kunder. Företaget har haft ungefär 4 anställda som slutat efter några månader det senaste året bara. Chefen är ung och kan vara ganska otrevlig, hon ger mig uppgifter som jag aldrig gjort förr och förväntar sig att jag ska veta exakt hur man gör. Vill också nämna att chefen och en annan anställd är väldigt tajta (bästa vänner typ) då bägge mer än gärna ger mig en hög med uppgifter som jag inte hinner med. Dom ”glömmer” att nämna viktiga detaljer kring arbetet som ska utföras sen blir dom sura för att man gjort fel. Jag mår skit, känner att jag håller på att gå in i väggen efter bara 4 månader. Vad ska jag göra? Jag letar annat jobb men det är så svårt att hitta nu pga pandemin.

        Oj felpost.

        Gör bara så gott du kan, försök skärma av dig mentalt och sök nytt jobb. Blir det överjävligt kanske du kan bli sjukskriven. Gå med i facket om du inte redan gjort det.

      Jag fick ett missfall som inte kom ut av sig själv så fick ta dessa två tabletter och för mig var det en fruktansvärd upplevelse. Låg på sjukhus större delen av dagen i riktiga smärtor. Jag har dock inte hört någon annan med samma berättelse så bli inte för uppskrämd av det.

    Vad tror ni regeringen säger om julfirande i år? Hur har ni tänkt fira? Jag vill så himla gärna fira med min mamma och pappa (62 år) + 2 syskon, 40 min bort med bil, men min sambo tycker jag är fullkomligt ansvarslös. Han tycker vi ska sitta hemma bara vi två. Hur tänker ni? (Säger de att ingen får träffas utanför sitt hushåll får man ju följa det såklart).

      Vi kommer fira med vår närmsta familj. Vi ses ändå, men ingen av oss umgås med andra utöver det. Vi kommer vara utomhus ”i värsta fall”, eller inne men försöka sitta mer utspritt och tvätta händerna ofta och så. Inte optimalt såklart iom att tanken är att man ska sitta instängd ensam… men så kommer vi att göra.

      Jag har inte träffat min familj sen februari, så har nog lite annorlunda syn på det. Kommer inte träffa dem i jul heller, ddock lite mer komplicerat skulle jag tro då jag inte bor i Sverige, en förälder i riskgrupp. Men jag förstår frestelsen såklart och känner det själv, men tänker som så att nu har vi ju investerat snart ett helt jäkla år på att leva annorlunda för att skydda varandra. Såklart blir det ju ännu mer frestande att träffa folk igen ju längre det går, men försöker tänka att om jag nu gör det och det inte slutar så bra så var ju allt annat ”lidande” under året bortkastat. Så jag säger försök håll ut, snart kommer vaccin. Men som sagt, lite annan sits också kanske. Däremot borde du se till att din sambo är med på det oavsett om du gör det och inte känner sig ”tvingad” att följa med och bara vara obekväm hela tiden.

      Jag och min sambo kommer att fira själva. Jätteledsen för julen är min favorithögtid och vi bor alltid hemma hos mina föräldrar och min syster kom dit från sin stad. Men i år får det bli en paus. Corona tar tyvärr inte paus bara för att det är jul.

      Kommer fira med min pojkvän, men jobbar på dagen så hade nog bara gjort det oavsett. Hoppas att alla följer rekommendationerna så inte en massa mor- och farföräldrar ska behöva dö.

      Tycker inte det låter fullkomligt ansvarslöst om det bara är ni 5 (6 med sambon?) Men vänta och se vad de säger och följ det (som det verkar som du ska göra). Jag kommer antingen fira med familjen i en annan stad eller hemma med bara min man, också helt beroende vad restriktionerna blir.

      Jag tänker att det beror på hur man lever i övrigt. Jag kommer träffa min familj under jul, men jag bor ensam och jobbar hemifrån och har knappt några sociala kontakter. Mina föräldrar jobbar däremot i skolor och träffar därför människor varje dag så det är större risk att jag smittas av dem än att de smittas av mig. Och eftersom jag fortsätter vara isolerad efter jul är det en risk jag är villig att ta eftersom jag inte kommer riskera någon annan att bli smittad. Hade jag haft ett socialt jobb/inte bott ensam hade jag antagligen tänkt annorlunda.

      Vi kommer grilla på dagen med min familj.
      På em/kväll har vi beställt take away i form av julbord till mig, min son och min man.
      Dagen efter ska vi träffa min mans familj utomhus.
      På lillejulafton har vi uppesittarkväll med Bingolotto via FaceTime.
      Ja det suger. Jag har inte träffat min syster sedan i januari.
      Men om man inte ska träffa andra än de man bor mer så är det så det får bli.

      Jag kommer träffa min närmaste familj i jul. Det är jag med min partner och mitt barn, två syskon med sina partners. Dock har vi ställt in alla träffar inomhus fram till jul. Vi träffas utomhus nån gång i veckan (några stycken per gång). Är någon minsta sjuk kommer den personen få ställa in dock.

      Vi kommer fira med våra föräldrar, de är annars också så stor del av vår vardag med småbarn och har varit omöjligt pussel på många sätt denna höst, så vi har bestämt på detta sätt!

      Sambon å jag kmr sitta i karantän 14 dagar sen åka hem till hemstaden (1h) bort och träffa först hans familj (3st) sen min familj (4st). Alla kommer ha hållt sig hemma så känns okej. Och känns också okej att ifall jag behöver uppsöka vård så är det inte fel region.

        Vi har för övrigt antikroppar men känns klokast att sitta i karantän ändå innan.

        Jag och min pojkvän ska åka till Åre och fira med hans släkt. Men vi kommer ha eget hus som vi hyrt och hålla avstånd ?

      Jag forstar att det kanns jattetrakigt att inte kunna fira jul ihop, speciellt om man bor sa pass langt bort och inte kan traffas mycket i ovrigt heller. Men det AR inte hela varlden att fira jul ensamma. Jag har bott utomlands i 10 ar och firar valdigt sallan jul med min familj men jag kanner ocksa att i ar kanns extra viktigt. Om ni verkligen vill kanske bade du och dina sambo + din familj kan isolera er i minst en vecka fore? Alltsa verkligen isolera sig, inte ga till affaren eller nagot alls. Restriktionerna finns ju har for att skydda folk, inte for att gora det javligare an vad det redan ar. Tank om ni faktiskt skulle smitta nagon i familjen?
      Menar inte alls att vara nedlatande eller dommande utan jag forstar verkligen hur det kanns. Sa for mig finns det 2 alternativ och det ar 1) stanna hemma eller 2) alla gor en full isolering en tid innan. Finns nog inget sakert mellanlage faktiskt.

        Tack för alla svar och resonemang, känns bättre nu efter jag läst era kloka kommentarer. Min sambo kommer vara hemma oavsett hur jag gör, men jag vill ju inte dra hem något till honom. Jag jobbar oftast hemma (måste ibland till kontoret) och har inte träffat någon förutom min sambo inomhus sen i april ungefär. Har haft julen som en ljusglimt i mörkret, därför det känns så otroligt jobbigt att inse att julen nog är att glömma också. Men vi alla sitter ju i samma båt! Ska försöka få till att alla sitter i karantän 10 dagar innan, men tror det kan bli svårt med mina föräldrars arbeten. Får tänka att det blir en mysig dag/kväll med enbart min sambo också…

          Ni kan göra det hur mysigt som helst! Har firat några jular själv med min sambo och ska göra det i år. Vi gör ett julbord för oss precis som vi vill ha det, pyntar, bakar, kollar på filmer, spelar spel osv. Fokusera på det mysiga och roliga ni kan göra istället för vad som inte går att göra. Sen kan ni kan ju sätta upp så ni har videosamtal tillsammans med familjen/familjerna ändå. Ska ni byta julklappar kan ni ju köra dem till varandra innan (utan kontakt liksom) och till och med ha julklappsöppning ihop. Koppla in en dator på HDMI i TVn så känns det lite mer ”där”. Vi ska t.ex. ha uppesittarkväll med min mamma över video och spela Bingolotto med henne. Du behöver inte glömma julen helt, bara ändra lite. Om inte annat blir det en historia att komma tillbaka till alla kommande jular 🙂

      Vi kommer fira bara vi i familjen, dvs man och våra två barn. Kommer ha lite glöggmys utomhus på dagen med mormor (om det inte ösregnar typ). FaceTime då och då under dagen/kvällen med min bror och familj samt mormor, så man kan se lite när det öppnas paket osv.
      Inte värt risken att någon blir smittad. Det blir jul nästa år igen och då kan vi förhoppningsvis fira som vanligt. Jag tycker att man får vara lite vuxen nu.

      Kommer åka till mina föräldrar dit även min bror+tjej ska vara.

      Vi hoppas kunna åka upp till min familj, beroende på hur läget ser ut. Vi tänker att vi sätter oss i karantän 10 dgr innan och hur bil samt bor på hotell. Jag hoppas att det kommer gå ??

      Mina föräldrar har båda haft covid och har antikroppar.
      Så det blir jag, namn, pappa, min syster och hennes son ??

      Jag är ensambarn så kommer fira med mina föräldrar och min sambo. Enda personerna jag träffar och vi är dom enda personerna dom träffar.

      Åker hem till mamma och pappa och så kommer min bror.

    Har alltid haft regelbunden mens prick på dagen. Bestämde oss för ca 3 månader sen för att försöka få barn och har helt plötsligt börjat få oregelbunden.
    Skulle ha haft mens för en vecka sen nu, men den kommer inte, superliten blödning i måndags, sen inget mer. Tog gravtest i fredags, men negativt som jag hade förväntat mig också.
    Nån som varit med om samma? Vad kan det bero på?

      Prick det här hände mig när jag och min sambo började försöka bli gravida. Alltid haft otroligt regelbunden cykel men sen poff blev den jättekonstig. Funderar på om kroppen blev stressad av att jag gick runt och letade så mkt tecken hela tiden. Efter 4-5 månader gick cykeln tillbaka till normalläge.

      Du kanske är gravid trots allt? Det kan ju vara nidblödning. Har flera tjejkompisar som inte fått plus (CB) förrän i v 6+.

      Vid båda mina graviditeter har jag fått en liten nidblödning innan jag ”plussade”

    Vad har er arbetsgivare gjort för att förbättra er arbetsmiljö, möta regeringens rekommendationer och minska smittspridning? Samt vad har ni för typ av arbetsplats?

    Får panik på att min arbetsgivare inte gör någonting åt situationen, har sökt andra jobb där jag varit på intervju och när jag frågar de cheferna så är svaret typ ”vi har ställt ut handsprit”..

      Jobbar i butik.
      I personalutrymmen – tejpat stora kryss över varannan plats på borden i matsalen så vi inte sitter så tätt och satt ett maxantal på hur många vi får vara samtidigt i lunchrummet. Gjort ett konferensrum till matsal så vi kan sprida ut oss på två ställen Överallt satt upp lappar som påminner om avstånd och att tvätta händerna. Skickar hem folk som snorar minsta lilla.
      I butiken – fått oss att möblera om bland hyllor och ställ så att det blir luftigare i alla gångar så det inte uppstår trängsel. Tejp för att markera avstånd vid kassorna, skyltar överallt för att påminna om avståndet, plexiglas vid kassorna, utsett en person varje arbetsdag som fått i uppdrag att valla in folk med principen en ut, en in om det blir för mycket kunder i butiken samtidigt.

        Låter superbra!

          Ja, det känns som att min chef tagit det superseriöst och verkligen på allvar. Nu åkte jag på skiten i alla fall för jag blev smittad av min pojkvän som i sin tur blev smittad på sin arbetsplats men tack vare alla rutiner och åtgärder så har jag inte smittat någon vidare på mitt jobb och det känns superskönt!

      Det är supersvårt för många arbetsgivare att anpassa på ett tillräckligt bra sätt. De har ju samtidigt ett ansvar gentemot tex aktieägarna att företaget ska klara sig. Många får inga stöd alls från staten för att kunna coronaanpassa. Det är en svår balans att å ena sidan vilja hjälpa personalen att kunna följa rekommendationerna och samtidigt ha råd att betala personalens löner (kan jag tänka mig). Jag är glad att jag har kvar mitt jobb trots denna ökade arbetslöshet,

      Jobbar på myndighet, stort kontor (7 våningar, 100 pers på varje våning i snitt). Jobbat hemifrån sen i mars, varit inne på jobbet kanske tre ggr seda dess. Bara de som måste får vara där. De får inte sitta i lunchrum utan måste fika/äta på sina rum. Alla möten är digitala, max 2 får åka hiss i taget, affischer om att tvätta händerna och håll avstånd överallt + handsprit överallt. Inte ens lönesamtal och liknande får ske på annat sätt än digitalt. Ja, det är väl de åtgärder som går att vidta.

      Handsprit överallt, skyltar överallt, många nya rutiner kring att sprita av olika typer av ytor, regler kring lunchrummet och hur maten får serveras, plexi framför kassor och andra ytor, avspärrningar och markeringar i golvet, restriktioner kring hur många som får befinna sig i olika rum, endast nödvändiga besök från utomstående tillåts, alla som besöker våra personalytor måste skriftligen bekräfta att de är friska, tydligt förväntan att vara hemma vid minsta symtom och 48h efter sista symtomet försvunnit, personer i riskgrupp jobbade hemifrån och en del gör fortfarande där, dagliga möten kopplat till covid-situationen. Bland annat, det finns ännu mer som görs.

      Jobbar på ett Ikea varuhus .

      Jobbar i skolan och arbetsgivaren har inte gjort något direkt. Eller jo, det finns handsprit i klassrummen. Vi får bara höra: ”håll i, håll ut, tvätta händerna och håll avstånd” men de vet lika väl som oss att det inte går att hålla avstånd på en skola. Jag förstår din panik och jag känner detsamma.

        Jobbar också på en skola. Vi har inga möten med fler än några stycken längre, vi undviker att blanda åldersgrupper, föräldrar och syskon får inte gå in i lokalerna, vi är mycket ute på fritids och bara inne i små grupper.

      Bor i Finland så kanske lite annorlunda här. Stort internationellt företag med verksamhet i många länder, jag jobbar på kontor och i min avdelning är vi ca 150 pers. Vi blev hemskickade i mars och har jobbat hemifrån sedan dess. Vi fick ta med den utrustning vi behövde, som extra skärmar etc. Om vi behöver åka till kontoret och göra något är det krav på munskydd då man rör sig i byggnaden och på allmänna platser, även handsprit överallt. Vid skrivborden kan vi ta av munskydden, och man får bara sitta vid vartannat skrivbord. Möten bör hållas på distans.

      Jag är glad att min arbetsgivare reagerade så snabbt, lappar och instruktioner om att tvätta händerna och stanna hemma när man är sjuk dök upp redan i januari-februari. Tycker också det har fungerat bra att jobba hemifrån och saknar inte kontoret alls!

        Samma i Tyskland! Inte sett kontoret inifrån sen i mars. Skönt faktiskt.

          Jag har varit där tre gånger totalt pga mitt team har uppgifter som behöver göras på plats en gång i veckan. Så vi turas om att åka in.

      Alla ska i den mån jobba distans som det går, ansiktsmask finns i alla våningar på kontoret, handsprit vid alla bord och toaletter osv , visir samt glasskiva mellan kunder samt personal osv , så rätt bra!

      Alla som kan jobbar hemifrån (även för att ge större trygghet för dmemsom behöver vara på plats). Möblerat om så alla platser är åtskilda och med stora mellanrum. Ställt in alla sociala aktiviteter sen i mars. Uppmanar alla att ha möten digitalt (även om man är på plats), ställt handsprit och desinfektionsmedel vid alla platser. Upprepar rekommendationerna i varje chefsmejl.

      Tycker det känns bra, kan inte komma på vad de mer skulle kunna göra. Och vår verksamhet har kunnat fortsätta oförändrad.

      Jobbar på kontor, vi har jobbat hemma sedan i mars. Man får vara inne på kontoret om man vill men max åtta personer samtidigt (det är stort och luftigt med flera våningar). Jag tycker att de har gjort sitt bästa i den här situationen.

      Uppmaning att uteslutande arbeta hemifrån (man får vara inne om man måste), anpassa arbetstider så att man inte behöver åka kommunalt i rusningstrafik (om man då måste åka in till jobbet), handsprit och ytdesinfektion överallt, utökad städning, digitala möten, vi har fått ta hem skärm, mus/tangentbord, skrivbordsstol för att få en bättre arbetsmiljö hemma.

        Jobbar du på advokatbyrå?

      Min arbetsgivare har tagit det superseriöst. Allt från att mäta vårt mående under distansarbete och skänka extra pengar till stadsmissionen till att köpa in lunch till de som måste vara på kontoret så att de inte ska trängas på take away ställen mm. Såg en tweet som löd typ ”på min nästa arbetsintervju ska jag fråga hur de hanterade Covid-19 pandemin”, och jag tycket det var såå bra. Säger så mycket om seriositet, samhällsansvar och hur mycket man bryr sig om anställda.

      Jobbar på en myndighet i operativ 24/7 miljö. Resten av myndigheten har jobbat hemma sedan februari, men vårt jobb går ej att göra hemifrån. Det enda dom har gjort är att ställa ut handsprit. Mitt liv är precis som vanligt med undantag för att jag ej träffar vänner och ej går shoppar/på middagar osv. Åker fortfarande till jobbet varje dag, lite jobbigt eftersom jag är i riskgrupp och livrädd för att bli sjuk.

      Skulle det vara så att någon på vårt våningsplan är sjuk så kan hela verksameheten flytta till ett annat våningsplan,så det och handsprit är väl det som gjorts.. Känns inte som det gjorts tillräckligt, jag hade gärna sett mer städning och att man verkligen försöka få folk att jobba hemifrån så mycket som möjligt.. Vissa dagar jobbar jag endast med administrativa saker och då hade jag ju utan problem kunna sitta hemma men så långt har dom inte ens tänkt.
      Jag tycker någonstans att man hade kunnat se till att de administrativa sakerna främst görs av personal i riskgrupp, som då får jobba hemifrån..
      Vi sitter fortfarande 20-30 pers tillsammans i en och samma lokal med öppen planlösning, folk kommer och går vid dygnets alla timmar.

      Ringer man och sjukanmäler sig (som outsourcas till ett vårdföretag) så får man en uppläxning av sköterskan som svarar i telefon och får helt orimliga regler att anpassa sig efter. Jag förstår att det låter motsägelsefullt med tanke på ovanstående text, men om jag hade följt vårdföretagets rekommendationer till mig så hade jag varit hemma sjukskriven sen i Februari pga diverse lätta symptom som nästäppa och rethosta.
      Har varit täppt/rinnig i näsan hela året och ibland hostar jag utan anledning, det är så jag fungerar. Testat mig för både viruset och antikroppar flera gånger men allt är negativt.
      Är bara trött på att höra att jag ska stanna hemma i minst 48H för att jag hade en lätt brännande känsla i halsen igår.

        Prova vitamin d och membrasinkapslar

      Nu är det samma, men när första fallen kom på jobbet i augusti drog de till med ännu hårdare restriktioner än de från regeringen.

      Handsprit finns lite överallt, de har delat ut Handsprit som vi måste ha med oss. De har delat upp rasterna och minskat antal personer vid varje bord. De som kan jobbar hemma.

    Är det någon som lever med chrons här? Hur märkte ni det? Och hur mår ni idag?

    Jag läser en kurs i sexologi nu och tycker att vissa saker jag läser i kurslitteraturen verkar helt uppåt väggarna. Vill därför pejla av folket här lite:

    1. Ange gärna ditt kön, vilket årtionde du är född och var (i breda drag) du växte upp
    2a. Hade du sex med dina vänner när du var barn (förskoleålder)?
    2b. Hade du samkönat sex med dina vänner från förskoleåldern, som sedan höll i sig upp i sena tonåren oavsett om du är homosexuell eller inte?
    3. Har du onanerat/haft sex i grupp som barn (innan 15 års ålder)?

      Läser till förskollärare och kanske kan svara lite iaf. Det är en myt att barn inte har en sexualitet. Det är till exempel väldigt vanligt att mycket unga barn onanerar på olika sätt

        Men ”ha sex” låter ju lite extremt. Barn kan ju va nyfikna på sina och andras kroppar samt röra sig själva från ung ålder. Men sexuella grejer med andra barn bör de ju stoppas från, olämpligt och kan bli väldigt fel (samtycke mm).

          I litteraturen beskrivs det som att det är vanligt att barn har sex med varandra, från förskoleåldern upp i tonåren, och där främst hand-, oral- och analsex beskrivs.

          Att barn har en sexualitet och utforskar varandra ser jag inte som konstigt eller främmande, jag reagerade på att det verkligen är naket, penetrerande och stadigvarande.

            Det anses inte normalt iallafall och nåt barn tillåts hålla på med på förskolor och förskolor i min erfarenhet. De ska ju inte ens lämnas ensamma såpass mycket.

              Förskolor och skolor, sorry.

              Förhoppningsvis inte i hemmen heller.

              Det är den bilden jag har också, men inte den man får av boken. Därför jag ville se om det är jag som haft en onormal uppväxt utan förskoleorgier, eller om min uppfattning stämde.

                Strålande sexolog du kommer bli hörru…ingen konfirmationsbias här inte eller en dömande attityd för den delen…

            Namn på kurslitteraturen och kursen, tack.
            Vill kontakta de ansvariga för det låter befängt.

      Kvinna 30 år.
      2a – ja! Ej penetrerande men jävlar vad vi lekte sex på förskolan. Sex med kläder på.
      2b – förekom samkönat sex i förskoleålder upp till 10 år kanske. Inte sen.
      3. Jepp. Flera gånger.

      1. Kvinna, 80-talet, mellanstor stad i Södermanland.
      2a,2b,3. Verkligen inte.

      Tror inte det kommer hjälpa särskilt att pejla av här för att avgöra om kurslitteraturen är uppåt väggarna eller inte. Det är redan något jag skulle gissa de som har gjort kanske inte är så jättesugna på att berätta – trots anonymiteten här. Du har ju dessutom redan visat var din ståndpunkt är innan du ens ställer frågan, vilket gör det ännu mer osannolikt att de som har gjort det vill skriva om det. Det finns därtill redan studier på detta som visar att det händer. Hur vanligt det är vet jag inte, inte läst så ingående. Men ställer du dig frågande till kurslitteraturen kring ett ämne som redan är ganska tabubelagt så är nog bättre att gå och söka på lite studier kring det.

        Preach!

      1. Kvinna 35
      2 A jag tror vi lekte sex (med kläder på)
      2 B nej
      3 nej

      kvinna. 92. västra götaland.
      2. minns inte.
      2b ja.
      3. ja

      Kvinna, 80-talet.
      2a, minns ej
      2b, Ja ofta i lek eller mot gosedjur eller mot varandra, samkönade men ”lekt” att den ena varit av motsatt kön, men med kläder på upp till 12 år kanske.
      3, ja utanpå kläder i grupp flera i samma ”lek”.

      Kvinna, född 91, Västra Götaland
      Nej
      Nej
      Nej

      1. Kvinna, 80-tal, sthlm
      2a. Ja
      2b. Nej
      3. Nej

      1. Kvinna, född 90, Västra Götaland
      2a. Nej
      2b. Nej
      3. Nej

      Kvinna, drygt 30. Uppväxt i storstad
      Ja vi lekte sex, utan byxor men ej penetrerande. Mer att vi la oss på varandra ”nu har vi haft sex”
      Ej samkönat.
      Har ej onanerande i grupp

      Kvinna mellan 25-35 år, nej på samtliga förutom en skum grej.. Det har slagit mig att jag kanske blev sexuellt utnyttjad som liten, men jag vet inte riktigt. Jag kan inte tänka mig att jag tog någon skada av det, jag har inte reflekterat så mycket över det..
      En tjej som var ett år äldre än mig lekte sex med mig flera gånger på toaletten och i kojan. Jag hade inget intresse av det och förstod inte ens vad som hände, jag lät henne bara hålla på. Flera gånger på dagis, några gånger när vi gick i tredje klass också.
      Det kanske är vanligt? Jag vet inte, jag var aldrig intresserad. Men jag råkade se på porrfilm första gången när jag gick i första klass och det blew my mind. Det var första gången jag såg människor hångla och att penisar kunde vara hårda.

        Alltså, menar inte att förminska det du var med om. Är det något som känns jobbigt för dig så är det ju så och något kanske värt att försöka deala med. Men om det inte är så skulle jag inte lägga någon speciell vikt vid det. Om ni var så små och åldersskillnaden så liten så är inte nödvändigtvis en ”sexlek” mer än vanlig lek – för barnen alltså (eller det andra barnet i ditt fall). Det händer att barn utforskar med varandra och förstår inte gränser såsom samtycke (vilket förstås är varför barn inte ens kan ge samtycke), men de fall när det är mer tydligt att ett barn försöker utnyttja ett annat rör det sig väl snarare om t.ex. barn närmare puberteten som söker sig till ett betydligt yngre barn (5+ års åldersskillnad eller så). Det hade inte vart så ”normalt” om det rörde sig om vanlig lek där heller istället för en ”sexlek”.

          Jag håller med dig, jag tänker knappt på det (jag kom faktiskt på det här för första gången typ 5 år sen vilket innebär att jag inte har reflekterat allt över det på många många år). Känner rakt av att det inte är något jag tog illa av, i vuxen ålder kan jag se tillbaka och tycka det är lite konstigt att hon ville rida mig på toaletten i tredje klass men jag tog ingen skada så.. whatever liksom.

      1. 90-talet, kvinna, Göteborg
      2a nej
      2b nej
      3 nej

      1. Tjej, 90-talet, västkusten
      2. Nej
      3. Nej
      4. Nej

      1.Kvinna, -95, Blekinge
      2a. Ja, men ej riktigt penetration
      2b. Ja, upp till ca 10 års ålder
      3. Nej

    Jag fattar inte riktigt, är två av Anna books barn dömda för något? Både F och A?

      Ja. F för stöld och A för v*ldtäkt (mot barn, har jag för mig).

      * = å

        Det är ju faktiskt riktigt sjukt! ?

      Sonen är dömd för v*ldt*kt och dottern för s*öld.

      +F’s kille är också dömd

        Vilken soppa ?

    Hjälp! Är nyanställd på ett företag som det inte går så bra för och det känns som ett oseriöst företag med många missnöjda kunder. Företaget har haft ungefär 4 anställda som slutat efter några månader det senaste året bara. Chefen är ung och kan vara ganska otrevlig, hon ger mig uppgifter som jag aldrig gjort förr och förväntar sig att jag ska veta exakt hur man gör. Vill också nämna att chefen och en annan anställd är väldigt tajta (bästa vänner typ) då bägge mer än gärna ger mig en hög med uppgifter som jag inte hinner med. Dom ”glömmer” att nämna viktiga detaljer kring arbetet som ska utföras sen blir dom sura för att man gjort fel. Jag mår skit, känner att jag håller på att gå in i väggen efter bara 4 månader. Vad ska jag göra? Jag letar annat jobb men det är så svårt att hitta nu pga pandemin.

      Har ni något arbetsmiljöombud du kan tala med eller facket? Låter inte som en bra arbetsmiljö och inte heller utifrån personalomsättningen

    Nån här som kollat lyckoviken på viaplay? Alltså det är så fruktansvärt dåligt att jag bara väntar på att de ska gå ut med att det är en parodi på deckare. Ändå fortsätter jag se skiten haha.. Så platt historia, dåliga skådespelare, och då ska ni veta att jag inte är speciellt kräsen, älskar svenska b filmer och serier. Men den här tar fan priset!

      Hahah håller med. Jag slutade kolla efter några avsnitt. Så otroligt dåliga skådespelare

      Jag har! Den känns typ helt oklar? Svårt att komma in i handlingen i början med alla olika familjer. Vissa karaktärer undrar man varför dem ens var med? Typ hon Leyla? Vad tillförde den karaktären till handlingen liksom? Manuset var också ganska klyschigt. Det senaste avsnittet var tydligen det sista. Var det allt liksom??

        Ja fortsatte se skiten för att man ändå ville veta vad som hände, men inte ens det fick man ? Så jävla oklart, den som skrev manuset måste varit full alltså.. ?

      Det är en såpa , ingen deckare ?
      Tänk typ amerikanska såpor, man får se serien med såpa-ögon så är den ok tycker jag.

      Ja alltså jag ska kanske inte säga nått för Johan Falk är min guilty pleasure men såg nått avsnitt och tänkte bara ”VAD ÄR DETTA???”

      Ja herregud vad dåligt det är..

      Ha ha, håller med om vartenda ord! Så dålig och vilka B-skådisar, men ändå tittat på varje avsnitt ? Stör mig också på att Camilla Läckberg själv hyllar serien som det bästa hon skrivit ?

      Sämsta svenska serien jag har sett sedan andra avenyn. Andra avenyn framstår som ett jävla mästerverk. Helvete så uselt manus och usla skådespelare. Värst var serien när poliserna skulle hem till poliskillens döda mamma, när han pratade om hennes ”närvaro” jag höll på att skratta ihjäl mig.

    Är så frustrerade över att julslingan för julgranen har gått sönder och att jag inte kan hitta något likadant som den. Är inte intresserad av typen där flera slingor hänger rakt ner från toppen eller de med plastljusstakar.
    Ljusslingan jag hade var medelstora bollljus med 8 funktioner. Förpackningen har skrivit pearl lights men kan inte hitta något vettigt med den googling och företagsnamn har jag inte heller.

    Någon som kan hjälpa? Är ärligt talat desperat

      Kolla Rusta!

        Har kollat, tyvärr ingenting som jag letade efter.

        Förhoppningen är att hitta något i denna stil: https://www.startrading.se/publikt-sortiment/ljusslingor/enkla-ljusslingor/ljusslinga-pearl-431-60_p
        men såklart inte frostat och menade för en julgran.

          Jem och fix har som ser ut som den du länkat fast i vit. Inget frostat glas och den är lååång så den räcker flera varv i en stor gran. Dock inga olika funktioner, men superfin 🙂

          Finns liknande på Clas Ohlson tycker jag mig sett.

            Tack för ert tips om den vita! Tyvärr är den vit, kommer synas i julgranen och hade gärna sett att den hade lite funktioner.

            Förutom modell är det svårt att hitta med funktioner också även om jag släpper taget om min fixering av ett speciellt ljus

              Är det Iris lights du menar? http://irislights.com/
              Vet däremot inte vad du menar med funktioner? Att de blinkar eller kan dimras?

    Min chef vill att jag ska testa mig för Corona då jag varit i närheten av en kollega på jobbet som fått ett positivt svar idag. Jag har inga symtom. Det står på 1177 att jag inte får testa mig trots att jag varit i närheten av en som är smittad. Han vill alltså att jag ska ljuga för sjukvården.. detta känns inte rätt för mig. Vad göra?? Är permitterad tillsvidare.

      Ljuga om att jag har tex hosta fast läget inte är så*

      Det ska du inte göra, dels tar det resurser från de som behöver och dels kan det va missvisande då du ej har symptom än. Ibland görs ju smittspårning med test men det ordnar inte chefen. Ljug för chefen istället och säg att du testade dig eller stå upp mot hen. Du har rätt.

        Gå till facket?

        I Finland är det så, ifall du har vistats med någon som har covid19 så ska du sitta i karantän 10 dagar, ifall du får symptom under tiden ska man ta test. Så förstår chefen, men ifall det inte än brutit ut så är ett test nu HELT onödigt.

          Lika i Norge?

            Därför de har 500 döda och vi 7000

      Ring din vårdcentral eller smittspårningsenheten för mer korrekt information i dagsläget som du kan ha som underlag för om du behöver ta provet eller inte. Sedan har chefen inte rätt att kolla upp ditt Provsvar, du måste själv meddela chefen om provsvaret.

      Tack för era svar! 🙂

    sannawester på instagram har tävlat ut en LV-väska och på så sätt fått +5000 följare, sedan väljer hon att ge vinsten till…. sig själv! Nämligen ett av hennes 5-6 fakekonton som hon gladeligen kommenterar sina egna bilder med varje dag.. (lgullmark).. Spana in hennes bilder så hittar ni snabbt ett mönster på alla hennes bilder de senaste åren.. Så ni som hoppas på att få en Chanel när hon när 50 000 följare, dream on. Hon är en stor bluff, har köpt sig så mycket följare och har nu bedragit sina följare ännu en gång med den här tävlingen. Är det här lagligt ens?

      Juste det är väl hon som kopierade någons hem rakt av och blev känd för sin ”inredningsstil” som egentligen inte var hennes då. De hade väl nån slags diskussion på Instagram kring att hon just hade kopierat hennes vardagsrum och matsal RAKT av? Minns inte vem hon andra kvinnan var..

        Emma melin hade hon kopierat rakt av

          Så var det! Gick tillbaka o kollade hennes instagram nu, verkar som hon raderat mycket av sina gamla inredningsbilder o börjat lägga upp bilder med den nya trenden istället? Bilder på sig själv, inzoomade bilder med mörka kontraster… vad hände med inredningskontot?

      Sedärja, tänkte väl det var något sjukt med att någon ”tävlar ut” en gratis LV från någon ”Sabrina” som inte vill marknadsföra sig själv genom den. Googlar man lgullmark kommer det bara upp en massa sannawester, och någon Linda Gullmark finns det då inte skriven i Sverige heller.. De senaste 17 bilderna kontot lagt upp måste vara nyligen inför tävlingen då hon enligt Googles senaste uppdatering inte hade en enda bild.. Något luktar väldigt illa här..

        Men vad sjukt..

    Någon som har tips på fungerande medel mot mjälleksem i hårbottnen? Inget jag har testat hjälper, och ja, jag har varit hos läkare. Klådan håller på att göra mig tokig. Svarta överdelar är ju bara att glömma dessutom.

      Jag har! Prova Daxxin, för mig fungerar det jättebra, jag kan inte minnas när jag hade en så bra hårbotten sist.

      Fungoral och hårbottengel från Apoteket Hjärtat!

      Betnovat kutan lösning är det enda som har hjälpt mot mitt mjälleksem. 1-2 ggr per dag, sen trappa ner när det försvinner. Upprepa, för det kommer alltid tillbaka. -.-’

    Har någon av er bokat skidsemester för kommande säsong? Vi har bokat 2 skidsemestrar över vintern och ska till både Åre och sälen men vet inte om skidanläggningarna kommer vara öppna nu… känns som att det inte är jättestor risk för smitta då man bara är utomhus, skidorna håller ju ett naturligt avstånd och man bor ju i hus/stuga med sin familj som man vanligtvis bor med + att vi kommer åka bil upp. Hur tänker ni andra som bokat?

      Det gick ju bra i italien

      ?

        Och Österrike ??

      Avboka!!!

        Grejen är ju den att vi får bara tillbaka pengarna om det inte blir någon säsong alls dvs allt ställs in. Annars ligger vi ju ute med kanske 35k för bara boendet så det känns ju sitt att låta det brinna inne… problemet med Italien var Kia ty folk inte satte sig i karantän och det kommer vi i så fall göra om det behövs!

          Sorry men boka av! Restriktionerna är väldigt tydliga. Ställ in, boka av eller skjut upp. Är du osäker så är det ett nej. Dessutom som andra har skrivit, smittan sker ju i köerna, liften eller i samband med ”vi skulle bara värma oss lite” -besöken i värmestugorna. Snälla ta ansvar, det finns så många människor som är så sjukt negativt påverkade av detta just nu och då ser jag inte hur man kan försvara en skidresa.

      Stor smittrisk i liften

      Har inte bokat och skulle inte våga heller,även om man inte blir smittad där så kan man ju redan vara det innan och så bryter det ut där. Sista dagen ligger alla jättesjuka och så ska ni försöka köra hem. Eller så blir någon i sällskapet så sjuk att hen måste till sjukhus osv.

      Med tanke på hur många som fortfarande inte fått pengar tillbaka efter inställda resor i första vågen så begriper jag ärligt inte hur man vågar boka en resa i nuläget. Jag har liksom bara förlikat mig med tanken på att det framöver inte blir några resor eller andra nöjen. Då blir man 1. inte besviken över inställda grejer 2. inte blåst på massa pengar.

      Hur kunde ni boka två resor när vi haft pandemi nästan ett år, för ni har väl inte bokat när ni visste hur läget var?

        Vi bokade den ena i somras för att hälsa på min pojkväns mamma. Tanken var att vi vara skulle bo hos henne men vi hyrde eget hus istället så det blir lite avstånd. Sen har vi en skidresa med min familj och där hur vi hus privat och har blivit lovade pengarna tillbaka om anläggningen stänger med eller inte öppnar. Vi bokade dessa i somras och hade hoppats att man kunde reda så som många gjorde under sommaren.

      Tycker det är lika idiotiskt att boka skidsemester som jag tyckte det var att boka sommarsemester.

    Vem är det Margaux dejtar?

    Halloj, läste bland komenarerna under Camillas inlägg där språkpoliser undanbedes och lite annat tjaffs mm. Såg då i kommentarerna att vissa skrev att skilja på de/dem exempelvis är grundskole nivå och något alla borde kunna skilja på om man gått klart grundskola, började då fundera, jag har alltid haft svårt för stavning (är inte dyslektiker) och kom då på att jag inte kan rada upp:
    * vad som är adjektiv, subjektiv osv (kommer inte ihåg vad det betyder).
    * vad som är vokaler och konsonanter (kommer inte ihåg det heller).
    * skilja på de/dem går helt på känsla.
    * blandar ibland ihop vart det ska vara e och ä i vissa ord.
    Jag studerar just nu sista året på universitetet och kommer ha över 200 HP när jag är klar så är inte ”dum” (det behöver man ju inte vara bara för att man har svårt att stava) men är lite roligt att läsa alla som pekar med massa pekpinnar för att man inte kom ihåg stavningsreglerna, även om jag så klart anser att det är något man bör ha med sig men tyvärr fastnar inte!

    Finns det fler som helt enkelt bara inte kommer överens med språk? Haha

      Men stavning har ju inget att göra med grammatik? Du går ju på känsla i grammatiken, skriver du, vilket är precis vad alla förstaspråkstalare gör i sitt första språk. Det sker automatiskt eftersom du lärde dig språket som liten.

        Ja appsolut bara det att det blir oftast helt fel ?

        Och det är här de/dem-problematiken uppstår. Du kan inte alltid bara gå på känsla när du skriver utan måste komplettera med lite satsanalys också, särskilt i tveksamma fall.
        Jag förstår dem som tycker att de inte lärde sig någon grammatik i skolan, för det lärs oftast inte ut på något bra sätt. Det är oftast lättare att lära sig grammatik vid språkstudier i språk som använder olika former, förstavelser och ändelser för att markera olika grammatiska företeelser. Men, om man är sugen på att lära sig basal, svensk grammatik som vuxen finns det korta, bra böcker skrivna för vuxna som förklarar på ett tydligare sätt än i skolan.

      Det låter ju faktiskt ganska crazy… Måste va sjukt ovanligt.

    Varför raderas exakt allting som skrivs om Fell-sis? Har hon något slags fripass här på bloggen? Det skrivs friskt om hur andra influensers är korkade, dumma i huvudet, har dubbelmoral osv dagligen. Men ett enda ord om F*licia så är det swooosh censur.

      För att jag vet vilken typ av kommentarer det kommer generera.
      Det är möjligt att det kommer ett inlägg längre fram, men i nuläget – nej.

    Behöver hjälp!
    Tänkte muntra upp mina hårt kämpande kollegor med lite fika i dessa dystra tider (Nej vi kan inte jobba hemma – coronapekpinnar undanbedes). Det är 8 pers i mitt arbetslag varav 3 är glutenintoleranta. Behöver tips på glutenfria recept som är snabba, enkla och billiga (!) att göra hemma. (Har pga hjärnsläpp betalat hyran inte mindre än 3 gånger denna månad, väntar på pengarna åter från hyresvärden skulle komma i nästa vecka – så är lite pank, milt sagt)

      Drömrulltårta! Suuuupergott och görs på potatismjöl! Jag byter rätt ofta ut smöret mot margarin i smörkrämen (fattig student här!), det är så mycket florsocker och vaniljsocker i så det märks inte jätemycket. Ska dessutom bara vara fem minuter i ungnen, sen svalna, bre på smörkräm och rulla ihop så är det klart 🙂

        Chokladbollar. Budapeststubbe

      Glutenfri kladdkaka!

      Jag bakade denna för några veckor sedan. Blev svingod och var så enkel att svänga ihop.
      https://glutenfriagodsaker.allas.se/baka-glutenfritt/glutenfri-kladdkaka/

    Alltså vad har hänt med Annica Englunds läppar?! Jag tycker dom sett jättekonstiga ut den senaste månaden.

      Och jag tycker dom är så fina. Måste säga att det företaget fått mycket reklam ang att hon börjar vörva tjejer. Aldrig hört talas om dom. Då kan dom inte vara så stora. Mysko.

        Hur kan du ha missat??????

    Idag har Storbritannien godkänt det första vaccinet! EU väntas följa efter om ett par veckor. Alltså jag känner verkligen ljuset i tunneln nu! Tänk snart kan vi träffas och resa och gå på klubb och kramas igen ?

      Om typ ett år, ja.

    I brist på annat just nu.. dela med er av skvaller om kändis/influencer – Sverige?
    Vilka ligger? Vem knarkar? Vilka har gjort slut?

      Nähä du, den diskussionen får du försöka dra igång någon annanstans.
      Tack på förhand. 🙂

        Oki, bra att du sätter gränser! ?

          Får man inte diskutera sånt på öppen tråd? Är ganska ny här så undrar

            Nähä du, den diskussionen får du försöka dra igång någon annanstans.
            Tack på förhand. ?

    Jag undrar verkligen vad som har hänt med den stackars mannen som kärringen till morsa höll inlåst.

      Jag tror att efter att hennes ena son dog så blev hon helt nedbryten psykiskt och sjuk. Hon villa skydda sin son till varje pris och litade inte på någon, därför höll hon honom hemma. När hennes man dog tog hon honom ur skolan

        du ”tror”, haha det är väl precis det som har framkommit, så ja det är ju det som har hänt basically.

      Han var dock inte inlåst utan kunde gå som han ville. Dock har hon troligen brutit ner honom psykiskt under alla år (vilket även systern berättat) och därmed själv valt att stanna där med några enstaka utomhusvistelser i närområdet som några vittnat om. Efter att polisen förhört honom släpptes dessutom mamman. Tragiskt. Hon har med största sannolikhet något psykiskt.

        Jo absolut men hon behandlade ju honom som en fånge genom att inte gå med honom till tandläkaren eller ge honom ordentlig mat och en ordentlig säng. Han sov på golvet på en madrass och hon skrämde honom så för omvärlden så han vågade inte gå utanför dörren.

        Dock tror jag inte alls på systern. Hur kan hon med gott samvete lämna sin bror så och påstå att mamman och släktingarna satte käppar i hjulet? Den historien håller inte.

          Detta vet vi ej. Han gick visst utanför dörren, om än sällan.

          Och vänta, ”med gott samvete” ? Det har hon inte sagt att hon har. Och vad menar du med att historien inte håller? Nu är det ju tack vare systern detta uppdagades, de andra släktingarna har ju skitit i honom totalt i 28 år. Du ska inte snacka ner den enda som har gjort en handling här som lett till att han fick vård.

            Så? Vi vet ingenting om den historien hon berättar. Varför har hon inte agerat tidigare? Varför nu? Varför lämna sin morsa och fly från sin barndom i misär och veta att brodern lever kvar och får fortsätta uppleva samma sak?

              Otroligt dumt resonemang att bli arg på systern. Det har varit en komplex situation. Hon agerade nu eftersom mamman var inlagd. Hon har inte fått träffa sin bror för mamman. Rikta din ilska mot resten av släkten istället som inte brytt sig ett skit.

        Hej! Hon anhölls av polisen men då får man endast vara frihetsberövad i högst 72 timmar. Sedan måste åklagaren begära personen häktad genom domstolsbeslut. Då måste åklagaren kunna lägga fram viss bevisning för att styrka misstanken mot personen. Åklagaren måste begära henne häktad senast imorgon och antagligen kommer det ju finnas tillräckligt med bevis mot henne för en häktning. Helt enkelt, bara för att hon satt på fri fot just nu betyder det inte att hon inte kommer att åka fast – för det tror jag att hon kommer. Rejält 🙂 Så det finns hopp 🙂

          Konsigt sagt av en ”juriststudent”. Det eventuella brottet är ju isåfall preskiberat sedan många år tillbaka så har svårt att se att hon kommer ”åka fast rejält.”

            Finns ju en möjlighet att åtala henne för ev brott som begåtts mot honom i vuxen ålder som inte är preskriberade 🙂 förutsatt att det finns bevis såklart 🙂

              Ingenting hittills tyder på att hon har utsatt honom för brott i vuxen ålder.

                Precis, kan ju vara så att man kommer fram till att om ett brott har begåtts är det preskriberat och därför inte kan hållas mot henne. Jag precis som andra spekulerar såklart endast i det som kommer fram genom media som bevakar detta väldigt hårt just nu. Det är klart att det är fel att döma i en situation i förhand innan rättsväsendet har behandlat och avgjort frågan 🙂 Jag tar faktiskt tillbaka delar av det jag sa tidigare. Klart att mycket av det som sägs just nu framstår som besvärande för mamman men betyder såklart inte att hon blir dömd för något i slutändan. Vi får helt enkelt se vad som händer! Men det är ett mycket intressant fall

          Polis anhåller inte någon, de griper. Åklagare anhåller.

    Okej ni som har använt skinroller, hur ofta använde ni den? På förpackningen står det att en cykel består av 12 behandlingar ocj de kan göras 1-2ggr i veckan. Man bli alltså färdig på 6 eller 12 veckor. Har ni gjort så eller mindre sällan? När kan man se resultat?

      Använd inte!!!! Sjukt ohygieniskt

        Det är inte ohygieniskt om du vet hur du ska rengöra den

      Skulle aldrig använda själv! Nålarna blir slöa vilket leder till mer skada än nytta. Skulle säga att de är omöjliga att rengöra ordentligt, skölja av och spraya medel räcker ej om man ska se till risken för infektioner. Så till risken för infektion, ja helt enkelt pga av hur den rengörs och hur den hanteras.
      Skulle som sagt aldrig riskera detta i ansiktet, följden kan bli allvarlig.

    Camcam, nu när både StoppaPressarna, Centern och Expressen har bekräftat att Federley vetat om att hans sambo är en pedofil som utsatt barn i samma ålder som Federleys dotter för vidriga våldtäkter, och att sambon enligt domen (som Federleys sambo sagt att F har läst) har hög återfallsbenägenhet, kommer du nu att dra tillbaka stödet till Federley som du skrev att du skulle göra? Eller vad krävs mer?
    Jag tycker att det är vidrigt att Federley försökte framställa sig själv som ett offer, när han medvetet svikit sin dotter så totalt som förälder genom att utsätta henne för risk för övergrepp.
    Det är barnen som är offer här, inte Federley. Federley valde medvetet att bli sambo med en pedofil. Står du fortfarande bakom honom, eller kommer du korrigera din ståndpunkt som du flaggade för att eventuellt göra?

      Jag diskuterar gärna FF. Har redan gjort det i några dagar.

      Men vi kan väl hålla barnen utanför? ?

      Är ej insatt i ämnet utan bara läst av och expressen.
      Men det står ju att FF avslutade relationen efter mötet med kriminalvården.

        Fattar inte varför han får så mycket skit alltså. Precis som du säger, när han fick reda på det i september i ett möte med kriminalvården så blev han upprörd (förståeligt) och lämnade relationen (förståeligt och rätt). Nu är kritiken att han
        1. Inte informerat Centerpartiets ledning, samt
        2. Enligt Aftonbladet: ”Han ska ha påtalat att han är en viktig person och att beslutet om att informera andra om mannens brott skulle kunna skada honom, detta eftersom han rör sig i offentligheten.” och ”Enligt uppgifter ska man från Kriminalvårdens sida under mötet ha uppfattat det som att Federley försökt påverka myndigheten.”

        Kom igen, han är bara människa. Vette tusan hur jag hanterat sådana nyheter heller. Hade definitivt blivit asarg, chockad, förtvivlad och nog inte reagerat så bra heller eller ens logiskt för den delen. Och jag är inte ens en offentlig person, hade jag vart det kan jag verkligen inte lova att jag inte reagerat liknande. Lite överreaktion eller? Herregud, fatta chocken. Och ångesten. Ge honom lite space, visa lite förståelse kanske?

        Tappar respekt för Centerpartiet snarare som totalt slänger honom till vargarna. Känns som de är rädda för ”cancel culture” och kör på bara. Tycker synd om Federly ärligt talat. Fyfan vilken ångest, speciellt eftersom han säkerligen är orolig för sitt barn därtill.

          Nu var det inte så det gått till och han lämnade inte i september.

            Så hur gick det till? Och när lämnade han relationen menade du? Utgår bara från vad jag läst i artiklar.

              Står mer om det hos mig. Och du har förstått artiklarna fel. Det var tvärtom till det ni skriver som skedde i september.

                Gick in och kollade ”hos dig”, hittade bara ett inlägg om Federly där det handlar om någon annan person samt att dian källor är Stoppa Pressarna och Flashback. Kan inte riktigt ta det seriöst. Kanske du skrivit mer med andra källor, men scrollade itll 21 november och såg inget och palla ej scrolla mer. Vill du föra en debatt här får du skriva det här istället. Hittils inte sett något från en mer trovärdig källa som supportar det du säger. Har du det och kan langa fram är jag mer än villig att omvärdera.

      Det allra sjukaste i denna story är ändå att han dömts för grov våldtäkt mot barn 22(!) gånger 2014 och är UTE. Vårt rättsystem är åt helvete.

    Gunilla von Platens om konsekvenser på kvinnligt företagande av att sådana som ex Isabella L får pris som mäktigaste kvinna i boken Draken i rummet är intressant läsning. Och för övrigt ett lästips, Gunilla är allt Isabella inte är, en slipad affärskvinna, en sann rags go riches story. Dessutom intelligent, ödmjuk och genuin.

    Vad gör man när en grupp barn retas med ens eget barn i förskoleklass?

      Prata med pedagogerna.

      Tar upp det med pedagogerna för att se över hur de ställer sig till detta och hur det kan lösas på bästa sätt

      Själv försökte jag gå gehör hos den lärare som hade hade huvudansvar för mitt barns klass. När det inte hjälpte (hen gjorde inget för hen tyckte inte det var så farligt,) mailade jag rektor+ några fler lärare som hade med förskoleklasserna att göra och krävde ett möte. Jag fick ett möte och en av de andra lärarna ingrep och tog tag i det hela efter skolans plan mot mobbing och det löste sig för mitt barn. Ta kontakt med pedagogerna, de ska ha en plan för sånt här. Om du har otur med första kontakten och inte får gehör, ha en plan b om vem du kontaktar härnäst.

    tildainlund.blogg.se …. människan ska alltså ge julklappar från sitt änglabarn till de levande barnen.

      Men varför skriva om henne här? Hon är inte känd? Är du Tilda själv kanske? Jag vet vem hon är, låt henne vara.

        Okej sorry, camilla får ta bort. Hon är väl ändå hyfsat ”känd”, men jag förstår vad du menar.

      Låt henne och familjen hantera sin sorg på det sätt de mår bäst av.

    Vet någon varifrån Bianca Ingrossos halsband med bokstaven ”B” kommer ifrån?

    Jag vet att hon nämnt det i en vlogg men nu kan jag inte hitta den ?

    Tackar ödmjukast på förhand! ?

      Tror den är från Guldfynd- hennes egen kollektion därifrån. 🙂

      Vet bara att hon fått det från Vanessa.

      Har för mig att hon sagt att hon fått det av Vanessa

      Är det samma typ av halsband som Linn Ahlborg har men med ett L? Undrar också i så fall

    Min munherpes har brutit ut rejält, och det gör så himla ont! Lymfkörtlarna i hals och nacke har svullnat, jag är småfebrig, men det är svårt att få omgivningen att förstå att man känner sig sjuk av ett munsår…

    Det är minst ett år sedan senaste utbrottet och jag misstänker att det är kopplat till stress. Blåsorna sitter på överläppen och inne i näsan.
    Någon som fått behandling utöver receptfria salvor? Hur funkar det? Är i behov av pepp och goda råd…

      Måste vara jobbigt. Ge inte upp utan kan du gå till en specialist.

      Jag får Valaciclovir utskrivet. Det är tabletter man tar så fort man märker första symptomen på att ett utbrott är på väg. Dom funkar jättebra för mig. Tar jag tabletterna i ett tidigt skede så slipper jag utbrottet helt.

      Finns Valaciclovir i tablettform du kan ta. Vet hur jobbigt det är.

      Receptbelagd medicin mot herpes! Boka tid hos läkare så du kan få det utskrivet. Tabletterna tas sedan så fort man känner av symptomen så att utbrottet lindras. Receptfri salva hjälpte aldrig mig över huvud taget.

    Får panik. Sa upp mig förra veckan för att starta eget företag. Har fått kalla fötter. Vad fan har jag gjort?? ”Följa sin dröm” kallas det nog.. men jag har panik nu!!! ?

      Lycka till!! Önskar jag vore lika modig!! Kör hårt! ❤️

      Vad modig du är! Jag gissar på att du har en plan, följ den så går det säkert bra (och går det mindre bra så kan du bra så har jag du i allafall testat och blivit en erfarenhet rikare)

    Hej , kanske vet någon här vart man vänder sig…
    Har ett barn sen innan.
    Jag har precis plussat efter en MA i juli månad. Kontaktar man MVC och ber om hjälp med sin oro om man vill göra ett tidigt ultraljud eller är det privat man vänder sig?
    Vill inte gå igenom att tro en har en bäbis som växer i magen men så är det ingenting ……

      Privat. Jag är i samma sits men min mvc ville inte ge mig tidigt då det ”ändå inte bevisar så mycket i längden”. Mer än att lugna min oro då, tänkte jag, men det var inte anledning nog. Jag bokade därför privat hos Mama Mia och fick se det lilla hjärtat slå i vecka 8+. Rekommenderar dem varmt. Lycka till, hoppas det är en liten där inne!

        Rekommenderar också privat. Jag har missfall med svåra komplikationer, operation, blodtransfusion och sjukhusvistelse bakom mig.
        I denna graviditet hade jag svåra blödningar och kramper mellan vecka 6-9. Fick inget ultraljud av mvc trots drt.
        Bokade privat och absolut 100% värt det så allt va bra. Särskilt som gynakuten undersökt och sagt att det va missfall på gång så va det väldigt väldigt skönt att få göra,och att få bli lite omhändertagen av en människa med hjärta.

    Ni som har barn, hur slitna blev ni i kroppen och hur trötta känner ni er?

      Blir man sliten i kroppen av barn? Eller menar du från förlossningen?

        Ja, dela förlossning men även sömnbrist och stress.

      Såhär snart 4 år senare är jag fortfarande sliten pga att han vaknar någon gång ibland på natten för lite vatten. Sen är det full rulle från han vaknar till han somnar. Min kropp är kaos efter graviditet och förlossning, min IBS blev 100 gånger värre och nu misstänker man även endometrios pga de besvär jag har vid bland annat mens. Kan inte heller hoppa studsmatta eller springa samtidigt som jag skrattar, men i princip lärt mig att leva med det.

        Tack för svar! ? IBS och endometrios… jag vet många som har fått hjälp av Martina Johansson, kika på hennes tips?

      Kände mig inte alls trött med första, som kom i april förra året. Hon började sova hela nätter vid 2 månader så vi fick en mjuk start kan man säga. Fick vårat andra barn i maj i år. Och ja, sen dess har man verkligen inte mycket tid till övers. Minstingen äter på nätterna & vaknar flera gånger…så trött är jag verkligen. Dödstrött. Värst är det på morgnarna. Jag har en låååång startsträcka! Har varit ganska pigg innan på att gå upp men nu behöver jag gå upp å lägga mig i soffan eller bara ta det väldigt lugnt i säkert en timme innan jag vaknar & är igång PÅ RIKTIGT.
      Kroppen är sliten. Visst två barn tätt jag vet men den tar stryk på så många sätt. Jag försöker verkligen göra allt ergonomiskt men ryggen tar stryk av allt bärande, hukande & böjanden. Jag har inte kommit igång med någon träning men känner att jag skulle behöva börja styrketräna för att få igång mina muskler. Snarare hitta de igen. Annars känns kroppen jättebra! =) varför undrar du? PS. Jag tycker sömnen är värre än fl, den tar på något sätt slut till slut, men att inte få sova ostört någon natt på väldigt väldigt länge är så jävla jobbigt rent ut sagt.

        Tack för utförligt svar! Jag funderar på om jag kommer orka med det/om det är värt det och helt ärligt tror jag inte det.

    Är det någon som känner till någon restaurang i Örebro som kör catering på självaste julafton?

      Satin borde kanske ha eller Makeriet

    Vill bli gravid men har förlossningsfobi. Vågar inte försöka bli gravid för att sedan bli nekad kejsarsnitt eller försöka gå hos en psykolog men inte bli ”botad”. Borde jag börja gå till en psykolog nu redan innan för att försöka hantera detta eller VAD gör man? Tack?

      Har precis samma problem som dig. Har tyvärr inget superbra svar, men börjar närma mig 30 så ska försöka gå till psykolog i vår. Tror ärligt talat det inte kommer hjälpa, det är en fobi som sitter så djupt och jag har redan läst alla böcker jag kan komma över på ämnet, diskuterat med andra online osv. och inget biter. Men tänker att om jag iallafall försöker nu (hoppas ju på att det ska hjälpa förstås ändå, man vet aldrig) så kan jag använda det som argument sen om jag vill försöka få ett planerat kejsarsnitt; för att visa hur problematiskt det är för mig och att jag verkligen försökt men att det inte går. Så jag skulle (trots att jag inte ens gått än) rekommendera att prova; antingen hjälper det och det vore ju suveränt, eller så gör det det inte men då har du lite mer kött på benen så att säga om du sen vill försöka få ett snitt. Kan också rekommendera FB-gruppen ”Rätten till kejsarsnitt” (tror den heter så), det är en stängd grupp och till för de som önskar snitt – MEN, finns också många med förlossningsrädsla som vill försöka bli av med den och väldigt hjälpsamma människor där i som kommer med tips och råd vad gäller att försöka hantera förlossningsrädsla såväl som i processen att försöka få ett snitt.

      Man övervinner sin fobi genom att möta rädslan. Alltså föda barn i ditt fall.

        Snacka om okunnig kommentar. Problemet med extrem förlossningsrädsla är att det gör en redan stressad och svår situation mycket värre. Såpass värre att det rent av kan göra det osäkert. En person som är så rädd kan ha svårt att lyssna på barnmorskor, få panik under förlossningen och saker kan därmed gå snett. För vissa funkar det att komma över sin förlossningsrädsla, men inte för alla. Därav finns möjligheten att kunna få ett planerat kejsarsnitt.

          hur tror du man gjorde förr?

            Dog.

    Är vanligtvis en sjukt aktiv person som tränar 6 dagar i veckan på gym och promenerar ca 1 timma om dagen, pluggar heltid och arbetar deltid bredvid studierna. Nu äter jag isotretinoin sen några månader tillbaka och jag. är. konstant. trött. Det tar liksom aldrig slut oavsett hur mycket jag sover? Tappat min motivation till träningen och det gör mig så ledsen för det är något jag verkligen brinner för egentligen. Hur var det för er? Har ni några tips? Mvh tröttmössan

      Du ska väl ändå inte gå på gym nu?

        ”vanligtvis” betyder ju inte att personen gör det just nu. Står ju att de ätit isotretinoin sen några månader tillbaka och därmed tappat motivation för träningen = innan gym avrråddes helt.

        Det finns ett ute gym där jag bor som jag var på innan kuren! Menar givetvis inte att jag ska gå till gymmet just nu. Ville mer bara veta om andra har blivit lika trött och hur dem hanterade det?

      Det kan vara just det. Att du har gjort väldigt mycket och att din kropp och hjärna är trött och behöver vila.

    Låter ingen influenser sina barn klä julgranen? Väldigt mycket designgranar på Insta. Är det inte barnens högtid? Jag vill slå ett slag för smällkarameller, alldeles för många kulor på en gren, handgjorda pysseldekorationer i kombo med julkulor. HEJA BARNEN! Design kan man satsa påbrå de flyttat ut

      Nej det är inte barnens högtid, det är allas högtid!

        Suck. Poängen flög ett över ditt huvud va?

    Camilla,
    Monas Universum som i åtminstone 3 inlägg gör reklam för någon gran från Småland.
    Naturligtvis ”inget samarbete” Hon som äger granföretaget, är Mona ”kompis”, så klart….
    Kan man göra hur mycket reklam som helst, för vad som helst, och bara säga att jag hjälper en kompis?

    Jag skulle behöva lite uppmuntran från er fellow mulliga/tjocka tjejer som har hittat kärleken. Hur har det varit för er? Efter en längre tuff period har jag gått upp en hel del i vikt och mitt självförtroende är i allmänhet sänkt i botten. Jag är samtidigt väldigt ensam och försöker då och då ta tag i dejtandet men blir konstant avvisad. Vet inte riktigt vart jag vill komma med detta, men skulle behöva höra att det går att bli kär i en tjock person. Vet inte om jag någonsin kommer lyckas bli smal igen och det vore tråkigt om jag är dömd att leva ensam pga detta.

      Jag är tjock och väldigt älskad av min man (och jag älskar självklart honom också, oändligt mycket). Vet massor av andra som är tjocka och som har partners. Att vara tjock är absolut inte något som hindrar kärlek. Men ge dig själv lite kärlek till att börja med, låter som att du behöver det efter din tuffa period . Ta en tid och bara satsa på dig själv. Några månaders paus då du bara gör/ser/äter sånt du tycker om och mår bra av. Det är du värd. Sen kan du se vem som är värd att få bli insläppt i i ditt liv.

      Det går absolut! Var tjock när jag träffade min man och vi är fortfarande tillsammans, 17 år senare.

    Jahaja..kanske dags att börja med en hobby. Insåg precis att mina största nöjen här i livet är att läsa Donald Trumps twitter och streckkolla på 90 day fiance.. fy helsike. Var det såhär livet skulle bli? En stor jävla styrkekram med extra styrka till mig.

      Har fått massa finnar på skinkorna?. Mår så dåligt nån som haft liknande och hur blev ni av me de??

      Haha hög igenkänning! Tycker själv att jag har ”bra” hobbies som musik, mode osv. men när det kommer till kritan verkar det sträcka sig till att lyssna på samma musik om och om igen och typ handla för mkt kläder på nätet. I feel you
      ?? I dessa tider känns det dock ok på något sätt.

    Döda i covid-19 totalt:

    Sverige: 6 988
    Norge: 334
    Danmark 852
    Finland: 408
    Island: 27

    Snart 5 gånger fler döda än alla våra grannländer tillsammans.

    Hoppsan. Här behöver man tvål i mun

    Nåtts av den fantastiska nyheten att Mr French i lördagskväll abonnerade en partybuss och körde runt i Stockholmsnatten. I bussen fanns det influencers som Moa Mattson, Rebecka Wicklin, Lovisa Worge, Hannalicious och Josefine Caarle. Det rådde även ett ”fotoförbud” under resan för att detta inte skulle spridas till allmänheten. Vilken tur att det var några ”privatpersoner” som inte kunde hålla sig från att stoltsera med detta till sina vänner dagen efter.

    Det känns FANTASTISKT att leva på samma jord som dessa idioter just nu med tanke på den smittspridning som sker i samhället. Hoppas dom skäms!

      Vidrigaste jag hört. Camilla skriv gärna ett inlägg om detta så det kan belysas

      Har du bilder? Skicka som Bevis till Camilla isåfall

        Som sagt var det fotoförbud så jag har inga bevis att det skett, tyvärr. Det utfärdades som sagt ”fotoförbud” – säkerligen av den anledningen att det inte ska gå att styrka eller ge någon skulden för detta. Vidrigt

          Fyfan så jävla sjukt. Men hur fick du reda på det då?

            Tänker om du har något slags bevis för då kan ju detta skrivas om

      De nekar allihop, så det är bara ord mot ord i nuläget.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.