Öppet Spår

Det här är alltså ett inlägg där det är fritt fram att kommentera om vad du vill, när du vill, hur du vill, på vilket sätt du vill.
Dock undanber jag mig politiska diskussioner, tack!
OT är mer än välkommet och det finns inga rätt eller fel.
Är du ensam hemma? Sjuk? Uttråkad? Vad som helst, du är VÄLKOMMEN hit för att snicksnacka om vad som helst!

Givetvis gäller samma regler som vanligt och om man inte sköter sig kan man bli sattes på moderering – men det är sen gammalt och ni sköter ju er så go nuts… ?

Ps! Tjafsa mindre!

722 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Hej ? Jag bara undrar om det finns någon här som har/har haft ångest och skulle kunna skänka lite stöd eller pepp? Jag har haft ångest tidigaste men aldrig på den här nivån. Bara idag grät jag över 5 gånger, och jag vet inte ens för vad. Det känns som att jag är så skör, som att vad som helst kan knäcka mig just nu. Och det värsta är att jag är så rädd att min sambo ska tröttna på att leva ihop med en så instabil person som jag, även fast jag såklart själv aldrig skulle ens tänka tanken att lämna honom om det gäller hans hälsa. Jag vet ju innerst inne att han inte tänker så, men jag vet inte.. Det tär på ens självförtroende något så fruktansvärt. Jag orkar knappt duscha, knappt laga mat, och om jag går ut på stan så får jag sån oro och rädsla över alla folk och ljud (tyvärr bor jag i centrala stan så det är inte så bra tajming.) men idag tog jag mod till mig att skriva till min vårdcentral och be en läkare ge mig en psykolog och eventuellt sjukskrivning. Jag vet att det kommer bli bra en dag, men just nu känns allt så tungt. Finns det någon här som varit i samma situation? Hur gick det? ? Har du något tips?

      Enda tipset jag har och typ alla läkare kommer ge dig är kost, träning och se över ditt liv och fundera på om det är något du inte trivs med. Alternativt om du har några gamla trauman att bearbeta.

        Lever med paniksyndrom, inte en enda läkare har gett mig det som enda tips. Medicinering, promenad, rutiner, psykolog, sömn, kbt, vila, lättare träning osv.

          Jag lever med ångest och till mig sa dem att åtminstone promenader är viktigt att försöka få in i ”schemat”. Men det är inte så lätt nr man inte har orken till det.

            Men herregud.. om du inte kan tvinga ut dig på en promenad är det inte konstigt att du lider av det ena och andra

              Man lider av det ena och det andra och DÄRFÖR klarar man inte alltid av att tvinga ut sig på promenad. Sluta va så trångsynt.

              Idiot. Du kan aldrig ha mått riktigt dåligt som uttrycker dig så.

          Skulle du vilja berätta hur ditt paniksyndrom uttrycker sig? Har sökt någon att höra ifrån men inte hittat.

          Vill också gärna höra mer om paniksyndrom! ?‍♀️? Jag har senaste året flertalet gångar vaknat mitt i natten av panikångestattacker (eller i vaket tillstånd vid kvällstid).

      Kommunicera med din partner. Förklara hur du mår. Försäkra honom om att du älskar honom trots att du mår konstigt.

      Jag har varit och är delvis fortfarande i samma sits. Det var som värst omkring 2017, då blev jag sjukskriven från jobbet för jag inte ens klarade av att vara i lunchrummet för jag fick sån ångest. Jag fick diagnosen GAD och det det hjälpte mig mycket att förstå varför jag hade så mycket ångest. Jag har också med min psykolog fått jobba mycket med att acceptera att jag är ångestbenägen. Jag är exakt likadan med min sambo och tänker att jag är hemsk att leva med, och det har vi också fått reda ut, jag och psykologen, varför jag tror att jag är en sån börda osv. Jag tror en psykolog är superbra för dig! Några väldigt tråkiga tips är ju att försöka dämpa ner på allt som drar fram ångest. I mitt fall är det alkohol och endast en kopp kaffe om dagen. Innan jag fick barn såg jag till att inte sova för mycket för det gav också mer ångest. Man kan göra lite själv, men inte allt ? du kommer bli bättre, speciellt när du får ”landa” lite i din egen ångest. Förstå varför och acceptera att den är där. Sen kommer motgångar och tuffa dagar men du kommer klara det ❤️ Hoppas allt går bra! Stor kram!

        Tack snälla för dina fina ord och för att du delade med dig?

      Hej! Skulle gärna skriva mer till dig, men hinner inte nu. Ångest är fruktansvärt & skapar rädslor såsom att man ska bli lämnad. Vid svårare ångest är det svårt att tänka klart. Låt det vara så att du inte orkar o gör saker som att duscha om du har bättre stunder. Jag har lidit av så svår ångest att jag inte vetat hur jag ska uthärda från minut till minut vid depressioner som jag haft. Däremellan har jag varit ”ångestfri”. Jag måste äta en dos antidepressiva för att inte återinsjukna o när de sätts in toppar ångesten o då behöver man ngt lugnande. Sist vågade jag ta det ett par, tre gånger & vilken skillnad det blev. Jag fick vila & fick tillgång till mitt ångestframkallande jag & de tankar jag har om saker då. Stor kram & stort lycka till! Ta emot all hjälp du kan få.

        Ångestfria, inte ångestframkallande…

      Vad glad jag blir att du vågsde söka hjälp! Bra jobbat!

      Åh kämpa på du kan ta det ur det. Du ska inte må så här som du mår nu. Jättebra om du blir sjukskriven!! Min bästa vän hade exakt samma som du o så sjukskrev hon sig o skaffade hund. Nu mår hon mycket bättre. Sällskapet o kärleken till en hund, promenaderna och allt kan verkligen hjälpa. Men man måste också såklart ha möjlighet att ta hand om hunden på ett bra sätt många år så nödvändigt att det finns förutsättningar o att din sambo är med på det. Finns sååå mycket forskning o studier som visar att man mår bättre av att vara med djur o att komma ut i naturen. Låter klyschigt, men ja det funkar. Jag själv använde bara min hund som medicin när jag var sjukskriven en kortare period – läkaren till och med ordinerade mig skogspromenader med min hund. Det kan ju vara ett annat djur också förstås. Omge dig av sånt som forskningen visar kan hjälpa oss leva lyckligt ? naturlig medicin mot såna här känslor! Kram

      Finns en bok som blev viktig för mig när jag var i en djup depression och daglig ångest, ”det kommer att gå över”.
      Jag blev väldigt sjuk, inlagd på psyk 6 veckor längsta gången… men med rätt mediciner och med tid, så blev det till slut ganska bra. Mår oftast ganska bra, ibland ångest, men hanterbart. Ta hand om dig ?

      Jag har lidit av grov ångest i 9 år. Nu har jag fått diagnosen GAD och påbörjat med en bok som heter Hantera oro och ovisshet med KBT. Det är en arbetsbok med massa info och uppgifter du måste göra ant själv eller med psykolog. Jag går även till psykolog som tipsat mig om detta. Ångest härstammar alltid från något. Boken har hjälpt mig mer än träning, meditation och piller som jag också går på. Testa detta, du har inget att förlora utan enbart lära dig mer om din ångest.

      Bli inte för fast vid honom heller lägger du all din lycka i någon annans händer står du tomhänt sedan om något händer, själv gjort det misstaget. Hitta egna hobbys och arbeta på dig själv vet hur psykisk ohälsa är

      Hej Lina, Starkt av dig att försöka få stöttning och hjälp!<3 Jag känner igen mig otroligt mycket i det du skriver. Har haft väldigt svåra perioder i mitt liv av ångest, depression, tvångstankar och mycket självhat. Känner igen mig otroligt mycket i rädslan över att min sambo skulle lämna mig. Men tillslut sa jag bara till mig själv att om han lämnar mig när jag har det som jobbigast så förtjänar han mig inte när jag är som bäst heller. Och då är vi ändå inte menade för varandra. Det hjälpte mig i tankarna kring den biten. Men ångesten och depressionen fanns fortfarande kvar. Det jobbigaste för mig var att inte förstå varför och varför just JAG. Mitt råd till dig är att försöka skriva ner hur du känner. Se om du har några mönster i ditt liv som gör att det triggar din ångest. Hur äter, tränar, sover du osv? För mig handlade det om att jag var på ett ställe jag egentligen inte ville vara. Jag var stressad, övertränad och på väg in i väggen. Jag hade även obalans i vitaminer, mineraler osv. (Det är inte alltid detta syns på blodprover hos läkare) Så trots att jag vissa dagar inte ens orkade mig ur sängen bestämde jag mig för att jag skulle läka mig själv. Jag ville ha svar på varför jag mådde som jag gjorde och vad jag kunde göra för att må bättre. Jag ville inte gå hos massa psykologer som skulle rota i det förflutna, tugga lyckopiller och döva mina problem. Nu kan faktiskt antidepressiva vara en jättebra hjälp på vägen, men jag valde att inte ta det. Jag ville läka min kropp naturligt. Jag började 2009 på egenhand hitta vägar och tillskott som började hjälpa mig, sakta men säkert. Och nu bara förra året hittade jag Medicalmedium på instagram och började föra in lite av hans protokoll. Och jag mår bättre och bättre för varje dag:) Var otroligt skeptisk i början då jag inte tror på andar, Gud osv. Men tänkte att "Hej vad har jag att förlora?!" Så om du känner för det så kolla upp honom och googla även anxiety medicalmedium. Skickar med en länk så kan du läsa om du vill:) Oavsett vilken väg du kommer att ta så lovar jag dig att du kommer må bättre! Kram https://www.medicalmedium.com/blog/anxiety-they-say-its-all-in-your-head

      Levde med daglig ångest förut. Var på den nivån att jag behövde kräkas på morgonen för att på nåt sätt ”lätta” och bli av med delar av den. Har aldrig haft några ätstörningar så det hade inget med det att göra. Hade dagar där gråten ständigt låg och tryckte och det mesta var väldigt mörkt. Idag är den borta och jag känner med dig. Det är ovärdigt och blir en ond spiral. Jag önskar av hela mitt hjärta att du kommer till rätta med ditt, du förtjänar en fin framtid.
      Jag fick medicin som är av den ovanligare sorten när man är deprimerad. Det är fortfarande väldigt väldigt få läkare som skriver ut den och det är nog att be om ett mirakel att du ska få den. Det handlar inte om nån marijuana om nån nu tror det. Hade ätit i princip all antidepressiv medicin som fanns innan och jag hittade ingen som inte gav mig vidriga biverkningar. Det är ju så klart olika fr person till person och med lite tur kommer du och en läkare fram till en medicin som kan underlätta ditt liv.
      Lycka till!

      Men JA, lever med samma sak… vet att man rekommenderar träning och sånt, men för mig är det enda som hjälper att hänga med vänner.. eller att bara sitta och prata med vem som helst egentligen. Jag lever ensam men annars skulle jag utnyttja min sambo till 100%… spela yatzy, ha musikquiz, babbla om saker bara… och sen har jag alltid en podd på när jag ska sova.
      Kram till dig….

      Vad tråkigt att läsa om det du kämpar med. Det låter väldig tufft. Jag har varit i liknande sits, idag medicinerar jag mot unipolär sjukdom och GAD. Jag mår mycket bättre men har ibland svackor. Som du också nämt, går det ibland ut över min sambo. Det enda som hjälpt min oro över att han kommer lämna är att han visat sig aldrig göra just det. Det är ju en klen tröst säkert. Men om han varit där för dig i andra lägen varför skulle han inte nu?
      Någon nämnde att hen slutat med alkohol. Jag slutade även med kaffe. Det finns många studier på att kaffe kan trigga igång mer ångest för någon som redan har ångest. Detta är kanske off men jag började göra yoga with adriene på youtube. Hon är så himla mysig och snäll. Sedan började jag med meditation från appen inside timer, där finns sarah blondin och hennes guidade meditationer, det har på riktigt (!) varit till mer hjälp än min terapi. Appen och youtube kanalen är gratis, dom är lättsamma, många är bara runt 5 minuter och man kan göra dom hemma. Kram!

    Vad är det värsta er granne har gjort?

      Byggt en hundgård

        Nejmen oj stackars dig

          Tack ❤️
          ?

            Styrkekram ❤️

              ? Kränkta hundägare

      Klagat på volymen på min tjejkväll.

      Min fd granne var så creepy. La till mig på facebook fast jag inte hade mitt riktiga namn där, bjöd hem mig på en drink (tackade nej) och la upp en screenshot på hans datorskärm på facebook så jag såg att han hade en öppen tab till en eskortfirma. Han var typ 55+. Usch

      Konstant felparkerat vid utfarten från vår fastighet, vilket gjorde att sikten var totalt skymd ut mot cykel- och gångbana samt bilvägen. Slutade med att föreningen fick kalla in parkeringsvakt och bötfälla dem då de fortsatte parkera där trots varningar.

      Skrikit åt mig och mina barn (då 2 och 4 år) ”Det var så lugnt och skönt här innan ni flyttade hit!” Samt något halvår senare: ”Ni har förstört allting!”.
      Vad vi hade gjort? Drivit igenom att brf:en skulle installera fiber…

        Men dina ungar kanske lät mycket och störde grannen? Därav lugnare innan ni flyttade dit.

          Det blev antagligen inte lugnare av att han skrek..

          Vi lät nog mer än 80+arna som bodde där innan oss, så hon hade kanske inte fel i sak – men så beter man sig väl ändå inte? (Vi bor dessutom inte i lägenhet utan i radhus så vi kan inte direkt störa dem utom när vi är på utsidan)

            Nej, det gör man såklart inte. Tyccker man grannens barn låter för mycket kan man gå och knacka på och berätta det i vanlig samtalston. Annars beter man sig ju inte bättre än den där tvååringen själv.

          Säkert. Alltid föräldrar till barn som är värst men tror deras monster är änglar

      Misshandlade sin flickvän.

      Tömt en barnpool rakt ut från balkongen ner på vår uteplats.

      Köpt sex och misshandlat kvinnan

        Var bodde du då? ?

          Bor kvar och han med tyvärr. Vi bor i lägenhet i Stockholm.

            Får man fråga var? Låter som min granne.

              Innerstan

                *Köpt ett övergrepp

                  Men snälla.

                    rara

      Fortsatt skaffa barn som de inte uppfostrar: låter dem springa på kvällstid (alltså efter 22, de bor ovanför mig), skriker i trappen, ringer på alla dörrar. De välter även möbler och har förstört soprummet helt. Värst är dock att mamman slår barnen när pappan är borta.

        Jag hoppas du gjort en orosanmälan till socialtjänsten?!

          Det har jag gjort, tre gånger.

            Bra!???

        Orosanmäl till socialtjänsten omedelbart!

      Seriemördare.

        Berätta mer?

          Jag bodde ett tag som liten granne med ”snälle Bengt ”. Han mördade två kvinnor och misstänktes även för fler mord.

            Åh fy fan! Scenen med honom i huset ute på vischan i Jakten på en mördare har gjort min mörkrädsla hundra gånger värre. Minns du honom?

              Inte mer än att jag mötte honom ibland när jag kom cyklande. Jag sa hej och han sa hej tillbaka. Jag var i 10-årsåldern.

      Parkerar vid min utfart så jag knappt kommer ut, och lyssnar inte när jag säger åt dem att flytta bilen. Varje dag ?

        Kul om du kunde få den bortbogserad!

        Parkera in DERAS bil nästa gång så kanske dom lär sig…

          Det gjorde grannarna när jag bodde hemma fortfarande. Mina föräldrar har två parkeringsplatser på tomten och den ena var min, också den som var närmast grannen. De hade studentkalas och jag skulle åka och jobba men det gick inte, deras gäster hade parkerat utanför min uppfart. Fattar verkligen inte hur man tänker när man gör så, man ser väl för fan att det står en bil där?! Nu löste det sig ändå och jag tog pappas bil, ville inte störa deras kalas.

      Den var lätt!
      Vår granne mördade sin make och (försökte) tända eld på honom och förrådet.

        Men hallå de va ngn vara granne byggt en hundgård

          ?

          Hahahahaha

          ???

        Har det varit ett avsnitt om det i rättegångspodden? 2016 i Hjärup?

          Korrekt.
          Sorglig historia, tre barn i skolåldern…

          Och programmet på Viafree?

        Glad vi inte köpte det huset när det var till salu nyss!

          Schysst hus! Visste ni om historian innan? Funderade på om mäklaren upplyste om det.

            Läste fel… läste som om ni köpte det. Sorry!

              Priset var alldeles för bra för att vara sant, fattade snabbt vilket hus det var när det kom ut… så vi tittade inte ens på det. Ville inte att grannarna skulle tro att vi inte visste nåt och att vi ville köpa ”mördarhuset”. Haha!

        Nämen! Det betyder att vi troligtvis är grannar haha. /annan hjärupsbo

          Haha en hjärupsbo till här ?

            Hahaha kan bara tänka på Johan Glans och hans Hurva – Hjärup-skämt om att det låter som spyljud???

      Gick på visningen av vår lägenhet bara för att kolla hur vi bodde.. hon ”råkade” avslöja det när jag stötte ihop med henne i trapphuset efter hon hängt på lokala pizzerian en hel kväll (förutom pizza förekom det definitivt öl). Kändes såå obehagligt att hon klampat runt i lägenheten och spionerat. Tur vi fick lägenheten såld och kunde flytta därifrån

        Haha, jag har en granne som jag såg gick på visningen av vår lägenhet, men som ändå en vecka efteråt låtsades inte känna till att vi skulle flytta. Hade inte hjärta att tala om för henne att jag visste att hon högst medvetet gått för att kolla hur vi bodde.

        Samma granne råkade vi dessutom möta när vi kom hem från BB med vårt andra barn. Hennes kommentar: ”Skaffa inte fler nu. Jag har fyra barn och jag ångrar de två sista!” Alltså, hon sade inte ens grattis först…

        Haha jag har gått på grannens visning. Tyckte han hade snygg lägenhet och smarta lösningar på bilderna så gick på visningen och blev inspirerad då vi hade exakt likadan lägenhet.

          Det är väl rätt vanligt att grannar kikar in på visningar.

          Hade absolut också kunnat göra det, om lägenheterna har liknande planlösning som ens egen är det ju toppen med lite inspiration!

      Hmm inte haft så farliga grannar. Men i området där vi bodde förut såg jag en kille gå och fylla sin egen lilla blomkruka med jord den en av de stora blomlådorna på gården. Tyckte det var mer än lovligt snålt hehe.

      Någon som har tips på hur man stör grannar så lite som möjligt förresten? Hjälper det att ha mycket mattor? Stängningsgrejer på skåpen?

        Klampa inte med pjäxor inne och slå inte igen alla skåp så hårt du kan. Du får lov att leva normalt, gå och stänga köksluckor i ditt eget hem!

        Gå inte hårt med hälarna tack!

      Hatar min granne. Spelas musik KONSTANT.

        Jag hatar typ alla mina grannar. De ovanför spelar konstant typ techno och stampar runt i golvet och slänger ner fimpar på vår balkong, han bredvid har massa människor över hela tiden som går och rycker i vår dörr, hon under oss röker så att det stinker i hela huset.

        Går typ inte heller att ha balkongdörren öppen på sommaren för att alla utom en som har balkong runt oss röker. Så mycket för ett rökfritt hus.

      Haft sex med med min mamma trotsare han hade fru. Så både han och min mamma klassas nog som riktigt sunkiga grannar.

        Doggy?

        Detta lät väldigt creepy….

      Inte det värsta men parkerar alltid utanför porten!!! Så störigt beteende…
      När personen dessutom har en egen p-plats

      Knackat på vår & andra grannars dörr mitt i natten med en stor kökskniv gömd bakom ryggen…

        wtf

      Ena grannen tog och slog ihjäl sin fru. Han plastade in hallen och försökte dra en rövare för polisen om att det var maffian som egentligen var ute efter honom och att det var dem som plastat. Men frun blev mördad istället för honom och han lyckades rymma.

      En annan granne tog och skar av halsen på en snubbe och drack hans blod.

      När jag var liten brukade grannbarn ta utekatter och slänga dem i sopnedkasten på gården. Sopnedkast kopplade till centralsug ska tilläggas..

      Det är väl de topp tre jag har från gatan jag växte upp på. Där jag bor nu är det hemskaste någon gjort att eventuellt klippa av kabeln till julgransbelysningen på gården. Vi vet inte riktigt vad som hänt, det kan ha varit ett djur som gnagt av kabeln också. Annars så är det en granne som ställt sig på fel parkeringsplats.

        Vilka sjuka barn! Hopps de är döda eller inspärrade nu. Psykopater…

        Men vilka troll hänger här alltså?

          Alltså det är helt på riktigt!
          Båda morden går att läsa om. Plus ett tredje, med det var inte någon granne som var inblandad i det 😉
          https://www.expressen.se/nyheter/tre-mord-i-ar—pa-samma-gata/

      Psykiskt instabil rumsgranne hotade mig med kniv…. Polisen kom och tog honom i förvar över natten, jag bodde tillfälligt efter det på ett annat ställe tills hyresvärden slängde ut honom. > 2005 var det.. https://giraffen197.webblogg.se/2005/november/knivhotad.html

      Har inte haft så hemska grannar, det värsta jag kan komma på är att en nuvarande granne ibland får för sig att borra och hamra mellan 21.30-22 på vardagskvällar. Väldigt störande men hellre det än grannar som mördar ?

      Värsta och värsta, absolut ingenting som är hemskt som sådant. Men vi flyttade till vårt drömboende (radhus) och trodde allting var frid och fröjd – hur mycket kan man höra, tänkte jag, som kom från lägenhet med massor av olika grannar.

      Visar sig dock att grannfamiljen är lite.. annorlunda. De lever lite speciellt, har inga TV’n (no go), barnen får röja fritt dagligen hemma och de spelar (högt!) piano varenda kväll, samma tid. Ett av barnen är dessutom sjukt jobbig genom att springa upp och ner för trapparna i deras boende ca. 30 gångar dagligen. Det hörs SÅ mycket. Barnen hoppar även in i vår vägg, bankar och är allmänt oförskämda. Jag vet att de är barn, så jag har inte haft mage att säga till (vet även som en insider att de snart säljer huset…), men tycker verkligen det förstör hela tanken om att bo i sitt drömboende när du hör deras extrema ungar i alla 5 rum vi har. Säger föräldrar ej till sina barn? Känns som att dessa struntar i helt och hållet. Grannarna på andra sidan har 4(!) barn och jag har aldrig hört dem, någonsin.

        Låter som mina grannar fast de var bara två barn som är tonåringar. Hörs ännu mer när de slänger sig i väggarna och springer i trappen dock pga det…

      Högg en yxa i frugans huvud

      När vi är inne på grannar. Hjälp mig vad ska jag och ska jag ens göra något?
      Bor i ett mindre hyreshus där mina grannar är en småbarnsfamilj som är från en annan kultur.
      Barnen skriker jämt, ibland som om de har ont.
      Barna även om jag avskyr barn kan jag tolerera till viss del då det är känt att barn är störningsmoment och inte har ett konsekvenstänk.
      Men föräldrarna bråkar också, gapar och skriker och smäller i dörrar.
      Jag funderar på om det är värt att säga till hyresvärden? Men vad kan hen göra åt saken?
      Annars hoppas jag på att springa på kvinnan ensam och typ viska och fråga om allt står rätt till för jag hör bråk ofta. Lite som ett sätt att visa att man bryr sig men också säger skärp er för fan.
      Eller bör jag på riktigt göra en orosanmälan för barnen?

      Min granne har hyrt ut sin bostadsrätt till soc. Så nu bor det två knarkare med sitt nyfödda barn på 33 kvm. Gjort mängder med orosanmälningar och tipsat polisen med inget händer. Underbart :))

        Inget händer om dem inte är ett fara för sitt barn du vet väl inte deras nuvarande situation?

      Har bara konstiga grannar, men den ena är så fruktansvärt obehaglig.
      Han har så många gånger hintat om att han tycker jag är snygg (? jag: vältränad ung tjej. Han: smällfet och dubbelt så gammal som mig), att han vill bjuda ut mig, bjuda in mig och att han vill ligga med mig. Han ska alltid prata massor, fråga ut mig om jag träffar nån kille, vad för killar jag gillar, om ”det inte är dags att jag dejtar nån snart” (han märker uppenbarligen inte när nån kille kommer och går från mig).
      Han har letat upp mig på Facebook, jag är svår att hitta enligt alla, velat lägga till mig men jag accepterade inte. Han har skrivit på messenger som en galning, till slut fick jag sätta honom som spam. Dömd för misshandel också. Fantastiskt bra granne……

      Byggt en crossbana

      Tokrenoverat i sex månader.

      Ringde störningsjouren 20.30 när vi hade fest en lördag utan att ha kommit upp och pratat med oss först! (Vi har fest kanske en gång om året så inget som händer hela tiden eller så.)

        Varför skulle grannen pratat med er först? Det är inget måste, man kanske inte vill eller vågar. Jag har grannar som stör, men jag vågar inte prata med dem och värden kontaktade mig angående dem så jag frågade hur man gör och hon sa ”ring jouren direkt”.

    Har alltid gillar LD men på sista tiden stör jag mig så mycket på allt hon gör och blir provocerad av allt hon säger.

    Var det inte förra veckan hon låg hemma jättesjuk och maken hade konstaterad covid??? Och nu är hon på karaten med alla kidsen.

      LD får göra precis vad och hur hon vill. Hon är ju ett undantag och bäst i världen……

      Hon är oerhört narcissistisk. Klart hon ska på karate och ta tusen likadana bilder varje gång.

      Kanske LD och Cissi smittade varandra? Båda familjerna har haft covid samtidigt. Bröderna kanske träffades i smyg för att önska varandra god jul utan att fruarna som inte tål varandra skulle bli kränkta?

        Haha fan vad nyfiken man är på hur det är mellan dom där två bröderna nu alltså…. träffas kusinerna? Ses CW och LD under stela släktmiddagar? Så mkt frågor..

          LD skriver ibland saker som ”kalas med ALLA kusinerna!” – och så är CWs barn (såklart) inte där… Ok om LD & CW inte går ihop, men att ’radera’ några av sina barns kusiner, som är BARN, sådär är så jävla äckligt.

            Men va? Det var ju sjukt faktiskt.. ?

        Vad hände eg mellan LD och CW?

          Enligt LD så har CW anmält henne och hennes man till socialen, sen har de stått på olika sidor i de flesta diskussioner de senaste åren men det personliga väger nog med all sannolikhet tyngst i varför det är så frostigt mellan dem.

            Just ja! Cissi gjorde orosanmälan. Sen var det väl en massa annat ”vanligt” feministtjafs också.

        Ja du inte konstigt med en sån fru

      LD har aldrig haft fel i hela sitt liv. Tänk så skönt det måste vara?! ? undra hur det går med bebisverkstaden… ?

        Jag undrar hur det blir nu när Fayme börjar se åren rinna ifrån sig och vill plugga och skaffa ett jobb. Hon siktar kanske inte på hemmafrulivet för alltid!?
        Vad ska LD göra då??? Hon vill ju verkligen inte plugga eller skaffa ett jobb.
        Då får hon hitta ännu en ny poddbästis!

          Fayme håller ju på att försöka skaffa fler ungar nu? Hon verkar inte direkt sugen på att plugga eller jobba.

            Tror inte ett smack på Faymes babbel om plugg osv. Både hon och LD kommer dra runt hemma framöver också. Fayme har ju dock mycket mer tid på sig och hinner skaffa många barn om det är så.
            Lustigt förresten att ingen av dom tar till sig att viktnedgång kan underlätta att bli gravid…

      Blir alltmer lik Trigglypuff för varje vecka som går.

    Hur ska man få kollegorna att förstå att de bör vara hemma sjuka??? Vi har flera konstaterade coronasjuka på jobbet och ett flertal som är på arbetet varje dag trots att någon nyser ofta, någon känner sig förkyld, någon har lite ont i halsen, någon har ont i huvudet och någon känner sig ur och illamående.
    FÅR PANIK att de inte kan tänka själva, att deras chefer inte skickar hem dem eller VAD SOM HELST som gör att de inte riskerar att smitta alla andra…

      Min sambos kusin fick konstaterat idag att han har covid. Förra veckan arbetade han med en annan som var på jobbet TROTS att han diagnostisterats med covid OCH fått godkänt av chefen att arbeta. ”Ni har ju avstånd” menade han. De jobbar inom anläggning och den sjuka skulle ju bara sitta i sin maskin. Jo men tjena!!!
      Borde vara straffbart de dem gjort. Chefen och den som smittade.
      Jag blir så jävla arg att jag kokar. Den här pandemin kommer aldrig att ta slut pga av alla dessa ärthjärnor.

        ?????

        Det ÄR väl straffbart? Enligt smittskyddslagen?

          Ja, det är straffbart!

        Det ÄR straffbart. ANMÄL!
        Vi har gått ut till hela vår verksamhet att om man kommer till jobbet med bekräftad smitta så blir man polisanmäld. Hårt men kan ju vara bra att veta!

        Kan blir rätt hårt straff om man råkar smitta en person och denne avlider..

        Det var nog det sjukaste jag hört. Det känns helt otroligt att det ens kan vara sant?

        Detta är straffbart. Jag har covid-19 nu, var så sjuk att jag låg på sjukhus i 3 dagar. Men de var väldigt tydliga med att både jag och min sambo, som hittills ej har smittat (ta i träd!), MÅSTE isolera oss. Man kan ju för fasiken få smittbärarpeng! Om det är det som oroar personen.

        Det är DÄRFÖR som råd och rekommendationer inte funkar. Böter om man är ute efter konstaterad smitta. Bra Norge.

      Jaa kan bara säga att det är många som tycker att svenskarna agerar urlöjligt då det gäller corona. Money talks och skit i sjukvårdarna trots att det är kaos.

        Mycket ligger väl på politikerna. Som jag förstått det är det väl främst äldre som ligger inne. Å de smittad ju knappas på stan utan på ålderdomshem etc.

        Det är total katastrof på sjukhusen. Mark my words från en som legat där förra veckan sjuk med covid-19 (btw jag är ung och har inga underliggande sjukdomar). Så snälla, snälla. Ta ert ansvar och följ alla restriktioner. De går verkligen på knäna och det drabbar inte bara de anställda utan även de sjuka!

      Vi har fortfarande personalmöten på plats. Igår var vi 13. Tre färre än förra veckan, och gissa varför – jo de har blivit sjuka! Ändå fortsätter chefen kalla till dessa möten. Och tränga in folk i fikarummet. Blir så arg ?

        Helt sjukt att arbetsgivare inte har ett tydligare ansvar i det här. Det hade varit så lätt. Inte ens alla kommuner förrgår med gott exempel.

        Jag är chef inom äldreomsorgen och gör ”alla rätt”. Har separerat alla enheter. Arbetsgrupper får inte träffa varandra mellan enheterna, vi mixar inte vikarier bland enheterna, man får inte besöka lokaler man inte arbetar i, munskydd när man är nära kollegor och äldre. Alla möten är digitala, har oftare möten än tidigare, man ska vara hemma med minsta lilla symtom och hemma tills men varit symptomfri i flera dagar tros negativt test, veckobrev med senast info om covid som vi även läser upp på möten…ja listan kan göras lång..

        MEN vi får typ dagligen klagomål att vi överdriver och att vi förstör personalens arbetsmiljö med dessa ”regler”

        suck.

          Tråkigt att de inte fattar.

        Vi har typ med haft så enda tills nu… nu inga möten.

          Vi hade uppdelade möten två gånger. Sen började vi så här med alla igen förra veckan för att ”det var så få” på de mötena ?

        Inte ok! Såhär smittades min mamma och 6 av 10 anställda (de jobbar inom äldrevården). Blir så arg.

      Men om man vet att man har Corona och bryter mot karantene. Får man inte massor av böter då? Bor i Norge så har ingen koll

        Det är strafflagt (smittskyddslagen) men tror inte riktigt någon följer upp på detta. Tyvärr ? Har inte hört någon få fängelse eller böter, förutom när de aktivt är ute med konstaterat smitta och hostar, spottar eller liknande på folk.

        Hej Norge?

        Grattis. Har aldrig önskar att jag bor i Norge mer än nu

          Straffbart i Sverige men någon måste ju anmäla också.

    Någon annan som har sett sista avsnittet av Vaccinkrigarna? Otroligt underhållande att se Linda Karlström smälla igen en dörr i raseri och sedan avslöjas som antisemit, även om det var väntat.

      Oh no, vilken spoiler! Har inte sett sista avsnittet än, men annars följt med god behållning. Har själv ett barn med autism, så tyckte att det var intressant att få höra mer om bakgrunden till den berömda ”vaccin ger autism”-studien och om läkarens bakgrund som gastroenterolog. Tror liksom han att det finns en form av autism som har koppling till tarmproblem. Eller rättare sagt, det finns vissa symptom av autism som kan ha en koppling till tarmproblem.

      Mitt barn är helt klart född autist och hade typiska svårigheter redan på BB, så jag tror inte att det finns en vaccinkoppling i det fallet, men jag utesluter inte alls att en vaccination kan utlösa tarmproblem som sedan i sin tur hos vissa autistiska individer kan förvärra ett eller ett par autistiska symptom. Skulle man kunna fixa tarmproblemen skulle personen fortfarande vara autistisk, men med en gynsammare symptombild. Dock är det högst idiotiskt att avstå från att vaccinera sina barn då risken att utveckla allvarliga sjukdomar är betydligt högre än risken att eventuellt få tarmproblem.

        Åh, förlåt! Avsnittet är hur som hur som helst väldigt sevärt. Ja, att tarmproblem har en koppling till autism är väl mer eller mindre konstaterat, men mig veterligen finns det ingen forskning som visar att tarmproblem skulle utlösas av vaccin.

          Nej, det är ju där Andrew Wakefield fick backa. Det är ju bara en spekulation. Men jag finner det inte helt otroligt att det skulle kunna vara så i enstaka fall. Dels kan vaccin utlösa infektioner, dels kan en del autistiska individer reagera helt annorlunda av vissa mediciner och behöva antingen mycket lägre eller mycket högre doser än gemene man.

          Jag har hört en mamma berätta om sitt barn med autism som fick förbön för helande i en kristen kyrka. Dagen efter och i några dagar därefter började barnet att lukta otroligt illa, som rutten fisk, men blev därefter enligt mamman ”frisk” från autism, men i hennes berättelse framkom att barnet hade kvar en del autistiska svårigheter, men att symptomen hade lindrats avsevärt. Oavsett vad man tror om själva förbönens effekt, så tyckte jag att det var en väldigt intressant berättelse. Man vet ju att bakteriefloran i tarmen kan påverka hjärnan och kanske kan tarmfloran påverkas negativt av en infektion. Hur som helst intressant dokumentär och inblick i hur anti-vaxxers resonerar och varför.

            En av de roligare trollkommentarerna jag läst

          Kan du länka till några studier som visar att det skulle finnas ett samband mellan autism och tarmproblem?

            Googla kan du säkert själv, men här t.ex: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3981895/

        Hur märkte du autism hos ditt barn på BB?

          Jag märkte det inte på BB, men i samband med att mitt barn fick sin diagnos läste jag på mycket om autism och fick då lära mig att det t.ex. är vanligt att autistiska nyfödda har amningsproblem, att de har svårt att förstå hur de ska göra, vilket blev en aha-upplevelse för mig i efterhand. Mitt barn vägrade amning, vägrade flaska och vägrade koppmatning. Inte ens erfarna barnmorskor på BB lyckades få i hen mat. Men det blev som sagt i efterhand, med ny kunskap som jag säkert kunde säga att mitt barn uppvisat autistiska symptom från födseln. (och nej, självklart fick inte mitt barn sin diagnos på grund av ett enda symptom, det är ju kombinationen av en mängd symptom som blir underlag för en autismdiagnos)

            Alltså jag menar, jag förstod ju inte att det kunde vara ett autismsympton förrän långt i efterhand, så inget jag tänkte på när det inträffade, men likväl ett symptom som visades vid födseln.

        Lite nyfiken på detta. Min son har tarmproblem som läkarn härrörde till mitt kejsarsnitt. Han har även mild autism, är högpresterande, men affekterade sociala funktioner.

    Jag är så orimligt nyfiken på varför apansattigranen och hennes fästman gjorde slut.

      Det kan vi ju alltid spekulera i men hon verkar inte tycka att det är något hon vill berätta om. De verkar ju vara vänner i alla fall.

      Kanske hon vill mysa med den där tatueraren och fästmannen inte vill mysa med tatueraren?

        Tatueraren Mauro? Han är ju så snygg ?

          Hon har ju skrivit att hon saknar honom och att han kommer till Stockholm nu…
          Och efter att hon skrev det så blev det plötsligt en paus med fästmannen…

            Lite långsökt men okej

      Nyfikenheten dödade katten.

        ….but satisfaction brought it back
        (Fortsätter det talesättet)

      Jag med! De var ju så kära och allt var fantastiskt. Vaaad kan ha hänt?

        Hon fes.

          12-åringar ska sova vid den här tiden.

            Nej.

      Ja hon skrev ju ofta att hon var djupt förälskad i honom och så lycklig att just han var hennes fästman. Och för bara en månad sen firade de sin årsdag och verkade lyckliga.
      Hon skrev ju öppet om hur han först tvekade på om de skulle bli tillsammans för att hon var tjock. Sen blev de tillsammans och hon började skriva öppet om hur de gick på sexklubb och swingade och att hon älskade fisting. Sen plötsligt gör de slut.
      Jag tror han krävt något i sexväg som hon inte vill typ trekant, eller så har han varit otrogen.

    Tänkte också på detta, väldigt konstigt beteende, att gå på träning en vecka efter konstaterad Corona inom familjen är väl inte okej oavsett tänker jag? Får hopps på att det var gamla bilder.

      Du som jobbar som personlig assistent privat och är uska med många års erfarenhet, vad tjänar du?

    Hej! Jag har sett att många har ställt frågor om juristprogrammet så jag passar på att ställa en själv ;). Jag hade tenta förra veckan och mår så dåligt. Hur ska man lära sig att separera sitt egna värde från sina prestationer och undvika betygshetsen? Har ni några tips?

      Du kan inte göra mer än ditt bästa. Lyssna inte på kursare som pratar om tentan som varit och lyssna inte på betygsnack. Plugga i god tid, hellre lite i taget redan från kursstart, lägg upp en pluggplan och håll dig till den. Chansen är större att du då är nöjd med din prestation oaktat betyg. Och oavsett betyg, det löser sig, allt blir bra till slut. Jag lovar!

      Det är verkligen jättesvårt (beroende på hur man är som person). Det som funkade för mig var att välja vilka jag lyssnade på. Försök hitta någon mentor eller praktikplats eller liknande där det inte är ”A-hets” för att få jobb. Det är viktigt att få höra ett annat perspektiv.

      Ja, betygen ÄR viktiga för VISSA jobb. Det går inte att komma från. Men det finns så många andra jobb där det är minst lika viktigt att du kan använda dina kunskaper på ett pedagogiskt sätt. Försök se vilka andra fördelar du har jämfört med de som får alla rätt på tentorna. Om din styrka inte är att pränta in tentainfo, okej. Men du kanske är jättebra på att applicera juridik på verkliga situationer, hitta lösningar, prata med klienter (som är människor!!) eller något annat.

      Jag tror inte det hjälper att försöka tänka ”mitt värde sitter inte i mina betyg” för det blir bara tomma ord. Däremot tror jag det funkar att tänka konkret på vad man är bra på och vilka andra dörrar som man kan öppna utifall man mot förmodan skulle få dåliga betyg.

      Kan du söka en praktikplats eller kanske böra jobba parallellt i något företag som erbjuder jobb för juriststudenter? Tex Gatujuristerna eller Lawline?

      Långt svar hehe, sorry..

      Jag bytte lösenord till min e-post med ett affirmerande budskap. Det hjälpte faktiskt att behöva skriva det ett antal gånger om dagen (fast detta var innan smartphones förstås, nu skriver man ju aldrig in lösenord), det liksom ändrade spår i hjärnan. Så typ ” 437Mittvärdesitterinteibetyget” eller ”52JAGärbraochsmart66”. Man ljuger tills man tror sig själv 😉

      Detta hjälper dig säkert inte så mycket då det inte är svar på din fråga. När jag pluggade juridik var det oerhört viktigt att alltid få toppbetyg, tyvärr slutade det med att alla de ämnen jag verkligen älskade (och ville jobba inom) oftast gick åt skogen. Affärsjuridiska ämnena. Självfallet gick det bra ibland, men de inriktningar jag ville satsa på var ingen höjdare.

      Men vet du? Jag försökte samla på mig så mycket erfarenhet som möjligt och försökte slutligen locka de större bolagen med mitt driv och personlighet. Nu, snart fyra år efter examen, sitter jag som Head of Legal på ett stort internationellt bolag. Jag arbetar alltså med (nästan enbart) affärsjuridiska ämnen, trots att jag till och med kuggade första gången och fick nästintill IG nästa gång. ?‍♀️ Din framtid behöver inte bestämmas av ett dåligt betyg! Kör hårt! Hitta din inriktning och bara kör, kör, kör! Ditt driv kan ta dig längre än du tror. ❤️

        Så sant! Instämmer till 100%. I 4,5 år hade jag konstant ångest för mina betyg (majoriteten BA, resten AB och ett par B). När examen närmade sig valde jag att specialisera mig i ett visst ämne, samlade på mig meriter både i Sverige och utomlands, jobbade extra på domstol osv. Fick såklart inget drömjobb direkt vid examen 2016, men efter att ha bytt jobb två gånger arbetar jag nu på en av Sveriges bästa affärsjuridiska byråer och har många fina yrkesmässiga meriter och uppdrag.

        Det hade varit betydligt lättare att nå hit med AB i allt, men med hårt arbete når man precis vart man vill. Betygen gör det lättare att få toppjobben, men det är inte avgörande. Man får helt enkelt ta en liten omväg.

      Jag måste verkliga tacka för era svar! Det känns på något sätt inte lika hopplöst längre <3

    Hej alla duktiga!
    Jag behöver hjälp med en fyndig text/hälsning att skriva på julkortet detta året! Kanske något som anspelar på hur året har varit, corona eller det kommande året. Jag är ute efter något roligt och skämtsamt att skriva, kanske något ironiskt.

      ”Tack för att ni firar min födelsedag!”

      hälsar

      Jesus

      Vi gick in i ett nytt decennium där första året känts långt som ett millennium. Frustrationen har ibland skjutit i höjd, när man levt för att göra Tegnell nöjd. Handsprit, avstånd och isolering. På toppen av allt en massvaccinering.

      Nu får vi om varandra vara måna, så att vi slipper denna Corona. Med önskan om ett gott nytt tjugotjugoett – vad mer kan egentligen gå snett?

        ??

        Haha wow! bra!

      Vi slipper i alla fall alla thailandsbilder på Instagram!

      God Jul och grått nytt hår önskar vi på säkert avstånd.

    Halva min mans kontor har covidsymptom och flera av dem har testat positivt. Min man har också symptom och testade sig igår (inväntar svar) och nu börjar dottern hosta. Jävla skit, nu är det väl min tur snart också.

      Oj oj då. Inte ett dugg förvånande tyvärr.

      Vad gör din man på kontoret?

        Jobbar antagligen? Alla kan inte jobba hemifrån.

        Sluta var så extremt korkad och privilegierad. Det är långt ifrån alla som kan jobba hemifrån trots att de jobbar på ett kontor

          Men gud, chilla, jag frågade bara ?

            Mhumm? Det lät i mina öron som att du ifrågasatte

            Brukar du fråga folk vad dom gör på sina kontor? Kan du inte räkna ut det själv?

    Är sjukt tandläkarrädd men behöver nu ta tag i och besöka en. Kan ni rekommendera mig en bra tandläkarmottagning i Stockholm för oss som är rädda?

      Jag har kört med narkos, skulle absolut göra det igen.

      Folktandvården i Jakobsberg, finns en tandläkare där som heter Liliana, hon är guld!

        Skulle också behöva en bra tandläkare, men på söder sidan av stockholm? Någon som kan tipsa om en bra?

          Folktandvården västertorp!

      Tantokliniken vid Zinken, superduktiga och noga med att inget ska göra ont.

        Hittar inget om vad för priser de har på tanto?

      Jeni Ama på Alviks strand tandläkarna är grym! Väldigt förstående och vänlig.

        Nån som har erfarenhet av Älvsjö tandvård? Är de bra??

          Nej jag har bara dåliga erfarenheter därifrån! Har fått åtgärda deras missar hos annan tandläkare mer än en gång.

      Tessindental på Östermlam

      Kungstanden!!!! Så duktiga och snälla <3

    Kan vi lämna blondinbella i 2020 och fokusera på riktiga influencers 2021? Och sluta ge uppmärksamhet till dåliga förebilder? Mer fokus på det positiva och människor som gör bra avtryck och intryck på samhället och miljön? Snälla. Känner att det finns så viktigare saker i livet än avdankade sk entreprenörer som aldrig lyckats.

      Vem är en bra och riktig influencer?

        Tony Christensen, Pella Thiel, Greta Thunberg? Heidi Andersson, Ingemar Rientzhog?

          SNAAAARRK

      Vilka är dom ”riktiga” influenser enligt dig?

        Eric Holthaus, David Wallace-Wells?

      Hellre blondinbella än typ hannalicious och bianca ingrosso.

      Positiva? Inläggen här går ut på att leta fel hos influensers. Tror bitterdamerna hade dött ut av positivitet

    Hjälp mig skriva min presentation på tinder! Jag har två barn vv, gillar att umgås med vänner och älskar te. Föredrar middagar med vänner framför att dricka mig kalas på krogen men älskar bubbel och att skratta.

    Söker någon som är säker på sig själv, som har nära till skratt och tycker om att prata. Social och mån om sig själv.

    Hjälp mig!

      Skriv exakt det?

      ”I love a good tea-bag, if you know what I mean ;)”

      Skriv det. Folk swipar rätt så friskt och få läser någon längre text ändå.

      Det var väl bra skrivet?

      Jag har haft tinder både med och utan text och det ingen skillnad i antal matchningar. Tror inte alla lägger så stor vikt vid den, kanske kollar de efter något specifikt typ om man letar seriöst eller kk men annars tror jag att de flesta bara swipar efter bilderna.

        Jag skulle säga att en profil jag är 50/50 till går bort om den saknar text.

      Skulle skriva typ.

      Trivs bäst i en mysig soffa med en stor kanna te. Eller på middag tillsammans med vänner, skratt och bubbel.

      Söker dig är säker på sig själv, som har nära till skratt och tycker om att prata. Social och mån om sig själv.

      Barn VV
      Hoppas vi hörs ?

        Men tack ♥️

        Ja! Jag skulle precis kommentera att undvika att saker du inte gillar eller inte vill göra. Och i stället bara skriva det man tycker om. Blir trevligare och mer positivt då 🙂

        Bra förslag på text – kort sagt.

    Är så besviken. De tar inte bort fribeloppet nästa år. Hade tyckts att det behövs fortfarande då vi inte är i en bättre situation. Hr jobbat på ett äldreboende i år vid sidan av studierna och känns skittråkigt att bli tvungen att tacka nej till att fortsätta där då jag måste spara fribelopp till sommarlovet, har verkligen sett hur mycket nytta vi studenter är när folk är sjuka och kort om folk och likväl utan att befintlig personal ska behöva jobba dygnet runt. Och att man själv med dyr hyra till och med inte behövt låna extra från föräldrarna för att gå runt är ju dessutom en bonus. Är ju liksom ingen belastning, lånet ska ju betalas tillbaka!

      Ursäkta stavfelen

      Men man kan ju jobba SVINmycket utan att gå över fribeloppet.

        15.000 innan skatt är väl inte svinmycket om man jobbar kvällar och helger med ob? Speciellt om man behöver få ut mer under vissa månader eftersom man inte får CSN då? Hyran är ju inte gratis under sommaren till exempel

          Har en hyra på ca 7500 kr i månaden utan andra räkningar och nödvändigheter. Tyvärr pga bostadsbrist det är det eller inga studier alls

        Är typ 65.000 kr svinmycket?

          *på ett halvår

      Det är väl ett fribelopp jan-juni och ett juli-dec?

      Nu kommer vissa anse att jag är satans avkomma, men, alla som går över fribeloppet åker inte fast. Ljug och fyll i att du förväntar dig att tjäna 0-50000kr varje halvår, då är ditt fribelopp på nästan 100k per halvår, och du kan plocka ut fullt lån och bidrag. Som du säger, lånet ska ju ändå betalas tillbaka.

      Jag tycker personligen att det är väldigt dumt med fribeloppet, studenter som endast super upp pengarna borde kanske få mindre bidrag istället?

        Dummaste förslaget ever. Får hon betala tillbaka alla bidrag plus ränta och blir nekad framöver. Reglerna är som de är, Sverige är sjukt generöst jämfört med andra länder.

          Nej, man betalar tillbaka hälften av den summa man gått över med. De slår ut ett snitt per månad och ser om du gått över eller inte. Och nej, man blir inte heller nekad framöver.

          Men det är upp till var och en om man vill göra sådana saker eller inte.

        Men måste hon inte jobba svart då? Eller har ni inget inkomstregister i Sverige? I Finland kollar de i alla fall inkomsterna direkt därifrån så man rapporterar ingenting. Får bara veta i efterhand ifall man behöver betala tillbaka något.

          Jo, vi betalar ju skatt i Sverige. Om man har förväntat sig att tjäna en viss summa varje halvår uppger du det, när du sedan har deklarerat får CSN veta hur mycket du har tjänat.

            Men deklarerar ni faktiskt fortfarande inkomster manuellt? Tycker det låter så avlägset. För oss syns allt i inkomstregristret direkt och fortlöpande, så man rapporterar ingenstans vad man tjänar.

              Har man företag rapporterar man ju själv.

              Ja, vi måste skriva under en gång om året på att Skatteverkets uppgifter är riktiga. På samma blankett ska vi även redovisa underlag för skatteavdrag, eventuellt inkomst som ej rapporterats in eller rapporterats in felaktigt, vinstskatt osv.

              Ja här med men när du behöver göra en uppskattning i förväg måste du ju gå in och justera om det inte stämmer. Eftersom beskattning beräknas på dina förhandsuppgifter. Ändrar du inte i tid får du kvarskatt.

      Fribeloppet är uppdelat per halvår så sommarjobbet hamnar till största delen på andra halvårets fribelopp.

      Men förstår inte riktigt hur man HINNER plugga om man jobbar så pass mycket att man hamnar över beloppet? Jobbar du bara med 100% ob?

        Nä men loven blir mycket och gör man många röda dagar med så tickar det på rätt snabbt. Utan att outa för mycket så kan man ha sovande jour med mera 🙂

      Sälj din stjärt på nån sugar dating!

    Om det är någon som någonsin funderat på att jobba på byrå så avråder jag starkt från det! Fyfan alltså.

      Berätta mer?

        Det är en extrem stress kring fakturering och lönsamhet på byråer. Jobbat över två år nu och mår piss av det. Söker nytt nu. Innan jag går in i väggen.

      BERÄTTA ALLT. Hur var det? Hur mår du? Vill du berätta vilken byrå du jobbar/jobbade på?

        Jobbar på en av ”big4” byråerna i Stockholm. Jag och mina kollegor mår piss. Ständigt krav på att fakturera och va lönsamma. Vi får betyg som i skolan. Usch.

          Åh vad tråkigt att höra! Vad tycker du är jobbigast, är det själva pressen eller timmarna? Du gör helt rätt i att lämna, ingenting är värt att riskera din hälsa för!

          Betyg tyckte jag var bra, var många som inte kunde ngt som trodde detta var som skolan och bara ville chilla. Timmarna är många dock. Man behöves vara duktig på att inte stressa upp sig samt kunna stänga av jobbet när man är ledig. Utvecklings kurvan är dock grym! Man lär så så mycket och man blir väldigt attraktiv hos andra företag efter nga år.

            Håller inte med om att betyg är bra. Att ständigt behöva skicka utvärderingar dock är super, men betyget står tyvärr i vägen för utvecklingen. Ingen jag talat med på min byrå gillar det heller så.

              Ok då tycker vi olika.

          Men veeeet. Värsta tiden i mitt liv är när jag jobbade hos PwC. Allting skulle faktureras ner till minsta minut typ. Om folk inte var bra nog åkte de med huvudet förre. Så stressig miljö! Hade konstant magont och mina kollegor var så sjukt falska, tävlingsinriktade och otrevliga.

          Alla var som slavar till de högst uppe i hierarkien och kändes nästan som att vara med i en sekt, no joke. Never again!

      Reklambyrå? Advokatbyrå?

        Jag undrar också vilken byrå anonym menar. 🙂

          Gissar revision

            Tog förgivet att det var advokatbyrå hehe. Pga antydan till betygshets, ”the big 4” osv

              Man säger det om revision också, och du får betyg på dina 4 största uppdrag som sen ligger till grund för din lön

                Ok vi får väl se vad TS svarar då 🙂

            The big 4 brukar väl mena kpmg, ey, deloitte eller pwc?

          Med ”The Big 4” menas antingen PwC, Deloitte, KPMG eller EY. Inte advokatbyrå i detta fallet. 🙂

            Sjuukt nyfiken på TS svar kring vilket yrke det var, haha! Var tog TS vägen?!

      Stackare! Om du gillar arbetsuppgifterna men inte kulturen och hetsen, börja på en juristbyrå istället! ❤️

    Undra varför tex Stephanie Strauch inte har skrivit ett inlägg på över 1 månad, på fornis sida. Sammasak med Mathilda Lundin hos Petra t. Fattar inte, har dom inte typ avtal att skriva si och så många Blogginlägg i veckan. Blir provocerad av när dom skriver ”jag blev så glad när xx frågade om jag ville blogga hos hen”. Vad är det dom blev glada av, eftersom du slutat typ efter 2-3 månader…
    Och förresten någon som vet, vad Mathilda råkat ut för?

      Mathildas ex misshandlade väl henne tror jag? Eller typ pykisk misshandel

        Han som hon var gift med eller den efter?

          Han efter tror jag

      Så sjukt. Stephanie Strauch var ett namn som ringde bekant för mig så jag googlade. Jag hade ingen aning om att hon var influenser idag, men jag kan ju hoppas hon bett om ursäkt till min kompis som hon mobbade sönder och samman i låg- och mellanstadiet. Men kul när det går bra för folk osv…

        Tyvärr brukar mobbare lyckas bra i samhället. Det är en myt att det skulle straffa sig som vuxen att mobba andra som barn. De flesta som mobbade mig när jag var barn var populära hela skoltiden igenom och framgångsrika som vuxna.

          Samma känsla som du. En annan tjej är stor på linkedin. Hennes foton tas av en kille jag vet vem det är. Både hon och han var VIDRIGA i skolan och idag framgångsrika och verkligen gjort sig ett namn. Svider i hjärtat när jag tänker på dom som blev mobbade som små som ärligt är lite knepiga vuxna nu med dåligt självförtroende osv. Synd att det går bra för såna som pajat så mkt för andra.

          Jag anser som så att mobbare får ha det på sitt samvete, inget att göra åt. Karma is a bitch…

        Hon ser ut som en riktig mobbare.

          Mmm she was asså.

          Hade aldrig tänk det innan, men en typisk mean-girl

        Vart är hon uppvuxen? Tycker också jag känner igen namnet men kan inte placera.

          Hässelby, finare delen

        Så tråkigt att höra. Vilken låg och patetisk människa.

        Tänker på Lotta Gray här. Inte direkt en av de snällaste populära tjejerna i Örebro.

    Vad är det för drama mellan Antonija och Denise????

      D fanns där för A när hon var ledsen efter sitt break up. D hade ingen aning om att A började dejta hennes ex.

        Tycker faktiskt synd om Denise, kan inte vara kul att bli lämnad mer eller mindre ensam med ett barn på det viset, oavsett vad man tycker om hennes agerande i temptation island

          Ja dotter exponerar hon till fullo iaf. Trist.

        Men oj… vilken käftsmäll! Var de vänner alltså?

      Var läser man om det?

        På hänt finns det en artikel, googla antonija mandir och Denise så kommer den upp

    Nån som vet vad det är för genomsnittslön på en revisor på pwc (cirka 3 års erfarenhet)?

      I Stockholm? Ingångslön 27, löneökning om 5 procent per år. Blir du befordrad lägg på 1000 kr till. Många timmar.

        Tack för svar! Gällde Stockholm 🙂

        Är ingångslönen verkligen bara 27 fortfarande? Jag skulle säga kring 30 för de som går in ny, om inte PWC betalar sämst av the big 4.

          Pwcs lön är skit

          EY betalt 27. Ett skämt. Vidrigaste arbetsplatsen

          Tyckte inte PwC betalade så bra heller. Löneökningen var däremot ganska bra (i Köpenhamn).

        Jag hade t.o.m högre ingångslön statligt. Dock är det sämre utveckling rent lönemässigt men skulle aldrig byta bort det mot privat. ??‍♀️

      Pwc har sämst lön av dem alla! Börja på en annan byrå!/ en pwc anställd

        Får man fråga, helt anonymt alltså ;), vad ni som arbetar på pwc har i lön? Baserat på erfarenhet från branschen självfallet.

          Det beror på hur länge du jobbat.. Jag har 50 i lön men jobbat massor med år där

    Någon med tips på några enklare (digitala) lekar för när man får nya kollegor? Min avdelning är väldigt sammansvetsad så behöver tips på några bra icebreakers så de känner sig välkomna och så man lär känna varandra lite bättre även i dessa digitala tider 🙂

      Google Digital Icebreakers. Du lär hitta bra tips.

        Såg på TikTok hur ett team bakade tillsammans över Zoom! Såg supermysigt ut och samtidigt ingen press på att du måste vara supersocial eller jätterolig som många ”lära känna”-lekar annars kan vara, enligt min uppfattning.

    Någon mer som tycker det är ganska jobbigt att vara vuxen ibland, speciellt i denna tid med sociala medier och allt vad det innebär. Önskar att man kunde sätta sig i en tidsmaskin och åka tillbaka till slutet av 90-talet och början på 2000-talet.

      Ja! Stundtals längtar jag verkligen tillbaka till 90-talet och barndomen.

      Nej det tycker jag inte, men längtar tillbaka ändå. 90talet var för mig perfekt. Man hade en mobil vilket underlättade mycket och var en trygghet, men kostade skjortan att använda så man använde den bara när man behövde. Annars låg den i fickan eller väskan, ”skärmtid” fanns inte.
      Man sågs hela tiden, man påverkades inte av all skit och allt negativt på samma sätt som idag så allt kändes tryggare och trevligare. Bara en sån sak som skinnsoffan, porslinsdjuret osv kan jag sakna. Kändes hemtrevligare trots att det egentligen var skitfult hemma hos folk.

        Hahaha porslinsdjuren!!! Farmor och farfar hade änder, undulater och dalmatiner ???

      Eller så tar man bara bort sina sociala medier

    Hur kommer man över en kk man blev så kär i? Jag blev så kär, typ besatt. I samma veva som han gick tillbaka till sitt ex och var alltså otrogen mot henne med mig ett tag. De hade köpt hus ihop och sen ghostade han mig. Ett riktigt jävla svin men så jävla perfekt på alla andra plan. Har gått ett halvår nu och jag tänker fortfarande på honom VARJE. JÄVLA. DAG. Så patetisk ?

      Han är inte perfekt. Inget du beskriver låter som en perfekt man.
      Tiden är din vän, om 3 månader är han bortglömd.

        3 månader…. Tog mig 2 år att komma över mitt ex som jag var riktigt riktigt kär i.

          Kk och ex är lite olika. Ena ligger man med men har andra ”gränser”, den andra var man tillsammans med och såg ett liv och framtid med.

          Sen sa jag 3 månader men jag tror att det kan gå fortare. Kan även ta 3 år men det låter väldigt otroligt med tanke på att de bara var kk och han aldrig varot förälskad i ts.

            Tog mig fyra år att komma över en kille jag bara låg mer fast hade känslor för. ?

              Undantaget bekräftar regeln.

            Eller så tar det år att komma över ett kk men 2 månader att komma över någon man varit tillsammans med. Definitionen spelar ju ingen roll, bara känslorna. Är man kär så gör det ont.

            MEN trots tid så kommer det gå över. Så småningom kommer du bara tacksam att du duckade kulan och inte skaffade barn med en person som troligtvis kommer att svika dig. Man får ta en dag i taget, det är inte patetiskt alls. Håll dig sysselsatt, tvinga dig att göra och tänka på annat och försök att intala sig själv att du kommer må bättre snart. Så småningom blir det sanning och tills dess så finns det vin 🙂

      Åh, har samma problem. Fast problemet är att han hör av sig till mig varenda dag. Och patetiska lilla jag klarar inte av att blocka han, så fortsätter plåga mig själv :)))

        Då är vi två ? Han har dessutom flickvän. Äh fy fan

      Låter som att du behöver gå i terapi

    Någon som har julklappstips för en pappa i 60-årsåldern? Känns helt hopplöst.

      Jag köpte en temp som går att ta i örat… perfekt i dessa tider 🙂 min pappa är 66 och har allt förutom detta 😉

      Har gett min pappa en fin flaska vin i julklapp sedan jag fyllde 20, innan jag fyllde 20 fick han Fantomens julalbum ?

      Min är lite yngre men han får en whiskey och whiskey glas i år.

      Delikatesslåda. Finns alla möjliga prisklasser, behöver inte vara så dyrt.

      Prenumeration på någon tidning med ett tema som han är intresserad av?

      En riktigt bra ficklampa ?

        Åh herregud hur snål kan man vara

          Alltså en bra ficklampa kan kosta pengar

      Jag och min syster satte ihop en filmkvälls/myslåda med 10 koder till SF anytime, 2 böcker, 2 flaskor vin, två lådor choklad och en 500-gramspåse med nötmix i fin förpackning till pappa och hans sambo.

      Vanligtvis brukar vi satsa på att ge dem en upplevelse av något slag (typ vinprovning, matlagningskurs), men i år känns det inte riktigt rätt.

    Du som är begåvad med en iPhone: säg ”Hej Siri. Vad säger räven?”

    Ha, ha, vad jag skrattar helt orimligt!

      Det är också kul att fråga om hon gillar hundar.

        Eller vad hon tycker om katter

          Eller om hon kan beatboxa…

            Hahahaha fyfan skrattar också orimligt mycket! Ngn som vet mer? ?

              Be Siri kalla dig hhhhhhhhuhhhuuhhhhhuuhhhhuuuhhhhhhuhuhhuhuuuhuuuaahaahhahhhaaaaahhaa

      Kolla på youtube vad räven verkligen säger… du kommer skratta hysteriskt

      ???

    Vet att det är vanligt men VARFÖR fungerar man såhär?! – Har separerat och äntligen köpt en lägenhet med inflytt i feb 2021, vi har en tvååring. Han har slagit mig vid några tillfällen, kallat mig fula saker näst intill varje vecka sen vårt barn kom och struntat totalt i mitt välbefinnande… Har verkligen känt i 6 månader nu att jag är helt klar och att jag förtjänar bättre. MEN såklart så ska mim dumma hjärna nu börja tvivla och tycka att det är svinjobbigt att behöva rycka upp mitt barn och flytta iväg så hon måste byta förskola från city till en ganska trist förort. Och från att inte vara attraherad ALLS av killen så ville jag verkligen ligga med honom igår och gärna vara nära och tvivlar på exakt ALLT som jag känner eller har känt.
    Varför är det så ångestladdad att lämna någon som gjirt en illa?!

    (Vet att jag behöver eventuell terapi, men får ta det när allt annat runt om lugnat sig lite)

      Ditt barn kommer att lida NOLL av att byta förskola från en i city till en i förorten.

        Jag vet! Det är ju skitfånigt av mig att ens tänka så, men tyvärr så är det många såna dumma tankar som ständigt smyger sig på just nu då hela jag är ett emotionellt virrvarr. Säger inte att det är rimligt ??‍♀️

          Skit i vad du tycker. Gör det för ditt barns skull!

            Om du läser min TS så har jag redan köpt en lägenhet så vi ska flytta. Nu är det just bara ångesten kring det jag vill bolla, inte huvrida jag ska lämna eller inte för det ska jag.

      Vad hade du sagt till en vän som blivit slagen att göra? Fundera på det lite och följ ditt egna råd. Det finns fina killar. Ta ingen skit!

        Tack! Ja, jag VET ju att jag kommer lämna honom och jag ska inte gå tillbaka igen, men vet bara inte hur man ska hantera ångesten kom smygit sig på när man trodde att man ”sörjt” klart..

          Ett tips är att läsa:
          Varför går hon

          You can do it! Du har ju redan gjort en massa goda val genom att bestämma dig, ordna lägenhet osv. Heja dig!
          Klart att det är svårare än man kan förstår om man inte själv varit i den sitsen, men försök håll blicken riktad mot framtiden som kommer att bli så mycket bättre än om du stannar. Du är värd ett liv där du inte blir slagen! Du är värd ett liv där du känna dig avslappnad och trygg.

          Tror bara det är din hjärna som spelar dig ett spel. Ignorera, ha inget med honom och gör det du ska. Tänk dig, din egen lägenhet, frihet, ingen som förnedrar och slår dig och ett nytt liv. Det kan inte bli bättre. Du har klart de allra svåraste stegen och står precis vid dörren ut till friheten.

      Du behöver distans till honom! Jag tror du fortfarande är för känslomässigt nära. När du fått lite space kommer du nog känna att han är ett riktigt äckel. Ni kommer få det mycket bättre utan honom ❤️

        ❤?

      Det är absolut inget fel på dig! Helt naturligt att känna så. Är ju just därför många har så svårt att lämna destruktiva relationer trots att både man själv och barnen fara illa I det.
      Läs på om trauma bonding. Kort förklarat handlar det om hur omväxlingen mellan eufori/lycka och förtvivlan starkt binder offret känslomässigt till förövaren. Då man hela tiden på ett plan försöker komma tillbaka till lyckokänslorna. Intermittent förstärkning (man vet aldrig helt när man belönas för ett beteende och försöker mer och mer osv)Intalar sig själv att man aldrig varit så kär osv.
      Anyways. Det är naturligt att du börjar tvivla.
      Men du är grym och modig som fattat beslutet att för dig och ditt barns skull avsluta situationen. Det kommer bli bra.
      Barnet kommer trivas på förskolan i den trista förorten. Och barnet kommer inte behöva leva med att uppleva våld i hemmet och påverkas negativt av det.
      Lycka till med allt!

        Tack! Det är exakt så. Tvära kast mellan förtvilan och ”lycka” när han visar sin mjuka sida. Ja jag tror att vi kommer få det toppen med vårt nya liv, måste bara vänja mig ❤

          Ja exakt, man måste bara vänja sig. MEN det går snabbare än du tror! På riktigt. När du väl är i er nya lägenheten och får distans och andrum till honom. Det kommer gå lättare och lättare. Om du fyller ditt liv med annat och försöker motstå impulser att kontakta honom, vilja uppnå hans kärlek osv.
          Jag personligen kunde bli så trött på mig själv att jag stundtals under separationen fortfarande sa och gjorde saker för att han skulle vilja ha mig mer, försöka övertyga mig tillbaka osv. Helt jävla onödigt. Du behöver INTE hans bekräftelse. Du är grym som fattar bra beslut trots att de är svåra! Han får klara sig själv oavsett om han säger att han mår dåligt eller vilket knep han än använder. Och om han tjafsar om barnet och umgänge osv så kontaktar du familjerätten för samarbetssamtal så ni får göra upp ett schema. Om inte det går så ansöker du om enskild vårdnad eller umgängesstöd eller vad fan som helst. Han ska inte få använda barnet för att påverka dig!

      För att hjärnan funkar så. Du vill eg inte ha honom. Och du ger din dotter en trygghet istället för en kanske traumatisk barndom.

      Sätt dig själv åt sidan, tänk på ditt barn först o främst. Du vill väl inte att någon slår henne eller att hon ser honom slå dig? Och jo. Barn märker allt.

        Tro mig, mitt barn kommer alltid gå först och jag skulle aldrig utsätta henne för något som skulle vara skadligt. Det är därför jag flyttar för att vi ska få leva så harmoniskt vi bara kan nu, men tyvärr medföljde ångest i dessa förändringar som jag bara försöker hantera.

          Bra ❤️ Gå ut på Tinder och tidsfördriv med andra grabbar – då tänker man bort aset ?

            Inte fler män, de är ju bevisat farliga

      Du är trauma bondad! Googla det och läs allt du kan komma över. Det är ett jättebra första steg att försöka förstå ditt och din förövares beteende. Och kom ihåg att det typ inte finns någon som kan få en att känna sig så speciell som en narcissist som du är påväg att lämna. Kämpa, när du är fri börjar livet!

    Vad anser ni om 34000 i lön för en lärare i fritidshem?

      Helt galet

        20.19 vill du utveckla? För mycket/för lite?

        Du är galen.

          Du kan vara galen och stjärnstopp på det!

      Beror ju på var du jobbar (större stad/landsbygd) och erfarenhet. Spontant tycker jag det låter som en hög lön, men jag jobbar inte i stad utan på landet.

      Sorry om jag framstår som dryg nu men har dålig koll. Är du alltså utbildad lärare på ”lärarprogrammet” men jobbar på fritids, eller har du gått den där fritidslärarutbildningen?

        Man är lärare på fritids. Man går en lärarutbildning.

        Ingen fara alls, det är faktiskt inte många som har koll. Precis, man går grundlärarutbildningen med inriktning mot arbete i fritidshem. Det är ett treårigt program och efter examen får man lärarlegitimation och arbetar som lärare i fritidshem. Utbildningen är relativt ny, 2011 började den första kullen. Det som skiljer utbildningen från fritidspedagogprogrammet är att den är mer teoretiskt inriktad plus att man läser ett praktiskt-estetiskt ämne (idrott, bild, musik eller hk) och blir således t.ex idrottslärare i åk 1-6 🙂

          Aha okej! Kul! Jag tycker spontant att 34 låter bra. Heja!

          Fanns också en utbildning innan, till lärare i fritidshem (innan grundlärargrejen alltså), vi har också legitimation samt behörighet i matte och svensk istället för estetiska ämnen.

      Det är bra. Jag har jobbat i 12 år och tjänar 33.

      Mycket bra lön tycker jag (beroende på hur lång erfarenhet man har). Jag är gymnasielärare och tjänar inte så mycket.

      Extremt överprisat

        Gå och lägg dig. Vet du hur viktigt och jobbigt det jobbet är?

          Asså jag tänker såhär: nästan alla tycker ju att just deras jobb är otroligt viktigt och krävande. Och jag säger inte att TS inte förtjänar sin lön. Men om man rent objektivt ska jämföra med löneläget i olika yrken generellt just nu så är det väl rätt hög lön för det jobbet? Alltså jobba på fritids som är frivilligt för barnen. Även om lärarna kan bidra med mycket pedagogiskt etc så leker ju barnen mest med varandra på fritids (har en mängd syskonbarn och småkusiner i fritidsåldern). Så om man jämför med vad en sjuksköterska tjänar, en jurist som jobbar som tingsnotarie, en gymnasielärare, ja då ÄR det väl rätt mycket?

            Nja, frivilligt för barnen är det ändå inte. De barnen som är på plats är där pga deras vh arbetar och således väljer inte barnen om de ska vara där eller ej (pratar mest nu om f-3 eleverna, från 4:an uppåt kanske barnen har något att säga till om) utan de är där för att de måste. Vissa elever kan spendera långa dagar, exempelvis från 6.30-17.30.

            Att du påstår att barnen endast leker på fritids visar bara på en enorm okunskap kring fritidshemmets uppdrag. Jag föreslår att du läser kapitel 4 i lgr11 om du vill upplysa dig själv om uppdraget fritidshemmet har och de olika delar i det centrala innehållet som en lärare i fritidshem måste följa.

              Vad tycker du de ska tjäna då? I proportion till andra yrken? Lättkränkt much?

                Allt mellan 35000-40000 tycker jag. I förhållande till andra yrken tänker jag inte ens besvara då det inte är relevant. Det ena behöver inte utesluta det andra.

                  Hur kan det inte vara relevant att se till andra yrken?
                  Det är väl ändå högs relevant?

                  Det är väl jätterelevant. På så många olika sätt. Ekonomin i landet är ju liksom inte isolerad till enskilda enheter utan den är ju överskådlig. Det ena påverkar det andra. Det finns en viss pott med skattepengar. Det finns en vis referensränta. Det finns ett viss ekonomiläge i landet. Osv.

                  Om vi hittar på att en överläkare som utför operationer och är ansvarig för läkare under sig skulle tjäna 40 K (hittar på nu!) så är det tex helt orimligt att en fritidspedagog skulle tjäna 35-40. Allt är ju relativt till allt. Det går inte att bortse från.

                  Och nej, jag tycker inte (i den ekonomi som råder idag och som det ser ut idag) att en fritidspedagog ska tjäna 40K. Jag tycket inte det är rimligt. Det är min åsikt, vilket var det som TS efterfrågade? Men gör man det så stort grattis!

                    Off topic – Finns tyvärr inget som heter fritidspedagog. Den titeln är borttagen sedan 2001.
                    On topic – du skriver 2 gånger att det är inte rimligt med 40000. Varför anser du att det är helt orimligt att en lärare i fritidshem ska tjäna 40.000?

                      För att det är mer än vad de flesta sjuksköterskor, förskollärare och gymnasielärare tjänar. Jag tycker därför att det relativt sätt är ”för mycket”. Då måste övriga löner inom statlig och kommunal verksamhet också höjas. Och rent teoretiskt kan ju alla som har ett jobb då säga att de ska tjäna exakt hur mycket som helst. Hur kom du tex fram till 35-40? Varför inte 45 då? Eller 50?

                      Nja gymnasielärare tjänar bra och förskollärare får också väldigt mycket i Stockholm… Bristyrke.

                      Anonumym 00:38: det varierar såklart. Men inte så mycket mer än 34 om man ser till ett genomsnitt. Många tjänar även mindre än så – även i Stockholm. Och det är inte direkt vanligt att en förskollärare tjänar 40…

              Är väl skillnad på vad barnen rent teoretiskt kanske ska göra på fritids och vad de faktiskt gör? Och med frivilligt så menar jag att det inte är någon skolplikt. Dvs man anser inte att barnen missar något om de inte går på fritids, utan de är där för att föräldrarna jobbar. Asså jag säger inte att många fritidslärare säkert gör ett jättebra jobb och är jätteduktiga med barnen! Men TS frågade om det var en ”bra” lön och det tycker jag objektivt att det verkligen verkar vara sett till löneläget generellt i landet bland olika yrken.

            Du kan läsa på lite kring yrket eller testa på det själv, sen kan du snacka om det.

              Som att det bara är att ”testa på” det yrket.
              Hur gör jag för att testa? Är det bara klampa in på första bästa fritidsgård och utropa ”Jag är här nu, redo att lära mig allt ni kan!”?

                På fritidsgårdar jobbar fritidsledare. Fritidsgårdar är för de äldre eleverna, oftast högstadiet. Så det är två olika verksamheter, fritidshem och fritidsgård. Är du genuint intresserad av att fördjupa din kunskap inom fritidshemmets uppdrag kan du med all fördel börja läsa lgr11 kap4. Därefter kan du läsa allmänna råd för fritidshem. Känner du att du sedan vill fördjupa dina kunskaper ännu mer kan du läsa forskning om fritidshemmet, förslagsvis Ackesjö eller Andishmand. Blir du helt frälst kan du slutligen söka in till grundlärarprogrammet med inriktning mot arbete i fritidshem 180 hp.

                  Jag jobbade extra på fritidshem medan jag pluggade till civilingenjör. Parallellt med det utbildade sig min kompis till fritidslärare så vi pluggade mycket ihop. Visst, som du säger finns det regler och lagar för verksamheten och sådär, men så värst ”svårt” verkade inte jobbet vara (allt är relativt såklart). Och själva utbildningen gick ju inte ens att jämföra med civ.ing.utb. Vi pluggade till mycket tentor ihop och hon skrev hemtentor medan jag pluggade mitt så man fick ju en rätt hyfsad inblick. Det är verkligen inte så svårt att få godkänt, utifrån den uppfattning jag fick, och de utbildade pedagoger som jag jobbade med på det fritidshemmet påstod inte ens själva att deras jobb var särskilt krävande.

                  Med det sagt är alla jobb såklart jobbiga på sitt sätt! Men det finns många som har typ 20 tusen i lön. Du tjänar ändå mer än de flesta sjuksköterskor och mer än typ alla jurister som är nyexade och börjar jobba på byråer och så. Så var nöjd tycker jag!

                  Det var inte på något sätt svar på min fråga. Hur testar jag på yrket?

                  Och på riktigt, lgr11 kap4 innehåller enbart 1000 ynka ord.
                  Kom tillbaka när du behöver kunna hela lagar, EG-direktiv, praxis, andra regler osv osv.

                  Kraven på skolväsendet är så extremt lågt och jag fattar verkligen inte hur man kan vara så oförskämd att begära multum i lön men ändå ha kvar samma minimala krav.

                  Tack men nej tack. Jag nöjer mig med de 300 hp jag redan har i ryggsäcken tack så mycket

                    Det var ett ypperligt svar på din fråga. Du testar på det genom att läsa om det. Sedan pluggar du till det. För att ha 300hp i ryggsäcken verkar inte läsförståelsen vara speciellt utvecklad.

                      Fast den där lagen säger ingenting om vilken lön som skulle vara rimlig…. vilken normalbegåvad vuxen person som helst skulle kunna läsa igenom den instruktionen och sen gå till jobbet och följa den. Det är inte rocket sience. Verkar som att du hade hoppats få massa argument för varför du borde tjäna mer, men tyvärr så verkar majoriteten här alltså tycka att du redan tjänar rätt mycket för ditt yrke. Be din chef om mer lön eller byt jobb. Vad vill du att vi ska säga? Vi håller inte med dig. Tänker inte säga upp mig från mitt jobb för att uppleva ditt jobb (och gå ner i lön).

                      Det var inte det du skrev. För det du skrev var ”Du kan läsa på lite kring yrket ELLER testa på det själv”
                      Jag vill inte plugga till det och enligt min erfarenhet får man ingen bra bild av ett yrke enbart genom att läsa teorier. Så då frågade jag hur jag kan testa det. Så hur testar jag det?

            Det är mycket, det är en bra lön, men inte för mycket. Du verkar inte veta så mkt om yrket och vad det innebär.

              Fast TS frågade vad vi, anonyma läsare i ett bloggforum, ansåg om lönen. Tycker inte då att man ska behövt ha gjort nån jäkla fältstudie. Detta är vad jag (vi…) anser. Om man raddar upp de ”kommunala aktörer” som ens barn stöter på: barnmorska, sjuksköterska, ev barnläkare, förskolepedagog, lärare i skolan, fritidspedagog, och så kan vi slänga in polis och tandläkare också, så skulle jag som förälder tycka att barnets timmar på fritids var minst viktigt av dessa. Alltså för mig skulle det kännas helt okej om mitt barn bara lekte med kompisarna och åt mellis medan trygga trevliga vuxna såg till att barnen hade det de behövde. Om det kunde stärka de ekonomiska förutsättningarna för övriga aktörer som jag precis radade upp (som många absolut inte tjänar mer än eller ens prick 34/månad) så skulle det inte göra mig någonting om min unges fritidspedagog inte hade gått någon treårig pedagogisk utbildning och följde någon läroplan. Räcker att läraren i skolan har gjort det i så fall.

              Har inget emot om vi har råd att ge förskolelärarna hög lön, men tycker inte det är rimligt att de ska ha 40 000 per månad när våra sjukvårdare går på knäna till minimumlön och poliser tjänar så lite att fel personer söker sig dit och skolan är full av vikarier för att lärarlönerna varit så dåliga (nu börjar DE bli bättre dock). Så måste jag få tycka. Det var åsikter som efterfrågades!

                *fritidspedagogerna menade jag, inför förskollärarna**

          Det finns inget jobb som inte är viktigt och jobbigt. Det ÄR jobbigt att jobba, det hörs till och med på namnet!
          Men visst, du får väldigt gärna argumentera för varför en fritidsledare ska tjäna mer än en AT-läkare som läst 330 högskolepoäng

            Skillnad på fritidsledare och lärare i fritidshem.

              Det är också en väldigt stor skillnad på att jobba som lärare plus fritidspedagog.
              Det gör också skillnad på om det är en ingångslön, eller lön efter 25 arbetande år.
              Och så gör det också skillnad för vilka andra förmåner som finns.

              Spontant, när jag tar och antar en massa saker så låter det som en alldeles för hög lön

      Det är en bra lön! Är det ingångslön så är det sjukt bra.. ??

      34 tusen för att jobba på fritids??????

        Som utbildad med lärarlegitimation, jajamen. I Stockholm kan lönerna vara ännu högre för en nyexad, uppåt 40000 är inte ovanligt.

          Det är sjukt att lönen för samma tjänst kan skilja nästan 100% beroende på vilken stad man jobbar i. Det tyder på att något är seriöst extremt skevt. Antingen tjänar några alldeles för lite, några tjänar alldeles för mycket. Eller så ligger sanningen någonstans mittemellan.

        Oftast har vi ämnen också. Jag har tillexempel idrott all min samverkanstid, så jag är idrottslärare + fritidslärare så har inga lov. Det är så arbetsgivarna gör nuförtiden för att spara pengar på tjänster. Jag har inga lov men har dubbla tjänster så tycker jag förtjänar min lön.

        Är du dum i huvet???
        Vet du att det finns folk som sitter och blippar på en dator och tjänar 50000? Utan högre utbildning ens. Så lägg ditt krut där om du måste…

          Vilket yrke syftar du på?

          Det går inte att jämföra då de i så fall jobbar på vinstdrivande privata företag och kan då få en lön utifrån hur mycket pengar det vinstdrivande företaget drar in. ”Värdet” på den personen bestäms utifrån hur vördefull personen är för att företaget ska gå med vinst.

          Fritidslärare måste jämföras med andra yrken som helt eller delvis finansieras av skattepengar.

          OT: Vill man tjäna 50 000 på qtt sitta och blippa på en dator utan utbildning kan man väl då byta jobb? Jag känner ingen som gör det, men det låter ju himla trevligt. Jag blippar på en dator och tjänar där omkring men då har jag också en master, kan analysera siffror på en väldigt hög nivå och kan därmed hjälpa min arbetsgivare att dra in en himla massa pengar, så därför har min arbetsgivare råd att betala ut den lönen. Det är ju en helt annan sak.

          Jag blippar på en dator och tjänar runt 50,000, och har ingen direkt utbildning – Däremot har jag lärt mig att skriva kod på egen hand. Jag tjänar det jag tjänar därför att det finns en efterfrågan på min kunskap, oavsett om jag lärt mig den själv eller på universitet.

          Med det sagt tycker jag inte att jag ”förtjänar” min lön i förhållande till vad folk som har betydligt viktigare och svårare jobb tjänar. Jag anser att mitt arbete är lättförtjänta pengar. Men det är ju som det är (skänker mycket till välgörenhet istället).

      Tacka och var jäkligt glad för det. Det är ett jädra roligt jobb men tufft i mycket också.

      I min stad (som ligger bland de lägsta) går lärare i fritidshem in på knapp 25.000….

      Väldigt hög lön. Jag är grundskollärare med tre års erfarenhet och tjänar 33 500.

        Så liknande utbildning, jobb och lön, hur kan det då vara ”väldigt hög”?

          För att det är betydligt viktigare att barnen får en utbildad lärare med en tydlig läroplan under sina timmar i grundskolan, än på fritids. Dels för att det finns skolplikt – men inte fritidsplikt. Alla barn måste gå i grundskolan. Fritids går barnen på om föräldrarna behöver jobba den tiden. Om vi skulle vara tvungna att välja – outbildade lärare eller outbildad fritidspersonal – så skulle det vara ett lätt val. Man skulle rent teoretiskt, om man är krass nu, kunna ta bort fritidslärarutbildningen och lägga in ett sådant gymnasieprogram motsvarande barnskötare för fritidspersonal. Så länge personalen är lämplig att vara med barn så skulle det räcka de timmarna efter skolan. Därför ska läraren ha mer lön. Det ska vara mer eftertraktat att bli det så fler personer vill bli det.

            Närmare 500.000 barn går på fritids. 89% är f-3 elever. Vissa elever går längre på fritids än i den obligatoriska skolan. Att ha elever som är inskrivna mellan 6.30-18 är inte alls ovanligt. Då anser jag att det är viktigt att mitt barn som går på fritids får ta del av en annan typ av lärande av utbildad personal än det som erbjuds i skolan. På fritids har eleverna möjlighet att lära sig om det ”riktiga” livet, mjuka värden osv. Så om ditt barn går endast någon enstaka timme på fritids, grattis till er! Då är ni väldigt privilegierade som kan spendera tid tillsammans, men så ser inte verkligheten ut. De flesta barnen, som statistiken också visar, tillbringar en väldigt stor del av sin dag på fritids.

              Hur kan de gå på fritids 6.30-18 när vi har skolplikt? Eller menar du på loven? På loven tycker jag inte att barnen ska behöva lära sig mjuka värden.. Får de leka med varandra, sparka boll, rita teckningar och interagera med varandra på skolloven när jag jobbar så kan jag lära dem mjuka värden hemma…. Ge pengarna till sjukvården istället.

              Men asså helt seriöst. Om nioåringen varit i skolan mellan 8-14 eller hur långa dagar de nu har, och har läst matte och svenska och engelska och SO och NO och allt vad de gör, och sen kommer till fritids och är där och leker till ca 17-17.30 under övervakning av trygga vuxna så är väl det fullt tillräckligt? ”mjuka värden” och ”det riktiga livet” får de väl lära sig ändå? Inte missade jag något när jag gick på fritids för ca 20 år sen för att vi inte satt och lärde oss mjuka värden efter skolan….

              Sen OM de får lära sig grejer och blir stimulerade på ett bra sätt på fritids så är väl det skitbra. Men att du tycker att du ”borde” tjäna 35-40 000 spänn i månaden när en undersköterska inte ens kommer upp i 30 tycker jag är absurt tbh. Får du den lönen – grattis. Får du inte den – nä, gilla läget eller byt jobb. Säger som nån anonym högre upp: Vart vill du komma? Vi håller inte med dig. Vi tycker du har en jättebra lön för det jobb du har. Det är inget personligt…

      Begär ut lönelista från kommunen där du arbetar, så ser du snabbt om lönen är bra eller dålig.

    Falkenberg strandad. Var där igår för första gången och jäklar vilka lyhörda rum. Vi kunde höra ”grannen” som öppnade en burk eller lyssnade på sin telefon. Hur är det möjligt på ett sånt dyrt hotell?

      Säker på att du var på rätt ställe? Håller inte alls med, inte hört något utifrån när jag varit där om vi inte haft fönster eller liknande öppet.

        Ja helt säker. Bodde visserligen i ett standardrum med utsikt mot poolen/retreat club. Du kanske bodde i ett dubbelrum mot havet? Kanske viss skillnad då.

      Upplevde samma. Undrar vad grannarna tänkte när jag och mannen gick loss i sängen på kvällen och morgonen ?

    Jag är en 22 årig student som tar kandidatexamen i juni. Ska på min första riktiga intervju imorgon på ett företag inom den bransch jag vill jobba i. Har inte sökt någon annons, utan fick kontakt via mitt examensarbete. Hur förbereder man sig? Har försökt läsa på om företaget och typ googlat omkring för att se vilka frågor som kan komma. Jag vet inte ens vilken typ av person de söker eftersom det inte är en annons. Är det någon som sitter på ett supertips?

    Mvh NERVÖSSS tjej.

      Ett tips jag skulle ge dig är att ställa frågor om bolaget och tjänsten för att ta reda på om det är rätt ställe för dig. Eftersom du inte har sökt via en annons ska intervjun inte enbart fokusera på dig, utan på tjänstens innehåll och vad du kan/vill tillföra. Det ska vara en matchning från båda håll! Det kommer gå jättebra, lycka till!

      Om det är blivande chefen som intervjuar så är ett tips att fråga om personen kan berätta om den mest framgångsrika personen som den någonsin har anlitat och vad det var de gjorde för att bli framgångsrika.
      Av det svaret får man veta vad personen uppskattar, respekterar och vill ha i en medarbetare. Då får du även veta om det matchar vad du uppskattar och respekterar.

        Konstig fråga… skulle någon fråga det på en arbetsintervju med mig så skulle jag tycka att det var udda. På ett negativt sätt.

          Det beror ju såklart på vilken bransch det handlar om. Funkar inte riktigt om man blir intervjuad för en tjänst som dagisfröken eller kyrkoherde

    Någon annan än jag som seriöst lever ett extremt tråkigt liv? Jag är 18 år och ska ju leva livet nu, men istället är det ENDA jag gör är att plugga och jobba. Har två stycken extra jobb som tar upp ganska mycket tid men kan inte säga upp mig från något av de för måste ha pengar liksom. Träffar nån kompis ibland men extremt sällan. Asso fyfan jag är så tragisk haha:( Vet egentligen inte varför jag skriver detta men de vore skönt om någon annan också levde lika tråkigt liv som jag hahha. Alla i min ålder har så jävla bra liv förutom jag.

      Jag hade mycket ångest som tonåring och ung vuxen, för det var då amn skule ”leva livet” och alla tjatade om att det var den BÄSTA tiden osv. Skitsnack. Livet blir roligare och roligare och nu när jag är över 30 önskar jag att jag visste det när jag var yngre. Det är dessutom en pandemi, vad mer än jobba och kolla Netflix kan man göra?

      Ja, just nu SKA man ha tråkigt, om man anser att ’roligt’ alltid kräver sociala kontakter.

      Vill du ha roligare så lär dig något nytt. Till exempel -studera språk online och diskutera språket med andra i forumen. Då är man social med andra över hela världen. 🙂 Det gör jag och det är riktigt kul faktiskt.

      Tänker att man väljer själv. Jag ”levde livet” mellan 19 och 25, jobbade under de åren, hängde med vänner, festade osv sen pluggade jag vid 25.

      Välkommen till vuxenlivet!

      Ja, de flesta har tråkiga liv just nu…

      Är 26 och hade tråkigt liv när jag var i din ålder, såklart ännu tråkigare nu haha. Det är inte dig det är fel på, det är världen just nu! Jag tröstar mig i att det är lika för alla <3

    Obs! Rant.
    Jag och min sambo jobbar båda två måndag-fredag och den egentligen enda skillnaden är att jag börjar tidigare än honom på morgonen. Jag behöver somna ca 21.30 för att få sova 6.5 timmar vilket en duglig mängd sömn för mig. Problemet är att då när han ligger vaken till 23-24 varje kväll och typ håller på med telefonen etc. så blir jag så otroligt störd och somnar inte bra förrän han har somnat. Jag har försökt prata med honom och då försökte vi göra så att han får sitta uppe i soffan/vid datorn tills han ska sova men jag blir ändå störd av allt ljud i lägenheten samt vaknar när han kommer och lägger sig.
    Detta resulterar i att jag får ungefär 4-4.5 h vettig sömn varje natt och jag håller på att få PANIK över att jag är så trött.
    Kan ju inte kräva att han ska rätta sig efter mig men önskar att jag kunde det haha
    Slut på rant.

      Men har får ju sluta med det helt enkelt. Sedan kan du också införskaffa både ögonmask och öronproppar.

        Klart han inte ska sluta med det, man måste få leva. Att sitta med mobilen och röra sig i sin egen lägenhet är självklart okej. Ts, använd öronproppar!

        Va? Det är väl inte rimligt att han inte ska få kolla i telefonen eller vara uppe och sitta i soffan eller vid datorn efter 21.30. Speciellt om han är vaken i två timmar till.

        Öronproppar och mask för ögonen är mer rimligt.

      När min man ligger och pillar på telefonen eller kollar surfplattan ligger han med typ täcket över skärmen, så att det inte lyser på mig. Man får ju anpassa sig och kompromissa. Precis som at jag inte tänder sovrummets taklampa eller klampar runt som en tok klockan 05, när han sover.

        Nu låter det ju inte som att han stampar runt och tänder lampor efter att hon har gått och lagt sig utan sitter i soffan och kollar mobilen i stället för i sängen. Låter som en kompromiss tycker jag.

      Kan han inte gå och lägga sig samtidigt, för att sova alltså och gå upp samtidigt som du bara? Han kan ju pilla på telefonen på morgonen innan dagen börjar då, eller göra någonting annat vettigt, slänga i en tvätt, dammsuga, plocka in disken etc etc.

        Fast tycker ni på allvar att det är rimligt att en vuxen människa inte själv ska få välja när man ska gå och lägga sig? Jag hade blivit knäpp på min partner om de gav mig en läggdags.

          Och sen tyckte att man skulle gå upp kl halv fem och dammsuga och tvätta. Då skulle både jag och grannarna bli sura.

            Hahaha helt sjukt förslag

        Han verkar ju gå och lägga sig samtidigt men jag förstår honom om han inte somnar 21.30 och vill pyssla med något. Alla är ju inte morgonmänniskor.

      Låt honom ligga i sängen och kolla mobilen så sover du på soffan. Så slipper du bli väckt när han går och lägger sig också.

      Kolla bara så att det inte är någon liten ärta under soffkudden när du ska lägga dig. Sov sött.

      Separata sovrum?

      Respektlöst av din sambo. 21.30 är ganska tidigt men ni hade ju kunna kompromissa så att han lägger sig senast 22.30.

        Är det verkligen respektlöst? Låter ju som att han gör sitt för att vara till så lite besvär som möjligt, sitter ute i soffan och kollar mobilen osv. Inte bara han som ska visa respekt. Hon kan ju testa öronproppar tex i stället för att tvinga honom i säng innan 22.

        Men på riktigt. Styr du din partner sådär hemma också? Hennes sambo är inte respektlös ett skit, han lever ditt liv i samma hem.

          Ja, med tanke på att ts säger att hon får runt fyra timmars sömn varje natt och är helt slut så tycker jag att det är respektlöst. 22.30 är väl inte en extremt tidigt tid att anpassa sig till? Som det är nu så är det ju endast hon som ”får lida”. Annars är Propavan ett tips till ts som gjort stort skillnad för min sömn.

            Särbos is the shit. Eller varsitt sovrum.

    Har varit så seg idag. Åt frukost vid 8 sen har jag suttit hela dagen vid youtube. Inte ens ätit. Orkar inte laga något nu heller utan får bli mackor och lite grönsaksstavar. Såååååååååå seg.

      Blir avis på detta inlägg, seriöst min drömdag

      Med vänlig hälsning,
      Småbarnsmamma som vart på benen sen 05 med matlagning, städning, lämning, hämtning, julfix, julklappsfix, bråk, lek och bara allmän ta-hand-om-småbarns-vardag

        Buhu

        Och jag blir avis på ditt inlägg för du har seriöst haft min drömdag.

        Med vänlig hälsning
        Ofrivilligt barnlös som vart frånskild i tre år pga att barnlösheten tärde sönder mig, men inte min partner. Nu är jag dessutom alldeles för gammal för att hinna hitta någon som och komma till det stadiet då vi kan börja med ivf i tid.
        Det är mycket jag inte skulle kunna ge bort för att få vara i din situation

        #perspektiv

          ❤️

          Menade inget illa, hoppas verkligen du får förverkliga dina drömmar en dag. Som du säger; perspektiv, min högsta önskan är att få vara ifred eftersom jag aldrig är det och en annans är det motsatta

            Kan ingen barnvakta en dag medan du pillar naveln i soffan och äter fil till middag?

          Snart kommer exet att berätta att han ska bli pappa…

            Nejdå, finns ingen risk för det. Exet har redan barn och är nöjd med dem. Han gjorde en vasektomi tre veckor efter att jag flyttat ut.

        Vill du ha medalj?

          Nej tack! Räcker gott och väl att få skriva av mig i ett kommentarsfält på nätet

            vad kul med en tävling i vem som har det värst :)))

        Fan vad glad jag är att jag inte lever ditt liv Belle. Du har valt det själv ändå så…

        Så undrar föräldrar varför man väljer ett barnfritt liv. Vill verkligen inte festa och leva som en artonåring. Vill bara inte ha det där.

    Är det någon som känner ”Tingelinn”? Är hennes sambo lika stor mansbebis som han framstår som på bloggen/Instagram?

      Ingens sambo är lika stora mansbebisar som någon framstår på sociala medier.
      De som tycker att man lever med en mansbebis är nästan uteslutande kontrollerande griniga kärringar med ”duktiga flickan syndrom” som inte vet hur man kommunicerar.

        Hej man

          Hej fördom! Jag är kvinna 😉

            Ok, hej Daddys girl ✨

              Hej igen fördom. Har aldrig haft en bra kontakt med min pappa.
              Här är det bara mamma som gäller 😉

      Ingen aning. Men de kommer inte vara ett par 2021 ut.

        Åh nej. Du är väl inte en av alla ”iiiingen tror på oss”?? ?

          Jag tror inte på henne snarare. Tror han kommer lacka på hennes kontrollbehov och svartsjukebetende

    Kan vi diskutera Therese Lindgrens frekventa filteranvändande på Instagram stories och att hennes youtube i princip alltid hintar om sex och naket?

      Det har diskuterats orkar inte med henne mer.

      Kul att hon i en video var såååååååå emot retuschering. Tycker att filter som jämnar hudtonen fungerar lite på samma sätt även om det inte är lika ”grovt”

      Jag har märkt en annan grej med henne att hon känns väldigt hetsig och speedad i sina videos nu förtiden. Blir typ stressad av att titta på henne.

        Fattar inte vad det är om heller?!!!! Helt galet vad det skiljer sig från typ förra året ?får stress

          Kanske sen hon började med antidepp?

    Ska på intervju nästa vecka för en tjänst som rekryteringsassistent! Det är en deltidstjänst för studenter.

    Jag vill väldigt gärna ha tjänsten och undrar vilka egenskaper ni tycker jag ska trycka mest på? Har inte erfarenhet av rekrytering sedan tidigare, utan jobbat inom service mest men pluggat en del som har relevans till yrket.

    Ni som jobbar med liknande – tycker ni det är kul? Svårt? Något jag bör vara beredd på angående yrket i sig?

      Jätteroligt jobb om du gillar MYCKET sociala kontakter, intervjuer, telefonsamtal 🙂 pigg och alert kommer du långt på. Ofta får du jobba med väldigt erfarna så passa på att suga åt dig kunskap!

      Academic work? Isåfall tycker jag att du ska tappa dig dina fetaste guldsmycken och trycka på att pengar och karriär är det viktigaste i ditt liv nu och för alltid.

      Bara var dig själv och var ärlig! Försök inte göra till dig, till någonting du inte är. Du kan göra allt i din makt för att visa att du har ett genuint driv och passion för detta och att du inte vill göra dem besvikna. Kom ihåg att prata om vad DU kan göra för dem också, inte bara vad deras jobb kan betyda för dig (exempelvis: Med mitt stora tålamod, genuina samarbetsvilja för ett enat mål, psykologiska förståelse och mänskliga kännedom, är jag övertygat om att jag kan vara en bra support till X vid X, etc). Kom även ihåg att ställa frågor till dem, det brukar alla jag har varit på intervju hos uppskattat mycket! Exempelvis: ”Ifall jag skulle ha turen att få jobbet, finns det då någonting man bör förbereda innan sin start?”. Lycka till! Det kommer att gå bra! Skratta och ha kul under intervjun, trots att det är oerhört pirrigt! 🙂

    Vet inte vad jag ska ta mig till. Lång historia kort: har en kollega som ständigt ger mig pikar och verkar vilja dumförklara mig inför andra (kolleger). Jag sköter alltid mitt arbete helhjärtat in i minsta detalj och jag själv anser att jag är kompetent och kan mitt jobb. Jag har till och med högre utbildning är den pikande kollegan; ändå haglar dessa pikar över mig. Dagligen går jag med en klump i magen och funderar över vad nästa syrliga kommentar kommer vara.
    Hur hanterar jag kollegan?

      Känner igen det där ? Jag hade också högre utbildning. Kanske är just därför vissa känner för att pika? ?‍♀️
      Visa att du inte tänker ta nån skit, är mitt tips?

      Försök vänd på hennes pikar! Säg typ ”vad menar du med det där” eller något som gör att hon måste förklara sig, för då blir det lite tydligt att hon är taskig mot dig. Förhoppningsvis skäms hon lite då. Eller typ ”varför säger du så”, den typen av kommentarer.

        Plus 1 på detta! Fungerar så himla braaaa! Det skapar verkligen reflektion hos den pikande människan, som nog inte fattar hur elak den är förrän den tvingas förklara sig!

        +1

        Spegla människan. Säger hon en pik som är subtil, uttala den i klarspråk och fråga ”Är det så du menar?”, ”Tycker du att jag är korkad?”, eller vad det nu kan vara. Bittra och missunnsamma människor finns överallt, visa henne att hon inte kan sätta sig på dig, att du är större än henne. Du klarar detta!

      Om ingen annan ger dig pikar, så låt det rinna av dig. försök att bara inte ta åt dig. Berätta också för chefen annars att denne är dum mot dig.

      Har exakt samma problem. Blir tokig på det! Pikar om det mesta och saker sagda med sarkastisk/ironisk ton så man fattar att hon säger något i syfte att förlöjliga en. Tar ingenting hon säger som genuint utan utgår från att hon vill förlöjliga mig, helst inför andra. Har iofs märkt att hon är lite så med en annan kollega också men dessutom snackar skit bakom ryggen på honom så hon snackar garanterat skit om mig med.

    Jag är 29 år gammal, bor själv, singel sedan typ alltid. Jag har alltid brukat fira jul med min mamma, min bror, hans fru och bonusbarn (övre tonåren) samt deras gemensamma yngre barn. Jag känner mig alltid som ett bihang som är där som bara får vara med för att det är synd om mig och jag inte har någon annanstans att vara. Jag tycker det är himla otrivsamt att fira jul med dem (de har ett iskallt, stökigt och smutsigt hem) och jag föreslog i år att vi skulle vara här, men det ville de såklart inte. I år av alla år är jag ju dessutom tveksam till att fira med så många.

    Är det någon här som firat jul ensam? Känns det himla ensamt? Jag har en kompis som jobbar dagtid, men som jag kan umgås med på kvällen, äta gott och dricka vin typ.

      Klart du ska fira ensam, asgött ju! Ta sovmorgon, glid runt i pyjamas, ät julgodis till frukost, kolla på julfilm och sen är det häng med din vän. Skit i otrevlig coronasläkt och kör ditt eget rejs.

        Är du medveten om att det är precis såhär varenda ledig dag ser ut för oss som är singlar?

          Inte för mig och jag är singel.

            Vems rejs kör du då?

              Jag passar ofta på att göra ärenden som jag inte hunnit när jag jobbat, har tvättstuga, träffar en kompis, fixar matlådor inför veckan.

              Äter inte julgodis till frukost och ligger sällan och ser julfilmer en ledig dag i april i alla fall.

      Jag har firat själv några gånger då jag bodde 35mil ifrån familjen och inte hann åka hem pga jobb. De åren köpte jag en ny pyjamas, all mat jag ville äta, massa gott, dricka osv och mös hemma. Kalle på tv sen filmer.

        Alltså, älskar min familj och så.. men, detta! Skulle kunna önska mig ensamjul i julklapp..!

      Ja det är rätt så mysigt. Tar en promenad på morgonen, går hem och myser i pyjamas i soffan hela dagen med mat och godis och vin. Kanske facetimar någon som också är ensam.

      Förra året fejkade jag magsjuka för att slippa hela julfirandet med släkten. Var såååå skönt!

      Jag och min kompis firade jul tillsammans ett år när vi båda var singlar och ingen av våra familjer kunde fira med oss pga olika anledningar. Vi ser ofta tillbaka på den julaftonen med glädje. Så mysigt! Vi åt julmat, hade mjukiskläder på oss och kollade på ”tomten är far till alla barnen” sen somnade vi på soffan ? det är ju egentligen bara en dag i kalendern, nästa år kommer det en ny julafton och då kan man prova fira på ett annat sätt. Mitt råd, testa att fira med din kompis ?

      Jag har firat jul ensam ett par gånger och tycker det kan vara riktigt mysigt faktiskt. Jag brukar göra det till en riktig avkopplardag. Ligga i soffan i pyjamas och smutta på julmust och lussebullar och allt som jag tycker är gott men enkelt att laga /plocka fram.

    Vad är grejen med att Sofia wood tar så illa upp för att hon får mycket frågor om sitt nya boende? Hon har ju ändå bloggat och poddat om det.

      Snöflingaaaa

      Vart skriver hon att hon tar illa upp? Vad är det för kritik hon får? Hon verkar lite känslig…

        Hon flyttar till hyresrätt, många har varit nyfikna. Hon har fått frågor om vad hyran är och blev väldigt ledsen när någon spekulerade att hyran nog var väldigt hög eftersom det är en stor våning och att hon var priviligerad som kunde bo där. Hon skrev om det på bloggen igår samt framkom från kommentarsfältet.

          Åååh, så jävla jobbigt att vara privilegierad! Och ha vååååååning! Stackars!

          Hon är väl ledsen att det framkom att det är en hyresrätt o inte en bostadsrätt. Fasaden krackelerade o nu måste det poängteras hur najs det är med hyresrätt osv osv . Så komiskt ändå

            Jag har varit inne i den lägenheten en gång. Svindyr hyra och strulig hyresvärd. Fattar inte varför man river upp allt för att flytta till en hyresrätt i en annan stad för att få till snyggt content?

              Norrköping?

    Maxinne björk har haft jättetrevligt idag. Träffar massa människor. Igen. Covid what?

      Deep throat tävling och en anal sak på huvudet. Jag tycker det är bara sjukt. Blev äcklad faktiskt. Kan de inte umgås utan sånt?

        Hade dom anus på huvudet?

          Nej ngt anal snöre med pluppar på.. Kan så lite om sånt men man ska väl stoppa in den i rumpan plupp för plupp. Aldrig provat inte inte sugen heller men jag går ändå inte runt med en sån på huvudet. Är den använd av ngn annan är det äckligt och ofräscht. Det kan finnas spring mask på den eller bajspartiklar. Kanske är jag pryd.

            Visst, jag skulle inte heller gå runt med det på huvudet men du låter som en tolvåring.

              ??????så det är så dagens 12 åringar reagerar på detta? När jag var 12 fanns de inga anal snören.

                Klart det fanns. Men man beställde dom på postorder förmodligen. När tror du analkulor uppfanns?

            Ja rätt så pryd. Tyckte inte att det var äckligt och sjukt. De låtsades suga av en banan och en hade anal beads i diademet. Jag kanske är ovanligt ickepryd men för att vara maxinne var det rätt så städat. Alla var påklädda och såg ut som en typisk möhippa mest.

              Ja möhippor med snoppsugrör och kasta ring på en dildo var ungefär lika farligt som detta.

          Skrattade alldeles för högt åt den här kommentaren

        Varför är du in hos henne och kollar? Ingen direkt överraskning att sådant förekommer hos henne.

          Att hennes content är sexualiserat på alla vis är väl ingen nyhet.
          Men att de umgås med människor högt och lågt, nyligen fotografering, nu fest, när vi blir uppmanade att inte ens fira jul tillsammans med familj.
          Skulle vilja se smittkedjan kring alla influensers.

          Hela hon är äcklig

    Min skola har officiellt distansundervisning till 21:a mars, men schemat för hela terminen har allting fram till juni på zoom.

    Jag kommer att utveckla social ångest, jag kommer glöma bort hur man träffar folk, jag kommer glömma bort hur lång tid det tar att ta sig till ett ställe, jag kommer att gå ut i mina yogabyxor och en ful tröja… Jag står inte ut med distansundervisning längre.

      Nehe… men skulle du stå ut med att bli sjuk då och kanske aldrig bli helt frisk igen?

        Det var absolut det jag menade, ja.

      Ja de finns risk för det, viktigt därför att du försöker göra ngt annat. Ex träffa folk utomhus, kanske ngn med antikroppar hemma hos den? Ta hand om dig ❤️

        Ja, som singelhushåll har jag mina föräldrar och min syster jag umgås med, och jag ”umgås” ju över zoom med min seminariumgrupp… Bara så jobbigt liv, och det blir ju inte roligare med folk som fultolkar en heller.

        Ta hand om dig du med ❤

      Har jobbat hemifrån sedan mars, fortsätter antagligen länge ännu. Ja visst påverkar det mitt sociala liv och jag har också glömt bort hur man umgås med människor och jag har en gammal diagnos med social ångest som antagligen kommer göra sig påmind. Men ändå, jag anser det är vår plikt som kan stanna hemma att göra det. Det är vår möjlighet att göra skillnad och rädda liv.

        Var i min text ser du att jag säger emot dig på den fronten?

          Var i min kommentar ser du att jag påstår att du säger emot mig?

            H E R R E G U U U U U U U U D!
            Kan folk bara sluta skriva långa monologer? Om man varken håller med eller säger emot någon. Varför i hela helvete svarar man överhuvudtaget?!?!

            Förlåt, då läste jag din text med fel tonfall.

      Du står inte ut? Alltså vad menar folk ens när de säger så? Vad är alternativet? Dö, hoppa av eller tvinga till klassrumsundervisninh. Alltså att man ens orkar klaga över ingenting

    Nån annan som ofta får kliattacker på benen när ni kommer utomhus? Blir så när jag bär jeans och kommer bara när jag går ut.

      Omg!! Jaaa! Jag brukar få det men det håller i sig inne också när jag blivit riktigt kall

      Ja både jag och 2 av mina barn får så! Så sjukt jobbigt, blir nästan så att vi avstår långpromenader höst/vinter för att ingen av oss står ut!
      Fått tips av vården att ta antihistamintabletter ca 30 minuter innan promenad och det hjälper till viss del men känns ohållbart i längden att ta tabletter för att kunna ta en lång promenad.
      Nåt som funkar för oss är att ”skrida” fram, alltså gå sakta. Ser tokigt ut men man får ju frisk luft i allafall ?

      Köldallergi?

    Har ni haft spänningshuvudvärk (mer ett tryck över huvudet) i en längre period? Jag har haft det i snart 2v och är livrädd för att det är en hjärntumör. Var hos vårdcentralen idag, de kollade mig inte ens, bara tog blodprov för att se att min ämnesomsättning var bra. Mitt blodtryck är bra också (kollade det själv på apoteket)….. Inte haft några andra symptom… vet att det varit mycket för mig nu i höst men min ”sjuka” hjärna kopplar detta till hjärntumör……..

      Hjärntumörer är fortfarande relativt ovanligt, särskilt bland unga människor, det är en hel del som ska uteslutas innan hjärntumör ringas in. Vårdcentralen är primärvård, de har inte resurser att kolla allt du vill de ska kolla. Blodprov kan utesluta eller ringa in det som är fel, saker som är betydligt mer troliga än en hjärntumör. Som du själv säger har du inga andra symptom, försök att resonera logiskt kring det. Det har varit en jävlig höst, det är mer troligt det som orsakar din huvudvärk. Läkare kan missa saker, men om din läkare misstänkte tumör hade de skickat dig på röntgen.

        Fast man måste stå på sig. Bli inte orolig nu men finns en del människor som dom undersöker för lite och missar tumörer. Känner du något är fel kräv en röntgen!

      Men du sa väll till du haft ont så länge Jag har max huvudvärk i tre dagar och det är hemskt. Vid tumör kommer andra symptom som yrsel och illamående m m. Dom måste ju kolla upp dej ordentligt. Krya på dej.

      Det låter som spänningsrelaterat. Kolla stretch för nacke och axlar på youtube och avslappningsövningar. Om du börjar få neurologiska symtom som balanspåverkan, yrsel, svaghet, dålig koordination eller annat så ska du söka snabbt på nytt såklart men det låter osannolikt. Likaså om du alltid har huvudvärk på morgonen eller har så ont att du kräks.
      Spänningshuvudvärk är otroligt vanligt!

      Åh jag har också precis så. Men har haft det i 5 veckor nu. Har till och med gjort coronatest men det var negativt. Sambon tjatar om att jag måste till vc men jag skjuter fram det, vill inte belasta vården i onödan. Tänker mycket på hjärntumör men funderar om det skulle kunna ha med synen att göra?

        Har också tagit coronatest för att utesluta det. Men det var negativt! Har även linser så synen är det ingen fel på…… får väl bara hoppas att det går över snart……. men jag skulle söka till VC om det ej gått över om 2v sa läkaren. Tycker du också ska söka, kan ju ha med annat att göra såklart (som folk skriver så är det ju så mycket som påverkar en just nu) men bra att ha koll på det ❤️

      Kolla din omgivning. Jag bodde nära en enorm mast och efter flytt är det aldrig så längre. Nej jag är inte konspiationslagd. Jag kollade upp ALLT.

      Vet att det är ganska sent svar men om du läser; jag hade också rejäl spänningshuvudvärk tidigare i höstas, hade hållit i sig i två veckor innan jag pratade med VC på telefon. De sa att det oftast beror på spänningar i nacke/axlar även om man inte direkt känner sig spänd där. Blev tipsad att gå till gå en rehabmottagning och få övningar för detta. Ca 5-7 dagar efter jag fått dessa övningar att göra 3 ggr/dagen släppte huvudvärken. Får fortfarande tillbaks den ibland men gör då mina övningar som nån slags vid behovsmedicin och det funkar! Så tipsar dig att söka till rehab, det går ju att göra parallellt samtidigt som du ev vill utreda för allvarligare saker!

    Först och främst vill jag säga att jag vet att det verkligen inte är synd om mig. Folk har det sämre, jobbar hårdare och är allmänt värre drabbade av Corona än vad jag är.

    Däremot är jag riktigt, riktigt less. Dagarna ser exakt likadana ut. Jag hade en smärre breakdown idag där jag bara ledsnade på att jag inte har någonting att se fram emot. Det är inte min vardag jag har någonting emot, den är mer eller mindre densamma som för ett år sedan.

    Däremot saknar jag verkligen att ha någonting annat att se fram emot. En resa, ett restaurangbesök, ett födelsedagsfirande, att få bjuda vänner på middag eller liknande. Ni vet, de sakerna som förgyller tillvaron.

    Jag upplever verkligen att livet är menlöst, grått och tråkigt just nu. Ett år är mer eller mindre stulet från mig (från oss alla) och jag känner att jag står och stampar.

    Är jag ensam om att känna såhär? Vad hittar ni andra på för att känna att livet är lite mindre värdelöst i dessa tider?

    Förlåt för ett snurrigt inlägg, jag har tusen tankar i huvudet just nu ?

      Svarade och höll med dig men inte ens min kommentar tog sig fram. Så klart.

      Det finns alltid människor som har det värre men det innebär ju inte att du inte kan få känna dig nere ❤️ och jag känner mer eller mindre samma. Den här situationen har tagit bort allt socialt umgänge och det går inte att göra någonting. Det är bara grått och trist men vi går försöka göra så gott vi kan ändå även om det tar emot just nu ❤️

        Ja man har ju inget val. Jag bara väntar på vaccin. Så kommer jag iallafall må bättre. Undrar om det blir mer nedstägningar .

          Jag med och jag hoppas folk vaccinerar sig. Det må ge bieffekter men mildare än intensivvård och nedsatta organ som covid kan ge. Jag bara önskar att folk faktiskt kunde ta mer hänsyn när det kommer till att hålla avstånd och så vidare. Tror hoppet hade känts lite ljusare då.

      Jag saknar också att ha något att se fram emot, att ha en resa inbokad brukar vara viktigt för mitt psykiska välmående. Istället har jag i år köpt en lägenhet och för pengar jag skulle resa för normalt har jag valt att göra en köksrenovering. Ser framemot våren då jag kan börja så frön igen, se dem växa och planera sommarens balkongodlingar. Och ljus! Nu är det bara en vecka kvar tills det vänder och blir ljusare varje dag igen.

      Nej jag förstår dig! Så tungt att inte ha nåt ljus i mörkret, nåt att se fram emot. Bruka alltid resa till solen efter julen eller sportlovet men nu har jag inte ens det att längta till… Suger.

      Nej, du är definitivt inte ensam! Och inte fasen blir det bättre av att många av oss just nu lever under ett grått molntäcke utan någon som helst sol eller tillstymmelse till snö. Behöver inte ens öppna väderapparna, kan dom utantill vid det här laget ?

      Samma här… men försöker tänka:
      1. Vi är friska
      2. Har jobb, mat, bostad och pengar
      3. Får gå ut och är inte begränsade av lockdown
      4. Vaccinet är snart här
      5. Den 21 vänder det och blir lite ljusare för varje dag
      6. Tiden går fort
      7. Det blir vår!

        Skillnaden mellan en som du (optimist) och sådana som vi (realist) är att vi förstår att det inte kommer ha vänt till våren. Vi måste lära oss att vi klivit in i en nu era. Det går inte att stoppa denna pandemin, och snart kommer även ni som mår sämst av alla som inte håller restriktionerna förstå det. Är rädd för den käftsmällen det kommer bli för många, speciellt de som varit bäst på att tala om för alla hur ”dumma i huvudet” dom minsann är som inte fattar att ”pandemin snabbare försvinner om alla bara tar sitt ansvar”. Nej tyvärr.. den enda anledningen till att ta sitt ansvar är för att sjukhusen inte ska bli överbelastade. Och för att vänta ut den stormen lär det ta ytterligare år.

          Bingo.

          Men personen skrev ju inte överhuvudtaget att det kommer vända till våren? Utan listade bara saker man kan försöka påminna sig om. Den skrev bara ”det blir vår” och det blir det ju, även om inte pandemin är över för det.

            Nä okej.. Personen sa nog bara att det blir vår, ja eller hur? Och menade inte alls att pandemin skulle plana ut till våren.. ? Snacka om att antingen inte kunna läsa mellan raderna, eller leva i total förnekelse. För TS lär ju må dåligt över Corona även om det är vår..? Optimist vs Realist som sagt.

      Du är inte ensam att känna såhär. Mina dagar ser också exakt likadana ut. Spelar ingen roll om det är måndag eller lördag. Är mammaledig och känner mig stressad att hinna gå ut på dagen för att få ”solljus” men det är samma sak varje dag. Iom graviditeten gick jag igenom ett trauma och mitt psyke är inte jättebra just nu och jag känner hur det bara förvärras genom att tillbringa såhär mycket tid i vår lilla lägenhet. Känner hur det sliter på alla plan. Sliter på förhållandet till sambon. Sliter på mitt psyke. Tiden går så fruktansvärt långsamt också, dagarna tar ju fan aldrig slut……… så, end of rant här också.

    Vad har ni högst upp på önskelistan? ? (Materialistiskt alltså!)

      Playstation fem, det kommer inte att hända.

      Cyberpunk 2077

      pojkvän, förlovningsring, vigselring, villa, vovve, volvo och barn

        ”Det perfekta livet ”.

          Nej, det behöver inte vara perfekt. Men ett liv vore trevligt att få, ja

        Önskar mig också en pojkvän, sååååå trött på att komma hem till en lägenhet och vara ensam.

      Högst upp på min är ett par diamantörhängen från Engelbert. Så fina!!

        Min drömring är en engelbert

          Vilken? Jag har den stora knot med diamanter. Älskar den!!

            Slim knot med diamanter är min favorit men den stora är fin också.

      En blender från bosch för 2300 kr.

        Vill också ha en bränder som klarar typ allt, dom jag har kollar på kostar närmare 4000. Den som du önskar dig, är det en sån som klarar allt?

      En robotdammsugare vilket min sambo är emot (självklart inte hen som städar mest). Skulle jag välja något extremt dyrt skulle det vara ett nytt kök då det vi har nu är gammalt och slitet.

      Ett hångel. Kommer ej att få.

        +1 Sjukt sugen på ett gammalt hederligt soffhångel.

        Hångel följt av sex.

      Barn.
      Att få bli lycklig. Ända in i hjärtat.

    Finns det nån dagisfröken här som kan berätta om hur det är att jobba på ett dagis?

      App app app

      Haha, bra försök!

      Gör om gör rätt

        Jag försöker igen på fredag.

        Va?

          Ah det var inget, nu hänger jag med

    Någon som jobbar eller har jobbat som florist? Vad fick/får ni i lön?

    Vad säger vi om de olika valen i kvällens Bonde söker fru? Att Erik inte valde hon med det stela ansiktet förvånade mig!

      Jag tycker paren verkar passa bra ihop.

      Kan Pontus vara det veligaste som funnits på TV?

        Tror hjärta sa en sak och hjärna en annan..

      Var det bara jag som reagerade på att Johanna sa ”jag älskar dig” till Mats och han svarade ”fina Johanna” hahahhaa

        Haha, reagerade också på det (fanns tänkte att jag hörde fel och att hon egentligen sa älskling? Vore lite mer ok med ett ”Fina Johanna” som svar då) Tyckte det var en sjukt jobbig stämning mellan dem på något sätt. Hon verkar känna så himla starkt och han har backat tillbaka och är inte alls på samma nivå

        Jag tyckte hon sa ”älskade…”

    Är det värt att betala abonnemang på Synsam?

      Nej tycker inte jag, ångrar att jag signade upp och är nu fast i två år :))

    Jag och min pojkvän hade en resa till en paradisö nu i januari som vi precis avbokat idag. Det suger och jag är jättedeppig ikväll. Vi bor i olika länder och har inte kunnat träffas på snart ett år.

    Jag vet att jag är lyckligt lottad som lever osv osv men allt känns så tråkigt just nu och jag saknar ihjäl mig efter honom.

      Nej va trist! Lider med er 🙁 Att längta är tungt. Var skulle ni? Snart är ni på väg dit, fast lite försenat ?

        Vi skulle till Mauritius. Ja vi får se fram emot den lite senare i stället och hoppas att vi åtminstone kan ses snart.

      Min kille och jag har inte setts sedan mars 🙁 han är planerad att komma hem till midsommar… Sådant roligt liv ?

        Åh hoppas ni kan ses då?

          Tack, hoppas ni också ses snart ?

      ❄❄

    Behöver något för vill få bort lite porer i pannan. Någon som provat Emma s niacimid. Heter det så? Ska visst vara bra mot porer.

      BHA!

        Ok det är väll en syra. Kanske den är starkare. Ska börja med att kolla på apoteket. Nu finns Ida wargs duscholjor också. Verkar jättehärliga.

      Porer går inte att ta bort, endast minska. Rekommenderar tvåstegsrengöring följt av BHA från Paulas Choice på kvällen och Niacinamide+Zinc från The Ordinary på dagen. Sen MASSA fukt.

    Rävisorn, är du kvar?

    Jag läser till ekonom. Planen är att bli revision sen. Tycker du det är roligt med revision? Svårt? Jobbigt? Stressigt vid högsäsong? Ångrar du någonsin till karriärsval? Har du några tips till en blivande revisor? Är det så mycket kundkontakt som de påstås? Vad anser du är ett bra första jobb till någon som aldrig arbetat inom revision? Hur kommer man inte i branschen på ett bra sätt?

    Oj så många frågor en student kan ha. Men hade varit intressant om du ville dela lite!!

      Jobbar inte själv med revision men trodde det var det jag ville och valde kurser utgående från det när jag pluggade. En stor del av mina studiekompisar jobbar med revision däremot. De jobbar sjukt mycket under våren och kan ta 2-3 månader ledigt under sommaren eftersom de har så mycket övertid att ta ut. De åker också runt till kunder väldigt mycket. Alla jag känner har börjat på något big 4-bolag via att de först börjat som trainee under studietiden och sedan fortsatt. Däremot, var tidigare i höst på en middag där tre kompisar som jobbar inom revision var med, och alla tre ville byta bransch. De pratade alla om att någon slags controller är vad de ville.

      Själv har jag kommit på att jag vill jobba i en internationell miljö, och vad jag har för titel känns inte jätteviktigt. Så jag är accountant på ett multinationellt bolag, har kontakt med interna intressenter från hela världen varje dag och löser deras problem i olika processer. Visst är det ett jobb man hade klarat med endast kandidatexamen men alla i mitt team har en master så jag känner mig inte heller överutbildad 🙂

      Jag tycker det är kul. Du har olika kunder varje vecka så det är varierande med olika kunder och olika team. Det är extremt lärorikt och du får gå kurser löpande samt jobba med experter inom alla områden. De nya är alla i samma åldrar och det är många sociala tillställningar.

      Nackdelar är helt klart tiderna. Som ung är det svårt att veta hur mkt man måste jobba och det är lätt att ta på sig för mycket men man lär sig att hantera samt säga nej. Det gäller att verkligen stänga av jobbet när du är ledig (iallafall för mig).

      Revisor här! Inte den du söker men en annan revisor.

      Har bara jobbat inom revision i 1,5 år och jobbar statligt. Kunde inte ha det bättre. ? Bra tider, är nöjd med lönen, utvecklingspotential, vi har högsäsong jan – mars. Klart det är lite stressigt men jag har än inte jobbat mer än 40 tim/veckan, dock ökar detta ju mer du avancerad.

      Vi har ett utbildningsprogram med kurser som vi går varje år i typ 5 år, sedan får vi skriva provet om vi vill.

      Detta var det enda revisionsjobbet jag sökte, jobbade under studierna som ekonomiassistent. Trivdes bra där med! Vet tyvärr inte hur det är på den privata sidan.

    Jag har börjar känna en molande smärta i magen, illamående och igår fick jag en mensliknande blödning ca en vecka innan beräknad mens.

    Jag har sån ångest inför en ev graviditet. Jag är 23, ska börja nytt jobb i januari och vi bor i en etta. Visar det sig att jag är gravid vet jag inte vad jag skulle göra. Ville bara skriva av mig

      Kan vara en mellanblödning. Har fått det 2 ggr pga stress

      Har du inget preventivmedel lr kondom?

        Jo kondom, men bli orolig över att det strulat

    Hej!
    Är det någon här som har IBS eller iallafall liknande symptom och ätit saroten? Min läkare rekommenderar att jag ska börja med det och jag är skeptisk då det tydligen är antidepressiva, fast enligt henne en låg dos, som ska lugna ned magen typ? Är orolig för de biverkningar det kan ge som exempelvis trötthet, huvudvärk. Har redan problem med lite dålig energi och förekommande huvudvärk så vill inte riskera att det blir värre?

    Om någon har erfarenheter från Saroten så dela gärna med er <3

      Jag äter Saroten som en del av min smärthämmande medicinering och jag tycker det fungerar jättebra. Jag var lite trött under insättningen, men annars har jag inte märkt av några negativa bieffekter alls.
      Om det nu finns några ”positiva” bieffekter alltså.. 😉

        Åh vad bra, skönt att höra.! Men är detta något man blir beroende av som man alltid kommer behöva äta? Är jättedålig på mediciner men blir orolig när de skriver ut ”antidepressiva”.. vill inte att det ska leda till andra besvär eller att man blir fast på medicin:(

        Min man har kronisk smärta och har fått saroten insatt men blir så trött så han vill inte trappa upp… hur lång tid tog det innan du gick effekt och tröttheten gick över ?

      Jag har också IBS. Det kommer och går. Jag måste dra ner på kaffe och lägga upp en bra kostplanering. Tror det blir allt vanligare med magproblem. Men trivs bättre vår och sommar så då är magen lugnare.

        Ja det känns verkligen som att magen blir triggad av kaffe, uppblåst mage iallafall. Men så svårt att sluta haha! Finns det andra livsmedel du känner att du reagerar på?

      Jag har också ibs och har börjat ta äppelcidervinägerkapslar (innan drack jag vinägern utspädd i vatten, men det blev för äckligt). Efter vad jag har läst på nätet så kan för lite magsyra ge samma symptom som vid ibs (för min del iallafall), så som till exempel uppblåst, gaser, diarré osv. Upplever en lugnare mage av äppelcidervinäger ☺️

    Någon som jobbar med whatever och kan berätta hur det är och vad ni tjänar?

      Japp, jag jobbar med whatever, och jag tjänar pengar.

    Nån som vet varför Sanna och Maja inte umgås?

      Here we go again

        Vi kommer aldrig få ett riktigt svar:(

      Får inte skrivas här, det tas bort.

        Varför då?

          Känsligt antar jag, Camilla kanske har blivit tillsagd ?‍♀️

    Vill finna en person som bor i Norge som jag tappat kontakten med sen flera år. Han har ett vanligt för och efternamn, men ovanligare mellannamn. Finns det något liknande ratsit i Norge? Eller vet någon hur jag kan söka upp honom?

      Finn.no

        Hittar du folk på Blocket?

      Gulesider.no

    Ska på coronavänlig julfest i helgen och vill komma med en julig present/dryck/snacks, har ni något tips? vi ska baka så inget bakverk tack 🙂

      Glögg

      Hur är en coronavänlig julfest? Obs vill veta på riktigt, om det skulle gå att träffa några andra personer utan risk vore jag överlycklig.

        Att alla isolerar sig i minst 10 dagar innan festen gör det ju ganska säkert. Lite mindre säkert men ändå ok är att man träffar folk med antikroppar.

          Eller om alla där är sjuka i covid samtidigt kanske.

    Ha julfest med din sambo.

      Svar till 21.35 som efterfrågade covidvänlig julfest.

    Hur långt tycker ni att man som småföretagare inom servicetjänster ska sträcka sig när det gäller ”kunden har alltid rätt”?

    Jag kan tycka att det både är trevligare och enklare att låta kunden byta/returnera en produkt i butik (även om jag inte alltid håller med om att det är något fel på produkten), och tänka att man förhoppningsvis vinner på detta i längden i form av en nöjd och återkommande kund.
    Men när det gäller servicetjänster ute hos kund? Låt säga att ni hade investerat arbetstid och material hos en kund, helt enligt överenskommelse och med ett trevligt bemötande. Kunden hör sedan av sig med felaktiga påståenden som inte varit på diskussion sedan tidigare. Du svarar, trevligt och sakligt, hur det ligger till samt föreslår förslag på förbättringar anpassade efter kundens argument inför nästa år. Kunden blir då arg och kallar dig för nonchalant och att du borde veta att kunden alltid har rätt. Känslan överlag är att kunden vill starta en dispyt för att förmodligen bli erbjuden att slippa betala, och blir därför argare när den blir ifrågasatt (återigen på ett trevligt sätt).

    Vad tycker ni är rätt eller fel i den här situationen? Hade ni stått på er om vad som faktiskt är rätt och överenskommet, eller hade ni lagt er och låtit kunden få vad den vill ha?

      Beror på hur stort ditt småföretag är. Har du råd att förlora kunden om hen blir så arg så denne väljer att avsluta sin tjänst, för isf hade jag stått på mig.

      Har själv hade kunder som beställt en tjänst, fått tjänsten utförd till 100% och sen ångrat sig, dvs jag står där med kostnader men ingen betalning och då har det hänt att jag tagit fall till domstol och vunnit 9/10 gånger.

        Tack för svar! Ibland känner man sig lite ensam om sådana händelser just eftersom det inte pratas om särskilt ofta. Skönt att höra om andras erfarenheter.

        Ja, vi klarar oss utmärkt utan att behöva arbeta hos denna kund. Det som känns tråkigast är att veta att en missnöjd kund med all säkerhet kommer att prata illa om företaget till alla som den känner.

          Tyvärr är ju företagande för konsumenten oftast och inte för företagaren.

          Hmmm svårt. Jag tror jag hade struntat i kunden och kört på det som faktiskt är rätt. Tyvärr är det svårt att vara alla till lags och missnöjda kunder kommer alltid finnas hur mycket man än vänder in och ut på sig själv, typ.
          Hoppas det ordnar sig och du känner dig nöjd, oavsett vad valet blir!

            Jag känner definitivt att jag gjort rätt efter dina/era svar. Det är viktigt för mig att rätt ska vara rätt, och då gäller det både för kunden och mig själv. Som jag ser det så hade dessutom det hela kunnat lösas med frid och fröjd om kunden hade varit intresserad av det, eftersom jag sträckt ut min hand för detta flera gånger med lösningar.

            Tack för svar! <3

    Någon här som har något spännande eller ovanligt yrke?

      Utreder ekonomisk brottslighet ☺️

        På skatteverket?

          Nej

        Oj det låter jätteintressant!

        Ekobrottsmyndigheten?

        På random ställe som står under finansinspektionens tillsyn?

        Åh va intressant! Vad pluggade du?

      IT-forensiker

      Tillverkar glas till glasögon. Inte så spännande men inte ett jätte vanligt yrke haha ?

    Får svamp VARENDA jävla månad, exakt 7 dagar innan mensen kommer, som klockan. Tar en Pevaryl vag och så blir det lite bättre men aldrig riktigt bra längre innan det är dags igen.

    Ni som gått till läkare och fått tabletter, hjälper de verkligen? Tycker att förr, när man kunde köpa dem receptfritt, så gjorde de inte jättemycket skillnad ändå.

    Har någon nåt husmorstips? Som INTE är ex yoghurt i fiffi, bomullstrosor, sova naken, inte äta socker – jag har redan provat allt sånt, inget hjälper. Det var någon som skrev för några veckor sen här att de blivit bättre efter att de börjat ta b-12 tabletter, så jag testar det nu, typ sådana tips skulle jag önska.

    ?

      För mig är det bara de receptbelagda tabletterna som hjälper, men det kanske beror på hur pass ”envis” svamp man har.

      Vulverinekoos på instagram, ”svamp” i höjdpunkter

    Hårproblem! Håller på att låta mitt hår växa ut efter många år med typ bob. Mitt hår är så jävla tråkigt, tjockt och krulligt, helt galet när jag inte plattar det, lockar som håller sig snygga i ca 30 minuter. Svintotorrt trots fuktbombaderingar och inpackningar (så är konsistensen på mitt hår, blir aldrig silkysmooth)när jag väl plattar håret, vilken sker allt för sällan nu menar så ser jag ut som ett lejon ?
    Vad fan gör man? Har funderat på någon typ att värmerundborste eller vad det heter för att få lite liv och glans men tar gärna emot råd!
    Hej hej

      Kanske är håret slutet av plattången och behöver protein (olaplex tex) som komplement till fuktbomberna

        Tack för svar tyvärr blir mitt hår strävt av protein

    Har ni kollat på SVT:s dokumentärserie ”Vaccinkrigarna”? Jag kollade precis på det sista avsnittet. Väldigt bra gjort, intressant serie som bekräftar alla mina fördomar om anti-vaxxfolket.

      Same!

      Finns mycket bättre att kolla så nej

    Idag blev mitt Tumblr-konto jag haft i 12 (!!) år avslutat. Inte av mig själv utan deras team för det bröt tydligen mot deras riktlinjer. Är lite ledsen ..

      Haha inte riktigt samma men mitt konto på bodycontact blev förra månaden borttaget utan anledning och jag har haft det i över fem år med massor av kontakter där. Går inte att skapa nya konton nu heller så jag får helt enkelt se det som en förlust bara.

      Men ja, det är tråkigt.

        Vad sjukt för kan inte heller skapa nytt konto nu!

    Tror ni på spöken/andar/övernaturliga ting?

      Ja!!!!

      Hade en på besök här idag som gick loss bland panten, välte ner alla påsar med pant så fick plocka upp en massa burkar. (hade det på ett bra ställe där det stått stadigt hur länge som helst så ingen vind eller något annat som kunde ligga bakom)

        Åh vad spännande !!! Häromdagen pratade jag i telefon med min mamma o diskade samtidigt , trodde sambon kom in genom ytterdörren o skulle gå till hallen, men badrumsdörren stod öppen o ingen sambo. Hade preciiiiiiiis stängt den dörren helt innan diskningen

          Ibland låter det precis som att någon går in till badrummet och när jag kollar efter så är det ingen där, händer några gånger per månad.

      Jaa!! Bor i en våning från tidigt 1800-tal och här händer oförklarliga saker nästan varje vecka. Tydligen har det spökar här i alla år enligt tidigare ägare/grannar

      Ja. Har varit med om lite saker, mest bara konstiga saker och inget som gjort mig rädd. Men minns att vår hund, vars dyna låg precis framför elementet för han älskade värme, en gång bara vägrade lägga sig där. Istället satt han i mitt knä och stirrade på dynan/elementet/under fönstret. Plötsligt började gardinen att lyftas upp, som att någon tog tag i de båda ändarna från golvet och lyftes uppåt, kanske 20cm. Men det var bara jag och hunden hemma så vet inte vad det var.

      Sen känner jag mig alltid iakttagen här hemma, eller, vaktad snarare. Har en stor hall från vilken man ser in i alla rum och det känns alltid som att jag är bevakad, men på ett bra sätt för det är inte läskigt. Jag vet vem det är dessutom så det gör det bara ännu mindre läskigt.

    Tycker i hemlighet att det är skönt, allt det här med Corona.

      Allt? Att folk dör t ex? Att vården går på knäna?

        Men snälla, ni förstår.

          Vad tror du att Ska få för reaktioner när du säger att du tycker att allt med corona är skönt?

      Att folk blir allvarligt sjuka och dör?!

    Har en genuin fråga . Har tittat på Helen Torsgårdens videos huuur länge som helst . Men har slutat nu. Senaste videosamtal (alltså typ ett år minst tillbaka) genomsyras liksom av ” jag är så trött” ” är så deppig” ”osv osv. Allt handlar bara om att göra om o skaffa nytt. Insåg hur mkt det här negativa påverkar mig o att det liksom är konsekvent i alla videos o att jag vlogg efter vlogg klickar in fast jag stör ihjäl mig under hela videosarna i princip. Samtidigt som jag grubblar över hur man kan exploatera sina barn på det viset . Men fattar inte hur hennes kommentarsfält kan 100% bestå av positiva kommentarer o hon liksom hyllas till skyarna trots att hon också tex visar sina barn väldigt mkt somnandes influensers som får mkt skit för det? Min fråga handlar alltså om vad ni som tittar på hennes videos tänker ? Är det bara jag som reflekterar över sånt här ?

      Nej inte bara du. Jag slutade också att titta för att det ända hon berätta i vidoserna var om hur trött hon är och att hon inte hinner med ditt och datt – bara en massa gnäll egentligen. Samt gillar inte hur mycket hon exploaterar sina barn.

        Verkligen !!! Som att hennes timmar är färre än någon annans? känns som det är för att henens kommentarsfält alltid bekräftar henne med att hon är så fantastisk som hinner med allt o att de inte vet nån som är så driven o duktig osv . Är som en evighetsloop av konstant bekräftande o ha begär efter mer för varje liten ”dipp” i vardagen . Kanske är därför det blivit värre med tiden , det behövs liksom mer för att bekräfta . Egen liten hypotes ?

          Din hypotes kan mycket väl stämma för så här ”illa” var det inte början. Trist att det har blivit såhär för tidigare så mycket jag att hennes vloggar var mysiga att kolla på. Men nu när hon klagar så känns det nästan som att hela hennes värld är på väg att gå under när det egentligen är rätt ”lätta” vardagsproblem hon har som alla andra också upplever.

            så tyckte jag*

      Slutade kolla när jag insåg hur mycket hon handlar hela tiden i varje vlogg, menar kläder etc. Blev typ galen en stund! Har börjat smått kolla på hennes vloggar igen, nu skulle hon lägga upp vloggar tis, tors samt sön. De blir bara kortare och kortare och det är mest ”jag är trött etc.”, jag förstår att hon är gravid och sånt. Men alltså, det är ju inte direkt innehållsrika vloggar längre. Tyckte ändå det var mysigt att följa henne förut, men nu inte så mycket.

      Sen det där med barnen och varför hon inte får kritik tror jag är för att de är i princip enbart med i hennes vloggar. Och hon lägger ju oftast upp dessa en gång i veckan. Det blir liksom en del av vloggen men samtidigt tycker jag inte att det är så farligt jämfört med vissa andra. Hon visar ju mycket annat också.

        Nja vetetusan om hon är så mkt duktigare den att inte exponera sina barn än andra . Alla hennes sociala medier har frekvent med hennes barn liksom?utöver stor del av de vloggar hon lägger ut , även om de är få

          Hon har väl till och med gjort en ”best of”-video med enbart klipp på den äldsta dottern?

            Stämmer bra.

      Förstår inte hur man orkar klaga. Bara att sluta titta.

        är ju precis det alla som kommenterar verkar ha gjort:) Bara för att man undrar något så är inte det klag. Det där är på riktigt en av de stora anledningarna till varför jag stör mig såååååååå mycket på kommentarsfält på youtube, så fort någon ifrågasätter så ”klagar” man o man borde ”slua titta”. herregud.

        Allt man kommenterar är inte klagomål. Bara för att man kommenterar o ifrågasätter klagar man inte . O det står flera gånger i kommentarerna att folk slutat kolla:)

    ’Videosarna. Skulle det givetvis stå:)

    Och ”som andra influencers”. Suck haha

    Jobbar du inom marknadsföring? Vilket område, hur länge har du jobbat, har du någon utbildning och vad tjänar du? 🙂 Jobbar själv inom det och vore intressant att höra andra.

    Tips på bra dejtställe på Södermalm? Tredje dejten och ingen av oss hänger på Söder i vanliga fall. Gärna något med drop in så man slipper boka.

      Koh pangan är gott! Inte mysigt kanske men lite annorlunda 🙂

    Hej! För många månader sedan va jag här inne o skrev och fick väldigt fint stöd. Jag vill veta om någon tagit sig upp ur mörker. Jag hade då tankar på att ta mitt liv när jag blev 30… nu är det inte månaga månader kvar. O hör o häpna, jag som varit sjuk i många år har plötsligt fått ett jobb?! Det är en slags specialanställning pga av att jag varit sjuk så länge. Men jag är så otroligt tacksam.
    Nu till en fråga, min ekonomi kommer fortfarande innebära typ existensminimum. Det klarar jag fint för mat hyrao osv. Men tex kläder. Jag skulle så gärna vilja känna mig lite fin när jag går till jobbet. Jag har bara npgra få plagg jag kan ha ute bland folk. Resten är verkligen kläder jag har bara haft hemma nör jag varit så sjuk att jag knappt träffat en människa. Kläder som det är hål o fläckar som inte går bort. Min kropp ha förändrats sedan sist jag såg något som Helst nöje i att köpa kläder, det va nog 10 år sedan sist. Varit anorektisk men har nu gått upp 40kg .. jag har ingen aning vilken storlek jag har. Eller stil.
    Jag har verkligen inga stora summor att röra mig med. Någon som vet vart jag kan få tex råd kring en bra blandning för en basgarderob, vart kan jag köpa billiga kläder som inte gör sönder efter en tvätt (jag vet att vissa affärer säkert är oetiska att handla från så om någon har tips kring hur jag kan tänka där? Finns det någon på nätet att
    Följa, butiker där det finns bra personal som kan hjälp? nån här som älskar att styla folk som vill ha en utmaning? Jag har försök leta kläder på loppis men jag kan aldrig hitta något.
    I nuläget äger jag tre stickade tröjor o två byxor som jag varierar på jobbet. Under tröjorna ka jag ha trasiga linnen o t-shirts r dom inge syns. Men jag vill bara kunna få känna mig ”hel” i hela kläder.
    Som sagt så så har jag en extremt stram budget så kommer ju bara köpa enstaka plagg i månaden. Men känner mig helt lost.

    Svårt att inspireras av våra klassiska influenser med garderober på storlek med min lägenhet. Så om någon har tips själva eller tips på vart jag kan få bra inspo snälla skriv! Det uppskattas verkligen!❤ förlåt för min konstiga komentar här. Vet att folk kan va rätt vassa här i kommentarerna ibland så snälla om jag är någon ni stör er på snälla snälla scrolla bara förbi. Jag vill inte tjafsa med någon här, snälla va snäll. Töntigt kanske men att våga fråga här krävde mycket från mig.

      Jag är med i en grupp som heter typ ”vi i Västerort” på fb och där brukar folk lägga upp kassar med kläder som dom säljer för 10 spänn plagget typ, kolla om det finns någon sådan grupp där du bor! Annars finns det mkt fint i second hand butiker som är helt o rent ?

        Tänk också att du kan köpa en kavaj och snygga kostymbyxor på typ HM och sen varierar du med olika linnen osv. Som är billigare!

      Kolla på Sellby. De säljer även via Tradera och där har jag gjort riktiga fynd?

      Har du tittat på Sellpy? Det är en webbshop för begagnade kläder. Ofta väldigt låga priser.
      Annars Zalando kanske? De De brukar ofta visa olika sätt att stajla ett plagg på. Dessutom har de ofta rea och du kan sortera på högst rabatt och sätta maxbelopp på sorteringen.
      Grattis till jobbet, vilken grej! Lycka till❣️

      Jag har tyvärr inga tips. Ville bara säga att jag blev glad över att läsa din kommentar (att du mår bättre idag) och säga grattis till jobbet ?⚘?

      Åh vad jag skulle vilja hjälpa dig! Om du inte har orken att leta igenom second hand och sellpy efter hela och rena kläder så kan jag varmt rekommendera HM. Jag tycker deras kläder håller en väldigt hög kvalitet (om man köper i bra material som bomull) till skillnad från andra kedjor. Tror inte jag har ett enda trasigt plagg därifrån tillskillnad från Zara där kläderna går sönder bara man tittar på dem.

      Tips gällande stil är att hålla det enkelt. Jeans och vit t-shirt är otroligt snyggt och behöver inte alls vara dyrt. Om det känns kallt med t-shirt ta en polotröja. Släng på en kofta (eller kavaj om du är bekväm med det).

      Gå in på HMs (eller andra märken) webshoppar för inspiration, strunta i bloggarna. Om du hittar ett plagg som du gillar så sök efter det på sellpy eller annan sida så kan du kanske du hittar det till fyndpris.

      Om du vill ha tips för att hitta stilinspo så kolla på pinterest, man kan hitta inspo till allt där eller bara försvinna i alla vackra bilder som finns där att se. Grattis till jobbet och att du nu mår bättre❤

      Tusen tack för alla era svar, att ni tog er tid! 🙂 det betyder mycket för mig!❤

        Rekommenderar verkligen Sellpy, jag har gjort sjuka fynd där och i princip ändrat min hela garderob till tråkig och inget matchar/passar till precis som jag vill ha det! Har tagit ett tag men så värt det, du kan börja smått. Här är mina bästa tips, som jag typ inte vill avslöja för vill inte ha konkurrens haha:
        1. Ladda ner Tradera-appen och sök upp Sellpys ”butik”. Bestäm dig för vilken typ av plagg du är ute efter och sen ger du järnet på sökfunktionen.
        2. Vill du fynda märkesgrejer går det att göra riktiga kap, har köpt grejer värda tusentals kronor för typ en hundralapp eller två vid flera tillfällen. Kläder från de billigare kedjorna är oftast typ oanvända eftersom folk köper det så mkt för slit och släng så det går att fynda massvis med basplagg från H&M, Monki, Asos osv för 30-50 kronor, alltså i många fall bara en tiondel av priset i butik. & Other Stories brukar gå att fynda också.
        3. Ha koll på din storlek! Gå till en H&M/Zara/Lindex-butik (om du har möjlighet nu under corona) och gå loss i provrummet. Sen är du benhård när du sållar på Sellpy. Köp bara kläder av den storlek som passade, det är nog med risk ändå att köpa begagnat. Av erfarenhet är det tyvärr bättre att sikta på större storlekar trots att det finns mindre att välja på. Köp gärna hem kläder i ett par olika omgångar om du har möjlighet så vet du bättre till nästa gång.
        4. Spana på skicket! Sellpy har inte alltid de bästa bilderna vilket är lite jobbigt men också bra, det betyder att de flesta bara kommer scrolla förbi en massa godbitar som du sen kan klicka hem för nästan ingenting. Jag kollar alltid att alla lappar är hela och rena, zoomar in på muddar och kragar samt läser deras beskrivning. Försöker avgöra om kläderna är slitna eller bara behöver strykas. På träningskläder kan man zooma in loggorna och kolla så att de är hela och inte spruckit i kanterna.
        5. Material. En tröja i ullmix från en lågpriskedja kan ju lätt kosta 500 spänn, men på sellpy är de ofta lika billiga som kläder av sämre kvalité från samma butik. Ofta står materialet i annonsen men spana på tvättlapparna också och kika på om det verkar vara bra kvalité. Jag brukar söka på typ ”H&M ull”, välja ytterkläder som kategori och sortera på billigaste så kan du hitta en del fins (bland mkt fult…). Också bra att se om jeans har stretch eller ej.
        6. Minneslistan. Spara allt av intresse i minneslistan! Saker läggs ut igen till lägre pris om de inte blir sålda så ha benkoll på ”avslutade auktioner”, klicka på den avslutade annonsen och kolla bland ”liknande”, chansen är stor att exakt samma plagg är utlagt igen fast billigare, bara att spara på nytt. Jag brukar sitta med det här framför en serie ist för att scrolla Instagram (ja kan ev vara lite beroende).
        7. Du har tre dygn på dig att köpa grejer via tradera för att det ska samfraktas, jag brukar beställa lite av varje. Grejer som säljs till fast pris kan du söka upp på Sellpys hemsida och lägga till precis innan du ska betala om det har gått mer tid än så.
        8. Retursedel kostar 50 spänn och måste skrivas ut på egen hand vilket är lite störigt men det här är ett JÄTTEviktigt moment. Du kommer garanterat få hem vissa grejer som inte var som du trodde/urdåligt skick/felmärkta osv och de måste skickas tillbaka, om det så bara handlar om 30 spänn. Du vill inte sitta där med en massa begagnade kläder som varken går att använda eller sälja vidare. Jag skickar ibland tillbaka hälften av grejerna jag klickat hem i samma leverans, lite bökigt men värt det med tanke på hur mkt jag sparar på de grejer jag faktiskt vill ha.

        Det här blev ju extremt långt och detaljerat, men blev berörd av din historia och kände att jag ville dela med mig då jag nog skulle kunna doktorera i Sellpy-shopping haha… Men klart du ska ha en najs garderob, det är möjligt även med en liten budget! Det är lite av en sport att hitta så bra fynd som möjligt, lycka till och skriv gärna på ÖS hur det gick om du testar <3

          Fantstiskt inlägg!!! Blev så taggad på att styra upp min garderob nu

      Ååh vad skönt att höra att det är bättre å att du hittat ett kneg. Mellandagsrea, å då särskilt på Hm! Du kommer antagligen kunna köpa massor för bara några få hundralappar! Lycka till med allt!

    Jag skulle vilja köpa ett sällskapsspel till min lilla familj på tre vuxna personer, någon som har ett bra tips? Det får gärna inte ha med allmänbildning att göra då en av oss är väldigt mycket smartare än övriga, alla ska tycka det är kul och julefriden får helst inte bli förstörd.

      Ticket to ride är kul!

      Codename

      är cluedo kul när man är vuxen?

      När då då är ett utmärkt och roligt spel som är kunskapsinriktat men där alla ändå har ganska jämna chanser eftersom man inte behöver kunna exakta svar utan endast göra en uppskattning. Dessutom rör slumpen till det så det är inte alltid den som vet mest som vinner.

      Frågesport från kylskåpspoesi!

    Detta känns löjligt att fråga, men har försökt googla utan att hitta svar. Stämmer det att bara några enstaka sjukhus i Sverige har hand om corona-patienter? Att det inte alls är sån kaos inom vården som media målar upp?
    En vän påstod nämligen detta. Hen tror fortfarande på att det inte är farligare än vanlig influensa… ?‍♀️

      Dumpa din vän

      Granska det själv så får du se. Dags för dig att göra din egen granskning. Finns mycket att lära.

    Hej, jävligt konstig förfrågan men jag efterlyser parfym som luktar som family fresh spring rain duschgel ???
    Älskar den lukten

      Hej! Jo det finns. Elizabeth Arden, Green Tea. 🙂

    Åh vad jag skulle vilja hjälpa dig! Om du inte har orken att leta igenom second hand och sellpy efter hela och rena kläder så kan jag varmt rekommendera HM. Jag tycker deras kläder håller en väldigt hög kvalitet (om man köper i bra material som bomull) till skillnad från andra kedjor. Tror inte jag har ett enda trasigt plagg därifrån tillskillnad från Zara där kläderna går sönder bara man tittar på dem.

    Tips gällande stil är att hålla det enkelt. Jeans och vit t-shirt är otroligt snyggt och behöver inte alls vara dyrt. Om det känns kallt med t-shirt ta en polotröja. Släng på en kofta (eller kavaj om du är bekväm med det).

    Gå in på HMs (eller andra märken) webshoppar för inspiration, strunta i bloggarna. Om du hittar ett plagg som du gillar så sök efter det på sellpy eller annan sida så kan du kanske du hittar det till fyndpris.

    Endometrios, hemska sjukdom. Har ett skov nu trots både hormonspiral och Visanne som behandling. Är sällan blödnings- och smärtfri.

    Någon som op bort livmodern? Har det blivit bättre av det?

    Undrar en sak om min släkts julfirande. Totalt är vi ungefär 15 pers som brukar fira julafton tillsammans i min och min brors familjer. Alltid jättetrevligt. Nu har jag, dottern + hennes sambo (det är hela min lilla familj) blivit tillsagda att inte komma i år pga av Corona. Resten – hans familj – (mkt barn och barnbarn där) ska vara tillsammans som vanligt och de är totalt 13 personer. Men det tycker de inte själva, de tycker att de är sju personer (och således under rekommenderade åtta pers). De väljer att bara räkna vuxna personer för sex av dessa 13 pers är barn. Och på så vis kan de alla träffas, tycker de. Är det bara jag, eller är detta konstigt? De ses 13 pers, men utesluter oss tre på min sida. Känns som se syr ihop en lösning som gör att de känner sig Corona-säkra, men är det inte konstigt att räkna så? Ska inte barn räknas in i typ antalet åtta pers? Barn är ju också människor. Förstår inte detta och har blivit sårad över denna exkludering. Det är inte säkert jag hade åkt dit ändå (är livrädd för smitta och hade inte varit bekväm med oss alla), men det är just avpolletterandes av bara oss tre som gör mig lessen. När jag förstående sa att det var helt okej, trodde jag ju aldrig att alla andra skulle fira jul ihop och att det bara var vi som blev uteslutna. Tänkte att de måste ju också dela upp sig, men nu känns det svårt att hantera detta. Tacksam för input och synpunkter.

      De tänker helt knasigt. Man ska undvika att fira med personer man inte bor tillsammans med. Om din bror har vuxna barn som i sin tur har egna barn bör de inte alla fira tillsammans. Och ja, idiotiskt att räkna bort nästan hälften av deltagarna. Var glad att ni har en egen, mer smittspridningssäker lösning!

      Att fira ihop med sitt vuxna barn med sambo tycker jag är rimligt om man är ett ensamhushåll som annars skulle vara helt ensam på jul. Att fira med andra flerpersonshushåll där alla egentligen skulle kunna fira enbart i det egna hushållet är inte rimligt.

      Ni gör rätt, de gör fel.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.