Öppet Spår

Det här är alltså ett inlägg där det är fritt fram att kommentera om vad du vill, när du vill, hur du vill, på vilket sätt du vill.
Dock undanber jag mig politiska diskussioner, tack!
OT är mer än välkommet och det finns inga rätt eller fel.
Är du ensam hemma? Sjuk? Uttråkad? Vad som helst, du är VÄLKOMMEN hit för att snicksnacka om vad som helst!

Givetvis gäller samma regler som vanligt och om man inte sköter sig kan man bli sattes på moderering – men det är sen gammalt och ni sköter ju er så go nuts… ?

Ps! Tjafsa mindre!

951 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Äntligen lite jäkla restriktioner!

      Vi har haft restriktioner hela tiden

        Nej! Haft rekommendationer.

          Jo, det har varit restriktioner om att tex inte samla fler än 50, och nu 8 i offentliga tillställningar. Där finns det påföljder för arrangörer.

            Ja men det är inte en restriktion för OSS. Utan för arrangörer. För oss har det inte funnits några, eftersom staten inte haft de befogenheterna.

              Vilka är ”oss”? Mig påverkar det ganska ordentligt, eftersom ungefär hela mitt jobb handlar om att samla folk. Det finns massor med yrken som är beroende av offentliga tillställningar.

              Staten har fortfarande inte de befogenheterna. Pandemilagen har inte trätt i kraft ännu.

          Det mesta är rekommendationer fortfarande.

          Munskydd i kollektivtrafiken – rekommendation (och gäller bara vissa platser och vissa tider) från 7/1.
          Dvs efter all julhandel.

          Handeln uppmanas skippa mellandagsrea – rekommendation.

          Maxantal i butiker och på gym – ingen vet antal ännu.

            Det kommer ju variera enligt Carlsson, eftersom gym och butiker varierar i storlek.

      Tänk om dom skulle sätta böter på om man bröt dom. Blir det ”visa upp p-bot”material på instagram tro?

        Hade faktiskt önskat att det fanns någon faktiskt påföljd av att bryta mot restriktionerna. Hade nog varit behövligt för att få något effekt

          Min syster jobbar i butik och en kollega till henne kom till jobbet hostandes. Min syster sa att hon inte kan komma sån till jobbet, det är inte ok mot andra. Chefen vägrade skicka hem henne och nästan skällde ut min syster och sa att han ”enligt lagen inte får skicka hem folk”. Alltså va?! Blev helt chockad när jag hörde det här. Och jag undrar faktiskt hur många tusentals går runt med lätta symptom och absolut inte stannar hemma och tänker på att hade de tvingats ha munskydd hade vi andra åtminstone blivit skyddade mot dem och vi hade haft ett lägre smittotal. Blir bara så frustrerad av hur allt inte funkat.

            Outa butiken så man kan bojkotta den!

            Alltså jag hade också lätta symtom, lite känningar i bihålorna. Hade det inte varit pandemi så hade jag gått till jobbet?. Men nu blir det ju att man tänker till en extra gång när man känner av något. Jag hade covid. Jag förstår inte folk som helt plötsligt får hosta eller andra känningar bara kan gå och jobba. Jag blir så arg och man tycker att det borde gå att anmäla.

            Men sluta. Fanns ju sjukdomar, virus och förkylningar innan covid-19.
            Ni som står i butik kan ju ha munskydd dessutom utan problem.. Sen dör fortf mindre antal just nu under ”pandemin” än på ett normalt år.

              Va? November var väl den dödligaste månaden sen spanskan?

              Ja, men just nu kan alla dessa saker istället vara covid19 som är väldigt smittsamt och farligare än vanliga förkylningar… Man ska inte gå till jobbet med symptom, hur svårt ska det vara???

      Ellerhur!! Fattar inte hur de har tänkt och att det tagit så lång tid. Man får ju skämmas när grannländerna är beredda att rycka in för att hjälpa oss, för att vi misslyckats så kapitalt. Är tacksam för att restriktionerna äntligen börjat komma iaf

        VI HAR HAFT RESTRIKTIONER HELA TIDEN!!!

          SOM FOLK INTE FÖLJER!!!
          Därav striktare…

            Varför skulle striktare restriktioner göra att folk inte följer dem? Är det inte tvärtom, softare restriktioner är lättare att följa och desto fler kommer följa dem?

              Ja men folk har ju inte följt de softare restriktionerna vilket är varför Sverige har så katastrofalt dåliga siffror just nu.

                Nej, det är inte därför. Våra siffror beror främst på att äldrevården är extremt dålig.

                  Men nu sprids ju smittan överallt, till och med på skolor. Det handlar inte bara om äldrevården längre (om man tittar utanför dödstalen).

                    Men det skulle ju inte spridas på skolor enligt tegnell. Och föräldrar med Corona får lämna sina barn på förskolan? Låter som ett riktigt sjukt aprilskämt

                      Nej, föräldrar med Corona får inte längre lämna barn på förskola. Konstigt att det var ok tidigare dock.

                  Min far dog i corona 7/5…

                    ❤❤❤

                    All kärlek och styrka till dig! Jag beklagar ?

              De sa själva på presskonferensen idag att folk inte följer restriktionerna och det är därför de skärps. Vad ska de göra annars? Allt handlar ju om att få folk att fatta det allvarliga läget. Striktare restriktioner kanske kan få dem att fatta det.

                Detta är sista steget innan lockdown.

                  Ja om pandemilagen går igenom vilket kommer få katatrofala konsekvenser.

              Tror att folk får betydligt lägre incitament att följa rekommendationerna av att man ser/ hör om så många som skiter helt i dem. Så brukar människor fungera, ser man folk som skiter i att bidra till gruppens bästa minskar ens vilja att göra det själv.

          Vad spelar det för roll om restriktionerna knappt tar och folk inte följer dem? Är det inte en indikation på att de behöver skärpas (som nu)?

          Nej! ”Vi” har inte haft restriktioner!

          Ja det kanske svenskarna har haft… tycker ni att det har hjälpt på något sätt?

          Ja FRIVILLIGA. Alltså är det inget tvång på dem som i Norge och Finland så kom inte och säg att vi haft i närheten av vad dem haft för då hade vi inte haft 8000 extra under jorden!

            Källa. Riktig källa

            Det är inte tvång på att bära mask i Finland i alla fall. Men en stark rekommendation och där jag bor använder över 90% mask i alla fall.

        Om du lyssnade på presskonferensen och frågestunden har du svaret på varför just dessa kom nu ? restriktioner, rekommendationer och förbud som för övrigt har funnits sedan mars och som har varierat under året.

        Kommer inte hjälpa tyvärr. Nu ska folk ut och handla alla onödiga julklappar till svärmödrar och kusiner som redan har allt. Sen ska julbordet fyllas på. ”Men jaaag ska bara in snabbt och handla det viktiga…”

          För att nyansera en aning. Det är inte förbjudet att gå ut och handla, men man ska undvika trängsel. Dvs. ser affären ut att ha många kunder så ska man gå till en annan eller vänta.

            Och det tror du att folk kommer att göra?

              Uppenbarligen inte eftersom de inte fattar, för så har rekommendationerna varit ett bra tag nu. Men det är en nyansering mot när folk skriker om att man inte ska gå ut och handla osv. Under rätt förutsättningar kan man visst det.

                För att handla det nödvändiga ja.

                Julklappar till vuxna människor är INTE en nödvändighet i en pandemi. Jösses, vi ska förvänta oss att folk tar ansvar och håller restriktioner men julklappar ska vuxna ha för ”annars blir ja lessen??”

                Skärpning. Ett år utan någon julklapp från släkten kan ni nog överleva!? Eller…?

                  (Till och med gråt och tandagnissel här inne när sambon tar ansvar och beställer julklappen online för den kommer inte förrän någon dag efter julafton.. buhu buhu)

                  Inte till barn heller för i h******… ugh.

          Men allt kommer ju dö ut om vi inte köper mat etc. Vi kan ju inte bara lägga ner allt.

            Men alla andra länder kan? Sverige = snöflingelandet nr 1 tyvärr.

              Mat har man fått köpa i alla länder. Även under lockdown.

                Fast det har varit brist på varor periodvis, iaf i landet jag bor i. Dessutom har människor i andra delen av distributionskedjan börjat svälta. Lockdown kommer med konsekvenser, det bör man vara medveten om. Så pass allvarliga att även de som stred för lockdown här, vill lätta på dom snarast.

            Tror du att allt kommer att dö? I Sverige? Låt mig påminna dig om att Sverige är bara en liten prick i världen och givetvis kommer inte världen att dö ut av att inte folk kan shoppa loss på några månader och mat får du väl köpa?

              Men är du helt omedveten om distributionskedjor?

            Handla online? Handlar både mat och kläder online, med hemkörning så man slipper trängas på utlämningsställen.

            Anonym 20:30 Jodå, det går alldeles utmärkt. Har själv levt i Lockdown, mataffärer är öppna samt apotek men man tar inte med hela familjen – en person per hushåll är tillåtet. Dessutom bör regeringen ge covid supplement som man gör i Australien till företag som måste stänga ner en tid, samt ”job keeper” till de som ej kan jobba pga pandemin. Har gått väldigt bra.

              Ska väl tillägga att är man ensamstående med ett barn som inte är gammal nog att vara hemma själv får ungen givetvis följa med.

          Men munskydd kommer åtminstone skydda oss från de som ”bara ska” med liiite ont i halsen.

            Fallen ökade här när fler bar munskydd. Antingen fungerar de inte eller så ger de en falsk känsla av säkerhet.

              Munskydd fungerar, men folk vet inte hur de ska användas. Så fort man rör vid den, om så för att rätta till den lite, eller klia sig i ansiktet, så är den kontaminerad och behöver bytas! Inte återanvändas, stoppas i fickan, dras ner under näsan.. Så det ger en falsk trygghet till bäraren. Och man glömmer lättare den absolut mest effektiva åtgärder, tvätta händer och hålla 2 m avstånd..

      Såg rubriken ”regeringen inför rekommendation på munskydd” jag tänkte ”äntligen har Sverige fattat”. Sedan såg jag att rekommendationen bara gäller kollektivtrafiken vissa tider.

      Varför ska de envisas med att inte ge med sig, det är skrattretande.

        Ja.. det är helt sjukt vad idiotiska de är.

          Hela grejen med att de anser det inte finns tillräckligt med bevis för att munskydd är effektivt… Var en bra intervju med någon professor som förklarade att orsaken till att det inte finns de bevis i forskning som Tegnell &co efterlyser, är att man inte trodde att det var nödvändigt att ha så pass mycket bevis för att ta i bruk en sådan enkel grej. Men att man ändå har använt sig av munskydd under pandemier i ungefär hundra år. Jag kan bara inte förstå varför man måste ha forskningsresultat för att ens testa en sån simpel grej som ändå kan rädda en massa liv. Det finns ju inte heller några bevis i forskning att munskydden skulle vara skadliga. Så varför inte ta chansen att det kan hjälpa? Det duger för alla andra länder så varför inte för Sverige?

            De kan ju vara ”skadliga” genom att vara en falsk trygghet. Folk tror att de kan gå emot restriktioner, gå ut med symptom, kramas osv om de har munskydd. Sen vet jag av erfarenhet från ett land där det är krav på det i offentliga miljöer att folk använder skydden hejvilt och på alla sätt utom rätt. Bara över munnen, samma munskydd i veckor tills det ramlar isär, delar samma munskydd inom familjen osv.

            Säger däremot inte om det är bra eller dåligt att kräva munskydd.

              En del (influencers) tycks ju tro att aktiviteter är ”coronasäkra!” så länge det finns en flaska handsprit placerad någonstans i rummet.

              Detta är ett så tramsigt argument. Visst det finns rötägg överallt men de flesta fattar principen med munskydd och klarar av att använda dem. Hälsningar från Tyskland där vi burit munskydd sen i mars.

                Du kan inte jämföra tyskar med svenskar…

                Hur har det gått för er i Tyskaland då tro?

                  Nu har inte jag någon anknytning själv till Tyskland men för att svara på din fråga- ganska mycket bättre än för Sverige… Nästan 3 gånger så bra faktiskt om vi är överens om att färre dödsfall är något att eftersträva.

                En annan i Tyskland här som inte alls tycker att gemene man förstår hur de ska användas. Mer provocerande nu när munskyddarn verkligen bevisar vilka idioter man har omkring sig. Jag är i Berlin och där täcker få munskydd ens mun och näsa på folk.

              Fast i verkligheten funkar det inte så. Om Sverige nu ändå valt att ha öppet skulle de infört så mycket åtgärder de kan, typ munskydd i butiker, hur nånga får vistas på gym osv, alltså reglera allt men låta oss ha öppet och jobba på för ekonomisk skull. Nu släppte man ju allting löst och la på lite rekommendationer. Men folk KOMMER att gå ut, det är verkligheten, varför då inte göra det så säkert som möjligt, särskilt i kollektivtrafiken och butiker? Och munskydd handlar ju inte om att bli skyddad från att smittas utan att de med smitta inte ska släppa ut det till andra, där har munskydd visat sig ha god effekt.

              Dock finns forskning från Tyskland som visar att munskydd INTE är kontraproduktiva, så de kan INTE förvärra.

              Hela världen går med munskydd men i Sverige ska det inte fungera. Är svenskarna skapade på ett annat sätt fysiskt eller är det psykiskt?

            Det finns om man så vill inte heller några studier som styrker faktum att det hjälper att tvätta händerna, och ändå är det inget vi betvivlar.

            PS Det finns felar studier som stöder evidens att munskydd hjälper.

            Men det finns inga studier som påvisar att det skulle bli värre av att använda dem.

              Detta med att tvätta händerna och ha handsprit överallt fast det i realiteten kanske inte sprids så mycket på ytor är faktiskt intressant. Är det för att det är en så konkret åtgärd som folk tror att det hjälper mer än det gör? Att det är något vi gör ofta ändå. För att hålla avstånd är ju inte lika tydligt, och inte nåt vi är vana vid. Men det är också intressant att Folkhälsomyndigheten trycker så hårt på handtvätt.

                Även WHO nämner handtvätt som en av de vitkigste åtgärderna (tillsammans med distans, munskydd, god ventilation, hosta i armvecket). Fortsätt tvätta händerna hörrni!

                  Ja absolut, men det är främst utandningsluft som sprider viruset. Om man bara måste välja något (vilket man inte gör, men lek med tanken) så är avstånd mycket viktigare att hålla än att tvätta händerna.

              Stöder evidens?

              Jo, virus och bakterier dör av tvål och handsprit.

              Varsågod för att googla Semmelweiss.

            Snälla, jag åkte tunnelbana för 2 månader sen och det var en äldre dam som hade munskydd. Hon la sina händer på munskyddet konstant. hon tog av sig och tog på sig den hela tiden och pillade. hur är det fräscht ens, det gör ju saken ännu värre.

              Vad hade skillnaden varit om hon tog sig i ansiktet utan munskydd?

                Munskyddet har hon andats ut partiklar i under x -antal timmar. Som lagrats fint

                  Utan munskydd rör man vid både mun och näsa.

                    Utan munskyddet petar man sig inte lika mycket i ansiktet. De där skydden sitter så dåligt på mitt konstiga ansikte så jag får OCD att pilla på det 20ggr på fem minuter. Annars tar jag mig i ansiktet hundra gånger mer sällan.

                Hon hade antagligen inte petat sig eller grejat i ansiktet om hon ibtechade haft skyddet.

                  Tvärtom

            Men lägg av. Det har ju kommit studier som visar att det funkar när någon är sjuk och bär munskydd och att det därför inte smittar andra. Det här med ”stanna hemma vid minsta symtom” funkar ju inte för det verkar inte som att folk stannat hemma när de är liiite krassliga. Symtomfria ska jag inte ens prata om. Hade vi haft munskydd på alla dessa hade vi säkert inte haft lika många döda. Och sen angående falsk trygghet, det är en större falsk trygghet att säga åt folk att näää smittan kommer inte hit, nä ingen andra våg, barn smittar inte, man snittas inte i skolor och blablabla. Folk kommer inte sluta gå ut, så det näst bästa är att de har munskydd istället för att gå ut utan. Så länge Sverige inte kan stänga ner butiker så är ju det näst bästa att faktiskt tvinga folk ha på sig munskydd i butiker osv.

            Fast nu finns det ju forskningsresultat som kom i april som ligger till grund för whos bedömning för munskydd. Det är inte som att fiskdammen Sverige vet bättre än internationella aktörer med världens främsta experter i spetsen. Även tyska experter har kommit fram till att munskydd är effektivt. Alltså hindrar den sjuke att utsöndra viruset. Det är liksom inte fråga om att man själv skyddas utan fokus ska ju vara på alla de som går runt utan symtom eller med milda och smittar, det är som att fhm bara trollat bort dem och tänkt att nä men de finns inte, de stannar hemma. Visst, det är få av dem som stannat hemma. Och all arrogans de hade mage att uppvisa i början, ”vi vet bäst” och nu ser det ut som det gör. Pinsamt.

            Munskydden försämrar ditt syreupptag, så jo visst finns det skadliga effekter allt.

              Ja kirurger och tandläkare har ständigt syrebrist

                De har tillsatt syre i rummet. Hur mår du?

                  Haha, nej det har dom inte? Vart har du fått det ifrån?

                ”Ja kirurger och tandläkare har ständigt syrebrist”
                Gilla13
                Alltså denna kommentaren och 13 gilla på den, stärker min tes om hur efterblivna många är.

                  Du fattar det är ett skämt va? ?

              Ja och oftast visar sig det inom några år, de skadlige effekterna.

                Men wow! Det här med att munskydd skulle vara skadligt är ju en av dom konstigare konspirationsteorierna!

        Har fan noll förtroende för Sveriges myndigheter och regering i detta

          Samma här. Förtroendet är på riktigt dött. Jag var rätt chockad över fhms uttalanden i början av pandemin och tyckte de var idiotiska och fattade inte att man inte ens krävde karantän på folk som kom från wuhan, men sen blev jag mer positiv och nu är förtroendet stendött. Hade tegnell varit en kvinna hade han blivit bränd på bål och anklagad för att ha blod på sina händer och gud vet vad.

            Du tycker Tegnell får massa kärlek nu för han är man eller? Tror inte vi kollar på samma kommentarer

        Jag misstänker att du varit i Sverige en stor del av corona-hysterin och därmed inte sett och insett hur korkat det är med munskyddskrav utomhus, på kontor osv. I bästa fall så kanske det inte skadar, men sannolikt så förvärrar det situationen då vanligt folk inte har disciplin nog att hantera maskerna korrekt under så lång tid.

          Hur skulle det förvärra menar du?

            Folk klarar inte ha på masken en hel arbetsdag utan att röra den, man tar sig i ansiktet för att justera, varje gång man ska dricka vatten/kaffe osv, för att stå ut en hel dag så har man medvetet inte på sig masken ordentligt eftersom det blir jobbigt att andas genom masken hela dagen. Masker som egentligen anses förbrukade efter några timmar används i dagar, ibland veckor eftersom maskerna kostar ca 10kr styck så snålar folk. Så för att sammanfatta så används inte maskerna korrekt (och därmed är skyddet högst tveksamt), plus att man tar sig i ansiktet betydligt mer än om man ej haft mask på sig.

              Fast viruset sprids inte lika väl på ytor som i luft som någon annan andas ut.

                Det tar ju inte bort det faktum att det ger en falsk trygghet som gör att folk tror att de kan bete sig som innan pandemin så länge de har någon form av skydd för munnen, och skydden är bara effektiva om de är hela och används över både näsa och mun, och självklart inte delas mellan personer. Vad har det med ytor att göra?

                  Exakt vem är det som tror det?
                  Vem har missat nio månader av tjat om att munskydd är en falsk trygghet?

                    Jag bor i ett land med krav på munskydd och här är det i alla fall så till stor del.

                  Argumentet med ytor är det som skrevs ovan, att folk tar i maskerna och i ansiktet.

              Man tar sig verkligen inte mer i ansiktet! Jag har munskydd dagligen i jobbet och jag tar mig inte i ansiktet! Hänger ju en stor papperslapp där, det går liksom inte att glömma.
              Isåfall skulle ju all vårdpersonal gå och ha händerna i ansiktet hela tiden. Ser du någonsin någon som gör det?

                1. Du är inget bevis på hur det är generellt
                2. Du är förmodligen inte medveten om alla gånger du rör vid ditt ansikte

                  Jo verkligen supermedveten. Det sitter ett strävt papper där!
                  Hur hjärntvättad är du av Tegnell?

                    Kan du inte argumentera utan personangrepp?

                      Alltså en del av er vill bråka det är inte friskt. Varför har en del så mycket agressioner inom sig. Och någon kör med härskarteknik. Lägg ner.

                  Inte omöjligt att vara medveten om det. Jag själv är extremt medveten om hur ofta jag tar mig i ansiktet pga bacillskräck. Tar mig aldrig i ansiktet utan att ha tvättat händerna och skulle det klia i ögat eller nåt och jag är på ica, då drar jag upp kragen på tröjan och kliar med den. Ser förmodligen jättedumt ut, men hellre det än med fingret.

                  Jag tror att man kan träna sig till att bli medveten. Jag har mask och rör inte ansiktet när jag är och handlar tex. Om masken behövs justeras kan man gör det på rätt sätt. Tvättar (handtvätt med tea tree oil tvål) mina masker (har runt 10) och roterar dom. Det här är inte omöjligt att lära sig eller anpassa sig till. Kan man lära sig att cykla som barn och sen köra bil som tonåring så bör en liten mask på ansiktet som täcker näsa och mun inte vara så komplicerat men det har visat sig att det är ytterst förvirrande.
                  Läste det här för nån dag sen,
                  https://www.bbc.com/news/world-europe-55347021

                  ”Sweden’s king has said his country ”failed” to save lives with its relatively relaxed approach to the coronavirus pandemic.
                  King Carl XVI Gustaf made the remarks as part of an annual TV review of the year with the royal family.
                  Sweden, which has never imposed a full lockdown, has seen nearly 350,000 cases and more than 7,800 deaths – a lot more than its Scandinavian neighbours.
                  Prime Minister Stefan Lofven said he agreed with the king’s remarks.
                  ”Of course the fact that so many have died can’t be considered as anything other than a failure,” Mr Lofven told reporters.
                  Instead of relying on legal sanctions, Sweden appeals to citizens’ sense of responsibility and civic duty, and issues only recommendations. There are no sanctions if they are ignored.”

                  Att lita på att medborgarna ska ta eget ansvar är för mycket begärt, majoriteten av folk är egoister och gör det som är enklast och bäst för dom.

                    Det känns väldigt svenskt på något sätt att vara egoistisk. Och typ tänka ”det händer inte mig” eller ”ska bara” och att det är därför affärer är knökade.

                    Alltså jag rör aldrig mitt ansikte. Är folk spädbarn som inte fattar att man inte ska röra det eller? Vissa låter ju som att folk inte kan styra sin egna kropp.. herregud

                Håller med dig där. Jag är mer medveten om att röra mig i ansiktet när masken är på, det är när jag börjat använda mask som jag insett hur mycket jag vanligtvis rörde mig i ansiktet.

              Makerna kostar väl ändå inte så mycket som du påstår? Priserna har sjunkit konstant sedan i våras och nu senast köpte jag en 50-pack för 15 €. Man kan ju också köpa några tygmasker och koka dem mellan användningarna om man vill vara ekologisk.

                Vill också tillägga att de som är mindre bemedlade har rätt att få masker gratis.

                  I Sverige?

                Jag undrar lite över vilka masker man isf ska ha, som skyddar mot virus alltså? De jag sett står det bara ”skyddar mot smuts, damm och partiklar”.

                  Det viktiga är att de minskar virus i din utandningsluft om du är smittad, och det gör även de enklaste kirurgiska.

                  Vill du ha munskydd för att skydda dig själv ska du ha de dyrare, FFP2/3

                Det går tvätta tygmaskerna i tvättmaskin med dina vanliga kläder också. Kan verkligen rekommendera tygmasker, sy själv eller köp några stycken och rotera.

          Hej Jonas, jag har faktiskt inte varit i Sverige alls under pandemin eftersom jag inte bor där. I Finland är det främst rekommenderat att ha munskydd inomhus där man träffar andra människor, det inkluderar kollektivtrafik, affärer, skolor (högstadier uppåt) etc. På mitt kontor infördes krav på munskydd i augusti, det gäller om man rör sig i byggnaden, på allmänna utrymmen och mötesrum. När man sitter vid sitt skrivbord kan man ta av munskydden. Dock jobbar de allra flesta (över 90%) hemifrån. Och ingen använder väl samma munskydd en hel dag? Det blir ju fuktigt och äckligt efter någon timme och då är det dags att byta.

          Sedan så är ju hela poängen med att använda munskydd inte att skydda sig själv utan att skydda sin omgivning. Så om alla har munskydd solidariskt minskar risken avsevärt.

            Behöver man endast inomhus och när man rör sig är det inte så värst jobbigt. Vi behöver ha hela tiden så fort man rör sig utanför sitt hem, dvs hela tiden på jobbet (även när man sitter ned vid sin plats) samt hela tiden utomhus. Extremt få människor har disciplin nog att hantera sånt här, och eftersom alla förstår att det är någon sorts charad så orkar folk inte vara duktiga små flickor och pojkar hela tiden. Och jo, folk använder maskerna långt mycket längre än vad som är tänkt, jag själv kanske använder 4-5 masker per vecka och jag byter garanterat oftare än genomsnitt. Svenskar ska vara glada över hur förhållandevis rimligt svenska staten hanterat detta, ni borde njuta av möjligheterna istället. Träffas, kramas och lev så normalt det bara går.
            Lästips: https://drcovid.medium.com/en-alternativ-syn-p%C3%A5-covid-19-och-de-%C3%A5tg%C3%A4rder-som-vidtagits-med-anledning-av-pandemin-5fd62582e395

              Det låter som att du lever i ett land där det inte fungerar, men igen, bara för att det inte fungerar där du bor betyder det inte att det är så svart och vitt att det antingen är så extremt som du beskriver det, eller så extremt som det är i Sverige. Varför se på de länder som har det värst istället för att se på de länder som det fungerar bra i? När man i Sverige dessutom har de länder som är kulturellt och geografiskt mest lika att se på, men ändå väljer att jämföra sig med europeiska länder som har helt andra förutsättningar? Den biten har jag inte förstått under hela den här pandemin.

                Fast jag bor i Skottland och det fungerar inte här heller. Herregud, så sällan människor byter masker: För att inte tala om hur människor gett upp. Folk är trötta helt enkelt på hela situationen: Efter 10 månader med lock+down, nya regler, nya restriktioner, förändringar och rädsla så är det ett fåtal som orkar med det. Man märker mer och mer hur folk tänjer på gränserna, hur folk inte bryr sig, hur folk går tillbaka och lever som vanligt: När pubarna stänger så möts man hemma hos folk, man ljuger om hur många hushåll man kommer från när man går på restaurang, man planerar tillställningar osv.

                Jag tror, personligen, att det svenska sättet har varit bra ur det perspektivet: För nu när restriktionerna ökar så blir folk mer medvetna och följer dem. När restriktioner har varit så konstant och så tuffa som de varit i många andra länder så slappar folk med att följa dem. Och problemet vi ser är att när en såpas stor procent skiter i vad de borde göra så drabbar det alla. Spridningen slutar liksom inte, stopper inte rikitgt av och blir aldrig mycket bättre – för folk orkar liksom inte.

            Finland ??????????

          Forskare har kommit fram till att munskydd är effektivt. Att Jonas tycker det är ”korkat” som samtidigt tror Corona är en förkylning… ja, det är nog det enda som är korkat är

        Men de har en poäng i att titta på andra länder som har munskyddskrav. Hur har det gått? Ta USA som exempel. Läget är katastrofalt där trots krav på munskydd i många av staterna.

          Fel land att titta på. Finns igen enhetlig linje.

            Nej men det går att kolla på enskilda stater, som jag skrev.

              Men lyssna nu på Hmm. Han kan minsann googla fram vederlagda fakta om vad som helst.

                Bara sluta.

            Gå in på säkra sidor först och främst, sen kan du återkomma. Google sorterar bort en jäkla massa

          Kan hålla med om att en de tycks fastna lite väl mycket inatt munskydd är lösningen på alla våran problem. När många andra åtgärder tycks ha betydligt större effekt.

          Däremot tycker jag man borde rekommendera muskydd i de situationer då man inte har möjlighet att undvika trängsel.

            Och det är ju det de har gjort. Kollektivtrafiken är just ett sådant scenario.

              Ja efter 9 månader av motstånd mot erkände institutioner och 8000 döda

                Fast det känns väl lite tidigt att säga än va? Jag menar, min mamma dog i cancer för åratal sedan. Hade hon fått covid hade hon garanterat inte klarat sig: Men det hade hon inte gjort utav en förkylning heller. Så säg att hon hade blivit förkyld och avlidit: Hade man då sagt att hon dog av cancer eller att hon dog utav en förkylning ? För när det gäller Covid så hamnar man under den statistiken – vilket känns en smula missvisande..

                  Fast Norge och Finland räknar på samma sätt så du kan släppa det där nu. Hade din mamma fått covid medan hon hade cancer hade hon nog dött av covid. Jag tror att få av dem som ligger på Ica är cancerpatienter. Men visst. Om det får dig att må bättre så. Men kolla statistiken så ser du att grannländerna räknar som vi gör.

            ”Däremot tycker jag man borde rekommendera muskydd i de situationer då man inte har möjlighet att undvika trängsel.”. Du menar när korna ska mjölkas inne i ladugården? 😉

              Mu mu 😀

        Det är fritt fram att använda och det har det varit hela tiden, måste du ha någon som ger dig lov?

          Det handlar ju inte om ”lov”. Utan hur myndigheterna porträtterat det vilket gjort att folk inte använt det. Hade alla använt det där man inte kan undvika trängsel hade de flesta hakat på då det är så folk funkar. Det är ju bevisat att de skyddar från de som bär på viruset då det inte släpps igenom från dem och det är liksom allt man behöver, men det funkar inte om det är ”frivilligt” utan ska vara för alla för annars får vi inte på det på de som bär på smittan men är ute

        Sverige ska ju vara annorlunda. Svenskarna är ett speciellt folk som inte klarar av tuffa tag och inrätta sig i ledet. Att respekten inte behöver vara för sin nästa utan bara för sin egen förträfflighet, grattis det går bra för Sverige nu. Ni är bäst – i allt!

          ??? fast jag tror ändå de flesta ställer sig mot hur Sverige agerat i det här. Hade folk inte använt sitt egna sunda förnuft hade det varit åt helvete. Gud jag minns när folk ifrågasatte varför man inte har restriktioner på gym och blev helt dumförklarade, kallade för idioter och tillsagda att ”jobba på fhm om du nu är så duktig”, och de visade ju sig ha rätt. Det är läskigt med folk som är så kära i sina myndigheter att de förlorar all förmåga att tänka själva.

            Men det sunda förnuftet är ju det inte svenskarna har något av.

      Men göm er hemma i evigheter om ni nu är så rädda för att bli förkylda. Låt andra leva som de vill.

        Jonas. Det är inte en vanlig förkylning. Hade det varit det hade inte så många dött av den och varit sjuka i månader efter. En ’vanlig’ förkylning försämrar inte lungorna som Corona gjort.

          För många är det som att ha en vanlig förkylning. Vad hjälper det att sätta skräck i andra?? Ingenting.

            Även personer som knappt haft symptom har fått kroniska skador, så nej, det är inte som en vanlig förkylning bara för att det känns som en.

              Vet du om att en vanlig säsongsinfluensa kan ge bestående skador?

              Vilka bestående skador är mer vanligt vid covid än vid influensa och hur mycket mer vanligt?

                Lungskador, smakbortfall.

                  Vad för typ av lungskador? Och hur mycket mer vanligt är det? Hur vanligt är det att smakbortfallet är bestående?

                    Ljusa partier på lungorna som syns på vanlig slätröntgen är mycket vanligt.
                    Även skador i hjärnan och på hjärtat
                    https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/coronavirus/in-depth/coronavirus-long-term-effects/art-20490351

                    Smakbortfall vet man ännu inte hur länge det kan pågå eftersom viruset bara varit känt i ett år

                      Tack! ska läsa??

                      Det står inget om att det är mycket vanligt. Var har du läst det?

          Dels är det högst oklart hur många som faktiskt dött AV corona, statistiken visar folk som dör MED corona. Dessutom förkommer långtidseffekter av andra influensor också, troligtvis i ungefär samma grad, då det verkar vara extremt ovanligt efter Corona.

            Det enda som är oklart är vilka som man missat som dött i covid-19. Och det gäller inte minst Sverige.

              Det är mer som är oklart än det. Exempelvis hur många som har dött AV covid, hur många som har varit/är smittade, hur länge man har antikroppar osv.

              Att dö i covid-19 är inte samma sak som att dö av covid-19. Att dö i sviterna av cancer är inte samma sak som att dö av cancer. Vi kan inte mäta dödlighet om vi inte vet vilka som dog av det.

              Hur menar du att dolda siffror av de som dött i covid-19 är intressant eller av stor vikt just nu?

            Ser man på hur stor överdödlighet just Sverige har i samband med att antalet smittade av corona kan man nog anta att de allra flesta också dött av corona. I länder som Finland och Norge där det knappt varit någon överdödlighet är det större sannolikhet att dödsorsaken kan vara någon annan.

            Vissa gör allt för att få det att låta bättre. Vi har fortfarande 8000 döda mot Norges 400 och Finlands 480. De räknar som vi gör. Det går inte att ignorera siffror hur mycket det än svider för dig

            Får en vanlig förkylning/influensa sjukhusen att fyllas med patienter på ett sätt som får all annan vård att stanna upp?? Du måste vara ett riktigt snille ??

          Jo en vanlig förkylning kan försämra lungorna. Den enda studien jag har sett på försämring av lungor och covid var gjord på en liten grupp människor som hade fått intensivvård och legat i respirator. Att vara sängliggande och dessutom i respirator försämrar lungorna. Covid eller ej. Men det kan ha kommit nya studier sedan dess. Vill du hänvisa till någon? Jag är verkligen inte den som inte tar till mig fakta som motbevisar mig.

            (Att vara långvarigt sängliggande försämrar lungkapaciteten skulle det stå)

        Du förstår att det är sjukvården som är det kritiska va? Att det är för att vården ska palla som vi inte ska träffas?

        LillTrumpen har talat?

        Kolla hur det ser ut på Iva tack vare att alla gör som de vill

          Ja det är mycket färre covid-fall på Iva än i våras. Men fler andra fall och personal som slutat. (Enligt min vän som är IVA-sköterska på Stockholms största Iva).

          Men lås gärna in er och sänk Sveriges ekonomi för att vi nedmonterat sjukvården…

        Förkylda? Ok. Jag har aldrig hamnat in på sjukhus och fått symptom som hållit i sig ett halvår av vanlig förkylning men VISST visst det är precis som en vanlig förkylning..

          Eller hur, och förkylningar leder till fullsatt på iva?

          Och då händer det inte andra?

          Och jag har aldrig brutit benet när jag åkt slalom så då har ingen annan heller gjort det.

          Jag har fått hjärnhinneinflammation av förkylningsvirus som gått fel.

        Gervide

        Höj nivån för helvete.

          ”Men göm er hemma i evigheter om ni nu är så rädda för att bli förkylda. Låt andra leva som de vill.”, fin kommentar…

      Tycker det är pinsamt. Munskydd som de varit emot sedan pandemins början. En massa restriktioner på gym osv som skulle kommit i mars och inte nu. 8000 liv borta och det här kommer nu, det är patetiskt och trots att jag tycker det är bra, särskilt statsministerns ton är detta alldeles för sent. Det har varit ett fiasko sedan början. Folk tog in smittan och ingen gjorde nånting.

      Coronautredningen är så välbehövd. Vissa har försökt få Sverige att framstå som att de vet bäst, som att våra ”experter” på något sätt är bättre än tyska, norska, danska osv, som att de vet allt och det visade sig bara att de är SÄMST av alla. Tyxker den arrogansen är pinsam nu i efterhand. det mest komiska är de rövslickare som skrek här att man absolut inte skulle använda munskydd för deras kära fhm inte rekommenderat det än,och kallade folk som gjorde det dumma i huvudet, men när det plötsligt rekommenderas är det bra och våra myndigheter har sååå rätt. Patetiskts människor utan minst lilla hjärnkapacitet. Skäms för Sveriges strategi.

        100% medhåll.

        Något som jag personligen finner extremt sorgligt förutom alla som dött i jämförelse med grannländerna, är att Sverige nu har skadat sin relation till övriga Nordiska länder. OM vi får läkemedel eller vaccin som fungerar- kommer de tillåta att svenskar besöker och jobbar i dessa länder i framtiden?

        Troligtvis inte. Vi kommer bli stämplade som ’de dumma, farliga svenskarna.’ 🙁

          Men det är inte folkets fel, det är politikerna som skapat denna situation. Tror de flesta av oss är kritiska och har tagit eget ansvar, men det finns en ytterligare dimension som inte omfattas av eget ansvar och där politikerna/myndigheterna måste göra sitt. Det har tyvärr kört sig helt där. Tror grannländerna ser på vår ledning som ett stort skämt

            Ja? Det är inte medborgarnas fel, men vi blir ändå drabbade av den Sveriges dåliga hantering- och försämrade image för lång tid framöver.

      Varför vill du ha det?
      Det är mycket färre personer på t e x IVA i Stockholm än i våras. Färre med covid alltså. Fler ”vanliga” IVA-patienter än i våras.

      För att vi har en underdimensionerad sjukvård ska vi alltså sänka Sveriges ekonomi för flera år framöver. Frisörer, restauranger, butiker… Hejdå på er och välkommen i arbetslöshet.
      Barn som inte får vara i skolan. Kvinnor som måste vara hemma med män som misshandlar. Barn med ångest (har ökat med över 200 % i år enligt BRIS). Depressioner.

      Det är absurt hur ni tänker, ni som verkar vilja bli inlåsta…

        Varför jag vill ha vad? Munskydd? Haha skojar du eller? För att vi ska kunna ha öppet på ett säkert sätt såklart! Ska vi kunna hålla ekonomin i rullning bör vi göra det säkert och inte bara släppa lös smittan för det slutar bara med att allt stängs ner. Det är jag som skrev kommentaren ovan och som är kritisk till Sveriges strategi men jag är inte för en lockdown utan för icke-frivilliga regleringar, alltså begränsningar, böter, munskydd osv. Det funkar tyvärr inte när saker är upp till var och en, då folk alltid kommer ta sig själva först. Min granne hade visning häromdagen och när jag gick ut för att gå ut med hunden möttes jag av KÖ. Jag frågade hur många det var där inne (lägenhet på 50 kvm) och det var 8. Och säkert 8 till utanför. Noll avstånd, noll munskydd. Det är sånt som gör att eget ansvar inte funkar.

    Hur lång tid tror ni det tar innan det skiter sig mellan LD och Fayme?

      Tror faktiskt det håller, LD kan ju vara sjukt kategorisk men när det gäller vänner verkar hon inte lika dömande. Möjligen om Fayme skulle gå ner i vikt, det kan vara en dealbreaker

        Sant. Visst blev det lite glesare mellan henne och apansattigranen i samband med att hon blev ihop med selle och gick med i VV?

          Ja absolut. Fayme kommer att duga så länge hon fortsätter att öka i vikt. Nära vänner till LD måste vara feta.

      Tror också det håller faktiskt

        Om Fayme pluggar och skaffar jobb är det över.

      Hur går det med bådas försök att få fler barn, tar det tid pga ålder, övervikt eller andra faktorer som nämnts? Har följt dessa konton då och då så inte helt insatt mer än att det skulle göras barn men inte tagit sig DÅ ??‍♀️

        LD har ångrat sig och avslutat försöken, Fayme har slutat uppdatera kring det så antar att det går sådär för henne

          Var sa LD att hon slutat barnplanerna?

            Har för mig att det var på Instagram, annars podden eller Patreon.

            Hon är ju 44 och fet så även om hon fortsätter lär inte mycket hända.

              och röker och dricker

                Ja, därför tror jag inte hon på riktigt vill ha fler barn.
                Det var bara för att skapa drama.
                Hade hon verkligen önskat barn hade hon ju dragit in på mat, drinkar och cigg.

        Fayme sa att hon hade fått provsvar ang hennes fertilitet och inte ville uppdatera kring det längre då det var för jobbigt..

          Får Fayme provsvaren för LDs fertilitetstester!??

            Ja självklart.

            Jävla drygarsle.

      Alltså jag undrar.. Är det så att så många blir lite avundsjuka på deras vänskap, med tanke på hur ofta jag sett någon yttra sig om detta.. Tycker Ld verkar vara en sån person som hållet hårt i sina vänner.. Och de verkar inte vara feta hela högen heller, utan av varierande utseende och ursprung.. ?

        Jag stör mig på att LD har gjort om Fayme till en miniLD. Fayme har blivit fet, börjat låtsas att det är hennes jobb att podda om mord, köpt likadana kläder och lika tapeter och lika möbler och lika tavlor och lika växter som LD. Har samma åsikter och har inga gamla vänner kvar, bara LD och hennes vänner. Försöker till och med skaffa barn samtidigt!

          Exakt samma som stör mig också , hur Fayme tagit efter LD i mer eller mindre allting och inte ens kan erkänna det själv trots att det är väldigt tydligt. Jag gillar verkligen LD och har följt henne längre men sen hon började umgås med Fayme har tyvärr nivån sänkts rejält.

          Sen är jag absolut lite avundsjuk också, hade gärna haft en såpass nära vänskap familjer emellan som de verkar ha, en rik man och en podd och Instagram som enda jobb.

          Ligger lite i det. LD är ju bara lat… minns en gång när hon skrev att ”min yngsta har aldrig ens sett bakgården.” Då var han iaf runt 3 år. Hon menade alltså att hon inte hade samma engagemang och ork med tredje som med första barnet. Men ändå. Och så ville hon ha ett fjärde på det?!

      Äntligen någon som bryter coronatjafset! Thankjå!

        Kommentaren under dig var corona.
        Snälla ett ös för corona och ett vanligt!
        Snälla!

          Ja så kan de som vill sitta i sandlåda och tävla i huruvida munskydd är bra eller dåligt hålla till i ett eget öppet spår.

    Jag går runt med en sån stor klump av oro i magen hela tiden, för att jag är så rädd att mina föräldrar ska drabbas hårt och försvinna på grund av corona. De är runt 60 år och har en del underliggande sjukdomar, och de är verkligen min största trygghet i livet. Min oro har vuxit sig så stor att jag måste ta starka insomningstabletter för att kunna sova.

    Finns det någon som har tips på vad jag kan göra eller hur jag ska tänka för att inte må såhär? ❤️

      Det finns appar där du kan prata med en psykolog! Tex Mendly! Skriv att du söker för oro. Du får verktyg av din psykolog för att hantera oron, rekommenderar!

      Tror det finns internetbaserad KBT för covidrädda via landstinget som man kan anmäla sig till. Kanske något att pröva.

      Åh, vet inte hur jag ska kunna hjälpa. Men vill bara ge dig lite hopp. ❤️

      Under 2 veckor har både mina svärföräldrar och egna föräldrar legat sjuka. De är också kring 60 år gamla. Min pappa har kroniska lungproblem bl.a. astma, KOL, giftstruma och är överviktig samt har hjärtproblem i familjen. Han insjuknade i covid-19 i tisdags förra veckan. Jag ska inte ljuga, det är klart att det var oerhört tufft att han blev sjuk – oroade mig så himla mycket över om han skulle klara det, men han har klarat det galant hittills. ❤️ Tänk att han med alla sina sjukdomar fixat det!

      Min svärmor har också giftstruma och nyligen haft cancer. Hon fick covid-19, även hon förra veckan, och hade knappt symptom ens! Hon trodde det var en vanlig förkylning och vägrade ta test. Tills för några dagar sedan, då jag berättade om smittbärarpeng ? Då visade det sig att det var positivt! Så vet du – det kanske går hur bra som helst? ❤️

      Kram från den numera covid-19 drabbade svärdottern och dottern!

        ber för att de ska fortsätta vara starka i detta <3

        Jag hade samma rädsla, mina föräldrar och familj är verkligen min största trygghet. Sen fick dom allihopa Corona. Pappa är 60+ och i och för sig frisk i övrigt men fick sig ändå en rejäl släng, aldrig sjukhusvistelse men ändå väldigt sjuk. Min mamma är 50+ och klarade sig helt okej, och mina två yngre syskon fick bara en mildare förkylning.

        Prata med psykolog eller liknande, och tänk även att de flesta klarar sig utan större problem.

      Vill bara säga att jag har föräldrar i samma ålder och riskgrupp och har också varit så himla orolig hela året och inte minst nu så jag förstår dig. Tyvärr inte till mycket hjälp dock ?

      Det behöver inte alltid leda till det värsta. Vi har nyligen fått in covid på vårt äldreboende där fler är 80+ och har underliggande sjukdomar/allmänt svaga. Men än så länge har de klarat det bra och vissa känner inte ens av det. Nästan så man börjar tvivla på den där coronan haha.

        Verkligen så himla olika. Men känns som att äldre har någon annan typ av immunitet ibland ? Pratade med min mamma om det häromdagen.

        Alla äldre och svaga runt mig klarade sig så himla bra, medan jag själv (ca 29 år gammal och inga underliggande sjukdomar) insjuknade rejält. Trodde att jag skulle dö och låg på sjukhus (var faktiskt jag som skrev i öppet spår förra veckan men fick hat, att det ej stämde för att jag tydligen ”orkade skriva på BB” och ”du förtjänar det” osv.) – har en teori om att stress förvärrar det ? Alla jag känner som har varit rejält stressade med arbete eller annat har haft ett tufft förlopp. 🙂

    Nån mer än mig som är sjukt missunnsam? Till och med mot familj och vänner kan jag vara det. Men särskilt de jag inte gillar, då kan jag liksom inte unna dem att nåt går bra, fast dem inte direkt har gjort mig nåt. Det är skitjobbigt, känner mig som en genuint ond människa

      Kan också ha detta problem!! Det är faktiskt skitjobbigt…

        Är man helt 100% lycklig och i sin essens, så blir man inte avundsjuk och missunnsam. Se till att leva ditt liv precis så som du vill ha ditt drömliv, och du kommer inte längre att vara avundsjuk och missunnsam mer.

          Men äsch. Det är väl klart att man hade valt att vara hundra procent lycklig jämt om de tvärt något man bara kunde ”se till” att vara.

            Går ju att göra saker som gör en glad. Alltså lycka är inte nåt som vissa får och andra inte. Man kan jobba på det genom att göra saker som man vet att man gillar och som gör en glad.

              Håller med till viss del, men tyvärr är det så att vissa saker har man olika förutsättningar för, hur mycket man än kanske vill eller kämpar. Många får ”oförtjänt” åka räkmacka medan vissa får jobba 10 gånger hårdare för att kanske bara nå en bråkdel av målet.

                Hur menar du att en del är oförtjänt lyckliga via en räkmacka?

                Vi ska nog också komma ihåg att det som sker på insidan av ett människa inte alltid syns på utsidan.

                  Jag kan förstå att man kan tycka att materiella saker, karriär, popularitet kan komma oförtjänt och på räkmacka, men att vara lycklig?

          Det handlar inte om att vara lycklig och leva sitt drömliv. Det handlar om att ha förmågan att glädjas åt andra oavsett. Jag lever mitt mardrömsliv och har usel hälsa och ekonomi och har gjort en klassresa nedåt, men är ändå inte avundsjuk och missunnsam mot mina vänner med lyxiga och framgångsrika liv. Jag hatar mitt liv och är typ deppig över allt men är inte en särskilt missunsam person. Jag tror man kan öva upp det karaktärsdraget. Vet dock inte hur ?

      Samma. Eller inte missunsam men sjukt avundsjuk. Men det säger jag inte till någon alls såklart, vill inte framstå som den vidriga person jag är.

      Kan absolut relatera. Främst när det gäller folk som förlovar sig och skaffad barn, för jag vill också.

        Försök tänka på att du inte får ett barn och en fästman genom att vara missunsamm. Det ändrar inte din situation på något sätt.

        Jag menar inget illa, menar i all vänlighet som ett tips.

          Som ofrivilligt barnlös brukar jag tänka precis så. Jag blir inte mer gravid och får ett barn för att jag är missunnsam de vänner som blir gravida. Att jag inte kommer kunna få barn är mitt livs sorg. Oavsett om jag glädjs eller missunnar mina vänner barn så är jag barnlös, och jag är hellre barnlös än barnlös och missunnsam.

      Japp, samma här. Känner ofta att folk inte gjort sig förtjänta av sin lycka. Många som fejkar och skickar röv för att ta sig dit.

        Det här håller jag med om!

        Japp. Eller folk som inte förtjänar för dom glider på en jävla räkmacka hela livet ?

      Tänkte tidigare idag att jag skulle skriva typ exakt samma sak i nästa ”öppet spår”. Jag är också extremt missunnsam och hatar mig själv för det.

      Åh fy är du en sån som hatar alla som är snyggare än dig också? Tycker du ska söka hjälp. Det är inget friskt beteende och de flesta normala människor önskar andra, SÄRSKILT nära (alltså att du ens önskar dina nära något dåligt är obehagligt på riktigt) gott, speciellt människor som inte gjort en något. De som har gjort en något är det inte konstigt att missunna, dock är det inte normalt att göra det mot folk som inte gjort en något, det vittnar om någon brist hos dig själv.

      HUR kan man vara missunnsam mot sin egen familj och vänner? Fy för att ha en sån vän.

        Vad hjälpsam du är!

          En till missunnsam detekterad

      Läser man den här tråden så blir man ju inte direkt förvånad att kommentarsfälten till inlägg om influencers här mest består av bitterhet och avundsjuka…..?

        Verkligen. Fattar inte vad man är för störd människa om man är missunnsam mot sina närmaste till och med. Galet. Hen måste hata sig själv rejält

    Pratade med min mamma idag som har blivit mer och mer kritisk till traditionell läkarvård. Idag rann bägaren över när hon helt och hållet ställde sig kritiskt till vaccin, även de vanliga och beprövade typerna som exempelvis mässling vaccin. Hon har inte varit så här länge alls och jag har som ung blivit ställd nästintill först i kö till både livmoderhalscancer vaccin och svininfluensa vaccinet, och såklart alla de ”vanliga” också. Jag bad henne titta på vaccinkrigarna på svtplay och hon sa att hon skulle göra det. Har själv sett den nu i veckan och tyckte den var väldigt bra och informativ. Tror dock inte hon kommer ta med sig så mycket mer än att det är propaganda från svt. Hur ska jag få henne att förstå att man måste vara källkritiskt och inte kan basera sina påståenden med ”fakta” från människor som inte vet vad dom pratar om? Orkar liksom inte ta den här fighten med henne hela tiden. Det är svårt när hon säger att jag inte lyssnar men jag har alltid varit fascinerad av konspirationsteorier och vet mycket väl vad hon menar när hon börjar prata om allt. Jag är påläst i alla de anledningar till varför vissa inte tycker man ska ta vaccin men det är sådant som inte har vetenskapliga belägg och därför är det inget jag tror på är adekvata anledningar till att inte vaccinera sig. Det värsta är när hon känner att jag försöker trampa på henne och hennes åsikter men det är åsikter som skadar folk! Som gör att människor dör. Åsikter utan noll vetenskapliga belägg som skadar folk är i min bok läskigt att ha i min närhet. Hur kommer man fram till henne? Hon går alltid själv in på ämnet och jag försöker alltid sätta ned foten och säga att vi inte ska prata om det för vet att det bara leder till bråk för hon lyssnar inte på mig heller.
    Någon som har några svar hur jag ska försöka bemöta henne i frågan? Främst hur man ska få henne att se mer källkritiskt för tror det är där skon klämmer mest.

    Undanber mig kommentarer från vaccinkritiska, ni kommer inte få mig att ändra min ståndpunkt och vill ni diskutera om vaccin får ni göra det i en annan tråd.

    Snälla skriv inget elakt om min mamma heller, älskar henne mest i världen❤️

      Jag skulle inte ta dom diskussionerna med henne alls. Om det nu är hon som alltid får in er på ämnet och hon fortsätter prata om det fast du sagt att du inte vill prata om det, så skulle jag inte ge mig in i det ändå. Inte ge mer näring åt det. Kan tycka att hon borde respektera dig när du uttrycker att du inte vill prata om det. Kan du vara ännu tydligare med det?

      Ni kommer troligen fortsätta tycka olika om ämnet och det bästa du kan göra är att respektera hennes tankar om det. Jag har rasister i min släkt och människor med helt annan moralisk syn kring olika saker. Ingen idé att ge sig in i en verbal fight där man ska få över den andre på sin sida. Ibland har man olika syn helt krasst.

        Vilket moget och bra svar. Håller med dig helt ???

      Tror att det är svårt att nå fram, men beror såklart på hur din mamma fungerar och tänker.

      Tyvärr florerar det många ”vetare” i ex. grupper på facebook som kommer med påståenden som det inte finns vetenskapligt belägg för, men som de menar är ”sanningen”.
      Hamnade i en diskussion en gång med en person som hävdade att människor inte ska ha något järn i kroppen för att det är skadligt för kroppen, vilket såklart är HELT fel och dessutom farligt att sprida som en sanningn. Bad att få veta var denna nya banbrytande information finns att hitta, men det ville hon inte berätta (mer än gå med i grupp X så får du veta mer. Gissningsvis hade hon ingen koll och har bara lyssnat på ”info” som andra skrivit) och så blockade hon mig tillslut. Vissa är helt enkelt totalt låsta i det de väljer att tro på.

      Förhoppningsvis är det inte så med din mamma och då kanske du kan hjälpa henne att börja tänka kritiskt genom att fråga henne/belysa varifrån hon hämtar sin kunskap och om/varför dessa källor är vetenskapligt trovärdiga. Kanske prata om att det tyvärr sprids väldigt mycket desinformation på ex. facebook.

        En veganåsikt såklart.

      Min mamma har blivit mer och mer konspirationsteoretiker och tror på allt möjligt konstigt och jag har provat många olika sätt, le och hålla med, prata, bråka, förklarar, diskutera, visa fakta, ofta funkar inget. Det som har funkat är en manlig vän som har suttit lugnt och snällt och förklarat för henne hur vissa saker funkar, vet inte varför hon lyssnar när han säger det, mig lyssnar hon inte på iaf. Vet hur jobbigt det är när ens förälder ”blir knäpp”

      Jag är inte kritisk till att ta vaccin och var inte kritisk till detta heller tills jag läste att de som tagit fram det har blivit helt fråntagna ansvar om något går fel samt hur stor % som dött i första testerna (Djur). De har jobbat på sars vaccinet läääääänge utan att lyckas och nu fick de fram ett på några månader. Jag kommer ändå ta det, men helt okritisk är jag inte.

        Fast hela världen har nu tävlat om att få fram ett vaccin, summorna som lagts på att forska och tillverka material har varit enorma. Liksom ”till och med” Astra Zeneca i Sverige har försökt få fram vaccin. Antalet personer att testa på har också varit stort. Det är inte konstigt, der har tagit ett år men sammanlagt har ju flera årtusendens forskning lagts ner på dessa vaccin som kommer nu.

      Vaccin är bara ett kontrollerat sätt at göra en sjuk.
      Äldre oftast bilda inte tillräckligt mycket med antikroppar.
      Yngre kan bygga mycket antikroppar eller så kan deras immunförsvar överreagerar mycket och angripa även egna celler/organer inte bara tillförd virus (allergiska inflammationen och annat kan uppstå).
      Så biverkningar kan unga vuxna rakar ut för, äldre kan riskera att bli sjuka, fast de är vaccinerade.
      Det är inget konstig att vara skeptiskt, att hitta rätt dos tar långt tid. Och så måste ju vaccin prövas, för att immuniteten vet vi inte tillräckligt mycket om, detta har ju pandemi påvisat.

      Så din mamma kanske är inte helt fel ute. Ingen kan garantera någon annans säkerhet efter vaccinet, om den är inte till stor del påvisat (den är nog inte än),

        Vad är du disputerad i? Du försöker ge intryck av att vara auktoritär av något slag, som att du har koll, men du skriver inte så mycket fakta utan din slutsats är din personliga och inte vedertagen.

          I medicin.

          Förresten, skriver man inte att man har utbildningar i ämnet när man uttalar sig, då kallas man snabbt för följehat här. Dessutom av någon som bara går på allmänt kunskap och allmänt propaganda kring vacciner.
          Om du förstå processen lite grann, då vet du vad som är säkert och var ligger fallgropar. Och det är så med alla läkemedel. Ingeting är bara bra, du måste förstå vad som är bra och vad som är dåligt med mediciner, vacciner osv och överväga riskerna.
          FHM eller Löven kan inte garantera dig personligen något, så länge det funkar för hela populationen, så skiter man i enskilda individer. Så du som individ, måste tar reda på vilka riskerna finns för dig personligen.
          Så lång tid det tog att tar långtidssjuka i corona på allvar, så långt tid kommer det att tar folk med biverkningar, tex. inflammatoriska syndrom på allavar (läs på kliniska studier på olika vacciner tex Pfizers).
          Vi alla vill ha ett normalt liv, men det tar ett tag komma ditt igen.

      Låt henne bara ha sin åsikt ? man behöver inte bara överens i allt

      Det är bra att hon tänkt till och är kritisk. Hur mycket fakta hon tagit reda på vet bara hon.
      Du som är för vaccin skulle kunna leta upp statistik på när mässlingen drastiskt skönk i Sverige och jämföra det med när de startade att vaccinera barnen med mässlingvaccin. Du kan också söka upp fakta på vilka som bidrog till de senaste årens mässlingsutbrott här i Sverige.

        Mässlingsutbrotten beror på att människor ej varit vaccinerade. Punkt.

          Ha, ha, ha, eller så berodde de på att det var helt nyvaccinerade som spred smittan.
          P.S. det räcker med en ”punkt”.

            Du tycker inte det är märkligt att dessa mässlingutbrott bland vaccinerade tenderar att infalla just i de områden i sverige där folk vaccinerar sig som minst?

      Lyssna på din mamma. Börja fördjupa dig i saker så kan du kanske också förstå.

        Det är väl snarare mamman som borde lyssna på sitt barn. För att hon inte förstår.

    Vad kan du inte vara utan på julbordet? ? Och har du några tips på något ”annorlunda” att äta, skulle vilja komplettera med något nytt. Gillar skaldjur, kött mm. Och är öppen för förslag. Såååå ge mig era godaste rätter! ?

      Julmust och aladdinask. Allt jag behöver.

        Fy vad trist!

          Inte det minsta tråkigt?

          Men dyk ner i din sillburk då och håll tyst.

          Ähmen vadårå.. Tycke och smak du vet, SOM BAKEN DELAD

      Ägghalvor med kaviar!!

        Eller hur! Speciellt om det blir många över och en kan gå och äta ägghalve-snack forever i någon dag ❤️❤️❤️❤️

        Blanda kaviaren med vispad grädde och ha på ägghalvorna ?

          Förlåt, men det där kan ha varit det äckligaste jag hört.

            Gör andra ägghalvor på ditt julbord då??‍♀️

              Åh tack för tipset! ?

            Är smör och kaviar på en macka också äckligt? Smör är bara hård grädde…

              Nej, det är inte äckligt. Men jag tycker grädde är sötare än smör och sötma blandat med kaviar låter inte som en god kombination ?

            Även de som inte brukar gilla kaviar (Kalles) brukar gilla det. Grädden gör kaviaren mild och len. Och god förstås!

            Tycker inte att allt i den här tråden låter gott men är inte en surmus och har inget behov av att skriva hur äckligt det verkar under de kommentarerna. Hur orkar du vara så negativ? ?

              Det var inte meningen att låta negativ. Jag borde gjort en ? på slutet. Det var mer en reflektion att man gillar olika. Jag tänkte inte på att andra kunde uppfatta det som att jag var sur. Jag var inte det minsta sur, tvärtom. Det var inte meningen att göra kommentarsfältet negativt. Jag hade personligen inte tagit illa upp av kommentaren, så jag tänkte inte på att det skulle ses som något trist (eftersom jag i mitt huvud lät glad). Jag är ledsen om jag förpestade kommentarsfältet.

          Vi äter också ägghalvor med kaviargrädde! Så gott 🙂

      kebabtallrik och pommes har alltid funnits på vårat julbord. Det har gått över till falafel nu när jag inte äter kött längre.
      Farsan äter alltid oxfilé och potatisgratäng.

        Vad bra tycker verkligen man ska äta det man känner för. Måste säga att kalkon med gräddsås är gott.

      Låter konstigt, men vegetarisk auberginesill! Klarade aldrig av vanlig sill men denna veggosill kan jag inte leva utan!

        Recept? 🙂

          https://alltommat.se/recept/inlagd-vegansk-auberginesill/

          Det är mormor som brukar göra det åt mig, men tror det är detta recept hon följer!

          Man kan ta vilket recept som helst på sillinläggning och byta ut sillen mot aubergine. Skär den i samma form och längd som sillen brukar skäras.

        Skitäckligt!

          Solstråle. Vad tycker du själv om? ?

        Sill? HA HA HA!

      Revbensspjäll, ägghalvor och skinka

      Köttbullar och kalvsylta?

      Brunede kartofler!

      Fiskbordet, speciellt laxen, både kallrökt, gravad och varmrökt. Och snaps till!

      Inte utan Jansson.
      Inte heller utan finska lådor. Leverlåda, hålrrotslåda och morotslåda. Brukar blanda morot o kålrötter, så det blir en mix istället. Hatar russin, så jag gör leverlåda utan.

        Leverlåda har vi aldrig haft på julbordet, däremot potatislåda, morotslåda och kålrotslåda. Meeen, är inte speciellt förtjust i någon av dem så jag skippar lådorna 😀

          Potatislåda lät gött. Får bli en sådan med. Får googla.
          Vet att många inte gillar lådorna. Så det blir extra mkt över till mig?

        Leverlåda med russin?? ?
        Jösses vilken kombo.

          Det är ju den klassiska varianten 😀 jag föredrar också att ta bort russinen från leverlådan när jag väl äter den.

      Fiskar, gravat rökt sill röror ,give me everything!

      Testa pinnekjøtt, norsk traditionsmat! Lamm som långtidsångas – det enda kött jag äter.

        Å ribba med knaprig svål;)

      Julskinka på macka med senap

        +10000000
        Jag gillar skinkan på hårt bröd med sötstark senap! ?

      Fylld kalkon med sås eller finsk morotslåda är för jävla gott ?

      Karelska piroger med äggsmör <3

        ÄLSKAR KARELSKA PIROGER

      Jag gillar fisken bäst: sill, helst klar typ inlagd sill/brantevikssill etc, gravad lax, ägghalvor, stekt inlagd strömming. Jansson är gott också! Och kvällen innan ska det vara nygriljerad julskinka (torr, inte saftig) på gott knäckebröd med senap. Goda efterrätter är ris a la Malta med apelsin, och givetvis mandelmusslor med vispad grädde och hjortronsylt.

        Skulle gråta mig till sömns om det inte fanns mandelmusslor med sylt och grädde på julbordet ?
        Brukar bara äta pyttelite ris à la Malta för att mandelmusslorna redan reserverat en större plats i min mage!

          älskar också mandelmusslorna, gärna med grädde och svarta körsbär

      Kan inte vara utan:
      Julskinka
      Köttbullar
      Rödbetssallad
      Fårfiol
      Vörtbröd

      och från dessertbordet:
      Fyllda mandelmusslor
      Chokladtryfflar
      Mozartkulor
      ischoklad

      Äter INTE:
      Sill
      Lax
      Janssons
      Ägghalvor

        Och vart äter du detta julbord ? Ät något gott och håll dig hemma

          Hahaha men vad fan, vad är det som säger att personen inte äter detta hemma!?

      Kalvsylta! Så gott hehe.. sen brysselkål! Iår ska vi testa Siri Barjes recept med brysselkål stekt i honung toppad med riven blåmögelost och rivna valnötter ?

      Grönkål i massor ?

      Janssons och rödkål

      Janson, ägghalvor- räkor, rom! Det är det bästa ??

    På spåret! Vart är vi på väg??

      Är det heavens Gate?

      Åt helvete

      Apokalypsen

    Är det någon här som har sökt och fått godkänt MFS hos Sida? Vilket land besökte ni, hur fick ni tag på kontaktpersoner där? Hur löste ni boende? Vad skrev ni om?

      Jag har, men det var för många år sedan (2008). Jag var i Belo Horizonte, Brasilien. Tog ett par hotellnätter och hittade sedan en lägenhet som hyrdes ut möblerad under ett par månader, lättast att lösa på plats tror jag. Jag gjorde examensarbetet inom lärarutbildningen så undersökte motivationen och förutsättningarna för brasilianska högstadieelever att lära sig engelska. Mailade ett 20-tal skolor i god tid innan och bad att få besöka/utföra intervjuer/observera och fick svar av nästan alla – så blev tvungen att sålla. Upplevde det som lätt att få en fot in, men kanske enklare då jag pratade skaplig portugisiska och hade varit mycket i landet innan. Jag rekommenderar det verkligen dock, vilken berikande erfarenhet!

    Jag vill bli blodgivare.
    Jag är jätterädd för nålar och sprutor men har under det här året lyckats lära mig att inte få panik och storgråta när jag lämnar blodprover. Inget jag gillar att göra självklart men genomförbart. Nu vill jag alltså bli blodgivare. Har hört att nålen ska vara betydligt tjockare och att det ”kan vara jobbigt/göra ont”. Ärligt talat nu, gör det svin ont? Allt är individuellt och bla bla jag vet, men är bara nyfiken att höra från någon hur upplevelsen är 🙂

      Jag tycker inte att det gör ont.

      Det känns ungefär som att någon nyper dig hårt och snabbt i armen. Smärtan går över ganska omgående.

      Kan vara bra för dig att göra det några gånger. Då blir det som en positiv association, samt att du vänjer dig. Be dom fälla ner stolen och be om lite saft.

      Jag gillar inte heller sprutor och blodprov och bestämde mig för att bli blodgivare för att komma över fobin. Det värsta är inte nålen, den är tjockare förvisso, men att det tar längre tid, så man hinner tänka och få panik. Lämnade vara blod två gånger, sen kom jag fram till att det inte var värt. Men nu klarar jag blodprov och sprutor utan problem!

      Tycker inte det gör svinont alls.

      Tack snälla ni som redan svarat, verkar som jag pratat med fel personer tidigare.
      Tack för att ni lämnar blod ??

      Jag vill också bli blodgivare, men har tvekat länge då jag blir svimfärdig varje gång jag tar blodprov. Måste få ligga ner när jag gör det. Jag bestämde mig i höstas för att köra och fick en tid för provtagning, men kort därefter ställde de in alla provtagningar för nya blodgivare pga covid. Kändes synd för nu måste jag liksom ta tag i det igen senare. Dessutom har jag blodgrupp 0 så jag vet att mitt blod behövs…

      Vad fint att du vill ge blod! ❤ Berätta för personalen på blodcentralen om din rädsla så kommer de säkert kunna lugna dig ❤

        Ja! Jag var väldigt rädd i början men de är så sjukt pedagogiska och lugna. Får tyvärr inte ge blod nu pga läkemedelsbehandling men ska absolut börja så fort jag får igen.

      Det gör inte ont. Det kan vara bra att veta att konditionen kan bli påverkad efteråt. Jag är rejält flåsig när jag kommer upp lite i puls på träningen någon vecka efteråt. Så lämna inte blod innan du ev ska prestera något som match el lopp 🙂

      Jag tycker inte det gör ont. Jag brukar säga till att jag är lite nervös för nålen och titta bort, hela tiden, så att jag inte ser någonting av det som händer på armen, varken nål eller blod. Oavsett vad så känner du bara nån sekund under själva sticket! Lycka till, vi behöver fler! ?

      Personalen frågar mig varje gång hur jag känner inför nålar för att kunna lugna mig om det skulle behövas! Jag är inte nålrädd så för mig är det inga problem, och du får inte glömma att dessa personer är änglar på jorden (såsom all vårdpersonal) så du kommer vara i goda händer!!

      Sätt på ett emlaplåster innan så bedövas huden faktiskt rätt bra! 🙂

      Jag tycker inte det gör ont alls faktiskt.

      Sen vill jag bara säga att min dotter föddes prematurt och hann göra av med allt blod innan hon tillverkade nytt hennes första kanske 3 månader i livet, så hon fick påfyllning då och då. Så tack alla ni som ger blod, en enkilosbebis har nu blivit en go liten unge tack vare er ❤️

      Det brukar vanligtvis inte göra svinont med det gör ont, speciellt i jämförelse med en blodprovsnål. Dock är det bara en liten stund det gör ont men ändå. Det beror också på personen som sticker hur ont det gör, vissa sticker så att det gör svinont (detta speciellt om nålen träffar venväggen) medan andra kan sticka så att det knappt känns.

      På blodcentralen dit jag går finns det en sjuksköterska som är otroligt duktig på att sticka. Det känns inte alls när hon sticker, vet inte hur hon gör detta. Jag frågade henne en gång hur hon gör det, och hon sa bara att hon är så van att sticka me det är också viktigt att låta desinficeringsmedel på armen torka innan man sticker nålen dit. Jag har märkr att det bara är hon på den blodcentralen som låter det torka, så jag har börjat säta till de andra att vänta lite.

      Jag är också nålrädd, har inte alltid varit det men har blivit det med åldern. Vet inte varför. Men brukar tänka att jag bara måste härda detta för att blodet för de sjuka är viktigare än mina fobier. En sak so m hjälper mig liiite är att inte titta på när de sticker.

        Och just det, en sak som jag tycker är äckligt (inte läskigt utan äckligt) är när de tejpar fast slangarna på armen och man känner det varma blodet.

          Jag är inte nål- eller blodrädd men första gången jag gav blod och sköterskan hade kopplat loss den fulla påsen så höll hon den mot min arm och sa ”känn så varm och skön den är.” Det tyckte jag var riktigt äckligt och sedan dess vill jag inte se påsen när de tar bort den?

          Men det har bara hänt den gången och hon menade nog inget illa, jag frågade mycket och var nyfiken medan hon satt med mig, så hon trodde väl att jag skulle uppskatta det.

            Menar inte att skrämma dig ts. Sköterskorna är alla jättefina och jag är säker på att de tar väl hand om dig, speciellt om du säger att du är rädd.

      Tack för alla svar hörrni, guld värt att få höra från några stycken att det inte är hela världen. Anmäler mig på måndag ?

        Berätta sen hur det gick när du gett blod för första gången!

      Ja, nålen är tjockare och det känns lite mer än ett vanligt blodprov. Inte jättemycket dock så klarar du av vanliga blodprov så fixar du detta. Heja dig???!!

    Har ett litet bekymmer….det är nämligen så att jag har rätt kass ekonomi nu och köper enklare, billigare julklappar. Min svärmor och min sambos syster har nämligen köpt julklappar till oss för ca 700 VAR….problemet är att dom förväntar sig liknande julklappar tillbaka. Alltså vill dom att vi ska lägga ca 1500 på dom två.
    Har sagt att vi har dålig ekonomi men får till svar att ”ni har väl ändå råd med julklappar”
    Hur gör jag…?

      Du ber din sambo förklara för sin mamma och syster att det inte kommer att ske.

        Han har försökt länge, det går inte att prata med dom. Dom är väldigt principfasta och anser att om dom köper något för en viss peng ska vi göra likadant

          Ja fast säg bara nej punkt slut. Var lika principfast.

          Ok så köp något billigt åt dom då. Blir de sura så blir de.

            Föreslår rättvist julklappsvärde. Tex 2% av inkomst = 200 om du tjänar 10000 och 1000 om du har 50000 i inkomst.

              Tycker även att det är din sambos huvudvärk, varför är det alltid kvinnan som ska ansvara för sånt här när det är mannens sida av släkten?

          Jag skulle till nästkommande år vänligt och bestämmt säga nej till att ta emot julklappar från dom. Galet att de förväntar sig så dyra julklappar och trots att ni förklarat era förutsättningar, vilket ni inte ens ska behöva.

      Köper nåt du har råd med och struntar i deras åsikter ? God jul! ??‍?

        Tack för svaret 🙂 god jul! ?

          Jag har råd med max 200kr/julklapp medan mina syskon har råd med 2000 typ. De vet om min situation (sjukskriven). Tycker det är lite väl girigt att förvänta sig samma summa. Tror absolut man hittar vettiga julklappar som personerna har nytta av oavsett pris ?

          Tex brorsan ska flytta hemifrån – köpte skitsnygga tallrikar(som han vill ha) från Coop! 3 betala för 2, peeerfekt! Syrran älskar te och ska få en skitsnygg tekanna för 249kr och mamma en inredningsdetalj som hon kommer älska (89kr!). Det ligger mer hjärta bakom än pengasumman ?

          Du kommer hitta nåt i din prisklass! ??‍? Har du nån idé redan nu? Vad gillar personerna? Vilken summa typ tänker du? Mvh en som har tråkigt och vill hjälpa till haha

            Ja jag har också 200 som maxgräns.
            Jag är helt tom på idéer men mamman gillar allt med köket. Dvs köksredskap osv. Systern gillar motorer, bilar, dyra frisör produkter.
            Va snällt av dig att hjälpa ⛄️

              Åh på Dollarstore finns jättefina ugnsformar från Jamie Oliver – stora kostar 120kr! Pilla bort prislappen så skulle den lätt kunnat kosta 400kr ?

              Hmm kanske nåt från Maria Nila? Finns kanske nån bra presentbox från typ Nordicfeel? Cocopanda? Lyko? Eller typ Ida Warg, gör ett eget kit ? Så får hon vara nöjd helt enkelt ?

              Tänk såhär – att de väljer att lägga 700kr på en julklapp är deras val utifrån deras ekonomi. De får helt enkelt vara nöjda ??

                ..vara nöjda med det de får, behöver ju såklart inte vara det jag gav som exempel ? Men tipsar veeerkligen om formen från Dollarstore ?

                  Jättebra förslag! Tack för tipset 🙂 såg även en ostbricka på cdon men vet inte om den hinner fram till jul om jag beställer, den kostade under 200, så helt enligt min budget 🙂

              Köp till mamman nån Ernst-grej, typ en kanna! Min svärmor höll på att börja gråta av lycka ?
              Systern nåt hemmaset, finns rätt billigt på HM! Eller nån Brukas skål fylld med nåt skoj!

              Köp en microplane!! Otroligt rivjärn. Kostar 180-200 kr. Använder den till ALLT!!

                Så bra tips! Det bästa rivjärnet i världen!

                Oj, vart hittar du för det priset? Jag köpte min nyss för 400:(

              Låt sambon fixa deras julklappar och lägg sig och vila i soffan under tiden.

      Köper det du har råd med, om du vill köpa julklappar åt dom, och skiter i vad de gör. Du har ju sagt att ni inte har råd och om de inte vill ta det till säg är det deras problem. För övrigt tycker jag att 400 kr/julklapp är mycket pengar och att vuxna personer kan leva utan julklappar.

      Säger till på skarpen!

      Men herregud. STÄLL IN JULFIRANDET! Hur jävla svårt ska det vara? Du har ingen skyldighet att ge något, och kan tacka nej när någon vill ge dig också. Hänvisa till Corona och säg nej.

        På vilket sätt hindrar corona utbyte av julklappar?

          Att man inte ska träffas i onödan- och framförallt inte utan munskydd som de flesta inte använder i Sverige. Det är en onödig risk helt enkelt. Men om ni går till någon och lägger en klapp utanför dörren och sedan går hem- då har ni ju åtminstone minskat onödig kontakt.

            Men vi vet det. Hur många gånger per dag ska man höra dessa restriktioner. Det räcker nu!!

              Hahaha… Ja, hur många i de här Öppet Spår-kommentarerna följer det då? 😀 jättemånga som ’baaaaara’ ska fira med den och den och den… och köpa massa julklappar i fulla köpcentra.

      Fyfan vad dåligt. Försök säga att ni gärna avstår julklapparna från dom också om det är så. Väljer dom att ändå köpa för 700 till er så är det ju deras val.

      Vi slutade med julklappar för 30 år sedan i familjen förutom till barnen.
      Bästa beslutet någonsin i familjen om julfirandet.
      Ingen saknar det.

        Samma här! Bästa julklappen var att sluta med julklappar?

        Samma här, nu köper alla sig något som de själva vill ha eller sparar pengarna och det har aldrig varit någon som saknat detta ”byta pengar” till jul. Barnen får givetvis klapparna som vanligt.

      Föreslå julklappsleken! Max 100/150 kronor per person. Ev barn i hushållet kan få julklappar men för vuxna känns det överspelat. Om inte i år så åtminstone till nästa år..

      Hade NJUTIT av att ge dom något för 50 kronor typ. Strunta i dom, låter som hemska människor!

        Inte direkt samma men jag och sambon bestämde att vi inte skulle köpa många eller dyra julklappar till varandra i år.
        Vad händer? Igår kom han hem och fyllde golvet under granen med julklappar till mig.
        Alltså jo gulligt att han vill skämma bort mig men här sitter jag och har bara köpt 3 mindre paket. Känner mig som en skit och typ skäms över mina julklappar jag köpt till honom 🙁

        Dock sa han själv när jag blev lite vemodig att “men skulle du blivit ledsen om jag bara gav dig 3 paket om du hade köpt fler till mig?” Vilket mitt svar såklart blev men nej såklart inte… ugh.
        Tror kanske det bottnar i att jag älskar att ge och kanske inte så mycket att få så det känns så fel att ge lite paket men få många tillbaka.

      Men det handlar ju inte om vad sakerna kostar. Köp någonting som passar perfekt för deras personlighet och ifall det kostar 200 kr spelar väl det ingen roll?

      De kommer ju inte be om kvitto på det du köpt eller fråga vad det kostade. Kör på med de billigare sakerna du tänkt bara ??

      Låt din sambo ta ansvar att lösa julklappsinköp och diskussioner kring det med sin familj och släpp det helt, så behöver du inte tänka ut vad som ska köpas?

      Haha va? Vem säger ens att se förväntar sig detsamma av er? Gud vad konstiga. Ta inte emot deras julklappar och säg tack men jag har inte råd för det nu så det blir bäst såhär.

      Men vem säger ens innan jul – förresten jag har köpt en julklapp till dig för 700? Tips till nästa år, var först och säg du handlat för 200, vad kan de göra då? ??‍♀️

      Tips för matlagningsälskare, sätt ihop en korg med olja, lite kryddor och fina saker från mataffären. Lite silkespapper och cellofan så ser det riktigt flådigt ut. Korgen köper du självklart på second hand för max en 20. ?

      Förlåt men tycker alla vuxna som f***ing förväntar sig att få en klapp värd en *viss summa* är otroligt PANTADE i hela sitt huvud!! Alla har olika ekonomi, vill dom lägga tusentals pengar på klappar så varsego, men det är väl inte så svårt att förstå att alla varken kan eller vill?? Uppenbarligen har de ju råd att köpa saker till sig själva? Säg till dem att de kan lämna tillbaka era julklappar och köpa det som de önskar sig för pengarna!

        Min egen familj försökte tvinga mig att alla skulle köpa juklappar till alla i familjen för samma summa. (oavsett inkomst alltså). Men förra året vägrade jag vara med på ’uppstyrt’ julklappsbyte överhuvudtaget och i år tänker jag inte fira jul alls. Så trött på alla ’måsten’ som julen medför.

      Helt otroligt. Håller med de flesta tidigare. Mycket märkligt och barnsligt beteende. Dumt att förvänta sig en viss summa, dumt att inte förstå att ni inte har samma förutsättningar. De har ju ensamma ’bestämt’ att det ska vara 700 per klapp genom att köpa först. Vem gav dem rätten att bestämma summan? Vägra!

    Brukar era män uppvakta er? Hur viktigt är det med romantik för er?

      Ja och ja. Men man visar ju särskilt på olika sätt. Att bli uppvaktad för mig kan tex att få en kaffe varje morgon och att han bäddar ner mig varje kväll. Men romantik är väldigt viktigt och man måste vårda relationen så romantiken inte försvinner. När romantiken försvinner är man ju bara rumskompisar typ.

        Visar ju kärlek*

      Nja. Både ja och nej. Beroende på hur man ser på uppvaktning. Aldrig att han skulle komma hem med blommor eller en spontan present. Men däremot går han upp med barnen så jag får sovmorgon och gör äggröra till frukost. Och lagar min favoritmat för att jag kanske var sugen på det. Och städar min bil så inte jag måste. Sådana saker. Vilket jag faktiskt uppskattar mer än en blomma så och då

        Samma här! Inser nu hur bra jag faktiskt har det ?

      Nej inte direkt. Jag är nöjd när han har handlat, lagar mat och köpt min favoritchoklad. Och jag ligger på soffan under tiden.
      Blir nog hellre omhändertagen än uppvaktad. Mer uppvaktande sker mer vid speciella tillfällen, typ årsdag, alla hjärtans dag osv.

      Ja det skulle jag nog ändå påstå. Han kan ladda kaffebryggaren till mig när han går upp tidigare till jobbet och liknande, och så brukar jag få tulpaner någon gång per år när de är i säsong. Låter väl inte så himla romantiskt men jag är mer än nöjd. Tycker bäst om sådant litet som ändå spelar stor roll ändå och är fruktansvärt obekväm med stora gester.

        Inte uppvakta som i att komma hem med blommor och köpta nya för planerad dejt. Men han kommer in med en kopp kaffe till mig i sängen varenda morgon (8år och inte en enda missad morgon haha), ibland leder han mig in i rummet där har han fixat mysbelysning, satt på min favorit show och burit in mina favorit snacks och så deklarerar han att jag ska ha det mysigt. Eller kommer hem med choklad när jag är lote sur haha. Små grejer helt enkelt, inget extravagant men så tröstar jag ju inte efter det heller.

          Att han fixar en myskväll åt dig, alltså ska dirr printscreena och skicka till karln ?? så gulligt!

            Dirr

            Haha jag printscreenade precis innan jag läste din kommentar. ?

              Men vad gulliga ni är! <3 Hoppas ni får myskvällar nu 😀

      Han köper blommor ibland, uppmärksammar alltid bröllopsdag/födelsedag, kan ge fotmassage utan att jag frågar rätt ofta, lägger filt på mig när jag ligger i soffan och sover lite och såna små grejer. Vi är överlag väldigt omtänksamma mot varandra.

      Ja, men vi uppvaktar varandra.
      Han är morgonpigg och jag är morgontrött så han tar alla morgonpromenader med hunden och brygger kaffe varje morgon.
      Ibland köper han blommor eller någon liten present, men jag gör detsamma. Det kan vara allt från nytt sorts godis på Ica till en tröja eller bok. Behöver inte vara något märkvärdigt. Det är tanken som räknas.

      Men han är romantisk och det är en förutsättning för att jag ska vilja leva med någon. Att vi båda uppskattar när det är fint dukat med tända ljus och att man gör små omtänksamma gester. Ser varandra i vardagen.

        Det skulle ha kunnat vara jag som skrev det här ☺️

          Fint ❤️ Jag tycker generositet föder generositet och omtanke föder omtanke. När man får det vill man ju gärna ge det tillbaka också. Och då blir det ju automatiskt en väldigt kärleksfull relation.

      Yes jag är med om det då och då. Blommor, spontant storstädat när han varit ensam hemma. Händer faktiskt ganska ofta att han ger mig fotmassage eller en orgasm innan läggdags utan krav. Romantik är ganska viktigt ändå tycker jag! Det håller passionen i ett förhållande levande.

      Blir uppvaktad varje dag på något sätt. Han lagar fina middagar till mig flera gånger i veckan, köper blommor någon gång i veckan, spontankramar varje dag och är allmänt närvarande. Älskar honom ❤️

      Ja, hela tiden. Allt från smågrejer med att han nästan varje dag bara köper mat eller särskilda saker jag gillar till att laga frukost åt mig även när han jobbar ihjäl sig, köper blommor osv.. eller typ gör något stort eller köper något dyrt och sen säga men ”du tyckte om det”. Alltså det är inte alltid materiella saker utan mycket tanke, typ tänker på att underlätta för mig även när det inte behövs, gör något som han kom på att jag sagt något om.. så mycket tanke i småsakerna, jag behöver aldrig ”önska” att han tänkte på mig för det gör han liksom innan jag ens hunnit tänka tanken på det. Det är underbart nu när jag tänker efter ?

    Vad tjänar ni sjuksköterskor? Jag har en ingångslön på 33 och vill ha åtminstone 38, helst 40. Vilket område som sjuksköterska ska jag satsa på för att uppnå den lönen?

      Men är lönen så viktig? Vill du inte hellre jobba på ett område som lockar dig? ?

        Håller faktiskt med dig lite. Jag personligen har hellre ett jobb med lägre lön och trivs än har ett jobb jag vantrivs med men är hög lön

          Jag ser hellre både och. Men det kanske bara är jag?

            Men nu ställde ju personen lönen som det viktigaste och inte att trivas. Det va min tolkning, och bara en genuin fråga ?

              Personen sa ingenting om att trivsel är bortprioriterat.
              Ni pratar ju om samma yrke, så det kan inte vara så extremt stor skillnad på arbetsuppgifter liksom.
              Det är inte som att man jämför restaurangyrken med juristyrket liksom

                Fast jo. Det är skillnad att jobba som sjuksköterska inom äldrevården, på gynakuten, vanliga akuten osv. Vissa områden lockar ju mer än andra ?

                Och nej du har rätt att personen inte nämnde ngt om trivsel. Men tolkade i kommentaren som att lönen va viktigast, därav vilket område hen isf skulle söka sig till.

                Och jag tänkte att det området hen själv är intresserad av kanske är viktigare än lönen. Så du har rätt! Och personen förklarade ang lönen med.

                Ha en härlig helg nu ?

          Ja men precis min tanke. Jag skulle absolut kunna söka mig vidare inom mitt yrke för att få högre lön, men jag trivs och älskar med det jag gör idag – och det är så mycket mer värt än hög lön ?

          Och 33k är ju inte en dålig lön.

            Nej 33 är ingen dålig lön egentligen, men allt är relativt. Nu är det som så att mitt liv kommer omkullkastas snart och jag måste få in mer pengar i månaden, därav min fråga! ?

        Lönen är väldigt viktig för mig. Avundas er som kan resonera så privilegierat som ni gör.

          Ah men dåså ☺️ hoppas du får de svar du söker och den lön du vill ha ?

            Tack snälla ?

      Bemanningssjuksköterska.
      Flytta till landsbygden och arbeta inom äldrevården/lss.
      Ansök om norsk sjuksköterskelegitimation och flytta dit.
      Områdeschef.

      27 000 sjuksköterska i Sundsvall

        Nä men va? Vad jobbar du med?

          Onkologi avd

        Jag tjänar nästan lika mycket som personlig assistent ?

        Hur är det ett svar på ts fråga?

          Hen frågade ju vad ssk tjänade.

      Kommunen ligger generellt högre än regionerna, och att byta mellan dem gör det lättare att få upp lönen. Statligt anställda syrror tjänar också lite bättre än regions- och kommunanställda. Jag är barnmorska i regionen och tjänar 34.200 spänn. Kommer säga upp mig under våren och börja jobba gör bemanningsföretag istället. Trött på främst min chef men även regionen i stort, sp vansinnigt dålig personalpolitik!

      Får man fråga vad du hade för erfarenhet innan du börja jobba som ssk? Hade du erfarenhet sen tidigare?

        Nej, ingen erfarenhet. Pluggade till ssk direkt efter studenten. Jobbar i Stockholm.

          Tack! Privat? Pluggar också och vill veta vart man ska söka sig sen. Har även jag ingen erfarenhet.

      Ingångslön på 33?! Som nyexaminerad? Sjukaste jag hört. Antar att det är i Stockholm och att löneutvecklingen inte är jättehög sen?

        Du har nog missuppfattat lite nu ? Jag började jobba för 7 år sedan och hade då en ingångslön på typ 24 eller 25, minns inte. Sedan läste jag en tilläggskurs på 7,5 hp och har sedan bytt jobb några gånger för att få upp lönen under dessa 7 år. Tyvärr måste man byta arbetsplats som sjuksköterska för att få upp lönen ?

          Men då är det ju inte ingångslönen vi pratar om längre?

      Kommunalt, äldrevård ger mer pengar. Har själv gått ner 4000 för att börja inom region nu för jag tyckte att äldrevården tyvärr inte var så stimulerande eller rolig. Hade en lön närmare 40 då så satsa på äldrevården ifall du enbart är ute efter hög lön.

    Var kan man läsa Åsa Ingrosso vs Tramsfrans? Hittar inte.

      Hans instastory

        Under vilken story? Kollade igenom dom och hittar fortfarande inte.

          Kollade för 5 minuter sedan och då fanns de.

          Den ”vanliga” med nya stories? Inte bland sparade stories. Klicka på hans profilbild.

            Jaaaa, där finns det!

      Tycker hon verkar så oskön! Hela diskussionen med både Frans och Camilla ger ett sånt oskönt intryck

        Typisk klassisk nyrik wannabe överklassbrud med noll självdistans. Goals ?

        Istället för att hon blir så rabiat på Tramsfrans så borde hon hålla koll vad hon skriver själv. Tramsfrans bara påpekade två motstridiga saker hon själv skrivit vid två olika tillfällen.

        Otroligt oskön. Typisk 55-årig kvinna som härjar runt på nätet.

          Nej men alltså jag tappade hakan? Hur fan mår kvinnan egentligen och vad är det för attityd och hybris hon sitter inne på? Kallar killen för patetisk och allt möjligt, när det är hon som skämmer ut sig med sina inlägg stup i kvarten!

      Fast jag förstår henne ändå. Tycker dock hennes svar är riktigt oprofessionellt men tycker han känns så omogen. Tuff i sina inlägg men väldigt mesig när han blir konfronterad. Alltså förstår att det är jobbigt att få ens ord vridna åt alla håll när man lägger upp något. Hon skrev ju om att det är tråkigt när folk inte avbokar utan bara skiter i att komma och inget mer. Han förvränger ju det till att hon ljuger om att det är fullbokat. Klart man blir irriterad, men visst oproffsig är hon absolut.

    Lite gnäll kommer här, varsågoda!

    Har sådan ruggig tandvärk så jag inte vet vart jag ska ta vägen, har en tid bokad på tisdag men har en sådan lust att dra ut tandjäveln med en tång själv för att avsluta lidandet.

      Ta värktabletter. Köp corsidyl på apoteket och gurgla

      Usch, tycker synd om dig. ❤

        Tack❤ Tycker också synd om mig själv?? Men har bara mig själv att skylla som dragit ut på besöket alldeles för länge.

      Koka upp vatten, häll i en stor kopp, ta 1 tsk salt och häll i.
      Rör om. Vänta till det kallnar. Gurgla minst 30 sek. Upprepa.
      3 ggr dag i flera dagar. Funkar för mig!

      Husmorstips!!!

      2 Alvedon, 1 Ipren, ring på måndag morgon och be om en akuttid, alternativ 1177 för jour under helgen om du inte står ut

      Bit ihop med tanden på en kryddnejlika. Lovar det hjälper.

    Fått nytt jobb! ?

      Grattis! Som vad?

      Grattis!

      Å va kul!

    Vad är era bästa tips för att hålla en bra presentation inför folk? Hatar detta…

      Förberedelser är a och o.
      Ju mer förberedelser desto bättre kommer det gå

      Titta på en punkt bakom alla andra och prata saktare än vad du tror att du gör.
      Lycka till ❤️

        Ett annat tips är att ha någon kompis eller annan man känner sig trygg med i publiken (om det är möjligt) som man kan ta ögonkontakt med ofta.

        Det där med att prata sakta är ju beroende på lokal. I ett vanligt rum kan man prata som vanligt, det blir märkligt annars. Men i en stor lokal behöver man tänka på detta mer. Särskilt om man har mikrofon, och om det ekar osv. Ju större rum, desto mer behöver man artikulera, typ.

        Långsammare.

          Det är sagt att språkpolisighet är förbjudet numera här på Bloggbevakning om man förstår syftet med vad som skrivs ?

      Prata om sådant som du tycker är intressant och viktigt, och se till att du vet vad du pratar om. Alltså, något du vet att du är duktig på. Sedan, lär dig presentationen i princip utantill. Har man allt det i ryggen minskar nervositeten (om det var det som är problemet?)

        Det är inte alltid man får välja vad man pratar om.

          Oj. Ja då blir det ju svårare. Men att vara förberedd är ju nyckeln, så läsa på måste man kunna göra. Och man kan alltid låtsas att det är intressant ändå. Mycket av att hålla en bra presentation handlar framförandet, och då går det inte att visa att man tycker det är ett tråkigt eller ointressant ämne.

      Mitt bästa tips är- glöm inte att köpa bra munskydd och håll långt avstånd så att du inte riskerar allt för mycket att bli sjuk.

      Jag var en mästare på presentationer i skolan. Är ungefär världens mest introverta människa, som aldrig säger ett ord till folk och när jag väl öppnar truten blir jag högröd i ansiktet. Men av någon outgrundlig anledning glänste jag på presentationer och tyckte de va skitkul. T om så att läraren spelade in mig, och använde filmen till att visa andra elever hur en presentation ska utföras.

      Men viktigast är nog att bara känna dig väldigt säker och kunnig i de du ska prata om. Sen är det bara att leva sig in i de, och skita i resten! Tänk att du står i duschen och pratar med dig själv, typ ?

        HA! Exakt samma här! I en grupp med folk är jag sluten som en mussla, men briljerade alltid på presentationerna i skolan ?

      Beror på om det skola eller jobb. Om det är skola så snacka om något du tycker är kul. Om det är en sån där ”snacka 10 minuter om franska revolutionen” så jaa… Då skulle jag inkluderat några citat från drottningen som sa att de som inte hade något bröd att äta kunde ju äta bakelser istället.

        ”Kul” trivia, men det där citatet (”let them eat cake/brioche”) som brukar attributeras till Marie Antoinette var inget hon faktiskt med största sannolikhet sa, man vet inte om någon faktiskt ens sa det alls – och om någon gjorde det så kan det dessutom har vart vid en annan tidpunkt än den tillskrivna. Det har bara upprepats så många gånger att det sägs som en ”sanning” fast det mest verkar vara fake news från 1700-talet.

        Om jag skulle använda det citatet så skulle jag källgranska det först 😉

          ”let them eat cake she says just like marie antoinette” ?

          Freddie är min källa. Freddie kan man alltid lita på.

      Öva. Öva. Öva. Glöm inte pauser. Ändra tonfall för att markera viktiga grejer. Om du kör med PowerPoint eller liknande bakom – inte för mycket text, EN tanke away per slide alt byggda slides (annars läser folk slides samtidigt som du pratar och då lyssnar de inte). STÅ upp (jag står upp även när jag presenterar över videomöten), man får bättre magstöd då!

      Öva in det du ska prata om noga, sedan när du ska prata så fokusera bara på det du ska säga, att du koncentrerar dig på att komma ihåg innehållet och inte på publiken, tala långsamt så du blir lugn själv. Då låter du lugn också.

    Hur firar ni jul i år? Ensamma? Liten del av familjen?

      Jag firar med brorsan och hans familj

        Mysigt 🙂

      Familjen men en kort stund på dagen ska vi grilla korv med våra äldre, så vi blir ju utomhus och med avstånd.

        Hur många blir ni då? Min sambos familj vill träffas alla utomhus en stund på dagen, men det blir runt 15 personer. Jag tycker att det är för många, min sambo tycker att ”vi är ju ändå utomhus”… ? Funderar på ett fejka halsont för att vi ska stanna hemma ? Julmiddagen inomhus blir bara jag och sambon i alla fall, det är redan bestämt!

          Familjen: 4
          Med de äldre: 6 eller 7

      I min och min sambos familjer så firar alla själva med sitt hushåll, så blir jag och sambon i vårt hushåll!

      Inget julfirande för mig. Jag är i riskgrupp och tycker ärligt talat att det är idiotiskt att träffa så mycket människor som många fortfarande gör och planerar att göra trots Sveriges riktigt höga dödsantal.

      Först jobb under förmiddagen, sedan själv resten av dagen och till slut kvällen hos ett par vänner som har antikroppar.

      Det är bara jag och hemtentan. Min familj bor i ett annat land och jag får inte åka dit tack vare Sveriges slappa inställning till corona och det katastrofala läget.

        Och jag har min familj i Sverige och kan ju inte åka dit från landet jag bor..

        Är väl snarare beroende på det landets hårda restriktioner antar jag? För Sverige får du nog åka dit..

          Ja? Det var väl det personen skrev?

      Träffar min syster och hennes man och små barn. Barnen går och lägger sig runt 19 så då åker jag hem till mig och myser i soffan.

      Blir bara jag och mina föräldrar under julmiddagen. Min pappas faster är bjuden om hon vågar så att hon inte ska behöva fira ensam om hon inte vill. Men jag misstänker att hon inte vågar och då respekterar vi det. Min bror firar med sin sambos familj för första gången så det kommer kännas konstigt att bara vara tre runt julbordet. Men de (bror+sambo) skulle eventuellt komma över under kvällen ändå. Det är jag själv lite tveksam till eftersom de ju firat med ett annat sällskap tidigare.

      Med min och sambos föräldrar, jepp, men alla har jobbat hemifrån senaste 2 veckor och ingen är i riskgruppen eller över 60!

      Vi sitter i karantän nu. Allt för att kunna träffa 4 st av våra familjemedlemmar.

      Vi kör som vanligt! Ska bli så jäkla kul att träffa alla! ???

        Vi med. 1000 personer från världens alla hörn. Nu kör vi!!!????

          ?

      Jag, min man, hunden och våra mammor. Den ena har antikroppar (men är givetvis ändå försiktig) och den andra har vi en ”bubbla” med då hon bor själv. Vi jobbar hemma båda två, beställer allt vi kan på nätet och är superförsiktiga.

      Med de jag bor med: man och två barn.

      Med familjen. Vi blir 8st. Endast de äldre som skippar i år.

      Firar med sambon eftersom vi bor utanför Sveriges gränser.

        Jag kommer till sverige över jul för att fira ned familj jag inte sett på 10 månader.

    Vad har ni för erfarenheter av att resa själv? Skulle vilja, när man väl kan resa som man vill igen, resa själv, men är lite rädd och mycket är på grund av att jag är ung och tjej och därmed rädd att bli lite utsatt. Det känns också som det finns en risk att det blir ”tråkigt”.

      Reser alltid själv, dock i Sverige men älskar det. Behöver inte ta hänsyn till något resesällskap och kan göra vad jag vill. Underbart.?

        Ja det låter ju himla härligt om det blir lyckat! Är ju tryggt att resa med någon, men känns spännande och lite utmanande att åka ut själv så jag skulle gärna vilja.

          Har flyttat utomlands till 5 olika länder själv när jag var i 20 års åldern. Bästa och roligste jag har gjort! Var aldrig rädd eller speciellt utsatt. Vänner fick man på plats. Detta var dock mellan 2004-2014 så annat klimat också kanske.

      Jag reste ensam när jag var 21 och var väldigt utsatt. Men det beror väl såklart på vart du reser. Jag skulle inte rekommendera Indien.

        På vilket sätt var du utsatt? Om man bortser från Indien, skulle du ändå rekommendera en att resa själv?

          Jag tror att det beror helt på hur du är som person. Jag tyckte inte om det, kände mig ensam och rastlös. Ingen att dela upplevelserna med osv. Men som sagt, finns nog många som skulle säga annorlunda:)

      Jag har rest utomlands mycket själv och har bara positiva egenskaper.

        Ja, folk med dåliga egenskaper borde inte resa själva! 😀
        (förstår att det var ett misstag, men skrattade av den roliga felskrivningen haha)

          Haha ja skulle så klart stå erfarenheter?

        Har du några tips vad man ska tänka på och sådär när man reser själv? Kanske länder som är sämre att besöka och hur man ska bete sig. Ja jag vet inte, allt mottages tacksamt haha!

          Jag har rest själv i södra Europa, funkade super för mig! Det ändå problemet för mig var språken, I Italien och Frankrike var det lite svårt haha men var aldrig utsatt eller liknande, tvärtemot alla var super hjälpsamma. Älskar att vara själv så njöt verkligen av semestern, att titta på det man själv vill utan att behöva ta hänsyn till någon annan ?

            Har rest på rätt så många olika ställen i och med jobbet (där jag passar på att ta semester efteråt). Men generellt gillar jag Storbritannien (förutom nordirland) och Irland när jag reser själv. Där är det lätt att resa själv då jag upplever att folk är trevliga och hjälpsamma och man hittar alltid någon rolig att prata med på puben.

            Men har varit i bla Frankrike, Österrike, Thailand, Tyskland,.. bara nöjd där också och har varit i både större och mindre städer.

            Har rest massor ensam i södra Europa.
            Kul och intressant.

      Alltid är jag reser så reser jag ensam (brukar dock resa inom Europa.) Så skönt! Man får göra precis vad man själv vill och behöver inte ta hänsyn till nån annan. Tror inte att nån av mina kompisar skulle orka t ex sitta timtals på ett berg i Wales och fota.

      Viktigt är att ha lite common sense, ha koll på var man går och koll på var man övernattar. Jag brukar övernatta på trygga hostel, oftast i ett sovsal för kvinnor istället för eget rum, för att det är billigare. Är ju ändå i rummet bara för att sova. Skulle aldrig övernatta i ett ”mixat” rum där även män kan övernatta.

        Känner lite lika, man får göra vad man vill hur länge man vill och det känns skönt!! Tack för lite tips!! Hur vet man om ett hostel är tryggt förresten? 🙂

          Man ska googla hostellet och läsa recensioner som finns på olika bokningssajter, där får man en bra bild hur hostellet är. Viktigt att även kolla var hostellet finns, i vilketslags område och hur man tar sig dit. I städerna brukar jag övernatta i city för att det är det bekvämaste. Om du vill somna på nätterna, undvik hostell som nämns som partyhostell eller hostell där de serverar gratis alkohol till gästerna.

          Jag har rest mycket på det walesiska och irländska landsbygden och hostellen där brukar vara lugnt. Folk som övernattar där ägnar sig åt olika slags aktiviteter under dagarna så alla går och lägger sig tidigt, haha. Fine by me!

            +1 på de där tipsen om att välja hostels! Jag brukar också ha som krav att det ska finnas låsningsbar box för ens saker. De flesta har men inte alla. Party hostels är big no no för mig, gäller även om de har bilder med en massa människor som festar på, då vet man vilken typ av kunder de riktar sig till och jag är inte en av dem 🙂

              Just det, en låsbar förvaringsboxen är viktig, det har jag haft på alla hostel där jag varit. Ibland har inte min stora resväska fått plats i boxen så jag har förvarat alla mina grejer som jag inte vill bli av med i boxen och mindre viktiga grejer i resväskan bredvid sängen. Det är ingen katastrof om dessa mindre viktiga grejer försvann, typ lite kläder, tandborstar och böcker (på svenska.) Jag har inte blivit av med nåt hittills. På nätterna brukar jag ha plånboken under kudden, för säkerhets skulll, ifall nån skulle bryta sig i min box och man själv inte vaknade.

              Jag har inga fancy kläder eller grejer med mig när jag reser, min kamera med några olika objektiv är det dyrbaraste jag har med mig.

              Tack snälla ni! 🙂

        Åh jag skrev ovan om att jag gillade Storbritannien. En av mina bästa resor var jag själv och reste runt i Skottland. Den finaste dagen var uppe på ett berg med utsikt över hela staden nedanför. Så underbart men tyvärr är jag en dålig fotograf och kunde inte fånga det vackra på bild.

          Jag har rest bara i Wales och yttepytteliten i England. Skulle vilja göra en sån där rundresa i Skottland men inte fått det gjort än för jag har fastnat i Wales, haha. Visst är det så fint på dessa berg! <3 Det härligaste är att det inte behövs så mycket att må bra där, ett berg, en matsäck, en kamera och dagen är kirrad.

        Inte alla män!

      Jag har rest själv en gång, jag åkte till Estoril utanför Lissabon förra året. Jag är glad att jag tog en solsemester som första soloresa, det var skönt och kul att vara ensam. Ett svenskt par snackade dock skit om mig vid poolen, så jag spanade lite på dem. När tillfälle kom påpekade jag hur skönt det var att resa utan min sambo när de två bara visade hur par bara bråkar. Men ja, jag känner mig nu redo att resa till storstäder i Europa ensam, jag skulle dock aldrig gå ut ensam på kvällen, men det gör jag inte i Sverige heller.

      Om du vill så kan du göra det! ?

        Det är just kvällsaktiviteterna jag är lite orolig för. Jag gillar att vara ute om kvällarna men det tar emot lite att göra det själv ute i världen.. Ja någongång ska jag nog!! 🙂

          Reser du i Europa så är det ju inte dyrare än hemma att ringa och tidsskillnaden är ingen fara. Så ring en kompis och prata på vägen hem på kvällen. Du får sällskap och känner dig trygg och hen får höra om din resa. Kanske ett bra tips när man reser själv första gången.

          Igen, hostels är bra 🙂 har spenderat många kvällar med att bara hänga med de andra i mitt dorm, någon gång träffat människor att gå ut och äta med. Gillar inte heller att gå ut ensam på kvällarna men något jag brukar göra är att åka till något köpcentrum som har kvällsöppet. Kan också vara awkward att äta middag på restaurang ensam men i köpcentren brukar det kännas mer okej 😀

      ÄLSKAR att resa själv! Det är en otrolig frihet. Brukar göra mindre packpacking-resor i Europa och bo på Hostels för att träffa nya människor. Hostels känns dock som ett koncept som inte kommer vara populärt efter pandemin.

      Att resa själv som tjej kräver kanske lite mer planering, men jag är också väldigt försiktig av mig. Undviker till exempel att komma till en ny stad när det är mörkt, utan helst dagtid. Gör också mycket research när jag väljer boende, område osv. Och så gillar jag female only dorms, känns helt enkelt trevligare!

        Åh ja det låter ju himla kul! Tack för tips!! 🙂

        Samma här, vill inte landa i en ny stad när det är mörkt/mitt i natten. Tror det senaste jag landat var kl. 19.30 i Liverpool (på sommaren) så jag hann ta mig till hostellet i city i god tid innan det blev för sent.

    Jag orkar inte mycket mer! Min yngste frågade idag hur många dagar det är kvar till julafton. Två veckor… eller vänta nu, 5 dagar! Har inte förberett något hemma. Julklappar är dock inköpta. Både min man och jag jobbar på IVA, jag är undersköterska och han är sjuksköterska. Vi har jobbat helt omlott för att klara vardagen med tre barn och alla extra jourpass på covid-IVA. Barnen har varit först på förskola/fritids och sist hem i många veckor nu. Till mat har det i princip bara blivit halvfabrikat eller hämtmat. Sedan i början av november har jag och min man varit lediga 2 dagar tillsammans. Jag saknar honom och jag saknar mina barn. Nu ser det ut som att julledigheten blir indragen…

      Tyvärr är det för sent för oss att hjälpa er med julen, men förhoppningsvis gör de flesta av oss allt vi kan för att se till att ni får er vila snart, att ni två får träffas, och att era barn får umgås med båda sina föräldrar.

      Stor kram till er! ❤️ Hoppas ni snart får återhämtning och VILA! Tid med familjen. Kan någon annan familjemedlem / vän hjälpa till att styre upp lite julfix hemmavid eller slå in julklapparna åt barnen?

      Jag förstår att allt känns jobbigt för dig ? du är en hjälte!

      Jag tror att Tegnell borde tar en pass och avlasta er i Jul.

      Ni har kämpat tillräckligt och verkligen ska få ledigt. Han borde leva som han predika.

        Men snälla. Lägger du allt ansvar på en människa? Patetisk kommentar

          Det är du som är patetisk som tycker det är ok att en människa som haft så mycket fel har fått så mycket utrymme att använda media för att uttrycka sina egna (eller myndighetens?) fallerade åsikter

          Han säljer 5 minuter av jul hemma hos sig till högstbjudande. Så då är han hemma och kan tar en pass.
          Men du ha rätt, hela FHM kan avlasta IVA till jul.
          Och även regering.

        Eller så kanske folk som går och handlar eller människor som inte följer restriktionerna eller typ alla ta sitt ansvar. Vilken skev syn du måste ha på samhället

        Tror du att han är ensam på fhm?

          Han är ansiktet utåt, precis som Löven.
          Det är ingen annan som blir intervjuad av alla medier utomlands. Han bär huvudansvar, vill man erkänna eller inte, men så är det.
          Förlåt, men Hitler var inte ensam han med.

    Vad tycker ni om årets musikhjälp? Jag anser att de till viss del har lyckats med tanke på omständigheterna, men måste ändå säga att jag saknar den fysiska publiken. Britta däremot förstår jag inte. Hon avbryter exakt alla!!

      Ja hon är sjukt irriterande och oförskämd!!

      Jag har absolut inget emot musikhjälpen som sådant och jag skänker själv i en del bössor. Men jag orkar inte titta/lyssna på programmet. Så rörigt hela upplägget.

      Gud jag som tycker Brita ändå verkar kunna hålla en intervju och ställa relevanta frågor. Skillnad från Felix där en knappt fattar vad han är ute efter med sina frågor ? Farah dock fantastisk ❤️

        Fast typ alla deras frågor har de från ett manus framför sig. Någon gång första dagen så sa någon av dem ”Nu står det så här i vårat manus men jag vill säga det här istället”.

      Älskar Farah, och gillar Felix när han inte är med Brita. Brita går helt bort… märker att det inte blir samma engagemang när publiken inte är där

      Va? Jag gillar Brita och har inte märkt att hon avbryter. Farah däremot ska ju snacka över alla hela tiden och avbryta Brita framförallt. De verkar inte gå ihop så bra. Felix är bara gullig.

    Hittade en knöl stor som en ärta under armhålan förra veckan. Den har inte förändrats i storlek sen dess så ringde 1177 och de rekommenderade att jag skulle uppsöka läkare, så har tid på vårdcentralen nästa vecka.
    Har sån överjävligt dödsångest just nu. Asså ja, jag fattar ju att sannolikt är det bara någon inflammeras körtel eller liknande, men kan dock inte släppa tanken på att det finns en liiiiten risk att detta är början på slutet. Vill inte att mina småbarn ska behöva växa upp utan mig. Vill inte lämna min man, mina föräldrar, vänner. Älskar mitt liv så ofattbart mycket, älskar att leva. Har aldrig sagt de orden för mig själv förrän nu, rätt sjukt egentligen.
    Någon som haft en liknande ”scare”, gav det er några bestående insikter? Någon uppskattning inför livet som liksom hängde kvar?

      För något år sedan hittade jag också en knöl i armhålan. Fick också panik, för den var rätt stor. Storleksmässigt pratar vi typ som ett hallon.
      Jag undersökte den där lite mer och stack den med en kanyl. Ut kommer massa vitt, som jag antar är talg. Och jag klämmer och klämmer och klämmer och det vita fortsätter bara komma.
      Så det visade sig att det var en talgkörtel som fått fnatt.

      Jag hade en knöl i armhålet nån vecka som försvann helt plötsligt. Jag hade ett annat ärende hos min läkare och berättade om knölen. Hon sa att man ska vänta ett menscykel med knölen och om den inte försvinner, sen gå till en läkare. (Hos kvinnor kan dessa knölar tydligen komma och gå beroende på hormoncykel.)

        Armhålan menar jag.

        Ja har haft det. Hon drog ut vätska med en spruta som tyvärr gjorde så ont. Och fick världens blåmärke. Men det var inget farligt.

      Det kan vara en lymfkörtel som svällt upp, bra att du går till läkaren, ta inte ut nått i förskott!

      Ringa 1177 är verkligen meningslöst, de rekommenderar alltid att gå till doktorn. Det enda man kan fråga är typ tips om man är magsjuk och får då standardsvar som man lätt kan googla fram.

      Hade också en ärtstor knöl där, den tömdes och inneköll vätska bara. Tror de sa att det var en vattenblåsa eller nåt sånt.

      Jag hittade en knöl där för några år sedan och det var cancer. Tuffa behandlingar men jag är frisk idag. Även om det är cancer så är det inte slutet. Tappa aldrig hoppet.

    Är det värt det att skaffa hål i öronen? Förlåt för att jag låter nojig men är så rädd att örsnibbarna ska börja hänga riktigt eller bli variga ?

      Värt vet jag inte… alltså det kan vara riktigt fint med örhängen, men jag ångrar mig lite ibland att jag har hål i öronen för när man inte har smycken i så ser det inte så fint ut… Att de ska bli variga är inte så stor risk så länge du rengör under läkningstiden. 🙂

      Det kan bara du svara på, om det är värt. Tror inte du behöver vara rädd för hängande örsnibbar ?

      Börja hänga? Har haft hål i öronen i 23 år och tog två nya i år, de gamla hänger absolut inte och de nya varar inte. Ha äkta guld/silver bara så bör det väl inte vara, man kan säkert vara allergisk mot det också men äkta brukar väl rekommenderas iaf.

        Örhängen från Blomdahl ska vara allergisäkra.

          I know, det är väl vanligt att läkeörhängen är blomdahl

      Om någon vet om det här så får ni gärna berätta, men jag TROR en anledning att många äldre förut hade mer ”hängande” snibbar var att örhängen förut var generellt mycket tyngre. Har inga bevis för detta mer än anekdoter, men kommer ihåg att jag lekte utklädnand med min mormors garderob och smyckesskrin som liten och i princip alla örhängen hon hade var mycket, mycket tyngre än de som säljs idag. Samma med en del av min mammas gamla smycken.

      Beror väl på hur tunga örhängen du använder. Sköt om dom ordentligt under läkningen så är det inga problem.

      Gör hos en riktigt piercare med mål Isf och inte med pistol, hos en riktig piercare är risken betydligt mindre att få infektioner och dåligt läkta hål. En kanyl/nål gör att du får fina kanter som har större chans att läka bra 🙂

      Jag skulle säga att det inte är värt det. Gjorde förvisso mina hål som barn, men använder inte mina hål i öronen för det är så jobbigt. Örhängena är bara i vägen och fastnar i håret. Har man örhängen dygnet runt blir det smutsigt och gör ont att sova på. Skulle inte tagit hål idag!

        Tar av mina på kvällen när jag ska sova. Tar ju ca 3 sekunder. Max 4.

      Jag hade verkligen inte velat vara utan hål i öronen men tyvärr är mitt ena hål riktigt riktigt fult. Det beror dock på att jag, trots skötsel enligt konstens alla regler, har hål som läker igen på ett par dagar 15 år efter att jag tagit hålen. Nu har jag alltid i örhängen dygnet runt men jag var inte lika noga med det när jag var yngre så då var jag tvungen att pressa igenom det som läkt igen när jag skulle ha örhängen.. det har resulterar i att hålet är helt avlångt och jättefult tyvärr. Tror dock det är ovanligt att ha detta problemet!

      Att de blir hängiga tror jag som någon ovan skrev att örhängen generellt var tyngre förr men annars att det beror på ålder, och då ska man ju ändå vara gammal för att örsnibbarna ska börja hänga. Att det är varigt och äckligt har jag tyvärr också haft problem med men det är bara se till att vara noggrann med rengöring!

      Gillar du örhängen och vill ha det så tycker jag absolut du ska våga det! Var noga bara med vart du tar, vilka material du använder och skötseln!

    Någon mer som ibland hör röster/ljud när ni ska sova?? Jag trodde att det var normalt, men dom jag pratat med om detta säger att det är jättekonstigt..

    Det som händer mig är att precis när jag håller på att somna så kan en röst skrika jättehögt så jag vaknar till med ett ryck, ibland det en man som säger några ord/en mening (oftast inget logiskt), det kan även vara knackningar och andra ljud. Jag vet att dom inte är på riktigt, så jag är inte helt galen i skallen. Men jag vaknar ju av det, oftast är det så högt att jag vaknar med ett ryck. Detta kan hända typ 10 gånger innan jag äntligen får somna.

    Någon mer? Säg att det inte bara är jag ?

      Nej men en gång när jag skulle sova hörde jag någon klart och tydligt viska/säga mitt namn precis intill örat. Jag var vaken men nog ryckte jag till, var bara jag där.?

      Nej men ibland så kan jag höra musik, riktigt bra låtar också men kan inte alls komma ihåg dem när jag vaknat (bara att de var bra typ)

      Är du väldigt orolig/sressad/sover för lite? Vid insomnia kan man få den typen av symtom.

      Det är inte vanligt.

      Jag hade ett lite liknande problem när jag var liten. När jag skulle sova vissa nätter så började liksom rösten i mitt huvud skrika när jag tänkte tankar. Svårt att förklara men jag minns att det skrämde mig väldigt mycket (jag var kanske 5 år gammal). Såhär i efterhand tror jag att det var någon form av ångest som yttrade sig. Kanske är det något liknande för dig? Någon form av stress som kommer in när du håller på att somna?

        Exakt så har jag också haft som liten och tonåring! Hade glömt bort det.. kunde även få stora obehagskänslor i kroppen som att händerna blev jättestora eller benen blev till tjocka stockar. Har läst i en barnbok om olika sjukdomar/åkommor som vuxen och där tog dom faktist upp den känslan. Trodde det bara var jag som hade den känslan som liten.

          Men herregud, har alltid haft den diffusa känslan att händerna och benen blir jättestora utan att riktigt kunna sätta ord på det. Visste inte att andra också haft det, vad intressant!

          Hur beskrev de den känslan i boken? Och vad berodde det på? Jag har nämligen ett barn som upplevt det motsatta, att hans händer blev pyttesmå vilket också utlöste obehagskänslor.
          Som tur är var det länger sedan nu, men jag är ändå nyfiken på vad det kan bero på.

          Såhär står det i Evas plåsterbok av Eva Funck: ”Mara kan man kalla en känsla i kroppen precis innan man ska somna, vakna eller när man har feber.

          Man kan känna sig som en stor kudde, sedan som en tunn sytråd och så stor igen, och tunn igen.

          Det är många barn som har haft en känsla av att bli jättestora och sedan pyttesmå. Oftast har man det bara medan man växer.”

            Tack snälla ❤️
            Oerhört intressant (det var jag som skrev om min son ovan)

          Precis så hade jag med! Tungan kunde också kännas jättestor i min mun då. Har försökt förklara det för vänner i vuxen ålder men ingen har förstått vad jag menat. Skönt att någon gör det!

            Samma här. Tungan kändes som en stor klump i munnen.

            Jag har haft samma med tungan! Som att den växte i munnen. Dock tyckte jag det bara kändes skönt (?)

          Wow intressant! Jag brukar känna mig som att jag är en stor ihålig brons-staty. Ihålig men ändå jättetung på något sätt. Väldigr märklig känsla!

          Detta är spännande! Det kallas Alice in Wonderland syndrome (ja faktiskt). Googla det, det är fascinerande. Hade samma som liten, och fortfarande ibland. Det är neurologiskt. Många med migrän som äldre hade detta som barn.

        Oj va sjukt! Du väckte precis minnen som jag helt glömt! Tror jag upplevde det också när jag var liten. Var något så otroligt bekant och svaga minnesbilder när jag läste din text.

      Kolla upp sömnparalys. Det kan ibland komma med hallucinationer.

      Jag tror att du har somnat, fast du inte tror det, och drömmer helt enkelt.
      Några gånger har jag hört att nån ringer på dörren framåt morgonen, men det är bara som jag drömmer.

        Ja jag kan ofta typ hallucinera när jag precis somnar. Någon typ av stadie mellan vaken och sömn.

      Om du är helt förlamad samtidigt kan det handla om sömnparalys. Har själv fått såna, med obehagliga hallucinationer.

      Brukar ibland ”höra” att nån skriker mitt namn, lite argt precis när jag ska somna. Tänker att det är som när man halvdrömmer att man snubblar på nåt och rycker till precis när man ska somna. Hjärnan är skum.

      Tror du börjar drömma innan du somnat helt

    Ni som tycker det ska införas krav på munskydd, använder ni munskydd redan?

      Japp.. Jag gör.

      Nej för jag glömmer alltid att ta med dem ut till bilen.

      Tror dock att skulle det bli krav på munskydd skulle jag nog gå ut ännu mindre än jag redan gör.

        Ja samma för mej. Kommer gå ut ännu mindre. Vad jag är trött på detta. Nästa år bara måste bli bättre.

      Nope, provade men folk verkade ta det som en utmaning att vara så nära en som möjligt på allmänna ytor tex affären så näe, kommer inte använda munskydd ute mer.. Inte förrän folk kanske får lite mer vett bakom pannbenet och kan respektera avstånd..

        Oj, vart bor du?
        För här verkar det vara tvärtom, har man munskydd tar folk avstånd.

          Samma här. Hade munskydd i affären för 3 veckor sedan (ligger tyvärr sjuk i covid nu ändå), då började folk ta omvägar för att gå runt mig. Så märkligt haha.

          Jag trodde det skulle vara så också men icket, tyvärr.. Är knappt någon som tänker på avstånd eller ens använda handsprit/handskar häromkring=Norrbotten vid kusten och då har vi ändå stort utbrott av sjuka senaste tiden men folk verkar tycka det är vardag och vanliga tider, fullt med folk överallt och inget tänk allmänt trist nog :/

      Ja

      Japp. Är gravid så extra försiktig. Använder inomhus om jag behöver besöka nån butik / MVC eller så.

      Nej, bara för att ingen annan gör det!!! Dock bor jag i Tyskland halvårsvis och där använde jag det hela tiden för myndigheterna har en helt annan approach och folk sköter sig på ett annat sätt. Dock går jag knappt ut men jag har bestämt för att det är över nu, nästa tur till butiken blir det munskydd.

    Mitt drömjobb finns att söka nu. Jag tar ut min masterexamen juni 2022 men har en kandidat inom området, jag kan ju ta ut en magister i vår, men om jag läser en master får jag en termin praktik på min drömarbetsplats. Jag kommer att lämna in en arbetsansökan nu, men jag kommer inte få tjänsten då jag saknar spetskompetensen jag får av min master. Tjänsten är på tre år, så den kommer inte att finnas att söka när jag tar ut min examen, men kan ju finnas tillgänglig senare.

    Det känns bara som ett supersätt att avsluta 2020 på.

      Vet att sådant verklige s-u-g-e-r! Hart vart i samma sits själv, men kan därmed också berätta att andra (kanske ännu bättre) jobb kommer dyka upp som kommer vara lika intressanta! Och tänk såhär, om just denna tjänsten dyker upp sen om ca 3 år (eller tidigare, mycket kan hända och folk lämnar ofta tidigare än planerat av en massa anledningar) så är du i en ännu bättre positoin att få den då med färdig utbildning samt lite erfarenhet. Det blir bättre, lovar!

        Tack, det där hjälpte faktiskt ❤

    Tips på roliga spel som två personer kan spela?

      Khet är sjukt kul

      Kolla förra veckans öppet spår.

      Sänka skepp

      Kasta tärning. Ticket to ride. Sänka skepp. Chicago.

      Exit

      Canasta

    Jag kommer bli ensam i jul i är, tog det slutgiltiga beslutet efter presskonferensen idag. Nu till min fråga, borde jag ändå fixa lite julmat till mig själv eller är det bara sorgligt och patetiskt? ?

      Nej, inte ett dugg sorgligt eller patetiskt! Gör precis som du själv vill! Det är det aboslut bästa med att fira själv/nästan själv – man kan välja ut det bästa av jultraditioner man tycker om och köra all in på det och välja bort sådant man inte gillar eller bry sig i, samt lägga till lite andra saker som kan kännas lyxiga 🙂

      Nej klart du ska fixa julmat, det behövs efter detta pissåret ❤ Köp en massa mat och annat gott som du älskar och njut, passa på att äta sådant som bara du gillar så du inte kan äta det så ofta. Inget patetiskt med det?✨

      Såklart! Du behöver inte gå all in om du inte orkar, men satsa på det du gillar mest.

        Tack alla för svar ❤️ Nu blev jag lite peppad

      Passa på att beställa en jultallrik från nån restaurang o hämta upp!

      Varför skulle det vara sorgligt och patetiskt? Tycker du att människor som brukar fira jul ensamma och köper julmat till sig själva är sorgliga och patetiska?

        Menade inget illa och menade inte så

      Hahaa… alltså. Att äta mat som man själv anser vara god kan man väl göra oavsett om man är ensam eller med andra människor? 😀 Märklig fråga. Tycker du om maten som många traditionellt äter vid jul kan du äta den vilken dag du vill, oavsett om du har sällskap eller ej.

      Absolut inte. Lyxa till det och gör precis det du vill göra och äta. Se på Kalle eller inte, du bestämmer ?

      Inte alls sorgligt! Tänk om, vänd inställningen – kommer bli supermysigt ju ?

      Klart du ska! Gör det så mysigt du kan och försök njuta av att få äta god mat framför TV:n och bara slappa.

      Så jäkla kul! Är skittrött på min karl, så hade älskat att fira ensam ? Hade lagat min favoriträtt, sett roliga filmer, facetime:at några kompisar eller familj, läst några feel-good böcker och sen somnat med ett leende över att jag haft så mysigt i eget sällskap! ❤️

        Men gör det då? Och skilj dig?

          Men lägg av

            Men vaddå lägg av? Hon är skittrött på honom och vill inte ens fira jul med honom? Låter det som ett sunt, lyckligt äktenskap?

        Varför firar du inte ensam då? Säg till honom att du önskar dig det i julklapp i år.

    Kan vi diskutera Antonijas beetende?

      Nej, helst inte.
      Hon är sjukt ointressant

      Men ja! Hon är så…. inga ord.

      Vad har hon gjort

    Tips till nästa test av influencerprodukter/-tjänster. Kan inte Camilla testa kristaller från Oh la moon och se om de funkar.

      Kan berätta för dig redan nu utan att ens ha testat dem att de inte funkar.

      Jag är väldigt skeptisk till sånt här men känner mig ändå lite nyfiken. VARFÖR skulle det funka med en sten? Vad gör den? Upplys mig gärna!

        Stenar är en sådan sak jag egentligen inte tror på men likt förbannat sitter jag med en sten som jag håller kär. Hade två missfall på raken, köpte en såkallad månsten och la under madrassen och väntar nu mitt andra barn utan några missfall mellan. Den logiska sidan inom mig dumförklarar mig medan jag är för rädd för att slarva bort den ifall att den skulle funka liksom hahaha.

      ?

    Hade just nattat min 5 månaders bebis (som är inne i en fas då hon sover extremt dåligt) då någon ringer på dörren säkert 5 ggr så hundarna börjar skälla. Nu blir det att börja om igen. Imorgon är det jag som skruvar bort ringklockan ? har sagt till alla att ringa till oss före de kommer. Vilket ofta svärföräldrarna inte gör. Och de kommer minsann in till oss hela tiden. Ringer på en gång och sen stövlar in. Nu känner jag att jag svamlar men är extremt trött med en pigg bebis. Ha det bra alla ?❤️

      Lås dörren?

      Jamen skruva bort ringklockan och se till att ha dörren låst jämt. Frågar de varför så hitta på nåt om att det varit skumma typer i farten så ni vågar helt enkelt inte ha olåst ??

        Eller så säger man som det är om de frågar. Att dörrklockan väcker ungen.

          Och angående låset så säger man att man vill ha dörren låst när dörrklockan är borta för att inte bli skrämd av att ha en gäst bakom ryggen som man inte hörde när den kom in.

    Här kommer ett lass med gnäll.
    Blir så fruktansvärt trött på min sambo som inte förstår pms och ens humör när man har mens. Just nu har ja världens menshumör haha och kanske inte är den trevligaste meen ja försöker o ja vet att man inte får bete sig som man vill bara för de.
    Men ne då förstår han noll och de blir bråk, ja önskar så djävulska innerligt att han skulle kunna förstå mina känslor någon gång.
    Så här är de i vanliga fall med, tar ja upp mina känslor så blir de bråk och ja tydligen fiskar efter tjafs.
    Känns så trökigt o ja har slutat prata om mina känslor men samtidigt förväntas ja förstå honom och hans känslor.
    Ja vet inte va ja ville ha sagt men ja min kväll.

      Jag har precis samma. Eller han förstår inte mig alls. Har varit hemma med sjuka barn 2 veckor nu när han har jobbat normalt. Idag när jag stod och lagade mat,hade händerna ordentligt smutsiga och bad honom ta ut nåt ut kylen och öppna det till mig. Men nej då börjar han säga till mig att jag aldrig kan nåt själv bla bla. Då flippade jag. Sa att han är utan mat och kan börja se på lägenheter. Jag blev från 0 till 150 på 2sek pga PMS samt helt för länge ensam hemma med barnen ??‍♀️
      Men nej. Nu är han sur på mig för att jag blev arg. Ibland har jag lust att skiljas och flytta med barnen.
      Men sen kan han vara världens bästa man ibland också, han har bra sidor också.

        Varför plågar ni er själva med att vara ihop med dessa mansbebisar?

          Därför att vi har barn med dem och viöl vill inte missa hälften av deras uppväxt samt för att våra män har goda sidor också som överväger on a good day.

            Jepp, vi har barn tillsammans och vill inte ha halva halva tiden och skulle aldrig vara så elak att jag skulle ta barnen helt ifrån han, han är ju en bra pappa. Men då båda är supertrötta, tufft år bakom och sjuka barn så blir alla extra irriterade till sist. Och då kommer det dåliga perioder i ett förhållande. Jag kan inte förstå dagens tankesätt på att om det blir lite tuffare,skilj er! Jag kommer försöka in i det sista att hållas ihop,trots att jag väldigt ofta kan tänka att oij vad livet skulle vara lättare utan man, men faan jag skulle ha tråkigt.

              Fast säger man så där till sin partner som TS man gjorde, kan ju inte något positivt senare väga upp det. Småbråk, ja det är naturligt, men rent ohyfs, not so much.

      Inse att det är ett stort slöseri med tid och energi för dig att försöka slå i honom empati. Det funkar inte, han har inte förmågan. Som att be en 3-åring att lösa en integralekvation. Bästa rådet jag fick av en psykolog innan jag dumpade min oempatiska fd sambo. Nu behöver man såklart inte dumpa pga det för andra bra sidor kan väga över, men inse att det är noll poäng att försöka få förståelse.

      ”Jag har slutat prata om mina känslor”

      ”Samtidigt förväntas jag förstå honom och hans känslor”

    Förra året köpte jag en glittrig nyårsklänning, men kunde inte använda den för den glittrade av sig så otroligt mycket! Sen dess har den hängt framme på en skåpsknopp, då och då tar jag ut den för att skaka av den men den glittrar fortfarande av sig.

    Jag vill kunna ha den i år, trots att det inte blir något stort firande så vill jag ändå vara lite nyårsfin, men hur gör jag för att den inte ska glittra av sig, har ju som sagt haft den i ett år.?

    Jag har testat att spraya hårspray på den, funkade lite, men den glittrar ändå. Skakar som sagt av den med jämna mellanrum, men det hjälper inte. Jag läste någonstans att det rekommenderades att tvätta ett glittrande plagg, men då kommer nästa fråga: sätter sig glittret i tvättmaskinen då? Jag bor i lägenhet så jag har inte egen tvättmaskin och det vore ju inte så kul för den som kommer efter och tror att den får rena kläder men istället får glitter på köpet?

      Tvätta den enskilt och låt sedan maskinen gå ett-två program helt tomt efter. Torka ur trumman noggrant med en trasa, även innanför gummilisterna. Då borde det gå bra utan att grannarna får ta del av glittret ?

        Tack, ska testa! Ska jag tvätta med handtvätt/fintvättsprogram också?:)

          Låter som ett extremt slöseri med vatten, och inte alls särskilt schysst mot miljön

            Åh herregud. Att folk orkar.
            Det är en engångsgrej. Jösses.

            Hahahaha!!! Du är säkert en småföretagare som duschar en gång i veckan. Sektmänniska

              Hahaha sån som!!!!*

              Bryr inte du dig?

                Ehh inte tillräckligt för att inte kunna köra ett extra tvättprogram så grannen har en ren maskin ?

                  Hahahaha, mer glitter åt alla?

      Det hände en glitterolycka på jobbet (förskola) häromdagen, då jag fick en hel burk över tröjan ? fick borsta dammsuga den och sedan tvätta. Nu är den okej, har inte tänkt på att det skulle vara glitter kvar i tvättmaskinen. Annars tänker jag att du kanske kan handtvätta först, eller typ spola av i duschen, och sedan in i tvättmaskinen? Så kanske det värsta sköljs bort redan innan det hamnar i maskinen.

        Hahaha men gud, vad fint??
        Väldigt smart faktiskt! Kanske t.o.m ska dammsuga av den först, sen in i duschen och sen tvätta, villig att testa allt, haha???

      Använd den ändå! Lite glitter här och där piggar nog upp ?

        Sant! Men hade hellre glittrat av mig hemma än hos någon annan?

          Du ska ändå inte vara hos någon annan på nyår.

            Eh jo, jag ska vara hos min familj. Man får fira jul och nyår med 8 personer, vi är 4.

              Familjen borde bli glad av lite glitter.

              Det där med 8 personer gällde på restauranger, nu är det 4 som gäller där. Hemma gäller sunt förnuft.

                ”Möt bara de allra närmaste”, sa Löfven själv. Man får träffa sin familj.

                  De kanske är 3 i samma hushåll som firar med någon som bor ensam.

            Kan du inte gå upp och pekpinna alla som ska fira jul också.

      Dra en roller över klänningen. Eller dammsug. Jag skulle INTE köra den i tvättmaskinen. I så fall skölja av den för hand.

        Har för mig jag testade roller förra året, men ska testa igen?

    Har fått en knöl i ansiktet, typ halvt på/ovanför käkmuskeln framför örat. Ringde i början av aug (då hade jag haft den i ca 2 mån), till VC o ville ha tid för att kolla upp. Har fortfarande inte fått en tid (ja jag har haft kontakt med dem under tiden), hur länge är det rimligt att vänta? Jag har inte besvär av den men OM det skulle vara ngt vill man ju gärna veta… ?

    Anslut inte. Lyxa till det och gör precis det du vill göra och äta. Se på Kalle eller inte, du bestämmer 🙂

      Anslut inte till intranätet ?

    Hur ser era Jultraditioner ut? Förberedelser inför julen samt firandet på julafton?

      Tänker alltid på när jag själv var liten när jag tänker på julen. Nu när jag själv har barn vill jag göra likadant för jag hade alltid sån magisk julkänsla och som kom tillbaka efter 15 år tack vare barnen. Förberedelser är kanske inget speciellt, pyntar och fixar och skapar stämning till första advent, kollar på gamla julkalendrar om och om igen, pratar jättemycket om vad som ska ske, tomten osv.

      Exakt samma tradition som jag hade kör jag vidare på: På morgonen har det kommit ett paket i julstrumpan och det ska vara något litet men fint och som håller en sysselsatt under dagen lite grann. En mysig julfrukost. Allmänt mys fram till 11 ungefär när man börjar fixa inför julbordet som brukar stå klart till kl 12.30-13.00. Plötsligt är det Kalle Anka kl 15 och då kommer all god julfika fram, medan man väntar spänt. Efter det samlas man och delar ut julklappar, som alla öppnar en åt gången och en klapp i taget (svårt i början när barnen är små såklart). Och sen är det bara en massa mys och god mat och fika kvar, julfilm på kvällen kanske. Jag älskar julen! Och aldrig någonsin paketöppning förrän SEN EFTERMIDDAG annars är ju all spänning med dagen förstörd tycker jag 😀

    Jag tycker gravida kvinnor är sjukt sexiga.

      Jag tycker att gravidmagar är äckliga.

        Tycker jag också.?

          Jag med! 🙁 Har lite fobi, tycker verkligen det är så äckligt.

        Gravidmagar efter 7e månaden är riktigt äckliga.

        Och då har jag ändå varit gravid och fått två barn ?

          ? What she said…

      Usch, hatade att vara gravid, kände mig verkligen inte sexig, mer som en påse skridskor.

      Är gravid i vecka 34 och känner mig grotesk.

        Är du mycket stor?

          Googla gravidmage vecka 34 så får du dig en uppfattning

            Najs. ?

            Haha så kan man ju inte göra. Kan ju va enorm skillnad från person till person hur stor mage man får ? och vissa behåller ju typ sin kropp i övrigt och får bara stor rund mage medan andra blir ”tjocka” över hela kroppen..

    Mår så jävla dåligt, blev dumpad i tisdags av mitt livs kärlek efter 6 år. Han har flyttat ut. Känns overkligt och vidrigt. Behöver ert stöd och tips och gärna berättelser från er som vart med om samma…

      Har vart i samma sits. Mådde så dåligt under en period att jag på riktigt trodde jag skulle dö. Idag 8 månader senare mår jag riktigt bra.
      1. Avfölj på alla medier. Gör det bara det är så viktigt. 2. Försök träna.. 3. Försök meditera 4. Träffa vänner och älta .. 5. Sysselsätt dig med något för att fokusera på något annat än att tänka på allt hela tiden. (Lättare sagt än gjort men FÖRSÖK. De är lite uppförsbacke i början att behöva fokusera bort tankarna på honom men det går lättare och lättare för varje vecka.) 6. Rensa gamla grejer och flytta om möjligt. 7. Bli du 2.0. En ny bättre version av dig. Färga håret eller shoppa nya kläder,
      8. Läs på om positiv psykologi och attraktionslagen. Detta är viktigt för det vad var som höll mitt liv upp för då visste jag att om jag ändrade mina tankar så går blir livet efter vad jag vänjer att tänka och sända ut för energier, . Lyssna på podden attraktionslagen 2.0.
      9. De tar tid. Men det kommer att bli bra. Som sagt jag trodde jag skulle dööööö månad 1.2 och 3 men för varje månad som går nu så känns allt så mycket bättre och man blir en så mycket roligare person som uppskattar mycket mer saker i livet ❤️ Det kommer bli bra för dig ❤️

        Tusen tack för dessa tips, ska ta till mig av dom! ❤️

    Har precis fått veta att mannen jag träffar har fru. Och frun är någon jag har en hel del att göra med (visste absolut inte) så stämningen just nu är så jävla stel. Funderar på att byta jobb. Eller byta stad. Eller bara gräva ner mig i nåt hål nånstans.

      Låter inte trevligt. 🙁 Vet hon om det nu att han var otrogen?

        Jag sa åt honom att han måste berätta för annars gör jag det, men jag tror inte att jag någonsin skulle våga om han inte gör det ? vill inte säga hur jag och frun känner varandra för det är lätt att inblandade fattar vem jag är då, men det påverkar absolut mitt vardagsliv. Borde bara flytta.

      Mannen skall flytta!

        Det skulle inte hjälpa mig tyvärr, men det får han gärna göra ändå.

      Det är inte ditt fel. Så länge du slutat träffa honom är det ju inget fel från din sida. Du blev liksom lika lurad som hans fru. Ok visst hon blev tusen gånger mer lurad men det blev du med..

    Är gift och har barn. Har världens bästa man som gör allt för att jag ska vara lycklig och världens bästa make och pappa på alla sätt och vis.
    Ändå tänker jag på en annan kille minst en gång om dagen. Kan fantisera om att jag träffar honom och göra scenarion. Värst är om jag har drömt om honom, då är jag på riktigt dåligt humör och kan knappt visa kärlek till min man.
    Känner mig vidrig som en tänker på den här killen då jag aldrig kommer lämna min man för jag älskar faktiskt honom och är kär men den andra killen vill inte lämna min skalle.

    Huuuuur får jag bort honom ur mitt huvud?

      Det kommer gå över!

        Har pågått i 4 år, så när?

          Jävlar

      Visar han dig interesse eller visa du honom?
      Oavsett, så vet du väll att detta är bara en lek, och hade ni bott tilsammans, då hade alla de fina fantasierna försvunnit.

        Det är ingen jag träffar eller har träffat på flera år så finns ingen lek finns bara i min hjärna.

          Lek I din hjärna då 🙂

      Samma här Ts. Killen jag tänker på är mitt ex som det tog slut med för 13 år sen. Har varit tillsammans med min man i elva år. Han är en underbar människa som gör allt för mig. Jag älskar honom verkligen. Förstår inte varför jag inte kan släppa exet?

        Så sjukt! Enda som är skönt att veta är att vi inte är ensamma i alla fall …

    Jag funderar på om Alice Stenlöf skänker majoriteten av summan i sin bössa själv? Hon har nästan enbart gåvor från anonyma givare och har inte alls lika mycket kommenterar och hejarop som till exempel Linn Ahlborg eller någon annan influencer, har på sin bössa i musikhjälpen. Vad tror ni?

      Om hon skänker själv är det ju jättebra, fler flunsor borde ta av sina egna pengar och skänka, inte bara försöka få andra att skänka.

    Väntar på ett organ för att överleva. Fråga vad ni vill.

      Vad är det för organ du väntar på?

      Vilket organ behöver du?

        lever

      Vad har du för blodtyp? Är registrerad som organgivare, men det är ju bara om jag dör. Tänker att teoretiskt kan de ju ta halva levern från en människa och båda kan leva med det eftersom levern växer tillbaka.

        Minns inte vilken blodtyp jag är. Men det har inte bara med blodtyp att göra, levern från donatorn måste passa min kropp storleksmässigt också. Det är bara för vissa det fungerar för att få från en levande donator. Jag måste få en helt ny.

          Vad menas med helt ny? Oanvänd? Hur funkar det? (Undrar genuint, ingen raljans).

      Hur länge du väntat på?

      Vad är det som gör att du behöver en ny lever? Håller mina tummar att du får leva länge till ❤

      Har själv fått två organ transplanterade (njure och bukspottskörtel) förra året, hoppas du får det magiska samtalet snart och lycka till! <3

    Är nyligen fyllda 20. Har sambo. Vi har köpt lägenhet och bott ihop sedan ca 1 år tillbaka, varit tillsammans flera år också. Båda har fasta jobb. Tjänar inte en förmögenhet, men vi har definitivt så vi klarar oss! Vi är sugna på barn och jag känner mig nästan stressad (dumförklara mig inte) för vill vara en ung mamma. Vill plugga men tänker göra det om några år för vill ha en bra mammapeng. Borde vi skaffa barn? Hjälp mig/oss gärna att resonera… Ska också ta ut min spiral pga den har suttit där så länge som den ska, planerar inte att sätta in en ny pga vill veta vem jag är utan hormoner. Är så rädd, kluven, fundersam m.m. Kan inte prata med detta om någon förutom min pojkvän, då vi vill att eventuell graviditet ska komma som en överraskning.

      Kan också tillägga att jag har svårt för min sambos föräldrar, kommer tex inte klara av att lämna bort mitt framtida barn till dem. Också jätterädd att stå ensamstående med en bebis och få alla att säga ”vad var det jag sa” för att unga föräldrar oftast inte håller ihop…

        – Också jätterädd att stå ensamstående med en bebis

        Du klarar det som massor av kvinnor har gjort OM…

          Varför vill du vara en ung mamma? Jag kan ibland avundas 20-åringar och allt roligt de har framför sig. Jag fick mitt första barn vid 30 och är glad över att jag inte fick barn tidigare. Framför allt inte med killen jag var tillsammans med när jag var 20 😀 Det händer mycket mellan 20- 25 och 25- 30.

          Åk på roliga resor med dina vänner och/eller din kille (efter Corona), plugga, lev studentlivet, gör karriär och njut av att inte ha så mycket ansvar.

            Förstår att du tänker så! Men är så KLAR med att supa, festa, osv. Gillar inte alkohol. Vi har rest till många många länder ihop, samt har min familj hus utomlands. Har också rest med mina kompisar. Känner att nästa steg är att jag vill uppleva allting som en familj 🙂 Vi har varit tillsammans i snart 6 år, så känner ändå att vi är stabila. Tack för jättebra svar!

      Såklart att ni ska skaffa barn!
      Men inte nu dock. Vänta några år. Barn ska inte ha egna barn

        Förstår hur du tänker! Men både jag och sambon är väldigt mogna och skulle säga att vi är äldre i huvudet än på personnumret haha. Får ofta höra att vi känns äldre än vad vi är (hoppas inte man får höra det när man kommer upp i högre ålder?)

          Har ni legat än?

          20 är ju inte särskilt ungt. Om ni är säkra och har ekonomin så kör tycker jag. Det kommer aldrig att komma ett ”rätt tillfälle”, det är inget som säger att det blir bättre bara för att ni väntar ett par år. Oftast växer man väl med uppgiften också.

          Jag var 26 när jag fick mitt första, och om det är nåt jag ångrar så är det att jag inte lyssnade på mig själv och fick barn tidigare. Då hade vi fått fler år tillsammans.

            Men skojar du eller? 20 är skitungt!
            Det är bara månader sedan man fortfarande var tonåring. Det är 5 år kvar tills man är helt färdigutvecklad.
            När man är 20 har man gått på dagis och i grundskolan under 90% av livet.
            Man har ingen livserfarenhet, man har ingen arbetslivserfarenhet. Man har egentligen ingen erfarenhet överhuvudtaget.
            Men man tror att man har en jäkla massa erfarenhet och är väldigt mogen för sin ålder osv osv. Vilket gör att de har noll självkännedom.

            Det kanske inte kommer ett ”rätt tillfälle” men det kommer garanterat 110% att komma BÄTTRE tillfällen.

              ”men skojar du”
              Nej. Jag tycker inte att man är för ung vid 20. Självklart har man ju olika personliga förutsättningar och ofta har man ju tex inte jobb vid 20, vilket ts dock har. Jag tycker inte att åldern är det som avgör, har många unga föräldrar i min närhet som klarar det galant.

                Ts kanske har ett fast jobb, men uppenbarligen ingen riktig utbildning. Skaffa det först, tänk på barn sen.

                  Eller så funkar det att göra tvärtom. Det finns människor som lever bra liv utan utbildning också.

                    Varför välja bort det när man är ung och har chansen?

          Nej, vänta. Det händer mycket med en själv och mognaden mellan 20-25. Vänta!

          Jag tvivlar inte alls att ni tycker att ni är mogna.
          Men det är så ätt det inte går att komma ifrån biologin. För det är faktiskt så att hjärnan inte blir helt fullutvecklad förrän man är 25. Det är först då man har 100% av konsekvenstänket etc.
          Det här varierar inte nämnvärt och det finns inget som går att speeda upp denna mognad.

            Gällande fertiliteten går det heller inte att komma undan biologin och då är det ju helt utmärkt att skaffa barn runt 20..

              Inte särskilt mkt större chans än när man är 25-28…

              Fertiliteten är som allra bäst när man är 16-18. Betyder det att man är bäst lämpad att bli förälder då?
              Det är först när man är 34 som fertiliteten går ner så att det blir märkbart.

              Varför ha så bråttom?

        Man är barn upp till 18 år. Hon är 20.

      Det är väl ganska bra att ha en utbildning först kanske, och även ett fast jobb. Dessutom nog lättare att läsa in en utbildning utan barn som tar massa tid och energi.

        Jag pluggar nu med små barn. Jag ser det som en fördel, slipper ha långa dagar på förskolan osv 🙂 man är inte låst på samma sätt som när man har ett jobb.

          Och jag har läst med de som har slitit för att få ihop allt med barn och plugg, så det beror nog på. Kanske hur jobbiga barnen är t.ex. Men som sagt, att ha ett fast jobb innan barn är ju såklart en fördel.

            Och vad man pluggar också skulle jag tro.

            Jag menar inte att det är skitlätt, såklart är det ju fortfarande motsvarande ett heltidsjobb. Men man är friare med sin tid fortfarande.

              Fast inte minst för barnets skull är det ju en tryggare situation om föräldern har ett jobb och lön.

                Csn?

                  För det är ju jättemycket bättre än en fast lön!!!

                  csn är ett lån som måste betalas tillbaka. Det är ingen inkomst på det sättet.
                  Och vad gör man om man inte får ihop pusslet med barn och studier? Om man kuggar på tentorna och inte får ihop tillräckligt många poäng för att kunna ta lån nästa termin?

      Jag är 26 och har fått barn nu, min sambo är 31 så hans vänner började få barn redan för flera år sen medan jag är först ut av mina. Vi har varit tillsammans i många är och jag är GLAD att vi väntade. Dels har vi hunnit göra så mycket bara vi två, resa till exempel, och det känns viktigt att ha det med sig. Allt vi gör från och med nu blir ju som familj, och den tiden vi hade när det bara var vi två kommer ju aldrig tillbaka (haha buhu nu blir jag nästan gråtig). Sen har vi hunnit köpa hus, jag har läst min utbildning och fått det jobbet jag ville ha. Allt detta kändes skönt att ”checka av” innan för min del. Men! Det viktigaste tycker jag är att vår relation idag är något helt annat än den var när vi blev tillsammans. Både tid och ålder har gjort att vi vuxit och blivit sammansvetsade på ett sätt som verkligen krävs nu med en liten bebis. Vi har stött på utmaningar och hinder på vägen och blivit trygga med varandra. De bråken vi hade för 7 år sen t.ex. skulle vi ALDRIG bråka om nu ? Så… Det finns ju inget som säger att relationen håller för livet bara för att man väntar med barn. Men jag tror helt klart att man har en tryggare grund när det svajar om man upplevt saker både som individ och par och verkligen känner att man sett alla den andras sidor innan man beslutar sig för att ge sitt allt till en ny liten människa.

        vad bråkade ni om förr som ni inte bråkar om nu?

          Ett tydligt exempel är svartsjuka (för att vi ännu inte var trygga i relationen och med varandra – nu är vi inte ett dugg svartsjuka. Åldern har väl gjort sitt också ?).

        Vilket fint och klokt svar ?

      men Gud, du är väl ingen barn!
      Jag är från Östeuropa, och vi avsluta universitet vid 21-års ålder.
      Nästan alla få barn i den ålder.
      Så ung är du inte.

      Det är bra att kolla med försäkringskassan hur mycket pengar du kan få om du är ledigt nu.
      Jag tycker inte att det är dåligt att skaffa barn tidigt, då kan man plugga när barnen är lite äldre, typ 5-6, stanna hemma med de längre och sen är man bara 25 och kan fortsätta göra karriär om man vill.
      Jag har väntat för länge och nu är mitt karriär så gott som avbruten efter mammaledighet och jag har många många år av plugg bakom mig.
      Prata med din familj, med din sambo och ser om ni kan klarar er på mammapengar, Bra om ni kan förbättra där lite grann, för att det kan göra stor skillnad 😉

        Att ”nästan alla” gör på ett visst sätt behöver ju inte per automatik betyda att det sättet är ett bra sådant! 20 är jätteungt att få barn, du kan inte förneka att man inte är helt färdigutvecklad i hjärnan då. Självklart är det bättre att få barn när man är mer mogen.

          Gud vad negativa ni är här inne. Allt i livet behöver inte gå efter era mallar för att vara okej.

            Det är skillnad på att vara realist och att vara negativ.

            Tack för alla fina, bra, peppande, kritiska & mogna kommentarer! Jag tar åt mig av allihopa. Uppdaterar er här om ni vill, om ett tag, hur vi tänker gå vidare med detta?

          Jag håller inte med. Jag tycker inte att man är mogen bara man är äldre.
          Man blir mogen när man få barn.
          Annars går man rund som en 20-åring tills man är 30+.
          Och då känner jag både de som fick barn i 20+ och i 30+.
          30+ bara förblev barn längre (jag med).

            Du kan inte generalisera dina egna egenskaper på andra. Om det krävs barn att du ska bli mogen betyder det inte att alla andra också gör det.

            va???

            Händer verkligen inte alla… Känner flera som verkligen inte mognat av barn. Farlig myt att sprida.

            Du håller inte med biologiska fakta om att hjärnan inte är helt mogen vid 20?
            Det övriga du skriver är helt åt skogen så det tänker jag inte ens kommentera.

              Länk på fakta?

                https://www.hjarnfonden.se/2020/01/tonarshjarnan-mer-kansla-an-fornuft/#

                ”Hjärnbarken, det som kallas hjärnans grå substans, är indelad i lober och mognar från bakifrån nackloben och framåt, pannloben som ansvarar för vår kognitiva förmåga, dvs planering, förstånd och beslutsfattande mognar sist och fortsätter att utvecklas tills vi är i 25-30 års åldern.”

                Källor:
                Barnneurologi (2017); Martin Jägervall, Johan Lundgren (redaktörer)
                Hjärnan (2012); Lars Olsson, Anna Josephson (redaktörer)
                I Barnets Hjärna (2005); Hugo Lagercrantz
                Tonårshjärnan, risk och sex, Åke Pålshammar, Läkartidningen (2010) nr 6 vol 107
                Grymt Fett – en filmserie om tonårshjärnan (2012) AstraZeneca

        ”Jag är från Östeuropa, och vi avsluta universitet vid 21-års ålder.”

        Vid kandidatexamen?

          Utifrån det Ts skriver tycker jag absolut det finns förutsättningar att skaffa barn.
          Själv är jag 33 och gravid med mitt första. Som jag har längtat! Har absolut känt mig redo sen 20-årsåldern men omständigheter i livet ville inte förrän nu. Och visst har jag upplevt otroligt mkt under dessa år, pluggat och hunnit jobba mig uppåt och till en bra lön och position osv. Rest, festat, haft relationer, lärt känna mig själv på ett djupare plan.
          Men om jag ser tillbaka tycker jag fortfarande att jag va redo i 20-årsåldern. Jag hade mer livserfarenhet då än många i min nuvarande ålder har. Jag hade gått igenom mycket och va mogen och trygg i mig själv.
          Plugga med barn ser jag som absolut noll problem, jag läste en relativt svår (men inte överjävlig utbildning) och har aldrig haft så mycket fritid som då.
          Enda fördelen jag kan se med att jag har väntat med barn tills nu är att jag nu befinner mig i ett sammanhang då de allra flesta runt omkring mig också är småbarnsföräldrar eller blivande sådana. Finns risk för ensamhet om alla polare är ute och festar på helgerna och man själv sitter med en snorig unge.
          Sen undrar jag över vad du menar med att du inte gillar dina svärföräldrar och inte vill lämna barnet till de? Handlar det om att du inte gillar de som personer får du helt ärligt ta och skärpa till dig, det är ingen anledning (och ett omoget resonemang). Om de är olämpliga och inte ska ta hand om ett litet barn så gör du såklart helt rätt i att inte lämna bort till dem.

            Man har rätt att vägra lämna sitt barn till vem man vill hörredu.

              Jojo det har man förståss. Men jag anser det småsint att förneka sitt barn nära relation till sina farföräldrar om man inte har någon faktisk anledning mer än att man inte tycker om de som personer.

                Finns troligen en anledning till att man inte tycker om dem i så fall. Varför ens ungås med folk man inte gillar?
                Men man borde nog tänka sig noga för innan man binder upp sig med nån vars ursprungsfamilj man inte gillar, ofta får man ju dem på köpet…

          Man börjar skola vid 6-7
          Avsluta vid 17 år och börjar plugga
          Vid 21 är man klar om man tar en 5 års utbildning
          Det är faktiskt likadant i Storbritannien.
          Man har inte tid att vara bebisar hela livet.

            Hahahaha. ”Bebisar”.

            Haha så skön

            Intressant sätt att räkna har ni där i Östeuropa.

              ? Kanske gick på en dålig skola?

              Nee, det är här som man är dåligt på matte i skolan 🙂
              En del barn börjar vid 6 års ålder, andra vid 7 års ålder (beror på när man är född och så väljer föräldrarna när de tycker det är bra att börja)
              6+ 10 års skola = 16 år
              16år på våren avsluta man skolan och börja på hösten universitet tex. Man kanske fyller 17 då.
              17 börjar man på hösten -HT1 + VT1
              18 år -HT2+ VT2
              19 år -HT3+VT3
              20år -HT4+VT4
              21år-HT5+VT5 – klart!

                Nu bor vi i Sverige och vårat skolsystem ser inte ut sådär.
                5+ 13 års skola = 18 år
                18 år på våren tar man studenten och börjar universitetet på hösten när man fyllt 19.
                19 börjar man på hösten -HT1 + VT1
                20 år -HT2+ VT2
                21 år -HT3+VT3
                22 år -HT4+VT4
                23 år-HT5+VT5 – klart!

                MEN, man bör ha ett studieuppehåll mellan gymnasiet och universitetet på minst ett år för att få komma utanför skolmurarna. Vidga vyerna lite, få lite erfarenhet och framförallt hämta nya krafter så att man pallar med 5 långa, jobbiga och svåra år på universitetet.

            Inte illa att ni klarar en 5-års utbildning på 4 år.

              Du börjar med 17 år, då:
              17 år- 1:a år utbilding
              18 år- 2:år år
              19år -3:år
              20- 4:år
              21 år- 5:år
              Kan du räkna?

        Vad tror du att du får för jobb (Och jobbförhållanden) som 20åring i Sverige med endast gymnasieutbildning? Vad tror du att du får för föräldrapenning som 20åring och utan fast jobb i ryggen? Att det är så vanligt i Östeuropa betyder inte att det är att föredra i Sverige? Helt olika förutsättningar och normer.

          Det håller jag om med. Det är annorlunda här med utbildning, men man är inte barn vid 20 ändå.
          Det är viktigt att ha bra föräldrarpengar och att inte skaffa barn bara för att man vet inte vad man ska göra i livet.
          Men inte av anledning att andra tycker att man är för ung, eller omogen. Man vet själv om man är mogen eller inte 😉

    I-landsproblem, men min sambo har glömt beställa julklapp till mig så kommer inte få någon förrän efter jul. Mensig och besviken ?

      Du skämtar va? ?

      Du får i alla fall någon…

      Jag hade också varit besviken såklart. Plocka undan din present också, så får ni ha en egen julklappsutdelning efter jul istället. Plus att han också kan få gå utan julklapp på julafton.

      I-landsproblem hade varit att inte få någon julklapp. Det här är bara… ?

      Säg att han kan ge dig pengar istället

      Väx upp. Vad är du, 5 år gammal?

    Drömde att jag bodde på ett vandrarhem i jurassic park. Krokodiler kravlade runt på golvet inomhus och man fick springa runt en rosa t-rex som vaktade ingången till parken.

      Låter inte som en särskild bra eller avkopplande semester.

    Oh My Fuck!! Säsongsavslutningen på The Mandalorian säsong 2. Så jävla bra!!!!!! Han tog av sin hjälm för Grogu ??

      Men jävla spoiler då

        Varsågod. Master Jedi Luke Skywalker är också med ????

      Spoila inte för andra dååå.

      Meeen! Jag såg också, så gulligt!!!??

    Hur går det för Sindy Niklasson med barnen (och sig själv)? Samt Knivmicke?

      Tycker vi kan lämna barnen utanför den här diskussionen. De är två små barn med integritet.

      Alltså en knarkare med barn borde verkligen inte diskuteras här inne

    Tror ni det enbart kommer vara mellandagsrea online i år, eller ställs ALL mellandagsrea in?

      Lyssnade du på vad Johan Carlson sa så var han i det närmsta övertydlig. INGA butiker ska locka dit folk med rea.

        Nej jag har bara sett listan, hade inte möjlighet att titta och har ej kunnat kolla i efterhand.

          Läste den på aftonbladet btw tror jag och då stod det bara ”mellandagsrean ställs in” vilket inte var tydligt om det var affärer eller överallt. Ursäkta.

            Tyckte verkligen inte det var tydligt. Det finns ju inget rent lagmässigt som hindrar dem från att ha det

          Ok, det var så han uttryckte det i alla fall. Och varför skulle man inte kunna ha rea online? Det är ju ingen fara, man uppmanas ju att hellre handla där än i vanliga butiker.

            I Frankrike sköt de upp Black Friday-rea både online och i butik för att alla fysiska butiker var tvungna att hålla stängt. För att liksom jämna ut läget lite mer och framförallt för att skydda små butiker som kanske inte har någon stor onlineförsäljning.

            I Frankrike t.e.x så sköt man upp rean i november både online och i fysiska butiker, för att fysiska butiker var tvungna att hålla stängt och på så sätt jämna ut läget lite. Främst för att skydda små butiker som kanske inte har samma möjlighet att sälja online.

              Ja och redan nu är det trängsel när paket ska hämtas hos mindre ombud.

                Man kan faktiskt ofta välja hemleverans.

                  Folk är snåla och så länge hemleverans inte är lika billigt som till ombud så kommer det inte hjälpa att alternativet finns.

                    I de flesta fall kostar hemleverans en eller ett par euro mer,, så är ingen betydande skillnad oftast. Men det här tror jag hade vart ett problem oavsett om man skjutit upp rean i november eller inte – är ju snarare för att det dels är jul och det kommer med ett högre tryck på leverenser, samt att fler handlar online iom pandemin. Men tror faktiskt inte uppskjutandet av rean har vart det som påverkat, hade den inte skjuts upp hade ju istället enbart man kunnat handla online = möjligen ännu fler leverenser och uthämtningar. Nu kunde man handla online och i butik (som fortfarande måste följa alla restriktioner), så om något spreds det väl ut lite (om än väldigt lite) mer från att vara ännu mer tryck hos postombud.

                      Klart det är för att det är jul och det är ju precis min poäng. Om vi inte ens nu tycker att det är ett problem att trängas hos ett ombud, varför skulle det vara det vid rean då?

                      Många tänker nog att det inte är så farligt ”Jag ska bara lite snabbt in och hämta..”

                    När man väljer hemleverans så klarar postmord aldrig av att leverera paketet hem för ingen svarar när de ”ringer”

                      Det är just därför man klickar på länken de skickar med, väljer en tid som fungerar och kommer ihåg tid och datum ?

                    Det stämmer ju inte att det alltid är dyrare. Men folk måste ju fatta att ta sitt ansvar. Antingen gör man det som inte riskerar att sprida smitta, eller så låter man bli. Hur svårt ska det vara??

                  Verkar inte hjälpa. Vi är mitt i andra vågen och ombuden är mer fyllda än någonsin av paket. Folk tänker nog att det går snabbt, jag springer ju bara in och hämtar paketet.. men sen står de där i kö med 10 andra i en liten kiosk.

                    Tanken var ju inte att uppskjutandet av rean skulle hjälpa med att minska antal paket som hämtas ut hos ombud, utan att ge små fysiska butiker en bättre chans att överleva genom att inte missa försäljning under rean. Är ju alltid enormt tryck på leveranser och uthämtningar omkring jul, och säkerligen ännu mer i år p.g.a. pandemin som gör att fler handlar online.

              Det är ju ett väldigt konstigt resonemang. Att det drabbar alla när det inte måste. Och det är många små butiker som nu har öppnar för att handla på distans på olika sätt, så det går om de anstränger sig.

                Beror väl på hur man ser det, situationen i Frankrike är ju lite annorlunda också. Har vart två omgångar av lockdowns där alla fysiska butiker var tvungna att ha helt stängt, så för många av dessa var just julhandeln och reorna i november och december viktiga för att överleva.

              Men hemlerverans är ju alltid gratis i Stockholm i alla fall? Annars finns instabox som är superbra. Beställer typ aldrig till ombud längre

                Bor alla i Stockholm då?

        … men företag som vill tjäna pengar kommer sannolikt ändå ha rea eftersom det inte finns någonting som lagstadgar emot det, eller? Bara min pessimistiska tanke…

        Så därför får inte ONLINE butiker ha rea?

          Exakt ? Självklart gäller det inte för onlinehandel.

        Jag tror TS syftar på att online kan du ju handla på utan att träffa folk….

    Sista minut julklappar till någon som önska sig god ekologiskt mat, god godis o choklad?
    Vad ska jag köpa? någon favorit, bra märke?

      Kung Markatta har bra grejer ?

      Vivani är fin ekologisk choklad med snygga förpackningar, jag kulle lätt uppskatta att få en bunt såna med fint band runt. Finns på välsorterade mataffärer och tex Apotea.

      Baka eget godis och ge bort. Tryfflar och brigadeiros. Mums.

    Behöver lite råd. Har en kompis som jag hänger med och ibland jobbar med. Hon pratar dock väldigt mycket om mat och att hon inte har ätit eller att hon inte ätit på såhär många timmar och ändå in är hungrig. Att hon i borde äta osv, och kan ibland lägga upp bilder där hon liksom visar hennes foodbaby men hon drar liksom in magen och det finns knappt någon mage alls. Jag vet med mig att hon inte alls mår bra psykiskt och lite av detta ”beteende”/ ätstörning kan nog grunda dig i det. Men jag har själv tidigare problem med mat och hennes beteende och uttalandet triggar mig något otroligt. Jag känner dock inte för att sluta följa henne då vi trots allt är nära vänner. hjälp?!

      Var ärlig och säg att det triggar dig om hon undrar varför du tar bort henne. Inte värt att matas med sånt och må dåligt ❤

      Man kan väl fortsätta följa men dölja inläggen i ens eget flöde?

      Alltså dölj hennes inlägg och nämn när du träffar henne alltså typ att ”jag orkar inte tänka på sånt. Jag har haft problem med sånt förr så jag vill inte trigga igång konstiga tankar så jag skiter i kalorierna/kolhydraterna” eller ehatever det är ni är inne på.. typ så hade jag gjort

    För ganska längesen så stod det i nyheterna att någon störde gravfriden vid Estonia och att det blev polisanmält osv. Sen kom ju den här dokumentären ganska nyligen. Var det dom som var där och filmade? Fick dom aldrig några rättsliga påföljder för det?

      De var där med ett tyskt fartyg (Estonia ligger på internationella vatten). Men tror de väckte åtal mot svenske journalisten ändå?

        Okej! Kom bara att tänka på det, för inte hört något kring just det

      Ja, det är dom det gäller. Har inte varit någon rättegång eller nåt än. Hoppas att dom går fria för satan vilka hjältar!

        Tror inte att någon kommer att dömas. Kommer se för illa ut.

        Får se om dom får något straff då! Jag har faktiskt inte sett dokumentären än, men vill göra! Är verkligen en driven journalist som drar upp det här efter så lång tid. Men man undrar ju vad som fick han att göra detta? Han bara på vinst och förlust dök ner till Estonia för att se om han kunde se nåt fuffens? ?

          Du måste se den! Att det var något fuffens var uppenbart sen innan, det var därför de gjorde det.

        Läs senaste numret av Filter istället.

    Har någon tips på goda glutenfria saker man kan käka till fredagsmys?

      Mandelbaserade kakor ?

      Marängsviss med bär

      Chips är det sällan gluten i, man kan ju också göra ”snabb cheesecake” i glas men med glutenfria kakor.

      Ost, oliver, grönsaker med dip, lufttorkad skinka, salami m.m.

    Någon undersköterska som fått veta sitt nya lönepåslag som iallafall blev klart i min kommun nu.

      3000 mer om året fick jag.

        Så lite . Kan det verkligen stämma

          Japp.

          Va det var ju bra? Så mkt får inte jag som projektledare privat företag. Usk och ssk är dock värda meeeeer!!!!

    Hur ska man få någon att förstå att hon stinker något fruktansvärt? Inte bara gammal svett utan en odör som är riktigt hemsk.
    Tjejen är jättegullig och trevlig men det går inte att vara nära henne.
    Kan man på något snällt vis hjälpa henne? Vad ska man göra?

      tänker alltid att det är mig som avses när jag läser såna här random anklagelser här på ÖS. går och duschar nu bye

        Har ingen aning om vem du är. Tar du åt dig är det ditt problem.
        Men ska man bara skita i henne och undvika att vara i hennes närhet?

        Hahaha, exakt så gör jag! Tror alltid att det är MIN vän/kollega som skriver om mig.

          Trodde det var onormalt att vara så paranoid men jag är EXAKT likadan! Tänkte nyss ”hmm är det MIG hen syftar på men vem hade kunnat veta att jag luktar skit har ju inte träffat nån på länge…” ? eller när någon skriver om nån idiot de stör sig på och jag baa ”iss meee??” trots att jag aldrig betett mig så ens ??‍♀️

            Om man ens kan tänka att nån tänker så om en så sköter man inte sin hygien. Vidrigt. Ska det vara så svårt att duscha varje till varannan dag och ha rena kläder? Det går inte att lukta illa då! Vidriga människor

              Slappna av och gå och duscha i stället.

                Ja det har jag gjort men så sitter jag inte och undrar om det är mig någon anonym menar när de skriver på en blogg att någon i deras närhet luktar illa. Så sitt där med din illaluktande kropp och undra ? stackare.

              Åh. Skickar styrkekram!

                Vart kommer detta hat mot rena människor ifrån?

      Anonymt mejl eller post.
      Hade en thailändsk kompis som stank vitlök hela tiden…sa aldrig något.

        Helt ärligt. Mest troliga är att hon vet om det själv. Du är inte snäll för att du säger till. Låt henne va och lär dig hantera det.
        Jag har också en vän (inte supernära men vi har jobbat ihop ganska länge) som typ alltid luktar svett. Men hon ser ut att ha rena kläder och nytvättat hur typ. Tror verkligen inte att hon missköter sin hygien.
        Förutsätt inte att så är fallet.

          *Hår

          Men om man vet, varför gör man inget åt det?

            Man kanske har problem med svettningar? Eller? Det är väl inte så konstigt?

              Om man svettas mycket får man helt enkelt tvätta sig och byta kläder oftare än andra. Om svetten stinker bör man fundera på vad man äter och byta kost.

          Men snälla vi bor i Sverige! Man tvättar sig dagligen om man jobbar med folk och använder deo och rena kläder. Ska det vara så svårt att hålla en decent hygien och inte ”störa” andra med sin stank. Alltså hur mycket måste man ens stinka för att andra ska börja känna det? Hur känner man inte det själv? Alltså jag har varit så sjuk att jag inte kan stå upp men jag duschade fan dagligen och borstade tänderna, hygien är liksom a och O. Och har man sååå mkt problem finns botox.

          Lära sig hantera en ohygienisk fan som stinker?! Nej, du, kan de inte sköta sin hygien får de finna sig i att folk säger till. Men jag vet dock av erfarenhet att det är svårt att veta hur man ska lägga fram det så att de förstår.

            Anna Book, är det du??

              Skulle till 00.14 ovanför men passar nästan lika bra här också.. ?

    Tw ätstörning.

    Snälla inget elakt om min vikt. Jag orkar inte det och jag vet att jag är tjock med allt vad det innebär.

    Jag har ca 30 kilos övervikt och vill så gärna gå ner i vikt. Men jag kan inte sluta äta. Jag försöker varje dag och alla mina tankar kretsar kring vad jag inte borde äta. Men sen köper jag godis eller glass eller något annat och stoppar i mig. Mår så jävla dåligt efteråt med ångest. Nu har jag ätit 200 gram choklad och en påse chips ikväll. Jag VET att det är dåligt men jag klarar inte av att sluta. Jag mår dåligt när jag äter och efteråt men ändå gör jag det. Det är som att jag inte kan kontrollera mig och jag skäms över att jag inte kan det. Jag vet ju precis hur jag ska äta och när i tanken men sen gör jag helt tvärtemot.

    Jag vågar inte söka hjälp heller. Vill inte att min mamma ska behöva bli ledsen över att jag mår här dålig. (Jag låter som ett barn men jag är 32 och min mamma är min allra bästa vän. Vill inte att hon ska behöva bli ledsen och oroa sig för att jag mår dåligt bara..)

    Jag vet inte hur jag ska kunna ändra på mig på egen hand.

      Fast tror du inte att din mamma skulle bli glad av om du sökte hjälp, nu när du faktiskt mår dåligt och behöver den? Om ni står varandra så nära så borde hon väl absolut vilja att du fick den hjälpen!

        Jo det vill hon säkert. Men känns jobbigt att behöva utsätta henne för det då jag vet att hon skulle oroa sig och ta på sig mina besvär på sina axlar. Men jag förstår ju att jag inte borde tänka så…

          Jag förstår hur du tänker. Men jag tror verkligen att hon önskar att du ska må bra. Söker du inte hjälp så finns ju risken att du mår ännu sämre…

            Tack, jag uppskattar att du tog dig tid att svara. Jag har inte berättat för någon att jag har det så här så du är den första jag pratar alls om det med. Utåt sett håller jag fasaden uppe. Kanske vågar jag berätta för någon ”på riktigt” också. Jag kan inte ha det så här och klarar det inte själv. Jag har verkligen försökt.

              Åh jag hoppas verkligen att saker blir bättre för dig och att du vågar söka hjälp. Du är värd det!

                Tack vad snäll du är?

          Du behöver inte berätta för henne att du sökt hjälp.

            Skulle inte kunna undanhålla det för henne tror jag.

              Då får din mamma söka hjälp själv om hon inye pallar att du söker hjälp. Dags att börja kapa av navelsträngen.

      Bestäm dig bara! Köp inte hem massa gott utan byt ut det mot andra alternativ. Tex vindruvor, majskakor, sockerfri glass, dadlar med en klick mandelsmör i osv. Planera matlådor och ät ordentligt så du blir tillräckligt mätt och inte ens blir sugen på något gott efteråt. Köp ingen utemat. Börja promenera eller kör gruppträningspass. Du kan fixa detta!!

        Tack. Jo, jag köper hem nyttiga alternativ och tänker att ”nu är det slut och nu är det ändring” men sen trillar jag dit igen. Alltså jag vet att det låter dumt och bara som en undanflykt men jag kan inte kontrollera mig. Jag vet när jag går till kiosken att jag kommer att ångra mig och att jag borde äta apelsinerna eller dricka det goda teet och hela vägen dit och hem tänker jag på hur dum jag är som inte kan stå emot. Sen efteråt har jag ångest och tänker att jag aldrig mer ska göra det. Så går det runt så där.

        Jag är rätt så aktiv. Går ofta ungefär 6000 steg till och från jobbet varje dag plus en lunchpromenad. Innan pandemin gick jagpå Friskis pass ungefär 3 dagar i veckan. Men det hjälper ju inte när jag äter utan hejd övrig tid.

        Vill verkligen poängtera att jag inte vill verka negativ mot dig eller som att ditt tips var dåligt. Bara det att jag har försökt med det och det hjälper mig bara korta stunder.

          Du kommer inte klara det dig själv, du behöver hjälp. Det bästa du kan göra för dig själv är att söka hjälp NU. Min ätstörning började smygande på högstadiet och jag sökte hjälp (kognitiv beteendeterapi, KBT) först när jag var 29 år. Jag blev avhjälpt av terapi och det enda jag ångrar är att jag inte slkte hjälp tidigare. Då jag inte hade anorexi utan ätstörning utan närmare specifikation var jag inte pinnsmal (även om jag var mkt smal vid perioder), och var så duktig att dölja allt så ingen fattade att jag hade ätstörning öht. Inte ens mina föräldrar.

          Så sök hjälp! Det är DITT liv det gäller. Om din mamma inte kan hantera att du söker hjälp (!) får hon ta tag i sig själv och söka hjälp själv. Du har inget ansvar över hennes känslor och mående i det här.

            Jag förstår väl egentligen själv att jag måste söka hjälp men det känns jobbigt och pinsamt att inte klara av det själv.

            Vill också understryka att min mamma skulle göra allt för att stötta mig och om jag söker hjälp så skulle hon vara den första att finnas där för mig. Det är bara jag som tycker att det känns jobbigt att behöva utsätta henne för det och jag inbillar mig att alla skulle tycka att jag var misslyckad som blev så här. Jag vill ju inte vara till besvär bara.

            Men jag vet ju att du har rätt.

            Jag ska gå och sova nu. Tack för att ni tog er tid att läsa och svara. Det betyder mycket för mig.

              Finns en anledning till att du inte klarar det: för att det går inte att lösa med viljestyrka. Precis som alkoholisten behöver hjälp så behöver du hjälp. Ingenting av det här handlar om karaktär och viljestyrka.
              Det är en besatthet, ett sjukdomstillstånd som du är maktlös inför.
              Sök hjälp och använd inte din mammas känslor som en ursäkt för att slippa.

          Fast alltså ditt största fel är ju att du tror du inte kan. Det är liksom ingen som kan tvinga dig a förutom du själv. Du låter som att du behöver en snabbkurs o disciplin och lite hjälp från vården så kommer du nog tillrätta

        ”Bestäm dig bara” – sorry, det är inte riktigt så ätstörningar fungerar.

        Till TS – jag hoppas att du söker hjälp, vet vilket helvete det kan vara ❤

      Kanske börja ta kvällspromenader eller träna på kvällarna? Om det är då suget börjar kicka in dvs. Man blir inte like akut sötsugen efter träning + massor med vatten

        Det är lite farligt att rekommendera åtgärder att göra på egen hand till någon med ätstörningar. Det kan lätt slå över och gå åt andra hållet, en besatthet av träning och kalorier. Det enda är att söka hjälp för att kunna klara av det på lång sikt.

      Ring din vårdcentral så får du prata med en psykolog eller dylikt. Finns också massvis av böcker om hetsätande och allt sådant på ditt närmsta bibliotek!

      Du klarar det inte själv och det beror inte på att du har dålig karaktär, men det finns hjälp att få mot ditt sockerberoende, t.ex. här: https://www.bittensaddiction.com/addiction/sockerberoende/
      My Westerdahl är en tjej som jobbar med detta också. Kolla upp henne.

      Men alltså ingen kan tvinga dig stoppa i dig något. Du behöver en stor dos med disciplin och hjälp från vården. Men glöm inte att du måste sluta vara ett offer och ta kontroll över hjärnkontoret

        Beroende och missbruk handlar 0% om dålig disciplin, kontroll och att vara ett offer.
        Det är ett sjukdomstillstånd man är maktlös inför.
        Skulle du säga till en cancersjuk att den har dålig disciplin?

      Tänk på dig själv, och vad du mår bra av.
      Din mamma kommer kanske bli ledsen, men hon kommer garanterat uppskatta att du tar tag i det. Ditt mående är viktigast.
      Lycka till från en mamma♥️

      Jag har varit i samma sits i flera år. ingenting funkade så till slut började jag att träna så att man verkligen svettas och flåsar. 2-3 gånger i veckan. köp dig typ Mivitotal multivitamin kvinna och börja drick 4-5 glas vatten om dagen (1,5-2 liter).
      För mig gjorde detta underverk. Jag blev piggare och mådde bättre tack vare vitaminerna så jag kände mig ej så sugen på gott. att dricka rikligt med vatten tog också bort hungern, + dessutom att träna 3 gånger i veckan gav mig endorfiner och positivet så jag automatiskt började äta rätt portioner och allt det goda och sånt spara jag bara till fre-lörd.
      Idag när jag äter gott så gillar inte jag att frossa längre för att jag tänker på motionen som ska komma veckan efter helgen.

      Detta började jag med för 1 år sen- på 1,5 månad gick jag ner 8 kg och idag har jag hittils gått ner 13 kg.
      Så testa detta!!!!

    Hej allihopa!
    Jag har en nära vän som ”jobbar som fotograf” på fritiden, min vän har alltså en annan huvudsaklig syssla. Vännen är väldigt social och ”kan prata”/sälja och säljer därför in sig hos många relativt enkelt.
    Problemet är att denna person SUGER på att fota. Alltså i nivå: jag tar typ bättre bilder med min iphonekamera. Bilderna är ett skämt. Och min vän tar i pris ungefär vad en vanlig fotograf som jobbar heltid med detta tar. Som ni förstår blir i princip alla arga och besvikna efter att dom får se hennes bilder, men det är som att hon lever i förnekelse och påstår att dom säger det antingen för att dom inte förstår sig på hennes ”stil att fota” eller att dom ”tjafsar för att få prisavdrag”. Sen hittar hon nya ”kunder”.

    Min vän är en barndomsvän och har hela sitt liv drömt om att bli fotograf. Hade hon velat fota lite på fritiden gratis hade det väl varit en sak, men jag SKÄMS å hennes vägnar. Ni undrar säkert om Folk inte kollar enfotografs portfolio innan?
    Det tänkte jag också, men det är inte alls alla som gör det då hon ger ett extremt förtroendegivande intryck och har dyr utrustning.

    Jag vet fan inte vad jag ska göra. Min vän är jättesnällt och bra på alla sätt men här har liksom något gått snett..

      Då får väl kunderna se det som en läxa att be om att få se bilder innan man bokar en fotograf.

      Detta kommer nog att självdö så småningom.

    Någon mer som fick gåshud av nyheten att zodiacs kodmeddelande blev löst??

      Nej, får gåshud bara när jag fryser.

      What?! Berätta mer!

    Någon som har bra tips på vegetariska tapasrätter att göra själv samt andra vegetariska rätter speciellt sallader och nyttigare saker.

    De får gärna vara ganska enkla att göra då jag ska handla grejerna och sen laga de hemma hos en kille jag dejtar. Så gärna nåt jag kan impa lite med, vilket är svårt i någon annans kök!

      Couscoussallad. Koka couscous, i med en god dressing och färska kryddor, i med salladsgrejer du gillar, gott med vitlöksfrästa kikärtor på toppen.

    Stöter ni ofta på mansplaining eller killgissningar?

      Ja. Jag jobbar inom ett tekniskt område med majoriteten män. Kan betydligt mer inom mitt expertområde än männen på avdelningen (som är inom andra områden) men det hindrar dom inte från att förklara det uppenbara för mig.

      Nej aldrig

      Ja, jag gör det hela tiden. Jag är dock kvinna, så kan man kalla mina gissningar för killgissningar och är det mansplaining jag gör?

        Skulle kalla dig dryg f*tta bara… Varför gör du så? Grejen med mansplaining är ju att killar oftast inte vet att de mansplainar utan förutsätter att kvinnor är inkompetenta/dumma, gör du verkligen det medvetet?

      Just nu lever jag isolerad(om vi inte räknar med sociala medier förstås), men annars mer eller mindre på daglig basis.

      Ja hela tiden i gänget jag umgås. Har till o med fått förklarat för mig hur man kör bil i 12 cm klackar. Jag dog lite då.?

    Någon som hade selektiv ätstörning/ätovilja som barn och som fortfarande har det i vuxen ålder?

      En daglig kamp för mig

        För mig med!!! Tell me more ?

      Ja, men inte i sin extremaste form. Går i skov hur restriktiv jag är, just nu är en riktig slutperiod då typ allt som inte är salta chips fungerar.

        Skitperiod skulle det stå såklart

    Behöver verkligen råd! Jag har en slags tvångsgrej att jag måste bita på naglarna. Har haft så sen jag var liten. Det är inte så att jag ”bara gör det utan att tänka på det” utan jag väljer aktivt att göra det för att jag vill/måste (egentligen vill jag ju inte). Är som en trygghet på något sätt. Eller kanske ska säga att det är som en självklarhet. KAN inte låta bli.

    Nu med corona är jag så himla rädd att detta ska göra att jag blir sjuk. För jag fattar ju att det är dåligt att ens peta sig i ansiktet och än mer att bita på naglarna… isolerar mig allt jag kan men är så arg på mig själv att jag inte bara kan sluta TROTS pandemin!!!

    Har någon haft något liknande och lyckats ta sig ur? Hur gjorde ni? Måste ju sluta snabbt eftersom pandemin är nu. Kan liksom inte vänta på att få tid för KBT och sånt tar ju tid….

    Har testat:
    – stoppchväx (funkade inte alls. Hur vidrigt det än smakar var viljan starkare)
    – unna mig fina naglar på salong (funkade liite men nu pga pandemin vill jag ej gå till salong)
    – måla naglarna hemma (funkar inte, viljan är för stor)
    – ha vantar 24/7 (funkar rent teoretiskt medan jag har det men tar ju av mig dem tillslut… blev för absurt).

    Så tacksam för tips!

      Sök på Dermatillomani ?

      Det är väl en form av tvångstanke/OCD som behöver KBT eller liknande, som du skriver. Finns det inget onlinealternativ du kan kolla upp? Har för mig att det finns en del sådana tjänster.

      För mig fungerar det bara genom stt hålla händerna upptagna, men mitt nagelbitande bottnar i min adhd. Fläta, sticka, virka, vik origami osv osv för att hålla händerna upptagna.

      Om du gör gelé/akrylnaglar? Då kan man ju inte bita av nageln.

    Helt ärligt. Mest troliga är att hon vet om det själv. Du är inte snäll för att du säger till. Låt henne va och lär dig hantera det.
    Jag har också en vän (inte supernära men vi har jobbat ihop ganska länge) som typ alltid luktar svett. Men hon ser ut att ha rena kläder och nytvättat hur typ. Tror verkligen inte att hon missköter sin hygien.
    Förutsätt inte att så är fallet.

    Såg ni chefsjuksköterskan som svimmade i direktsändning efter att tagit covidvaccinet ?? Läskigt va

      Haha men snälla……… Även om hon är sjuksköterska kan hon ha varit stressad/nervös/spänd/ätit för dåligt etc.

        Nähä. Alltid har du en dålig ursäkt. Nu ska ju Biden och Pence ta också. Undrar vad de skjuter in….? Lite B12 kanske

    Hej, har någon erfarenhet av att få en Tia (mindre stroke)? Symtom? Hur behandlades det initialt, blir man inlagd eller vad händer?

    Tack på förhand

      De jag känner har blivit inlagda och noggrant övervakade tills det inte var någon fara längre. Ambulans när symtomen började, vilka var olika för olika personer.

      Jag fick detta för 3 år sen och fick åka tut-tut till St Görans sjukhus men fick åka hem på em efter test.
      Kunde inte prata klart men de var kvinnliga läkare på akuten som förklarade allt väldigt bra.

        Vilka symtom hade du? Jag är väl kanske bara nojig men kan knappt lyfta ena ögonlocket sen några dagar och fingrar samt tår känns bortdomnade, är väldigt trött och vinglig. Googlade ju dumt nog och undrar om detta är värt att söka vård för.

          Ring 1177, ta kontakt med vården! Oavsett och alltid. Låt inte din hälsa vila i händerna på främlingar som inte har tid/läser ordentligt/bryr sig (så är vi de allra flesta när vi nöjessurfar).
          Var rädd om dig och lycka till. <3

    Behöver hjälp med hur man pausar en story på Instagram, på datorn och hur man ska göra för att få på ljudet på videoinläggen(också på datorn)? Så fort jag klickar på ljudsymbolen hoppar hela inlägget upp och inget ljud slås på. Detta problem har tillkommit nyligen. På telefonen är det inte samma problem, men jag har svårt att se texten på en del storys på den då det är för smått och vill hellre läsa dem på datorn p.g.a. det.

      Pausa med mellanslagstangenten, funkar också på Youtubevideor och en del andra videor.

    Gött att Ringo kallar Rambo för ”tjock” i Bingos IG-Story….kanske lite lätt indoktrinerad av sin mor?

    Jag växte upp med en del truman som barn.. när jag va runt 8-9 år började jag samla på olika tabletter (Tablettmissbrukande förälder) Varje dag tog jag en tablett och gömde i en sån där godiskista. Minns så väl hur jag tänkte att ”de kunde va bra och ha som nödlösning”

    När jag var runt 11 år, hittade jag ett krossat glas hemma. Och tänkte bara ”Ska testa skära mig lite bara”

    HUR kan man som barn, liksom lära sig tänka så? Obs jag har en del år på nacken, så detta var innan Internet ens va en grej så är ju inte så att jag sett en influencer prata om det. Jag tror jag inte ens hade hört talas om att folk skär sig själv eller tar livet av sig?

    Och det var ju inte så att jag tänkte att jag mådde dåligt, utan att tankarna liksom bara var där en dag. Minns ytterst lite av min barndom, men just dessa tillfällen har etsat sig fast och jag kan inte förstå hur ett litet barn ens kan tänka dom tankarna?

    Förstår ni hur jag menar? Hur uppstår en sån tanke ? Finns det inom oss, någon slags överlevnadsinstinkt?

    Kalkonsajten Gardet har lagt ner igen. Inget på hemsidan på tre veckor. Nu tar de jullov och ska återkomma när de fått presstöd. Fet chans på det.

    Känns som jag läste 450 kommentarer om corona.

    Kan det bli två spår igen…
    Ett för corona ett vanligt.

      Allt kommer nog Censureras precis som på Twitter osv så du kan vara lugn. Snart kan du inte ens yttra dig heller.

    Apropå munskydd: Sådana har använts inom sjukvården och tandvården mycket, mycket länge och om det hade ansetts onödigt skulle landstingen i Sverige, som köper in enorma mängder munskydd, ha sparat in på den avsevärda kostnaden för länge sedan. Det är ett mysterium varför sådana är så helt nödvändiga för läkare, men inte alls skyddar privatpersoner. Trams.

      Saken är ju den att många privatpersoner använder munskydd på helt fel sätt. Därför skyddar de inte på samma sätt som i sjukvården där man har kunskap om hur man använder munskydd på rätt sätt. De jag sett använda munskydd går och drar de upp och ner i butik, har munskyddet under näsan och jag tror få byter till ny efter varje tillfälle. Folk verkar inte ens förstå att klämman på munskyddet ska tryckas till på näsan då jag sett flera ha munskyddet upp och ner. Om man inför krav på munskydd är man ju oroad att folk ska börja röra sig mer ute bland folk. Och skulle inte förvåna mig om det blev så. Ett sätt skulle ju vara att gå ut med HUR munskydd ska användas korrekt men då folk inte ens fattat de enklaste restriktioner sen i våras så har jag inte stort hopp om svenskarna att de skulle ta till sig den informationen heller.

    Någon som vet vad som händer med chokladjulkalendrar som inte såldes i början? Alla säljs väl inte slut men går ju ej att hitta några efter första advent…

      Personalen äter upp dem

      De slussas till vissa lågprisaffärer för rea. Jag bor nära ett ICA som har lågprisprofil. Hit kommer en massa reklamvaror och saker med kort datum och reas ut, chokladkalendrar rear de för 5kr under december, och efter jul säljs de för 2kr styck.

    Undrar verkligen vad som pågår i huvudet på vissa människor? Råkade landa på Anders Timells insta (skyller på insomnia) och blev fan mörkrädd. Ann Söderlund m flera som hänger på Brillo. Är väl inte ett dugg bättre bara för att man gör det till en dagfest när man ändå står och kramas på bilderna? Varför är det så svårt att göra sjukvården en tjänst och hålla sig hemma?!!!

    Har någon här bakat cocadas och har bra recept?

    Jag är 30+ och singel, och blir ratad/dumpad av typ alla killar jag dejtar. Vill hitta kärleken men det börjar kännas omöjligt. Hade verkligen velat prata med någon tjej som är samma situation. Jag har mest killkompisar och de förstår inte riktigt hur jobbigt detta är… Känner mig sjukt töntig och desperat som skriver här men om någon känner igen sig så mejla på forskme@gmail.com.

      Läs boken ’the rules’ och gör inte killen till hela din värld. Ha egna vänner, intressen och släpp inte allt för nån karl. Säg nej till att ses i bland, svara inte så fort han ringer men mest av allt, var självisk! Killar älskar tjejer som skiter i dem och de värdesätter henne mer om de vet att de kan förlora henne.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.