Dysmorfofobi?

Den ryska influencern injicerar sina egna läppar

Texten på den sista bilden – enligt Google Translate:
Kände du igen kvinnan? ?
Det är jag vid 18 ??
Någon annan vill säga, Shaw var bättre tidigare?)
Naturlig ”skönhet” är vacker ?

Det skulle vara väldigt enkelt att bara skratta och förfasas över vad den här ryska influencern gjort med sitt ansikte, men jag vill istället lyfta upp problematiken på bordet.
Det finns någonting som heter ? och som är mer känt som BDD (av engelska body dysmorphic disorder), kroppslig dysmorfofobisk störning eller inbillade utseendedefekter är en somatoform störning.
Det är är givetvis någonting man även känner till i Sverige, trots att mitt intryck är att det är vanligare utomlands. (de få exempel jag sett)

Så här skriver Svensk förening för estetisk plastikkirurgi om Dysmorfofobi och om vilket ansvar man har som kirurg om man får en klient som uppvisar tecken på detta.

Det kan komma en punkt när en persons önskan till plastikkirurgi blir extrem, och det beror vanligtvis på psykologiska faktorer, enligt Everyday hälsa. Dysmorfofobi är ett tillstånd som kan leda till ett missbruk av plastikkirurgi och andra utseendeförändrande aktiviteter. Även om det är ovanligt, kan tillståndet allvarligt påverka individens livskvalitet, eftersom de tillbringar en avsevärd tid med att bekymra sig över sitt utseende och tror att en förändring av deras utseende skulle kunna lösa deras livsproblematik. Medan plastikkirurgi kan hjälpa en person till att förbättra självkänslan, är det orealistiskt att tro att en plastikkirurgisk operation kommer att eliminera all livets stress.

När dessa patienter söker plastikkirurgi, är det viktigt att reflektera över orsakerna till att de söker hjälp. Everyday hälsa noterade att plastikkirurger ofta frågar sina patienter avgörande frågor för att klargöra om de är allvarligt besatta av sitt utseende. En certifierad plastikkirurg bör kunna känna igen problemet och kunna avråda från plastikkirurgi och istället hjälpa patienten till psykologbedömning.

Jag undrar hur många plastikkirurger som ser mellan fingrarna på det här ansvaret att hjälpa patienten till en psykologbedömning, med tanke på att det innebär en förlorad inkomst?
Jag kanske bara är cynisk men det är min första tanke när jag läser det här.
Tror ni som jag att det här kan komma att bli ett större problem i framtiden i och med att influencers erbjuds gratis operatoner i utbyte mot exponering.
Tidigare var kanske kostnaderna ett faktum att ta in i beräkningen om hur mycket man faktiskt kunde operera, men om man nu får det ”gratis” i utbyte mot exponering så finns det ju ingen hejd.

Jag tycker det är en skrämmande utveckling, som ingenting gott kan komma ur som jag ser det. 
Vad kan man göra tror ni?

Tack för tips!

67 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Hon är sjukt underhållande att följa dock

      Kan tillägga;
      Det är hennes vän som fyllt henne med fillers, och hon har varit i Turkiet flera gånger och samtidigt såklart promotat en klinik där

        Vårt att tänka mig att ens den uslaste klink skulle se det som bra reklam att hon pomotar dem.

      Med hennes logik o känsloliv så är detta det rätta.

    Detta är så sorgligt.

      Kanske det, men hur många anknäbbar ser man inte idag. Och de tror de e sååååå snygga.

        Men kan de inte få tycka att de är snygga med sina anknäbbar då?

          Problemet ligger snarare i varför SÅ många känner behovet av att ändra sitt utseende/spruta in saker i läpparna.

    Äsch, låt folk göra vad de vill med sina kroppar. Så länge de inte tvingar andra att göra det. Tror knappast den här bruden kommer få andra att göra samma sak. Ser ut som hon gått två allergiska reaktioner i ansiktet.

      Tråkigt tänk. Om någon har anorexia så finns det hjälp att få, om någon använder droger finns det hjälp att få, spelmissbrukare kan få hjälp osv. Det är väl klart samhället ska vara medvetet om bdd så att människor som inte mår psykiskt bra kan få hjälp!

        Vart ska du som hela landets moralpolis vända dig för att få hjälp? 🙂

          Jag tror att du har fått innebörden av moralpolis om bakfoten.

          Jag har snarare haft oturen att växa upp och sett vad missbruk och psykisk ohälsa kan ställa till med på nära håll.
          Det är okej att förlöjliga mig för att jag känner empati med sjuka människor om det går dig att känna dig lite tuff.

      Ja varje person har ett ansvar för sin egen kropp och välbefinnande. Men vad händer när förmågan att kunna ta hand om sig själv och fatta sunda beslut om sin egen hälsa försvinner pga sjukdom?
      Att stå bredvid som anhörig och se någon man älskar utsätta sig för självskadebeteende gör outhärdligt ont. Då behövs professionell hjälp.

    Influencer? Det börjar bli dags att hitta en ny beskriving….Person With Instagram Account kanske. Eller Social Media Character.
    Och vart går gränsen….finns ju många som har fillers i ansiktet, bröst gjorda (ibland flera gånger), BBL, fixad näsa, nya tänder, extensions i håret. “Bara” det verkar vara normen, se på Kylie K, Cardi B, Nikki M, Iggy A….
    Hoppas personligen att det naturliga blir mera uppskattat.

    Har en mycket nära anhörig med konstaterad bdd. Yngre generation. Under behandling en längre tid med både medicin och terapi. Det har varit en lång resa och det är lång väg kvar även om läget är mycket bättre nu. Om jag tittar i backspegeln är jag otroligt stolt över utvecklingen men det har verkligen inte varit utan att kämpa. Diagnosen får absolut inte viftas bort, det är på riktigt. Jag är så otroligt ledsen över att den finns. Eftersom jag är lite insatt vågar jag påstå att problemet har funnits länge men kraftigt ökat pga sociala mediers påverkan. Vill samtidigt ge hopp till den som lider. Det finns hjälp att få. Man behöver vilja få hjälpen själv och vara beredd att arbeta för det. Men man kan få bättre livskvalitet, jag har som sagt upplevt det på nära håll.

      Detta!!!

      Och vadå att det är vanligare utomlands Camilla för att du ser fler exempel där? Dysmorfofobi visar sig inte hos alla genom att de gör överdrivna operationer. Det KAN uttrycka sig genom det men det är inget krav för diagnosen. De flesta mår bara skit i tystnad.

    Ukraina inte Ryssland 🙂

      Tänkte samma som du. Sedan googlade jag på stavningen av ”Anastasia” och den version hon har i sin profil är tydligen rysk. Känns dock långsökt att någon annan än jag är så pass knäpp att det behovet att kolla upp det finns ?

      Russian: Анастасия
      Ukrainian: Анастасія

        Jag har iof en vän från Ukraina som enbart pratar ryska, inte ukrainska så jag vet inte riktigt om stavningen är relevant?

    Undrar om inte rätt många lider av någon form av BDD. Själv är jag ex besatt av min hud….

    Någon som kan hennes språk och kan förklara vad hon skriver? Vad är syftet med alla ingrepp, är det bara att bli snyggare eller vill hon se extrem ut, som en alien typ?

      Det är ryska. Brukar ofta finnas en översättningsknapp på insta..

      Hon gör dessa fillers för att hon vill och tycker att det är snyggt.

    När jag hängde på ett stort forum inom plastikkirurgi för några år sedan dök det upp en tjej som skrev massor av inlägg som fick mina varningsklockor att ringa. Hon bokade konsultation hos ”min” kirurg och jag tyckte synd om både läkaren och tjejen. Efter konsultationen skrev hon många besvikna och småarga inlägg om hur oproffsig kirurgen var som hade tackat nej till att operera henne. Jag blev lite impad över att kirurgen kunde utläsa under ett relativt kort samtal att tjejen behövde professionell hjälp och inte bara kirurgisk hjälp, trots att hon kom in med ett ”riktigt” problem (hängande hud efter graviditeter).

    Snart får vi se ÅR för Blonde Capital då. Så här sa hon i början av 2020: ”Jag sålde mitt hus för att kunna finansiera hela Löwengrip Beauty, alltså att köpa ut Pingis (vi äger halva var). Men sedan kom ett bud från vår norska distributör som jag inte kunde tacka nej till så jag bytte bana helt och valde tillslut att sälja min del också”. Breakits rubrik var: ”Isabella Löwengrips klipp – så många miljoner cashar hon in” och hon själv skålade i champagne.

    Vad tror ni?

      Så då skulle hon ha pengarna från huset och bolagsförsäljningen nu? Och är alltså rikare en någonsin? Men flyger plötsligt ekonomi? Och har ingen personal?

        Ja, precis. Det är därför detta är intressant, även om stollis inte verkar förstå. Hon har ljugit ännu en gång och jag är nyfiken på hur mycket.

    Ibland ser jag foton/videosnuttar på mig själv och tänker att jag kanske ha ”omvänd” BDD då jag i spegeln ser mig själv som mycket snyggare haha…

      Ja?!! Speciellt om det är hela kroppen. Ansiktet blir ganska samma på film, men när jag ser min kropp tänker jag ”WHAT?! Är det sådär jag ser ut?”. Fast vet inte om det är omvänt BDD då? Det är väl BDD iaf, heh

      Det är nog vanligt att man upplever sig som snyggare i spegeln. Du är ju van vid att se dig själv spegelvänt, och är man inte helt symmetrisk blir ju allting tvärtom när man ser sig själv på en vanlig bild eller film.
      Ju mer bilder och filmer du ser på dig själv, desto mer van blir du vid att se ditt ospeglade jag också. ?

        Precis, googla typ ”varför är man snyggare i spegel?” så kommer ni få förklaringen! Det handlar om, som denna kommentar säger, vad vi är vana vid.

          haha jag har också läst man upplever sig själv typ 5 gånger snyggare än vad man egentligen är. Om det är sant så är jag körd xD

      Se på ”Din hjärna” med Anders Hansen på SVT-play, säsong 2 avsnitt 5 ”Bilden av oss själva” så får man veta att detta är ett välkänt, beforskat fenomen! Ett experiment där försökspersoner fått se bilder på sitt eget ansikte tillsammans med massa andra ansikten OCH bilder på ens egna ansikte som blivit photoshopat för att bli snyggare, så identifierar vi den photoshopade ”snygg-bilden” av oss själva snabbare, men känner alltså inte lika snabbt igen den verkliga bilden av oss själva.

      Kortfattat och förenklat: Våra hjärnor förvränger bilden av oss själva så vi tror att vi är snyggare (och smartare, bättre på att köra bil osv.) än snittet, eftersom det förbättrar vår självkänsla = vilket förbättrar chanserna till att bli omtyckta och säkra en plats i flocken = förbättrar våra chanser till överlevnad.

    Man kan tycka vad man vill om ingrepp och hur hon ser ut.
    Men att lägga på en psykisk diagnos på någon annan?
    Byt ut det mot anorexi, schizofreni eller bipolaritet, hade du diskuterat hennes eventuella diagnos på samma sätt då?

      Jag uppfattar inte inlägget som du utan tycker istället att det är bra att frågan lyfts. Var går gränsen mellan att fixa till en liten skavank eller förbättra någon liten detalj till att förändra hela sitt utseende? Vilket ansvar har plastikkirurgen om hen misstänker att ingreppet är en konsekvens av psykisk ohälsa?

    Så länge hon själv är nöjd så ser jag inget problem.
    Hennes kropp, hennes val.

    Vad jag själv tycker om det är en helt annan sak.

    Tragiskt. Paow är inne på samma farliga väg. Flickebarnet skulle istället behöva stöd och hjälp

      Paow frågade sina följare om det gjorde ont att intimpierca sig. Hon börjar få slut på kroppsdelar att skära i. Det börjar likna självskadebeteende.

        Fast intimpiercing ser jag inte som samma sak. Jag är själv jättesugen på det av sexuella skäl men helt ointresserad av skönhetsoperationer.

        Precis som folk som tatuerar sig. Självskadebeteende!!!!

      Flickebarnet? Hur gammal är du Hanna?

    Ser ut som Sara bolays kindben

      Tänkte precis samma sak!

    Synd att en ung kvinna som i detta fall mår dåligt psykiskt och samtidigt förfular sig, som gör att hon kommer ytterligare sämre.

    Finns en tjej jag följer som heter Linn Strand som också börjar gå åt det hållet. 🙁
    Men jag fattar, jag var på en skönhetssalong förra veckan där hon som gjorde min behandling rekommenderade att fylla mina kinder. Hon sade: Kolla på mig, jag är 40 år! (och syftade på att hon såg så ung ut, medans jag såg en fillerspäckad 45 åring)
    Man blir nog blind i många fall.
    Man tycker att 1:a behandlingen blir så bra, sedan vänjer man sig och då vill man bara fylla ännu mer för att det ska bli ännu bättre.

      Det är som med alkohol. Ett glas gjorde mig glad, två måste göra mig ännu gladare osv.

      Haha, var hos en sådan behandlare i ett helt annat syfte och hon försökte sälja in både den ena och den andra fillersen med argumentet: ”titta på mig!” och jag kände mig mest avskräckt.

      Haha som Stina auer! Som var snygg och hade en lite unikt utseende förut men som nu bara ser ”fixad” ut.

        Min var mer som Siny Niklasson. Jag gick inte dit igen.

        Ja Stina Auer har tyvärr kommit att använda alltför mycket och många ingrepp. Tyvärr ses hon nu som ett avskräckande exempel på någon som gått över gränsen med injektioner etc.
        Både mamma och dotter Schuterman besöker hennes salong, tycker det är synd att någon så ung och söt som Chloe redan använder fillers och annat.

    Snapchat/Instagram dysmorphia blir vanligare och vanligare, även här.

    Min systerdotter fick ofta höra av sin mamma hur söt hon var när hon var liten, hon tröttnade på det och har nu fördärvat sitt utseende med tatueringar, piercingar, plastikoperstioner och fillers. Utåt visar hon upp en fasad men psykiskt mår hon inte bra.

    Oh my God ?

    Det ser ut att göra så ont!

    Kan vi inte va ge fan i att kommentera människors utseende?

    Groteskt.

    Jag har BDD, svår sådan, och det är mycket vanligare än man tror. Bara det att Sverige ligger långt efter i kunskapen om diagnosen. Här behandlas vi fortfarande under OCD medan USA har BDD som paraplybegrepp där diagnoser som bulimi och anorexi också inkluderas.
    Hur som helst, statistiskt sett finns det 30 000 individer med BDD bara i Västra Götaland men informationen om diagnosen når inte många av dem.

      Yes, jag tänker mig att jag själv hör dit. Drar mig för att träffa folk de dagar huden inte är perfekt m.m.

    Jag tänker på Sara bolay….

      Och Alexandra Nord

    Ngn har tittat för mkt på The Purge ?

    Jag tycker generellt svenska läkare verkar bra ändå på att se så t, vilket kanske är en anledning att så många svenska tjejer åker ner till Turkiet. Jag själv var t ex ”tvungen” att göra flera näsoperationen då han tog för lite iom att vi ville få det så naturligt som möjligt.

    Som när Biancas största dröm är att få vampyrögon

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.