Öppet Spår

Det här är alltså ett inlägg där det är fritt fram att kommentera om vad du vill, när du vill, hur du vill, på vilket sätt du vill.
Dock undanber jag mig politiska diskussioner, tack!
OT är mer än välkommet och det finns inga rätt eller fel.
Är du ensam hemma? Sjuk? Uttråkad? Vad som helst, du är VÄLKOMMEN hit för att snicksnacka om vad som helst!

Givetvis gäller samma regler som vanligt och om man inte sköter sig kan man bli sattes på moderering – men det är sen gammalt och ni sköter ju er så go nuts… ?

Ps! Tjafsa mindre!

574 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Tips och råd önskas:
    Jag bor i en hyreslägenhet mitt i stan, och sedan ett tag tillbaka har jag och grannarna hört en man skrika högt ur en lägenhet. En kväll skrek han så högt och hotfullt att jag tolkade det som att han skrek åt kvinnan han bor med, så jag ringde polisen som kom. Han skrek så högt att det hördes ut i hela gången trots att vi alla har säkerhetsdörrar (så de är väldigt ljudisolerande ändå). Jag knackade även på för att få se hur kvinnan mår, och hon öppnade och sa att allt var bra. Men polisen kom iallafall, vilket jag tycker känns skönt. För jag vill inte bara lita på hennes ord där.

    Nu har jag fått veta att han har en psykisk sjukdom som gör att han skriker så, men kvinnan han bor med har förklarat att han aldrig skadar henne eller något i lägenheten, att han bara inte kan kontrollera rösterna han har i huvudet, att det är därför han skriker olika ord, skriker frågor osv.
    Detta har pågått länge nu, och några grannar och jag har valt att maila fastighetsvärden och förklara problemet. Inte nog med att det skriks så att grannarna inte kan sova, så låter det oerhört obehagligt. Skulle han skada henne så lär ju hon inte erkänna det för oss andra grannar. Och nu har fastighetsvärden svarat oss att ’de har pratat med den boende tidigare, men får ta ett prat med dom på nytt.’

    Jag tänker såhär; om mannen skadar henne, så räcker det inte att prata, det kanske kan skada ännu mer?
    Och om det är som kvinnan säger, att mannen skriker pga han är psykiskt sjuk så är han ju så pass sjuk att han måste bo på ett särskilt boende, hans sjukdom ska ju inte gå ut över de andra så att de inte kan sova. Det är varken schysst mot oss andra eller mot honom.

    Vi är två personer som valt att inte ge oss i det här, jag tycker inte det känns rätt att vi bara ska ’gilla läget’ och tänka att fastighetsvädern pratar med dom i lägenheten. De kan ju inte bara ta ett snack med kvinnan och lita på hennes ord, jag menar tänk OM han slår henne? Ska jag bara sluta ringa polisen då och tänka ’nej men det är lugnt, det är bara han som är sjuk’? Jag tycker inte det känns rätt, jag skulle iallafall aldrig kunna gå förbi en lägenhet med dom ljuden och samtidigt strunta i att ta det på allvar.
    Men det känns som att vi står stilla nu när fastighetsvärden svarat oss att de ska prata med de i lägenheten igen… Ska man bara släppa detta då? Vad ska vi göra?
    Om mannen ’bara’ är sjuk så borde ju fastighetsvärden vräka eller nåt för som sagt så skriker han så högt att det går ut över de övriga i huset, dygnet runt!

      Men suck på att skriva en roman som första inlägg..

        Haha men läs inte då, svårt att skrolla eller? Vad spelar det för roll om det är långt eller kort som första?

          Det är ju nån som tror sig bestämma över innehållet i ös.

      Åh tyckte det var bra att du ändå ringde och tog tag i detta. Kan tyvärr inte hjälpa dig men låter som personen behöver hjälp.
      Vet du om personen har nån daglig verksamhet? Lr är personen endast bara hemma pga av sina problem? Blir ju rätt ohållbart om personen bara går hemma 24/7 med. Fattar att man inte är på dv under coronan.
      Hur tänker dina grannar? Hur länge har du bott där? Hur reagerar grannars barn på denna sits ?

      Vilken fin granne och medmänniska du är som reagerar!
      Hade jag varit du hade jag tagit kontakt med kvinnan själv, då inte mannen är med och pratat med henne om din oro. Säg att du finns som stöd om det nån gång är så att hon behöver hjälp, lämna ditt nr om du känner dig bekväm med det och ge en lapp med nr till kvinnojour eller dyl. Hon kanske kan behöva stöd i sin situation även om han inte är våldsam mot henne. Ang vräkning så brukas det krävas att man ringer polis/störningsjour ett flertal gånger innan det är aktuellt. Sen kan man ju diskutera den etiska biten i att vräkna någon pga psykisk ohälsa (kontra störande för er övriga boende i området).. men du har ju rätt att ringa in på störningar så bill du fortsätta med det är det din rätt.

      inte mycket till svar här kanske men det är så jag spontant tänker kring din situation.

        Dom flesta som blir vräkta har någon slags psykiska problem, men jag har också hört att det inte är en giltig ursäkt för att utsätta andra människor för konstant störning natt som dag.

          Det stämmer, det är ett stort problem för folk med dessa typ av problem, dem är en störning för grannar i vanligt boende, men finns inget speciellt boende för dem att bo på. Så dem MÅSTE bo i vanligt boende där dem stör sina grannar och får klagomål tills dem själva väljer att flytta eller bli vräkta.

          Men du har helt rätt, sjukdom eller ej är det ej lagligt att störa sina grannar på natten eller på annat onormalt sätt.

      Bra att du reagerar, det kan ju vara våld som sker och tycker som du, det ska aldrig ignoreras!

      Det är tyvärr inte så lätt för hyresvärden att bara vräka, det är en lång process.
      Bra om ni dokumenterar under en längre tid alla tillfällen de stör med datum klockslag och vad som görs, och alla former av bevis (typ inspelningar osv) kan vara bra om ärendet går vidare. Om det finns en störningsjour är det även ett plus, om de åker ut och kan konstatera störningen.
      Om hyresvärden pratat med dem utan förbättring kan nästa steg vara att kalla till möte, och om inte det hjälper så kan de skicka en anmodan om rättelse. Till slut blir det ett ärende i hyresnämnden (om hyresvärden väljer att gå vidare), där kan ni som grannar kallas för att vittna. Endast om hyresnämnden beslutar att det är en sån allvarlig störning att de blir uppsagda så kan de vräkas. Men vägen dit tar lång tid tyvärr, och de kan även överklaga hyresnämndens beslut osv.
      Men tills dess är så mycket bevis och dokumentation som möjligt bra, samt att grannar går med på att vittna om ärendet skickas till hyresnämnden då det väger tungt

      Jag tycker att du ska kontakta antingen polisen eller socialtjänsten som får kolla på detta ordentligt. Låter det obehagligt nästa gång han skriker så ring polisen. I bästa fall avbryter du en misshandel, i värsta fall kollar någon till dem en extra gång. Man ska aldrig vara rädd för att ”lägga sig i” när man tror att något är fel. Ingen behöver veta att det var du som ringde. Lästips: https://huskurage.se/

        Jag blir så kluven kring det. Å andra sidan verkar du faktiskt bry dig om kvinnan blir utsatt eller inte. Å ena sidan får jag en känsla av att det mest är besvärligt för dig som granne och du vill veta om du kan få familjen vräkta.
        Så vet faktiskt inte vad man ska svara på detta.
        Det är väl bra att ringa polisen om man misstänker att våld sker i bostaden.

        Nej, fy fan! Gör aldrig som Huskurage skriver! Det kan försätta er själva i livsfara!
        Ring Polisen!

          Hon har ju redan ringt polisen. Och dem var ju dit. + att kvinnan har förklarat att det beror på en sjukdom och mannen inte skadar henne. Dem kan ju inte sitta och ringa dit polisen varje natt 7 dagar/vecka?

            Det ska man absolut göra om det behövs!

            Snälla, DE ??????

      Flytta?

      Bra att du reagerar och bra att du ringer polisen om du är orolig. Du vet ju inte vad som är sant och inte.

      Jag skulle nog kolla efter annat boende själv dock, varken du eller din hyresvärd kan tvinga in honom i särskilt boende och vår hyreslagstiftning skyddar hyresgäster, i synnerhet i fall av t ex psykisk sjukdom. Trist för er, men kanske ännu tristate att leva i ett samhälle där man tvångsförflyttade människor till avskilda boenden för att se inte ska störa allmänheten. Ni har inte valt den här situationen, men det har ju ingen annan gjort heller allra minst han själv.

      Bor man i ett flerfamiljshus så får man tyvärr räkna med att man ibland hör sina grannar. Min granne i lägenheten under beter sig på ett liknande sätt som det du beskriver och visst kan det vara störande men han måste ju också få bo någonstans. Nu är inte jag mer expert än vad du är men man behöver nog ha ganska grava psykiska problem för att få bo på ett ”särskilt boende”. Det kan ju vara så att han har Tourettes eller liknande, inte fan ska man behöva på på en vårdinrättning för det!

      Tycker att det var bra att du ringde Polisen eftersom du blev orolig men om kvinnan säger att det inte är någon fara så får ni nog respektera det. Tänker även om att om hon råkade illa ut på något sätt borde ni väl också höra henne?

        Det är en jäkla skillnad på att höra sina grannar lite då och då och mot att grannen vrålar 24/7!

        Man har inte Tourettes om man hör röster.

          Man hör inte röster när man har Tourettes, men man kan väl ändå ha andra psykiska problem, kan ju vara en kombination menar jag.

      Det är inte säkert att mannen uppfyller kriterierna för särskilt boende och det är en frivillig insats, så han (eller legal ställföreträdande) måste göra en ansökan.

      Det brukar finnas särskilda handläggare i socialtjänsten, som är duktiga på relationsfrid. Du kan antingen göra en orosanmälan till socialtjänsten, eller fråga din granne om hon vill ha kontakt med en. De vet hur man når en person när det föreligger en hotsituation. Och kan även arbeta motiverande för att få den utsatta att ta steget att lämna. De flesta försöker flera gånger innan de klarar av det slutgiltigt. Därmed inte sagt att den här kvinnan är utsatt. Men hon kan ju vara medberoende (eller vad jag ska kalla det) i mannens sjukdom.

      Vad gäller mannen, kan du dels fråga om de vill ha hjälp att ta kontakt med hälsocentralen eller psykiatrin, och dels göra en orosanmälan till dem. Jag kan tänka mig att han har medicinerat mot någon form av psykossjukdom eller schizofreni, börjat må bra och kommit fram till att han inte behöver medicinen, slutat med den och börjat må dåligt igen. Med mediciner är han säkert ganska välfungerande. Jag är inte heller säker på att han utövar våld mot sin partner, men måste vara mycket svårt att leva med honom i vilket fall, som det nu är.

      Det är bra att du reagerar, men det krävs bra mycket mer än bara skrik och höga ljud för en med psykisk sjukdom att bli tvångsomhändertagen. Har det pågått länge eller är det tillfälligt? Förmodligen så får han hjälp men har slarvat med medicinering och är inne i en psykos, det tar lite tid för det att stabiliseras igen men bör vara bra inom någon vecka eller så. /dotter till en med schizofreni

        Skriver under på detta. Finns dessutom inget som säger att han skulle vara våldsam mot kvinnan (eller bli det) bara för att han skriker. Det kan lika gärna vara så att han skriker åt sina röster som han säkert vill ska försvinns. Personer med psykossjukdom begår våldsbrott i en mycket mindre utsträckning än personer som inte har det. Jag tänker att det bästa skulle vara att hjälpa personen till kontakt med psykiatrin. Antingen genom att stötta den anhörige till att ta kontakt eller förmedla till polisen att personen behöver träffa en läkare.

      Currently, there are no laws against the use of this oil as a medication in the U.S., although it is still illegal in many places including California, Colorado and Washington state. But it is a fact that it can be used as a dietary supplement in many different ways in order to provide medical benefits to patients suffering from various illnesses. In addition to its medicinal qualities, it is also thought to have many cosmetic uses such as for warding off hair loss and skin problems. For this reason, many companies are producing skin care products with it, but this is still a controversial topic. https://goldbee.com/

      Delvis kan fastighetsvärden inget göra om han nu skulle skada kvinnan så länge inte kvinnan själv säger det eller ber om hjälp.
      Delvis finns inget speciellt boende för folk med dessa sjukdomar vilket gör att dem ofta blir vräkta om och om igen eftersom dem orsakar problem för sina grannar men samtidigt inte får hjälp från vart dem kan bo utan att störa andra.

      Sker det bara på natten när han är sovrummet eller likande? för då kanske man kan sätta upp såna där ljudskivor på väggarna och tjocka matta på golvet så kanske han inte stör grannarna lika mycket?

      Jätte bra att du ringde polisen.

      Usch relaterar så mycket!
      För några år sedan bodde jag också i en hyresrätt där det var fruktansvärt lyhört. Grannen under mig höll på med shady business och misshandlade sin tjej flera gånger i månaden.
      Var fruktansvärt att ligga i sängen och höra saker i detalj. Ringde polisen varje gång men oftast tog det ca 4 timmar innan de kom förbi. Hörde även i trapphuset att båda sa att allt var strålande samt vem som hade hört av sig. Var livrädd att han skulle slå in min dörr med tanke på vad han sysslade med i sin lägenhet. Tycker vilket fall att det är fruktansvärt att ingen gör något fast att man både har ring polis samt hyresvärd.

    Har någon här provat på lash filler och kan berätta mer om det? Höll det länge? Skadar det fransarna på något sätt eller är det så bra som det verkar?

    OBS inte att blanda ihop med fransförlängning, som jag absolut inte vill prova.

      Menar du lash lift?

        Lash filler 🙂 Men som ofta kombineras med ett lash lift. Kolla här: https://www.google.se/amp/s/london-lash.com/lash-filler/%3famp

        Blir som en slags förlängning men det myyycket naturligare ut. Känns typ för bra för att vara sant?

          Men som ett lash lift i kombination med en vårdande behandling då?

          Undrar mest för jag har så dålig erfarenhet själv av lash lift. Jag bokade ett lash lift med keratinbehandling och betalade nog 800 spänn, en välrenommerad salong mitt i Sthlm. Fick helt förstörda fransar, hon böjde dem så mycket att de fick som ett ”hörn” istället för en böj och på ena ögat slog de liksom i huden under ögonbrynet när ögat var normalöppet. På ett ställe verkar de ha lagt sig snett när hon behandlade för de spretade åt olika håll. När hon upptäckte hur hon hade sabbat mig gjorde hon en slags ”relax”-behandling direkt efter som skulle motverka permanenten, och det fick ner fransarna en bit men de hade fortfarande ett kantigt hörn och det spretiga partiet precis lika illa. Detta fick jag alltså leva med tills varenda frans växt ut och trillat av av sig själv.

          Hon påstod att detta aldrig hänt förut och skyllde på att jag hade använt fransserum innan. Vilket jag antar är jättevanligt att man gör, och jag berättade också om det innan behandlingen.

            Jävlar, ingen trevlig upplevelse hör jag 🙁 Har du hört om fler som det blivit så för?

              Japp här är en till! Hände mig på en stor salong dit de flesta influenser gått! Salongen ligger på Östermalm.

      Är det samma som X lash?

      Jag tror det är samma sak som Yumilashes som är vanligare här i Sverige. Jag gör det regelbundet sen ca 1 år tillbaks och är supernöjd! Men det är som med allt annat, det gäller att hitta en bra behandlare. För mig håller resultatet upp till 8 veckor och fransarna är tjockare, färgade och böjda hela tiden så det ser ut som ty man har mascara (men snyggare!).

    Vilka aktier och fonder har ni köpt/investerat i? Varför just dem?

    Har någon gett er en hög avkastning?

      Gamestop såklart

        Är inte det högrisk? Många menar på att de är nära konkurs?

          Köp inte Gamestop ur investeringsperspektiv. Annat om du gör det i någon slags protest som folk gör nu men var beredd på att förlora en massa pengar i så fall. /Inte samma anonym

            Ur vilket perspektiv ska man köpa Gamestop? Är inte så kunnig 🙂

              De som köper Gamestop nu vill lära storbolagen en läxa, rent kortfattat. Aktien handlas till långa vägar över vad den är värd, och när det är slut på blankare (googla artiklar o videor om Gamestop-caset så får du en bättre förklaring om vad som händer) kommer kursen sjunka ännu mer än den redan gjort. Bara igår gick den ner 60%. De som köper aktien som en investering har blivit lurade. Och de som startade hela grejen har blivit miljonärer. Gå absolut inte in nu om du är nybörjare och vill lära dig investera.

              Gamestop ska du absolut inte köpa! Det är en spekulationsaktie. Börja istället med investmentbolag. Det är lite tråkigare, men mycket säkrare.

      Bra köp: Holmen, SHB, Industrivärden, SCA, Investor, SEB, Creades, Öresund, Atlas Copco

      Dåligt köp: H&M

        Varför är H&M dåligt köp?

          De har stora problem. För många fysiska butiker, gigantiska lager av kläder som inte blir sålda. Bransch som överlag går dåligt just nu.

          TS här. För att jag förlorat pengar på aktien. Portföljen som helhet är dock upp en och en halv miljon sedan jag började 2014.

            Hur mycket portföljen är upp i rena pengar säger väl inte så mkt om man inte också anger procent (och hur mycket man stoppat in och när… och en massa andra parametrar)

      Är finländare så har mest finska aktier men har Investor som enda svenska bolaget i min portfölj. Mitt bästa innehav är UPM-kymmene, dock fusk för fick dem som gåva i tonåren. De är upp 360% sedan 2009.

      Har på egen hand investerat i aktier regelbundet de senaste två åren. De innehav förutom tidigare nämna UPM som är upp mest som jag själv har investerat i är Marimekko +70%, Kesko +42%, och investor upp 35% inklusive valutavinst. Marimekko valde jag för att det är ett företag jag gillar, Kesko är Finlands version av ICA och jag tänker helt enkelt att mat är något alla behöver. Lyckades tajma in dippen i fjol. Investor har bra riskspridning och exponering mot flera företag. Jag tänker långsiktigt när jag investerar, det där med att ta höga risker på trading är inget för mig 🙂

        Tack för ett utförligt svar! Men vad innebär +70% och så? Är det att pengarna du lagt in i aktien höjts med 70%? Är inte så kunnig just nu 🙂

          Ja precis, skulle jag sälja nu skulle jag få 70% mer för mina Marimekko-aktier jämfört med vad jag betalat för dem 🙂

            Tack!! Är mycket lära sig men så intressant ?

        För hur mycket pengar är det bra att köpa en aktie med? Finns det någon minimumsumma? Har egentligen inte så mycket pengar att röra mig med tyvärr

          Finns ingen minimisumma. Men beroende på vad du använder för tjänst så kan du behöva betala en fast summa varje gång du köper en aktie och då kan det löna sig att ha större summor i gången. Banken jag använder har fast 1% för mindre summor så spelar ingen roll hur mycket jag köper för i gången. Jag gillar att köpa för små summor ofta (typ under 100€) hellre än större summor mer sällan, så det passar mig. Men som sagt är jag i Finland så lite andra system.

            Okej, tror jag förstår lite mer nu. Men jag kommer ha en bättre utdelning i framtiden ju högre summa jag lägger? Eller spelar det ingen roll?

          Du behöver nog läsa på en del innan du ger dig ut på börsen. En bra nybörjarbok är Vägen till din första miljon av Tobias Schildfat.

            Håller med. Själv har jag lyssnat mycket på poddar när jag började, Avanzapodden är bra och de har avsnitt för nybörjare!

              Tack!

            Håller med. Vääääldigt brett ämne. Tack för tips!

          En aktie är ju en andel av ett företag. Och ett företag kan ju vara värt olika mycket beroende på hur bra det går, vilken potential som finns, hur stort intresse det är för bolaget osv. Därför varierar ju priserna på aktier hela tiden beroende på tillgång och efterfrågan. Om många tror på ett speciellt bolag och vill köpa så går ju priset upp osv. ☺️ Så din tanke kring minimum-summa finns inte. Köp för en summa pengar som du inte skulle bli barskrapad av att förlora!

            Tack 123 ? väldigt mycket att lära sig om allt detta haha.

          Avanza är superbra om man vill testa och köpa för mindre summor. Finns olika courtagenivåer beroende på hur stora summor du tänkt att handla med.

        Jag köpte Investor för 212:- år 2014!

          Det var bra! Tiden på börsen är verkligen avgörande för att få pengarna att växa!

      Har mest utdelningsaktier och återinvesterar utdelningen. Min bästa just nu är eolus, köpte de första för 24 kr och nu ligger de på 231 kr
      Investor, kinnevik, latour, castellum, axfood, sca, eqt, volvo, soltech & hms networks har gått bäst hittills för mig men det är ju ingen garanti att det fortsätter så ?
      Valt dem + andra då jag vill ha bra spridning på olika kategorier och för att jag tror på dem och gillar att få utdelningar

        Jag har också Eolus! 😀

      Jag älskar högrisk!! Blir som tokig ? Min portfölj har gått upp 140% sista fyra åren. Jag satsar på mindre uppstickare oftast med stor skalbar potential. Tycker det är riktigt tråkigt med stora, stabila bolag.

        Vilka satsar du på nu? ?

      Bilibili, Evolution, Angler Gaming, Tesla, Nibe och Netflix är det som gått bäst för mig.
      Investerade i Fortnox när kursen stod i lite över 3 kr och det är jag extremt glad över idag kan jag säga.

      när du tar emot råd, kom ihåg att alla är börshajar i en uppåtgående marknad.

      Tänk på att ta råd om specifika aktier med en nypa salt. Det finns en typ av börs-influencers som sysslar med att hajpa olika bolag för att själva ta del av vinsten. Gör alltid efterforskningar, och kom ihåg att historisk avkastning inte garanterar framtida avkastning.

      Utan att bli för specifik gillar jag främst att investera i fonder, och då mycket ny teknik och klimatarbete.

    Hej alla! Hoppas ni mår bra! Jag undrar om ni har några intressanta förslag på uppsatsämne inom juridik? ?

      Typ transpersoners förhållanden till brottsrubriceringar som är könade, t.ex. barnadråp, grov kvinnofridskränkning, etc

      Vad har du för inriktning? Vi valde först inriktning (tex processrätt), sen ämne.

      Men spontana förslag:
      – Familjebalken ur ett modernt perspektiv, tex hur den fungerar för stjärnfamiljer och HBTQ. Tänker då på surrogat, mater est, adoption med mera för hbtq.
      – hyresgästens ansvar för skador som vållats av hushållsmedlemmarna. Lagtexten är luddig och praxis inte särskilt rik.
      – le lege ferenda om påstådda mord där kroppen saknas och dödsorsak inte kan fastställas, i gällande rätt måste rätten fria. Bör det vara så?

        Autocorrect…

      Vilken inriktning?
      Spontant tips:
      – hantering och resultat av privat pensionssparande vid bodelning pga äktenskapsskillnad.
      -Hur rätten till familjeliv förhåller sig till rätten till liv i EKMR (tänk typ lilla hjärtat, Finns ganska intressant europarättsligpraxis).
      – hedersrelaterat våld som straffskärpande grund vs införande av det som eget brott (jfr. Kvinnofridsbrott).
      – ungdomspåföljder (finns en ny sedan årsskiftet)

    Tror ni Bianca har ett bäst före datum i sin karriär? Även andra influencers?

      Ja

      Jag tror Biancas karriär kommer hålla rätt länge, tack vare den släkt hon är associerad med.

        Ja, man blir lätt associerad med sina föräldrar!

        Ja, tack vare de talanger hon ärvt.

      Tycker det känns svårt att veta hur influencer-branschen kommer utvecklas, men på nåt sätt har nog många människor vant sig vid att följa folk via blogg, youtube och sociala medier. Bianca kommer säkert hålla sig relevant som mamma-influencer i framtiden, men vem vet om hon kommer vara lika omtalad i pressen osv.

    Någon som vandrat till mount everest base camp och kan berätta mer om hur resan gick till? 🙂

      Det var mycket vandring till fots. Mest uppåt.

        ??

        Jaså, otippat ?

        Var det inte exakt lika mycket nerför?
        Eller tog ni tåget ner?

          TS frågade om resan TILL basecamp. Sluta lek viktig nu.

          De kanske tog flygskärmen ner.

      Tips är att kolla in kara och nate på youtube, dom har flera vloggar från sin vandring till base camp!

        Åh, tack snälla för tips ?

        överlevde de shitstormen som kom efter betalvloggen om deras 100e land?

      Inte jag, men min kille har. Helt fantastisk resa tydligen!! ☺️☺️

        Vad kul! ? vet du hur han gjorde med bokningen, ordnade han allt innan eller åkte han till typ katmandu och bokade in sig där med en grupp eller hur gick det till? ?

          Han åkte med ett gäng kompisar som hade anlitat en äventyrare som bokade allt i förväg, alla övernattningar osv. De var 19 killar och var ute i 12 dagar. Flög till Katmandu och vandrade 11-12 dagar (om jag minns rätt). Sen åkte dom helikopter kring Everest innan de återvände ner ?

            Wow vad häftigt!! ? tack för svar! 🙂

      Nä men en gång genomled jag en hel kväll av diabilder från någon som gjort, så det känns som jag varit där. Träsmaken var fruktansvärd halvvägs.

        Jag genomled tre timmar av vad som kändes som tre miljoner identiska bilder av en kompis förlossningsdag.
        Till slut fejkade jag ett sms för att kunna avlägsna mig.

          Nej men va? Så sjukt socialt inkompetent! ?

      Jag har varit vid Base Camp och övernattat. Skulle dock inte säga att jag vandrade dit ? Jag åkte med ca. 10 andra i buss och gick sista delen upp. Vi reste dock genom Tibet, alltså Kinasidan, och jag antar att du kanske är mer intresserad av vandring till Base Camp på Nepalsidan?

        Okej men häftigt det med ju! Ja jag har tänkt mest på Nepalsidan men har väl inte riktigt reflekterat över att man kan göra det från Kinasidan heller ? vart utgick ni ifrån med bussen och är den sidan något du kan rekomendera? 🙂
        Måste ha varit otroligt häftigt att vara där ?

      Detta har varit min dröm sen jag såg Kara and Nates vlogg typ 2018. Finns ganska många vloggar om det om du söker på youtube.

      Jag har ingen som vill följa med mig dock och vet inte om jag vågar åka själv, speciellt med tanke på att jag är lite flygrädd och resan till Lukla är nog inte så himla kul alltså.

        Tack snälla, har inte ens tänkt på att kolla vloggar innan ni svarat här, det ska bli mitt helgsnöje ?

        Samma här, några har väl varit smått intresserade men kommer nog aldrig få med någon på riktigt tror jag. Hur kan man inte vilka liksom haha?!
        Men klart du vågar, tror att det verkligen är en fantastisk resa och upplevelse!

    Varför spekulera i det? Och vad då ungen kanske inte ”lider” av det.
    Om du är nyfiken så fråga mamman.

    hej
    kollar ni på farmen? vad tycker ni?

      Ja! Kollar för första gången någonsin och nu är jag fast ? Jag hejar på Linnea!

      Har ingen som jag direkt fastnat för att heja på. Tyckte torpetgänget verkade ha himla kul tills Robin kom tillbaka till Farmen nu. Gillar att Philip (och Phillip för den delen) verkar vara så himla glada.

      Stör mig mest på Rickard och Lili ?

      Vägrar se 1 sekund av sådant skräp.

    Vidrigt du uttrycker dig. Obehaglig är du.

    Dagens tistel till alla aggressiva cyklister i Stockholm som nästan kör in i folk för att de prompt ska fram. Skämmes!

      Dagens ros till alla studenter jag sett pulsa fram genom snön i shorts och innesandaler för dom ”ska ju bara en bit”.
      Knasiga ungdomar ❤️?

      Dagens ros till ditt härliga syftningsfel.

        Inget syftningsfel.

          Hen kanske syftar på TS?

        Vilket? ?

    Tycker nog inte att det är din ensak.

    Tjena alla Öppet Spårare.

    Mitt inlägg om tonsillstenar förra(?) onsdagen engagerade ett gäng – så känner mig skyldig till en update.

    Kräkkänslan gick över ett par dagar men har känt ibland att den varit kvar. Den har inte stört så mycket, men den har varit där utan att synas.

    Igår kom den (eller i alla fall EN) ut.
    Precis när jag sög av min relativt nya kk. Kände den liksom i munnen när jag… ah, höll på… och blev så jävla äcklad när jag kom på vad det var, och fick springa in på toaletten och spotta ut den. Den var GIGANTISK och vidrig och jag stod typ och halvkräktes i handfatet.

    Behöver kanske inte ens berätta att den sexiga stämningen dog rätt rejält och vi båda hade svårt att återhämta oss efter det :))) får se om han någonsin vill ligga med mig igen.

    Roliga grejer kroppen kan ställa till med, va. Cockblockad av en fucking tonsillsten.

      Hahaha du är för skön du ? Vilken lättnad att den kom ut till slut. Jävligt olycklig timing ? Hoppas du får revansch på ligget ✊?
      Hälsningar Anonym som försökte ge dig lite olika råd om hur du kunde bli av med stenen. Att suga av din KK hade jag INTE kunnat komma på själv ?

        Hahah sådan JÄVLA lättnad!! Undrar vad det var som triggade den att komma fram helt plötsligt? Att kuken konkurrerade om kräkreflexerna kanske? Idk.
        Tack för ditt engagemang i tråden i alla fall, nu vet du ju vad du ska tipsa om nästa gång någon upplever samma problem ?

      Jag har också tonsillstenar. Mina halsmandlar är alltid enorma och allt som oftast fulla med stenar. Brukar peta ut dom med en sån pinne man kan klämma finnar med. Det är alltid en härlig känsla när man får ut ett gäng stenar!

        Önskar jag hade mina halsmandlar kvar när jag läser sånt här! ?

          Och jag tänkte precis tvärtom. Tack gode gud att mina halsmandlar är borta!!

            SAME! ???

        Mitt problem var att den var gömd, så fick inte ut den. Klämde med olika slags verktyg tills jag blödde, innan jag förlikade mig med tanken på att den fick komma ut när den var mogen. Vilket tydligen var igår.

          Förstår! Det är ju så jobbigt när man känner smaken av dom men inte får ut dom.

          Ps. Det har lossnat stenar för mig också när jag sugit kuk 🙂

            Ja, verkligen. Kräktes flera gånger per dag haha. Och försökte med ALLT, men ingenting funkade.

            Hahaha skönt att man inte är ensam om den upplevelsen ?

      20:10 det där Är det värsta jag läst här BLÄ!!!!

        Åh nej, jag är SÅ ledsen å dina vägnar, som varit så skyddad från äckel innan att DETTA är det värsta du läst.

          Och jag är ledsen å dina vägnar som känner att du måste vara så jävla dryg.

            No need to! Jag älskar att vara dryg mot folk som förtjänar det ?

      Hej!! Jag har också en massa tonsillstenar sen en massa år. detta kan låta äckligt, men jag köpte ett sånt porklämmarverktyg och använder för att trycka ut dem. Det funkar väldigt bra. En sån här: https://www.google.com/search?q=pormaskborttagare&sxsrf=ALeKk03RDbBJmBJQrRNxsEOVYTxySEOGgA:1612381280831&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwix3PGrvM7uAhXtoosKHYWfB6cQ_AUoAXoECAIQAw&biw=1440&bih=788#imgrc=fkSiUwV8aA6wZM

        Jag har också såna men som sitter bakom själv halsmandeln så kan inte peta utan att kräkas. Hur fasen får man ut den??? Har försökt hosta, nysa, pilla men kräks nästan istället… hjälp!!

          Det som var mitt problem också! Gick runt med konstanta kräkkänslor i flera dagar.

          Så tips från coachen: sug kuk som att livet hängde på det så kommer de leta sig fram och ut ?

          Haha usch det låter jobbigt… alltså när jag använder verktyget så gräver jag liksom in i håligheterna som stenarna ligger i, låter sjukt äckligt men det funkar bra. Men jag har inte så mycket kräkreflexer

      Sånt händer

    Tjingens!! Minns nån här serien ”fotbollsfruar” Jävlar vilken dramaserie deluxe! Kan fortfarande sakna den lite i dag och alla galna personer som var med i den.
    Säg att någon mera minns? När var detta ens?!

      Klart jag minns! Jag har (el iaf hade) alla säsonger på dvd-box ?

        OMG fy fan vad roligt!!! Googlade å såg att det fanns 6 säsonger! Visst borde man skaffa skiten och plöjja igenom allt lr 😀 😀

          Men ja! Leta upp den om du kan. Som du skrev, höjden av dramatik och intriger. Död, sex, droger, plastikkirurgi, otroget, etc. Haha, jösses, vilken serie ?

            Glöm inte hermafrodit-bebisen! Lysande serie!

    Vilken åldersskillnad tycker ni är optimal i en relation, och vad har ni själva? Jag (tjej) har alltid tyckt att 5-8 år äldre killar är på min mognadsnivå och samma stadie i livet och dras till dem, men många av mina tjejkompisar har skaffat yngre killar. En del betydligt yngre, och jag får inte ihop det med att de själva gärna vill ha barn snart.

      Ingen aning vad som är optimalt. Har ingen erfarenhet av relationer alls. 🙂

      Min man är 1 år äldre, funkar bra haha. Men max 10 år äldre, max 5 år yngre. Jag är 30.

      I vuxen ålder tycker jag inte det spelar så stor roll. Min man är ett år yngre, men det är ju skit samma. Men är man som jag 32 kanske det hade känts märkligt att dejta någon som är typ 20, för att man är på olika ställen i livet. Och de 20åringar som finns i min närhet är väldigt…unga. Men en superomogen 32åring kanske trivs bäst i det umgänget.

      Jämnåriga gillar jag bäst.

      Föredrar dem ett par år yngre, i alla fall 3-5 år yngre, de som är i samma ålder som mig har blivit så gubbiga. 🙁

      Tycker det beror helt o hållet på var man befinner sig i livet och vart man vill. Skiljer 17 år på mig o min sambo, funkar hur bra som helst. När man märker av åldersskillnaden är typ vid samtal när man ska associera till något i respektive generation. Men det kan man ju leva med!

      Max 14 år upp eller ned är okej enligt mig när man kommit upp i 35 plus åldern. Men några år yngre tycker jag funkar bäst för mig, min man är fyra år yngre än jag. (Kvinnor lever ju generellt lite längre än män också.)

      Well efter en rad studier (erfarenhetsbaserad) så har jag kommit fram till slutsatsen att åldern icke spelar roll. Det är sjukt individuellt, en 25-åring kan vara sååå mkt mer mogen än en 35-åring. Och tvärtom. Och däremellan. Som tur är!

    Är det någon här som får ihop hur mimi höglin och hennes sambo Fredrik finansierar sitt liv?
    De köpte hus, bilar, båt, renoverar och grejar på salongen, totalrenoverar hela köket, öppnar upp och gör matsal av garaget, målar om huset, renoverar nu båda badrummen och planerar att bygga ett kontor ute i någon stuga på gården… projekten tar aldrig sluuut. Så sa hon i en vlogg att de inte lånar pengar till sina projekt? Hur mycket pengar genererar hennes vloggar egentligen?? Eller salongen?? JaG UnDrAr haha

      Undrar också ??
      Fast de renoverar ju efter hand så kanske hinner få ihop en del emellan projekten.

        Jaaa men hur mycket kan de hinna få in.. allt detta tillsammans måste ju kosta mängder.. hm
        Tänker på Helen torsgården som är dubbelt så stor på youtube har ju sparat och sparat för att tillslut börja renovera nedervåningen lite. Känns mer pengar-realistiskt

          Men hon äger ingen salong 🙂

      $132 – $2.1K per månad för hennes youtube. Vilket är alltså lite över 1000 kr i månaden på Youtube… men sedan är hon ju frisör också. Vet inte vad hennes sambo jobbar med men han kanske tjänar bra?

        hennes sambo har ju knappt några uppdrag nu på vintern. Och ofta har han varit hemma och hjälpt henne i vloggarna istället för att vara iväg på jobb… så Kan ju inte gå sjukt bra direkt

      Dom har väl egna företag båda två, så man kan väl gissa att det går bra ? Mimi gör ju ganska mycket samarbeten + att salongen säkert går bra! Så de drar nog in en hel del kan jag tänka mig.

      Ja hon sa ju senast i någon video när hon fick frågor av tittare att hon tjänar bra (i omsvepande ordalag). Sen är väl Fredrik rätt händig och gör en del renovering själv (inte badrummen nu) men han höll väl på en del med matsalen? Så just den kanske inte kostade dem så mycket. Men ja, samarbeten på youtube och Instagram drar väl in en hel del. Vet inte hur det går för hans firma men kanske bra där med!

      Har fått för mig (och tror) att dem gjort bra vinster på tidigare köp/sälj av bostäder

        Men de borde dom väl lagt in som handpenning på huset? Undrar också hur dom får råd med allt när dom inte tar lån, förutom på huset då. Men att renovera kök och två badrum går på några 100 tusen

      De verkar ju göra väldigt mycket, nästan allt, av sina renoveringar (hus och salong) själva och med vänner förutom nu badrummen. Då är det ”bara” materialkostnader vilket så klart blir billigare. Bilarna leasade. Hon har ganska många samarbetspartners så drar nog in en del. Ingen omöjlig ekvation ändå tycker jag ?

    Besvikelsen när man sitter med fredagskänsla hemma i soffa .
    Glider in på bloggbevakning och ser ÖS.
    Kollar kalendern och inser att det är en hel dag kvar innan man får börjar tagga för fredag..

      Mmm vad ska du göra på fredag då? Är också taggad på helg! Klickat hem en ny klänning för nån vecka sen som jag inte använt än men ska då, ska till bolaget, börjat prata om vad vi ska laga till middag, lagt till nya låtar till fredagsdans med barnen på vår låtlista… Friday Friday. Såg att Rebecca Black hade en ny låt på Spotify i New music Friday förra veckan, haha kommer aldrig glömma hennes Friday. En sån man kommer ligga och sjunga på äldreboendet ? tillsammans med 100 andra (och mycket bättre) låtar.

    En fråga om tandblekning:

    Jag har sovit en natt med tandblekning och det började ila i tänderna. Inte jättemycket men lite. Är det någon annan som blekt där det sedan ilat och till slut försvunnit? Jag har gjort skenan hos en väldigt bra tandläkare och medlet ska vara något av det bästa.

    Man måste ju klara minst en vecka…

      Ilningarna försvinner efter typ 1-2 dagar. Vänta tills det är borta innan du bleker igen ?

      Spara ihop och gå till en tandläkare för tandblekning istället för att bleka tänderna hemma. Jag blekte tänderna hemma i tonåren och förstörde emaljen på två tänder. ?

        Läste du vad som skrevs?
        Man får tandblekning av tandläkaren och bleker hemma.

          Ojdå, ursäkta mig. Missade totalt meningen om tandläkare. ?

        Jag har också köpt blekning av tandläkaren för att göra hemma, enligt tandläkaren så var det bättre än den de gör på kliniken och man kan själv köra en omgång till när man känner för det.

      Ilningarna försvinner efter någon dag eller två. Borsta med sensodyn är ett bra knep! Hjälper.

      För mig var det samma. Det var fruktansvärt i underkäken, överkäken gick bättre. Dock fick jag en spruta med något som skulle lindra ilandet av tandhygienisten vid återbesök, som jag kunde varva med i skenan någon natt mellan blekningarna. Vill minnas att det jag drömde om var en stor bit herrgårdsost att sätta tänderna i och ”vila” dem ett tag ?

      Ingen fara. Köp Sensodyne tandkräm + Fluxskölj så blir det bättre 🙂

    Vad ger någon rätten att ifrågasätta att någon väljer bort att skaffa barn?

    Det här är en fortsättning på tråden om frivilligt barnfira som var i Öppet Spår häromveckan, den tråden spretade iväg år så många håll så jag väljer att fortsätta här. Dock väldigt långt så det går bra att scrolla vidare.
    Ni som tycker ämnet är avklarat redan, scrolla vidare, ni som anser att det heter barnlös och inte barnfri, scrolla vidare, det är i sammanhanget helt orelevant.

    Det är ganska tröttsamt att behöva ”försvara” sitt val, att då ställa motfrågan var för någon istället har valt att skaffa barn verkar vara en väldigt konstig fråga, jag anser att det borde väl vara något man tänkte igenom innan man skaffar barn liksom.

    En del kommentarer man kan få är ganska provocerade (och jag tillhör inte de lättkränkta).

    ”Barn är ju hela meningen med livet””
    NEJ, det kanske är meningen med ditt liv, men barn är INTE meningen med mitt liv, inser du just nu att du precis talade om för mig att du anser mitt liv vara helt meningslöst? För att inte tala om du jävla mycket du sårar de ofrivilligt barnlösa med en sån kommentar (inte nog att de sörjer att de inte kan få barn, deras liv är nu också helt meningslöst!).

    ”Har man träffat ”mannen i sitt liv” då är det helt normalt att man bildar familj.”
    NEJ, det är upp till var och en tillsammans hur de vill att deras framtida liv ska se ut inte, det är INTE upp till dig bedöma vad som är normalt och inte, och med din kommentar så förstår jag att du anser mig som onormal.

    ”Ett liv utan barn är så fattigt”
    NEJ, ditt liv kanske skulle vara det, jag väljer att lägga min tid på vänner, upplevelser och saker JAG vill göra istället för ”offra” en stor del av mitt liv att vara slav till någon annan, det är för MIG ett mycket rikare liv.

    ”Du kommer känna dig ensam när du blir gammal och inga barn och barnbarn kommer och hälsar på dig.”
    NEJ för jag VET att inga barn eller barnbarn kommer så till skillnad från dig som kommer sitta och vänta på att dina avkommor ska dyka upp och hälsa på sig, så kommer jag inte att bli besviken över att det inte kommer något besök den här helgen heller.

    Dessutom anser jag att det finns många som har skaffat barn som borde ha låtit bli, helt jävla värdelösa som föräldrar, om de skaffat barn bara för att ”följa normen” så är det ännu mer tragiskt.
    Sen finns det självklart många helt fantastiska föräldrar och jag känner fler av dessa än de sopiga som tur är, deras ungar brukar dessutom vara ganska OK att ha att göra med, medans de sopigas ungar är rena skräcken att ha i sin närhet.

    Mina föräldrar hade säkert velat ha barnbarn (även om de är helt underbara och haft den goda smaken att inte fråga efter några), men jag vägrar att skaffa barn för någon annans skull, det är trots allt min kropp och liv som påverkas.

    Med detta sagt, sluta ifrågasätta varför någon väljer barnfrihet, för MIG är det helt obegripligt hur någon kan längta efter att vara gravid och får barn, men för den sakens skull så skulle jag ALDRIG ifrågasätta varför de väljer barnspåret!

      Min högsta dröm är att få barn men jag tycker såklart det är toppen att andra vill avstå. Jorden är överbefolkad nog ändå.

        Håller verkligen med ? jag känner tvärt om, att personer som inte vill ha barn, ser ner på oss som vill ha/har barn. Alla är olika och det är ju bra att de som inte vill ha barn, tar ansvar för det ?

          Men snälla.
          De vi ser ner på är de som tjatar om barn i såna fall och inte kan ta att man vill va barnfri.

            Haha nej, ni ser er som ”upplysta”. Jag har varit där jag med.

              ”Ok”

      Jag har inte hittat den rätte så jag kommer gå min egna väg och skaffa barn själv. 😀
      Det kommer störa folk enormt! Men bryr jag mig? Nope!

        Det tänkte jag också göra, men så blev det familj med en pappa.

          Ok.

      Jag är 32, gift och arbetar med barn. När jag får frågan varför jag inte vill ha barn brukar jag svara att det är många saker i livet jag inte vill. Skaffa häst, till exempel. Gå på gurkdiet. Hoppa fallskärm. Flytta till Los Angeles. Skaffa barn.

      Känner jag inte personen så väl (de är oftast dom som frågar, av någon anledning) svarar jag bara att det inte är deras ensak.
      Vad min livmoder har för sig är inget jag har lust att dra igång en hel diskussion över. Min kropp, mitt val.

        Varför man nu måste svara sådär jävla drygt. Svårt att stå för vad du tycker?

          Dryga frågor ger dryga svar .

          Det är väl drygare att fråga? Tycker det är helt okej att svara ngt i stil med ”det känner jag inte för att prata om”.
          Varför bemöta människors otaktiska frågor på ett överdrivet trevligt sätt? Då lär de sig ej.
          Det är väl inte ytligt bekantas/kollegor/ avlägsna släktingar/vem fan som helst ensak?
          Själv har jag barn men fick barn sent så kan absolut relatera till det trötta i att få den frågan i tid och otid.

          Den här frågan är om du tänker efter ganska intim. Den kan potentiellt vara mycket känslig för personen man frågar.
          Antingen för att den är ofrivilligt barnlös. Eller för att den haft en förskräcklig barndom som avskräckt. Eller för att den inte träffat en bra man att skaffa barn med och inte vill ha barn själv. Och tusen andra mer eller mindre tunga anledningar.
          Eller så är den glatt och obekymrat barnfri.
          Men varför ska en främling peta i en annan persons infekterade sår? Av nyfikenhet?

            Ja men tack!

            Men om man frågar varför de inte vill ha barn, borde man veta att de inte är ofrivilligt barnlösa?

            Jag tänker, att om man inte tycker barn är en sån stor grej, borde ju frågan vara en ännu mindre grej. De flesta har inte några problem med att prata om sånt. Har flera i min närhet som valt att inte ha barn.

              Men det är ATT få frågan som är en stor grej. Att det görs en grej av det, istället för att behandla alla val som lika mycket ok och lika ”normala”. Det är inte ”onormalt” att inte ha barn, men när det börjar frågas om det så behandlas det så.

                Som att fråga nån varför den inte har häst, villa eller surfbräda. Jag vill inte!

      Bra skrivet! Jag har inte bestämt mig om jag vill ha barn ännu men är 27 utan partner och får redan pikar av äldre släktingar om att jag borde börja tänka på barn. Så irriterande!

        Samma här! Alltid tänkt att händer det så händer det och om jag verkligen inte vill ha barn den dagen jag blir gravid gör jag abort och steriliserar mig. Nu har däremot inget hänt på 8år så jag förmodar att jag inte kan få barn. Sörjer ibland att jag inte fick välja det själv, samtidigt som jag inte längtar efter det så processen med IVF och allt känns inte lockande.
        Och jag är 28 och omgivningen pikar mig också om att det börjar vara dags.

      Helt enig. Ingen har rätt att ifrågasätta, eller ens ställa frågan och förvänta sig ett svar på varför någon inte har barn. Själv brukar jag bara ignorera frågan och byta samtalsämne. Känner inget behov att varken försvara eller försvara något alls ?

      *irrelevant.

      Förstår inte problemet med frågan? Bara svara eller säga att du inte vill svara? Som med typ alla typer av frågor.
      Sen tycker inte jag man kan gå runt och inte våga fråga/småprata med oro för att någon KANSKE har problem. Då tycker jag frågan ”hur är det?” är värre.

      Sen personligen tycker jag dina argument för att inte ha barn är lite, hittar inget bra ord men typ barnsliga. Slav för en annan ? och att du lägger tid på vänner, upplevelser, saker du vill göra- tror du vi föräldrar bara är helt intetsägande som bara är med våra barn, har noll intressen, egentid osv? ? och att du slipper bli besviken att ingen hälsar om dig när du är gammal? Om man varit en bra förälder så hälsar barnen på.
      Respekterar dock ditt val även fast jag tycker anledningar är wacko.

        Kan inte folk sluta ställa frågor som inte angår dem bara? Det är oerhört barnsligt att tro att man har rätt att gå runt och ställa alla frågor man vill till folk bara för att man känner för det.

          Människor ställer oftast frågor utifrån ett intresse för andra. Inte av illvilja.

            Men vissa blandar ihop intresse med nyfikenhet. Det krävs en viss finkänslighet för att inse skillnaden, och alla behärskar tyvärr inte den. Tycker Anonym 20:27 är ett tydligt exempel på detta.

              Exakt! Nosy people…

        Man kommer inte ifrån att barn tar mkt tid, energi och föräldraskapet innefattar mkt ansvar och oro t.ex. Det tror jag alla kan hålla med om. All är inte sugna på detta. Sen är det ju knappast så att man har en brinnande längtan efter barn men väljer bort pga tidskrävande intressen. Utan gör man så gör man nog en avvägning mellan olika saker snarare. En del väljer med hjärtat och en del med hjärnan, både de som skaffar och inte skaffar barn, och inget är mer rätt än det andra.

        Låter inte som respekt när du samtidigt skriver barnsligt och wacko…

          Jag håller dock med om att det är barnsliga argument.

            Varför? Att vilja ha tid och energi för sig själv, sina intressen och sin partner, vad är barnsligt i det? Måste man vilja ha barn för att vara vuxen? Förstår inte faktiskt.

        Har din man varit otrogen? Han kom ju hem sent i torsdags förra veckan.
        Hur länge sen var det ni låg egentligen? Missionären nu igen?
        Ditt barn har inte så bra betyg i skolan, är han lite korkad? ADHD kanske?
        Herre gud, man måste ju få fråga/småprata lite utan att oroa sig för att du kanske har problem.

          Ja det där är nog ganska vanliga samtalsämnen bland vuxna ? oftast blandat med glimten i ögat.

      Säger folk såna här saker irl till dig? Jag har själv valt att inte ha barn (är 36 dessutom) men aldrig blivit ifrågasatt (förutom anonymt på internet). Menar inte att det inte händer bara undrar vad det är med folk, hur kan man bete sig så? Tror de är riktigt trångsynta och har dålig fantasi, annars brukar man ju kunna sätta sig in i att folk tycker, vill och drömmer olika.
      Jag tror annars mycket på att inte gå in i debatter med folk. Säga ”för att jag inte vill”/”det är inte min grej”. Och om de fortsätter med nåt otrevligt – ”det där är ganska otrevligt sagt”/”jag behöver inte förklara mig för dig, jag är nöjd med mina val”.

        Ja det här händer, dock inte dagligen om jag fick det att låta så :), men tillräckligt ofta genom åren för att det skulle vara irriterande.

        och jag kan absolut svara ifrån att ingen har med det att göra men med tanke på att ämnet kom upp här härom veckan så ville jag nog mest väcka en tanke hos dem som ställer frågan (som förmodligen gör det helt utan baktanke att vara otrevliga), låt bara bli liksom!

          Så märkligt, men folk är konstiga…
          Jag förstår, det var en bra tanke!

        Jag har också upplevt att det händer (självklart är det alltid de som är föräldrar själva som kommer med kommentarerna). Allt ifrån en gång när någon frågade ”Varför har inte du barn?” till oftare de kanske mindre direkta sakerna som att nån antyder att ”där kan du ha en stor familj” när man köper ett hus, eller säger något som ”du har fortfarande tid” eller ”det kommer nog” när man bara i förbifarten säger att man inte har barn. Och så vidare… Önskar att folk tänkte lite innan de bara slängde ur sig massa saker de själva tycker är självklara.

      Jag vill inte ha barn.
      De få som ifrågasatt med ”tänk om du ångrar dig” har jag svarat att ja tänk om jag inte ångrar mig.

      Finns ju många saker jag inte vill ha, en orm eller häst t ex. Det springer jag ju inte och köper ”för jag kanske ångrar mig”.

      Jag försöker inte hindra andra att skaffa barn eller ännu bättre, göra sig av med dem de redan skaffat ?

      En del människor har lite begränsad föreställningsvärld och har således svårt att förstå att andra människor kan välja bort barn/ partner/ hund / katt/ att jobba som brandingenjör när de själva älskar det mest i världen. Gäller åt andra hållet också: en del barnlösa kan inte begripa att andra njuter av att ha barn i sitt liv när de själva inte skulle göra det.

        Barnfria, tack!

        Absolut är det så, jag tillhör dem som inte begriper det, men för den sakens skull så skulle jag aldrig få för mig att ifrågasätta det, DÄR ligger skillnaden.

        Jag tror att man är helt fel ute när man försöker förstå hur andra tänker eller lever sina liv. Självklart är det svårt att förstå om man lever på ett helt annat sätt själv, det är ju inte ens konstigt. Bättre att bara acceptera att andra gör andra val, och låta det stanna där.

          Fast det är väl ganska bra att kunna göra tänker jag? Eller det är inget jag FÖRSÖKER, fattar bara naturligt att alla gillar olika. Kan absolut se det fina/roliga med barn eller hund t.ex. men för mig personligen väger det inte upp det negativa och jag får ingen längtan. Mina vänner med barn förstår absolut varför jag inte har det, de ser ju fördelarna men valde olika.
          Har man lite lite fantasi och inlevelse kan man nog se det härliga i många olika sorters liv.

            Visst, försöka absolut. Kanske uttryckte mig slarvigt. Men för en del så bara måste de förstå hur andra tänker eller lever annars kan de på inga villkor acceptera det heller. (Också ofta de som ställer dessa nyfikna frågor). Så jag tänker att man inte behöver ha det som mål, att helt och hållet förstå. Acceptans är en bättre utgångspunkt.

              Ah ok, jag förstår. De som t.ex. ”jag kan inte förståååå hur du…” ? Nej, förstå inte då, men lämna mig ifred! ?

      Jag är snart 32 år och har noll barnlängtan. Önskar nästan att jag skulle få frågan i alla fall någon gång om när jag tänker skaffa barn men det händer fan aldrig. Misstänker att folk med barn är så pass avundsjuka på mitt liv att de inte vill få det i ansiktet hur otroligt härligt mitt barnfria liv är.

        ❤️

        Jag misstänker att du skriver med glimten i ögat, men jag uppfattar ofta att personer som inte vill ha barn har en nedlåtande syn på människor som vill ha, och har barn. Och så uppfattar jag också att ni tror att ni måste försvara er. Jag tänker, att lika mycket som ni vill bli accepterade måste ni acceptera att inte alla vill leva som er. Sedan är det ju inte milsvid skillnad mellan att vara förälder och inte. Nog gör man samma saker som innan men man har fler personer att ta hänsyn till. Det kan verka konstigt, men vi som har valt detta har faktiskt längtat efter och sett fram emot att inte vara huvudpersonen i våra liv ?

          Hm jag tror tvärtom. Att de som är föräldrar tror att de hittat den universella meningen med livet, och nu tänker de att andra borde göra samma sak. Därav alla ifrågasättanden.

          lite med glimten men jag menar också fullt allvar. Jag tvivlar inte på att ni med barn är glada över erat val, men att behöva bli påmind över hur härligt det är att inte behöva ta hänsyn till någon annan än sig själv kan nog kännas lite surt efter en helg i ösregn på IP, eller efter den åttonde natten med taskig sömn. Därför får jag inga frågor om mitt val, men vad vet jag. Jag ifrågasätter i alla fall aldrig er (förutom i det tysta, där har du rätt).

          Det tror inte jag.
          Och vi måste faktiskt ”försvara” våra val väldigt mkt inför andra, läs om erfarenheterna i den här tråden t.ex.
          Det är väl jättestor skillnad på att vara förälder eller inte?? Mitt liv är väldigt olikt från mina vänners som har barn, deras liv är också väldigt annorlunda nu än förr. Men beror kanske på var man bor och hade för intressen.

            Däremot ser jag inte ner på människor med barn eller tror de inte ville ha dem.

      Folk kan vara så sjuuukt taktlösa men – jag har själv nyligen fått barn och känner verkligen hur meningen med MITT liv lyftes till en helt annan nivå, och jag förstår att det kan slinka ur en oigenomtänkt kommentar från folk när de befinner sig i sin lilla bebis-lycko-bubbla.

      Och än så länge går ju ’barnfria’ emot normen så lite hajar man ju till när man möter någon som valt en annan väg än en själv. Jag hajar dock till av nyfikenhet, inte fördömande.

        Det är dock även (eller mest) folk med lite större barn som säger så upplever jag.

        Så länge du behåller din nyfikenhet för dig själv bara.

          Förstår inte riktigt varför du tolkar nyfikenhet som ifrågasättande? Verkligen taggarna utåt.

            Det sa jag väl inte?

        Bebislyckobubbla? Aldrig upplevt att folk har det? Verkar mest trötta och oroade liksom, klagar massa.

          Det kan vara båda sakerna samtidigt!

            Ok. Sällan folk ger utryck för det bara! ?

      Hur går konversationen-innan- dessa kommentarer kommer?

      Håller med om att de inte har rätt att ifrågasätta dina val. Men, något kanske gör att de tror ämnet är öppet för diskussion.

      Om du återger hur ni pratar innan kommentarerna/argumenten ovan kan vi säkert hjälpa dig att formulera ihop nåt bra som gör att folk inte kommer kommentera vidare.

        Nu försöker du få det till att det är ts fel att dessa frågor ställs. Min erfarenhet är att dessa kommentarer kommer i alla möjliga sammanhang. Det räcker oftast med att nån frågar om man har barn och man säger nej och så är det igång.

          Menar inte att ts får skylla sig själv. Dumt folk gonna be dumma liksom, tänkte bara om vi kunde brainstorma sätt att slippa då. Typ
          – har du barn
          – nej
          – åh vad synd, barn som är så härligt… osv

          Annars
          – har du barn
          – nej, jag vill inte ha några. Visst är det guld värt att vi lever i ett samhälle med valfrihet runt det! Förresten såg du att bla blabla… osv:)

            Jag tror mest på att inte börja försvara eller förklara, det finns ingen skyldighet att göra det. Byt samtalsämne bara.

    Har just börjat se Kärlek och anarki några månader efter alla andra. Den är ju jätterolig men trots att jag är vuxen skulle jag inte vilja se den tillsammans med mina föräldrar? Någon som känner samma?

      Nej, jag skulle inte heller vilja se den med dina föräldrar.

    Om mamman läser här kommer hon garanterat förstå att det är hennes barn det handlar om. Inte så kul att få spekulationer kring sitt barns mående här, eller skulle du uppskatta om vi gjorde så med någon som står dig nära? Är det ens en öppet konto hon har? Annars är det riktigt riktigt elakt av dig att dela här.

    Någon hörselpedagog här? Är lite intresserad av att arbeta som det efter att ha pratat med en. Funderar på var man kan jobba (både inom kommun och region har jag förstått)? Vilken utbildning krävs? Vad är lönen ungefär?

    ”Lider av”? Kan ju faktiskt inte lida av nånting utan bara ha en mutation?

      Lider av fetma uppenbarligen.

    Kan vi prata lite om gabjossan.
    Jag minns inte att hon och Tove var bff när hon bodde i gbg. Nu känns det som dom konstant umgås och pratar i telefonen 8 timmar om dagen. Tror ni att dom började umgås så mkt när F och hon skilde sig?
    Tror ni hon kommer sälja huset och köpa en lgh i år lr bygga nytt hus igen? Känns som hon konstant stressar runt och letar efter nästa bostad om det är hus lr lgh vet hon inte som jag fattar det via bloggen..
    Tror ni hon verkligen hetsar och städar precis aaaaaalllttt hela tiden?! Jag tror hon gör 50% av allt hon skriver men fejkar resten 😀

      Jag funderar mest på om hon alltid slickar sig om läpparna på vintern (som småbarn) när hon är så röd runt munnen. Så tänker jag hur hemskt det måste svida och irritera och får lust att smeta på idomin ?

        Hon har ju fyllt läpparna i 1,5 år och nu målar hon ju horribelt med läppenna/läppstift, antagligen därför..

          Ahaa, ja det förklarar ju saken. Jag som trodde hon hade svidiga läppar på vintern.

      Och hur synd det är om henne för att hennes unge ska operera sig. Jag jag jag jag jag jag jag jag jag jag

        Verkar mest synd om dig i det…

        Skriver hon aldrig hur f upplever detta? Ibland skriver hon ju om han.. Men han kanske valt att ej delta iof på bloggen.

      Blir mest upprörd över att hon nu har sin lilla tjej framåtvänd! Barnet riskerar alltså att dö vid en krock. Så jävla korkat att muntra till att ha så så barn framåtvända. Finns flera stolar som 5-6 pr8nha4 kan sitta bakåtvända i.

        Åh jag behöver en ny bilstol till min dotter. Hon är 4 år, vilken rekommenderar du för att åka bakåtvänt länge?

        Barn riskerar att dö vid en krock även om de sitter bakåtvända.

    Någon som har gått en hel utbildning men sedan valt att inte jobba med det? Jag är har helt enkelt förändrats och varit ganska vilsen under dessa åren och kommer inte må bra om jag fortsätter samma spår. Det är väl bättre och göra något åt det direkt tänker jag, trots att folk kan ha åsikter.. Men välmåendet måste ju komma först.

      Jag har!
      Har precis avslutat min andra universitetsutbildning. Att jag valde att studera ytterligare tre år har mottagits blandat! En del pepp, andra med frågetecken. Men som du säger, ens välmående måste komma först.. och vi kommer arbeta tills vi är 65 år eller ännu längre. Man hinner ändra sig många gånger innan dess! Lycka till och gör det som känns bäst för dig! ☺️

      Jag utbildade mig till målare på gymnasiet, jobbade sedan i 3 år så att jag fick gesällbrev och slutade efter det. Det var 10 år sen och känner verkligen inget sug efter att ta upp yrket. Jag utbildade mig även till undersköterska men det yrket passade mig inte heller. Nu är jag sugen på en IT utbildning och hoppas det blir bättre.
      Bara för att studierna känns bra för stunden så är det ju inte rätt hela livet. Man ska byta miljö och jobb.
      Mitt tips är att göra klart din utbildning och sen söka dig till något annat. Det kan ju vara så att du är sjukt trött på pluggandet och behöver omställning eller så vill du aldrig återvända dit igen.
      Gå på lyckan!

        Hm, jag skulle inte rekommendera att gå klart nuvarande utbildning ifall man är beroende av CSN, det täcker nämligen inte alltid två hela universitetsutbildningar. Om det kan bero på skoltrötthet är det bättre att ta ett studieuppehåll än att hoppa av helt såklart, men det är bra om man tänker igenom den ekonomiska aspekten också.

      Jajjemän! Pluggade till socionom och jobbade sen inom socialtjänsten. Slutade med att jag jobbade mig rakt in i väggen, så efter sjukskrivning på drygt ett år började jag plugga i höstas. Avskyr att plugga, men det känns helt rätt att jag byter bana! Längtar tills jag är klar och kan lämna skolan bakom mig för gott ?

      Jag har inte ens tänkt på om folk har åsikter om det, det är ju faktiskt inte deras liv ?‍♀️ Välmåendet går absolut först, mår du inte bra så planera för en annan karriärväg!

        Vad studerar du nu ? 🙂

          Arbetsvetenskap (personalvetare) ☺️ Siktar på en framtida tjänst som HR-specialist, eventuellt HR-chef, men är lite tveksam till om jag vill arbeta som chef. Har ju resten av arbetslivet på mig att ta ställning till just den frågan dock ?

      Äsch, tänk inte på vad andra ska säga ? jag tror att även om människor blir förvånade, har de full förståelse för dina val. Jag tycker att det var jättevanligt när jag var mellan 20 och 30, att man påbörjade utbildningar, bytte, läste kurser, reste, jobbade, började plugga igen. Och så vidare. Jag kan inte minnas att man var orolig för vad andra skulle tycka, för alla i samma ålder gjorde likadant. Och vad de äldre tyckte var det aldrig någon som frågade ?

    Lämnade coronatest idag för har varit snuvig och haft halsont. Ni andra som gjort det, hur lång tid tog det innan ni fick svar? Stockholms län.

      Jag fick svar dagen efter tror jag. Men jag bor inte i Stockholm.

      Vill också veta, fast Skaraborg. Har inte tagit test själv, men det vore intressant att veta hur lång tid det tar ungefär.

      Senare samma dag, tog kanske 6h.
      Sthlm.

      Fick svar dagen efter, på eftermiddagen så lite mer än ett dygn senare

      Frågade du inte det när du lämnade provet?

        Jo, 1-2 dagar eller kanske redan under dagen. Undrar därför mer exakt hur lång tid det tog för andra. Saknar mitt jobb nämligen.

        Hur ska den som hämtar/tar emot det veta det!

      Dagen efter

      Jag tog måndag förmiddag och fick svar sent tisdag kväll. Region Värmland.

      Tog mitt innan kl 13 en tisdag och hade fått besked redan onsdag morgon. Dock Kronoberg. Gick betydligt snabbare än i höstas då det var lite längre procedur.

      Hur snabbt fick du själva testet hem?

        Åkte drive in

    Har ett barn i min närhet som jag är ganska säker på har autism. Barnet är inte ens 3 så har inte gjorts några utredningar än.
    I alla fall, barnet leker bara med mig, alltså aldrig någonsin någon annan varken föräldrar eller syskon.
    Min fråga är: hur kommer det sig? Och, finns det något jag behöver tänka på när det rör sig om autism? Vi leker en och samma lek om och om igen och när någon annan tex mitt eget barn vill leka en gång så blir han superarg och gör illa eller puttar hårt. Hur ska jag förhålla mig till det?

      Jag tänker att du ska vända dig till BVC! De kan ev lotsa vidare för en ev utredning emmer ge dig råd. Fråga inte här!

        Tror inte kommentaren handlar om personens egna barn, det är barnets föräldrar som bör vända sig till BVC om de misstänker att deras barn är behov av utredning

          Ah såg det nu! Tack!

        Det handlade ju inte ens om utredning. Det borde ju föräldrarna ha koll på.
        Varför kan man inte fråga om råd kring autism här? Inte om att ställa diagnos utan om beteenden.

          Jag såg det sen! Jag tänker att sådana här anonyma kommentarsfält på nätet är de sämsta ställena att få råd. Folk trollar eller skriver främst utifrån sina egna erfarenheter och det är ju fint men inget allmängiltigt och vedertaget vilket kan ställa till det. Gällande medicinska frågor iaf. Tänket att man i första hand ska vända sig till vården. Nu handlade ju TS kommentar om något annat men vill ändå besvara.

      Jag har en son med autism. Vad får dig att misstänka att det är det?
      Om det nu skulle vara autism så skulle min gissning vara att barnet gillar upprepningar och var det du som började med leken kan barnet känna att det är eran lek, förstår du hur jag menar? Min son älskar upprepning och både jag och hans pappa har egna lekar med honom. När han var liten tyckte han mycket om när jag läste men hans pappa fick absolut inte läsa. Upprepningar blir en trygghet för barnet i en värld som är oförutsägbar.
      När det kommer till hans känsla för de andra barnet anser jag att föräldrarna får träna turtagning med barnet.
      Ett annat råd är om barnet stommar så låt barnet göra det. Det är ett sätt för barnet att visa känslor och få en trygghet. Exempel på stim kan vara när barnet är glad så viftar hen med armarna, barnet gör olika rörelser med fingrarna, hoppar på stället etc.

        Många tecken tex leker aldrig med någon (förutom mig), pratar inte, går ofta på tå, kan snurra i flera minuter, dålig med ögonkontakt, lyssnar inte på sitt namn. Leker samma monotona lek i flera timmar. Kan såklart ha helt fel, är inget jag påtalat till föräldrarna utan tänker att de lär märka det själva alt BVC.

        Tack för svaren!
        Undrar också hur det kommer sig att just jag får äran att leka men ingen annan, som jag tidigare skev får absolut ingen annan leka någon som helst lek med barnet. Barnet är även väldigt hängiven till mig, kan tex krypa upp i soffan och sätta sig i mitt knä spontant och samma där, gör inte ens det med föräldrarna.

          Av det du skriver skulle jag också tro på en autismdiagnos. Vår son fick sin diagnos när han var 3,5 år. Förskolepersonalen tog upp deras tankar med oss, de sa att han inte var som de andra barnen, att de hade svårt att få kontakt med honom, han lekte inte med barnen utan lekte bara bredvid. Detta var i 2 års åldern. Vi misstänkte inget eftersom det var vårt första barn och hade ingen erfarenhet av barn. Vi tänkte bara att han var lite sen med vissa saker. Är så tacksam över att förskolan valde att prata med oss så vi kunde ta upp det med BVC (även om de tog lång tid innan de lyssnade).
          Förstår att det kan vara jobbigt att ta upp detta med föräldrarna. Hur gör man det? Känner mig kluven till vad som skulle vara rätt i denna situation. Å ena sidan hade utredning varit bra för att få rätt sorts hjälpmedel, å andra sidan kan föräldrarna ta illa vid sig.
          Angående din sista fråga vet jag faktiskt inte. Jag har ingen erfarenhet av just det, men det kanske kan vara att du förstår hur hen vill leka? När det kommer till autism är min erfarenhet att man får gissa sig fram till det mesta.
          Vår son är också ickeverbal, han blir snart 5, därför blir det mycket gissningar här hemma. Han använder inte heller tecken.

            Är 3,5 tidigt att få diagnos? Vad skönt att ni fick diagnos även om det inte var något ni påtalat själva och att de på förskolan var uppmärksamma. Detta är även den här familjens första barn så jag kan tänka mig att det är samma för dom som för er dvs inte mycket erfarenhet.
            Jag vill spontant inte ta upp något om ev diagnos då jag inte har rätt erfarenhet och vågar helt enkelt inte slänga ur mig en diagnos på kanske helt fel grunder, dessutom är det såklart ett känsligt ämne, kan lätt bli osämja och jag undviker gärna det.

            Återigen tack för dina svar! Känner mig om något lite klokare och vet hur jag kan hantera barnet på ett bättre sätt!

        Hoppas det är ok om jag kapar tråden en aning. Jag har ett barn (3,5 år) som viftar med armarna och samtidigt gör märkliga, rytmiska handrörelser, hoppar på stället och typ gapar när han är exalterad/inne i något. Kan vara i några sekunder till långa stunder. Han har hållit på så sedan han var en liten bebis (armarna och händerna då). Vi ser inga direkt andra tecken på diagnos förutom en del grovmotoriska svårigheter. Någon som har någon annan förklaring till dessa lite annorlunda rörelsemönster?

          Prata med BVC eller Ring 1177.se

      Det är jättebra att du leker med det barnet! All social interaktion är nyttig träning. En sak du kan göra är att haka på barnets lek och utöka leken på något sätt. (Om ni står och hoppar, börja hoppa baklänges tex) Då visar man barnet andra alternativ och det kan vara både roligt och utvecklande för barnet. Blir barnet däremot bara stressad av det ska man avbryta.

      Sedan vore det väldigt bra med en utredning, men föräldrarna måste ju vilja detta först. Har du talat med dem om dina tankar?

    Kortväxt heter det.

      Själv funderar jag på att köpa en kortväxtschnauzer. Eller kortväxtpudel.

        Men ge dig. Skillnad på hund och människa.

          Ja det är klart det är skillnad på hund och människa. Men inte på ord.

            Jo, är du trög? Kolla upp det själv vad de vill kallas. Hundarna bryr sig liksom inte.

              Nej men dvärgarna kan ju bli sårade över att man kallar hundar för dvärgar…

      Den korrekta benämningen är faktiskt dvärgväxt.

        Men man säger inte dvärg ändå. Kolla in deras intresseorganisationer så ser ni.

          Älvor, heter de något nytt också?

            Tror du su är rolig när du skämtar om en utsatt grupp?

              Man får skämta om allt, precis allt!

                Men då får man stå för det också, och tåla kritik.

                Ja finns väl ingen lag men man behöver inte göra det på bekostnad av andra!

    Jag roar mig med att skriva ned alla recept jag sparat, ifall någonting händer så alla sparade länkar försvinner.

    Just nu sparar jag bara i bokstavsordning men vet inte om jag borde gå efter land, typ av rätt, årstid… Hehe, är mest nöjd över att ta tag i det.

      Perfekt coronaprojekt!

      Jag går först efter världsdel och sen mer detaljerat efter kök! Exempelvis – asiatiskt: japanskt, thai, indoneniskt, indiskt, etc. Har väldigt kul med recept nu under corona, bor i ett land med lockdown i ca ett år och utegångsförbud kvällstid. Det gäller att hitta hobbys! Lycka till ✨

    ”vanligt eller dvärg”

    -_-

      När jag låg på specialistmödravården låg jag i rummet bredvid en kvinna som fått ett barn med dvärgväxt.
      Och det heter exakt så. Läkarna använder också termen ”dvärgväxt”.

        Men inte dvärg.

          Så då säger vi helt enkelt dvärgväxt då.

            Småfolk

        Det kan vara skillnad på vilka ord man använder i medicinska sammanhang och i vardagen. På engelska så är dwarfism en term som används i mediciska sammanhang, men man kallar inte kortväxta personer för dwarf.

    Nya säsongen av ”leif och billy” kommer i morgon om ni undrat 😀

      Verkligen inte

      Så taggad!!!

        Vart tvungen att se om förra säs i kväll.
        Nått geni på SVT har tagit bort alla utom den… Suck jag som ville se allt.

    Jag jobbar 85% inom vården och har gjort det i ett år. Nu berättar min chef för mig att jag har fått för mycket i lön under hela det året och måste därför betala tillbaka 50 000 kr. Jag har verkligen inte lagt märke till att min lön har varit för hög eftersom den kan se lite olika ut varje månad och ja, jag har tydligen inte varit så uppmärksam. Jag har tagit emot lönen i god tro och litat på att det har varit rätt.

    Jag förstår att det är mitt ansvar att se så allt stämmer men det kan ju inte bara vara mitt ansvar. Min chef har förståelse att det inte bara ligger på mig. Det känns såklart tungt och jag försöker förstå mina rättigheter och skyldigheter här. Någon som varit med om samma? Ett tips är att ni som inte kollar upp att ni får rätt lön varje månad borde kanske kolla oftare så ni inte sitter i skiten sen och blir skyldig?

      Jag har för mig att det finns regler för hur långt bak i tiden dom kan rätta lönen. Kolla med ditt fack.

      Jag hade misstankar en gång att min arbetsgivare betalat ut på tok för mkt lön till mig en månad. Frågade runt i vår fackklubb om jag kunde bli betalningsskyldig om företaget upptäckte det men har företaget betalat ut så får de stå för det. De kan inte kräva pengar tillbaka om du inte själv misstänker att du får för mkt betalt.

      De flesta anställningskontrakt har en klausul i sig som innefattar att du är återbetalningsskyldig om det blivit fel, så kolla ditt kontrakt. Med största sannolikhet kommer du behöva betala så vänj dig vid den tanken

      Hände mig med på ett privat boende. Ringde facket, de räknade på det och allt stämde. Men 50.000 kr för mycket är kanske svårt att bevisa att du använt i god tro . Är det skatten med som du ska betala tillbaka? Tror de kan begära tillbaka pengar i 10 år tyvärr.

      Blev likadant för en kollega till mig när hon gick ner i tid. Handlade om ett halvår ungefär. De drog av en viss summa på lönen i några månader tills det var återbetalt.

      Min syster var med om en liknande sak. Hon pratade med facket och det slutade med att hon fick behålla pengarna pga god tro. Börja i alla fall med att prata med facket (oavsett om du är med eller inte).

      Mamma var med om det, också ruskigt mycket pengar. Efter många vändor hos facket så yrkade dom på att lönekontoret också har ett ansvar, så arbetsgivaren och mamma delade till slut på det.

    Äckligt skrivet av dig!

    Håller på att göra ugnspannkaka just nu.
    Jag har väldigt tråkigt som vanligt… Finns inget att se fram emot. 🙁

      Va? Ugnspannkakan är väl verkligen nåt att se fram emot!

        Jadå. Pannkakan ser jag fram emot… 🙂 Men livet som sådant är mörkt.

      Se fram emot våren! ?
      När gruset blir uppsopat, knoppar, blommor och grönska börjar komma tillbaka! Fågelkvitter och solsken, sneakers och jeansjacka! Luta upp ansiktet mot solen och känna värmen, köpa en glass, sitta på en uteservering, ljusare kvällar, sommaren kommer snart!

        Alltså vad du målade upp det fint! Längtar sååååå!!! Och speciellt doften av vår och när alla traktorer sopar upp gruset från vägarna.. snart tack?

      Ungspannkaka låter gott! Har också väldigt tråkigt. Bor ensam och jobbat hemifrån sedan mars och det börjar kännas att jag har alldeles för mycket tid. Och det ser ju inte ut att bli bättre på ett bra tag heller 🙁

    Bör man meddela sin chef om man sökt nytt jobb? Är så tveksam, en sida av mig vill det då jag känner mig taskig (?) att jag inte berättat att jag sökt nytt. En annan del av mig känner att det känns onödigt då det inte är säkert det blir något och vill inte chefen ska veta i onödan. Har alltså gått vidare till en andra intervju och inte bara skickat en ansökan. Hur hade ni gjort?

      Inte berättat. Det är därför man har uppsägningstid, för att chefen ska kunna hitta en ny innan man slutar.

      Självklart berättat.

      Varför skulle man berätta det?

        Klart man inte berättar det!! Det är din ensak

      Brukar berätta när jag lämnat dem som referens så de är förberedda.

      Meddela när du fått jobbet bara:)

      berätta för guds skull inte. Om du inte får det så kommer din chef se det som att du redan har slutat. Om du behöver ge referenser så leta längre bak i tiden eller fråga en kollega du litar på och förklara som det är, att du inte kan ge din nuvarande chef som referens. Fattar inte den som ska anställa dig det så är det inte ett jobb du vill ha i alla fall.

        Nej men va? Ge gamla referenser, uppfattas inte som skumt? Alla jobb jag sökt så vill de ha nuvarande chef såklart.

          Nej det är inte skumt. Är helt naturligt att man söker nytt jobb utan att berätta det för sin nuvarande chef.

            Jasså.. Aldrig hört talas om.

            I min bransch skulle inte en flera år gammal referens räcka. Jag vill ju höra något aktuellt om personen?

              Sent inhopp här, men man kan lämna referens till någon annan än sin chef. För det är klart, har man vart på sitt nuvarande jobb i 5-10+ år är ju en referense från gamla jobbet inte lika relevant längre. Om man har en kollega man litar på inte kommer gå runt och berätta för andra (ens chef) att man sökt nytt jobb, så går det jättebra att lämna denna som en referens för nuvarande jobbet. Sen kan man som rekryterar också be om att få kontakta den nuvarande chefen också, men bara som ett allra sista steg. Alltså att det i princip står klart att personen kommer få jobbet men man vill bara bekräfta med nuvarande chef innan allt är klart.

          När min syster sökte jobb sa de nya att de aldrig bad om senaste/nuvarande referensen just på grund av att man inte skulle behöva avslöja att man letade annat.

          Låter ju helt bakvänt. Om nuvarande chef tycker att man gör ett bra jobb så kommer ju hen inte vilja hjälpa en att få ett nytt jobb någon annanstans. De vill ju ha kvar dig så länge som möjligt. Vad är det för ställen ni jobbar på?

          Har aldrig varit med om någon som vill prata med nuvarande chef eller ens nuvarande kollegor. Jobbar som controller.

      Tycker att det beror på vilken relation du har till din chef. Jag är nära min chef och har en bra vänskaplig relation så jag skulle berätta för honom om jag sökte nya jobb. Men jag tycker inte att man har någon skyldighet att berätta om man inte vill.

    Låter inte forni lite högfärdig i sitt senaste inlägg där hon skriver om hur Petra inte lyckades klä sig som en mamma men själv är hon minsann rutinerad nu med alla sina dunjackor.. Eller jag läser in något som inte finns kanske? ?

      Jag reagerade på exakt samma grej!! Var nära på att lämna en kommentar om det, men hon godkänner ju aldrig kritiska kommentarer så avstod. Jag trodde min reaktion främst berodde på att jag sedan tidigare har en bild av att hon kan vara lite dryg mot just Petra. De har ju varit polare sen de var 10 år så har säkert en egen jargong sen barnsben som de antagligen är vana vid och ok med, men utifrån har hon ibland uppfattas lite smådryg mot Petra tycker jag.

      Det här inlägget var ytterligare ett exempel på det. Som att hon ville 1. Låta som att hon är värsta erfarna supermamman (du har varit mamma i typ ett år och lämnat bort barnet typ 50% av tiden… chilla), 2. Trycka ned Petra för att hon hade gjort en effort att se moderiktig ut, för att kompensera för att hon själv kände sig mindre fashionabel just då

      Jag tänkte också på det. Precis sådan attityd jag avskyr hos mammor… Ja bara för att du varit mamma några månader längre än mig så är du inte så vis som du vill tro….

    Vad tycker ni om ens partner tittar på porr? Lyssnade nämligen på Amanda och Hannas senaste poddavsnitt. De sa att de inte skulle vilja att deras partner kollar på porr.

      Jag är emot porrtittande i förhållanden. Min uppfattning är att det skapar onödiga negativa känslor i ett förhållande. Killar som tittar mycket på porr är oattraktiva i mina ögon och man märker av deras ”fritidshobby” i både uttryck, humor och i sovrummet. Som ett jävla lajv liksom.

      När jag var yngre och i ett färskare förhållande ansåg jag att det var heeeeeelt sjukt. Nu, några år och barn senare känner jag att jag inte bryr mig speciellt mycket. Speciellt i tider där jag själv inte kan vara ”till tjänst” typ höggravid som nu. Föredrar ju såklart att han väljer mig framför porr och det vet jag att han alltid gör.

      Jag tänker att det inte spelar någon roll? Fungerar sexlivet bra och allt är som det ska annars så skadar det väl inte? Känns väldigt kontrollerande att försöka tvinga bort beteenden som inte utgör ett hot mot relationen.

      Blir väl mest lite underligt om man bor ihop?

        Varför?

      Skiter i att hen kollar porr. Jag läser sexnoveller och onanerar när andan faller på, så… ¯\_(ツ)_/¯

        Sexnoveller tar ingen skada av. Porr tar kvinnor skada av eftersom kvinnor blir förnedrade i porr

          Vem har sagt att hen tittar på porr med kvinnor i?

            Även porr utan kvinnor är ofta under samma produktionsparaply som exploaterar kvinnor. Industrin lever på döda själar.

      Bryr mig inte så länge det inte går ut över oss eller vår relation, typ att han inte vill ha sex med mig utan hellre kollar på porr eller blir porrskadad och vill göra för sjuka grejer. Och så länge det är ”okej” porr och inte inkluderar barn eller våld/våldtäktsporr.

        Finns det ens ok porr? Är inte all porr kvinnoförnedrande?

          Ja det finns faktiskt ok porr! Inget ni vänsterfeminister fattar.

            Men är det inte främst ”vänsterfeminister” som producerat ”ok porr”? ?

          Det är svårt alltså…

          Amatör känns väl ok

            Alltså jag verkligen inte hitta nån sån? Hittar bara fejkamatör…

            Problemet med amatörporr är bland annat att du aldrig kan veta att båda parter är okej med att detta lagts ut på internet. En del par filmar sig själva för kul och eget bruk där en partner sedan kan spridit det i hämndsyfte till exempel. Eller så har den ena partnern ingen aning om att det ens filmas.

            Amatörporr är INTE mer okej eller säkert än annat.

          Det var därför jag använde citattecken och också definierade vad jag tycker är inte okej porr. Tyckte inte att det var så mycket att varken missförstå eller ifrågasätta.

      Tror det är mer vanligt än ovanligt. Jag brydde mig om det när jag var yngre. Men nu har jag inget emot det

      Jag är övertygad om att ALLA killar kollar på porr. Även Amanda och Hannas killar.

      Under åren har jag jobbat på flera stora arbetsplatser och den här porrdiskussionen lyckas alltid komma upp på någon AW eller liknande. Och då är det alltid flera av killarna som berättar att de blåljuger för sina flickvänner/sambor/fruar. De gör det för husfridens skull, för att de vet att deras tjejer inte accepterar att de gillar porr.

      En gång jobbade jag på samma arbetsplats som ett gift par. Och ni kan säkert gissa hur det låg till. Hon sade till oss tjejer att hennes man aldrig skulle kolla på porr för att han tyckte det var kvinnoförnedrande och att han inte behövde något mer än henne. Samtidigt som hennes man pratade porr med killarna… haha. Efter det har jag slutat vara naiv.

        Fast vart kommer det här behovet ifrån? Att alltid påstå att andras män ljuger? Visst, de flesta ljuger säkert, men handlar ens diskussionen om det? Nej, så varför ta upp det? Jag har flera killkompisar som inte kollar på porr, de har liksom ingen anledning att ljuga för mig då vi är vänner sedan barnsben och jag är gift. Jag själv erkänner att jag gör det. Allt är liksom inte så svart eller vitt. De flesta kollar, en mindre del gör det inte. Och om dina kollegor påstår en sak är det liksom inte din plats att försöka övertala andra om att deras partner faktiskt ljuger när du inte har en aning alls.

          Oj, trampade tydligen på en öm tå…

        Jag tror verkligen inte alla killar gör det. De är olika precis som tjejer. I undersökningar där man fåra helt anonym visar det sig.

          Ja, och de undersökningarna visar att 70% av männen tittar på porr.
          Lustigt då att just porrmotståndarna alltid lyckats hitta en av de få som inte gör det… ?

          Men alla erkänner det nog inte ens i en anonym undersökning. Vet själv att jag ibland skarvat lite på sanningen i undersökningar då jag hellre svarar som jag hade velat att det ska vara istället för hur det egentligen ligger till.

            30 % kollar alltså inte på porr, enligt din undersökning? Det är ju mer än ”några få”

            Fast nu är det så att alla inte gör det, vad är svårt att förstå?

        Min man gör det inte till exempel. Jag är helt öppen med att det vore ok, då jag själv gör det ibland t.ex. och jag verkligen inte är den som blir svartsjuk eller sur över sånt och det vet ju han.

        Har hört samma av alla killar jag pratat med om detta, alla gör det. Vissa är ärliga om det och andra inte. Sen är det nog vanligare hos kvinnor än man tror? Då de ljuger om det i större utsträckning (en gissning bara).

          Jag är man och gör det inte!

      Jag hade inte tyckt det var ok. Jag tror inte det är bra i ett förhållande. Och tror också killar får sämre kvinnosyn som tittar på det. Jag tycker helt enkelt att det är kvinnoförnedrande och skulle må illa om min sambo tittade på der.

        Och jag tycker att det är helt sjukt att inte tillåta någon att kolla porr? Jag har inte makten att styra vad min partner intar (oavsett om hen läser heidegger eller kollar porr), och jag tycker att det ska vara varje människas fria val att göra. Sen behöver man ju inte prata om det om det är så att partnern blir obekväm, men jag pratar hellre öppet om det med min partner än att det ska vara massa kontroll och lögner. Man kan inte styra vad nån tänker eller vill eller känner.

          Men ingen har väl nämnt förbud?

    Någon som kan tipsa om en bra mua som även gör håruppsättning till bröllop? Gärna i Sthlm/söderort!

      Beatrice make-up artist är grym!!

        Vem är det? 🙂 vart kan man se hennes sminkningar / kan inget om sådant dära ?

    Ni som pluggar på högskola, vilken utbildning går ni? Hur har det gått med tentor och betyg?

      Jag säger som min granne att allt går åt helvete. ? först skrev jag fel jag suger som min granne. Fy vad snuskigt ?

    Gud vad Bellas blogg är tråkig. Så himla dålig. Och ändå kan det vara 600 likes? Fattar det inte.

      Läs inte då?

      Manipulerat

    Okej hörrni, behöver era tankar kring detta. Arbetar inom vården med äldre och nyligen hände detta: vikarie 1 har arbetat ca 6 månader och får sedan fast tjänst p.g.a denne annars riskerar utvisning (ensamkommande). Vikarie 2 är äldre och har utbildning samt lång erfarnhet av att arbeta inom vården, denne har arbetat ca 2 år. Vikarie 2 är väldigt omtyckt och duktig.

    Men ändå väljer man att ge vikarie 1 den fasta tjänsten. Är det verkligen rätt? Förstår att man vill ”rädda” vikarie 1 men förtjänar inte de äldre någon som faktiskt har utbildning och erfarnhet?

      Utbildning borde gå före i det här fallet tycker jag helt klart. (så länge båda är trevliga, för en utbildad som behandlar de äldre dåligt är inte bättre än en ny tycker jag iallafall)

      Den som har varit längst anställd på företaget ska ha första tjing på fast tjänst. Enligt LAS

        Tänker du inte på ”sist in först ut” angående uppsägningar nu. Annars är det väl att företaget ska erbjuda en tillsvidareanställning efter x antal år, men är det verkligen ”första tjing” på erbjudanden utöver den regel? Tar gärna emot en paragraf

      Kan inte fortfarande vikarie 2 få fast anställning? Kan förstå att 2 känner sig sur över att vikarie 1 har fått men kan enbart ha varit att man skyndade på processen för vikarie 1 och ska ordna fast anställning för vikarie 2.

      Håller förövrigt med om att ”de äldre” förtjänar en lika stor plats på arbetsmarknaden trots att jag själv är ungdom

      Om vikarie 1 gör ett bra jobb och alltså inte är dålig för brukarna kan jag verkligen ha förståelse för det. Sjysst att rädda henne från ett troligt helvete.

      Låter väldigt humant tycker jag. Skulle inte vilja vara vikarie 2 som på sitt samvete får en fast anställning på bekostnad av att vikarie 1 utvisas ensam till ett land i krig.

        Ingen utvisas till länder i krig.

          Jodå. Med argumentet att det inte är krig i alla områden/städer

          Hahahahahaha

      Hade gjort samma sak själv. Hade du som chef kunnat leva med dig själv om du nekade person 1 jobbet och då vet att det innebär en utvisning till (mest troligt) Afghanistan? Förstår du ens vad detta fasta jobb betyder för person 1? Den innebär en chans till att få leva ett tryggt liv!

      Är själv chef och har ordnat en fast tjänst för en person som annars riskerade att inte få ett förlängt uppehållstillstånd. Skulle definitivt göra det igenom om situationen uppstod.

      Ja, det är väldigt tråkigt för person 2 men den personen har tryggheten i Sverige och det finns fler jobb den kan få.

        <3

      Men vikarie 2 har alltså inte fått fast tjänst efter att ha jobbat i två år. Det betyder att hon hade sitt vikariat i 1,5 innan vikarie 1 kom in i bilden? Vikarie 2 kanske inte är så duktig som hon tror tänker jag? Varför skulle hon annars inte ha fått en fast anställning, redan innan vikarie 1 började menar jag…

        1,5 år*

        Tycker det är spännande att fler i den här tråden pratar om ”henne” även fast inget kön nämndes, enbart att det var ett yrke inom vården. Inte menat som negativ kritik, enbart tankeställare!

    Skulle gissa att barnet får adekvat vård om det behövs, du kan nog släppa detta.
    Och träna på att uppföra dig vettigt. Eller du kanske lider av nåt syndrom?

      Ja, kort i tanken…

    Jo för patienter är erfarenhet och utbildning och empati allt!

    Försöker ha en positiv attityd med att söka extrajobb och sommarjobb trots en tuff jobbmarknad för unga som har knappt någon erfarenhet. Läste sedan nyheterna imorse att ungdomsarbetslösheten i min stad har ökat med 50%. Vill så gärna få användning av min utbildning men har noll erfarenhet och vet att söktrycket är högt på alla jobb just nu.

      Vad har du för utbildning?

        Ekonomi!

    Nämen, Biden låter installera fler barnburar vid gränsen. Sicken lirare.

      Ehm nej?

        Jo. Fler av de kritiserade overflow facilities fick imorse klartecken att byggas.

        Ehm jooo, jag läste det också.
        Tror det var CNN.

        Det är så roligt med faktaresistenta människor. Hade någon sagt att Trump byggt dessa hade du trott det utan några som helst bevis.
        Men tror du INTE på det.

    Är i utlandet och är glad över vilka restriktioner som vidtas här jämfört med Sverige. Helt sjukt hur slappt Sverige hanterar det här.

      Jag håller med. Är avundsjuk på de som bor i länder med hårdare restriktioner.

        Ja. Känner mig tryggare här än hemma i Stockholm. Större risk att då Corona där än här på resa.

          Är det inte läskigt att flyga tycker du? Sitta så nära främlingar. Bara nyfiken ?

            Jo, Förstår din tanke. Vi valde att inte flyga kommersiellt denna gång av den anledningen. ☺️

              Hur flög du då menar du?

                Flög själva i eget hyrt plan

                  Hur funkar det sen, står planet parkerat nå ghonstans tills ni tänker ska flyga hem eller hyr man ett nytt plan för hemresan? Vem flyger tillbaka hyrplanet i så fall?

                    Det bestämmer man själv. Ibland väntar crewet och ”semestrar” också, då betalar man traktamente under de dagarna och parkering för planet. Annars flyger den tillbaka men då behöver man betala för tur och retur x2.

                      Tack för svar, har aldrig tänkt på att det går att göra så. Intressan när man får lära sig nya saker.

                      Vad kostar en parkering för ett plan? Blev onödigt nyfiken ?

            Du behöver inte vara rädd för att få corona ombord på ett flygplan. Ett flygplan har högeffektiva HEPA filter ombord och luften byts ut 2-3 minut. Risken att få corona är alltså väldigt liten. Mycket större risk i en mataffär eller ombord ett tåg tillexempel! Kravet att bära mask ombord minskar risken ytterligare.

          Vad är det för restriktioner där du är och hur får dem dig att känna dig tryggare?

            Man får friheter men det ställs krav på att man hanterar sin frihet ansvarsfullt. Man får inte vara ute och man är sjuk helt enkelt, och det kontrolleras kraftigt. Temperaturmätning överallt, munskyddskrav, handsprits-tvång överallt hela tiden etc.

              Fast av det du säger så låter det ju som att du är i ett varmare land och har ganska gott ställt. Det är stor skillnad på att åka på en solsemester och följa restriktioner och att leva under dem i ett land där det allt som oftast är mörkt under vinterhalvåret. Absolut när det kommer till det psysiska välmåendet – att kunna möta upp folk ute och få ordentligt med solljus och umgänge på avstånd är inte mätbart med att mer eller mindre tvingas sitta inne.

        Det är inte riktigt så enkelt. Jag bor i Storbrittanien och visst är det hårade restriktioner – men restriktioner är inte allt. Tillexempel måste man använda masker men mskerna både används och återanvänds flera gånger om.

        Detsamma gäller lockdown eller tidigare restriktioner – de bryts konstant och folk hittar kryphål.

        Jag tror att man måste levt med restiktioner under en längre period för att verkligen förstå vad det innebär psysiskt. Människor mår så oerhört, oerhört dåligt. Jag känner så många som gett upp totalt men också generellt så har dessa ständiga anpassningar och nya förhållningssätt och regler fått människor att ge upp. I början följdes allt och alla var så sansade men med tiden orkar folk inte utan slackar mer och mer för att de mår så mentalt dåligt.
        Och då skall tilläggas att jag bor i en ort som ligger lite utanför de större städerna – orkar knappt tänka på hur det är för folk i storstäderna.

          Restriktioner och lockdowns är helt olika grejer. Du kanske missar att Sverige tillät vem som helst att flyga in i landet, utan krav på karantän eller liknande i många månader? Eller att absolut inga åtgärder vidtogs för att kontrollera att sjuka håller sig hemma. Eller att kontrollera hur det ser ut på gym och allmänna platser. Till och med klubbarna höll öppet ett tag. Kolla på Norge som inte hade en lockdown och har 500 döda jämfört med Sveriges 11000. Det är så konstigt att folk inte ser något mellanting mellan lockdown och restriktioner. Du behöver inte väga de två mot varandra då alla förstår att båda innebär för och nackdelar. Att dock inte förstå att brist på restriktioner över huvudtaget inte är något bra är dock befängt.

            Menar såklart mellan lockdown och noll restriktioner

      Ok, det var ju en ny tanke.

      Är i Sverige.
      Nej, här är INTE slappt
      Däremot är svenskarnas rigorösa och generösa tolkning av reglerna slappa.

        Är det inte slappt? Var är kraven på munskydd, handskar, temperaturmätning på butiker, restauranger, smittspårning, masstestning osv då?

          Precis. Det ÄR slappt.

          På vilket sätt hjälper handskar? Förhoppningsvis tvättar man tassarna innan man stoppar dem i munnen.

          Hjälper temperaturmätning?

            Ja!? Då identifierar man folk med förhöjd temperatur och de får karantäniseras alternativt tas in till vården. Tror det tenderar att få folk som är sjuka att stanna inne mer också. Inte ”chansa”.

              Jag är lite nyfiken på det där, vad räknas som förhöjd temperatur? för jag får själv väldigt sällan feber ( 38 och uppåt ) men stannar såklart hemma om jag är sjuk ändå. Tänker att det måste vara många som är som jag som kan ha normal temp och ändå vara sjuka.

                Precis och jag hade inte ens feber när jag hade corona..

                Ja, tempen är bara ett filter av flera där man kan ”fånga” viruset.

          Men restriktionerna är att inte besöka butiker! Då behövs inte allt du räknar upp.

      Skulle det inte bli hårdare restriktioner för de som ska komma in i landet nu?
      Coronatest som ska vara negativt och inte äldre än 48 timmar.

        Ett steg i rätt riktning. Men det sprids ju inom landet. Thats the issue

          Precis…

        lyssnade på presskonferensen och det lät ju nästan att de med ”särskilda skäl” skulle få komma in även utan negativt test. Det är fan sjukt. Men jag missuppfattade gärna.

          Asylsökande har undantagits från testkravet. Vilket ju är totalt vansinne!!

        Ett år sent bara

      Du tycker vi har för slappa rekommendationer men följer dem inte själv iom att du är på resa? Konstigt att de inte funkar ?

        Som jag skrev ovan. Jag är för friheter, men får man friheter ska det ställs krav på att man hanterar dem korrekt. Man får helt enkelt inte vara ute om man är sjuk helt enkelt, och det ska kontrolleras kraftigt. Temperaturmätning överallt, munskyddskrav, handsprits-tvång överallt hela tiden, smittspårning, testning etc.

          Förstår absolut din tanke men när jag ser folk använda munskydd och handsprit tror jag inte de hjälper. Kanske behöver folket utbildas men informationen finns ju, de flesta vill väl inte lyssna? Tänker också på det om att man ofta smittar innan symtomen brutit ut. Sen hoppas jag såklart att ingen går ut när man är sjuk, men jag har tappat hoppet om medmänskligheten tyvärr ?

            Men snälla, munskydd handlar inte om att skyddas från andra utan att de idioterna som går ut trots milda symtom inte ska sprida sitt skit

        Och på det sätter jag reser finns inte en chans att bli smittad.

          Sättet*

          Men en risk att ta upp vårdplats om du skulle bli skada eller sjuk på annat sätt. Det är ju delvis därför man inte reser.

          Jaha, ligger du i en gummibåt och guppar på Östersjön?

      med tanke på att de som styr inte bryr sig ett skvatt om de verksamheter som drabbas negativt av de restriktioner som införts så ska man vara tacksam över att det inte är hårdare. Ett jävla hån mot småföretagare i detta landet, det är vad regeringen ägnar sig åt just nu.

      Alltså kan fortfarande inte komma över att Norge har typ 500 döda och Sverige över 11.000. Det går liksom inte att ursäkta det längre. Skäms

        Håller med.

        Men det är ju Norge och Finland som är extrema, fast åt andra hållet. ALLA andra land i Europa har sjuk smittspridning, där hänger ju Sverige bara med i samma utveckling.

      Sverige börjar med restriktioner ett år efter pandemins början ? Norge Finland och Danmark har typ 500 döda var, vi har 11.000. Och tegnell syns inte i rutan lika mycket. Helt sjukt

        Att han inte är kickad än är ofattbart.

    Wow Emelie, wow… Förstår du hur osympatisk du framstår utifrån din kommentar? Det är ett barn du pratar om, jag är övertygad om att hen inte gjort tillräckligt med ont i sitt liv ännu för att förtjäna att bli hånad på det här sättet

    Bästa highlightern som ger mycket glow?
    Ej glitter, mer wet glow.

      Infinity glass (heter den så?) från Linda Hallbergs märke kanske?

      Lätt flytande highlighters, de flesta i puderform lämnar ju lite puder efter sig. Så typ cover fx flytande highlighters eller makeup revolution.

      Bastu.

    Någon som har tanrevel och tycker den är så bra som alla flunsor hyllar den till? Kom gärna med egna erfarenheter ?

      Nej har aldrig provat tanrevel. Gillar inte fejkbrännor oftast. Såvida man inte går i bikini på sommaren 🙂 Då är det fint.

      Inte provat, men tycker inte man ser någon skillnad på de influencers som gör reklam för dem?

    15 kilo vid 1 års ålder ligger helt inom normalspannet

      Det låter enormt för en ettåring, tror min son vägde det som femåring. Därmed inte ok att spekulera i nåns hälsa.

        Min tvååring väger 15 kg nu och är i mitt tycker precis lagom i hull, ser varken för smal eller för stor ut. Alla är olika helt enkelt, kan vi inte bara acceptera detta? Och skulle nu barnet ha ett syndrom/mutation/sjukdom så är jag övertygad om att BVC har koll på detta. Mamman kanske väljer att inte outa barnets hälsa? Det tjatas ju konstant om att skydda barns integritet, vilket jag absolut är för, så då är det väl bra om hon inte skriver om det?

    Någon som har info om John Guidettis första dotter som bor i USA? Stämmer detta?

      Undrar samma!! Verkar ju som att han faktiskt är farsa till en 10-åring i usa…

      Mer fascinerad av hans försök till frisyr…

      Läser man i JGs tråd på fb finns en hel del länkar.
      Mamman och mormodern verkar helt övertygande om vem som är pappan iaf.
      Ser att hennes Instagram är låst nu, under flera år har den varit öppen. Kikat in där då och då..
      Intressant att sportjournalisten (tidigare på sportexpressen) thomas wilbacher följer mamman på instagram.

        Finns det en tråd om detta på Fb? Eller va

          Googla skvaller om fotbollstalangen John Guidetti

      Hittade dotterns mammas FB nyss där bilder på dottern finns. Hon är sjukt lik Guidetti! Hur kan det vara så tyst om detta? Måste veta mer!

        För att det är deras ensak ?

    Har någon testat laser mot akne ? Har akne /hårsäcksinflammation i ljumsken som jag vill ha bort.

    Okej jag hör vad ni säger. Jag uttryckte mig otrevligt. Tiden får väl utvisa vad barnet eventuellt har för syndrom.

      Du har väl ingenting med det att göra? Vare sig personen är 6 månader eller 47 år!
      Skärp dig!

    Kanske blir det en trollunge….

    Jag hade misstankar en gång att min arbetsgivare betalat ut på tok för mkt lön till mig en månad. Frågade runt i vår fackklubb om jag kunde bli betalningsskyldig om företaget upptäckte det men har företaget betalat ut så får de stå för det. De kan inte kräva pengar tillbaka om du inte själv misstänker att du får för mkt betalt.

      Men du hade ju misstankar…

    Okej ärligt nu. Har man en favorit bland sina barn?

      Jag kan bara svara för mig själv och nej, det har jag inte.
      Kärleken är lika stark men däremot har jag olika relation till mina barn, Dvs den ser inte exakt likadan ut bara för att båda är mina barn.

      Jag tror det är rätt vanligt. Sorgligaste kommentaren jag sett var på Post Secret:

      ”I love one of my children.”

        Hoppas inte. Av de jag känner så har de inte det.

        Jag tror att det är ovanligt. Jag tror att de flesta n pormalt funtade personer som har barn älskar sina barn lika mycket. Kärleken till ens barn är ju villkorslös, den behöver de inte vinna. Men sen kan det ju finnas omständigheter som gör att det äör svårt med relationen etc.

      Jag har inte det iaf, även om mina barn tror det haha 🙂

      Nej det har man inte.

      Jag tror det. Min mamma sa till mig att hon ångrar två av oss fyra syskon. Hon kunde säga att den ena hon ångrade var den som hade tagit livet av sig. Den andra vet jag inte, pallade inte fråga för blev bara ledsen.

        Oj vad oansvarigt…

          Att säga så alltså.

      Min mormor har det. Hon har flera barn men en är lite mer. Märks väldigt tydligt. Vilket jag tycker är väldigt sorgligt då jag ser så tydligt hos min förälder hur jobbigt det är. Däremot är det inte heller alltid så lätt hos favoriten, mycket förväntningar och ingen är bra nog så partnern har inte många poäng hos mormor.

        Om man har en favorit borde man verkligen anstränga sig för att inte visa det!

      Jag har 2 barn och kan ärligt säga att jag älskar båda lika mycket!❤️

        Kan man inte älska båda lika mycket då, fast ändå ha en favorit?

      Tror det är vanligt men tabu att erkänna. Precis som att det är tabu att ångra att man blev förälder (alltså inte ångra barnen, men föräldraskapet).

        Men det låter så osannolikt. Kan inte ens säga att jag älskar en av mina katter mer, tänk då med barn?

          Ja, det är osannolikt. Bandet till barn fungerar inte på det viset utan kärleken är lika stark till båda. Precis som med dina katter 🙂

            ❤️

      Jag tänker att de allra flesta nog älskar sina barn lika mycket men att relationerna med barnen är annorlunda och att det utifrån det kan finnas favoriter.

      Jag tex är mycket mer lik mina föräldrar än mitt syskon och vi kan umgås och hitta på saker och det är roligt och avslappnat. Vi ses ofta hela dagar och kvällar och skulle absolut kunna åka på resa tillsammans tex. Mitt syskon är väldigt olik och de umgås inte med honom alls på samma sätt utan det är mer korta stunder och en annan ”stämning” på något sätt. Svårt att förklara. Jag är helt övertygad om att de älskar oss precis lika mycket men det är ju också inte alls konstigt att komma bättre överens med något av sina barn, ens barn är ju individer precis som andra människor i ens omgivning.

      Däremot tror jag ganska få vågar använda sig av uttryck som favorit av rädsla för att det skulle framstå som att ett barn är mer älskat än det andra.

      Njae. Inte statisk favorisering. Men jag har ju favorit åldrar. Jag tycker mycket mer om 2års perioden än 4års perioden och under den tiden så försöker jag njuta av det barnet mer under den övergående perioden. Sen finns det sidor hos dem som man tilltalas av mer, mellansonen får jag mest ut av när det gäller samtal. Medans minsta är min mysbebis. Största är ändå min första osv. Sen har de alla sina krävande sidor och ibland sammanfaller det med andra problem och situationer och det kan då lätt bli en tillfällig obalans mellan kritik och uppskattning.
      Så det känns inte som en ja/nej fråga.

    Någon som pluggar på IHM? Är intresserad av deras YH-utbildning i Digital Analytics, någon som har gått den?

    Jag har varit sjukskriven i två veckor, för depression, ångest, panikattacker, stress osv. Imorgon ri ger min läkare och hör hur det är. Vågar jag säga att jag inte är redo att jobba än, eller kommer jag ses som en snyltare som försöker lura systemet för att ligga hemma och lata mig? Vågar jag be om ångestdämpande och Melatonin, eller tycker dom att man är värsta lurifaxen som bara vill ha piller då?

    Kanske superlöjliga frågor, men jag har så många katastroftankar och kan liksom inte lita på min hjärna.

      Våga absolut att säga att du inte är redo, ta hand om dig !

    Någon som vet vad som hände med Nellie Berntssons youtube satsning? Skulle hon inte ta tag i det nu när de flyttat till gården?

    Låt utbildad personal på BVC sköta hälsobiten gällande barnet.

    Har du inget eget att bry dig om?

    Hur tror ni det kommer se ut med corona restriktioner osv i sommar i Europa? Kommer Polen och UK fortfarande ha lockdown eller vad tror ni? Vill gärna resa dit.

      Har Polen lockdown nu? Hur länge har de haft det och får ingen komma in/ut ur landet alls?

      Frågar för att den jag (typ?) dejtar säger att en vän är på besök i Sverige från Polen…Dock en svensk som bor där men spelar det någon roll om det är lockdown? (Tänker om jag ska börja misstänka lögn…mycket annat som är oklart med den gossen)

        Ja de har lockdown sedan förra året, kanske haft i ca ett halvår nu, de hade även innan sommaren. De öppnade dock vissa affärer och restauranger i måndags men i stort sett är allt fortfarande ned stängt. Det är karantän om man reser in i landet men vad jag vet inga problem att resa till Sverige då vi inte har några karantäns krav eller så.

      Du kommer inte att kunna resa i sommar.

    Ni som är singlar: tror ni att ni kommer träffa någon? Eller känns hoppet ute?

      Klart ni kommer träffa någon till slut. Livet är långt

        Mhm för att ha varit singel i 30+ år så finns ju verkligen hoppet där. Eller inte.

          Men du har ju långt kvar! Ge inte upp!

            Har jag verkligen inte! Folk träffar killar både till höger och vänster och jag träffar ingen.

              Hur gammal är du då? 80?

      Känns som det, har levt länge i relation och nu när man träffar någon som kommer nära inpå blir det som man stöter bort personen. Svårt att verkligen släppa in någon.

        Nu ligger ju skönheten i ögonen på beundraren, så det avgör ju inte du ? Däremot behöver du nog jobba lite på osäkerheten. I väntan på en osviklig självkänsla kan du alltid låtsas att du är modig och självsäker. Ibland har jag lyckats så bra att jag till och med övertygat mig själv.

      Känns mörkt…

      Nej. Jag kommer vara singel för alltid. Är för ful och för osäker på mig själv för en relation.

        Om du menar allvar med din kommentar, behöver du sluta intala dig såna där galenskaper! Klart att du inte är för ful för kärlek. Börja se på dig själv med andra, kärleksfulla ögon. Och påminn dig själv om allt som är bra med dig. Sträck på dig, ta mod till dig och ge dig ut i dejtingdjungeln! Jag menar allvar ??

          hmm… ok. Jag ska fundera på det. Efter pandemin 🙂 Är i riskgrupp.

      i vår har jag varit singel i sex år och visst, kanske jag kommer träffa någon en vacker dag. Men jag har lite gett upp hoppet. Planerar en framtid som ensamstående och trivs med det.

      Jag hoppas verkligen det. Det känns avlägset för jag har hamnat i en ordentlig depression till följd av min tidigare relation och uppbrottet kring det och är kvar där 1,5 år senare men jag hoppas att en dag få träffa någon att vara med föralltid.

      Det är verkligen det viktigaste i livet för mig, att få dela det med någon, så förhoppningsvis får jag det en dag. Med en snäll, varm, rolig, lojal och tålmodig man som inte utsätter en för något ont ❤️

      Vettefan. Min kropp är av majoriteten ansedd som deformerad och jag tror inte att jag någonsin kommer våga visa mig naken för någon.

        Samma här.

    Hej!

    Någon här som arbetar som
    kundrådgivare?

    Vad ligger du på i lön?
    Hur lång erfarenhet har du?

    Ann Söderlunds insta måste vara hackad??

      Varför, vad tyder på det?

    Jag är gravid i vecka 11 och efter ha köpt tre olika paket med ägg, med olika datum, märken ekologiska/icke ekologiska kan jag konstatera. Jag kan inte äta längre. Smakar så ruttet att jag nästan kräktes rakt ut. Kommer det gå över?? Mvh en som vanligtvis älskar ägg ?

      Ja det går över! Kanske funkar senare under graviditeten eller efter. Jag tyckte alla former av sallader var så sjukt äckligt under graviditet/ efter förslitningen men nu börjar det släppa efter några månader.

      Googla hur ägget kommer ut från mamman… Så kan du äta nått annat än döda ? ?

        Lol

    Tips för att få ordning på torra fötter. Har torra, spruckna hälar, skit fula. Vill ha lena, mjuka och fina fötter. Ge mig alla era tips. Mange takk!

      Ok, brasklapp: skitfula blev skit fula pga auto correct.

      Footmender!

      Smörj dem varenda kväll, tråkigt tips men funkar för mig iaf. Brukar varva mjukgörande med cracked heel sos.

    Är det någon mer här vars arbetsgivare har skött distansarbetet oerhört dåligt? Vi fick coronautbrott på jobbet i höstas och då kommenderades alla till hemmaarbete (var lite halvdant med det i våras) och sen dess har vi haft typ noll gemensamma möten eller någonting. Sitter hemma och pratar med min närmsta chef i telefon någon gång i veckan vilket gör att jag känner mig mer som en konsult än en anställd.

      Vad är det du saknar då? Är det att uppgifter löses bättre av att diskutera eller är det sammanhållningen du saknar?

        saknar den otroliga sammanhållningen vi hade innan som nu verkar falla samman samt som jag inte heller har någon koll på vad som händer i organisationen. Vi är ju inte en gigantisk arbetsplats men ändå uppdelade i många olika områden, i snitt tre pers i varje, som alla strävar mot ett gemensamt mål. Då kan jag tycka det är viktigt med en större avstämning då och då för att få koll på vad folk sysslar med och vad som är på gång.

          kan du inte själv ringa kollegorna och se om de anser samma?

            nä jag har ju knappt pratat med dem på flera månader så samhörigheten är ju noll.

              Men du kan ju försöka bygga upp samhörigheten igen genom att själv vara den som hör av dig. 🙂 Kanske kommer de uppskatta det.

      Japp. Det rekommenderas ju att jobba hemma men många skiter typ i det och är där ändå, inklusive chefen. Vi hade också utbrott i höstas efter en mötesdag då flera smittades. Inga förändringar efter det. Och först i förrgår fick vi frågan om vi behövde arbetsredskap för att jobba hemma (typ bärbar dator som jobbet står för, så vi slipper använda våra privata som kanske inte ens är ändamålsenliga). Och detta var endast för att chefen varit i möte med landshövdingen som påpekat att detta var viktigt……

      Det var väldigt dåligt skött av arbetsgivaren. Vi har veckovisa ”teams-frukostar”, månadsvisa möten för alla, teams-fika osv. Visst tjatigt med teams såklart, men bättre än inget. Viktigt också att se arbetsgivaren åtminstone försöker..

    Köper ägg från en gård. Äggen är enorma och ALLTID är det två äggulor i. Jag har googlat runt lite men hittar inget definitivt svar. Någon som vet varför äggen alltid har två gulor?

      Tvillingkycklingar!!

      Tror knappast att du har googlat för det där tog två sekunder att ta reda på.

    Kollar länsstyrelsen gym? Går dagligen förbi mitt gym och hr även frågat vad de gör för att var coronasäkra. De skriver på hemsidan att varje person får 10 m2 att träna på men det är ren lögn då alla maskiner är på och det är fullt med folk där på dagarna. Vart anmäler jag?

      Till det lokala smittskyddet tror jag. De har ju i alla fall befogenhet att stänga lokaler som inte uppfyller de nya kraven.

    Hur hanterar man en partner som är för snäll, även mot sina vänner? Alltid ställer upp, hjälper till trots att vissa av vännerna är fake (man)bitches?

      Framför allt upplyser man personen om att fejkvännerna är just fejkvänner (som jag skulle kalla de om de utnyttjar snällhet). Påtala och upprepa det flera gånger, kan tyvärr vara otroligt segt att få folk att se sina ”vänner” för de de verkligen är, speciellt om vännerna är manipulativa. Ge inte upp, tillslut brukar de fatta. Men var beredd på att det tar tid, det funkar inte att bara säga det en gång. Ge exempel på hur de beter sig illa. Beskriv ett fiktivt scenarie med ”person A o B”, visa hur dåligt vännen beter sig och fråga om din man skulle acceptera att någon beter dig då mot någon han gillar. Om nej, fråga varför han accepterar att de beter dig så mot honom.

    Hjälp,tappar så mycket hår,vad fan gör jag?

        Nioxin innehåller sulfater som bara torkar ut håret och gör att det känns tjockare så du tror du fått
        Mer hår

      Stressa av, sov ordentligt, massera hårbotten, gå på promenader, ät riktigt och använd någon/några produkter för bra hårväxt alternativt kolla dina hormoner om det känns som något annat underliggande problem.

    Jag funderar på alla dessa samarbeten som influencers har i sina storys. Tittar ni på dem? Några måste ju göra det eftersom de fortfarande finns? Jag går vidare direkt, högst klickar mig igenom (förut kollade jag om det var något jag var intresserad av).

    Har sån sjuk pms denna omgång, kan inte sluta gråta och övertänka och få ångest över grejer. Nu är mensen dessutom sen så har pågått fler dagar än vanligt! (Tog ett gravtest för att liksom hoppa igång mensen, hjälpte föga…suprise suprise). Hade för första gången en mellanblödnig. Har någon erfarenhet av att pmsen blir värre då?

    Hur många läser Öppet Spår i efterhand, ända till slutet? :p

      Jag gjorde just det ?

      Jag gör det ganska ofta hehe 🙂 Underhållande!

      Jag ?

    Slut mellan Alice och Jireel? ”Stay hydrated and don’t text your ex” på hennes tiktok för 13h sedan…

      Ja det är slut, inside info

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.