Tar du med dig någonting från pandemin?

Men, hur mycket jag än funderar kan jag inte komma på en enda sak som jag kommer fortsätta med efter pandemin. Möjligen det här med att beställa nästan allt på nätet. Samtidigt får jag dåligt samvete över småbutiker som inte har e-handel. Det här har blivit deras död. Förut har jag ändå varit noga med att handla lokalt men det har skitit sig helt nu.

Finns det saker ute i vårt samhälle som har blivit bättre och smartare? En av mina kompisar bor halvtid på Marbella och hon berättade att SAS har börjat med en grej som hon hoppas de ska fortsätta med. När planet landat och man ska kliva av så får bara ett visst antal rader gå i taget. På så sätt slipper man ju det här jäkla köandet och trängseln som alltid uppstår. Det går mycket fortare vid passkontrollen och underlättar för allt och alla.

Finns det något i era beteenden/rutiner som ni kommer fortsätta med? // Monas Universum

Av Monas kommentarsfält att döma så är det definitivt kramarna som är i fokus.
Det som många människor saknar allra mest är att få träffa och krama om nära och kära, samtidigt som många människor hoppas att ”slentrian-kramandet” inte kommer komma tillbaka, och även det att skaka hand med allt och alla.
Saknar ni att kramas med allt och alla till höger och vänster, eller tillhör ni skaran som hoppas på att ”slentriankramandet” aldrig får fäste igen?
Jag känner inte särskilt starkt för något av alternativet, men har mer börjat reflektera över vad anledningen var till att man började slentriankramas från första början?

Och är det någon som faktiskt SAKNAR slentriankramandet och inte kan vänta på att få slänga sig runt halsen på mer eller mindre främlingar? 
Det har ju startat någonstans men är det egentligen någon som brinner för konceptet och saknar det i sitt liv?
Eller gör alla det för att alla andra gör det, men egentligen är det ingen som vill göra det?

170 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Att influensers är skadliga.

      Ja, du tar uppenbarligen inte med dig stavning.

        Du tar uppenbarligen inte med dig stavning.

        in·­flu·­ens [‑en´s] substantiv ~en ~er
        • in­verkan, på­verkan, in­flytande; ​till influera

        Va?

        Det går bra att stava det med S istället för C.

          Influerare på svenska.

          Influencers med c på engelska.

          Influenser är ett annat ord på svenska, se mening:
          ’Min musik har influenser från… ’

          Du har fel. Minustecken slash har rätt. En influens (influenser i plural) är inte samma sak som influencer.

        Kan du bara ge dig nån jävla gång. Du fattar vad som menas.

    Eftersom jag är hjärntrött så ha pandemin inte förändrat min vardag mer än till det bättre då jag nu fått möjlighet (tvingad) till hemarbete. SÅ lättare att fokusera och är mer produktiv.

    Att gå på krogen, konserter eller åka till Ullared har liksom inte funkat för mig de senaste kvartalet. Gillar inte heller spontankramar men det är en annan 5″a

    MEN med det sagt, jag lider och känner med alla normalpigga som begränsas i sin vardag.

      Ska inte stå kvartal utan årtionde…
      Eller vad nu typ 10 år-ish heter, är trött ?

    Hatar kramandet

      Jag har aldrig kramat ”främmande” bara dom jag tycker om. Dom människorna saknar jag och jag kramar dom så gärna.

    Saknar att kramas med mina vänner. Och gå ut och äta middag tillsammans med dom. Men vem fan slentriankramas?

      Där jag bor har vi öppnat upp helt nu. Det första folk har gjort är att mötas, kramas och äta tillsammans på restaurangerna här.

        Var bor du? Åre?

        Härligt. Kramas mera! Kram! ?

      Haha ja det är väl det mest osvenska man kan göra att krama främlingar? Bodde i sydeuropa en period och fick krämpor varje gång någon främling skulle upp i ansiktet och pussas så fort man sågs.

      Jag tror att det är en definitionsfråga. Känns som en ganska nytillkommen vana att hälsa på andra genom att kramas. Till och med sina vänner. Jag får för mig att vi nordbor har haft för vana att heja eller hälsa med handslag.

    …kom på också det här med kramelikram, någon mer än jag som alltid lyckas kliva på den spontankramandes fötter??

    AVSKYR det fenomenet om det inte är någon jag verkligen verkligen är överlycklig att träffa (Alltså helt görasketaglad) händer inte ofta kan jag säga.

      Du får börja vinkla fötterna utåt!

        Ja men jag liksom ”kliver in” i kramen genom att ställa mig på motpartens fot … får helt enkelt stå still och bara ta emot.
        Är hjulbent så inga problem att pingvinisera.

        Fast vi får hoppas att kram med relativt okänd är en sport som har dött ut helt nu.

          Haha ?? jag håller med på alla punkter!

          Bara i Sverige man kan analysera hur stelt en kram kan gå till. Herregud. Krama eller skit i det. ????

    kommer aldrig mer köpa cigg var och varannan dag igen.

    Trodde inte att jag gillade att skaka hand förens man inte fick göra det längre.

    Kramas extra hårt med den enda nära personen i mitt liv, det började vi med i somras när smittan var som lägst. Vi är båda kramiga personer, men har bara varandra, så det kommer jag aldrig sluta med!

      Känns så oprofessionellt att hälsa någon välkommen i jobbet utan att skaka hand. Alla vet ju varför och är helt med på det men känns ändå så fel.

        Ja vi har köpt hus, sålt lgh, jag har bytt jobb och inte tagit i hand med någon i dessa stora händelser. Känns dåligt.

    Är inte vi svenskar kända för att inte slentriankramas och sånt ?? Reagerar alltid på kindpussandet och sånt när jag träffar svägerskans familj i Frankrike (hänt 3 ggr på 17 år iof) eller när jag blev inslängd på en middag i Spanien med lös koppling till en tjej i gänget. Herrejäklar vad pussad jag blev!

      Bor i Frankrike/Schweiz och föredrar faktiskt kindpussandet framför kramar. En kram känns mer intim på något sätt, det är liksom kropp mot kropp. Kindpussarna är ju inte ens direkt på kinden riktigt, mer i luften. Men var ovant i början helt klart haha, men nu är det så mycket skönare!

        Samma i Italien, föredrar deras kindpussar! Man nuddar ju inte vid ansiktet. Det svenska kramandet är ju sjukt onaturligt, att pressa kroppen mot folk bara sådär! Nä fy och usch. Det vill jag bara görande familj och närmaste vännerna.

          Haha man ”pressar” väl inte kroppen direkt?’ ? eller du kanske gör det, vad vet jag.

      Är från Finland och tycker ni svenskar är extremt kramiga av er haha

        Kommer från gränstrakterna mellan Sverige och Finland och kan bekräfta din uppfattning, då vi beter oss mer finländskt än svenskt ? i alla fall äldre generationer. I min familj kramas inte vuxna män, ens vid speciella högtider ? har dock såklart börjat luckras upp.

      Ja, det här kramandet känns importerat (antagligen från andra sidan pölen). Skönt att vi nu kanske kan bli oss själva igen.

        Det är det inte tycker jag, om det är USA du syftar på som är ”från andra sidan pölen”. Mycket mer kramande i Sverige; när man går på fest, träffar halvt-bekanta man kanske bara träffat en gång, på jobbet när det är något speciellt så ska alla kramas även om man inte känner varandra personligen så bra osv. Inte överallt, inte alla kretsar, inte alla arbetsplatser förstås. Men fortfarande mycket oftare än i USA.

          Ja. Instämmer helt. Inte Amerikanskt att krama på som det numer görs i Sverige.

      Jag jobbade i en butik förut och fick panik av att vi började VARJE morgon med att krama hela arbetslaget (vi var bara typ 3 som jobbade per dag, men ändå…). Med de kollegor som jag var närmare kompis med var det väl ok, men vissa kollegor klickade man ju bara inte med, och det kändes så onaturligt och jobbigt att krama dem.
      Detta var etablerat långt innan jag började där så kände inte riktigt att jag kunde göra motstånd, var bara att anpassa sig. Men usch alltså.

        Var det Sova?
        Aldrig hört om något annat företag där man behöver tvångskramas.

    Jag älskar att jobba hemifrån och vill aldrig tillbaka till kontoret! Jag ogillar inga av mina kollegor men jag vill inte umgås med någon av dem. Saknar INTE jobbiga kallprat eller att sitta och trängas i små mötesrum och tvingas gå ”laget runt” om ditten och datten. Genom att jobba hemifrån har jag sänkt min sjukfrånvaro rejält, lol!

      Åh jag blir så ledsen när jag tänker på att mina kollegor kan tänka så också 🙁

        Åh ja, så kan det definitivt vara i mitt fall också. Jag tror dock att de flesta har blandade känslor inför hemarbete. Det är oerhört skönt att vara på plats genast och inte behöva piffa och göra sig i prdo. Plus att man kan vara sig själv hela tiden. Men samtidigt saknar jag att skoja med kollegorna om ytliga saker och ibland skratta så man gråter. Tror att det blir ett bortfall av endorfiner som jag saknar.

      Ja att jobba hemma passar nog väldigt många. Jag hade velat jobba hemma 3 av 5 dagar i veckan, det hade jag mått som allra bäst av!

      Jag längtar till mitt jobb och mina kollegor. De är världsbäst.

      Vad för jobb kan jag söka om man vill jobba hemifrån? Mitt jobb går inte men funderar på att börja plugga distans istället

        Jag jobbar som projektinköpare och jobbar hemifrån.

        Skulle säga att de flesta kontorsjobb kan jobba hemifrån.

        Men det är väl oftast kvalificerade tjänster som kräver någon form av utbildning. Men kolla efter handläggartjänster t.ex

        Jag jobbar som redovisningsekonom och det funkar bra hemifrån 🙂

    Slutar vi kramas så lämnar jag fan landet, om vi bortser från att jag personligen älskar kramar så finns det fasiken ingen generell fysisk kontakt kvar med människor längre. I andra länder kindpussas man eller stryker händerna över exempelvis armar/rygg vilket är en naturlig del av kulturen, slutar vi kramas här i Sverige har vi fan ingen värme kvar haha. Vill förtydliga att jag öht inte menar att folk ska få stryka armar/ryggar bara helt random, jag romantiserar iiiiiinte ofrivillig beröring och tycker inte det är ok (frågar givetvis alltid själv om jag får krama någon osv). Men jag antar att jag helt enkelt är en touchy touchy person och att jag kanske bor i ett land där folk inte gillar touchy touchy. Heheee

      *Slutar vi kramas efter pandemin när allt är ”back to normal” menar jag givetvis! Inte just nu, rör ingen förnärvarande. Knappt ens mig själv eeeehee.

      Håller med till 100%!! Jag hänger på! Var tar vi vägen? 🙂

    Jag tror tyvärr inte jag kommer ta med mig så mycket mer än en ännu lägre tro på mänskligheten än jag redan hade. Lägre förtroende för allt ifrån politiker till personen bredvid mig på tunnelbanan. Det är ytterst få som verkar bry sig nämnvärt om andra så länge det på minsta lilla sätt utgör ett hinder för en själv. Att inte ens kunna bära ett tygstycke över näsa och mun för att potentiellt skydda andra från fara verkar vara ett för stort hinder för många.

    Att det p.g.a. detta blir övertydligt att gemene man inte har förmågan att ta till sig kritik gör att man inte känner något hopp om förbättring på detta område heller. Människor i allmänhet verkar vara sämst, och så kommer det förbli. Supermuntert!

      Håller med dig i allt!

        Jag med

      Ett land som är ”känt” för att till det extrema lita på staten, där ledarna förnekade munskydd fram tills för en månad sen.

      Bl a pga socialistiska anledningar som att det inte var rättvist, för att alla inte hade råd med det.

      Där en folkhälsomyndighet förnekade att det var bra med munskydd, och regeringen hela tiden hänvisade till att dom litade på experterna……

      I en hjärntvättarstat kan man inte förvänta sig något annat. Skyll på ledarna, som har skapat det här stockholmssyndromet hos befolkningen.

        Det var väl ändå inte därför vi inte skulla ha munskydd? Utan det var ju för att vi inte kan hantera dem rätt. Inte ens nuvarande restriktioner kan ju hanteras så hur skulle vi få dessa att använda och hantera munskydd på ett korrekt sätt?

          Exakt. Och vi kan fortfarande inte. Jag tar prover på patienter som numer behöver ha munskydd på sig. Deras tendens att ta sig själv i ansiktet har ökat med typ fem miljarder procent..

            Jag är imponerad när jag ser någon som har munskyddet över näsa och mun ungefär.

            Fick ett munskydd hos veterinären och det är ju svinsvårt att få det bra! Jag måste gjort något fel men försökta verkligen göra allt rätt. Men antingen kändes det som att det satt för långt ner eller så satt det liksom precis under ögat. Så var tvungen att försöka justera det hela tiden, även om jag vet att man inte ska ta i det. Så glad att inte vara i situationer där man behöver munskydd.

          Nej, FHM gick ut med att det inte var vetenskapligt bevisat att munskydd hjälpte. Sen kom det med bortförklaringar som att svenska befolkningen inte skulle kunna hantera munskydd på rätt sätt.

            Fast det är ju inga bortförklaringar. Och det handlar ju inte om att det är just svenska befolkningen som inte kan hantera munskydd. Se dig omkring. Folk har munskydden ibland bara över munnen. Hur tänker man då?
            Det är utandningsluft vi pratar om. Samma luft kommer ut från munnen som från näsan.
            Ibland sitter munskyddet under hakan. Ibland på pannan. Ibland hänger det på ena örat.

              Men det är en töntig bortförklaring. Är ju inte svårare än att göra en massa PSA och info om hur de ska användas på rätt sätt – precis som man informerade om hur man skulle tvätta händerna på rätt sätt, hålla avstånd till andra m.m. Det är inte rakteforskning direkt, väldigt enkelt att använda munskydd. Är ju hånande att låtsas som att man inte rekommenderar munskydd för befolkningen är inkapabla att lära sig använda de på rätt sätt. Jag bor för övrigt i Frankrike/Schweiz och det är tvång på munskydd och i princip var enda person jag ser och möter använder det på rätt sätt. Klart det finns idioter som gör fel, med flit eller ej kan jag inte veta, men de är väldigt få överlag.

                Och, folk håller fortfarande avstånd, tvättar händerna eller använder handsprit när man är ute. Munskydd är bara ytterligare sätt attt minska spridning.

        Men är du dum i huvudet?

        Det har väl sagts från första början att munskydd är bra när man inte kan hålla avstånd? Men att avstånd alltid är att föredra i första hand.

        Hur förklarar du att länder som har haft regler/tvång för munskydd har haft en galen smittspridning ändå?

          Orkar inte…kopierar vad jag skrev förut i ett annat inlägg gällande samma resonemang men med lockdown, bara lite edits på det:

          Munskydd har vetenskapligt bevisats hjälpa med att minska spridning. Det ska inte användas som enda metod förstås, man ska fortfarande hålla avstånd, tvätta händer etc. Men att bara kolla på spridningen där man använder munskydd och dra slutsatsen att de inte fungerar är väldigt korkat. Det går liksom inte att jämföra rakt av mellan länder som länder, de är olika stora och olika stora städer och spridning på befolkning och fått spridning på olika sätt och i olika intensitet.

          Ta Belgien och UK t.ex., rätt små länder ytmässigt och med rätt hög befolkningsdensitet. Får smittan fäste där, vilket det fått, är det väldigt svårt för dem att få ner den eller ens hålla den nere.

          Sen finns det länder som exempelvis USA och Frankrike som har större yta och därmed lägre befolkningstäthet, men som är så stora länder att de har flera väldigt stora städer och slår covid till hårt i en av dessa så drar det upp snittet rätt rejält exempelvis.

          Om vi sen ska jämföra Sverige så måste man ta i beräkning att det är väldigt låg befolkningstäthet, så därmed borde Sverige rimligen har relativt goda chanser att hålla smittan nere och minska den, men ändå ligger Sverige så högt upp – det är det som gör det väldigt ”unik” på kanske inte ett så positivt sätt. Visserligen är det även så i Sverige att stora delar av Sverige är välidgt, väldigt lågt befolkade, men även våra största städer kommer inte upp i nivå med de andra länderna nämnda. Storstockholm är nästan 3900 inv./km^2. Jämför detta med Paris (6647-20300 inv./km^2), London (5700 inv./km^2) eller Bryssel (5500 inv./km^2).

          Det går liksom att bara peka på andra länder som har det lika illa som Sverige eller värre och säga ”men deras lockdowns eller munskydd har ju inte funkat”. Deras förutsättningar är annorlunda, de har tätare befolkning – hade de inte stängt ner eller inte infört munskydd tidigt etc. hade det förmodligen vart ännu större katastrof. Jämför Sverige med länder med liknande befolkningstäthet så ser man att det ser väldigt mycket sämre ställt ut jämfört med länder som infört hårdare restriktioner.

      Känner precis samma, och då känns det också ännu lättare att vägra kramar, handslag, pussar och annan onödig närhet till okända och mindre bekanta människor även post corona. Synd bara att alla ens vänner inte heller verkar vara rimliga. Om rekommendationerna är svåra att följa nu, så undrar jag verkligen hur vettiga människor egentligen är kring hygien när vi går tillbaka till det normala. Jag slipper gärna förkylningsvirus och vinterkräksjuka även i framtiden.

        Värsta är killar som vill ha en puss eller en kyss efter en dejt, även Om man haft trevligt så känner man inte alls personen eller vilka smittor de kan bära på. Hoppas folk får sig en tankeställare och lär känna varanda bättre innan de är intima eller iaf har förståelse för oss som inte tycker sånt är okej…

          Om du är så rädd för smitta kanske du inte bör dejta just nu.

            Jag menade alltså rent allmänhet, alltså med smitta menar jag allt ifrån herpes till andra infektioner, allt sånt sprids via pussar. Menar bara att pandemin kanske kan få folk att tänka till när de dejtar att vara mer försiktiga vilket är något bra 🙂

              Säg nej när han vill pussas då?

      Klockrent?

    Jag som är väldigt ensam längtar efter alla kramar man kan få, även om det är från en bekant. Mer kramar åt folket! Snåla inte 🙂

      Åh nu blev jag helt sorgslig och fick dåligt samvete för mitt kram-hat.
      DEJ hade jag prioriterat att krama!!!
      Kram kram kram

    Har ett extremt stort personligt space, så har gillat det här med att hålla distansen. Äntligen kan jag be folk på gymmet ställa sig längre bort på passen (går bara på virtuella pass med max 5 bokade, men ändå ställer sig folk så jävla nära).

      Jag vill helst inte veta hur folk luktar så de får gärna hålla sig mer än en armlängd bort i framtiden med

        Vad är det för folk du känner undrar jag?

    Hoppas verkligen att folk kan hålla i att tvätta händerna! Känns som att det kan minska risken för smitta av alla slag.

      Ja och nu kan man ju med gott samvete påminna folk om att tvätta dom med.

      Man kan även shamea folk som går till jobbet eller sociala funktioner sjuka, vilket är väl på tiden! De förstör verkligen livet för oss som lätt blir nersmittade!

        Verkligen. Folk är fan inte hjältar som går till jobbet sjuka

          På många arbetsplatser blir man inkallad på samtal om man varit sjuk mer än 3ggr, så det är ju inte en fråga om att vara hjälte.
          Det är väl mer en fråga som måste ändras hos arbetsgivarna.

            Om man begär läkarintyg varje gång man är sjuk har de inte rätt att göra så.

            Du kan ju också säga till företaget att du besparar dem pengar, går man till jobbet sjuk så smittar man ner fler anställda = mindre arbetskraft för företaget och de får stå för kostnaderna första 14 dagarna för fler personer än en person.
            Alternativt att de får ett gäng trötta och sjuka anställda som inte kan sköta jobbet till 100%

    Tar med mig att människor fullständigt skiter i andra. Redan ifjol när det var början av pandemin och reseavrådan i landet så for folk till fjälls. De reste runt i landet som de ville. I somras då det släpptes (dumt nog) så höll sig inte många hemma för man fick ju. Inget tänkande själv där inte.. Över jul och nyår skulle man bara göra nödvändiga resor och tänka igenom noga. Kändisar och okändisar bara behövde göra sin resa till fjälls.
    Umgås bara med de närmsta. Och umgås utomhus. Många verkar ha väldigt många som deras närmsta. Umgås inom hushållet. Jo det har ju gått bra under året. Folk har haft fester, bröllop, kräftskivor osv
    Och ja jag kastar inte sten i glashus. Har hållit mig hemma och om jag träffat min familj utanför hushållet eller kompisar har det skett utomhus. Hade alla följt de restriktioner som funnits och finns hade inte 13000 varit döda i Sverige nu.

    Tänk till innan ni bidrar till mer smittspridning.

      SkiStar stängde dock sina anläggningar i mars förra året. På torsdag är det exakt ett år sedan WHO utropade det här till en pandemi så jag tycker du överdriver en smula när du säger att folk åkte till fjällen trots en pandemi förra året.

        Folk reste även till ställen utomlands där de visste att Corona fanns. Över påsklovet var det många som for till fjälls. Fjällvärlden är mer än Skistar. For du eller eftersom det blev känsligt?
        Folk var medvetna om att ett virus börjat härja men det var viktigare för de flesta att inte avboka deras resa. Hur kan du inte minnas diskussionerna som redan var på tapeten ifjol? Hade alla ansträngt sig hade vi varit i ett mycket bättre läge.

          Det var inte i fjällen fjolårets smitta spreds från. Har redan retts ut.

            Det är olika bud om det. Tegnell påstår att det är så. Medan andra bla forskare påstår annat. Att folk fick/reste omkring ändå ökade såklart spridningen i landet.
            Första fallet som var i min kommun var just en resenär som kom hem från Alperna. (Om vi pratar om samma nu? Hur spridningen ökade i Sverige).

            Jag vet att mobildatatrafiken minskade över påsk ifjol jämfört med andra år. Men häromkring avstod då inte många att resa till fjällen (bor längre norrut i landet så Åre är inte närmast). De reste till deras stugor i fjälls och umgicks med familjen/vänner.

              ”Det är alltså troligt att smittan kommit in i Sverige från flera olika länder och att den spreds i dessa länder tidigare än vad som först rapporterats. Utöver den redan kända importen av fall från Italien och Österrike visar förekomsten av olika genetiska grupper också att smitta sannolikt introducerades i landet vid ett flertal tillfällen”

              Så skidresenärer bidrog till smittspridning i Sverige.

              Från fhm.

    Jag hoppas att vi fortsätter hälsa på annat sätt än att ta i hand även framöver. Tycker att det är SÅ himla skönt att skaka hand med hytt och pytt (behöver göra det femtioelva gånger per dag i mitt jobb). Hoppas också att folk även fortsättningsvis stannar hemma från skola och jobb när de är förkylda. Samt att folk fortsätter tvätta händerna mycket oftare än normalt.

    Att kramas saknar jag, med vänner och familj.

      …”att INTE skaka hand med hytt och pytt” skulle det såklart stå…

      Håller med skaka hand är galet ofräscht om man läst på om mikrobiologi hur virus ich bakterier sprids. Och tom svampinfektioner, vårtor. Haha. Osexigt ämne men att skaka hand med massa främlingar är en rejäl smittorisk. Man kan liksom inte tvätt bort vårtvirus eller svampinfektioner med tvål pch vatten efteråt ?

        Är.man frisk med normalt immunförsvar så skyddar kroppen mot vårtvirus. Man får vårtor om immunförsvaret är lågt av någon anledning. Man stärker även immunförsvaret vid normal lågkontakt. Som typ en handskakning.

          Nope stämmer Icke. Alla kan drabbas av vårtvirus om huden är fuktig vilket handflatorna kan vara. Och svamp, bakterier och virus kan vem som helst få oavsett hur bra immunförsvar de har.

          Sedan har inte alla ”normala immunförsvar” som du skriver, 1 av 600 har genetiskt immunbrist i Sverige så sluta vara diskrimerande med saker som ”normalt immunförsvar”.
          Man kan inte välja det immunförsvar man har utan man föds med det.
          Så diskiminera inte genom att säga normalt immunförsvar som om personer med genetiskt immunbrist får skylla sig själva.

            Du beskriver ju vad jag sa. Ja, alla kan få vårtor om de råkar ha nedsatt immunförsvar just då. Viruset finns precis överallt och alla kan få det. Har alltså inget med specifikt handslag att göra. Bara att du delar ytor med andra kan räcka, om du är mottaglig vid det tillfället. Handslag mellan friska personer stärker däremot immunförsvaret.

              Fast nej handslagen stärker inte någons immunförsvar ??

              Du föds med det immunförsvar du har resten av livet, det blir inte starkare för att du utsätt för bakterier eller virus.

              Däremot har man sett att bebisar som lever i miljöer med allergener under det första 6 månaderna har mindre tendenser att få allergier.

                Stämmer till viss del. Utsätts du för virus så får du antikroppar mot det viruset.

                  Därför är barn sjukare oftare än gamla personer. Därför blir barn sjuka när de börjar på förskolan men inte när de börjar ett nytt jobb i vuxen ålder. Osv.

                  Ja vissa virus kan man utveckla antikroppar emot.
                  Men långt ifrån alla virus infektioner ger antikroppar. Utan istället tär på kroppen.

                  desamma gäller bakterier.
                  Det finns ingen bakteriell infektion som stärker ens immunförsvar eller ”bygger upp” ett försvar som vissa verkar tro.
                  Alla bakteriella infektioner tär oå kroppen.

                  Sedan finns de probiotika dvs goda bakterier som man kan få i sig via kosttillskott eller yoghurt, men det är inga bakterier som sprids mellan människor/orsakar infektioner.

                Alltså, en kvinna kan inte bli gravid om hennes immunförsvar är högt. Kroppen sänker det medvetet för att kroppen ska acceptera processen. Gravida kvinnor är mer mottagliga för virus därav. Man har inte samma nivå av försvar hela livet. Förstår inte vad det är du snackar om.

                  Är du påläst om IgG och IgA antikroppar? Grunden för ditt immunförsvar. De ändras inte hur som helst. Personer som föds med genetiskt immunbrist kan inte producera tillräckligt av dessa.
                  Ett stabilt och robust fungerade immunförsvar har stabila värden av IgA och IgG genom hela livet.

                  Går du igenom vissa behandlingar, får mediciner eller drabbas av virus sjukdomar, dvs yttre faktor så kan det påverka ditt immunförsvar i form av antalet vita blodkroppar, t celler etc.

        Du vet att viruset som ger vårtor finns exakt överallt va?

          Klart det inte finns överallt, överpresterat är det däremot hos barnfamiljer och miljöer där barnfamiljer rör sig, typ dagis och sånt.

            Därför barn har lägre immunförsvar. Ja.

              Ja och 1 av 600 har genetisk immunbrist. Därav bra att slippa skaka hand med främlingar som kan bära på det viruset och mycket annat. Att man kan avböja och hänvisa till smittorisk är väl på tiden

                Då bör de med nedsatt immunförsvar ej dela några ytor med andra. Just handslag spelar ingen roll.

                  varför diskrimerar du de med nedsatta immunförsvar?
                  Vaddå inte dela ytor?
                  Även de med starka immunförsvar kan drabbas av smittor, bättre om ALLA lär sig god hygien för att minska smittspridning.
                  På så sätt kan även ökad antibiotika utskrivning undvikas om folk istället har god hygien, man undviker även att smittor sprids till de med nedsatta immunförsvar och undviker högre sjukfrånvaro hos hela samhället.
                  Empati och god hygien borde vara ledorden ut ifrån denna pandemi.

                    Fin strawman du byggde där. Vi pratade om vårtor och handslag. Antibiotika har inget med vårtvirus att göra, ej heller bruket av handtvätt. Naturligtvis ska folk praktisera god hygien. Friska människor drar nytta av handslag. De med låg immunitet vet nog med sig att vara försiktiga. Du tappade helt tråden tyvärr.

                      Sluta skriv saker som ”normala immunförsvar” då. Det är att diskriminera.

        Hur ska man bygga upp ett immunsystem om man inte utsätter sig för något?

          Oj önskar att en immunförsvarsspecialist skulle förklara för er alla hur immunförsvar fungerar.

          Det immunförsvar du har är det du föds med, faktorer under ditt första levnadsår kan spela en roll för ditt framtida immunförsvar.
          Men efter det så är ditt immunförsvar så att säga ”låst in”.
          Immunförsvaret du har kan bli starkare om man äter bra eller svagare om man utsätts för infektioner.
          Varje allvarlig infektion tär på ditt immunförsvar och riskerar att sänka immunförsvaret under månader framöver. Folk som drabbas av svårare infektioner kan således hamna i cykler av följdinfektioner.

          Du får inte ett starkare immunförsvar för att du utsätts för bakterier eller virus som vuxen.
          Däremot kan du bli immun mot vissa genomgångna virusinfektioner i framtiden ifall man inte fått vaccin mot de redan.

    Hoppas folk blir bättre på att hålla sig hemma från jobb och skola när de är sjuka. Framförallt vuxna på jobb där det innan Covid verkade ses som en slags merit att gå till jobbet även när man var sjuk – hårt arbetande liksom (beror på vad man jobbar med förstås, men flera av de kontorsjobb jag haft har det varit så på). Hoppas sådant läggs ner, total idioti.

      Det hoppas jag också! Har haft kollegor som skrutit om hur få sjukdagar de haft som att det är en merit men de har ju varit sjuka, de har bara inte stannat hemma. Tror (och hoppas) att de som har möjlighet att jobba hemifrån kommer göra det vid förkylningar istället för att åka och förpesta kontoret. Jag kan ändå förstå att man inte alltid vill sjukanmäla sig när man bara är lite sjuk men toppen om man kan jobba hemifrån då istället.

      Har väl till stor del att göra med hur mycket pengar man förlorar om man är sjuk en dag också.

        Ja precis, du tappar en dags inkomst och sen blir det lägre lön dom dagar du är hemma sjuk så det har sitt pris och en viss ekonomisk påverkan, vilket inte alla har råd med.

        Så kan det säkert vara för många, men på just mina två senaste arbetsplatser så får vi full lön från första dagen då arbetsgivaren täcker upp det. Så det är inte anledningen, utan att många tror att de visar sig som bättre anställda för att de inte är hemma. Som Anonym ovan påpekar finns det en hel del som liksom skryter om att de inte tagit ut några sjukdagar. Och som Anonym också föreslår så hoppas jag det blir en grej också att man kan jobba hemifrån om man är lite förkyld men känner att man orkar jobba. Skulle ju kunna hjälpa en del iallfall.

          Tror inte du förstår hur många jobb det finns där man inte kan jobba hemifrån.
          Och att man dessutom får ”varning” om man varit sjuk mer än tre gånger.

            Nej man får inte en varning! Det är absolut inte tillåtet att ge någon en varning för något sånt. Däremot har arbetsgivaren skyldighet att följa upp med dig om du är sjuk ovanligt mycket (3 gånger inom en viss tidsperiod osv) för att fråga hur mår och vad du och de kan göra för att minska din frånvaro. Det hänger ihop med arbetsgivarens rehabansvar.

            Varför tror du inte jag förstår det? Jag skrev ju redan i min första kommentar förstås beror på var man jobbar, men iallfall kontorsjobb så hoppas jag att detta kommer stanna efter pandemin.

            Gällande att det kan uppstå frågor om man varit sjuk för ofta, det tror jag finns på många arbetsplatser – även på min. Men inte att du bara får en varning (får du det är det inte rätt), utan arbetsgivaren följer upp för att se om det är något som står till som kan ordnas. Dock dras inte gränsen vid just tre på iallfall alla arbetsplatser jag varit på, utan det kan bero på individuella omständigheter. Exakt tre låter hårt och stelt.

              Hos oss på ett stort svenskt företag så kommer det som en varning och det används som ett hot att inte vara hemma mer, för nu har du varit sjuk si och så många gånger.
              Så 20.52 säg inte att det inte existerar.
              Jag vet hur det är meningen att det ska användas.

      Och slutar ta med sjuka barn till jobbet tack.

        Det borde verkligen inte vara tillåtet.

    Har saknat att kramas, mest min lillebror men i allmänhet också. Vet inte om jag är en person som slentriankramas, men kanske. Är i alla fall väldigt många jag kramar, både familj, släkt, vänner, mina föräldrars vänner osv. Brukar känna av om den andra vill kramas innan, tycker många tar initiativ och går fram och kramas men nu har jag börjat bli osäker på vem som verkligen vill det, men omöjligt för mig att gissa ?

    Jag kommer ta med mig att när Kina kablar ut bilder på folk som dör som flugor på gatorna, en masse, så ska jag kvickt ta en nypa salt ur skafferiet.

    Är det bara jag som tycker att handskakning är vidrigt? Hellre kramas än att ta i hand om en nu måste röra folk när en ses. MYCKET mer hygieniskt att kramas än att sprida äckelbakterier via händerna ??

      Jag är inte rädd för bakterier. Därmot vill jag ha min privata sfär ifred. Så skakar tusen gånger hellre hand än kramas.

    OT men kan inte låta blir! Långt till onsdag. 🙂
    BBs blogginlägg den 21 februari:
    ”En gammal bild på mig och barnen. Jag har egentligen svårt att se på bilder från mitt och Odds hus, det väcker så mycket minnen från skilsmässan.”
    BBs blogginlägg idag:
    ”Jag har väldigt fina minnen från den gamla trävillan jag och Odd bodde i.”
    Dessutom är väl huset inte att klassa som gammal trävilla då den var byggt 1975.

      Tycker iofs att det är så det kan vara. Minnen från ett annat liv kan vara goda blandat med känslosamma.

      Nä men det är ingen idé att försöka hänga med. I ena inlägget är de sjusovare hela bunten, i andra älskar hon att gå upp först och göra gröt och i tredje är det barnen som smyger upp för att hon aaaaalllltid sover längre. Det blir bara snurrigt att försöka reda ut vad som är sant eller inte.

        Ja det där håller jag med om. IL är en slö bloggerska. Hon bloggar säkert som hon konverserar med bekanta hon inte riktigt bryr sig om. Lite hit och dit bara för att få det att flyta.

        Det har hon ju förklarat för er som inte har läsförståelse. På helger är dom sjusovare.

    Hoppas på ett öppet spår special om intervjun! Har en teori om detta jag skulle vilja diskutera!

      Jisses så ointressant.

        Ok.

    Jag längtar tills vi får kramas igen. Däremot hoppas jag att alla stannar hemma från skolan/jobbet/stan när man är sjuk.

      Jag känner mer och mer atg jag vill lämna landet. Om jag var less på Sverige innan Corona så är jag ännu mer less nu.

      Vill flytta till ett tryggare, fräschare land med intelligentare befolkning. Norge eller Danmark kanske. Men även Finland lockar en del.

        Hejdå med dig.

          Känner du dig träffad? Är du ofräsch? Eller ointelligent? Något av det antar jag eftersom du blev så stött.

            Sa bara hej då, för jag förstår att du passar bättre i ett land med intelligentare befolkning……Hej hej.

    Hoppas vi har med oss att lämna sjuka barn hemma från förskola. Det skulle bespara oss många onödiga vabbdagar!

      Jag tycker att det är definitionen av onödiga vabbdagar att stanna hemma med snoriga i övrigt pigga barn.

        Hahaha så sant som det är sagt!

    Håller med om detta. Tänker även på hur de sjuka barnen känner sig på förskolan.

    Att slippa ta i folks snuskiga händer är det bästa.

      Ja usch.. tänk hur många bajspartiklar man fått på händerna genom handslag

        Känner du bara folk som inte använder toapapper din stackare?

    Tänkte att de som normalt inte kramas så mycket är det som inte vill ha tillbaka det. Har man inte kramkulturen i sitt umgänge så är det klart det blir konstigt då få gånger man väl kramas. Sen kan det säkert va många som känner sig utanför och som inte kommer sakna det. Är man inte en del av det allmänna kramandet så förstår jag att man inte gillar det

      Kramkulturen är en senare importerad hälsningsfras framförallt av de som ville ta efter de utländska vanorna. Så hängde b kändisar och andra som ville vara inne med på tåget.

        Men vilka länder då? I södra Europa är det mer kindkyssar, i Mellanöstern tar folk inte ens i hand med motsatta könet.

        Oj, visste inte att mitt umgänge har importerat den för att vi vill ta över utländska vanor ?. Men då vet vi ??

        Upplever att förr kramades med nära och kära genom att hålla varandras överarmar alternativt axlar. Har flera bilder på förfäder där man håller varandra så. Inte det kropp mot kropp-kramandet genom att hålla om varandras halsar som är vanligt idag. Den kramen vi ser idag var säkert sedd som mer passionerad och med romantiska förtecken. Tänker t.e.x på hieros gamos bilderna som hittats i Sverige från järnåldern. Med par som tätt kramar varandra och håller om halsen.

    Jag längtar efter att få operera bort min stomi. Den operationen skulle göras precis när pandemin bröt ut. Men jag lever iallafall och mår bra.

      Men åh, lider med andra patienter som fått stå på paus. Era liv och er livskvalitet har också betydelse.

    Det här med att alkohol bara serveras fram till 20:30 passar mig. Så kan man börja i AW tid och fortfarande ha en dag nästa morgon. Inte för att att jag varit ute mkt på AW either way men snälla kan vi inte tidigarelägga utgång??

      Ingen tvingar dig att gå ut? ? men vi som tycker det är trevligt att gå ut och äta en sen middag och dricka vin vid 20-21 kan väl få göra det.

    Jag hoppas folk kommer fortsätta hålla avstånd till folk i kön. Hatar när folk nästan står och flåsar en i nacken när man står i kö men nu har man sluppit det i ett år ?

      Detta! Men det händer tyvärr fortfarande att vissa har svår att respektera avstånd och att man får säga ifrån, vilket verkar väcka diverse olika reaktioner beroende på vem som står där..

    Jag hoppas affärer, framförallt mindre, kan bli smidigare i sitt sätt att sälja och satsa mer på onlinehandel, tex erbjuda avhämtning (beställ på hemsida och hämta vid butik) alt.utkörning. Hade varit en dröm om det fanns någon slags ”drive throu”, eller som macken som har nattöppet med bara en lucka i väggen, för att kunna snabbhandla några få varor 🙂

    Elsa har ju siat flera gånger om de nya insikter vi kommer få tack vare pandemin, bland annat att vi kommer vilja lägga våra pengar på riktigt bra, äkta mat som fina, lokalproducerade lantägg (som hon då upptäckt i en lite butik på söder för en summa som kräver en rätt god inkomst). Alltså, tro fan att exempelvis vårdpersonalen som antagligen hör till dem som sliter mest just nu för en lön som långt ifrån motsvarar arbetsbördan kommer stanna upp och tänka att de ska lägga lönen på dyra ägg när den här pandemin är över ?‍♀️

      Jag köper dock fina lokalproducerade ägg direkt från producenten för typ 50 öre mer per ägg än de ekologiska på Ica. Och jag bor i en närförort till Stockholm.

      Att Elsa är en rik priviligerad kvinna är ingen nyhet direkt. Hon lever i sin bubbla med sina likasinnade vänner. Man får ta hennes analyser för vad de är. Hon har fortfarande blogg värd att läsa

      Jag köper lokala ägg från en gård ett stenkast bort. Tror du tänker att alla bor i storstad? Vi är många som köper lokalt ute i landskapen.

    Jag tar med mig en hel del, förutom det som många över mig redan nämnt, så tar jag med mig ett skadat förtroende för bloggare och influensers. Tidigare följde jag många av nyfikenhet och tyckte det var både spännande och kul att följa deras liv och resor. Även många samarbeten tyckte jag var bra och framför allt såg jag nog de influensers jag följde som seriösa och förtroendegivande.

    Idag resonerar jag inte alls så. Det har varit så tydligt under förra året och även nu vilka som sätter sig själva främst och inte bryr sig om samhället och pandemin. Det har verkligen öppnat mina ögon och jag har fått minskat förtroende för de personerna. Speciellt de som inte kan ta kritik för hur de beter sig och de som bortförklarar tex sitt resande. Jag har nog varit väldigt naiv i min inställning till influensers. Jag har slutat följa Isabella L, Kenza, Paula, Katrin, Sandra B och många fler! Känner att jag inte vill stötta dem eller deras verksamheter/produkter. Känns varken spännande eller ärligt längre. Är mest besviken.

    Hyrde en gång en lägenhet i andra hand. Fick en kram av hyresvärden när jag hämtade nyckeln, en totalt främmande person! Är fortfarande chockad ?

      Hahaha förstår chocken. Jag fick en kram av min chef när jag skulle byta avdelning. Det var inte så att vi var särskilt nära varandra ens utan var som vilken chef och anställd som helst så jag blev också en aning förvånad.?

    Egentligen är jag ingen kramig person, men börjar sakna det mer och mer nu. Eller bara att få somna i någons famn. Har inte gått riktigt hela året utan närhet, men stora delar. Och det börjar kännas, vill ha en kram?

    På tal om pandemin, vore kul om du kunde granska hur mlm-företag/network marketing/pyramidhelsiken exploderat igen på sociala medier och hur de utnyttjar pandemin och människors ekonomiska utsatthet för att rekrytera. 99% av alla som går med kommer inte göra någon vinst, de flesta förlorar pengar och är du arbetslös riskerar du dessutom att förlora din akassa utan att kunna tjäna de utlovade pengarna i din nya ”business”. Det gör mig illamående att se hur de ljuger och lurar människor som är utsatta och desperata. Vet att du tog upp vad det är för något men här finns utrymme för riktig jävla granskning och möjlighet att kanske rädda några människor. ?

    Mitt livs sociala kontakter har inte ändrat sig mer än att jag kan inte gå på gymmet pga lång corvid19. Jag har beställt all mat online sedan länge tillbaka. Annars träffar jag mina vänner tyvärr bara 1-3 g / år det är väldigt ensamt, men så har jag haft det i 15 år pga skada så jag förstår inte vad folk gnäller över. De är ju friska , snart är alla vaccinerade och alla jag känner har träffat många vänner gått i affärer som vanligt, det är bara sina föräldrar de inte träffat och inte åkt på resor utomlands . Så de har träffat mycket mer folk än mig. Jag hoppas att de som demonstrerade i sthlm mot corvid restriktionerna blir rejält sjuka i corvid19.

      Corvid??

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.