Förundersökningen mot Joakim och Jonna Lundell läggs ner av chefsåklagaren

Underrättelse om beslut Chefsåklagare Torsten Angervåg har fattat följande beslut. Frågor om beslutet kan ställas till åklagaren. Förtal 2019-03-19 - 2019-03-27 BMID: POD50-BM2019-807387250-32, Ext ärendenr: 5000-K696661-19 Utpekad person: Lundell, Joakim Förundersökningen läggs ned Det kan antas att åtal för brottet inte skulle komma att ske till följd av en bestämmelse om särskild åtalsprövning. Något väsentligt allmänt eller enskilt intresse åsidosätts inte genom att förundersökningen läggs ned. 23 kapitlet 4 a § första stycket 2 rättegångsbalken

2019 började det storma kring den snickare som anställts av Jocke och Jonna för att renovera deras nya hus i Norrköping. 
Ungefär samtidigt som en fd anställd anklagade snickaren för bland annat sexuella trakasserier, så stämde paret Lundell honom för en hel rad punkter, bland annat ska han ha vilselett uppdragsgivaren med falska referenser och ett falskt CV, ha redovisat arbetstimmar felaktigt, och även uppträtt påverkad på arbetsplatsen.

Detta ledde till att snickaren anmälde Joakim och Jonna Lundell, samt andra inblandade – icke namngivna -personer för flera fall av förtal.
Medierna i P1, lett av journalisten Terje Carlsson, ** gjorde ett program om fallets ovanliga omständigheter.
Normalt sett så går förtalsbrott under civilt åtal, alltså att du som målägare/brottsoffer själv får driva processen i domstol utan hjälp från staten.
I det här specifika fallet beslöt sig åklagaren för att utreda det som ett allmänt åtal, vilket man gör om det av särskilda skäl anses påkallat från allmän synpunk.
Programmet hade inte som syfte att försöka bringa klarhet i konflikten mellan Joakim Lundell och snickaren utan hade som fokus att åklagaren beslutat om allmänt istället för enskilt åtal.
** Uppdaterat kl 20.29

Joakim Lundell blev förbannad och kallade reportern för råtta när han söktes via telefon.
Joakim Lundell har i sin tur anmält snickaren för förtal i flera fall.

Det här var alltså i slutet av 2019, och det är först nu, efter att en chefsåklagare tagit sig an ärendet, som det börjar röra på sig i den här förundersökningen.
I den underrättelse om beslut som skickats ut till berörda parter och som jag fått ta del av så går att läsa att chefsåklagare Torsten Angervåg har fattat beslutet att lägga ner alla förundersökningar som avser Joakim och Jonna Lundell, samt att förundersökningen även bör läggas ned vad avser övriga misstänkta som anmälts av snickaren.
Förundersökningen läggs därför ned i sin helhet, men kan återupptas igen om ny information framkommer i ärendet.
Vad gäller eventuella brottsmisstankar mot snickaren har jag ingen information om i nuläget.

Här nedan kommenterar Joakim Lundell chefsåklagarens beslut och berättar om sina känslor för mediernas granskning av situationen:

Snickaren kommenterar följande:

Hej Camilla

Detta var helt nya uppgifter för mig. Har inte som målsägande blivit underrättad av åklagaren om detta verken muntligt eller via post. Det blir därför svårt att kommentera ett underlag jag inte har.

Ha det gött mvh

67 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Oj, nu kan ju den där Joz äntligen få prata ut, vet inte hur många gånger jag hört honom påstå att han har massor att berätta men pga det rättsliga inte kunnat. Bäst att poppa popcorn!

      Haha eller hur .. det senaste jag hörde var att han skulle berätta aaallt på clubhouse. Suck

      Poppa popcorn i kastrull, de är hälsosammare än micropopcorn ☝️

        Och godare!! ☺

        Jag brände sönder en kastrull…
        Håller mig till micron.

          Övning ger färdighet!

          Chips. Chips is the shit.

        Är de?? Varför??

          Transfetter

          Micropocorn brukar innehålla för mycket salt och mättat fett, dessutom har själva påsarna (iaf tidigare haft) cancerframkallande och reproduktionsstörande ämnen (PFAS).

            Men det finns smarta kärl att köpa till micron där du kan poppa egna ”vanliga” popcorn utan tillsatser. Snabbt, enkelt och kladdfritt där man dessutom kan dosera mängden olja efter önskemål med en helt annan möjlighet än vid kastrull.

            Ska googla fram en länk. ??

              Måste vara det bästa tipset du fått ? ?☕

                Haha, ett av det iaf bland de som underlättar vardagen och fredagsmyset. ?

                  Du kan också använda en brun papppåse…

              Världens bästa grej! Har en sådan här sedan några år, funkar superbra: https://www.coolstuff.se/Popcorn-Microskal/4638

        Alltid, min Micro sprängdes en gång pga popcorn. Sen dess har jag alltid gjort i kastrull?

        Zzz

    Chefsåklagare skrivs med en liten begynnelsebokstav mitt i meningen.

      Samma med kungahus, drottning, prinsen osv men det verkar inte riktigt fastna hos Cam.

        Jag är bara en underdånig tjänare, that’s why! Not wooooorthy liksom…

          Fniss

      Jaha?? besserwisser!!

        Stor bokstav efter skiljetecken om jag får be @15.37

          Alltså, skiljetecken som i ! ? och .

            Du! Är! Ett! Pucko!

              Och du är otrevlig @15.51. Vet inte vad som är värst faktiskt.

                Ingen tycker om språkpoliser.

                  Men otrevliga människor tycker folk om @15.55?

                  Jag tycker om språkpoliser.

                    Jag också!

      Ge er. Det är ingen viktig text som en rapport eller så, det är en blogg. Går ni i taket om ni får ett meddelande av någon ni känner som gör ett grammatiskt fel också??

        Ja typ

        Att påpeka fel är inträe att gå i taket.

          Jo här inne. Det ska påpekas på ALLT. Ni är så otroligt irriterande som håller på så, en stor orsak till varför det är otrevligt här inne.

    Förklara gärna vad popcorn har med detta att göra!

      Allt!

        Chips. Chips is the shit.

          frukostfrallor med ost > popcorn > chips

      Popcorn till en spännande upplösning

    Varför står det Johan Lundell och Joakim Lundell? Är det två olika personer eller har de skrivit fel namn?

      Fel namn antar jag

        Skulle förvänta mig lite mer av en chefsåklagare. Slarvat med namen och inte korrekturläst. Känns ju lagom tryggt..vad mer slarvar de med på Åklagarmyndigheten?

          Allt

          De är inte mer än människor…precis som du som stavade fel när du klagade på att någon annan stavade fel?

            Jag skriver en kommentar, via mobil, på en skvallerblogg… Inte ett offentligt juridiskt dokument i min yrkesroll som jag får betalt för efter en lång utbildning, och många års erfarenhet. Ett dokument som dessutom ska arkiveras som ett led i Sveriges offentlighetsprincip. Lägg sedan till att jag i min kommentar missade en bokstav i ett ord. Chefsåklagaren skrev vid upprepade tillfällen fel namn. I ett offentligt juridiskt dokument. Ser du skillnaden?

              Du skulle bara veta hur mycket fel vi ser i allmänna handlingar ? /arkivarie

          Det är ju självklart inte chefsåklagaren som suttit och skrivit dokumentet. Det är vad notarierna får göra, det läses bara igenom och signeras av åklagaren (som såklart tar beslutet i fråga men allt underlag brukar beredas av notarier).

            Notarier är inte särskilt vanligt inom åklagarväsendet. Även om vissa enklare ärenden bereds av notarier eller beredningsjurister skriver åklagare normalt sina beslut helt på egen hand.

      Snickaren heter Johan. Det verkar som att den som skrivit detta har haft svårt att hålla isär namnen… Man kan ju tycka att ett sånt här dokument borde korrläsas innan det släpps iväg.

    Det var ju bra och rätt ??

    Kan du inte skriva om den nya super-straight läggningen som är all over på sociala medier nu!

      va?

      Så någon som vill ha en partner av det motsatta könet som ÄR man/kvinna till 100%? Det är inte ens konstigt att vilja det.

        Jo tydligen..

        Problemet är att hela #superstraight grejen dykt upp som ett försök att provocera hela LBGTQ rörelsen och för att ”legitimisera” transfobiska uttryck.

          Eller så säger folk bara ifrån när de blir kallade transofober för att de exempelvis inte vill ligga med en tjej med snopp?

            Nej.

    Inte konstigt snickaren inte fått det när det
    1) står hemligt
    2) är daterat till igår. Meddelande kommer förmodligen på posten snart till berörda parter ?

    Hur funkar det egentligen med åtal för tjänstefel? Har en bekant som jobbar åt ett statligt företag/myndighet! Han ska nu åtalas för tjänstefel efter beslut i personalansvarsnämnden om otillåten slagning. Har polis ens resurser för sånt? Tänkte folk som kör full/påverkade av narkotika i bilar och liknande som klarar sig från allt. Galet!

      Klarar sig verkligen drog- eller alkoholpåverkade ”i från allt”?

      Tydligen har de ju resurser och det är väl jättebra att de kan lägga dem på allvarliga tjänstefel. En man som jobbade på myndighet ofredade mig och jag var livrädd att han skulle kolla igenom mina journaler. Blev lovad av hans chef att de skulle se om mannen gjort en slagning och det innebar en stor trygghet för mig. Och otrygghet om han hade gjort.

      Allt handlar om bevisläget och vad som går att styrka. Utsikterna för en utredning om olovlig registerslagning är med största sannolikhet väldigt goda.

    Vad har hänt Egoina?

      Hennes mamma har cancer

        Igen?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.