Klarna använder Greta Thunberg i sin reklam

Så här såg inlägget ut innan Klarna tog ner det.

Med tanke på att Greta Thunberg har varumärkesskyddat sitt namn så vore det ju väldigt dumt av Klarna att använda sig av hennes namn på det här viset utan tillstånd.
Det var i början av 2020 som Greta gick ut på sina sociala medier och berättade att hon skulle ansöka om varumärkesskydd för bland annat sitt namn, Fridays For Future och skolstrejk för klimatet i ett försök att hantera de som felaktigt utger sig för att representera henne eller på annat vis koppla henne till sitt varumärke.

Åtgärderna syftar till att skydda rörelsen och våra aktiviteter. Det behövs också för att jag med juridisk hjälp ska kunna vidta nödvändiga åtgärder mot människor eller företag som försöker använda mig och rörelsen i syften som inte överensstämmer med vad rörelsen står för”. // Greta Thunberg

Enligt Patent och Registreringsverket så finns det en registrering (en godkänd ansökan) för Greta Thunbergs namn, som alltså då är ett skyddat varumärke.

En godkänd registrering från PRV där namnet Greta Thunberg nu är varumärkesskyddat
Bildkälla: PRV

Jag har sökt Klarna för en kommentar som behövde titta närmare på inlägget i fråga. 

163 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Klarna Suger! ??????

      Varför?

        Affärsidén bygger på förhoppning om att kunderna betalar med faktura och missar betala dem i tid. En bra kund är en kund som inte betalar direkt…

        http://blog.svd.se/neurathsbors/2014/04/07/klarna-backar-betalar-tillbaka-avgifter-till-kunder/

          Men man måste väl inte betala med faktura för att betala via klarna. De få gånger jag har betalat (ej med faktura) och det har varit problem, exempelvis att varan inte kommer, så har klarna alltid betalat tillbaka på en gång.

            Nä, de erbjuder även direktbetalning via bank eller med bankkort.

              Har svårt att se att Greta vill uppmana till konsumtion. ?

                Ingen är väl gladare än henne nu under pandemin…

            Isabella Löwengrip skriver om stil och mode att hon var gäst i någon podd som heter stillpodden. Hon passar även på att skriva om sina underkläder för företaget hunkemöller och Natalie Schuterman smygreklam såklart. ?

            Nej det gör de inte men de gör det aktivt svårt på det sättet att klarnas faktura, delbetalning etc är förmarkerade när man handlar och att på vissa sidor är det lite svårt att hitta alternativet ”betala med kort”. Man måste ofta scrolla ner lite extra till exempel och det är inga svårigheter för oss som är vana att handla på nätet men om man inte är van, eller en lite ovan internetanvändare generellt, så är det fult.

            Det är också så att i appen får man en dålig överblick över sina köp, eftersom de ligger på olika ställen. Har tiden gått ut för betalningen ligger den till exempel inte bland de andra köpen, vilket gör att det är lätt att missa den och på så vis fortsätter avgifterna ticka på utan att man ser det.

            Inget av detta är olagligt men det är klart att det är designat i detalj för att maximera möjligheterna att dra in extra inkomster

              Förlåt, men allt detta är bullshit. (Och nej, jag jobbar inte på Klarna!) om man inte kan hålla reda på sina fakturor är inte det Klarnas fel. Man kan själv ställa in vad man vill ha för förvalt betalningssätt. Man kan ändra det när som helst. Så fort man får en faktura kan man lägga in den för betalning med en gång, på förfallodagen. Jag förstår inte vad det är som skulle vara otydligt? Jag får liksom notiser när en faktura är på väg att förfalla för att undvika påminnelseavgifter. Sluta komma med kassa ursäkter för att ni inte klarar av att hålla koll på vad som ska betalas.

                Men Ellz. Hon skriver ju att de medvetet gör det liiite krångligare att välja att betala med kort, och liiite svårare att hantera obetalda fakturor och att det kan ställa till det för den ovana. För att betala med kort måste man som hon skriver scrolla ner massor och aktivt välja bort faktura. Det är helt klart genomtänkt. Klarna vill tjäna pengar på att folk begår de misstag som de räknat med att de ska begå. Allt du är så himla duktig på ÄR krångligt för många som kanske bara gör något enstaka köp ibland

                  Men det stämmer inte heller helt ut. Det är förvalt först men det du väljer kommer som förvalt över tid (beroende på inställningar för cookies osv). Och att det är förvalt tror jag främst handlar om att det är vanligast. Jag och de flesta vill inte betala förrän man fått varan.

          Betala ska man väl alltid? Har aldrig haft problem och har du appen får du påminnelse någon dag före. Lätt att glömma men det är ju knappast någon annans fel än ens eget?

            De skickade påminnelse i brevlådan om att jag glömt betala min räkning till en man ,jag är kvinna som bodde i ett samhälle 4 mil från den stad jag bor i. Alltså båda namn och adress var helt fel , det fanns inte en changs att den räkningen skulle kunna komma framtill mig. Då går ärendet vidare till deras inkassobolag. De skickar räkningen nu med 250 kr extra att betala till rätt namn och rätt adress eftersom de enligt lag är tvungna till det . De är vid påminnelse ej tvungna enligt lag att skicka påminnelsen till rätt adress.
            Då jag kontaktade dem om att hade de skickat påminnelsen till mig hade jag kunnat betala den och inte behövt att det gick vidare till deras inkassobolag och behövt betala 250kr extra. De bara skrek åt mig var hur otrevliga som hellst. Sa att det bar mitt fel att jag skulle ha haft den adresen i folkbokföringen. Jag kontaktar då folkbokföringen där jag får papper på att jag bott på samma adress och inte haft något mans namn. När jag kontaktar klarna igen om vart jag ska skicka bevis från folkbokföringen att jag inte haft fel namn och adress hos dem, är de på klarna nu inte alls intresserade av det pappret. Utan nu skriker de att det är jag själv sim lurats genom att upoge fel namn och adress. Men då hade jag ju inte uppgett rätt personnummer och rätt mail adress , för via mitt personnummer kan de ju hitta mig och skicka inkassokrav till min rätta adress. Men de brydde sig inte bara var jätteotrevliga. Jag betalade inkassokravet och för söker undvika betala med klarna vilket inte är lätt för de flesta företag använder sig av klarna.

              Har hänt mig att en räkning kom bort och därför gick till inkasso. Ringde inkasso och förklarade och de strök den extra kostnaden. Folk är sällan omöjliga om man förklarar vad som hänt.

                Jag talade både med klarna och klarnas inkassobolag. De bara skrek åt mig och bar hur oftevliga som hellst , helt ointresserade av att hjälpa. Det var ju klarna som gjort fel, skickat påminnelse räkingen till en annan person, till en man . Men de bara skrek åt mig att jag skulle betalat den första räkningen som jag fick på mail. Alla har väl någon gång missat en räkning , jag hade inga problem med att betala de 50 kr i påminnelse avgift om jag hade fått räkningen. Nu fick jag betala för en påminnelse jag inte fått och pga det även inkassokrav på 250kr. Jag rimgde flera gånger i förhoppning att få någon annan handläggare på klarna och på klarnas inkassobolag men samma sak, de bara skrek och var otrevliga helt ointresserade att de hade skickat till fel människa var mitt fel. Hur det nu kunde vara mitt fel kunde de inte förklara. Men de hade inte gjort fel som skickat påminnelse räkningen till fel människa.

                  Skulle väl säga att de såklart gjort fel som skickat påminnelsen till fel adress men i praktiken spelar det ingen roll eftersom de inte är skyldiga att skicka en påminnelse överhuvudtaget. Samma gäller om den första fakturan kommer fel, även då är man skyldig att betala även om man inte fått fakturan. Sen är otrevligheter onödigt från båda sidor och är man smart som företag gör man sitt bästa för att hålla sig väl med kunden men att påminnelsen kommit fel tar inte bort ditt betalningsansvar och således inte heller skyldigheten att betala avgift till inkasso när fakturan gått vidare dit pga din uteblivna betalning.

              Chans*

              Bara med tanke på hur du uttrycker dig i den här kommentaren så kan jag ändå FÖRSTÅ hur kommunikationen med ett kreditföretag skulle kunna gå lite halvknackigt. Någonstans kan jag också känna att man dessutom har ett personligt ansvar att veta vilka räkningar som ska betalas och när, man kan ju kontakta företagen om man är osäker etc.

              Med det sagt avskyr jag Klarna eftersom de skor sig på mångas okunskap, slarv och samhällets konsumtionshets.

                Men vad är det för fel på dig människa? Jag förstår varför du är illa om tyckt. Kom inte här och projicera hur du uttrycker dig på mig!

            Stör ihjäl mig att man inte kan ställa in att man vill få flera påminnelser i appen. Notisen kan ju komma närsomhelst på dygnet och är man fullt upptagen med annat är det lätt att missa (ja jag vet att det är mitt ansvar att betala men när Klarna pudlat kring tidigare förhållningssätt till påminnelseavgifter och har tagit fram ett spel där vinsten är att man slipper betala påminnelseavgift så känns det så jäkla sniket att inte kunna möjliggöra fler notiser at det börjar bli dags att betala).

              De försöker alltid få ut förseningsavgifter.

                De har riktiga svinfasoner för sig!

              Ett tips: Lägg in i kalendern på mobilen det datum när räkningen ska betalas… Alternativet är att betala direkt när varorna köps. Hur svårt kan de vara?

          Du hänvisar till ett 7 år gammalt blogginlägg. Inte särskilt bra argument.

          Givetvis tjänar Klarna pengar på att folk delar upp sina betalningar. Det är ett vinstdrivande företag som de flesta andra, varför skulle de syssla med välgörenhet?

            Det handlar inte om välgörenhet utan om tvivelaktighet och hur jävla snabbt det gar att hamna i deras fälla. De är värre än manga andra företag med den biten. Har jobbat med sant och änvänder mig efter det helst inte av Klarna. Zalandos egna fakturatjänst i Tyskland är bättre men annars betalar jag egentligen pa en gang.

              P.S. Änvänder mig saklart ocksa av Klarna men gillar det inte. Ibland är de det enda alternativet men försöker att undvika det.

              Varför skulle Zalando vara bättre än Klarna? Och det går alldeles utmärkt att betala direkt med kort med Klarna, vilket är dumt eftersom man då ligger ute med pengar för någonting som man ännu inte fått.

              Zalandos fakturatjänst är ju sämst. Man får ”betalningsinformation” på e-post tillsammans med orderbekräftelsen som man själv manuellt måste lägga in för betalning. Omständigt och lättare att glömma då man inte får någon notis.

                Ja Zalando har verkligen inte tänkt färdigt när de gjorde sin lösning. En Zalando-kund har angett min mailadress (av misstag antar jag, jag ser att vi har samma riktiga namn så adresserna är säkert snarlika) och jag får orderbekräftelser och faktura till mig. Kontaktade kundservice när det kom påminnelse på fakturan, känns ju taskigt att kunden missar den. Men de hade noll intresse av att lösa det, och fattade verkligen inte. Om man ska skicka så viktig info på mail bör man väl kräva mailverifiering när konton skapas, hur kan stora företag inte fatta det?

                  Det medföljer en faktura till ens beställning från Zalando.

            12:45 nej det är konsumenterna som håller på med välgörenhet åt klarna.

          Men din artikel är från 2014, och de har erkänt att det var så i början men har du koll på vad som hänt med deras affärsmodell sen dess?

      Håller inte med, tycker det är otroligt smidigt och tryggt som köpare. För webbshoppen själv är det nog inte det bästa alternativet, då de i princip alltid står på konsumentens sida. 🙂

        ”Klarna är ett av betalbolagen som Finansinspektionen (FI) så sent som i onsdags varnade för, även om Klarna inte nämndes med namn av myndigheten. Uppgången för e-handeln tros vara en viktig faktor till den kraftiga ökningen av köp via faktura, kreditkort och avbetalning, enligt FI.”

        DN 2021-02-25

          Då är det väl inte klarna msn bör ifrågasätta utan möjligheten att betala med faktura öht. Om folk inte kan hantera ett kreditkort eller en avbetalning så är det väl inte företaget som tillhandahåller det som ska ifrågasättas.. eller..?

            Kreditföretaget Klarna går som tåget under pandemin när den digitala köpviljan på kredit ökat.
            En granskning från Aftonbladet visar också att allt fler hamnar hos Kronofogden – efter att inte ha kunnat betala av sina skulder till Klarna.
            Totalt har kunderna en halv miljard i skulder.

              Ja men är det klarnas fel?

                Nej det är inte Klarnas fel, jag handlar helst enbart med Klarna just för jag vill inte ligga ute med pengar om produkten ej dyker upp etc. Har aldrig haft problem med Klarna varken vid retur eller om jag behövt pausa fakturan på grund av leveransproblem.

                Man kan inte beskylla Klarna för att konsumenter inte kan 1. läsa vad som står och 2. handlar för pengar de ej har.

                  Jag upplever att klarna alltid är på kundens sida om det blir problem under köpet. Det har hänt ett fåtal gånger för mig men har aldrig varit problem med att få pengar tillbaka. Man har ju också möjlighet att välja annat betalsätt än kredit och faktura om man vet med sig att man har problem att hantera dessa sätt.

                    Tror inte att det är på din sida om du får problem att betala.

                      Vad menar du?

                      Men om du har problem med att betala det du köper är det fortfarande inte något klarna ska backa upp. Det är inte deras fel att folk köper sånt de inte har råd med ??‍♀️

                      Varför skulle de vara det? Läs vad du förbinder dig till innan du köper på kredit.

                      Exakt! Sa trakigt att folk alltid utgar fran sig själva och tror att alla kan och har möjlighet. Blir ledsen av att läsa dessa kommentarer faktiskt. Undrar hur det later sen när de själva far problem…

                      Men innan du köper på kredit eller faktura så framgår det exakt villkor för betalning. Har du inte möjlighet att följa de villkoren så handla inte. Varken företaget som säljer produkten eller klarna bedriver välgörenhet och det är du som får konsekvenser om du inte kan betala.

                      Om jag får problem med att betala en faktura i tid så är det i alla fall inte klarnas fel.

                      Alltså jag blir lite mållös över hur folk fungerar. Om du handlar en vara som du inte kan betala så är det väl inte Klarnas fel? Klarna erbjuder betalningslösningar som det är upp till dig själv att ta, om du inte har pengar handla inte på nätet!

                      Jag jobbar inte på Klarna, men jag jobbar med kundreskontra på ett stort företag dock säljer vi inget via nätet. Det vill säga jag är en sådan där elak människa som skickar folk till Inkasso och ev vidare till kronfogden. Bara det faktum att man ringer och talar om att man har svårt att betala gör STOR skillnad. Vi har faktiskt empati och känner med människor som satt sig i knepiga situationer. Vi erbjuder då den hjälp vi kan ge som förlänga förfallodatum, dela upp betalningen etc för att underlätta. Men ibland har vi tyvärr inget val än att skicka det vidare, för vi är faktiskt ingen bank och jag kan inte ta ansvar för de ca 600 kunder jag har och ringa runt och be snällt om de kan betala snart fast de passerat förfallodag med nästan 90 dagar.
                      Jag har gått på många kurser gällande krediter och många av de som leder våra kurser håller Klarna högt och tycker dom är ett föredöme. Dessutom så känns det som Klarnas fakturor finns i ca 50% av vår Ehandel är det konstigt då att det är många av deras kunder som hamnar där? Företaget jag arbetar på har inte närheten av lika många kunder som Klarna och trots det har vi säkert mellan 200-300 ärenden hos Inkasso per år. Folk måste ta ansvar för sin ekonomi, man kan inte bara skylla på att Klarna är elaka!

                      Har du problem att betala kanske du inte ska handla något alls ??‍♀️

                      Till Milla: bra skrivet! Jag tycker Klarna har fantastiska betalningslösningar, hemsida och app. Det är så enkelt, inte konstigt de är stora! Bara att göra en retur är ju så himla enkelt med dem. Klarna serverar en mycket mer gällande förfallodatum, påminnelser etc än vad exempelvis en enkelt e-post faktura gör. Sen har man alltid ansvar för sin ekonomi. Vad är det för fel på folk som tror att ansvar alltid ska läggas över på någon annan. Curlade?

                  Fast det handlar om annat än sa. Är extremt empatilöst att förutsätta att alla har lärt sig sadant. Manga vet ju inte vad som händer och da är det fult av klarna att trycka pa det. Sedan behövs regleringar i lagen med men de facto är klarna skit och ja det kan vara nice att ha dem pa sin sida (har själv upplevt detta och fick pengar tillbaka/vann mot Levis) men det handlar om andra saker med som man som enskild kund inte alltid ser. Välkommar därför inlägg om de. Att de sedan drar med Greta är ju bara helt sjukt (oavsett lagen) eftersom hon inte direkt star för deras värderingar. Det är ocksü riktigt synd att deras monopol är sa stort.

                    Fast vadå att inte alla lärt sig? Delar du upp betalningen eller handlar på faktura så binder du dig till en typ av avtal. Gör inte det om du inte vet vad du är skyldig i och med det. Är du osäker så läs informationen som framgår innan du väljer det betalsättet.

                    Man kan inte skylla på att folk inte vet.

                      12:54 fast om man riktigt förstår vad man gett sig in i.

                      Förstår man inte avtal ska man inte gå in i dom. Enkelt. Då betalar man på en gång.

                      Klarna vill att folk betalar med faktura, därför gör de det lite extra krångligt att betala direkt med kort på handelssiterna. Jag (som är van att handla över nätet) vill Inte betala med faktura utan direkt med mitt kort måste varje gång aktivt välja att klicka ur betala med klarnafaktura, sedan scrolla förbi massa annat krafs för att sen kunna välja kortbetalning. Jag har inte ens ett klarnakonto men måste ändå alltid välja att inte använda klarnas skit. Det är det här folk menar med att den som är ovan råkar välja faktura för att det ser ut att vara enda alternativet. Flera här verkar ha svårt för att sätta sig in i andras problematik. Det handlar inte alltid om att ha disciplin att betala fakturor i tid. De försöker medvetet håva in påminnelseavgifter. Klarna är inget välgörenhetsprojekt precis

                    Fast folk har ett eget ansvar. Vi kan inte reglera allt i minsta detalj för att människor struntar i att läsa villkor och lära sig saker. Vi kan inte sänka ribban hela tiden, folk får faktiskt börja ta lite eget ansvar. Det hör till att vara vuxen.

                      Fast alla som handlar pa faktura är inte vuxna. Och samtigt är det ju ett extremt klasshat och fortfarande empatilöst att tro att alla lär sig sant. Ja vi maste nog reglera allt 😉

                      Kan man skylla på okunskap när man inte betalar på ica eller inte betalar hyran också?

                      Man måste ju vara 18 år gammal för att handla på faktura.

                      Btw, säger du samma sak som är drogberoende eller liknande? Att de är vuxna och far skylla sig själva. är en sa kass inställning till livet och andra människor och hur saker faktiskt fungerar. Trakigt.

                      Jag var inte vuxen när jag var 18. men vistt ga ni genom livet med en sa cynisk bild av verkligheten. Lycka till och hoppas ni blir ensamma för det är fan fett äckligt hur ni ser pa saker. Jag gar nu till mig och mina och sprider lite LOVE 😉 ciao!

                      Men vad ska vi göra då? Ta bort alla typer av avtal för att vissa inte kan ta till sig information innan de går in i avtalet?

                      Jo när du är arton är du vuxen och har ett visst ansvar.

                      Okej, that escalated quickly…

                      Är du inte vuxen nog att ta den här typen av ansvar som 18åring så behöver du någon typ av förmyndare.

                  Vad har klarna med mina inköp att göra? Vad vill klarna? De vill ha pengar för att någon köper något.

                    Som alla andra betaltjänstföretag då..

                      Undrar ofta över människor som blir förfärade när företag/personer tar betalt för sina tjänster, jobbar dem gratis själva ?

              Man kan handla på kredit på ett oändligt antal företag, Ica, Ikea, Tre, Telia, Stadium, Bauhaus etc. Varför får bara Klarna skit? De tillhandahåller en betalningslösning och ger kunderna olika alternativ för betalningen. Det är knappast deras fel att folk inte kan hantera krediter.

                Eftersom Klarna är värst i klassen!

                  Exakt!

                12:22 Ica säljer mat, IKEA säljer möbler, Telia teletjänster osv… Vad säljer Klarna?

                  En betaltjänst.

                    Hahaha Word. Så sjukt korkade många är här ??

                  Dom lägger ju för f*n ut så att du inte ska behöva betala direkt. Det är ju en mellanhand som är sjukt bekvämt för oss konsumenter! Hur kan du tro att de ska ta den risken gratis??

              Klarna tjänar ju också pengar på de företag som använder Klarna som betalningsalternativ i sina webbutiker. Jag känner webshoppägare som slutat ha Klarna som alternativ eftersom det är så dyrt. De tjänar alltså både från köpare OCH företag.

                Ja varför skulle de erbjuda sin tjänst till företag gratis?

                  Missuppfattning big time – jag menade att företaget självklart tjänar sina pengar på mer än enbart köparna, vilket är vad man avhandlar här. De får inkomst från flera håll – och bägge bitarna får kritik; här t.ex. från köpare, och även från de företag som använder dem som betalningsalternativ. Skyhöga räntor t.ex.

                  Tillägg: Jag handlar själv ofta med Klarna, men betalar direkt.

                Så klart de tar betalt för den tjänst de erbjuder företag. De erbjuder en betaltjänst som det kostar pengar att ta fram och underhålla, inte ska de väl bara ge bort den gratis.

                  Många anställda från Klarna här uppenbarligen.

                    Eller folk som förstår sig på företagsekonomi… ?‍♀️

                      Och många egoister och empatistörda

                      Fast sånt här är ju superreglerat av finansinspektionen, så uppenbarligen finns behov att kontrollera att företagen inte utnyttjar kunden

                    Eller många med betalningsanmärkningar som inte vill se sitt eget ansvar kring det…

                    Är man anställd av ett företag för att man påpekar att de inte tjänar något på att ge bort sin tjänst gratis? Okej…

                  13:14 Att betala är ingen tjänst, det är en betalning.

                    Klart det är en tjänst. Du erbjuds olika sätt att betala. Klarna erbjuder en betaltjänst. Paypal en annan. Osv.

                      Varför ska en 3:e part ha pengar i ett köp mellan två andra.

                      Vill man inte betala med faktura så behöver man inte. Svarade bara på att det inte skulle vara en tjänst, vilket det är.

                    Men Klarna erbjuder en betaltjänst som är en teknisk lösning som möjliggör betalningar. Är ingen skillnad mot när du betalar i butik, även där är det ett betaltjänstföretag som tillhandahåller den tekniska lösningen. Det är liksom inte bara Klarna som tjänar pengar på betalningar.

                      Hört talas om ockerränta?

                      Ja, självklart har jag hört talas om ockerränta. Vad det har att göra med att Klarna erbjuder betaltjänster förstår jag dock inte.

              men såhär är det ju med allt. är det sms-lånföretagens fel att folk belånar sig med höga räntor? Är det bankernas fel att de lånar ut pengar till folk som egentligen inte har råd? Är det spelbolagens fel att folk skuldsätter sig?

              Det är av den här anledningen det finns olika instanser som inspekterar dessa företag. Det finns etiska regler att förhålla sig till som företagare, bank etc. Det är olagligt med ocker till exemepel, trots att man skulle kunna argumentera för att det är låntagarens fria vilja och ansvar att inte ta ett lån av en sådan lånehaj som sedan kräver en på hutlösa summor.

            12:14 jo det är det, de tjänar pengar på det, varför ska någon annan tjäna pengar på att man inte betalar en räkning i tid.

              Det är en tjänst de tillhandahåller. Varför skulle de INTE tjäna pengar på den tjänsten? Om du inte betalar räkningen i tid så får det konsekvenser för den som ligger ute med pengarna för dig.

                Det får även konsekvenser att unga hamnar i skuldfällor eftersom Klarna i första hand erbjuder kredit! En halv miljard i skulder hos Kronofogden får konsekvenser för människor, samtidigt som ägarna hos Klarna blir miljardärer. Osmakligt är bara förnamnet!

                  Men då är ju problemet att faktura, kredit och avbetalning över huvudtaget erbjuds som en betallösning på olika företag. Då måste de lösningarna förbjudas helt. Hos alla företag som har de alternativen.

                    Man borde inte få kredit så lätt om man sedan inte har råd att betala och hamna hos kronofogden.

                      Man borde inte köpa så mycket man inte har råd med

                    Japp egentligen, eller regleras. Men klarna är typ värst och har ett sant jävla stort monopol. Är läskigt.

            Klart man ska ifrågasätta klarna. Eller ska man vara snäll mot dem så de kan tjäna mer pengar.

        Det är smidigt sa länge du inte far problem med DEM. Det är ju det sjuka.

          Eller hur! Ett jävla maffiosoföretag.

            Haha

      Det är inte klarnas fel att en del människor inte kan hålla i pengar.

      De som inte kan hålla i pengar i dagens samhälle försvinner med tiden, såvida inte genpolen divergerar snabbare än selektionen, men då minskar ändå andelen om än inte antalet.

        Ingenting är klarnas fel, de är väl så snälla att der bort pengar.

          Ingenting är vl klarna fel, de är väl så snälla de ger bort pengar.

        Ser ju tyvärr inte riktigt ut så – Det blir allt vanligare att människor lever över sina tillgångar, och framförallt bland unga. Det är ju ett problem att det normaliseras att skuldsätta sig för att kunna konsumera, och där är bolag som Klarna (och övriga som pysslar med blancolån) högst ansvariga. Det är inte så enkelt som att de tillhandlahåller en tjänst – De marknadsför en livsstil som går ut på att leva över sina tillgångar. Slogans som ”Är semesterdrömmarna större än plånboken?” har figurerat i tunnelbanan.

        Ja, folk har ett eget ansvar. Men det finns en anledning till att det finns regler för hur man får marknadsföra tex alkohol och spel. Blancolån däremot förskönas i reklam. Massor av unga människor tror att det är konsekvenslöst att leva på kredit, därför att alla runt omkring de också gör det och därför att det målas upp som risktfritt.

          Det blir allt vanligare nu ja när det är nytt för människan som art, men säg om 1000 generationer. Då tror jag inte klarna har samma målgrupp längre. Life finds a way.

          Selektion kan gå ganska snabbt också, exempelvis om vi förgiftar all jordgubbsglass och sedan ber alla välja mellan en choklad eller jordgubb.

          Ja tänk om föräldrarna till dessa ungdomar hade satt sig ner och förklarat varför man ska spara ihop till det man vill ha istället för att handla allt som marknadsförs. Förstår varför smittan ökar eftersom så många inte verkar förstå konsekvenserna av sitt eget handlande.

      Men okej, alla ni som är så duktiga och betalar era fakturor i tid och har 79 olika alarm och påminnelser om förfallodatum på era jollyroom- och hmköp och tycker klarna är guds bästa företag. Varför handlar ni ens på faktura? Om ni nu är så välordnade så borde väl ni ha så bra koll på er ekonomi att ni har pengar på kontot att kunna betala era inköp direkt med kortet? Eller menar ni att ni är så ostrukturerade och slarviga att ni måste vänta med att kunna betala tills efter löning???
      (tolkning för den ironibilnda: jag använder samma retorik som de som tycker att folk som inkorrekt hamnar hos inkasso borde ta sitt ansvar och göra rätt ?)

    De citerar väl Greta? Det är väl ganska vanligt på Instagram att lägga upp mer eller mindre inspirerande citat?

      De åker snålskjuts på Greta rättare sagt!

      Med tanke på att Klarna är ett företag så tror jag inte det är lagligt att använda sig av Gretas namn då det kan misstolkas. Många kan tro att Greta och Klarna har något slags samarbete vilket gör reklamen missvisande.

      Vad gäller citat i marknadsföring så är det avgörande för huruvida citatet får användas om det uppnår verkshöjd eller inte, gör det inte det är inte upphovsrättslagen tillämplig. Det finns också reglering kring hur företag får använda namn och bild i reklam, för att använda ett namn som klart utpekar en viss person krävs denna persons samtycke.

      Vet inte om jag tycker citatet uppnår verkshöjd direkt, så särpräglat är det väl inte men för att använda Gretas namn på detta sätt krävs definitivt samtycke.

        Tillägg, om citatet uppnår verkshöjd skulle det kräva Gretas samtycke eftersom citaträtten inte kan användas för reklamändamål.

    Så det här inlägget handlar om att Klarna eventuellt inte sökt tillstånd från Greta att använda hennes namn? Jahapp.

      Kan inte du Olivia, som säkert är en kåsör av vidsträckta mått, skriva lite anekdotiskt om ett ämne som intresserar dig?

      Underhåll mig Olivia, underhåll mig.

    Pajasföretag

    Hur kan det vara varumärkesintrång att citera någon och uppge vem de citerar? Fattar verkligen inte.

      De använder hennes namn, vilket är patenterat – dvs de får inte använda hennes namn hur som helst tex i sin reklam.

        Näjj, det är inte patenterat. Patent = skydd för en uppfinning. Hennes namn är däremot varumärkesskyddat.

        Nej, hennes namn är inte patenterat och kommer aldrig bli det. Möjligtvis kan det vara registrerat som ett varumärke, men ett patent är något helt annat 🙂

        Patenterat namn??

          Så, två personer har haft vänligheten att förklara för vederbörande om skillnaden och så kommer du in här och är dryg. Jävligt meningsfullt alltså.

    Väldigt suspekt att ha detta som affärsidé och dessutom dra Gretas namn i sin smuts. Hoppas Greta agerar mot detta, även om det suspekta företaget då gjort en neta-greta dvs företaget har brutit mot en regel/lag när Greta själv i sitt citat på sätt och vis uppmanade till detta generellt och de får mediaplats….. lätt att genomskåda det suspekta företaget strategi, hoppas folk inser det och lämnar detta företag därhän….

      Varför är det suspekt att ha detta som affärsidé? ? helt fel så klart om det nu är så att de använt gretas namn utan tillstånd, men affärsidén ligger väl ganska rätt i tiden. När jag handlar på nätet vill jag inte behöva ge ut mina kortippgifter till vem som helst iallafall ??‍♀️

        Bara till ett jättestort företag med extremt stort marknadsmonopol… okeeeeejjjj

          Kan du inte argumentera för din sak istället för att dumförklara någon? Vad tycker du är problemet här, och varför?

      Eftersom Klarna är ett tvivelaktigt företag försöker de att ta goodwill från Greta. Så lågt!
      Minns när Bella försökte göra detsamma.

        Haha ja. Pinsamt som fan!

          Och jag bryr mig inte om Greta. Men principellt är det sjukt.

    Nu är det väl så också att Klarna är anti-tesen av vad Greta står för. Så du blir ju fan i mig bara banalt alltihopa.

      Japp, konsumtionhets är knappast det som Greta står för.

    Varför kan inte ett girigt företag som Klarna stå för att de tjänar grova pengar på folk som hamnar i deras skuldfälla, utan istället ska de försöka sig på en godhetsstämpel med Greta. Inte så lite fräckt gjort och säger val egentligen allt om deras usla affärsmoral.

      Jävla stor offerkofta en del människor drar på sig dagligen, blir mörkrädd. Det är inte klarnas fel att många drar på sig stora skulder precis som att det inte är Mc Donalds fel att många är överviktiga. Som vuxen har du ett eget ansvar och någon form av självkontroll annars borde du faan låsas in.

      Girigt företag? Hur menar du nu… Människor får ju lov att LÅNA pengar för att handla. Varför ska det göras gratis menar du? Tänker man inte betala i tid så ska det kosta, för det är ju Klarna som lagt ut för din konsumtion och står för risken!

    Alla dessa bortskämda twentysomethings som sitter och klagar på elaka klarna på sina iPhones ?

      Det är inte twentysomethings, det är människor i alla åldrar som tycker att allting ska vara gratis och är man sen med betalningen på en faktura så har man själv inget ansvar utan då ska företaget bara anpassa sig och säga ”Jaha, okej. Men då stryker vi den här fakturan så att lilla gumman inte behöver ta ansvar för sin ekonomi och valet att handla på kredit”. Typiskt vänstertänk, du behöver inte ta ansvar för någonting och allting ska vara gratis för det ska någon annan betala för.

        jag har långt ifrån ett sånt tänkt, men det fula med Klarna är att hela affärsidén är att personer ska missa sina fakturor, eller sätta upp dyra delbetalningsalternativ. Varje gång jag betalar via Klarna kommer delbetalning upp direkt, trots att jag vill betala med direktbetalning. De har fått mängder med kritik för detta, och lagen är till och med ändrad för att kräva att ett direktbetalningsalternativ alltid ska vara förinställt.

        Vidare har de kallat ett kreditalternativ för ”konto”, vilket i generella termer är motsatsen till kredit. Därigenom har de lyckas att lura många till att handla på kredit omedvetet. Detta har nu ändrats till att heta kredit som tur är.

          Man kan inte bli lurad om man inte innerst inne är öppen för det. OM det låter alltför bra för att vara sant så är det oftast det. Borde inte alla förstå att man ska ha pengar i handen före man ska shoppa loss? Håll rätt på vad du handlar och när räkningarna ska betalas så går det helt ok.

        Var helt med dig där tills du drog in vänstertänk. Jag är vänster men förväntar mig inte att andra ska betala för mig och jag tar ansvar över mina handlingar. Jag tjänar mycket och skattar mycket gladeligen om det kan hjälpa andra. Hemskt att vara vänster usch!!!?

    Undrar om klarna gör det få uppmärksamhet? Det är helt uppåt väggarna att klarna använder sig av Greta Thunbergs namn. Greta vill konsumtionen ska minska, klarna vill öka den för de tjänar på den.

    Tog Klarna bort inlägget nu?

      Tror det

    Det är väl oftast så att samma personer som skriker ”Förmyndarsamhälle!” vill ha regler som fritar dem allt ansvar när de själva hamnar i kläm. Det är så enkelt som att har du inga pengar så ska du inte handla. Det har inget med varken klass, ålder eller utbildning att göra utan ren logik. Klarna är ett företag, ingen välgörenhetsinrättning. Förstår inte riktigt hur det kan vara ett klasshat och empatilöst att förutsätta att alla som handlar på faktura också kan läsa avtal och villkor. Förfallodatum är ganska enkelt att förstå oavsett klass. Och vilken klass avses egentligen?

      Instämmer till fullo!

        Instämmer inte alls!

    Kan du inte printscreena istället för att bädda in inläggen? Nu missar man ju så mycket när de då tagit bort sitt inlägg…

      Jag har lagt till en skärmdump nu.

        Tack ?

    Klarna har varit mycket hjälpsamma när jag inte fått varor innan förfallodatum av faktura, alltså inga problem med att parkera fakturan tills problemet är löst. Att de får en intäkt på krav är inte unikt för Klarna. Kortbetalning eller swisch är ju ett alternativ om man inte vill nyttja betalningslösningar som Klarna och Qliro .

      SWISH!!!!!

    Man ska alltid vara mycket kritisk till ett företag som tjänar stora pengar på pengar. Och särskilt till klarna som officiellt sagt att de tjänar pengar på obetalda räkningar.

      HAHAHHAAHHA okej…

      Så då ska vi alltså vara kritiska till hela finansbranschen som ju bygger på att tjäna pengar på pengar? Och om vi ska prata om att tjäna pengar på obetalda fakturor så är det väl inkassobolagen som borde kritiseras mest, det är ju hela deras business.

        Ja, verkligen, de tjänar pengar som gräs. Och ex nu swedbank som tvättat miljarder, miljarder i Baltikum och det är ingens fel tydligen. Bankerna tjänar stora pengar på att bostadspriserna höjs och de tjänar på det om och om igen när lägenhet säljs med jämna mellanrum.

          Håller inte med, skulle säga att en sanktionsavgift på 4 miljarder säger rätt mycket om hur FI ser på Swedbanks ansvar. Vad gäller bostadspriserna så är det ju inte bara bankerna som tjänat på en uppgång, är ju hur många som helst som gjort stora vinster på att sälja/köpa bostäder.

            Tillgångar:▲ 2,4 biljoner, varav 138 mdr eget kapital – https://sv.wikipedia.org/wiki/Swedbank

            4mdr är liksom fickpengar. Eller 20% av vinstmarginalen för ett år. Ser det mer som en första bot utifall swedbank inte bättrar sig.

            Och det lär ju inte täcka vinsten swedbank gjorde på affären. ”Under hela perioden har högriskkunder i de tre länderna flyttat cirka 157,5 miljarder euro”: https://www.aftonbladet.se/minekonomi/a/4qAjrR/utredare-penningtvatt-swedbanks-strategi

      Kritisk till företag som tjänar pengar på pengar? Hur menar du nu… Människor får ju lov att LÅNA pengar är att köpa bostäder, bilar, utbildning etc etc. Varför ska det göras gratis menar du? Vill man ha något kostar det! Och finansbranschen gör det möjligt!

    Vilket kap Maggan Gr××f fått tag på en fd Ha-medlem, han var medlem där i 10 år och dessutom är han frireligös ett tu tre kanske även M är frireligös . Nu är hon ihop med en sån man hon flydde ifrån för många år sen.

    Då är du alltså även kritisk till samtliga banker och alla former av betalkort. Inga pengar på någon bank alls??

    Som lite juridisk kunnig inom sakrätt vilket inkluderar vad som händer när ett företag går i konkurs måste jag säga att Klarna är ett jättebra alternativ när man köper dyrare saker på nätet. Alternativet är ett kreditkort eller annat kort med väldigt bra kortförsäkring. Min erfarenhet av klarna har bara varit bra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.