Intervju med Dani Pavlica och insamling till spädbarnsfonden

https://www.facebook.com/spadbarnsfonden/posts/3872142672844738


Genom att klicka på inlägget här ovan från Facebook så kommer du till den intervju med Dani Pavlica som hon gjort nu, några veckor efter att sonen Lyons hjärta slutade slå i hennes mage.

I den berättar hon om sina känslor kring vad som hände och vad som skedde efter att sjukvårdspersonalen konstaterat att det lilla hjärtat hade stannat upp.

Hon har, till minne av sin son, startat en insamling på Spädbarnsfonden som du kommer till HÄR.
Gör en donation om du kan, och vill – men det går även att hjälpa forskningen framåt genom att dela insamlingen på sociala medier.

90 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Samma har hänt ett syskon till mig, bebisen dog i magen även om allt sett bra ut hela tiden. Jag kan inte ens föreställa mig smärtan hos en förälder som går igenom detta, när det är så här genomöverjävligt för mig som moster till änglabarnet. Snälla alla, donera för att detta inte ska behöva hända fler ❤️

    ?❤️

    ??❤

    Så sorgligt! ?❤️❤️❤️

    Välgörenhet är inte lösningen.

      Jo. Pengar till forskning är.

      Men lol.

    På vilket sätt skulle denna insamling stoppa spädbarnsdöd?

      Forskningen kanske?

      Men alltså! Att istället för att beklaga den otroliga sorg Dani går genom ska flera kommentera om huruvida välgörenhet är bra eller inte? Spädbarnsfonden ger stöd till familjer som mist sina barn och bidrar till forskning om spädbarnsdöd, som i allra högsta grad kan ge oss kunskaper om hur man kan motverka plötslig spädbarnsdöd.

      Tycker Danijela är fantastisk som orkar berätta om sin upplevelse och ordna med denna insamling <3

        Det ena utesluter inte det andra. Och jag visste att någon skulle skriva något i stil att man ”inte beklagar hennes sorg”, vad vet du om att man inte redan har gjort det då hennes son gick bort? Man kan ställa en fråga för att man är nyfiken utan att folk ska behöva bli helt crazy.

          Man kan ju formulera frågan lite snyggare…

            Varför det? Det är en legitim fråga som på inget sätt säger något om eller förminskar sorgen som den här kvinnan går igenom

              Jo sättet den ställs på gör faktiskt det….

              Jag håller tyvärr med ts. Personen klagar varken på DP eller insamlingen utan undrar bara hur det ska gå till. Hen varken förolämpar eller är nedsättande mot DP. Förstår inte varför det inte ska vara okej att ställa en sådan fråga?

                Nej, men det vore trevligare om man kanske började med att klicka sig in på spädbarnsfonden för att se vad de gör med sina insamlade medel. Orkar man inte göra det kanske man inte är så himla nyfiken ändå utan med sugen på att ifrågasätta?

              Men hur kan man ens undra det? Hade alla suttit och pillat i naveln så hade väl ingen kommit på nåt. Krävs väl betalda forskare som kommer på anledningar och lösningar inom specifika områden. Något du uppenbarligen inte bör syssla med med din hjärnkapacitet.

        Tyvärr är det många som drabbas av detta. Men jag vet inte varför?

      Det handlar inte ens om spädbarnsdöd?

        Kan vara (plötslig) spädbarnsdöd även när barnet dör i magen under senare delen av graviditeten, om man passerat gränsen för när det kallas missfall.

      I många fall när detta sker hade man kunnat rädda barnet om man kommit in tidigare. Många kvinnor slutar känna barnet men reagerar inte fören det är försent. Nu när man vet detta tjatar de typ hål i huvet på en med ” åk in direkt om du inte känner bebisen” vilket ju är jättebra. Jag tror det finns MASSOR att göra för att rädda fler barn och föräldrar från detta så det är väl TOPPEN att hon gör detta.

    Vad går dessa pengar till?
    Det enda sättet att få färre barn att dö är att vården blir bättre.
    Bättre forskning, bättre jobbförhållanden och betalt för de som jobbar inom vården. Politiker och landsting som lyssnar på kritiken de får både från patienter och anställda inom vården.

    Man måste alltså både satsa pengar från statligt och regioners håll- OCH de som styr måste våga vara självkritiska. Tror inte att välgörenhet är lösningen heller utan en mer transparent och effektiv, och ärlig fördelning av resurser och satsning på forskning.

      Med hjälp av insamlingar och bidrag kan forskningen bli bättre. Det är liksom inte gratis att forska.

      Vila i frid Lyon och alla andra spädbarnsänglar ??

        Kanske är sant. 🙂 Om det går till en seriös forskningsfond, och man vet att det är dit pengarna går.

          Spädbarnsfonden är en seriös organisation

          De är ett 90 konto och om du går in på sidan och läser ser du exakt vart pengarna går.

          Många forskningsprojekt som pågår på sjukhus får pengar från olika fonder. Utan bidrag till dessa fonder skulle forskningen inte vara möjlig.

          Men läs på då innan? Är helt för ifrågasättande, men inte innan man är påläst.

      Men vad tror du att en fond är? Pengarna går till forskning.

      Löst påstående att mer pengar direkt till vården skulle vara ända sättet? Resultaten från forskning har minskat spädbarnsdöd historiskt och kan göra det igen. Jmf med t ex när man förstod att spädbarn ska sova på rygg och inte mage, minskade spädbarnsdöden utan att någon annan åtgärd görs från vårdens sida än ren information.

      – Tror inte att välgörenhet är lösningen heller.

      Nej och man får inte falla för influencers eller
      medias påtryckningar. HÖJ skatten istället!

    Om ni går in på länken så kanske ni förstår vad insamlingen är till för.

    ” Därför finns Spädbarnsfonden.

    Vi stödjer familjer som mist små barn.
    Vi bidrar till forskning om spädbarnsdöd.
    Vi verkar för att dödstalen ska sänkas.”

      Mycket viktigt och bra syfte. Om någon känner att den har såpass bra ekonomi att man kan skänka pengar till något, tycker jag detta verkar vara en av de organisationer man absolut ska stötta. Detta samt organisationer angående miljö, djur, natur och hemlösa. Istället för att lägga sina pengar på krimskrams och annat onödigt. En mycket, mycket sorglig omständighet till att denna organisation blir mer känd, och ska något litet ljus finnas i detta är det väl att i detta fallet synliggörs och influeras till något väldigt bra- att skänka de pengar man kan avvara till en organisation som både stöttar forskning och sörjande familjer.

      Vill inte få påhopp eller bli dumförklarad nu, jag vet INGET om barn eller graviditet, men vore det inte bra om man som höggravid kunde få någon slags device som man kunde sätta mot magen själv hemma, som gav utslag på bebisens hjärtslag..? Behöver man åka in varje gång för att kolla det? Hade vart otroligt smidigt, men kanske är otroligt dyrt. Jag vet inte.

        Finns och heter doppler. Kostar ca 500 kr. Problemet är att den är inte helt lätt att använda och kan ju ge upphov till mycket onödig oro om man inte hör hjärtljuden. Om det skulle vara så att hjärtat slutat slå är det bättre att få veta det av utbildad personal än hemma.

        Om man känner minskade fosterrörelser vill man ändå undersöka med mer avancerad teknik, dvs CTG, inte bara kolla att hjärtat slår. Ev görs också ultraljud. Att kolla att barnets hjärta slår hemma istället för att söka skulle alltså leda till otillräcklig undersökning av barnet.

          Jo men jag menar att hade man hört att barnets hjärta slog när man var hemma hade ju oro inte behövts såklart, men om man INTE hör kanske man vill kolla upp? Man tar väl alla möjligheter man kan om man är gravid tänker jag.

            Men om barnet rör sig mindre ska du inte nöja dig med att hjärtslag hörs med doppler. Det är alltså minskade rörelser som ska vara anledning att kolla.

            Om man inte hör hjärtat, alltså av anledningen att hjärtat slutat slå, är det redan försent att rädda barnet.

    ”Allt ser bra ut”, standardsvaret inom vården tyvärr. Har varit med om flera fall där sjukvårdspersonalen sagt att ”allt ser bra ut” men där magkänslan inte varit att det är bra och det faktiskt visade sig att allt inte var bra. Varför är vården i Sverige så dålig på att göra ordentliga utredningar? Är det resursbrist? Brist på engagemang hos vårdpersonal? Regler? Sveriges vård är inte världsbäst tyvärr, trots de höga skatterna.

      Nej nej. Sveriges vård är långt ifrån så bra som de vill ge sken av.

      Exakt. Bara här om dagen var det ju många kommentarer om att man absolut inte ska ifrågasätta experter eller vårdpersonal, men jag vill uppmana alla att lita på din magkänsla! Våga ifrågasätt!

      Fint initiativ av Dani med insamlingen, känner stort medlidande för deras upplevelse och alla andra som gått igenom samma ❤️

        Håller med. Du vet ju själv vad som är normalt eller inte vad gäller din egen kropp. Våga be om en second opinion.
        Det finns många exempel på felaktiga bedömningar tyvärr. Just nu pågår ett rättsfall i Göteborg där en 32-årig läkare dog efter en allvarlig hjärnblödning som inte togs på allvar från första början. På grund av en slarvig bedömning av en sjuksköterska.
        Varken sjuksköterskor eller barnmorskor har adekvat utbildning för att göra dessa bedömningar, de får bara göras av läkare. Men det är väldigt tråkigt att man måste stå på sig och vara envis för att få adekvat vård. När man är i en svår situation tänker man inte klart och har ofta inte energi att argumentera för sin sak.

          Så en läkare tog inte kontakt med annan läkare och dog?

            De ringde 112, är ambulanssköterskan som gjorde felaktig bedömning.

              I det fallet gjorde ju ssk bedömningen att det var en ”kulturell svimning”. Sjukhuset hävdar dock att det inte hade gjort någon skillnad. Vi får väl se vae det slutar.

              Läkaren som dog ringde ju ambulans självklart inte hans eget fel.

      Finns ett instagramkonto som jag följer som heter alltserfintut. Blir så himla förstörd varje gång man läser vad kvinnor har gått igenom på grund av vården…

        Följer också det kontot och ibland undrar jag ju om barnmorskorna ens tittar efter och undersöker ordentligt efter en förlossning. Eller är det tidsbristen som gör det? Okunskap? Men håller med dig om att man får ont i hjärtat när man läser om dessa kvinnors upplevelser.

          Precis som i alla yrken finns det dom som nonchalerar. Och dom borde inte få jobba kvar. Det handlar om liv!

          Upplever att de flesta iaf på min arbetsplats är noga. Tar gärna hjälp av kollega, ber läkaren om hjälp med bedömning och att sy ihop när det behövs. Att många ändå har besvär beror nog på en eller flera av följande faktorer:
          – Vissa förlossningsskadorna kan inte diagnosticeras direkt när de uppstår eller i anslutning till förlossning
          – bristning som är sydd rätt men där stygn släpper/går upp för tidigt och lagningen inte håller, ökad risk för detta tex vid infektion
          – att man födde barn för x antal år sedan när kunskapen var betydligt sämre
          – okunskap hos den som syr
          – kan vara väldigt svårt att sy även med optimal smärtlindring osv pga svullnad, lättblödande vävnader

          Väldigt många får bristningar som lagad utan kvarstående besvär, det är de med besvär som hörs. Obs! Självklart ska vi jobba för att ingen ska ha kvarstående besvär!

            Nja.. det är vääääldigt många som har besvär relaterade till inte åtgärdade skador som inte pratar om det, många skäms, känner sig ensamma med det. Det är svårt att prata om att inte kunna hålla kiss eller bajs, eller ha svårt att tömma blåsa/tarm, samlagssmärta, att ha ttngdkämsla, överspänning.

              Jo, fast vi som jobbar i kvinnosjukvården har ju också träffat väldigt, väldigt många som även på direkt fråga uppger att de INTE har besvär.

          Det handlar tyvärr oftast om okunskap, de kan inte undersöka bäckenbottens muskler och funktion ordentligt. Det finns få som kan.. fysioterapeuter som jobbar inom kvinnohälsa kan också undersöka bäckenbotten mer än bara snabb kniptest. Det här är riktig hjärtefråga för mig, pxj jag håller själv på att utbilda mig åt det hållet ❤

            Att undersöka bäckenbotten precis efter en förlossning när vävnader är väldigt påverkade kan vara svårt. Levatorskador kan vanligen inte diagnosticeras i samband med förlossning, och då inte pga okunskap. Så jag håller inte med dig i ditt påstående att det oftast handlar om okunskap. Det är en väldigt orättvis och svepande beskrivning. Hur många bristningar har du själv bedömt på förlossningsgolvet?

      Sänkta kunskapskrav i vårdutbildningar där alla blir godkända pga bla mkt grupparbeten som gör att några glider på räkmacka, de som rättar proven är andra elever. Samt att de ser bättre ut med fler godkända elever för skolan.
      Att vara en kompetent personal i svensk sjukvård är ovanligt så tänk på att de bra jobbar ofta ihop med flera inkompetenta som gör jobbet ännu tyngre vilket slutar med att bra personal försvinner.
      Släng in LAS dom gör de omöjligt att sparka inkompetent personal och dåliga löner så har du soppan Sverige sjukvård.

        Rättar studenter varandras prov?

          Nej.

          Ja.. läkarstudenter rättar sjuksköterske studenters prov.
          Sen är det inte alltid utbildad lärare som håller i och sätter betyg i kurser.

            Vem har lurat i dig det där? Stämmer inte öht.

            Men va? Det där stämmer ju inte alls? Är nyexaminerad läkare själv och har aldrig hört talas om det. Tentor rättas självklart av kursledningen på både läkar- och sjuksköterskeutbildningen. Kursledningen i sin tur är såklart inte ”lärare” utan kliniskt verksam personal med specialistkompetens inom respektive yrke.

            Läkarstudenter och sjuksköterskestudenter har inte en enda kurs gemensamt, och får examen inom helt olika områden. De har inte så mycket gemensamt som man skulle kunna tro, finns inte på kartan att studenter från olika program skulle kunna rätta varandras prov.

          Nej verkligen inte. Vi har haft enstaka kamratåterkoppling på varandras arbeten. Detta för att träna på att ge konstruktiv kritik och feedback eftersom en stor del av sjuksköterskans jobb är att vara arbetsledare. Vad vi studenter säger om varandras arbeten påverkar inte betyget på något sätt.
          En tenta är det specialistutbildade lärare som rättar, eller examinator som också sätter slutgiltiga betyget.

        Du har fel. Sedan hoppas jag du inte söker vård så att vi kan ägna oss åt folk som uppskattar vad vi gör. Lös det hemma om galoschen inte passar.

          Hopas du vet att du ska ge alla likvärdig vård hur jävla tacksamma eller otacksamma de än är.

      Det är för många människor som utnyttjar vården för att den är gratis när de egentligen behöver. Detta skapar ett resursslöseri som i sin tur skapar stress och slarv hos personalen.

        Tror mycket skulle vara vunnet om det kostade en liten symbolisk summa (som kan efterskänkas efter en viss tid om personen verkligen inte har möjlighet att betala) så skulle folk nog tänka efter en extra gång innan de söker vård i onödan.

          Det gör det ju? All vård (utom mödravård, sjukvård för barn, tvångvsård osv) betalar man ju just en mindre summa, ofta 100 kr, för? Fram tills man har frikort.

            200 där jag bor.

          Vilka söker vård i onödan. Ge exempel. Var har du fått det ifrån. Hjärnspöken!

            Många söker vård i onödan. Åk till valfri akutmottagning och där sitter mammor med förkylda barn, kvinnor med stressmage, killar som slagits på fyllan och narkomaner. Ingen av dem hör hemma på en akut.

              Kan de väl göra? Exv vanligt RS virus kan ju leda till att.man ska söka akut om barnet får dålig syresättning. Misshandel bör väl också kunna göra det om man blivit tillräckligt slagen?

            Haha en hel del. Vissa vill ha antibiotika för vanlig förkylning, andra åker till akuten för saker som hör hemma på en vårdcentral eller går över av sig självt (haft såna kompisar).

            Du skulle se på ambulansen, det är helt vansinnigt vad folk ringer 112 för, jag skulle säga att majoriteten är helt onödiga larm. En del skulle kunna åka in själva, men en del behöver inte vård alls.

    Detta är vanligare än vad man tror. Så fruktansvärt jobbigt och tragiskt.
    Forskningen kan bidra med mera kunskap till orsakerna, vad som görs av resultaten är en annan femma. Orkar inte läsa en massa politik-debatt i en sådan här tråd, känner så mycket med mamman.

      Kan bara hålla med!

    Även om podden inte var bra för Kenza, så fick den mig att hitta Dani och jag tycker hon verkar vara en så fin och gullig person.
    Blev SÅ ledsen när jag hörde om detta (brukar inte få en SÅN stark reaktion när det händer kändisar något) och är så ledsen för Dani, Babak och Vienna som behöver vara med om nåt så hemskt.
    Att föda fram sitt döda barn är ju en sån fruktansvärd mardröm.
    Hoppas dom får en ljus tid efter det här.

    Så himla fint skrivet och starkt av Dani att orka berätta. Blir otroligt berörd av det hon och familjen går igenom! <3

    Empatiskt.

    Sån jävla hemsk kommentar, dra härifrån

    Ett till barn kommer såklart inte ersätta det barn hon har förlorat. Himla oempatisk kommentar.

    Vidrig kommentar. Du har noll empati. Kommentera inte.

    Verkligen fel ställe att trolla! Skärp dig för fan!

      Bra Cam att du hann radera orginalinlägget så snabbt!

    Dani är fin och vettig person och det enda som inte är nattsvart i det som hände henne är hon har en röst som kan bli hörd och göra skillnad för andra <3

    Vet någon hur mycket Kenza och övriga influensers donerade?

    Mitt hjärta gör så ont. Förlorade själv min son för drygt 10 år sedan. Minns varje sekund. CTG:n som visade att hans hjärta slutade slå medan jag såg på, förlossningen, att lämna honom kvar på sjukhuset och den lilla lilla vita kistan. Hur många år som än passerar så gör det lika förbannat ont ändå. Jag har alltid ett barn för lite.

      ❤️ ❤️ ❤️

      Den känslan måste vara ohygglig. All cyberkärlek till dig och andra ängla mammor <3

    Men skojar du? Jag tyckte att det var fint och bra av henne att dela bilder på honom. Dels för att visa världen att ett dödfött barn är ett riktigt barn. Och dels för att hedra sonen som en självklar del av familjen. Tycker också att det är uppenbart att hon delar för att bidra till kännedom, kunskap och forskning om spädbarnsdöd. Självklart tänker en mamma inte på klicks när hon precis förlorat ett barn.

      Naturligtvis skojar jag inte!!! Tycker du själv att det här är en situation man sitter och skojar om?!

      Och läste du ens vad jag skrev. Jag citerar mig själv:

      ”Kvinnan vars barn dog hoppas jag verkligen inte var ute efter att få klick, jag hoppas att hennes beteende beror på att hon fortfarande är chockad och därför inte har tillgång till ett normalt sansat omdöme, för så fungerar ju chock. Därför är det sorgligt att ingen sagt ifrån och sett till att bilder på hennes döda barn aldrig spreds offentligt.”

      Jag tror som du, hon har velat medverka till att sprida bilden av hur det här faktiskt händer i absoluta tal ändå många kvinnor men det måste man inte göra genom att visa upp en bild, detta är en så stark händelse att människor utan problem sätter sig in i fasan föräldrar som drabbas känner. Och det spelar ingen roll hur gott hennes syfte än är, hennes döda barn har rätt till sin integritet ändå. Hon skriver själv att hon vill att barnet ska vara en del av familjen – då så. Hon skulle garanterat inte visa upp bilder på andra familjemedlemmar som avlidit, det hoppas jag inte i alla fall. Det här är samma sak. Och jag väljer att fortfarande tro att hon vid publiceringen fortfarande var i chock och därför fattade ett tragiskt beslut.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.