Ellinor Löfgren om barn och Instagram

Bild ett: Är lite sugen på att skaffa ett privat IG konto till Sumo. Honner ju inte Facetimea osv med familjen och vänner så då vore det en perfekt grej för att kunna hålla koll för våra närmaste tänker jag. (Kommer tyvärr alltså inte släppa in er där, hehe) Vill inte bomba det här kontot med barnbilder heller, även om det kommer att komma upp också. Så då kan ju våra vänner mm som vill se Sumo följa? Hur hade ni resonerat om ni var jag? Influencers kanske har privata IG konton utöver de dem brukar i jobbet, men jag har tyvärr inget sånt och är inte sugen på att skaffa heller haha... Bild två:Tänker att det kanske kan vara kul för dokumentationens skull också`Vissa kör ju vecka för vecka eller månad 1, 2, 3 på sina bloggar som en dagbok. (I guess)? Men är inte så peppad att dela sånt med alla tror jag? Kör hellre regelbundna små uppdateringar på en egen IG till Sumo med bilder på "första gången han träffar sin kompis X" osv. Så man själv kommer ihåg. Sånt bryr ju inte ni er om ändå - vill helst inte dela bilder på andras barn. Hmm...får se hur jag gör. //Ellinor Löfgren
Bildkälla: Ellinor Löfgren Instastory

Bild ett: Är lite sugen på att skaffa ett privat IG konto till Sumo. Honner ju inte Facetimea osv med familjen och vänner så då vore det en perfekt grej för att kunna hålla koll för våra närmaste tänker jag. (Kommer tyvärr alltså inte släppa in er där, hehe) Vill inte bomba det här kontot med barnbilder heller, även om det kommer att komma upp också. Så då kan ju våra vänner mm som vill se Sumo följa? Hur hade ni resonerat om ni var jag? Influencers kanske har privata IG konton utöver de dem brukar i jobbet, men jag har tyvärr inget sånt och är inte sugen på att skaffa heller haha…

Bild två:Tänker att det kanske kan vara kul för dokumentationens skull också`Vissa kör ju vecka för vecka eller månad 1, 2, 3 på sina bloggar som en dagbok. (I guess)? Men är inte så peppad att dela sånt med alla tror jag? Kör hellre regelbundna små uppdateringar på en egen IG till Sumo med bilder på ”första gången han träffar sin kompis X” osv. Så man själv kommer ihåg. Sånt bryr ju inte ni er om ändå – vill helst inte dela bilder på andras barn. Hmm…får se hur jag gör. //Ellinor Löfgren

I skrivande stund när inlägget legat uppe i 19 h så ser det ut så här i hennes omröstning.

Skaffa privat: 49% Lägg upp allt här: 51%
Skaffa privat: 49% Lägg upp allt här: 51%

Jag tycker det är SÅ SÅ bra att influenciska föräldrar reflekterar över dessa saker, men jag önskar att det hade gjorts med utgångspunkten om vad som är bäst för barnet och med fokuset att värna om dess integritet, snarare än att klura över vad följarna vill ha.
Deras åsikter måste få vara sekundära i dessa resonemang, även för en influencer som livnär sig på att dela med sig av sitt liv.
Med det sagt som en liten parentes så vill jag ändå lyfta fram det här inlägget av Ellinor, som är en av få som överhuvudtaget luftar sina tankar kring ämnet.
Det här är Ellinors första barn, och hon befinner sig alltså i en helt ny situation, med saker att ta ställning till som hon aldrig tidigare ens behövt fundera över.
Med tanke på hur gränslöst vissa av hennes kollegor exponerat sina barn i flera år, så hade jag inte blivit jätteförvånad om hon bara rättat in i ledet och gjort på ungefär samma sätt, då det blivit lite av normen, men har hon alltså inte gjort.

Att skaffa ett privat Instagramkonto att dela bilder och filmer på barnet tycker jag är en jättebra idé.
Strunta i vad följarna vill och sätt barnet och dess integritet först – det borde så klart vara ledordet i allt som har med barn att göra på sociala medier och kanske är vi på väg dit?
Jag håller tummarna.

84 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Eh. Hört talas om fotoalbum? Bara för att man har ”privat” konto så är det ju fortfarande internet.

      Förvisso, men hur farligt kan det vara att mor- och farföräldrar samt utvalda vänner ser bilder på ens barn? De hade ju kunnat se i albumet med.

        Ska man vara krass äger ju ofta stora företag dina bilder så fort du postar dem på Facebook, Instagram etc.

          Eller förlåt, rättelse:
          de har rätt att sprida och använda bilderna som de vill men du äger fortfarande.

            Jo det har du rätt i.

            När du lägger upp bilder på Instagram eller Facebook så ägs dem av Facebook, och de har enligt sina användarvillkor rätt att spara dessa bilder. Nu kanske det inte känns så farligt att Facebook äger lite bilder på era barn och er familj – men det är ett privat företag och du kan aldrig få bort bilderna. De sparas där. Så det är det man får ta ställning till. Känns det okej?

        Inte farligt alls imo, tänkte mest på att hon ville dokumentera och skriva saker som ”första gången x träffar y”. Låter som att hon beskrev ett fotoalbum. Kan ju också vara roligare för ungen när den växer upp och vill se foton? Eller måste ungen sitta på instagram för att få se bilder från sin barndom? :/

          Grejen är väl att familj och vänner ska kunna kolla på bilder nu utan att behöva åka hem till familjen och bläddra i ett fotoalbum. Vill man kan man ju både framkalla bilder att sätta i album och ha ett instagramkonto. Jag för egen del har noll intresse att åka hem till mina föräldrar och kolla på gamla bebisbilder.

            Barn brukar tycka om att få se foton från när de var mindre 🙂

            Går väl bra att skicka foton till de som vill se med jämna mellanrum, låter rätt överdrivet att skapa ett instagramkonto med massa bilder haha

              Varför är det överdrivet att ha ett instagramkonto?

      Det är är en himla skillnad mellan ett privat konto för familjen och exponering för tiotusentals personer dock. Inte som att Instagram kommer öppna upp ett eget konto med hennes bilder och låta barnet verka som miniinfluenser, även om de har juridisk rätt att använda hennes bilder.

        Skaffa ett fotoalbum istället för att hålla på med konton hit och dit.

          Håller med dig. Vi (jag och medföräldern) använder oss av länk till privat album på en molntjänst som vi delar till släkt när vi har samlat på oss ett gäng nya bilder. Sedan stänger vi länken efter x antal dagar. Jag förstår inte hur det enda alternativen för vissa är sociala medier.

      Heter ungen sumo????

        Tack! Och kan någon bekräfta det?

          Nej William

    Döpte hon sitt barn till Sumo eller är det ett smeknamn? ?

      Alltså, jag hoppas verkligen för barnets skull att han inte heter det ?

    Heter barnet Sumo…?

      Nej ?. Barnet han heter William.

        Hur sjutton sluddrade jag iväg den kommentaren ?

    Therese Lindgren gör BETALT sammarbete med röda korset.

      Det är väl reklam på precis samma sätt som om de skulle annonsera i tunnelbanan eller på tv? De kanske bara önskar att vända sig till hennes publik för att det är effektivt eller där de vill synas. Tror knappast det är gratis för röda korset att göra reklam (samarbete) med en tv-kanal…

        Röda korset och andra brukar faktiskt få en hel del tv-reklam och annat reklamutrymme gratis.

        Sen skulle jag tro att Instagram inte riktigt kan hantera märkning av ”gratis” samarbeten (finns nog t.ex. ett kontrakt = samarbete, även om Therese inte tar betalt).

        Är det därför inlägget är borta nu?

      Röda korset ska man väl inte stötta? Trodde jag var sen gammalt.

        Kan du inte länka, källhänvisa eller dylikt? Så svårt att hänga med när folk slänger ur sig sånt här

      Therese har sån oförtjänt status som förebild. Inom sälj grej med naken tjej absolut! Men samma clout som en only fans sida.
      Förebild för tjejer som vill tjäna pengar absolut!

      Men förebild i allmänhet för unga tjejer? Hell. To. The. No.

    Jag har ett privat instagramkonto, men har slutat lägga ut bilder på min son där man ser hans ansikte. Sedan har jag lagt ut ”nära vänner” på stories som enbart är våra familjer där jag lägger upp bilder på vår son! Inget som finns i flödet men ändå så de kan följa vår son och oss, särskilt nu i pandemin när vi inte kan ses som vanligt då vissa är 70+, vissa riskgrupp och visa bor långt bort.

      Känns skevt att ”kända” människor (c-kändisar) exponerar sina barn något otroligt medan totalt okända privatpersoner är sjukt rädda för att visa barnens ansikten för de som inte är i absolut närmaste kretsen. Det har blivit tvärtom på något sätt haha?

        Håller med! Nu lägger jag förvisso upp bilder på mina barn på mitt privata instakonto. Men jag är noga på att aldrig lägga upp integritetskränkande bilder och jag har bara 40 följare (dvs närmaste familj och vänner).

          Håller också med! Har ett instagramkonto med knappt 100 följare – alla är familj eller vänner och bekanta men är jätteförsiktig med att lägga upp bilder på mitt barn.

          Förstår inte hur man vågar när man har tusentals följare.

            Vad tror du dina vänner och familj skulle göra med ett foto på ditt barn?

        ”sjukt rädda” är väl kanske lite att ta i?

    Fast detta verkar ju mer vara för att fiska efter att andra ska säga typ, nej dela här vi vill också se, och därför kunna rättfärdiga att fortsätta exponera. Verkar lite genomskinligt detta. Vore det ärligt hade hon redan skaffat privat.

      Håller med ?

    Det beslutet borde hon ta själv, helt klart.

    När jag kollade på margauxs senaste vlogg, där dom skulle köpa inredning till uteplatsen så tyckte jag det kändes som det var ganska uppenbart att hon inte ville ha med Arnold i filmen ? Tyckte det kändes som hon gjort valet att inte visa honom

      Bra tajming att hon nu kan exponera Sean istället ?

      Jag följer henne inte med kollade på hennes senaste videos efter att ha följt debatten här, för att få en uppfattning om exponeringen. Han var inte med i någon av de jag såg. Exponerar hon honom mindre nu än förr?

        Japp; helt klart. Kolla på äldre videos, speciellt från början av 2020. Hon har gjort videos som BARA kretsar kring Arnold.

    På tal om barn så läste jag något som låter helt förlegat:

    ”När prins Alexander föddes berättade barnmorskan om hur det hade gått.
    – Inga komplikationer, Sofia har skött sig bra och Carl Philip har stöttat henne hela tiden.

    Barnet kom och mådde jättefint när det kom ut, sa Anna Ståhl och fortsatte:
    – Sofia har skött sig fantastiskt. Det var en fröjd att var där inne i dag.”

    Vad innebär det att en kvinna sköter sig bra under en förlossning? Med det synsättet så förstår jag bättre att barnmorskan var irriterad på mig när jag skrek som en gris då jag trodde jag skulle gå sönder av smärta. Jag skötte mig helt enkelt inte.

      Vadå har de fått ett till barn nu? Och ja, låter märkligt uttryckt av barnmorskan.

        Prins Alexander står det , han är ju född 2016.

      Och nu känner du dig kränkt?

        Tönt.

      Men stackars barnmorskan. Det är väl inte helt lätt att hitta rätt ord när man inte är van att bli intervjuad. Barnmorskor går ju runt hela dagarna och säger till vuxna kvinnor att de är duktiga. Vilket de såklart är men taget ur sin sammanhang – Smärta, rädsla, liv och död- så låter det lite fjompigt.

        Duktig är ett helt annat ord än att sköta sig.

      Ja precis hur sköter man sig bra. Genom att tiga och stå ut? Låter så gammaldags.

        Genom att lyssna på kroppens signaler, jobba på bra, samarbeta med barnmorskan osv osv…

          Men hör du hur du låter? Det låter som om du beskriver en dag på jobbet på fabriken – lyft rätt, jobba effektivt och bli inte ovän med chefen.

          Det är helt sjukt att gradera hur kvinnor föder barn genom att säga att de sköter sig bra under en förlossning eller att visa då missköter sig. Så det är att missköta sig att inte lyckas göra det du nämner? Är du också en sådan som säger att spädbarn är ”snälla” för att de inte gråter mycket? Är andra spädbarn mindre snälla för att de gråter mer?

            Men herregud. Ingen har sagt något om någon som inte sköter sig?! Snacka om att fultolka en komplimang ?

          Om det var det honom menade känns det väl rätt tveksamt att uttala sig om offentligt? Vad skulle hon sagt om Sofia lyssnat dåligt på kroppen t ex?

          Tänker snarare att BM inte var särskilt medievan och kanske inte hade sinnesnärvaro att leta efter rätt ord, hon ville nog mest säga att allt gått bra. Fanns väl inte så mycket att säga.

      Hur orkar man märka på allt? Herregud vilket skitliv ni måste ha.

      Men vad skulle hon ha svarat? Att Sofia skrek som en stucken gris och svor och att Calle satt och surfade på mobilen för att sedan svimma på slutet?

    Är evinnerligt trött på folk som gör instagram konton till sina barn som sen alla kompisar tvingas följa. För ja, är du en riktig kompis så måste du följa dina kompisars barn. Och hundar och katter. Hur många konton ska det bli till slut? Vill ni hålla kontakt med familj/nära vänner så skicka på
    Whatsapp. (Fö hur konstigt att göra konto i barnets namn även om det är privat och bara för de närmsta?) Fö funkar bildströmmen i telefonen bra som dagbok så det är inget argument.

      Alltså folk som skaffar konton till sina djur det första de gör?? Alltså jag älskar hundar, men att jag skulle orka följa mina kompisars hundar på insta… Öh nej tack. Och så ska de alltid heta typ ”molle.the.pug” för att indikera internationella ambitioner hahahh. Till och med stora influencers hundar har ju typ 800 följare (när de själva har 80 000) on a good day. Säger väl nåt om det svala intresset.

        Med bildtexter ”idag var jag busig och väckte mamma och pappa genom att xxxx”
        Kräks på när man gör sitt djur till en människa och kallar det sin pälskling eller ”mitt håriga barn”

        Min mops har 5 000 följare. Från sydamerika, australien, japan, sydafrika osv. Det är fritt att följa. Ingen behöver göra det.

      Det är ju bara att följa och dölja från flödet, då ser du ut som en bra kompis som följer fast du slipper se bilderna. Gå in någon gång då och då och gilla en bild, bara för att det ska se bra ut – klart!
      (Ja, jag gör så)

    men alltså ingen är intresserad av era barn!! hur kan detta ens bli en fråga. sluta lägg upp content på ditt barn, var en förälder och lev i nuet.

      Uppenbarligen inte sant dock eftersom barn onekligen verkar driva trafik? Om det var sant skulle vi inte ha det här problemet.

        Hoppas alla som går igång på att följa barn i sociala medier går till en terapeut då :)))

          Gissningsvis andra föräldrar som gillar att läsa om föräldraliv eftersom de kan relatera?

    Familjen eller deras ”närmsta” måste inte ta del av precis allting heller….. och vad är det för fel på en familjegrupp på whats app eller liknande där alla kan skicka meddelanden och bilder till varandra inom familjen?

    Följer inga influencers på instagram längre så vet ej vad de lägger ut för bilder på sina barn. Men jag baxnar ibland över vad mina bekanta lägger upp på framförallt IG stories. Närbild på barn som sover i soffan med feber, barn som fått tokryck innan läggdags och springer i bara underkläder i huset, barn som inte vill gå från lekplats och står å grinar. Alla kan överlag bli lite mer privat med bilder på barn, man vet inte vart de kan ta vägen och vem som ser dem och med vilket syfte.

    Hade vart intressant att höra vad folk tycker om att Anis och Filip d är ”nutidens Kissie” dvs tjänar stora pengar på mobbningskultur. Alexandra var tonåring när hon gjorde det men Anis och Filip är två vuxna män. Vad ska dom skylla på sen?

    Hade vart intressant att höra vad folk tycker om att Anis och Filip d är ”nutidens Kissie” dvs tjänar stora pengar på mobbningskultur. Alexandra var tonåring när hon gjorde det men Anis och Filip är två vuxna män.

    Varför vill man se andras barn? ? Alltså snälla förklara det för mig. Jag har avföljt bl.a. Kenza för att hon lägger upp så mycket bilder på barnen.

      Hänvisar till en kommentar ovan:
      Det rör sig gissningsvis om andra föräldrar som gillar att se och läsa om föräldraliv eftersom de kan relatera (och nej, inte aaaalllaaaa föräldrar men uppenbarligen gör en stor mängd det)

    K*nza är tydligen i modd.?

      Nej?

        Jo, det var det faktiskt – du hade helt rätt. Jag gjorde det efter Kenzas inlägg och innan Dani publicerat sitt om vad som hänt och glömde sedan bort det.
        Kenza is no longer in modd. 🙂

    Maja Nilsson Lindelöf är i Sverige men håller sig inte till rekommendationen att sitta i karantän…

      Håll koll på Charlotte Perrelli när hon kommer hem från Spanien också. Hon tycks ju inte behöva följa rekommendationerna varken i Spanien eller Sverige. Tänk om alla kunde bojkotta såna människor.

      Hon kommer från England där de har varit superisolerade från omgivningen, samt har flygit med privatplan (?), så skulle inte tro att hon är det största coronahotet resemässigt.

        Spelar ingen roll hon kan ju ha smittats av någon som arbetade vid planet. Inte så att alla som håller sig hemma inte behöver följa reglerna när de väl går ut.

          Hennes son går väl på förskola varje dag och där är man inte isolerad 🙂 ja barn kan bära på smittan. Även pedagogerna på förskolan som Maja och Victor träffat kan bära på smittan utan att veta om det. Så nja, finns ingen som kan rättfärdiga att man inte följer rekommendationerna. Bara de som gärna fortsätter leva i detta isolerande och hemska samhälle!

      Hon och sonen är väl isolerade hemma hos hennes mamma? Då har väl mamman tagit ett beslut om att det OK att dom får bo där, och väljer att ta den risken. Skulle Maja börja springa på köpcentra eller liknande kan man börja ifrågasätta.

        Hon har varit iväg i lekparker och skulle iväg till nya huset, så helt isolerade är hon inte.

    Tycker du lyfter viktiga observationer och kritik på ett så så bra och konstruktivt sätt! Har du någon uppfattning om hur många och/eller vilka influencers som läser din blogg? Hoppas alla!

      Haha…tack!
      Jag hoppas också på alla. =)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.