Kul att tävla i kaloriförbränning?

Den svenska humorgruppen JLC har gjort en variant av videos från den den brittiska Youtubekanalen Sidemen, där de tävlar om vem som kan bränna flest kalorier på en bestämd tid. 
JLC tävlar om vem som kan bränna flest kalorier på 8 timmar, där de har lite olika taktik för att försöka gå vinnande ur utmaningen.
Kommentarerna under videon är primärt positiva, hyllande kommenater från tittare som tycker att konceptet är SÅ kul, trots att det inte creddar källan till inspirationen för videon.

Hade det sett likadant ut, tror ni, om det varit tre tjejer som tävlat i att bränna flest kalorier?
Hade det varit lika underhållande?

Kommentar: Det var roligt att följa er kamp och sedan se resultatet. ? Följ upp med vem som kan äta mest kalorier under en dag utan att spy, samt sedan vem som kan gå ned mest i vikt under tex en vecka. Käääämpa! ?

Det har även kommit in förslag på ”spin offs” på den här videon, som gör mig en smula bekymrad. 
Hetsätning och svält – är det något att göra underhållning av verkligen?

(Helt okej att kalla mig surkärring här, jag ser mer faror i sådana videos, än jag ser humor)

Tack för tips!

101 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Jag förstår att det kan vara triggande för de som har en ät-problematik typ anorexia eller bulimi.
    Men jag tycker det verkar lite kul att se ( har dock inte sett filmen )

      Jag blir mer triggad av att tjejer alltid ska jämföras med killar, oavsett vad de gäller.

        Exakt.

        Och vem skulle klaga på om tjejer gjorde en sån tävling? Tror inte att killar skulle bry sig nämnvärt iallafall….

          Nej inte ett dugg, de är bara vi tjejer som bryr oss för mycket om vad andra gör och inte gör

            Kan bara hålla med i det du skriver.

              Har du typ automatiska notiser på så fort ordet ”kvinna” nämns i det här kommentarsfältet, så att du kan vara först på bollen med att håna och hata?

                Eftersom ni är så bra på att jämföra tjejer och killar så kan du göra de i detta fall också.
                Jämför hur ofta män snackar skit om andra och sen jämför du kvinnor som snackar skit om andra, vem vinner? Jo, tjejer.

          Om tjejer gjorde en sån grej skulle det bli världens hatstorm? Hur kan ni tro att tjejer skulle komma undan?? Det hade varit 1000 gånger värre.

            Bianca kan dra igång en tävling i vem som gör av med flest kalorier så kan Linda-Marie dra igång tävlingen kring att äta flest kalorier. Så får vi se hur det låter här sen.

          Har du varit på flashback någon gång? Om du nu tror att killar inte bryr sig i vad offentliga tjejer gör…

      jag tyckte det var riktigt kul titta på. Triggade ingenting, var mest intressant se hur de orkade 😉

      Jag tänker att så länge syftet med videon inte är att gå ner i vikt (antar att killarna äter massor samtidigt) så blir det inte triggande på samma sätt som om videon var gjort i viktminskningssyfte (har dock ej sett videon)

    Håller med dig Cam! Själv tillhör jag dock gruppen som tycker sånt här är kul att se. Men finns risken att man triggar igång något så får man tänka om. Ta bort videon eller kanske sätta in varningstext i rubriken åtminstone.

      Eller så får folk använda hjärnan och inte klicka på en video de blir triggade av??

        Du borde vara lite mer ödmjuk för vad det innebär att ha en ätstörning. Man dras som en magnet till allting som kan ge ens ätstörning inspiration och tips och pepp. Det är inte så enkelt som att ”inte se på en video men blir triggad av”. Det är samma typ av retorik som att det ”bara är att äta” om man har anorexi.

          Det är ÄNDÅ den ätstördas ansvar, ingen annans.

          M v h ätstörd

            Vi håller helt enkelt inte med varandra exakt om hur ansvaret borde landa, och det är helt okej tänker jag – bara olika åsikter.

              Så då finns inte längre de som kallas för yttrandefrihet längre med tanke på att man måste tänka på vad man säger och skriver för de finns ju dom som kan bli triggade av de.

        Håller med här. Jag är själv diagnostiserad med två ångestsyndrom och när jag är i en sämre period kan jag bli triggas av lite allt möjligt, jag anser det är mitt eget ansvar att hålla mig undan det då. Märker jag att jag blir triggas av jobbiga saker som händer i världen så undviker jag nyhetssajter de perioderna osv. Just nu har jag märkt jag är extra känslig och blir lätt triggas av att kolla på drama/thrillerserier, då undviker jag att se på sånt som inte är tillräckligt lättsamt för att jag ska kunna se det. Jag kräver inte att serier som triggar min ångest ska tas bort eller göras lättsammare. Vi kan inte ta bort alla triggers i samhället, även om man är sjuk behöver man lära sig att leva med triggers runt sig, om det då är genom att undvika sina triggers, eller att lära sig hantera dem ??‍♀️

          Precis. Jag blir extremt ångestfylld av att höra om hur andra gör jättebra ifrån sig just nu i examenstider, så jag pratar itne så mycket med mina klasskamrater för jag klarar inte av det. Jag håller mig borta från viktminskningsprat för då triggas den delen igång. ¨

          Jag tycker det är viktigt att folk är medvetna, men man behöver inte anpassa varje milimeter av samhället efter mig

    Ja, det farliga är att det kan trigga. Tänker att ”Äter 20.000 kalorier” är ”bättre” challenges kanske, för det är orimligt mycket och visst nån testar säkert men det triggar nog inte lika mycket som detta. Hellre kaloriöverskott än hur man kan få bort kalorier på bästa sätt. Tror jag iaf! 🙂

      (Vill ändå tillägga att det inte är bra eller bättre, men jag tror det triggar mindre – iaf för ett ätstört beteende)

        Nä, ser hellre undernärda omkring mig än överviktiga. Finns få saker som triggar mig som fetma, vill absolut inte bli så överviktig. I vilken värld är det normalt att hellre äta 20k kalorier än 1000?

          Skrev aldrig att det är bättre. Jag personligen tror bara att det triggar MINDRE. Men jag kan ha fel! Ha en fin dag ?

      Så du promotar hellre övervikt? Som är lika skadligt som undervikt? Makes sense.

        Nej jag tror på ett sunt och hälsosamt sätt. Men om man nu ska göra sån ”challenge” så tror att det triggar mindre att göra åt andra hållet. Finns massor av ”Äter 10.000-20.000 kalorier-challenge”.

        Äh jag kan ha fel, tror bara det är farligare att ge ”tips” på hur man blir av med kalorier. Inte att det är BÄTTRE att äta alldelesför mycket.

        Ha en fin dag! ?

          JAG förstod vad du menade.
          Andra ville inte förstå utan bara provocera dig.
          Ha en fin dag.
          Kram

      Borde inte det kunna trigga hetsätningsstörning? För övrigt den vanligaste ätstörningen

        Nej den vanligaste ätstörningen är ätstörning UNS (utan närmare specifikation).

          hetsätningsstörning ingår i UNS i den svenska klassificeringen

            Jo men uns är mer än bara hetsätning. Jag rättade bara det felaktiga påståendet.

            förlåt, ändrar mitt svar. Sedan 2016 finns inte UNS som diagnos, utan det heter numera ANS. Ur UNS har hetsätningsstörning plockats bort, och är nu en egen diagnos. Dock är all statistik jag hittar uppbyggd på det gamla systemet.

              Ok. Jag har inte haft att göra med diagnoserna efter det, men hittade statistik från 2018 som fortfarande använder UNS som benämning… nåja. Du har säkert rätt?

        Ingen aning. Vore ju bättre om de bara slutade göra såna challenges öht :/ Men JAG tror att det kan vara farligare att ge ”tips” på hur man blir av med kalorier än att stoppa i sig överdrivet mycket. Jag kan dock ha fel, jag har ingen aning. Spontant känns det värre även om båda är hemska.

          Med tanke hur svårt det är att förbränna kalorier vs. hur lätt det är att äta dom, så känner jag att det inte finns någon större risk med videon.

    Tydligt att män inte alls har samma krav på sig att vara bra förebilder åt allt och alla.

    Fixa:

    Like Button Notice (view)

      Dags att betala räkningen igen! Verkar glömmas bort varje gång den förfaller till betalning ?

        Vill gilla dessa kommentarer.

        JA! Ger dig fem tummar upp:
        ?????

        Förfaller till betalning? ?
        Man förnyar via en widget en gång i månaden. Det finns ingenting som kan förfalla…

    Tycker det är värt att nämna att de testat olika extrema saker, som bikini fitness tex, vilket varit bra och välgjorda videos. Har inget problem med den här videon heller. Folk får ta lite eget ansvar också vad de väljer att kolla på, ingen är tvingad att se en video på youtube.

    Någon som lyssnat på senaste avsnittet av Måndagsvibe där de pratar om only fans? De säger att de inte är så insatta men tar upp flera gånger hur mycket pengar man kan tjäna. Tycker inte att de borde prata om hur mycket pengar man kan tjäna med tanke på deras yngre följarskara även om de till slut kom fram till att de inte gillade only fans. Kanske jag som överreagerar men ändå nyfiken på om det är någon som tänker som jag?

    Duktigt trött är man nu på alla krav om att resten av mänskligheten ska ta ansvar för att inte trigga andras problem och störningar.

      Men eller hur. Har ingen eget ansvar längre?

      Håller med!

    Har för mig att Gynning och Zytomierska hade en challenge/pakt eller liknande dem emellan för en herrans massa år sen att inte äta alls, minns inte under hur lång tid. Som en kompisgrej ( när de var kompisar). Minns inte vilka reaktioner det var på det mer än att jag själv blev jättepeppad på att låta bli att äta jag med, och sen insåg jag hur sjuk den där känslan var och fick insikt om egna problem. Kom att tänka på det nu, för jag kände spontant samma ”pepp” när jag läste det här. Spontan känsla: ” kul grej, det ska jag också göra” Sen kom insikten… jag ska inte titta på den här videon.

      Båda två verkar rätt ät- eller kroppsstörda fortfarande.

    Men huuur många gånger måste vi slå fast att det inte är någon annans ansvar vad någon blir triggad av! Det kommer inlägg om mer och mer långsökta grejer som skulle kunna trigga någon. Det är bara att låta bli att titta om man inte tål ett visst tema!

    Killar/män tycker det är kul för vi är generellt väldigt tävlingsinriktade och tycker helt enkelt det är kul utifrån det perspektivet.

    Skulle några tjejer göra liknade inlägg så skulle de bli anklagade av andra kvinnor för att driva på kroppshetsen och anorexia.

      Gött att du talar för alla killar/män om vad som är kul.

        Du kan inte ha många kompletta dna-strängar.
        Har aldrig påstått att det gäller alla män, det är du själv som la till ordet alla.

    Folk blir triggade av att andra blir triggade. Och där är cirkeln sluten.

    Om det här är problem, är kanalen Matkoma också ett problem då??‍♀️

    Så alltså, nej. Anonym 9.44 ovan sa det bra, det är ingen annans ansvar.

    Snart kommer hela jävla internet vara strikt och tråkigt om det inte får finnas något som ”triggar”. Det är bara att låta bli att titta. Och livet går vidare även om ens favoritinfluencer gör något som man inte gillar.?

      Svårt att låta bli och kolla vad Bella har för sig, även om jag ogillar människan starkt! ?

    Bra reklam för Natural Cycles att Isabella använder deras termometer för att kontrollera temperaturen i sin pool….

    Här vill jag faktiskt triggervarna min kommentar.

    Minns när jag var nyblivna 19. Jag åkte till gymmet tidigt på morgonen när mamma skulle till jobbet, stannade kvar tills hon slutade. Brukade ljuga ihop att jag träffat en kompis eller pluggat. Så från 7 vissa dagar till runt 16 var jag på gymmet, som en vanlig arbetsdag. Jag vill inte gå in på vad jag gjorde på gymmet pga vet att det kan trigga någon. Men det blev långa dagar och när jag kom hem spenderade jag tiden framför youtube, eller Biggest loser. Tittade på allt jag kom över som handlade om fetma och sjukligt feta personer som äter eller tränar för att gå ner i vikt.
    Sen nästa dag var det samma sak igen, detta höll i sig i över ett år tills jag en morgon vaknade och föll ihop ett krampanfall som resulterade i ambulans och inläggning. Jag hade noll energi i kroppen.

    Men beröm fick jag av var och varannan för att jag hade gått ner 30 kg och ’blivit’ snygg….

    Osmaklig video.

      Blir ledsen av att läsa detta, men du verkar må bättre idag, hoppas att det är så. ❤️

    Tycker videon var rolig men jag kan inte låta bli att ifrågasätta hur riktig den där kalorimätaren var. 150 kalorier på mindre än en halvtimme genom att spela golf och 877 kalorier genom en timmes gymmande låter inte alls rimligt i mina öron. Med sådana siffror hade det väl inte funnits en jäkel med viktproblem.

      Det låter VÄLDIGT mycket. Som när en tjej i min viktminskningsgrupp undrade om hennes kalorimätare stämde, för den visade att hon hade bränt 3000 kalorier på lite städning.
      Waaayyy off.

      De stämmer. Bara att googla.

      Bara av att sitta och prata så bränner du ca 111kalorier på en timme.

      Hushållssysslor som tex dammsuga eller laga mat ligger mellan 250-300kalorier i timmen.

      Problemet är inte aktivitet/träning utan mängden med skräpmat och omyttigher folk trycker i sig.

        Beror helt på hur intensivt du utför sysslan samt din vikt.

        Men nej, laga mat är inte så högt som 200-300 kcal/timme. Snarare runt 50-70. Förutsatt att du inte hoppar studsmatta framför spisen.

        Att städa intensivt/tungt är drygt 200 kcal/timme om du väger runt 70 kilo.

          Du har ju även ditt basala behov, jag bränner 1300kcal/dag av att endast existera.

            Ja visst, det förbränner vi även om vi är sängliggandes.

          Anonym 10.32
          Du har helt enkelt fel.
          Testa googla så ser du att du bränner nästan 100 kalorier per timme bara av att sitta och prata med någon.

          Så lyckas du med att bara bränns mellan 50-70 kalorier trots aktiv rörelse är du ganska unik.

            Pratar du bara aktiva kalorier? Jag är helt säker på att du inte bränner 300 kalorier extra av att laga mat jämfört med att ligga i soffan. Och googlar jag så får jag medhåll.

            Men du måste ju räkna med de kalorierna som är din basala förbränning om du räknar så..? Dvs de kalorier du gör av med om du så ligger nedsövd. Rimligt är ju att räkna de kalorier utöver dessa, annars blir det rätt så missvisande eftersom alla kalorier inte förbränns av aktiviteten matlagning.

              Nej, det är inte så man räknar när man räknar aktiv förbränning vid träning.

                Jo. Man räknar bort de basala.

            Att stå upp bränner ungefär 200 kalorier i timmen. Och mer om du väger mer och om du är man. Du behöver alltså inte laga mat för att förbränna dessa 200 kalorier, räcker om du står och stirrar på spisen i en timme.

        Är det en ny Anton vi har på besök?

          Vad spelar det för roll?

            Måste allt spela roll?

              Måste allt ifrågasättas, så typiskt här inne. ”Är det en ny anton”. So what. Det lät inte som en särskilt trevligt ställd fråga heller.

                Men själv är du en solstråle.

      Beror väl på om man bara räknar aktiva kalorier eller om dom även räknar med det som förbränns i vila. Under ett träningspass kan jag tex förbränna 400kcal men bara 300 av dem är aktiva, dvs utöver min vanliga förbränning. 100 kcal hade jag förbränt oavsett vad jag hade gjort.

        Exakt!!

    Håller med många över här, alla kan inte ta allt ansvar för att inte alla andra ska riskera att triggas. Titta på alla fobier som finns, alla pyskiska sjukdomar som kan triggas, alla bokstavsdiagnoser, osv. Vart går gränsen? Hur ska vi kunna leva fritt om vi hela tiden ska oroa oss för att trampa varenda människa på tårna?
    Då går det inte att göra ett klipp om djur, för det finns fobier mot alla djur, inte med mat eller alkohol, inte med smink, inte med styling osv. Vad får vi göra då?

    Jag tycker klipp med tävlingar kan vara underhållande, men det handlar helt om hur det görs, inte alltid vad de tävlar om.

      Jag tänker att det finns vissa saker som är bevisat att trigga andra. Exempelvis självskadebeteende, självmord, vissa typer av ätstörningar.

      Därför är det ovanligt att gammelmedia skriver om exempelvis självmord och när de gör det så lägger de alltid in en notis om var man kan söka hjälp om man själv har de tankarna.

      Att någon upplever obehag av att se en orm är inte riktig samma sak som att någon triggas till att skada sig själv. Men sen får man ju tycka att triggers är töntigt om man vill, men i vissa fall kan jag tycka att det är legitimt att ha i åtanke.

    har ni sett senaste avsnittet av paradise hotel? O_o

      Ja! Så sjukt. Kan du inte skriva ett eget inlägg om det Camilla?

        Jag ligger lite bakom och håller på att titta på säsong 12. Fick såna obehagskänslor av Toby att jag knappt orkade titta, hur han gaslightade sönder sin partner och utövande de tidiga stadierna av psykisk misshandel på henne. Alla varningsklockor ringde alltså.

        Inte förvånad över den här utvecklingen. Fyfan, hoppas ingen kvinna i världen någonsin ger sig in i en relation med honom.

    Är generellt emot vikt o bantningsrelaterade grejer men detta känns väl ändå ok? Och vad hade varit skillanden om det varit tjejer? Är väl mer i ens eget huvud om man tänker så…
    Däremot tror jag ju inte på mätningarna..exakt hur mycket man bränner beror ju på en massa parametrar.
    Så det hela blir ju väldigt trubbigt och resultatet en småfånig tävling.

    Jag tänker själv att det här enbart handlar om vad ens ”grund budskap” är som person snarare enbart någons vikt. Har du en hälsosam person som slänger in en challenge (varesig den är för att bränna eller gå upp) så känns inte det som hela världen. Har du däremot någon som hetsar mycket dens vikt, försöker kränga smal prylar stup i kvarten och tar bilder på sin ceasar salad utan dressing så blir det ett bekymmer.

    Detsamma tvärtom. Jag hamnade in på en videoblogg för några veckor sedan där en ohälsosamt överviktig, singelkvinna plockade upp matvaror. Jag nämner singel för att hon alltså var ensam i hushållet. Fem påsar chips, där hon skulle ha ett smaktest. Ja, det är hennes val och har ingenting med mig att göra och jag tycker man skall älska sin kropp. Men ändå finner jag det triggande. Jag finner det triggande för människor som kämpar med vikten, ur ett hälsoperspektiv samt från ett miljöperspektiv. Och det hade jag tyckt även om hon var en man.

    Samma med Bianca. Hade hon kört en ”tappar 2 kilo på två dagar” challenge hade det också känts triggande, för att hon har redan problem med balansen mellan vikt och mående.

    Hade däremot tillexempel Hugo Rosad (eller Paula) gjort någon av de här två utmaningarna hade det känts mer kul, enligt mig. För de känns ändå som att de har en sund inställning till träning och mat (de gånger de går liiiite långt tror jag att det handlar mest om att de är deras hobby).

    Jag har haft ätstörningsproblematik i större delen av mitt liv och kan allt om kaloriförbränning o dyl. Jag ser inga problem med att andra gör denna typ av challenge. Man kan inte tassa runt oss ätstörda med silkesstrumpor; vi kan bli triggade av allt när den delen av psyket sätter in.
    Vi kan inte skydda feta, smala, smarta, fula, vita, kvinnor, färgade, män… you namn it, från allt!

    Jag förstår er som blir irriterade på människor som jag – som inte tycker att det här är underhållande. Ni menar att eget ansvar är det som gäller – att man inte måste titta. Jag undrar om någon av er själva haft en ätstörning som nästan kostat er livet? Eller om ni tvingats se en anhörig tyna bort? Det är inte så enkelt för en person med ätstörning att avstå att konsumera den här typen av ”underhållning” – det är det enda sjukdomen vill ha, mer bränsle att hållas vid liv, att inspireras av och peppas av.

    Precis som någon skrev här uppe finns det några teman som gammelmedia undviker att kabla ut – självmord, självskadebeteende och ätstörningar. Det är för att det är bevisat triggande. Tycker att ni som skriker er hesa om eget ansvar bör ta en liten stund att reflektera varför människor som jag, som numera är frisk föredetta anorektiker, menar att det här eventuellt är skadligt. Det är inte för att vi tycker att det är roligt att gnälla eller triggas av allt omkring oss.

      Fast gammelmedia skriver väldigt mycket om exempelvis självmord. Håller med om att det är bevisat att det skadar mer än det hjälper. Men det är inte så att de undviker ämnet precis.

        Fast de skriver inte alls väldigt mycket om självmord. De få gånger de gör det är om en känd person tagit sitt liv. Och då skrivs sällan några detaljer utan snarare så att man förstår mellan raderna.

          Precis. Gammel-media skriver väldigt lite om självmord in light of hur vanligt det är som dödsorsak. Däremot pratar man om psykisk ohälsa för att minska antalet dödsfall i självmord. De nämner ex väldigt sällan exakt tillvägagångssätt, om du jämför det med hur mycket detaljer som ibland framgår av mordfall som sänds ut i nyheter etc. Jag menar inte att man helt undviker ämnet, men hur ofta numera möts man av tidningsomslag med jättesnabba bantningskurer? Det är ju för att tidningarna börjat fokusera på annat än just vikt pga det kan leda till ätstörningar.

      Och det blir lite okunnigt att jämföra det med att lägga ut en bild på något som någon har en fobi för eller lägga ut något som någon kan bli ledsen över. Då har man inte förstått hur riktiga triggers fungerar.

        Precis, det finns grader av skada att göra här och det behöver vi ha en lite mer gråskala-inställning till. En orm kan vara triggande, absolut, men det gör inte närmelsevis så mycket skada som det kan göra att tävla i viktnedgång på sin stora plattform. Onödigt, tycker jag i alla fall. Men jag förstår såklart de som inte har erfarenheten eller insynen i vad en trigger innebär i en ätstörds världs.

      Jag tror inte att det handlar om att andra inte förstår att det här kan vara en trigger för dig, utan att man tycker att du (precis som alla andra) måste lära dig hantera triggers.

      Jag lever med borderline och är alkoholmissbrukare, bland annat. Har du en aning om hur många alkohol dödar varje år eller hur många triggers jag stöter på dagligen? Många. Det är en romantisering av alkohol och absolut nu under sommaren: Och det är skitsvårt. Dessutom är alkoholism ärftligt så precis som du har jag sätt människor dö av det, på nära håll. Fruktansvärt och psykiskt påfrestande.
      Men. Det är inte andras fel. Andra har problem och svårigheter som jag inte känner till: och jag kan inte tok skyllas om de tar åt sig. Om man total hetsar som influenser, absolut. Men en hälsosam människa måste få göra en rolig video där de går lite banarnas precis som en 25 åring måste få lägga ut bilder på när de dricker bärs med vännerna. Det är liksom inte deras ansvar att ansvara eller ha överseende med alla andra hela tiden: För skall man ha konstant överseende så kan man aldrig posta något.

        Jag förstår helt din problematik och vill inte förminska alkoholism. Jag vet också på nära håll hur jävligt det är och vilken skada det gör.

        Däremot är inte alkoholism triggat på samma sätt som exempelvis självskadebeteende. Det finns inga bevis för att en bild på ett glas vin triggar igång alkoholism så som det gör med ätstörningar. Däremot triggar bland annat ensamhet och isolering alkoholism.

        Alkoholismen ökar alltså inte för att ett gäng kändisar sitter i teve och dricker vin till maten. Till skillnad från hur man ser att exempelvis självmord kan driva nya självmord. Med det sagt så betyder det inte att du inte kan triggas av det du ser på teve, men det är en annan sak.

        (Förlåt för min svenska..)

          Fast där visar du precis hur lite du vet om alkoholism -som dessutom kan vara ett självskadebeteende. Allt har att göra med sättet du själv har druckit på förut och vilken känsla alkohol get dig. Glaset i sig kanske inte är triggers, utan triggern kan ligga i stämningen runt bordet – att man själv får fredagsfeelingen och att ens hjärna börjar spinna.

          Det är precis det som är med triggers: de finns överallt och de är inte bara i bild. Det är i känsla, lukter, värme, ord, låtar, smaker coach precis allt. En trigger är vad din hjärna relaterar någonting till och kan ofta verka helt orimlig för andra människor .

            Men jag säger ju att det kan trigga enskilda individer. Men triggers för alkoholism fungerar generellt inte som triggers för exempelvis självmord.

              Okej, jag kan se var du kommer ifrån – men det är egentligen inte ursprung frågan eller hur? Ts känner sig missförstånd i hur hennes ätstörningar kan triggas av denna typen av challenge och min åsikt rör hur Ts borde förstå att folk inte kan vara så överseende med allt utan att man själv får vara den som arbetar med att stå emot sitt eget beroende eller sin egna problematik.

              Huruvida alkoholism kan födas ur hur ett gäng kändisar dricker vin till maten är en annan diskussion. Jag personligen är övertygad om att desto mer alkohol romantiseras av kända personer desto mer accepterat är det. Sverige har redan en ganska vriden alkohol kultur och det finns ingen anledning till att fortsätta exponera ut alkohol i så många offentliga sammanhang: enligt mig behöver det inte drickas jämt och alla behöver inte ha sitt eget vin, för jag tror att unga har en tendens att dricka mer och annorlunda när alkohol blir så normaliserat – och med det ökar såklart även alkoholism, psykiska problem som resulterar i alkohol och med det självmord. Men som sagt: en helt annan diskussion .

                Jag är frisk från min ätstörning sedan många många år tillbaka, känner mig inte missförstådd personligen. Jag har klockat mina timmar terapi och har inga problem själv att se den här typen av videos längre. Men däremot tycker jag faktiskt att det är en slarvig bortförklaring till den här typen av underhållning att peka på individens eget ansvar. När jag var 16 och såg den här typen av innehåll gjorde det mig långsamt sjuk. Att många i det här kommentarsfältet verkar ha relativt lite insikt i hur triggers och sjukdomsförloppet ofta ser ut för en ätstörd och så enkelt skriker ”eget ansvar” tycker jag är en lite för svart-vit-analys. Tänker att det finns utrymme för båda de sidorna och att svaret finns någonstans i mitten.

                Tack oavsett för att tonen hålls saklig och diskussionen på en relevant nivå!

              Jo, triggers är en del av sjukdomsbilden för beroendesjukdomen (därför kbt visat sig ge bra resultat, man får hjälp att lära sig hantera dessa triggers för att minimera risken för återfall).

                Ja men vad dessa triggers är skiljer sig åt.

    ”konceptet är SÅ kul, trots att det inte creddar källan till inspirationen för videon.” Alltså, känns som en blinkning till Johanna Bladh-debaclet? Ganska stor skillnad på att översätta en sketch ordagrant och låtsas att man gjort den själv och att göra en sån här challenge som tusen andra gjort i olika utföranden.

    Vem förväntade sig bättre av de där ouppdaterade bönderna, gång på gång visat sig genom deras ”humor” att deras värderingar, och inte minst kvinnosyn, är från 50-talet….

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.