Är Magdalena Graafs reklampåståenden tillåtna?

Reklam för mina egna produkter:
Jag har en unge som är allergisk mot mjölk, mjölkprotein, och han får oftast ont i magen.
Och har ont i magen.
Så för att förebygga så får han en eller två skopor av den här i sin smoothie varje morgon, och han mår faktiskt mycket mycket bättre.
Det här är VARMT att rekommendera.
D-vitaminer, goda bakterier och mineraler. // Magdalena Graaf

Så här skriver Konsumentverket på sin hemsida om reklam för just hälsokost och kosttillskott, som Graafs Barn Boots är listat som på Better Your’s hemsida:

Förbjudna hälsopåståenden
Du får inte använda hälsopåståenden som inte blivit godkända av EU-kommissionen. Det finns också särskilda förbud mot vissa typer av hälsopåståenden i marknadsföring. Exempel på sådana påståenden är påståenden som:
– är felaktiga, tvetydiga eller vilseledande,

Marknadsföringen får inte heller påstå att livsmedel förebygger, botar eller behandlar sjukdomar.
Produkter med dessa påståenden kan klassas som läkemedel och måste vara godkända eller registrerade för att få marknadsföras och säljas.

Produkter som påstås bota, lindra eller förebygga
Det krävs bevis om du ska marknadsföra produkter som definitionsmässigt inte kan klassas som läkemedel men som innehåller påståenden om bot, lindring eller förebyggande av sjukdom eller ohälsotillstånd, till exempel behandlingar. Kravet innebär att du ska bevisa att påståendet i marknadsföringen är sant. Kan du inte det så är påståendet vilseledande och marknadsföringen är otillåten.

Med tanke på att Magdalenas kompis Katrin Zytomierska stämdes och fälldes för inte så längesedan i Patent och Marknadsdomstolen för otillbörlig marknadsföring efter att ha gett intryck av att personer som använde fiskoljan från hennes företag Clean Eating skulle löpa mindre risk att bli smittade av coronaviruset, eller klara en covid-19-infektion bättre, så borde kanske Magdalena vara lite mer försiktig med vilka egenskaper hon tillskriver sin produkt i marknadsförande syfte?

Det är trots allt mottagarens intryck som är avgörande i bedömningen av marknadsföring, vilket i det här fallet är VI.
Det innebär att trots att marknadsföringen inte innehåller direkta påståenden om produktens hälsoeffekter kan ändå mottagaren få intrycket av att produkten har sådana effekter. I dessa fall måste du kunna bevisa att produkten har de effekter som mottagaren får intryck av.

Hur uppfattar DU Magdalenas reklam? 
Vad får du för intryck?
Föreställ dig att du ser eller hör den för första gången, och försök att inte blir färgad av att jag lyft upp den i ett ifrågasättande inlägg.

 

88 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Hon måste ha ont om pengar. Stackars.

      Senaste blogginlägget: Hemma med snorig unge- det syns hur sur hon är som inte kan åka till herrgården….

    Tycker bara synd om hennes och Filips barn som ska visas upp hela tiden när det ska göras reklam för hennes skitpiller.

      Om jag var Filip skulle jag motsätta mig det.

        Träffar Tristan och Lance Filip nu efter separationen?

      Tycker verkligen inte om reklamen hon gör nu på sina storys där hon hoppar i en säck från sängen med lille sonen.

      Det blir så tydligt hur barnet används som en statist och Magdalena bara är intresserad av kameran. De hoppar och skrattar, sonen tittar skrattade på hennes, söker hennes blick och bekräftelse på gemensam upplevelse. Magdalena är helt helt fokuserad på att skratta in i kameran och ignorerar honom helt. Inte bra reklam för produkten och ser bara sorgligt ut.

        ?

    Men snälla ? kan du minska lite på såna här inlägg? Finns det någon här som har orkat läsa hela texten ens?

      Håller verkligen med!

      Det är inte mycket text. Du kanske borde hålla till på Snapchat istället för en blogg.
      I all välmening.

        Jag undrar alltid hur såna människor som inte orkar läsa dessa korta och lättlästa texter på Bloggbevakning klarar sig i vardagen. Hur har de lyckats ta sig igenom skolan t ex? Ifs är det svenska skolsystemet ett skämt men nåt måste man läsa även där. Nåt som är betydligt längre och svårare än Bloggbevaknings texter, eller?

      Känns som att det borde finnas lite annat att fokusera på än reklam hit och dit. Fattar att man ska följa lagen, men det börjar bli lite tröttsamt att läsa om. Scrollar vanligtvis förbi dessa inlägg, eller bara läser kommentarerna.

      Tycker att det är skitbra med såna här inlägg. Orkar man inte läsa så kan man bara låta bli.
      Lätt som en plätt.

      Hon visar även upp Sofia Wistams smycken i sitt senaste inlägg. Som hon fått? Och skriver att det är obetald reklam samtidigt som hon ger ut en rabattkod. Är det inte så det går till man ger sina vänner och andra influenser gratis gåvor för att de ska göra reklam för dem?

        Exakt.

        Men Mona är ju hennes kompis. Och Mona gör alltid reklam för sina vänners saker. ”Det kommer hon aaaaaldrig sluta med”
        Så Maggan har nog fått råd från Monatanten.

    Bra inlägg! Som snart färdig dietist och lite insatt skulle jag säga att det absolut strider mot riktlinjerna kring hälsopåståenden. I detta fall är hennes son redan allergisk – alltså i behov av behandling (=undvika mjölkprotein helt) och han kan alltså inte ”förebygga” det på något sätt.

      Precis jag funderade på det med när hon sa att han blir ”bättre”. För man hoppas ju verkligen att han inte får i sig mjölkprotein om han är allergisk.

        Antar att det är lätt att få i sig spår av mjölk

          Det jag menade var att det är skillnad på att vara laktosintolerant och mjölkproteinallergiker. Det finns en produkt som laktosintoleranta kan ta för att därefter kunna få i sig laktos, dvs förebyggande. Så är det verkligen inte för en mjölkproteinallergiker och om hon marknadsför denna produkt som något förebyggande till att kunna få i sig mjölkprotein så är det ett brott mot marknadsföringslagen och rent ut sagt farligt.

        Ja, att han är bättre får man väl ändå anta beror på att han inte längre får i sig mjölkprotein.

    Hon får bra gratisreklam i alla fall. Sedan så är ju sonen införstådd med att han ska säga ”jättegod” när hon frågar och filmar det har han lärt sig, men visst den kanske är god och det kanske han tycker, likadant med Zytomierskas söner de vet att de ska säga gott när mamma frågar och filmar. Och Biancas nya foundation är så klart ”världens bästa och det bästa jag någonsin använt” i vanlig ordning, och som av magi så passar den perfekt till alla olika hudtyper…eeehh… utvecklat av världens främsta färgspecialister hmm trodde Bianca satt och utvecklade produkter på nätterna hemma för det sa ju Jenny Alversjö i tv4, något Bianca själv inte riktigt höll med om i efterhand så det var väl på uppdrag av caia-teamet planlagt vad hon skulle säga alltså. Asså. Så fejk.

      Det mesta influensers säljer är skräp eller fejk. Trött är bara förnamnet när man tänker på flunsor och deras krängande av prylar. Är second hand överhuvudtaget npgot som de känner till?

    Haha, Katrin och hennes fiskolja! ???

    Alltså, jag skäms av att se detta.?

    Var är Maggan om 10 år och vad försörjer hon sig på?

      Och Hannah?

        Vad hände med boken de skulle släppt i höstas, som de varit på flera skrivarresor för, konstigt att en bok blir så mycket försenad, kanske ska göras fler resor som sen kan dras av som jobbresa. De skulle börja med youtube men har inte blivit mycket med det och inte heller podden de gick ut med att de skulle släppa för många månader sedan. Ett kontor Maggan började inreda har vi inte sen sett röken av heller.. och glest med blogginlägg nuförtiden. Blev det bara en säsong av tv-serien?

          Ja, det blev bara en säsong av tv-serien. TV3 försökte väl få en egen kassako a la Wahlgrens värld men lyckades inte med Maggans serie.

          Ja DET får vi väl hoppas att det inte kommer fler TVprogram. Om dom inte skämdes för den serien, så vete sjutton.

          15:52 Vem kommer att köpa den boken? Så intressanta är de inte…

        På tal om Hanna. Läste att hon jobbar med att hjälpa andra med sina bloggar? Har jag missuppfattat? För Hannas blogg kan ju vara Sveriges tristaste blogg. ”God morgon vacker”…… Vad kan hon hjälpa till med?

          Den är i alla fall bra mycket bättre än Maggans.

          Stämmer det att Hannahs äktenskap med Peter tog slut pga Maggan och hennes inflytande på Hannah?

            23:20 Har hört enligt hörsägen i Höllviken de som känner Family Karyd, att MG var avundsjuk på deras äktenskap och påverkade HG till uppbrottet. Nu har MG en ny partner och HG har väl inte hittat sin livs kärlek ännu, hoppas att Louie har någon vän som kan passa in i HG liv. Tycker att MG och LM passar perfekt ihop. Såg FL och IO i en tidning och de såg lyckliga ut. Hoppas även att PK hittar sin livs kärlek, så alla blir lyckliga på var sitt håll.❤❤❤❤

              Fast det var väl inte Hannah som lämnade Peter? Då har jag helt missförstått.

      Jag kan känna stressen när man byggt sin karriär på sitt utseende och nu kommer medelåldern…

        Jag ser mest en person som är fartblind vad gäller fillers och bantning och liknande. Var ska det sluta?

          Hoppas att den nya pojkvännen, Louie Marti, som verkar vara en fin person, inte blir för utnyttjad.

            En cool person som Marti och Circus Scott…

      Oroa er inte! Finns ju fler tanter på 50 som jobbar som bloggare/influencers.
      House of Philip och Mona till exempel. Finns en målgrupp för dem också.

        *House of Philia

        Som Anna Book. Woohoo.

          Anna Book försörja sig… 🙂

        Men Monas YouTube-kanal går visst inte så bra. De ska ändra koncept och glesa ut uppdateringarna. Läggs nog ner inom kort. Hennes följare har nog inte följt med till den plattformen i nån större utsträckning.

      Lever väl på Loui Martis herrgård…

    Lögn är ju påståendet i alla fall precis som alla andra hon skriver om övriga piller. Värre dock när det riktar sig mot barn.

      Reklam som vänder sig mot barn bedöms mycket hårdare och vissa produkter får inte användas i reklam mot barn.

    Menar du att man på utbildningen till dietist lär ut att allergier inte på något sätt kan förebyggas? Det är ju klart konstaterat att brister i tarmfloran kan ge allergiska besvär av olika slag och att stor del av immunförsvaret finns i tarmarna.
    Läs vad Agnes Wold säger om den saken till exempel. Hade jag haft barn med mjölkproteinallergi hade jag definitivt testat det ofarliga i att ge nyttiga bakterier till tarmen och se om det blev någon förbättring.

      Det här var svar till sevk ovan.

        I detta fall har sonen redan en allergi – då pratar man inte om att förebygga. Sen så ”växer” många ifrån sin mjölkallergi och man kan testa att tillvänja barn tillbaka till mjölkprodukter för att se ifall de reagerar eller ej – detta görs i samråd med allergimottagning. Sen så finns det forskning som säger att allergier kan förebyggas och därför ska man låta småbarn provsmaka på alla de livsmedel man vanligtvis äter i familjen.
        Agnes Wold har åsikter om allt, så hennes påståenden kan man ta med en nypa salt ibland. Hon tycker t.ex. även att man fritt kan dricka alkohol medan man ammar, vilket starkt går emot rekommendationer.

          Som snart färdig dietist hoppas jag att du har koll på att det finns inga vetenskapliga belägg alls som säger att måttliga mängder alkohol går över och skadar barnet vid amning. Se Vårdguden t.ex.
          Att moralistiska rekommendationer påstår annat är en helt annan sak.

            Nu tog jag ingen som helst ställning till ifall den lilla mängd alkohol som går över i bröstmjölken kan vara skadlig eller ej. Jag nämnde bara att det finns rekommendationer. Vad jag själv har för åsikt i frågan är en annan diskussion. I mitt yrke är jag skyldig att följa rekommendationer, surprise surprise.

              Då förstår jag inte varför man ska ta Agnes Wolds påståenden med en nypa salt? Det är just sådana saker hon ofta pratar om: hälsomyter och felaktiga råd

          Man kan visst dricka alkohol när man ammar, HERREGUD VAD TRÖTT JAG ÄR PÅ DENNA MYT. Rekommendationen som finns är för att man inte bör hantera sitt barn alkoholpåverkad och inte för att alkohol går ut i bröstmjölken så du får en berusad bebis.

            Och att bibehålla omdömet när man tar hand om ett litet barn, det är väl det rekommendationerna menar? Är inte det viktigt att man är klar i skallen när man tar hand om en nyfödd? Fattar inte detta glorifierande av alkohol och att det ska vara okej att dricka hur fritt som helst direkt ungen kommer ut.

              Men då har det väl inte med amningen att göra? För då låter det som att det är farligt med bröstmjölk ifall den som har fått ut mjölken från brösten druckit alkohol. Även vid pumpning då alltså.

              Jag undrar samma som Anonym. Vad har rekommendationerna då med amning att göra?

            Ja du KAN dricka dig sketpackad om du vill och tycker att det är ok, men om du har lite innanför pannbenet då håller du dig ifrån alkohol om du har ansvar för en litet barn. Det behövs inga rekommendationer för huruvida man ska dricka oavsett om du ammar eller ej, det räcker att om du har ansvar för ett barn så dricker man inte, finns inget hållbart argument för varför man skulle. För varje glas du pimplar i dig desto sämre blir ditt omdöme, för om det inte var berusningen man vill åt så kan en ju lika dricka saft!

          Det går inte emot rekommendationer. Hoppas du kollar upp saker bättre sen när du börjar jobba.

            Det gör jag redan. Rek är måttligt intag motsvarande 1-2 portioner 1-2 gånger i veckan. Alltså inte att man fritt kan dricka massor och amma. Hoppas du kollar upp saken lite bättre innan du får barn.

              1-2 portioner alkohol? ?

          Det Agnes säger om probiotika och tarmens immunförsvar är inte hennes åsikter utan konstaterade fakta genom studier och forskning.

      Du vet vad Agnes Wold säger om diverse vitaminer/kosttillskott?
      Bättre att sätta pengarna i fonder.

        DU kanske ska läsa vad Agnes säger om probiotika???

          DU hon skriver på Twitter att det kan finnas ett VISST stöd för att probiotika skulle kunna ha en viss effekt mot förkylningar

    Allergisk mot mjölkprotein – ok, check. Löses genom att utesluta mjölkprotein… Varför har han då fortfarande magont? Menar hon att detta pulver gör honom bättre med fortsatt mjölkprotein i kosten? I annat fall bör det magonda utredas vidare… och inte lura på folk med barn som har magont att denna pulverboost gör det magonda bättre… Man bör väl alltid vara försiktig med hälsokostgrejer… nivåer av t ex D-vitaminer kan vara för höga. Å så trist att använda sina barn i marknadsföringen.

    Maggan ljuger. Hon skyller på sitt barn! Jag är så trött på Maggan och hennes piller. Självklart så är hon skyldig att ta upp allt som reklam. Det är för övrigt alla.

    Amanda Strand har gjort brösten

      Vem är det?

      Och? Vem orkar bry sig om andras bröst. ?

      Tycker det är bra att hon ”erkänner” det

        Bra eller inte. En influencer, eller någon annan, har ingen skyldighet att berätta vad de gör med sina kroppar.

      Men kan folk sluta vara så bröstfixerade, vad gör det dig om hon gjort dem? Låt henne.

    Om han ofta har ont i magen är det för att de slarvar. Är man allergisk mot mjölkprotein måste ta
    bort alla mjölkprodukter (lusläsa alla produkters innehåll). Det är fan inte klokt att hon säger så.

      Magont kan bero också på andra saker.

        Givetvis, oro mm. Men nu säger Maggan att det blivit bättre med ”pulvert”. Tror Better You och Magdalena Graaf kan bli ämne till Nobelpriset.

    Man undrar ju vad som hänt med hunden efter olyckan, den skulle hållas stilla sen operationen för en månad sedan, kräver ju väldigt mkt tillsyn att hålla hund avgränsad/stilla på liten yta. Inte ett knyst på insta sen dess, har de lämnat bort den? Däremot en bild på andra hunden..

      Nu har du inte koll. Hon har skrivit om hunden.

    Biancas senaste vlogg! ??‍♀️
    Hon har så mycket fillers insprutat att ansiktet och läppar börjar likna en ballong. ? ?

      Nej inte direkt.

      Och nej jag varken är eller känner Bianca.

    Tacka vet jag Anna Book. Hon gör reklam från hjärtat! ❤??

      Ja och endast i undantagsfall gör hon samarbeten som hon väääääldigt noga valt ut. Läs; Hon tar desperat emot allt hon kan tänkas få, typ piratkopierade locktänger eller vad det nu var för oseriöst företag…

    Jag är allergisk mot mjölkprotein. Så jag äter och dricker inget med mjölkprotein i. Min mage är lugn och mår bra. Helt gratis utan kosttillskott.

    Nu tigger hon utemöbler i sitt senaste inlägg. Jag undrar verkligen hur hennes barn mår med en mamma som framstår som så hysterisk och narcicisstisk ? Att vakna till hennes röst som skär genom märg och ben? Rökhosta deluxe.

      Håller med…hennes röst är verkligen hysterisk! Jobbigt att hänga med i hennes ryckiga, skakiga och skrikigt otydliga stories.

        Fattar inte hur hon kan vara stor.

        Bloggen är ett skämt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.