Granskningsnämnden för radio och tv friar inslag om Joakim Lundell

I december 2020 gjorde journalisten Terje Carlsson ett radioprogram för Medierna i P.1 – Sveriges radio – om de förtalsanmälningar som fanns mot Joakim Lundell vid tillfället, någonting som inte uppskattades av Lundell, som gick till hård attack mot både journalisten och programmet. 
Lundell har senare friats från dessa anklagelser, något ni kan läsa om HÄR.

Joakim Lundell anmälde i sin tur Carlsson och Medierna i P1 till Granskningsnämnden för radio och tv, då han ansåg att de brast i fråga om opartiskhet och saklighet.
Joakim uppmanade även sina följare på Youtube att anmäla programmet till Granskningsnämnden om de höll med om hans kritik.

Joakim Lundells kommentar på Youtube där han uppmanar sina följare att anmäla inslaget om de anser att det brister i saklighet mm.
Bildkälla: Joakim Lundell Youtube

Nu har granskningsnämnden lämnat sitt yttrande och de friar Terje Carlsson och Medierna i P.1 från anklagelserna och anser inte att det strider mot kraven på opartiskhet och saklighet.

SAKEN<br /> Medierna, P1, 2020-12-05, inslag om en förtalsutredning; fråga om opartiskhet och<br /> saklighet<br /> BESLUT<br /> Inslaget frias. Det strider inte mot kraven på opartiskhet och saklighet.

Granskningsnämndens bedömning:

Inslaget behandlade en omtalad förtalsutredning där de två välkända influerarena A och B var inblandade. En sådan utgångspunkt ligger i linje med SR:s uppdrag att belysa, granska och stimulera till debatt och innebär inte i sig att kravet på opartiskhet åsidosatts. Granskningsnämnden konstaterar vidare att A medverkade i inslaget och kommenterade den pågående utredningen. Mot denna bakgrund strider inslaget inte mot kraven på opartiskhet och saklighet. Nämnden kan därutöver inte finna att det en av anmälarna anfört om att det utelämnades information i inslaget medför att SR agerat partiskt eller osakligt. I nämndens uppgift ingår inte att granska omständigheterna kring tillkomsten av ett program. Vad A anfört angående att den reporter som står bakom inslaget ska vara bekant med en juridisk företrädare till B förändrar inte nämndens bedömning i opartiskhetsfrågan. Vad anmälarna anfört i övrigt medför inte heller att inslaget strider mot de bestämmelser som gäller för SR:s programverksamhet.

Så här kommentarer Joakim Lundell saken till Bloggbevakning:

Det har ju granskats i snart 6 månader så har under tiden lämnat hela situationen bakom mig, och under tiden så har alla förtalsanmälningar lagts ner emot mig vilket förändrade synen för mig på det hela väldigt mycket. Det handlade ju om ett förtalsmål emot mig själva reportage och idag existerar inte det förtalsmålet mer. Därför känns det hela som det faktiskt kvittar just nu. Sen är jag inte så förvånad då i stort sätt alla anmälningar om just partiska inslag har friats senaste åren. ☺️ // Joakim Lundell

30 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Test

      Bra test! 10/10 ??

    Jag förstår inte vad grabben försöker säga.

      Tyckte han var väldigt tydlig.
      Han är inte förvånad över utgången men det gör inte så mycket för i och med att han vart friad har han lämnat det bakom sig.

    Cam, kan du inte skriva om Kenzas lägenhetsköp för 16,5 milj.? Jag är en av de som är nyfikna på lite gräv kring detta köpet samt vad huset på landet kostade?

      Men vad finns det att gräva fram? Fattar inte.

        Oj lord, jag skulle absolut inte använt mig av ordet ”gräv” märker jag. Jag är nyfiken på kostnaderna lägenheten, boendet på landet samt vad det är värt. Varför är det så konstigt? Jag själv kommer aldrig i detta liv kunna köpa något sånt dyrt, så är alltid intressant att höra. Läste i någon kommentar vad deras lägenhet var köpt för, annars skulle jag inte haft någon aning.

        Tänkte att denna blogg var ett sånt forum man kunde diskutera och få info om influencers lägenheter och husköp, men uppenbarligen inte enligt vissa personer. Blir starkt ifrågasatt här bara för att jag ställde en fråga, haha

          Ännu mer intressant när deras ena företag gick i konkurs också!

        En arkeologisk utgrävning kanske?

      En ärlig fråga, vad är det som ska grävas kring detta?
      Jag trodde att hon är en av få influencers som skulle ha råd med såna inköp. Vet att jag inte känner till henne mer än vad som stått på BB så jag har säkert missat mycket

        Vad är det som är så konstigt med att skriva ett inlägg kring deras lägenhetsköp? Blondinbellas hus skrevs det frisk om i tid och otid, men Kenzas köp får inte ens ett inlägg?

        Ja, klart jag kan ta reda på det själv men ärligt så intresserar det inte mig på den nivån att jag orkar ta reda på det själv. Men är absolut nyfiken, varpå jag skrev min förra kommentar.

        Alla är nyfikna på olika saker. Nu fick du
        också berätta att du inte tycker att det behöver skrivas om – då vet jag!

          Jag skrev ärlig fråga för jag undrade om det var något konstigt med köpet eller om det handlade om nyfikenhet på huset/lägenheten, dvs just för att undvika ett sådant svar som du gav mig. Varför skrev du så argt till mig?
          Jag menade inte att det inte var värt att skrivas ett inlägg om. Jag var nyfiken på vad inlägget skulle handla om.
          Om du hade skrivit att du var nyfiken på hur hemmet såg ut hade jag ju förstått det.

            Som jag skrev ovan så vet jag inte om det är ordet ”gräv” som var konstigt av mig att använda, kanske skulle skrivit något annat istället. Jag vet inte, kanske skulle vara intressant att veta vad de köpte huset på landet för, deras lägenhet för samt kanske vad man måste tjäna per månad för att komma upp till den summan – kanske något i den stilen? Skriva om hur det ser ut inuti också kanske som du skrev? Vet inte, kanske är att göra övertramp på deras privatliv även om det är offentliga handlingar vem som helst kan se? Det skulle säkert Cam bedömt bäst.

            Tråkigt att du tolkade mitt inlägg att vara argt, var inte meningen.

              Vad man måste tjäna kan man ju lätt räkna ut med bankernas egna räkneverktyg kring bolån.

                Jag är för lat och oengagerad för att gå in och räkna ut hos en bank. Det är det som är gött med denna blogg – att ha allt samlat i ett inlägg och bara gå in och läsa. Men eftersom man uppenbarligen måste motivera alla er till varför man vill ha en viss typ av inlägg, kunde jag istället struntat i att kommentera och istället lagt tiden på att gå in på valfri banks hemsida – absolut. Inte högt i tak i detta kommentarsfältet inte! Om det inte skrivs om Blondinbella dvs, då går folk all in med gräv och detaljer

              Resultatet för Kenzas eget bolag har varit flera miljoner de senaste åren, även om det gick åt skogen för Ivyrevel.

        Det är väl alltid kul att läsa lite om bostäder för fantasibelopp ?

          Ja, det tycker jag också eftersom man aldrig kommer kunna köpa för de summorna själv ??

          Ja men det är väl inget som kräver ett gräv?

            Lite möda krävs väl.
            Och att få det sammanfattat i ett enda inlägg vore najs eftersom jag är lat och inte tillräckligt engagerad.

      Då finns det väl intressantare saker att gräva om än en som köpt lägenhet och hus.
      Skrämmande vad folk ska ha reda på allt.
      Huset på landet kan du med all säkerhet ta reda på själv.

        Då är du nog på fel ställe om du tycker att det är ”skrämmande vad folk ska ha reda på allt”… Som jag skrev ovan kan jag absolut ta reda på husköpet själv, men är inte intresserad på den nivån att jag orkar – men absolut nyfiken såklart. ”Triss i Instagram” eller något om Jocke och Jonna är alltså mer intressant att skriva om för vissa, andra inte. Nyfiken på vad du tycker är intressant nog att gräva/skriva om på denna blogg.

    @gervide : skriv gärna om Sandra Beijers inlägg från idag, sååå bra skrivet om hur folk har betett sig på hennes blogg och varför det är riktigt olämpligt att spekulera i graviditet.

    https://www.aftonbladet.se/nojesbladet/a/0K5L1A/big-brother-tanjas-syster-mordhotad-infor-finalen

    Nu har t.o.m aftonbladet börjat skriva om det här men här ekar det fortfarande tomt?

      Tips.
      Starta en egen bloggbevakning där du tar upp alla ämnen du tycker är viktigt.

      Räkna dock med att de följare du får kommer tycka du fokuserar på fel saker.

        Jag tycker inte att Camilla tar upp fel saker, tycker hon ofta tar upp rätt saker och gör bra gräv. Däremot tycker jag att detta är väldigt aktuellt och viktigt att ta upp. Betydligt viktigare än de som tjatar om att lägga upp om att någon är gravid? Det här handlar ändå om allvarliga hot och förutom anhöriga har stora profiler inom branschen drabbats.

    Kan du inte skriva om Alex Schulmans (första) krönika i DN? Tydligen är 52 av 699 ord ”jag” (vilket ger 7,8 %).
    (finns på Reddit, r/Sweden)

      ?
      Så att vi kan konstatera att han är oskön och en allmänt kass skribent?
      Det visste alla redan.

    Snälla Camilla!!! Det är en sak med stavningsfel, ofullständiga meningar etc i egen skriven text, men när du återger mail eller andra yttranden så är det så svårt att hänga med när står helt fel. Det förstör så mycket i förståelsen för inläggen.

    På tal om granskning, hittar ej uppföljande inlägg om de kosmetiskt skapade borden?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.