Pinsamt eller planerat av KD och Sossarna?

KD la upp sitt Instagraminlägg för fyra dagar sedan och Socialdemokraterna la upp sitt för ungefär ett och ett halvt dygn sedan. 
Vad har egentligen hänt här?
Samma PR-byrå? En gemensam PR-kupp?

Är det här illa, eller riktigt riktigt smart?
Jag vet fan inte längre, särskilt inte när det kommer till politik. ?‍♀️

Den som uppmärksammade det hela först var @jokungen.podcast på Instagram.

120 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Sverige är inte världens soc kontor..

      Naturligtvis inte. Ekonomiskt bistånd betalas ut till personer boende i Sverige och som inte har någon annan försörjning, undantaget EU-medborgare som måste försörja sig själva om de flyttar hit. Men det är väl allmänbildning att veta det?

        Eu-medborgare kan komma hit och bli folkbokförda om de exempelvis visar en anställning om ca 5,5 timme per vecka och gör det troligt att de ska befinna sig här mer än 1 år.

        Sedan kan hela familjen ( även en ev make/makas familj) komma hit på sekundär uppehållsrätt, bli folkbokförda och därigenom ha fri tillgång till vård och vid behov även bistånd/bidrag. Allt detta grundat på en anställning om ca 20 timmar i månaden som ska ”försörja” eu- medborgaren plus familjemedlemmar och ev make / makas familjemedlemmar.
        Blir personen sedan ofrivilligt arbetslös efter 1 år så är uppehållsrätten, folkbokföringen och alla förmåner kopplade till detta kvar för samtliga personer, så länge ursprungspersonen är inskriven på arbetsförmedlingen.
        Om detta kallas för att försörja sig själva kan man ju diskutera?

        Info finns på Skatteverket.se för den som vill läsa på.

    Det är fruktansvärt med ekonomisk brottslighet. Jag önskar bara att de lagliga antal miljoner som plockas ut i vinster trots att företag levererar undermåliga förutsättningar för välfärd behandlades på samma sätt.

    En jävligt bra replik från Sossarna helt enkelt. Båda har poänger utifrån sina ideologier. Skillnaden partierna emellan är dock att det bara är Sossarna som tycker att det är ett problem att vinstdrivande företag plockar ut miljonvinster från välfärden.

      Jag upplever det precis tvärtom. De har skapt ett bidragsberoende samhälle där det inte lönar sig att jobba. Är mer team Ebba i välfärdsfrågor

        lol. Har du nånsin fått bidrag annat än rut och rot (sluta gorma om att det är avdrag, skillnaden är endast ideologisk). Jag har varit mycket sjuk och försökt överleva många år på ersättningar från fk och soc. Jag är genomtraumatiserad av den perioden i mitt liv då den innehöll extrema mängder kontroll, hot och en mycket låg, osäker inkomst. Soc ligger flera tusen under existensminimum då det inte höjts i paritet med inflationen och kontrollmekanismerna är sinnessjuka. Jag tror inte jag någonsin kommer läka från den fruktansvärda tiden i mitt liv och trots att jag fortfarande är för sjuk för att arbeta heltid gör jag det av tvång för reglerna är helt enkelt för hårda, och det innebär att jag hela tiden blir sjukare och har förlorat nästan alla mina vänner och definitivt allt som gör livet värt att leva.
        Uttala dig inte så här slappt om saker du inte förstår. Du ställer dig på fel sida. Om du någon gång behöver ersättning för sjukdom och arbetslöshet kommer du förhoppningsvis märka vilket hård och vidrigt samhälle vi fått. För övrigt har vårt välfärdssystem bantats så mycket att sverige inte längre kan beskrivas som välfärdssamhälle.
        Migrationsverkets ersättning är fö dom absolut lägsta och är mycket svåra att leva på.

        Dom enda som blir rika på bidrag är dom som redan är rika.

          Att bidragen är låga håller jag inte med om. Är ledsen för din upplevelse och tråkigt att det är så för dig. Men jag jobbar på myndighet och ser familj efter familj låtsas skilja sig för att håva in underhållsstöd, barnbidrag, vårdbidrag mm. Vissa familjer får ut 40-50.000 kr (inte ens överdriven summa och ibland blir jag ledsen när jag själv sliter på samma myndighet och får ut lite över 20.000) och då jobbar antagligen ena personen svart ovanpå det. Tyvärr upplever jag det som att det blivit värre sedan socialdemokraterna tog makten, men det är ju på bekostnad av personer som dig som faktiskt behöver pengarna och inte letar kryphål att klämma ut så mycket pengar som möjligt.

            Vad är det för myndighet om jag får fråga? Jag delar michelles upplevelse, dock med skillnaden att jag var barn och min mamma var den som var sjuk. För oss som har vuxit upp på existensminimum är fördomen att folk skulle VÄLJA att leva på bidrag fullständigt befängd. Erfarenheten av att leva i så fullständig ekonomisk otrygghet lever kvar som ett trauma även i vuxen ålder och även om det har gått bra för just mig så är det ingen erfarenhet jag önskar någon.

            PS. Skänk gärna en slant till Majblomman (som inte hade behövts on vi hade haft ett fungerande bidragssystem)!
            https://majblomman.se/digital-insamling/

              Förmodligen Försäkringskassan eftersom det är dessa som handlägger och utbetalar barnbidrag, vårdbidrag och underhållsstöd.

              Nej, jag tror helt klart det finns många personer som behöver gå på bidrag som är för sjuka för att arbeta. Min mamma är ett exempel. Men som en person som sett andra sidan är systemet vi har nu gjort för otroligt mycket fusk – som tar från dom som faktiskt behöver. Som gör att bidragen för dom som inte fuskar blir sämre. Det ena utesluter inte det andra. Men vi behöver ha en regering som städar upp ordentligt och ser till att bidragen hamnar rätt så att de som behöver också kan få en skälig tillvaro.

                Jo, men det du påstod var ju att bidragen inte är låga och inte att det inte fanns de som är i behov av dem.

                Fast detta har det pratats om i flera år och inget händer. Och verkar som svenskar bli fattigare och får köa i soppkök. Hemskt.

            Jag misstror dig inte men har svårt att tro att en person kan få ut 40-50000 kr i månader från FK.

              Det är sant, föräldrapenning, barnbidrag + flerbarnstillägg, vårdbidrag för 1-2 barn, bostadsbidrag ( två föräldrar som är ”skilda”), underhållsstöd. Krävs ju några barn men vissa gör det som ett karriärsval.

                Varför finns ens flerbarnstillägg?? Det är det mest idiotiska.

                Men försäkringskassan har väl, tillsammans med fler myndigheter, fått extra pengar från regeringen för att kunna lägga mer resurser på att komma till rätta med bidragsbrott? Jag tänker att om du som handläggare har så starka misstankar om att någon skilt sig ”på låtsas” för att kunna få bidrag, bör utreda det specifika fallet vidare och inte bara betala ut pengar slentrianmässigt.
                Mvh, person anställd på annan myndighet.

                Kan du ge några faktiska källor som stödjer detta istället för att bara dra det ut luften?

                  Varför måste man alltid ha en källa och statistik här? Gå och googla själv förfan, så kommer du får upp alla tillägg du kan komma att få

                    För att om man påstår något är det bra att kunna hänvisa till något som stödjer det? Rätt normalt att kunna förvänta sig det.

                  Det är bara att läsa på exempelvis försäkringskassans hemsida.

            Själv gick jag in i väggen av att ta hand om min utförsäkrade mamma ekonomiskt. FK bedömde att hon kunde ta ett normalt förekommande jobb där man ligger ner och kan jobba under morfinpåverkan. Så nu kommer ännu mindre in i statskassan.

              Jag skulle söka jobb där jag inte behövde tänka och koncentrera mig. Blir så less på denna myndighet.

            Men då handlar det inte om att bidragen är höga. I det fall du nämner handlar det om bidragsbrott. Eller menar du att en familj (utan bidragsbrott) med flera barn kan få ut 40 000-50 000 kr i månaden?
            Mvh en som jobbar med försörjningsstöd.

            Jag jobbar som soc. sek på ekonomiskt bistånd och instämmer med J s kommentar kl 07:20. Vissa familjer får ut dubbelt så mycket som jag och min familj har ut, och så vet man att de jobbar svart men kan inte bevisa det. Tyvärr är detta ett reellt problem som jag och mina kollegor stöter på varje dag. De allra flesta lever inte gott på bidrag, men alldeles för många gör tyvärr det.

              Jag jobbar också som socialsekreterare på ekonomiskt bistånd och har aldrig varit med om att en familj får ut dubbelt så mycket som en förvärvsarbetande familj. Vid ansökan om ek bistånd räknas i princip alla inkomster med. Jag menar inget illa men undrar bara hur personer kan vara aktuella hos er om de har månadsinkomster som är dubbelt så mycket än vad jag antar en familj med två förvärvsarbetande vuxna har?

          Trollar du? Bara för att någon inte tycker som du så är personen inte insatt eller ”FÖRSTÅR inte”?

          En vän till mig har ADHD-diagnos och är runt 30. Har aldrig jobbat eller gått i gumnasiet men bor i hus med flera barn och blir aldrig ifrågasatt gällande bidrag – nu tickar det in varje månad likt en säker inkomst och har gjort det i över ett decennium. Det var lite tjaffs i början i något år, för femton år sedan, men nu bryr sig ingen. Tror det finns en extrem skillnad i hur lätt det är med bidrag.

          Det blir så skevt. Hur ska man kunna strypa bidragsfusken utan att de som är drabbade på riktigt inte drabbas ännu mer?

          Det känns så sjukt att läsa om hur folk kringgår systemet. Hur enkelt det verkar vara? Ofta folk som inte ens behöver mer pengar. Samtidigt som jag också upplevt (både personligen och genom närstående) samma helvete som du beskriver. Hur går det ens ihop?

          Har en närstående som blivit förlamad och som inte kan röra sig utan hjälp. Som man tydligen tyckte var arbetsför och fullt kapabel att pendla till jobbet med buss och därför inte behövde bidrag. Hon kunde inte ens gå från vardagsrummet till köket.

          Det är så jävla sorgligt alltihop bara.

        Vilka bidrag tycker du att man ska strypa eller minska ner? Barnbidrag, studiebidrag, bostadsbidrag, starta eget bidrag, sjukbidrag, tandvårdsbidrag, etableringsbidrag, föräldrapenning, underhållsstöd, maxtaxa i förskolan, eller vilka…..?

          Vi kan börja med flerbarnstillägg -ta bort det. Underhållsstöd ska alltid vara återbetalningsbar så som i Danmark, sen kan man ansöka om anstånd för att skjuta upp skulden och eventuellt få eftergift efter bedömning om att aldrig kunna betala tillbaka men den ska aldrig vara ett bidrag och incitament för låtsas skilsmässor.

            Kan hålla med dig om flerbarnstillägget. För mig är det ”enbart” 150kr extra varje månad, och jag förstår att för vissa behövs dessa extra, men majoritet behöver inte dessa 150kr extra.

              Håller med, det borde bli billigare för varje barn iom allt man faktiskt kan återanvända. Förstår inte vad som rättfärdigar att man behöver mer pengar för att man har fler syskon?

                Jag håller med om att det borde slopas, men klart med fler barn har större utgifter. Mer mat, fler fritidsaktiviteter, större bil, fler födelsedagspresenter osv. Med det sagt tycker jag inte att man ska skaffa fler barn än vad man har råd med alternativt skaffa fler barn för att få bidrag. Men tror stora familjer har fler/större utgifter

            Barnbidraget kan även börja behovsprövas.

              Verkligen!! Vi behöver inte barnbidraget och istället ger vi till andra.

              Grejen är att byråkratin kring behovsprövning kommer att kosta mer än att bara ge ett platt bidrag. Samt när en inför en gräns så kommer det komma en massa följder, som måste utredas osv osv.

              Det ger helt enkelt ingen nytta att behovspröva det. Vi behöver dra in där vi ser nyttan, RUT-bidraget skulle helt klart kunna stramas åt tex. Pengarna som rinner bort till företag som Kry mfl behöver stoppas upp, bara det att ett av de där vårdappföretagen registrerade typ alla läkare i Värmland när de flesta vårdsökande bodde i Stockholm ärju helt oacceptabelt slöseri med skattepengar.

                Man behovsprövar ju alla andra bidrag, varför inte barnbidraget, som väldigt sällan går till det det instiftades för från början.

                M
                Detta om att administrationen skulle vara dyrare är en gammal myt som iom att allt är helt datoriserat och automatiserat inte stämmer längre tex om vi sätter gränsen vid när man betalar statlig inkomstskatt eller (och) ett maxtak på bägge föräldrarnas inkomster.

              Detta! Alla är inte i behov av barnbidrag och borde vara baserat på inkomsten per hushåll.

              Hållet med, barnbidraget ska verkligen behovsprövas. Och jag tycker till och med att det borde avskaffas. Om du behöver en tusenlapp extra per barn varje månad för att gå runt borde man kanske inte skaffa barn för att man inte har råd. Ser hellre att vi får en fungerande bostadsmarknad i Sverige med priser och hyror som är bättre anpassad till lägre löner. Så behöver låginkomsttagare inte få femtioelva bidrag för att få ekonomin att gå runt. Det är sjukt att exempelvis vårdpersonal har så låga löner att de måste få tillbaka skattade pengar i form av bidrag för att kunna få ekonomin att gå runt. Avskaffa bostadsbidraget och barnbidraget och höj lönerna istället. Skulle bli mycket mindre administration.

                Hellre ta bort det helt och hållet än att behovspröva. Kommer annars bli en massa fusk och byråkrati kring vem som har rätt till bidraget. som i sin tur också kostar pengar.

                Och du förstår inte att man kanske har råd med barn när man skaffar dem men sedan blir sjuk/förlorar jobbet..?

                  ”Och du förstår inte att” måste vara det mest idiotiska sättet som finns att inleda någon form av poäng.

                  Jo, men då är alternativet att du får bidraget när du har problem, precis som alla övriga bidrag. Inte från början.

                09:56 Du glömmer den inte helt oväsentliga detaljen att det i förlängningen är barnen som straffas för att deras föräldrar inte ”hade råd” att sätta dem till jorden…

        Precis, bidrag som RUT, ROT, subventionering av all utveckling i företag tex när det gäller miljö, stora bidrag i form av anställningbidrag, jobbavdrag osv. Borgligheten har verkligen gjort både företag och deras ägare beroende av olika bidrag och avdrag. Frågan är ju varför inte dessa ska bidra till vår välfärd. Man pratar om marknadsekonomi och att stå på egna ben men sen så fort det är en kris ska företagen har mängder med pengar av staten. Varför bidrag till stora vinstbringande företag i pandemin?

          Vart tror du majoriteten av skattepengarna som betalar ut bidrag kommer ifrån? Företagen. Går många företag under i pandemin = mindre skattepengar till kassan

        Team Ebba i välfärdsfrågor, du menar emot välfärd?

      Nja, sossarnas väljare tycker ju det, men av någon anledning tycker inte partiet det. Av en ren händelse har ett antal sossepampar blivit rika genom välfärdsentreprenörskap, men det är nog bara en slump.

      Jag har lite svårt att se var brytpunkten går. Är det vid större företag som driver skolor? Eller även om en kommunal skola köper en it-tjänst eller ett städ-avtal från ett företag?

      I båda fallen är det ju upp till staten eller den kommunala skolan att granska vad de lägger pengar på, och om det inte görs så blir det ju pannkaka i vilket fall.

        Det är en väldigt enkel fråga. I de flesta andra civiliserade länder kan skolor inte drivas av vinstdrivande företag. De får drivas av stiftelser, och självklart får de hyra städare, datatekniker eller vad de vill. Poängen är skolan som sådan inte skall drivas i syfte att ägaren skall tjäna pengar. Det systemet funkar utmärkt i massa kapitalistländer, så det skulle kunna funka även i Sverige. Men både sossar och moderater har kompisar i riskkapitalbolagen som gärna ser att de kan berika sig på detta, så därför genomförde de det.

    Klippet ang Marcell som filmar när han kör bil: I Emilias försvarstal säger hon att de kör upp på deras gata därav anledningen till att hon inte sa något. Mm Yeah right! De kör på 80-vägen genom Märsta mellan de två stora rondellerna ?

    Jag hoppas sossarna tänker på det också. För just nu håller de och Miljöpartiet att driva Sverige i botten tyvärr

    Sossarna har sett till att välfärden är en bankomat.

    Ett tydligt exempel på det är att det behöver komma thailändska bärpockar till våra skogar.

    Vi har massarbetslöshet bland nyanlända men bidragen är så höga att det lönar sig att sitta hemma istället för att plocka bär.

    Det är kravlös bidragspolitik i sann sosseanda.

      Varför tror alla att bidragen är så höga, man måste ju fortfarande ha mat på bordet, kläder till barnen och råd med hyra? Samt att det kan ju vara så att lönen till thailändska bärplockare är slavlöner? Det vet jag dock inget om ska jag säga, det kanske går utmärkt att leva på en bärplockarlön i Sverige utan att bo i en trasig barack utan el och vatten.

      Om det är så bra att plocka bär, varför plockar inga svenska ungdomar bär då? Vi har hög arbetslöshet i den gruppen också.

        Ungdomarna är för lata och har alltid fått allt serverat på ett silverfaaaat

      Det låter konstigt att ta för givet att någon vill slippa arbeta. Varför skulle någon vilja det, man hamnar helt utanför samhället och vardagen blir oftast både asocial och icke produktiv. Jag tror det är ytterst få som på riktigt väljer ett sådant liv.

    Tycker KD hade många bra förslag, bla att det ska vara en myndighet som betalar ut allt. Nu kommunicerar inte myndigheter med varann vilket innebär att organiserad brottslighet utan några problem kan hämta pengar överallt. Svensk välfärd har byggt på att folk är hederliga, tyvärr har det gjort oss till ett tacksamt smörgåsbord för kriminella. Jobbar inom äldreomsorgen och man hör aldrig något annat än besparingar, vilket gör att personalen jobbar på minimibemanning. Det leder i sin tur till att äldre mår sämre och tom ramlar och skadar sig. Hade inte behövt vara så om kriminella inte hade kunnat utnyttja våra skattepengar på det vidriga sättet.

    Socialdemokrater. ?
    Team Ebba, men jag skulle nog ändå välja att skjuta mig i foten än att stödja någon.

    KD vill bara ha privata välfärdsföretag som ska göra ägarna rikare, samtidigt ska vi alla skattebetalare vara med och betala. När rika får bidrag heter det avdrag, när vanliga människor får sjukpenning, a-kassa m.m ska vi skämmas och känna oss tärande trots att vi har betalat via skatten till detta.

    Blä för Ebba!

      Exakt. Handlar mest om vems ficka man vill att pengarna ska hamna i, hutlösa vinster eller tillbaka i verksamheterna. Bästa vore att avskaffa privatisering.

        Och öka ineffektivisering?

          Ja, det var ju målet med friskolereformen t ex. Man såg också andra skolor framför sig, t ex föräldrakooperativ som tog över små skolor på landet.

          Tyvärr blev det ju inte så och det visade sig att man inte kan effektivisera skolor i evigheters evighet. Eleverna mår inte bra av stora klasser och lärare blir utbrända.

          Kom ihåg att varje skolreform sedan 1980 har (L) legat bakom.

            Det är ju dock ett problem som båda blocken är skyldiga till, men kanske framförallt vänstern.
            Välfärden har inte expanderat i samma takt som befolkningen de senaste 20-30 åren, vilket får till konsekvens att vården, skolan och andra offentliga instanser blir lidande.
            Väldigt många av dagens problem grundar sig i att vi är för många människor helt enkelt.

              Menar du att vänstern är ansvarig för liberalernas skolpolitik? Eller för att vi tillåter vinster i välfärden?

            Jaja du hatar högern, vi fattar.

              Hatar verkligen inte högern, men jag tycker att det är ett problem att vi som är emot det här systemet alltid utmålas som vänster.

              Jag är lärare och väldigt många lärare, oavsett politisk hemvist, tycker att det här ersättningssystemet är fel. Tyvärr är vi väldigt många som inte vet vad vi ska rösta på eftersom V är det enda partiet som tydligt vill ändra på detta. Innan har ju många lärare röstat på L, men de gör tyvärr ingenting för att ändra detta utan tycker bara att det är bra. De flesta som är mot detta är nog inte vänster och är inte mot friskolor utan bara mot ersättningssystemet.

      07:34 håller med. Skillnad vem som står med mössan i handen och bugar. Vidrig människosyn. Lätt att säga för politiker med svinhöga löner. Fy.

      Det enda sossarna är bra på är att spendera andras pengar…

        Och vilka pengar spenderar en borgerlig regering? Ur sin egen ficka? Tror du RUT/ROT-avdraget är sponsrat av ByggMax?

    Vissa överlever knappt när de exempelvis blir sjuka och helt plötsligt inte kan jobba. Andra får maxade bidrag så de klarar sig gott i år efter år. Det är skillnad på folk och folk, om man säger så.

    Jökungen podcast är verkligen super för den som är det minsta politiskt intresserad!

    Är det vara jag som tycker liknelsen med bankomat känns så himla gammal? Har inte använt en bankomat på nästan 10 år! ?

      Är långa köer i stockholm till bankomat dagligen.

    Sossarnas är ju en smart replik på KDs. Marknadsskolor, typ IES, Thorén, Jensen osv, ägs av riskkapitalister som har kommit på att detta är ett bra sätt att tjäna pengar.

    De lockar till sig de billigaste eleverna men får samma ersättning som kommunens skolor trots att de inte erbjuder skolskjuts, har ett lägre antal behöriga lärare, sämre tillgång till t ex skolsköterska och kurator samt sätter glädjebetyg (alltså större skillnad på resultaten på nationella proven vs slutbetygen).

    Kommunen blir av med kanske två elever per klass och därmed skolpengen för dem, men har samma kostnader för lokaler och personal. Om kommunens skolor inte klarar budgeten då utan behöver extra pengar får friskolorna samma pengar.

    Detta är inte åsikter. Det är tydliga och lättillgängliga fakta.

    En stor del av skattepengarna till skola och vård hamnar i de här bolagen som gör enorma vinster.

    Rekommenderar er alla att läsa på hos Tankesmedjan Balans.

      Men sossarnas kom efter KD´s.

      Vems är citatet?

        Irene Svenonius (M), ansvarig för sjukvården i Stockholm, sa det för två år sedan i ett uttalande.

        KD lånade det nu för att de tycker som hon, ang folk som får för mycket bidrag.

        S gjorde en parafras på det eftersom de tycker att för mycket skattepengar går till riskkapitalister som äger t ex Kry och Engelska skolan.

          Det är ju bara en fråga om ideologi.
          Själv tycker jag det går för mycket skattepengar till arbetsföra människor som inte vill jobba.
          Har haft användning av både Kry och Engelska skolan dock..

            Att du har haft användning för det betyder ju inte att det är rätt finansierat. Du har ju inte betalat för den faktiska kostnaden tex. Du använder ju bidrag för såväl Kry som skolan.

            Jag kan verkligen verkligen inte förstå att det finns en enda person som samtidigt säger sig värna om att vi använder våra skattekronor rätt och sen accepterar hur det bokstavligen flödar ut skattepengar rakt ner i riskkapitalisters fickor? Det är liksom inte höger eller vänster. Det är ett fullständigt slöseri.

            Och de som drabbas hårdast är de som redan ligger ner, titta på hur Stockholm just nu behandlar barn med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, genom att omöjliggöra en fungerande skolgång slås de här barnen och deras familjer ut ur samhället och det skapar en stor grupp vuxna som hade kunnat vara arbetsföra med så lite extra resurser om de där resurserna bara satts in på rätt plats, tidigt i skolan alltså.
            https://www.autism.se/rapporter%5E2

            Absolut är det en fråga om ideologi vad man tycker om det här systemet.

            Men det är fakta att skattepengar betalas ut som vinster i välfärden.

        Repliker tenderar ju att komma efter…

      Hade de kommunala skolorna kunnat hålla en hög kvalité hade det kanske inte funnits samma efterfrågan på ett alternativ. Hos oss öppnar en friskola till nästa höst och alla klasser är redan fulla pga hur illa skött den kommunala skolan är.

        Det där blir ond spiral. Kommunerna minskar på skolornas ersättning enligt tanken om NPM, att allting går att effektivisera. Ofta ser det ut som att de får en lika stor budget, eller till och med större, men lokalkostnader och löneökningar gör att den i verkligheten blir mindre.

        Folk blir upprörda och byter skola. Helt förståeligt.

        De kommunala skolorna får då mindre pengar men har kvar samma personal och samma lokaler. En friskola kan säga att de bara tar emot 25 elever. En kommunal skola får inte sätta stopp. En kommunal skola måste dessutom erbjuda plats till de elever som vill börja om en friskola lägger ner, och det har vi ju sett ett antal gånger.

        Friskolan har inte lika många specialpedagoger eller lärare per elev. Det innebär att ”dyrare” elever som behöver mer hjälp ofta (inte alltid) inte får den hjälp de tycker att de behöver och går på kommunal skola, som måste erbjuda den hjälpen.

        Dyrare elever på kommunal skola än på friskola, men med exakt samma ersättning, gör att de kommunala skolorna inte kan hålla sin budget. Friskolorna får då retroaktivt bidrag, fastän de till och med kan ha lagt ner, eller blivit uppköpta, och de kommunal skolorna blir ännu fattigare –> fler väljer friskola osv osv osv.

        De flesta som är emot det här är inte mot friskolor utan ersättningsmodellen som gör att man kan plocka ut så mycket pengar i vinst.

          Jag förstår hur du tänker men det går inte alltid att skylla på pengar. Att försöka stoppa trakasserier kostar inte massa pengar, inte om man gör det direkt när det uppstår. att låta ”bättre” elever utvecklas kostar inte massa pengar, ofta behöver de t.ex. bara en svårare mattebok och så är de nöjda. Att faktiskt följa läroplanen i alla ämnen kostar inte massa pengar, utan det förväntas att det ska göras. Allt detta gör att vi kommer flytta vårt barn till friskolan när den öppnar, hade skolan idag inte haft dessa problem skulle vi inte funderat på en flytt.

        Och mitt barns fantastiska kommunala skola är på väg att lägga ner pga barnen har börjat på en ny friskola i närheten.

          Men om den är FANTASTISK varför skulle då folk söka sig till den nya friskolan? Finns ju uppenbarligen ett missnöje med den nuvarande skolan eftersom de söker sig därifrån.

      OBS att Sverige är det enda landet i världen med det här systemet med fritt vinstuttag från skattepengar i välfärden. Chile hade det innan men har gått ifrån det eftersom det blev så dyrt att ge skattepengar till de som äger skolor, sjukhus och vårdcentraler.

      Så när folk säger att det är kommunistiskt att inte ha friskolor är det lite konstigt. USA kommunistiskt? Frankrike? Sydkorea? S

        Vad menar du med ”fritt” vinstuttag?

          Att det inte finns något tak för vinsterna. Av våra inbetalade skatter tas flera miljoner ut i vinst av bolag som äger skolor och vårdcentraler.

    Jag trodde du avböjde diskussioner som rör politik här? ?

      Inkonsekvens är konsekvent

      Kommentarerna måste ju bli fler vad passar bättre än en hånfullt inlägg om IL igår som sedan följs upp med en politisk diskussion idag? Fast i det här inlägget är det ju såklart PR-byråernas drag som ska diskuteras, inte de faktiska kampanjerna.

        Kommentarerna behöver inte bli fel, varför tror du det?
        Hellre färre rimliga kommentarer än en massa jäkla tjafs. 😉

    Visst är Socialdemokraternas inlägg en parafras och ett svar på KD:s?

      Japp

      Tänker att båda bara använt en slogan och att människor läser in för mycket.

      Om S svarar att de avsiktligt använde samma slogan så ja, men om det var av tillfällighet så nej tänker jag.

    Ebba använder Säpo som taxi till sin influencerpolare Margaux. Innan hon klagar på andra kanske hon ska titta över hur hon själv utnyttjar systemet…

      Är noll fan av varken Ebba eller Margeaux, men Säpo hade liksom jobbat oavsett om de skjutsade hem M eller satt och stirrade in i en vägg. Deras löner blir liksom inte dyrare för att de skjutsar runt Ebba och hennes kompisar.

    Sverige är ett land där det inte lönar sig att jobba hårt och sedan få unna sig att vara rik. Alla fattiga bara klagar på att alla rika är så rika och att det är så ojämställt och har aldrig någonsin ställt sig frågan om vad de rika har behövt gå igenom för att vara där de är idag..
    Jag själv jobbar stenhårt just nu med plugg och extrajobb, skitlön och studiebidrag, men inte fan sitter jag bitter på alla andra som slitit som djur och nu sitter i sina fina villor och har det gott. Jag själv vet att jag kommer ha det väldigt bra ställt i framtiden men det kommer från HÅRT SLIT, många timmars ångest och uppoffran. Därför är det så jävla sjukt provocerande att folk klagar på att man får så lite bidrag, och man tjänar så lite, hej och hå. MEN JOBBA HÅRDARE DÅ!! Och pallar du inte det, nej men klaga för fan inte då på de som är rika och har det bra ställt för det kommer fan från att man kämpat och lagt ner tid och energi.

    Så jävla trött på detta kommunistland att alla ska ha det exakt lika. Men vad skulle då motivera folk från att jobba hårt? Om en trött jävla slashas tjänar lika bra som en person som pluggat i 8år, jobbat extra på det, jobbar dygnet runt, och blir rik.

    KAN FOLK SLUTA HATA PÅ RIKA!!

      Du måste ju vara ett troll? Nog förstår väl du också att det ofta är de med lägst löner som jobbar hårdast?

        Nej, så är det inte. Det förstår du också om du tänker efter. Eller så ingår du i en snäv grupp av låginkomsttagare och saknar insikt och kunskap. Det är okej.

          Ok hej klassförakt! Låginkomsttagare= saknar insikt och kunskap? Skrämmande människosyn. Själv är jag högutbildad så där sprack din fördom. Har du träffat en kroppsarbetare?

      Fast precis ingen här ”hatar på rika”. Jag missunnar ingen att vara rik, det är en icke-sak. Hur vi fördelar våra skattekronor däremot är inte en icke-sak och där har jag tex svårt att se hur någon med skyhög inkomst kan få bidrag för att någon annan läser läxorna med hens barn samtidigt som skolor bryter mot skollagen dagligen, delvis pga för få resurser.

      Just att Sverige bekostar studier via skatten är ju ett exempel på hur just hårt arbete lönar sig. Annars hade det spelat ännu större roll vilken hälsa och inkomst dina föräldrar har och inte vad just din kapacitet är, eller hur?

      Du låter faktiskt ganska bitter, det finns en massa människor som är rika utan att slitit särskilt hårt och det finns en massa människor som är fattiga fast de slitit hårdare än de flesta. Livet är inte rättvist. Var glad att du har hälsan och möjligheterna att slita hårt och njut av vetskapen att det du tycker är viktigt och motiverande för dig, en hög lön och att bli rik, antagligen kommer att slå in. Grattis.

      Jag håller med dig till fullo! Sverige har ett bra system för att alla ska kunna plugga vidare. Man väljer själv vad man vill satsa på men alla har möjlighet till studier, bra jobb och ekonomisk trygghet i Sverige. Det gäller bara att satsa med plugg och extrajobb för att bygga sin framtid. Men med det sagt krävs uppoffringar. Folk är inte villiga att gå utanför sin komfortzon. Jag har pluggat, har flera extrajobb och kunnat spara ihop till en kontantinsats under studietiden. När pandemin slog, hade jag fler extrajobb och buffert utifall att något skulle hända. Nu har jag landat ett bra betalt jobb, med två kandidater och flyttar in i min egna lägenhet om en månad. Skyll inte på att du inte har möjlighet, du har bara ursäkter. Ursäkter som gör dig fattig.

        Folk som du får det verkligen att krypa av obehag inuti mig.

          Förvånas över hur man kan plugga på högskolan och ändå inte vara tillräckligt bildad i något så infantilt basic som omständigheter och förutsättningar? Samhällsstrukturer? Arv och miljö? Socioekonomiska möjligheter? Ings klockor som ringer vid dem orden? Helt tyst där uppe?

        Grymt jobbat med både studierna och grattis till lägenheten. Men om du nu skulle bli sjuk och inte kunna arbeta mer skulle du då tycka att jo det är ju faktiskt rätt åt mig att leva på bidrag och leva på en betydligt lägre inkomst för att du inte kan arbeta mer?

        I Sverige kan alla plugga vidare men alla kan inte ha arbeten med hög lön. För det finns massor med yrken som behövs för att Sverige ska gå runt. Det egnas folk som städar på sjukhus för att specialistläkaren ska kunna operera och kunna ta ut sin höga lön. Det behövs någon som tar hand om högsta chefens barn på förskolan. Det behövs någon som kör kollektivtrafiken för att andra ska kunna ta sig till jobbet. Alla behövs.

      Avsaknad av följande perspektiv i din text tyder på att du helt saknar verklighetsuppfattning;
      – En ”trött slashas” (jag antar att du syftar på bidragstagare?) kommer aldrig vara i närheten av att ha samma inkomst som en medelinkomsttagare, ännu mindre en höginkomsttagare
      – Massor av folk har pluggat väldigt många år till yrken som inte gör dem rika. Hur passar det in i din ekvation?
      – En hel del är superrika utan att ha behövt jobba speciellt hårt. Hur passar det in i din ekvation?
      – En hel del är faktiskt superrika utan att någonsin ha lyft ett finger – Vad gör vi med dem? Om det krävs en hög motprestation i form av slit och ångest för att få leva över existensminimum, bör vi ju rimligtvis förbjuda all form av arv och nepotism helt och hållet.
      – Människor har olika förutsättningar. Det finns de som rakt av inte kan jobba pga fysisk eller psykisk sjukdom eller skada. Det finns de som rakt av inte kan plugga. Det finns de som måste hjälpa till att försörja sin familj från ung ålder. Det finns de som råkar ut för olika former av trauma som förändrar deras förutsättningar. Att du klarar att plugga och jobba som du gör betyder att du har förutsättningarna – fysiskt, psyiskt, logistiskt, psykosocialt osv – för att göra det.

      Jag har inget emot att folk är rika, däremot finns det fan inget behov för någon att typ vara mångmiljardär. Den som tycker att det är rimligt att folk med sämre förutsättningar än du ska svälta för att du själv ska kunna ha fler nollor på ett bankkonto än du och din familj kommer kunna spendera under er livstid behöver se över sin människosyn. Och rik, på så sätt att du kan bo i ett stort hus, ha båt och bil, åka på semester, ge dina barn allt de vill ha och aldrig behöva oroa dig för att ha mat på bordet kan du bli i Sverige.

        Jag tänker det inte borde påverka om någon är mångmiljadär. Så länge de inte använder pengarna för att köpa upp all mat ur matvarubutiken så måste butikerna hålla sina priser på en nivå som icke-miljadärer köper för. Det drar ned inflationen något bara då pengarna försvinner ur cirkulationen.

      Håller med. Var med en gång när min kompis och hans morsa skulle köpa en ny frys, men så fick de 1000kr rabatt så då ringde morsan till sitt jobb för att ta ledigt. Blir ju inga besparingar på det sättet. Sonen verkade ta efter och jobbade så lite som möjligt om ens alls, och frågade mig och antagligen andra om pengar för att köpa pizza. Gav aldrig honom några pengar.

    Men hur komiskt är det att KD skriver om bidrag när det har uppdagats att många inrättade i KD har fuskat med bidrag? Ebba säger emot sig själv både här, med sjukvården i början av corona, med allt! Har ngn en skämskudde att låna ut till henne?!

      Haha min uppfattning är att man inte riktigt kan peka finge åt Ebba i dessa frågor och i samma sammanhang låta bli att göra detsamma mot S vars grundmentalitet är detsamma du anklagar Ebba för fast tusen resor värre. Haha. Ebba är inte felfri och det finna absolut mer att önska, men röstar på henne en miljon gånger före jag röstar på S, hon har i alla fall hållbara grundtankar, även om hon trampar snett ibland. S politik går det inte ens att få ihop från början, finns absolut inget att vinna genom deras visioner.

        Ja gillar din kommentar och du har också rätt till din åsikt eftersom vi bor i ett demokratiskt land. Vem vet hur det kommer bli när sådana som du rösta på KD som egentligen är SD bakom en annan titel? Vi har större problem att ta hand om just nu: skola, corona som dödar folk, miljön m.m. vi kanske inte ska stötta Ebba som bara är ute efter husköpet och att festa.

          Med det inte sagt att jag röstar på KD* borde jag tillagt i kommentaren ovan. Men din poäng kvarstår dock, då jag röstar på M, men KD skulle vara mitt andrahandsval.

          De frågor du nämner har jag dock mycket högre förtroende för högerns politik inom än vänsterns. Och de punkterna, tillsammans med sjukvård generellt, äldreomsorg, polis, brottslighet, försvar, välfärd i stort, och integration, med mera, är anledningen till att jag röstar höger.

          SD har många stolpskott (milt uttryckt) inom partiet, och förhoppningsvis rensas de ut på löpande band ju högre upp partiet tar sig, men min uppfattning är oavsett att den skada vänsterns politik gör för Sverige kommer bli ohanterbar, och olösbar inom en snar framtid, och i det fallet är det som att välja mellan pest eller kolera, med undantag att högerpolitik enligt min uppfattning i alla fall skulle kunna neutralisera, och på sikt förbättra, katastrofläget och i och med det minska dragkraften mot ytterlighetspartier på både vänster- och högerskalan.

            Jag respekterar ditt val och det verkar vara väldigt genomtänkt. Du är påläst. Jag tolkade din första kommentar som att det var KD som du vill rösta på. Måste säga att det är kul att diskutera med dig 🙂

            Här instämmer jag totalt med dig. Enda skillnaden är att jag inte håller med om att lösningen är att rösta mer höger. Ju mer plats SD får desto sämre kommer det att gå för Sverige, tror jag. SD vill att Sverige ska avgränsa sig mer och mer och så som världen ser ut just nu går det inte.

            Exempelvis: Förutom deras självklara rasistiska inställning så vill de även begränsa samarbetet med EU mycket. Det går inte för Sverige att avgränsa sig på det sättet. Vi ser idag att Sverige undviker att avgränsa sig mot resterande länder även om det skulle minska smittspridning därför att landet klarar det inte. Eller vad säger du?

    Är inte liknelsen vid en bankomat märklig?? Man kan ju inte ta ut pengar från en bankomat om man inte har pengar på kortet…… Har verkligen inte dom associationerna till bankomat som S och KD verkar ha. Inte sammankopplat med något ”gött” öht. Förstår ngn hur jag menar?

    Otippat att en massa barnlösa Gretakopior här inne slår hårt på flerbarnstillägg och barnbidrag med olika motiveringar: bidrag till barn är det sista jag skulle röra men så är jag en flerbarnsmamma själv dvs en vuxen människa – inte en barnlös feminist
    Det är för övrigt rimligt att ta bort de flesta bidrag och ersätta med ex.v skattelättnader istället. Men just barnbidraget är ett symboliskt bidrag till alla svenska barn och det tycker jag ska stå kvar. Varför? Inte för att min familj behöver det, jag nolltaxerar och min man har bolag i andra länder så vi skulle bli beviljade barnbidrag om det inkomstprövades trots en myclet god ekonomisk situation, samtidigt som vi i dagsläget bara sparar det i en indexfond åt barnen så att det ska växa till dess att de är vuxna. Vanliga medelklassfamiljer skulle bli av med bidraget, och det är kanske där det faktiskt behövs. Ta bort bidrag från icke-produktiva samhällsmedborgare istället – barnlösa kvinnor först? Ni gör ingen nytta (sk arbete i offentlig verksamhet är bara slöseri med de allmänna finanserna).

      Menar du att barnlösa kvinnor som arbetar inom offentlig sektor som tex lärare, vårdpersonal, socialsekreterare osv inte gör ngn nytta? Är detta inte arbete för att verksamheten finansieras av skattepengar? Känns som om du inte har en ankng om vad offentlig verksamhet är för något.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.