Carola Wetterholm identitetskapad

Uppdatering: Klarna har hört av sig för att meddela att det som hänt Carola är en ”vanlig” identitetskapning och ingenting som hade med deras systemhaveri att göra.

Att Klarnas hela system fallerat och delar andra människors information med användarna kan väl ingen som läst en tidning de senaste dagarna ha missat?
Hur omfattade det här är och hur många som faktiskt drabbats har inte framkommit, men multibarnsmamman Carola Wetterholm är en som drabbats och som behövt kontakta polisen efter att någon använt hennes identitet och handlat med just Klarna.

Vad personen handlade? 
Snus med skogsbärssmak. 🙂
Från Snusbolaget, som enligt Carola var rätt otrevliga.
Beställningen skulle skickas till en Instabox, där öppningskoden skickas till ett mobilnummer, ett nummer Carola nu bytt ut mot sitt egna, så det blir inget skogissnus för identitetskaparen.
Inte den här gången i alla fall….

Jag undrar hur hårt Klarna kommer drabbas av det här?
Har ni eller kommer ni sluta handla och använda Klarna efter det här?

61 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Då är jag väl en fjolla då ??‍♀️ Lundgrens skåne är bästa snusen.
    Förövrigt håller jag inte med om att snusbolaget är otrevliga, haft två paket som försvunnit och båda gånger har jag fått välja mellan pengar tillbaks, presentkort eller att de skickar ut nytt. (Nej jobbar inte på snusbolaget.).
    Carola är ju dock känd för att vara otrevlig, så hon har kanske fått det bemötande hon själv gett dem. ?

      Hamnade dina paket möjligtvis i en instabox i Trelleborg? I så fall kan du prata ut med Carola och kanske, mot betalning, få koden till boxen!

      Just i den här situationen känns det som befogat med viss irritation.

        ?

          Läst inlägget?

    Nej jag har inte hört om detta? jag har en beställning som ska betalas med klarna nu..?

      Ehh samma här

        Googlade nyss klarna, det enda som kommer fram förutom klarna.se är att A$AP rocky ska bli vd…

    Använder Klarna flitigt, att kunna ta deras kostnadsfria 14-dagarsfaktura är sjukt bra. Avskyr att behöva ligga ute med pengar för varor jag inte fått än.

    Jag har aktiverat Klarnas funktion att alla beställningar som går via dem ska signeras med Bank-ID så det som hänt Carola är inget som bekymrar mig.

      Har gjort samma, inget går förbipasserat utan Bank-ID

        Ja! Man kan också aktivera att alla köp som görs på sidor som inte använder BankID kan nekas automatiskt.

          Det är svinbra!!?

      Visste inte ens att det fanns funktion utan bank id. Varför skulle man vilja ha det så egentligen? Signerar allt med bank id.

      Grymt tips! Tack för det! ??

      Visste inte att man kunde göra det, men tack för tipset, fixade det direkt!!

    vafan, jag som slutat med nyheter sedan i vintras hade ingen aning om detta tills nu. klarna har inte ens skickat mail eller nånting, dåligt! känner mig nästan kränkt. inget verkar ha hänt med mitt konto dock, men otroligt dålig stil att inte ens meddela sina kunder.

      Håller med. Men jag tror man hade märkt något i form av en oväntad faktura…

        ja såklart, men ändå dålig stil. besviken!

      Håller med dig, men att sluta följa nyheterna helt under en pandemi verkar sådär eller? Dra ner typ svd:s app och sätt notiser så får du det viktiga men slipper alla skit nyheter.

        nä, får extrem ångest av allt runt corona och allt som händer i världen över huvudtaget just nu. tänker att om något LIVSVIKTIGT händer så får jag veta det av någon i min närhet, och det räcker för mig. nu är ju inte klarna något livsviktigt men ändå surt att dom inte informerar. :s

          Du kan nog tyvärr inte räkna med att alla företag ska meddela dig om allt. Nog bättre att följa nyheterna som de flesta andra ?‍♀️

            Fast det borde de vara skyldiga till. Precis som när Facebook mörkar att alla dina identitetsuppgifter är hackade. De vet. Men de håller käften om det. Borde vara olagligt att göra det.

            Dessutom har inte pressen någon plikt att upplysa dig, så om de inte gör det, företaget inte gör det, hur ska du veta att du blivit hackad?

            jo, faktiskt, när det kommer till sånt här iaf. blir man hackad som företag eller får datahaveri borde det vara en skyldighet att tala om det för alla berörda och kunder, speciellt när det sysslas med ekonomi och personuppgifter. om inte annat kan dom ju skicka ut en ursäkt för extremt bristfällig teknologi.

        Varför måste man följa nyheterna pga covid?

          Ja det var ju en smart fråga.

            I love u

    Inte ett dugg orolig. Allt behöver godkännas med bank id, mitt kontonummer kan dom inte göra mycket med, min adress och andra personuppgifter finns för vem som helst att hitta oavsett. Folk är så hysteriska.

    Klarna är guld

    Att Carola blir otrevligt bemött är väl inget konstigt, hon har antagligen i vanlig ordning betett sig otrevligt själv. Som man ropar får man svar.
    Hon har extremt svårt med social kompetens, kanske inte så konstigt efter att inte ha varit ute i arbetslivet på många år, den sociala träningen verkar saknas fullständigt. Sorgligt.

      Känner du Carola? Det är inte trevligt att sprida rykten på det sätt du gör.

      Blir lika förvånad varje gång nån säger att hon är otrevlig. Jag har många gånger kommenterat och alltid fått vanliga svar. Vi har olika åsikter och hon står för sina kan det vara det ? Det är ju som det ska vara för annars vänder man kappa egher vind
      Jag tror det beror på hur du kommenterar vilket svar du får. Varför ska nån vara trevlig mot någon otrevlig ?

    Klarna är ett pajasföretag som jag aldrig skulle använda mig av.

      Klarna äger ju hela kassan hos vissa företag, struntar du i att handla då eller är det själva fakturafunktionen du inte använder?

        Direktbetalar alltid med kort.

          Men går inte även kortbetalningar via klarna om de ansvarar för hela betalningssystemet?

            Jo precis, dom ansvarar även för kortbetalning

            På de flesta ställen kan man direktbetala med kort utan Klarna. Man får bara bläddra ner lite.

      Vad är det som är pajas?

      Samma här! Media har tidigare gjort en del granskningar av Klarna och deras grundare/ägare. Det som framkom där gjorde att jag bestämde att aldrig använda Klarna.
      Och ja, det innebär ju att jag inte kan göra köp på vissa ställen som numera låter Klarna sköta alla deras betalningar, t ex Expressen Premium eller vad det heter, ett visst bra apotek, ””?

    Angående Myggan och Booken, varför i helv*te ska Anna med på Ludvigs fotbollsträning? Peppa inför dusch? Dela ut glass?
    -Titta, där borta sitter tokiga tanten som Ludvig känner. Bra My, att du alltid vet bäst när det gäller din son ?

      Det är jättekonstigt.

    Sorry, men vem handlar via Klarna? Deras affärsidé är att din betalningsförmåga är att du inte kan betala i tid:(

      Jag tycker att Klarna som betallösning är genialisk, otroligt smidigt att handla via Klarna på många sätt och vis ex om du väljer att betala direkt via bankkonto etc. Det jag däremot håller med dig om och som jag rent av avskyr är uppmuntran till att köpa ngt på delbetalning eller köpa ngt på faktura som sen går över till en delbetalning men skyhög ränta och massa andra avgifter om du inte kan betala av direkt. Nej handla aldrig för pengar du inte har, framförallt inte onödiga konsumtionsvaror som inte är ett nödvändigt ont.

      En hel del 🙂 och Klarna är ju magiskt när du vill betala smidigt med kort eller bankkonto etc!! Håller däremot med dig om att de kapitaliserar på människor som egentligen inte har råd. Så jävla enkelt att ta saker på faktura eller delbetalning även om du faktiskt inte har råd!! Dessutom att uppmuntra till det

      Men varför handlar du om du inte kan betala?

        Jag handlar med Klarna eftersom jag inte gillar att ligga ute med pengar om jag vill returnera varan. Betalar alltid så fort varan kommit och jag ska behålla den!

          Som motpol till alla negativa var det skitbra att ha när ett företag strulade med retur. Det tog typ 2 månader (handlade om 10.000kr) innan returen gick igenom och hade vi inte kunnat spärra på klarna tror jag aldrig vi hade fått tillbaka pengarna. Fick jättebra hjälp från klarna. Så dom är rätt bra när man gör större köp!

      Eftersom jag alltid betalar i tid så bekommer det inte mig. Men det är skönt att inte behöva betala innan man får varan. Skulle aldrig betala med kort i förväg, om det inte är ett stort etablerat företag.

    Fast beror detta på det som hände med Klarna häromdagen, eller enbart att någon använt sig av hennes mailadress för att beställa saker? ?

      Tror inte att det har något att göra med vad som hänt Klarna. Jag blev för en tid sedan identitetskapad där någon person började beställa konstiga saker i mitt namn som kom till MIN hemadress/utlämningsställe (tror nån ville ”skoja” med mig). Det var väldigt obehagligt och jag fick fakturor på alla grejer som jag fick bestrida.

      Enligt Klarna och andra betalningstjänster så behöver man inte legitimera sig med t ex Bank-id när man gör en beställning då de vill att även personer utan personnummer ska kunna handla. Alltså räcker det med att någon kommer åt ens mejl och kontaktuppgifter samt väljer att betala med faktura eller delbetalning. Jag ringde polisen men de avslutade ärendet samma dag och sa att de inte kunde göra något. Alltså jag fick ägna en hel dag med att spärra allt och har till och med spärrat mitt eget personnummer så kan inte handla via nätet förrän jag tar bort spärren.

        Hanna hur gör man så att personnumret blir spärrat? Snälla svara. Jag har funderat på det nämligen.

          Googla om du verkligen behöver veta. Så du inte sitter och väntar på svar som inte kommer.

        Fast hos Klarna kan man klicka i att man måste godkänna med Bankid om man gör köp på faktura. 🙂

    Jag har inte fått information av Klarna trots att jag använder dom ofta! Borde dom inte skicka utskick? Lite information vore trevligt tycker man.

    Hatar klarna men använder det om jag måste.

    Jag har helt missat att Klarna haft något problem, lyssnar visserligen bara på radionyheterna i bilen och tittar in på Aftonbladet. Inget dyker heller upp på Google. Däremot har Avanza haft ett säkerhetshål nu i veckan.

    Som tips så kan man via inställningarna i Klarna-appen bocka för att köp som kan genomföras utan att begära bank-id (pga att vissa sajter har en teknisk begränsning för det). Då går verkligen inget online-köp som är kopplat till Klarna att genomföra utan bank-id.

    Klarna är ett sådant företag som tjänar pengar på att folk glömmer betala sina fakturor. Kommer aldrig någonsin använda Klarna igen. Om du handlar något så ska man ha råd att köpa det, klarna är utnyttjar de som köper på kredit och sätter folk i skulder.

      Fast köper man och betalar med faktura så lånar man pengar. Varför ska dom låna ut pengar utan att få något tillbaka på det? Klart att det suger att man får en påminnelseavgift men hellre det än att gå direkt till inkasso?

    Jag har blivit uppringd av Vipo Helsingborg ett flertal tillfällen från olika nummer (blockat dessa nu).
    De säljer säkerhets tjänster för idkapningar.
    De påstod att mitt personnummer ”låg ute” och berättade om en dam som blivit kapad och fått faktura från just Snusbolaget på en otrolig stor summa pengar.
    Samarbetar Vipo och Snusbolaget??

    Jag har inte hört något om detta med Klarna och jag gjorde en beställning igår, jag brukar alltid använda Klarna faktura och det har funkat bra hittills, men nu blir jag bekymrad.

    Förstår inte hur folk kan välja att betala med dyra Klarna. Priset för Klarna läggs ju på produkten – så klart. De tar bra betalt för den tjänsten…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.