Att dra gränsen som offentlig person

Jag vet att många ifrågasätter varför exempelvis kändisar tar betalt för att skriva autografer i samband med exempelvis konserter, men samtidigt så är det orimligt att förvänta sig att en artist ska sitta i åtta timmar och skriva autografer, efter sin spelning, bara för att ingen ska bli besviken.
Samma sak appliceras på det som Camilla Läckberg skriver på sitt Instagramkonto.
Hon KAN helt enkelt inte lägga tid på att besvara alla önskningar som ramlar in från människor, hälsningar, små videoklipp, manushjälp, stöd och tips mm. Det går helt enkelt inte, och det är en orimlig sak att be om – eller som i vissa fall – kräva.
Jag har ingen möjlighet att svara på alla mail och dms som jag får, och då är jag säker på att det rör sig om en bråkdel av vad Camilla Läckberg får in på en dag. Det finns helt enkelt inte tid, hade jag gjort det så hade jag fått göra det på bekostnad av annat. Kanske hade jag behövt minska ner på antalet inlägg eller liknande? Jag läser dock ALLT ni skriver till mig och uppskattar er ofantligt, på samma sätt som jag är övertygad om att min namne Läckberg också gör, men det går helt enkelt inte att svara alla.
Ska Camilla Läckberg svara på alla förfrågningar hon får, istället för att skriva nya böcker?

Det är inte otacksamt, inte hybris, det är inte att inte bry sig om sina ”fans” eller följare, det är bara en prioritering man ibland måste göra. 
För ingen vill väl att Camilla Läckberg exempelvis, slutar ge ut nya böcker – det som gjort att hon fått fans från första början – för att istället lägga ett år på att svara på mail, dms, förfrågningar samt ge tips och råd?
Givetvis vill man ha både svar och böcker eller blogginlägg, men då behöver dygnet fler timmar, men om det går att lösa så lovar i alla fall jag att se över möjligheten att svara på varje meddelande jag får. Och snabbt.
Kan inte uttala mig i ”Läckis” ställe tyvärr, men från mig har ni i alla fall ett löfte. ?

 

82 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Jag skulle känna mig rätt obekväm om Camilla Läckberg dök upp med blommor på min födelsedag.

      Det är nog iofs en videohälsning folk vill ha?

        Men för säkerhets skull kommer jag skriva ett inlägg där jag ber kändisar respektera att jag inte vill ha besök, hälsningar, meddelanden mm från dem.

          ???

      Booken pushar ju oavbrutet för att man ska köpa hälsningar från henne! Vilken business-ide´:-D

    Inte hybris?? hon hade bara kunnat låta bli att svara på alla dm’s. Hon hade inte behövt lägga tid på ett inlägg där hon får fram hur ofantligt många det är som älskar henne.
    Läckberg är en tönt.

      Ja detta slår fel, samma med Lisa Nilsson. Svara bara inte, typ i stort sätt alla kändisar har väl flera dm på hög som aldrig öppnas, är ju bara hoppa över att ens kolla där ??‍♀️

      Och som tramsfrans skrev, de flesta meddelande som kommer nu är studenter som tävlar om vem som får mest svar från kändisar så jag tror inte hon behöver känna sig så utvald ?

        Ot men är det här poängtävlandet studenter håller på med ett nytt fenomen eller har det alltid existerat men inte på min skola?

        Svälja guldfiskar, bli blockad av anna book,….

          Jag har aldrig varit med om det men jag vet att det existerar och många gör sånt här haha och tror det har funnits länge

            Inte jättelänge sen men jag tog studenten för 10 år sedan och då hade vi poängtävling för att avgöra i vilken ordning klasserna skulle springa ut

              Vi sprang ut i alfabetisk ordning. Sen hade vi någon tävling som lärarna anordnat (rätt städad i jämförelse med att äta guldfisk med andra ord, men momenten krävde samarbete osv). Den klass som vann fick en middag på restaurang.

          Det har väl alltid existerat. Vi hade inget när vi tog studenten, andra städer verkar ha så roliga saker men inte där jag gick.
          Däremot hade vi poängjakt på vår nollning när vi började ettan 2008.

            Poängjakt fanns inte när jag gick gymnasiet och inget som jag hört mina äldre eller yngre syskon prata om. Men vi gick gymnasiet för 10-15 år sedan. Eller så är det bara i min stad det inte fanns.

          Gick i gymnasiet i Uppsala för cirka 15 år sedan. Vi hade ingen poängtävling, och kände ingen annan som hade det heller.. Har även arbetat på gymnasie i både Uppsala och Gävle sen dess, inget jag känner igen därifrån heller. ?

          Däremot är det mycket stort på Uppsala Universitet, eftersom Uppsala är en studentstad så är det alltid jättestort bland kårerna. Vimlar av studenter ute på stan som genomför utmaningar och samlar poäng när läsåret startar. ?

          Summa summarum så verkar det ju dock som så att det är regionala skillnader, har väl inte nödvändigtvis med storleken på staden att göra.

      Nja det jag skriver är att jag fattar varför folk frågar. Inget konstigt i det. Det jag undanber mig är utskällningarna jag får just för att jag inte hinner svara.

      Dock läser jag alla. Det går inte att inte göra det. Kommer även en del viktiga jobbförfrågningar osv via DM.

      /Tönt Läckberg

        Älskar dina böcker, är 100% avkoppling och njutning.
        Är det inte det man vill uppnå?

        Alla som vill förkovra sig kan läsa svensk författningssamling istället.

        Pöss

        Det gör du helt rätt i. Tyckte det var bra skrivet, ger förståelse för din situation som kanske ”vanlisar” kan behöva få. De fattar nog inte mängden DMs och förfrågningar som offentliga personer får.

      Tycker nog mer att Läckberg är tydlig med att dra en gräns. Hälsningar är det många kändisar som gör mot betalning. Allt från Anna Anka till Ola-Conny.
      Att förvänta sig professionella råd bara för att, verkar helt galet liksom att hon ska ge bort pengar så fort någon frågar.
      Varför ska Läckberg förväntas strössla med sin kunskap, erfarenheter, pengar och tid på folk hon inte känner bara för att de tror att de känner henne?

        Bara för att någon frågar så ”förväntas man” inte svara/stå till tjänst. Är bra att tänka på i många avseenden! Och vill hon gå under samma kändis-kategori som Ola-Conny så visst.

          Men det är det hon skriver. Att folk förväntar sig svar, även om det innebär ett nej.

      Det är väl bättre att hon skriver ett inlägg så att inte ännu fler skickar DMs och blir besvikna, och alla de som sitter och väntar får ett svar varför? Ser inget fel med inlägget

      Det hade varit helt ok med mig om hon inte hade tid att skriva fler böcker… Hon håller fruktansvärt dålig standard.

    Folk verkar tro att de är de enda som kontaktar kändisen med diverse förfrågningar. Om en har det som utgångspunkt så är det rimligt att de blir besvikna och sura för att kändisen inte ”tar sig tid att svara”. Men ganska konstigt att tro så…

      Japp, det tycks även få alla möjliga förfrågningar.

      Tunnelbanenettan* har flera gånger skrivit på Instagram att hon hinner inte svara på direktmeddelanden hon får där och hon kan inte hjälpa folk som mår dåligt. Hon har skrivit att hon har ingen kompetens att hjälpa folk på det sättet, att hon hinner inte och att hon riktar sin hjälp mot de hemlösa och fattiga pensionärer. Hon får tydligen många meddelanden där folk, unga som gamla, berättar hur dåligt de mår och vill att hon ska hjälpa dom.

      Jag tycket det är så konstigt när folk gör detta, alltså skickar meddelanden om sitt mående till en vilt främmande person och vill ha hjälp av denne. Att dom sett henne på tv där hon i sin yrkesroll måste hjälpa alla möjliga människor betyder inte att 1) tv-tittare känner henne och kan kräva hjälp av henne, 2) hon skulle vilja hjälpa alla möjliga människor på sin fritid. Tydligen tror en del av människor att hon är typ deras kompis eller nåt, bara för att dom sett henne på tv.

      Hon har även skrivit att hon får jättemycket direktmeddelanden där folk undrar hur man ska söka till väktar-/ordningsvaktutbildning, vad innehåller utbildningen etc. Jag vet inte om det återigen den där ”jag såg dig på tv, nu är du min kompis och jag frågar dig” istället för att googla två minuter. Är det på nåt sätt ”coolare” att få svar av henne än från Google?

      Det är ju också mycket folk som vill bli volontär på Vid din sida och ge sina överblivna prylar/kläder till dom. VDS har gått ut med tusen gånger att när dom söker volontärer/saker skriver dom det på FB. När nån föreslagit att folk som vill skänka prylar och bli volontär kan göra det för nån annan organisation som jobbar med hemlösa, blir det tyst. Tydligen är det bara VDS som gäller, vilket får det verka som om att folk vill bara få nån slags kontakt med Nettan. Att de hemlösa är inte viktiga på riktigt.

      *Hon från tv-serien Tunnelbanan och grundaren för Vid din sida som hjälper hemlösa och fattiga pensionärer.

    Jag tycker iofs inte att skriva autografer i samband med en konsert är att jämföra med det Läckberg beskriver.

    Om en artist väljer att stanna kvar och skriva autografer så får det nog anses att vara ett PR-jobb som ska göras gratis. Sedan kan man ju i samband med det sälja merchandise ex idolkort men just själva autografskrivandet tycker jag nog ska vara gratis. Det är ju som att signera en bok.

      Autografskrivande efter konsert tänker jag ingår i priset… bara gör det.

        Ingår det för alla som köper biljetter så lär artisten få stå där en braaaaa stund efteråt.

          Men man kan ju dra allt till det extrema ?

            Rätt så många stora artister har speciella, dyrare (och ofta i begränsat antal) biljetter för den som vill ”träffa” artisten efter konserten, dvs stå i en kö med de andra som köpt den typen av biljett och få en autograf.

      Camilla L har nog suttit på en och annan boksignering i sina dar gratis, del i hennes jobb. Att skicka andra diverse videohälsningar kan inte räknas till hennes jobb o rätt att hon prioriterar sin familj. Make o 4 barn.

    Rätt mycket humble brag i det här inlägget….

      ”Powerkvinna”?

    Lite ot men tycker ändå det är sjukt fult av tex en artist att ta betalt för att skriva autografer, det handlar ju inte om att vara snäll och kunna skriva till många, utan är ju bara ytterligare ett sätt att tjäna pengar. Samma sak med biljetter i stil med ”Golden circle”. Bättre att bara skriva några stycken, eller inga alls, istället för att utnyttja att människor dyrkar en tillräckligt för att betala för en lapp som tar 1 sekund att skriva.

      Om folk är villiga att betala för det, ser jag inget fel med det. Dessutom blir ju autograf mer värd då än typ som när Jocke & Jonna släpper sina böcker och signerar hela första upplagan. Om jag var ett superfan av någon, hade jag föredragit det första alternativet.

      En lapp som tar 1 sekund att skriva, men ska man skriva en autograf till en hel arena efter en spelning tar det betydligt mer än 1 sekund….

      Var det inte Eric Saade som tog 1500(?) för att få komma back stage för en autograf o en kram..

    Jag vill att Läckberg slutar att ge ut böcker !

      Varför då? Det är väl bara att låta bli att läsa dom om du inte gillar dom?

      Men herregud människa!

        Var det så jävla farligt att skriva? ?

          Bara j-ligt korkat.

      Varför, är de för svårlästa eller för lättlästa för dig?

      Det är faktiskt så att oavsett vilken din anledning är, så är det viktigt och bra med en stor bredd och variation på tillgänglig litteratur. Kanske nåt vi i demokratiska samhällen liksom tar för givet….

      Eller så skoja du bara papegoja kanske ?
      Fredag i morgon, härligt!!

        Om Läckans böcker är svårlästa går man i förskolan.

        Detta håller jag med om. Jag läser inte hennes böcker men det är bra att det finns nåt för alla, och inte bara Proust liksom.

      Jag med haha hon är inte bra.

      Haha är inget fan av henne direkt, men det är ju bara att vi låter bli att läsa.?

      Sekunderar!
      Läckberg är lätt Sveriges mest överskattade författare.
      En gång i tiden försökte jag räkna hur många gånger orden ”kaffe” ”fika” och ”(baka) bullar” förekom i en av hennes Fjällbackaböcker.
      Gav upp efter fyra kapitel och skulle aldrig någonsin mer läsa nån av hennes ”böcker”, om de så vore de enda som fanns till hands om jag hamnade på en öde ö. Och då äter jag litteratur till frukost, lunch, middag och kvällsfika.

        Är det inte lättare att bara strunta i att läsa böckerna istället? Själv gillar jag hennes böcker, men så är jag också väldigt opretto vad det gäller litteratur.

    Om det inte fanns fans så fanns det heller inga idoler. Dessa kändisar är ingenting utan sina följarskaror. Jag förstår att de inte kan svara på allt, men när de skaffar offentliga sociala medier måste de räkna med att deras fans följer dem där. Det är ju liksom hela poängen. Sen är det nog många följare som DM’ar endast för att visa sin uppskattning, inte bara en massa som begär saker av dem.

      Äsch, fanns ju idoler och fans långt innan man kunde skicka dm på Instagram till idolen.

        Japp, men principen är densamma. Innan eller med sociala medier. Köpte ingen din skiva på 80-talet så hade du inga fans då heller.

          Skillnad på att köpa skivor, böcker, biljetter.. och att skicka tusentals dm med krav. Eller?

            Absolut, men det jag menar är att vissa (inte bara Läckberg) kanske borde uppskatta sina fans och följare lite mer om de funderade på att det de facto är fans och följare som betalar deras mat och hem. Många (återigen inte riktat direkt till endast Läckberg) verkar vilja ha the fame and fortune men inte det jobbiga med att ha fans. Som jag skrev innan så är det nog många fler som visar sin uppskattning mer än de som kräver saker.

    Tycker TramsFrans syn på det hela var mycket bättre (och roligare) ?

    Camilla! Kan du vara snäll och göra ett inlägg angående allt som händer kring Chrystelle Eriksberger?

      Vem är det och vad händer?

      Låter som en champagnekopia o en öl fick ett barn..

    Snälla säg att jag inte var den enda som precis hörde Cissi Wallin på P1 morgon? Vilket haveri! Var den absolut pinsammaste intervjun jag hört (pinsam som i att hennes svar var… ja…).

      Hörde ej, du får mer än gärna återberätta vad du minns.
      Tack ??

        Det var angående krönikan hon skrev häromdagen, men det absolut mest pinsamma var när programledaren ifrågasatte hennes uthängande av icke-dömda påstådda förövare och hon började prata om att det finns jättemånga som anser att förtalslagen är förlegad och sen vägrade svara på hans frågor utan mer eller mindre bara bekräftade att hon bryter mot lagen för att lagen är fel enligt henne. Plus att hon försökte få programledaren att säga Virtan*ns namn genom att spela oförstående om vem han menade.

          Just lyssnat, den ligger på SR:s hemsida, 9 min.
          Tror inte ett ögonblick på hennes avbön – det blev tydligt när hon argumenterade för att det tex var onödigt att lägga ut 16-åringens mejl, efternamn hade räckt enligt henne (han hette inte Andersson, om vi säger så, så det hade varit noll anonymisering) Hon menade att, re förtal, man inte ”aktivt ska behöva dölja namn på gärningsman som blivit häktad, åtalad etc. Ordet aktivt som skaver för mig. Att berätta om ett övergrepp offentligt är aldrig olagligt. Att peka ut med namn däremot, oavsett om det är sant eller inte. Och det tycker jag, liksom lagstiftarna, är bra eftersom merparten av oss inte vill ha en värld av självutnämnd pöbel som ska jaga och korsfästa folk,lex sjöberg, eksvärd m fl i minne. Slutligen, när en människa använder orden ”det säger mycket om vår tid” för att ge intryck av att hon verkligen, verkligen menar sin avbön och att de som kritiserar den har fel – tja, då säger jag bullshit.

            Tycker du förklarade finemang, men tack för länken också!
            Kram kram

            Nejdå, det var bra!

            Vad var grejen med att hon ansträngde sig för att få journalisten att säga namnet? Hördes ju att hon försökte sätta dit honom. Obehaglig intervju att lyssna på. Undrar hur lång hennes hatlista är?

      Jag håller inte alls med dig. Det var inte något haveri, tvärtom. Jag tycker Cissi Wallin förklarade mycket bra vad hon menade med sin avbön.

        Haveri Big time!

    Med tanke på hur många språk hennes böcker ges ut på så är jag säker på att det är en strid ström av påtryckningar från alla möjliga håll.

    Tycker ett dylikt statement är bra, ingen glömd ingen gömd, hon får säkert skit för inlägget men säkerligen MER skit från kreti och pleti om hon inte svarar dem.

    SEN kan man diskutera huruvida det är bra litteratur i all oändlighet…?, oaktat vad man anser om det då är hon de facto framgångsrik internationellt.

      Håller helt med, det måste vara jobbigt med alla som bara rycker i henne. Sociala medier öppnar för så enormt mycket mer kontakter än förr, med brev som posten delade ut, ffa satt folk på kammaren, inte sällan småfulla, och skrev både ros och ris. Morgonen efter var det inte lika lätt att gå till brevlådan, hehe.
      Men hörru, litteratur är det inte hon skriver, det är rätt illa skriven förströelse. Det kan man bli framgångsrik på – men bra är det inte någonsin.

        Ha ha, älskar hennes böcker- en så härlig kontrast till alla paragrafer och studier och annan skit jag måste hålla igång i huvudet.

        Tänk dig att det är som typ Liseberg för hjärnan (eller Grönan om det är lättare)

        Bara fun and play och avkoppling.

        Fast DU, tycker inte det är bra.

    Det blir lite tudelat här. Om hennes följare inte ska förvänta sig någon interaktion på sociala medier, då kan hon inte heller förvänta sig att följare ska gilla, likea och interagera med hennes sociala medier. Vad skulle poängen då vara för henne att dela med sig av sitt liv på instagram? Ett fotoalbum för familj och vänner? Sure, men då är det ju inget mer ovanligt än oss Svenssons-konto. Jag menar inte att man ska släppa allt och spela in videohälsningar (sånt skit kan man betala för om den tjänsten tilltalar), men vill man vara ”stor på sociala medier”, ja då får man nog förvänta sig lite underhåll av kontot. Kändisskap på sociala medier är ju annat än ”vanligt” kändisskap. Jag menar inte att Beyoncé ska svara på alla kommentarer, men uppenbarligen vill ju Läckberg vara i ropet på insta också? Annars hade hon kunnat fortsatt skriva böcker i lugn och ro, utan något ”extra” kändisskap om det är det hon vill…

      Bra poäng. I sociala medier kommer ju följarna så mycket närmare, det blir lite ”hej kompisar” istället för en författare som enbart skriver och gör nödvändig PR. Hon vinner och tjänar såklart på att ha det så, medan nackdelen blir att folk kontaktar henne mer frekvent, via DM istället för seriösa förfrågningar till hennes agent. Tycker också att det är lite sniket om det är tvärnej till allt, samtidigt som det är bra att hon förklarar varför hon inte kan ställa upp speciellt mycket. Men det är ge och ta.

      Öh va? Det är väl ingen som följer typ Bianca för att de förväntar sig att hon ska svara på deras DM? Man följer personen för att man är intresserad av deras liv

    Alex och Sigge snackade om detta i sitt senaste avsnitt. Bra syn på det hela.

    Nu gillar hon ju att skapa liknande inlägg, för att få likes och kanske debatt. Hon nämner Anna Wahlgrens bok flera gånger om året, för att just skapa debbat när det varit tyst hos henne. Såg något inlägg från Tramsfrans som menar att det är småglin som sätter i system att kontakta kändisar. Så ignorera bara säger jag.

      Tror det finns en uppsjö av människor som bokstavligen tigger pengar av offentliga täta personer.
      På ett mer eller mindre ödmjukt sätt, och då tror jag merparten drar åt det MINDRE ödmjuka sättet.

      Lite samma stämning som ”det är socialtjänstens fel att jag gör inbrott för de ger inte mig pengar” –
      Alltså, ”du som har så mycket pengar du kan gott ge till mig – för jag har ju inga och det är orättvist”.

      Personerna väljer att koppla bort massa rimliga anledningar till varför de INTE skulle få pengar av en random känd rik person och ser bara VARFÖR de skall få, de har mindre pengar helt enkelt. (alltså inte som att de har pyyyyttte små pengar utan mindre summa på banken, om de har ett bankkonto dvs)

        Har en ytlig bekant som vann en stor summa på lotto. Det spred sig snabbt i staden vi bor trots att hon inte gick ut med det offentligt och hon blev mer eller mindre överröst av förfrågningar om att ge/låna ut pengar. Allt från ensamstående mammor till ”frierier”, folk som ville ha investeringshjälp i samband med att de skulle starta eget osv. Tror detta är mer vanligt än man tror..

          Hände samma för en släkting som vann på triss i TV. Höll på i flera år, även efter pengarna var slut.

    Går väl kanske att skriva det på ett lite roligare och finare sätt.

    ”Varje dag blir jag överväldigad av hur många som faktiskt tar sig tid att skriva till mig. Det är få förunnat att få så mycket roliga förslag, kärlek och feedback som ni ger mig.

    Önskar att det fanns fler timmar på dygnet så att jag hade kunnat svara er alla. Tyvärr gör det inte det men ni ska veta att jag försöker läsa och svara på det som hinns med mellan mitt skrivande och tid med familjen…

    …Ert engagemang betyder så otroligt mycket och jag skulle inte vara där jag är utan er. Därför vill jag att ni ska veta att jag just nu har extra mycket att göra så om jag inte svarar så är det inte för att jag inte vill utan för att jag kämpar med att få ihop tid till min nya bok och mina barn”

    Typ ngt i den stilen skulle kanske inte låta riktigt lika hårt och hon skulle fortfarande inte behöva besvara en enda grej.

      Så bra skrivet! Du borde söka som hennes assistent och lära henne att uttrycka sig.
      Det hon skriver låter väldigt hybrisaktigt och divigt.
      Hon är kanske inte det alls men jag får sånna vibbar.
      Såg henne på en signering för många år sen, innan hon blev så här stor. Hon var så vacker och hon gav mig en blick En snäll och frågande blick. Hon såg så genomsnäll ut.
      Kanske har framgångarna och de stora succéerna ändrat henne?

    Jag förstår att du överdriver och hårdrar, men det är få artister i världen, om ens någon, som skulle behöva skriva autografer i åtta timmar efter en konsert. De flesta konsertbesökare är nöjda med konserten och inte så intresserade av en autograf att de är beredda att köa någon längre stund.
    Jag är själv autografsamlare och har stått i autografköer hos en hel del svenska artister när de varit på höjden av sin popularitet. Kön brukar inte vara speciellt lång. De längsta köer jag stått i var till serietecknaren Mort Walker och till Ingemar Stenmark, båda på bokmässan i Göteborg. Där har ni de riktiga popstjärnorna! ?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.