Öppet Spår

Det här är alltså ett inlägg där det är fritt fram att kommentera om vad du vill, när du vill, hur du vill, på vilket sätt du vill.
Dock undanber jag mig politiska diskussioner, tack!
OT är mer än välkommet och det finns inga rätt eller fel.
Är du ensam hemma? Sjuk? Uttråkad? Vad som helst, du är VÄLKOMMEN hit för att snicksnacka om vad som helst!

Givetvis gäller samma regler som vanligt och om man inte sköter sig kan man bli sattes på moderering – men det är sen gammalt och ni sköter ju er så go nuts… ?

Ps! Tjafsa mindre!

525 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Hej på er!
    Jag har ett dilemma som gäller mina föräldrar;
    Jag är närmare 30 år och bor i en storstad, men kommer ifrån en liten håla i Sverige där mina föräldrar bor kvar. Och något jag märkt är att mina föräldrar med åren blivit mer… Bittra och trångsynta (?). De har alltid varit omtänksamma, öppensinnade och vänliga men med åren har de börjat klaga mer och mer på allt ifrån invandring, till politiken, till andra grannars fina hus. Jag tror det kommit med åldern lite. De kan läsa en typisk vinklad nyhetsartikel från nån Facebooksida som kan heta typ ’ThisIsFake.com’ och sen spy galla över det som står, fullt övertygade om att det dom läst är sant. Trots att de läxade upp mig som barn med att ’tro inte på nåt som skrivs på internet!!’ när internet kom till världen och var nytt.

    Nu sist blev mamma svinförbannad på personalen i den lokala matbutiken för hon fick fel rabatt och sen skulle hon beklaga sig över det resten av eftermiddagen. Och nu skrev pappa och beklagade sig över ’alla influencers som tjänar så mycket pengar och det var bättre förr’, samt hur invandringen är totalt skit på alla plan. Förstår ni hur jag menar? Det är som att de hakar upp sig på smågrejer och skriver till mig i tron om att jag ska sitta och lyssna och hålla med om allt de säger, om att ALLT VAR MINSANN BÄTTRE FÖRR. De kan skriva i ren panik till mig om hur dåligt de mår för ’jag bor i en stad där allt är kriminellt och farligt för det har dom minsann läst’, schysst mot mig som faktiskt trivs där jag bor..

    Ska jag låta det vara, låta dom vara bittra och på nåt sätt acceptera det, eller ska jag ryta ifrån? Jag är så kluven för på nåt sätt tycker jag synd om dom som blivit så trångsynta, samtidigt som jag måste lära mig acceptera att vi har olika syn på saker.

      Man brukar väl skämta om att gamlingar viftar med näven och skäller på ekorrar.
      Finns inte så mycket att göra, låt de vara och försök ta ett djupt andetag varje gång de irriterar dig. Att bråka leder ingenvart då gamlingar oftast är väldigt svåra att…hantera…

      Jobbar själv med äldre och vi har en mörkhyad man från USA som vägrar låta den Nigerianska undersköterskan hjälpa honom eftersom ”hon är svart”. Hon är ljusare än honom vilket vi påpekat flera gånger och bett honom sluta med sina rasistiska åsikter men han vägrar. Man ger upp tyvärr.

      Känner igen det där jättemycket med släkt som bor i mindre stad och börjar blir äldre (60+). Det är tjatigt och tråkigt att lyssna på, men jag tror inte att något skulle bli bättre av att jag sa ifrån. Snarare tvärtom… låter dem hållas och byter samtalsämne osv. Svårt att ändra på människor.

      Mina föräldrar bor i Stockholm och har utvecklats åt samma håll :p

      Jag försöker att inte gå i konflikt. Dom vet att jag inte håller med, men det är ingen idé att fortsätta diskutera i oändlighet.

      Det går inte att ändra på folk helt enkelt

      Känner igen ALLT! Mina föräldrar är båda pensionärer. Jag tror att världen plötsligt blir ”liten” när barnen flyttat hemifrån. De tvingas inte ur bland folk på samma sätt. Har de också slutat jobba och snart två år av corona.
      De har varandra att gagga med och sin dagstidning. Allt som står där är sanningen. Jag säger emot oftast bara genom att ta den andra sidan. Politik orkar jag inte alls för det är bara floskler och onyanserat. De låter som en skiva som hakat upp sig.
      Jag älskar mina föräldrar och alla har rätt att bli gamla. Jag inser att det hänger på mig att hålla nivån om jag vill ha en vettig relation med dem.

        Nja.. 1 år och 4 månader av covid (Som det påverkat vår vardag). Även om det börjar kännas som 5 år.

          Jaja ok då?

      Jag känner verkligen igen mig i det du skriver! Jag vill inte låta elitistisk på något sätt men jag tror att man blir lite mer open minded när man flyttar från en liten håla till en större stad och därför mer och mer inser hur inskränkta vissa personer är ”hemma”. Jag tror att iaf jag reagerar mer idag på hur vissa personer hemifrån uttrycker sig även om de kanske betedde sig och uttryckte sig på samma sätt då som nu men att jag nu faktiskt reagerar på det (sorry, världens längsta mening). Det är verkligen jobbigt när personer man gillar helt plötsligt framstår som puckon som typ gått ”livets hårda skola”.

      Invandringen har ju misslyckats vilket flera partier har erkänt, så just det är väl kanske ingen ”smågrej” eftersom det påverkar samhället på många plan.

      När barnen har flyttat så händer det kanske inte så mycket länge, därav att de förstorar upp saker som fel rabatt osv. Dock har man fortfarande all rätt att bli upprörd över sådant imo.

      Tycker inte du ska ”ryta ifrån”? Över vad egentligen? Bättre att ni samtalar och att du kanske uppmärksammar de små grejerna i livet som man borde uppskatta mer.

        Bra svarat

      Känner igen ditt problem! Har haft samma upplevelse med en av mina föräldrar, som bara hörde av sig för att klaga på kollegor, världen, grannar med barn eller typ ungdomar som hade mössa på sig inomhus. Föräldern var också ute efter att dra igång en diskussion, gärna en politisk sådan (vi tycker olika). Det sög så sjukt mycket energi från mig och jag sa till slut ifrån och försökte visa min upplevelse av vår kontakt. Har blivit lite bättre och nu när det ska dras igång något tjafs så säger jag bara att jag inte orkar diskutera eftersom vi bara blir ovänner – vilket föräldern nu till slut fattat och oftast respekterar.

      Tror inte det har så mycket med att de bor i en liten stad utan att små saker blir stora när det inte händer så mycket i livet. Känner igen det från mina föräldrar som kan anse att ”det är så fullt upp denna veckan” för att de har ett läkarbesök, ska ringa ett samtal samt handla mat. På en vecka ?

      Dock har de rätt om invandringen.

        Du vet ju inte ens va de anser om invandringen? Mer än att den är ”skit”.

          De kanske tycker sverige har för lite invandring.

            Hahahaha. Ha.

      Japp mina är exakt samma , helt plötsligt har dom blivit främlingsförjäntliga och otroligt bittra över allt .

        Vad betyder detta ”främlingsförjäntliga”?

      Känner verkligen igen det du beskriver. Jag undviker att gå in i diskussioner när min mamma sätter i gång. Mest för att det kan sluta med att hon riktar sin ilska mot mig. Kanske kan du nämna det på ngt sätt om ni har en bra relation? Min bror fick min mamma att ta bort FB ett tag då hon inte kunde hålla sig från att gå in i debatter & bli aggressiv/uppstressad. Hon delar också vansinnigheter, en del rasistiskt. Jag & andra har kommenterat att det hon delar inte kommer från några säkra källor & hur man kan se det från ett annat perspektiv.

      Men alltså SAMMA! Känner igen mig så.

      De har troligast börjat dricka mer och oftare. Låter precis som flera nyblivna pensionärer jag känner.
      Det gör dem (även när de är nyktra) mer lättretliga, bittra, inskränkta och egoistiska.
      Är sorgligt hur det smyger sig på.

    Vad är det snålaste du någonson varit med om/hört?
    Kan börja:
    En vän som vägrar köpa tandkräm mot ilningar i tänderna pga ”det är för dyrt”. Kostar 30 kr, hon tjänar 26 brutto.

      En fd kompis räknade ut hur många ören per ruta hennes marabou var värd och rundade upp när hon ”bjöd”.

        Hahhaha va? På rikrigt? Vadå, ni swishade x antal ören?

        ? På sätt och vis kan man ju glädja sig åt att det finns personer vars största problem är förlusten av att bjuda på en ruta choklad.

      Var med två kompisar, varav ena kompisen hade sommarjobbat och fått sin lön på ca 8000. Vi tre gick in på Ica för att köpa burk cola och min kompis (ej hon som sommarjobbat) frågar hon som har sommarjobbat om hon kunde få 10 kr till en cola. Visst inga problem svara sommarjobbtjejen. Senare åkte vi hem till kompisen som bad om att få låna 10 kr, hennes mamma bjöd oss på middag. Senare fick hon en påse pant av sin mamma och då säger sommarjobbskompisen ”men va bra att du fick pant då kan du ju ge mig 10 kr sen när du pantar”. Hon var alltså fullt seriös

        Är det verkligen snålt dock? Beror väl på ålder och om hon uppfattade det som ett lån eller att hon gav henne pengarna.
        I vuxen ålder är en tia ingenting, men som ung – även när man sommarjobbar, kan det vara mycket.

          Hon var snål med allt, och min kompis frågade om hon FICK 10 kr varav sommarjobbskompisen svarade ja på det. Såklart ålder och så spelar in, men hon hade mer pengar än vad man normalt har som 16 åring. Hon sa även själv att hon är snål

          Hon fick ju mat..men ja, det är extreeeeeemt snålt.

          Ja det är supersnålt att som 16-åring ha 8000 och inte bjuda på en cola. Tycker man inte det är man förmodligen snål själv.
          Herregud. Växte upp utan pengar och mina kompisar hade det inte heller fett, när en hade pengar så va det allas pengar typ. Som spenderades på godis, läsk, pizza, cigg, weed och sprit.

            Va fint! ❤️ Ok, kanske inte att ungdomar rökte på och drack sprit men er solidaritet och gemenskap!

            Låter ju mer som en klassisk fattigfälla. Omgivningen håller den nere som plötsligt fått pengar genom att snylta och kräva en bit. På så sätt lyfts ingen ur fattigdomen.

            Weed och sprit?? känner igen mig…..

        Varför skulle hon ge bort pengar bara för att hon fått lön? Det var väl värre med hon som tyckte att hon skulle få 10:-

          Japp.

      En jag känner sitter på några miljoner.
      Men: köper eldorado-mat, billigaste toapappret och äter en gång om dagen för att det blir så dyrt med mat annars.

        Det är nog just därför hen har sina miljoner. Även om det såklart lät lite väl extremt

          Ja med största sannolikhet är det så, men ändå, det är så konstigt.

            Den som spar han har. Inget konstigt alls.

              Jo vissa saker är konstiga. Man behöver inte slösa för att man har pengar, men nog behöver man äta mer än en gång om dagen. Det är bara exempel på vad den här personen gör som är snålt, listan kan göras lång.

        Mina morföräldrar har några miljoner. Snålar på allt, springer till Konsum när de är extrapriser och säger när dom köper något för en hundring att dom blir ruinerade

          Är man verkligen snål när det gäller en själv? Även miljonärer handlar ju på rea liksom. Snålhet är väl när det går ut över andra?

            Håller med dig 20.25 Det är ju ingen som har med att göra om du håller hårt i pengarna i ditt eget hushåll. Även om man har pengar så kan man ju inte strö dom omkring sig.

          Haha ja precis så! Pengarna läggs typ inte på annat än på hög?

          Låter smart och förnuftigt.

        Har en i släkten som är likadan. Rikast i stan köper kort datum kött osv. Jag tycker bara det känns tråkigt när hen kämpat ihop alla pengar och sen inte unnar sig att leva på dem, de sista åren i livet.
        Men det kanske är en tillfredsställelse att bara veta att de finns där?

          Ja det är ju en trygghet om inte annat att veta att pengarna finns och att man KAN köpa det man vill.

          Finns en anledning till att hen är rikast i släkten!

            Jo det säger jag inget om, men hen börjar bli gammal skall allt bara tillfalla någon annan/Allmänna arvsfonden? Hen har inga barn.
            Jag är själv ingen som strör pengar runt mig, men tycker som sagt att hen skulle kunna sätta lite guldkant på de sista åren. Det handlar om många miljoner.

              Det kanske personen gör? Man vet ju sällan vad folk faktiskt gör bakom stängda dörrar.

                Sant. Vi har dock en ganska nära relation så det känns osannolikt.
                Men kanske en dag kommer det fram att hen har byggt ett slott till hemlösa katter?

                  Nej, men kanske unnar sig fin sprit, finare mat än man erkänner, har någon ”töntig” hobby man slänger löjligt mycket pengar på. Min morfar samlade tex på dyra byggmodeller, bilar. Hittade vi när han gick bort. Det skulle han aldrig erkänt att han la pengar på när han levde. Människor i stort gör ju som på sociala medier, men visar bara upp den sidan man vill visa.

        En tjej på 18 år vann 30 000 000 kr på trisslott idag i tv eller 100 000 i månaden i 25 år. ?

          Åh vilken jäkla skön start på vuxenlivet, haha!

            Hon ska köpa hus åt sina föräldrar samt studera till antigen sjuksköterska eller civilingenjör. ?

              civilekonom*

          Ååh älskar när folk vinner mycket, blir alltid så glad av deras reaktioner. Måste kolla på hennes klipp!

            Gör du? Jag blir alltid fett avundsjuk. Köper ca 3 lotter i månaden o har jag tur blir det 30kr gånger 2 lol

          Det är ju egentligen mer oförtjänt och konstigt än att en som handlar kött på kort datum och sparat, har en rikedom. Den är ju välförtjänt.

        Sånna där människor är ju så skumma. Livet varar inte för evigt, någonting måste man ju vilja lägga sina pengar på?…

        Jag är långt ifrån rik men kan ändå oroa mig för att spara för mycket och sen råka dö och inte kunnat utnyttja pengarna/tiden haha

          Kanske har de där skumma människorna insett att det bästa i livet inte går att köpa för pengar!

      Hade inflyttningsfest, 4 kompisar gick ihop och köpte det billigaste de kunde köpa på systemet. En flaska bubbel för 45kr. Är nyfiken på ifall de swishade 11,25 kr var, eller ifall en stod för kalaset.

        Oj, de va snålt ?

        Fast är inte det här alltid svenskar? Har bott i usa större delen av mitt liv och i andra europeiska länder och aldrig hört talas om sånt skit. ”Dela” och swisha mig osv, folk bjuder, man bjuder tillbaka. Om jag går ut med en vän bjuder jag gärna på lunch, nästa gång bjuder hon. Varför är ni så sjukligt snåla? Jag är själv etniskt svensk men kan verkligen inte förstå en så störd mentalitet. Eller det där med att låta ens barns kompis sitta i ett annat rum? Herregud, mina föräldrar bjöd alltid på mat och allt annat som var ätbart i hemmet när jag hade kompisar på besök.

          ligger nog en del i det du säger. Gällande att dela notan, swisha osv så tänker jag att det är mer en inställning att ”stå för sitt eget” än att vara snål? att det kan kännas obekvämt att stå i skuld till den som tog notan den här gången, och när ska man då bjuda tillbaka? Man kanske hellre vill ha kontroll över sina egna pengar på något sätt? Men det är nog typiskt svenskt ja.

            Ja absolut förstår jag det men alltså exemplen som radas upp här är ju nästan så jag undrar om det är något psykiskt fel på folk som håller på så. Varje gång jag har gäster bjuder jag liksom på allt jag har hemma, både salt och sött, sitter inte och ”räknar” folks tuggor och mina vänner är likadana. Bara idag bjöd min vän på en riktig lyxlunch och hon vägrade låta mig betala, jag tar liksom nästa nota.. måste vara hemskt jobbigt att leva så snålt.. aldrig upplevt det nånstans förutom i Sverige. Har bott i Tyskland, Italien och Schweiz och där var folk lika generösa som jag är van vid.. galet.

              Tror som anonym ovan. Hade min kompis bjudit mig på lyxlunch hade jag tyckt det var lite jobbigt. Typ ”men inte ska du lägga pengar på lilla mig”. Jag tror faktiskt inte det har så mycket med snålhet att göra det där. Jag bjuder gärna men tycker det är jobbigt att bli bjuden. Kanske konstigt men vet många som är som jag.

                Men bjud tillbaka? Det är väl roligate att bjuda och bli bjuden än att swisha, räkna och sura.
                Jag tror att det grundar sig i snålhet ”men hon beställde en shot och jag drack bara vatten så vi ska inte dela notan, det är bara orättvist”.

                  Man kan ju ha olika ekonomiska förutsättningar som gör att det känns bäst att betala för sitt eget. T.ex man har bara råd med det billigaste på menyn medan kompisen alltid tar oxfilén. Blir lite jobbigt då om man ska betala varanna gång var.

                    Är man vänner då vet man detta. Om jag tjänar 45 i månaden och min vän är fattigpensionär då är det väl klart att jag bjuder ofta och när vi deöar på notan då ser kag till att vi äter någonstans billigt. Det är ju det vänskap baseras på, kärlek och gemenskap.

          Hör ofta det där med att låta barnens kompis sitta i rummet under middagen men det kan väl knappast vara normalt? Har aldrig vart med om det eller hört någon som upplevt det.

            Det var standard när vi växte upp på 90-talet. Uppvuxen både i större stad och i ett oerhört litet samhälle. Hoppas att det inte är så nuförtiden ?

              Ja det var jag också med om, framförallt hos en familj. Hos oss fick mina kompisar alltid mat, och ibland hade både jag och min bror kompisar hemma så det var fullt med ungar, alla fick mat!

              precis, standard längre tillbaka…

            Jag har varit med om det föer6a gånger med 3 olika vänner. De har alla ätit hos mig varje gång.
            Den ena gav mig dock alltid en Marabou chokladkaka att äta på rummet.

              Hahaha skrattade åt ”den ena gav mig en Marabou att äta på”. Ser framför mig hur kompisen ba ”mor o far, har vi en litta gammal choklabit min kömpis kan knapra på???” ? förlåt för kass humor ?

                Hahahahah. Så stod jag där med mössn i handen och stora ögon.

            Jag läste om det här första gången och trodde ärligt talat det var ett sjukt skämt. Alltså fatta, ens barns kompis kommer hem till en och man STÄNGER UT barnet när det ska ätas? Wtf?!! Det kan inte vara sant. Skulle aldrig kunna göra så och har aldrig upplevt det heller. Om mina barns kompisar kommer över ringer jag föräldrarna och frågar att det är ok att de äter x och y, alltså bar för att kolla allergier osv. Skulle aldrig kunna stänga ute ett barn när vi ska äta.. herregud

            När jag var liten (10år kanske) så åt jag och min kompis ofta hos varandra men vi fick alltid äta hos henne i smyg för att hennes mamma inte gillade att vi åt upp deras mat (lol vi värmde typ varsin pirog ibland). Kompisen blev dock alltid bjuden på mat hos mig, även om vi t ex köpte hem hämtmat. Men en gång när hennes familj skulle köpa hem pizza så fick jag följa med att hämta dem. Påväg hem fick jag lukta på pizzorna sen när vi kom utanför deras port så sa dem hejdå till mig.. Fick gå hem hungrig. Morsan blev vansinnig när hon hörde vad som hände. ? Höjden av snålhet.

              Det är ju så svårt för vad kan man göra? Snåla tillbaka? Men stackars barn är ju oskyldigt. Skälla ut föräldrarna? Det är ju inte deras ansvar att köpa pizza till ens barn.

              Man får väl leva på som vanligt och snacka skit om dem inför grannarna.

            Har varit med om det själv som barn, tyckte då att det var jättekonstigt. Har i efterhand dock förstått att det handlat om rent ekonomiska skäl. Familjen hade inte råd att mätta en mun till. Eventuella rester behövdes till lunch eller så. Det handlar inte alltid om snålhet hörrni. Tänk ett extra varv innan ni skriver.

              Jag vill inte låta priviligierad men jag tviiiivlar på att en familj inte kan bjuda på en knäckemacka med margarin eller 2 potatisar. Man delar med sig av sin egen mat om nödvändigt. Att alla är lite mätta är bättre än att en familj är proppmätt samtidigt som ett barn sitter hungrigt på rummet.

                Eller också bestämmer man gemensamt att alla kompisar äter hemma hos sig själva.

                  Låter väldigt stelt och tråkigt ?

                Men barnet på rummet har väl en familj som också ska äta middag? Det är ju inte så att det stackars barnet svälter ihjäl.

            Jo så var det när jag var liten också. Man fick sitta på rummet och vänta. Än vilken kompis jag var hos.

          Det är nog ganska olika berodde på hur nära vänner man är eller vad man är i för period i livet. Om det är tex en vän man träffar 2 gånger om året kanske man gärna delar lika och swishar, samma som om man är typ student, då kanske man inte kan ligga ute med en middag för 2 även om man får igen det om man går ut och äter igen nästa månad. Så beror mycket på med vem man är och vad man har för inkomst tänker jag!

          Men USA har ingen sjuk skattebörda, allt är billigare. Herregud, jag köpte chanelmascaror där för samma pris som Caias i Sverige. Mycket lättare att bjussa. Dessutom är svensk kultur sådan att man ska ta vara på sig själv så till den milda grad att man lärde sina barn att tacka nej till allt som bjöds. Det var oartigt att ta emot från andra. Det är en kulturell grej som folk missförstått grundligt idag. Svenskar donerar mest bidrag till behövande, per capita, än något annat land. Knappast snåla.

          När jag är ute med mina väninnor kostar notan lätt 5-6 000. Finns ingen som frivilligt tar den, mkt möjligt att du blir den som får betala 2 gånger i rad isf.
          Och kompisar på rummet var ju under 70-80 talet kom igen vilka sorts människor umgås du med egentligen ?

        Jag hade födelsedagsfest när jag fyllde 22? 23? och två killar som var bjudna köpte en BigPack och chokladsås i present ? De sa de hade tänkt köpa en bukett på vägen men det var slut så det fick bli glass. Mem glassen gick åt på festen och rätt roligt såhär i efterhand ?

          Faktiskt en bra present om man vet att de flesta på festen gillar glass. 🙂 På sätt och vis. haha!

            Dålig present om mottagaren är laktosintolerant!

      Läste om en familj med tre barn som sparade pengar genom att spola i toan så lite som möjligt. Tex spolade bara den som var sist på toa på morgonen. Samma på kvällen. Har alltid undrat hur mycket (lite) det gav i kronor på ett år. Och vilken stackare fick alltid gå sist på toa?

        Och.. Hur ofta blir det stopp? Eller använde de inte papper kanske.

          Nu har jag en fråga som bara bott i hus med egen brunn.
          Betalar man för vattenförbrukningen?

            Ish 3000-3500 per år för en villa.

              Ok tack!

        Detta gjorde även en f.d kompis till mig. De hade precis flyttat till hus och ville antagligen spara på vattnet så när jag ville på toa så följde kompisen med in för att ”passa” på att kissa så vi bara spolade en gång…. Hon var dock jävligt snabb på att skryta om att de köpt hus och hur rika de var… jag var inte svinimponerad av deras husköp… ?
        Min man var med om liknande snålhet hos hans f.d kompis som sa åt honom att inte spola kranvattnet när han ville ha kallt vatten en varm sommardag. Mannen fick dricka ljummet vatten. Va gott liksom. ?

      Har kollat på bridezilla inlägg på reddit och de är helt sjuka. En skickade ut inbjudningar till bröllop, när folk tackat ja skrev hon på facebook att alla skulle sätta över pengar till henne för mat (Några 100 dollar per skalle) och blev sur när folk ifrågasatte henne för det var minsann hennes stooooora dag. ?

        Jag tror att många faktiskt skuö6öe betala, bara för att slippa gräla med henne. Sånna människor tenderar att vara väldigt..jaa..speciella.
        Helt sjukt, finns det ingen inom familjen som kan prata vett med sånna människor.

        Finns inget värre än betalbröllop fy så pinsamt

      Hade en snål vän för många år sedan som jag inte hade träffat på länge. Vi sågs igen två år senare och en stund in i träffen sa hon att jag minsann var skyldig henne 23 kr för något hon köpte åt mig två år tidigare. Ööhh okej… Hon fick sina 23 kr och det var också sista gången jag träffade henne. Jösses alltså

        Man blir bara så ställd. Man tappar hakan, blir tyst och måste typ harkla sig innan man svarar.

        Jag har gjort några sånna riktigt dumma saker också (kanske lite högre summor än 23 kr…) när jag haft riktig jäkla panik över min ekonomi i och blindo typ jagat ALLA kronor. Sen typ ringt och bett om ursäkt ???‍♀️

          Hade hellre tagit smslån, ärligt.

            Jag kunde inte ens ta sms lån en tid… tro mig jag försökte

      Hade knytkalas på julafton för vänner. Vi som var värdar hade bunkrat upp med allt för julbordet i princip. Ett par bidrar till kalaset med okokt potatis som min sambo får stå och koka. Tack, liksom. Dessutom hade de med egen snaps som de inte bjöd på.

        Jag undrar, hur säger man att ”detta är VÅR flaska, ni får inte smaka”. Hur? Skulle skämmas av bara tanken.

          Asså helt ärligt skäms man inte? Får typ äckelkänslor av bara tanken att vara så snål. USH

        Vad sjukt. Men hur har man knytkalas utan att göra upp innan vem som tar med vad? Vi delar upp sånt innan, annars finns ju risken att folk kommer med samma.

          Äh, vi hade liksom inställningen ”det blir vad det blir” och orkade inte rodda för mycket i det. Vi lagade det vesäntliga och trodde kanske viskylle få mer än okokt potatus tillbaka. ?

        Vi blev igen bjudna till kompis-par på middag, ojj trevligt tänkte vi, svapsoppa-kyckling-glass bjöds det på. Efter kalaset fick vi ”räkning” 150kr/person. Alla hade egen dricka alla hade hämtat nåt smått osv ?

          Men eww!
          Hade brutit, seriöst. Handlar inte om pengar utan att de helt enkelt ser på livet och vänskap på, enligt mig, fel sätt.

          Haha varit med om samma grej! En kompis som BJÖD in oss kompisar för födelsedagsmiddag, typ ”Kom på middag å fira min födelsedag på lördag kl 19!”. Hen hade köpt massa dyrmat typ oxfilé och charkgrejer och fancy vin. I början av middagen säger hen ”det blir en swish på 180kr per person”. Alla blev helt chockade och tog upp telefonerna.. det var helt overkligt ärligt talat.

            Också sjukt eftersom vi alla fyller år nästan samtidigt och ingen annan hade ”bjudit” å sen krävt en swishfest

              Hahahh asso fyfan, det är helt sjukt vilka människor det finns ändå? Skämdes inte värden efter h*n sa de? Ser verkligen framför mig hur stel stämning de mst ha blivit

                En genuin fråga, finns det en anledning till att du använder ’h*n’ istället för ’hen’? Jag använder han/hon men när jag inte vet eller är osäker använder jag ’hen’ (eller i fall där jag behöver anonymisera). Det är ju ett smidigt ord vid just sådana här tillfällen, tänker jag, så därför undrar jag haha ?

                  Hahah jag har inte insett att jag bara kunnat skriva ”hen” vid sånna här tillfällen förräns din kommentar! Har skrivit ”h*n” i flera år typ så det är nästan som en vanesak

                    Haha, jag förstår! På den gamla goda MSN-tiden skrev jag alltid ”hn” när jag var osäker eller när man inte ville berätta vem det gällde. Om man uttalar ’hn’ blir det ju nästan som ’hen’ ?.

                    Till anonym som tycker ordet är fånigt; jag vet ju att en del tycker som du men i sådana här sammanhang tycker jag att det faller sig naturligt. Handlar inte om att jag/vi inte vill skriva han eller hon – vi vet helt enkelt inte om det är en han eller en hon ?

                  Skulle aldrig använda hen. Ett riktigt fånigt ord. Jag skriver också med *

                    Ok karen

            Skulle ätit oxfilé tills jag spydde sen spolat ner resten i toan bara för att.

          Va? Räkning? Har aldrig hört något sjukare

            Med dagens teknologi kan man ju till och med skicka en faktura. Ubdrar när snålgänget börjar bjuda folk på middag och 3 veckor senare damper en faktura ned i brevlådan.

          Tycker också det är trist.. Men hur gör en då om en själv bjuder in och styr upp middagar, me ingen bjuder igen? ”åh va trevligt nästa gång kan vi va hos oss” och sen händer INGET..

            Då är det en hint att de inte är så intresserade av att umgås..

        Varför bunkrade ni upp med allt om det var knytis?

      Jag var hos min pojkvän och mamman i familjen undrade om vi ville äta pizza. De hämtade en familjepizza.

      När vi ätit upp sa hon; då blir det 35 kr för dig att betala Malin.

      Vi hade hängt ihop i några månader. 2 vuxna med heltidsjobb och ett barn så jag blev lite paff men betalade såklart! Men snålt, JA!

        Hahaha, bara i Sverige.

        Hahaha alltså helt ärligt, hade någon bett mig swisha 35 kr för min del av maten hade jag erbjudit att betala hela pizzan bara för att.

          Det hade varit bäst. Undrar hur hon sett ut då?

      En kompis som ville att vi skulle dela 4 personer på en present för 10kr till vår kompis som fyllde 20..

        Säger den som tyckte att det var rimligt att ens köpa present för 10 kr till en kompis?

      Jag har varit på en middag där sen värdparet räknade ut vad alla skulle betala….
      De hade bjudit in 6 personer och aldrig någonsin nämndes det att det var till självkostnad. Inte förrän vi skulle gå hem.
      De har dessutom blivit bjudna på flera tillställningar innan och aldrig behövt betala för kvällen.

      Dessutom hade de saltat räkningen så alla fick betala mer än en utekväll på krogen.

        Hahahahahahahah asså jag slutar aldrig att förvånas när folk berättar om sånna människor som bjuder, utan att bjuda.

      Umgicks mycket med en grupp på 6 tjejer för flera år sedan. Finaste och mest generösa tjejerna i världen, och då gick vi ändå på gymnasiet.

      En gång skulle vi ha tjejkväll hemma hos mig så vi bestämde oss för att laga hamburgare. Vi åker till Willys och handlar allt+ massa gott. Jag hade just fått min första lön så jag sa att jag vill bjuda (typ 400 kr). Alla säger att nää, vi delar .. förutom en tjej som säger ”jag tycker att du kan bjuda eftersom vi ändå ska vara hemma hos dig och du kommer att bjuda på frukost och allt annat ändå”.

      Jag vet inte om det är snålhet men jag kände mig bara så äcklad. Liksom, jag bjuder ju, var bara tyst så kan vi gå hem och ha kul. Behöver inte ens höra ett tack… hon var ju en ok tjej men nä, blev bara så chockad.

        Förstår att du blev äcklad av det där!

        Jag kan själv känna att det nästan ”hör till” att erbjuda sig att betala. Vet nån gång på en dejt och vi skulle spela minigolf, han gjorde inte ens minsta ansträngning till att ta upp sin plånbok. Jag betalar gärna så det var inte det det handlade om, bara att han antog att jag skulle betala. Jag köper att han kunde anta det om JAG hade bjudit ut honom, men nu hade jag inte det och bara den lilla grejen fick mig att dra öronen åt mig lite.

          Nej kvinnor ska aldrig betala. Har varit gift i 7 år och aldrig betalat ens en lunch eller räkning. Helt absurt att kvinnor ska betala på dejter med män

            KuL fÖr DiG?

            Men är man gift är ju ekonomin ändå gemensam eller? ?

              Tack Asta pasta, så ska det låta

          Men exakt, man känner sig typ utnyttjad?
          Vi hade ju bestämt att gå in med 100kr var men jag valde att bjuda i sista sekund.
          Jag antar att du inte lovat att bjuda du heller.

          Men seriöst, extra äckligt när män gör så på en dejt.

            Nej precis, jag hade inte lovat. Hade jag frågat ut honom hade jag inte brytt mig, men nu var det inte på mitt initiativ. Hade han tagit upp sin plånbok hade jag sagt ”nej men det är lugnt, jag tar det här”, men nu stod han bara där och antog och såna beteenden tycker jag är äckliga. Din kompis kommentar tycker jag visserligen är värre, då föredrar jag nog att inget sägs alls vid betalning?

              På tal om folk som bara antar så har jag en vän (tycker om henne så vi är fortfarande vänner) som alltod gick fram och beställde mat först på typ McDonalds. Sen flyttade hon på sig och tog ett bord och jag la min beställning. Hon betalade aldrig, swishade aldrig och nämnde aldrig pengar. Har säkert bjudit henne på tusentals kronor men hon är inte snål egentligen då hon köper superdyra presenter till mig, alltid har massa gott till mig hemma hos sig, köper med sig souvenirer när hon varit utomlands osv.

              Nu har hon slutat med betendet men det var rätt skumt.

              Men igen, värst när killar gör så. Man blir typ äcklad av dem och vill bara hem och duscha.

              Hoppas ni inte är tillsammans!

                Haha men också sjukt beteende! Samtidigt kanske hon ser det som att hon ”betalar tillbaka” genom fina presenter, vet att en del kan göra det, varit med om det själv nån gång?

                Nej nej, vi är inte tillsammans! Det ringde varningsklockor redan vid betalningstillfället. Det kanske var fel att döma någon utifrån det, men man vill inte vara med någon som framstår som snål.

                  Så kan det ha varit.

                  Haha, bra! Kan man inte bjuda en dejt på bangolf för 80kr då är man inget att ha. Principer osv.

                  För övrigt hade jag gärna bjudit dig, du verkar så härlig!

                    Hahaha när kör vi?!? bjuder du på minigolf bjuder jag på fika??

                      Dejt!!!!

                      Count me in?

          Fast jag kan också tycka att den där grejen är så jobbig, när alla ska ”tävla” om att få betala ?
          Vill någon bjuda så låt den 🙂 någon annan kan bjuda nästa gång!

            Både ja och nej, jag tycker det är fult att anta bara. Det var t.o.m han som gick först till disken och sa ”två minigolf”.

              Haha men va äckligt!!!

                Men varför säger du äckligt?

                  Drygar mig inte men:

                  För att det är lika ÄCKLIGT som en äcklig mygga, en äcklig slajmig mask eller äcklig hundbajskorv. Det är ÄCKLIGT, motbjudande och smutsigt.
                  Känner urk-känslor och ÄCKLAS.

      Min farbror berättade att han var kompis med en man i en grannby för typ 20 år sedan. När de träffade på varandra igen för några månader sedan sa kompisen att ”du är skyldig mig 100 kr”. Min farbror betalade men höll på att skratta ihjäl sig inombords ?

      Jag jobbade i en bar förut, en gång kom en kund in, svinarg och sprang runt och letade febrilt efter en sak hen tappat. Vad tappade hen? Undrar du, jo en jävla napp. Napp till ett barn. En napp som hen trodde hade tappats på ett klibbigt Bargolv (???) Nappen hade tappats helgen före och varit försvunnen sedan dess.
      Hen blev eld och lågor när jag sa att vi ej hade någon napp och om vi hittar någon så hade den troligen kastats.
      Köp en ny napp? Vilken bebis vill ha en napp som legat på ett golv i en vecka? Alltså va

        Hahaha men vem har ens med sig en napp till krogen?

          Ja vem har med ett barn på krogen?

            Kan ju ha varit där på eftermiddag/tidig kväll och ätit.

              Lr tappat ur en väska utan barn..

        ?

        ”Eld och lågor” beryder entusiastisk.

      När jag var 15 och hängde med min kompis och hennes mamma till affären. Mamman handlade mat och jag och min vän tog varsin glass och la upp på bandet. Mamman la genast upp en avskiljare för att markera att vi själva skulle stå för glasspinnarna ?

        Så sjukt även för svenskar.

          Alltså fattar inte varför man kallar svenskar snåla. Har rest mycket och aldrig träffat ett annat folk som skulle upplåta hela sitt land till helt främmande folk.

            Lugn Jimmie, vi pratar på individnivå.

            Skönt att du var tvungen att direkt ta AfS-spåret

        Så det var snålt av henne att hon inte ville bli tvingad att betala din glass? Du frågade inte ens, utan bara förutsatte att hon skulle bjuda.

          Men det var väl säkert vännen som föreslog att de skulle köpa glass. Inte många som bara roffar åt sog saker när andra ska betala.

          Nej det var min väns förslag, hon trodde att mamman skulle betala ?

      Min man gav 10.000 till sin bästa kompis i bröllopspresent, bjöd på svindyr middag och åkte till ett annat land för att vara med på bröllopet. Kompisen äger en restaurang och kunde inte ens bjuda oss på en jävla bit tårta. Äcklig snål människa.

        Äcklig igen?

          Men jag är en annan (ovan), vi säger äckligt när vi äcklas. För vissa är snålhet rent av äckligt, precis som du tycker att mask i magen är äckligt.

      Kompisars föräldrar som ber en vänta på rummet när kompisen och familjen ska äta. Man bara hallå jag har varit här hela dagen laga till mig med nej men då ställs resterna in i kylen. Kommer aldrig förstå detta…

      Vi planerade möhippa för en vän, då sa den ena att vi kan vara hemma hos henne en stund och bland annat bada tunna, och då ville hon ha betalt för veden som skulle användas för att värma upp vattnet….
      Samma människa kunde fråga om man ville följa med på ett ärende eller en shoppingtur eller något och sen när man va hemma be om bensinpengar (en resa på max 50 km).

      Min kille känner en tjej som tar med sig egen alkohol på hemmafester, och om hon lämnar kvar något i flaskorna, så uppskattar hon på ett ungefär hur mycket det som är kvar i flaskorna är värt. Då skickas det snabbt iväg ett sms morgonen därpå till de som hade hemmafesten med en uppmaning att genast swisha över summan för hennes halvtomma vinflaskor.

      Har också en vän som en gång blev körd av en polare någonstans. Min vän fick betala extra för slitage på däcken, i tillägg till bensinpengar. De var dessutom allra bästa vänner, så tyckte det var märkligt.

        10 kr per nanometer i slitageavgift och 82,30 för bensin. Juste, 12 kr för trängselskatt och så drack du ju en klunk av min cola och åt en gummibjörn men äsch, den bjuder jag på. .. ska vi säga 110 kr?

        Hahahha en bekant brukar efter fest (om den varit hemma hos någon annan) och den lämnat två öl och typ skrapet av en påse chips höra av sig helgen efter å hämta upp det! Lärde mig den hårda vägen att inte äta upp resterna av hans snacks eftersom han skulle fråga efter det fredag em veckan efter ?

        Det är kutym att betala hela kostnaden för skjutsen. Det är bara ni utan bil som är snåljåpar.

          Håller med. Jag har slutat erbjuda mig att köra, folk betalar inte ett öre för bensinen, utan bara snålåker. De utan bil fattar typ inte att det kostar att ha bil och köra.

          I det här fallet fick personen betala mer än bensinpengar. Så förstod jag det som? Det är ju märkligt, särskilt som närmsta vänner.

      Jag bjuder ofta vänner på frukost/brunch med blir aldrig bjuden tillbaka… Alla tycker det är SÅ trevligt och jag har försökt flera ggr med att ”kan vi inte ha en stående frulle 1 gång/månaden bara att vi roterar vem det är hos?” Men det blir aldrig något hos nån annan. Så tråkigt när man själv älskar att bjuda till, duka upp fint och bara mysa och umgås men går ju inte i längden att bara bjuda, bjuda, bjuda men aldrig få något tillbaka.. 🙁

        Nä, genorisitet i all ära men det finns en gräns där generositet övergår till dumhet och rent utnyttjande.
        Efter 3 gånger då söutar man bjuda och säger att det blir knytis. Kom gärna hem till mig men Amanda kan ta med dricka, du Johanna tar med frukt och Sara tar med snacks så bjuder jag på sallad och kakor. Typ.

    hej allihopa
    läser ni något nu? jag läser skam av karin alvtegen. nog den bästa bok jag läst
    ni?

      Karin Alvtegen är bra! Jag läser just nu Konferensen av Mats Strandberg. Älskar skräckböcker.

        åh den låter bra

      Jag lyssnar på ”sommarmöten” av Emily Henry efter sett mycket om den på tiktok, och jag läser ”den lilla bokhandeln i hamnen” av Jenny colgan för att jag läste första boken och hittade denna på rea.
      Lättsamma böcker båda två.

        jag älskade den

          Låter lovande. Inte kommit superlångt än ?

      Jag ger dig solen. Älskar den so far.

        En av de bästa böcker jag läst! Läs hennes andra också, Himlen börjar här”. Nästan lika bra!

      Spegelmannen av Kepler. Är rädd hela tiden ??

      Läser brevvännerna. Så bra bok!

    Ölandstips! Var är det fint, gott fika, vacker natur, härligt att bada, roliga loppisar osv?

      Champagnesorbet på Glassfabriken i Borgholm är ett måste för mig varje år!

        Åh vad trevligt DET lät! Skriver upp på listan

      Paradisverkstaden i Färjestaden om man gillar keramik. Finns också flera bra fik och restauranger i hamnen i Färjestaden (Ölands choklad, Fredriks Bröd & Bakverk).

      Finns massor av fina stränder, både långa sandstränder och stenstränder. På västra sidan är det varmare i vattnet.

      Finns många fornminnen som Eketorp, Sandby Borg. Nära sandby Borg finns också ett mysigt fik/butik i Gårdby (Gårdby Kafé & Lanthandel)

      Capellgården för trädgård och hantverk, smyckesskrinet i borgholm för unika smycken (tanten tar dock bara cash fortfarande, tror jag), båtutflykt till blå jungfrun, guidad tur på borgholms slott, gå upp i långe jan, leka forntid på eketorps borg, majas finloppis, köpa karameller i bredsättra, köpa keramik hos skabbekatten, bada i bruddesta, rida kamel i äleklinta, gå på konsert i borgholms slott, rundvandring i sollidens trädgård, vandra ut på piren i beijershamn, trollskogen, åka ånglokståg i böda.
      Det var det jag kom på. Jag vet inte om allt ör öppet i sommar men men.

    Familjeliv varning – scrolla vidare om du stör dig på sånt. Tips på bästa syskonvagnen? ? Försökt googla och bugaboo duo verkar ”bäst” men alltså priset är ju lite saftigt haha. Så tips på fler eller är den så bra som det skrivs?

      Jag köpte en begagnad Emmaljunga Double viking 735. Tycker den är smidig och passar för mina ändamål, vilket är typ ute och gå promenader. 🙂

      Vi köpte en begagnad bugaboo donkey men vart så besvikna då vi haft emmaljunga innan. Tyckte inte alls det var samma kvalitet + att sittdelen kändes liten kontra Emmaljunga. Så vi sålde vidare den och köpte ett nytt dubbelchassi till våra redan befintliga Emmaljunga-delar. SÅ SÅ nöjda med det, har Emmaljunga nxt90.

        Vill bara tillägga att smaken är som baken, bästa tipset är att gå och provköra!! Det som passar oss, kanske inte passar dig. Som många skriver så är bugaboo poppis av en anledning, men är ju vad man är ute efter. Vi bor i en mindre stad och promenader är vårt ändamål. Hade jag bott i en storstad/åkt mycket kollektivt så hade jag nog inte valt nxt twin, Nxt twin är 5cm bredare än bugaboo donkey och det gör såklart skillnad ibland. Det är en rejäl vagn men att den skulle vara klumpig att köra håller jag inte med om alls, väldigt smidig, men till en början känns alla syskonvagnar klumpiga när man är van med enkelvagn.. ? finns en hemsida/blogg som är toppen när det kommer till vagnar, jämför olika modeller osv, ombarnvagnar.com om du inte redan hittat den.

      Har en Bugaboo Donkey, ångrar inte en sekund att vi köpte den. Lätt att köra, hög maxvikt, bra att kunna göra till enkelvagn när bara ett barn ska med. Går ofta att fynda begagnat om man inte vill lägga ner en förmögenhet på den. En kompis har en Emmaljunga NXT twin, jag har provkört den men tycker den är avsevärt mycket klumpigare än vad Donkeyn är.

      Beror helt på var du bor och hur du lever samt hur gamla dina barn är.

      Vill du kunna göra om till singelvagn – Donkey
      Vill du att den ska vara så smal som möjligt – Mountain Buggy Duet
      Vill du ha en på längden – Uppababy Vista
      Ska du rulla på landet och det inte spelar roll om vagnen är bred och lång – Emmaljunga Nxt twin
      Ska den vara billig och du kan kompromissa med smidighet – Carena Gotland

      Det finns fler. Gå in på bloggen ombarnvagnar . com och sök på syskonvagn så får du upp bra tips på hur du kan tänka vid köp samt en lista på 16 populära syskonvagnar (nån har dock slutat tillverkas och nån mer, Cybex senaste, har tillkommit)

      Bugaboo är bäst så är det. Finns en anledningar så många har den.

      Bra andrahandsvärde sedan också!

      Har också haft en dubbel viking 735 till mina barn. Känns som barn växer ur donkey vid 2 år medan vi kunnat använda dubbelviking till stora var 4 ungefär. Supernöjd med viking och vill en ha en enkelvagn är det ju bara att köpa ett till chassi.

      Har också en Donkey, köpte begagnad och är så nöjd!! Smidig som tusan att köra jämfört med vår Emmaljunga som vi hade till första barnet

      Vart bor du? Har en bugaboo duo till salu ?

      Emmaljunga NXT twin = klockren ??

    Förlåt för dum fråga men jag har nog inte returnerat en vara på kanske 15 år. Köpte en stol på Ikea online som är ouppackad, betalade med kort, vill lämna tillbaka den. Kan min sambo göra det åt mig? Tänker eftersom det är i mitt namn. Räcker det att jag vidarebefordrar kvittot som jag fick på min mail, till honom? För jag har inte kvar något annat papper som kom med paketet. Samt: behöver han ha mitt kort med sig eftersom jag betalade med det?
    ??

      Du kan skicka honom med kvitto. Däremot kommer de förmodligen vilja ha kortet som varan ursprungligen är betalad med, ja. I ”min” butik får man pengarna tillbaka i kontanter eller så görs en banköverföring till det ursprungliga kortet om det inte finns med vid retur.

      Om han behöver ha ditt kort med sig tror jag beror på summan, under typ 300 kr behöver det inte vara samma kort har jag för mig.

      Det brukar vara okej med annat kort också, enligt babs, om han inte har ditt kort. Däremot är det sällan ok att betala ut kontant pga av pengatvätt. Skicka med ditt kort för sökerhets skull.
      Dock är det väldigt få butiker som faktiskt kontrollerar namnet och de fyra sista siffrorna på kort och kvitto.

      Jag har börjat sommarjobba på Ikea i år så ska försöka hjälpa dig :). Ja din sambo kan lämna tillbaka den, det är inga problem. Det är superbra om du vidarebefordrar kvittot, då kommer returen gå betydligt smidigare/snabbare. Han behöver inte ha ditt kort med sig, däremot så underlättar det. Om han vill få in det på sitt kort istället kommer personalen att ta hans personuppgifter, men som sagt är det fullt möjligt 🙂 Hoppas det hjälpte!

    Ni som bleker håret hemma!

    Råkade bleka av en del av håret för ungefär ett år sedan och har sedan dess inte rört det alls, förutom toningsschampo ett par gånger. Men annars har jag bara låtit det vara ifred. Vågar man ge sig på en ny blekning nu? Är trött på utväxten och tycker att kvalitén känns okej. Vad tror ni? ?‍♀️

      Beror på hur ditt hår är. Har inte bara med kvalitén att göra utan hur pass blekt det redan är. Man kan bara bleka till en viss nivå (Ljust ljust gult), sen tonar man för att få rätt blond.

        Jo absolut, det är jag med på 🙂 skulle säga typ mörkgult plus utväxten. Tänkte mest bleka utväxten (som är ca ner till öronen) och sedan tona alltihop. Men är rädd att det ska gå av om jag råkar överlappa nånstans.

      Ja! Hur illa kan ett hår vara annars? Jag bleker varje månad och fint hår, tar hand om det med hårinpackning varje gång jag tvättar håret samt unnar mig k18! ?

    Kan ni som opererat näsan tipsa om bra plastikkirurg som ger bra och TYDLIGT resultat? Kollat före och efter bilder på typ alla kliniker i Stockholm och ser knappast ingen skillnad mellan före och efter bilderna? Vill inte lägga ut typ 60.000 kr för en sån liten skillnad som knappast förändrar utseendet? Operera mig förövrigt helst i Sverige då jag inte orkar åka till tex Turkiet och det känns för riskabelt.

    Och SNÄLLA ni som är emot plastikkirurgi och så vidare kommentera inget! Vill inte se kommentarer som tex ”jobba på din självkänsla” ”sök psykologhjälp” utan vill endast ha tips på duktiga plastikkirurger!

      Har hört att Libanon och Iran ska vara extremt bra på näsor. Har en kompis som gjort sin i Libanon och den är helt perfekt! Turkiet är nog med Ricky business vad jag förstått.

        Risky*

        INTE IRAN! 90% är inte ens läkare!
        Plus att de gör EN standardnäsa på alla, de struntar i hur det ser ut på folks ansikten. Nästan alla, och jag känner mååååånga iranier, har andningsbesvär efter att ha opererats i Iran. De har pyttesmå näsor (sk. fransk näsa) men ser bara konstigt ut i proportion till de stora ögonen och breda ansiktet.

        Libanon är bra men lite samma prpblem som Iran. Dock är de flesta i Libanon plastikkirurger på riktigt. Isabelle strömberg opererade näsan i Libanon.

          Precis det anonym 20:19 skrev!
          Med vänlig hälsning,
          Iranie (ej opererad dock ?)

          Som sånna där hundar ? ?

      Jag opererade mig i turkoet för $1500 men på ett bra sjukhus som jobbar med folk från MENA (som betalar bra pengar för hårtransplantation och andra ingrepp).
      Alla pratar engelska, läkaren hade pluggat i England och sjukhuset/servicen var på en annan nivå. Kördes runt i en Merca, fick övernatta i eget rum, fick bo på ett bra hotell i närheten för halva priset och kände mig jättetrygg. Fick drömnäsan (men han vägrade göra den så liten som jag önskade pga andningsbesvär/ser oproportionerligt ut ). Fick även garantier på att alla komplikationer åtgärdas hos dem och de står för allt utom flygbiljetterna (som för övrigt går på 2000kr, max). Vilöe inte beöasta svenska sjulvården så det var viktigt för mig.
      Allt som allt kostade hela resan, operationen och övernattningen ca 25000kr. Var där i 4 veckor.

      Tycker att du ska kolla runt lite. Du behöver inte åka till Istanbul men kolla Polen, Danmark och England. För 60000 kan du få ett nytt ansikte + semester.

        Vart opererade du dig? Har dem någon hemsida där man kan se före och efter bilder? Opererar mig somsagt helst i Sverige men om du fick din drömnäsa för den ändå ”lilla” summan så känns de ju värt. 60 000 kr man kan ju göra så extremt mycket med liksom

          Läkaren heter Okan men han verkar ha bytt sjukhus så jag kan inte lova att det är samma standard men han är superbra! Han har ett portfolio, jag finns med där haha. Du kanske kan kontakta honom och be om att få se hans arbete?

          https://okanmorkoc.com/en/about-me/

        Fast de flesta näsorna i Turkiet ser förjävliga ut. Speciellt de som görs på syrianer. Ett Mellanöstern ansikte kan inte ha en liten näsa, det syns direkt att det är fixat, ser ut som Michael Jackson typ. Och bara de tycker det ser naturligt ut

          Men exakt, så blir det i Iran och Libanon. I Turkiet finns det mer variation. Jag fick inte en liten näsa då han vägrade. Min är inte perfekt men för mitt ansikte är den så nätt och fin den kan vara utan att det ser fejk ut.

      So Wikström

      Vill du att det ska synas att du är opererad? Om du vill ha ett naturligt resultat så rekommenderar jag PO Haraldsson på Astoria kliniken.

        Har faktist funderat på att operera mig hos honom på astoriakliniken men det är samma sak där, ser liksom inte så stor skillnad på näsan mellan före och efter bilderna. Skulle vilja ha en näsoperation som liksom förändrar utseendet som det gör på de flesta hollywoodkändisar

          Fast du kanske inte ser skillnad eftersom kirurgerna i Sverige oftast är ute efter ett naturligt resultat. Det är liksom inte som i Iran där det är status att se ut som att man bara har två hål i ansiktet. Sen är väl ändå majoriteten som opererar sig här ändå av europeiskt påbrå, vi har helt andra ansiktsdrag och näsorna ser helt annorlunda ut. Det är oftast bara någon liten knöl eller tippen som ska smalnas av lite medan det på näsor som du kanske kollar på i Turkiet ofta är folk från Mellanöstern som har stora näsor naturligt och då är det klart det blir enorm skillnad när de opererar sig.

      Jag är inte emot plastkirurgi men jag skulle vara ytterst tveksam till en näsoperation om det bara är kosmetiskt, man har hört för många historier om hur fel det gått

        Fast nu undanbad sig ts såna här kommentarer. Sen är näsoperationer en av de ingrepp med absolut lägst komplikationer, så lägg ner din skrämselpropaganda.

    Ska flytta till Ängelholm (pga jobb) så ge mig gärna lite tips om staden, områden, restauranger osv och även vad jag ska undvika…

      Oj.. Den är liten, men nära havet ? Typ så haha / mvh Helsingborgare

    TW självskadebeteende

    Hur gör ni som har självskadat eller som fortfarande gör det när det kommer till dejtande? Kör ni på som vanligt eller är ni mer tillbakadragna?

      Oj, vilken svår fråga. Jag självskadade i flera år samtidigt som jag även dejtade flera under perioden. Jag tror att jag körde på som vanligt, men det är svårt att jämföra med något man inte känner till, d.v.s. hur hade jag varit om jag inte självskadat.

      Det jag däremot upplevde funkade bäst var att själv ta initiativ att berätta/förvarna, på så vis slapp man den där pinsamma oj-vad-är-det-där-ska-jag-fråga-eller-inte-situationen. Jag brukade försöka förklara ganska sakligt (när vi hamnade i en situation då självskadan skulle synas) att jag just nu (då) är i en sämre period och tyvärr hanterar det genom att självskada, och att jag är medveten om att det inte är bra men att jag jobbar på det. Jag brukar också försöka få fram att jag inte vill/förväntar mig att den jag dejtar ska lösa mina problem, eller på något vis hjälpa mig ur självskadan.

        Sen får man väl vara beredd på att möta/dejta folk som inte kan hantera det, men det är inte så mycket att göra åt.

          Klokt tänkt, tack för svar!

    Någon kunnig tandläkare här? Kan jag be en tandläkare använda komposit på mina bakre tänder för att ”förstora dem”. Asså bygga på på utsidan av mina nästsista tänder så att de syns framifrån när jag ler? Nu kan man hinta dem men 3-4mm till och de syns mer. Ska självklart gå till en privat tandläkare men finns det risker? Hur länge håller komposit?

      Nej de fyllningarna kommer mest troligen lossna väldigt snabbt tyvärr. Ja lika bra att hittta en privattandläkare som gör det och suger ut dej på pengarna, hederliga tandläkare som jobbar inom folktandvården kommer bara ge samma info som jag gjorde 🙂

        Finns det någon annan lösning? Vill bara förstora just de tänderna.

        Hahaha, ”hederliga tandläkare”! jag har jobbat både på Folktandvården och privat, i 25 år sammanlagt. Hederlighet sitter inte i skylten.
        Visst förekommer det oegentligheter och pengalurendrejeri branschen. Men att tro att Folkis är per definition hederliga är en seglivad myt.
        Ska jag säga något så finns de riktigt dåliga tandläkarna i Folktandvården eftersom de kan ”gömma” sig där och inte behöver prestera. Privat kan man inte dölja sina misstag eller bli räddad av kollegor.
        För övrigt håller jag med att det TS efterfrågade inte går att göra. Du har snöat in på en liten estetisk grej som bara du ser.

          Håller inte alls med dej att du kan gömma dej i folktandvården, tvärt om! Du har fler kollegor runt om dej som kommer snappa upp om du gör konstigheter eller ett dåligt jobb. Någon som jobbar privat på ett mindre ställe eller jobbar själv kan jobba på utan att någon märker om det den faktiskt gör är ett bra jobb. Så länge man är en trevlig och hjälpsam privattandläkare kommer man väldigt långt för det är det som patienten lägger märke till, de har tex ingen aning om du rotfyllt två eller tre kanaler så länge de inte har ont .

            Låt oss enas om att det finns både bra och dåliga tandläkare i alla läger.
            Du är stolt över din arbetsplats och det är fint. Folkis har lustiga vendettor mot andra företag och privatkliniker, jag vet.
            Mitt tips: tro inte på allt dom säger.

              Haha jag har jobbat både trivas och på folkis så inte vad jag hört andra säga utan vad jag själv upplevt 🙂

      Hej, tyvärr måste jag säga att ingen seriös tandläkare skulle göra detta. Dels för att det inte skulle bli hållbart för 5 öre, utbyggnaderna skulle lossna vid tuggning, komposit är inte hållbart på det viset. Och dessutom så är det stor risk för karies i kantanslutningarna pga att det skulle bli mycket svårare att hålla rent. Sen tror jag inte att det skulle bli estetiskt tilltalande på det vis som du tänker dig heller.

        Tack för ett ärligt svar. Blev lite besviken men ville höra sanningen.

        Varför skulle de lossna vid tuggning? Man tuggar ju inte på utbyggnaden utan med sina vanliga tänder.

          Alltså, om man nu skulle få för sig att faktiskt genomföra nåt sånt här så kan man ju inte lägga klumpar av komposit endast på utsidan av tänderna, man måste åtminstone bygga upp hela buccala ytan (sidan mot kinden dvs) ner till tuggytan, annars skulle det inte se ut som en tand. Och dessutom, när man tuggar så kommer ju maten i kontakt med mer än bara själva tuggytan, speciellt om man äter större bitar. Ät typ äpple, hårt bröd eller liknande och hela kompositen skulle falla av.

      Varför bekymrar du dig om dina tänder nöstan längst bak i käften? Såfort du gör en lagning så blir tanden mer skör och du får en risk att utveckla sekundärkaries mellan lagning/tand och då behöva borra och laga pga karies/hål.
      För att komposit ska fästa måste tanden ruggas upp kemiskt och det försvagar emaljen. Så fråga dig själv om du vill ha friska tänder eller tänder som garanterat kräver mer åtgärder i framtiden?

        Friska tänder! Tack 🙂

      Ska du bygga ut dem är det porslin som gäller. Ca 6000 per tand om det inte finns ett sjukdomstillstånd. Kallas betthöjning och förändrar bettet helt då käken får ett nytt läge. Man ska vara mycket försiktig.

        Så de fäster en bit porslin på utsidan? Rent estetiskt, finns det lika stor risk för karies som med komposit?

        Fast det som personen efterfrågar är inte indikation för krona.

          Nej precis, är det inte indikation ersätter inte fk, därav det höga priset. En höjning av tänder skulle säkert också behöva göras på minst 6 tänder (beroende på hur det ser ut) för att jämna belastningen. All behandling av tänder skapar skarvar, skarvar ökar risken för karies. Porslin slår ändå komposit som materialval med hästlängder.

            Kanske mycket begärt men jag tänkte fixa tänderna i hemlandet (Bosnien) där det är mycket billigare men jag vill få det du rekomenderar.
            Vad ska jag säga? Är det porslin som byggs/fästs på sidan av tanden och sen hejdå eller är det något mer som krävs för att få den effekten jag efterfrågar utan att ”fusktanden” faller av när jag äter en morot fel.

              Fixa tänderna i Turkiet. Kolla dental city Antalaya, de har topp teknologi till skillnad från Sverige. Svenska tandläkaottqgningar är som sovjet 1970 jämfört med dem.. Bosnien, katastrof. De kan ingenting om estetisk tandvård.

              Shiet, nej, det skulle jag verkligen inte rekommendera. Sverige har förstklassig tandvård o alla såna quickfix brukar inte ovanligen sluta med att man måste plocka bort allla tänder.allt är inte skit men mycket. En seriös tandläkare ser vad som är möjligt och inte. Jag skulle definitivt rådfråga en svensk tandläkare först på ett standardbesök och absolut inte slentriant på ett forum. Men jag skulle själv aldrig välja att göra tandvård utanför sverige ? Tänder o kunskap kostar.

    För ett tag sen cirkulerade det en annons i flera grupper på facebook från en tjej som gjorde egna scrunchies, sålde via sin mamma. Någon som vet vilken jag menar och som kan länka?

      Hon har tyvärr slutat göra dom ?

    Whats up med att Kenza inte verkar kunna umgås med sin egna lilla familj utan att det ska vara olika vänner med dom hela hela tiden? Varje gång dom åker till sommarstugan (aka ”landet”) så är det någon ny kompis, är det inte Klara (som verkar följa med dom på 90% av allt dom gör) så är det hennes mamma och bror. Nu är dom på Öland och surprise surprise så är Klara mf också med.
    Undra vad hon hade tyckt om att nån utav Aleks vänner skulle haka med på allt dom gör hela tiden.

    Ni behöver inte komma med ”alla gör som dom själva vill” etc för det är jag mycket väl medveten om och jag håller fullständigt med såklart!? Det är bara något jag reflekterat över och undrar varför man känner ett sånt behov av att alltid ha något utomstående med sig på allt.

      Tror att hon behöver avlastning då hon har 2 småbarn. Men jaa..jag hade inte orkat vara med folk hela tiden men Klara verkar chill.

      Ärligt så had ejag inte tagit med kvinnliga vänner överallt där mannen är, man vill ju inte bjuda in djävulen.

        Haha va? Litar du inte på dina vänner? Och din man?

          Jodå, men jag är inte dum nog att ha kvinnor runt min man hela tiden.

            Då litar du inte på din man och dina kvinnliga vänner? Vad skulle hända tror du?

              Skogen är ofarlig 99% av tiden men jag låter ändå bli att sova där själv.

              När man umgås mycket med människor då tänjer man på gränserna. Man skämtar mer, pratar mer, får ett starkare band, mer fysisk beröring osv.
              Varför ska mina vänner vara runt min man hela tiden, de är mina vänner.

              Som sagt, jag vill inte bjuda in djävulen och jag vill inte att mina vänner blir för bekväma runt min man och vice versa.
              Call me old fashioned men jag har gränser för att skydda det jag vill ha för mig själv.

                Haha så weird.

                Jag och min man har mest gemensamma vänner, av båda könen. Ingen har blivit så ”bekväm” att vi försöker ligga med varann… ?

                Wow vad sjukt. Självklart bottnar ju det i att du inte litar helt på din man och att du vet att något finns där för honom, annars hade du aldrig ens tänkt tanken. Helt galet verkligen. Jag är mot kill/tjejkompisar i förhållanden men att jag tror min man skulle göra något med min kompis? Wtf..

                  Ingen tror förrens det händer.

      Tänker att hon är nybliven mamma och kanske känner att hon behöver stöd från vänner, gick ju från ett barn till två så det är väl inte så konstigt känner flera som behövt extra stöd i dom stunderna

      Det är Klaras sommarställe de är på på Öland, så därför är de inte själva där. I övrigt stämmer nog det du säger 🙂

        Ahaa okej, det hade jag missat! Tack för upplysningen?

      Klara har dock spenderat sina somrar på Öland, under hela sitt liv. Många vänner som följt med henne dit.

      Angående Kenza: det är väl trevligt med sällskap? Skönt och lyxigt för vännerna att få hänga vid ett lantställe också. Vi ser ju bara det som delas på sociala medier och har således ingen aning om hur mycket tid som spenderas endast med familjen eller tillsammans med andra. En vän kanske bara är med några timmar under en dag medan en annan övernattar.

      Gud vad många här tycker att man endast ska umgås med familjen? Wtf? I andra länder är det fullständigt normalt att umgås med andra. Livet är kort, varför passar man inte på att umgås med sina älskade vänner och släkt? Så konstigt resonemang!

        Oj, vad du läste in något helt annat än vad ts skrev. Jag uppfattade att ts menade att det alltid är en kompis med på allt Kenza och co gör, inte att man endast behöver umgås med sin familj.

        Tror dock att vissa influensers träffar vänner hela tiden för att skapa content men också att visa utåt ”kOLlA vaD kuL LIV Jag HaR MED AllA mINa 826296 VänNeR”.

          Ja det är en konst i sig att kunna läsa in saker helt galet! Människor alltså…?

          Jag tänker lite som du i ditt andra stycke, det är nog så!

        Håller med. Denna besatthet vid kärnfamiljen och ingen annan fr vara med!!! Det är väl jättebra och fint om man släpper k fler i gemenskapen. Tycker fler ska ta efter!

          Inte någonstans skrev jag att det är fel fel fel av dom att alltid hänga med andra människor så fort dom lämnar hemmet. Läs gärna en gång till och återkom!

        Jag kan inte hålla med dig om att ”många här” tycker det, vart läser du det?
        Jag umgås också ihop med vänner tillsammans med min familj, men ibland är det skönt både för barnen, mig och min sambo att bara få vara själva och hitta på saker. Upplever att dom inte har samma behov av det, och det är ju helt ok! Inte så att jag skammar dom?

        Kära anonym 21:55, frågan ställdes av en människa som skrev ett halvt A4 om en okänd människas semester och hur hon väljer att spendera den och med vem. Hen är således inte representativt för den övriga delen av den normala befolkningen. De flesta människor umgås med varandra, och sin släkt, bara här inne är man ensam på julafton och spenderar dagarna med att leta fel hos okända.

      Har också tänkt på det faktiskt, men helt ärligt är jag nog mest avundsjuk.
      Jag har inte en sån nära relation med mina tjejkompisar att vi spontanhänger på det sättet (har också familj och småbarn) och skulle gärna ha det. Jag har vissa vänner men när vi träffas är det, för det första rätt sällan, men också mer uppstyrt och planerat. Aldrig det där spontana mysiga vardagshänget liksom? Och inte heller att vi reser tillsammans på det sättet. Småbarnslivet är ju både tufft och lite ensamt ibland, hade gärna delat det mer med mina vänner såsom Kenza gör, men det kommer inte naturligt för mig och mina vänner.

        Förstår dig med ensamheten med småbarn, har känt samma sak! ❤ Men glöm inte att Kenza mm lever på att visa en yta utåt, det perfekta livet, de perfekta vännerna, de perfekta firanden osv. Mycket av det vi ser på sociala medier stämmer inte med verkligheten. Tror inte en sek på att livet är sådär härligt hela tiden som många vill ge sken av.

          Tack för påminnelsen, det är skönt att läsa, och tror verkligen att varenda ord. du skriver är sant! Jag tror exempelvis att folk som följer mig själv på instagram tror att mitt liv är mycket mer spännande och socialt än vad det är. Varje gång jag lägger upp något är det ju när jag för ovanlighetens skull gör något socialt och spännande, det är ju inte bilder på mina mjukisbyxor i soffan varje dag utom typ 2 i månaden liksom…

      Jag är lite avis på det! Alla mina vänner har fått barn de senaste 5 åren och jag känner mig så ensam och utanför. 🙁 Plötsligt umgås de bara med ”familjen” och jag har tur om jag kan klämmas in på en lunch en tisdag i månaden. Älskar min man men saknas att umgås med lite fler folk (ja så klart har pandemin förståeligt kommit emellan men det var likadant innan 2020…).

    Är förtjust i min kollega. Vi tycker om varandras sällskap och har varit varandras stöttepelare under pandemin. Jag ger ofta komplimanger och han säger ofta ”detsamma”, men det är sällan han säger något först. Han är dock lite introvert och blyg. Hade jag vetat att han känt likadant som mig så hade jag vågat prata med honom, men nu finns ju risken att det inte är besvarat och vi kommer ju att behöva fortsätta jobba tillsammans. Han är dock världens bästa kille så det hade inte varit några problem, dock pinsamt för mig. Vi jobbar väldigt tätt.

    Hade jag gett råd till någon annan så hade jag sagt att det bästa vore att hitta någon annan kille. Men jag har inte tyckt om någon på flera år, och nu gör jag det. Så jag har svårt för att bara glömma detta. Råd från någon som har erfarenhet av detta? Är runt 30 år.

      Han vill 10000% ligga med dig men tror inte att han vill så mycket mer.
      Jag hade inte tagit första steget men självklart gör du som du vill.

    Jag känner mig så förvirrad nu. Min sambo har hittat drömhuset, en timme från där vi bor nu. Det är stor skillnad då vi nu bor i Göteborg och detta hus ligger utanför i en liten by ungefär. Jag kommer lämna alla jag känner här, vågar jag det? Är så rädd för att de ska bli tråkigt eftersom jag är van vid spårvagn osv.

      Beror på vad du är för människa. Jag älskar vara på landet och har haft hästar hela mitt liv. Men fy farao vad gött det är att bo i stan när man har småbarn. Nu på sommarlovet är det bibliotek och massa roliga lekplatser vi kan hänga på. Hade blivit för isolerad på landet. MEN det är jag det. Du måste känna vad som passar dig.

      Hur liten by pratar vi om? Vilken ort? Bor själv ca 30-40 min från Gbg.

      Vad väger tyngst – läget eller själva huset? Har ni barn som ni kommer att behöva skjutsa hela tiden?
      För mig väger läget tyngst. Jag skulle bli olycklig av att alltid behöva ta bilen för att nå vänner, jobb, nöjen, affärer osv….
      Det är så skönt att kunna promenera eller ta cykeln.

        Jag vet inte vad som väger tyngst. Men tror nog huset, de är en trea och vi har nu en tvåa. Vi sover nu två vuxna och ett barn i samma rum. Det finns busskommunikation som tar 30 min in till en handelsplats med plantagen, Willys osv. Grabbar fanns de gott om överallt och även mindre gårdsbutiker, en liten Coop, fina stränder och lite sånt. Så de är ju inte helt dött men ändå 1 timme till mina föräldrar, kompisar och så. Så är så kluven nu…bäst för mitt barn är nog att flytta dit då det var så lugnt och fint med mycket kompisar i samma ålder

      Falkenberg? ?

        Falkenberg är ju knappast en by

          Om man jämför med Göteborg så jo typ ?

      Jag bor en timma med tåg ifrån min familj och mina närmsta vänner, men jag klarade inte av att bo på den orten för jag blev understimulerad… fanns inte så mycket att göra och jag behöver stadslivet där det händer lite och jag kan hitta på olika saker om jag är ledig. Om du är redo att flytta till en mindre ort så hade jag sagt kör, en timma är inte alls mycket! Ibland åker jag hem över dagen bara om jag vill träffa min familj, eller så kommer dom till mig. Men det är ju stor skillnad från att bo i Göteborg till att bo i en mindre ort, jag som person hade varit mer tveksam till den ändringen….

    Jag har sedan jag fick upp ögonen för hur autism/ADHD kan yttra sig hos kvinnor för ett halvår sedan funderar starkt kring mig själv och om jag borde göra en utredning. Ibland tänker jag dock att jag antagligen bara projicerar, och bara försöker hitta en ”ursäkt” till att jag är som jag är. Det är många symptom som verkar stämma, både för autism och ADHD, samtidigt som många symptom inte alls stämmer, vilket såklart gör mig osäker. Är det några fler här som har/haft liknande funderingar gällande sig själva i vuxen ålder? Har ni valt/avstått från att göra utredning? Fick ni diagnos?

      Tips på restauranger och/eller saker att se i Göteborg?

      Tror definitivt jag har adhd men ser ingen poäng i att utreda. Tänker inte äta medicin, så vad är poängen. Är ju som jag är ändå?
      Dessutom kan det hindra en från vissa yrken!

      Har hjälpt att leta info om hur andra fungerar och ta tips från hur dom sköter livet liksom…

        Det är oerhört många som har fått mycket hjälp genom att äta medicin för ADHD. Har man grad 1, alltså lindrig ADHD, kanske man inte behöver medicineras men grad 2 och 3 är medicinering rekommenderad. Det är inte hållbart i längden att köra på 110km/h hela livet eftersom man kör slut på sig själv.

        Om du ”tror” att du har ADHD kanske du ska försöka bli utredd. Att uttrycka sig på det sättet du gör är ganska irriterande mot folk som faktiskt har stora problem i relationer, vardag och livet generellt på grund av sin ADHD. Därav bör endast folk med en diagnos få uttrycka sig ang detta.

          Men sånna här diagnoser är godtyckliga, det finns inga skarpa gränser på vart adhd slutar eller börjar. Jag skulle aldrig ta varken positiv eller negativ diagnos som sanning ändå, eftersom jag vet att den beror på vad jag valt att berätta och hur det varit vinklat. Och psykologens inställning/tolkning.
          Mvh psykologdotter

          Den enda anledningen jag ser till att ta den sortens läkemedel är om mitt tillstånd var livshotande. Om jag var narkoman eller självmordsbenägen pga adhd absolut.
          Tänker inte ta ”amfetamin” varje dag för att klara ett normalt liv och vara som alla andra?
          Sorry men min kropp och hälsa är fan viktigast ändå. Har redan högt blodtryck och hjärta som beter sig skumt, inte fan tänker jag mixtra med det.

          Det är inte hållbart att köra på 110 hela livet, men inte heller att äta den sortens medicin hela livet (ingen medicin faktiskt..)
          För dom flesta finns det sätt att lära sig hantera sig själv.

      Jag gjorde en utredning när jag var 20, fick bra hjälp av kurator och taktil massage för sömnen på habiliteringen. Fick utskrivet några tabletter (glömt namnet för det är 7 år sedan), som jag inte alls gillade. Hela min personlighet försvann typ, blev helt… Tom? Neutral kanske är ett bättre ord. All min kreativitet försvann och kände mig inte som mig själv. Dessutom sa psykologen och överläkaren under samtalen vid utredning att jag förmodligen aldrig skulle klara av ett vanligt jobb. Mådde piss av att få diagnoserna, har ADD med koncentrationsstörning och ”autismspektrumstörning”.

      MEN! Nu när jag är 27 tycker jag ändå det är bra att jag har så mycket information och jag har lärt känna mig själv mycket bättre och vet att jag visst kan ha ett vanligt jobb, har en dotter och är gift idag och mår toppen. Självklart har jag vissa svårigheter men jag har accepterat mina diagnoser nu. Kanske inte något bra svar men ett svar iallafall, hahaha!

      Jag är 100% säker på att jag har ADHD, delvis min egen åsikt men också två släktingars (psykiater + psykolog) åsikter.
      Tjatade till mig att jag skulle få starta en utredning förra sommaren, fick svar 3 månader senare att ”nu kan vi starta din utredning” med förklaring att det är en två års lång process där man ses en gång i veckan.
      Då kände jag att den där utredningen och diagnosen inte är viktiga nog för mig i min livssituation just nu. Så en sådan utredning är mest värd de som verkligen har stora bekymmer i vardagen och mår väldigt dåligt av sina diagnoser!
      Tycker du det passar in på dig så tycker jag absolut att du ska be om en utredning!

        Fast..ingen adhd utredning är 2 år, en gång i veckan. Alltså över 100 tillfällen? Det tar liksom max 5 tillfällen att göra en.

      Jag fick diagnosen ADD genom att göra en utredning privat, så värt att slippa vänta flera år på utredning. Jag har alltid känt mig lite ” utvecklingstörd ” för att jag har svårigheter att se logik, svårigheter att lyssna på folk och får impulser titt som tätt, så jag är glad att jag fått diagnosen äntligen (är 30 år)

      De här diagnoserna har ju liknande egenskaper men vid autism har man rätt till en massa saker som man inte har med de andra diagnoserna. Tex kan man få boende, hjälp i hemmet, hjälp utanför hemmet osv så om det är något som du är i behov av så kan det va värt att göra utredning. Dessutom kan du få lära dig massa om din diagnos. Har man adhd add och känner man klarar sig och ej funderar på medicin så är det inte lönt med utredning. Låt din läkare avgöra de brukar i dagsläget inte skicka folk på utredning om det går helt att utesluta. Om det bara är så att du känner igen dig lite så gör nog alla det när de läser hur det kan yttra sig vilket är väldigt individuellt. En utredning är väldigt omfattande där personer i din närhet kommer behöva gå på möten och prata och du kommer få göra massa tester man brukar väl säga att de tar 80 timmar totalt sen hur olika regioner delar upp de är olika vissa kör intensivt tre dagar i veckan två timmar om dagen osv.

      Jag känner lite lika. Tror jag finns någon stans på autismspektrat. Det som förut kallades Aspbergers. Men jag har inte sökt för det. Vill inte ha en diagnos på papper som riskerar förstöra saker. Är inte heller i behov av några insatser, så ingen vits med diagnos. Ibland kan jag känna att det vore skönt att få ett namn på mina känslor och knepiga personlighet… men inget jag kommer göra i dagsläget i alla fall.

    Hennes namn är samma som Donalds Trumps dotter ?

    Ska vara i Kristianstad ca 2 veckor from imorgon. Har bil. Vad göra? Gärna inom dagsturavstånd. Enda vi bestämt är vhen. Vi är två vuxna och inga barn.

      Åhus
      Båstad
      Mölle
      Ystad
      Hällevik
      Ivö

      Dagsturavstånd=typ hela Skåne, haha?

      Sandhammaren, bra strand nånstans utanför Simrishamn har jag för mig.
      Glimminge hus, om det är öppet
      Kiviks marknad, om den är nu i pandemin (vet iofs inte när heller)

        Jo men ville förtydliga så att ingen föreslår Göteborg typ när man säger ”hyfsat nära”, är oftast bäst att göra det?

        Tack för tipsen!

      Wanås konstpark! Jättefin trädgård/park med intressant konst. Finns ett café där man kan äta också. ca 30 min från Kristianstad 🙂

        Låter fint. Killen gillar konst (och att fota konst) så det är säkert något han skulle gilla.

      Österlen, så klart. Och turer till Blekinge.

    Jag behöver era råd!
    Jag har två innekatter, ragdolls, som aldrig är sams. Senaste veckan har den ena katten fått bitsår runt hela huvudet och halsen, och då menar jag 10-15 stycken. De flesta är små men vissa är stora.
    Vi har sedan dom började bråka för ett år sedan försökt placera om den ena katten, den som nu bits, då hon är väldigt aggressiv mot den andra katten samt mig och våra barn. Nu har vi äntligen hittat ett nytt hem men det är inte förrän i september!
    Vad gör jag tills dess för att skydda den utsatta katten nu när det eskalerat såhär mycket??
    Jag kan inte ha dom separerade och har ingen familj som kan passa en katt.

      Varför kan du inte ha dem sepererade? Så länge ditt boende har dörrar så går det ju?

        Min bostad har helt öppen planlösning med bokstavligen fyra dörrar i hela lägenheten. Vilkea leder till toan, tvättstugan, WIC och ett sovrum. Jag har dessutom en treåring som öppnar och stänger dörrar i tid och otid vilket är jätte stressande för den aggressiva katten.
        Blir nästan omöjligt att skapa en situation där som hålls separata utan att stressa och trigga den katten som är utåtagerande.

          Fast du kan inte låta den andra katten skadas. Seperera dem. Ställ en stol framför dörren så ditt barn har svårare att ta sig in. Skaffar man djur har man ansvar, ditt ansvar just nu är att hålla isär katterna och se till att båda har tillgång till mat, vatten och kattlåda. Lägg också ut en annons på facebook och se om någon tillfälligt kan ta katten?

            Nej, det är väl därför jag skriver här och ber om idéer och råd!?
            Jävligt trist att man inte kan göra det utan att få dryga kommentarer. Tackar för idén med stolen, men avböjer vänligast din attityd och uppläxning.

              Varken attityd eller uppläxning. Varför ber du om råd om du inte vill ha dem? ? Har du ett hem med dörrar så kan du seperera dina katter. Vilket ändå är prio att börja med eftersom den ena går runt med sår. Steg två är att försöka hitta hem via enklast facebook åt den ena katten tills köparen hämtar. Hittar du inget måste du ha dem sepererade tills de hämtar katten.

                Det var väl ingen uppläxning. Ett djur blir skadat och då agerar man. Precis som att ett barn eller vuxen skulle bli skadat. Klart att det upprör.

              Alldeles för dålig uppläxning. F-n vad jag avskyr oansvarsfulla djurägare.

                Asså den där melonen kan vara nog så uppläxande men det här var ju kloka och bra råd. Tonen va väl lite smådryg men ändå ok.

                  Man kan inte höra ton i text. Det var raka svar inte dryga svar. Tror folk är för känsliga.

      Har du provat doft mojängen som man sätter i eluttag (om jag minns rätt)? Den ska utsöndra något hormon hos katterna så att de blir lugnare, tydligen bra när man introducerar katter för varandra eller byter hem. Kanske bra att testa sista tiden innan den flyttar? Annars är det nog kanske bra att hålla dem separata när de är ensamma hemma i fall bråken blir för våldsamma.

          Feliway Friends ska fungera bättre för flera katter.

      1. Har ni kollat upp så den aggressiva katten inte har ont någonstans eller är sjuk? Dvs tagit den till veterinären. Ofta kan katter som har ont bli aggressiva.
      2. Vet inte om ni testat, men! Finns också en doftgrej man kan koppla in i vägguttaget som heter Feliway Friends som kan hjälpa att katterna komma överens, men ingen garanti såklart.
      3. Det gör ni säkert redan, men håll koll på den bitna kattens sår så de inte blir infekterade, kattmunnar är väldigt nasty. Kanske rengöra med sårtvätt dagligen?
      4. Försök att engagera båda katterna med lek så de dels är trötta men också så fokus läggs på annat än att kaxa med varandra.

        Tack så jätte mycket för din kommentar!!
        Vi har haft henne hos veterinären två gånger det senaste året pga aggressiviteten men veterinären säger att hon är frisk.
        Ska genast kolla upp feliway! Var på apoteket och köpte sårtvätt igår så hoppas verkligen hon slipper infektioner!
        Jätte bra idé med att trötta ut dom! Tack ?

      Feliway friends i eluttaget. Och se till att de har fler sovplatser. Högre upp och kanske någon i en garderob/ eller kitten-tunna i storlek XL.

      Se även över maten. Mina katter blir extra kinkiga om de får mat de inte gillar eller har rätt innehåll för att må bra.

      Hur bor du? Stort/litet?
      Hur stimuleras katterna?
      Hur sover de helst?
      Bråkar de i samband med att de är hungriga eller i samband med att de ska gå och lägga sig?
      Ålder på katterna?

        Tack för din kommentar!!
        Ska åka till affären och handla feliway direkt imorgon!
        Verkligen en super bra idé med garderoben, har en walk in closet där jag kan göra ett mysigt krypin lite högre upp!

        Dom har ett väldigt näringsrikt torrfoder, men är inte super insatt om det kanske finns något specifikt torrfoder som är extra bra? Den ena katten visade tecken på överkänslighet som ung mot torrfodret dom hade då så vi bytte till ett som är väldigt snällt för känsliga katter. Kostar skjortan så hoppas ju att det är bra då.

        Jag bor stort, men med helt öppen planlösning så det finns bara ett rum som går att ha ena katten i. Men det är inte en hållbar lösning under så lång tid tills nya ägaren tar över!

        Katterna får minst 5 minuters total uppmärksamhet och lektid från mig eller min man varje dag, men oftast ca 15-30 minuter per dag.
        Katterna är 5 och 6 år gamla och bråkar nästan enbart på nätterna när vi sover. Sällan på dagarna.

          Har de ständigt tillgång till mat? Jag har en ranglåg katt som får sitt foder i en automat som är chipstyrd, alltså den öppnar sig bara för den katten, samtidigt som de får utfodring på fasta tider.
          När leks det med katterna? På vår/sommar när det ljusnar tidigt och fåglar kvittrar halva natten får mina lekstund och mat precis innan jag går till sängs då håller de sig nöjda längre under natten och jag kan sova. Du kan ju kanske prova ge lite kattgräsleksak de får leka med (obs max 10 min, sedan ska den tas bort eftersom kattgräs är centralstimulerande så ska de bara leka under uppsikt)
          Ibland kan det hjälpa att låta katterna leka tillsammans men ibland får man låta dom röja runt på egen hand för att inte trigga surfiffin ?

          Ragdolls har dock ofta problem med klor/tänder så håll extra koll på dessa. Klipper du klorna på dom? Har de klösträd?

            Till Svensson:
            Tack för dina tips!! Hade inte koll på det med kattgräset ska absolut testa! Och ska helt klart försöka aktivera katterna mer innan läggdags! Gjorde alltid det innan men har inte haft samma tid nu senaste halvåret ? får helt klart börja göra det igen! Tack för du påminde mig!

          Tolkar jag fel, eller menar du att dina katter får fem minuters uppmärksamhet per dag?!

            Till Kortis:
            Katterna (innan detta uppstod och dom inte behövde vara isolerade) får ca 15-30 minuters fokuserad uppmärksamhet med lek där det bara handlar om katten. På dåliga stressiga dagar blir det minimum 5 minuter per katt.
            Sen är katterna naturligtvis med hela dagarna och blir klappade gosade med till och från. På kvällen brukar tex den ena katten ligga i mitt knä i tre timmar när jag jobbar och blir då klappad osv.
            Det var lektiden där katten blev stimulerad som jag syftade på!

              Det där är alldeles, alldeles för lite uppmärksamhet! De behöver med största sannolikhet stimuleras mycket mer med lek!

              Du har inte funderat på att göra dig av med båda? Det är djur och inte prydnadskstter du har..

              En halvtimme är också för lite. Katter är aktiva djur, som är nyfikna, sociala och skickliga jägare. Katter som får gå ut spenderar ju största delen av tiden med att undersöka, leka och stimuleras på olika sätt.
              Om katterna är understimulerade blir det lätt bråk.

          15-30min, oftast 5…????? Mina reptiler får mer uppmärksamhet än så och det är djur som inte vill ha uppmärksamhet. Mina katter är som mina hundar, med oss hela tiden och aktiveras både aktivt genom dagen med lek och som en del av hur vi umgås som familj.

            Läs min kommentar som hamnade ovan.

              Såg din kommenter, ni måste lägga mer energi på katterna. Det där är för lite tid även på de bra dagarna. Katter behöver stimuleras. Utekatter får det när de är ute, innekatter måste man ge det till.

                Jag håller med här. Tror att katterna kan vara uttråkade. Särskilt om det är på natten som de bråkar?

                Jag håller helt med er om att katterna får för lite tid! Det är en av anledningarna till att jag vill placera om en av katterna, valde då den katten som mår dåligt av att bo i barnfamilj.
                Har letat efter ett nytt hem i ett år då katten alltid varit stressad och behöver ett hem hos någon som är kattvan, inte har andra djur och inte kommer skaffa barn!
                På så sätt kan den katten vi behåller få mer tid och den katten som får flytta får ett lugnt hem med full uppmärksamhet!

                När vi skaffade katterna såg livet helt annorlunda ut. Dom fick timmar av uppmärksamhet, fick gå ut i trädgården under uppsikt osv. Sen ändrades livet, oförutsägbart och vi har verkligen försökt göra det så bra som möjligt men eftersom det inte varit tillräckligt valde vi att leta nytt hem till den ena katten.
                Detta var innan katternas bråk eskalerade.

      Men sära på dem, hur kan du låta det gå så långt att den ena går runt med bit skador??

        Katterna ÄR separerade nu, naturligtvis! Men det är inte en hållbar situation i tre månader därav att jag ber tips.

          Nyss skrev du att du inte kunde det och blev sur när du blev tillsagd att sära på dem och nu är de minsann särade.. Hur ska du ha det? Du måste ta tag i situationen NU, att den ena har så många skador är bara för att du inte tagit tag i det.

          Hur kan katten hunnit få 10-15 sår innan du valde att separera dem?

            Jag kommer inte spendera hela min kväll med att tjafsa med er och försöka försvara mig. Men eftersom jag vet att det handlar om att ni bryr er om djur så tänker jag försöka förklara det så ni förhoppningsvis kan andas lite lugnare åtminstone.
            För det första så älskar jag mina katter, båda katterna, ja även den som är aggressiv. Så är det sagt.

            För en vecka sedan hittade jag ETT rivsår på den utsatta kattens högra sidan av käken. Jag misstänkte inte den andra katten för detta då utan tänkte att det kunde varit så att hon råkat klia sig själv för hårt kanske. Ville inte dra några slutsatser redan då.
            För fem dagar sedan hittade jag på morgonen 10/15 nya sår (nej jag har inte räknat pga jätte många små sår och vill inte pilla onödigt mycket för att inte råka göra in bakterier osv).
            Jag blev då väldigt chockad och isolerade direkt katterna. Stängde in den aggressiva katten i sovrummet med egen mat, vatten och låda (så ni behöver inte fråga om det).

            Efter två dagar med extrema problem med att hålla katterna isolerade då min treåring släpper ut den ena katten hela tiden (han är i trotsåldern och gör allt han inte får, googla om ni inte har barn själva).
            Den aggressiva katten har blivit extremt uppjagad av hela uppståndelsen med att vara instängd och barnen som ska öppna och stänga dörren osv. Hon mådde inte bra av det så jag ville testa att släppa ut henne.
            Jag hade järnkoll, inget bråk emellan katterna allt verkade bra.
            Jag började känna mig förvirrad, tänk så var det inte bitsår utan att katten kanske fått någon sjukdom. Bokade tid hos veterinär till dagen efter, veterinären tyckte jag kunde sova utan att hålla dom separerade så jag testade.
            När jag vaknade hade den utsatta katten nya sår runt halsen och då isolerade jag katterna igen. Sedan dess har problemen med att hålla dom isolerade uppstått igen. Försöker vara borta med barnen så mycket jag kan under dagarna för att katterna ska få lugn och ro men det går inte varje dag hela dagarna. Plus att jag inte vill lämna dom för mycket ensamma för det är också taskigt!

            Jag uttryckte mig inte tillräckligt tydligt i min första kommentar, uppenbarligen!
            Katterna KAN hållas separat tillfälligt men jag önskar få tips om det skulle gå att lösa så dom inte är separerade tills den aggressiva katten flyttar i september.

            Jag tror att jag har svarat på era frågor nu, tycker i alla fall att jag varit mer än tydlig.
            Jag kan inte ändra något som redan är gjort, i efterhand är det lätt att säga att det var en dålig idé att låta dom vara tillsammans den natten där jag testade. Ni behöver inte peka fingrar åt det utan kom gärna istället med idéer och tips på hur jag kan göra för att katterna ska ha det så bra som möjligt tills september!

              Men hur vet du att såren är orsakade av den andra katten? Det kan vara sår som kommer av nån sjukdom, allergi av något slag, eller av stress. Katten kan ha kliat sig själv överdrivet mycket pga något av detta, eller något annat. Katter är väldigt känsliga djur och blir lättare stressade än vi ofta tror.

                Vi var hos veterinären som inte kunde hitta något annat som kunde förklara såren.

      Nån form av jourhem till katten som blir biten?

      TILLÄGG!
      Katterna ÄR SEPARERADE just nu! Men det är inte en hållbar situation för katten tills september, därav att jag ber om råd för att försöka se om jag kan lösa det på annat sätt så båda katterna kan få må så bra som möjligt!

        Du får försöka hitta ett hem till en av dem så länge. Gör du inte det så får du hålla dem sepererade även om det inte är bästa lösningen för katten att vara instängd. Bråkar de särskilt nattetid så får den ena vara i tvättstugan (tex) på natten.

          Hör med en kattbeteende vetare finns en jätte bra som heter sussane hellman hon har skrivit många böcker om katters bettende och jag har tagit emot råd från henne

            Tänkte precis tipsa om detta. Man kan boka tid med henne via FirstVet (ta hem appen bara). Kostar lite, men kan absolut vara värt det.

            Tack för ditt svar! Ska skriva till henne!

      Min vän hade samma problem, och det blev mycket bättre när hon fixade så att det fanns två platser för mat/vatten. Jag själv är verkligen ingen djurmänniska så har ingen aning om varför det funkade, men om jag får killgissa så tror jag att det kanske gör att båda kan ha sitt eget space kring det viktigaste (värt att revir-skydda). Men som sagt bara en killgissning. 😛

        Det ska man alltid ha till katter. De ska ha varsin matplats och vattenplats, samt varsin kattlåda. De gillar heller inte att dricka där de äter (har något med att göra att de tror att vattnet kan bli kontaminerat av maten).

        Tack för din kommentar! Vi har två matplatser och två kattlådor redan sedan tidigare!

    Är ”yayanaomi” så himla käck och bra på alla vis i verkligheten som hon verkar på Instagram….? (Ja insta är ju en fasad, jag vet, men hos just henne är flödet så löjligt ”perfekt”)

      Undrar samma. Slutade följa henne pga kräks på det perfekta familjeliv hon målar upp. Kan ju omöjligt vara så de har det hela tiden. Hon har nog gjort ett aktivt val i hur hon vill sätta upp fasaden. Men klarar inte såna människor i mitt flöde.

        Slutade också kolla in hennes insta för jag blev så less. Hon filmar en blomma. En stor blomma. Visar lyckliga ungar och en väldresserad man. Typ ??‍♀️
        Lite träning och tusen matbilder på en knackig paj (skämdes när folk skickat in ljudet av att slå på en sked på pajen).

      Förstår verkligen inte er som mår dåligt av positivitet. Ni borde söka hjälp

      hon är LÅNGT IFRÅN så perfekt som hon vill ge sken av ?

    Hjälp, kan inte sluta älta!!
    Jag är gravid med nr 3, planerat och allt är hyfsat frid och fröjd.
    Vi berättade för familjerna under vecka 11, pga midsommar, varav min syster säger att hon misstänkte det pga att hon tyckte att jag redan har en gravidmage. Hon frågar sedan om det kan vara tvillingar!?
    Jag mår illa, därav pillerknaprande och småätande under ett par veckor, vilket har gjort att jag har gått upp i vikt.

    Jag vet, med tredje barnet kan det synas tidigare och vid förra graviditeten mådde jag också dåligt och fick byta byxor i tidigt skede.

    Men jag kan inte få den meningen ur mitt huvud!? Tänk om det ÄR tvillingar!? Det förändrar allt, på riktigt. Det mesta i samhället är utformat efter två barn, tre barn funkar. Om det är tvillingar blir det helt plötsligt fyra barn!?

    Jag behövde bara skriva av mig, det är egentligen ingen idé att älta förrän det är dags för rul om ett par veckor.

      Känner igen mig i din rädsla ? Var i samma sits med tredje, men det var bara en som tur var. Magen var hela graviditeten igenom typ dubbelt större än med de två första och jag gick upp 10 kg mer trots att maten inte smakade överhuvudtaget typ på 9 månader ? tänker att du inte behöver ta ut oron i förskott iallafall!

      Finns ju även folk som frivilligt ska ha 4 till 5 barn. Som kör på medans staten ger höga barnbidrag.

      Förlåt, men stör mej orimligt mycket på folk som måste säga ”jag misstänkte det” eller liknande när man berättar att man är gravid?! Så otrevligt, som om dom typ ska bevisa nåt? Har dom ingen social kompetens? Jag har väl ibland anat att kollegor är gravida, men det säger man ju inte när dom berättar utan då säger man bara ”grattis, vad kul!” Förlåt för utvikning, blev bara så irriterad!

      De flesta som blir gravid tror väl att det är ett barn men man får ju vara beredd också man kan ju inte välja om det blir en eller två. Jag fick två men då hade jag också två barn tidigare, det var inte så speciellt omställning i och med att jag hade två små sen innan sen är de klart att man kanske behöver större bil och så om man ska köra hela familjen men har man två bilar klarar man ju de. Jag vet ej hur stor risk det är för dig att få tvillingar men vill bara säga att de ej är hela världen.! Ha inte panik och njut av det fina med att va gravid de tillfällen du mår bra osv.

    Veeeem ?

    Vet nån här om en bra epilator? Med bra menar jag väl effektiv, tar bort hår bra och snabbt liksom, inte mer smärta än nödvändigt. Tänkte använda i bikinilinjen och kanske på benen.

      Philips, vilken som helst. Inte braun.

      Köp en gammal modell, typ Satinelle. Tar bort alla småhår.
      Köp för guds skull inte en trådlös!

        Varför inte en trådlös?

          Har trådlös, man får typ ett ben halvt gjort innan batteriet tar slut… många av mina vänner har samma grej med deras trådlösa

            Hmm. Jag har en braun trådlös. Kan epilera bägge ben ett par gånger innan den måste laddas. Laddar den ofta i förebyggande efter ca 3 gånger. Tror modellen hette något med silk epil 7 typ.. fanns 9 också och den är min kompis supernöjd med men den var för dyr för mig. Så tipsar om dessa. Tycker det är lättare utan sladd men så har jag inget uttag i badrummet heller och vill inte epilera i soffan ?

            Yes, plus att batterier inte har samma effekt som ett vägguttag. Trådlösa är helt enkelt inte lika effektiva eller praktiska.

              Ok tack!

    Men jisses är du nu här igen.
    Brukar du få några napp? Du har ju fiskat här förr menar jag?

      Fiskar inte efter napp uppdaterar er bara, vem kommer på tanken att skaffa fler barn när man har företag som går i konkurs, inget tillräckligt stort boende för det nödvändigaste så barnen slipper dela rum, hon jobbar inte sen 2016 dvs han försöljer de. Det ironiska i allt detta när han själv skrev förra året efter den resan work hard play hard, genom att man bara placerar pengar runt men som sagt nyttjar alla krypphållen i samhället och nu ska hon minsann bräcka alla andra kroater som har endast 4 barn. Allt handlar om vem som ska ha mer barn. ?

        Nej men sluta ? vilken priviligerad inställning! Min pappa växte upp i en tvåa på 35kvm med två föräldrar och två syskon. Nej det var säkert inte jätte kul alltid men det var liksom inte jätte konstigt på den tiden heller.
        Nu är det synd om barn som måste dela rum? Är du på allvar?

        Jo du fiskar. Du brukar länka till din Insta. Du skriver om dig själv.

    Är ett besök på The PINK Company värt det?

    Är det bra?

      Nej, brukar vara mycket folk ( fjortisar) hög volym, god mat men rätt dyr. Många är för för att ta selfies. Tycker dirty coco är bättre

      Maten är god och fin, men det var extremt varmt i lokalen och trångt.

    Är Hede fashion outlet så bra som det sägs? Funderar på att åka dit på min semester.☺

      Värdelöst! Noppriga tröjor och skit från billiga varumärken som Gant osv nej sen känner man sig alltid så otrygg där med tanke på kriminella gängen som vaktar utanför. Nu skrev jag alltid som att jag varit där mycket men jag har varit där 4 gånger men då har jag inte varit där för att handla utan i jobb sammanhang!

        Kriminella gäng????

        De har kommit dit också? För i helvete.

      Nej, absolut inte.. skulle vara lyko då men finns på nätet också ??‍♀️

        Attans. Blev rekommenderad att åka dit senast igår då det tydligen skulle finnas bra och billiga golfgrejer där.

      Det varierar på vad som finns inne, det är alktid en chansning med outlets. Vi åker ofta dit vid sample sale och rea. Vi har gjort fantastiska fynd och storhandlat, men ibland inte köpt något alls. Just Lyko är jag inte impad av, har ofta bättre erbjudanden online.
      Man får se det som en utflykt utan förväntningar. Strunta i kommentarer om nopprighet och otrygghet

    Tips på vad man kan göra på Gotland? ?
    Vi är 5 st killar och tjejer i 30-års åldern.

      Är ni fem totalt eller fem av varje kön? Tänkte att det underlättar om man vet det 🙂

        2 killar och 3 tjejer, varav 2 par ?

      Åk längst med kusten vid Eksta, besök södra udden bl.a!! Kan vara svårt att komma med färjan till Fårö nu pga att det är mer än 60k pers på ön nu? så ta lite andra sevärdheter istället. Tar inte så värst lång tid att åka runt ön på några dagar

        Finns det några speciella aktiviteter/restauranger där? Vore kul om de fanns nå 5-kamps aktigt lr så ? Södra Udden hittar jag inte när jag googlar, är det där gubben med röda näsan är?

    Jag var i lokala mataffären idag och skulle panta några burkar, efteråt skulle jag till återvinningstationen som ligger 100m därifrån.

    På golvet var en papperskasse med ca 10 tomma ölflaskor + några till på golvet. Dags för dagens goda gärning tänkte jag och la alla flaskor i papperskassen. Ut genom dörren, tog några steg och så gick botten av papperskassen och två flaskor gick sönder. Så där fick jag då flytta alla flaskor till en plastpåse jag hade med. Försökte få bort alla glasbitar, men sorry om någon får punktering på sin cykel nu.

    På vägen hem såg jag en ekorre, så något positivt hände också.

      Ekorre ❤️ ?

      Liknande brukar hända mig med när jag tycker jag plussat på karmakontot ? Känns orättvist ?

    Asså, köp bara följare. Eller köp en shoutout. Jag har 130k följare på ett fankonto, för 10000kr kan du få en shoutout i story+post i 24h.

    Tips på god plockmat/tilltugg att ha på en buffé? De ska serveras kallt ?

      Hummus! Pommes pinnes. Kex med röra på, typ sallat oliver ??

      Tunnbrödsrullar med gravad lax. Bre på färskost men pepparotssmak, strössla över dill, lägg på lax, rulla ihop, skär i munsbitar.

      Crustader med skagenröra fyllning.

      Tandpetare med melon och lufttorkad skinka.

      Crostini med tapenade.
      tandpetare med körsbärstomat, mozzarella och basilikablad

      Baconlindade dadlar. Görs i ugn men gör inget om de kallnar.

      Fikon fyllda med ädelost

      Dadlar fyllda med fetaost

      Endiveblad fyllda med färskost (finns på tub som man kan spritsa ut) och en valnöt.

        Tack snälla för bra tips ?

      Kycklingspett
      Tandpetare med basilika, mozzarella, tomat
      Pastasallad
      Potatissallad
      Ciuscoussallad
      Tabbouleh
      Skivad marunerad kyckling/fläskfilé
      Baguettebitar
      Röror/såser
      Köttbullar på spett
      Skinka, chark
      Uppskivad löjromsoizza (kör själv tångkaviar)
      Fruktspett med jordgubbe, hallon, blåbär
      Dessertglas med blandning i

    Triggervarning psykisk ohälsa!

    Någon som fått spironolakton vid PMDS? Har det hjälpt ”humöret” eller vad man ska säga?

    Jag har alltid haft problem med PMS veckan innan mens, men det senaste året får jag depression från ägglossning och fram till andra dagen på mensen. Jag gråter, ingenting känns roligt och jag vill inte längre leva (är dock inte självmordsbenägen). Veckan efter mens är allt som vanligt, men jag orkar inte må bra en vecka av 4 längre. Jag svullnar även väldigt mycket, särskilt runt magen men även ansiktet, låren, fingrarna och fötterna blir svullna. Jag har försökt med träning, hälsosam kost och uteslutit alkohol och kaffe, det hjälper ingenting! Vad har hjälp andra som har haft det liknande?

      Jag har endometrios så ingenting hjälper mer än morfin 365 dagar om året. Förutom det så äter jag antidepressiva och Pyridoxin som innehåller B6 och är lugnande för humöret. Försöker också göra yoga innan mensen är på väg så jag blir lugn: det kan du testa. Restorative eller Yin är väldigt avslappnande.

    Är du första tråden ”Linas” mamma eller pappa?

      Ja

    Tycker ni det krävts väldigt lite eller väldigt mycket tid / engagemang för att bli influenser?
    Jag och min kompis är osams angående detta haha ??

      Det är väl olika vissa drömmer om att bli influenser och spenderar timmar på att ta bilder och redigera och når ändå inte framgång. Har du nått framgång så krävs egentligen inte så mycket mer än regelbunden uppdatering. Det beror ju helt på hur mycket samarbeten du har , vilken deal ni har om vad som ska ingå. Är man dessutom en influencer som är petig med innehållet och att de ska va färgkoordinerat nytänkande osv och har massa projekt sidan om driver bolag sitter i styrelse ja då krävs de ju en väldig massa planering och förberedelse. Så jag ger er båda rätt Bianca tex Där förstår jag att hon har fullt upp med tanke på allt hon gör med tanke på att hon inte bara gör samarbeten utan också har massa möten om vilken känsla som ska förmedlas osv att hon får själv komma med idéer till plåtningar osv. Sen ska hon sitta i styrelsemöte, produktutveckling, pressdagar med tv projekt osv. Där förstår man ju att det faktiskt tar hela arbetsdagar. Tar vi tex Någon annan valfri influenser med typ 400.000 följare så har de antagligen mer fritid då de inte har långa samarbete där de är engagerade lika djupt i processen och kanske inte gör något alls sidan om då räcker de att de kanske får hem produkter och sen sitter själv och kommer på en idé som de spelar in sen visar utkast till företaget osv. Sen ska ju de utan assistenter eller argenturer också löneförhandla, klippa videos själv, skicka fakturor, göra en del bokföring. Vissa har kanske inte så mycket runt omkring sig så de måste planera saker att göra för content. Vi har ju även vissa influencers som uppdaterar jättedåligt och bara gör små samarbete ibland och lyser med sin frånvaro i kanske 2 veckor då och då… där har nog din kompis rätt att där inte krävs så mycket.

      Jag tänker att det krävs väldigt mycket, som i väldigt mycket fokus på blaha. Det krävs ju inte mycket av personen. Räcker med en nisch typ ett handikappat husdjur eller liknande eller rätt efternamn eller att du bjuder på dig själv och inte bryr dig om att du gör bort dig eller förstör ditt rykte, men sen måste du vara ihärdig med sin nisch.
      Så först definiera vad ”krävs mycket” betyder. Betyder det mycket hjärnceller/talang eller betyder det mycket utseende/originalitet, mycket försökande, mycket beslutsamhet, mycket idioti osv.

        Vad tycker ni om mammor som exponerar sina barn offentligt på Instagram visar bilder på barn som är minderåriga utan barnens egna val,som har öppna konton. Som skriver utlämnande infon om egna barnen. Allt för att kunna bli kända med förhoppningen influensers? Varför gör man så?

    Jag hörde låten ”I natt i natt – inget stoppar oss nu” och funderade över texten. Jag förstår inte vad det här betyder:

    ”Och vi följer så lätt minsta motståndets lag
    Mot den himmel som har nummer sju”

    Någon som vet vad det betyder?

    Så här är hela stycket:

    ”För inatt inatt e det du e det jag
    Och vi följer så lätt minsta motståndets lag
    Mot den himmel som har nummer sju
    Inget stoppar oss nu (ååååh)
    Inatt inatt kom o ge kom o ta”

      Syftar det inte på sjunde himlen?

        Så smart du är!! (Och så osmart jag är ?)
        Tack!

      Vad är det som känns otydligt? (snällt menat alltså, försöker inte vara spydig. Undrar genuint)

      Dom följer sina lustar och hamnar i sjunde himlen.
      Dom försöker inte göra motstånd, utan ger sig hän och känner sig lyckliga och glada.

        Äh det är väl inte så självklart för alla!

    Jag kan inte skillnaden på hur man uttalar the på engelska. När ska jag använda uttalet «thi» och när använder jag «the»?

      Är det inte bara dialektalt?

        Najj

          Ok!

      Normally, we pronounce the with a short sound (like ”thuh”). But when the comes before a vowel sound, we pronounce it as a long ”thee”. When we wish to place emphasis on a particular word, we can use ”emphatic the” [thee], whether or not the word begins with a consonant or vowel sound.

      Thi är ju när man betonar att det är just en viss individ sak man menar.

      Är det där hästen som ska till grannen? Is that the (the) horse that’s going to the neighbour’s?

      Är DEN Milton, den kända hästen? Is it THE (thi) Milton? The famous horse?

        Nja. Det har med om följande ord börjar på vokal eller inte.

          Så man säger ”thee” apple? Känns inte som man hört det…

            ’Thi” före vokal, ”The” före konsonant.

            Jojo det tycker jag väl känns mest bekvämt att säga! ”Give me thi apple” ligger bättre i munnen än ”the apple” imo.

              Ok, det gör knte jag (säger inte att det är fel men låter konstlat).

                Haha shit, för mig blir det jättekonstigt att inte säga så? det slår knut i huvudet när jag försöker att inte säga ”thi”.?

      Ofta tror jag att man använder ”thi” före vokalljud ex. ”The end” [thi end], antagligen för att undvika vokalkrock, dvs att det ska låta konstigt. Pratar man en del engelska så tycker jag ofta att ”thi” och ”the” kommer relativt naturligt och skulle det bli fel är det inte hela världen 🙂

        Ja det kommer naturligt oftast och det är inte fel att säga ”the” där det uttalas som ”thi”.

      Haha! Kul fråga. Har bott i London i 11 år men var verkligen tvungen att tänka till och har fortfarande inget svar. Spännande att se om någon annan vet.

      Det beror på om ordet är efter börjar på en vokal eller inte har jag för mig.

      När substantivet börjar med en konsonant ska det vara ”thö” exempelvis the door och när ordet börjar med en vokal ska det vara ”thi”, the apple 🙂

        Efterföljande ord, det behöver inte vara ett substantiv (nu är jag petig!), men ’thi’ sägs också i: ”the other book”

      Fick serverfel så provar igen med det här exemplet: The best movie = ”The”. Men om du verkligen vill betona att det är bästa filmen så kan du säga Thiii best movie.

        Förutom innan vokalljud som de andra skrivit om. Men det borde komma naturligt, svårt att säga ”the” innan vokalljud….

    Hur får jag bort en gammal intorkad fettfläck från en viskosklänning? Jag har provat med skona diskmedel och vanish i typ fyra tvättar men det försvinner inte riktigt.

      Galltvål?

      Det blir lite svårt efter du gjort fyra tvättar du skulle frågat innan. Vid tvätt så fixerad vissa fläckar osv och har du tvättat 4 tvättar så får du nog kasta de men innan du kastar testa galltvål. Och nästa gång så tar du de direkt så händer ej detta igen!

        Ja just det, det där vet jag ju om! Jag får testa galltvål. Vill inte kasta då det är en Ralph Lauren klänning som kostade över 6000. Så trist!? Har inte varit så försiktig med den då jag från början inte gillade modellen men nu har min kroppsform ändrats så den passar mig bättre och färgen är fantastisk och numera så trendig (ljust men starkt gul) så vill rädda den haha.

      Prova lägg i ett soligt fönster. Eller köp yes och låt sitta lääänge ?

    Dessa känslor gör att Jag känner mig irrationell och osäker som en jävla tonåring, vilket är anledningen till att jag inte kommer berätta om detta för någon annan än för er kära anonyma ÖS:are, men here it goes…

    Min man sen 9 år tillbaka har de senaste åren haft perioder av depressioner (vi har småbarn och lidit av svår sömnbrist i några år är en del av katalysatorn till detta). Nu har han äntligen sökt samtalshjälp och även fått medicin utskrivit, och han både verkar som och säger sig känna sig som en ny människa. Han verkar verkligen lyckligare än på länge, har mycket mer energi över till att vara en rolig och busig pappa till barnen, och mer omtänksam mot mig. En del i hans väg till att må bättre har också varit att unna sig mer egentid och skaffa sig en hobby, varpå han har börjat fiska och besöker olika fiskeställen på kvällarna när barnen somnat. So far so good, unnar honom verkligen det då han tidigare aldrig tagit tid för sig själv från familjen, och som sagt; han verkar verkligen må bra nu och det märks.

    MEEEN, på senaste tiden har jag börjat undra om han verkligen är och fiskar på kvällarna, eller om han gör något annat… Egentligen tror jag att tankarna har slagit mig pga kommentarer som jag läst här, om otrogna män och hur många som säger sig ha träffat gifta snubbar som visat sig ha familj. Jag har ingen jättestor anledning att misstro honom egentligen, då han mig veterligen inte bedragit mig tidigare, men däremot har han ljugit och undanhållit andra saker under dessa 9 år vi varit tillsammans (bl.a. ett spelmissbruk och lite andra grejer kopplat till ekonomin). Förtroendet är därför lite skadat eftersom jag vet att han har det i sig att ljuga mig rätt upp i ansiktet och undanhålla stora hemligheter. Dessutom säger han sig aldrig få någon fisk (han fiskar kanske 2-3 ggr i veckan, BORDE han inte få något snart?) och han tar aldrig bilder på platser han fiskar på.

    Jag känner att jag har alldeles för lite på fötterna för att fråga honom eller prata med honom om detta, jag skulle känna mig som en galen svartsjuk fruga om jag ens tog upp dessa misstankar jag bär på. Jag känner att det till 95% ligger hos mig och min osäkerhet, men samtidigt har jag svårt att släppa känslan och rationalisera med mig själv. Hans förändring i mående och beteende kan ju bero på samtalsterapin, medicinen och fisket, men en liten liten djävul på min axel säger ändå att han döljer något och att han börjat träffa någon annan…

    Jag vet inte hur stort utrymme jag ska ge denna magkänsla? Ska jag börja snoka runt i hans telefon typ? Jag känner mig kluven då en del av mig inte tror att han skulle svika mig så, men en del av mig, baserat på min vetskap om hur lätt han har att ljuga, tror ändå att han skulle kunna göra det (finns ju bevisligen hur många andra ”snälla män” därute vars fruar aaaaldrig trodde att deras man skulle göra så, men som ändå bedragit dem). Jag tänker nog själv att det bästa jag kan göra är att typ jobba på min dåliga självkänsla och försöka glädjas åt att han mår bra just nu tills något annat uppenbarar sig som tydligt talar för att han döljer något. Samtidigt vet jag hur smart, noggrann och iskall han kan vara när han döljer något, och är rädd för att OM han skulle ha en affär kommer jag gå här ovetandes hur lång tid som helst…

    Hur skulle ni gjort i min situation? Kommentarer om hur osäker och orimlig jag är undanbedes tacksamt (jag vet detta redan…)

      Som du säger, sånt här händer och han har ljugit förr. Skulle nog kolla om han fiskeprylar med sig, be att han fotar där han är (du kanske vill se hur fint det är, om ni ska dit med barnen nångång?) Och kanske faktiskt be nån följa efter honom lite när han åker? (diskret). Kolla i telefonen om du har möjlighet.

        Tack för svar, bra tips och tankar! <3
        Han har fiskeprylar med sig, men han tar bilen, och om han åker någon annanstans tänker jag att han ba kan vara smart nog att ta med sig grejerna som en täckmantel och sen låta de ligga i bakluckan hela kvällen typ.
        Ska be honom ta bilder när han går imorgon, då han ska till sitt favoritställe som han säger är så vackert… Följa efter vore egentligen sjukt effektivt, men har nog ingen i min närhet som jag känner att jag skulle våga anförtro med det i nuläget :/ Som du säger också: uppenbarligen händer detta typ hela tiden, vore ju inte helt sjukt att just min man är en av alla som gör sådant…

          Om du bor i Stockholm kan nog nån av oss här ställa upp som skugga och köra efter honom ?

          Skaffa en mobil till. Koppla den till din egen mobil genom ”hitta vänner” eller liknande. Lägg din ”extra mobil” i bilen gömt någon stans.

          Voilà, du har din egen spårnings-manick och du kan se var han åker.

      Lita alltid på din magkänsla. Jag hade kollat igenom hans telefon. I bästa fall är det ingenting men med tanke på tidigare händelser så tycker jag ändå att man har en anledning. (Kan även tillägga att jag hade kollat igenom oavsett, baserat på magkänslan).
      Jag litar tex på min man och han har, vad jag vet, inte undanhållit saker för mig men vägrar vara blåögd eller naiv för det.

      Jag skulle kolla hans mobil och mejl…kanske till och med följa efter honom för att se om han Åker och fiskar eller nåt annat…

      Förhoppningsvis är det bara hjärnspöken du har ??. MEN! En magkänsla är alltid en magkänsla så jag skulle ändå kolla upp. Anonym ovan gav bra förslag tycker jag, särskilt med bilder. Testa att ringa också! Låtsas att du har ett, för dig, viktigt ärende. Barnen kanske vill facetimea med pappa och se hur han har det? 2-3 gånger i veckan är ju ändå ganska ofta. Är det alltid samma tider? Är han borta lika länge varje gång? Åker han oberoende av väder? Eftersom han tyvärr har ljugit kan du ju också försöka prata med honom om dina känslor. Du behöver ju inte lägga fram att du misstänker att han är just otrogen – du kanske bara är RÄDD för att han – ännu en gång – ska undanhålla något. Du kan ju också påpeka att du tycker att det är bra och kul att han verkar må bättre, så klart. Men gå försiktigt fram. Om han är oskyldig vill du ju inte orsaka problem – särskilt inte nu när han börjar må betydligt bättre än vad han har gjort.

      Hoppas som sagt att det bara är tidigare oro som spökar för dig. Uppdatera gärna hur det har gått!

      Kolla om fiskedrag osv verkligen använts. Sätt en bit tejp över linan på spöet.

        Fast det blir ju konstigt om han verkligen åker och fiskar.. Släng i gps sändare i hans ryggsäck hehe

          Lite sent nu, men bra idé. Du kan också packa ner en liten godispåse eller något du vet han gillar och skriv ”ha det så trevligt älskling” i hans fiskeväska och se om den blivit rörd. Om inte så fråga varför och fråga vad det var för något.

          Detta är väl en bra idé, har ni någon Ipad eller nåt att lägga i bilen där man kan se var den befinner sig?

            Vi hade samma idé. ??

      Jag skulle antingen:
      1. Följa efter nån dag när han åker och fiskar
      2. Insistera om att följa
      3. Messa eller ringa och säga att han ska filma/skicka foton där han fiskar

      Helt ärligt, det sista du ska göra är att tänka att det är dig själv du borde ändra på, eller din självkänsla i det här fallet. Man har rätt att känna som du gör och i ett såpass långt förhållande ska inga frågor (särskilt inte när det gäller trohet) vara off limits. Det måste gå att ha en öppen dialog om det utan att du för det ska vara ”galen”. Det finns alldeles för många otrogna människor där ute för att man ska avfärda sina misstankar. Jag hade börjat med att kolla hans telefon då du har möjlighet, den skiten brukar husera det mesta. Om du inte hittar något håller jag med föregående kommentar om att du kan be honom ta kort när han är och fiskar osv.. har inga fler bra tips men börja med telefonen. Om du fortfarande efter det inte hittat något och ändå inte är övertygad så fråga honom. Du kommer känna i magen vad som är sant.

      Tror och hoppas verkligen att oron är obefogad. Det kan ju vara exakt precis så som han säger!
      Om det hade varit jag och den här oron hade gnagt i mig så hade jag nog berättat.
      Alltså sagt typ:
      ”Jag vet att detta kanske bara är i mitt huvud men känner mig lite nojig över var du är på kvällarna. Du fiskar men får inte ngn fisk..jag förstår att det kan va precis som du säger men har ändå känt en oro för annat”..

        Men då lär han bara ljuga ifall han nu ör otrogen?

        Nej nej fråga absolut inte! Sjävklart kommer han inte erkänna otrohet om så är fallet. Han kommer bara bli bättre på att dölja det.
        Kolla mobilen först och främst

      TUSEN TACK för alla svar verkligen. Tar till mig det ni skriver, och det känns faktiskt på en konstigt sätt lite bättre att jag inte är helt knäpp som bär på dessa misstankar, känns som att ni bekräftar att detta ändå är en mänsklig och normal känsla under omständigheterna. Och det känns iallafall bra <3

      Det jag ska göra nu snarast är att utan förvarning ringa på FaceTime nästa gång han fiskar, och säga typ "vill se hur det där stället ser ut, det låter så mysigt!". Ska nog skriva ett meddelande innan om något annat och vänta tills jag får svar, för då vet jag ju att han har mobilen framme och han kan inte bara "råka" missa samtalet.

      Inatt när han sov kollade jag igenom hans mobil, men hittade ingenting. Grejen är dock att han är väldigt teknisk (han jobbar med IT), och har bra koll på typ inkognito och VPN och allt sånt där. Han är också väldigt smart, kan verkligen inte föreställa mig att han skulle vara så klumpig att lämna något kvar som jag kan se. Förut när han ljugit och dolt andra grejer om ekonomin så har han rensat alla spår och varit väldigt snabb på att "städa upp" liksom.

      Om han inte svarar på FaceTime-samtalet kommer mina misstankar att bli starkare, och då ska jag prova att lägga något i fiskeväskan till gången efter, typ något snacks och en lapp (så smart ide ju!!!), och se om han säger något när han kommer hem.

      Tack för svar!! Jag uppdaterar er nästa vecka på ÖS med hur det har gått!

        Då blir min tanke på att skaffa en extra-mobil mer befogad. Den kan han inte trixa med. ?

      Både jag och min man fiskar, vi slänger alltid i fisken igen.

    Jag har ont i ryggen sedan en tid tillbaka och det är antagligen pga mina bröst (la in 1200 gr i varje) när jag var 18. Funderar på att göra de mindre är 28 idag. Tycker ni jag borde trappa ner först alltså ta ut inläggen och sätta i 1000g i varje eller ska jag direkt gå till typ 600g jag är lite rädd de blir för stor förändring för inte bara mig utan hela familjen. Mannen ska ju inte bry sig om det men barnen kommer ju tänka varför har du varit hos doktorn och varför har du ont osv och sen när man förklarar så kommer de kanske tycka de är små och om de påpekar de är små ja då kanske de sätter grillor i mitt huvud och jag vill ha tillbaka de gamla. Hur löser man det bäst? Är det någon här som trappat ner alltså att ni opererar in mindre inlägg vi säger varannat år för att sen tillslut få tillbaka antingen naturliga eller runt 500gr inlägg? Man vill ju helt inte lägga sig under kniven allt för ofta heller och i onödan.

      En operation är ju alltid en risk så absolut så få operationer som möjligt, plus att du får fler ärr. Så operera bara en gång. Du kan väl säga som det är till barnen, att du fått ont i ryggen och därför gjort dem mindre? Tycker dock du ska prata med en plastikkirurg om detta för att få bästa input.

      Många kvinnor förminskar ju sina naturligt stora bröst pga ryggont. Det förklarar man ju bara för barnen. Inget konstigt med det? När de är äldre kanske ni pratar mer om det.

      Anser också att du ska göra så få operationer som möjligt.

      Gör en konsultation med ett par plastkirurger. De borde kunna ge bra svar för bästa resultatet

      Hur många cc är det?

    Någon som har erfarenhet av The Skin Agents ”Move”?
    Köpte den häromveckan och hittills är den en enorm besvikelse. Vad det för häxkonst som behövs för att man ska kunna bli så nöjd med den som alla Linda-Maries följare?!

      Åh nej, beställde den nyss! Funkar den inte?

      Hahah samma här! Fick hem min för ca 2 veckor sedan. Funkar en stund men sen är det som att svetten gör att allt bara försvinner..?

      En kompis till mig som jobbat som guide i varma länder kör med glidmedel på insidan av låren för att förhindra skavsår när det är varmt och hon går i kjol hela dagarna. Har inte testat själv men det funkar för henne så kan vara värt ett försök kanske.

        Tycker det funkar bättre med korta cykelbyxor istället för massa kladd. Känns mindre naket också!

    Är utomlands just nu och NJUTER. Men… pratat lite med killen i buffé restaurangen. Han har dem finaste ögonen jag sett i hela mitt liv, bruna men glittrar så mycket. Blir så glad varje gång jag ser honom. Han frågade dagen efter jag kom hit ”när kom du? Idag igår? Varpå jag svarar igår. Och han sliter inte bort blicken när vi får ögonkontakt. Idag frågade han igen ”när var det du skulle åka hem?” Och sånt snack. Fan ska jag göra när jag åker härifrån och aldrig mer få se honom. Vet inte ens vad han heter men är kär i hans sätt och utseende.

      Intala dig själv att det inte bara är du som känner så utan antagligen flera olika tjejer varje vecka. De vet hur de ska göra för att de känslorna ska komma och gästerna trivas. Så se det som ett skådespel från hans sida bara så känns det inte ledsamt när du kommer hem!

        Eller ragga och se vad som händer! Semesterflirt!

        Okej det där hjälpte mig faktiskt ? men en sak jag ändå tänker på är, det känns så genuint? Det är liksom inte för mycket, lite blyga blickar ibland. Tror inte jag varit med om så mycket så bara hans ögon som ler bakom munskyddet blir bara wow. Ibland kan jag typ se saker som händer ett par dagar fram och nu tänker jag han vill kanske ge sitt nummer hahahahaha. Därför han kollade en extra gång när jag ska hem så vi inte skriver medan jag är här omkring med familjen.

        Som du märker, mycket i mitt huvudet ?

          Drömmer nog lite för mycket också ?

            Tycker sånt där kan va fint. Drömma, fantisera, även om det inte blir nåt. Du kommer glömma honom till slut när du är hemma, iaf tillräckligt för att kunna leva normalt, kanske ett mysigt minne.

          Din familj – man och barn eller föräldrar och syskon?

            Föräldrar och syskon självklart ?

              Pjuh! ?

    Har jobbat i fyra månader (mitt första heltidsjobb) och har förtidssemester. Mår inte så bra psykiskt så tog ut fyra veckor för att ladda batterierna, men jag kan inte slappna av. Min ångest får mig att tänka att jag inte förtjänar semestern för att jag jobbat så kort tid, som att jag gör något fel, och jag känner liksom skam som är ledig. Blir ju inte bättre heller av att alla hela tiden påpekar att man minsann inte brukar få så mycket semester första året. Vill typ att semestern ska vara över så att jag kan sluta skämmas ?

      Grattis till heltidsjobbet och ha inte ångest. Det är stor omställning att byta jobb eller börja nytt njut av vädret du förtjänar semestern. De är ingen annan än du som tänker på det!

      Äsch, strunta i vad andra säger. Du jobbar ju igen det i höst. Njut av dina veckor istället för att må dåligt över dem 🙂 Du behöver ju veckorna för att orka sedan, verkar det som.

        Jag försöker verkligen men det är så sjukt svårt. En anledning till varför jag mår lite halvkasst är för att jobbet tar väldigt mycket av mig. Har en kollega som jobbar över mig som behandlar mig som skit och har gått från att vara relativt självsäker i min kompetens och mitt jobb till att känna mig helt värdelös och ha ett självförteonde på botten, så jag är så himla tacksam att slippa den ”terrorn” i ett par veckor – men tänker också vad hen tänker om mig som är ledig fast jag tekniskt sett inte tjänat in semestern osv. Samt oroar mig över hösten och hur jag ska orka med det ett år till.

        Det är bara ett jävla virrvarr av tankar, ångest, skam och dåligt samvete som tar ifrån mig semesterkänslan.

          Försök att behandla dig själv efter vilket råd som du skulle ge till en kompis i samma sits. Troligtvis hade du sagt att hen förtjänar sin semester och ska försöka njuta. Försök att vara lika snäll mot dig själv. Du förtjänar det!

          Man har ju rätt till 4 veckor sammanhängande ledighet enligt lag, betalt eller ej, så tycker inte det är konstigt att du är ledig. Försök njuta och tänka att du tagit en vanlig semester som många andra i vårt land. Du har ju jobbat i 4 månader, inte en vecka eller så.. Och det är inte konstigt att ta förskottssemester, det har många vänner gjort till mig, och jag själv har tagit obetalda dagar ibland när man inte har jobbat in ett års semester än. Det blir ju nästan alltid lite knas med semesterdagarna när man börjat nytt jobb! Det finns ju en anledning till att man får ta ut semester i förskott. Hoppas du kan koppla bort jobbet lite ❤️

      Vilka idioter. På alla mina jobb har jag börjat på våren och sen tagit fyra veckors semester på sommaren. Det är ju därför man får förskottssemester. Försök att njuta!

    Dessutom, om din chef har beviljat detta (vilket hen uppenbarligen har) så gör du verkligen inget fel!

      Skulle till I ovan såklart…

      Min chef har inte beviljat det, det är ett litet företag så man plockar semester lite när man kan och vill utan godkännande. Hade känts bättre om chefen hade okejat det.

    Jag ska resa till Rom, aldrig varit där förut. Någon som har tips på saker som inte får missas, förutom de uppenbara som colosseum osv!? Vilka restauranger gäller? Barer? Stränder?

      Det beror ju på vad du är intresserad av. Men jag börjar med att lista de uppenbara: Colosseum, Forum Romanum, Pantheon, Piazza Navona, Fontana di Trevi, Piazza di Spagna (s.k. spanska trappan), Vatikanmuseerna. Tänk på att det är obligatorisk bokning till Pantheon på lör- och söndagar.
      För att slippa långa köer bör du också boka Vatikanmuseerna (med bl.a. Sixtinska kapellet) i förväg, och då ska du använda Vatikanens officiella hemsida så att du inte blir lurad att betala mycket mer för biljetten (https://tickets.museivaticani.va/home). Samma sak med Colosseum, boka i förväg för att undvika kö (i biljetten ingår även Forum Romanum och Palatinen) (https://www.coopculture.it/en/colosseo-e-shop.cfm).
      Museer finns det förstås många. Jag vill slå ett slag för Palazzo Massimo som ligger i närheten av Termini (Roms centralstation), ett fantastiskt antikmuseum med antika skulpturer, mosaiker och målningar samt på översta våningen de underbara freskerna från kejsar Augustus hustru Livias villa (https://museonazionaleromano.beniculturali.it/en/palazzo-massimo/the-gallery-of-paintings-and-mosaics/).
      Utanför Rom ligger Ostia antica (https://www.ostiaantica.beniculturali.it/), det antika Roms hamnstad med utgrävningar likt de i Pompeji. Lätt att komma dit med tåg, linjen heter Roma-Lido.
      Dagens Ostia är romarnas närmaste badstrand. Samma tåglinje, men man stiger av vid Lido Centro eller Stella Polare. Inte världens finaste strand: svart vulkansand och massor av människor.
      Mysiga kvarter med restauranger och barer är bland annat Trastevere och Monti (ligger mittemellan shoppinggatan Via Nazionale och Via Cavour.
      På den här sidan finns tips om bra och typiska inte jättedyra eller flashiga restauranger: https://www.romewise.com/cheap-rome-restaurants.html

      Njut av den eviga staden!

    Kan inte ni alla som vill och kan kommentera något som ni gör i vardagen som underlättar livet? Kan verkligen vara vad som helst.

      Plockar och städar lite hela tiden.
      Rensar lådor varrannan månad.
      Har alltid fransförlängning (gör själv), räcker med concealer och läppenna.
      Har kläderna i outfits så att jag vet vad som passar med vad.

        Hur gör du fransförlängnibg själv?

          Bry dig inte

      Använder strumpklämmor-slipper sortera strumpor!

        Tvättar strumpor i tvättpåse och har bara svarta och vita=slipper sortera mer än färgvis. Men sätter även ihop dem så slipper oftast sortera ändå.

    Skriv fakta/vad som som ni vet om något men som kanske inte många vet? Men som är bra/kul att veta. Tex om världen, miljön, livet allmänt

      Massa metangaser ligher under permafrosten..om det blir varmare och dessa läcker ut då kan vi få stora problem. Dessutom finns det massa smittoämnen nedfrysta som också kan väckas till liv.

      Araber i Irak och Levanten är bara kulturella araber, inte genetiska.

      Skillnaden mellan en sydasiat och en nordasiat är i genomsnitt, rent genetiskt, lika stor som skillnaden mellan en europe och en afrikan.

      Napoleon lästa ofta Koranen och var facinerad av boken.

      Hitler var inte vegetarian, han försökte bara vara mer som Ghandi.

      Ghaddafi hade bara kvinliga säkerhetsvakter.

      Det finns inga fall av hudcancer på (väldigt) mörkhyade.

      Judar och araber är båda semiter trots att araber anklagas för antisemitism.

        Asiater och européer är närmare släkt med varandra genetiskt än vad afrikanska stammar är med varandra.

        Svenskar är mer ättlingar till de första skandinaverna än vad Samer är.

        Finnar är genetiskt mer indoeuropeiska än de är Ugrer, men de talar ett ugriskt språk.

        Renskötsel var lika vanligt bland svenskar och Norrmän, som bland samer, I århundraden men förbjöds för alla utom Samer, på nittonhundratalet.

      En människa fiser mellan 10-20 gånger/dag.

    Jag och min sambo planerar att skaffa barn i augusti.
    Jag börjar dock känna mig väldigt orolig.
    Tänk om jag inte kan bli gravid. Äter jag för dåligt för att barnet ska må bra. Kommer jag gilla vårat barn. Kommer jag orkar med. Tänk om den få någon sjukdom.
    Jag vet egentligen inte vad jag vill ha sagt eller vad jag vill fråga. Jag vet iaf att jag verkligen vill ha barn med min sambo.

      Denna oro kommer aldrig att försvinna, inte ens när barnet är 78 år.
      Du blir en fantastisk mamma för att du bryr dig!

        Ajdå.

      Försök slappna av.. En del av det där kan man inte styra och annat kan man.
      Ta det som det kommer, de flesta kan få barn ”naturligt”, annars kan man få hjälp (ja det är jättesvårt för vissa men anta inte att du ör en av dem bara för att).
      Du får ju kolla och om det behövs ta hjälp med vad och hur du ska äta, lätt att lösa.
      Man kan göra abort vid vissa sjukdomar som man kan upptäcka om man inte känner att man orkar med det. Annars får man ta det som det kommer och deala med det, inget annat att göra (men tänk på att de flesta får friska barn).
      Alla normala människor älskar sina barn, inte alltid från första sekund men det kommer.
      Orka med vet bara du. Om du är normalfungerande kommer det troligtvis funka, det är jobbigt men så är det för de flesta och de klarar sig.

    Försöker bli gravid men det går inte. Det är så otroligt påfrestande! Blev gravid i början av året men det var ett utomkvedshavandeskap så jag blev inte bara utan bebis, utan fick genomgå en akut operation och fick ta bort ena äggledaren. Någon annan som försöker bli gravid och går igenom samma skit? Och ja, jag vet att det i genomsnitt tar 7 månader och att det inte är ovanligt att det tar upp till ett år, MEN snart har jag försökt så länge och vetskapen om statistiken gör det inte lättare

      Ja, har lite samma. Fick ett utomkvedshavandeskap också (var dock oplanerat gravid denna gång) och fick operera bort en äggledare. Sen ett par år senare när vi faktiskt ville vi gravida och slutade med preventivmedel så tog det först 4 månader innan jag blev gravid. Slutade i missfall. Sen tog det typ 14 månader innan jag blev gravid igen. Slutade tyvärr också i missfall i februari. Får se hur lång tid det tar denna gång.. och känns så jobbigt med två missfall också, får hoppas det går bättre nästa gång och att det inte tar allt för lång tid. Kämpa på! ❤️

      Gått två år snart utan att ha lyckats. Det suger så jävla hårt och är helt ärligt ganska less på livet.

    Jag har en fundering!
    Såg idag att Bianca Ingrosso använde sig av ett filter på sin instastory. Filtret heter ”just baby” och testade det själv. Hela ansiktet ändras, knappt så jag kände igen mig själv. Formen på ögonen samt näsan ändrades och läpparna blev större.
    Borde inte Bianca ta något ansvar i att visa upp sitt riktiga utan filter då hon är bland de största influenserna i Sverige? Tänker speciellt till dem yngre följarna. Så tråkigt med filter som gör att man känner sig otroligt ful utan, speciellt när formen på ansiktsdelar ändras.

      Blev nyfiken och testade på mig själv, det var inte mig själv jag såg på bilden.

      Nej det tycker jag inte hon har.

      Haha vad roligt, jag testade just det filtret också! Jag såg dock väldigt mycket som jag, med lite finare hy (var trött och osminkad). Tog en bild med filter och en utan och svajpade mellan för att se.

      Eftersom det står att hon/man använder filtret tycker jag att det är okej. Än så länge har hon ju många videoklipp (särskilt sina vloggar) och bilder där hon väldigt ofta är osminkad, ofixad och ofiltrerad, dvs att hon visar upp sitt vanliga jag också.

      Däremot är det ju en hel del ingrepp så ”vanliga jag” blir ju också lite skevt ?

    Hej alla!
    Jag har en perfekt man som behandlar mig så bra, han gör allt för mig och alltid visat mig respekt och kärlek och jag älskar verkligen honom, men på senare tid har jag börjat tänka på mitt x innan honom, som behandlade mig som skit men våran relation var intensiv och spännande trots det och vi hade fina stunder också, vad tycker ni jag ska göra? Jag älskar min man och vill inte tänka på mitt x, det började för 3 veckor sedan ungefär och kommer i olika perioder flera gånger om dagen nu.

      Ja du har väl bara 2 val, antingen gå tillbaka till dit ex och fortsätta behandlas som skit eller nöja dig med en man som är fin mot dig och visar dig respekt. Lägger man in några kommande barn på det så borde väl valet vara tämligen enkelt.

      Tittat på Sex/Life? ?

      Men det är ganska vanligt att tänka på det som var bra ibland och dåligt (mestadels?). Medberoende-faktorn. Det känns så HIMLA bra efter allt det som har varit dåligt. Men det är ju egentligen bara den extrema kontrasten. Som att kliva in i sitt normalvarma hem efter några timmar utomhus i flera minusgrader. Du vet när huden är iskall och låren är illröda och sticker och bränner när de möter inomhusvärmen. Det känns obeskrivligt skönt att få bli varm igen. Men ditt hem var lika varmt när du lämnade det för kylan tidigare under dagen. Förstår du hur jag menar?

      Med det sagt kanske något saknas i din och din mans relation – ta reda på det då och jobba på det. Men troligen är det just kontrasten och de där kickarna av ”Nu! Nu är allt bra!” som du ”saknar”. Kan garantera att du inte saknar att bli behandlad som skit.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.