Öppet Spår

Det här är alltså ett inlägg där det är fritt fram att kommentera om vad du vill, när du vill, hur du vill, på vilket sätt du vill.
Dock undanber jag mig politiska diskussioner, tack!
OT är mer än välkommet och det finns inga rätt eller fel.
Är du ensam hemma? Sjuk? Uttråkad? Vad som helst, du är VÄLKOMMEN hit för att snicksnacka om vad som helst!

Givetvis gäller samma regler som vanligt och om man inte sköter sig kan man bli sattes på moderering – men det är sen gammalt och ni sköter ju er så go nuts… ?

Ps! Tjafsa mindre!

411 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Har en så sjukt obehaglig och märklig åkomma just nu, någon som känner igen sig?

    Igår fick jag en ca 1-2cm stor knöl bakom ena örat. Idag har denna knöl gjort EXTREMT ont, och det liksom strålar ner mot nacken, käken och mot sidan av huvudet. Gör ont hela tiden, och inte bara när jag berör knölen. Någon som har upplevt samma??
    Jag fick en akuttid hos VC, och de kunde inte se att jag har någon infektion eller något i kroppen, men de tror att det är en lymfkörtel som har svullnat. Jag blir GALEN av denna smärtan, är det någon som kan ge något tips över vad jag kan göra? Alvedon eller ipren funkar ej, och inte heller att ha något kallt mot knölen ?

      Haft så några gånger, har gått ner av sig själv efter ett tag. Varit som en stor knöl bakom örat som ömmat.

        Åh okej. Hur länge har det suttit i? Skönt med någon som känner igen sig!

          Vet ej. Ett tag. Inte tagit tiden. Ett par veckor kanske innan det varit helt borta? Men varit riktigt stort, så andra reagerat på det. Som en bula.

            Du borde kolla upp dig, började så för min son och det var cancer/lymfom. Svårt att finna i blodprov, man får göra biopsi och ev. röntgen. Vill inte skrämma dig, men tidig upptäckt är såklart bättre.

      Från vaccinet kanske om du tagit det, en allergireaktion.

        Har inte vaccinerat mig än, så det lär nog inte vara det. Men det var en bra tanke!

          Låter som nån allergi, har du ätit mycket av nåt du inte brukar göra?

            Nej inte vad jag kan komma på tyvärr!

      Sitter den precis bakom örat eller strax under? Gör det mer ont om du äter något surt? Jag har haft liknande som kom på hastigt och det var en inflammerad spottkörtel. De sitter ner mot käken under/bakom örat. Att äta sura saker triggar spottkörteln till att producera saliv och då gör det mer ont.

        Jaha, det måste jag kolla upp! Det sitter faktiskt mer under örat än bakom. Har inte ätit något surt dock, men det kan ju ligga något i det ändå.

        Vad gjorde du åt problemet? Gick det över fort?

          Jag visste inte vad det var så jag ringde 1177 som hänvisade till öron-näsa-hals och efter massa klämmande av en rent ut sagt sadistisk överläkare så kom de på vad det var och fick jag medicin. Tror det var antiinflammatoriska men det var ett tag sen. Sen gick det ner på några dagar. Men det var en klok äldre sjuksköterska som tipsade om att äta surt trots att det gör ont för då hjälper man körtel att rensa sig. Det som händer är att det bildas saltkristaller i körteln eller i röret ut i kinden (saliven kommer ju från ett liter hål långt i munnen på vardera sida). Och har man otur så kan de fastna och bli inflammerade. Typ som i njurarna.

            Okej, tack för svar! Skall absolut undersöka detta. Skönt att de tog dig på allvar!

              Är några citroner, det är bra för en ev inflammerad spottkörtel.

      Haft så några gånger! Har du ätit köttbullar? Jag åt köttbullar som slank ur gaffeln så den fastnade bakom örat! De förmultnar av sig själv! Enligt livsmedelsverket är de ingen fara! https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-kottbullar!

        Va? ?

        Jag har mest stoppat köttbullar i näsan, så det känns inte helt som att det stämmer. Men det kan absolut vara värt att kolla upp!

          Marcus är det är det du? ?

      Kan det vara muskulärt? Muskelknut i sternocleidomastoideus eller trapezius? Isf skulle jag försökt med en sjukgymnast eller naprapat kanske?

        Det kan ju hända att det är så! Det är säkert värt att kolla upp det med!

      Hej! Jag har haft exakt samma symptom och jag trodde att jag fått agressiv cancer (gjorde så ont, kunde knappt tugga och absolut inte gapa), men det visade sig vara spottkörtelinflammation. Min knöl satt bakom örat precis som din. Tydligen ganska ovanligt. Läkaren på vc kunde känna inifrån munnen att det var inflammerat. Gick över på några dagar/en vecka om jag minns det rätt. Fick endast smärtlindrande medicin utskrivet.

      Hoppas att du slipper detta snart ♥️

        Åh okej, tusen tack för att du delar med dig! Det är skönt att höra att jag inte är den ända med detta problemet och att det kommer gå över!

      Har också haft så många gånger! Sitter precis bakom örat vid ”kanten” – stor knöl som gör svin ont!! Har tänkt att det varit finnar, men knölarna blir stora! Lymfkörtlar låter ju troligt ?

        Jaha! Har det gjort sådär svinont för dig också?

    Hej i värmen ?
    Jag skulle vilja höra om det är någon här som har diagnosen ADD? Alltså ADHD fast utan det hyperaktiva.

    Nu som vuxen har jag fått påbörja en utredning och enligt min läkare så har jag väldigt mycket som tyder på det, vilket hade gett svar på mycket. Hela skolgången var väldigt svår för mig, jag har otroligt svårt att förstå längre texter, jag kan också glömma vart jag lägger saker jag just hållit i, och jag glömmer instruktioner jag fått.
    När jag var yngre så fick jag höra att jag helt enkelt var slarvig, oengagerad i skolan, att jag var disträ. Mina föräldrar tog mig aldrig till läkare för de ansåg att jag bara ’var stressad’ eller ’är som jag är’ och tyckte skolan ställde för höga krav på mig. Jag klandrar dom inte, men nu när jag är vuxen och får hjälp så känner jag mig nästan lite.. Förbannad på dom (?). Tänk OM det finns en förklaring till allt detta som jag tagit som negativa sidor av mig. Även idag har jag problem med att jag gör slarvfel i jobbet, glömmer saker m.m, och jag försöker dölja det och rädda det för att inte vara till besvär för mina kollegor. Jag skäms så oerhört för dessa egenskaper och jag tror att det är för att det sitter så djupt rotat i mig, att det är mig det är fel på. Så jag känner mig så vilsen just nu, på ett sätt känns det så otroligt lättade att höra att det ’inte är nåt fel på mig’, samtidigt som jag ser tillbaka på barnet Emma som fått slita som ett djur i skolan och ändå få dåliga betyg för jag anses vara ’slarvig’. Så jag tänkte höra om någon mer går en utredning eller fått diagnosen? Jag känner mig nämligen lite ensam..

      jag har precis fått diagnosen! Är lite vilse i det. Varför är du arg? Jag har andra åkommer jag är mer arg över än min ADD.

        Hej! Jag mena att jag är arg över att dom uppenbarligen märkte mina problem men inte valde att ta mig till läkare. Min syster har upplevt samma sak, det var som att det var nåt som skulle tystas och inte kollas upp. Jag tror att om jag hade fått hjälp tidigt så hade mina förutsättningar till betyg sett annorlunda ut till exempel :/

          Är ju inte något att vara arg för. De hanterade det som man gjorde förr. Är ju först nu senaste typ 10åren man börjat prata mer och mer om psykisk ohälsa och diagnoser. Innan det var samhället sjukt hårda mot folk med diagnoser.

          mina kommentarer kommer inte fram…
          men ja jag har alltid varit ”lat” och ”ouppfostrad”. Men tycker det är svårt att veta om det är ADD det jag har.

          Vad är planen nu, hur går man vidare? medicin, hjälp?

        Och jag står i kö för att få utredas för ADD. Jag upplevs också som lat och slarvig, för att nämna få… det är ledsamt och kan också känna en ensamhet i det på något vis.

      Jag känner ingen känslan. Fick så mycket skäll av mina föräldrar för att så mycket var fel med mig, men ingen av dem såg att jag gjorde så gott jag kunde och de frågade aldrig sig själva vad ”felen” berodde på. Vi har snackat om det nu i vuxen ålder dock och de förstår mina känslor och är väldigt ångerfulla.

      Man får känna sig arg ett tag men efter en tid är det bäst att försöka släppa det, tror jag. Både för deras skull och ens egen skull.

      Hej! Jag har ADD-diagnos sedan två år. Jag bad om utredning hos vårdcentralen som remitterade till öppenpsykiatrin, vilket tog ganska lång tid, men det låter ju som att du kommit en bit på vägen redan! Det finns jättefina facebookgrupper för den som har add/adhd där man lyfter diagnosens olika sidor, rekommenderar starkt! Det finns även ett par relativt nya böcker på ämnet (som jag inte läst själv obs) som jag vet att många uppskattar, bl.a. ”från duktig flicka till utbränd kvinna” och ”haja adhd”.

      Jag hade själv ganska lätt för mig i skolan, pga mycket hjälp hemifrån och stort intresserad för de flesta ämnen, men låg ändå alltid efter med flera uppgifter och hade svårt att komma överens med andra barn. Jag känner igen mig väldigt mycket i hur du beskriver dina svårigheter på jobbet, men det har blivit mycket bättre nu, dels av medicin (Concerta i mitt fall) och med ökad medvetenhet om vad mina problem orsakas av och hur jag kan hantera det.

      Jag förstår känslan av att vara arg över att inte bli förstådd, men kanske kan det kännas lite lättare att tänka på att det funnits väldigt lite förståelse för adhd hos flickor fram tills ganska nyligen, även hos vården. Det hade med andra ord varit svårt att få en diagnos som barn, och egentligen inget sätt för dina/våra föräldrar att förstå vad som var fel, eftersom de förmodligen aldrig hört adhd beskrivas på något annat sätt än som ”stökiga pojkar”

      Om du söker mer i forum kommer du snart känna dig långt ifrån ensam, att det finns många som delar dina erfarenheter och svårigheter, och tusen sätt att hantera det på! Det kommer bli jättebra, det här är bara början på en jättestor förbättring av ditt liv <3

        Vilka fbgrupper? Har bara hittat en som är rätt kass:/

      Jag har add och är 24 år. Jag känner igen mig i såå mycket! Jag har en sådan rädsla att göra fel, glömmer viktiga saker. Jag tyvärr en jättedålig kontakt med mina föräldrar, jag är väldigt arg på dem för de har aldrig accepterat mig för den jag är och har aldrig tillåtit mina brister.

      Idag är jag sjukskriven av depression, är mycket på grund av man föräldrar men också att jag känner sig osäker på allt och är rädd för att göra fel. Jag tar en sådan stor energi att upprätthålla att andra inte ska se att jag har diagnos.
      Jag har aldrig varit bra på någonting tex hobbys eller aktiviteter. Jag känner mig inte heller accepterad i samhället, jag sätts alltid i fack. Jag känner mig väldigt ensam. Har alltid varit ensam och mobbad i skolorna. Jag har aldrig haft vänner förutom en person med som jag träffar väldigt väldigt sällan. Man kan säga att jag lever i ett utanförskap och är väldigt understimulerad. Jag också diagnosen autism.

      Att skolan var svår och att du har svårt att förstå texter osv är inga symptom för ADD. Det andra, att du är slarvig och disträ kan dock mycket väl ha med ADD att göra.

      Jag har också fått diagnosen ADD nyligen (är 30 år) om du vill får du gärna skriva till mig på insta : lisaemelie32 🙂

      Jag är en kvinna på 30 år och har precis blivit ställd i kö för utredning av ADD/ADHD/autism. Känner igen mig i mycket av det du beskriver. Utvecklat både social ångest och ätstörningar, troligtvis för mitt självhat kring dessa personlighetsdrag som inte varit socialt accepterade. Det krävdes 2 barn och en stöttande man för att jag skulle orka söka hjälp. Du är inte ensam?

    Hur länge höll biverkningarna i sig av vaccinet för er? Jag hade hög feber dag 1 och dag två efter sprutan samt ont i armen, dag 3 försvann allt. Men sen dess har jag varit otroligt trött. Både fysiskt och psykiskt. Tunga ögonlock, känns nästan svullen. Kan inte sova bort tröttheten. Känns som att ha hög feber ungefär (Har ingen feber, kollat dagligen.).
    Någon som känner igen sig? Kanske inte har med vaccinet att göra alls?
    Mår bra i övrigt, bara trött.

      Jag fick ”tips” (här) om att det kunde vara vaccinet pga min utmattning jag kände av. Ringde 1177 och googlade runt. Fick svar att det kunde sitta i några dagar, men inte mer än så (sen vad som stämmer vet jag inte ?)

        Gick det över för dig? Har utmattningssyndrom i bagaget.. Känns lite så ja. Gått en vecka nu så kanske ger med sig snart då.

          Nä mitt visade sig vara min pms/pmds som ballade ur ? Jag är redan trött, pga behandlingar för min sjukdom osv. Så insåg igår att mitt kom därifrån. Du ska inte ha mens om en vecka? ???

          Nä men kan vara utmattning kombinerat med värme kanske? ? Krya ?

          Och hoppas du piggnar på dig kvickans ??

      Är just nu sex dagar efter vaccindos 1 och det har varit ganska kämpigt måste jag skriva. Var väl förvisso ganska införstådd med det eftersom jag var svårt sjuk i covid förra sommaren. Oavsett vilket så hade jag feber, ont i merparten av kroppen + armen förstås, krånglig mage och huvudvärk, det värsta gick över igår, fem dagar efter tillfället. Känner mig också fortfarande extremt trött men vet inte om det beror på det eller värmen…

        Då är jag inte ensam då. Vet att det inte är värmen i mitt fall (Ac, håller 20 grader.).

      Jag fick så efter en tbe-vaccinering. Var såsig i två veckor och sen blev allt som vanligt. Så håll ut?

      Jag fick ont i armen dag två (som träningsvärk) + öm på själva stället där de stack. Lite öm även tredje dagen (när jag tog på det) men i övrigt inga andra biverkningar.

      Fick i princip ingenting. Från sticket till 10 min efter så sved det lite (antagligen för att det blödde) och dagen efter kändes det lite som sista dagens träningsvärk när jag lyfte armen rätt upp (inte när jag spände eller lyfte den annars eller om man tryckte/klämde där de stack). Så tror jag fick effekter av nålen snarare än vaccinet. En kollega blev dock jättedåsig dagen efter och sov bort hela kvällen vet jag. Får se hur andra sprutan blir ?

      Feber ett dygn och ont i kroppen. Jättetrött i flera dygn

      Jag kände ingenting, känns skönt efter att man läst hur dåligt vissa mår efter!

      Inbillning

    vill flytta till nytt land. Spanien kanske? går det att få ett jobb som engelsktalande där? Gärna ej servivtris eller kundtjänst.

      Det har jag också tänkt på! Typ butiksbiträde? Tror ni att det går trots att man inte kan spanska?

        Har bott i Spanien (pluggat), dock ej jobbat. Och ja, man kan jobba som butiksbiträde endast som engelskspråkig men då är det oftast i turistliknande affärer. Annars är det i princip bara de andra jobben du nämnde.
        Sedan hör det ju till allmän hyfs kan jag tycka att man har som _målsättning_ att med tiden åtminstone försöka lära sig språket i det land vilket man bor.

          ja jag har ju så klart tänkt att lära mig språket, men detta är en ganska spontant tanke (heheh) så vill flytta hyfsat snabbt. vill helst inte jobba i butik…. tänker om det finns några stora företag som har kontorsjobb där.

      Lär dig spanska så kan du jobba med det du vill istället! Det är ett bra språk att ha också och går rätt snabbt att komma in i.

      Min engelska sambo bodde i Spanien i två år för att starta upp företagets spanska kontor. Trots att det var ett engelskt företag så var han tvungen att lära sig spanska, hade inte fungerat annars. Han flyttade sen hit, och efter ett par år av intensiva försök kan han fortfarande inte svenska. Hans upplevelse är att spanjorerna kräver att du lär dig, men att svenskar mycket hellre pratar engelska än har tålamod med någons knaggliga svenska :/ så det är lite skillnad!

        De flesta i Sverige, iallafall i yngre generationer, är två språkiga. Så är inte så konstigt. För mig är det lika naturligt att prata engelska som svenska så varför lägga tid på att inte förstå varandra när man kan prata ett språk som gör att alla förstår på en gång.

          Att vara tvåspråkig är inte samma sak som att kunna engelska. Man ska liksom kunna språket på samma nivå som en infödd.

            … vilket väldigt många kan idag. Har t.ex. ett syskonbarn som pratar 1/3 engelska och 2/3 svenska och engelskan kommer ENDAST ifrån appar och barnprogram. Många av oss har lika lätt till engelska ord som till svenska. Glömmer själv av svenska ord ibland men kan dem på engelska – givetsvis tvärtom också. Man kan ju inte alla ord i något språk ?

              Upplever att svenskar är bra på ytlig enkel engelska, men mer avancerad text uppfattar de inte lika bra. Engelskan blir urholkad ju mer den sprids.

              Så bra engelska kan verkligen inte alla

              Jag vill inte låta dryg men så bra engelska har inte svenskar. Jag är själv tvåspråkig och uppvuxen med engelska och svenska som hemspråk. Min pappa är från Storbritannien. Svenskar är bra på engelska och har oftast inga problem att kommunicera på engelska men ni gör ofta småfel och använder uttryck fel eller bygger meningar fel. Ert ordförråd är dessutom ofta begränsat och alla sorters specialord saknar ni. Men, svenskar är definitivt bland de bättre på engelska i världen, i de flesta länder, bland annat Spanien, kan folk inte mycket engelska alls trots att man ska lära sig det i skolan.

                Håller helt med dig. En av de ”onödiga” saker jag verkligen stör mig på är folk som skriver ”flytande engelska” i sin CV… svenskar som tror att de pratar flytande för att de konverserar obehindrat och läser engelska deckare. Jag är själv mycket bra på engelska och har pluggat på universitet i England men skulle ändå inte kalla mig tvåspråkig pga precis det du beskriver ovan.

                  Om man konverserar obehindrat så pratar man ju flytande, däremot är man inte tvåspråkig för det.

                  Tvåspråkig är när man kan språket lika väl som en infödd, så det är snarare därför du inte bör kalla dig för det trots att du läst på universitetet.

                    Ja det är väl det som är skillnaden på flytande vs modersmål?

                  skriver endast att jag är flytande för att jag aldrig skulle få jobb om jag skrev okej engelska

                Nej, inte alla, därför skrev jag ”många av oss”. Det finns stora luckor i språket hos många, också. Dessutom kan en person ha t.ex. svenska som modersmål men ändå både sakna specialord, göra småfel och framförallt bygga meningar felaktigt. Det är ändock personens modersmål. Tvåspråkighet handlar inte bara om att behärska språket som en infödd, t.ex. om man är född i Sverige men har arabiska som modersmål som (ännu) inte är ”lika bra som en infödd”. Tvåspråkighet handlar också om identitet, exempelvis kulturarv.

                Men är helt enig om att svenskar generellt är bra på engelska och kan konversera flytande och obehindrat – men de behöver inte vara tvåspråkiga för det. ?

            I så fall är det inte många svenskar som kan engelska.

      Mitt tips är att kolla om det finns svenska företag som tycker det är okej att jobba på distans. Du kan t.ex. jobba som content manager, dvs skriva och publicera texter.

    Hej, ni som skaffat barn med en partner som ni sedan lämnat för att ni inte tyckte det fungerade med eran partner. Vad ska man titta efter för tecken? Tänker hur vet man om den här personen är rätt att skaffa barn med ?

      Så länge det inte är helt uppenbara fel på människan så vet man inte det innan man har barn med någon. Och även då behöver ju inte personen vara en dålig förälder utan man kan helt enkelt ha olika syn på hur man ska uppfostra barnet.
      Följ ditt hjärta skulle jag säga. Lyssna på magkänslan.

        Jo men tänker om någon som varit i den situationen har konkreta exempel ?

      Ett tips i all välmening – skaffa inte barn med någon du inte kan tänka dig att separera ifrån och därefter dela vårdnaden med. Onödigt att göra livet värre än det behöver vara för både en själv och barnet, om man nu kan undvika det. En frånvarande förälder är inget man önskar något barn. Du är bunden till barnets andra förälder så länge ni lever.

        Absolut men hur vet man det

          Såklart svårt att veta hur man verkligen beter sig förrän man är i skarpt läge men det finns ju mycket man kan titta på. Hur beter han sig med familj och vänner? Med sina föräldrar? Syskonbarn? Vänners barn? Har ni pratat om barn? Om grundläggande värderingar? Om hur ni vill leva era liv (osett om det är tillsammans eller inte)? Hur ser han på jämställdhet? Är det en person som kan ta ansvar? Finns ju så många olika delar som spelar in.

          Jag kanske missförstår dig men är det så att du vill ha barn osett partner hade jag valt att skaffa barn på egen hand istället via insemination.

            Kommer antagligen behöva operera bort min livmoder och har vissa ärftliga sjukdomar jag inte vill föra vidare så biologiska barn från mitt håll är inte ett alternativ, men funderar på att bli familjehem eller något i den stilen för jag vill jättegärna ha en familj även fast den biologiska biten kanske inte är möjlig ?

              Jobbar inom socialtjänsten och önskar att det fanns fler som du. Det är en brist på familjehem. Och många barn (särskilt lite äldre) har otroligt svårt för att komma in i ett familjehem där det redan finns ett gäng ungar. Många är de familjehem som består av en familj ute på landet, 4 egna barn, 3 placerade, hästar, hundar osv. Ibland får man känslan av att de vill ha placerade så att en av föräldrarna kan gå hemma.
              Jag personligen tror att många, ensamstående eller par, som längtar efter barn och är barnlösa av olika orsaker hade kunnat bli så himla bra familjehem.

                flera i min familj jobbar med hvb hem, socialtjänst och kvinnojourer så jag har väl alltid haft vetskapen om att det finns så många barn som skulle behöva extra stöd i sin uppväxt och ett hem ❤️ Kan ändå förstå om man inte är insatt att utomlandsadoption, IVF, surrogat och andra sätt att skaffa familj på kanske dyker upp i huvudet innan man kollar upp familjehem

                Dock kan ju barnet flyttas till ett annat hem eller tillbaka till sina föräldrar så att man skapar en familj är ju inte riktigt sant alltid. Eller att det skulle hjälpa mot barnlängtan. Det blir ju tillfälligt ofta. Dock jättebra och fint om man vill vara det!

                  Absolut det är ju väldigt olika från barn till barn vad dom behöver ?

              Men då är ju inte frågan lika relevant? Familjehem kan du vara själv. Om du har en partner, har du tagit upp detta med hen? Det är inte samma sak som att skaffa barn, det är inte adoption liksom.

                Nej men man tar fortfarande på sig en föräldraroll, ja han är positivt inställd till det

                  Jag skulle inte vilja ta in ett barn om jag inte hade en stabil partner, tycker avlastning och hjälp är viktigt då jag inte har familj i den stad jag bor i.

                  Det lär ju inte va ett problem då de kommer att utreda er.

                Det är dock pga att människor har inställningen ”det är inte samma som att skaffa barn” som det är oerhört många sammanbrott i familjehem och barn får flytta runt mellan olika ställen.
                Det är nog vettigt att ha inställningen att man önskar att det blir en uppväxtplacering, då kommer man göra allt man kan för att det ska fungera.
                I annat fall kan man ju va jourhem då det bara innebär att barnen kommer under den akuta fasen. Alternativt ta sig an ungdomar vilket ju då inte blir placeringar som pågår under en hel uppväxt.

                  Ja jag tänker att man får vara lite öppen med hur det blir, känns väldigt individuellt från fall till fall. Men inte så att jag är inställd på att det vore ett barn som endast skulle bo hos oss ett år utan i de bästa av scenarion är det ett barn man får följa livet ut, stötta och finnas för. Men om de biologiska föräldrarna anses lämpliga att ha barnet igen får man såklart respektera det beslutet är som tidigare nämnts ingen adoption.

                  Jag är positivt inställd till sånt men det är ju så. Barnet kan flyttas tillbaka till föräldrarna eller få byta familj och har man då inställningen att ”det här är mitt barn och min familj nu” lär man bli rätt knäckt? Man får vara beredd på det menar jag.

      Tror det är helt omöjligt att veta. Min sambo var sämre innan vi fick barn. Jag blev gravid med en hoppsan och klarade inte av att göra abort.

      Måste ändå säga att han är en fantastisk pappa och jag har till och med vågat skaffa en tvåa med honom.

        Eller inte ”sämre” men mer oansvarig. Ute sent med vänner. Dålig på att anpassa sig osv.

          Förstår verkligen inte att man skaffar barn med såna män

            Ja nu skrev hon ju att hon råkade bli gravid och inte klarade att göra abort. Så det var anledningen. Jag är så fruktansvärt trött på dömande människor. Tror du på riktigt att någon aktivt tänker: åh, det här kommer bli en värdelös pappa och partner- han ska jag skaffa barn med! Eller kan det finnas liite fler faktorer som spelar in i livet?

              Ja men då får man stå sitt kast sen och inte beklaga sig. Nu hade hon tur, var ju annars tydliga varningssignaler.

      Jag hade en del farhågor kring min sambos förmåga med barn men blev positivt överraskad. Han är den bästa pappan. Så är nye säkert man vet innan. Men som någon skrev innan, är det en person du skulle kunna separera ok med? Har ju skräckhistorier i bekantskapskretsen som är i hemska vårdnadstvister.

      Tänker att tydliga tecken är om personen är egoistisk, oansvarig, ljuger, lever ”för dagen”, dålig på att planera och prioritera typ? Jag lämnade min partner med små barn och tyvärr var det sidor som dök upp efter barn. Vissa drag kanske syntes lite men tyvärr förstärktes allt av att bli föräldrar! Exempelvis så jobbar mitt ex väldigt mycket, spelar golf, hänger med kompisar, festar osv, VÄLDIGT mycket, trots att vi har två små barn som rimligt tar mycket tid och uppmärksamhet. Dock var det inte ett problem innan barn då, och var inte lika tydligt. Mitt tips är att prata massa innan! Hur vill ni ha er vardag, hur ska ni dela upp ekonomi, föräldraledighet, om ngt blir jobbigt, osv. Dock tar han mer ansvar ni efter separationen ska tilläggas! Och vi har en bra kommunikation och relation som föräldrar till våra barn.

        Okej skönt att höra att det ändå blivit en lyckad separation med bra samarbete! Märkte du skillnad efter första eller var det efter andra du märkte hur vissa av hans egenskaper förstärkts? Ja jag tycker den ekonomiska biten och ansvar samt tid med barn måste diskuteras noggrant innan, tack för tips ?

          Blev tydligt efter första barnet och ännu värre efter andra. Hade dock massa samtal och blev lovad ändring, men blev tyvärr inte så! Exempel var att han sa flera ggr under graviditeten att han såklart inte skulle jobba så mycket när bebisen väl var här, jobba mkt hemifrån, sen blev det inte så. Nu är det som det är, men mitt bästa tips är att gå till botten och verkligen utvärdera din partner, är detta en person du kan leva med, och ev även separera ifrån om det skulle behövas? Ska ju dock tillägga att i mitt fall är mitt ex en bättre pappa som separerad! En människa kan väl aldrig lova att vara på ett visst sätt för alltid, men ju mer man pratar och planerar, desto mer vet man om framtiden ?

      Bra fråga!
      Min exman blev våldsam när vår dotter föddes. Det var som att de ökade kraven gjorde honom till en otroligt egocentrisk person som bara sket i allt och satt med sin mobil.
      Jag vet inte hur jag skulle vetat det innan då han inte alls var sådan. Men ansvarstagande är nog den viktigaste egenskapen som du ska titta efter. Det andra är att skriv ner hur mycket vab ni tänker ta var och hur mycket föräldrarledighet. Annars tycker männen ofta att deras jobb är viktigare och de prioriterar lättare dem själva. Så skriv lista och leta efter person som tar ansvar är mitt tips. Lycka till!

      Har varit i den situationen. Men det var svårt att se det i förväg eftersom han ändrades så mycket efter att barnet kom. Han var en vanlig kapabel människa före men efter barnet var första tecknet att fick han någon slags panik av att vara själv kortare stunder med barnet. Blev lite bättre med tiden men tyvärr började han isolera sig mer och mer (jobb och träning). Senare sa han att han tyckte det är okej att förhållandet läggs på is helt under småbarnsåren. All tid som inte ägnades åt barnet behövde han till egentid. Efter ca 1,5 år och mängder med samtal och diskussioner orkade jag inte mer.
      Om jag ska försöka komma med ett tips så är det väl att försöka kolla att partnern från start lyssnar på dig gällande andra saker och försöker lösa problem istället för att skjuta dem på framtiden.

      Du vet nog att han inte är rätt om du redan frågar.. jag tänker att en man som alltid håller sitt ord, tar dig först utan att du ber om det, tar hand om dig när du inte mår bra, är ditt stöd, är där för din familj utan att du behöver fråga, är ansvarstagande ekonomiskt och emotionellt, om han alltså är motsatsen till dessa punkter så är han ingen att skaffa barn med.

        Min partner uppfyller alla dom punkterna du skrev och tror inte att han skulle ha några problem att axla föräldrarollen men tycker det är bra att veta när det gått fel för andra vad som har varit ett tecken

      Om hen tar lika mkt ansvar för hushållsarbetet t.ex., att man lever jämställt och delar lika. Att hen är omtänksam och oegoistisk, prioriterar tid med dig och inte bara är med vänner. Har ett jobb som hen sköter. Verkligen vill ha barn och är beredd på vad det kan innebära.
      Sen är det ingen garanti men en bra grund iallafall.

    Blev nyfiken från förra inlägget. Vad tror ni – HAR ”majoriteten” fler än två hus? ? Jsg känner nog ingen som har mer än ett hus/lägenhet.

    Och inga arga toner nu ?

      Nej det är inte över 5 miljoner av den svenska befolkningen som har råd att äga flera boende

        Haha nä jag tror inte heller det. Men sen funderade jag på om jag umgås i ”fel” kretsar för att bedöma det haha

          Läste att en av fem personer i Sverige inte klarar en oväntad utgift på 12000 kr så nja…

            Hej här är jag! 1500 på sparkontot

              Lyx!! Jag har inget ? Pga sjukskrivning ?

          Nej det var tydligen jag som var fel förlåt

      Haha nej, det var ju ett så uppenbart troll det där. Inte ens felstavningarna kändes som det var rätt brytning eller vad man ska kalla det för att personen skulle kommit från förenade arabemiraten eller vad det var?

        Hahah jahaaa ? Missade det sista då! ?

        Sluta! Jag har insett att jag är priviligerad ni behöver inte fortsätta hoppa på mig och kalla mig troll osv. Jag är jätteglad för lärdomen ❤️

          Men det är ju lite konstigt hur du i vissa inläggen la till med en riktigt kraftig brytning, för att i nästa inlägg skriva riktigt bra svenska. Svårt att ta dig på allvar bara därigenom. Sedan inbillar jag mig att de flesta människor är lite mer verklighetsförankrade än vad du visade dig i den tråden.

            Jag förstår att det är konstigt. Jag pratar inte alls lika bra som jag skriver svenska så jag är lite tvärtemot. Däremot förstår jag inte riktigt innerbörden i allt som jag skriver så jag kan slänga mig med lite olika ord ibland osv. Svenska är ett av fem språk som jag kan och det är ibland tar jag Google translator ibland tar jag barnen till hjälp ibland tror jag att jag menar något men menar annat osv. Tyvärr så är det så att när jag blir missförstådd eller inser jag inte förstår något så blir det per automatik att jag går tillbaka till de språket som jag hade när jag va nybörjare i Sverige att alltid försöka härma i text hur det låter osv så de sitter inprintat. Man får hela tiden försvara sig och be om ursäkt för att man missförstått jag kan skriva JAG MISSFÖRSTOD men jag kan även skriva jag missförstor jag blir missförstår jag var missförstånd för mig är det samma eller jag blir ursäkt. Men jag kan också skriva jag ber om ursäkt och du är inte ensam om att bli förvirrad för det blir folk när de träffar mig med och jag först pratat med dem i text jättebra men sen inte pratar bra jag pratar iprincip aldrig någonsin svenska inte med barnen inte med min man inte med någon bara om jag skulle moste men jag vill ändå va fullt fungerande i Sverige så jag kan skriva och be om saker jag kan skicka saker osv jag kan prata med kundtjänst chat om jag gått på internet köpt ny kläder min man kan prata bra svenska och vi gör samma i de andra länderna vi bor i

          Jag (TS) ”bryr mig inte” om vad/vem du är (GUD så fel det låter, menar inte ngt illa!) – utan blev genuint nyfiken på om jag kanske umgås/lever bland.. Ja, inte med majoriteten ? Så jag va mest intresserad av ämnet, vem du är – är inte min sak ?

          Ha en fin kväll ? Hoppas allt löser sig med förlossningen ☺️

            Tack snälla

      Självklart är det inte så.

      Majoriteten av hela befolkningen blir ju tvärnej, tar man bara med alla vuxna så blir det ett lika stort tvärnej. Räknar man bara med alla svenskfödda som är mellan 50 och 80 år gamla så KANSKE vi åtminstone börjar krypa närmare majoriteten. Även om de flesta jag umgås med har två bostäder eller hus de har tillgång till, så är det få som äger det andra boendet själva. När de åker till landet åker de flesta till föräldrarnas eller mor/farföräldrars landställe eller huset där den äldre generationen bodde innan de gick bort.

      Nej verkligen inte majoriteten ? vi är 30+ men ingen i vårt (relativt stora) bekantskapskrets har 2 hus, några enstakas föräldrar har sommarhus men inte så att nån av oss har ? i drömmarna har jag dock 3, det vi nu bor i, ett i skärgården och ett på Mallorca!

        Nä men exakt, samma här haha ? / TS

        Stax över 30 här, jag har ETT par i min nära bekantskap som äger två boenden… Och då är det ena en lägenhet i en relativt billig förort till Stockholm, och det andra en liten stuga i Småland. Själv är jag inte i närheten av att kunna köpa, trots att vi är två vuxna med inkomster över medel. Men vi har inga föräldrar som kan ge eller låna ut klumpsummor och att spara till en kontantinsats bara på månadslöner tar ju tid liksom, speciellt med tanke på hur bostadsmarknaden ser ut.

        Klagar dock inte! Har haft turen att få ett superfint förstahandskontrakt och trivs med att hyra lägenhet 🙂

      Jag var skaparen till den debatten och det verkade som att jag hade fel. Det var bara 100% majoriteten runt omkring mig och min familj och min man… men jag har lärt mig en läxa att jag ska öppna mina ögon lite.

        Äsch, det är ju din värld och alla lever vi olika. Hoppas inte folk va för otrevliga mot dig ?

        Troll

      Tror många har ”tillgång” till sommarhus genom föräldrar eller andra släktingar men jag har faktiskt ingen i min bekantskapskrets som köpt eget fritidshus. Då är vi en mix av medel och hyfsat höginkomsttagare. Många idag lägger väldigt mycket av sin inkomst på sitt huvudsakliga boende. Alla har mycket bättre standard idag än i min barndom kan jag tycka. Man renoverar oftare osv.

      Fritidshusen är också mycket högre standard (och därmed också dyrare) än när jag var barn. Vår sommarstuga hade t ex bara utedass och en egen brunn.

      Beror nog vars man bor. Där jag bor är husen billiga och då har många råd med en stuga. Stör mig på alla som säger åker till sin stuga när de är sina släktingars stuga dom är i. Många yngre förstår nog inte hur mkt jobb det är med en stuga..

    Serier likt netflixs Scream och filmer likt Fear street?

      Slasher?

    Min hund dog idag. Vad fan gör jag nu? Hur ska jag…leva?

      Beklagar! ❤️ Ge det tid, man går vidare till slut.

      Vår hund dog i april. De första dagarna förstod jag inte riktigt hur jag skulle kunna gå vidare utan att gråta prick hela tiden. Men nu när jag tänker på honom så blir jag bar glad. Är så tacksam för den tiden vi fick tillsammans och för att han slapp lida. Det kommer kännas bättre men det kommer ta tid ❤️

      skickar en kram till dig

      ❤️❤️❤️

        ?

      ❤️?

      Beklagar verkligen. Försök att sysselsätta dig och få stöd av nära och kära. Det är inte lätt. Kramar till dig ?

    Kan någon berätta om tandsköterske yrket? Bra, dåligt? Hur är utbildningen? Hur är lönen? Tack

      Du ska vara serviceinriktad. Större delen av ditt arbete går ut på att assistera tandläkaren, rengöra rummet och rengöra instrumenten. Samt småprata med patienterna, trösta och gulla. Det finns undantag men de flesta sköterskor gör inte egna behandlingar.
      Det är repetitivt. De bästa sköterskorna är de som faktiskt gillar den sociala biten och att ta hand om människor, även svåra människor.
      Utbildningen är inte så lång (2 år? jag är osäker). Lönen är inte toppen till en början, det beror lite på hur duktig och erfaren du är samt vilken arbetsplats du hamnar på.

        Lönen är inte bra. 21700 ingångslön inom tex region skåne. Bättre lön privat men fortfarande dålig för att ha utbildat sig.

      Utbildningen är helt okej! Man lär sig lite om allt kan man säga. Lönen är dålig ca 21.000 i ingångslön och ingen bra löneutveckling. Men yrket är väldigt roligt, man träffar många olika typer av människor och har man bra kollegor är dagarna toppen! Ett plus om man även jobbar med tandläkare som delegerar mycket så att man utvecklas. Jag skulle säga att det även är vanligt att tandsköterskor har egna patienter, främst barn 🙂

    Det är bara så tomt just nu.
    Förlorade 4 vänner i torsdags i flygplansolyckan i Örebro ?

      Beklagar! ❤ Förlora en person är ett helvete, kan inte sätta mig in i hur det skulle vara att förlora fyra. Så otroligt hemskt.

      Hoppas du har bra stöd i din närhet och får prata med en psykolog snabbt om du känner att du vill/behöver.
      Ta hand om dig❤

      Beklagar! ?❤️

      Jag beklagar! <3

      Så hemsk olycka. Beklagar din förlust♥️

      ❤️❤️❤️

      Beklagar så!!! Hoppas du har nära å kära som ger dig stöd och axlar att gråta mot.
      ❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤

    Åh älskar denna värme. Jag skrev med några för nån månad sedan (ni hade supervarmt och jag hade tjocksockar och frös för vi hade skitväder).
    Har haft varmt i typ två veckor och det är så så så underbart. Idag var det 32 i skuggan och helt ljuvligt att bada i en sjö. Ska bli sämre väder efter imorgon, jag vill ju att värmen ska fortsätta resten av sommaren. Ljusa nätter och otroligt varma dagar. Kan vi stanna tiden ett tag? ?

      Oh jag skrev med dig då! Välkommen till vårt väder haha! ? Skönt att höra att du njuter ? Gör jag med / Skåning

        Hej, kul att du var en av dom. Tack, älskar detta väder ?
        Jag har aldrig varit i Skåne, är havet sådär fint som man ser på instagrambilder. Typ påminner om utomlands.

          Det är verkligen så fint! ? Så Skåne är verkligen ett stort tips för er som vill hemestra ? Låg på stranden idag, vit sandstrand och blått vatten ???

            ????????????????????????????????????????????????????????????

            Det låter jättefint. Ska absolut fara neråt Skåne nångång. Vilka platser rekommenderar du? Finns det några trevliga hotell vid havet?

              Jag rekommenderar dessa stränger: Kämpinge, Sandhammaren, Stenshuvud, och Barsebäck. Undvik Lomma, långgrunt och fult. Vet tyvärr inget hotell direkt förutom Ystad Saltsjöbad om ni vill lyxa till det och gå på spa samtidigt. 🙂

      Tycker vi haft en kanon sommar. Hos mig är det inte en dag under 23 grader 10 dagar framåt hos smhi.

        De senaste veckorna har varit bra här också. Härligt att värmen stannar kvar hos dig. Jag hoppas att SMHI har fel så värmen stannar här med.

      I Stockholm stannar värmen kvar. Vill göra utflykter så tycker det är för varmt. Ca 22 gr räcker.

        Vi passade på göra dagsvandringar när det inte var nån värme. Så ur utflyktssynpunkt förstår jag dig.

    Skrev med några av er under semesterinlägget häromdagen om utmattning/fruktansvärd trötthet.

    Jag är sjukskriven pga sjukdom (endometrios), haft ett tufft år med behandlingar osv. Så jag ÄR trött och hjärntrött, MEN jag tror jag kom på vad det va! Min PMS (eller ja, PMDS). Helvete vad det kan knäcka en. Är trött (men normalt extratrött) men absolut inte sängliggandes behöva sova 3ggr per dag. Insåg det igår när jag läste nyheterna och började gråta. Och när jag idag på stranden började gråta efter ha hjälpt en liten pojke, som trampade på en sten och grät ?

    Så.. Ja. Haha kul info ? Men shit va PMS/PMDS kan fucka till det ?

      Och åh! Glömde ju frågan jag skulle slänga med ?

      Ni som har PMDS som diagnos. Har ni fått bra hjälp? Och hur fick ni diagnos? Och vad för hjälp? ? / TS

      Har du kollat din sköldkörtel? Om inte så ring vc och be dom ta ett test.

    Jag är 30 och har sån hemlängtan. ? Är på resa med en del av familjen och saknar min sambo och vår lägenhet. Har flängt runt hela semestern, så vill helst vila ut litet hemma också.

    Någon som gillar surdeg? Jag har blivit tokig över det sen corona ? Det är såååå roligt, gott o det blir så fina brön! kolla gärna ig sourpowerdough

      Brön ??

      Önskar jag kunde äta! Sååå gott men min mage fixar inte bröd ?

        Har du testat att äta bröd från en mogen surdeg? Surdeg ska nämligen vara bättre för magen än ”vanligt” köpesbröd. Och en ung surdeg kan också ställa till det rejält.

          Ingen aning om jag ska vara ärlig ? Men min mage fixar typ ingenting. Min tarm sitter lite fel osv ?

      Ja,jag har bakat det i många år men jag blir fortfarande fascinerand över att vatten, mjöl och salt kan bli så gott med hjälp av bakterier som bara flyter omkring.

    Tycker vi haft en kanon sommar. Hos mig är det inte en dag under 23 grader 10 dagar framåt hos smhi.

    Fått nytt jobb, så taggad! ?

      Grattis, snyggt jobbat! När börjar du?

      Stort grattis! 😀

      Ska du hjälpa muminmamma i köket?

    Mitt hjärta blöder. Lyssnade idag på sommarpratare Mathilda Hofling. Bland det värsta jag hört. Jag skakade och mådde illa. Kan inte släppa det. Såna berättelser följer med mig och jag kan inte låta bli att hata män? Det verkar finnas såååå så så många pesofiler och kvinnomisshandlare. Jag tappar hoppet helt.

      Ja. På det ämnet låter det som att det avsnittet inte är något för mig att lyssna på. Det skulle trigga mig till så djup ångest.
      Jag håller mig på avstånd från män. Så läskigt.

        Låter smart, män är livsfarliga

          ?

    Vad har hänt med Rebecca Stella? Hennes Instagram är borta?!

      Bara inaktiverad över hennes semester

        Ok tack! Hur kan jag ens undra ?

    Mathilda Hoflings sommarprat ? Fy fan alla dessa äckliga män!!

      #Inteallamän #drainteallamänöverenkam #kvinnorkanocksåvarajävliga

        Men snälla hoppas du driver .
        Det finns vissa kvinnor som är svin ja
        Som mördar , våldtar , är pedofiler och misshandlar .
        Men män där har vi ett samhällsproblem .
        Inte en liten procent kvinnor som är dumma I huvudet utan ett samhälle , en värld av män som sätter detta i system.
        Från det ena till det andra : hur kan man ens tillåta att vapen säljs i leksaksbutiker ?
        Fattar ni hur sjukt det är att små barn leker med sådant ? Oftast pojkar .. sen undrar man varför det ser ut som det gör …..

          Ja jag driver. Vad jag egentligen menar är #allamänärvåldtäktsmän

          #inteallamän används ju just för att driva med män som ger sig in i diskussionen om våld och övergrepp mot kvinnor med att påpeka att alla män faktiskt inte våldtar.

            Eller kanske snarare för att påpeka det absurda i att det finns de som tar den ställningen i diskussionen – som om de behöver en egen hashtag för sin kamp liksom.

          Det kanske är män som står mest för våldet, men fan vad tjejer kan vara elaka. Och då mot andra tjejer. Mobbning, utfrysning, det viskas, snackas skit. Och sen kallar ”ni” bandet tjejer emellan för systerskap…

    Vad ser du mest fram emot under OS i Tokyo ? ?
    Jag ser mest fram emot:

    1. Diskus, herrar
    2. Stavhopp, herrar

      Inget.

        Hahahaha

      Gymnastiken damer. ?

        Ok då. Sanningen är att jag inte följer OS överhuvudtaget. 🙂 Men gymnastik kan absolut vara underhållande.

        Ja!!!! Väntat i fem år på den nu!!

      Dressyr, hästhoppning och fälttävlan, i den ordningen. Gillar även att kolla på alla friidrottsgrenar utom långdistans.

        Haha samma som du men i omvänd ordning.
        Hur imponerande är inte Carl Hedin som tävlar i Falsterbo i både hopp och dressyr?! ??

        Ridsport. Gymnastik och stavhopp om duplantis är med ?

          Om?

      Simningen!

      Friidrotten 🙂

      Friidrotten är väl det intressantaste, men även gymnastik med Simone Biles, fy fasiken vad hon är cool! Tråkigt dock att det blir utan publik, och att det även går på rätt tradiga tider här på vår sida av jorden!

      Armand Duplantis är den ende jag har koll på xD

      Älskar att kolla på OS och kollar på allt. Men det klart att friidrotten är det bästa men jag ser jäkligt mycket fram emot tennisen också.

      Friidrott damer och gymnastik damer ?

    Hur gick det för dig med den fiskande mannen som du funderade på var otrogen istället för att fiska?

      Tack för omtanke <3

      Jag ringde på FaceTime helt utan förvarning till honom under en fisketur, och när han svarade stod han mycket riktigt vid en sjö och fiskade, själv vad det såg ut som… Jag sa typ "vill se hur det ser ut där, du har sagt att det är så mysigt!" och han verkade inte tycka det var konstigt att jag ringde utan filmade glatt runt och visade hur fint det var där…

      Jag känner mig väl smått lugnad för stunden efter det. Samtidigt som en djävul på axeln säger att han kanske fiskar ibland och gör annat ibland, och han bara hade tur att jag ringde när han gjorde det. Men helt ärligt känns det lite långsökt. Jag kommer nog att fortsätta ringa då och då (verkligen inte varje gång dock…), men för tillfället känner jag mig som sagt lite lugnad.

        Vad bra! Ja testa att ring fler gånger så att du känner dig helt säker!

        Varför frågar du inte bara rakt ut eller berättar hur du känner?

        Tycker inte du ska ringa han med FaceTime nästan varje gång han ska fiska. Känns inte friskt. :-/

          Hon sa inte varje gång. Nån gång då och då vilket man ska kunna göra med sin man

    Romantiska och inte för dyra (max ca 300 per rätt) resturanger i stockholm? Någon som har tips?

      Linguini, jätte mysigt och trevlig personal!
      Farang, ifall man ber mysigt bord så ordnas det men rätt öppen sal men maten är super!
      Boqueria god mat!

        Farang är dock inte Max 300kr direkt, snarare avsmakningsmeny för typ 1000 om jag inte minns fel?

          Men de har ju enstaka rätter att dela, typ 2 huvudrätter att dela +-300kr/styck, och ifall man är 2 pers har det räckt bra för oss att ta 2 huvudrätter att dela samt kanske förrätt/dessert! Men allt är ju individuellt!

      trattoria montanari!!! sååå mysigt geniunt romantiskt stämning sjukt god mat plus bra pris!

      Paganini, italiensk restaurang i Gamla stan. Mkt mysig och genuin.

    Någon härinne som fött barn i Sverige? Är det lika dåligt som folk bosatta utomlands påstår (Rebecca S, Warg, Deler) Jag själv har fyra barn och har fött alla utomlands. Nu när det är dags för femte tänkte jag att föda i Sverige eftersom vi ändå har flera boende här. Tidigare har jag fött i Dubai och New York. De blir ju mer ekonomiskt att föda i Sverige trots att vi ej är skrivna här! Men är vården gratis för att den inte är bra eller det är gratis på grund av hög skatt? Jag tänkte även att eftersom de är gratis så får man ju köpa med sig något fint till personalen och ge dem en check. Jag förstår att de har lön men som tack för att de är gratis. Men innan jag går händelserna i förväg och frågar vad ni brukar köpa till era vårdkontakter så tänkte jag först fråga om det är dålig vård i Sverige. Eller egentligen vad kommer den största skillnaden vara? Någon som fött i New York och Dubai och Stockholm?

      Sluta trolla eller?

      Nej är inte dålig förlossningsvård i Sverige. Det kostar 200kr/natt pga höga skatter. Man ger ingen check, dem får inte ta emot då de arbetar i en offentlig verksamhet.
      Finns såklart alltid saker som kan bli bättre i vården. Sedan beror det väl på vilket sjukhus du föder på samt hur många andra som föder barn samtidigt. Ibland är det ju extremt hög belastning

        Tack för jättebra svar. Vi är inte så kräsna när det gäller vård eller jo de är man ju. Men menar liksom de behöver inte kännas med än tryggt just där och då. Hur lokal ser ut och vilka läkemedel man får osv spelar ingen roll. Vad bra du har en bra erfarenhet.

          Kan tillägga att om du inte är skriven i Sverige kostar en normal förlossning ca 18 500kr, det är ju inga pengar i jämförelse med usa iofs.

            Det är ett jättebra pris. Det är ju fem gånger så billigt än om vi skulle tagit flyget hela familjen till New York eller Dubai exempelvis som vi varit nöjda med men nu bor vi mest i Europa. Undra vem som är bäst i Europa

              Hahahahaha

      Är man inte skriven i Sverige eller i ett EU/ESS-land är det inte säkert att man har rätt till gratis vård, men jag antar att ni har läst på vad som gäller.

        Om man är skriven i Sverige är det väl ”gratis vård” men om du är skriven i annat land ingår väl bara akutvård i Sverige i din utländska försäkring.

      Har du en tråkig onsdag Kaddi och inget bättre för dig än att trolla under varje inlägg?
      Jag rekommenderar att du föder i ett badkar som du ställt ut på en äng. Måste vara fullmåne. Hört att det är det absolut bästa.

        Jag förstår inte riktigt vad du menar. Jag har gjort två inlägg idag där jag ett har en aktuell fråga eftersom jag behöver kolla upp ang förlossning. Det andra inlägget stack jag ut hakan lite väl mycket innan jag visste hur det var i Sverige. Men om du är van vid något hela ditt liv och alla runt dig är på ett sätt så trodde jag det var en majoritet men det visade sig att de va jag som va priviligerad❤️

          Jag tycker ändå inte att du låter priviligierad. Tycker som lite synd om dig.

      Om du inte är skriven i Sverige är väl inte vården gratis?

      Jag skulle hellre föda utomlands än i Sverige även fast jag är skriven här. Skulle inte rekommendera den svenska sjukvården eller förlossningsvården.

        Tack för svar men kan du motivera ❤️

          Vänner och familj som fött här har känt att dom inte blivit sedda eller hörda, skador efteråt som inte ens noterats i journalen och blivit hemskickade när dom fortfarande inte återhämtat sig pga platsbrist. Inte rimligt att efter en 40 h lång förlossning som nästan slutade i död att bli hemskickad när man fortfarande är i chock.

            Tack. Vad tråkigt att höra. Det vill man ju inte råka ut för sen finns det ju bra och dåligt på alla ställen så man vill ju hitta de som har best rating liksom.

              Rating? Det är inte en restaurang du ska till.

          Och jag har hört tvärtom. Förlossningsvården har varit fantastisk trots oro, skador, sugklockor osv osv.

          Det är olika helt enkelt 🙂

      Har du valmöjlighet skulle jag aldrig någonsin välja Sveriges förlossningsvård. Usch! Dom tvingar på en saker man inte vill, säger att de är för barnets bästa men de är lögn. Min förlossning är det värsta traumat som hänt mig, slutade i akut kejsarsnitt pga stress och sömnbrist. Dom höll mig vaken i nästan en vecka. Väckte mig varannan timme för ctg. Tvingade på mig igångsättning och massa annat skit. Usch de va hemskt

      Svensk förlossningsvård är fantastisk. Det är bara kolla internationella jämförelser på saker som barn- och mödradödligheten. Sedan finns det mycket som skulle kunna bli bättre om det inte hela tiden gjordes neddragningar i vården, men man får ju den regering och de regioner som befolkningen röstar för så…

      Jag har fött två barn i Sverige men ej i storstadsregionerna! Hade aldrig velat föda i Sthlm faktiskt men i mindre städer finns nog generellt mer tid. Det jag saknade var mer tips, råd kring amning och hjälp att få igång det. Min man fick inte plats att övernatta när vi fick första barnet. Det var också tråkigt + maten som inte är restaurang-kvalitet direkt ? Men vården är jag väldigt nöjd med vid båda förlossningarna.

      Ps. glöm inte att ge vaktmästaren en fet check också. Utan han hade du fått föda i mörkret. Sen uppskattas det bland städerskorna också. Och personalen i kiosken i entrén. Fram med checkhäftet.

        Tack för tips så klart måste dela med alla. Men verka inte få göra så 🙁 men kommer ge ändå.

          Hahaha du kan ju inte ge, om ingen tar emot. Snälla troll.

      Får man ens göra det om man inte ör skriven hr? Är du svensk medborgare?
      Tycker inte du ska göra det om du inte är skriven och betalar skatt här. Skörda frukterna utan att bidra…

        För sjukhusen är utomlandspatienter en inkomst, så rent krasst är det ju bra om för de ekonomiska resultatet om någon från utlandet föder barn här. Svensk offentlig sjukvård är inte vinstdriven men det skadar ju inte precis om sjukhuset kan få in extra pengar för resultatet som just nu är ganska dåligt

        Sedan kan du ju inte alltid påverka var du föder barn. Låt oss säga att du är svensk bor i Göteborg och åker till Köpenhamn över helgen. Men något händer och du måste föda barn, skulle du inte få det då bara för att du inte är skriven där?

      Så jäkla osofistikerad trollning. Gör det med lite mer finess nästa gång Kaddi.

      Nej vi har JÄTTEBRA förlossningsvård i Sverige!
      /barnmorska

    Hur mår Anna Book egentligen?

      Instabilt

      Alltså nu verkar det riktigt illa… ?

    Okej äckelvarning men: min navel luktar illa. Främst när det är varmt. Är det att det liksom samlas svett där inne? Jag är normalviktig men närmar mig övervikt, men det är inte som att min navel täcks av magvalkar e.d. Förut duschade jag och tvättade noga kring och i naveln, men märkte efter duschen att det luktade ändå. Den är ganska djup… kan det vara problemet?

    Ah, förlåt men… är jag ensam??

      Tror absolut inte du är ensam om det. Du får väl använda tops och tvätta med tvål varje dag så lär det inte lukta längre 🙂

      Du har svamp i naveln. Händer de flesta med djup navel någon gång i livet.
      Köp cortimyk på apoteket, det är en salva mot det. Smörj morgon och kväll i ungefär en vecka så kommer det försvinna. Gör du det inte kommer lukten bli värre och börja svida eller klia, förutsatt att du inte har turen att det går över av sig självt.

        Har själv djup navel och ofta höga byxor och då blir det svamp ibland, sånt som händer! Bara att behandla ?

      Djup navel här med och om jag inte rengör den regelbundet så luktar den prutt så bästa är att hålla den ren och torr =) ..tvätt med utspädd äppelcidervinäger alt.kokosolja kan också hjälpa för att hålla borta ev.tillväxter som svamp etc..

        Hur luktar ni er i naveln?

        Fråga: Hur luktar ni i era navlar?? Hur viga är ni??? Eller är lukten så stark att man känner den utan att böja sig liksom?

          Undrar samma som Belle.

          Har man otur så märker man av en viss odör som inte luktar kardemumma.. men annars kan man checka läget med en bit papper samt allmänt hålla lite koll när man städar och gör rent avgrundsdjupet, för jag är inte så vig att jag kan sniffa direkt däri med snoken ^^

          Klia sig – fingret luktar?

        What, har ALDRIG specifikt tvättat judt naveln.. gör man det?

          Om den är djup samlas lätt ludd och annat så tvättar den när jag duschar ?

          Hudavlagringar finns i både navel och tex i och bakom öron. Det luktar verkligen prutt om man inte tvättar bort det.

          Hur man tvättar naveln? Hur tvättar man örat, foten?

      Ingens navel luktar väl gott liksom? ? Det är ju varmt och instängt.

        Naveln luktar inte illa om du inte har svamp. Behandla så försvinner det.

    Ni som valt att sluta äta socker, hur snabbt och vad märkte ni som största skillnaden? Hy, mående osv

      2 veckor, blev mycket piggare och mer stabil i humöret ?

      Har varit utan socker i 4,5 månad. Märker ingen skillnad på hyn men blodsocker och humör är stabilt! O har gått ner en del i vikt! Märkte det efter typ två-tre veckor.

      Hade uppehåll ett halvår men blev ändå inte av med suget. Livet blev bara jävligt trisst . ?

        Har också haft uppehåll. Märkte ingenting riktigt på kroppen eller psykiskt, men håller med, livet blev mest tråkigare bara haha

          Oj jag märkte ganska stor skillnad, när jag tänkte unna mig godis efter ett längre uppehåll så mådde jag dåligt fysiskt efteråt blev helt illamående och fick en sockerkrasch

      Just _socker_ slutade jag väl inte med, men jag slutade med godis, läsk, glass, kakor etc och jag hade ett sjukt sug efter Fanta i ungefär tre dagar, sen släppte det. Energin fick jag nog faktiskt redan dag 1, men främst för att jag var så jäkla taggad på att börja mitt nya liv. Hyn märkte jag blev bättre först när kan började löpträna en månad efter att jag slutade med sötsaker, vet inte vad det är men löpning gör alltid min hy bra??

    ..Jag vet inte riktigt om jag ska fortsätta vara ihop med min kille eller ej, väger fram och tillbaka och försöker hitta något att hålla fast vid. Kan känna mig låst och frustrerad över det som inte direkt fungerar mellan oss. Våra olika synsätt och kommunikation krockar en hel del. Han tar saker bokstavligen, jag läser mellan raderna, han kan påpeka om jag säger fel eller blandar ihop ord, vi är i otakt och vill sällan samma saker. Vi har inga direkta framtidsplaner och saker skjuts mest upp. Funderar om det är kärlek eller mer bekvämlighet som gör att vi är ihop, jag har varit tveksam förr och nästan gjort slut så han vet om min osäkerhet, vet inte om det är bra eller dåligt för vårat förhållande. Han är snäll och bra som person, vi båda trivs i varandras sällskap så på så vis är det inte dåligt, men han kan ofta kännas mer som en förälder än en sambo, och att han inte riktigt verkar förstå mig hur mycket jag än försöker förklara. Sen kan även ha hiskeligt humör och brusa upp för minsta lilla, vilket brukar stressa och få mig att må dåligt, har sagt ifrån men hjälper föga. Är bäst att bara stänga av när det blir för mycket för jag orkar inte med det, vilket han också vet men ja. Det är bara så han är enligt han själv. Folk får antingen ta det eller lämna. Så ja, det är mitt lilla dilemma jag grubblar på i min egen ensamhet, kanske någon som vill inflika eller säga något kring det jag skrivit om?

      Kanske testa parterapi innan du bestämmer dig?

        Har pratat om det men han vill inte gå på sånt.. :/

          Ok då blir det svårt…då får du gå på det du har och fatta ett beslut utifrån det. Är han villig att jobba på relationen på annat sätt?

            Njae.. Vi har ju haft våra samtal och sådär men vet inte om så mycket kan förändras/förbättras egentligen.. Han har sitt sätt och tänk och jag mitt typ.. Jag försöker dra mot någon sorts mitt där vi båda kan mötas och han drar mot sin kant, lite så.. Är ju inte så att vi har det dåligt men är som våra olikheter som gör det lite svårt och jobbigt i perioder och att vi inte kommer överens.. Jag hade tex uppskatatt någon som kunde förstå mig lite bättre och som försöker hjälpa en innan man hinner be om hjälp.. Mne ja, jag får nog fundera lite mer.. Tack för svar i alla fall =)

              Hur känns det om du tänker att du ska leva med den mannen i 30 år…40 år….50 år till?

      Känns som du gav svaret själv

      Heter han något på M? ? Låter som mitt ex

        Nej, H i det här fallet 😛

          Hahah okej! ? Annars hade jag kunnat avslöja en otrohet med. Men skönt det inte va samma snubbe ?

            Åkte han ut med soporna? ^^ ..Och tack =)

          Och hoppas det löser sig för er ☺️

    Hej någonon som är ägare till maine coon katter. Har en MC tjej på snart 6 månader och en bondkatt på 1 år . Har nu märkt att min MC börjar växa om bondkatten och därmed de flästa kattsängar jag har . Vi har nyss köpt in ett XL träd så att det bör passa men alla andra sängar är snart försmå. Vad har ni gjort. Funderar på att köpa en större hund säng så hon får en stor säng att ligga i ^^

      Härlig fråga! ?? Köp en stor hundsäng så hon får plats där även som vuxen. Klart att katten ska ha en egen säng! ?

      En till maine coon-ägare här ?

      Jaaa, klart du ska köpa en hundsäng åt kisse! Jag köpte nyss en hundbur (för mediumhundar) till min MC, superrymligt och skönt för honom ? Det är bara att acceptera att maine coon-katter inte alltid kan ha vanliga kattgrejer, hehe. Kattlådan är ett problem har jag insett! ?

        Till ? katt lådan har varit det störsrsta problemet , löste det med låga stora plastlådor från ikea ^^

      Har två MCO och en gubb-ragdoll. Överlag skulle jag säga att katter ju tycker om att ligga lite trångt. Min kattunge ligger oftast i klösträdet eller under tvättställningen (blir en koja när tvätt hänger där!), ragdollen föredrar sängar och stora maine coonen föredrar att ligga ute i vårt uterum på en hylla ?

      Såg nu att det skall stå att de flästa kattsänga börjar bli för små ****

        Flesta*

    När börjar barn uppskatta eget rum? Vår 5,5 åring har eget rum med säng och allt som hör till men sover i vår säng med bebis dessutom. Inget problem för oss eller mest mig eftersom sambon jobbar borta. Däremot nyfiken i vilken ålder de närhetstörstande barnen blir intresserade av sitt rum? Ända gånger han leker där är när kompisar är på besök. Annars hänger han 99% ute i vardagsrummet.

      Skönt känner jag spontant ? Han vill väl vara nära ? Njut haha. Plötsligt är han 15 och aldrig hemma ?

      Men ja, sorry. Har inget bra svar på din fråga.. Min guddotter va iof oftare med oss tills hon va 8-9-10..

        Hehe, jag säger också njut. Passa på och häng med barnen medan de fortfarande vill. Det kommer en dag när mamma och pappa inte är så roliga längre. Min förstfödda är i stort sett aldrig hemma. Han är 17.

        Men för att svara på din fråga så slutade barnen att sova med oss när äldsta var 10 och yngsta 7. Dottern har aldrig velat sova hos oss förutom när hon var bebis. Nu är hon nio år.

        Eller också kan du titta hur det är hos Wahlgrens. Där sover väl barnen hos mamma Pernilla tills dom är i 25 års åldern.

      Vår äldsta är 10 och sover helst i vår säng..?

        Mysigt. Jag tycker man ska låta barnen sova med föräldrarna så länge de vill. Allt för att ens barn ska känna sig trygg.

          Men om dom är trygga så sover dom ju i egen säng/eget rum utan problem?

      Troligtvis så kommer han att fortsätta Samsova upp till skolåldern åtminstone. Om du tycker att det är mysigt så go for it! Finns inga nackdelar med trygghet och närhet.

    Killen jag har pratat med i fyra månader (han som bara skickar gifs och som ni skojade om och skrev gifflar) ställde jag mot väggen idag. Vi skulle ju setts under sommaren vilket han har ignorerat. Idag kom det fram att han har träffat någon men hade ingen lust att nämna det. Killar är patologiska lögnare rakt igenom och Tinder är vidrigt.

      Så fegt att inte kunna säga det…

        Dock höll han nog tyst om det för att ”hålla dörren öppen” om det skulle skita sig med den tjejen. Så hade han dig att säkra upp med

          Verkar så och detta är en anledning till att jag inte dejtar. Jag kommer aldrig kunna lita på en kille det fungerar inte. De är skitstövlar hela högen.

            Jag är lite nyfiken på vad som fick dig att fortsätta skriva till honom när han bara skickade GIF:ar?

            Kan ju bara tala för mig själv, men skulle jag märka av ett tydligt förändrat beteende så hade jag tappat intresset direkt. Jag hade känt på mig typ med en gång att det var något som förändrats och därmed slutat skriva till honom. (Fattar dock att alla är olika och ibland kanske jag t.o.m ger upp för lätt).

              Han skickade alltid gifs så beteendet var inte förändrat åt det hållet. Nu senast förstod jag dock att något inte stod rätt till så jag väntade ut honom för att se om han kunde vara ärlig och säga det själv. Det gjorde han som sagt inte och då ställde jag honom mot väggen.

      Fy fan ? Dom är rövhattar allihop. JO, allihop ?

      Ledsen för din skull att han var ett as! Bra att du fick reda på det relativt tidigt.

      Hoppas du hittar killen som gillar gifflar istället för gifar!
      Han finns därute!

      Låter som någon jag matchade med på Tinder. :))))

      Vill så gärna veta vem denna person är. Känner jag personen? Är jag en av dem han skriver med? OSV ?.

        Hans initialer är JN

    Är det någon som haft Meralgia paresthetica utan att vara gravid, där det försvunnit av sig självt inom rimlig tid?
    Sedan ca 2 veckor har jag ett område på ena lårets yttersida som för det mesta känns domnat, och det varvar mellan att bränna och sticka i nerverna, främst när jag ligger ner.
    Idag vaknade jag av att det kändes precis som kramp ovanför knät, fast i nerverna, gjorde givetvis fruktansvärt ont och var obehagligt.
    Vill dock helst inte belasta sjukvården i onödan eftersom det inte är något ”farligt”.

      Jag har haft och sökt vård för det! Läkaren sa att det inte var det, men jag är 110% säker på det… gick typ över av sig själv efter 6 månader. Sjukt obehagligt. Kunde knapp sova när de var som värst. Funkade att sova någorlunda bra på ena sidan. Googla o kolla youtube efter övningar och gör dessa morgon o kväll.

      Belasta sjukvården? Skämtar du? Har du problem så ska du så klart kontakta vården.

    Så uttråkad. 🙁 livet är så skit.

      Se till att det blir bättre då.

    Någon som har något kostschema för att gå ner i vikt? Äter mest vegetariskt och fisk. Har ca 20 kg övervikt, skäms över hur jag ser ut och har ont överallt. Önskar konkreta tips och recept och inte bara ”kaloriunderskott” och absolut inte LCHF..Är 40 och allt sätter sig på magen och röv..

      Men hallå, vadå inte bara kaloriunderskott? Det är det ENDA som resulterar i viktnedgång! Följ David Haroun på insta.

        Jo det är klart men just att behöva räkna orkar jag inte ?? och det blir lätt samma mat hela tiden.

          Då har du fastnat i samma tänk. Du behöver inte räkna hela tiden. Ha någorlunda koll bara. Tex sallad är ca 15kcal per 100gr. Du kan alltså äta hur mycket du vill. Grönsaker är också i regel lågt på kalorier. = Bra att fylla ut tallriken med.
          Se till att ha ett humm om vad kyckling, pasta, potatis, lax vad du nu gillar innehåller och bygg dina måltider runt 500-600 kcal. Då får du lite utrymme för att äta mellan måltider också.

          Om du äter mycket vegetariskt halvfabrikat så kolla vad det är i dem. Mycket innehåller mycket kolhydrater, socker och kcal och relativt lite protein.

            Shit.. Min dyskalkyli bara WTF läste jag precis ? Önskar jag kunde förstå sånt

          Fast det där är bara lathet. Är du lat så går du inte ner i vikt – jävligt mycket handlar om ditt tänk. Jag släpade runt på 10-15 kg extra i 18 månader för att jag inte orkade räkna, sen blev jag irriterad på mig själv och började logga ALLT. Jag har gått ner nästan 11 kg sedan 1 april och jag äter allt jag vill men i mindre mängder.

            Ska tillägga att min ”hålla vikten”-kalorier är 1800, jag drog ner till 1400 och tränar bort 300-500 extra utöver det varje dag, främst genom promenader men i takt med att jag blivit lättare och starkare har jag också börjat springa. Det är viktigt att inse att dieten inte är körd för att man äter en pizza en dag, det är kalorier över tid som spelar roll. Det du bestämmer dig för måste vara HÅLLBART i många månader under tiden du går i vikt, ingen jäkla svält här nu.

      Jag funderar över din fysiska aktivitet? Stillasittande jobb, träning i övrigt. Hormonbalans? Det är snudd på omöjligt att gå ner i vikt utan att ligga på kaloriunderskott. Däremot så kan du forma kroppen med styrketräning och annan fysisk aktivitet.

        Hur kollar man upp sin hormonbalans, vet att jag har inre stress och förhöjt kortisol. Stillasittande, går promenader ibland men tycker inte att det ger så mycket. Skadat min axel så kan bara använda nederkroppen typ..

          Där har du svaret. Eftersom du är både stressad och har förhöjt kortisol så prioriterar inte kroppen viktminskning. Jobba först med att få ner stressnivån i kroppen. Sen kan du tänka viktminskning.

          Vad gäller fysisk aktivitet så är inte en skadad axeln anledning till att inte på andra sätt träna mage, rygg etc. Det gäller bara att hitta de övningar som funkar för dig. Även om den fysiska aktiviteten kanske inte ger synliga resultat så är den fortfarande viktig för kroppen. Kost, sömn och hälsa är de viktigaste markörerna för hälsa.

            Det jobbiga är egentligen att jag inte kan sova pga min skadade axel, väntar på svar efter min MR. Har flera problem som gör att det inte underlättas som typ 1 diabetes sedan jag var 12 och låg ämnesomsättning sedan jag var 14. Har gått till dietist ”hela livet” men går bara upp i vikt el ned något enstaka kg men ska testa att äta mer regelbundet som personen skrev nedan. Och cykla m.m. Tack!

              Ah, jag förstår. Ja sömnen är ju viktig för att man ska orka med allt annat i livet. Vad säger dietisten som du går till?

              Sömnbrist är också en orsak till viktrubbningar. Ofta till att lägga på sig mer.

              Om du verkligen behöver gå ned i vikt, alltså för hälsa och inte ”känna dig snygg”, så lär du behöva fixa sömnen. För sömnbrist gör dig både hungrig efter snabba kalorier samt orsakar hormonrubbningar.

              Lycka till! ?

              Till J. Jag föreslår att ge AIP-kosten ett försök. Kolla Karl Hultén och Paleoteket. Vi är många med autoimmuna sjukdomar som fått hjälp via denna kost OCH man går ned i vikt.

      Ledsen men blir ett kaloritips ändå plus lite annat. Bantat på olika sätt hela livet vilket gjort att jag varvat att vara nyttig med att balla ur och hetsäta. Men nu så har det äntligen lossnat och det här funkar i alla fall för mig. Ät regelbundet max fyra timmar emellan och inget däremellan. Ät tillräckligt men lite underskott tex om du förbrukar 2000 så ät 1900 kcal. Ha planer (Netflix, ringa vän, pyssla etc) för vad du ska göra när suget slår till, gäller att hålla ut bara tills det är dags för nästa måltid. Uteslut inget utan ät vanlig mat och det du vill, men självklart är det bättre med bra mat istället för sötsaker och alkohol man blir mätt. Fast ät lite godis och ta nåt glas vin någon gång om du vill, det ska funka att leva såhär långsiktigt.

        Fungerar tipset även om man är östermalmsmal?

          Nej bara farstasmåtjock.

      Jag har inte övervikt men har gått nu på semestern ca 12-15000 steg per dag i 2 veckors tid och har gått ner 4kg! ? Vill inte gå ner då jag var nöjd men nu är man väl fastare . Att gå är helt underskattat!

        Bra jobbat! ? Promenader ger större effekt än vad man tror

          Ja det är jättebra, gick 5km/dag, tappade upp träningen efter ett skadeuppehåll så innan idrott och löpning kunde dras igång med så promenerade jag och gick ner massor. Bra kost kom på köpet för det blev roligt att laga nyttig mat när resultat kom.

      Rör på dig mera. Ät lite mindre gott. Brukar funka ☺️?har inga speciella recept elr ngt just kring bantning. Bara leva livet och minska successivt på portioner men också träna. Ta en frukt när suget kommer. Drick vatten. Att begränsa sig själv elr köra på dieter funkar mest aldrig i längden.

      Hoppas jag inte är för sen men kolla Jelena Meacham på instagram! Hon gör kostscheman för viktnedgång (finns några olika att välja på) men även helt personliga anpassade efter dig. Kostar en slant men läst mycket bra om det. Då lagar du maten hon lägger upp utan att räkna kcal själv.

      Jag räknar själv så har inte köpt av henne men följt henne länge. Hon har en sund inställning till mat och träning och all mat ser supergod ut☺️

      Köp en stegräknare och gå 16.000 steg om dagen.

      Fortsätt äta fisk och vegetariskt.

      Frukost, mellis, lunch, mellis och kvällsmat.

      Lägg till några träningspass. Boom, tappade 10 kg på 6 v med denna ändring.

    En person säger sig bo i en hyresrätt som ägs av föreningen (de flesta lägenheterna i föreningen är bostadsrätter men föreningen har några hyresrätter kvar). Några människor har sagt att hen bor i en bostadsrätt. På Merinfo etc står det att hen bor i en bostadsrätt. Vem talar sanning?

      Jag skulle anta att personen som säger sig bo i en hyresrätt talar sanning. Vad skulle hen ha för motiv att ljuga??

      Om inte de andra personerna som sagt att hen bor i bostadsrätt sitter i styrelsen och därmed har koll.

    Min man och jag tog vaccin för två veckor sedan, vi båda fick Pfizer.. han är så extremt trött nu och min mage har någon vecka tillbaka, ca 1,5, varit lite bråkig, orolig, kan detta va biverkningar efter vaccinet och hur länge kommer detta sitta i?

      Vet ej, men tröttheten kan också vara pga det är typ 87 grader varmt i skuggan för tillfället! Är själv en värmekänsliga person och orkar knappt resa mig ur soffan i denna värmebölja 🙁

        Plus värmen kan fucka magen med :/

      Som Belle skrev, kan det vara värmen. Den är en pina, enligt mig. Men jag känner dock igen mig i det att vara väldigt trött och få en krånglig mage..

        Det är inte alls trötthet av värmen, den är nåt helt annat..bara hoppas det försvinner..
        och magen, surt att ha det så resten av livet..

          Det kommer försvinna. Känns som många letar biverkningar?

          Men, det är ju klart du inte kommer att ha det resten av livet?

          Om du är orolig så är det väl bättre att du hör av dig till sjukvården och inte till en blogg med massa folk som gissar?

      Ja. Som jag skrev ovan. Också extreeeemt trött. Fick också pfizer.

      Jag var sjukt trött efter Astra

    Någon här som har haft en nanny till sitt/sina barn? Går i tankarna att anställa en nanny på deltid men skulle gärna vilja höra lite åsikter från er som har erfarenhet av det. Svar som ”varför skaffar man barn om man inte har tid med dem” undanbedes 😉

      Har vänner som jobbat som nannys, funkat superbra och verkligen bra avlastning och möjlighet till att lära sig ett till spel om man väljer någon med annan nationalitet än man själv ? det enda som kan vara jobbigt är att hitta någon man passar med då det ändå är ett ganska ”intimt” arbetsförhållande

      Bor utomlands långt bort från anhöriga där det är vanligare med nanny (så slipper tack och lov osköna kommentarer) men jag har haft både deltid och nu på heltid i snart ett år. Är otroligt nöjd med vår tjej och mina barn älskar henne. Gäller att du hittar rätt person såklart då jag håller med om att det är ett intimt arbetsförhållande. Guld värd avlastning för vår familj!

    Vågar man säga ja till någon som vill låna sovplats en natt samt umgås eller är det dumt att chansa? Hur tänker man egentligen nuförtiden? Fortsätta vara försiktig och undvika folk eller törs man vara lite mer social?

      Är ni båda fullvaccinerade? Isåfall ja.
      Annars nej, onödigt att chansa. Personen kan väl ta in på hotell och så kan ni ses utomhus?

      Beror på hur många personen umgåtts med precis innan skulle jag säga. Lever ni båda väldigt isolerat är det ju inte så stor risk för smittspridning.

      Hur ser smittspridningen ut i du stad eller stället personen kommer ifrån? I min stad har smittan sjunkit markant två veckor på raken nu. Och självklart finns det mörkertal, men om vi säger att det finns 100 personer i min stad som bär på smittan – hur stor är risken ty jag ska träffa på en av dem? Den är ju inte noll men ganska liten ändå. Så gör en riskbedömning. Hur stor är risken att personen du ska träffa har Corona? Om du tänker att risken är liten och du verkligen vill träffa personen så gör det då. Vi kan inte låsa in oss i all evighet.

      Tack för alla svar <3 ..Vi båda är ovaccinerade och jag tror jag varit mer försiktigt i kontakten med andra än personen som vill hälsa på så på så vis är det nog inte helt optimalt men.. Smittoläget för mitt län är i nivå med riksgenomsnittet, vad det nu betyder, och under två på sjukhus.. Tänker också på att man inte kan låsa in sig evigheter och att det ändå är sommar vilket verkar ha en positiv effekt på detta elände till virus.. Hmm.. Tack för att jag fick bolla lite med ni som svarade =)

    Har någon av er haft problem med era visdomständer?

      Japp, har en som börjat skava och växer ovanför den andra tanden pga platsbrist… Rädd för att dra ut den.

      Japp har dragit ut alla fyra. Dyrt! Men förhoppningsvis till det bättre. Tänderna såg inte fräscha ut så glad att slippa ha de i munnen blä. Gick bra att dra ut och helt okej efteråt!

      Yes. Problem med alla, har dragit ut en hittills.

      Typ alla får problem med visdomständer. Det är därför dom oftast tas bort innan dom blir ännu sämre.

    Jag var på arbetsintervju för 3 veckor sedan, chefen sa att jag skulle maila referenser och löneanspråk och att rekryteringen skulle vara klar samma vecka. Allt kändes fel på intervjun så mailade istället att jag inte var intresserade.
    Jag har fortfarande inte fått ett ”tack för din ansökan, jobbet har gått till annan sökande”. Är SÅ nyfiken om företaget inte hittade någon kandidat eller om jag blivit bortplockad från ansökningarna?? Det stod mellan mig och en annan..

      Varför skulle du få besked om du sagt att du inte är intresserad?

        Precis

      Om det stod mellan dig och en annan person och du sa att du inte var intresserad så är det mest sannolika att tjänsten gick till den andra personen? Låter mest som att du tror dom inte hittade någon bättre än dig

    Nu när det är sommar så vill man ju verkligen göka, vilka är era favoritställen i sommar?:)

      Hej gamla snuskgubb… eh jag menar ”Evelina” ?

      Är det inte bara för varmt?!

      Ingen chans du får göka iallafall Sven

      Sängen.

    Jag är utmattad sen maj och har i princip inte fått någon hjälp av vården. Min läkare skrev ut Atrax och frågade om jag ville bli sjukskriven. Jag sa nej och försökte jobba ändå men det gick åt helvete så nu är jag verkligen sjukskriven. Men ingen plan finns direkt. Företagshälsovården stämmer bara av för att kunna rapportera till chefen så jag börjar inse att jag själv måste söka hjälp. Frågan är: vad ska jag söka? Min förmåga att tänka, göra grejer och dyl har liksom nästan försvunnit så jag skulle vara så väldigt tacksam om någon med erfarenhet kunde säga: jag fick hjälp av x, y, z och det var rätt väg.
    Någon som har någon sådan erfarenhet?

      Du ska kolla efter multimodal rehabilitering för utmattningssjuka i din region och be din läkare att få bli remitterad dit. Googla stresscentrum, stressmottagning och sådana ord för att få fram utförare. Bor du i region Stockholm kan jag rekommendera Nacka Smärt- och stressmottagning. Jag har gått deras rehabilitering och det var kanonbra!

        Denna kommentaren ⬆️.

        Jag går på stressrehab för utmattningssyndrom och kan varmt rekommendera det. Det har gett mig hopp om att må bättre igen trotts frånvaro av fysiska eller psykiska förbättringar ännu.

        Lycka till!

      Jag var hemma 100%i ett halvår och kunde sen börja jobba 25% för ett år sen. Jobbar 100% idag och kan knappt tro att det är sant. Träffade läkaren då och då och gick till psykolog. Var deprimerad och hade mycket ångest samtidigt

      Har en kompis där det visade sig att hennes utmattning i själva verket var sköldkörteln som gick på lågvarv. Har dom kollat den?

    Vilka appar företagsidéer saknar ni på marknaden? Dela med er!

      Är du app-utvecklare? Söker du gratis affärsidéer? ?

      Eller… vilken app saknar du? ?

        Nej jag jobba inte på app. Min son gör och jag ville bidra med lite idéer. Men de va dumt att fråga här måste tänka själv ? men jag gravid så inte så lätt

          En bra kalenderapp med veckor inlagda som inte säljer din information till andra företag

          Men försvinn bara Kaddi, så trött på ditt trollande

      Har man en appidé lämnar ger man inte bort den? Som att vara författare och be andra om en story att skriva gratis?

    Okej så eventuellt konstigt problem. Jag behöver bli bättre på att spara pengar, skulle egentligen behöva bli snål. Tips på vad man kan göra? (Lever just nu på CSN ensam med två barn så har liksom inga fantasisummor att röra mig med)

      Lever man på så lite pengar är det ju i princip bara mat och boende man har råd till, så det är ju bara där man eventuellt kan få ner kostnader. Kan ni äta bönor och linser finns det mycket pengar att spara på att blötlägga och koka själv. Går även att göra storkok och frysa in i portionsförpackningar. ICA Basic har ett ok utbud med bra varor. Finns bland annat billigt ris och tortellini att köpa som räcker ett tag.

      Se över abonnemang, vad kan du ta bort, vad använder du inte, vad kan du ersätta etc.

      Investera små summor i fonder och aktier om du kan.

      Se över matkostnader och lyxkonsumtion.

      Tänk på att aktiviteter inte måste kosta och att det finns många billiga och roliga alternativ ?

      Du gör av med mindre än du får in så sparar du pengar. 🙂

      Nej men alltså, har ingen aning om hur du ska spara eftersom jag inte vet vad du lägger pengar på nu…
      – Planera inköp noggrannt! Handla typ en eller två gånger i veckan och förbjud dig själv att småhandla när andan faller på.
      – köp INGA nya kläder eller inredning osv. på minst ett år. Införskaffa ett litet sykit om du inte har det redan och laga om det blir små hål i kläder osv istället för att köpa nytt.
      – cykla/gå och handla istället för att ta bil om du brukar det.
      – träna inte på gym och liknande utan träna bara ute eller hemma.

      Säg upp onödiga abonnemang, köp mat på extrapris, handla kläder etc begagnat, sälj saker du inte behöver, försök att hitta ett extrajobb (typ nattjobb, om du har möjlighet till barnvakt då!) ta med mat och fika till utflykter för att inte behöva köpa på plats. För över pengar till sparkontot när pengarna kommer in, dessa får inte röras! Bor du i ett attraktivt område kanske du kan bo hos familj en vecka och hyra ut din lägenhet eller hus? Jag flyttade hem till mina föräldrar några månader när jag pluggade, för att spara. Hade dock inte barn då, har det nu och förstår om det inte är möjligt men ett förslag man kanske inte tänkt på ? hyr ut ett rum annars och dela rum med barnen en period? Kyrkan har en del aktiviteter som är gratis med barn, eller till självkostnadspris! Ett annat tips (som dock är svårt och tar tid haha) är att göra som min syster, hon köper finare saker på loppis och säljer dyrare på tradera, typ om hon hittar ngt finare barnplagg eller ngn märkespryl. Kräver ju dock lite koll och aktivt letande! Men kan gå ?

      Vänta med att spara tills du har pluggat klart. Ni behöver ju leva nu också.

        Om man kan spara så ska man göra det, särskilt till barnen

          Barnen kanske vill ha en barndom där man gör något roligt ibland och inte alltid äter bönor. Personen pluggar ju så det är ju tillfälligt att inkomsten är så låg.
          Du kanske aldrig levt på csn själv? Eller levt på csn som ensamstående med två barn? Man är ett jävla ekonomiskt orakel om man lyckas spara på den inkomsten.

          NEJ barnen klarar sig ändå. Sen får dom jobb och tjänar mer än mamma o pappa.

    Tror ni Alice är på resa med en ny kärlek och inte pga vara själv och ta det lugnt? Kan man inte göra det hemma?

    Vill tipsa om en bra bok ”Lycke”

      Vill bara säga att du verkar vara en gullig människa ❤

    Vill gå ner i vikt men har ingen disciplin. Alltså kan vakna och tänka ”idag ska jag äta nyttigt! ” och vips köper jag en cola och en snickers. Vad är det för fel??
    Jag har en kronisk sjukdom i lederna vara symtom kan förbättras om man äter bra samt motionerar. Jag gör ingenting och vill så gärna för min hälsa och för att trivas i min kropp försöka bli nyttig. Alltså vill inte banta eller så, bara få sundare relation till min kropp och kost.

    Någon med tips? Eller liknande problem?

      Jag undviker affärer, köper endast nyckelhålsmärkt och köper min mat online så jag inte frestas ?

    En fråga angående Pfizer:
    Tog första sprutan för 6 veckor sedan, enda biverkningen var ont i armen. Hur har ni upplevt biverkningarna efter dos 2? Är chansen stor att få mer biverkningar? Eller lär det vara samma som efter dos 1 om man reagerade milt som jag gjorde?

      Jag fick feber, huvudvärk, yrsel i några dagar, öm i armen från första. Andra gav bara ömhet i armen.

      De flesta jag känner har bara blivit öm i armen av både första och andra.

      Intressant hur olika det är! Jag var helt inställd på att bli febrig, influensa liksom, men jag fick inte ens ont. Bara vid själva stället jag fick sprutan på.

      En del blir lite dålig vid första dosen. En del blir lite dåliga vid andra dosen. En del blir inte dåliga alls och en del blir dåliga efter båda doserna.
      Ingen logik alls, så det är bara att vänta o se.

    Hade min narcissistiska mamma på besök idag och jag är helt slut. Att prata med henne är som att hoppa på ett minfält, man vet aldrig vilket ord som kommer trigga ett bråk. Går inte in i diskussioner såklart men ”det går aldrig att prata med dig” för att jag inte håller med henne i något ämne och jag tycker inte man behöver tycka lika utan nöja sig med att ha olika åsikter.
    Har haft ångest hela veckan för att hon ska komma och även såklart ångest för att jag har ångest över att min mamma ska komma.

    Aja, nu är dagen över. Behövde bara skriva av mig. Godnatt.

      ?

      ❤❤❤

      Kan du bryta med henne, eller finns det praktiska anledningar till att du måste ha henne i ditt liv? Nu har jag ingen erfarenhet av narcissism i familjen, men av ett narcissistiskt ex och kan inte beskriva frihetskänslan efter att ha sagt upp ALL kontakt.

    Erica Lindberg verkar ha fått mer eller mindre hela sin 25-årsfest sponsrad av olika företag. Såg att hon lagt ut flera inlägg från samma dag/kväll, iklädd samma klänning och allt med 3 olika samarbeten/spons och hon skriver (typ) ”tack bla bla bla för spons till min födelsedag”

    Önskar jag också kunde få gratisgrejer till min födelsedag haha???

    Behöver också skriva av mig. Umgåtts i veckan med barn, barnbarn, deras syskon med familjer. Ser hur fint de har det tillsammans, hur glada de är av att umgås med varandra. När jag bilade hemåt häromdagen var jag mycket känslosam, men samtidigt mycket lycklig. Tänkte att –nu kan jag vandra vidare till nästa liv– Vet att de har det bra och att de har varandra.
    Men jag vill naturligtvis vara kvar i den här dimensionen så länge det bara är möjligt (80+).

    Konstig fråga kanske!!!
    Men för hundra år sedan ( typ) läste jag en blogg, skriven av en tjej. På devote. Hennes mamma var flygvärdinna om jag inte missminner mig.. vem var detta???

    Att gifta sig med någon som har en otroligt jobbig familj, nån som gjort det?… Jag vill gifta mig med min kille, men tycker inte om värderingarna i hans familj. Mkt yta, dominanta personer som ska stå i centrum och övriga är typ tysta… I botten finns också en tråkig och traditionell kvinnosyn. Den här familjen är helt hysteriskt överbeskyddande också och jag känner att det blir som nån typ av kontroll. Är så olycklig just nu för jag funderar på om jag borde göra slut, pga av hans familj. Det känns som att det skulle vara så himla deppigt. Oavsett hur mkt han försöker trygga mig med att vi kommer leva vårt liv å ha distans till dom, så känner jag liksom verkligen en motvilja mot att få ”band” till den här familjen. Plus inte heller helt säker på om jag litar på att han kommer kunna stå på sig mot dom tillräckligt mkt. Dom känns lite som en sekt ibland… å jag vill ju inte vara den som gör att han får en (ännu) sämre relation till dom.

      Det finns ingen i familjen som du kan prata med? Som är ingift och ser det från ditt håll.

      Prata om det med honom. Man kan va gift med nån utan att ha kontakt med dennes ursprungsfamilj. Han kan träffa dem själv osv.

        Läste nogrannare nu.. inte bra att du inte litar på att han inte kan stå emot dem.. Låt tiden utvisa, ni måste ju inte gifta er än?

    Mitt ex morfar gick bort i veckan. Är det acceptabelt att skicka kondoleansblommor till familjen?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.