Öppet Spår

Det här är alltså ett inlägg där det är fritt fram att kommentera om vad du vill, när du vill, hur du vill, på vilket sätt du vill.
Dock undanber jag mig politiska diskussioner, tack!
OT är mer än välkommet och det finns inga rätt eller fel.
Är du ensam hemma? Sjuk? Uttråkad? Vad som helst, du är VÄLKOMMEN hit för att snicksnacka om vad som helst!

Givetvis gäller samma regler som vanligt och om man inte sköter sig kan man bli sattes på moderering – men det är sen gammalt och ni sköter ju er så go nuts… ?

Ps! Tjafsa mindre!

493 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Har ni tips på någon maträtt som man inte tröttnar på? Jag håller på med en viktnedgång och det som funkar är att äta samma varje dag så jag vet ”mitt schema” och inte spårar ur. Men tröttnar så lätt på samma mat…

      Åt lax och omelett varje dag i tre månader. Sen tröttnade jag? åt det iofs inte på helgerna, då blev det en ”bättre” variant på tacos, köttfärs och grönsaker bara.

      Frittata med tomat, fetaost, spenat! Har själv tröttnat på det men det funkade rätt länge! Annars lax med brynt smör, tröttnar aldrig på det.

        Vad äter du mer till laxen med brynt smör?

      Jag äter kyckling och egengjorda potatisklyftor ganska ofta. Jag har gått ner 12 kilo sen februari.

      Köttfärssås med olika typer av sallader till, mums!

      Jag gillar burritos. Jag har alltid tortillabröd hemma och så kan jag fylla ett eller två med vad jag känner för. Jag är vegan så jag brukar göra guacamole, refried beans, chilimajs och rostad blomkål med olika kryddor. Lägger ihop allt när det är dags att äta så det funkar bra i matlådan. Vill man undvika bröd funkar det lika bra tillsammans med ris.

        Om man inte äter upp precis alla tortillabröd på en gång så möglar de ju så fort man vänder blicken från dem, HUR GÖR MAN? Fryser du in dem eller bara äter upp allt direkt?

          Inte 21:19 men jag brukar alltid ha i frysen. De tinar supersnabbt, eller så kan man bara slänga in i mikron några sekunder

          Som A sa, man fryser in dem och tinar de man behöver. De tinar på 15 sek i mikron och sen värmer jag dem i en het torr stekpanna (det gör jag även med de som inte är frusna).

        Hur gör du dina refried beans?

        Har du testat att frysa in fyllda burritos? Har bara sett amerikaner göra det och är lite skeptisk men hoppfull för verkar så smidigt

      Nötfärsbiffar, sötpotatisklyftor och chilihumus ?

      Kyckling enchiladas ?

      Vi gör ofta bulgur (kokad med en grönsaksbuljong och lite gurkmeja) tillsammans med en salladsmix i olja, vitvinsvinäger och salladskrydda. Sallad för sex portioner innehåller:
      1 st broccoli (lite lätt kokad)
      6 st stekta och upphackade ägg
      Kålmix från garant (rödkål och grönkål)
      1 förp majs
      1 hackad paprika

      Sambon som äter kött adderar korv med hög kötthalt. Till detta äter vi vitlöksyoghurt (vitlök, turkisk yoghurt och eventuellt lite limesaft + salladskrydda). Ibland toppar vi även med srirachamajonäs.

      Mycket god och framförallt matig sallad. Går säkerligen att variera lite också. Kan ätas både varm och kall och passar bra i matlåda.

        Åh vad gott det lät, tack, ska lätt testa!

      Bönsallad med något protein till (lax, kyckling, etc).

      Ett paket mixade bönor. Olivolja och vinäger. I med kryddor du gillar. Tomat, gurka, Oliver osv. Gör dressingen mer asiatisk om du gör asiatiskt osv. Går att variera men ändå samma grund.

    Mat-tips! Jag bor själv och har haft riktigt dåliga rutiner med maten de senaste månaderna. Har ni några bra tips på mat som är lätt att göra, god att göra mycket av och ha i matlådor och som också är nyttig? Helst någon sallad eller liknande. Vill försöka undvika pastarätter. Ge mig era bästa recept!

      Kolla in Portionen under tian ?

      Du kan ju göra pastarätter men byta mot bönpasta ?

      Det fanns många bra tips i gårdagens öppet spår 🙂
      Annars finns det cirka en miljon food prep recepies på Youtube. Hoppas du hittar något gott 🙂

    För några månader sen skrev jag här och frågade om erfarenheter kring att ta körkort med diagnos som adhd/add. Fick många fina och peppande svar så nu har jag skrivit in mig på trafikskolan. Panik råder ?

      Lycka till! Skaffa appen för teorin är mitt enda tips ?

        Tack ☺️

      Jag kunde köra som en kung så fort jag fick medicin. Heja heja!

      Bra gjort!! Heja dig! Lycka till ❤️

    Någon här som har testat träningsprogram från Anna och Philip? Vad tyckte ni?

      Ja. Lättare att utföra på gymmet än på hemmet. Mer anpassad till gym alltså. O resultat beror mer på mat än träning. Och maten var relativt torr. Pga mer anpassad på gym än hem så fick jag inte riktigt de resultat jag förväntade mig. Jag ville träna hemma mest.

    hur länge kan en hund vara ensam ungefär? har en vän på långt håll som häromdagenlät hunden vara ensam från tretton till 21. helt sjukt, eller hur?

      Är väl Max 4-5 h, jag brukar ha som regel 4 h men ibland kan det bli förseningar. Min hund är dock väldigt lugn med att vara själv, när man kommer tillbaka ligger hon på rygg och sover på soffan liksom ?

      Det finns väl en regel som säger att de inte får vara ensamma längre än sex timmar i rad.

      Ej mer än 5 h utan tillsyn. Lag.

        Fem timmar är en rekommendation, inte en lag.

      det är djurplågeri och eftersom du har kännedom om det bör du anmäla det

        Snälla. Inte om det hänt en gång

          Om det är en vän på långt håll är detta troligtvis enda gången Kitty har hört om det och betyder INTE att det är enda det hänt. Bör absolut utredas för hundens skull.

      Jag bor i Norge och här brukar man gå ut med hunden på morgonen innan jobbet (ca 08-09), sen är hunden hemma ensam hela dagen tills ägaren kommer hem från jobbet (runt 17-18tiden). Att gå ut med hunden på lunchen är det ingen som gör, och hunddagis är inte ett vanligt fenomen här. Jag nämnde hunddagis för några kollegor som började skratta åt mig, de tyckte det lät helt absurt att ha hunden på dagis. Dessutom har många hunden inlåst i en bur hela den tiden som de är på jobbet…

        Men så hemskt ? Eller du kanske skojar?

          Tror ej hen skojar, det där är jättevanligt i andra länder, även USA t.ex.

            Fruktansvärt. Varför då ha en hund?!

            Tyvärr inte, har bott i Norge i mer än 10 år själv och det är så det faktiskt ser ut.

    Har en uppgift till sommarkursen som ska vara klar nu ikväll, 3 böcker att kolla igenom och 1500 ord att skriva. Men noll motivation. Tips på hur man får tummen ur?

      1500 ord går fort när man väl är igång. Innan du börjar läsa: Öppna ett dokument, gör en rubrik för varje bok, skriv frågorna ”vad handlar texten om?” ”varför är det relevant?” sen gör du en fjärde rubrik som är avslutning/sammanfattning/kommentar. Så här brukar jag göra inför liknande uppgifter, då känns det som att man är igång innan men egentligen början och det känns så mycket lättare att börja läsa en text för att svara på en fråga istället för att ha hela uppgiften framför sig. Lycka till!

        Oj, skulle aldrig kunna lägga upp en text så ?

        Kah brukar läsa frågan och skriva ner en syftesformulering vid sidan om, så jag hela tiden vet vad jag vill skriva om och hur jag tolkar frågan. Samt även skriva upp vad jag tror att jag kommer komma fram till. Sedan skriver jag en inledning med syftesformuleringen så läraren vet vad jag tittar på samt hur jag tolkat frågan. Sedan plockar jag det ur böckerna. Om jag kommer fram till någonting annat anpassar jag syftet ?

          absolut! Alltså jag har inte kvar de rubrikerna sen i den färdiga texten. Men det är mitt bästa sätt för att komma igång för då ser jag hur texten blir och ord produceras. Sen får man flytta runt och ändra. Frågan som ställdes var ju hur man kommer igång, inte så hur man strukturerar upp, det beror såklart på uppgiften. Att börja såhär är mitt bästa tips att för att starta upp och börja med uppgiften.

      Bara gör det. Lägg undan telefon och annat som distraherar och bara börja. Finns tyvärr inga genvägar.

        Och stäng av telefonen och lägg i ett annat rum.
        Bor du i en etta, lägg telefonen på toan, i skafferiet, i garderoben. Det ska vara jobbigt att ta fram den.

    Update: Idag såg jag min gymcrush! MEN jag var ändå för feg för att göra något ? så dumt, skulle behöva att det var nu så att jag hade live öppet spår-pepp. Tror mest det bottnar i att det var så många andra runtomkring och jag vill liksom inte ha publik… Måste bara tuffa till mig men har aldrig approachat en snubbe förut. Så på ämnet – har någon annan här gjort det och hur gick det??

      Jag har gjort det minst 10 gånger och det har alltid varit succé ✌?

        Låter inte som några långvariga succér om du behövt göra det 10 gånger ?

          Exakt den typen av succé som jag var ute efter ✌?

            ???????

        Åh berätta mer!! Hur gör man, vad säger man?

    Man ser verkligen Daniel Paris överallt, ständiga side kicken känsla om honom, precis som tanbyklara.
    Glömmer aldrig att han faktiskt blev känd som typ paows stalker? ? han va besatt i henne sen blev hon vän med honom.

      Ja han blev väl typ lite känd först genom att han var kompis med Paow sen var han väl med i ung och bortskämd på tv men minns inte om det var före eller efter vänskapen med Paow men tror att det var senare.

        Nej alltså han va inte vän med henne först, han va hennes stalker. Han la upp videos på youtube som hette ”paows stalker” haha de var väl för att få hennes uppmärksamhet och bli hennes vän vilket funkade ?

      Alltså han är så jobbig, försöker för mycket hela tiden! Han är liksom inte rolig trots att han försöker.. och som sagt han är överallt!

    Tror ni Sverige kommer införa nån form av vaccinpass?

      Det finns väl redan?

        Gör det? Alltså jag menar typ du får inte göra XX om du inte kan visa att du är vaccinerad. Typ gå i affärer.

          Sist jag läste så verkade det inte aktuellt eftersom vi har en hög andel av befolkningen som önskar att vaccinera sig. Det har varit annorlunda i Frankrike, men även Tyskland, där fler har vägrat att ta vaccinet.

          Så i dagsläget verkar det inte aktuellt. ?

          Sverige hämmar inte fri rörelse på det sättet.

            Inte än.

          Tycker att det borde finnas men lär inte ske.

            Varför tycker du det?

              För säkerheten?

                Du tycker inte om att människor har rätt att bestämma över sina egna kroppar då?

                  Men please, ingen som blir nedbrottad, fastspänd och får en nål instucken. Du kan vaccinera dig, visa negativt COVID test, eller visa att du haft COVID de senaste 6 månaderna. Och ingen blir ens tvingad att göra något av dessa, det är bara ett krav för att göra vissa aktiviteter där det finns risk för stor spridning.

                    Joo jag har hört att i Frankrike står dom redo med sprutan i dörren till mataffären. Enkelt och smidigt, vaccin eller gå hem. Källa: hörde det.

                      Det stämmer inte. Jag var i Paris för någon vecka sen. Där träffade jag en kille som berättade att det finns många i Frankrike som inte vaccinerat sig.

                      Såg även ett pratprogram på TV om ifall de som inte vaccinerat sig skulle få begränsningar. Så det är väl en diskussion hos dem. Däremot är de mycket noggrannare med munskydd. Alla som går in i en affär behöver ha munskydd, och man blir tillsagd om man inte har det.

                  Ett vaccinpass är inte samma sak som ett vaccintvång. Du blandar ihop saker här.

            Förklara gärna varför du gärna ser att det införs. De som redan är vaccinerade är ju redan skyddade mot allvarlig sjukdom. Vill man som ovaccinerad gå dit så tar man väl den större risken än de vaccinerade som är där? Så varför inskränka på människors frihet och rättighet? Tycker du på riktigt att det är rätt att människor som valt att avstå ett frivilligt vaccin ska nekas access till delar av samhället? De får väl gå dit på ”egen risk” isf.

              Tack, känner också så!

              Ett tips: kolla hur det ser ut i USA just nu. Smittan ökar pga och bland ovaccinerade. Tänker man ett steg längre så påverkas bland annat sjukvården, vilket får konsekvenser för hela samhället. Vaccin är med andra ord ett måste för att stoppa smittan.

              Fast riktigt så är det ju inte. Visst att dom fortf löper större risk att bli allvarligt sjuka, men det är även dom som till stor del kommer fortsätta vara smittbärare, även till vaccinerade. Jag vill inte bli sjuk även om jag är vaccinerad, dels för min egen skull men även för risken att hinna smitta andra innan det upptäckts. Kanske till och med någon som inte KAN vaccinera sig och blir betydligt sjukare än jag.
              Är dock inte för något pass av något slag, men att den ovaccinerade skulle riskera mer stämmer inte tycker jag. Det är en dålig bortförklaring.

                Om du läser på lite så kan du se en trend att smittan faktiskt ökat mest i de länder som har hög vaccinationsgrad, t.ex Israel. Så att de ovaccinerade är de ”skyldiga” till att sprida smittan behöver inte stämma. Viruset muterar också, vilket gör att många vaccinerade inte är skyddade mot den varianten och sprider viruset vidare, eftersom de i många länder har större friheter att röra sig på offentliga platser/resa än ovaccinerade.

                  Denna kommentar skulle var ett svar på kommentaren ovan.

                  Ja, men det ändrar inte hur situationen är i USA, vilket var vad jag nämnde. Om du läser på lite om det så beror ökningen DÄR mycket på att folk inte vaccinerar sig i tillräckligt stor utsträckning, tillsammans med delta-varianten (som också smittar vaccinerade i viss utsträckning).

              Det finns många som av olika anledningar inte kan vaccineras. Genom att du som kan men inte vill blir vaccinerad fritt vandrar omkring utsätter du dem för en extra risk. Därför ska du vaccinera dig och om du är obstinat och inte vill få du finna dig i att få din rörelsefrihet begränsad.

                Spännande nu när alla biverkningar börjar rapporteras, men man gör ju som man vill.

                  Vilka biverkningar är det som börjar rapporteras nu, som inte tidigare varit kända??

                    Nej sorry ser nu att jag formulerade mig helt fel. Menade mer att det börjar ju pratas mer om biverkningar, och det blir spännande nu när det gått ett tag att se om det kommer några fler. Ska vi bli zombies nu.

                      Men lägg av så barnslig du är.

                    Endast en bråkdel av de biverkningar som rapporterats i Sverige är kända då de inte ännu(och kanske aldrig kommer bli)är utredda.

                      Som att Sverige är det enda landet med vaccine och enväldigt kan välja att lägga locket på om biverkningar ?‍♀️ Du inser inte heller hur ologisk din mening är? Om biverkningarna inte är kända ännu, hur kan du då veta att det endast är bråkdel som rapporterats?

                Men kan man inte sprida smittan ändå, om man är vaccinerad? Har läst det.

              Du har missat hela poängen med vaccin, nämligen att det inte främst är till för individen, utan för hela samhället!

                Tänk om folk ändå vore lika solidariska annars också.

                  Visst, men nu är en jättebra tid att vara det också!

                  Ordet solidarisk proklameras högljutt idag ur alla självrättfärdiga munnar. Här kan vi verkligen nyttja den otrevliga meningen ”läs på” sett till vad solidaritet betyder och sedan fundera på hur vi nyttjar detta i övriga livet. Jag hade en extremt naiv bild av att mänskligheten i samband med pandemin skulle bli varmare, ödmjukare och mer solidarisk. Istället blev det precis tvärtom. -_-

                Instämmer. Att vaccineras sig är en solidarisk handling.

                  På vilket sätt är det en solidarisk handling? Även vaccinerade kan smitta andra.

              Ja.

          Ok, jag tänkte på det man kan hämta på nätet, covidbevis eller vad det heter. Men jag skulle önska att Sverige inför det du frågar om, tror dock inte det.

            Men är det inte emot nån form av mänsklig rättighet? Vaccin måste ju vara frivilligt, men då blir det ju indirekt inte det om man inte kan leva ett normalt liv utan det.

              Det är ingen mänsklig rättighet att få besöka t.ex. affärer, köpcentrum osv. Är det inte offentliga platser/lokaler så bestämmer ägaren.

                Mmm nja

                  Utveckla?

                    Det finns ju en grundläggande rätt till fri rörelse, att staten inte ska påverka en individs liv (vaccintvång leder till tvång av staten), basvaror anses vara en nödvändighet för överlevnad varav alla inte kan beställas och levereras online, psykisk hälsa och rätt till den psykiska hälsan.

                      Det är fortfarande inte en mänsklig rättighet att få besöka vilken butik man vill. Butiker är som bekant inte ägda av staten, och det är ingen som pratar om ”vaccintvång”.

                      Fast det finns ingen som har vaccintvång i de länder som använder sig av covid/hälsopass. Vaccinering är ett att tre sätt generellt att ha ett godkänt pass. Du kan ta ett test som visar negativt också.

                      Hur funkar det då egentligen, alltså negativt test? Måste det vara att man testat negativt idag då? För det säger ju egentligen inte att man inte är smittad, bara att man inte var det just vid provtillfället men man kan ju ha blivit smittad på vägen ut typ.

                      Generellt är det att negativt test inom 48h. Nej, såklart det inte är en garanti – det är ju inte vaccinering heller eller något annat, men det betyder ju inte att det inte är värt att försöka göra något. Det handlar om riskhantering, att minska risken ändå för spridining.

                Men säg att alla mataffärer kräver vaccinpass så är du ju tvungen. Måste ju vara en mänsklig rättighet att få köpa mat?

                  Det går att handla online.

                    Ja det är ju sant visserligen

                    Inte överallt i Sverige!

                  Om man verkligen ville hindra smitta så hade man ju kunnat låta de ovaccinerade ta ett snabbtest innan de får gå in i affären. Men det känns ju lite överdrivet att införa det nu. Kan dock ändå tänka mig att det kommer finnas situationer när man behöver behandla folk olika beroende på om de är vaccinerade eller ej, ska man tex jobba med väldigt sårbara personer kanske man måste testa sig dagligen för att skydda andra, läggs man in på sjukhus ovaccinerad behöver man kanske isoleras innan negativa tester etc.

              Ja, ett vaccin är frivilligt, allt annat är ett brott mot mänskligheten. Det går emot själva kärnan om rätten till självbestämmande. Jag ser framemot kommande MR debatter rörande covid-19 och vad det inneburit för människor.

                Nej ”allt annat” är inte ett brott mot mänskliga rättigheter. Man behöver ju redan visa upp intyg för att få resa till exempel.

                  Att resa utanför ditt land är ingen nödvändighet eller rättighet.

                    Fattade du helt rätt nu?

                    Säg det till invandrare.

                  I övrigt står det mänskligheten, inte MR.

                    Brott mot mänskligheten är = mord, våldtäkt, tortyr och tvångsarbete om de utgör eller ingår som ett led i ett omfattande eller systematiskt angrepp riktat mot en grupp civila.

                    Såååatt….vet inte riktigt hur att införa hälsopass under pandemi är brott mot mänskligheten.

                Rättigheter kan inskränkas om de rikserar drabba andra singifikant. Liksom rätten till yttrandefrihet inskränks ju av hets mot folkgrupp exempelvis. I övrigt så är det ingen som blir tvingad att ta vaccin, är inte så att du kommer bli fastspänd och de sticker en nål i dig. Så ett riktigt tvång är det inte frågan om. Vad gäller hälsopass kan man antingen visa full vaccination, ett negativt test, eller att man haft COVID de senaste 6 månaderna. Slutligten, de saker det gäller är inte mänskliga rättigheter riktigt. Det är som sagt ingen rättighet att gå på bio. Men även om man argumenterar för att det är det, så inskränks rättigheter ibland pga att det annars skulle påverka resten av samhället för negativt.

                Men hur funkar det nu, om man går omkring och hostar och har frossa, får man fortfarande gå in i vilka butiker eller restauranger man vill? Kan man bli nekad om man har symptom? Om man kan bli utkörd så skulle väl det vara ett brott mot mänskliga rättigheter?

                  Du ska inte röra dig i samhället om du har symptom på corona. Om du dessutom är sjuk på grund av corona så bryet du dessutom mot smittskyddslagen.

                  Igen: det är ingen mänsklig rättighet att få gå in i vilken butik man vill.

                Det kommer inga MR debatter för det är inte en följdsjukdom av Covid. Det var en följdsjukdom av svininfluensan.
                Sen rätt hemskt att se fram mot människors eventuella följdsjukdomar. ?

              Som ovan säger, det mesta det gäller är inte några mänskliga rättigheter. Utöver det, så innebär inte dessa hälsopass att du _måste_ vaccinera dig. Något av följande fungerar för ett giltigt hälsopass:
              1. Fullt vaccinerad
              2. Uppvisat negativt test
              3. Tillfrisknat från COVID under de senaste 6 månaderna

            Covidpasset är det man kan hämta, kommer gälla för resor.

              Eller vaccinpass kanske det heter?

              Covidbevis heter hemsidan.

          Det tillåter väl inte kagen

        Japp ?

      Ja, tyvärr. Är 100% säker på det.

      Nej det kommer det inte. Läste en intervju med Tegnell igår där han säger att ett vaccinpass a la Danmark inte kommer ske i Sverige. Covidbevis har vi däremot men det är ju bara ett bevis att man är vaccinerad.

        Han har ju visat sig ha rätt i den här pandemin…?

          Och alla andra länder som har haft hårdare restriktioner och lockdown har det gått bättre för menar du?

            Mkt färre döda = det har gått bättre i andra länder ja.

              Har du granskat Sveriges siffror? Det är drygt 1 miljon konstaterat smittade och av dessa har drygt 14000 avlidit. Det innebär att det är 0,014% som avlidit. Det är inte särskilt många och sett till mörkertalet är det garanterat fler som varit smittade men som inte haft symtom och därför heller inte testat sig. Förstår faktiskt inte paniken!

                Efter att ha varit svårt sjuk i covid och fortfarande, ett år senare, rehabiliteras tillbaka till ett ”normalt” liv så förstår jag helt och fullt paniken. Naturligtvis har du rätt rent statistiskt, men kanske är det rimligt att tala om alla vi som har fått permanenta skador av sjukdomen? Många som har fått lämna sina arbeten eftersom de helt enkelt inte kan utföra dem längre p.g.a. nedsatt lungfunktion osv. Enligt mig är det ENDA kloka att göra, att förstå att covid är en väldigt allvarlig sjukdom som kanske inte har tagit livet av så många, men som har ställt livet på ända för så många fler. Och än är det inte över.

    Er favorit härinne?

      Jag skulle säga ”Anonym” ?

      Anonym

        Nämen! ? Gulle ?

          Särskilt du?

            Men duuurå! ???

      Har bara ickefavoriter haha. Men är inte så taskig att jag skulle nämna dem…

        Haha samma här, det finns allt ett antal nick som får en att sucka av att se.

          Ja lite så faktiskt. Tyckte bättre om de gamla nicken, haha, de innan alla gick över till att heta anonym.?
          Inte alla från förr såklart, men kan sakna några. De kanske är kvar, men svårt att veta när alla heter anonym eller har bytt nick.

    Känner mig så ledsen idag utan någon egentlig anledning

      Det är fullt normalt och helt okej att ha såna dagar. Det kommer bli bättre♡

        Tack❤

      Jag är också ledsen idag. ?

    Dasha äntligen återförenad med Atlas, som hon hade sån ångest för att lämna. Ändå är det padda och tv som gäller på en gång. Fattar att hon inte kan hoppa runt och busa, men hon kan ju LÄSA för barnet nångång? Aldrig sett någon av dom göra det.

    Kommer ihåg från en vlogg där man såg Douglas ligga utfläkt i soffan med Atlas på sig. Douglas läste en egen vuxenbok och Atlas låg med paddan. Blev bestört. Läs för barnet.

      Glöm inte att du ser en bråkdel av folks liv på nätet. Du är nog inte rätt person att döma

        Det där är så konstigt… Jag lägger tex sällan ut bilder när jag tränar, vilket gör att folk tror att jag aldrig tränar. Jag lägger nästan alltid ut bilder när jag dricker. Vilket jag sällan gör nu för tiden men ändå tror folk att de bara är det jag gör. Måste man ha ett flöde som speglar exakt sitt liv för att folk ska tro sluta tro saker?

      Fast du vet ju faktiskt inte vad som händer när kameran är borta.

        Fast om det ser ut så på exakt alla vloggar och storys så vågar jag nog påstå att det är så deras verklighet ser ut. Tex varje måltid – padda. Tom på restaurang. Sett vloggar när han sitter ENSAM och äter hemma medan Dasha går runt och grejar med annat och filmar.

          Tycker ändå inte du ska påstå att du vet allt. Så länge du inte bor hos dem så vet du inte allting.

          Varför är det fel att barnet äter ensam vid bordet?

          Min unge (och de flesta mindre barn skulle jag tro) äter sex gånger om dagen. Om man ska hinna med allt annat som behöver göras så ka
          iallafall inte jag sitta med vid matbordet varje måltid. Frukost, middag och lunch försöker vi äta ihop om, men de andra måltiderna passar jag på att göra annat som att tömma diskmaskinen m.m. du är ju i närheten och kan hjälpa barnet om det behöver det.

      Det är alltså nån form av vardagslivs big brother där dom filmar dygnet runt? Annars förstår jag inte varför du tror att du vet exakt allt de gör eller inte gör med sina barn.

        Fast om det ser ut så på exakt alla vloggar och storys så vågar jag nog påstå att det är så deras verklighet ser ut. Tex varje måltid – padda. Tom på restaurang. Sett vloggar när han sitter ENSAM och äter hemma medan Dasha går runt och grejar med annat och filmar.

          De andra typ 23 timmarna och 45 minuterna om dygnet då? Det ena behöver väl inte utesluta det andra.

            Men en blogg filmas ju för fasen över flera dagar ibland, gör dig inte dum?? Gissar att du är en lat skärmförälder som inte orkar läsa för ditt barn, så som du tar åt dig.

              Han kan väl sitta med skärm dagligen MEN de läser också? Fattar verkligen inte problemet. Äger tyvärr ingen Ipad men kanske skulle testa.

              En vlogg är nedklippt och du ser inte allt de har filmat.

      Sköt ditt

      Föräldrar som inte själv fick böcker ofta lästa för sig tenderar att själva inte läsa för sina barn. Tyvärr påverkar detta språkförmåga och f.f.a. ordförrådet väldigt mycket. Många föräldrar tror att barnet lär sig av paddan och det må vara sant till viss del, men det passiv inlärning som kan jämföras med som i folkmun kallas ”korvstoppning”. Dessa barn får ett ”fattigare” språk som vuxna. Och den engelskan som barnen lär sig via paddan (s.k. ”iPad-engelska”) kan aldrig jämföras med engelska man lär sig genom att samspela med någon som talar engelska. Det blir inte lika funktionellt.
      Paddan är en enkel väg ut för många trötta föräldrar. Men att vara förälder har aldrig och kommer aldrig ha genvägar eller vara enkelt.
      Det bör tilläggas att sitta med ett barn som tittar på paddan och delta skrivit genom att t.ex. kommentera det som barnet tittar på eller gör – är mycket bättre! Dock ser vi aldrig Dasha och hennes sambo gör detta. Hoppas de gör det! / END OF RANT

        Dasha har ju tillochmed sagt att hennes son ligger efter med språket men det kan ju iofs vaea pga att han kommer bli tvåspråkig

          Nja språkforskningar beror inte på flerspråkighet i den åldern. Flerspråkighet orsakar inte språkstörningar

            Autokorrigeringen spökar. ”språkförseningar” ska det stå 🙂

              Va? Klart att det gör? Många flerspråkiga barn börjar tala senare.

                Nej absolut inte, läs på.

                Nej, en gammal myt. Språket kanske är lite annorlunda men absolut inte sent.

        Ja tyvärr är det färre och förre som läser för sina barn och det märks i skolresultaten. Det är så viktigt att läsa högt för sina barn!

          Och förutom att det är viktigt är det också roligt! Vi har så mycket bra barnlitteratur i Sverige som är en fröjd att läsa!

            Ja precis! Både gammalt som nytt 🙂 är så glad att biblioteken öppnat igen ?

        Exakt! Allt det där du skrev är bevisat genom forskning. Har även sett experiment dom genomför i en dokumentär, kan vara Anders Hansens Skärmhjärnan, att tar ett barn ”directions” från en människa kan det genomföra uppgiften. Tar ett barn sen samma directions från en tv så fattar dom inte uppgiften eller hur dom ska lösa den.

        Tycker det är hemskt att barnen i dag växer upp med nyllet nertryckt i skärmar. Isabella Jedlers barn var bara några månader när man på story såg honom sitta och titta på Babblarna medans föräldrarna åt.

        Det GÅR att lösa situatuoner utan att ta till skärm, men dagen föräldrar är så jävla lata.

        Och ja, jag har barn själv. Vi läser, pratar och ritar. Går jättebra!

          Såg en familj på en pizzeria som satte en skärm framför sin 5-månaders när de skulle äta. Förstår verkligen inte varför, ungen var inte ens gnällig. Hur svårt är det att prata lite med barnet och inkludera hen i måltidsgemenskapen?

            Asså ja det är superonödigt med skärmar till så små barn.
            Men tagga ner lite
            För det första, hur vet du exakt hur många månader bebisen va? För det andra, kanske kan föräldrarna bedöma själva bäst när det är risk för att barnet blir grinigt, och inte du. Därmed inte sagt att skärm är bästa lösningen, sömn eller mat eller gå runt med bebisen kanske. Men att ”prata lite med barnet och inkludera hen i måltidsgemenskapen’…tjaa..Då har du aldrig haft en grinig 5-månaders iaf?

              1. Jag gjorde en storleksbedömning helt enkelt. Kan ju diffa något, men nog går det att se skillnad på en 5 mån och 8 mån?
              2. Ungen protesterade inte det minsta när den blev nedsatt i stolen och sade för övrigt inte ett pip under hela besöket. Har väldigt svårt att tro att det var en rastlös, gnällig bebis. Jag har haft ett barn som behövde distraheras typ varje sekund vid matbordet så jag tror mig kunna läsa tecknen lite.
              3. Det stämmer att föräldrar vet bäst generellt sett, men det här tror jag faktiskt skedde på ren slentrian. Och vadå tagga ned? Det är inte som att jag gick dit och lade mig i. Jag berättar om det i ett anonymt kommentarsfält flera år efteråt för att illustrera en poäng.

                Fast få femmånaders som kan sitta i en stol väl? Men kanske mina barn som varit sjukt efter på att kunna sitta?

                  Jag vet inte, i min värld kan 4-mån sitta i barnstol med hjälp av kudde. Detta här barnet hade en kudde bakom ryggen.

            Undrar om man kanske projicerar lite på barnen? Tänker idag så har ju många väldigt svårt för att inte få någon direkt stiumlans (jag är själv likandan). Alltid ha på t.ex. en podcast, serie, musik eller dyl. eller spela något spel på mobilen, scrolla sociala medier, läsa nyheter osv. Vi är generellt mycker mer ”på” hela tiden. Så om man sitter ner och äter att man liksom per automatik ger barnen någon stimulans för att det är så man hade gjort med sig själv om man inte hade haft mat att äta och en annan vuxen att samtala med.

            Säger inte att det är rätt eller fel alltså, bara en fundering.

              Det där tror jag på ganska mycket faktiskt. Jag tror inte att föräldrar i allmänhet gör så för att de är trötta på sina barn, utan för att de tror att barnen tycker det är roligt, men tyvärr gör man barnen en björntjänst.

          Så du har aldrig gett dina barn nån typ av skärm för att få göra nånting ifred? Nån gång? Mina barn brukar titta på pippi när jag vill bajsa ifred.

            Sorry, jag var en sådan där jobbig förälder som inte hade TV när barnen var små och dessutom hade småbarn pre-smartphonerevolutionen. Så nej, det har jag faktiskt inte gjort. Däremot har jag behövt distrahera barn vid matbordet/på pendeltåget/på bussen genom att leka, prata och läsa böcker osv.

              Sedan är jag inte emot att barnen får göra något annat när jag är upptagen generellt, men kanske inte när jag äter en pizza.

          Jag har barn och vi har inte någon padda. Får jag väl börja med att säga…

          Men: om det nu var så att den där familjen läser och ritar och pratar med sitt barn 98% av dess vakna tid varje dag, men just när de var på den där restaurangen fick den kolla på paddan? Och kanske vid få andra tillfällen? I övrigt läser de och pratar och ritar? Är det så fel då?

          Återigen; har barn och ingen padda. Men jag har också nära familj som ibland kan barnvakta så jag och min man kan få äta en pizza utan barn. Denna familj kanske aldrig får en stund ”ifred” att bara få prata med varandra och äta en måltid ihop och då tog de till paddan vid just det där restaurangbesöket?

          Tycker man är så snabb på att döma..

            (Min kommentar kan ha hamnat under fel Anonym nu… men poängen är väl lite riktad till er båda ändå) 🙂

            Jag håller inte med. Ett så litet barn bör man i min mening inte sätta framför en skärm utan sällskap av en vuxen oavsett orsak. Det var en pytteliten bebis, den behöver inte skärmunderhållning, den behöver mänsklig interaktion eller eget utforskande. Är rätt säker på att det här barnet hade varit fullständigt nöjd med att sitta och titta på övriga restauranggäster. Är man två föräldrar kan man också turas om att äta om det skulle behövas.

            Jag tycker att det var märkligt. Jag tycker också att det är märkligt när föräldrar sitter och stirrar i sina telefoner när de är i lekparken med 2-åringar eller att de inte svarar när barnen försöker prata med dem. Sedan var jag kanske själv överdriven åt andra hållet och gav mina barn i princip 100-procentig uppmärksamhet när de var små, men det har iaf givit dem en mycket god språkutveckling.

              Kan också tillägga att det ju inte bara är för barnens skull. Det är faktiskt roligare som förälder också att verkligen vara närvarande i stunden när man kan.

              Vi får väl agree to disagree. Dels tycker jag inte en 5-månaders (kanske tom var 6 månader – vad vet vi egentligen?) är en ”pytteliten bebis”. Sen tror jag heller inte att en liten film med babblarna som rör sig lite till en trudilutt e så förödande en liten stund nån gång ibland. Självklart behöver en bebis allt det där du skriver men det jag menar är att det kanske den fick ALL övrig tid förutom det där korta besöket?

              Som sagt; absolut att 0% skärmtid för bebisar säkert är allra bäst men jag tror att vi är lite väl ivriga att kritisera föräldrar så fort man ser en skärm. Föräldrarna kanske verkligen behövde den där lilla stunden jättemycket och jag tror verkligen inte att bebisen tog skada – om det nu bara var någon enstaka gång.

              Rekommendationen är ju 0 minuters skärmtid för barn upp till 1 år, enligt WHO. Läs på – är mitt tips till alla päron därute.
              https://rullavagn.nu/artikel/sa-paverkar-youtube-och-netflix-ditt-barns-hjarna/

    Ungefär 2013 låg jag med en kille flera gånger men det var aldrig några feelings. För typ fyra år sedan började han och min bästavän dejta (hon frågade mig om det var lugnt såklart, vilket det var) och dom blev ett par. Dom har fått barn nu också. Nu på senare tid är jag i princip övertygad om att han börjat stöta på mig. Han har aldrig sagt rakt ut något men han har gjort ganska tydliga saker exempelvis lagt min hand vid sitt ryggslut när vi var ute, messat mig någon gång när hon var hos sina föräldrar och frågat om jag ville komma över osv…
    Nu undrar jag vad jag ska göra. Jag är VÄLDIGT inne på att berätta detta för henne, men är så orolig att hon ska reagera antingen genom förnekelse eller att hon ska bli helt förstörd och inte orka med sitt barn, eller kanske tro att jag övertolkar? Tänk om jag gör det? .. eller ska jag prata med honom först?

      Säg ifrån nästa gång han gör något och säg detta till din kompis. Med säg ifrån säg typ ”jag är inte bekväm med den frågan” eller ”jag är inte bekväm med att du rör mig på det här sättet”

      Du ska definitivt inte berätta för henne. Prata med honom i stället. Det kan ju vara så att du har missförstått. Det finns ingen anledning att göra henne ledsen och upprörd.

        Fast jag tror nog att hon ska lita på sin magkänsla, om hon känner att han säger olämpliga saker och har ett olämpligt kroppsspråk så ska hon lita på den känslan

          Jag har bara svårt att se hur det skulle kunna misstolkas att han smsar mig och frågar om jag ska komma över? Vad vill han då, umgås som vänner?

          Men kanske har du rätt

            Varför skulle det vara konstigt? ?

              Att han vill umgås med mig själv när hon är bortrest, när vi legat förut och aldrig umgås utan henne tycker jag är jättekonstigt

                Ja det är inte ett normalt beteende från någon som är i en seriös relation

      Varför skriver folk ”bästavän” hela tiden? Det är precis lika ologiskt som särskrivning.

        För mig är bästavän och bästa vän inte samma sak, haha. Jag vet att det är fel språkligt men nummer ett säger man liksom som ett ord medan bästa vän betonar du bästa. Bästavän är typ mer personligt haha, medan bästa vän är mer beskrivande.

          ”Bästavän” är inte ett ord…

            Hahah jag skrev ju det. Att det är fel språkligt. Men för mig är det ett ord. Inte i svenska akademin

              För mig är nvtbnzknd ett ord ?

                Okej! Fine med mig? Eller vad var ditt syfte med kommentaren, att jag inte ska använda ordet?

                  Eh ja, det lär det va. Varför använda felaktiga ord?

                    Ok du får tycka det. Jag gillar ordet bästavän och kommer fortsätta använda det

                      Det är inget jävla tyckande! Ordet stavas inte så.

                      Det är två ord och ett mellanslag som du inte vill använda.

                      Hur kan man bli så arg över ett ord ?

                    Du borde skriva ”vara” istället för ”va”. Om du ska klaga på andras språk bör du göra rätt själv.

                      ’Va’ är i alla fall ett ord, även om det är främst talspråk.

                      Okej men jag tycker nu att det är fel att använda talspråk punkt slut

                      Man skriver ”främst är” inte ”är främst”.

                      Där har du fel Lisa, det går att skriva på båda sätten.

                  Syftet är att det ser lite märkligt ut att använda påhittade ord.

                    Okej? Låt det vara märkligt

                      Ja det är ju dig det faller tillbaka på.

          Eh, va?

            Var det något som var oklart?

            Bästa vän – rätt version, men för mig känns det opersonligt.
            Bästavän – som ett andra namn. Typ om ens bästa vän heter Victoria så kan man kalla henne Victoria/Vickan/bästavän. Bästavän blir typ som ett tredje namn medan bästa vän beskriver

              Va? Jättekonstigt. Vad är det för påhitt? Låter lite, ursäkta mig, mellanstadieaktigt… Varför??

                Okej? Tyck det då, varför så upprörd. Jag gillar det

          Jättemärkligt… Spelar faktiskt ingen roll vad orden är ”för dig”. Finns rätt och fel.

            Jag har inte sagt att det är ett ”rätt” ord? Det är ju fel, men jag vill använda det i alla fall. Ni får tycka det är fel om ni vill haha

              Märkligt att du vill använda felaktiga ord som inte finns… Då får du nog vänja dig vid och ta att du blir ifrågasatt.

              Vi ”vill” inte tycka nåt, det är så det är.

                Jo. Ni tycker det är fel att jag använder ett felaktigt ord? Jag vill fortsätta använda ett felaktigt ord.

                Finns ingen lag som förbjuder någon från att använda felaktiga ord.

                Däremot har du rätt i att det är inget tyckande gällande att bästavän inte är ett korrekt ord. Ordet bästavän är felaktigt

                  Jag använder olika alias på olika enheter, Linn är alltså Josefin

                  Haha du har ingen logik alls om du vill fortsätta använda ett felaktigt ord som du vet är fel ?

                    Varför inte? Jag gillar det felaktiga ordet? ?

                      Men det funkar inte så. Ska vi alla hitta på egna ord och stavningar för allt? Jättemärkligt och obstinat.

                      Ja, det gör väl absolut ingenting? Precis som att folk säger ”bebis”, vem bryr sig?

                  Du låter lite som en treåring. När jag var tre tyckte jag att det skulle heta ’välte’ istället för ’bälte’. Sen växte jag upp och fattade att man inte kan använda ord hur som helst.

                    Ok

                    /Treåringen som aldrig växte upp

                    Om det är nån som beter sig som ett barn så är det ju ni som hakar upp er på att nån på en blogg väljer att tycka en sak som inte ni tycker ? Aaaatt ni orkar.

                    Josefin – gör vad sjutton du vill! ??

                      Tack! Finns vettiga personer här iaf! Vill du bli min bästavän? 😉

                      Handlar inte om att tycka. Använder man påhittat barnspråk får man ta att bli ifrågasatt.

                      Alltså… @anonym – jag undrar bara; varför? Varför måste hon bli ifrågasatt? På vilket sätt påverkar dig det att hon skriver så?

                    Du borde göra något konstruktivt med din enorma språkkunskap.

                    Varför inte exempelvis träffa en invandrare via ”Nya kompisbyrån”, så kan du istället göra en god gärning.

                      Hahah, eller hur

                  Nej. Man kan inte tycka ett ord är fel. Det ordet finns inte. Det är
                  inte förbjudet nej, men det handlar inte om att tycka. Hur gammal är du egentligen? Hur kan du inte veta detta?

                    23. Jag vet ju att ordet stavas bästa vän, men jag vill skriva bästavän och det kommer jag fortsätta med, ifrågasatt eller inte. End of discussion nu (får man blanda in engelska, eller går inte det heller?) och tycker du ska ta det tipset du fick av någon här nedan och träffa en invandrare och hjälpa den med svenskan. Eller prata om detta allvarliga språkproblem med din bästa (MELLANSLAG) vän

                  Jag tycker inte det är ”fel” att du gör det (dock ÄR det felanvänt språk). Däremot tycker nog många det är konstigt…

      Prata med honom, sätt ner foten ordentligt och tala om att det känns obekvämt. Informera om att om det fortsätter kommer du att berätta för kompisen.
      Stor risk att din kompis väljer att inte tro dig, eller att tro dig men ändå välja familjen, om du tar det med henne. Bandet till sitt barns pappa är nog (tyvärr) viktigare att kämpa för för hennes del.

      Bästa vän, heter det. Särskrivs.

        Men asså jag FÖRSTÅÅÅR inte hur man orkar? Jag gör verkligen inte det? Detta är en SKVALLERBLOGG, snälla. Satsa på att bli svenskalärare (förlåt mig, svensklärare!) istället om ni har sånt behov av att påpeka små grammatiska fel

          Kanske på tiden med en uppläxning igen…de som varit med länge bör veta att det inte är okej med språkpoliser.

          https://nyheter24.se/bloggbevakning/2019/03/11/ska-vi-kora-en-traditionell-nystart/

          Finns minst ett inlägg till om samma ämne men kommer inte ihåg några nyckelord att googla på till det?

            ”Inte ok”. Hahahaha.

              Sitter du kvar i sandlådan?

                Hurså?
                Man får diskutera språk, det är helt orimligt att sitta och hitta på egna ord och tro att man ska stå oemotsagd.

              Tönt.

          Små?? Det är ett jävla otyg som kommit på senare tid. ”Bästavän”. Lågstadievarning.

            Du är så upprörd hahahah, andas

              Jag är inte upprörd, varför tror du det? Skärp dig och börja använda vuxenspråk.

                För du blir så himla arg över mitt val av brukande av ord.

                Nej, jag kommer inte börja skriva bästa vän så du kan släppa det nu

            Det håller jag med om. Kommentera okända människors språkmissar på en blogg, det är lågstadievarning.

              Eh nej, sånt gör inte lågstadiebarn. Det är ju ingen miss, hon gör medvetna fel och vi ifrågasätter det. Som att att ett eget hemligt språk – lågstadievarning.

                Du och dina gelikar är ingenting annat än oerhört barnsliga. Den enda ni gör är att skapa dålig stämning här på Bloggbevakning och säkert även på andra forum.

                Ni bidrar inte på något konstruktivt sätt till givande diskussioner.

                Men varför stör det dig såååå mycket om jag vill ha mitt egna språk?? Låt mig vara på lågstadienivå då?

      Du ska inte prata med henne .
      Det du kan göra som tips , är att agera direkt när han tar på dig. Man måste inte alltid va en krigare i rustning när man säger ifrån.. Det räcker ( HOPPAS vi) med att du med vänlig men bestämd ton säger ” nämen oj, där råkade nog handen komma lite fel?” Eller ” Oj haha, ryckte till för va inte beredd på att din hand skulle nudda mig” Detta är extra viktigt att säga HÖGT ifall han tar på dig när tex hon är i närheten eller något, för det kommer vara ord mot ord om du berättar för henne EFTER det hänt.
      Har han någon form av IQ kommer han att sluta direkt .

      Angående hans fråga ifall du vill komma över osv, kan du också bara tydligt säga som det är ” Tack med nej tack” om han inte fattar kan du säga rakt ut ” För att vi har varit intima förut, och det skulle inte kännas bra att vara ensam med dig gentemot *tjejen* Hopps jag var tydlig ”

      Blanda inte in henne utan var tydlig mot honom. Om du vågar så konfrontera honom och fråga allvarligt rakt ut ”Flirtar du med mig nu?” nästa gång han är närgången. Låter som om han behöver ett wake up call.

    Bebis och sömn. Scrolla om ni hatar den typen av frågor.
    Jag har en 4-månaders bebis. I början fungerade det bra med sömnen men har funkat sämre och sämre. Bebisen sover i 45-minuters intervaller, alltså en sömncykel, och vill sen ha tutten för att somna om. Är otroligt lättväckt om man råkar fisa, hosta eller knäppa tårna. Vad som!
    Försökt att göra ALLT man ska för att sömnen ska fungera. Varva ner innan, läggningsrutin, mörkt och svalt och tyst i sovrummet. Provat white noise, napp, snutte vad som.
    Blir faktiskt bara svårare och svårare, både dagtid och nattetid med sömnen.
    I övrigt är det en superfin bebis som är glad; äter bra och växer och utvecklas jättefint! Men det blir väldigt lite sömn när bebisen väcker en varje timme, man ska få den att sova och sen somna själv. Det blir inte så många minuters sömn innan det är dags igen.
    Någon som varit med om liknande? Hur länge höll det på? Tips?

      Min yngsta sov som en gud fram till 4-4,5 månader. Alltså somnade vid ca 20 och sov till 04 för mat sen somnade om. Sen där runt 4 månader hände nåt. Han började krångla och sov oroligt och inte riktigt bra förrän han var ca 1,5 år. Så har tyvärr inga tips, men jag vet hur du har det. Kan det vara nåt språng vid den tiden som gör att sömnen blir annorlunda.

        Åh stackare. Ngt tips på hur man står ut då? Tror inte att det är något språng då det varit så i ungefär 2 månader.

      Men, svarade men det hamnade längre ner!

      Jag har någonstans läst att vid 4, 6 och 10 månader är det något som utvecklas med sömnen…? Det var min tröst med båda våra pojkar. Den äldsta har alltid sovit ok, men krånglade alltid lite vid dessa månader. Den minsta slutade sova när han var 3 månader….nu vid snart 2 år har vi fått lite mer sömn. Håll ut! Det blir bättre. Hitta något som funkar i alla fall någorlunda och kör på det. Försök tänka positivt. Negativa tankar gör allt 1000 gånger jobbigare. Och framförallt, ta hjälp av någon du/ni litat på om det går överstyr. Se ingen prestige i att klara allt själva. Man kan behöva andas om det blir allt för jobbigt! Kämpa på ?

        Yes. Det här verkar dock inte vara något tillfälligt. Utan har varit så sen 2 månader ungefär.
        Att detta skulle hålla på till 2 år är mardrömmen
        Är det på riktigt så att det först nu lugnat ner sig för er?
        Jag lever ju på att tänka positivt och att det kanske blir bättre om ett par månader, inte år…

      Har två barn och att ge dom ett bad under dagen brukar alltid funka! Har en 4 månaders själv och ett bad, mätt mage, ren blöja brukar ge några timmars sammanhängande sömn. De dagar jag inte orkar ge ett bad tar jag lite vatten och tvättar huvud hals armhålor och knäveck och det brukar också funka bra. Hoppas denna period går över snart!

        Ja det har tyvärr inte funkat för oss.
        Vi badade bebisen precis innan läggdags ett tag då det är väldigt uppskattat men gjorde ingen skillnad för sömnen. Dock fick bebisen torreksem så slutade på inrådan av bvc.
        Vi badar och tvättar barnet med en fuktig frottétvättlapp innan läggdags. Och så smörjer in, ren blöja, pyjamas, amma. Så vi har en rutin.
        Skönt att det fungerar för dig men för vår bebis räcker det tyvärr inte..

          Baddar* skulle det stå, alltså det vi gör med frottétvättlappen…

      Finns nåt som kallas 4 month sleep regression. Googla!

      Min första var precis likadan och man blir GALEN! Det är ren tortyr så jag lider verkligen med dig. Lovar att det går över. Min unge hann bli 15 månader innan hon sov mer än 2h i stöten. Hon sov knappt nånting på dagarna heller o snittade ca 9h sömn/dygn. Men hon var glad och pigg o växte som hon skulle så BVC sa bara att jag hade lyckats få mig en unge med väldigt litet sömnbehov. Dödens.
      Tycker du har provat många kloka saker. Tror du bara behöver fortsätta som du gör. Och försöka stå ut. Det går över <3

        Åh vill tillägga, jag höll på att ha ihjäl mig själv med alla olika grejer jag skulle prova för att få till en någorlunda sömn men ungen vägrade fan sova ändå. Det jag tänker idag är att jag önskar jag hade kunnat släppa lite på stressen. Jag trodde jag gjorde nåt fel men hon hade bara inget större behov av sömn. Mina två andra sover hur mycket som helst o jag gör ju ingen skillnad nu, det är bara olika kids.
        Men tips, försöka ta lite hjälp. Om du har nån du litar på så kanske den personen kan ta någon natt? Bara så du får sova några timmar i sträck. Det ÄR en jävla mardröm att inte få sova.

        Ja precis! Mina tre barn har haft samma. Två av dem sov jättebra fram till fyra månader, sedan var det vakna konstant.
        Min BVC-sköterska sa att det var därför många slutar amma och börjar med ersättning när barnen är runt fyra månader dels för att många barn har en viktkurva som planar ut istället för att gå upp och just för att de sover sämre, så föräldrarna blir oroliga att barnen inte får i sig tillräckligt.
        Håll ut!❤️❤️❤️

      Det kan inte va så att hen inte blir helt mätt? Antingen försöka få bebisen att amma lite längre innan nattning, alternativt ge lite ersättning/välling/gröt innan nattning så hen står sig längre? Bara en tanke, eftersom nappen inte verkar räcka?? Hoppas det löser sig för er, det kan ju vända jättesnabbt och behöver verkligen inte fortsätta flera år! Vi hade strul med vår dotter första 2-3 månader, sen vände det och när jag sen slutade amma(ca 7 mån) så sov hon genom hela nätterna.

        Jag tror inte det. Bebisen väger 9,5 kilo och är med andra ord en riktig tjockis som äter bra. Det är snarare så att det ibland är fullt och då blir problem med att hen inte vill ha i sig mer mat samtidigt som hen vill ha tutten i munnen när hen somnar.
        Nappen tar hen aldrig och har aldrig tagit.
        Är verkligen säker på att det inte är just detta som är problemet…

      Hur länge har det varit så? Jag har för mig att min bebis ändrade sömnmönster nånstans vid 4 mån. Det väldigt jobbiga med uppvak varje timme gick över men de längre sovstunderna på natten blev färre, istället vaknar bebisen fortfarande mer ofta nu än som väldigt liten. Hoppas att det ska bli mer ihållande sömn men får också acceptera att det är bebisen som bestämmer takten. Precis som din bebis är min jättegod, pigg och aktiv. Det är ju det viktigaste, tänker jag.

      Tror inte det finns något magiskt sätt som funkar för alla. Vissa barn sover så. Andra sover hela natten. Min unge sov 4h i sträck första gången närmare 2år. Innan det minst ett uppvak i timmen. Så jag VET hur du har det. Jag försökte acceptera läget och hela tiden fokusera på hans behov och därefter mina. Allt annat fick vänta. Jag samsov (än idag närmste 3år) får att kunna amma honom och slumra själv. Jag la mig samtidigt som han la sig för natten. Sov när han sov på dagarna. Inte socialt jag vet. Men det är just nu bara. Kommer andra perioder sen.

      Alltså. Vill bäbis amma mycket, amma. Vill den bli buren, skaffa en bra bärsele. Vill bäbis samsova, sov ihop. Ljudkänsligheten kommer passera också
      Kämpa på och njut av närhet och amning! Barn och mamma som samsover synkar sina sömncykler så snart är det du som vaknar till redan innan bäbis vaknar. 😉

      Du kommer orka. Ditt barn kommer sova bättre. Det är absolut inget ovanligt med ditt barns sömnrutin. ❤️

        Ja vi samsover, tycker också att det är det absolut smidigaste i detta läget. Jag är om möjligt ännu mer lättväckt än barnet så vaknar nästan alltid till innan hen gör det. Går också alltid och lägger mig samtidigt som barnet. Det är ju ingen idé att springa fram och tillbaka till sängen och då hinner ju bebisen vakna till mkt mer än om jag ligger bredvid.
        Ja det låter dock extremt jobbigt att ha det så under en så lång tid som du haft det.

      Ge bebisen melatonin! 🙂 Det gjorde jag när mitt barn var ett år gammal. Hjälpte direkt.

        Herregud, ge aldrig bebisar medicin utan en läkares bedömning. Jag har börjat äta melatonin och fick ett schema hur, när och hur länge. Det är ingeting man bara ger ett barn!

      Läs lite om ”four months sleep regression”, det är antagligen där skon klämmer! ?

        Jq jag har skrivit nu typ 3 ggr att det har hållit på sen bebisen va 2 månader. Så hur mkt jag än önskar att det var det så är det inte det.

    Är lite ledsen ikväll då jag träffade en kompis och hennes mamma, en helt fantastisk, genomsnäll kvinna. Nu när jag kom hem kom jag och tänka på min egen mamma som behandlat mig så pass illa att jag inte har kontakt med henne. Försöker tänka att jag har åtminstone fått turen att ha en schysst pappa, men ändå gör det ont..

      Känner igen mig, mina kompisars mamma ringer mig oftare än min egna för att kolla hur jag har det

        Fyfan. Kram

      Vet hur det känns. Har inte en elak mamma dock men hon är svårt sjuk och har varit helt borta i många år nu. Lärde aldrig känna henne riktigt som tonåring/vuxen… Det gör så ont när man ser kompisars fina mammor och gulliga mormödrar/farmödrar ?

        Kram till dig!

    Jag äter nyttigt och tränar och så. Det går bra, jag mår bra och jag har kul. Min man och jag tränar tillsammans, så det känns som extra umgängestid typ. Jättehärligt.

    Men nu har en känsla kommit krypande. En känsla att jag inte borde ta ett glas vin nu på lördagskvällen, för att det ”förstör” träningen. Att jag inte borde äta glass på balkongen en solig dag, för att jag ”sabbar min nyttighet”.
    Inte bra. Jag vet inte riktigt vad jag ska göra åt det, mer än att dricka vin och äta glass ändå, på trots.

      Ja men gör det, man måste leva lite också!

      Ät glass och drick vin och kväv den begynnande ätstörningen i sin linda på en gång ?

        Tack 🙂 jag tar ett extra glas vin ikväll, bara för att.

      Ett glas vin sabbar faktiskt din träning, om du elitsatsar. En fylla sabbar ungefär två veckors träning. Om du elitsatsar.

      Om du inte elitsatsar spelar vinet ingen roll. Och glassen kommer du ju omvandla till energi i alla fall, det finns ingen ”nyttighet” att förstöra öht. Om du inte elitsatsar. Och det gör du väl inte?

        Haha, jag elitsatsar verkligen inte och dricker inte vin varje vecka. Och blir aldrig full. Tack för perspektivet 🙂

      Följ mackans kost på Insta. Hans konto är helt inne på att man ska skippa de här tankarna. Inte heller behöver man tänka att ett glas vin förstör allt, utan att man helt enkelt fortsätter sin nyttighet efter. Det är ok att göra för att ha ett hållbart leverne.

        Jag följer honom 🙂 superbra konto

      Jag kan få samma hjärnspöken, de skrämmer mig för jag har aldrig haft ätstörningar, men nuförtiden får jag ofta dom tankarna då vi är nånstans så tar tex alla andra en tårtbir men jag tänker njaaa, det går ju inte för xxx, eller har lust med en glass men det just tex förstör osv..

    Det här är inte vad du vill höra men tyvärr så tror jag att vissa barn bara är så. Mina började sova hela nätter vid ca 4,5 ÅR så jag fattar frustrationen. Menar bara att det är nog inte du som gör ”fel” utan ibland bara är det så tyvärr ❤ med tiden blir sömnbristen lättare att hantera åtminstone. Hoppas du får nåt supertips dock.

      ❤️❤️❤️

      Exakt så.

    Jag åt en påse Pändy (50 gram) sockerfritt godis i em och nu känns det som att min mage ska explodera av gas och jag har skitit ut mina inälvor. Av EN påse! Hur kan man ens sälja så laxerande produkter?

      Brukar väl stå på att det kan vara det?

        Jo men av 50 gram? Står att om man överkonsumerar, men en påse borde väl inte göra att man blir sängliggande av magkramper.

          jag skulle nog inte äta en hel påse på en gång.

            Men alltså en påse är 50 gram, typ 10 godisar!!

              Det är lika mycket som en halv maraboukaka av den minsta sorten. Om någon tycker det är mycket lever jag nog på en annan planet

                ???

              Ah ok. Nej jag menar inte att det är mkt för att va godis! Är ingen psykopat. Brukar bara va försiktig med sockerfritt, kanske ta några bitar, just pga varningstexten ?

          Olika människor är olika känsliga. Jag kan sätta i mig rätt rejält med sådana produkter utan det minsta laxerande effekt. Nu vet du att du är känsligare för det laxerande ämnet som finns i dem 🙂

            Haha ja. Sån besvikelse!! Det var skitgott godis men så sjukt ovärt att må dåligt ?

              Shit happens ?‍♀️

      Vart köpte du? Hade verkligen behövt.

        Haha nä, asså nej. Har mått piss sen kl 15. Så ovärt! Men annars kan du köpa på hemsidan 🙂

      Om det är sockerfritt är det ju en massa sötningsmedel istället vilket inte alls gynnar magen!

        Jojo det vet jag ju! Men det var alltså typ 10 bitar godis. Det kändes så lite!

      Äta en påse sockerfritt godis, speciellt lakrits, är gediget skadebeteende. En gång grät jag halva natten!

      Jag har IBS och fick råd av dietist att inte äta sötningsmedel som slutar med -ol, det va tydligen vanligt att magen reagerar på sånna. Kanske va därför du reagerade så kraftigt?

      Åh, nej stackare! Sockerfritt godis kan jag äta max 2-3 bitar av, annars är magen körd.

      Ajaj, var det sorbitol i? Det är en sockeralkohol som är laxerande. Kan bli extremt om man inte är van.

      Man är olika känslig. 🙂 Jag kan stoppa i mig väldigt mycket sockerfria godsaker medan min sambo blir helt otroligt gasig och dålig av typ 4 skedar lohilo-glass…

      Fy! Det hände mig en gång för ca 10 år sen när jag såg den sockerfria hyllan på 4-gott. Wow tänkte jag och slevade i alldeles för mycket. Hemma mumsade jag i mig mängder och njöt av att jag var så ”nyttig”. Efter någon timme får jag såna extrema kramper i magen så jag tror att jag ska dö. Hela magen svullnade och jag grät. Jag gick runt i panik och svettades och var nära att ringa ambulansen. Efter ett tag gick jag på toa och släppte en fis som påminde om en jetmotor och magen slappande av lite. Resterande 24 timmar var det samma visa var 20:e minut. Nu ryser jag bara jag går förbi hyllan.

        ? . Jetmotor . Nej men nåt liknande hände mig med dietorelle. Köpte en extra stor påse på färjan och moffade i mig nästan allt. ???????

    Hejhejhej!

    Till hösten ska jag börja plugga igen! Var väl inte överdrivet längesen jag tog studenten (5-6 år sen) men känner mig helt lost i skolvärlden. Någon som pluggar universitet som har bra tips för en nykomling? Ska plugga i Linköping om det spelar någon roll! ?

      Om du ska ha salstentor: hämta ut gamla tentor och plugga på dem! Samma frågor tenderar att komma på alla tentor.

      Hitta bra pluggkompisar! Det ger så mycket att kunna bolla med andra när man fastnar. Och försök göra klart så mycket skolarbete du kan på plats så att du slipper ta med lika mycket hem. Det är inte alltid lätt att sära på skola och fritid, men det underlättar att inte plugga i hemmet (svårt under pandemier men ändå).

      Jag pluggar på Liu nu! Som Kh sa, kolla på gamla tentor, ofta kommer samma frågor igen. Första saltentan jag hade var 9 av 12 frågor exakt samma som en tidigare tenta, ett väldigt enkelt VG med andra ord. Börja i tid är väl en klassiker men det hjälper verkligen så mycket. Jag och en kompis brukar sitta en gång i veckan och plugga ihop, det hjälper att ha avsatta tider att plugga (både med andra men också för dig själv), så gå till ett bibliotek/café etc. så att du inte kan bli distraherad av saker hemma och fokusera 100% på plugg. Sist kan nämnas att betyg verkligen inte har samma betydelse som på högstadiet/gymnasiet, ingen chef kommer fråga hur många VGn du fick, så fokusera på att bli godkänd och stressa inte över att gå högre betyg än det om du inte gillar att plugga.

      Campusbokhandeln är också guld värd för kurslitteratur!

        Måste tipsa om att man kan hyra kurslitteraturen som eböcker via BokAB! Svinbra att kunna hyra en bok i 3 månader istället för att köpa hela. Det finns bara engelsk litteratur tyvärr men det kanske ändras sa dem i butiken. Men det bästa var att det fanns massa studiehjälp på sidan också, typ göra flashcards, stryka under, anteckningar etc. Tipsade mina kompisar i Umeå för det funkar tydligen över hela landet så man måste inte plugga på LiU.

      Gällande kurslitteratur: du behöver inte köpa all kurslitteratur. Kolla vilken litteratur som finns tillgänglig på universitetsbiblioteket (e-böcker brukar finnas tillgängliga också), viss litteratur kan också finnas på vanliga bibliotek (beror nog lite på ämne också) och du kan köpa begagnad litteratur på ex Campusbokhandeln, kurslitteratur.se eller bookis.com

        Rekommenderar även Studentapan för att köpa och sälja kurslitteratur!

    Är det någon från Varberg här som har gått till gynekologen Anna-Karin Welin? Jag bor i Göteborg och eftersom jag inte får någon hjälp här får jag flytta på mig till ett annat län.

    Fick komplimang från två av mina kollegor igår, båda sa vid olika tillfällen att jag såg så fin ut, att dom inte kunde sätta fingret på va de va. Precis börjat försöka ta mig ur en mörk svacka.
    Underskatta inte va ett snällt ord kan göra!

      Vad fint ? Jag brukar tänka att har man något snällt att säga så säg det. Komplimanger gör folk glada. ❤️

    Någon som jobbat inom vården o plötsligt får möjlighet att bli chef på annan ort? Jagsöker tips tips tips. Jag är ung och oerfaren men ambitiös o kompetent… är så orolig över att misslyckas.

    Jag frågar åt min sambo – vilka jobb innefattar självständigt arbete med så lite kontakt med människor som möjligt där kort utbildning krävs men man tjänar bra (33 000+ kr innan skatt)?

      Eget företag som programmerare.

        Kort utbildning? Lite kontakt med andra människor?

          När jag tänker efter: nej. Bli yrkesmördare istället.

          Programmerare, finns utbildningar utanför universitetet på så lite som 6 månader, dock väldigt snäva

      Inbrottstjuv?

      Onlyfans

      Börshaj!

        Benny Hörnsten i Hajen som visste för mycket.

      Omöjlig ekvation.

      Min man är lokförare av de anledningar du nämner. Nackdelen är väl att det är skiftarbete och han är borta mycket hemifrån, men det beror nog på vilken typ av tåg man kör. Han får ut allt mellan 30-40 netto.

      Låter som en dröm! ?

      Gruvarbetare – mörkt och ensamt, inga särskilda krav på utb, sällan stressigt, bra betalt tack vare underjords-tillägg, oftast över 40 tusen före skatt.

      Min man har ett åkeri… dock är lönen högre men 0 utbildning eller mkt kort iaf

    Vad syftar Emilia Wahlund på i sin senaste story? (Om att någon publicerat något där hon framstår som elak) ?

      Funderade också på det, trodde det var här först

        Haha jag skrev en kommentar för kanske 6-7 minuter sen och kallade mig för Mia. Okej, det kanske inte är suuuuuperkonstigt men det var ändå första gången någonsin som jag har valt nicket Mia. Vi tänkte helt enkelt på nicket Mia typ samtidigt och det är så långt ifrån vad jag brukar välja för namn. Hehe =P

      Är väl ett skvallerkonto Svea skvaller som lagt ut konversationer

      Nu verkar hennes insta vara borta?

        Sveareality

      Undrar samma. Någon som vet vad det gällde? Sveareality är ett låst konto.

      Realitysvea (skvaller konto) postade en konversation mellan Svea (?) och Emilia där dom pratar om Nina och hennes nya fästman. Emilia tycker det är larvigt att Nina säger att hennes fästman är ”inom sporten” när han spelar i div1. Emilia säger att Nina får det att låta som att han spelar i NHL. Emilia blir uthängd för detta och menar så att Svea bara vill få folk att se dumma/elaka ut.

        Tack!!

    Mänskliga rättigheter verkar vara ett område alla är experter på, och alla som arbetar med det förväntas jobba gratis.

    Skulle ha satsat på en annan utbildning ?

      Ja här inne är alla experter på det vet du väl?‍♀️

      Jag har bara läst 22 poäng mänskliga rättigheter på universitet och jag känner att jag inte kan någonting alls om ämnet. Jag har dock förstått att man blir expert inom områden om man googlar i 60-100 timmar.

    Hur tillagar och smaksätter ni en hel bit fläskkarré (utöver pulled pork)?

      Marinera och stek i ugnen? Finns massa recept på nätet!

      Haha.. För en timme sen försökte jag tänka o tänka för att komma på vilken mat det ska serveras imorgon på stället där jag jobbar men polletten föll aldrig. Nu gav du mig svaret.. Fläskkarré var det! 🙂

      Gnid in den med de kryddor du gillar, Smält mycket smör i en långpanna och lägg i karrén där. Ös över smöret flera gånger under tilllagningen. Men det viktigaste av allt..tillaga på låg värme(typ125 grader) i flera timmar, för att få ett riktigt saftigt kött.

        Du kan använda talg eller ister om du inte vill ha smör.

    God kväll på er!

    Jag letar efter en dagkräm med följande egenskaper:
    – vitamin C, OCH
    – spf
    – inte för fet/kladdig
    – inte alltför dyr

    Har ni några rekommendationer?

      Lumene har en med spf15 som är grym! ?

        Och en med spf 20 ?

        Tack, dessutom på rea nu såg jag ?

      Hur mycket SPF? De flesta dermatologer rekommenderar minst 30, gärna 50.
      Vad är inte alltför dyr för dig? Kan ju variera jättemycket tänker jag.

        Som tillägg, skulle också av ovan anledning rekommendera att ha på ett solskydd utöver dagkrämen. Just för de flesta dagkrämer har dels inte tillräckligt med SPF (ofta 10-25), men framförallt för att mängden solskydd du egentligen behöver använda för fullt skydd är mycket mer än mängden dagkräm du behöver (och mängden dagkräm de flesta använder).

          SPF hjälper inte mot hudcancer men om man vill undvika rynkor skulle jag satsa på SPF 50 men är ju individuellt vilket pigment man har och hur känslig man är ?

            Det skyddar inte helt och inte mot all strålning, men det hjälper lite och minskar risken en del iallfall. Alltid något antar jag.

            Ah, eller kanske förstår varför du skrev det – när jag skrev ”fullt skydd” ovan menade jag inte att det skyddar fullt mot hudcancer. Utan att mängden kräm du behöver använda för att få det skydd som produkten utlovar är mycket mer än den mängd dagkräm man använder allt som oftast.

              Det minskar inte risken för hudcancer men då förstår jag vad du menar med fullt skydd ?

                Har du någon källa på det som man kan läsa vidare i? För allt jag läst och även om jag goolgar nu, så gäller det att skyddar en viss del mot viss strålning, som i sin tur minskar risken för solskada och därmed även saktar ner utvecklandet av melanom.

                    Det där är ju dock inga källor att läsa vidare i. Det är ju bara Agnes Wold och Olle Larkös påståenden utan vidare hänvisning. Jag har också lite svårt att få ihop vad de säger då de dels säger att inte finns några belägg för att solkräm skyddar mot malignt melanom, men sen:

                    ”Man har fått hör att ju mer man bränner sig, desto större är risken att få hudcancer. Och solkräm skyddar mot att man bränner sig, hur hänger det ihop?
                    – Det finns andra strålar som ger hudcancer men som inte bränner dig. En del solkrämer slår ut rodnaden men den cancerframkallande strålningen är kvar. Även om solkrämen skyddar mot UVA och UVB strålar.”

                    Vilket var det jag pratade om. Både UVA och UVB kan skada huden, UVA brukade man tro bara orsakade kosmetiska skador, alltså rynkor eller hyperpigmentering, men i senare studier har man sett att det kan länkas till cancer också.

                    https://www.who.int/news-room/q-a-detail/radiation-the-known-health-effects-of-ultraviolet-radiation

                      Ett examensarbete i ett masterprogram som diskuterar biverkningar av solskydd?

                      Det stod lite mer om olika typer av strålning, lite kul läsning. Men ja det du pratar om UVA och UVB strålning är det som solkräm om man applicerar det rätt (vilket ytterst få gör) ska skydda mot.
                      https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/7960749/

                      https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10599968/

                      https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26263704/

                      Lite mer rolig läsning för den som vill

        Personen kanske inte har ekonomi för Sensai och liknande?

          Därför M frågar vad inte ”alltför dyr” är?

        Tack för svar! Jag tänkte mig spf 30 och uppåt och max typ 300 kr ”burken”. Jag brukar bättra på med enbart spf senare under dagen om jag är ute i solen (vet att man bör göra det annars också).

      Skulle rekommendera separat SPF, då det krävs mer sådan än vad det krävs dagkräm (dvs, använder du rätt mängd dagkräm får du inget tillräckligt solskydd). Jag skulle även satsa på ett serum med stabiliserat C-vitamin. Min rekommendation av dagkräm är Avénes Tolerance Extreme Emulsion. Bra pris, lätt men riktigt återfuktande. En superkräm utan krusiduller.

        Tack, ska kika!

      Body Shop har en Vitamin C-serie med solskydd som ger glow, den är toppen!

    Är det någon fler här som är långtidssjuk efter covid? Jag känner mig så otroligt deppig men även ensam i detta (både från min omgivning men även sjukvården) Har ni fått någon hjälp? Jag var tidigare fullt frisk och aktiv, och alla dom här jäkla symtomen som håller sig kvar förstör hela min vardag:(

    Obs att jag verkligen vet att jag kanske inte ens kan få barn och tar inte det för givet, men det är min dröm i vart fall.

    Anna Book lägger ut en story med tunnelbane-Nettan, vilken i sin tur publicerar Anna Books story i sin story. Viiiilken Anna Book i sin tur publicerar på sin story. Hänger ni med? Tyckte det var himla kul och väldigt Anna Bookigt ?

    Ni som kan inredning!! Har en skänk som går i denna stilen https://citiboard.se/umea/skank-med-antik-pragel,2618677 , dock är min mer robust och mer mönster. Har vela måla om den i ca 10 år men tycker den är charmig. Har nu bestämt mig för att måla om den. Vilken färg? EJ vit eller svart.

    Har även en pigtittare modell större i samma stuk. Vilken färg skulle ni måla den?

    Har googlat och kikat på pinterest, men behöver tankar från någon som kan och har genuint intresse.

      Mörkblå/mörk grågrön, eller grå- beige beroende på vad du gillar.

      Gammelblå.

      Någon blekgrön färg tror jag hade varit superfint!

    Någon annan här som gjort läpparna för ett tag sedan och sen tagit vaccinet och fått extrem klåda på läpparna? Dela gärna erfarenheter, jag har fattat det som att det är en extrem ovanlig biverkning jag åkt på… blir galen på klådan

      Vilket är värst: att vara en extremt nedlåtande människa eller vara en extremt nedlåtande människa?

        Känns värre att vara anka om jag ska vara ärlig.

          Tur du slipper båda delar då ?

      Vilket vaccin fick du? Har ju visat sig att Moderna kan ge biverkningar när man har fillers

        Precis! Men jag fick Pfizer faktiskt ?

    Ullared måste varit snabbast med julreklam i år eller? såg på deras insta igår ?

      Det är trots allt JULi!

        ??

      Såg julsaker på Expo i Umeå också. I och för sig halva priset men ändå julsaker.

      Tycker det är trist när affärer är så tidiga som september. Efter allhelgonahelgen var det norm förut att butikerna började.

        Håller med… i juli är lite väl tidigt ??‍♀️

      Det är ju bara smart av dem. De vet att deras kunder åker till butiken någon gång per år och då handlar flera månader i förväg.

    Jag läste någonstans att bachelorette Julia inte alls var singel trots att hon var i programmet, nån som vet mer? ?

      Hon ”dejtade” Bingo precis innan, vet inte om de syftar på det dock.

    Min bebis ramlade ned från sängen ikväll. Jag är så ledsen och håller på att gå sönder av dåligt samvete och oro. Hen skrek och grät direkt efteråt, lugnade sig ganska snabbt och hade som tydligast rodnad på ögonbrynet och lite på kinden. Herre gud vad jag vill vrida tillbaka klockan och inte ha bebisen i sängen. 1177 säger att det nog inte är ngn fara och att hen kommer att ramla på liknande sätt många ggr framöver. Men jag kan inte sluta våndas, fy fan. Snälla läsare, ha inte barnen i sängen, även fast det oftast går bra för barnet så vill man själv inte leva med ångesten och det dåliga samvetet.

    ?

      Hände mig en gång. Håll koll de närmaste 3 timmarna sa läkaren till mig. Och att bebisen inte ska ha blodansamlingar under ögonen, kräkas på ett onormalt sätt eller förlora medvetandet. Då ska det vara lugnt. Bebisars hjärnor är omgivna av rätt mkt vatten som skyddar mot fall osv. Obs: Ta inte mina ord för 100% sanning utan vänd dig till barnakuten om du är superorolig och märker någon förändring. Jag utgår bara från va de sa till mig.

        Ps. Känner igen det dåliga samvetet men vi alla begår misstag. Bara leva med det o lära sig.

      Åh fy vi är många som varit där. Vi kom in till akuten efter att jag varit ouppmärksam och dottern ramlat i golvet, personalen frågade direkt ”och hur mår mamma?”, barnet klarar sig i regel väldigt bra men samvetet som förälder krossar ju en ?.

      Babynest om ni behöver ha barnet i sängen och mängder med kuddar runt omkring och på golvet.

        Tipsar om fallskydd istället för mängder av kuddar ?

          Var kan man köpa? Aldrig hört talas om?

      Kram på dig ❤

      Jag tappade min dotter när hon var tre månader då jag snubblade på en leksak när jag hade henne i famnen. Förstår precis vad du menar med dåligt samvete. Du är inte ensam!

      Barn är supermjuka och klarar sig ofta förvånansvärt bra. Jag förstår att det känns jättejobbigt, men om bebisen mår bra är det lugnt.
      Jag jobbar med barn och har sett helt sjuka fall där jag typ varit säker på att barnet dött och när man rusar fram i panik hör man ”haha, det gick bra” och så skuttar de glatt upp igen.

      Hände oss också i misstag, han skrek och grät efteråt, men lugnade sig efter en tid, rinde vården som sa att hålla koll på bebis några timmar om inget ändras så är det lungt! Vår kille är nu 7 år och inga men ❤️

      Tack snälla fina ni för era svar! Ni anar inte hur mycket det betyder för mig att ni tog er tid ❤️ Bebisen har vaknat som vanligt efter några timmar och även ammat. Nu snusas det här bredvid och stökas lite i sömnen, precis som vanligt ? Känns lite bättre nu ??

    Ingen mer än jag som har klimatångest ??‍♀️?

      Du är inte ensam

      Såg Breaking boundaries igår med Johan rockström på netflix. Damn 7 år kvar tills vi ska ha nått 0 utsläpp 🙂

    Såg precis meryl streep på tv. Kvinnan har ju inte åldrats en dag sedan 80 talet. Herregud. Vackra kvinna!

      Jag vet! Så jäkla vacker!

      Men varför skyddar hon en våldtäktsmän?

        Ursäkta?

          Roman Polanski. Meryl Steep är en av, numera, få skådisar i Hollywood som talat ut i stöd för en våldtäktsman. Han drogade och våldtog en ung tonårstjej och flydde sedan rättegången i USA. Han kan aldrig mer återvända dit, den unga tjejen, i dag vuxen, är oerhört trovärdig och har bevisen på sin sida, Meryl Streep anser att rättsliga prövningar bör släppas helt.

    Har ni tips på någon tandblekning som är effektiv och skonsam för tänderna/tandkötten?

    Kontroversiellt inlägg men jag måste få ut mig dethär! Jag har så länge jag kan minnas velat bli mamma och ha en egen familj, har verkligen längtar intensivt och det gör jag än idag. Jag har länge känt att det är målet med mitt liv, snarare än att ha en strålande karriär och jobba arslet av mig. Jag brinner inte för karriär utan värderar familj så otroligt mycket högre. Det jag helst hade velat var att bli en mamma som är hemma läänge med sina barn och tar hand om hemmet osv. Men problemet är att det är ju fult och fel att vilja det istället för att lyckas i karriären som tjej, jag skäms för att vilja det och känner mig väldigt pressad att få ett toppjobb. Dessutom är jag snart klar med min utbildning på juristprogrammet… fråga mig inte varför jag valde den utbildningen när jag knappt vill jobba öht. Dessutom, hade min kille nog inte velat ha den livsstilen , han brukar skämta om det snarare som något dåligt. Hans inkomst räcker inte heller riktigt för oss båda att leva på. Det känns förövrigt som att det knappt finns några killar som skulle vilja leva på det viset, inte i Sverige iallafall. Problemet är väl att inkomsten måste vara rätt rejäl för att det ska räcka. Jag önskar ofta att jag bodde i USA där man ser helt annorlunda på det, jag följer många på youtube och instagram som är ”homemakers” och jag är så avundssjuk?
    Någon som har gjort det valet i livet, eller har samma dröm?.. känner mig fast

      Finns andra länder i Europa där det är mer accepterat, du behöver ju inte jobba 100%, vi har väldigt lång föräldraledighet i Sverige och du kan jobba 50% sen för att få ihop ekonomin. Kanske börja spara för att bli ekonomiskt oberoende? Som jurist kan man tjäna väldigt bra och med två inkomster och låga utgifter kan det gå snabbt. Men se över val av partner om han förlöjligar dina drömmar ❤️

      Hej, jag känner precis som du. Att göra karriär är helt ointressant för mig, om jag fick välja hade jag varit hemma och tagit hand om barn och hem.
      Går fortfarande i gymnasiet så allt känns ganska avlägset just nu, men min plan är att jag ska läsa vidare efter studenten, sen jobba 50-80% och generellt vara sparsam, och så kan man förhoppningsvis gå runt ekonomiskt i slutändan. Tror inte det måste vara helt omöjligt att leva på mindre än två heltidslöner.

      Det är tråkigt att din kille gör narr av att du drömmer om detta. Enligt mig är det bara ett sundhetstecken att du vill sätta familjen och hemmet främst. Jag tror ändå det finns många killar som hade velat leva på det sättet, det är nog bara att det är så långt från verkligheten idag att många helt enkelt inte ser det som ett alternativ. Att kvinnor är kraftigt överrepresenterade i fall av utmattningssyndrom borde i alla fall vara en varningsklocka för hur ohållbar dagens livsstil är för många.

      Jag håller tummarna för att du hittar ett sätt att förverkliga dina drömmar på i slutändan. Kram ❤️

        Okej, fast att många kvinnor är utbrända och överarbetade är ju för att kvinnor trots att kvinnor numera också jobbar heltid så drar de fortfarande de allra största lasset i hemmet. Det är i hemmet det behövs en förändring snarare än att en kvinna ska behöva gå hem på heltid. Om män faktiskt drog sitt strå till stacken i hemmet skulle kvinnors arbetsbörda minska enormt. Ja, jag generaliser såklar här. Men vi vet att detta är ett stort problem i det hela överlag.

        Sen ett annat problem som gäller alla, oavsett kön: att vi jobbar så mycket som det görs. Att det ska vara en 40-timmars arbetsvecka som är heltid är egentligen helt godtyckligt och inte alls nödvändigtvis vad som är mest effektivt för samhället, organisationer, familjer eller individer.

      Schweiz. Deras system är tyvärr uppbyggt så att otroligt många kvinnor blir hemmafruar eller jobbar deltid. Säger tyvärr för att det tyvärr drabbar folk som kanske inte vill ha så. Att ha barn på förskola är väldigt dyrt, såpass att många inte känner att det är värt då kostnaden att ha förskola/daghem/nanny nästan närmar sig vad en lön kan dra in. När barnen väl börjar skolan har de konstiga timmar, två timmars lunch mitt på dagen där de ”ska” gå hem och äta istället för i skolan = någon som är hemma (förälder, nanny eller dyl.) och slutar vid lunctid på onsdagar. Det gör att många kvinnor helt enkelt är hemma med barn tills barnen är ganska gamla, alt. jobbar halvtid. Men för dig skulle det kanske vara bra. Tillräckligt höga löner för att många kan leva på en inkomst.
      Men om han inte vill så är det ju svårare, båda måste ju vara med på det för att det ska fungera. Så om det är något du känner är verkligen vad du vill, oavsett om i Sverige eller någonannastans, så kanske ni inte är kompatibla helt enkelt.

      Jag har ett helt vanligt jobb i vården och nästan alla mina kollegor som har barn jobbar deltid, de tar dessutom ut FL i tid och otid så att du är ensam om att känna såhär är långt ifrån sant. Rent krasst så kan du ju ta ut FL så länge det går (Sverige har ändå ett generöst system) och sen jobba deltid? Om ni har råd så kan du ju vara hemma med kidsen så länge du vill? Som sagt, den verklighet jag lever i drar mer åt ditt håll. Jag har inga barn men vill ändå inte göra karriär och vill också hellre vara ledig och göra ngt annat. Tyvärr tillåter inte ekonomin det men man gör så gott man kan!

      Tips är väl isåfall att jobba såpass innan att du har hög SGI när du väl är föräldraledig, och att du tar alla dagar förutom de som är låsta på andra föräldern. Går det sprida ut så du bara tar föräldrapeng varannan dag istället för varje dag så räcker de ju längre också. Annars jobbar du deltid när dagarna är slut också. Lycka till ?

    Anna Book är sig lik. TunnelbaneNettan var på besök. Så Anna gjorde enkla men goda rätter ??? Tio olika bilder på det.
    Sen en osmickrande bild på TunnelbaneNettan när hon tittar ner i mobilen. Hon la ut en fin bild på Book (säkert godkänd av Anna). Så gör ofta Anna. Visar de mest osmickrande bilder på andra.

      Anna! ??‍♀️

      Mona brukar göra det också, att lägga ut mkt osmickrande bilder på andra.

        Jag har aldrig varit inne hos Mona. Men det är riktigt fult gjort. Bara för att deras eget självförtroende ska bli bättre.

    En vän ska gifta sig och vill ge något till brudparet. Men vad brukar man ge när man inte är delaktig på själva bröllopet. Skicka blommor på bröllopsdagen funkar ju inte då de inte ens är hemma….. tänkte mig kanske en fin champagne men är det bäst efteråt då? Hjälp…

    Började äta multivitamin kvinna samt rosenrot förra veckan (förhoppningsvis hjälper det mig att bli gravid). Har haft huvudvärk varje eftermiddag och kväll denna vecka. Kan det ha något med dessa tillskott att göra?

      Inte multivitamin men var försiktig att blanda vitaminer med hälsokostpreparat. Om du äter mediciner så kolla så de inte krockar.

      Troligtvis en slump. Multivitaminer brukar vara väldigt klena är min erfarenhet. Men kan vara placebo (oroar du dig du tar för mycket tillskott?) Eller vädret. Har själv haft lite extra huvudvärk då det åskat en del nätter.

      Min kille fick också ont i huvudet när han började ta tillskott, han slutade efter en vecka och då försvann huvudvärken igen.. kanske du ska fasa in det och inte ta varje dag till en början?

      Sorry men du kommer inte bli gravid för att du äter multivitaminer.

        Tyvärr det jag tänkte också.. man blir så lurad att tro att det är mirakelkurer

      Om du vill öka chansen till en lyckad graviditet är rätt vitaminer, mineraler och kost viktigt. Lägg till Q10!

    Varföör godkänns aldrig mina kommentarer?? Så otroligt störigt när man bara ställer en vanlig fråga

    Hur gör ni med events och dyl. nu? Är inbjuden till ett bröllop i slutet av september. Vigsel och fest är inomhus, ingen aning hur många som kommer, men skulle gissa uppemot 100 om inte fler. Iallfall över 50. Inte stått något om COVID på vare sig STD-kort, inbjudan eller deras hemsida. Vilket för mig känns märkligt iom att jag bor i ett land där man hela tiden haft ganska strikta regler så folk är i regel mer försiktiga och det finns COVID-instruktioner gällande det mesta. Så vet inte om det är jag som är extra försiktig för att jag levt så, medan bröllopet är i Sverige där det inte vart så mycket restriktioner i jämförelse så är väl mer naturligt att många kanske inte har samma försiktighetstänk.

    Iallfall, det gör att jag blir lite osäker på om man borde gå eller inte. Är det jag som är nojig pga där jag bott, eller borde man avstå?

      Det beror ju på hur smittoläget, mutationer osv ser ut då. Just nu är begränsningen för fester i hyrda lokaler max 50 personer här. Inte säkert att det tas bort i september, även om planen är så. Skulle vara oerhört försiktig med sådana stora event inomhus oavsett. Anvisad sittplats inomhus är ju säkrare för då garanteras avstånd, men fest….nej. Folk har börjat släppa på allt väldigt snabbt här och tror att allt är lugnt osv, men det stämmer ju inte,

        Så är det. Det är ju som om pandemin är borta.
        Galet släppa allt så snabbt. Och låta folk resa in och ut ur landet. Utan krav på karantän eller test.

        Ja, jag såg det – och känns helmärkligt därför att de inte nämnt något alls om det. För är rätt säker på att det är fler än 50 iallafall baserat på hur stora deras familjer är och dyl. Vi är vaccinerade, men det finns ju trots det breakthrough fall.

      Jag är vaccinerad, men hade inte gått. Jag kommer vara väldigt försiktig året ut och se vad som händer i höst osv. Dömer dock inte de som väljer att gå, men jag hade inte gått ?

        Samma, också vaccinerade men känns sådär liksom. Finns ju ändå breathrough fall. Och speciellt när vi levt så extremt isolerade och följt alla strikta restriktioner och rekommendationer där vi bor i 1.5 år, känns som sådant slöseri på allt det att riskera det nu liksom. Men känns också jobbigt att att säga att vi inte kommer efter som vi svarade ja, dock i början juni när deadline var och man inte kunde veta riktigt exakt hur saker skulle se ut närmre. Borde man erbjuda sig betala för sin mat kanske om man tackar nej?

        Förlåt, skrev ett svar men fastnade i modd av någon anledning. Men i princip att vi är också vaccinerade, men känner lite samma som du skriver. Känns inte jättebra att gå alltså under omständigheterna.

      Tycker och tror det är alldeles för tidigt med så stora event i höst… Alla är inte fullvaccinerade, deltavarianten härjar… Skulle tacka nej faktiskt, ifall det är så stort. Men hör dig för hur de tänkt, hur många, avstånd etc.

        Alltså sittande middag med få gäster och avstånd är en grej, men fest? Nej, skulle inte kännas ok.

          Ja, garanterat en fest – de har skrivit att det kommer vara middag, dans och party. Och just eftersom att COVID inte nämns någonstans känns det som det inte kommer vara några vidare försiktighetsåtergärder. Känner att det lutar mot att ge återbud. Känner mig lite taskig bara, eftersom vi tackade ja vid deadline i början av juni. Vet inte om vi kanske var lite mer hoppfulla om hösten då i takt med att vaccinering gick uppåt både i Sverige och där vi bor. Borde man kanske erbjuda betala sin mat om man tackar nej? Och skicka en present fortfarande?

            Ojdå. Ja det låter lite märkligt och naivt. Betala er mat behöver ni inte göra, ni har inte ansvar för deras planering och ja, man kunde kanske trott annorlunda då och man får ändra sig. Present kan man skicka såklart om man vill.

    Jag har äntligen badat i havet!
    Efter över tio år (kanske 15) pga kroppsångest, har inte velat visa mig. Tragiskt! Men den härligaste känslan, helt otroligt vad det var härligt att bada!

      Vad härligt det låter, älskar att bada!!! Starkt av dig att överkomma din ångest ❤️❤️❤️

    Till er som jobbat hemifrån under pandemin, har era arbetsplatser sagt något om hur hösten ser ut angående att gå tillbaka till kontoret?
    Tanken är att vi ska tillbaka på MINST 60% (helst mer) och har sån ångest inför det. Har jobbat hemifrån snart 1,5 år och det har verkligen passat mig jättebra då jag slipper den långa pendlingen och har fått mer tid och ork till annat utanför jobbet (t.ex. träning). Jag kan absolut tänka mig att vara på kontoret 1-2 dagar i veckan för att få miljöombyte. Kanske att det delvis beror på att jag inte riktigt trivs på min arbetsplats som ger mig extra ångest inför att att gå tillbaka, men är även högkänslig så efter en dag på kontoret är jag verkligen HELT slut…. Hur känner ni andra? Tankar?

    Det senaste halvåret har varit det tuffaste i mitt liv. Men nu känns det som att det kanske vänder. Jag har sedan länge spanat på en kille som är det finaste jag sett. Våra vägar korsas ofta och jag har verkligen smugit fram och ja, kanske råkat vara där jag vet att han ska vara. Detta har lett till att vi umgicks på tu man hand häromkvällen. Det var bara en promenad, men ändå! Nu har han hört av sig till mig först??? själva konversationen var inget viktigt utan mest alldagligt snack. Men jag är ändå sååååå glad. Nu sitter jag och stirrar på min telefon konstant och bara önskar att den ska plinga till igen.

    Detta var egentligen helt ointressant information, men jag kan av olika omständigheter inte berätta det för någon! Tack för att ni finns så lyckan kan delas ändå ❤️

    Hej alla kloka människor!

    Jag har en fråga och hoppas att någon är lite insatt i a-kassan.
    Jag har varit sjukskriven (kronisk sjukdom) i många år och även studerat en kortare period på universitet innan jag fick ett jobb 2019. Jag blev verkligen överlycklig då jag fick ett bra jobb efter min långa sjukskrivning men blev sedan oväntat gravid med min underbara lilla bebis, som jag utan tvekan ville behålla❤️. Jag hann bara arbeta i ca 9 månader innan jag blev sjukskriven pga svår havandeskapsförgiftning. Blev dock fast anställd till min stora lycka!

    Tyvärr så drabbade Corona oss alla och jag (och många med mig) blev avskedad pga arbetsbrist efter min föräldraledighet som skulle vara ett år.

    Nu när jag ska få a-kassan så räknar de in tid från 2015 då jag var sjukskriven. Jag arbetade heltid (ofta mer under dessa 9 månader) och jag har varit sjukskriven på heltid tidigare. Ändå får jag endast hälften av vad jag fick ut när jag arbetade och jag får endast för 20 timmar i veckan. Vad ska jag göra? Jag håller på att gå under av stress och oro. Detta drabbar oss otroligt hårt och vi har haft många kämpiga jäkla år innan jag äntligen fick jobb. Allt skulle ju vända nu!

    Hoppas, hoppas att någon vet något om detta, jag uppskattar ALL hjälp och alla råd jag kan få. Tack på förhand❤️

      Skaffa ett nytt jobb?

        Tack för supertips! Sökte tretton stycken efter jag lagt min lilla bebis nu ikväll ? 39 stycken alltsom allt denna månad, fast det löser ju inte direkt problemet jag bad om råd om.

      Har man jobbat 6 månader så ska a-kassan grundas på den inkomsten.

      ”I första hand beräknas a-kasseersättningen utifrån hur du har arbetat de senaste 12 månaderna. Har du arbetat heltid i 6 månader under det senaste året bör du ha uppfyllt arbetsvillkoret för a-kassa. ”

        Tack så mycket för din input! Jag kommer i håg att jag läste detta när jag blev avskedad, då kände jag mig lugn men så fick beslutet att jag bara får ersättning för 20 tim i veckan istället för 40. Gäller detta alla a-kassor? Jag har haft Kommunal i alla år men har numera Unionen. Man kan begära omprövning vet jag men gav typ upp i förhand, de borde ju veta vad de gör? Återigen, tack för att du tog dig tid att svara, det betyder mycket❤️

    Vilka är era bästa tips för att gå ner några trivselkilon?

      Ät mindre.

        Och träna mer

          Träning bidrar inte till viktminskning. Det är kosten som är det viktigaste.

            Fast såklart om man ligger i sängen hela dagen vs ute och går 10 km per dag gör skillnad

              Vem ligger i sängen hela dagen?

                Jag påpekade mest skillnaden på vad fysisk aktivitet kan göra

            Ehh vadå bidrar inte till viktminskning? Vilken planet lever du på? Maten är viktigast men man kan äta rätt normalt (inget skräp och socker) och träna måttligt och gå ner. Sluta sprid dynga

            Detta måste jag verkligen skriva under på. Jag började inte tappa mina irriterande extrakilon förrän jag på riktigt lade om kosten, och då sprang jag några dagar per vecka. Två veckor på lchf och periodisk fasta så var jag redan ner halvvägs mot mitt mål!

        Ät rätt, inte mindre.

          Fast det beror ju på. Generellt sett går man ner i vikt när man äter mindre.

      Planering är allt. Köp hem och planera vad du ska äta. Lägg in mellanmål. Blir inte för hungrig emellan målen. Planera även in för fredagsmys, lördagsgodis, eller vad du nu gillar. Så att det finns något att ta till när du är sötsugen t ex. Jag brukar ha popcorn, cola zero, kokta ägg, frukter och bär jag gillar, lättglass, läkerol osv. Gå promenader varje dag.

        Köp via nätet om möjligt för att minska möjligheten att köpa onyttiga saker

    Finns det någon som har erfarenhet av att leva ihop med en mytoman? Jag börjar tro att min man ljuger om det mesta, men hur ska jag hantera det? Vet varken ut eller in just nu….

      Hur länge har ni varit tillsammans? För mig så har jag sagt upp kontakten för blev utmattad över att behöva säga hur verkligheten var hela tiden

    Någon som är duktig på detta med magkatarr? Jag har alltid haft plåtmage men har börjat plågas av smärtor högt upp i mitten i magen. Det svider, bränner, suger och värker, är även illamående och gasig. Googlat och tror att detta är magkatarr. Haft ett tufft år bakom mig med mkt stress. Äter nu omeprazol och novalucol men det tar någon vecka att bli av med skiten, sedan är det bra några veckor och så kommer det tillbaka.
    Några tips på vad man man göra?

      Undvik alkohol, fet mat, rökning, sura drycker, stress.

      Fullfölj kuren med omprazol i 14 dagar. Jag brukar sluta när jag blir bättre och då kommer det tillbaks snabbt. Läkaren jag pratade med sa att det är viktigt fullfölja kuren. Så hoppa på en ny kur.

      Man lär sig vad man blir sämre av, jag har kronisk magkatarr. Men testa 14 dagar full lur och sen kontakta läkare om du inte märker skillnad.

      Jag har magkatarr ganska ofta (fått det diagnostiserat med hjälp av gastroskopi) så jag äter omeprazol varje dag och lär antagligen få göra resten av livet. När jag väl får anfall kan det sitta i någon timme upp till två veckor. Den värsta värken tas bort av bananer, äter jag två så kan det antigen sluta eller så är jag smärtfri några timmar. Mitt knep är att äta regelbundet så jag aldrig blir direkt hungrig, då kommer värken direkt. Brukar ofta äta något litet innan läggdags också då jag oftast vaknar av magkatarr på natten.

      Har ej fått diagnos av läkare men har upplevt samma symptom som dig, då också främst vid stressiga perioder i livet, är sååå jobbigt!! Hoppas du mår bättre snart!

      Håller med vad andra skrivit, jag brukar pausa kaffe helt och äta mat som känns snäll typ? När det är som värst äter jag bara digestivekex hehe. Annars typ kokt torsk och potatis eller ris! När det gör ont brukar jag ha värmekudde eller flaska med varmvatten på magen.

    Hur gör ni med kurslitteratur som bara läser en enstaka kurs? Känns onödigt att köpa alla böcker för en enstaka kurs. Har kollat upp vilka som finns att låna i stadsbiblioteket. Har ni några tips?

      Köpa böcker begagnat funkar bra, har både köpt och sålt via Studentapan! Sen är även Legimus superbra om du har möjlighet att få tillgång till den hemsidan.

      Sök efter böckerna här: https://libris.kb.se/ och be biblioteket att göra ett fjärrlån. Är det bara vissa sidor ni ska läsa och inte hela boken går det då att scanna de sidorna.

      Tack snälla! Ska kolla upp båda hemsidorna 🙂

      Vet inte hur det ser ut där du bor men här kan en beställa böcker från bibliotek i hela länet via mitt lokala bibliotek så kolla om de kan ta hem dem åt dig om de inte finns på din ort.

      Såg nu att någon redan skrivit om fjärrlån men låter kommentaren stå kvar ändå. ?

    Få höra eran bästa fyllestory!

    Idag såg jag en familjemedlem ( som är i ett relativt nytt förhållande ) på avstånd, och hon hade en delvis läkt blåtira samt andra blåmärken i ansiktet. Vill konfrontera men är det rätt väg att gå? Ni som varit i våldsamma förhållanden, hur skulle ni ha velat bli ”konfronterade” eller bemötta? Jag är annars rätt pang på och rak på sak, men min släkting har olika diagnoser och kan vara rätt manipulativ. Vill inte höra ”gått in i en dörr” , men hur ska jag ”lägga mig i” utan att lägga mig i, om ni hajar. (Är så arg, skulle kunna ha ihjäl snubben som är 10+ år äldre).

      Var stöttande, se det inte som en konfrontation utan fråga lite mer om hon är okej och om hon vill prata om blåmärkena. Ta reda på vad hon har för rättigheter för skydd och kolla upp hennes partner om han har tidigare domar. Det viktigaste är att finnas där, om hon inte vill lämna så är det upp till henne.

    Jag fönar mitt lockiga hår med tratt, jag använder nått leave in balsam som ska definiera lockarna samt värmeskydd i cremeform. Vilken av produkterna ska jag använda först? Känns som den ena produkten ev ”blockerar” den andra. Är rädd att värmeskyddet kanske inte kommer till sin rätt om jag tar i de först och sedan balsamet och vise versa ?

      Balsamet först, värmeskydd sist ?

    Brukar inte hänga här inne på kommentarsfältet, men har alice stenlöf gjort brösten? De ser verkligen helt perfekta ut, och en aning större än för några år sedan

    Alltså vet inte om det bara är jag, men känner mig såååå trött på att se så många som gör plastikoperationer och fillers osv.
    Tuttarna, rumpan, näsan osv opereras och läppar fylls så att dem ser ut som babianrumpor och kinder fylls och rynkor ska tas bort med botox osv.
    Alla ser likadana ut och är gjorda av plast.
    VARFÖR är det denna plastikhets?
    Kan inte människor bara chilla och lära sig att tycka om sig själva istället?
    Så trött på denna plastvärld (och nej menar inte dem som t.ex fått operera näsan pga olycka ellee liknande).
    Ja jag vet alla får göra vad dem vill med sin egen kropp, tycker bara det är sorgligt att se hur det opereras och fylls hit och dit och alla ska se likadana ut ?
    Kanske jag som är bitter men behövde få ur mig det ?

    Hej!

    Jag ska läsa tråden sen, det är intressant att se vad folk tänker på just nu, särskilt om vaccinationen.

    Är det någon som vet vad som hänt med https://www.bloggportalen.se/?
    Där är en massa inaktiva bloggar, inläggen från bloggbevakning är gamla, och jag testade at pinga men det verkade inte fungera.

    Har sajten slutat användas/slutat fungera?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.