Penny Parnevik om framtidens kläder

Penny Parnevik kallar uthyrning av kläder för framtiden.
Håller ni med?

Att man kan hyra eller låna designväskor och skor är ingenting nytt, särskilt inte i influencervärlden, men kläder? 
Kommer det bli det nya miljövänliga tänket, eller kommer administrationen kring kläderna, hur de skickas fram och tillbaka mellan ägare och hyrare, ha lika stor miljöpåverkan som om man själv köpt plagget?
Är tanken god, men själva genomförandet en smula haltande?
Vad säger ni?

Vilka kläder hade ni kunnat tänka er att hyra och vad känner ni är helt otänkbart att dela med andra människor? 
För mig är det:
Brudklänning – ja.
Badkläder – nej.
Träningskläder – ja.
Jeans – ja, om det innebär att någon annan gjort en ”Joey & Chandler” och gått in dem åt mig. 🙂

89 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Nej, så ofräscht.

      Man tvättar ju det

        Om jag hyrde ut en silkesblus så skulle jag inte räkna med att få den tillbaka i samma skick. Man får räkna med att någon tvättar den i 60 och torktumlar tillsammans med lakanen.

          Hyr man ett plagg och själv ansvarar för att tvätta det så är man nog ganska noggrann och försiktig ?

            Det är just det människor inte är. Försiktiga alltså.
            När jag senast köpte en transportbur till min katt så var det inga öppna köp på dom. Affären var tvungen att ta bort det för att folk lämnade tillbaka använda burar med skit på väggarna.
            Det är på den nivån det ligger idag. Det är en fin tanke att man kan hyra grannens borrmaskin den dagen man behöver en men den kommer vara sönder eller nerkletad i avföring efter ett tag, och grannen kommer inte hyra ut sin borrmaskin mer.

              Låter märkligt att de inte skulle ha öppet köp pga det. Självklart ska man inte kunna lämna tillbaka något som man använt och medvetet förstört/smutsat ner. Och ska man hyra ut någonting på detta sätt så får man ju såklart skriva på papper om man har ansvar ifall det man hyr förstörs. Precis som när man hyr bilar och släp osv.

                Kan de verkligen neka öppet köp?!

                  Ja det finns inget krav på att en butik ska ha öppet köp

          Håller med dig delvis, men tror det beror på okunskap snarare! Folk vet inte hur man tar hand om känsliga material för vi är så vana vid fast fashion..
          Köpte massa jeans på tradera ett tag (i min storlek av samma märke och modeller jag redan hade) och hälften fick jag ge till min 30 kg mindre kompis ?

          Dock har jag hyrt ut boende på air bnb massor innan pandemin, och det har aldrig varit några problem

            Jag kan tycka att det är lite skillnad på kläder som man bär på sig en hel dag än ett boende. Kläder blir smutsiga och går sönder mycket lättare än ett hus. Man kan ju medvetet trasha ett helt hus såklart, men med kläder kan man råka fastna i nånting, ramla, spilla nånting på osv. Det syns kanske inte om man råkar få ett litet skrapmärke på parketten, bland andra skrapmärken. Det kallas för normalt förekommande slitage. Men går det en maska på en blus så syns det och många vill inte ha ett sådant plagg längre.

              Men det är ju företag som hyr ut kläderna. Du skickar tillbaka när din hyresperiod är slut sen rengör företaget före det att de hyr ut till nästa person. Fungerar som med hyrbilar, hotell m.m

              Det är inte privatpersoner som hyr ut till varandra

        Oh my sweet summer child.

    Efter ett spinningpass vill jag knappt dela träningskläder med mig själv…
    Så nej tack till det.
    Inte skor heller, är ju väldigt individuellt.

    Kanske specifika ytterplagg, slalomkläder t ex… äsch jag vet inte, inte kört slalom på typ 20 år ??

      Skor är ju svårt, alla går ju olika med fötterna ? Mina syskons är omöjliga (ja nu är de även förstora) för alla går olika haha

    Att ha en basgarderob med få plagg som håller flera år är framtiden! Ut med slit och släng mentaliteten. Att hyra plagg löser ju inte själva problemet; varför finns det ett så stort behov av att ständigt ha nya plagg? Som exempel undrar jag hur många bikinis diverse influensers visat upp nu under sommaren. Både Bianca Ingrosso och Molly Rustas har lådorna fulla (hälften spons säkert, men ändå). Nu senast visade Molly Rustas upp ytterligare tre bikinis som hon köpt på Zara. För hon har ju inga sedan tidigare? En t ex i samma modell som hon redan har men en annan färg. Hmm, nödvändigt? På något sätt klarade man sig för 20-30 år sedan med max två bikinis, och kanske en baddräkt. Vad har ändrats? Denna överkonsumtion måste få ett slut. Man behöver inte köpa allt man tycker är snyggt! Sedan härjar folk om förvaring och walk-in-closets för få plats med alla hundratals plagg. Skärp er alla influensers, detta är inte hållbart! Vem kommer att våga vara först med att bryta mönstret?

      Kloka tankar! Jag rensade själv ut närmare hälften av min garderob under helgen (har mycket kläder!) efter att jag började märka hur lite jag faktiskt använder majoriteten av kläderna, och enbart håller mig till några enskilda basplagg. Jag har ett helt rum som WIC, men sanningen är att det bara ger mig ångest när jag inte hittar de kläder som jag brukar använda (vill säga vanliga svarta jeans och en överdel). All spackel och 10 olika bikinis är bara rena rama överflöden. Fick mig definitivt en tankeställare och kommer numera enbart att handla in när basplagg behövs uppdateras.

      De borde Säker Stil tanterna även ta till sig! De som promotar för 5 nya kappor minst varje höst osv.

        Det roliga är ju att säker stil-kvinnorna promotar en hållbar basgarderob men helt har tappat verklighetsuppfattningen när det gäller vad som är att köpa mycket eller lite kläder

          Ja, dessutom har damerna mycket pengar att shoppa för, så vet inte till vilka de vänder sig till främst?
          Vänner på öfvre Östermalm?? ?

            Ganska roligt att räkna på vad bara deras väskor som syns på Instagram går på totalt.

              ?

      Håller helt med! Tänker att vi måste sluta gå igång på kortvariga dopaminkickar som nya grejer ger. Vi måste liksom ställa om mentalt kring hur vi ser på nya saker. Det spelar ingen roll om det är second hand för den ständiga konsumtionen gör oss aldrig mätta. Vi vill bara ha mer, mer, mer.
      Titta bara på alla influencers och hur otroligt mycket de har. Ändå är det alltid något nytt som lockar.

        Undrar dock hur vi rent praktiskt ska kunna frångå dopaminkickar då vi får dopaminkickar av en anledning…

          Fast det fick man väl före överkonsumtion och sociala mediers tid också? Det är ju vår nutida livsstil som fuckar upp oss totalt. Vi får väl tända av och få lite abstinens ett tag så vi kan gå tillbaka till en lägre nivå. Prova ett köpstopp en period och se vad som händer tex.

            Fast vi är ju i mångt och mycket programmerade att göra saker så enkelt som möjligt för oss, bekvämlighet är ju även överlevnad. Och om dopaminet är så enkelt att få, varför skulle någon då överge det? Visserligen forskas det även på dopaminkickar och ”rädda världen syndrom” eftersom vi gärna vill tro att vi kan vara en del av någonting större, så vissa kanske kan få sin dos på det sättet.

            (Är inte emot dig eller din tes)

              Jag tänker att vi måste lära oss att lägga vissa impulser åt sidan för att något är bättre för oss långsiktigt. Precis som att vi idag måste lära oss att säga nej till socker och fett och inte moffa i oss det så fort det finns tillgängligt. Evolutionärt har det varit jättebra att äta alla kalorier man kunde hitta, för man visste inte när man fick mat nästa gång. Men att resonera på samma sätt i mataffären idag funkar inte. Alltså har vi fått lära oss att avstå även när vi egentligen vill ha något. För den som vänjer sig vid att inte köpa en bulle varje gång den passerar pressbyrån blir det det normala, och det blir inte heller svårt att avstå. Tänker att det borde vara lite snarlika mekanismer med annat som vi inte kan konsumera i ohämmade mängder.

              När det gäller att inte gå igång på shopping kan man ju ersätta beteenden. Istället för att gå och shoppa nya grejer till hösten kan man ta fram sina befintliga höstgrejer och tvätta, stryka eller steama fint, hänga in i en städad garderob med luftiga mellanrum, putsa skorna osv. Det ger ofta en känsla av välbehag och att redan ha vad man behöver, istället för att leta köpkickarna.

      Haha apropå överkonsumtion och kläder så kan man kolla Monas Universum. Där kan vi prata överkonsumtion de luxe.

        Mona min mona??

      Håller med! Bianca är HEMSK, hennes slöseri och överkonsumtion av kläder, inredning. skönhetsprodukter och mat (som inte äts upp) är helt sinnessjuk.

      Tror jag lever för 20-30 år sen då. Nej men har ofta samma kläder i min garderob så länge det går innan de går sönder och jag inte kan laga dem så det ser bra ut längre. Ibland köper jag nya för att jag tröttnat dock. Slutar typ i att jag köper 2 plagg om året inklusive jeans (vilket verkar vara vad jag har sönder oftast av ngn anledning) men exklusive strumpor osv. Men skulle säga att jag har ett plagg och använder det flitigt i minst 5 år, ofta 10 nu när jag kollar på min garderob, innan det byts ut, även om de är köpta på ex H&M.

    Hade varit superbra att kunna hyra finkläder till bröllop och liknande! Jag tycker det är kul att ha en ny klänning på mig på sådana event, men sedan hänger de bara i garderoben.

      Har fått ärva en folkdräkt från svärmor, den passar med alla klädkoder som finns och går att variera efter årstid mm. Visst, det är inte en ny klänning varje gång men personligen gillar jag att inte behöva fundera på vad jag ska ha på mig. De flesta delarna i dräkten är 50-70 år gamla och det är ju svårslaget ur miljösynpunkt.

      Jag har gjort det och det fungerar toppen 🙂

        Var har du gjort det? 🙂

      Jag har två nya (fina!) brudklänningar som inte kommit till användning, någon som vet vart man kan sälja eller hyra ut dessa? 🙂

        Hur kommer det sig?
        Har du blivit lämnad vid altaret två gånger?
        Eller köpte du på dig ett gäng klänningar från Kina för att det är billigt?

          För inte så längesen var det ju inbrott i en butik i Göteborg med flera bröllopsklänningar som stals ?

          Corona (inställt efter att ha flyttat datum 3 gångar) och viktuppgång hände.

          Tyvärr varken stulna klänningar, lämnad på altaret eller Kina-klänningar.

          Inga andra seriösa svar, utöver ovanstående skojare? 🙂 Brollopsbruket tar 50% cut, så söker efter något annat alternativ.

            Blocket? Där köpte jag min klänning

      När jag skulle köpa klänning till studentbalen så fanns möjligheten att hyra i den butiken i alla fall. Så det borde gå att göra så länge man inte behöver sy om kläderna för att justera dem.

    Hyra och dela grejer med andra känns som en bra idé i teorin men funkar inte i praktiken. Alla vill använda men ingen vill ta ansvar för grejerna.

      Finns ju mycket som ägs och förvaltas gemensamt som är mer krävande än kläder dock. Vägar, badstränder, hembygdsstugor osv. Så det borde inte vara omöjligt 🙂

        Så du tänker en samfällighetsförening för kläder? Grannarna går ihop och köper en massa plagg i alla storlekar som finns och sen lejas tvättning och underhåll bort till till en extern aktör?

          Idéen är inte så dum alls.
          Ett antal WIC modell större på strategiska platser i landet som ägs av olika klädföretag med valfri influenser som dragplåster. Man checkar ut sina plagg och betalar efter hur länge man vill låna och beroende på plagg.
          När man är klar lämnar man tillbaka plagget som tvättas och lånas ut till nästa person. Har man förstört plagget får man betala för skadan.
          Kommunerna skulle kunna haka på och komplettera bibblan med klädotek.

          Tänkte väl mest att om vi klarar att äga och dyra avancerade saker ihop borde väl kläder vara lösbart.

          Men visst, vissa regler kan behövas! Kanske inte en hel samfällighetsförening dock 😉

    Tyckte det var så fint att Estelle hade på sig en av Victorias gamla klänningar på dopet i helgen! Här snackar vi hållbarhetstänk, och det är inte första gången.

      Ja, men det var nog så illa tvunget till de om de vill undvika kritik.

    Nej fy.

    Tänker att om jag köper allt begagnat och skänker det jag inte använder blir det ju samma funktion men mindre ”krångel” (någon annan kanske dock tycker det är krångligare att hyra. Röda korset osv är ju cirkelekonomi, bara mindre trendigt.

    Men funderar på att hyra gravidkläder faktiskt. Sisg var jag för snål för att köpa / för lat för att göra begagnat och töjde ut mina vanliga kläder istället, vilket var korkat gjort.

      Kan rekommendera Tradera ???? Köpt massor av gravidkläder och barnkläder där. Alternativt market place men gillar inte det riktigt.

      Kan tänka mig att hyra festkläder eller kläder som man bara använder enstaka gånger men ryser av tanken att hyra träningskläder eller vardagskläder. Så mycket tvätt! Både före och efter användning ?

        Håller med Akronym. Tradera är jättebra när det kommer till gravidkläder – det är inte heller ett så stort sug efter sådana kläder varför man brukar kunna göra fynd (frakten tilltrots).

    Bara brudklänning. Inget annat känns bra.

    Nej tack, absolut inte träningskläder fy vad vidrigt!

    Dom pratade om detta på nyheterna för inte allt så länge sen. Forskare menar på att det är hugget som stucket att hyra kläder vs. köpa egna när det kommer till miljöaspekten. Att köpa bidrar till produktion medan hyrda plagg bidrar till produktion OCH att det ska tvättas, torkas, strykas och fraktas för nästa kund. Jag är absolut för att hyra kläder till mer speciella tillfällen, bröllop exempelvis. Sen tror jag mer på att köpa egna, men färre, plagg med bättre kvalité så det håller längre. 🙂

      Jag har lite svårt att tro på detta då en stor majoriteten av kläders miljöpåverkan (CO2-utsläpp, kemikalieutsläpp, vattenanvändning, m.m) kommer från produktionstillfället och den initiala transporten till kund (dvs att kläder som tillverkas i exempelvis Bangladesh transporteras över hela jordklotet för att nå kunder). Just användningen av plagg är en extremt liten del om man tittar på plaggets hela livscykel. Just därför är uthyrning av kläder eller maximerad användning av ett plagg mycket bättre. Kanske menade forskarna att det inte är själva uthyrningen som spelar roll, utan just att använda plaggen så mycket som möjligt?

      ”The graph shows what happens if the practical lifespan of the average garment is increased by a factor of three, with the simple and unsurprising result (given the previous graph) that the carbon footprint and water use are reduced by 65 and 66 percent respectively.”
      http://mistrafuturefashion.com/output/lca-five-garments/

      ​”The fashion industry may account for up to 10 per cent of global greenhouse pollution. Up to 92 million tonnes of waste and 79 trillion litres of water are consumed per year in order to make garments. A system-wide transition is needed immediately to reduce environmental costs of the fashion industry, a new study from Chalmers and other international universities concludes.”
      https://www.chalmers.se/en/departments/tme/news/Pages/The-vast-cost-of-fast-fashion.aspx

      Du får jättegärna hitta en källa, för jag jobbar med detta och är extremt engagerad i hur vi kan minska vår klimatpåverkan ur ett makroperspektiv, så jag lär mig gärna mer! 🙂

      I det stora hela så MÅSTE vi förändra sättet vi resonerar kring ägandeskap och kläder. Vi kan helt enkelt inte fortsätta köpa kläder som vi använder ett par gånger innan de hamnar längst in i garderoben. Antingen hyr vi kläder (kanske inte underkläder då, men typ… koftor, blusar, klänningar, jackor m.m.) för att på så sätt öka livslängden ELLER så får vi minska antalet plagg vi äger och köper, och tänka att en kofta ska vi använda flera gånger i veckan i 5-10 år, inte 1-2 säsonger.

        Det var i ett inslag på tv4-nyheterna i våras. Vet inte om specifika korta inslag sparas så länge?

    Hyr nästan alla mina kläder sen 1,5 år tillbaka (inte jeans och har basplagg sen innan). Funkar hur bra som helst! Jag lämnar tillbaka otvättat.

      Var gör du det?

    Jag tycker det är en superbra grej! Man får nog med sig den stora massan om det blir ekonomiskt försvarbart gentemot att äga kläderna. Kan tänka mig att det fungerar bäst för plagg från lite dyrare märken 🙂 Egentligen är det ju ingen skillnad på att hyra kläder mot att åka och bo på hotell och sova i lakan som tusentals andra besökare redan sovit i… Allt handlar ju om hur man marknadsför det- hotellakan är ju något som ofta anses lyxigt trots att det handlar om begagnade sängkläder 🙂

    Jag går på ett gym där träningskläder ingår. Man kommer dit och får nytvättade grejer (de har min storlek i systemet). Funkar jättebra och känns inte alls ofräscht. Skönt att slippa släpa och slippa all tvätt.

      oj modigt! Nej tack, inte för mig!

      Har aldrig hört talas om! Är det massa olika grejer då, eller är det typ en ”uniform”? Alltså att dom har röda Nike-tröjor i olika storlekar och grå shorts till alla, eller hur funkar det?
      Blev jättenyfiken 😛

        Uniform! Finns för tjejer två länger på leggings, linne eller t-shirt, strumpor och en sport-bh (brukar dock ta egen BH om jag typ ska springa). Allt är svart från adidas.

    Har sett reklam att man kan hyra kläder, men fy så äckligt. Får chills bara av att prova kläder. Första tanken = loppcirkus….

      Loppor? Du ska väl inte hyra hundkläder?

        Brudklänning ja. Annat nej.

        Viket bök det låter som att hyra kläder. Och jag som både är allergisk mot djur och tvättmedel skulle ha problem hitta sånt som jag hade klarat av. Så nej tack för min del.

          Där hamnade min kommentar fel 🙂

    Jag hyr kläder varje månad från it’s released och är SVINNÖJD! tips!

    Folk är så jävla fjantiga. Det går inte att köpa begagnade kläder, men sova på hotell går fint! :))
    Nästan köpt uteslutande begagnat till mitt barn. Herregud, små barn behöver inte nytt. Dom hinner ju inte slita på kläderna.
    Till mig själv blir det något nytt kvalitetsplagg ett par, tre ggr om året, efter att mina gamla slits och blir till trasor. Gjorde bivaxdukar av en blus tex. Superduper!
    Köpte tex en ny bikini efter att ha haft den förra i ? tio år. Ge mig den influensern som ens skulle överväga en livsstil med beg kläder. Alltså inte vintage. Utan vanliga kläder.

      Perfekt att köpa beg till barn! ??
      Dessutom är alla textilkemikaler, som man inte vill ha i närheten av sitt barns hud, borttvättade sedan lång tid.

    Jag tror hellre på basgarderob än hyra kläder.

    JA JA JA!

    Kläder är så tråkigt, har aldrig förstått grejen förutom att slippa vara naken eller kall.
    Jag har några plagg av alla kategorier men absolut inte mer än jag använder och har mina kläder tills de antingen är trasiga eller urtvättade att man nästan kan se igenom dem ?
    Men jag har inte det livet där man ska vara uppklädd eller gå på fest heller så kanske därför och jobbar i arbetskläder.

    Nej jag ser inte ut som en lodare.

    Vad händer om jag lånar en chanelväska och sen blir rånad? ?

    Brudklänning ja. Annat nej.

    Viket bök det låter som att hyra kläder. Och jag som både är allergisk mot djur och tvättmedel skulle ha problem hitta sånt som jag hade klarat av. Så nej tack för min del.

    Måste vara ett heltidsjobb att hyra kläder! ?
    Är ju jobbigt att ens hitta plagg att köpa.

    Jag röstar för att köpa och sälja begagnade kläder i en lokal butik (för att slippa transporter). Jag har själv köpt och sålt en hel del i en 2nd-hand här i stan. Det senaste året däremot har jag inte köpt något där då jag stora delar undvikt fysiska butiker.. Träningskläder skulle jag aldrig köpa begagnade ?

      Älskar fan ReTuna ?

    Efter att ha haft vägglöss en gång så är det helt uteslutet att hyra, eller köpa, begagnad textil. Då skulle jag hellre köra basgarderobkonceptet.

      Jag nojjar också för ohyra, men köper begagnade kläder. Lägger dem dock i frysen först eller kör i tvätten direkt. Då är det ju ingen fara!

    Någon som hört om eller kör på konceptet ”personlig uniform”?
    Man har EXAKT samma plagg varje dag, och äger alltså bara flera uppsättningar av exakt samma outfit.
    Tycker detta verkar så jäkla skönt och ett finger åt hela modebranchen, problemet är att det lär ta mig 10 år att slita ut den garderob jag redan har ?

      Som Steve Jobs! Svarta polotröja och jeans, klart.

      Så gör jag med byxor. Typ ??‍♀️
      Folk tror väl att jag alltid har samma byxor, men har tre par likadana svarta som jag gillar. Tycker det är jättesvårt hitta snygga bekväma byxor.

      Är väldigt tilltalad av det upplägget. Så mycket tid att spara!

    Nej, hade blivit stressad över att spilla något eller råka tvätta fel eller liknande.

    Och ändå gör hon reklam för zalando titt som tätt bland annat? Tycker det är mycket att ta upp klimatkris i stories osv men sen fortsätter reklam och budskap om att köpa köpa köpa… hypocrite….

    Problemet är att folk impulsköper nya kläder och inte handlar efter deras nytta. Hur skulle det låta om jag frågade min kompis Mattias om vi kunde byta garderob med varandra. Helt koko.

    Jag är lite för känslig, känns ohygieniskt att dela kläder med främlingar.
    Har inga problem med att ärva/få kläder av folk man känner. Men vill inte dela kläder med främlingar 😛
    Däremot är jag en sån person som föredrar basplagg och sliter ut kläderna tills de är oanvändbara innan jag köper nytt 😛

    Jag har en prenumeration på kläder. Jag får 5 plagg i månaden som jag sedan skickar tillbaka efter fyra veckor och får helt nya vintage kläder nästa månad. Det är superkul, blir typ som en julafton en gång i månaden. Jag ser inte alls det som äckligt.
    Europa slänger ungefär 2 000 000 ton oanvända kläder varje år! Det är sjukt mycket.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.