Öppet Spår

Det här är alltså ett inlägg där det är fritt fram att kommentera om vad du vill, när du vill, hur du vill, på vilket sätt du vill.
Dock undanber jag mig politiska diskussioner, tack!
OT är mer än välkommet och det finns inga rätt eller fel.
Är du ensam hemma? Sjuk? Uttråkad? Vad som helst, du är VÄLKOMMEN hit för att snicksnacka om vad som helst!
Givetvis gäller samma regler som vanligt och om man inte sköter sig kan man bli sattes på moderering – men det är sen gammalt och ni sköter ju er så go nuts…
Ps! Tjafsa mindre!

543 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Är det någon som vet när inläggen börjar komma som vanligt igen? Ni vet 6 på morgonen:)

      Camilla kanske vet? ?

      Har för mig att det brukar ske rätt sent. I början av september kanske? Jag saknar det tidiga morgoninlägget med tillhörande kommentarer att läsa ?

    Jag och min man firar 10år som gifta snart, jag har bokat en weekend på hotell. HUR överraskar jag han på bästa sätt?! Tänker med packning osv utan att han märker det. Har bett han att ta ledigt en fredag, men han vet alltså inte att vi ska iväg hela helgen.

      Hur långt bort är det? Kan du åka dit först och sedan på något sätt ge honom ledtrådar hur han ska göra för att hitta dig?

      Jag ordnade en gång en överraskningsresa genom att min mans kollega fick lämna över ett brev till honom vid arbetspassets slut. I brevet fanns en kort instruktion samt ett antal andra numrerade kuvert med brev. I varje brev stod vad han skulle göra #samt var och när han skulle öppna nästa kuvert. Det tog honom flera timmar innan han fick veta vart han skulle och vad han skulle göra där.

        Tyvärr har vi ca 30 mil till destinationen så vi måste köra tillsammans. Åh älskar den idén!! Ska försöka göra något liknande men tänker att han kommer fatta om han ser packningen? Tusen tack ❤️

      Honom. Tänk jag – han, mig-honom. Hade sett och låtit fel med ”hur överraskar han jag på bästa sätt”, ”har bett jag ta ledigt” eller hur? ??

          Men snälla, vem bryr sig? Personen var både artig och informativ, vad mer vill ni ha?

            Tyst på språkpoliserna.

              Tyst på dig och språkförstörarna.

                Det är ni som förstör kommentarsfältet.
                Jag förstör inte språket, ger bara fan i att rätta folk. Det här är inget ställe som kräver korrekt skriven svenska.

                  Nej det tycker jag inte, hur?
                  Jo, jag tycker alla ställer kräver korrekt svenska. Varför sänka nivån, bara för att det är internet?

                    Då tycker jag att du ska lämna internet nu eftersom du inte skrev korrekt svenska i din kommentar.

                      Gulle.

        Att säga han istället för honom är dialektalt – bla norrländskt…

          Säga kanske, men man skriver inte på dialekt. Skulle ju va skitsvårt att förstå oss skåningar i text då ju? ?

            Nej, men många skriver i talspråk. Som du gör: ”ju va”, ”då ju”

              Ju är inte talspråk.

                Det jag citerade är i allra högsta grad talspråk

                  Nope.

                    ”Skulle ju va skitsvårt att förstå oss skåningar i text då ju” = talspråk

                      Det är ju inte i närheten av att använda honom/han fel! Har dessa människor aldrig sett hur det skrivs/egentligen används? Hur kan man ha missat?

                      B, båda är fortfarande talspråk och att säga han istället för honom är inte fel om man pratar norrländska.

                      Kvittar hur fel du tycker att det är eller låter. Det här är ett kommentarsfält där majoriteten skriver talspråk. Vill du sitta som en professor och skriva en uppsats i det svenska språket i kommentarsfältet så är det upp till dig.

                      Skillnad på talspråk och dialekt!

                      Tror verkligen inte majoriteten gör det…

                    B / 23:12

                    Jag menar inte att det ena är värre än det andra.

                      Men det menar jag. Han istället för honom är mer fel och skär i ögonen.

      Tar ni bilen dit? Går det att få all packning i bakluckan?

      Jag lyckades lura min man genom att packa ner allting i en av mina stora väskor och låtsades jag bara bar på en del ?. Man behöver egentligen inte mycket mer än kläderna man kommer i, eventuellt extra överdel samt kalsonger, och givetvis badkläder med (badshorts).

      Min packning bestod av:
      – Nya tandborstar
      – Bikini till mig + badkallingar till honom
      – Tshirt till mig och honom
      – Myskläder

      Om du viker noggrant och sen slänger en jacka över väskans öppning, då borde du vara safe to go!

        Ja vi ska köra bil dit och allt hade fått en plats i bagaget. Han ska lämna barnen på morgonen sen hänga mig hemma ?

        Till alla språkpoliserna; jag är norrlänning & tar inte illa vid mig för att bli rättad, MEN tänk att det finns dom som sitter hemma och inte vågar skriva ett inlägg för att dom är rädda för att bli rättade? ❤️

        Anja; åh toppen idé! Jag har funderat på att be han sätta på en ögonbindel och säga att jag lägger hans present i backluckan ?

          Så länge man rättar trevligt är det ingen fara. Är man såå känslig har man i så fall större problem och kanske inte ska va ute på internet…

          Sagan

          Det är jättecharmigt med norrländska ”stavningar”. Lätt att förstå och jag hör genast det inom mig. Kände två sen länge döda tanter. En från Kalix och en från Haparanda. Deras uttryck följer mig i vardagen. Herre Jomala och du milde Pilatus till exempel ?

          Hälsningar från Västmanland

    Är det någon som har bra tips på fin omgivning/miljö att ta bröllopsbilder vid från södra sidan om Sthlm fram till Södertälje-trakten? Gärna där det finns något typ av skydd mot regn också, att det finns något lusthus/tak av något slag också. Alla tips tas tacksamt emot! ?

      Tyresö slott

      Häringe slott

      Hågelbyparken

      Sturehovs slott eller Taxinge slott 🙂

    Kbt eller terapi?

    Har liksom inget specifikt problem så som spindelfobi eller liknande. Har dock add med flera jobbiga symptom. Har ganska svårt att öppna mig och prata fritt, är det ett problem vid terapi?

      Sånt kan lossna när man väl gått ett par gånger ?

      Tror det handlar mer om att man klickar med psykologen ärligt talat än typen av terapi

      KBT är en terapi. Står för kognitiv beteendeterapi. Har du en diagnos är det viktigare att du kollar att psykologen kan något om NP-diagnoser. Finns flera handfasta verktyg du kan få med dig från en kbt-kontakt.

        Oavsett behöver du också vara beredd att ge det flera gånger innan du kan utvärdera effekt. Men känner du med en gång att du inte klickar med psykologen så byt.

        Tack alla!

    Jag går runt konstant och är orolig, nervös, har hjärnspöken och tror att det värsta ska hända. Detta trots att jag har det bra, om inte väldigt bra till och med. Men ändå går jag runt och liksom bara väntar på att få tex dödsbesked, uppsägning, cancer eller att mitt barn ska bli allvarligt sjukt. Jag orkar inte gå runt och vara rädd för saker som inte ens har hänt. Någon mer som har det såhär..?

      Ring din vårdcentral och berätta om din ångest!

      Du har dödsångest, det kan du söka hjälp för!

        Ja, det har jag och tyvärr jobbar jag på en avdelning med döende patienter. Så döden är alltid närvarande och det får mig att hela tiden tänka ”varför skulle jag vara skonad?”. Jag är så rädd för framtiden. Allt är bra nu men ingen vet vad som händer imorgon.

      GAD?

        Låter så. Antidepressiva kan fungera. Värt att testa.
        KBT kan vara effektivt mot specifik ångest/fobi men GAD…

          KBT är inte enbart för specifika fobier! KBT ger effekt vid depressions- och ångestsyndrom, däribland generaliserat ångestsyndrom GAD. Källa: socialstyrelsens nationella riktlinjer för vård vid depression och ångestsyndrom
          https://www.socialstyrelsen.se/regler-och-riktlinjer/nationella-riktlinjer/riktlinjer-och-utvarderingar/depression-och-angest/

      Jag har också katastroftankar om precis allt. Är det inte det ena så är det det andra. Oerhört dränerande…

        Visst är det dränerande ? Det är ju omöjligt att njuta av livet här och nu för ”det värsta” ligger alltid och lurar bakom hörnet (hjärnspöken).

      Du beskrev just mitt liv. Men jag har pratat med psykologer och terapeuter, och i slutändan har alla gett mig rätt.
      Jag vet inte om jag är bra på att prata, eller om jag säger sanna saker, men alla mina försök till terapi har slutat med att behandlaren sa ”ja alltså du har ju rätt. Livet är oförutsägbart och jag kan inte säga till dig att inget kommer att hända, och du hanterar redan den vetskapen bra då jag kan inte tillföra så mycket här”.
      Jag lever mitt liv och väntar på nästa katastrof liksom. Jag vet att jag måste hantera den liksom jag hanterat de tidigare. J

        Det är just det som är så sjukt med denna rädslan, att den är helt befogad liksom. Psykologen kan ju inte göra något egentligen?

          Jo, man kan lära sig att kontrollera och påverka sina tankar. Kolla boktipset nedan.

            Jag kontrollerar redan mina tankar. Så jag påverkas inte i vardagen på det sättet. Men jag är alltid medveten och beredd på döden, och jag är avundsjuk på mina vänner som tänker ”det händer inte mig”.
            Men det går inte att ta bort medvetenheten, ingen psykolog/terapeut vill heller ”lura mig” att inte förstå. Så de ger mig rätt och avslutar terapin då jag redan hanterar medvetenheten bra.

              Åh, kan känna igen mig i det där att vara avundsjuk på de som verkligen går omkring och tror att ”det händer aldrig mig”. Men för mig har det hjälpt att hitta en slags balans. Att inse att saker faktiskt kan hända kan ju göra att man dels är mer rationell när det gäller att ta risker och att man inte tar saker för givet. Vet inte om man kan direkt förbereda sig om något hemskt skulle hända men visst, har man trott att inget skulle drabba just en själv kanske chocken blir värre. Men sen så kan vi ju aldrig veta om/när något ska hända så man vill ju inte gå runt och må dåligt den tid man faktiskt har det bra. Försöker trycka undan sådana tankar så mycket det går.

        Men hur ska man då någonsin kunna vara lycklig om katastrofer/död/sjukdomar/förlorade relationer ligger och lurar runt hörnet? Hur lyckas andra människor finna ro i sina tankar? Jag vill inget hellre än att få vila från mina katastrof tankar.

          Alltså de tänker väl helt enkelt att det inte kommer att hända. Att de och deras nära och kära kommer leva till 95 och somna in lugnt och fridfullt.
          Medan jag förväntar mig det jag redan sett hända i min familj liksom.

            Fast alltså jag lever väl med denna vetskap. Är glad, skämtsam, tacksam för livet. Skulle bara vilja tro på att allt kommer gå mig och familjen väl tills vi dör av hög ålder.

          Har katastrofen hänt dig?
          Mig har den hänt och jag klarar att tänka att ”här och nu” lever jag, ”här och nu” får jag lov att känna lycka. Ingen vet vad som väntar. ALLA kommer uppleva sorg. Men ”här och nu” är allra oftast ok, ibland fantastiskt.

            Nej än så länge har ingen katastrof drabbat mig och det gör mig ännu mer rädd, för då är det ju 100 % att jag kommer att drabbas förr eller senare

              Ja! ALLA kommer drabbas av sorg. Du kommer 100% dö en dag.
              LEV nu!

              Katastrof drabbas inte alla av.

            Ja alla går igenom svårigheter. Kommer något jobbigt så får man ta det då. Viktigast för
            Mej är bra väder solen gör jättemycket för min hälsa ❤

          Ofta ligger ju rädsla för att man inte ska klara av situationen bakom dessa katastroftankar. Men sanningen är att man KOMMER att klara det. Man föds inte (mentalt) stark, man blir stark när man måste för att överleva.

          Sedan ligger det mycket i det som någon annan skrev – att fokusera på att vara glad när man kan vara glad. Hela livet är fullt av kriser av olika slag. I pauserna mellan kriserna måste man leva i nuet och njuta av att det inte är kris.

          Du kommer att överleva de flesta svårigheter som livet bjuder dig. Du behöver inte vara rädd.

          Jag har haft samma problem som du och brottats med mycket existentiella tankar hela livet. Det blev ännu värre efter att jag förlorade ett syskon i cancer. Mitt tips till dig är att börja meditera. Och då menar jag djup meditation där man successivt vänjer sig vid att vara ensam i tystnad och i mörker. Ett tips för att utöva detta är att ligga på sängen med något över ögonen för att stänga ute alla intryck. Bara observera sig själv, det som händer och tankarna som kommer. Det kan verka skrämmande till en början men är balsam för själen och ger frid i sinnet. Det har gett mig väldigt, väldigt mycket iallafall. Hoppas du finner sinnesro!

      Kolla upp metakognitiv terapi. Finns även böcker, t.ex. Lev mer tänk mindre, som går in på just den metoden.

        Tack snälla❤️

      Läs boken ”Hantera oro och ovisshet med KBT : En arbetsbok vid GAD”. Där får du konkreta uppgifter/läxor som du ska göra. Ex. Skriva ner vad du oroar dig för, vilket klockslag, vilken dag. Osv. Ett kapitel i veckan. Det blir verkligen en tankeställare. Kanske något för dig?

      MCT (metakohnitiv terapi)!

      Kolla upp det! Det hjälpte mig när jag hade GAD och hälsoångest.

        Tack för ett jävla bra tips❤️

        Samma här. KBT bara förvärrar eftersom man måste gå in i tankarna och känslorna, vilket gör allt tusen gånger värre. I MCT gör man inte det, utan försöker istället förändra de tankar som gör att man mår dåligt.

          Tråkigt att du har den upplevelsen, det är inte riktigt så KBT är tänkt att fungera

            Det är personligt. Det passar inte mina problem helt enkelt. Funkar säkert jättebra för andra, så det är bra att det finns alternativ. MCT var bättre för mig ?

              Håller med dig om att KBT kan förvärra vid vissa problem. Man behöver ju hjälp att sluta fokusera på oron när man har GAD eller hälsoångest exempelvis, och KBT fungerar ju tvärt om. MCT hjälpte mig direkt! Det blev en otrolig lättnad så fort jag förstod hur jag skulle hantera oron.

                Precis så!

      Generaliserad ångest låter det som. Jag har det exakt likadant . Haft det jätte länge. Kan hantera det i perioder.

      Låter som du lider av GAD/katastroftankar. Det finns hjälp att få.

      Jag känner rent spontant att du borde planera in saker att se fram emot, något kul du kan vila tanken på. Ibland om man har för lite att göra så drar hjärnan upp potentiella händelser som sällan är roliga att fokusera på bara för att hålla sig sysselsatt.

      Jag är precis som du. Katastroftankar har jag jämt, tänker alltid det värsta om det är något.

      Men jag har varit med om så mycket hemskt att det värsta har hänt mig. Att förlora dem viktigaste personen i mitt liv i cancer t ex. Blivit lurad och djupt sårad. Drabbad av missunnsamma och elaka människor. Därför vet jag att det kan värsta alltid kan hända igen.

      Innan allt detta hända hade jag inställningen att sådant bara händer andra.

      Du är bara realistisk, kanske mer än de flesta som har lättare för att gå upp i sig själva och förtränga den typen av känslor.

      Skulle nog säga att du är helt normalt men att du kanske skulle må bra av att prata med någon i din närhet som du har förtroende för.

      Lev livet och försök ta vara på varje dag och inte älta sådant du ändå inte kan påverka ❤️

    Någon som följer lisannacarmen? Vad jobbar hennes kille med?

      Vet inget om det men får diabetes bara jag ser alla mängder med sötsaker och skräpmat hon trycker i sig dagligen

        Fan vad orättvist att få en sjukdom när det inte ens är ditt eget fel?! Du kanske borde sluta följa, för hälsans skull?

    Jag blev lite förvånad när Alexandra Bring berättade att hennes kille väntade med att fria tills efter han hade frågat hennes pappa om lov. Gör folk fortfarande så?? De har ju varit ihop i flera år och har två barn tillsammans, varför är hennes pappas åsikt relevant helt plötsligt. Hade blivit så jävla förbannad!

      Haha på riktigt!? Trodde verkligen inte att folk gjorde så.

        Kulturfråga, man gör så i vissa länder själv tycker jag att det är lite charmigt

      Hahaha låter helt sjukt? Extra sjukt om de redan har barn tillsammans?

        Haha. Håller med! Töntigt att det uppenbarligen är en låtsasgest. Inte som att killar (i västvärlden) hade accepterat ett nej från någons gamla pappa liksom. Speciellt inte om det redan finns barn med i bilden.

          Jahopp, nä då lämnar jag er då. Snopet.

      När vi förlovade oss så sa vi inte till mina föräldrar ”hej vi ska gifta oss” utan min kille berättade att han skulle vilja gifta sig med mig och han hoppades få deras välsignelse. Det var otroligt gulligt och respektfullt tyckte jag, naturligtvis sa de ja med glädje eftersom de är otroligt förtjusta i honom. Så det var inget oväntat, mer som en artighet mot människorna som gjort mig till den jag är.

        Gulligt? Att din partner först frågar dina föräldrar om han för gifta sig med dig, innan han frågar dig? Frågade du hans föräldrar också? Och varför i hela världen skulle han behöva deras ”ja”? Det där är bara en rest av när kvinnor inte hade något att säga till om själva. Jättegulligt ?

          Fint och normalt i många länder. Inte i Sverige såklart men om vi tänker efter. Han frågar om deras välsignelse, det är ju jättefint att man involverar föräldrarna. Och kvinnor är per definition mer utsatta i förhållanden, så att involvera familjen kan väl aldrig vara dåligt för kvinnor.

            Men är det inte mer respektfullt att först fråga sin partner om hon vill gifta sig, innan man går till föräldrarna? Nej, du kan aldrig få mig att tycka att detta är något ”fint”, på något sätt. Det är förminskande, inget annat, och det oavsett land.

              Det har han ju såklart gjort! Ingen frågar ju föräldrarna först på riktigt! Det är ju symboliken man vill ha, inte på riktigt att man frågar dem först innan man vet om tjejen vill 🙂

                Men symboliken handlar ju om det, att få föräldrarnas ok för att sedan fråga kvinnan. Varför vill man ens använda sådan symbolik?

                Fattar ingenting. Man frågar inte föräldrarna först men man vill att det ska verka så? Låter väldigt märkligt och onödigt.

                  Det handlar om att mannen går till föräldrarna först, innan han går till kvinnan. Då spelar det mindre roll om han ber om deras lov eller välsignelse.

                  Känns som du vs de flesta här har väldigt olika syn på saken och kultur?
                  För många av oss ses det som motsatsen till respekt liksom.

                    Att människor från kulturer där man ser det på detta sätt gör så av gammal vana kan jag på ett sätt förstå. Men inte när ursprungliga svenskar ska försöka införa sånt. Tror inte nåt gott kommer ur det. Som brudöverlämning. Varför gå BAKÅT i utvecklingen??

                  Snarare hade jag blivit förvånad om min karl helt plötsligt hade slutat visa mig respekt och tro att jag inte kan bestämma själv om jag ska gifta mig med honom eller inte.

          Det är visst gulligt. Jag tycker det låter romantiskt.

            ?

            Och om föräldrarna säger nej då?

              Dock en mycket märklig gest…

                Hon och hennes föräldrar är ju inte libaneser och de bor alla i Sverige…

              Onödigt då.

            Det är SJUKT!
            Vad har de med saken att göra?

              Kan inte föräldrarna säga det till en privat då? De lär ju knappast säga det till pojkvännen om han ringer upp dem och frågar om giftermål?

              Om deras åsikt är viktig så måste man väl ändå vänta med att tacka ja till frieriet tills man konsulterat sina föräldrar, eller brukar föräldrarna skicka med ett underskrivet dokument som mannen kan visa upp i samband med frieriet?

              Men är inte det en kontinuerlig diskussion man i så fall har under förhållandets gång, om man har en god relation med sina föräldrar vill säga. Är det något som händer vid ett enda tillfälle med ett svar som är antingen ja eller nej, då skulle jag säga att det tyder på att något inte står riktigt rätt till…

                I en sund relation så pågår samtalet hela tiden, då behöver man inte ställa formella frågor.

                  Va? När sa jag att man inte ska ta en seriös diskussion? Det jag sagt är att gå och be om lov för att få gifta sig med någons dotter är en befängd gest att göra.

              Vuxna kvinnor kan ta egna beslut utan mamma och pappa.

                Råd och stöd kan man få direkt och personligen utan att partnern ”ber om lov”.

                Förstår inte varför? Är man inte självständig och kan stå på
                egna ben? ? En själv vet ju mest om ens eget kärleksliv, varför involvera föräldrar?

              Jag älskar mina föräldrar över allt annat i hela världen och bryr mig i högsta grad om deras åsikt. Men de kan ge MIG den åsikten när de vill under min pågående relation.

              Vill inte att min kille ska be om någon välsignelse hos mina föräldrar. Tycker inte det är ett dugg romantiskt, utan som tidigare ”talare” tycker jag det är rester från gamla traditioner där kvinnan var en ägodel som skulle ges bort. Och av samma anledning vill jag inte heller bli överlämnad i kyrkan. Kan allt gå själv, precis som i mitt övriga liv.

            ???

          I andra kulturer är det säkert helt normalt att fråga om man får ta över ansvaret för en tjej ifrån hennes pappa och familj, men jag förstår inte syftet i modern svensk kultur. Jag har dock förståelse för att Daniel frågade knugen om lov att få gifta sig med Victoria.

            Och kungen var tvungen att fråga regeringen i sin tur. I en parlamentarisk monarki är det folket som bestämmer vem tronföljaren får gifta sig med. ?

            Vet du varför han kallas knugen? Jo för att han har dyslexi och därför inte anses kunna skriva sitt eget ”namn” korrekt. Tänk på det nästa gång du tänker använda dig av detta öknamn och fundera på varför du vill håna en människa med svårigheter.

              Inte anses, han skrev ju så en gång (minst). Därför skämtet/smeknamnet finns.

                Så då är det okej att benämna honom knugen, för att han har bevisat att han själv skriver så – eller? Förklara gärna hur du tänker nu?
                Att skriva knugen är varken skämtsamt eller ett smeknamn, bara mobbing.

                  Det har jag inte sagt nåt om men jo, det är ett skämt, vad annars? Folk har skämtat om det lääänge.

                    Det gör ju inte det mer okej precis…

              Du menar stavmixer va?

          Tror du läste väldigt lite av min kommentar och svarade på dina egna känslor i stället 🙂

            Nejdå. Du tyckte det var gulligt att din kille gick till dina föräldrar innan ni gifte er för att få deras ”ja”, vilket han fick. Håller inte med om att det är ”gulligt” ?‍♀️

        Väldigt fint ❤️

      Haha aldrig hört någon i min närhet göra det. Inte ens mina föräldrar som är 70…

        Det är för att detta försvann i Sverige 1920: https://sv.wikipedia.org/wiki/Giftoman Känns inte riktigt som något som behöver återupplivas, ens som ”tradition”.

          Mina föräldrar är inte födda i Sverige.

            Bor ni i Sverige ska ni följa svensk lag och svenska traditioner, speciellt i sådana här viktiga frågor.

        Folk som är 70 är ju i de flesta fall mycket radikalare än de totalt hitte-på-traditionsbefängda 90-talisterna som tror det är ”respektfullt” att nia och ”romantiskt” att be om föräldrars tillstånd att gifta sig med deras dotter.
        VAKNA!

          Åh fy fan hatar att bli ni:ad. Typ det värsta jag vet. Blir bara irriterad.

          Ni:andet kan ju också ha med att göra att vi var tvungna till det i början på 90:talet.

          Det växte som ihop med oss. Lika mycket som att vi faktiskt kan skrivstil, kvarsittning och icke personlig integritet var en del av vår vardag.. Samt..

          Att vi kallade det för n’, gerboll. Och att de killar som var fega på gympan kallades bögar av gympaläraren..

          Men! Finns inga bilder/filmer från idiotåren i alla fall. Och ingen gps i telen, så man kunde fuska på orienteringen och säga att man gått vilse. Men man ist sitter på en bänk och käkar glass.
          Man var dum i huvudet. Men man var fri..

          //född’90

            Var man tvungen att nia i början av nittiotalet? Det har jag inget minne av.

              Jag kommer också ihåg detta, från när jag började arbeta… det var 1993… hade ett jobb med mycket kundkontakt och det var kutym att ”nia”…

            Du är född 90 och ”blev tvingad att nia”
            i början på 90-talet? Av vem? Dina föräldrar?
            Du-reformen inträffade sent 60-tal, jag gick i skolan på 80-90-talet – inget niande då..

      En i min släkt gjorde det. Berättade stolt att han först frågat om sin frus fars välsignelse. Höll på att spy. Samma när pappan ska överlämna. Känns som om folk inte förstår vad det betyder.

      Håller med om att det kändes väldigt gammaldags! Men tycker hon visat upp en väldigt tydlig bild av att hennes fästman är väldigt gammelmodig av sig.
      Vad hon berättar är han tex väldigt förtjust i antika möbler, samlar på särskilda objekt osv. Han hade ju bl.a. köpt en byrå eller liknande som var var värd 500k som dom hade haft ett tjafs om.
      Inte för att det måste höra ihop, utan mer bara em tanke att han verkar vara gammelmodig så det kanske inte är så konstigt att han gör sådana gammalmodiga saker.

        Hehe jo det hör ju faktiskt lite ihop det där med byrån och förlovningen. Hon skojade om att hon skulle få vänta extra länge på ringen efter som hon tvingat honom att sälja byrån snabbt för typ 40k. Sen fick de reda på att den var värd 500k när de kollade på i Bytt är bytt på TV4 ?

      Om en man frågade mina föräldrar hade jag sagt nej när han frågade mig. Och de hade nog också gjort det, bara pga frågan…

        Samma här, hade blivit tvärnej från mig om han gick till mina föräldrar. Jag frågade faktiskt vad min pappa hade sagt om en man bad honom om lov att få gifta sig med mig. Farsgubben tittade EXTREMT skeptiskt på mig och sen sa han ”Eh, ja jag hade väl sagt att han får fråga dig???” ❤️

          Jag hade sagt nej av ren princip om nån frågade angående min dotter! ?

            Haha gud vad sorglig du är , stackars dotter

              Nej? Jo, synd om henne för att hon träffar en idiot. Hon kan självklart gifta sig med idioten ändå, eftersom hon skulle va en fri kvinna som inte behöver sina föräldrars tillåtelse. ?

                Tycker du att det är rimligt att kalla någon för idiot p.g.a. det? Herregud, detta kommentarsfält är verkligen helt jävla hopplöst.

      Wow…

        Kan inte respektera sånt, sorry.

          Huh?

            Du missförstår.
            Kommer aldrig respektera gester för kvinnoförtryck. Just av respekt för kvinnor.

              Men vill du missförstå eller? Ingen här har påstått att hon är förtryckt. Det är att de använder sig sv kvinnoförminskande symbolhandlingar som folk reagerar på.

            Jag kan absolut respektera din kultur – dock inte om det finns delar som förminskar kvinnor. Aldrig. Det gör jag inte i min egen kultur heller. Det har verkligen inget med bristande självrespekt att göra, tvärtom!

          Inte högmodighet utan värnande om kvinnlig frihet. Är dessutom inte personen jag inte respekterar, utan handlingen.

          Vad är sånt ?

          Varför kan du inte respektera det? Påverkar det dig på något sätt?

      Jag tycker inte det är konstigt öht men det är kanske pga min religiösa uppväxt ??‍♀️

        Vilken religion?

          Laestadianism.

            Ah då förstår jag.

            Fast jag är också uppväxt i en leastadiansk familj och jag har aldrig hört att någon gör så ? bor där var det finns många kristna/leastadianer och är själv kristen.

              Jag har inte hört att någon gör så idag men bl.a. mina föräldrar gjorde på det sättet. Vi kanske inte tillhörde samma gren annars? ?

        Ja troligen…

      Kvinnorna i Afghanistan har precis blivit fråntagna sin frihet. Samtidigt som kvinnor Sverige ser till att gamla kvinnoförtryckande traditioner lever vidare…

        Många har fått studera och arbeta dessa år…

          Det är ingen som säger det? Men nu ser det lite mer annorlunda ut

          https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/Rr1BE2/afghanska-kvinnor-fruktar-for-sina-liv

          Men lyssna på vad de själva säger. Såklart har alla inte det bra och många saker är inte samma nivå som i Sverige t.ex.
          Men de har kunnat studera och arbeta, många har ju uttalar sig om
          att de förlorar friheter nu. Finns i alla nyheter, bara att läsa/lyssna/se.

      Jag tänker inte vara särskilt öppensinnad när det handlar om traditioner och praktiker som behandlar kvinnor och män olika, och antyder att en kvinna ska behandlas som någon som inte kan fatta sina egna beslut.

        Samtidigt i Sverige: kvinnor misshandlas och dödas. Så svenska kvinnor klarar inte alltid av att ha en man utan att det blir farligt för dem, och detta är alla medvetna om. Varför då inte involvera kvinnans familj när hon ska flytta ihop med en man?

          Men nu blandar du ihop ämnen hej vilt. Klart man kan involvera familjer i relationer utan att behöva föra vidare gamla kvinnoförtryckande symbolhandlingar.

            Jag säger inte vad DU ska tycka. Jag konstaterar bara att detta är något som kommer ur en tradition där kvinnor inte bestämmer över sin egen framtid och situation; en man frågar hennes föräldrar om lov att gifta sig men henne. Vill du tycka det är fint så varsågod, det har du all rätt att tycka och praktisera om du så vill. Men i det stora hela har detta inte varit något som gynnat kvinnor, det är bara ett faktum.

              Jag hittar inte på. Du får ha en annan åsikt, det är helt ok, vi behöver inte vara överens om vad som är kvinnoförtryck och inte. Jag baserar min uppfattning på vad som är en kvinnas självbestämmande, och detta kan omöjligen vara ett uttryck/symbol för det. Historiskt sett fick inte kvinnor bestämma vem de ville gifta sig med. Vi har kommit längre nu, vilket är bara bra.

                Anonym 22:02 Du vill gärna förklara förstår jag. Så gör det då, istället för att hacka ner på folk.

              Men du förstår ju verkligen inte? I slutändan är det förstås kvinnan som bestämmer huruvida hon SKA gifta sig med mannen. Inte föräldrarna. Hur kan det vara så svårt att fatta?

          Lägg skulden där den ska vara istället!

          ”Samtidigt i Sverige: män misshandlar och dödar kvinnor. Så svenska män klarar inte alltid av att ha en kvinna utan att bli farligt för dem, och detta är alla medvetna om. Varför då inte involvera mannens familj när han ska flytta ihop med en kvinna?”

        Lugn lite nu. Det är en symbolhandling vi pratar om, själva fenomenet. Som jag, och många med mig, anser vara en totalt onödig sak som bara för vidare en syn på kvinnor som inte är särskilt relevant i dagens samhälle. Att visa sympati för kvinnor som behandlas illa är precis vad jag gör. För det börjar i det lilla, i det vi inte tror betyder något, men det är precis där det börjar. I skämten, i kommentarerna, eller i symboler som dessa. Det är precis sådant vi måste stå upp för, för att stärka kvinnor.

          Men det där låter ju ännu värre. I det du beskriver så är det ju i princip arrangerade äktenskap. Och de vet vi ju hur de brukar gå med. Inte särskilt bra. Det bästa är väl om man får gifta sig med den man själv valt och är kär i. Eller??

          För övrigt vet jag mycket väl vad jag baserar min åsikt på, så du kan skippa din egen nedlåtande attityd.

          Och det där är ju inget att vilja bevara eller försvara?! Hur kan du inte se det? Låt folk gifta sig med den de vill och älskar, familjen har ingen rätt att lägga sig i. Väldigt nära hedersförtryck…

      ?
      Vi gillar inte tanken på att våra föräldrar skulle ha nåt att säga till om angående våra partners bara ??‍♀️

        Tror inte det är såna som skriver här du…

        Ingen hånar kvinnor här. Du får nog läsa lite mer noggrant.

          Va?? Dina resonemang haltar ganska rejält.

            Tror du missförstår. Man blir förbannad å deras vägnar.

              Nej du. Var har jag sagt att det ”stöttar kvinnoförtryck”? De använder sig av en symbol som i många kulturer (även Sverige för 100 år sedan) förminskar kvinnans val och självbestämmande och gör henne omyndig. Det är det jag tycker är förkastligt, för symboler är kraftfulla och jag förstår inte hur man kan vilja använda sig av dem. Ingenstans säger jag att HON är förtryckt. Du läser in saker jag inte säger. Man kan faktiskt diskutera en symbolhandlings betydelse utan att det behöver bli personligt.

      Men alltså det är ju NÄR MAN VET att båda vill gifta sig. Inte något killen tänker ut ensam. Det är en fin gest att familjen står bakom parets beslut och godkänner mannen.

        Men då kan man väl lika gärna gå till familjen tillsammans som par och be om deras välsignelse. Här handlar det ju om att mannen går till kvinnans föräldrar först.

        Töntigaste jag hört. Det känner man väl? Och om inte, tja man måste inte bry sig om vad familjerna tycker. Finns konstiga familjer som avskyr partners utan anledning.

        Varför går inte kvinnan till mannens familj och önskar samma välsignelse?

          ?

          Men det var ju när man visste att båda ville gifta sig? Mannens familjs välsignelse är inte lika viktig eller?

      Jag frågade min mans mamma om hans hand innan jag friade! Hon blev jätteglad. Klart att vi hade gift oss ändå även om hon sa nej men tyckte det var en fin gest!

        Mamas boy…

          Ja, kan nog lätt bli så när hans pappa misshandlade honom hela hans barndom.

            Huh? Har inget med saken att göra… Man kan växa upp med enbart mamma utan att bli en mamas boy… ?

              Som sagt, upphör aldrig att förvånas över vilka dryga människor det finns här. Och sedan den emojin på slutet. Fy fan…

      Men det gör väl inte saken bättre!? Vi ska vara glada att vi lever på en plats där ingen behöver fråga föräldrar om lov för giftermål.

        Men förstå att Sverige är inte det enda landet i världen. Gud så trångsynta svenskar är för andra kulturer.
        Man kan leva på andra sätt än det svenska och ändå ha det bra. Alla är inte lika.

          Är det att vara trångsynt att tycka att det är bra att man inte behöver tillstånd av föräldrar för att gifta sig? Läser du 21:02s kommentar så är detta verkligen inget bra i andra kulturer heller.

            Fast nu är det inte henne som individ vi diskuterar, utan grejen att fråga kvinnans föräldrar om lov.

              ?‍♀️

        Nja. Även om inte individen tycker så, så kan det vara en del av ett systematiskt förtryck ändå (dock i detta fallet en symbol av ett sådant förtryck/förminskande).

      Tur man bor i ett bättre land. Änn dessa med gammalmodig syn på kvinnan. Hemskt!!

      Men tack! Tänkte samma, min pappa hade bara sagt Hörru min tös vet bäst själv.

      Väldigt gammalmodigt och lite… obekvämt. Varför frågade han inte hennes mamma? Ska deras flickors pojkvänner komma till honom om 30 år och fråga samma?

      Min man frågade inte om lov, men han informerade min mamma (min pappa lever inte) om att han skulle fria ett par dagar innan han gjorde det. Både hon och jag tyckte det var en fin gest.

        Ok. Vad var syftet med det?

          vad var det du inte förstod ?

            Syftet kanske.

          Det är väl snälla nån inte förtryck ändå. Vad ”vad var syftet”? Ja, att informera kanske? Många informerar ju även partnens närmsta familj om den ska ordna en stor överraskningsfest på födelsedagen tex. Man kanske tycker att det är kul att förbereda de absolut närmsta och kanske få lite pepp/tips/dela spänningen lite innan? Varför skulle det vara konstigt?

            Det var ju bara en enkel fråga om vad som var syftet, det låg ingen värdering i den alls…

            Skulle bli sur om mina föräldrar vetat om frieriet innan mig.. Det är mellan två personer bara!

      Har man redan barn ihop så blir det larvigt även för en Libanes.

    någon som haft melasma/hyperpigmentering i ansiktet och vet en behandling som funkar? receptfria eller receptbelagda produkter, kemisk peeling, laser? finns det någon solskenshistoria? 🙂
    solskydd anväder jag redan men pigmenteringem kommer tillbaka varje sommar oavsett spf 50

      Såg ett tips ang detta! Dock i förebyggande syfte. Smörj in ett tjockt lager spf där du brukar få pigmenteringar och låt det suga in ordentligt i typ 20 minuter, smörj sen in resten av ansiktet.

      Jag har kört Microneedling och olika carboyxterapi (reserverat för stavning) samt kört NBE i omgångar. Använder Esse produkter rakt av. Det har blivit en markant skillnad för mig och jag hade rejält.

      Det går över efter något år. Spf 50 hjälper på sommaren.

      Eucerine har en antipigmentkräm. Jag kör dag + natt samt spot corrector. Börjar smörja när vårsolen börjar titta fram och smörjer ända till höstmörket. Kör spf tillsammans med detta på sommaren.

        Spf 50 i ansiktet dagligen och Eucerin spot corrector gör underverk!

      Dermaceutics produkter är dyrt men tar bort mer eller mindre alla fläckar.
      Har enbart använt deras produkter sen jag fick pigmenteringar och de är mer eller mindre borta. Foamer 15 som rengöring kvällstid och ett lager med mela cream.
      Dagtid trivita c-vitamin serum och k-Celtic som dagkräm.
      Solskydd 50 alltid vår/sommar samt hatt/keps i solen.

      Jag lider själv av detta och har gjort senaste 2 åren. Det började som en mustasch men efter denna sommar har jag även börjat få på kinderna och i pannan. Jag har testat väldigt många olika produkter som inte gett något resultat. Har även lasrat överläppen ett par gånger vilket tog bort en del av pigmenten men inte alls så mycket som jag hade hoppats på. Ska nu testa Retinol i kombination med aha-syra och c-vitamin från Paulas choice ett par månader och se vad det ger för resultat. Tanken är att jag ska göra en cosmelanbehandling nästa år under semestern dels för att man flagnar mycket men det är också en ganska dyr behandling. Sök på cosmelan på youtube så får du se väldigt fina resultat på melasma. Om du har 6000kr till övers så skulle jag rekommendera just det!

    Jag känner en sån enorm hopplöshet över det som sker i Afghanistan… Jag försöker göra det jag kan för att hjälpa (dvs hålla sig rätt informerad, upplyst över läget, och skänka pengar till organisationer på plats) men det känns så fruktansvärt att veta att det inte räcker till just nu. Kanske är det för att jag är högkänslig, det är inte första gången andras misär sköljt över mig, men detta har tagit det hela till en ny nivå på nåt sätt. Är det någon här som upplever likadant som kan komma med tips om tankesätt?

    Jag brukar kunna hantera känslorna hyffsat efter terapi för just HSP, men nu är det som att jag blivit knockad av uppgivenhet och sorg.Det är som att jag blir provocerad av tanken av att jag befinner mig här i Sverige och har det så oförskämt bra med fri tillgång till mat, tak över huvudet. Att mitt största problem idag är att smöret börjar ta slut hemma. Vart du föds är inget annat än ett rent lotteri och vi är så oerhört lyckosamma som lever där vi gör. Och ibland kan inte jag hantera den vetskapen, att just jag fick turen att födas med de förutsättningar jag fått, när det finns så många andra som inte gjorde det. Ni vet när vi hör om trafikolyckor, jordskalv och annat så hör man vissa i ens omgivning säga eller skriva att ’Jag var nyligen där, det kunde varit jag herregud!!’ För att fokuset ska hamna på just dig för ’det kunde hänt dig’.
    Och jag förundras över hur hur få som tänker sådär när det gäller situationer som det som sker i Afghanistan just nu. Det blir snarare tvärtom, vi mot dem. Men det kunde varit just VI, vi som förlorat allt vi byggt upp. Och det ska vi vara ödmjuka inför.
    Stackars, stackars människor?

      Vadå kunde varit vi.?? Nej går inte jämföra Sverige med länder som är kvar i mycket gamla seder och traditioner. Inte alls något gemensamt. Och tur är det.

        Men Lina menar ju bara att vi haft turen att bo här. Vi, du och/eller jag, kunde ju likväl ha fötts där och levt där just nu. Det handlar bara om perspektiv och tacksamhet.

      Nej det kunde absolut inte varit vi. Vi svenskar har det bra idag för att svenskar innan oss kämpat för att bygga upp Sverige. Det räcker med att prata med de gamla svenskarna som fortfarande lever så hade nästan ingen av dem varken varmvatten eller toalett hemma när de var barn. Sluta tro att Sverige är ett fantastiskt land av en slump och hylla de svenskar som byggt upp vårt välstånd och vår demokrati!

        Vi har också haft en jäkla TUR att vi inte har blivit invaderade och hamnat i kläm mellan olika stormakter i världen sedan en VÄLDIGT lång tid tillbaka. Att tro att det bara handlat om att bra människor har ”kämpat för att bygga upp Sverige” (som om människor i andra delar av världen inte har kämpat??) är sjukt naivt. Absolut ska vi vara tacksamma för det (inte bara vara tacksamma, också fortsätta kämpa så att det inte bryts ned av olika krafter, vilket det redan har gjort LÄNGE). Men vi ska inte tro att problem i andra delar av världen bara handlar om människorna just där.

      USA har fryst 10 miljarder USD i Afghanistan. Internationella valutafonden har stoppat allt bistånd. Det går inte att skicka pengar. TV4 startar en insamling.

      Jag är helt med dig Lina! Jag sa igår till en kompis att jag mår skit över det som händer där. Och mår skit över att jag bara kan trycka på en knapp så ”ser jag inte” det längre. Jag sitter här, trygg, under min värmefilt med lite godis och en film. Och internet, telefon och en mamma som svarar om jag ringer. Jag kan ta mig runt i min bil.

      Usch och samtidigt känner jag att jag inte kan läsa mer om det för jag mår dåligt av att läsa om hur jävligt dom har det. Och då får jag dåligt samvete över det och hur jäkla bra jag har det ?

      Jag förstår precis hur du känner. Mår ofta dåligt när sånt här händer i världen och jag sitter i min trygga lilla sfär som jag inte behövt kämpa för öht, hade bara tur nog att födas här.

    Nu ska Paow tydligen vidare till Istanbul för operation igen. Alltså wtf. Major issues

      Jag har funderat själv på att operera brösten, men är helt för rädd för risker och nojjig över allt möjligt, så har inte vågat, inte ens i Sverige med svensk läkare ? kan inte fatta att man vågar utomlands då det kan bli missförstånd pga språk och stora risker ??‍♀️

        Alltså nu är det ju ett beroende för henne, det är konstanta alterationer . Som en läskig hobby

      Herregud.

      Men guuud, insåg precis när jag läste din kommentar att jag drömde om Paow när jag tog en tupplur idag ? Why, liksom?! Jag drömde att hon var gravid ? Hur sjukt?!

    Bra kapitelböcker för 6 åringar? Köpte Roald Dahl med minnet av att jag älskade honom. Insåg att det var rätt mörkt. Jag gillade. Men min dotter är inte jag utan blir livrädd. Morfar prosten var dock uppskattat. Andra tips?

      Berättelsen om Narnia (dåligt tips om böckerna kan uppfattas som läskiga)

        Hon är rätt känslig. Mycket stora känslor och tankar om rätt och fel. Ängslig och rädd. Vi jobbar på det. Men man vill ju kanske inte förstärka med godnattsagan. Men Narnia är bra. Älskade också de böckerna.

          Älskar Roald Dahl! Men för yngre barn läser vi Böckerna om Nina av Emi Guner. Så roliga och mycket igenkänning. Och mkt välskrivna. Böckerna om Kerstin av Helena Hedlund är också fina och Dunne-serien av Rose Lagercrantz.

      Åh morfar Prosten ❤️ Min absoluta favorit som barn!

      Musse och Helium. De är sååå dåliga, typ Läckberg för barn, men barnen verkar gilla dem ? Sugen på att testa Det blåser på månen, jag älskade den, men vågar inte hoppas på för mycket… med tanke på Musse och Helium…

        Haha. Läckberg för barn. Med tanke på vad jag anser om hennes böcker så… kanske inte. Men om barn gillar det så kanske ändå värt. Människor verkar ju köpa läckbergs böcker med

          Bilderna är faktiskt fantastiska i Musse och Helium, och som ovan säger så ääälskar barnen dem. De är spännande och roliga (enligt barn ?). Har läst dem i flera klasser och endast enstaka elever har ogillat dem ?

            Eleverna i de klasser gillar dem också mycket! Vilket är konstigt, de är så larviga (även för att vara barnböcker alltså) och inte särskilt spännande eller välskrivna.

              I de klasser jag jobbar i ska det stå…

              Exakt, så larviga och dåligt skrivna ?‍♀️

              Haha ja, verkligen larviga men barn gillar ju ofta sådant ? Men sen är det ju mycket fantasi och underliga figurer också som jag tror de uppskattar! ?

        Tyvärr, så måste jag hålla med om att Musse och Helium verkar funka förträffligt på barnen. Gräsliga, enligt alla vuxna.

        Annars rekommenderar jag starkt böckerna om Hicke av Cresseda Cowell. Lasse Maja och Nelly Rapp är det ju meningen att de ska börja läsa själva så snart de kan men det finns ju så många att det skadar nog inte om du introducerar dem.

      Vi läser Lasse-Majas detektivbyrå just nu, mitt barn (också 6år) gillar även Dillstaligan och böckerna om Sommarskuggan

        Håller med!! De böckerna går hem hos 6-åringar

      När jag var liten älskade jag en bokserie från typ 60-talet som hette något i stil med Tant Stål, eller nåt.
      Fråga på biblioteket. Bibliotekarier har stenkoll på både gammal och ny litteratur och kan anpassa urval efter barnets intressen.

      Rymlingarna av Ulf Stark är fin. Böckerna om monstret Frank. Handbok för superhjältar (illustrerad som serie men kidsen älskar’t).

      Handbok för superhjältar? ?

      Åh, Roald Dahl gjorde min uppväxt ?

      Lotanga, Madarin och Dartanjang! ?

        Ja, så JÄVLA rolig!

      Handbok för superhjältar
      Jakten på Jack (spännande men inte för läskiga)
      Böckerna om Myran av Linn Gottfridsson (vardag, mycket känslor)
      Böckerna om Viggo av Lisa Bjärbo (liknar Myran lite)
      Familjen Knyckertz (tokroliga för både vuxna och barn)
      Böckerna om Frallan av Sara Ohlsson (humor, vardag och allvar)
      Ett rum till Lisen (vardagsberättelse om den första kärleken)
      Böckerna om Nina av Emi Gunér (vardagsberättelse om en väldigt egensinnig tjej)

      Alla böckerna är genomillustrerade i fyrfärg eller svartvitt, mycket bilder brukar uppskattas av en 6-åring.

      Viveca Lärn. Böckerna om Eddie och Mimmi gillade jag som barn.

      Stanley Buggels! Kanske är hon lite för liten dock?

      Jag har läst serien om Ninja Timmy för mina två i den åldern. De tyckte böckerna var spännande och det är jättefina illustrationer som de uppskattade mycket. Helt ok skrivna också.

      Ja Roald Dahl-böckerna är så bra men de innehåller också vissa meningar som jag bara inte kan med att läsa. Jag hoppar över ett par meningar och några ord här och var då! Jag (och min man) och 7-åringen har läst: SVJ, Matilda, Kalle och chokladfabriken, Jojjes ljuvliga medicin samt Häxorna. Vi kommer även läsa Min vän… och kanske nån mer.

      Nu läser vi Hugo och Josefin (första Maria Gripe-boken jag läser om nu som vuxen, åh) och även där censurerar jag litegrann 🙂 skulle det nån gång upptäckas av honom tänker jag att jag kan skylla på att jag var lite trött när jag läste 🙂 Jag längtar efter att läsa Tordyveln flyger i skymningen, Glasblåsarns barn och Agnes Cecilia för honom under det kommande året eller två beroende på hur tiden och livet rullar på 🙂 För att inte prata om Skuggan över stenbänken-serien. Morfar Prosten hade jag glömt nu som vuxen, tack för tipset!

      Andra tips på böcker vi har läst tillsammans och <3 (jag sedan 80-talet :D):
      Det susar i säven
      Tuddagalumpan
      Tuddagalumpan och önskesnäckan
      Det blåser på månen
      Muminböckerna, vi började med Trollkarlens hatt, sedan Kometen kommer, Farlig midsommar osv. (Dessa läser jag för vår 5-åring nu.)
      Jockes pappa
      Korken flyger
      Vems lilla mössa flyger
      Loranga Masarin och Dartanjang
      Alla vi barn i Bullerbyn, Saltkråkan och många andra av Astrid Lindgrens böcker
      Nalle Puh
      Alice i underlandet
      Pelle Svanslös
      Pelle Kanin
      Paddington

      Nyare böcker som:
      Sandvargen
      Kommisarie Gordon-böckerna
      Musse och Helium
      Ninja-Timmy
      Lasse-Majas detektivbyrå, där har han läst flera böcker själv också.

      Böcker vi kommer att läsa snart/senare:
      Narnia (jag längtar)
      Bröderna Lejonhjärta, Mio min Mio och Kalle Blomqvist-böckerna
      Den hemlighetsfulla trädgården
      Den lille prinsen
      Bilbo
      Lånarna
      Piplarssons
      Harry Potter
      Fem-böckerna eller åtminstone nån 🙂

      God läsning och kväll!

        ÄNTLIGEN nån som tipsade om Harry Potter!! Haha! Är så rädd att Harry Potter ska vara totalt ”ute” när min dotter blir lite äldre. Harry Potter var magi för mig! Fick första boken när jag var i 6-årsåldern och läser dom fortfarande ibland. Längtar efter att få visa dottern! Men känns inte som att några barn läser HP längre?

          Joo jättemånga barn läser HP, men det kanske inte är det första man tipsar om till en 6åring som är inte rädd av sig ?

            Så olika det kan vara. Jag var också lite sådär orolig när jag var liten, såsom TS beskriver. Jag blev betydligt mer fundersam och ”rädd” av Mio min Mio än av HP. Rohald Dhal tyckte jag också kunde kännas lite obehagligt/märkligt i den åldern. HP var bara mysigt och härligt haha.

    Jag ligger med massa killar hela tiden.. dom är obekanta, kollegor, kompisars kompisar osv. och vissa av dom VET jag tycker om mig mer än så och jag bryr mig inte att dom får falska förhoppningar. Jag är gullig mot dom som att det ska bli något mer men jag vill inget mer. Asså jag känner NOLL, jag får NOLL dåligt samvete. Vad är det för fel på mig??? Så jävla taskigt beteende och jag bryr mig inte. Jag har inte alltid varit såhär, har hållit på i ett och ett halvt år. Och jag kan inte sluta.

    Mitt senaste förhållande var SKIT, jag blev behandlad FRUKTANSVÄRT. Vet inte om det har något med saken att göra dock.

    Hjälp 🙁

      Kan det vara så att du blivit känslomässigt avtrubbad pga ditt senaste förhållande? Att du ”stänger av” dina känslor för att på något sätt skydda dig själv?

        Ja så är det nog definitivt. Jag tillåter inte mig själv känna, nästan aldrig. Förutom att jag blir otroligt nedstämd när jag spenderar tid själv med mina tankar. Så fort jag sysselsätter mig känns livet ok, så jag vet inte om sexet också är något form av sätt att distrahera mig från att känna efter hur jag verkligen mår.
        Tack snälla för att du svarade

          Det låter logiskt tycker jag. Sex kan också användas som ett självskadebeteende eller ett sätt att känna att man duger om man har dålig självkänsla.

          ?

      Verkligen inget illa menat nu men du låter självdestruktiv och behöver nog förmodligen professionellt stöd för att sortera lite. För i slutändan är det ändå en viss typ av självskadebeteende, låter det som i mina öron. Mitt tips är att inte lyssna så mycket på ”husmorstips” bland bloggkommentarer utan vänd dig till din vårdcentral. Det är det bästa tipset jag skulle kunna ge dig ? lycka till!

        Vet du vad, jag tar inte illa upp alls eftersom jag tänkt lite i samma banor. Beteendet känns destruktivt och jag uppskattar att du är ärlig om att du tolkar det som det också

        Sen tänkte jag bara höra här för att se om någon annan betett sig likadant men också för att innerst inne hoppas på att få kommentarer som din som säger åt mig att jag borde söka hjälp, för innerst inne vet jag att jag borde göra det

          Det finns jättebra stöd och hjälp att få. Det är du värd, och du kommer inte ångra att du vågade ta det steget. Lycka till och var rädd om dig ❤

      Var i nästan samma sits för några år sedan när jag var nybliven singel, låg med allt och alla hela tiden och brydde mig NOLL om männen.
      Kom fram till efter kanske 2 år att det egentligen var ett självskadebeteende pga en depression samt ångest som jag har haft väldigt länge och fick hjälp på vårdcentralen.
      Nu i efterhand inser jag hur otroligt självdestruktiv det var men jag ångrar mig inte, jag har fått livserfarenhet av det på något sätt.

      Mitt råd till dig är att söka professionell hjälp på en vårdcentral eller liknande, detta beteende kanske är ”roligt” I stunden men man tröttnar efter ett tag och blir ganska tom inombords.

      Och för att ge en positiv sak med det hela – man blir jävligt bra på att ligga ?

      Jag gör lite samma grej just nu, vill egentligen ha ett förhållande men ingen blir intresserad så har ”övat” på att inte få känslor för de jag ligger med. Just nu har jag fyra st jag kan höra av mig till och då får jag ligga ca 1-2 ggr i veckan. Bästa är efteråt när man får sova och vakna med nån. Vet att ingen av dem kommer leda till förhållande så letar vidare samtidigt.

        Hur lyckas du öva upp det?
        Vad tänker du? Vad gör du?

        Behöver tips!!!

          Det första var att inte sluta skriva med alla andra så fort man får upp intresset för en specifik, jag gjorde det hela tiden förut vilket gjorde att det kändes som att mer stod på spel än det faktiskt gjorde. Nu samlas de som vill ses igen på hög och de som inte vill glöms bort och jag lägger inte för mkt vikt vid något för tidigt.

          Sen av att ligga mycket blir man ganska bra på det, jag tänker inte längre att det är nåt märkvärdigt att nån ville ta det steget med mig. Han var sugen helt enkelt och vi råkade vara på samma plats. Ofta är det ganska ointressant, även om det också kan vara mysigt såklart. Jag ser också ganska kritiskt på personen, har den inte ett liv/personlighet som matchar det jag vill ha, kombinerat med svalt intresse, räknar jag ut den som ”något mer” direkt. Orkar inte jaga någon längre, då skriver jag bara till flera istället.

            Tack för att du tog dig tid att svara!
            Jag ska försöka resonera lite mer som du, det behöver jag!

      Daddy issues?

      Hej! Håller verkligen med flera andra att du skulle må mycket bättre av att söka hjälp så kör på det.
      Spekulerar lite nu men kan det vara att du ligger med andra utan känslor för att liksom behålla kontrollen. Eftersom du blev sårad / dåligt behandlad tidigare så ’skyddar’ du dig genom att ta makten liksom i dessa tillfälliga relationer. Alltså detta är delvis undermedvetet så klart. Oavsett om det är vad som pågår eller att det typ är självskadebeteende så kan du absolut få hjälp! Att du skriver att du är nedstämd dessutom pekar ännu mer på att det är det som behövs.
      Lycka till!

    Vad menade Julia frändfors med att delning av inlägget om den där killen som fått 900k i skadestånd var ett iq-test haha? Visst, det är ju alltid en viss typ av ”klientel” som delar sånt där men själva händelsen var ju ändå sann?

      ”Juridiken ääär så” bla bla bla. Men klart som fan man blir upprörd och vill ventilera!

        Ja men precis + att det var väl just att juridiken är fucked up som folk vill belysa?

    Familjelivsfråga men ett skrubbsår på ett barn som inte läkt på över en månad (på svanskotan, så inte ett ställe man stöter i ofta) är det nåt man borde noja över? Tycker att hon har väldigt mycket blåmärken också så får lite katastroftankar.

      Låter som något för en läkare. Ring.

      Det sägs ju att barn har ”bra läkkött”, så om ett sår inte läker på en månad så bör det kollas upp. Nu vet jag ju iofs inte hur gammal hon är men barn i tex förskoleålder brukar kunna ha ben (smalbenen) fulla med blåmärken. Men är det blåmärken över hela kroppen, på ställen som inte är vanliga att få blåmärken på? Kanske ska kollas upp❤️

      Det är samma för mig, har dåligt läkkött och kliar på alla sår. Om det skulle lugna dina katastroftankar!

      Mina barn är fulla av blåmärken, och bvc ser det som ett gott tecken för då är de aktiva! MEN de ska ju sitta på normala ställen som smalben, knän och underarmarna.
      Anledningen att det inte läker lär vara att kläderna skaver emot där bak och man sitter/ligger på såret.
      Ser såret fint ut annars? Om du inte testat så hade jag försökt ha en torr kompress på på dagarna för att minska skav och så sova utan kompress och kläder på natten för att lufta.

      Kanske svinkoppor? Hade det som barn och då ett skrubbsår på armbågen som aldrig läkte tills jag fick antibiotika. Fick såret genom att trilla på gymnastikgolvet, vilket är ett ställe med många personer, svett och blod och läkaren var övertygad om att jag blev smittad där.

      Läste i en facebookgrupp om bilbarnstolar att flera barn fått blåmärken på svanskotan av en viss modell, minns inte vilken. Kanske något som ”slitits” lite extra av en oergonomisk stol? Börjat som ett blåmärke typ?

    Får läkare bara dra in en medicin? Har ätit receptbelagd medicin kontinuerligt mot min endometrios i minst sju år och bortsett från att ingen tror på vad jag säger så slutade läkaren med min medicin. Jag har nu ingen medicin och kommer drabbas av vidriga biverkningar när en medicin kroppen har vant sig vid plötsligt dras in. Vem som helst kan läsa min läkemedelslista och se att jag inte ljuger. Får läkare behandla en hur de vill?

      Tror bara dom gör det om det är missbruk inkopplat? Vad är det för medicin?

        Har aldrig någonsin gjort det. Det enda han sade till mig var: Du har för krånglig smärtproblematik och du måste tänka på mig och min mottagning. Jag är viktigare.

          Nä alltså förlåt. Men ingen läkare skulle säga så utan att få sparken

            Jo eftersom läkaren har en privat mottagning.

          Fast äter du narkotikaklassad medicin på det viset i sju är är det ju ett missbruk. Du är garanterat beroende.

            Jag äter inte medicinen för skoj skull. Säger du så till människor med reumatism och andra sjukdomar som inte tål något annat också?

              Men har du alltså ätit cito varje dag i 7 år? ? jag misstror inte att du har ont men du har garanterat utvecklat ett beroende vid sidan av det. Din läkare borde aldrig ha skrivit ut det under så många år till att börja med och du borde få hjälp med nedtrappning.

                Ja ? jag vet att du tror på vad du säger och det är jag så tacksam för ❤️ men ingen har någonsin tagit mig på allvar under alla dessa år. ”Men det är ju bara lite mensvärk är väl ingen fara”.

                  *jag säger

                  Jag blir så arg när jag hör något, jag har själv sluppit såna smärtor men har en nära vän som har enda ❤️. Jag vet att det är utmattande men ge inte upp, sök vård utanför ditt län om du måste.

                    Jag ska försöka ❤️ jag fick min mens väldigt sent – var väl nitton år om jag minns rätt – men fick smärtor redan som femtonåring. Läraren fick köra hem mig från skolan för jag kunde inte stå på benen men ingen mens. Bara en uppblåst mage som har varit uppblåst sedan dess.

                      Varför går du inte till vårdcentralen och säger som det är? Du får bygga upp en kontakt inom antingen VC eller privat mottagning igen. Låter väll inte helt korrekt med en privat läkare som skrivit ut Citodon i flera år – och sen bara slutar göra det. Något har ju fått hen att sluta skriva ut det. Vänd dig till någon annan. Ja man får kämpa inom vården tyvärr. Jag har samma problem men inte samma sjukdom som dig.

                      För att vårdcentralen inte gör det. Har försökt innan. BS en läkare får inte bara sluta så och låtsas som ingenting. Ringde tex en annan läkare igår för att boka tid men de tog inte in mig pga att jag har för krånglig smärtproblematik. Så.

      Byt läkare!

      Men what?! Låter fan inte klokt. Vad är det för medicin?

        C i t o d o n – den enda medicinen som gör så jag kan leva någorlunda okej och sköta min vardag och arbete. Ska byta läkare men är både genomförkyld och helg så jag vet inte vad jag ska göra. Kan inte stå på benen.

          Gynakuten. Du får ju åka in. De testar dig för covid på plats isf

          Kan du inte ens gå helgen utan låter du som en typisk opiatmissbrukare.

            Ät själv medicin under en lång period som kroppen vänjer sig vid och se hur din kropp reagerar. Tragiskt att se hur folk behandlar andra här. Hen lider – inte du. Men det kanske kommer en dag för dig också.

            Men skämtar du? Du har ju ingen aning om hur ONT det gör och att INGET funkar Med den smärtan. Äter också den medicinen vid behov då jag har samma diagnos. Fyfan på er som dömmer. Man dör av smärta, kan ej stå, blir deprimerad och har noll noll ork till att göra saker som för andra är självklara. Att göra planer längre fram i tiden är omöjligt. Så snälla sitt inte och kalla folk för missbrukare om du inte själv känt den smärtan dagligen i år.

              ?❤️❤️❤️❤️❤️❤️

            Du har aldrig haft ordentlig smärta, det märks!

          Äter du det varje dag?

            Ja då jag har ständig värk. Under en månad är jag smärtfri två dagar.

              Fick du ingen möjlighet till utsättning? Jag kan förstå varför man inte bör äta cito*** på lång tid men du borde få hjälp med att trappa ner och erbjudas någonting annat.

                Nej inte över huvud taget. Har länge försökt få dem att remittera mig till en s m ä r t klinik så jag kan hjälp och få försöka med annan medicinering men nej.

                  Helt sjukt! Kan du inte skicka en egenremiss? Det gör du via 1177, jag har gjort den gång och fick kallelse sen.

                    Jag har ringt många s m ä r t kliniker här och får inte skriva egenremiss en läkare måste remittera dig. Försökte även få dem att ta in mig privat men det vill de inte för det är svindyrt.

                      Jag vet inte var du bor med i göteborg kan du skicka en egenremiss till smärtkliniken, kanske är värt att åka en bit? ?

                      Jag bor vid Johanneberg ungefär. Kan jag? ? För de jag har pratat med säger att man ska gå på smärtkliniken i två månader kanske och sedan – medicineringen som man får där – är något som den remitterande läkaren har över.

                      Du kan skicka en egenremiss till smärtcentrum på östra. Sök på den på 1177 och klicka på kliniken, välj sen ”egenremiss”. En egenremiss värderas lika högt som en från en läkare. Var noga när du skriver det och försök att vara så saklig som möjligt. Lyssna inte för mycket på vad de säger när man ringer dit, det beror på helt vem du pratar med och alla har inte koll. Jag har som sagt skickat en egenremiss (annan orsak än smärta) och jag har fått behandling. ❤️?

                      Du är en ängel ❤️❤️? jag vet inte om de hjälper gällande smärta av endometrios eller om de bara hjälper till med nerv – och muskelsmärta men ska försöka.

                      Jag lider verkligen med dig ❤️ Det ska inte vara ditt ansvar att lösa allt detta och lämnas med abstinens. När du kommit på fötter igen och fått rätt hjälp så överväg om du kan anmäla din läkare. Jag håller verkligen tummarna för dig och rekommenderar (om du inte redan har gjort det) att prata om detta med en närstående som du tror kommer att förstå och som kanske kan hjälpa dig med det praktiska kring allting.

                      Jag gick till sjukgymnasten för att få hjälp med min sneda kropp pga av smärtor av endon. Jag hade så fruktansvärt ont i rygg och ben att jag började gå konstigt. Och då berättade han att dom kan remittera till smärtklinik efter en utredning (man behövde uppfylla vissa kriterier)

      Låt mig gissa. Morfin?

      Beror på. Handlar det om narkotikaklassade så får dom. Hormonella behandlingar drar de väl bara in ifall det finns allvarliga risker för det?

      Drar de in smärtstillande så är det ju antagligen för att personen misstänks för att ha blivit beroende.

      Va med i en grupp för endo innan (har svår endo själv) och mååånga drog de in morfinet för, men de käkade ju det varje dag på ett ohälsosamt sätt.

        Har aldrig ätit det på ett ohälsosamt sätt. Av hormonella preparat blir jag självmordsbenägen och deprimerad och är allergisk mot många ämnen gällande medicin. Jag har testat mycket och jag äter som sagt inte medicinen för skoj skull. Och alla läkare borde inse hur farligt det är med att sluta tvärt. Hade slutat för längesedan om jag hade fått rätt hjälp men alla struntar i mig så är inte så jävla lätt.

          Vad är rätt hjälp då?

            Remittering till en specialist. Inte bli skrattad åt och hånad. Det är inte läkaren som har ständig värk och springer på toaletten mer eller mindre en hel månad och ligger och vrider sig i plågor och kräks under ägglossning.

              Säger också gynakuten (för snart får du säkert abstinens och behöver få hjälp med medicin). De kan ju remittera dig vid behov, annars kan du göra en egenremiss till gyn.

                Jag vet men jag bor säkert inte där gynakuten ligger. Och där om något blir jag ju sedd som missbrukare om jag kommer dit för medicinens skull.

                  Jag menar mer att de kan ge dig något annat läkemedel på sjukhuset, för att lindra både abstinens och smärta. Inte för att få nytt recept på cito. I vilken region i landet bor du?

                    Värdelösa Göteborg.

                      Gynakuten ligger på Sahlgrenska. Kan Carlanderska vara ett alternativ sen? De utför ju även operationer

                    Jag kontaktade Carlanderska innan sommaren och de visade ganska lågt intresse över att ta dit mig. Vi får väl se efter sommaren sade dem bara när jag talade om hur dåligt jag mår. Så funderar på om jag ska gå till en allmänläkare istället som får remittera mig.

                      Ja gör det! Ring vc på måndag (det är jag som skrev det hårda men menar bara väl ❤️) och få tid till allmänläkare som får hjälpa dig med remiss!??

            Ändå en sjuk fråga att ställa? Det är väl ändå inte patienten som ska veta vad som är rätt hjälp?!

              Tyvärr är det så ofta med endometrios-patienter. Vi vet själva mer än läkarna ?

                Eller hur. Sjukt tragiskt!

          Antar att du är samma som skrivit innan. Fortsätt byta läkare, åk in på gynakuten när du mår så dåligt så de ”ser” dig. Det är ju hårt att säga, men syns man inte så kommer ingen läkare o knackar på dörren.

          Jag mår exakt lika dåligt på hormonella mediciner, och har nu fått ”ok” att inte ta. De hjälper mig med smärtlindring vid behov, jag tar morfin väldigt sällan för jag får ondare i kroppen av det, antagligen är det kroppens sätt att säga ”ge mig mer”.

          Byt läkare, läs på om socialstyrelsens nationella riktlinjer så vet du vad du kan kräva. Du har rätt till second opinion, be om remiss till endometriosteam i din region, där får man hjälp av ultraljudsspecialist, psykolog, sjukgymnast/sexolog och gynekolog. De kartlägger dig och i samråd med din läkare kan du få bra hjälp. Du kanske behöver åka till smärtrehab.

          Tråkigt att säga, men mär det känns som ”alla struntar i dig” så måste du stå upp för dig själv, för ingen annan kommer göra det. Jag vet det låter hårt, men menar det med all välmening. Ingen läkare eller barnmorska kommer att knacka på dörren och erbjuda hjälp. Man måste ta tag i det själv. Det suger! Men det är så det är. Var bor du? På måndag ringer du nån klinik och byter läkare, googla eller fråga i nån endo-grupp om en bra läkare där du bor. Boka tid till hen. Be (kräv) remiss till endoteam.

          Ta hand om dig!

            Jag förstår och allt du säger är sant ❤️ jag försöker stå upp för mig själv men blir så ledsen och nedstämd när de alltid behandlar mig såhär. När jag sade till läkaren senast om att jag behöver nytt recept i väntan på att komma till min nya läkare så skällde han ut mig och slängde på luren. Kry finns men de hjälper nog inte till med sådant även om de borde kunna göra det en gång – och min vårdcentral struntar totalt i mig. Jag bor i Göteborg och vården här är under all kritik. Jag ska ringa på måndag men är också genomförkyld så kommer ju ingenstans.

              Bra ❤️ för jag menar bara väl. Tro mig, jag har varit i din sits, men kämpade och ger mig aldrig längre. Insett att ingen gör jobbet åt mig, tyvärr. (Har dock mens nu och är rätt snurrig pga morfin så sorry om nåt låter rörigt eller är felstavat osv).

              Skit i Kry, de kostar bara den fysiska vården mer och de kan inte göra något ändå. De får inte skriva ut narkotikaklassat recept heller, även om man kan bevisa endometrios. Plus det är ingen bra lösning långsiktigt.

              Byt vårdcentral. Googla fram en bra, och byt – det gör du själv inne på 1177. Sen ringer du dit och bokar en tid till läkare, be om en kvinnlig om det känns tryggare. Förbered dig så mkt det går, skriv ner allt – mensstart, hur du mått, bemötande, vad som hjälpt – aaallt för att ge din nya läkare så mkt kött på benen det bara går.

              Du kan åka in akut nu om du har så ont till gynakuten. Ring dom, förbered dom att du är förkyld så testar dom dig innan du kommer in helt. Då anpassar de vården efter det, även om man har covid så har man rätt att få hjälp. Det är bara det att du isf får sitta evakuerad typ.

              Gör nu detta på måndag, dra inte ut på det. Jag känner så med dig, och önskar jag kunde göra mer. Men det får du tyvärr göra själv. Du fixar det! Alla läkare är inte korkade. Dock har jag själv upplevt att privata är värre än vanlig vc/sjukhus. Så googla fram en bra vc nära, byt själv på 1177’och boka tid till läkare på måndag ❤️

                Du gör mer än du tror ❤️ Kunna prata med dig betyder allt och bara vetskapen om att någon jag inte ens känner hjälper mig och vill lyssna gör mig så berörd ❤️ för mig känns det som vårdcentraler vägrar göra någonting. Problemet hade varit löst om jag hade fått en remiss från dem men det går inte eftersom de inte kan – eller snarare vill inte – ta över medicinen sedan. Hittade Lotusläkarna i Kungsbacka och de verkar fina så kanske kan ringa dit på måndag. Vet bara inte hur jag ska klara av abstinensen det är hemskt. Jobbar hemma men den paniken och skräcken jag får gör mig så ledsen.

                  Vad bra ❤️ Det är det viktigaste! Du är inte ensam, även om det känns så. Jag känner inte till Gbg alls, bor i Skåne själv. Men jag tänker att som någon skrev däruppe så kan man göra egenremiss. Tänker att du får ringa och säga som det är – du behöver hjälp pga abstinensen och att du är rädd för vad den kan göra. Säg att du MÅSTE få komma in och få hjälp. Förhoppningsvis är där en läkare du känner förtroende för.

                  Abstinensen kanske du får komma över med.. Usch ja, sysselsätta dig? Pussel? Promenader? Ring 1177 och hör med dom, de har ju rådgivning ??

                  Hur gammal är du? ❤️

                    Ja det kanske jag kan säga ❤️ om jag ändå bodde i Skåne ändå. Vården känns så mycket bättre där. Jag är 33 ❤️ Borde ändå kunna be Kry EN jävla gång hur svårt ska det vara.

                      Ah okej! Tänkte ifall du va superung, ifall du behövde mer hjälp av en vuxen. Är själv 32 ?

                      Du kan ju be dom, men de lär inte skriva ut nåt tror jag ❤️

                      Du är fantastisk ❤️❤️

                  Jag vet inte om det är sant, en enligt Flashback så hjälper Immodium mot opiatabstinens. (Alltså i små mängder, ta inte mycket)

      Gå till patientnämnden och Ivo. Bara du vet hur ont du har. Stå på dej och kram. ?

        Alltså du är ju opioid-beroende! Du skriver ju här då och då. Det är verkligen inte bra. Du och vården får komma på nån annan lösning. Har nån annan här så här svåra symptom? Tror du har cold turkey

          Klart kroppen vänjer sig vid en medicin. Hen äter ju inte den för skoj skull fortfarande. Så läs vad som står.

            Men man kan ju inte inta morfin dagligen ett helt liv?

              Det är det många som gör när inget annat funkar. Vården är ansvariga att hjälpa men de hjälper inte alls. Inte hens fel.

              Har själv en släkting med kronisk sjukdom som äter det dagligen då det är det enda som hjälper. Gjort så i 25 år. Så döm inte folk.

              Endometrios är en kronisk sjukdom, det kan sätta sig på fel ställen så att man får en fruktansvärd smärtproblematik. Och att gå under lång tid med smärtor är inte bra. Och att hon inte fått hjälp av vården är sjukt, dock (som jag påpekat många ggr, även igår) så måste man kämpa själv. Räcker det inte – kämpa ännu mer. Ingen annan gör det åt en, så är det. Och det säger jag inte för att vara elak, utan för att peppa henne. Ingen läkare kommer knacka på dörren tyvärr, man får slå sig fram för att hitta en duktig läkare.

                Du behöver inte försvara mig för människor som inte förstår och är lika imbecilla som läkare men jag är glad att jag har dig ❤️ ska kämpa på måndag ❤️

    Vad har hänt med exonph?

      Hon har inaktiverat sitt vanliga konto och använder backupkontot nu.
      Eller det kanske inte är det du menar??

        Varför har hon gjort det?

          Hon söker väl uppmärksamhet. Tycker det nya kontot (realitysve någonting) är roligare, dvs. tjejen som Nessa hotade att lägga ut videon på ? nej men, det är utan massa promotande av avdankade D-kändisar.

    Vad har hänt med Gabriella joss? Hon skulle ju på ultraljud för några veckor. Har hon uppdaterat om hur det gick eller är det därför hon är frånvarande?

      Nej, men hon har ju postat inlägg från diverse hotell och jag har sett henne på olika ställen i Umeå så tror hon lever iaf ?

      Jag har kikat in med jämna mellanrum men hon har inte nämnt det sedan dess.

    Nyfiken på vad andra socionomer härinne jobbar som och vad ni tjänar? Även nyfiken på om ni är nöjda.

    Jag kan börja; biståndshandläggare inom äldreomsorg. 6 års erfarenhet 31000 i lön (inte nöjd) ?

      Socialsekreterare på barn och unga. 43 k. 10 års erfarenhet.
      Nöjd men svårt att utveckla lönen ytterligare utan att gå upp i arbetsledande roll och det är jag osugen på då jag vill arbeta klientnära.

        Härligt att du trivs med jobbet och är nöjd med lönen. Känns som man når en platå i lön så länge man jobbar klientnära vilket är synd.

      Socialsekreterare på mottaget för barn/familj. 7 års erfarenhet och 42.000 kr i lön. Jag är nöjd.

        Förstår att du är nöjd med lönen, särskilt om trivs med jobbet! ?

      Tidigare enhetschef inom lss 44.000kr efter 6 år. Nu socialsekreterare inom försörjningsstöd och gick in på 37.000 (noll år i det yrket).

        Är du nöjd med bytet? 🙂 Får man fråga hur det kommer sig att du gick över från chef till handläggare?

          Jag är jättenöjd med bytet, ser det som ett ”stopp” under några år för att landa i ett helt annat och betydligt lugnare arbete. Som enhetschef sysslade jag tillslut enbart med ”försämringar av allt”, dra ner på personal, ändra/dra ner på schematider, spara pengar, inte skicka medarbetare på utbildningar som kostar pengar… En till stor del var rekrytering av ny personal och att då lyckas hitta kompetent personal kändes nästan hopplöst. Mycket inbeordningar av befintlig personal, känslan av att köra slut på folk samtidigt som jag själv arbetade mycket övertid ihop med min administratör.. Är alldeles för känslig som person för att orka hålla på så och pengarna var aldrig drivkraften utan ville ”hjälpa folk att få det bättre”.

            Då förstår jag verkligen att du gått över till handläggning. Tur att det (för det mesta) finns ganska stora möjligheter att få jobb som socionom. Lön är ju verkligen sekundärt om man inte trivs och mår bra.

      Biståndshandläggare inom äldreomsorgen. 28000kr i månaden. Är fortfarande studerande och går in på min tredje termin nu

        Vad tycker du om jobbet hittills? Något du kan tänka dig efter studierna? 🙂

      Biståndshandläggare inom äldreomsorgen. 5 års erfarenhet 35 000kr.

      Civil utredare på polisen, 33500kr. Arbetat som socionom i 3 år.

        Får man fråga om du läst någon påbyggnad och hur du trivs med jobbet? 🙂

    Tips på att komma igång med träningen? Har Friskis kort sen ett par år tillbaka men kommer aldrig riktigt in i det. Tycker inte det är kul med nån sorts träning men jag blir bara fetare och stelare och mår sämre för varje dag som går så jag känner att jag måste. Vad är minst outhärdligt på Friskis?

      Skriv in i din kalender 3 träningspass i veckan i 3 månader framöver. Jag tycker de är lättare att gå o träna om man planerat in de en bra tid innan.
      Planera in typ cardio den dagen, styrka ben den dagen, styrka överkropp osv osv

        Nä tror det blir för mkt. Börja med ett fast pass, sen lägg till o testa nya grejer. Promenader, gym. Ta inte ut dig för hårt direkt

          Nä jag vet, men vissa pass är väldigt tuffa. Råkade boka in mig på power hour efter 6 mån uppehåll, det var INTE kul. Fick inflammation i ena knät.

        Jag håller med om det med att boka in! För mig har det funkat allra bäst med träningen när jag haft friskiskort och bokat in pass där, för då blir det liksom att man drar sig dit när man har det inbokat. Plus att jag tycker om väldigt många pass där, ofta bra ledare och bra stämning (tränat i tre olika städer)

          Tack ja det är nog ett bra sätt! Men vilka pass gillar du? Och i vilken kombination?

            Jag gillar det mesta och kör lite olika, mest beroende på vilka tider passen går. Men om jag kör tre pass på en vecka så brukar jag köra nåt spinningpass, något yogapass och sedan nåt lite mer rörligt, kan vara vad som helst (allt från typ gympa till body pump). Försöker variera litegrann och då har jag inte tröttnat ?

      Fast blir du fetare och fetare måste du ändra maten. Träning är bra men kosten är viktigare för vikten.

        Jo det fattar jag, det var ett förstärkningsknep

      Jag gillar spinning!

      Har ju inte med friskis att göra men har du testat Sofias hemmagympa på svt? Som en start för att komma igång?

      Jag kör nu en till två gånger i veckan med kompisar som kör på sitt vardagsrum och så har vi Messenger igång. Har förstått att för mig så krävs det att ngn annan är med eller har samma upplägg för att det ska bli av och för att jag ska fortsätta.

        Jag tränar också framför tv’n med Sofia! Visst är hon helt peppig och bra ?

      Riv ditt gymkort och hitta en träningsform du faktiskt tycker är SVINKUL och ser fram emot varje gång! Jag cyklar mountainbike och klättrar. Har tidigare spelat korpen-fotboll och simmat. Finns ju hur många sporter och aktiviteter som helst! Padel, löpning, korpen-hockey, tennis, you name it.

      För mig har cyklingen och klättringen dessutom blivit något jag gör ihop med partner och kompisar så det är liksom ett sätt att umgås. Vilket gör att vips har jag tränat 3-4 dagar i veckan utan att ens reflektera över det, för jag har ju bara haft roligt 🙂 Kroppen mår bra, hjärnan mår bra, jag längtar tills nästa pass och hamnar aldrig i svackor där jag tappar träningen eller behöver tvinga mig själv till ett gym.

      Alla som säger att man måste motivera/tvinga/schemalägga sig på gymmet har fel. Hitta istället dina sporter som du tycker är kul PÅ RIKTIGT istället och du har en god grund för en långsiktig, hälsosam och jävligt rolig livsstil!

    Vad är grejen med Gabjoss nuförtiden? Fattar 0, tycker hon är sjuk okänslig mot sina barn o låter en främling flytta in efter endast 2 månader? Och nu är hon gravid, efter att ha varit ihop i endast 4 månader?
    Jag gillade henne förut men tycker att hon är alldeles för oansvarig just nu.

      Ja, det verkar vara tvära kast där. Det jag reagerade på var att hon berättade SÅ tidigt för sina barn att hon var gravid och så blev barnen superengagerade i att de skulle få ett syskon. Jag hade avvaktat lite, de hade inte ens varit på ett tidigt ultraljud än då. Även om hon mår illa och är väldigt trött måste man ju inte berätta GENAST för barnen.

      Obs fattar att alla tycker och tänker olika i frågan. Men det var en grej som jag reagerade på.

        Fast har hört om andra där det äldre barnet trott att deras mamma är sjuk och ska dö när de mår så illa och inte berättat om bebisen. Verkar väldigt osunt det med.

          Fast det låter ju som ett separat issue att jobba på med barnen. Trött och illamående kan ju alla bli, utan att man ska dö. Reagerar barnet så starkt är nog knappast lösningen att säga att man är gravid utan att jobba med det faktiska problemet istället.

      Hon har blivit WT. ?

        Inväntar hals och/eller ansiktstatuering

    ENKÖPING! Ska flytta dit, barnfamilj. Hur är staden? Var vill vi bo? Var vill vi INTE bo? Har googlat mig till att Fanna/Bergvreten är bra och att Rombergsgatan/Lillsidan inte är bra, stämmer det? Hur är Munksundet, Enögla och Korsängen? Andra tips? Önskemål: lugnt, många barnfamiljer, max 3 km från stationen. TACK <3

    Hur gör lesbiska par med amning av bebis? Kan båda amma eller är det flaska för att det ska bli ”jämlikt”? Nyfiken bara om någon vill svara ?

      Jag gissar att lesbiska par gör olika från par till par.

      Hur skulle båda kunna amma?

        Man kan tydligen pumpa igång egen produktion.

          Måste vara otroligt ovanligt.

          Nä det alternativet att båda ammar är väl kanske ovanligt. Jag menade snarare att man gör olika kring om den som burit barnet ammar eller om man flaskmatar barnet. Precis som heteropar gör olika.
          Har vänner som ammat och vänner som flaskmatat (hetero alltså), har inte uppfattat att det varit en jämlikhetsgrej med flaskmatning så varför skulle det vara det hos lesbiska?
          För något par kanske det är superviktigt att man gör 50/50 från början men får många är det nog inte det. Och den som inte är nyförlöst kanske kan tänka sig att dammsuga och storhandla medan den nyförlösta sitter och ammar liksom.

      Förmodligen som ett heteropar? Den som bär ammar om hon vill/kan. Den andra får vänta tills det funkar med flaska

      Det är väl bara kvinnor som nyligen varit gravid som producerar bröstmjölk? Eller? Är inte lesbisk och har aldrig varit gravid, så jag är inte hu dra procent, haha

      Det kan gå att få igång mjölkproduktion hos kvinnan som ej burit barnet genom att använda bröstpump. Men vad jag har förstått är det ovanligt.

      Jag känner visserligen bara två lesbiska par med barn, men ingen av dem ser matning av ett spädbarn som något att göra en jämlikhetsfråga av. Funkar amningen så ammar den mamma som fött barnet, funkar det inte så matar båda med flaska, men den mamma som inte fött barnet brukar ju ofta gå tillbaka på jobb precis som pappor och då blir ändå huvudansvaret på den mamma som är hemma.

      Hur ska den som inte varit gravid producera mjölk….?

      Bara egna spekulationer men låter orimligt att båda skulle amma då det krävs att bebisen ligger vid bröstet nästan dygnet runt första veckorna för att få igång en produktion. Ska bebisen hatta mellan två olika mammor krävs det antagligen att båda pumpar mellan varven också.

      Nej men snälla vad är det för låg nivå här? Hur kan detta vara en fråga? Hur skulle nån som inte varit gravid amma?

        Varför ska du göra sig lustig över det? Finns många lesbiska som pumpar igång produktionen (inte alltid det går dock) så att båda ska kunna amma.

          Aldrig hört talas om, tror inte det är så vanligt.
          Verkar sjukt opraktiskt också. Den som inte är föräldraledig ska gå runt med fulla bröst på jobbet och behöva pumpa ur, helt i onödan?

    Hjälp! Jag har varit på jobbintervju och har nu gått vidare i rekryteringen. Jag är förstås superglad men nu ska jag göra ett logiskt test. Ni som gjort ett sådant test i samband med att ni sökt jobb, berätta allt! Jag är så rädd att framstå som totalt ointelligent om jag får många fel/inte hinner svara på frågorna då det är ett tidsbegränsat test. Tester sker online och är sånt klassiskt skit med figurer osv. Ni ser ju, vet inte ens vad sådana test heter… ?

      Åh, älskar såna tester. Det kommer gå hur bra som helst säkert, öva på tex menas provtest (både den svenska, norska och danska), finns på respektive hemsida. Så blir du lite lite varm i kläderna ?

        Haha! Önskar du kunde göra det åt mig i sånt fall ?. Tack för tips! Jag har gjort några test på nätet, några gick skit och några gick bra. Jag får öva lite till ?

          Ja öva öva!! Jobbet är ditt ?

            Tack för pepp!! ❤️

      Googla typ ”iq-test logik” så får du några att öva på, det är kul!

      Är det på klarna? Isåfall får du göra ett test igen på plats.. om du klarar första

        Nej det var något annat test. Endast ett på nätet!

      Haha, min sambo gjorde mitt test åt mig eftersom han tycker det är så kul, och jag suger på det!! Fick jobbet och kan ärligt säga att jag verkligen inte fattar vad det testet skulle tillföra i rekryteringsprocessen.

        Haha! ? Nej jag vet inte heller. Jag förstår att de vill se att man har en form av logiskt tänkande, men kom igen… Det finns noll i det här testet som är relaterat till jobbet jag sökt. Såvida de inte fört mig helt bakom ljuset gällande arbetsuppgifterna? ?

        Vad fick du för feedback efter testet? Vad var motiveringen från rekryteraren/anställande chef till testet gällande ditt jobb Mellis?

      Jag gjorde ett sånt, det var lätt i början men sen blev det snabbt assvårt och jag fattade ingenting. Men jag fick jobbet. Tror testerna är till för att sålla ut folk som får typ alla fel.

        Grattis till jobbet! ?
        Okej då sållas nog jag bort ??.

      Väldigt sent svar men hoppas du ser det, sök logiktest/iq-test på youtube så får du se filmer om hur man ska tänka. myyyycket lättare när du förstår vad det är du ska leta efter för de är verkligen logiska (många av dem).

      Lycka till!

        Supertack! Jag kollade igår på youtube på förklaringar till sådana tester, men jag ska kika lite mer :D.

    Någon här som har ADD? Hur påverkar det er? Vilka svårigheter har ni? Vad har ni för ev jobb? Min psykolog som jag går till för problem med ångest och depp tycker jag ska gå vidare med ADHD/ADD utredning men jag tvekar. Flera saker passar in men många gör det inte alls.. har förstått att det kan vara individuellt med hur ADD yttrar sig och att det kan vara svårare att upptäcka hos kvinnor därav min fråga

      Jag ska utredas för ADD i höst. För mig är det dock rätt uppenbart och skulle bli förvånad om jag inte har ADD. (Har massa annat också men vill inte skriva hela min historia här). Enda anledningen till varför jag vill ha det svart på vitt är för att jag vill ha hjälpmedel (exempelvis coach, terapi) och medicin som faktiskt fungerar. Dock har jag börjat hålla det mer och mer för mig själv. Är lönlöst att diskutera med människor som inte lider av vissa typer av ”förändringar” och andra saker typ smärtor, migrän osv. Vet inte hur många gånger jag hört ”men herreguuuuuuud du måste ju klara dig utan medicin” eller ”men herreguuuuuuuuud det är bara att gööööööra (typ gå upp samma tid varje dag) Är så förvånad över människors totala brist på att sätta sig in i andra människors sits.

        Jag är kvinna (35 år)

    Jag har precis avslutat min första vecka på min dröm utbildning/ skola och har sett fram emot varje morgondag ❤️

    Känns dock som om huvudet bränns av alla intryck osv haha . vad är era bästa tips under studie-tiden?

      Hitta några kompisar som gillar att studera.

      Gör plugget kul och effektivt inlärningsmässigt. T.ex. gillar jag att rita och spenderade tentaveckorna med att sammanfatta allt i riktigt färgglada, cartooniga mindmaps som jag såg framför mig sen i tentasalen 🙂 (och som mina närmaste kompisar också fick kopior på såklart, även om det mesta nog fastnar främst för den som själv sitter och målar och pillerillar haha)

    Nån som vet vad det kostar att bygga uterum?

      Hur långt är ett snöre? ?

      Vi har byggt vårt i sommar – stommar, glas och tak gick på ca 50k för ett 20 kvm stort rum på befintlig altan i anslutning till huset. Gjorde allt arbete själva

      15 kvadrat på gjuten betongplatta, värmegolv, vinterglas, isolerat tak. Anställde snickare som utförde jobbet. Runt 500k allt som allt.

    Jag blir så rastlös på kvällarna. Jag har jobbat, tränat, lagat mat, spelat spel, tagit en promenad, fixat hemma osv. Men vad gör jag nu fram tills läggdags? Sitter still och glor? Är egentligen lite för trött för att göra något ”vettigt”, men för rastlös att göra inget…

      Det är det man har netflix till…

        Jag har Netflix, men inte ron att titta på något, sitta still och typ…fokusera.

          Jag är likadan. Stickar, målar eller löser korsord medan något är på teven.

      Du kan få åka och handla åt mig om du vill? ?

        Haha, absolut. Jag bor 50 meter från Ica, vad vill du ha? 😛

          Toalettpapper, Loka OCH Ramlösa, nåt gott. Ehm.. Hmm nån frukt vore nice med! ?

            Jag fixar. Mejlar det till dig sen!

              Väntar än ??

              Nä skoja. Körde själv ?

      Meditera/avslappningsyoga eller ngt sånt kanske?

        Bra idé! Men kan jag göra det hela kvällen, eller är det mest för att bli av med rastlösheten kanske?

      Korsord! Min nya drog, trodde jag skulle bli rastlös men löste en halv tidning på en helg och lär nog lösa klart andra halvan denna helgen.?

      Hur får man så mycket gjort? Hur orkar man? Var kommer energin ifrån? Hur tar man tag i saker?

      Är så avis!? Inne i en bajsperiod (ADD så ork, komma igång, härda ut osv är aldrig lätt men när rutinerna funkar så går livet typ lite halvt ihop. Men faller man ur det är de kört för min del så värre än vanligt nu) så typ ingenting blir gjort. Har tvättat idag och, ja det var allt ?

        Haha, jag utreds faktiskt för adhd och bipolär sjukdom just nu för att jag i perioder har så jävla mycket energi och inte kan varva ner. Jag måste vara på gång och på språng hela tiden, ständigt rastlös, måste alltid göra något vettigt och produktivt. Såatte…jag vet inte ¯\_(ツ)_/¯

      Svar på din fråga också ?

      Jag gillar att lösa sudoku och lyssna på ljudbok samtidigt. Timmarna flyger förbi när jag väl kommer in i det, får både använda handen för att skriva, tänka och lyssna så kan inte snöa in i trista tankar och rastlösheten försvinner 🙂
      Ha en serie man kollat på mycket i bakgrunden funkar också, eller podd såklart.

        Same! Lyssnar på podd/ljudbok och spelar spel på mobilen samtidigt, bästa egentiden och får utlopp för pilliga fingrar så jag orkar sitta still och lyssna samtidigt

      Är det inte ångest då? Känner du dig uppskruvad liksom? Känner igen det där från ångestperioder, går inte att sitta still och känns som man behöver hålla på med något hela tiden, ständigt vara i rörelse.

    Någon som följer Hanna teorin på instagram?! Följer då jag själv är i IVF process vilket hennes konto handlar om, men blir på något sätt sjukt irriterad på henne (förlåt!!). Verkar inte ha något jobb, känner efter så himla mkt, unnar sig massa gott/skräpmat typ hela tiden ”för det är jag värd” trots att hon är magopererad pga tidigare övervikt, och verkar mest sitta o kolla serier/Youtube om dagarna.

      Lägg av. Hon har förlorat ett barn, och sen kämpat för att bli gravid igen och misslyckats gång på gång. Du om någon borde väl veta hur det tär? Alla är olika och alla hanterar kriser i livet olika. Sluta följ henne om du stör dig.

      Sjukt konstigt av dig! Det är ju hennes liv. Det friska här är väl att du bara slutar följa henne.

      Jag följer henne och har lite samma känsla tyvärr. Jag tycker hon verkar må ganska dåligt, men typ inte är öppen med att hon mår dåligt (förutom förlusten av barnet), och som du säger känner efter väldigt mycket. Men tror det har att göra med att hon bara går hemma och inte verkar göra så mycket, och då blir det ett helt projekt att åka till donken lixom.

      Jag gör (kämpar också själv med ofrivillig barnlöshet), och måste säga att jag blir typ provocerad av att hon inte jobbar eller studerar?! Hennes argument att det är för att ”en graviditet är en så stor risk för min kropp” är ju bullshit – det är väl förfan i sådana situationer man blir sjukskriven..

    LÄRARE! Är 38500 en bra ingångslön? Är 25 år och har nyligen tagit examen. Blivit erbjuden ett jobb på högstadiet med 38500 i lön. Bra/dåligt?

      Herregud ja! Jag är utvecklare (konsult) och tjänar 31 liksom.

      Det tjänade jag som städare.

      Riktig skitlön, hade 47000 som ingångslön.

        Som städare?

      Det är bra ja.

      Det beror väl på. Hur mycket planeringstid får du, hur många klasser ska du ha? Är du klasslärate/mentor också? Är det 50 timmar i veckan som är dealen? Hur mycket kommer du behöva arbeta hemma? Hur ser löneutvecklingen ut? Och så vidare i en oändlighet.

        Ramtiden är 35h/v + 10h/v förtroendetid, tror detta är standard för de flesta lärare. Kommer att undervisa i fem klasser totalt, och även vara mentor för ca 10 elever. Som nyexad är det klart att det kan bli mer jobb utöver ramtid och förtroendetid, då man inte byggt upp någon ”bank” med planeringar ännu. Men detta är det jag vet om tjänsten hittills 🙂

      Som nyutexaminerad jurist på en av landets största och flashigaste advokatbyrå var ingånglönen betydligt lägre än så och då förväntades man göra 60 h arbetsveckor också. 38500 låter helt fantastiskt i mina öron.

        ….fast sen förväntas ju löneutvecklingen för en jurist gå i ett betydligt hastigare tempo än en lärares som i jämförelse i det närmaste står och stampar i resten av yrkeslivet…

      Det beror ju lite på vilken stad du bor i! Är det i Stockholm skulle jag begära mer, men i en mindre stad tycker jag det är en bra lön ? I tex. Skövde och runtomkring vet jag många som fått 35-36 som nyexade lågstadielärare.

      Beror på klassen du får 😀 Min klass fick två lärare att sluta D:

        Det är klart att det är massor av faktorer som kommer att påverka huruvida jag trivs eller inte. Jag är mest nyfiken på om erbjudandet (lönemässigt) är bra eller dåligt 🙂

          Kolla med facket.

      Oj bra skulle jag säga! Min kompis tog examen för 2 år sedan och klev in på 30-31

      Men snälla. Är det en skrytfråga? Klart det är en bra lön

      Vad fan? Jag har 13 år i yrket och tjänar 35 🙁

        Beror ju på städer men också löneinflation ibland. Det är brist på vissa lärare och då går lönerna upp. Är lärare i fritidshem och jobbat i 8 år, nyexade anställs i vissa fall med liknande eller högre lön… Det är surt, närliggande kommuner borde samarbeta om ett tak för nyexade för att inte konkurrera med varann och driva på den skeva utvecklingen.

          Ja fast alla har ju möjlighet att byta kommun och få upp lönen. Tycker också det är surt när nyexade får mer än vad jag har men samtidigt är det ju positivt att lönerna gått upp för lärare, vi förtjänar ju en bra lön!

    Hjälp, jag har så många små hudutväxter (vet inte om de har något särskilt namn) runt halsen och under brösten. Har varit och tagit bort dem hos hudläkare en gång men det var på nåder då de sa att det egentligen räknas som skönhetsoperation. Men de skaver och är i vägen – är det någon som har tips på hur man kan få bort dem själv? Funkar ex. Teatreeolja?

        Tack för tips!

      Har klippt bort med liten sax. Fungerade bra, de har ej kommit tillbaka.

        Gjorde inte det ont?

          En vän till mig hjälpte mig att klippa bort en gång. Hon tog bara en bedövningssalva först, och sedan en liten sax. Kändes inte alls.

          Nej, faktiskt inte, som ett litet stick bara. Sen beror det förstås på storleken, men trodde det skulle vara betydligt värre!

    Imorse vaknade jag av att jag hörde någon stå och knacka på min grannes dörr och försökte prata med henne, sa typ ”X vi vet att du är där inne vi vill bara hjälpa dig”. När jag kikade ut var insatstyrkan där, 15 poliser med full mundering. Polisen sa ingenting och när jag ringde polisen senare kunde dom (såklart) inte ge någon information pga sekretess vilket jag verkligen förstår. Men jag är jätteorolig såklart?

    Åkte därifrån vid 13 och sover hos mina föräldrar inatt. Men vad kan man göra? Varför kommer insatsstyrkan till någon?

      Hur vet jag när det lagt sig egentligen? Hmmmm

      Kika i tidning angående människorov i Sthlm län. Insatsstyrkan var inkopplad stod det. Kanske var samma…

      Låter som om personen är självmordsbenägen.

        Trodde inte insatsstyrkan kom i det läget. Kommer dom alltid om någon är självmordsbenägen?

          Nej de gör de inte. Räddningstjänsten kan däremot rycka ut på sånt.

            Nej, polisen kommer alltid, för det krävs att polisen är närvarande vid eventuell tvångsinläggning.

      Kanske någon busringde om att de hade droger & vapen. Händer streamers då och då.

    Undrar varför Forni bölat på deras kompisdag i Marbella, vad kan gå så fel i tidsplanen att det är värt ett gråt?

      Barnvakten kom inte i tid??

    Jag tror att en gift man på jobbet flörtar med mig. (Jag skrev i förra veckans öppet spår om någon minns). Jag är helt säker på att det är något där, men kan inte vara säker. Hur vet man att någon flörtar? ? jag liksom KÄNNER det. Men kanske upplever jag något som inte är där.

      Bara att ignorera. Känns det för mkt så säg ifrån. Var kall och inte flörtig tillbaka så slutar han nog snart.

    Har man rätt att kräva en second opinion på adhd-utredning? Jag hamnade preciiis på gränsen till diagnos, men har i efterhand insett att jag inte svarat helt sanningsenligt på frågorna – för jag förstod de inte riktigt, i ärlighetens namn, och jag fick heller ingen direkt hjälp.
    Har flera gånger pratat med läkare och andra på mottagningen om omprövning av utredningen, mitt önskemål finns också antecknat i min journal flera ggr. Överallt står det bara ”får diskuteras på nästa besök”. Men det händer ju inget! Jag trycker på och trycker på och frågar men inget händer.
    Har varit sjukskriven för ”stress” i över ett halvår, fått antidepp såklart, mår exakt likadant som innan pga att det är ju nåt djupare liksom. Jag håller på att bli galen och orkar inte kämpa mer!

      Min psykolog nämnde att jag kunde få en second opinion!

      Fick Adhd men gjorde även autism-utredning, var verkligen på gränsen att få diagnosen men det saknades några delar i barndomen. Nu i efterhand har jag insett att jag glömt berätta jätteviktiga detaljer, händer nog de flesta. Tänker att det är rätt vanligt och att vården är beredda på att man kräver en second opinion?

      Hade fortsatt kämpa!!! ALLT tar tid med vården. Väntar fortfarande på att få gå på ett ordentligt gyn-besök pga hemska hormonproblem. Har kämpat sen jag var 13, är 21 nu och det känns helt hopplöst trots att jag får träffa läkare konstant. Men vet att det till slut kommer gå, har ibland fått bryta ihop framför läkare för att dom ska förstå att det är på allvar. Hoppas det löser sig för dig❤️

        Exakt så! Har tex uppgett att jag ej haft problem i skolan, pga alltid gått bra betyg, har högskoleutbildning, aldrig varit störig på lektioner osv. Dock glömde jag ju nämna att jag skolkade dagligen från typ sexan, hade alkoholproblem i gymnasiet och kom full till skolan, var aldrig på föreläsningar på högskolan pga kan ej hålla fokus… men ingen nämnde liksom att man kan ha andra problem i skolan förutom just betyg.
        Jag funderar på att ta upp med enhetschefen ang second opinion. Det är ändå 2 år sen första utredningen gjordes och jag har varit aktuell på vuxenpsykiatrin sen jag var 19 (fyller 33 i år!!). Men man blir ju helt trött…

    Någon som äter/ätit Brintellix och vill berätta om hur det är, var?

    Är man blockad om man söker på en persons namn på facebook och det inte kommer upp? Personens inlägg syns i offentliga grupper och det går att klicka in sig på profilen via gruppen liksom. Vi är inte vänner på fb.

      Ja

      Ja

      Nä om du är blockad så kan du inte komma in på personens profil alls!

      Jag är inte säker men ganska ofta kommer inte namn upp för mig när jag söker på dom men går att klicka sig ifrån grupper osv. Var blockad av en person en gång, då såg jag inga inlägg alls, gick inte att klicka sig in osv. Så tror inte du är blockad

      Nej, personen har ställt in sig på att inte vara sökbar. Om du hade varit blockad hade du inte kunnat klicka dig in på profilen.

      Man kan välja att inte vara sökbar för alla eller för alla som man inte har gemensamma vänner med.

    Lady Dahmer följer uppenbarligen den här bloggen för nu har hon ett helt inlägg om alla som reagerat på hennes förändring som skett på senare tid. Hennes förklaring är som väntat en bortförklaring.

      Och att hon är skitsnygg?

        ?

      Ja? Hon brukar ju vara inne och kommentera emellanåt?

      Att hon gått ner i vikt när hon började träna kan hon såklart inte erkänna, det går ju emot allt hon sagt om träning och viktnedgång.

      Och alla snyggbilder är faktiskt väldigt cringe och ytligt på ett sätt som inte är bättre än de som hon kritiserar.
      Det är ju toppen att hon älskar sig själv men det blir löjligt när man tänker på hur hon poserar, tar flera bilder på sig själv så där töntigt som det ser ut när folk tar selfies, väljer ut den finaste och sen publicerar – flera gånger om dagen.

      Och försvaret hon ger är att hon är trött på att medvetet visa upp sig ful för att pleasa andra. Hon är ju så snygg och faktiskt fyrtiofem år så nu är hon klar med att visa sig ful med flit. Och folk hyllar och applåderar. Vet inte vad som är sjukast i alltihopa.

        Jag väntar bara på att hon ska operera bort resterande fett på magen och bortförklara det med att hon fick ont i ryggen av det.

          Fettsugning menar du eller?

            Ja precis! Är inte så bra på dessa termer.

      Men låt henne göra som hon vill! Tidigare i livet har hon ju också fixat sig och gjort sig snygg, sånt går väl i perioder helt enkelt. Om hon mår bra av det så är det väl toppen med tanke på att hon verkar ha nått rätt dåligt den senaste tiden

    Någon här som jobbar som business controllers? Fördelar/nackdelar med jobbet? Lön och hur många år har ni jobbat?
    Sökt ett sådant jobb och varit på intervju men är kluven om det är min cup of Tea!

      Ja men det är en bred titel, vet t.ex att H&M-gruppen benämner sina inköpsontrollers som business controllers medan det på t.ex ICA är något helt annat (man jobbar inte med sortiment). Säkert något tredje om man jobbar inom industrin etc. Jag har jobbat med det i 4 år, men har jobbat med andra saker innan så min lön var redan rätt hög. När jag gick in på mitt första jobb som controller vet jag att spannet var 40-44k för lönen (det sa de under rekryteringen). Beroende på vilket bolag du hamnar på så kan det vara svårt att få en utveckling av arbetet då det inte finns så många ”nästa steg” förutom att bli typ chef. Löneutvecklingen är också därefter.

    Vad tycker ni om att en PH-deltagare som skulle va med nu i höst har startat en namninsamling för att säsongen ska få sändas? Själva anledningen är för att ”våldtäktsmännen inte ska vinna” men jag tycker dom vinner 10ggr mer på att PH fortsätter sändas?? Hur känner ni?

      Känner att de endast vill att det ska sändas pga de vill bli mer kända. Det har ingenting med den där våldtäktsmannen att göra.

        Ja exakt! Känns så uppenbart? Tycker det skulle vara jättefel att sända fler säsonger. Att lägga ner hela PH är ju världens fuck you till de männen som förstört allting.

          Precis! Jag har älskat att kolla på PH fram tills för några år sedan när det bara blev samma hela tiden, just nu känner jag; lägg ner skiten för alltid!! Det är inte bra för våra hjärnor.

            Verkligen! Och männen kan fan aldrig bete sig no matter what.

            Superunderhållande, men att produktionen om och om igen tar in folk som trakasserat, våldtagit, tafsat och hållit på är så jävla vidrigt. Finns så många andra program som är bättre och vettigare.

      Vissa gör vad som helst för att slippa skaffa ett jobb ?

    Good things happen to good people 🙂
    Snälla delar av dig av något bra som händer dig ❤️?

      Idag på väg hem från jobbet fick jag klappa två söta katter som jag mötte på vägen. ?

      Jag har börjat jobba igen efter sjukskrivning på 100% i 3 månader. Känns fantastiskt! Jag behöver inte äta full dos smärtstillande heller, TJOHO! Och jag lever, bor tryggt här. Njuter av min Ramlösa med granatäpple-smak och kollar på film under min värmefilt. Ska strax krypa ner under täcket o filten och sova gott ?

      Har en enorm livsglädje trots att jag eg går igenom ett helvete. Men jag är trött på negativitet, det behövs positivitet! ???

    Skulle behöva lite solskenshistorier om hur det blev bra för dig efter separation (gärna om det finns barn med i bilden…) Är så ledsen och besviken just nu!!!

      Som barn så var separationen något av det bästa som hänt under min uppväxt.

        Tack, det var faktiskt skönt att höra (eller vad jag ska säga).

        Samma här! Var såklart ledsen i början, men nu flera år efter är jag så himla glad att det blev som det blev. Båda mina föräldrar är lyckligare nu, vilket även gör mig lycklig!

      Jag var väldigt liten när mina föräldrar gick isär, det enda jag minns från deras tid är allt bråk som pågick. När de sedan träffade nya partners båda två så blev allting så himla mycket bättre, och både min styvmamma och styvpappa behandlade mig som att jag var deras egna dotter. Det fanns aldrig ”mitt eller ditt barn” det var alltid VÅRA barn. Det tror jag är enormt viktigt om man går isär, att den nya föräldern som kliver in i barnets liv verkligen tar sig an barnet. Idag hade jag inte önskat mig något annat än mina 4 föräldrar som alltid finns där för mig. Alla 4 kan stötta mig och vägleda mig i livet på helt olika sätt och jag värderar det högt även om det var tufft ibland när man var liten. ❤️ Det kommer bli tufft för er en period, men det kommer bli bättre ❤️ Jag har aldrig önskat att mina föräldrar skulle hitta tillbaka till varandra igen, för då hade jag inte fått mina extra föräldrar.

    Avsnittet när dom spelar in en ny reklamfilm för skolan! När Troy lackar till slut och säger ”stop saying i’m different!!” och Jeff är utklädd till dekanen ? love it!

    Dagens suraste reklam…..Johanna Toftby gör reklam för Arlas mjölk på instagram….
    Mjölken har bäst föredatum 19 juli !!!!!!
    Är nog inte så god som JT påstår.

    Aahh! Help a lady out.

    Attraherad till en arbetskollega som har en högre position, i organisationen jämte min. Vi kan inte sluta stirra på varandra när vi hamnar på samma möten/forum. Men hur går jag vidare?

    Börjar bli frustrerad över att vakna på nätterna sexuellt frustrerad och arg för att inget händer ?

      Fråga om ni ska ta ett glas efter jobbet?

      Attraherad av.

        språk⎜pol•is substantiv ~en ~er
        det sjukliga beteendet att dels haka upp sig på språkliga detaljer, dels inte kunna låta bli att meddela omvärlden detta; personer som lider av sjukdomen saknar sjukdomsinsikt, varför ett faktiskt tillfrisknande i praktiken blir mycket svårt till omöjligt att uppnå; smittorisk: medelhög, beroende på mottaglighet hos dem som kommer i kontakt med sjukdomsbäraren; sjukdomen hör till familjen hybris, underavdelning storhetsvansinne (hybris linguistica)

          Bara en hjälp med språket, inte otrevligt menat ??‍♀️

        Tack! Velade mellan de två orden! ?

          Oj, jag (anonym 12.42) är Ida alltså.

            Naew nu blev jag rörd till tårar.

    Är Kenza fortfarande intressant att följa? Jag har inte följt henne på flera år och då har hon ändå fortsatt 1,8 miljoner följare ??

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.