Alexandra Nilsson säger hej då till för små byxor

Hej då
Bye bye
Au revoir
Auf Wiedersehen
Totsiens
Doei

Alexandra Nilsson har gjort en video på Instagram där hon uppmuntrar sina följare att göra sig av med kläder, i detta fall byxor, som inte längre passar. 

Hur länge ska man spara kläder som inte passar eller som som man vill använda, innan man gör sig av med dem?
Tidigare har jag gjort det i mån av utrymme, men de gör det ju bara svårare att hitta de kläder man faktiskt vill ha på sig och som passar.
Jag avskyr att göra mig av med kläder eftersom min hjärna hela tiden hittar på scenarion där jag eventuellt kommer få användning för dessa kläder i framtiden, men inför sommarens flytt så bestämde jag mig för att rensa, och rensa ordentligt och herregud alltså…
Jag tror att Stockholm Stadsmission i Mölnvik fick 11 sopsäckar med kläder och skor som jag rensat ut.
Det är en absurd mängd, men med tanke på att jag inte rensat bland mina kläder de senaste 10 åren så blir det ungefär en säck om året – så försöker jag i alla fall ursäkta antalet säckar för mig själv.

Aldrig mer kommer jag slentrianköpa billiga kläder i mängder, som slutligen kommer få mina garderober att svämma över, bara för att…
Om någon ser mig göra detta så har ni härmed min tillåtelse att ta mig i örat.

Hur köper ni kläder?
Hur tänker ni och hur rensar ni?

92 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Tack och lov har jag ett gäng syskonbarn i äldre åldrar som älskar att få mina avlagda plagg. Brukar ha en drive varje år där de får komma och plocka ut vad de vill ha. Har nog aldrig behövt slänga kläder faktiskt. Förutom underkläder och strumpor med hål i

    Stadsmissionen i Mölnvik är ju bästa secondhanden!!

      Vilken filosofisk fråga.

    Älskar detta inlägg och blir lika glad varje gång jag ser det!

    Handlar endast kläder jag kommer använda och kostar det över 200kr då sover jag en natt på saken, man lär så länge man lever ?

      Ja, det lönar sig att ”marinera besluten”. Ofta kommer man fram till att man kan avstå.

      Jag gör tvärtom. Om jag är minsta tveksam så köper jag aldrig något. Köper bara det som känns 100% ja på en gång.

      Över 200? Jag tycker kläder blir dyrare och dyrare. Har rensat mina och är glad för det. Saknar bara en klädkammare. ?

    Gjorde samma sak. Ett par år senare hade jag gått ned 15 kilo och saknade många av de plaggen jag gjort mig av med i tron om att jag aldrig mer skulle se ut som jag gjorde innan barnen. Min note to self (om jag går upp igen) är att åtminstone spara de fina, tidlösa plaggen..

    Jag ger bort de kläder som jag inte bär längre. Utslitna kläder går till återvinningen. Numera köper jag nästan bara vintage så då är omodernhetsfaktorn totalt eliminerad. Sen gäller det att hålla vikten så man aldrig byter storlek.

    1) Ett plagg in, ett plagg ut. Begränsar använt utrymme i garderober och lådor.
    2) Kommer jag någonsin att använda detta plagg?
    Man måste vara realist och osentimental. Does it spark joy?
    Det som någon annan kan återanvända kan man försöka lämna vidare.
    Man måste vara försiktig med argumentet ”för fint att slänga” för det leder bara till mer att slänga i nästa rensning.

      Ser man inte sådant när man köper ett plagg eller liknande?

    Gjorde en rejäl rensning nu före semestern. Fick slängt hur mycket som helst, borde egentligen rensa mer men det som är kvar är mest sånt som jag tänker att jag ska ha när jag kan börja konditionsträna igen för då kommer jag rasa i vikt.

    Dessa kläder var egentligen tänkt att jag skulle sortera: ge till folk jag känner, slänga pga att de var trasiga, sälja, skänka till nån UFF ish (om nu UFF ens finns längre?). Slutade med att jag bort 1.5 ikeakasse med kläder, slängde typ 7 stora kassar i en klädcontainer tillhörande en secondhandbutik men som skickar osålda plagg till typ Afrika eller nåt sånt, och två normalsize-kassar ska jag lämna till en klädbutik för secondhand men där får man själv en viss procent per varje sålt plagg och det som inte säljs går till lokala kvinnojourer. Det enda jag stör mig på med den affären är att deras krav är att det ska vara säsongens plagg. VEM köper ett plagg från nuvarande säsong och skickar till secondhand???
    Mina kläder är tidlösa som tur är men tycker det är så konstigt av affären bara.

      Menar de inte typ, sommarkläder på sommaren då? Håller med om att det är ologiskt annars..

        Jag trodde också det, men så gick jag in igen för att dubbelkolla för ett tag sen och då stod det typ att det skulle vara senaste säsongens mode.?‍♀️

          Säger ganska mycket om samtiden ?

          Men det låter ju jättemärkligt, eftersom mode inte är _så_ stenhårt att något är totalt ute från en säsong till en annan. Vad heter stället så man kan gå in och kolla? Säker att du inte missupfattat, eller att de uttryckt sig klummpigt men egentligen syftar på något annat?

            Nej jag vet, det är väl mest troligt att de formulerat sig fel, liksom en stickad polotröja ser ju likadan ut nu som för två år sen också så förmodligen har de skrivit lite galet.
            Lokalt ställe, jag vill inte outa, ingen storstad om man säger så?

      Arkivet i Stockholm? De tar typ bara emot säsongskläder, vill inte ha kläder som är äldre än 2 år..

        Nej inte Stockholm?

        Ja precis, arkivet är ju så. Helt okej om man vill shoppa men väldigt drygt när jag skulle lämna in en stor påse kläder o de tog bara två plagg för resten var ”ur modet” (helt vanliga toppar, klänningar osv)

    Förutom detta kan vi väl även hata på trenden att tjejer kläder alltid ska vara så förbannat tajta. Inte ens träningsbyxor för tjejer kan sitta bekvämt. Jag har lärt mig att springa över till killavdelningen för att köpa träningsbyxor och t-shirts, tips tjejer, gör det. Killarnas träningsbyxor, mjukis byxor och t-shirts sitter såååå mycket skönare än de på tjej avdelningen 😛

      Men deras höfter är ju inte uppbyggda på samma vis ? Eller kanske beror på vilken kroppsform man har? Har köpt hoodies på herravdelningen. Men de sitter märkligt för de är mer raka och ”platta”? Tuttarna får inte plats ? Även om jag köper större storlek. Tycker alltid deras är mer raka. De ör ofta mer raka förvisso ?

        Nej precis, killars höfter är för smala för att killkläder ska sitta bra på mig utan att vara enorma nertill istället, och över bysten blir det ju sällan snyggt, plus att midjan inte syns alls i tröjor för killar. Man ser jämntjock ut!

          Haha ja alltså jag har klassisk timglasfigur fast större omfång. Så jag kan tyvörr inte alls få på mig ? Lånade min brorsas mjukisbrallor men de satt jättemärkligt pga höfter trots stor storlek ?

          Är avis på de som kan ?

          Träning kläder och myskläder hemma (vilket är det jag köper från killavdelningen) behöver ju inte framhäva formerna/se snygg ut, det ska vara praktiska och skönt.

        Asså höfterna handlar ju bara om en storlek, sedan är tjejkläderna gjorde för att strama åt runt rumpa, lår och vader för att framhäva formerna, inge praktiskt med tajta kläder när man vill träna eller chilla hemma.
        Hoodies är jag också tveksam till från killavdelningen eftersom de ofta inte sitter skönt över brösten, men som sagt föreslog jag t-shirt, mjukis byxor och träningsbyxor från killavdelningen, jag köper hoodies på tjejavdelningen 🙂

          Tighta kläder är ju precis det man vill ha vid träning. Vem vill löpträna i en luftig jacka som blåser upp sig? Eller riskera att fastna i något?

          Var handlar du myskläder där de för dam stramar åt runt rumpa tex? Mjukisbyxor, pyjamas osv upplever inte jag alls så för damer. Menar inte att du har fel, undrar bara vilka affärer som har sådana myskläder.

          Hemma har jag stort sett enbart tighta leggings och en t-shirt på mig. Gillar inte när det sitter för löst, tycker jag fastnar i saker då.
          Tvärtom när jag lämnar lägenheten dock, då ska allt vara löst ?

      Nej jag gillar inte lösa plagg som sladdrar och pösar sig. Jag köper alltid så att det sitter ganska tajt mot kroppen. Har inget emot att mina former syns.

        Jag vill kunna röra mig obehindrat och bara ha bekväma myskläder hemma, då går alla tajta kläder bort direkt 😛

          Jag tror det beror på kroppsform. Jag är inte pinnsmal och vill ha tjejkläder för att känna mig bekväm med byst och höfter. Alltså vid träning, inte utseendet.

      Herrkläder är alltid för långa i ärmarna, för bred över axlarna osv för mig. Jag är rätt så kraftig men upplever inte att damkläder är för tighta. Men beror väl på vad man är bekväm i också. Har provat herrkläder någon gång för att jag hittat något snyggt på deras avdelning men de är fel i modellen tycker jag.

        Ja jag såg en jättesnygg rosa hoodie på HM:s herravdelning och provade den, men den satt asfult över axlar/nyckelben.

          Jaså?
          Jag skulle köpa en kabelstickad tröja från Gant för några år sen. Tyckte att tjejtröjan såg så himla liten ut, tight och kort liksom, trots att jag gick upp i storlek. Hon i affären rekommenderade mig att ta en på herravdelningen istället om jag ville ha en som inte var riktigt lika tight och den sitter jättebra, ingen skulle ens tänka att det är en herrtröja.
          Sen beror det väl på kroppsform, jag har lite manliga former så det är väl därför den sitter så bra.

            Ja men det kan ju vara en förklaring. Jag är ganska liten med smala axlar, lite större bröst, liten midja och breda höfter med utstickande rumpa. Kläder från herravdelningen fungerar inte alls på min kroppstyp.

            Sen tycker jag iofs att det är mycket mycket skönare att träna i kläder som sitter tight utan en massa tyg som är i vägen, men det är såklart en smaksak och har inte med utseendet att göra.

        Haru provat klättra i ett träd med tajta tjej jeans och en tjej hoodie? det går inte. Hoodien hindrar axlarna, och jeansen stramar så man inte blir lika smidig 😛
        Ska man se sexig ut passar ju tjejer kläder bäst, men vill man kunna röra sig ordentligt (träna) eller bara mysa hemma passar mjukisar och t-shirt från killavdelningen bättre 😛

          Haha jag är noll sexig i mjukiskläderna jag ligger i soffan i nu. De är från damavdelningen på hm. Men de är supersköna och slappa. Klättrar i träd hör jag inte men har inte träningskläder som hindrar mig från att röra mig. Har tights och t-shirts från damavdelningen på stadium. Funkar utmärkt när jag tränar.

          Fast tights ”tjej”jeans innehåller ju ofta ganska mycket stretch, så jag tror nog det är bekvämare att klättra i träd än ett par ostretchiga herrjeans?
          Och stramar tröjan runt axlarna bör du gå upp en storlek.

          Klättra i träd med tajta kläder: check. Iallafall om det är höghöjdsbana.

      Alltid gjort! När jag spelade fotboll var det samma kollektion för alla, herrkläder. Det enda som var anpassat efter oss tjejer var damlagets matchställ, annars var klubbdress och träningskläder precis likadana för alla. Så är så van vid pösiga träningskläder att det är vad jag alltid kört på, tills jag började ta min löpträning seriöst och kör på tights istället.
      Har inte mycket till former heller iofs så killkläder sitter rätt bra på mig och gillar särskilt herrhoodies.

      Men passformen på killkläder är ju inte alls snygg på tjejer som har bröst och rumpa. Fult med skjortor och hoodies som är för små över brösten och sedan pösiga över magen… Och byxor som passar över höfterna blir för pösiga nedtill. Finns ju liksom en anledning till skräddningen…

        Ja jättesmala tjejer kan väl ha killkläder, men såna som jag som har bröst och rumpa, inte så fint! Jag ser bara fet och konstig ut i killkläder.

          Har inte alla kvinnor bröst och rumpa?

            Nej? Eller ja.. men du förstår nog vad som menas eller!?

            De har kroppsdelarna, men har man små bröst och smala höfter och platt rumpa så är det inte framträdande kroppsdelar. Jag har stora bröst som sticker ut och en stor rumpa som också sticker ut. Förstår du nu hur jag menade?

            Förlåt, men gör du dig till haha? Säger man att man har bröst, höfter, midja, rumpa…då brukar man ju syfta på storleken och alla brukar fatta vad man menar???

        Jag skulle aldrig ha killars skjortor. Tror inte jag skulle kunna stänga dem över brösten. Däremot t-shirt, mjukis byxor och träningsbyxor är skönare på killavdelningen 😉

      Jag tycker att tränings byxor är bekväma när de är just tajta. Hög midja och bra passform. Vill att det ska kännas som ett andra skinn.

        Personligen hatar jag det, jag vill ha det luftigt och bekvämt så man kan röra sig obehindrat 😛

          Det blir ju lårskav om byxorna inte är tajta!

        Exakt! ??
        Jag vill ha kläder så dom sitter på plats genom hela träningspasset. Och jag vill verkligen inte ha tyg som fladdrar om man springer eller cyklar.
        Dessutom blir jag motiverad av att se mina egna muskler jobba medan jag lyfter

    Har inte handlat kläder på ett år nu. Eller jo, fick köpa ett nytt regnställ för det förra sprack i röven ? hade kanske kunnat laga, men det var 15 år gammalt så var nog dags nu.

    Marie kondo metoden funkar bra för mig, säljer mycket kläder som inte ger mig lycka och gjort att jag uppskattar det jag har så mycket mer ?

      Jag är riktigt sugen på marie kondo-metoden, men hur funkar det rent praktiskt? Jag tänker till exempel på mina underställ som jag använder i princip enbart de typ fyra veckor per år som jag håller på med vintersport. Att påstå att de ger mig lycka är lögn, däremot så kan jag ju inte hålla på att köpa nya grejer varje år bara för att de inte ger mig lycka. Hur tänker du där?

        Nåt i stil med att användbara grejer skänker lycka för att de hjälper dig att göra vad det nu är du ska göra (om jag minns boken rätt).

        Ja, läser man boken står det att vissa saker går på funktion och inte bara lycka. T ex. Toalettstädningdprodukter och toapappershållare skänker mig ingen lycka – men de behövs och jag använder dom. Då sparar man det. 🙂

    Jag hatar att jag älskar att shoppa kläder. Men har en vår/sommargarderob och en höst/vinter/tidig vår-garderob.

    I höstas gick jag upp mkt i vikt efter en del mediciner. Så jag vägrar köpa nya kläder nu förutom typ ett par jeans och basic t-shirtar för jag måste ju ha kläder. Men det ger mig motivation att ta tag i vikten (jag känner mig inte fin eller bekväm i denna kroppen). Annars är mina kläder i storlekar jag typ kan ha oavsett storlekar pga oversize. Skjortor och sånt.

    Skänkte en massa kläder som jag kände inte är min stil eller att jag känner att jag är ”för gammal” för att använda. Tex inser jag att tighta party-outfits inte kommer användas typ någonsin. Små klänningar och sånt jag gillade 2019 BC (before covid ?).

      Älskar BC förkortningen!

    Har varit samma situation som Alexandra, men nu15 kg lättare, är jag glad att inte slängt kläder som jag kan ha nu.

    Nu under pandemin har mycket blivit liggande av naturliga skäl men annars använder jag allt jag äger. En gång per år brukar jag rensa ut trasiga strumpor eller urtvättade underkläder och då kollar jag också om det är någonting jag inte använt det senaste året. Har något plagg blivit liggande skänker jag bort det.

    Har inget särskilt tankesätt mer än att jag hatar att ha prylar/kläder jag inte använder och att jag inte alltid haft pengar så jag är noga med vad jag lägger dem på.

    Ot. Camilla ! I en kommentar på @lackbergs senaste inlägg skriver Camilla att IL inte fått frågan om att medverka i programmet Svenska Powerkvinnor. ??

      Ja. det var ju det man misstänkte att BB ljög. Så oerhört PINSAMT!

          Den där artikeln kan man inte lita på,de har ju bara citerat vad Blondinbella själv skrivit på sin instastories…. Klart hon själv säger att hon blivit tillfrågad men tackat nej. Tror du hon skulle kunna erkänna att hon inte blev tillfrågad?!

            Det var poängen med länken – att visa att hon ljugit för de som inte sett det tidigare.

            Förmodligen skrev Isabella att hon blivit tillfrågad men svarat nej eftersom hon visste att hon skulle svara nej om hon hade fått frågan. Typisk löwengripare.
            Sen kanske hon hade andra skäl än precis att hon inte skulle få påverka programmets slutliga utseende. Det har tidigare inte varit ett krav hos henne när hon medverkat i olika sammanhang. Fick hon t ex se de två programmen hon var med i hos Skavlan innan de sändes?

          Tror ju mer på Läckberg än Ljugengrip.

            Fast det är ju inte säkert att Läckberg vet om det, kanske var längesen som IL fick frågan, hon filmades ju till något för något halvår sedan eller ett år sedan typ. Kanske var hon inte bekväm med att de skulle filma henne i hemmet iklädd pyjamas typ.

      Haha, pinsamma ljug-Bella är i farten igen! På somliga går ränderna aldrig ur! ?

      På kommentaren ” Tyvärr ville inte IL vara med” svarar CL ” hon har inte fått frågan. De som är med är de som fått frågan. ”

        Fast vad vet Läckberg om det, det är inte hon som ligger bakom programmet, inte hon som producerar det liksom. Tror inte IL skulle ljuga om det då det ju finns folk som vet det liksom så det var nog igen lögn.

          Du litar ju på Bellas ord alltid i alla lägen och är så extremt påhittig när det kommer till att hitta på förklaringar för att påvisa hur alla andra hela tiden missförstår/feltolkningar/vänder/vrider osv i all oändlighet

            Jag nej, vad vet du Anonym om det? Nej du förväxlar, jag har ej hittat på några förklaringar men har svårt att se att IL skulle ljuga om en sån sak som självklart fler vet om. Får hon medverka i Skavlan så känns inte en reality på tv3 omöjligt liksom. Det där du skriver om vrider och feltolkar har ju även Läckberg fått erfara att journalister gör och det händer somliga mer än andra.

    Jag har slutat köpa billiga kläder från H&M som blir fula eftet en tvätt. Köper lite dyrare kläder tillverkade i Europa och köper kläder i färger jag gillar. Jag undviker att köpa kläder i färger/mönster osv jag vanligtvis inte bär då jag vet med mig att jag tröttnar efter en säsong eller två. Detta har gjort att jag har minskat mina klädinköp och jag tröttnar inte heller på mina kläder som jag gjorde förr.

      Jag har en jobbgarderob (förskola) och en hemmagarderob och en ”fingarderob”. Jobbkläderna får vara Lager157, H&M och annat billigt för det måste vara lugnt att det kommer fläckar på. Däremot tycker jag H&Ms kläder håller bra kvalité. Har sjukt mkt kläder därifrån, både blusar och t-shirts, basic osv och det håller i flera år.

      Hemmagarderoben är mina pyjamaser/mjukisar. Fingarderoben minns jag knappt, den användes innan covid kom in i vårat liv ?

        Jobbar också i förskola, kan relatera. Garderoben sorterad efter jobb-hemma-fint ? Och 90% från H&M, använder på jobbet tills plaggen är helslut.

      Tror du måste tvätta lite konstigt om kläder från H&M blir så hemska av en tvätt ?

      Jag köper det mesta av mina kläder från H&M. Har inte så bra ekonomi. Men tycker deras kvalité är riktigt bra. Haft kläder från de i flera år och tvättat det mycket utan problem.

        Hur hållbarhets synpunkt så är det inte riktigt bättre att plagget sys i Europa med tanke på att man ändå inte odlar bomullen i Europa (är ju oftast bomull på t-shirts)

      Lite dyrare Alex? En t-shirt från H&M kan kosta så lite som 49 kr, säg typ 149 kr i snitt. En europeiskt tillverkad t-shirt i vanlig bomull kostar flera gånger det, ofta uppemot 1000 kr. Det är ett orimligt pris för många.

    Sylvassa och bitsk krönika av DN:s Saga Cavallin om ”Powerkvinnor”. Hon lär inte bli bjuden på fest hos någon av dem….
    ”Svenska powerkvinnor” skulle kunna tolkas som en sorts skruvad satir av girlboss-tropen: ett gäng obegåvade b-kändisar lallar runt, blir fotade för Amelia, äter fajitas – och kallar det att vara en ”powerkvinna”. Någon på Viaplay har uppenbarligen humor.”
    https://www.dn.se/kultur/saga-cavallin-vore-de-powerkvinnor-skulle-de-inte-behova-vika-ut-sitt-inre-pa-viaplay/

      Jag tycker programidén suger, men är de här kvinnorna verkligen obegåvade? Så märkligt att tycka så och i det fallet kan jag tycka att det är kvinnoförakt om något.

    Hoppas inte behöva slänga, har 36/38 eller S/M och köper det mesta i XXL för att jag älskar stora lösa kläder. 😀

    Hittar jag något jag bara vill ha brukar jag kolla tradera, hittar jag inte det där så avstår jag. Är det något jag behöver håller jag koll på tradera först en tid (allt från dagar till veckor) och annars köpet jag nytt.
    Rensar ned jämna mellanrum så det blir nästan som ett plagg in – ett plagg ut. Säljer själv vidare på Facebook eller tradera. Det jag inte får sålt skänks, ges bort till kompisar/syskon eller läggs på en emmaus-låda vid återvinningen ?

    Känns okej, även om jag önskar att jag ibland kunde låta bli att handla sånt jag ”bara vill ha” också. Även om jag alltid köper det secondhand.

    Jag gick ner ungefär 4 storlekar för ett par år sen och rensade då ut det mesta som blev för stort. Några mjukisplagg har fått stanna, och några stretchiga favoritklänningar som kommer få ny chans om jag blir gravid någon gång. Försökte bygga en bra basgarderob sedan, men fortsatte tröst- och glädjeshoppa (zalando ?) tills pandemin och 100% hemmajobb kom – använder typ tre outfits i veckan och alla ursäkter att köpa nytt pga tillställningar osv försvann över en natt. Jag har köpt kläder fyra gånger sedan mars 2020. Det känns bra och rimligt att slita ut plagg nu – mången gång har jag rensat ut oanvända plagg med lapparna kvar, som inte passade till nåt men var fint i butik/på rea typ.

    Slutade köpa kläder pga klimatkrisen. Köper enbart när något gått sönder eller när jag verkligen är i behov. Köper både second hand och nytt. När jag slutade köpa massor så började jag till min förvåning spara 3.000/månaden. Lagt in dessa pengar i fonder istället och vips så blev jag rikare av att slut shoppa! Genialt.

    Rensar och organiserar endast utifrån konmarimetoden och sparar helt enkelt det som ger glädje. Enkelt, konkret, strukturerat. Väldigt skönt för min hjärna. Blir lättare att veta var man ska börja.
    Och är man prestationsmänniska som jag varit och otränad i att känna in så är det dessutom en bra metod för att träna på att känna in sig själv och sin kropp mer.

    Jag försöker att endast köpa dyrare kläder i BRA material (ull, bomull, lyocell) osv. Dock är jag en mästare på att titta på tex en tröja i två månader och sen när jag äntligen bestämmer mig så är den såklart slut haha. Jag har i princip helt slutat spontanshoppa och planerar mina inköp väääldigt noga, köper endast om jag tror att jag kan ha plagget länge framöver. Främst för klimatets skull. Ska bli bättre på att handla second hand! Dock går det extrem tid till att hitta något då, eftersom jag bara köper sånt jag verkligen älskar..

    Glad för Alexandras skull att hon har en sund inställning till sin kropp nu. Jag minns hur fruktansvärt sjuk hon var i anorexia och hur pytteliten hennes kropp var.

    Jag har flyttat tre gånger de senaste fyra åren och har då rensat inför varje flytt. Har nu bara kvar plagg jag verkligen använder. Köper sällan nytt och då är det bara när jag faktiskt behöver något, väljer då också att lägga lite mer pengar på det plagget. Väljer plagg med så få ”ingredienser” i som möjligt, gärna 100% bomull, ull, kashmir, silke, siden osv. Skulle egentligen behöva lite mer kläder, främst sommar/semesterplagg då jag endast har några få klänningar, ett par shorts och en jeanskjol, men tycker det är svårt att hitta fina plagg som håller så blir att jag inte köper något alls istället.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.