My Martens reklam väcker en del frågor

My Martens gör reklam för körskolan Trafiko, som hon varmt rekommenderar till sina läsare.
Hur hon kan göra det när det inte ens var där som hon själv tog sitt körkort vet jag inte, men hon har kanske genomfört en enkätundersökning med skolans alla elever?
Det är dock inte det enda i hennes reklaminlägg som jag ställer mig en smula frågande till, efter att en av mina läsare uppmärksammat mig på några av inläggets detaljer.

Jag kommer ihåg hur jag rökande mer dagarna tills jag fyllde 18 år och kunde ta mitt körkort.
MEN, långt innan så började jag övningsköra OCH plugga teorin. Vi började med att jag och min dåvarande sambo ( Ludvigs pappa ) gick en handledarkurs.
Det var ganska roligt, och framförallt givande ☺️ // My Martens

My är född 1987 vilket betyder att hon blev myndig 2005. 
Vidare skriver hon att hon började plugga teori och övningsköra med sin dåvarande sambo, långt innan hon fyllde 18, och att hon och sambon gick en handledarkurs tillsammans som var både rolig och givande.

My fyllde alltså 18 2005, men hon och sambon gick alltså en handledarkurs långt innan dess.
Det är lite intressant eftersom handledarkurser blev inte obligatoriska förrän 2006.
Enligt den här artikeln i SvD från december 2004 så höll Vägverket fortfarande på att utreda vad handledarkursen skulle innehålla, vilket betyder att det inte ens existerade en kurs för My och hennes dåvarande sambo att gå, även om de hade velat.

Den här reklamen känns vilseledande från början till slut och jag ställer mig frågande till om det överhuvudtaget finns någonting i det här inlägget som stämmer?


Jag har – via mail – bett My Martens kommentera innehållet i det här inlägget.

85 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Den här typen av ”gräv” gillar jag.
    Mycket bättre än Uppdrag Granskning (som jag inte längre orkar titta på eftersom de tar en timme på sig för
    att förklara något som kan klaras av på tio minuter).

      Frågan ställdes tidigt i hennes fb-tråd.. där grävs det ordentligt

      Ja tänk om uppdrag granskning kunde granska de viktiga sakerna. Typ var en influenser tog körkort. Bra grävt Camilla! Guldspaden är runt hörnet nu ????

      Men herregud, hur kan man ens jämföra detta ”gräv” med Uppdrag granskning ??‍♀️

        Man kan ALLTID jämföra. Sen får man se hur jämförelsen faller ut ?

    När jag körde upp 2008 var det så lång väntetid på att få godkänd privat handledare att jag hann ta körkortet innan min sambo blev godkänd. Jag tror att det var relativt nytt då att man skulle gå kurs.

    OT Influencers. Herregud vad jag stör mig på alla gravida som skriver typ: ”thank you body for keeping my baby safe in there”, kolla bara Ines senaste uppdatering. Är det bara jag eller är det en konstig formulering, särskilt med tanke på att hon har en nära vän (väl? Dani…) som förlorade ett barn i magen. Jag hade typ känt: jaha så du menar att min kropp inte var kapabel att ”keep my baby safe”? Jag vet inte exakt hur jag ska formulera mig, tycker bara det citatet är så drygt och konstigt…

      Så man får inte vara tacksam för sin kropp för att en annan i ens omgivning haft problem? Är det ditt resonemang?

      Tycker att du överdriver här.

        Tydligen inte ensam om min åsikt.

          Jaha? Jag tycker att du överdriver även om 95 andra läsare (av hur många då?) håller med dig.

          Folk håller väl med dig för att generellt alla som hackar på influencers här inne får stöd, oavsett anledning ? Folk älskar verkligen att hata influencers.

          Tycker du är jätteöverdriven i din slutsats. Det luktar lite sekundärkränkt snöflinga. Om man inte menar något illa, kan man inte bara så uttrycka sig hur man vill (hur fånigt det än må vara)

    Bra spaning!!!
    Snälla My – ta hjälp av stavningsprogrammet.
    Å nej, skyll inte på dyslexi och dödlig sjukdom.
    Å varför gör hon reklam för kontorsmöbler och poolföretag & lifesum?
    Vad kommer härnäst?
    Ska My till Mikes nu mitt i flytten?
    Många frågor….

      Nu även reklam för dildos. Men hon kan absolut inte ge tips ??

    My Martens alla konstiga samarbeten börjar bli komiska, härom veckan gjorde hon reklam för bassänger. Hennes text lät som hon var försäljaren i början, och fortsatte med hur bra rådgivning hon fått vid sitt bassängköp för hon hade tänkt fel.
    Människan varken äger eller har ägt en bassäng, men ändå rekommenderar hon ett speciellt företag att köpa ifrån.
    För att inte tala om bilderna till reklamen, My sittandes på en random bassängkant för många år sedan, hon orkade inte ens ta nya bilder?

    Det låter som hon får ta en del sk*tjobb just nu, kan den nya lägenheten kosta så mycket som radhuset, studion , möblerna, blommorna? För hälsoföretagen och träningsklädersföretagen verkar ha tappat intresset, och hur ska hon vara PT utan sin träningsstudio? Många frågor på en gång

    Jag är född – 89 och övningskörde utan att min pappa hade handledarutbildning. Fullt lagligt, alltså.
    Jag minns det väl eftersom han endast gått utbildningen med min lillasyster. Han är yrkeschaufför och tyckte att det kändes lite onödigt för just honom, men var glad att det infördes.

    Är Mys föredetta så mycket äldre att han kunde vara handledare?

      Han är 43!

      han måste väl minst varit 25 år, var inte ert kravet förut för privathandledare?
      nu är det väl 5 år med körkort som gäller för att bli handledare.
      Om hon började övningsköra vid 16 år och ex-sambon va 25? lite väl åldersskillnad tkr jag när ena parten är under 18..

      Och var man född -90 kunde man skicka in någon slags ansökan så slapp man betala och gå den där obligatoriska handledarutbildningen. Den som ska bli handledare måste (ialf nu) ha haft körkort i fem år och vara 24 år. Reglerna kan ha ändrats. Från början behövde t.ex. samma person gå handledarutbildningen en gång per person. Detta gällde alltså även om t.ex. en förälder skulle handleda sina tvillingar ?. (Eller flera syskon)

        Jag har ett minne av att min pappa tvingade med mitt 2 år yngre syskon på handledare-utbildningen trots att hen inte tänkte börja övningsköra förrän ett halvår innan 18 årsdagen.
        Vet inte om det var för att han inte ville gå utbildningen 2 gånger eller för att bocka av oss samtidigt.

          Låter väl smart!

      Handledare kunde personen säkert vara (tror det var över 24 och haft körkort i fem år då? Kanske är samma nu?) men någon handledarutbildning kan personen ju inte gått som My påstår eftersom utbildningen inte fanns.

      Jag övningskörde 2006 med min pappa som inte gått utbildningen men han blev godkänd som handledare innan utbildningen (man skickade in nån blankett) infördes och behövde därför inte gå den.

      Jag är född -90 och skulle börja övningsköra i början av 2006 när jag fyllde 16, vi skickade in mina papper i dec 2005 för att mina föräldrar skulle slippe gå handledarutbildning då de nya reglerna trädde i kraft 1 jan 2006.

    Fanns ens körskolan?

    Hur kan hon göra reklam och varmt rekommendera något hon testat för 15 år sedan?

    En pool hon aldrig köpt/byggt/badat i?

    Lifesum, när hon är såååå utbildad inom kost?

    Orkar knappt läsa bloggen och alla hennes flyttar hon släpar sonen på. Jag ger den gör lägenheten i Täby Max 2 år………

      Hon har redan pratat om vad dom vill ha och ska leta efter nu i Täby

    Camilla, har du läst om Jordan Cheyenne? Hon har nu tagit bort sin Youtube-kanal efter att hon råkat posta en video där hon guidar sin son till att gråta och posera framför kameran? Jag finner inga ord just nu efter att ha sett klippet och funderar på hur vanligt detta egentligen är bland alla dessa ”familjebloggare”…

      Jag tror att det är vanligare i USA där det är vanligare med vloggar och specifikt daily vlogging bland familjer. De är också råare i sitt sätt att filma sina barn tycker jag.

      Vet inte om ni sett tex familjen Labrant? Det är liksom inte som när Helen Torsgården som filmar sitt liv och barnen råkar vara med, utan en hel video kan handla om deras dotter Everleighs första dag i skolan, ”har everleigh en pojkvän??”, barnens utbrott, känslor och ja… de filmar hela hennes liv och barndom.

      Känns så rått på något sätt att se ett barn som genomgår någonting emotionellt och (styv)pappan dundrar in i rummet med kameran i högsta hugg och guidear tittarna genom vad som händer..

      Mådde riktigt illa när jag såg klippet.
      När hon ber sin son att gråta för bilden.. Och han svarar att han redan gråter på riktigt ??

      Herregud så sjukt…… jag gick in och sökte på hennes namn, sedan tryckte jag på ”bilder” sedan dök filmsnutten upp. Den här kvinnan är sjuk. Måtte deras myndigheter ta hand om pojken. Jisses..jisses, stackars barn.

    Jag tycker nästan synd om trafikskolan som vänder sig till My för ett samarbete.

      Det visar väl bara att det är korkade människor. Korkade människor på en bilskola ska man hålla sig ifrån.

    Men det är väl skillnad på om handledarkursen var obligatorisk eller inte? Blir det obligatorisk kan jag förstå att man gör en utredning först på vad som ska ingå men det betyder inte att kursen inte finns?

      Den fanns inte då. Ingen blev erbjuden någon handledarutbildning medan den var under bearbetning. Tror du missuppfattade.

      Varför skulle någon gå en frivillig handledarkurs?

        Hos vem?

      Alltså nä, hon har inte gått den utbildningen för den FANNS INTE då. Min bror är född april -86, jag är född oktober -88 och vår lillasyster är född juni -90.
      Vi alla övningskörde med pappa från det att vi fyllde 16, med den skillnaden att pappa och syrran var tvungna att gå handledarutbildningen eftersom de nya reglerna trädde i kraft 1/1 -06.
      Innan var det bara att skicka in ett papper och börja köra runt på närmsta stora parkering liksom.

    Men varför ljuga om nåt så uppenbart? När en handledarutbildning är en googling bort?

    När jag läste hennes reklam om körkort tänkte jag samma, inte sjutton var det nån handledarutbildning då. För hon kan väl inte räkna den obligatoriska startträffen där man behövde vara.

    Ska bli intressant se hennes svar, antar hon skyller på flytten och stressen.

      Menade såklart det är en googling bort när det blev krav på handledarutbildning.

    Hennes trovärdighet är på noll. Både vad gäller samarbeten eller privat.
    Nu ska träningslokalen bort i alla fall. På tiden då hon inte har en haft enda klient.
    Vem vill ens samarbeta och ses med henne?

      Har hon sagt att hon ska sälja lokalen?

        Det kommer med all säkerhet. Med en rejält tillspetsade lögn…

        Hon har inte sagt det (hon vill ju hålla på det så läsarna ska klicka in på hennes blogg och följa henne , hon brukar locka med att hon ska visa bilder på sin nya lägenhet också, hon har det som cliffhanger, som clickbait) men så är det.

    Inget samarbete med Bobby längre heller. Klippt sig men säger inte var.
    Tror det är dags för henne att se sig om efter ett jobb. Eller så kanske hon blir sjukskriven? Dåligt med jobb och inkomster. Kanske därför dom fick paniksälja nya huset?
    Hoppas för sonens skull att det löser sig på bästa sätt

      Hon betonar i väldigt många lives hur nöjd hon är med sin nya frisyr.

        Vem är frisören?

          Oklart

            Ingen känd och inget samarbete tydligen, det var ju hennes tidigare frisörbesök på Bobbys salong.

              My verkar inte kunna ge ”gratis reklam” även om hon är nöjd.
              Har fått frågor var vissa kläder kommer ifrån men svarar inte
              utan betalt sammarbete.

        Kanske hoppas på ett nytt samarbete om hon är frikostig ned beröm.
        Så kan hon få gratis löshår på nytt.

    Tycker inte det är så farligt. Hon kanske inte tog körkort direkt när hon fyllde 18 då (fast hon hade längtat efter att göra det som hon skriver). Kanske dröjde det några år istället.
    Eller så har hon glömt att hon inte gått någon handledarkurs (eller låtsas lite som att hon gått en). Inget av alternativen är väl några HEMSKA lögner? ganska oskyldigt ju 🙂 det är inte lögner om själva produkten. Liksom ja, de flesta influencers hittar nog på lite när de ska ge bakgrunden till varför de gör reklam för något. Det gör väl inte reklamen för produkten i sig missvisande NÖDVÄNDIGTVIS.

      Ett företag anlitar influerare för att de ska påverka sina följare, som de har byggt upp en relation till genom personliga inlägg. Influeraren ska bli som en vän som rekommenderar något. Om berättelsen om hur hon tog körkort bara är hittepå och hon aldrig har anlitat körskolan som hon rekommenderar brister trovärdigheten, och det hela faller ganska platt.

      Men uppenbara lögner kan man ju skippa. Det är bara pinsamt att inte ens hitta på saker som KAN stämma.

    Bra spaning! Detta är ett bra exempel på vad jag tror kommer att döda influencer marketing. Hela idén bygger på att vanliga människor som många lyssnar på berättar vad de tycker om sina favoritprodukter eller tjänster. Problemet med influencers är att de antingen tror att de kan tjäna pengar på vad som helst eller så har det faktum att de har många följare stigit dem över huvudet. De överskattar helt enkelt sin egen betydelse.

      Influensers kan ju redan indirekt tjäna pengar på vad som helst. Var det inte någon som försökte tjäna pengar på ”covid-19 säkra”-nappar och då har jag inte ens nämnt personen som öppnade en helt ny webbutik och sålde covid-19 kit för typ 200% priset (av vad produkterna kostade att köpa in) precis när skiten träffade fläkten.

      Reklam är en så stor del av vårat samhälle så man faktiskt måste betala för att undvika reklam i många medier. Lite som dåtidens TV-shop med köp 1 betala för 3 och få en 5 på köpet till en kompis fast direkt i flödet dygnet runt.

    Lilla My, som hon kämpar och ändå blir det mesta knas. Varför gör hon det så svårt för sig? Verkar vara väldigt svårt för henne att tjäna pengar på sin influenser/PT verksamhet. En vettig människa hade då funderat på andra alternativ. Hon har fortfarande tid att utbilda sig till i princip vad som helst och ändå hinna jobba 25 år innan hon går i pension. Men det är klart, får hon karriärtips av sin bästis Booken kommer hon ju få helt motsatt råd ?.

      Är hon inte florist? Varför inte söka jobb i en blomsterhandel eller handelsträdgård? Hon kunde hjälpa dem med deras sociala medier också.

        För att hon är så bra på sociala medier?

          Jag blev genuint förvånad att My Martens har fler följare på instagram än Sandra beijer. Vem är hennes publik?

            Köpta spökföljare

        Ej utbildad florist.

          Ej utbildad i något hon säger, det finns bara i hennes fantasi?

            Hon har dock haft en blombutik så hon borde kunna en del om växter så det skulle hon kunna söka jobb som men det duger ju inte åt My. Hon har gått en kortare pt-utbildning men blev väl inte godkänd på tentan så ingen licens. Hon började på någon typ av ”påbyggnadskurs” som lästes hemifrån online men verkar ha hoppat av det också.

    Och dagen efter körkortsreklamen skulle hon till banken. Det fanns ingen parkering så hon lämnade bilen med motorn igång och nyckel i och sprang till banken. Hon var borta i 15 min. Det berättade hon på instastory.

      Tomgångskörning max en minut…

        Dessutom i ett P-garage?! ?

        Synd att ingen snodde den. Ingen försäkring hade gällt så klart.
        Hur pantad får man vara?

          Det var kaos i garaget med bilar som blockerade utfart. Vakter fick tillkallas, och det var i samråd med dem som My lämnade sin bil, så att de skulle kunna flytta den vid behov. Hon har ju en tendens att skippa en del info på sina stories, vilket naturligt leder till följdfrågor/kommentarer. Om detta är en medveten strategi från hennes sida, låter jag vara osagt.

    Hon verkar sjukt mallig över sitt nyklippta hår ? jäklar vad hon grejer med det i storys.

      Men hon är fin i håret så jag förstår henne 🙂

    Var det på körskolan hon lärde sig att om hon inte hittar en parkering i ett parkeringsgarage så lämnar man bilen igång med nyckeln i och springer därifrån på möte…..
    Detta pratar hon om själv i gårdagens live!
    Vad tänkte hon då, att någon annan ska flytta hennes bil om den var i vägen?
    Vem lämnar bilen på tomgång i ett garage och går på möte? Jo My ??

    Sorgligt att hon har ”fastnat” i att absolut vilja vara influencer och pt. Det går ju inte särskilt bra och någon gång måste man våga se sanningen och avsluta saker som inte fungerar.
    Hon borde utbilda sig och skaffa ett vanligt 9-5-jobb med rutiner och trygghet, ha privat insta för vänner och fokusera på sin familj och en sund vardag.
    Och hon borde slänga mixern och äta riktig mat som man tuggar.

      Oj va hon borde mycket enligt dig. Vad bör du göra själv med ditt liv?

        Oj, handlar bloggbevakning om mig? Jag trodde inlägget vi kommenterar handlade om My! Men du ställer frågor om mig istället? Borde du inte vänta till öppet spår med det?

    Är hög tid att både My och Booken ’face reality’. My kommer aldrig att bli en influenser eller PT och Booken kommer aldrig att bli en stor artist. Ta vanliga jobb nu för sjutton så ni kan försörja er!

    Borde man inte kunna se någonstans/ta reda på när någon tog körkort? Allt annat är ju offentligt typ..

    Å vad jag älskar Linnea Wikblads bryt på Läckberg och Wallströms tjafs i Morgonpasset. Så larvigt att tjafsa i sociala medier om detta. Å Alexander Karim och Henrik Fex-ngting som ska rycka ut till försvar för att Läckberg genererar dem pengar.

    ”Jag kommer ihåg hur jag rökande mer dagarna tills jag fyllde 18 år och kunde ta mitt körkort.” Va?

      Läste det först med skånsk dialekt – röögade mer! ?

    Äsch, hon har aktiebolag så det behöver inte vara sant. Ingen lag på det, vettu.

    Vilseledande är Mys mellannamn. Hon ljuger om, vinklar och kryddar det mesta. Ingen trovärdig person. Väldigt manipulativ. Nu menar hon och vill påpeka att hon kan inte flytta från Täby sen för där måste hon stanna nu för sonens skull, han ska inte behöva flytta och byta igen – så så passande och lägligt för henne att kunna skriva så när folk nu kommer säga till henne att hon kan flytta till Kalmar/Öland nu för sonens skull när hon inte har studion kvar, då är det inget som binder henne att bo i Sthlm MEN det vill hon ju inte så då kan hon nu skylla på att hon inte kan dra upp L igen och byta skola. Hon är manipulativ som sagt.

    Hon är manisk just nu skulle jag vilja påstå hoppas nån kan tagga ner henne innan hon går ännu mer bananas. ?

    Jag tog iofs körkort för länge sedan, men vet att båda mina föräldrar redan 1996 gick, dock ej obligatorisk, handledarutbildning som erbjöds på körskolan. Den var mest av typen ”ni som haft körkort jättelänge slarvar antagligen med det här och det här, men ska man klara uppkörningen är det det här och det här som är viktigt”, men den fanns.

    Älskar att My nu hintar om sina samarbeten med brödrostar och dildos !!! Högt och lågt, blandat bandat och reklam för svindyr Årehelg. Men vad blev det av Mikes gym 22 september???

    My har tidigare sagt att hon väljer sammarbeten med omsorg, de som passar hennes profil, tja verkar lite spretigt nu. Tror hon tar tar de sammarbeten hon kan få, verkar ha svårt att försörja sig som PT o med träningsresorna där intresset verkar svagt.

    Jag blev nyfiken och läste lite på Mys blogg. Texterna låter exakt som att de är skapade av google translate. Min gissning är att My inte existerar. Det är något utländskt företag som översätter texter de skrivit till olika språk med google translate och har en My i varje land.

    Värt att kolla! Varför låter texterna annars som att de är skrivna av google translate? Eller är My kanske dålig på att skriva på svenska och använder google translate därför? (Så kan det ju också vara, om hon inte har svenska som modersmål, det låter som hon kan ha utländsk bakgrund på efternamnet).

    Hennes texter har i alla fall exakt samma fel som det kan bli med google translate.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.