Tänk till – Saker du aldrig vågat fråga nån med en CP-skada

Saker du aldrig vågat fråga en kortväxt person, en fd. kriminell, någon med bipolär sjukdom, någon som haft ett självskadebeteende, en ung förälder, någon med diabetes typ 1, en fd missbrukare, någon som blivit inlagd på psykiatrisk avdelning, en transtjej, någon med autism, en fd nazist – är alla tematiska Youtube-videos från kanalen ”Tänk till”.
Videon jag valt till det här inlägget handlar om saker du aldrig vågat fråga någon med en CP-skada. Med tanke på att CP fortfarande används som ett skällsord av människor som kanske inte förstår bättre, så tror jag att videos som denna kan täppa igenom några av de kunskapshål som finns, så att folk slutar med det.

Dock känns det som att marken runt om ämnen som detta är minerad för sådana som jag, som inte har tolkningsföreträde. 
Man vill inte säga fel, vara respektlös eller på annat vis kliva någon på tårna, samtidigt som det inte finns ett sätt som alla vill bli bemötta på, och det är där som det kan bli en smula snårigt.
En person vill kanske att man säger ”funktionsvarierad” medan en annan tycker att ”funktionsnedsättning” eller ”funktionshinder” funkar bäst.
Jag har själv blivit tillrättavisad av en person som absolut inte ville höra talas om ”funktionsvariation” eftersom hen ansåg att funktionen i det här fallet var nedsatt – inte varierad.
Jag tror att det här kan få människor att undvika den här typen av samtal eller diskussioner.
Man är så rädd för att göra eller säga fel sak, att man istället varken gör eller säger någonting alls.

Jag kan starkt rekommendera det här Youtube-kontot till alla som kanske har frågor som de inte riktigt vågar ställa.
Ett riktigt toppenkonto!

33 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Tänk så många ämnen som människor inte uttalar sig om eller gör för att man är rädd att trampa någon på tårna.

    T ex att inbakade flätor eller semesterflätor som man gör utomlands är CA. Men tycker alla som har tolkningsföreträde att det faktiskt är så?

    Precis som alla föredrar olika gällande funktionsnedsättning, funktionshinder osv så är det många ämnen som kan tolka och ses på olika sätt.

    Såg avsnittet om dom som har diagnostiserats med bipolär sjukdom. Vissa säger ju att dom är bipolära och andra säger att dom ha bipolär sjukdom. I slutändan handlar mycket om att det tolkas olika beroende på vem man frågar.

      Exakt! Och tänk vad mycket mer effektivt det är att diskutera och sätta sig in i andras situation hellre än att kalla dem för dumma i huvudet för att du själv inte anser att de är upplysta!

      Jag tror inte du förstår begreppet CA. Tänker du att det enbart handlar om att klaga har du fel.

      Problemet när det gäller flätor är att många svarta diskrimineras på grund av sina hårtyper och typiskt svarta frisyrer. Läs din historia. Det finns historiska förklaringar till varför det är så.

      När vita personer gör typsikt svarta frisyrer är det ofta tondövt. De hyllas också ofta för frisyrer som svarta hånas för. Det blir en orättvisa som många tycker är fel. Givetvis tycker inte ALLA svarta det, men det innebär inte att du ska tänka att det trots allt är ok med CA. Lyssna på oss som tycker det är fel. Sök information om varför. Utbilda dig. Sluta var ignorant och sluta försöka hitta anledningar till att inte bry dig ett dugg om dina medmänniskor.

      Mvh svart kvinna

        Klart man ska vara medveten om historian. Däremot är det orimligt att en viss typ av frisyr endast får bäras av vissa människor, tycker du inte? Vi som lever idag kan ju inte ta ansvar för rasismen som våra förfäder spred.

        Oj, du tog verkligen i från lilltån. Att inbakade flätor – > CA – > den som inte håller med dig är obildad och inte bryr sig ett dugg om sina medmänniskor? Du verkar inte heller vara höjden av empati om man säger så…

        ”Problemet när det gäller flätor” – läs de orden igen ?‍♀️

        Förresten, finns det dokumenterat någonstans att det var just mörka/svarta/PoC som började med inbakade flätor? Menar alltså seriöst. Om man nu ska se till ursprunget till inbakade flätor.

        Får snarare mindre lust att lära mig av kommentarer som din faktiskt. Personen frågar om en sak och du drar på stora trumman och tycker personen ska utbilda sig och sluta vara ignorant? Hur vet du att personen är ignorant? Varför ska man bry sig om folk beter sig som dig?
        Sen undrar jag seriöst hur alla ska hamna på samma nivå i världen om man ska fortsätta dra gränser mellan vad vita och svarta får göra och bära. Det var det våra förfäder gjorde i rasismens namn.
        Vore det inte bättre om frisyrer bara var frisyrer, som bars av alla?

        Flätor…på riktigt?
        Är det den kullen vi ska ta striden på?

        CA är i grunden rena dumheter, speciellt i ett land som skryter om att vara mångkulturellt .
        Olika kulturer har sedan tidens begynnelse inspirerats av varandra tagit del av varandras kulturer.
        Att påstå att visa frisyrer/kläder osv endast ska få bäras av ”rätt” personer är även konstigt ut ett diskrimineringsperspektiv.

          ???

        Nu bevisade du precis Camillas poäng. Någon frågar och är undrande och du får det till att personen ”inte bryr sig ett dugg om sina medmänniskor”. Hur kom du fram till det egentligen?

      Fast jag letar inte efter anledningar till att inte bry mig om mina medmänniskor.

      Tänker heller inte att det är okej med CA.

      Det här med flätor hade jag inte ens aning om förrän jag läste det i kommentarsfältet här för ett tag sedan.

      Om en minoritet tycker något är fel, har minoriteten i så fall mer att säga till om för att dom tycker att något är fel? Typ, en minoritet tycker att det är fel att kött medans majoriteten inte tycker det, bara för att en grupp säger att något är fel, innebär det per automatik att dom har rätt? Förstår du hur jag menar?

      Att säga att jag ska utbilda mig är ganska nedlåtande, tycker du inte? Har inte med att jag är outbildad eller dum.

    ”tolkningsföreträde” är fortfarande ett av de dummaste begreppen i världshistorien.

      Är så extremt trött på tjat om tolkningsföreträde.

      Håller med! Två personer som anses ha tolkningsföreträde kan ju ha två helt olika åsikter och syn på berört ämne.

      Definitivt är det så. Samtidigt blir det dock fel om man inte vill lyssna på de med tolkningsföreträde enbart för att alla ur en viss grupp inte tycker likadant. Man kan trots allt välja att inte vara ignorant. Man kan trots allt välja att försöka sätta sig in i andra människors situation.

      Om någon som är rullstolsburen påtalar att många platser i en stad är svårtillgängliga för en person i rullstol, kanske man bör lyssna in den istället för att fokusera på de som inte tycker likadant. Eller hur?

        Tolkningsföreträde brukar inte förekomma i diskussioner gällande konkreta problem såsom parkeringsplatser. Det kortet brukar dras när vi pratar om frisyrer och annat oviktigt.

          Ja precis. Det räcker ju oftast få att berätta vem man är och vad man har för problem utan att skrika tolkningsföreträde. Berättar man kort om sin bakgrund förstår ändå de flesta varför man tycker eller reagerar på ett visst sätt. Sen kan det förstås finnas andra åsikter men jag tror också att de flesta ändå kan respektera en åsikt som bottnar i egna erfarenheter utan att hålla med. Tolkningsföreträde används ju tyvärr ofta som att man därför per automatik har rätt.

      TOLKNINGSFÖRETRÄDE
      ..tycker jag är ett bra ord!!

      Det får i allafall mej att tänka ett varv till, och det behöver inte vara så stort och komplicerat, de tkan implementeras i vardagen.

        Fast det blir ju fel. Säg att 5 personer är i minoritet. De har alla 5 tolkningsföreträde. Men alla de 5 personerna har olika åsikter. Vem ska du lyssna på?

          Den som har mest tolkningsföreträde så klart. I detta fallet den som är svartast.
          Nä skoja bara, tycker det är idioti med tolkningsföreträde. Sen kan vissas åsikter vara mer relevanta än andras när man diskuterar vissa ämnen som vid våldtäkt kanske det är mer intressant att lyssna på ett offer eller någon som arbetar med våldtäktsdrabbade än gemene man. Någon som arbetar med att forska på virus och pandemier än en frisörska osv osv.
          Har bara svårt för ordet tolkningsföreträde, speciellt när det gäller banala ämnen som flätor och att en person inte skulle få bära dessa flätor för att den inte har en viss hudfärg. Precis som hur många bokstäver det är numera inom alla sexuella läggningar. Förr var det LGB. Köper det helt och hållet. Häromdagen skrev Kanadas premiärminister, som är extremt woke, i en tweet hur Kanada just nu hedrar mördade kvinnor, ursprungsbefolkning samt 2SLGBTQQIA+. Kan känna att det spårade någonstans efter T:et.
          Kan känna att allt mellan CA till olika sexuella läggningar och pronomen har spårat fullständigt. Bara det att Miljöpartiet vill införa ett tredje kön….

      Jag tänker att detta fler om i vilka situationer man använder ordet. Jag som vit kan inte uttala mig om hur det är att vara svart. Jag som hörande kan inte uttala mig om hur det är att vara döv osv.
      Men jag som kvinna kan uttala mig om det är att vara kvinna gentemot en man.

        Det handlar om*

      Tolkningsföreträde är också ett av de mest missuppfattade uttrycken som finns. Det betyder bara att en person har rätt till sina egna upplevelser

    varför så få kommentarer?

    Tänk till är verkligen en jättebra yt kanal. Det finns otroligt många bra klipp som flyter upp viktiga ämnen som är värt att diskutera, så varför är det så få som kommenterar på detta inlägg?

      Det viktiga är väl inte huruvida folk kommenterar på inlägget utan att de tittar på kanalen?

        Fast vid kommentarer tar man ju upp ämnet och diskuterar. Vilket är viktigt för annars tar man ju locket på igen kring ämnet

    Vem äger en frisyr, detta eviga tjat om flätor eller inte flätor på vita eller svarta. Hade inte vikingar och stenåldersmänniskor flätor. Ingen äger en frisyr!!!!

      Förstår inte hur vissa vinklar det till att vissa får eller inte får ha en frisyr, vem som var först eller äger den. CA handlar om att svarta hånas och diskrimineras pga sina flätor, medan det anses vara fint/exotiskt eller helt neutralt för vita. Bara faktumet att något högre upp kallade det för ”semesterflätor” säger ju allt om synen på dem??‍♀️ Personen menar ju då inte EN ”vanlig” inbakad fläta, utan sådana med flera smalare flätor som är mer vanliga i andra kulturer. CA handlar inte om vem som ÄGER en frisyr eller ”får” ha det, utan om hur olika behandlade man blir med den typen av flätor, beroende på ens hudfärg! Så ni som säger ”varför får inte jag ha rastaflätor, det är väl bättre att alla får bära en frisyr och inspireras av andra kulturer”, det är NI som lägger vikt vid fel sak istället för att försöka förstå problemet – särbehandlingen, diskrimineringen och rasismen. Föreställ er att det var omvänt så kanske det blir lättare.

    Finns väldigt många ämnen som är känsliga att beröra och ha olika åsikter/ kunskaper kring. Vad som är rätt respektive fel att tycka eller tänka är tydligt i vårat land. Önskar att det fanns möjlighet till öppna diskussioner med en respektfull ton både på internet och irl. Utan att det blir till hetsiga debatter utan att lyssna och försöka förstå motpartens synvinkel

    Denna bloggen är tyvärr smått beroendeframkallande. Ibland blir jag så less på kommentarsfältet när det blir för mycket hat på en person att jag bestämmer mig för att aldrig gå in. Men en sak är säker. Det finns ingen annan blogg som samtidigt tar upp så många breda och viktiga ämnen inom sociala medier.

    Det här inlägget gjorde mig genuint glad. Så positiva och fina personer. Vi behöver lyfta varandras olikheter mer. Jag har en helt underbar vän som har en cp-skada och får kämpa med mycket men ändå väldigt positiv, driven och smart med samma intressen som vem som helst.

    Riktigt bra videos hos Tänk till tycker jag! ? Har ett barn som är döv och hittade kanalen när jag såg videon med ”Saker du aldrig vågat fråga en döv person”.

    Vi använder förövrigt funktionsnedsättning, tänker att när barnet är tillräckligt gammal får hen ju välja själv om hen vill använda nedsättning eller variation ??‍♀️

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.