Ett av mina favoritkonton på Instagram

25-åriga Sara Puhto från Finland har ett av mina absoluta favoritkonton på Instagram, och vänder sig till män, kvinnor och ickebinära.
Jag har sett mängder av konton som haft ambitionen att vara kropps-accepterande eller positiva, men än så länge så har ingen lyckas lika bra som Sara.
Om ni sitter och trycker på några bra konton, send ’em this way!

62 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Mja, tyckte inte att hennes konto särskilde sig något från liknande konton. Men – bra att dessa finns!

    Jag följer hellre kroppskonton som fokuserar på en sak eller vad man ska säga. Jag är inte intresserad av att se hur olika penisar ser ut eller kroppshår. Det ger mig inget nytt för jag bryr mig inte om det eller har komplex själv. Däremot följer jag gärna konton som har samma typ av kropp som mig själv (ett fysiskt handikapp som syns). Det ger mig något, till skillnad från bilder på tex acne.

    Äh, kanske blev rörigt.

    ”person with a vulva” – ordet hon söker är woman. ? Helt otroligt att biologiska kvinnor blivit tabu att nämna i somliga kretsar.

      Men people with penises reagerade du inte på?

        Nej, eftersom jag inte såg det när jag skummade igenom texterna.

          People with acne? Får man säga det? People with body hair? People with stupid opinions?

            Kämpa!

              Bra!? vill inte att sköra du ska behöva bränna ut dig i din kamp.

                Varsågod bubben

      Fattar vilka kretsar du menar men har även hör samma typ av referens bland helt andra grupper där kvinnor benämns livmoderbärare och män prostatabärare. Så inte bara pk gänget. Själv tycker jag det är fånigt och visst språket utvecklas men vi som art är biologiskt fortfarande samma som för 200 000 år sedan när vi utvandrade första gången från Afrika.

        Tycker inte att ”livmoderbärare” eller ”penisbärare” känns som utveckling i språket.

          Nja, har sett folk få smisk på fingrarna när de benämt kvinnor som livmoderbärare, för det exkluderar kvinnor som har fått livmodern bortopererad.

          Vad sägs om att nöja oss med att säga män och kvinnor.

            Ja. Män och kvinnor. Jag kommer aldrig säga något annat.

        newsflash: afrika-teorin är motbevisad sedan länge, så du vet.

          Hur då menar du? Var uppkom den första människan enligt dig?

            enligt ny forskning (sedan typ 2011); någonstans i nuvarande irak.

              Har du någon referens till det? Har googlat som en galning men hittar ingenting förutom teorin om att homo sapiens utvandrade från Afrika i olika vågor. Omkring 2011 hittade forskare en tand i Irak som var från en neandertalare, dvs inget som påstår att homo sapiens inte kommer från Afrika.
              https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/9781118584538.ieba0357
              https://www.nature.com/scitable/content/out-of-africa-versus-the-multiregional-hypothesis-6391/
              https://en.wikipedia.org/wiki/Recent_African_origin_of_modern_humans
              https://www.haaretz.com/archaeology/neanderthal-tooth-in-iran-from-42-000-years-ago-redraws-human-evolution-1.10205461

          Nä, det föreligger ett problem med detta, våra haplogrupper kan baklänges spåras till ett afrikanskt ursprung. Därmed inte sagt att några av våra hominida förfäder utvecklades utanför Afrika. Vi delar heller inte samma hominida förfäder med de grupper som stannade i Afrika och utvecklades till dagens Afrikaner. Eurasier och Asiater delar fler hominida förfäder, än med moderna Afrikaner.

            *Därmed inte sagt att inte några av våra hominida förfäder utvecklades vidare utanför Afrika.

      Nä det känns ju lite som nazisten som visade sig ha judiskt påbrå. Svårt att orientera sig

      Åh nej känner mig så himla bortglömd som kvinna för att transpersoner och ickebinära också ska få veta att deras kroppar är normala.

      Hur skör är man egentligen om man tar illa upp av att inkludera fler människor? Herregud

    ”och vänder sig till män, kvinnor och ickebinära.” Tror ordet du söker är människor…?

      Antar att ordet är kränkande eftersom det börjar med MÄN

        Du framstår själv som ganska kränkt när du skriver dina kommentarer.

          Är vi bara en anonym? ?

          Jesus, det var ett skämt.

            Rätt så tydligt när det är du som skriver.

            Att du skyndar dig in och ”skämtar” om vilka som blir kränkta av att man säger si och så tyder mer på din egen kränkthet.

              Haha vi är inte samma anonym ?

                Det är inte på namnet man känner igen direkt.

                Jag är fullt medveten om att det finns flera anonyma. Jag själv är en.

                  Vad jag menade var att jag som skrev skämtet om Män är inte samma anonym som skrivit kommentarer längre upp.

                  Är beredd att låta Camilla outa mig för det.

                    Ja det har jag väl inte påstått heller? Jag syftar på andra kommentarer du skrivit i andra inlägg. Men jag tänker inte bråka om det och tänker inte kräva några bevis.

                    Min poäng kvarstår.

                      Va?

                      Va?

                      Om poängen är 0 så har du rätt.
                      Annars så tyvärr inte

        Hihi, Henniskor då? ?

    Kanske för att de inte tar sina beslut baserat på vad du tänder på..??

      Va? Jag vaxar mina armhålor om du nu är intresserad av just mitt hår. Varför gör jag det? För att du ska tända på mig så klart?

        Jag är inte en gumma. En gubbe däremot.

          Nej den har jag också vaxat bort.

    Gjort precis samma operation som första bilden. Fyfan alltså , vilket jävla trauma .

    En fråga när vi ändå är inne på kroppshår.
    Bikinilinjen, har inget minne att jag behövde raka/noppa enda ut på låren? Är inte hårig ut på låren men det är mörka hårstrån. Vanligt eller börjar jag bli en varulv?

      Ja vad fan är det?? Har fått några långa svarta hår insida lår och även baksida.

      Det är vanligt att även kvinnor får mer och mörkare hår med stigande ålder. Själv har man alltid haft mörkt hår – och mycket!! – som växer alldeles för fort. Fan för jävligt ibland ?

    Orkar inte läsa mer om kroppar, så följer inga sådana konton.

    Jag är inte ett dugg intresserad av att se halvnakna kroppar i mitt flöde. Har fått total avsmak inför den typen av bilder.

    Jag har två kroppspositivakonton som jag följer. Dels fruskysize, hon har sån härlig humor och bjuder verkligen på sig själv och sin kropp. Hon är stark och har riktigt sköna dansmoves. Sen Frida Kummerfeldt för hennes intellekt. Älskar hennes kroppspositiva stories där hon tar upp intressanta ämnen. Hon är så klok och galet vacker också och klär sig och sminkar så himla snyggt. Hon har en stil som passar alla storlekar men gärna lite mer elegant. Vardagslyx är vän hennes signum.

      Och jag slutade följa Frida när hon slutade som jurist/advokat för att bli influencer på heltid. Det finns så himla få kvinnor som INTE jobbar inom media/show business/med sociala medier utan har en bra karriär på annat håll och som ändå visar kläder, inredning och annat, dvs inte bara har ett konto för att visa upp sig i sin yrkesroll. Det tyckte jag var häftigt. Vi behöver fler vettiga förebilder!

        Konstig anledning att sluta följa någon bara för den tagit tjänstledigt från sitt ordinarie arbete.

        Hon lägger fokus just nu på att nå sin IVF-vikt så att hon kan få möjlighet att skaffa ett till barn. Tycker hon är väldigt intressant att följa till skillnad från många andra influsencers som bara visar upp yta utan innehåll.

    Jag är själv inte drabbad av något jag har några större komplex för, så detta sägs med all ödmjukhet, hoppas det inte missförstås.
    Men.
    Att lyfta upp sådana här saker kan ibland tolkas lite som ”titta på det här som inte är normativt nu hjälps vi åt att normalisera det här” där faktumet att det liksom lyfts fram snarare förstärker att det inte är normen istället för att normalisera genom repsentation.
    Vet inte om någon öht förstår vad jag menar, men det är en känsla jag får när sånt här görs. Jag förstår vikten av representation, men den kan ju ske mer okommenterat (använd modeller med acneärr eller aktiv acne t ex) än när det ickenormativa är i fokus enbart pga ej norm.

    Men om det hjälper personer som inte känner sig representerade så är jag all for såna här konton. Är ju som sagt inte målgrupp själv.

    Sånna här konton får verkligen motsatt effekt på mig, så jäkla tröttsamt. ”Vi måste prata om att alla människor har kroppsbehåring och det är OKEJ!!!!!! Vi måste prata om att vissa har bristningar och det är OKEJ!!!!!” Måste vi verkligen det? Alla VET ju hur det ligger till. Känns mer effektivt att bara logga ut från sociala medier och slippa bli påmind om att ett par orkade ben indirekt är en grej? Hur ska vi någonsin kunna slappna av och släppa fokus från kroppen när allt folk tjatar om är kroppar, på ett eller annat sätt.

    Om det är just normer som ska bekämpas så hat jag en fundering.

    Om det skulle lyckas att exempelvis ändra smalhetsnormen och att kvinnor ska raka bort nästan all kroppsbehåring till att normen var att kvinnor ska vara tjocka och all kroppsbehåring kvar, skulle det inte bli samma sak igen?
    Dvs börja bekämpa dessa rådande normer?

      Och för att spinna vidare – hur kommer det sig att det bara är kroppsnormen som är så viktig att prata om och inte andra normer i samhället som får folk att må dåligt? Att ordet livspussel (kräks) är ett vedertaget begrepp för att normen säger att man ska ha hus, bil(ar), 2-3 barn, heltidsjobb, aktiviteter, parmiddagar, konsumera prylar som ska underhållas, sommarstuga osv så att livet går ut på att pussla ihop dagarna och försöka undvika väggen typ. Är det en hälsosam norm?

        JA
        Bästa kommentaren på.. ja hur länge har jag hängt här egentligen..

        Tog det som exempel med tanke på inlägget.

        Tycker på riktigt att människor som följer normer som är direkt ohälsosamma får skylla sig själva.
        Var inte ett får, gör det som får dig att må bra oavsett vad ”normen” säger.

      Jag tror inte att dessa konton strävar efter att någon ska bli fet och sluta raka sig. Snarare att allas kroppar ska accepteras på lika villkor. Oavsett vikt eller behåring. Man ska inte behöva raka sig för att duga. Vilket inte är samma sak som att ändra normen till att ingen ska raka sig.

      Du är dum som ett spån som vanligt. De försöker inte ändra normen till att alla ska vara tjocka och håriga, utan vidga den så att alla får plats.

    Älskar såna här konton! Tack för tipset!

    Jag fattar inte varför vissa har så mycket hår utanför troskanten? Det har aldrig växt så på mig och inte på mina vänner heller när vi har snackat om det. Vad är grejen med hår vid ljumskarna, låren? Ewwww

      Ni är väl ljusa/blonda med väldigt lite kroppsbehåring? Jag har samma där, väldigt lite hår och det är ljust och nästan osynligt överallt. Däremot min bästa vän som har iranskt påbrå har hår på magen, i svanken, m.m. och mycket grövre och mörkare. Så det är rätt individuellt.

      Jag har ganska mkt och grov kroppsbehåring. Svensk och blond men har väldigt tjockt och lockigt hår ??‍?, kanske finns det en koppling? En vän till mig med världens tunnaste och plattaste hår rakar benen typ en gång i månaden, jag har vassa ben på morgonen om jag rakat mig kvällen innan.

      Det är väl inte konstigare än att en del män har tjockt buskigt skägg medan andra bara får enstaka hårstrån om de sparar ut skägget. Eller att en del har ljust hår på kroppen, andra mörkt. Hur kommer det sig att en del är blonda, andra har mörkt hår osv. En del har hår på knogar och tår, andra inte.

      Vi är alla olika helt enkelt.

      Det är precis såna här kommentarer som får folk att bli osäkra i sina kroppar.
      Jag har väldigt mörka hårstrån som sticker fram men kan inte raka eller vaxa för då får jag otroligt mycket röda prickar istället (som säkert också är eeeew i dina ögon). Om jag hade varit yngre hade jag tagit åt mig av kommentarer som din, där jag tydligen är äcklig för att jag existerar med den kropp jag har?
      Kan folk bara tänka ett steg längre innan man slänger ur sig såna här kommentarer om andras kroppar?
      Alla ser inte ut som du och dina vänner och vi har inget behov av att höra hur äckliga vi är, troligtvis vet många av oss redan att vi inte tillhör normen och mår redan dåligt över det.

      Jag hoppas att ni inte går runt och säger så I omklädningsrum eller liknande, sånt här sårar mer än ni tror.

      Och du tror att dina vänner är ärliga med det?

    Undrar varför så många Samer och Finnar har lösa leder och scolios? Är det den berömda genetiska flaskhalsen?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.